GN Berg en Dal Heumen Mook

12 november 2014

GN Berg en Dal Heumen Mook 12 november 2014


Feestelijke opening nieuwe Kulturhus Leuth

Foto: Robert Kuster

LEUTH - Het nieuwe Kulturhus Leuth wordt op vrijdag 14 november om 15.30 uur feestelijk geopend. Alle belangstellenden zijn daarbij welkom. Het nieuwe Kulturhus Leuth is het laatste project van het gemeentelijk onderwijshuisvestingsprogramma uit 2002.

In dat jaar is een plan gemaakt om de huisvesting van alle Ubbergse scholen aan te passen aan de eisen van deze tijd. Uitgangspunt hierbij was om bij nieuwbouw een combinatie te maken met andere voorzieningen (multifunctionele accommodaties).

Voor het basisonderwijs leidde dit tot multifunctionele accomodaties voor Op Weg, De Biezenkamp, Sint-Laurentius en nu ook 't Bijenveld (Kulturhus Leuth).

Voor het voorgezet onderwijs is er een nieuwe Havo gebouwd en voor De Monnikskap (een havo/vwo school voor lichamelijk gehandicapte kinderen) is er een nieuw gebouw neergezet bij het Dominicuscollege in Nijmegen.

Bij het speciaal onderwijs, de PI-school, de Roelant Berk en Beuk-school en de Sint-Maartenschool is er vooral groot onderhoud gepleegd om de gebouwen in goede conditie te houden. Denk hierbij aan het aanbrengen van dubbel glas, vervanging van het dak en klimaatverbeterende maatregelen.

Met de bouw van het Kulturhus Leuth is het onderwijshuisvestingsprogramma van de gemeente Ubbergen afgerond en kunnen de scholen met een gerust hart worden overgedragen aan de nieuwe gemeente.

Uitslagenavond verkiezingen 19 november

REGIO - Wilt u de bekendmaking van de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen en het referendum over de gemeentenaam meemaken? Op woensdag 19 november van 21.00 tot 23.30 uur presenteren de drie MUG-gemeenten de voorlopige uitslagen in De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek. Iedereen is welkom.

Gedurende de avond worden de uitslagen van de 27 stembureaus bekendgemaakt en zal presentator Jan de Valk de aanwezige lijsttrekkers en raadleden om een reactie vragen. Als alle stemmen geteld zijn, presenteren burgemeesters Harry Keereweer en Paul Wilbers aan het einde van de avond de voorlopige einduitslagen. De verwachting is dat deze rond 23.30 uur binnen zijn.

De definitieve einduitslag en het aantal stemmen dat elke kandidaat heeft gehaald, volgt op vrijdag 21 november om 10:00 uur, tijdens een openbare zitting, in het gemeentehuis van Groesbeek.

Verkiezingenkrant

Twijfelt u nog op wie u gaat stemmen? In de verkiezingenkrant staan de speerpunten van de elf deelnemende partijen. De krant valt op 13 of 14 november bij alle MUG-inwoners in de brievenbus. U vindt er ook de volledige kandidatenlijsten in terug. Mocht u de krant op 14 november niet ontvangen hebben, neem dan contact op met 024 3996111 of download de krant via de website www.mugverkiezingen.nl.

Live uitzendingen

Voor degenen die op 19 november niet in De Mallemolen aanwezig kunnen zijn, maar de uitslagen wel willen volgen, houden omroep Groesbeek en omroep WFM live radio- en tv-uitzendingen vanuit De Mallemolen.

Concert in de Sint-Bartholomaeuskerk in Beek-Ubbergen Conversations - De taal der liefde

BEEK-UBBERGEN - Zaterdag 22 november om 20:15 uur treden in de Sint-Bartholomaeuskerk in Beek-Ubbergen traverso-speelster Stefanie Troffaes en het Axis Ensemble uit Vlaanderen op. Zij blazen nieuw leven in de 'Conversations galantes et amusantes' van de Franse barokcomponist Louis Gabriel Guillemain (1705–1770).

De overige stukken van deze avond, van tijdgenoten zoals Rameau, Händel en Telemann, zijn evenzeer geïnspireerd door de virtuoze Italiaanse stijl. Fluit, viool, viola da gamba en klavecimbel verleiden elkaar in dit boeiende programma met duizelingwekkende retoriek, verrassende dialogen en harmonieus gefluister.

Stefanie Troffaes (1980) studeerde traverso bij onder meer Barthold Kuijken. In 2002 werd ze finaliste op het internationale solistenconcours Musica Antiqua Brugge. Een jaar later studeerde ze met grote onderscheiding af aan het conservatorium van Brussel.

Stefanie is steeds op zoek naar uitdagingen binnen de historische uitvoeringspraktijk en oogst veel lof met haar originele programma's. Ze concerteert met tal van internationaal gerenommeerde ensembles, waaronder Les Talens Lyriques, Collegium Vocale Gent, La Petite Bande, het Freiburger Barockorchester en verleende haar medewerking aan verschillende cd-opnamen. Naast uitvoerend musicus is ze docent aan de Hoofdstedelijke Academie in Brussel.

Ingezonden brief Wat kiest u als nieuwe gemeentenaam?

REGIO – Binnenkort krijgen wij als inwoners van de nieuwe fusiegemeente de mogelijkheid om een gemeentenaam te kiezen. Maar….. wat valt er te kiezen?

Ik ben het helemaal eens met Simon Meilink. Als we alleen mogen kiezen uit de namen Groesbeek en Berg en Dal is dit geen eerlijke zaak, en weten van tevoren al wat hier uit gaat komen! Ik ben ook voor een nieuwe frisse naam. Mag dit soms wettelijk niet, omdat hier niets mee gedaan is? Ik had zelf ook een nieuwe naam bedacht, namelijk Berg en Polder. De omgeving Groesbeek, Ubbergen en Millingen aan de Rijn bestaat namelijk veel uit bergen en polderlandschap. Ik heb deze naam inmiddels ook bij de Gemeente ingediend. Groes (grasland, kwelder) en Beek is ook leuk! Hopelijk krijgen we nog een antwoord op de vraag: Waarom er met de ingediende 'nieuwe' gemeentenamen niets is gebeurd? 19 november zijn de verkiezingen al, dus het zal nu wel te laat zijn. Jammer! Gemiste kans!

M. Janssen Millingen aan de Rijn

'Harten troef voor Unicef'

BERG EN DAL - Aan het slot van de week voor de rechten van het kind gaat Nederland massaal bridgen voor Unicef. Onder de naam 'Harten troef voor Unicef' worden er in het weekend van 23 november op tientallen plekken bridgedrives georganiseerd door heel Nederland. Ook in deze regio. Op zondag 23 november zijn bridgers welkom in hotel restaurant Erica in Berg en en Dal.

De opbrengst van de bridgedrive gaat naar de strijd tegen ondervoeding in Mozambique. In Mozambique is liefst 43 procent van de kinderen onder de vijf jaar chronisch ondervoed. Unicef helpt moeders met therapeutische voeding voor kinderen die acuut ondervoed zijn. Maar ook met preventieve zorg: zwangere vrouwen en moeders met jonge kinderen krijgen in de eerste, cruciale duizend levensdagen van het kind bijvoeding en vitaminesupplementen. Ook krijgen zij voorlichting over gezonde voeding en hygiëne. Als een kind de eerste duizend dagen voldoende en evenwichtige voeding krijgt, profiteert het daar een heel leven van.

Meer informatie over de Unicef bridgedrive in Nijmegen staat op www.unicef.nl/nijmegen.

Sinterklaasvoorstelling

GROESBEEK - In het Cardo Theater op terrein Pluryn Werkenrode aan de Nijmeegsebaan 9 is 26 november om 14.00 uur een kindervoorstelling. Kaarten kosten 7,50 euro.

Alle stoelen aan de kant... Re-Piet is in het land! Het is zover. De leukste pieten van de Sint komen rechtstreeks vanuit Spanje met hun eigen professionele kindershow Het dak er af met Re-Piet. Deze drie toppers doen hun naam eer aan. Wanneer je ze eenmaal hebt horen zingen en swingen wil je gegarandeerd meer van ze horen. En dat kan! Re-Piet heeft zelfs een eigen cd gemaakt. Naast deze liedjes nemen ze ook een flinke dosis humor, een hoog feestgehalte én een goed gevulde zak cadeautjes mee die de kids kunnen winnen, tijdens hun geweldige spelshow. Natuurlijk zullen Sinterklaas en twee gezellige zwarte pieten de zaal betreden. Het bezoek van de goedheiligman en zijn pieten maken dit grote kinderfeest compleet. Of je nu 0 of 99 bent, Re-Piet nodigt je uit op hun feestje om weer even lekker kind te zijn!

Cardo Theater

Bij de voorstellingen van Stichting Cardo (onderdeel van Pluryn) ontmoeten mensen elkaar in de intieme sfeer van ons eigen theater! Cardo Theater biedt voor iedereen een leuk en altijd verrassend programma. Cardo...een bijzondere belevenis! Informatie hierover staat op www.stichtingcardo.nl. De toegangskaarten voor de voorstellingen zijn online te bestellen via www.cardotheater.nl en verkrijgbaar bij alle Primeravestigingen in Nederland.

4 / 28

VVD lokaal dichterbij: in 2015 betaal je minder lokale belastingen

REGIO - Een liberaal lokaal beleid leidt tot minder belastingverhogingen, zo blijkt uit een onderzoek van de Volkskrant van maart 2014 [1]. Mede dankzij de VVD worden de onroerende zaakbelastingen in onze nieuwe gemeente met ingang van 2015 voor veel eigenaren van koopwoningen verlaagd en wordt de hondenbelasting zelfs geheel afgeschaft.

Huishoudens houden in onze nieuwe gemeente volgend jaar meer euro's over. Dat is nog eens goed nieuws! Dat is daadkracht! Dat is de VVD, lokaal dichterbij!

Dichterbij: de gemeente moet beschermen, niet belasten.

Toerisme en recreatie zijn de pijlers waarop onze lokale economie rust. Meer recreatie, meer toeristen levert meer werk op. Wij maken echt werk van werk, detailhandel, recreatie en toerisme.

Waarom in de zomer naar de kust om verkoeling te zoeken? De rivierstranden bieden datzelfde, maar wel veel dichterbij. Welke ondernemer gaat met ons samen de rivierstranden geschikt maken voor dagrecreatie? Zouden we in staat zijn om van onze rivierdijk een boulevard te maken? Zodanig ingericht dat er leuke winkeltjes en restaurantjes gevestigd kunnen worden? Wie gaat met ons deze uitdaging aan?

Wij willen dat de toeristentaks wordt afgeschaft. "In het kader van het toerisme wordt hier geen toeristenbelasting geheven!". Dat is toch veel leuker!

Dichterbij: jouw adres verandert niet

Wat de gemeentenaam ook wordt, Groesbeek of Berg en Dal, uw adres verandert niet. Daarover is bij veel kiezers onduidelijkheid. Uw adres blijft gewoon zoals het is.

Echt waar! U hoeft geen adreswijzigingen te gaan schrijven. Wat verandert er wel? Op de plaatsnaamborden wordt onder de naam van het dorp in kleine letters de gemeentenaam Groesbeek of Berg en Dal vermeld.

De voorkeur van de VVD gaat uit naar de gemeentenaam Berg en Dal: samen iets nieuws, samen een nieuwe naam!

Dichterbij, zorg: VVD juicht nieuwe vormen van ondersteuning toe

De samenleving verandert. We worden ouder, mensen willen langer thuis blijven wonen. Soms wonen kinderen en hun ouder wordende ouders ver uit elkaar en kun je niet dagelijks voldoen aan de behoefte om aandacht te geven. Vroeger keken mensen voor elk probleem naar de overheid voor een oplossing, dat is niet alleen financieel onhaalbaar, maar ook bureaucratisch onwenselijk gebleken.

Wij vragen mensen waar mogelijk voor zichzelf te zorgen en daarnaast om te kijken naar een ander. Niet iedereen kan dat altijd in de familie- of vriendenkring oplossen. Naast mantelzorgers, vrijwilligers en professionals is er ruimte voor een nieuwe groep ter ondersteuning van mensen die daar behoefte aan hebben.

We zien de opkomst van organisaties die bemiddelen in bijvoorbeeld mensen die ouderen gezelschap houden. Ze bieden kansen om zorg en ondersteuning beter en persoonlijker te maken. Wij juichen dat toe.

Er ontstaat meer keuzevrijheid, want ook als u afhankelijk bent van anderen is het belangrijk dat u zelf kunt kiezen voor de zorg en ondersteuning, waar u behoefte aan heeft en die het beste bij u past. Een moderne kijk op onze gemeente, die past bij het karakter van de participatiesamenleving.

Dichterbij: vervoer en bereikbaarheid zijn van groot belang

Voor onze inwoners vinden wij intensivering van het openbaar vervoer een belangrijk punt. Zo moeten onze scholen en alle dorpen goed bereikbaar zijn. De VVD wil de Euregio een haalbaarheidsonderzoek laten uitvoeren naar een ringbusverbinding in onze regio. Zaterdag 15 november maken wij met de bus een eerste rondje om dit belang te onderstrepen. Kijk dus uit naar onze karavaan!

Dichterbij: de VVD is een optimistische partij.

Bij ons, de VVD, gaat het om de waarden vrijheid, verantwoordelijkheid, verdraagzaamheid, sociale rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid van mensen.

Wij willen een gemeente waar mensen de ruimte krijgen. De ruimte om iets buitengewoons te maken van hun leven. Om het leven niet zomaar voorbij te laten gaan, maar het juist met verve te leven.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar onze internetsite, rijkvannijmegen.vvd.nl of onze facebooksite VVDRvN.

Laat ons op facebook weten hoe u het leven niet zomaar voorbij laat gaan, maar hoe u het het juist met verve leeft. Iedere inzender krijgt van ons gratis een heel handig smartfoon-doekje. Uiteraard zolang de voorraad strekt.

Stem daarom op 19 november VVD, lijst 5. Dichterbij en optimistisch.

