GN Lingewaard

4 juni 2014

GN Lingewaard 4 juni 2014


Pinksterfestijn Hulhuizen trekt weekendlang bezoekers uit heel Lingewaard

HULHUIZEN - Het 47e Pinksterfestijn bij Sport -en Speeltuinvereniging Hulhuizen wordt gehouden van 6 tot en met 9 juni. De hoofdzaken bestaan uit een feest voor de kinderen, in de avond en matinee: feestmuziek met Friday Beatz, Matsoe Matsoe, Commercial Break, Hike en Vision. Een speciale dj-avond voor de jeugd en drie geweldige dans- en showorkesten, een koffieconcert, een korenpinksterfestival en natuurlijk de niet meer weg te denken volley -en voetbaltoernooien.

Voor de kinderen van de basisscholen is er gratis een stoere doemiddag in samenwerking met lokale creatieve ondernemingen uit de regio. In dit weekend zal ook de uitbreiding van de speeltuin feestelijk in gebruik worden genomen. Al met al een prachtig weekend waarbij alle leeftijdsgroepen aan deel kunnen nemen.

Het pinksterfestijn begint op vrijdagavond 06 juni met Friday Beatz, een super dj-avond met als topper Matsoe Matsoe. Leeftijd veertien-plus, entree vijf euro. Niemand kon de afgelopen drie jaar om het gigantische succes van de series 'Oh Oh Cherso' en 'Oh Oh Tirol' heen. De spraakmakende deelnemers met de harde Haagse 'g' groeiden in rap tempo uit tot bekende Nederlanders. Zo ook Joey Spaan alias DJ Matsoe.

Op de zaterdag 7 juni zijn alle basisschool kinderen welkom. Om 13.00 uur start de gratis stoere Doedag. Samen met enthousiaste ondernemingen worden leuke workshops gegeven. Zo hebben Tijd voor Taart, Tuincentrum De Pas, De Munnikhof, De Cuperij, de Hobbyschuur en de Speel-o-theek al aangegeven dat ze aan deze dag willen meewerken.

Om 14.30 uur is er een korte pauze waarin de opening van het pinksterfestijn plaats zal vinden en tevens de geweldig mooie uitbreiding van de speeltuin feestelijk in gebruik zal worden genomen door de loco - burgemeester van de gemeente Lingewaard. Een en ander met muzikale medewerking van schuttersgilde Sint-Sebastianus en een demonstratie van kunstrijwielvereniging Juliana uit Millingen aan de Rijn. Door de kinderen worden hierbij ballonnen opgelaten.

Na de officiële opening wordt de stoere Doedag voortgezet in de feesttent waarbij de Kunstrijwielvereniging nog een show op éénwielers zal geven. Al met al een afwisselend programma voor kinderen van vier tot en met twaalf jaar. Natuurlijk zijn de ouders en oma's en opa's welkom en is de toegang de gehele middag gratis.

Tijdens deze middag kunnen kinderen die al zijn ingeschreven voor de speelweek Hulhuizen hun keykoard en de benodigdheden met betrekking tot de sponsoractie afhalen, mits het inschrijfgeld is voldaan. Voor nadere informatie kan men mailen naar speelweekhulhuizen@live.nl.

Op zaterdag -en zondagavond, 7 en 8 juni staan weer geweldige orkesten met regionale uitstraling in de feesttent, respectievelijk: Commercial Break en Hike. Beide live-bands hebben in Hulhuizen een goede reputatie en zijn bekend in de wijde omgeving, hebben een breed repertoire, bieden show en entertainment en bezorgen het publiek een onvergetelijke avond. De kwaliteit van deze coverbands is geweldig en zeer de moeite waard om van nabij mee te maken. De entree bedraagt tien euro.