[1] Bron: http://www.volkskrant.nl/dossier-verkiezingen/vvd-d66-verhogen-belasting-minder-pvda-spaart-bieb~a3611988/

Aan de slag

bij het Inloophuis

GROESBEEK - Het Inloophuis Groesbeek is er voor iedereen, die direct of indirect met de gevolgen van een ernstige ziekte zoals kanker te maken heeft of heeft gehad. Ineens is er een diagnose en moet je een manier vinden om er mee om te gaan.

Dit geldt niet alleen voor de patiënt zelf, maar ook voor de directe omgeving. Het is fijn om in een dergelijke situatie niet alleen te staan en ergens terecht te kunnen voor informatie, een luisterend oor, ontspanning of ondersteuning naast de reguliere medische zorg.

De bezoekers van het inloophuis worden in een huiselijke omgeving welkom geheten door de gastvrouwen die weten wat de impact van een ernstige ziekte is. Omdat wij er waarde aan hechten dat al onze vrijwilligers goede ondersteuning en begeleiding kunnen geven aan onze gasten, besteden wij veel aandacht aan de opleiding van onze gastvrouwen en gastheren. Op dit moment volgt een groep gastvrouwen de opleiding die gegeven wordt vanuit de overkoepelende organisatie IPSO. Interesse om ook bij ons aan de slag te gaan als gastvrouw of gastheer of wilt u op een andere manier als vrijwilliger bijdragen aan het inloophuis? Denk bijvoorbeeld ook aan het organiseren van activiteiten of het beheren van ons facebook- en twitteraccount. Meldt u dan aan!

Voor vragen en aanmeldingen met betrekking tot activiteiten of vrijwilligerswerk: Kloosterstraat 11 in Groesbeek, info@inloophuisgroesbeek.nl, 024 6756071, www.inloophuisgroesbeek.nl.

Vrije inloop op dinsdag en donderdag van 11.00 tot 16.00 uur en op woensdag van 13.00 tot 21.00 uur (behalve 20 en 26 november).

Vaste spreekuren: elke donderdag 11.00 tot 12.00 uur Wijkverpleegkundige ZZG (ook op 20 november), elke vierde dinsdag van de maand 14.00 tot15.00 uur Kanker en Werk (Marijke Verhoeven).

Fikse hoofdwond

na val met fiets

GROESBEEK – Maandagmiddag rond half zes is op het fietspad langs de Mooksebaan in Groesbeek een fietsster ten val gekomen en heeft daarbij een fikse hoofdwond opgelopen.

Volgens getuigen is het slachtoffer – een 57-jarige inwoonster uit Groesbeek – door vallend blad op het fietspad ten val gekomen. De vrouw is per ambulance overgebracht naar het Radboudziekenhuis in Nijmegen.

Prinsenbal carnavalsvereniging De Feestneus Groesbeek

GROESBEEK – Vrijdagavond 14 november is de bekendmaking van de Prins en/of Prinses Ummenie de vijfenvijftigste van carnavalsvereniging De Feestneus in zaal De Linde aan de Cranenburgsestraat in Groesbeek.

Op die avond – tevens de start van het nieuwe carnavalsseizoen – zijn er diverse optredens van schlagergroepen zoals De Sniekers, Ons Tröpke, Aarm Snuutje , 't Zeivertröpke en duo 'Alt van Huus'. Het orkest Triple zal voor de muzikale omlijsting van de avond zorgdragen. De special act van deze avond is 'De Raad van Elvis'.

De aanvang is om 20.00 uur en de entree is geheel gratis. De nieuwe Prins / Prinses Ummenie de vijfenvijftigste van Groesbeek volgt Jeroen Peters op die vorig jaar uit de gelederen van carnavalsvereniging Net Aecht kwam.

Millings Jaarboek is klaar

MILLINGEN - "Trots kunnen wij u melden dat deel 17 van ons Jaarboek klaar is. Wij presenteren dit nieuwe jaarboek aan u op zaterdag 29 november in de Gelderse Poort in Millingen aan de Rijn (Rijndijk 6)."

De inloop is vanaf 14.00 uur, waarna het officiële gedeelte om 14.30 uur start en ongeveer een uur duurt. Daarna vindt de verkoop van het nieuwe deel plaats en is er weer alle tijd om bij te praten.

Heeft u na afloop geen zin meer om zelf te koken? Voor vijftien euro kunt u gebruik maken van het 'Millings Jaarboek warm buffet', dat De Gelderse Poort speciaal heeft samengesteld. Men moet zich wel voor 23 november aanmelden via info@millingsjaarboek.nl met uw naam en het aantal personen. Deze aanbieding gaat door bij minimaal twintig aanmeldingen. "Zijn er minder aanmeldingen dan gaat het buffet niet door en melden wij u dat via de mail."

De prijs van het jaarboek is 17,50 euro. Ook oude edities zijn tijdens de presentatie te koop. Na de presentatie is het jaarboek in Millingen aan de Rijn ook te koop bij: Foto van en Primera.

Ontploffing oorlogstuig

Sergeant 1e klasse van de EOD laat de overblijfselen zien op een schop wat er is overgebleven van de drie granaten. Hij wilde zijn naam niet in de krant.

GROESBEEK – Drie medewerkers van de Explosieve Opruimings Dienst uit Culemborg hebben woensdagmiddag 5 november drie granaten tot ontploffing gebracht in Groesbeek.

De projectielen waren gevonden in een weiland aan de Wylerbaan en een op het terrein van de Nebo in Heilig Landstichting. Het betrof twee 75mm brisant granaten en een 2inch mortiergranaat. Het oorlogstuig van de Tweede Wereldoorlog is vervolgens tot ontploffing gebracht in de zandafgraving De But langs de Nijmeegsebaan in Groesbeek. Sergeant 1e klas van de EOD liet weten dat zij wekelijks een of meerdere malen in Groesbeek komen om explosieven op te halen of tot ontploffing te laten brengen.

Perfecte première Den Zuuten Ienval

foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De première van de Groesbeekse toneelvereniging D'n Zuuten Ienval is zondagavond in verenigingsgebouw De Sleutel probleemloos verlopen. De uitverkochte Sleutel heeft met volle teugen kunnen genieten van het blijspel 'Koken Kan Iedereen'.

Het gebeuren vond plaats in herberg De Bourgondische Fazant, waar een rechtstreekse tv-uitzending plaats vond: Koken Kan Iedereen. Een productieteam onder leiding van een beroemde tv-kok met zijn presentatrice en een cameraman komt aan in de herberg. Het publiek maakt kennis met kandidaten, mensen van uiteenlopende pluimage, die het een weekend met elkaar moeten rooien. Zo zijn er twee zussen die bekend zijn geworden door hun heerlijke snert, een werkloze acteur, een Surinaamse reggaezanger, die zijn comeback probeert te maken en een vegetarische hippie die van paddo's houdt.

De kandidaten halen letterlijk en figuurlijk alles uit de kast, maar of er wel eerlijk gespeeld wordt valt te betwijfelen. De altijd zo nette keuken verandert in een ravage, juist op het moment dat de Keuringsdienst van Waren langs komt.

Maar het is niet alleen ruzie met de kandidaten, er bloeit hier en daar nog iets moois op in de relaties. Het blijspel werkt diverse malen op de lachspieren terwijl de speler(ster)s na afloop een daverend applaus in ontvangst mochten nemen. De regie van het blijspel was in handen van Katy Gröning-Küsters. Op vrijdag 14 en zaterdag 15 november vinden er nog twee voorstellingen plaats. Beide dagen om 20.00 uur in De Sleutel aan de Breedeweg.

Een en al Groesbeek brengt alle kernen samen

GROESBEEK – Zondagmiddag 28 december wordt op het marktterrein in het centrum van Groesbeek de manifestatie 'Een en al Groesbeek' gehouden. Een manifestatie die het einde van de huidige, zelfstandige gemeente Groesbeek markeert.

Zoals de titel al zegt, komt die zondag iedere kern aan bod. Stekkenberg, Heilig Landstichting, Berg en Dal, De Horst, Breedeweg en Groesbeek-centrum zullen zich op die middag met een programma van een half uur presenteren.
Na een lange voorbereidingsperiode krijgt het totaal programma steeds meer vorm. Eén en al Groesbeek wil vooral een sfeervolle zondagmiddag bieden, waarbij de eigenheid van de gemeente met spel, beeld en muziek naar voren komt.

Ook de ouderen in de verzorgcentra De Meent en Mariëndaal worden bij deze middag betrokken; zij tonen zich enthousiast over de opzet en zullen de middag door middel van beeldvorming naar De Meent kunnen volgen.
De initiatiefgroep, vertegenwoordigers van de kernen en alle andere betrokkenen zullen de komende weken nog hard moeten werken om een mooi en aansprekend programma te kunnen bieden. Hoe het programma er precies uit zal zien, is volgende maand duidelijk. Wie om de gemeente Groesbeek geeft, moet zorgen dat hij/zij die middag meebeleeft.

Start werkzaamheden Cranenburgsestraat/Hettsteeg

GROESBEEK – In de week van 3 november is een begin gemaakt met de reconstructiewerkzaamheden van de Cranenburgsestraat vanaf De Boersteeg tot aan de grensovergang bij de Hettsteeg.

Het grondverzetbedrijf J. van Eldijk uit Heumen is met de grondwerkzaamheden aan de slag. Hierna zullen de kabels en leidingen verlegd gaan worden. Deze werkzaamheden zijn nodig om de uiteindelijke verbreding van de rijbaan mogelijk te maken. Er zullen diverse snelheids remmende maatregelen worden getroffen.

Daarnaast komen er voorzieningen om te voorkomen dat de langs de Cranenburgsestraat levende dassen, steen- en kerkuilen aangereden worden. De maximum toegestane snelheid wordt bij de openstelling verlaagd van tachtig naar dertig kilometer per uur. De gemeente is al 22 jaar bezig om de openstelling van de Cranenburgsestraat met de Hettsteeg gerealiseerd te krijgen en steeds waren er bezwaren. Nu is eindelijk de kogel door de kerk en is men begonnen.

Projectkoor Gelderland: Engraved in my heart

HEILIG LANDSTICHTING - Op 15 en 16 november voert het Projectkoor Gelderland een bijzonder najaarsprogramma uit met liederen en koorwerken rond het thema vergankelijkheid, onvervuld verlangen en de troost van de verbondenheid in liefde.

Het koor brengt werken van Brahms, Whitacre, Andriessen, Van Beurden (instrumentaal) en Cherubini. Het Weidler Kwartet, contrabassist Tis Marang en accordeonist Bart Lelivelt begeleiden het koor hierbij. Het geheel staat onder leiding van dirigent Monique Verhoeven.

De concerten vinden plaats op zaterdag 15 november in de Cenakelkerk, Heilig Landstichting; de aanvang is om 20:00 uur en op zondag 16 november in de Vredebergkerk in Oosterbeek, aanvang 15:00 uur. De entree: zestien euro in de voorverkoop via koorzangers of achttien euro aan de kassa.

"Voorafgaand aan de uitvoering in de Cenakelkerk maken we samen met het publiek een korte, sfeervolle en met fakkels verlichte ommegang door het Gedenkpark, als een stemmige inleiding op het concert."

Engraved in my heart

Het koor begint met het romantische Nänie van Johannes Brahms. In Five Hebrew Love Songs van Eric Whitacre wordt de liefde bezongen voor een vriendin die ver weg van hem is. Het Weidler Kwartet, Tis Marang en Bart Lelivelt spelen als instrumentaal intermezzo A4 van Bernard van Beurden. Due Madrigali van Hendrik Andriessen is een koorwerk met twee zeer verschillende stemmingen – van wanhoop tot het genieten van het volle leven. Na de pauze zingt Projectkoor Gelderland het Requiem in c van Luigi Cherubini, de dodenmis die Beethoven superieur achtte boven het requiem van Mozart.

Groesbeek imiteert André Hazes

Foto: Paul Bergen

GROESBEEK – Op zaterdagavond 15 november vindt er in De Mallemolen in Groesbeek het muziekfestijn 'Groesbeek zingt met Hazes' plaats.

In de theaterzaal zullen veertien Groesbeekse amateurartiesten geheel op hun 'eigen wijze' een ode brengen aan deze legendarische zanger die tien jaar geleden overleed. Hazes groeide op in de Amsterdamse volkswijk De Pijp en wordt gezien als een van de grootste volkszangers die Nederland ooit gehad heeft. Na zijn dood scoorde hij nog veel grote hits. Andre zette meer dan driehonderd liedjes op de plaat, velen daarvan zijn na zijn dood ook door andere artiesten bezongen. Liedjes als 'De Vlieger' en 'Zij gelooft in mij' zullen net als vele andere bekende hits niet ontbreken op deze avond.

De volgende artiesten zullen een ode aan Andre brengen: Tim Gijsberts, Rob Verheijen, Marcel van Kempen, Maurice Nillessen, Leo Wijnhoven, Perry Stekhuizen, Bas Gijsberts, Martijn Joosten, Mieke Willems – Verstraaten, Martijn Schmiermann, Fredie Peerenboom, Helen Liebers, Frank Weijers en Pierre Hermsen.

De avond wordt gepresenteerd door Twan Vissers. Het Hazes gebeuren wordt afgesloten met een gezellige 'after party', verzorgd door dj Jo. Kaarten zijn in de voorverkoop en aan de kassa van De Mallemolen verkrijgbaar voor 7,50 euro. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

Concert met bijzonder karakter

BEEK - Op 15 november in het Kulturhus in Beek wordt er een concert georganiseerd met een bijzonder karakter. Die dag gaan drie orkesten met een fanfarebezetting met elkaar in concert. Een uniek concert waarbij in diverse muziekstijlen het karakter van deze bezetting tot uiting komt en laat horen waar moderne muziekverenigingen muzikaal tot in staat zijn.

In het komende concert, georganiseerd door Ons Genoegen Millingen aan de Rijn en Door Eendracht Sterk Leuth in samenwerking met Eendracht Afferden, wil men laten horen waartoe fanfare-orkesten in staat zijn. Alledrie orkesten zetten zich in om met passie een modern geluid te laten horen en proberen vernieuwend te zijn in hun uitvoeringen. Ons Genoegen zal dit jaar op 30 november meedoen aan het concours in Wijchen. Het concoursrepertoire, waaronder Sinfonietta nr 4 van Philip Sparke, zal op het concert dan ook te horen zijn. Een mooie gelegenheid om het orkest in optima forma in eigen regio te beluisteren. Het fanfaregeluid zal ook te horen zijn in het stuk Esther uit Soldaat van Oranje uitgevoerd door DES. Een rustieke solo tussen sopraansax en bugel met orkest. Daarnaast komt er nog filmische muziek met 'Pilatus, mountain of dragons' uitgevoerd door Eendracht, maar ook muziekgenres zoals klezmer en latin.

Kortom, een gevarieerde avond met muziek voor iedereen. Een kans voor een (her)nieuwde kennismaking met blaasmuziek op zijn best! Het concert vindt plaats op 15 november in het Kulturhus in Beek. Het concert begint om 19.30 uur en de entree is gratis.

Ons Genoegen op federatieconcours

MILLINGEN AAN DE RIJN - Fanfarekorps Ons Genoegen uit Millingen aan de Rijn neemt op 30 november deel aan het federatief concours van de KNMO in het Mozaïek Theater in Wijchen.

Ons Genoegen komt uit in de eerste divisie onder leiding van Jurgen Nab. Dat er in Millingen aan de Rijn op hoog niveau gemusiceerd wordt, is landelijk bekend. Het is dan ook geen sinecure dat er van de muzikanten veel verwacht wordt. De fanfaremuziek in Nederland en België is vergeleken met de rest van Europa en misschien wel de wereld de top.
Er wordt steeds meer verlangd van de meestal jonge muzikanten om in de top van deze muzikale wereld mee te draaien. De hedendaagse componisten leggen de lat steeds hoger.
Ons Genoegen speelt twee werken een verplicht en een keuzewerk. Het verplichte werk Sinfonietta no 4 van Phillip Sparke bestaat uit drie in elkaar overlopende delen. Het is een klassieker van Henk Badings Images, ook in drie delen maar net even iets anders.

Op zaterdag 29 november is de generale repetitie in het gebouw aan het Ons Genoegenpad om 19:00 uur. Mochten er supporters zijn, die mee willen reizen naar Wijchen (voor tien euro), kunnen zich opgeven bij Miranda Schuurmans, telefoon 06 53526633.

Pétanque Vereniging Beek

BEEK - Zondag 26 oktober werd voor de vijfde keer de Ubbergse Kampioenschappen voor tripletten georganiseerd. Het is tevens de laatste keer in deze vorm vanwege de herindeling van de gemeente, maar misschien kunnen de volgende keer ook deelnemers uit Groesbeek meedoen. Want het is de bedoeling dat dit triplettentoernooi gewoon door blijft gaan.

Er hadden zich voor dit toernooi veel teams uit Beek en Leuth ingeschreven. Er werden drie rondes gespeeld. Voor de prijsuitreiking dankte de voorzitter van P V Beek Frans van Heumen de activiteiten en wedstrijdcommissie en de mensen achter de bar voor hun inzet alles was goed voorbereid en geregeld.

Ook bedankte hij alle deelnemers en toeschouwers, wenste de prijswinnaars proficiat met het behaalde resultaat. Het was een sportief goed georganiseerd en echt gezellig toernooi. De prijsuitreiking werd gezamenlijk gedaan door de wedstrijd en activiteitencommissie. De aanmoedigingsprijs was deze keer voor Frans van Heumen, Ab en Riet Busser van P V Beek. De derde prijs voor Wim Janssen, Nolda en Wim Langens van P V Leuth. De tweede prijs was eveneens voor P V Leuth en werd behaald door Stella, Rieky en Thea.

Op de eerste plaats eindigde Dave Holster, Ine en Jan Gout van P V Beek, die hiermee de eerste prijs hadden verdiend. Na de prijsuitreiking werd er nog een groepsfoto gemaakt van alle deelnemers, behalve van Adrienne Toonen die als fotograaf fungeerde. Na de groepsfoto werd er in de kantine nog gezellig nagepraat onder het genot van een hapje en een drankje en daarna ging iedereen huiswaarts.

Jeu de Boules een goed gevoel!                

Cursus Vogels van de Ooijpolder

UBBERGEN - De winter komt er weer aan. Bij uitstek de tijd om vogels te gaan kijken in de Ooijpolder. Dan overwinteren er grote aantallen ganzen en eenden op de graslanden en in de plassen in de uiterwaarden.

Welke vogels kun je er tegenkomen en hoe herken je ze? Dat is het onderwerp van de korte cursus Vogels van de Ooijpolder, die binnenkort door de Werkgroep Milieubeheer Groesbeek wordt georganiseerd. De cursus is onder andere bedoeld voor ouders die betrokken zijn bij natuureducatie bijvoorbeeld op de school van hun kinderen, maar ook andere belangstellenden kunnen deelnemen.

De Ooijpolder (nu nog gemeente Ubbergen) valt per 1 januari onder dezelfde gemeente als Groesbeek, dus dat is wellicht nog een reden om de natuur in onze nieuwe gemeente te leren kennen. Op woensdag 19 november is er een cursusavond in de Tullekesbôm, gevolgd door een fietsexcursie door de Ooijpolder op zaterdag 22 november.

Begeleiding is in handen van de ervaren vogelkenners Henny Brinkhof en Henk Klaassen. Deelname is gratis. "Heeft u interesse, kijk dan op de website van de WMG www.wmg-groesbeek.nl voor meer informatie en hoe u zich kunt aanmelden."

Automobilist rijdt 59 kilometer te hard

GROESBEEK – De politie van Groesbeek heeft zaterdagmiddag van 16.00 tot 18.00 uur een radarsnelheidscontrole gehouden op de Zevenheuvelenweg In Groesbeek.

In totaal reden tijdens deze controle twintig bestuurders te hard. Een van hen – een tot nog toe onbekend gebleven automobilist – maakte het helemaal bont, hij reed liefst 139 kilometer per uur waar tachtig kilometer maximaal is toegestaan. Als de bestuurder staande zou zijn gehouden dan was zijn rijbewijs ingenomen. In dit geval – 59 kilometer te hard - zal de bestuurder zich bij justitie moeten verantwoorden.

Perenboom in Millingen aan de Rijn symbool voor afval als grondstof!

Wethouder Peter Wassink (gemeente Millingen aan de Rijn) en Richard Woudenberg (Dar) planten perenboom samen met medewerkers DarGROEN! Fotograaf: Geert Timmer.

MILLINGEN - In het kader van de regionale campagne Kijk! afval=grondstof, hebben wethouder Peter Wassink, gemeente Millingen aan de Rijn en Dar samen een perenboom geplant in Millingen aan de Rijn. De perenboom staat symbool voor afval als grondstof. Dit is tevens de kernboodschap van de campagne.

Perenboom illustreert kringloop van grondstoffen. Tijdens de kick-off van de regionale campagne ontving wethouder Peter Wassink namens Dar en ARN een waardebon voor een perenboom. Vandaag was het moment daar om de perenboom op een locatie naar keuze te planten. De perenboom is geplant achter sporthal De Duffelt in Millingen aan de Rijn. Hier staan al meer fruitbomen.

"De perenoogst is voor de inwoners, net als het andere fruit dat hier in de fruitbomen hangt", aldus Peter Wassink. Met het plaatsen van de boom bedanken de partijen inwoners ook voor het scheiden van gft-afval. Als zij gft-afval (zoals perenschillen) namelijk goed scheiden, kan er compost van worden gemaakt. De compost kan gebruikt worden als voeding voor de perenboom. Zo is de cirkel rond. Kinderen kunnen de kringloop van grondstoffen naspelen met het 'Kijk! afval=grondstof kringloopspel'. Dit spel is ontwikkeld door ARN, Dar en MARN. Dit spel laat zien dat afval bestaat uit waardevolle grondstoffen en hoe het hergebruik hiervan zorgt voor zo min mogelijk restafval.

Kijk! afval=grondstof

De regionale campagne ging afgelopen september van start. Dar streeft samen met de gemeenten Beuningen, Druten, Groesbeek, Heumen, Millingen aan de Rijn, Nijmegen, Ubbergen en Wijchen naar 'zero waste', oftewel geen restafval. De campagne helpt daarbij. Dar, ARN en de gemeenten willen hiermee inwoners bewust maken dat afval geen afval is, maar een grondstof. Gft-afval staat het eerste jaar van de campagne in de schijnwerpers. In het gft-afval wordt nog steeds veel restafval en plastic aangetroffen. Dit is zonde, als het gft-afval vervuild is met ander materiaal kan het minder goed gerecycled worden. Goed gescheiden gft-afval kan hergebruikt worden als grondstof voor compost en groengas. Enkele bussen in de regio rijden op groengas en compost wordt gebruikt in de tuin of op het balkon.

Meer informatie
Meer informatie over campagne is te vinden op www.dar.nl. Voor vragen nemen inwoners contact op met het klantencontactcentrum van Dar. Op maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 17.00 uur via 024 3716000 of via info@dar.nl.

Extra geld voor minima in 2014

UBBERGEN - Door de bezuinigingen hebben mensen met een minimuminkomen minder te besteden in 2014. De regering wil deze mensen graag tegemoetkomen. De gemeente mag hen daarom eenmalig een extraatje geven, een zogenoemde Koopkrachttegemoetkoming 2014.

Mensen met een inkomen tot 110 procent van de bijstandsnorm komen hiervoor in aanmerking. De tegemoetkoming bedraagt voor een alleenstaande 70 euro, voor een alleenstaande ouder 90 euro en voor gehuwden/samenwonenden 100 euro.

Geen recht op de koopkrachttegemoetkoming hebben: gedetineerden; personen jonger dan achttien jaar; personen jonger dan 27 jaar, die door het Rijk bekostigd onderwijs kunnen volgen; personen van 18, 19 of 20 jaar die in een instelling verblijven.

Extra geld voor wegvallen Compensatie eigen risico (Cer). Als u vorig jaar (2013) de Compensatie eigen risico (Cer) van het CAK heeft ontvangen, kunt u daarbij in aanmerking komen voor een extra bedrag van vijftig euro wegens de afschaffing van de Cer in 2014.

Hoe vraagt u dit aan? Mensen met een Wwb-uitkering, een IOAW/IOAZ-uitkering, of die bij de Collectieve Aanvullende verzekering voor minima aangesloten zijn, ontvangen de koopkrachttegemoetkoming (en de tegemoetkoming Cer als zij vorig jaar de Cer hebben gehad) automatisch op hun rekening in november. Zij hoeven hiervoor geen aanvraag te doen. Heeft u een andere uitkering of inkomsten uit werk? Dan kunt u de tegemoetkoming aanvragen bij de gemeente. Hiervoor moet u een aanvraagformulier invullen en inkomstengegevens over de maand september aanleveren. Als u vorig jaar de Cer heeft gehad, moet u een bewijs van ontvangst bijvoegen.

U kunt het aanvraagformulier terugsturen tot 20 december 2014. Vergeet niet uw inkomstengegevens over de peilmaand september 2014 mee te sturen. Als u het aanvraagformulier thuisgestuurd wilt krijgen, dan kunt u onderstaande antwoordstrook invullen en opsturen in een envelop (zonder postzegel) naar: Gemeente Ubbergen, afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling, Antwoordnummer 2509, 6573 ZX Beek-Ubbergen.

U kunt het aanvraagformulier ook telefonisch aanvragen via telefoonnummer 14024 of vinden op de website van de gemeente.

Overzicht 110 procent bijstandsnorm op 1 juli 2014

110 % bijstandsnorm, netto maandbedrag, exclusief vakantietoeslag

alleenstaande van 21 tot pensioengerechtigde leeftijd € 994,48

alleenstaande ouder van 21 tot pensioengerechtigde leeftijd € 1.278,61

gehuwden van 21 tot pensioengerechtigde leeftijd € 1.420,67

alleenstaande pensioengerechtigde leeftijd € 1.090,99

alleenstaande ouder pensioengerechtigde leeftijd€ 1.372,94

gehuwden beide pensioengerechtigde leeftijd € 1.501,68

alleenstaande of alleenstaande ouder in een instelling 21 jaar of ouder

€ 355,58

gehuwden in een instelling 21 jaar of ouder € 577,45

Bij inwoning van een volwassene die niet de partner is of van een kind boven 18 jaar, of als u geen woonlasten heeft, valt de bijstandsnorm lager uit. Ook bij aanvragers die jonger zijn dan 21 jaar, valt de bijstandsnorm lager uit.

Auto's totaal vernield bij aanrijding

GROESBEEK – Maandagmiddag 3 november rond kwart voor vier zijn bij een aanrijding op de Nijmeegsebaan in Groesbeek twee personenauto's totaal vernield.

Het ongeval werd veroorzaakt door een twintigjarige automobilist uit Nijmegen, die vanaf de uitrit van Werkenrode de Nijmeegsebaan richting Nijmegen wilde oprijden. Hierbij zag hij een 59-jarige automobilist uit Groesbeek, die uit de richting Nijmegen kwam over het hoofd. De klap kwam zo hard aan dat de Groesbeekse automobilist aan de linkerkant van de weg een abri-afzetting omver reed en op het fietspad tot stilstand kwam. De Nijmeegsebaan lag bezaaid met onderdelen van beide auto's. Wonder boven wonder kwamen beide bestuurders er met lichte verwondingen vanaf.

Het slachtoffer uit Groesbeek klaagde over pijn aan zijn arm, terwijl de bestuurder uit Nijmegen over hoofdpijn klaagde. Beide bestuurders zijn door ambulance personeel ter plaatse behandeld. De auto's zijn afgesleept en kunnen als verloren worden beschouwd.

Brandstichtingen bij Werkenrode

GROESBEEK – Op het terrein van Werkenrode aan de Nijmeegsebaan in Groesbeek is dinsdagavond 28 oktober even na elf uur op twee plaatsen brand gesticht.

Een voormalige koelcel, die de laatste jaren dienst deed als fietsenstalling, ging geheel in vlammen op. Omdat de fietsenstalling in lichterlaaie stond moest de brandweer van Groesbeek – die met groot materieel aanwezig was – een paviljoen nat houden, zodat het geen vlam zou vatten.