Ook zondag 8 juni is een dag die u niet mag missen. Harmonie Sint-Caecilia geeft om 10.00 uur het vertrouwde koffieconcert in de feesttent. Een mooie gelegenheid om onder het genot van een kopje koffie dit concert bij te wonen. Tevens verzorgt RMV Nimbus uit Bemmel, gezien het succes en belangstelling van voorgaande jaren, vanaf 11.00 uur een demonstratie met modelvliegtuigen op de voetbalvelden. Om 12.00 uur begint het korenpinksterfestival. Dit onderdeel wordt met en door SLK Lingewaard uit Bemmel georganiseerd.

Gezien het geweldige feest van voorgaande jaren komen er ruim 225 deelnemers met in de pauze imitator René van Beeten, alias André Hazes. Zij zullen levensliederen in de feesttent ten gehore brengen met hun alom bekende klanken. De betrokkenheid van het publiek en enthousiasme van de koren vormen samen een fantastische middag voor het hele gezin. Een jury zal de optredens beoordelen en bepalen wie de winnaar is van het 5e festijn in Hulhuizen en de wisselbeker uitreiken. Deze middag is uw bezoek meer dan waard. De kinderen spelen in de speeltuin en maken kennis met de vele nieuwe attributen. De ouders vieren feest met zang en dans. De toegang is gratis.

Maandag 9 juni staat 's morgens in het teken van recreatieve sport. Een volleybal -en een voetbaltoernooi bestaande uit familie en/of buurtteams is georganiseerd. Deze toernooien kunnen jaarlijks rekenen op veel belangstelling. Het is een lust voor het oog om jong en oud te zien strijden om de bekers te veroveren. Om 13.30 uur begint de matinee. Alle deelnemers en bezoekers verzamelen zich in de feesttent waar het duo VISION de muziek verzorgd. Deze middag staat bekend als een familiefeest, vele passanten die een kijkje komen nemen, ongedwongen, sfeervol, tijd voor een praatje over de gemiste kansen, prijsuitreikingen en spelen met de kinderen. De toegang is gratis.

Op vrijdagavond, zondag en maandag overdag zal Rolling Barrel weer haar nieuwe attractie demonstreren, waarbij de gelegenheid is om hier aan deel te nemen.

Meer informatie staat op www.hulhuizen.nl en facebook.com/pinksterfestijn.

Huissen viert 700 jaar stadsrechten

HUISSEN - Op zaterdag 7 en zondag 8 juni vindt het Pinksterfestival plaats, een muzikaal en cultureel festival op het Raadhuisplein en Aloysiusplein in Huissen ter gelegenheid van Huissen 700 jaar stad. Tijdens het pinksterweekend staat Huissen op zijn kop! Op zaterdag 7 juni zal het festival op spectaculaire wijze worden geopend. Bestuurders van zowel Nederland als het Kleefse land zullen vertegenwoordigd zijn.

Een comité van enthousiaste vrijwilligers is gevraagd om tijdens het pinksterweekend een festival te organiseren. Zij hebben een festival ontwikkeld voor jong en oud. Een feest der herkenning, waarbij de Huissense cultuur en historie een prominente plek moest krijgen. Georganiseerd door en met medewerking van velen die Huissen een warm hart toe dragen. Maar wel voor iedereen toegankelijk. Mensen uit Huissen, maar ook mensen die op zoek zijn naar een gezellige dag met allerlei vermaak.

Zaterdag 7 juni

13.00 Feestelijke opening door de burgemeester van Lingewaard met de presentatie van het boek Kaarten van Huissen 1586-1818, uitgegeven door de Historische Kring Huessen, gevolgd door een vendelhulde door de Huissense Gilden.

13.00-17.00 Taferelen: Aloysiusplein en omgeving, Op de foto in groot tafereel of in klein tafereel in historische kleding Witte Wieve waarzegsters. Oude spelactiviteiten verzorgd door de Scouting Dannenburcht. Aan de schandpaal, verzorgd door de Gilden. De stadsomroeper met het Blek.

13.00-17.00 Open podium Aloysiusplein. Met ondermeer:Jeugdband 4faces. Djembe: Optreden kinderen na aanmelding (via info@huissen700.nl).

13.00-17.00 Workshops op Aloysiusplein. Djembe Sieraden maken met fietsbanden, Koekjes versieren. Ridderworkshops met de Zonnekinderen (schminken, ringsteken, pijl en boog, cake door midden slaan) Zang en dans.

13.00-17.00 Kleedjesmarkt bij de waterbak (aanmelden via info@ huissen700.nl).

13.30-18.00 Muziek. Korenfestival, DJ Podium Diverse podia.

17.00 Ballonenwedstrijd.

17.15-18.00 Dansafsluiting Raadhuisplein. Vanaf 18.15 op het Raadhuisplein de muziekquiz, begeleid door de Huissense band Apollo. Teams die zich ter plekke kunnen melden laten hun kennis over muziek zien aan de hand van muziekfragmenten in beeld en geluid.

Op het Aloysiusplein treedt Peter Sluiter op. Huessen Top 700. Vanaf 20.00 uur presenteert DJ Kinki Sminki de enige echte Huessen Top 700. Hij maakt er, ondersteund door een Mega led scherm van Bordbusters, een onvergetelijke avond van.

Dien jouw favoriete nummer met motivatie in via info@huissen700.nl of facebook. Kinki Sminki zal de meest bijzondere inzendingen, inclusief motivatie, ten gehore brengen. Kom Huissen laat je horen en lever een bijdrage aan deze spetterende avond.

Zondag 8 juni

13.30-15.00 Historische brunch verzorgd door De Buitenpoort catering.

13.00-20.30 Muziek op diverse podia. Huissense muziekgezelschappen, bands, artiesten en dj's.

13.00-17.00 Taferelen

Aloysiusplein en omgeving

Op de foto in groot tafereel of in klein tafereel in historische kleding. Aan de schandpaal.

13.00-17.00 Spelactiviteiten verzorgd door de SGS Lingewaard.

13.00-17.00 Theater.

Aloysiusplein. Met drie uitvoeringen van een wagenspel door Marjatta, historische vertellingen met muziek door de speelgroep van de Historische Kring Huessen en diverse optredens van muzikanten.

13.00-17.00 Ontmoet oude ambachten. De barbier, wasvrouwen, fietsenmaker, schilderen en anderen.

13.00-17.00 Damworkshop op Aloysiusplein met medewerking met de bekende dammer Johan Krajenbrink.

13.00-17.00 Ontmoet Huissense typetjes. Laat u verrassen en ontmoet bijzondere persoonlijkheden uit lang vervlogen tijden.

20.30 De finale met medewerking van De Slubkes, Volharding, het piratenkoor en vele anderen.

Geschiedenis kijken

'1200 jaar Huissen en 700 jaar stad', de speciale tentoonstelling in het stadsmuseum Het Hof van Hessen, gratis toegankelijk tijdens het festival.

70 jaar geleden, oorlog in Huissen. In de legertent op het Raadhuisplein de tentoonstelling van het Exoduscomité en meer. En natuurlijk de akte uit 1314: Huissen 700 jaar stad. Het XL Perkament met 7 historische stappen bij de 4 poorten.

Kerkelijk erfgoed

In de kerk is een tentoonstelling ingericht over geloof in Huissen met veel kerkelijk erfgoed.

Zoekt u even rust, ga dan naar de Meditatieruimte in de protestantse kerk of luister zaterdagmiddag naar de verhalenverteller in de Antoniuskapel. Daar wordt het pinksterverhaal op een ludieke wijze verteld. De kerktoren kan beide dagen beklommen worden. Een uniek uitzicht over de stad.

Kunst kijken

In het Stadhues laten kunstenaars hun werken zien en wordt het Panorama van Huissen tentoongesteld. Kinderen uit alle Huissense basisscholen hebben hard gewerkt om per klas hun interpretatie van de Zwaan uit te beelden. Het resultaat is in het Stadhues te zien.

Nijverheid beleven

De oude kloostertuin van het Stadhues toont de oude nijverheid in Huissen,

ingericht door Mea Vota.

Op de zondagmiddag ontmoeting met oude ambachten op het Raadhuisplein. Het Pinksterfestival is gratis toegankelijk.