De bewoners van het paviljoen Kameleon werd verzocht binnen te blijven, gezien de enorme rookontwikkeling. Enkele tientallen meters verderop brandde een doos papier in de dierenweide op het terrein. "Het staat zo goed als zeker vast dat beide branden zijn aangestoken", aldus bewaker R. Mahulete. Een stagiaire die naar huis ging, zag dat een tot nog toe onbekend persoon brand aan het stichten was in de fietsenstalling en waarschuwde de bewaker. Toen die ter plaatsen was, was er al geen redden meer aan. Met een brandweerslang van het paviljoen heeft hij nog getracht te blussen, maar dat bleek niet te lukken. "Gelukkig zijn er geen persoonlijke ongelukken gebeurd ", aldus Mahulete. Naar schatting vier fietsen alsmede de hele stalling zijn verloren gegaan. Wat er nog meer in de stalling stond opgeslagen, was dinsdagavond niet bekend evenals de schade.

Uitslag nationale Zonnebloemloterij

REGIO - Hier volgt de uitslag van de Nationale Zonnebloemloterij. De Nationale Zonnebloemloterij 2014 is goedgekeurd door het Ministerie van Justitie (5631620/09/DSP d.d. 7 december 2009). Onder voorbehoud van typefouten. Kansspelbelasting is voor rekening van de Zonnebloem. Het recht op prijs vervalt een jaar na de trekking. Prijzen worden alleen uitgekeerd indien u het winnende lot volledig invult en stuurt naar Pondres, ter attentie Zonnebloemloterij, Postbus 1279, 5004 BG Tilburg.

1e prijs 0784056 € 15.000,00

2e prijs 0033616 € 10.000,00

3e prijs 0290659 € 10.000,00

4e prijs 1222356 € 5.000,00

5e prijs 0390720 € 5.000,00

6e prijs 0508713 € 5.000,00

7e prijs 1200700 € 2.500,00

8e prijs 0114646 € 2.500,00

9e prijs 0123576 € 2.500,00

10e prijs 0284273 € 2.500,00

11e prijs 0775781 € 1.000,00

12e prijs 0737946 € 1.000,00

13e prijs 0049592 € 1.000,00

14e prijs 0242846 € 1.000,00

15e prijs 0729283 € 1.000,00

16e prijs 0039243 € 450,00

17e prijs 1006225 € 450,00

18e prijs 0684198 € 450,00

19e prijs 0378554 € 450,00

20e prijs 0987977 € 450,00

21e prijs 0980880 € 450,00

22e prijs 0770177 € 450,00

23e prijs 0740226 € 450,00

24e prijs 0918389 € 450,00

25e prijs 0584378 € 450,00

De volgende prijzen zijn gevallen op loten met de eindcijfers

26e prijs 87832 € 100,00

27e prijs 53063 € 100,00

28e prijs 25595 € 100,00

29e prijs 1498 € 50,00

30e prijs 8305 € 50,00

31e prijs 8469 € 50,00

32e prijs 937 € 15,00

33e prijs 690 € 15,00

34e prijs 987 € 15,00

Voor de prijzen 1 tot en met 25 geldt dat ze uniek zijn en worden toegekend aan winnende lotnummers waarvan alle zeven cijfers correct zijn. De prijzen 26 tot en met 34 worden toegekend aan de loten waarvan drie, vier of vijf eindcijfers correct zijn. Dat betekent dat deze prijzen voor meerdere loten kunnen gelden.

Renate Dorrestein in theatercafé De Mallemolen

GROESBEEK – Op vrijdagavond 21 november komt de bekende schrijfster Renate Dorrestein naar Groesbeek.

Renate die grote bekendheid geniet in binnen- en buitenland komt vertellen over haar eigen werk in het theatercafé De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek. Kaarten voor deze bijzondere avond zijn te koop in de Bibliotheek, voor leden van de bibliotheek is de prijs vijf euro en voor niet-leden 7,50. euro. Voor de lezing en in de pauze zijn er boeken van Renate te koop. In de pauze kan men tevens de gekochte of de eigen boeken van Renate, door haar zelf laten signeren.

Halloweenparty bij fanfarekorps Ons Genoegen

MILLINGEN AAN DE RIJN - Vrijdagavond 31 oktober was het muziekgebouw van fanfarekorps Ons Genoegen bezet door heksen, tovenaars, duivels, vleermuizen en andere gedrochten. Het was het jaarlijkse griezelfeest van de heksenbond.

Het feest werd geopend door heks Kabbala. De heksen, tovenaars en andere gedrochten werden in groepjes gedeeld. Sommige kinderen vonden het een beetje griezelig. Uit struiken en bosjes kwamen enge geluiden. Een spook dwaalde rond en probeerde iedereen te pakken maar gelukkig was iedereen het spook te snel af.
Verder werden er nog andere spellen gespeeld onder andere blinde race, de wrat van de heks, doodskist voelen, griezelig woordspel, Heksje koekoek.
De griezels werden getrakteerd op wormen, spinnen en pompoenensoep. Tussendoor werd er gedronken van het bloed van een vleermuis. Moe maar voldaan ging ieder weer naar zijn of haar griezelhol of kasteel om uit te rusten voor het volgende Halloweenfeest.

Kledingreparatie Tugra in Groesbeek voor verstellen en repareren kleding

GROESBEEK – Als een nieuw of bestaande pantalon, spijkerbroek, rok, jurk of colbert moet worden ingenomen, uitgelegd of korter moet worden gemaakt, dan ga je naar een professionele kleermaker. Sinds twee jaar heeft Groesbeek deze: Tugra aan de Dorpsstraat 5a met als kleermaker de uit Turkije afkomstige heer O. Mayda.

De kleermaker van nu heeft vaak zijn roots liggen in Turkije, het land van de vele textielfabrieken, waar befaamde Europese kledingmerken hun kleding laten maken. Zo heeft de heer O. Mayda het vak in zijn geboorteland geleerd. In Nederland heeft hij die kennis gedurende de laatste vijftien jaar vooral gebruikt in de diverse naai-ateliers zoals in Nijmegen en Oss. Sinds Tugra ook een vestiging in Groesbeek heeft, richt dit atelier zich hier helemaal op.

Het is puur vakwerk, dat Tugra levert. Het inzetten van een nieuwe ritssluiting? Het inkorten van een spijkerbroek? Zelfs maatkleding is door het naai-atelier te leveren. Tugra geniet wijde bekendheid. "Omdat we ook de duurdere spijkerbroek kunnen verstellen, zoals het originele merk is. De klant kan hier met de moeilijkste karweitje komen. Als vakmensen zien we meteen of en hoe de wens van de klant gehonoreerd kan worden. En ook meteen vooraf wat de kosten van het coupeusewerk zal zijn."

Heel handig is, dat Tugra ook een stomerijdepot heeft van zowel Zeyrek als Palthe. Voor alle soorten kleding, inclusief dekbedden en gordijnen.

Kledingreparatie Tugra, Dorpsstraat 5a, Groesbeek; telefoon 06 16953385; facebook.com.

De Treffers sleept punten binnen

Foto: Santiago maakt zijn tweede goal 3-1 Foto: Jan Peters

GROESBEEK – De Treffers won afgelopen zondag met 3-1 van het eerbiedwaardige HFC, een van de oudste, misschien wel de oudste voetbalclub van Nederland. Het ging met moeite. Onrust en onnodige irritaties bepaalden het spelbeeld, terwijl de roodzwarten – eenmaal op dreef – toch lieten zien weinig te vrezen te hebben van de Koninklijke Haarlemmers.


De thuisclub startte goed. Barry Beijer kopte maar net over uit een voorzet van Eef van Riel en Jasper Zuidwijk leek de bal binnen te koppen, maar zijn inzet werd tot hoekschop verwerkt. Een hoekschop van opnieuw Van Riel, waaruit Santiago laag binnen schoot: 1-0. Nog geen tien minuten verstreken. Maar vervolgens liet ook HFC zich niet onbetuigd. Jim van Alst moest een voorzet van Hidde Prijs weg koppen en dezelfde Prijs deponeerde de bal uit een vrije trap op de paal. Het spel bleef op en neer golven: uit een hoekschop van Eef van Riel werd de bal tot twee keer toe van de doellijn gehaald, eerst door doelman Brian van de r Werff (met rugnummer 78, hetgeen een erg brede selectie veronderstelt) en vervolgens door een verdediger van HFC.

In de 25e minuut kwam het tweede Treffersdoelpunt wel op het scorebord. Van Riel (wie anders?) legde de bal voor, Santiago leek de bal naast te schieten, maar bij de tweede paal gaf Maertzdorf het beslissende tikje. Lang konden de roodzwarten niet genieten van deze marge, want amper drie minuten later kopte Hidde Prijs de aansluitingstreffer binnen uit een vrije trap van Donny Verdam, die bij bijna alle dode spelsituaties betrokken was: 2-1. Het spel van de thuisclub bleef rommelig en de gasten uit Haarlem roken de gelijkmaker. Maar die kwam er niet voor rust.

En ook niet in de tweede helft. Wessel van der Horst was al dicht bij een derde doelpunt op voorgeven van Maertzdorf en ook Maertzdorf kreeg een goede mogelijkheid, toen hij door de linies glipte. Zijn wegkrullende bal verdween over de kruising, drie meegestormde Treffersvoorwaartsen in vertwijfeling achterlatend. Juist toen HFC aan een beter resultaat ging denken, scoorden de roodzwarten dan toch hun derde treffer: Maertzdorf gaf de bal mee aan Jan Willem Stronks, die leverde een perfecte voorzet af en Santiago kopte binnen: 3-1 met nog 25 minuten te spelen. HFC gaf het nog niet op en voerde de druk verder op, maar boekte daarmee geen succes. Vermeldenswaard is nog de invalbeurt van Menno Scholten, die na een jaar blessureleed zijn rentree maakte en met een prima voorzet aangaf het voetballen nog niet verleerd te zijn.

Haarclipjes en accessoires in Millingen aan de Rijn

MILLINGEN - Jamibi haarclipjes & accessoires is een webwinkel in haarclipjes, haarbanden, sleutelhangers et cetera en is gevestigd in Millingen aan de Rijn. Eigenaresse Bianca van Baal maakt alles zelf, dus alle producten zijn handgemaakt en kunnen naar eigen wens gemaakt worden.

Leuke clipjes, haarbanden voorzien van naam of met een leuke afbeelding behoren allemaal tot de mogelijkheden. Hoe leuk is het niet om een persoonlijk clipje of haarband cadeau te geven aan bijvoorbeeld uw dochter, kleindochter of aan een vriendinnetje. Of wat dacht u van een stoere sleutelhanger voor uw zoon, kleinzoon of vriendje? Maar ook voor een kinderfeestje waarbij de kinderen zelf hun product maken kunt u bij ons terecht.

Doordat wij zelf de flatbacks/buttons in eigen productie hebben kunnen wij snel leveren en aan speciale wensen van de klant voldoen. De flatbacks/buttons kunnen ook gebruikt worden voor andere doeleinden zoals op kleding, tassen en kaarten. Reden te meer om een kijkje te nemen op onze website www.jamibi.nl en te snuffelen naar de vele mogelijkheden die Jamibi haarclipjes & accessoires u te bieden heeft. Tot gauw op onze website.

Halloweenparty in Leuth

LEUTH - Vrijdag 31 oktober werd de eerste Halloweenparty voor de jeugd van negen tot veertien jaar gehouden.

Om 19:00 uur was het in de Kakatoe verzamelen. Deze was ook in Halloweenstijl aangekleed. De opkomst was groot: er hadden zich 67 kinderen opgegeven.

De kinderen werden in groepjes naar buiten gestuurd en moesten de negen rondzwervende griezels zoeken. Als ze de griezels gevonden hadden, kregen ze een envelop waar een puzzelstukje inzat. Nadat alle griezels gevonden waren konden de kinderen in de Kakatoe de puzzel maken en kregen ze een consumptie en een zakje chips.

De organisatie is stichting Triangel en alle buurtbewoners van Leuth dankbaar voor het aankleden van hun tuin in Halloweenstijl. En natuurlijk ook de vrijwillige griezels, want zonder vrijwilligers kunnen we niets.mDe organisatoren zijn zeer tevreden en denken aan een vervolg.

Herhaling concert Jiddische liederen

Foto; Paul Grefkens

REGIO - In het teken van herdenken van de Kristallnacht geven Josine Franken, (zang) en Leo Driesenaar (piano) op 16 november om 14.30 uur een herhaling van het concert 'Ikh vel treystn zi un tsertlen', dat zij op 9 november gaven in een volgeboekte Mariënburgkapel in Nijmegen. Ditmaal zal BReBL aan de Waal het podium zijn.

In dit concert zullen veel Jiddische liederen te horen zijn, naast Duitstalige liederen uit getto/kamp Theresienstadt. Het concert begint met een Hebreeuws/Jiddische kaddish, een gebed voor de doden. In het programma voor de pauze zijn onder meer te horen het partizanenlied 'Shtil, di nakht is oysgeshternt' (Stil, de nacht is vol sterren), 'Shtil, lomir ale farsvindn' (Stil, laten we allemaal verdwijnen), een aangrijpend lied, qua tekst en muziek. Het Duitstalige 'Wiegala, een wiegenliedje van de Tsjechisch-Duitse Joodse kinderboekenschrijfster Ilse Weber, is bewaard gebleven omdat haar man al haar gedichten had begraven ergens in Theresienstadt, voordat zij op transport naar Auschwitz werden gesteld.

In het programma na de pauze is er ook ruimte voor poëzie, voor troost, Ikh vel treystn zi un tsertlen, en... voor het beroemde lied 'Lili Marleyn'. Meer informatie staat op www.mirtsvey.nl.

BReBL ligt in het Honig-complex aan de Waalbandijk 20-22. De entree: vrije gift na afloop. Reserveren gewenst via jiddisj@gmail.com of telefoon 024 684 2470.

Vrijdagavondtoernooi De Oorsprong

BEEK-UBBERGEN - Op vrijdagavond 28 november organiseert tennisvereniging De Oorsprong haar jaarlijkse vrijdagavondtoernooi. Een jaarlijks terugkerend avondtoernooi waar alles kan.