Meer informatie over het programma van deze festiviteiten staat op www.huissen700.nl.

Het Eurovisie Dweilfestival in Bemmel op zondag 8 juni

BEMMEL - Na de wereldwijde competitie tijdens het Eurovisie Songfestival is het nu weer raak! Op 8 juni zal de 28e Bemmelse Dweildag worden gehouden. Duizenden bezoekers kunnen die dag bij een van de tien podia genieten van vele binnen- en buitenlandse dweilorkesten die strijden om de titel 'Nederlands Kampioen'. Of het nu de Mexicaanse mannen met hun grote snorren of de Oostenrijkse vrouwen met hun baarden zijn die winnen, het wordt hoe dan ook één groot spektakel.

De Bemmelse Dweildag is een feest voor jong en oud. Dat wordt ook dit jaar weer bewezen. Kinderen kunnen aan de hand van een puzzeltocht alle landenpodia ontdekken. Degene die dat het beste doen maken bovendien kans op een leuk prijsje!

Buiten de puzzeltocht zullen er verschillende attracties door het hele dorp staan; niemand hoeft zich dan ook maar een moment te vervelen.

Op vrijdag arriveren de eerste gasten op de speciaal voor het dweilweekend georganiseerde dweilcamping. Op zaterdag klinken de eerste dweilklanken door Bemmel terwijl ruim tweehonderd vrijwilligers zich in het zweet werken om het dweilparcours gereed te maken. Zaterdagavond begint het feest! De band Hike! zal het Kinkelplein in Bemmel omtoveren tot één grote feestende massa met duizenden bezoekers. Bovendien zal op de dweilcamping die dag een grote barbecue worden georganiseerd en staat het bier er koud!


Meer informatie en een sfeerimpressie staan op www.bemmelsedweildag.nl.

Protestantse gemeente

HUISSEN - De kerkdienst van de protestantse gemeente in Huissen is zondag 8 mei (aanvang 10.00 uur) te bezoeken in het Kerkgebouw aan het Raadhuisplein 35.

Voorganger is dominee M. Glastra. Er is crèche en minikinderkerk tot vier jaar en een kinderkerk voor kinderen van vier tot twaalf jaar. Meer informatie staat op www.pknhuissen.nl.

Bijzondere Zwitserse gast

Op 12 juni aanvang 20.00 uur, hebben we een bijzondere avond in de protestantse kerk in Huissen. Christian Wermbter predikant in Bever in Zwitserland, doet Huissen aan. Hij maakt een fietstocht vanuit Zwitserland, langs de Rijn, naar Rotterdam. De Rijn verbindt Zwitserland met Nederland en verbindt zijn kerkelijke gemeente in Bever met onze kerkelijke gemeente in Huissen.

Op 12 juni wil hij ons vertellen over het reilen en zeilen van de kerkelijke gemeente in Bever en graag met ons in gesprek over het kerk zijn bij ons in Huissen. Wat delen we met elkaar, waar kunnen wij elkaar mee inspireren? Daarbij gaat het ook om de vraag hoe we als kerk in de wereld staan. De ontwikkelingen overal in Europa rond immigratie is een actueel onderwerp dat ons over de grenzen verbindt. Ook daarover is het goed samen in gesprek te gaan. Iedereen is welkom.

Uitslagen Vliegende Post Haalderen

HAALDEREN - Hier volgen de uitslagen van de jongste vluchten van Vliegende Post. W. Geurtz en Zn & Combinatie Van Zadelhoff pakken de winst.

In het weekend van 24 mei stonden er twee vluchten op het programma. Namelijk uit Gien (522 km) en St. Quentin (293 km). Aan de eerste vlucht vanuit Gien deden 128 duiven mee van dertien liefhebbers; zij werden gelost om 08.40 uur.

W. Geurtz & Zn 15 mee 6 pr. 1, 3, 4, 8, 13, 25, 31
Chr. Graven 5 mee 5 pr. 2, 5, 12, 19, 22
Comb. Weijers 6 mee 2 pr. 6, 32
P. Mom 11 mee 1 pr. 7
Comb. Engelen 18 mee 7 pr. 9, 14, 15, 23, 24, 29, 30
Wiltink-Meijs 8 mee 3 pr. 10, 11, 17
Muller – de Wijse 8 mee 2 pr. 16, 28
A.J. van Olderen 10 mee 1 pr. 18
Th. Rutjes 5 mee 2 pr. 20, 27
Comb. v. Zadelhoff 4 mee 1 pr. 21
H. de Wijse 3 mee 1 pr. 26

De tweede vlucht van de dag was St. Quentin hieraan deden 234 duiven mee van
20 liefhebbers deze werden gelost om 11.20 uur. Comb. v. Zadelhoff 10 mee 4 pr. 1, 7, 32, 43

T. Tinnenbroek 22 mee 10 pr. 2, 4, 10, 16, 21, 24, 45, 47, 58, 59

Chr. Graven 10 mee 5 pr. 3, 8, 14, 35, 37

A.J. van Olderen 14 mee 7 pr. 5, 12, 13, 29, 30, 49, 53
W. Geurtz & Zn 9 mee 1 pr. 6
L. Meijberg 5 mee 2 pr. 9, 44
Wiltink-Meijs 16 mee 5 pr. 11, 17, 18, 19, 39
Comb. Weijers 30 mee 9 pr. 15, 36, 38, 42, 50, 51, 52, 54, 55
Gebr. Graven 10 mee 1 pr. 20
Muller – de Wijse 14 mee 3 pr. 22, 33, 41
H. de Wijse 8 mee 1 pr. 23
H. Leemreise 27 mee 3 pr. 25, 26, 27
H. Lichtenberg 10 mee 2 pr. 28, 46
Comb. Engelen 10 mee 2 pr. 31, 48
J. Peters (G) 10 mee 3 pr. 34, 56, 57
J. Evers 6 mee 1 pr. 40

Inloopspreekuur en vergadering Platform Gendt

GENDT– Het inloopspreekuur is donderdag 05 juni vanaf 19.00 tot 19.50 uur. Deze wordt gehouden in het De Leemhof aan de Dorpstraat 1 in Gendt. Op het inloopspreekuur is iedereen welkom.

Onder het genot van een kopje koffie of thee kan men uw suggesties, opmerkingen, klachten over leefbaarheid, verkeer en veiligheid in uw wijk melden, dit wordt in de aansluitende platformvergadering besproken en door middel van een meldingsformulier naar de gemeente doorgegeven.

Indien men het spreekuur niet kan bezoeken kan men dit ook e-mailen naar info@platformgendt.nl. Voor klachten over groenvoorzieningen, openbare verlichting (met vermelding van het paalnummer) en/of trottoirtegels enzovoort, kan men rechtstreeks contact opnemen met de gemeente Lingewaard, Kinkelenburglaan 6 in Bemmel, telefoon 026 3260111.

"Heeft u interesse in ons werk in uw woonomgeving, over wat er in uw dorp of wijk gebeurt, of nog zou moeten of kunnen gebeuren, in samenwerking met Gemeente en Politie? Of misschien wil je zelf wel het wijkplatform komen versterken, neem dan vrijblijvend contact op met de voorzitter de heer Nico Gerritsen via e-mail voorzitter@platformgendt.nl."

Voor meer informatie over de –Platforms in Lingewaard– dan kan men de vernieuwde –gezamenlijke websites– gemeente Lingewaard inzien (www.wijkplatformslingewaard.nl, verder klikken op Gendt, daarna Website Platform Gendt en men komt op de website van Platform Gendt.

De volgende platformvergadering is in verband met de vakantieperiode donderdag 04 september.