Inschrijven kan in de mix, maar ook als heren- of damesdubbel. Je kunt dus tegen alle mogelijke combinaties spelen. Wel wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de speelsterkte. Inschrijven kan op intekenlijst op de club of via toernooi.nl, waar het toernooi te vinden is onder de titel Vrijdagavondtoernooi 28 november 2014. Een mooie uitdossing kan je nog een extra prijs opleveren. Het toernooi begint om 20:00 en de laatste wedstrijd eindigt, afgaande op vorige jaren, rond middernacht. We verwachten weer een hoop tennisplezier en gezelligheid dus stap uit die luie stoel, vraag een leuke tennispartner en doe mee. Inschrijven kan tot 25 november en deelname kost vijf euro per persoon.

Aldi, Jan Linders en AH sturen brandbrief naar gemeentebestuur

GROESBEEK – De supermarkt ketens Aldi, Jan Linders en AH hebben onlangs een brandbrief naar het gemeentebestuur van Groesbeek gestuurd over de oneerlijke concurrentie van Lidl in Groesbeek. Zij wijzen de gemeenteraad op het beleid van de gemeente om supermarkten in het centrum te vestigen.

"Lidl gaat op eigen houtje buiten het centrum zitten en probeert nu op een slinkse wijze extra parkeerplaatsen te creëren", aldus de briefschrijvers, die deze handelswijze zien als oneerlijke concurrentie. "Wij worden in het centrum gehouden aan een parkeernorm per vierkante meter winkel en krijgen niet de ruimte om extra parkeerplaatsen te realiseren."

Nu maken de klanten van Lidl met regelmaat gebruik van de parkeerplaats die De Hoeve al 26 jaar van de gemeente Groesbeek huurt. In september jongstleden heeft de gemeenteraad nog een nieuw bestemmingsplan vastgesteld waarin de parkeerplaats bij De Hoeve bestemd is als horecaparkeerplaats. "Het zou bijzonder vreemd zijn als de gemeenteraad dit al in nog geen twee maanden tijd gaat veranderen", aldus de supermarktketens. Wethouder Thijssen laat weten dat de gemeente op verzoek van de gemeenteraad met een onderzoek bezig is betreffende dit probleem. "Het onderzoek is binnenkort afgerond en zal aan de gemeenteraad worden aangeboden, nadat daarover met betrokken partijen (buurtbewoners, Lidl, De Hoeve , scholen ) is gesproken", volgens Thijssen. "Het is dan aan de gemeenteraad om eventueel een nieuw besluit te nemen", besluit Thijssen. "Ook de overburen van Lidl aan de Herwendaalseweg zien dagelijks de verkeersproblemen bij Lidl; zij vrezen voor ongevallen, daar kun je de klok op gelijk zetten vooral als vrachtwagens de Lidl komen bevoorraden."

Inbraak woning Hoge Horst

GROESBEEK – Inbrekers hebben in de nacht van zaterdag op zondag ingebroken in een woning aan de Hoge Horst in Groesbeek.

De inbrekers zijn via de zijdeur de woning binnengekomen, terwijl de bewoners sliepen. Ze zijn er vandoor gegaan met een mobiele telefoon, Ipad en een onbekend geldbedrag. Buiten stond een zo goed als nieuwe zwarte herenfiets van het merk Trek, die werd vervolgens ook meegenomen.

Prins(es) Ummenie d'n 55ste?

GROESBEEK - Vrijdag 14 november dan is het zover: carnavalsvereniging De Feestneus zal de nieuwe prins(es) Ummenie d'n 55ste bekend maken in zaal De Linde in Groesbeek.

Het belooft een gezellige carnavalsavond te worden met live muziek van de band Triple en optredens van onder andere Aarm Snuutje, Ons Tröpke, De Sniekers, 't Zeivertröpke en Alt van Huus. En als special act is er deze avond een optreden van de Raad van Elvis.

De aanvang van deze avond is om 20.00 uur en de toegang is gratis.

14 / 28

15 / 28

IVN-excursie in Beek

BEEK - Op zondag 16 november gaat IVN Rijk van Nijmegen op pad voor een herfstwandeling. De start is om 14.00 uur aan het eind van de Rijksstraatweg in Beek bij de kruising met de N325.

Het is volop herfst, een letterlijk en figuurlijk kleurrijk jaargetijde. Sommige vogels zijn vertrokken, maar hoe overleven de blijvers en onze wintergasten? Waar zijn de vele insecten gebleven en wat heeft de term diapauze daarmee te maken?

Waarom tooien bomen zich het ene jaar mooier dan het andere en waarom schieten er nu plotseling kleurrijke organismen als paddenstoelen uit de grond?

Geen kikker te bekennen, maar wel zijn er sporen te vinden van vierpotigen, en echt niet alleen van honden. "Ga met ons op pad: we hebben heel wat uit te leggen en uit te zoeken!" De kosten voor deelnemers boven de zestien jaar bedraagt twee euro.

Grote Grenslandvogelshow van De Gekleurde Zanger

GROESBEEK – De Groesbeekse vogelvereniging De Gekleurde Zanger houdt op vrijdag 21, zaterdag 22 en zondag 23 november haar jaarlijkse vogelshow.

Ditmaal wordt het een Internationale Grenslandvogelshow waar ruim 350 vogels uit binnen- en buitenland te bewonderen zullen zijn. Deze show zal voor de eerste maal -na 34 jaar in De Boan- te zijn geweest, op een andere locatie plaatsvinden, namelijk in de multifunctionele accommodatie Op de Heuvel aan de Ericastraat 39 in Groesbeek.

Door de inzenders van de vogels zal gestreden worden om de titel 'Groesbeeks Kampioen' zowel bij de senioren als bij de jeugd. De grenslandshow is geopend op vrijdag 21 november van 19.30 tot 22.00 uur, zaterdag 22 november van 10.00 tot 18.00 uur en zondag 23 november van 10.00 tot 16.00 uur. Alle dagen is de entree gratis.

Terugvordering en Verhaal Participatiewet nieuw gemeente

REGIO - De Stuurgroep Herindeling maakt bekend dat zij de conceptbeleidsregel 'Terugvordering en Verhaal', die gaat gelden met ingang van 1 januari 2015 voor de nieuwe gemeente, vrijgeeft voor inspraak.

In de beleidsregel is vastgelegd op welke wijze de gemeente omgaat met vorderingen welke verband houden met de Participatiewet, de IOAW, de IOAZ en de Bbz. Als uitgangspunt is de huidige beleidsregel genomen, die is geactualiseerd. Zo zijn de effecten van de op 1 januari 2014 in werking getreden wet Boete verwerkt in de concept beleidsregel.

De stukken liggen ter inzage met ingang van 13 november tot 25 december 2014 bij de balie van het gemeentehuis in Beek-Ubbergen (Rijksstraatweg 139).

De concept beleidsregel wordt ook gepubliceerd op de website van de gemeente. Inwoners van Ubbergen en belanghebbenden kunnen binnen de genoemde termijn schriftelijk of mondeling een gemotiveerde zienswijze met betrekking tot de concept beleidsregel kenbaar maken bij burgemeester en wethouders van Ubbergen.

Voor nadere informatie over de concepten (dan wel het indienen van mondelinge zienswijzen) kunt u contact opnemen met mevrouw M. Norden van de afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling, telefoonnummer 14024

in 2015 zal de beleidsregel 'Terugvordering en Verhaal' worden vastgesteld.

Frappante buit inbraak

MILLINGEN aan de Rijn - In de nacht van donderdag op vrijdag hebben inbrekers ingebroken in een woning aan de Mozartstraat in Millingen aan de Rijn.

De inbrekers zijn op een bijzondere wijze de woning binnengekomen door een kozijn en raam in zijn geheel eruit te halen terwijl de bewoners lagen te slapen. Uit de woning verdween audio- en computerapparatuur ter waarde van enkele duizenden euro's. Ook namen ze het raam en kozijn mee en dat is frappant.

Willem Strijker met pensioen

GROESBEEK - Op vrijdag 21 November gaat Willem Strijker na een dienstverband van zestien jaar als beheerder van dorpshuis De Slenk met pensioen.

Als dank voor zijn inzet wil het bestuur van Stichting Tot Exploitatie Parochiehuis Willem een afscheidsreceptie aanbieden en daarbij alle gebruikers van dorpshuis De Slenk uitnodigen. Tijdens deze receptie wordt ook afscheid genomen van Hanja Maciejko, die gedurende een groot gedeelte van deze periode, samen met Willem het beheer deed. De receptie is vrijdag 21 november van 19.00 tot 21.00 uur met een feestelijke afscheidsborrel. Om ongeveer te weten hoeveel mensen er komen wordt gevraagd zich aan te melden via dorpshuisdeslenk@hotmail.nl.

Openingstijden

Beweegtuin

Millingen aan de Rijn

MILLINGEN - Vanaf 1 november kan men op onderstaande tijden gebruik maken van de beweegtuin op sportpark De Hove, ingang Hoefseweg 21. De toegang is gratis, het gebruik van een consumptie is voor eigen rekening.

Maandag 09.00-12.00 uur (koffie/thee 11.00 uur)

Woensdag 14.00-16.00 uur (kantine gesloten)

Coach voor senioren aanwezig van 14.30-15.30 uur

Donderdag 09.30-11.30 uur (koffie/thee 11.00 uur)

Coach voor senioren aanwezig van 10.00-11.00 uur

Zaterdag 09.00-15.00 uur **

Zondag 09.00-15.00 uur **

's Avonds op werkdagen van 19.00-21.00 uur **

** kantine doorlopend geopend; tijden onder voorbehoud.

Politie int

openstaande boetes

GROESBEEK – De politie van Groesbeek heeft dinsdag 4 november een bezoek gebracht aan vier inwoners uit die plaats.

Allen bleken nog boetes te hebben openstaan, in totaal werd door de politie liefst 5600 euro geïnd. De politie raadt de mensen via twitter aan op tijd de boetes te betalen, want deze actie zal worden herhaald. Bij niet-betalen kan men worden aangehouden of de auto kan worden meegenomen.

Reisdocument

tijdig aanvragen

MILLINGEN/GROESBEEK - Voor inwoners van Millingen en Groesbeek van wie het reisdocument in december verloopt, moeten het nieuwe reisdocument uiterlijk voor vrijdag 12 december 2014 hebben aangevraagd.

Nog verstandiger is het daarom om al in november het reisdocument aan te vragen. Alle reisdocumenten moeten uiterlijk vrijdag 19 december 2014 opgehaald zijn.

Stekkenberg loopt uit voor kunstwerk Det de Vuurbal

Van links naar rechts: achterkleinkinderen van Det; Wim Vissers en Ria Willems-Vissers. Geheel rechts wethouder Giesbers.

GROESBEEK – De bevolking van de Stekkenberg is zaterdagmiddag 1 november uitgelopen voor de onthulling van het kunstwerk van de Groesbeekse béssembiender Det de Vuurbal aan.

Deze markante figuur werd geboren op 26 mei 1843 en overleed op 5 juni 1935 op 92-jarige leeftijd. De Groesbeekse kunstenaar Joep de Bekker had al jaren geleden (in opdracht van Gerrie Driessen) een fantastische afbeelding gemaakt, terwijl Piet Poelen uit Milsbeek het toentertijd jammer vond dat de VVV geen beeldje had van deze Groesbeekse bijzondere figuur.

Hij maakte vervolgens zelf een beeldje van Det. Carnavalsvereniging Mar Kè kwam tijdens het schlagerfestival met het lied 'De Bessembiender' en won de eerste prijs. De leden waren van mening dat Det de Vuurbal een standbeeld verdiende op de Stekkenberg. "Tegelijkertijd begon de herstructurering van Stekkenberg-West en daar werd in de projectcommissie al het realiseren van een beeld besproken", aldus wethouder Theo Giesbers van de gemeente Groesbeek.

Uiteindelijk kreeg kunstenaar Wim Kuijl de opdracht, echter drie maanden geleden stierf Wim Kuijl. Het beeld werd daarna afgemaakt door Carlo van Broekhuizen en Rineke van Rijt uit Arnhem. Zaterdagmiddag werd het beeld onthuld door de achterkleinkinderen van Det, Ria Willems-Vissers en Wim Vissers samen met de laatste bezembinder van Groesbeek Geert Janssen. Werthouder Giesbers feliciteerde iedereen met dit geweldig resultaat. Na het officiële gedeelte was het de eer aan carnavalsvereniging Mar Kè om de schlager De Bessembiender nogmaals ten gehore te brengen.

Inspraak concept handhavingsverordening en fraude-beleidsplan nieuwe gemeente

BEEK-UBBERGEN - De Stuurgroep Herindeling maakt bekend dat zij de concept Handhavingsverordening en het concept Fraudebeleidsplan vrijgeeft voor inspraak. Beide gaan gelden met ingang van 1 januari 2015 voor de nieuwe gemeente.

In de Handhavingsverordening is vastgelegd dat er vierjaarlijks door de gemeenteraad een fraudebeleidsplan wordt vastgesteld en jaarlijks door het college een uitvoeringsplan.

In het uitvoeringsplan worden instrumenten genoemd waarmee het handhavingsbeleid uitgevoerd wordt. De stukken liggen ter inzage met ingang van 13 november 2014 tot 25 december 2014 bij de balie van het gemeentehuis in Beek-Ubbergen (Rijksstraatweg 139).

De concepten worden ook gepubliceerd op de website van de gemeente. Inwoners van Ubbergen en belanghebbenden kunnen binnen de genoemde termijn schriftelijk of mondeling een gemotiveerde zienswijze over de concepten kenbaar maken bij burgemeester en wethouders van Ubbergen.

Voor nadere informatie over de concepten (of het indienen van mondelinge zienswijzen) kunt u contact opnemen met mevrouw M. Norden van de afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling, telefoonnummer 14024.

In 2015 zal de Handhavingsverordening en het Fraudebeleidsplan worden vastgesteld.

Mallemolen Groesbeek te klein voor De Kèls en Friends

GROESBEEK – Het Groesbeekse culturele centrum De Mallemolen was zaterdagavond 1 november te klein tijdens het optreden van zanggroep De Kèls en Friends. Zeker zo'n honderd fans moesten teleurgesteld worden omdat De Mallemolen vol zat, bomvol zelfs.