Zevende deBOL JuniorAvond4Daagse succes

BEMMEL - Wat boften ze weer, de bijna dertienhonderd deelnemers aan de A4Daagse Bemmel! Iedere avond prachtig wandelweer, goed bepijlde routes, limonade en iets lekker onderweg, muziek bij binnenkomst of op de route, een feestelijke intocht onder het toeziend oog van de burgemeester en twee wethouders en natuurlijk de grote beloning, bloemen, snoep, het 4Daagse kruisje en een wandeldiploma! En daarbij natuurlijk de mooie, vrolijke en gezellige herinneringen aan lekker vier avonden wandelen met vriendjes en vriendinnetjes!

Het bestuur van stichting deBOL wil graag alle vrijwilligers die als verkeersregelaar, controlepost, versnaperingen uitdeler, pijlen zetter, startbureau medewerker, bezemfietser, muzikant, lakei en nog veel meer inzetbaar zijn geweest ontzettend hartelijk bedanken. Zonder al die helpende handen was deze Avond4Daagse echt niet tot stand gekomen.

Ook zijn ze het gemeentebestuur van Lingewaard, de mensen van Gemeentewerken, de sponsoren Bemap, Stichting Bemmel& Haalderen, de Rabobank Oost-Betuwe, het Providentia Fonds Huessen, de donateurs en Vrienden van deBOL dankbaar voor hun steun!

Dit evenement valt niet meer weg te denken, dus gaan zij weer met veel enthousiasme en plezier aan de slag om de achtste editie voor te bereiden; deze zal worden georganiseerd van 19 tot en met 22 mei. Informatie en foto's staan op www.debolbemmel.nl.

Donateursactie Sint-Caecilia

DOORNENBURG – Komende weken zullen leden van harmonie Sint-Caecilia uit Doornenburg bij de inwoners van Doornenburg aan de deur komen voor de jaarlijkse donateursactie.

Vanaf een vrijwillige bijdrage van vijf euro kan men donateur worden van de harmonie. De opbrengst van de actie komt ten goede aan de opleiding van de (jeugd)leden van de vereniging.

Straatspeeldag wint tweede prijs én publieksprijs Gerrit Jeurissen Stimulatiefonds

HUISSEN - Het was een avond die zijn wéérga niet kende. Het team van de Straatspeeldag is dan ook meer dan verheugd met het behaalde resultaat. Uit vele inzendingen met een maatschappelijke, culturele en sportieve achtergrond was het team van de Straatspeeldag uitverkoren als één van de drie genomineerden voor het winnen van een prijs vanuit het Gerrit Jeurissen Fonds uit Huissen.

Het Gerrit Jeurissen Fonds heeft als doelstelling 'het verhogen van de kwaliteit van de samenleving door financiële steun te verlenen aan projecten of doelen van algemeen maatschappelijk belang voor brede lagen van de samenleving, met een ideële en/of sociale strekking'. Het fonds heeft dan ook gemeend de Straatspeeldag in dit kader te
nomineren.


Op woensdagavond 21 mei kon er niet alleen gestreden worden voor de 'Gerrit Jeurissen Award', maar ook werd er door ONS Accountants en Belastingadviseurs een publieksprijs ter beschikking gesteld. Tijdens de eerste editie van de Gerrit Jeurissen Award avond konden bezoekers stemmen op één van de presentaties van de genomineerden.

De Straatspeeldag is blij kenbaar te mogen maken dat zij als team deze publieksprijs in ontvangst hebben mogen nemen. Het winnen van zowel de tweede prijs van het Gerrit Jeurissen Fonds alsook het winnen van de publieksprijs ziet het team dan ook als een enorme stimulans om de Straatspeeldag nog jaren in Lingewaard voor de kinderen te blijven organiseren en wij voelen ons gesterkt in onze doelstelling door het winnen van
deze twee fantastische prijzen.

Collecteweek Epilepsiefonds start 2 juni

LINGEWAARD - In de week van 2 tot en met 7 juni gaan ruim dertigduizend vrijwilligers op pad om huis aan huis te collecteren voor Epilepsiefonds. De opbrengst van de collecte is bestemd voor wetenschappelijk onderzoek, voorlichtingsactiviteiten, de organisatie van aangepaste vakanties voor mensen met epilepsie en individuele hulp.