De bekende Groesbeekse zanggroep werd afgewisseld door Groesbeekse artiesten, die hun sporen al jaren lang hebben verdiend zoals Theo Peters, Martijn Schmiermann, Helen Liebers, het duo Alt van Huus, de Groesbeekse Elvis 'Jan van Tutty' en de sopraansaxofoniste Trudy Rikken. Helaas moest trompettist Leo Wijnhoven wegens ziekte verstek laten gaan.

De Kèls brachten een gevarieerd programma dat door de ruim driehonderd bezoekers zeer op prijs werd gesteld. Menigmaal gingen dan ook de handen op elkaar van het enthousiaste publiek. Tijdens de pauze was het de beurt aan het orkest Back2live, dat ook tijdens de afterparty ervoor zorgde dat het dak van De Mallemolen er bijna vanaf ging.

Informatieavond over de ijsvogel

Foto: Henny Brinkhof

GROESBEEK - Vrijdag 14 november organiseert Landschapsbeheer Groesbeek (LBG) een informatieavond over de ijsvogel. Deze zal plaatsvinden in dorpshuis De Slenk aan de Reestraat 2 in het Groesbeekse kerkdorp De Horst. De aanvang is om 19.30 uur en het einde zal rond 22.00 uur zijn. De toegang is gratis.

De presentatie is in handen van ijsvogelkenner Jelle Harder. Hij is oprichter en coördinator van de IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek. Het onderzoek aan ijsvogels doet hij al vanaf begin jaren negentig. Over het maken van broedwanden voor ijsvogels heeft hij een handleiding gemaakt en een dvd-instructiefilm. Voor zijn activiteiten ten behoeve van de ijsvogels ontving hij in 2006 de eerste Paul Fentener van Vlissingen AD Natuurprijs.

De lezing zal beginnen met een powerpointpresentatie waarbij ingegaan wordt op het uiterlijk van de ijsvogel, het leefgebied, het broeden, leeftijd, voedsel en voedselzoeken. Vervolgens komt aan de orde hoe het met de ijsvogelstand in Nederland gaat. Daarna wordt met wat voorbeelden duidelijk gemaakt hoe de mens ijsvogels kan helpen aan meer broedgelegenheid. Na de pauze volgt een prachtige film van Cees van Kempen over ijsvogels in een stadse omgeving. Daarna is er nog ruime gelegenheid tot het stellen van vragen.

Voor meer informatie over deze avond kan men bellen met Paul Leenders, telefoon 024 3972405.

GVP wil Nationaal Bevrijdings- en Vrijheidsmuseum in Groesbeek

GROESBEEK - Vorige week trok het V-fonds haar handen af van het in Nijmegen beoogde Vrijheidsmuseum WO2. Daarmee lijkt het surrealistische, 29 miljoen euro kostende project van tafel en kunnen we wat de Groesbeekse Volks Partij betreft kijken naar de realisatie van een aansprekend museum in Groesbeek tegen een beduidend lager bedrag.

De GVP vindt dan ook dat de gemeente Groesbeek, nog voor het samengaan met Ubbergen en Millingen aan de Rijn, in de buidel moet tasten en een substantiële bijdrage moet leveren aan de toekomstige nieuwbouw van het huidige Bevrijdingsmuseum. Samen met de al toegezegde één miljoen euro van het V-fonds kan daarmee een duidelijk signaal worden afgegeven aan de provincie Gelderland en het rijk en mogelijk deze partijen bewegen om deel te nemen.

In Groesbeek kan dan een aansprekend museum verrijzen waarbij het bestaansrecht gebaseerd is op realistische prognoses en bezoekersaantallen. Het verhaal van de Tweede Wereldoorlog kan op locatie in Groesbeek uitstekend verteld worden en doet ook recht aan de grote collectie die het museum in Groesbeek inmiddels rijk is. Een collectie die veelal verkregen werd door betrokkenen uit Groesbeek en de regio.

Afgelopen zomer, tijdens de herdenkingsplechtigheden van 70 jaar Market Garden , bleek nog maar eens de betrokkenheid die de vele vrijwilliger(ster)s uit, met name Groesbeek maar ook omgeving, aan de dag leggen bij de organisatie. Ook de stichting Groesbeekse Airborn Vrienden verzette bergen werk en zette zich belangeloos in om het belangrijke verhaal van WO2 te blijven herdenken en vertellen.

Nu is het moment aangebroken om spijkers met koppen te slaan en het museum te behouden voor Groesbeek, nieuwbouw te realiseren en aan te passen aan de huidige tijd. Er is een draagvlak onder de bevolking van Groesbeek en er doet zich nu een unieke kans voor. We moeten er nu voor gaan en het museum met haar karakteristieke Erekoepel een blijvende, toekomstbestendige plek te geven in het prachtige Groesbeekse Landschap. De GVP blijft zich inzetten voor dit mooie doel.

Hennie Eikholt namens de Groesbeekse Volks Partij.

Bijeenkomsten 'Langer zelfstandig wonen'

OOIJ/BEEK - Hoe regelen we met elkaar dat ouderen die dat willen op een prettige manier zelfstandig thuis kunnen blijven wonen? Inwoners van Ooij hebben zich de afgelopen jaren gebogen over deze vraag. Samen met professionals, de gemeente, Oosterpoort en ZZG Zorggroep zijn ze daartoe meerdere projecten gestart. Zo is er een zorgkaart ontwikkeld en de klussendienst, de vervoersdienst en de boodschappendienst zijn aan de slag gegaan.

Vrijwillige woonadviseurs zijn opgeleid, en de werkgroep tuin- en woningaanpassing heeft verschillende bijeenkomsten georganiseerd. Prachtige resultaten om met elkaar trots op te zijn.

Bijeenkomst 18 november in Ooij. Heeft u goede ideeën hoe ouderen in Ooij geholpen kunnen worden om langer thuis te blijven wonen? Of bent u gewoon nieuwsgierig naar de vele projecten die de afgelopen jaren al ontwikkeld zijn? Wilt u zelf een bijdrage leveren aan het onderwerp 'Langer zelfstandig wonen' in Ooij'? Kom dan op dinsdag 18 november van 19.30 tot uiterlijk 22.00 uur naar De Sprong, aan de Prins Bernhardstraat 3 in Ooij. De gemeente Ubbergen, Oosterpoort en ZZG Zorggroep houden dan, vanuit het samenwerkingsverband SAMEN, een bijeenkomst. We gaan met elkaar in gesprek om te onderzoeken wat ' Langer zelfstandig wonen' voor u en uw omgeving betekent. De zaal is vanaf 19.00 uur open. Iedereen is van harte welkom.

Bewonersbijeenkomst SAMEN Beek. De gemeente Ubbergen, Oosterpoort en ZZG Zorggroep willen ook kijken wat 'Langer zelfstandig Wonen' voor de inwoners van Beek kan betekenen. Alle inwoners van Beek worden daarom uitgenodigd om op 25 november met elkaar in gesprek te gaan over dit thema. Wilt u hierover meedenken en misschien ook uw steentje bijdragen? U bent van harte welkom op 25 november, van 16:00 tot ongeveer 18:30 in het Kulturhus in Beek, Roerdompstraat 6.

kNyah Canters verkoopt nu ook in Groesbeek

REGIO - Tijdens Millingen Bruist had ze samen met 'wandel'-Marijke een standje. En 'knutsel'-Marijke zorgde voor papier en materiaal. Nyah verkocht zelfgemaakte kerstkaarten en mobile hangers. Nu gaat ze langs de deuren, allemaal voor het goede doel. Serious Request dat dit jaar in Haarlem zal staan, oftewel het 'glazen huis' wil ze graag zelf bezoeken.

In Millingen is ze heel actief, maar nu komt ze ook in Groesbeek! Daar wonen Opa en Oma Hermsen in de wijk Stekkenberg. En als ze daar is heeft ze haar spullen bij zich en gaat de wijk in… Op zoek naar leuke kerstkaarten of hangers? Bel gerust en Nyah komt langs: 0481 431121. Ze is iedereen dankbaar, wangt er is inmiddels al voor meer dan 200 euro verkocht.

20 / 28

Opzwepende Folk op het Irish Rhine Festival in Keeken

KEEKEN - Opzwepende Folk op het Irish Rhine Festival: Vrolijke fidle klanken, accordeon en doedelzakmuziek, dat kan een bezoeker dit jaar ongeveer verwachten!

Dit kleine, maar zeer gezellige festival met karakter wordt dit jaar alweer voor de zevende keer gehouden op 15 november in het Schutzenhaus in Keeken/Kleve. Dit jaar treden Gordon Scott,Raglen Roadworks en de Wild Geese op. Het IRF staat bekend om zijn goede muziek in een ontspannen sfeer.

Van beide zijden zowel Duits als Nederlandse grens komen de Folkies om van deze gezellige atmosfeer te genieten, whisky en Guiness te drinken en vrienden te ontmoeten.

Op 15 november om 20.00 uur gaan de deuren open. De muziek begint om 21.00 met een optreden van Gordon Scott uit Schotland. Hij speelt een mix van Schotse en Ierse Folk in de stijl van Christie Moore, Doughie Mclean, Eric Bogle en Bob Dylan. Daarna komt Raglan Roadwork en speelt een swingende Powerfolk met akoestische en electrisch versterkte instrumenten. Als derde groep treedt Wild Geese op met verschillende doedelzakken. Deze internationale band speelt Schotse en Ierse folkmuziek als de beste!

Ter afsluiting volgt de Grand Finale, waarbij alle bands samen op de bühne spelen. Naast de normale alcoholische en niet-alcoholishe dranken worden ook Guiness, cider en verschillende whisky's geschonken.

Kaarten kosten in de voorverkoop 1elf euro (bij Primera Millingen aan de Rijn en in Beek en bij State of Art in De Molenpoort Nijmegen). Kaarten aan de zaal kosten dertien euro.

Prinsenbal carnavalsvereniging Net Aecht in teken van The Choice

GROESBEEK - Afgelopen zondag 9 september werd in De Hoeve in Groesbeek prins ummenie d'n 54 ste van carnavalsvereniging Net Aecht zijn schild ontnomen om daarmee de weg vrij te maken voor de nieuwe heerser van het Keulen van Gelderland die dit jaar komt uit de gelederen van De Feestneus.

Jeroen Peters treedt als prins van Net Aecht af op zaterdag 22 november in De Mallemolen in Groesbeek. Tijdens het prinsenbal zal Net Aecht de nieuwe prins kiezen tijdens een speciale aflevering van het populaire tv-programma The Choice. Nooit eerder werd Groesbeek verrast door de muzikale talenten van de eigen leden van deze carnavalsvereniging.

Onder toeziend oog en becommentarieerd door een vakkundige lokale jury zullen de deelnemers elkaar proberen de loef af te steken en te strijden om de titel The Choice van Net Aecht."

Voorafgaand aan "The Choice" zal het publiek in de juiste stemming gebracht worden door het Mookse dweilorkest ZusSjan, plaatsgenoten Grad en Trui en 'n Poar Moie. Het carnavalsseizoen van Net Aecht wordt na het bekend worden van de nieuwe prins(es) feestelijk ingeluid door plaatselijke artiesten als De Restantjes en 't Zeivertropke. Het prinsenbal van Net aecht is voor iedereen gratis toegankelijk op zaterdagavond 22 november vanaf 20.11 uur in De Mallemolen, Kloosterstraat 9 in Groesbeek.

Wethouder: 'Klankbordgroep verbetering looproutes bedankt'

Foto: Robert Kuster

KEKERDOM - Wethouder Ria Barber bedankte 4 november de leden van de klankbordgroep Kekerdom voor het meedenken over de verbetering van de looproutes in hun dorp. Wethouder Ria Barber bood hen tijdens de laatste bijeenkomst bloemen en een boek over Kekerdom aan.

De leden van de klankbordgroep zijn: mevrouw A. Thijssen (was verhinderd en staat niet op foto) en de heren B. Bosman, J. van Deursen, G. Frieling en E. van Zelst. Op de foto staan ook wethouder Ria Barber en projectleider Sandra Stoffels.

Tijdens de laatste bijeenkomst werden alle werkzaamheden ter verbetering van de looproutes doorgenomen. De klankbordgroep heeft de werkzaamheden zelf geïnspecteerd en droeg nog enkele extra wensen aan. Afhankelijk van het budget en overleg met de provincie en het waterschap worden nog enkele werkzaamheden uitgevoerd.

In november komen de klankbordgroepen van Leuth en Ooij voor het laatst bijeen. In Beek is de laatste bijeenkomst begin december. Ook tijdens die bijeenkomsten zal de wethouder present zijn om de leden te bedanken. De werkzaamheden worden doorgenomen en de laatste wensen geïnventariseerd. Volgens plan zijn alle werkzaamheden nog voor het einde van het jaar afgerond. De looproutes naar de voorzieningen zijn dan voor ouderen, mensen met een beperking en ouders met kinderwagens beter begaanbaar gemaakt. De werkzaamheden dragen eraan bij dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen en mee kunnen doen in de maatschappij.

Inspraak conceptbeleidsregel 'Maatwerk bestuurlijke boete'

BEEK-UBBERGEN - De Stuurgroep Herindeling maakt bekend dat zij de concept beleidsregel 'Maatwerk bestuurlijke boete' vrijgeeft voor inspraak. De beleidsregel gaat gelden met ingang van 1 januari 2015 voor de nieuwe gemeente.

Wie fraudeert met een uitkering moet het gefraudeerde bedrag terug betalen, maar krijgt daar bovenop ook een boete die even hoog is als het fraudebedrag. Bij herhaalde fraude is de boete zelfs 150 procent van het fraudebedrag.

In de beleidsregel wordt het college de mogelijkheid geboden om maatwerk te leveren bij het opleggen van boetes. Er kan met bijzondere omstandigheden rekening worden gehouden, waarbij tot matiging van de op te leggen boete kan worden overgegaan.

De stukken liggen ter inzage met ingang van 13 november 2014 tot 25 december 2014 bij de balie van het gemeentehuis in Beek-Ubbergen (Rijksstraatweg 139).

De concept beleidsregel wordt ook gepubliceerd op de website van de gemeente. Inwoners van Ubbergen en belanghebbenden kunnen binnen de genoemde termijn schriftelijk of mondeling een gemotiveerde zienswijze met betrekking tot de concept beleidsregel kenbaar maken bij burgemeester en wethouders van Ubbergen.

Voor nadere informatie over de concepten (dan wel het indienen van mondelinge zienswijzen) kunt u contact opnemen met mevrouw M. Norden van de afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling, telefoonnummer 14024.

In 2015 zal de beleidsregel 'Maatwerk bestuurlijke boete' worden vastgesteld.

21 / 28

Dé oud-ijzerboer in een moderne uitvoering! Gallant Metaal in Ooij weet raad met oud ijzer thuis en op bedrijf

OOIJ – Wat doen met 'gewoon' oud ijzer, onze accu's, computers, mobieltjes, de oven, het rvs-aanrechtblad en wasmachine als ze niet meer gebruikt kunnen worden? Dan brengen we die naar de recycling.

Ze kunnen ook bij Gallant Metaal worden gebracht en brengen wellicht (per kilo) nog een extraatje op! De prijzen van de metalen variëren en gaan met de markt mee; de kiloprijs staat vermeld op de website van het bedrijf. Zelfs een (loop- of sloop)auto is er welkom. Gallant Metaal is RDW-erkend, dus een vrijwaringsbewijs krijg je direct mee.

Heb je zelf een stuk rvs staal of koper nodig, dan heeft Gallant Metaal dat vast ook, want het bedrijf koopt én verkoopt oud ijzer en andere metalen...

Bij Gallant Metaal wordt al het ijzer, metalen en apparaten gesorteerd, gedemonteerd en gescheiden. Het wordt hierna 'schoon' in grote hoeveelheden verkocht aan bedrijven als grondstof voor nieuwe materialen. Voor dit werk is het bedrijf gecertificeerd.

Niet alleen de particulier kan bij Gallant Metaal, vooral ook de bedrijven, zoals aannemers en machinefabrieken. En omdat Gallant Metaal ook over een vrachtwagen met containers beschikt, kunnen zowel de particulier als het bedrijfsleven er containers huren!

Gallant Metaal is op werkdagen geopend van 08.00 tot 16.30 uur; zaterdags van 08.00 tot 13.00 uur. Gevestigd aan De Bouwkamp 11, Ooij (Ubbergen); telefoon 024 7950272; www. gallantmetaal.nl.

Bloemisterij Semperflorens brengt al meer dan 100 jaar sfeer in huis!

BEEK/UBBERGEN – Bloemisterij Semperflorens brengt al meer dan honderd jaar sfeer in huis. Nee, de beide eigenaressen Mirjam en Frederieke nog niet zo lang. Dit duo pas sinds 2007 samen, Mirjam alleen meer dan dertig jaar. En het waren niet altijd boeketten, snijbloemen en planten als handelswaar...

Bloemisterij Semperflorens stamt voort uit een kwekerij, specialiseerde zich later. Als creatieve bloembindsters pur sang legden Mirjam en Frederieke zich toe op 'alles wat altijd bloeit', hetgeen ook de Latijnse vertaling is van Semperflorens! "Alleen doen waar je goed in bent. En dat is bij ons de bloemen, planten en sfeer-artikelen."

Bloemisterij Semperflorens zorgt voor sfeer in huis. Je hele leven lang. Bij de geboorte een bloemetje, een boeketje op je verjaardag, bij het trouwen verzorgt Semperflorens het bruidswerk, bij een overlijden is er een rouwarrangement. En wat te denken bloemen met de feestdagen, Valentijnsdag, moederdag of zomaar of als goedmakertje?

Heel je leven zorgen bloemen –en zeker die van Semperflorens- voor de juiste sfeer! Geen wonder, dat er best veel gebruik gemaakt wordt van een abonnement bij Bloemisterij Semperflorens. Zowel het bedrijfsleven als de particulier maakt er gebruik van. "Wat is er mooier dan iemand, die al alles heeft, een jaar lang periodiek een bloemetje te geven. Dat ook nog eens bezorgd kan worden. Hier in de regio doen we het zelf, voor daarbuiten hebben we de organisatie van Fleurop."

Naast de boeketterie met bloemen en planten, is er eveneens volop keuze in potterie, glaswerk en woonsfeerartikelen (van boedhabeeld tot aan geurmelts en kaarsenstandaards).

Bloemisterij Semperflorens, Rijkstraatweg 219, Beek-Ubbergen; telefoon 024 6841226; www.bloemenuitbeek.nl.

Senioren-assistent helpt om langer zelfstandig te wonen

Foto: Robert Kuster

REGIO - U woont zelfstandig en kunt hier en daar wel wat hulp gebruiken? Dan is senioren-assistent misschien wel de betrouwbare partner die u zoekt.

"Het langer in de vertrouwde omgeving blijven wonen heeft voor ouderen vele voordelen", volgens senioren-assistent Martin Bosch. Zoveel mogelijk blijven doen wat je gewend was te doen. "De kwaliteit van leven wordt wel sterk bepaald door de ruimte die je hebt om die dingen te kunnen kiezen waar je gelukkig van wordt." Het ouder worden kan ook met gebreken gepaard gaan. Het uitvoeren van praktische zaken wordt dan moeilijker en de afhankelijkheid van anderen neemt toe. Verschillende hulp- en gemaksdiensten komen dan goed van pas. Daardoor kunnen ouderen in hun eigen omgeving beter voor zich zelf zorgen en eventueel voor een partner. Senioren-assistent ondersteunt ouderen, zodat het dagelijks leven makkelijker en aangenamer wordt, ook voor de familie.

Persoonlijk contact

"Als persoonlijke assistent met goede contacten in de buurt, zorg ik voor een betrouwbare en professionele dienstverlening", aldus Martin. Zijn eigen ervaringen en betrokkenheid spelen een belangrijke rol in de uitvoering van de werkzaamheden. Als senioren-assistent richt hij zich op het verlenen van hulp- en gemaksdiensten. Zoals huishoudelijke en administratieve hulp, boodschappen doen, persoonlijke begeleiding bij een ziekenhuisbezoek, een tuinman, een klusjesman of het leveren van maaltijden aan huis. "Graag zoek ik voor uw wens als senior, familie of mantelzorger een aanbod met een passende prijs. Zodat u op een goede manier de gewenste hulp krijgt en de regie over uw eigen leven behoudt."

Martin Bosch is senioren, die woonachtig zijn in Nijmegen, Beek-Ubbergen, Groesbeek, Beuningen, Millingen aan de Rijn, Heumen en Wijchen graag van dienst. Voor meer informatie of een oriënterend gesprek kunt u contact opnemen. Telefonisch 06 28760287 of via de email: m.bosch@senioren-assistent.nl.

Veranderingen in de ouderenzorg

Senioren-assistent is een organisatie die persoonlijke service biedt aan senioren als antwoord op de veranderingen in de ouderenzorg.

Uw voeten in goede handen bij Pedicuresalon Janet in Groesbeek

GROESBEEK – Sinds april van dit jaar is Groesbeek een pedicuresalon rijker. Janet Smit heeft aan huis een eigen salon ingericht en is sindsdien gestart met haar praktijk. Als gediplomeerd pedicure behandelt ze voeten van jong en oud, man en vrouw, sporters en eveneens kinderen.

Nu hoef je geen klachten te hebben om van de diensten van een pedicure gebruik te maken. Mensen met bijvoorbeeld een staand beroep, komen regelmatig preventief voor een behandeling. Vaak komt men echter pas als men zere voeten heeft. Veel voorkomende klachten als overtollig eelt, likdoorns, ingroeiende nagels, kloven en verdikte nagels worden door Janet professioneel behandeld. Janet staat bekend als vriendelijk en behulpzaam. Cliënten komen er graag. "Als kind was ik al gefascineerd door het beroep van pedicure. En met mijn salon aan huis, is het mogelijk om behandelingen flexibel te kunnen plannen. Ook in de avonduren."

De salon (op de begane grond en rollator-toegankelijk!) is van alle gemakken voorzien. In de behandelstoel kan de cliënt ontspannen de behandeling ondergaan. Er wordt gewerkt met een pedicuremotor voorzien van nattechniek. De verneveling zorgt voor een aangenaam verkoelend effect.

Pedicuresalon Janet is aangesloten bij de branche-organisatie ProVoet en werkt volgens de vastgestelde normen, die gelden op het gebied van hygiëne, milieu en arbeidsomstandigheden.

Pedicuresalon Janet, Margrietstraat 4, Groesbeek; telefoon 06 22735520; www.pedicuresalon-janet.nl.

WBB Dakkapellen Gendt: Vakmanschap bij u om de hoek!

GENDT - Binnen een half jaar was de werkplaats al te klein, en verhuisde WBB Dakkapellen naar een grotere ruimte op het industrieterrein in Gendt. Een vliegende start van WBB Dakkapellen , nu drie jaar geleden.

Inmiddels is het dakkapellenbedrijf een van de toonaangevende dakkapellenbouwers van Nederland. Alles wordt geheel op maat gemaakt in eigen fabriek. Dus geen kant en klare dakkapellen met standaard afmetingen, maar een kwalitatief hoogwaardig product van duurzaam materiaal, geheel naar wens gemaakt. U bent van harte welkom om een kijkje te komen nemen in de fabriek!

Het laten plaatsen van een WBB dakkapel heeft interessante voordelen. U creëert meer licht en beloopbare leefruimte. Zo kan een opbergzolder een geheel nieuwe functie krijgen als (slaap- of studeer)kamer, wat vanzelfsprekend een enorme meerwaarde zal zijn voor uw woning.

WBB dakkapellen staat garant voor betrouwbare kwaliteit tegen een eerlijke prijs. De regel van het verlaagde btw tarief op arbeidswerkzaamheden bij verbouwingen, is door het kabinet verlengd naar juli 2015. Des te meer reden om het plaatsen van een dakkapel te overwegen. WBB Dakkapellen plaatst door heel Nederland. Binnen slechts één dag, zal uw op maat gemaakte dakkapel, wind- en waterdicht geplaatst en netjes afgewerkt zijn!

Uiteraard biedt WBB dakkapellen ook een uitgebreid scala aan accessoires zoals kunststof kozijnen, rolluiken en horren uit eigen productie. Kijk voor meer informatie op www.wbb-dakkapellen.nl of bel: 0481-422204. Langs komen kan ook; aan de Huigensstraat 6a in Gendt.

WBB Dakkapellen is tevens te vinden in alle Hornbach vestigingen van Nederland.

Tapasrestaurant Het Broertje gaat zich vestigen in Groesbeek

GROESBEEK – Het tapasrestaurant Het Broertje met vestigingen in Cuijk en Wijchen gaat zich medio februari vestigen in Groesbeek. Xandrina Nikkelen en Haike Willems hebben hun oog laten vallen op het voormalige pand van grandcafé Ottenhoff aan de Burgemeester Ottenhoffstraat in Groesbeek.

Het Broertje heeft al twee broertjes in Cuijk en Wijchen. Dit is een groot succes en zijn alle weekenden volgeboekt. Voordat Het Broertje in Groesbeek open gaat, moet er nog heel wat gebeuren. Het interieur krijgt een ware facelift, daar zorgt Xandrina voor. Zij heeft de overige Broertjes ook ingericht en dat laat niets te wensen over. "Ook in Groesbeek zal de huisstijl oranje gaan worden. Daarnaast komt er een nieuwe vloer in", wil Xandrina wel kwijt. De inrichting krijgt een gezellig warm karakter zoals dat ook in Cuijk en Wijchen het geval is. Tussen de tachtig en honderd gasten kunnen tegelijk genieten van de tapas in Het Broertje in Groesbeek. Ze kunnen kiezen uit zestig tapasgerechten die op de placemats staan afgedrukt. Per ronde kunnen de klanten twee gerechten bestellen. De warme gerechten zijn tot 22.30 uur te verkrijgen en de koude gerechten tot 23.00 uur. Uiteraard kan men daarna nog genieten van een heerlijk kopje koffie of thee.

"Wij bieden onze klanten een avondvullend programma dat goed moet zijn. Wij gaan voor kwaliteit en gezelligheid ", laten zowel Xandrina als Haike weten. Ook hebben ze een speciale bierkaart en Hertog Jan en Jupiler komen uit de tap. Inmiddels is op facebook Het Broertje al 14.000 maal bekeken. De sollicitaties voor de locatie in Groesbeek stromen binnen, waarbij bedienend personeel uit Groesbeek of directie omgeving bij Xandrina en Haike de voorkeur hebben. Ook zal er ruimschoots van het terras gebruik worden gemaakt en niet te vergeten: Het Broertje verzorgt ook catering. Of er met kermis of carnaval een tent komt, daarover zijn ze nog in gesprek met het muzikale duo The Moonlights. Het Broertje is in ieder geval een aanwinst voor Groesbeek.

24 / 28

Kringloop Groesbeek maakt vele inwoners blij...

GROESBEEK – In nauwelijks twee jaar heeft Kringloop Groesbeek naam en faam gemaakt en is niet meer weg te denken uit de lokale samenleving. Kringloop Groesbeek met in de hallen aan de Industrieweg in Groesbeek levert een gigantisch assortiment aan artikelen, zeker enkele tienduizenden zo niet honderdduizend.

Het merendeel tweedehandse, maar goede en schone artikelen is geschonken door de inwoners. Bestemd voor hen, die het nodig hebben en deze tegen nog lager dan een tweedehands prijsje kunnen kopen. Dat zijn al twee blijde groepen. De derde blijde groep is de doelgroep van de stichting: inwoners en plaatselijke stichtingen, die de opbrengst van de Kringloop krijgen toegeschoven...

Kringloop Groesbeek is een non-profit organisatie, draait geheel zonder subsidie en werkt uitsluitend met vrijwilligers, momenteel achtentwintig in totaal. Het bestuur van Kringloop Groesbeek -onderdeel van de stichting Sint-Michael- bestaat uit Jos van Rooy (voorzitter), Jet Eijkhout (secretaris) en André Brouwer (penningmeester).

De belangrijkste reden om Kringloop Groesbeek in het leven te roepen is om inwoners, die het financieel moeilijk hebben, te ondersteunen. "Onder andere de Voedselbank. Vijfenvijftig gezinnen in Groesbeek maken hier gebruik van. En zo meteen zal na de gemeentelijke fusie ook de Voedselbank in Millingen hieraan worden toegevoegd, zodat we in totaal voor zo'n kleine honderd gezinnen er zijn", vertelt André Brouwer.

Daarnaast komt een deel van de winst ook ten goede aan Het Kindervakantiewerk, Moeder en Kindhuis, het Inloophuis Groesbeek, fanfare Wilhelmina en de beide kerken.

Elke zaterdag en elke laatste zondag van de maand is Kringloop Groesbeek open voor het kopend publiek. Boeken, heren-, dames- en kinderkleding, meubilair, servies, glaswerk, noem maar op: het is er allemaal tegen nog minder dan marktprijsjes te verkrijgen. Niet onvermeld mag blijven de verkoop (als enige in de regio) van de welbekende Noveenkaarsen, wijwaterbakjes en beeldjes. En natuurlijk hebben velen al uitgekeken naar de prachtige kerstdecoratie. Wist je dat er al een prachtig compleet aangeklede kerstboom is voor pakweg dertig euro?

Op zaterdag 15 november is een Sint-afdeling met veel speelgoed en boeken. De moeite van het snuffelen waard!

Kringloop Groesbeek, Industrieweg 19, Groesbeek; 06 11199935; www.kringloopgroesbeek-sintmichael.nl; facebook: kringloopgroesbeek.

'Wat een groot bedrijf kan, kan Autogarage Ooij ook!'

OOIJ – Een auto blijven rijden, is in deze tijd al een groot goed. Best niet eenvoudig als je werkplaatstarieven bekijkt. Een verademing is het als je klant bent bij Autogarage Ooij. Hier wordt kwaliteit geleverd tegen zeer schappelijke prijzen. En vooraf wordt afgesproken welke werkzaamheden tegen welk tarief worden gedaan.

Eigenaar Dave Albers heeft al een jarenlange ervaring in de autobranche. Omdat hij alleen werkt en de kosten laag weet te houden, profiteren zijn klanten hiervan. Bij Autogarage Ooij kun je terecht voor reparatie, onderhoud apk en schadeherstel van de auto. De goedgeoutilleerde werkplaats is voorzien van uitleesapparatuur voor alle merken. Verder is het bedrijf een erkend airco-specialisten RDW-erkend.

De service staat er hoog aangeschreven. Zo is Dave erg flexibel in halen en brengen van de auto, is er een gratis leenauto (alleen de brandstof moet worden betaald) en kan de klant er op afspraak ook 's avonds terecht.

Momenteel worden veel zomerbanden gewisseld voor de winterbanden. Autogarage Ooij biedt de klanten ook opslag van deze banden. En uiteraard levert hij deze ook tegen lage prijs. Verder is er een steeds groter wordende keuze van occasions in de lagere prijsklasse.

Autogarage Ooij, De Bouwkamp 13e, Ooij-Ubbergen; telefoon 024 6632247; www.autogarageooij.nl. (Nieuw bedrijventerrein, na CleanLease linksaf richting Gallant Metaal.)

Echtpaar uit Leuth actief met veilingsite op internet Veilingcentrum Beanet: initiatief van Ben en Annet Mulder

LEUTH – Op zoek naar een koelkast, een dames- of herenfiets? Of misschien naar kristallen of een prachtige grootmoeders klok? Dan is er sinds kort de mogelijkheid om deze via www.veilingcentrumbeanet.nl te bemachtigen tegen een aardig prijsje. Maar ook is het mogelijk om zelf artikelen aan te bieden via deze nieuwe website, die in de lucht is geroepen door echtpaar Ben en Annet Mulder uit Leuth.

De artikelen, die op de veilingsite www.veilingcentrumbeanet.nl worden aangeboden, zijn stuksgoederen, die de grossier of fabrikant tegen lage prijzen aanbiedt. Soms ook partijen, die via deze site worden verkocht, vaak ook nieuwe goederen met volledig behoud van garantie. Maar altijd voordelig. Het aanbod zal steeds worden aangevuld; zo wordt er de komende periode kerstspullen en kleding verwacht. Naast bieden, kan men ook artikelen kopen tegen vaste prijzen.

Ben en Annet zijn deze site begonnen, omdat ze merkten, dat veel mensen graag heel vertrouwd en veilig willen kopen op internet. Vandaar dat zowel de aanbieder als de geïnteresseerde koper zich eerst moeten registreren bij Beanet. Binnen een paar minuten is dat op de site geregeld en is de acceptatie rond. "Zo is het vertrouwd op basis van eerlijkheid veilig handelen", aldus Ben Mulder. De voorwaarden en hoe de veiling werkt, staan uitgebreid vermeld op de site.

www.veilingcentrumbeanet.nl; Ben en Annet Mulder, Haafakker 84, Leuth; telefoon 024 8484055 / 06 24301784.

PvdA MUG: Iedereen doet mee!

REGIO - Als lokale partij is PvdA MUG al meer dan veertig jaar betrokken bij onze dorpen. Maar wij zijn meer dan alleen het lokale. Regionaal werkt PvdA MUG samen met de omringende afdelingen. Dat zorgt ervoor dat we altijd een kennisvoorsprong hebben en gezamenlijk met andere gemeenten problemen kunnen aanpakken. Landelijk heeft PvdA MUG directe lijnen met ministers en het parlement. Als wij lokaal problemen tegenkomen, kunnen ze er in Den Haag meteen iets mee doen.

Één gemeente: twaalf leefbare dorpen

Niet iedereen is blij met de fusie. Toch moesten we steeds meer gaan samenwerken. Samengaan is dan uiteindelijk de enige optie. Dit betekent niet dat onze dorpen verdwijnen. Millingen blijft Millingen en Groesbeek Groesbeek. Juist omdat we sommige zaken samen kunnen regelen, kunnen we andere op maat doen. Wij willen dat elk dorp een gemeenschapshuis met meerdere functies heeft en gaan daarover in gesprek met de bewoners. Wat hebben zij nodig? Wat kan de gemeenschap zelf en waar moet de gemeente helpen? Samen maken we onze eigen dorpen. Iedereen doet mee!

Bestaand werk, Nieuw Werk: werk voor iedereen

In onze gemeente is tien procent werkloos. Dat is veel te veel. We gaan proberen bestaand werk te behouden voor onze gemeente. Maar vooral willen we inzetten op Nieuw Werk. Dat is de naam van een project dat nu al loopt. Onze wethouders brengen bedrijven en werkzoekenden bij elkaar. Met succes! Sinds anderhalf jaar hebben alleen al in Groesbeek 75 mensen een nieuwe baan gevonden. Deze aanpak is succesvol en moet dus doorgaan. Iedereen verdient een passende baan. Iedereen doet mee!

Ons landschap: bron van leven

Onze gemeente heeft een prachtig landschap. Het is hier genieten. Dat weten wij, maar ook veel anderen. Nu al zijn toerisme en recreatie voor veel inwoners een goede bron van inkomsten. Wij willen dat verder uitbreiden. We roepen ondernemers en instellingen op om met nieuwe ideeën te komen. De gemeente kan dan helpen. Bij Gezondheidstoerisme bijvoorbeeld, een combinatie van ons landschap, zorg en recreatie. Is dat wat? Wordt iedereen daar beter van? Dat moeten we de komende tijd samen gaan onderzoeken. Iedereen doet mee!

Zorg: menselijk & dichtbij

De komende tijd gaan er veel zorgtaken van de landelijke overheid naar de gemeente. Dat lijkt een bezuiniging te zijn en dat is het ook. Maar het is ook een kans om de zorg beter te maken. Menselijker en dichterbij. Je bent geen nummer meer dat ergens recht op heeft, maar een mens die hulp nodig heeft. Samen met een lid van een sociaal team wordt bekeken wat er nodig is. Wat kun je zelf? Wat kun je met de hulp van familie en buren? En waar moet de gemeente bijdragen? Zo krijg je zorg precies op maat. Dat zal wennen zijn voor iedereen. Misschien gaat er zelfs wel iets mis. Wij zullen erop letten dat niemand hierdoor in grote problemen komt. Zo zorgen we voor elkaar. Iedereen doet mee!

www.pvdamug.nl - facebook.com/PvdAMUG - @PvdAMUG

Lezing Heemkunde door werkgroep Heilig Landstichting

HEILIG LANDSTICHTING - In februari viert de Cenakelkerk aan het Pastor Rabouplein in Heilig Landstichting haar honderdste verjaardag.

Daarom heeft de Heemkundewerkgroep als onderwerp voor haar negende boekje in de reeks 'De geschiedenis van Heilig Landstichting' gekozen voor een onderwerp dat met de geschiedenis van deze kerk te maken heeft; 'De orgels van de Cenakelkerk'.

In de tot op heden verschenen publicaties rond de restauratie van de kerk is de geschiedenis van de aanwezige orgels nooit belicht. Het laatst verworven orgel maar tevens het oudste orgel is het kabinet orgel uit de achttiende eeuw dat ooit eigendom was van Marius Monnikendam, een beroemd Nederlands componist en ook van professor Alexander Stuyt, zoon van de architect van onze kerk..

Het boekje zal op 12 november worden gepresenteerd tijdens een bijeenkomst met een diapresentatie door Frans Geertsen, secretaris van de Heemkundewerkgroep en lid van de archiefgroep van de Cenakelkerk en een demonstatie van de orgels door Tom Smits, bekend van orgelcommissies van de Luthersekerk en de Stevenskerk.

De bijeenkomst begint om 20.00 in de Taborkapel van de Cenakelkerk. De toegang bedraagt inclusief koffie of thee drie euro.

Wereldpremière in Millingen

MILLINGEN AAN DE RIJN - Fanfare Sint-Cecilia staat voor een mooi moment in de historie van de vereniging. De bekende componist Jacob de Haan schreef een mis voor de naamdag van de heilige Sint Cecilia, namelijk 'Missa Santa Cecilia'. Fanfare Sint Cecilia uit Millingen aan de Rijn zal de wereldpremière verzorgen.

De mis zal worden uitgevoerd als een concert in samenwerking met een groot koor. Zangvereniging Vivace vormt de basis van dit 75 man/vrouw sterk projectkoor. De uitvoering zal plaatsvinden op zaterdagavond 22 november. 22 november is de naamdag van de heilige Sint Cecilia. Een geschiktere datum voor de première is er dus niet.

Op 22 november om 20:00 uur is de wereldpremière Missa Santa Cecilia in de Anthonius van Paduakerk in Millingen aan de Rijn. De entree is vrij. Er zal wel een collecte bij de deur zijn.

De muziek van de mis, die omgeven wordt door andere sfeervolle muziek door zowel koor als orkest als gezamenlijk, duurt ruim twintig minuten. Het gehele concert circa vijfenzeventig minuten. Componist Jacob de Haan dirigeert de mis. De overige werken zullen worden gedirigeerd door Dick Bolt en Frans Coerwinkel.

Koor Ap/Art gaat met de kerst weer de grens over

REGIO - De kerstmarkt in Kleve viert dit jaar haar veertigarig jubileum en natuurlijk kan Koor Ap/Art hierbij niet ontbreken.

"Wij vieren dit jubileum mee met een fantastisch optreden. En wel op vrijdag 28 november om 19:00 uur. Het repertoire is natuurlijk aangepast aan de tijd van het jaar, maar blijft, zoals u van ons gewend bent, swingend. De liedjes lopen uiteen van rustige kerstliederen tot bekende meezingers en swingende nummers. Kortom: een spetterend optreden onder begeleiding van onze live-band en onze dirigent Frans Coerwinkel! Naast het luisteren heeft u ook de gelegenheid om de gezellige Kleefse kerstmarkt te bezoeken. De kerstmarkt is te vinden in het historisch park tegenover Museum Kurhaus en naast de Tiergarten."

Twee dagen later op zondag 30 november zal koor Ap/Art voor het eerst te horen zijn op de sfeervolle kerstmarkt in Xanten. Het optreden is van 18:00 tot 20:00 uur op het marktplein in de schaduw van de indrukwekkende dom van Xanten. Ook daar zullen wij een mooie mix van meer swingende, maar ook rustieke (kerst)nummers ten gehore brengen. "Dit ook weer onder begeleiding van onze eigen live-band en de enthousiaste leiding van onze dirigent Frans Coerwinkel."

Gemeente zoekt grote kerstboom

GROESBEEK – Heeft u een grote spar in uw tuin staan waar u eigenlijk vanaf wil? De gemeente Groesbeek helpt u er gratis vanaf als de boom geschikt is om als kerstboom 2014 naast het gemeentehuis geplaatst te worden.

Al vele jaren is het gelukt om een particuliere boom te gebruiken als kerstboom en dat is ook dit jaar het streven. Dit is een jarenlange traditie die de gemeente graag wil voortzetten. Heeft u een fraaie 'kerstboom' van ongeveer tien meter hoog staan, die toch moet verdwijnen uit uw tuin, dan kan deze in aanmerking komen voor de kerstboom 2014. Het is wel belangrijk dat de boom op relatief eenvoudige wijze vanaf de openbare weg uit de tuin gehaald kan worden. De voorkeur gaat uit naar een fijn-, zilver-, blauw-, of douglasspar, in ieder geval een boom met fijne naalden.

De uitgekozen boom en eventueel de stronk worden door de gemeente Groesbeek kosteloos verwijderd en naast het gemeentehuis geplaatst. De boom zal kort na 6 december worden verwijderd en naast het gemeentehuis worden geplaatst, zodat maximaal van de kerstboom genoten kan worden. Opties kan men per e-mail doorgeven aan de heer w.v.d.Lest via w.v.d.lest@groesbeek.nl.

Geen bronvermelding bij foto...

BEMMEL - Bij het artikel 'Dansschool Wendy's Way Dancing' in de vorige editie is de bronvermelding bij de foto weggevallen. De foto is gemaakt door fotograaf is Ger Gerritzen. Waarvan acte en... excuses.