In Nederland leven 120.000 mensen met epilepsie. Zij kunnen onverwachts een epileptische aanval krijgen: een plotselinge, tijdelijke verstoring van het elektrisch evenwicht in de hersenen. Gelukkig hebben de meeste mensen met epilepsie baat bij medicijnen. Maar helaas blijft dertig procent last houden van aanvallen.

Epilepsie is nog niet te genezen. Wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken van epilepsie is daarom van groot belang. Het Epilepsiefonds financiert onderzoeken die genezing dichterbij brengen. Samen met duizenden vrijwilligers zamelen we tijdens de collecteweek geld in voor epilepsieonderzoek. Naast het steunen van onderzoek, geeft het fonds voorlichting en hulpverlening waaronder aangepaste vakantiereizen voor mensen met epilepsie.

Het Epilepsiefonds helpt mensen met epilepsie op vele terreinen. Om dit te kunnen blijven doen, is geld nodig. Daarom komen de collectanten in de week van 2 juni voor een vrijwillige bijdrage aan de deur.

Aanstormend tophockey

foto Ed van Eechoud

BEMMEL - Met grote overmacht zijn de jongens van het hockeyteam J8D1 van MHC Bemmel 800 dit jaar kampioen geworden in de eerste klasse. In de twintig wedstrijden van het afgelopen seizoen werd liefst 231 keer gescoord en kregen de jongens slechts dertien tegendoelpunten te verwerken.

Dit was mede te danken aan de geweldige samenwerking binnen het team als geheel. Deze teamspirit is ontstaan door de bezielende coaching van Rob Arends en Luc van der Post. Deze coaches wisten niet alleen het team enthousiast te maken maar zijn er ook in geslaagd om wekelijks bijna alle ouders te motiveren om de jongens aan te komen moedigen. Twee keer per week worden de jongens getraind door een professionele trainer aangevuld met spelers van Heren 1 en de coaches.

foto Ed van Eechoud

De prestatie van de jongens is des te groter omdat er in de jongens-lijn helaas geen sprake is van selectieteams omdat er, in tegenstelling tot de meisjes, te weinig jongens zijn om een verantwoorde selectie te kunnen maken. Het huidige J8D1 topteam bestaat uit de volgende spelers: Jesper Arends, Joppe van den Boogaard, Yan Disselhorste, Floris Hartemink, Thomas Mevius, Lucas Onstenk, Sjoerd van der Post, Maarten Stunnenberg en Friso Willemsen.

Zaterdag 24 mei werden de jongens gehuldigd met een beker en een prachtig nieuw shirt van de sponsor Huisman Sport uit Huissen. Het motto voor de coaches was: 'niks meer aan doen, gewoon weer kampioen'.

Intentieverklaring samenwerking instellingen

LINGEWAARD - Betuweland Zorg, Welzijn, Wonen en Zorgcentrum Sint-Jozef (in een personele unie met Woonstichting Gendt) zijn voornemens om gezamenlijk te onderzoeken hoe samenwerking tussen beide organisaties het best vormgegeven kan worden. Dit begint met intensieve samenwerking en kan uitmonden in een fusie op termijn.

De Raden van Bestuur hebben hiertoe een intentieverklaring ondertekend. Betuweland Zorg, Welzijn, Wonen met de vestigingen Liduina in Bemmel, Sint-Jozef in Lent en Sancta Maria in Huissen en Zorgcentrum Sint-Jozef, gevestigd in woonzorgcomplex Hof van Breunissen in Gendt zijn maatschappelijke ondernemingen, die zich betekenisvol verbinden met de lokale samenleving.

Naast verzorgingshuis- en verpleeghuiszorg bieden Betuweland Zorg, Welzijn en Wonen en Zorgcentrum Sint-Jozef thuiszorg, dagverzorging en huishoudelijke ondersteuning aan voor ouderen in Lent en de Gemeente Lingewaard.

Zwabberbent zoekt bassist en meer...

GENDT - De Zwabberbent is een gezellige club muzikanten die al ngentien jaar iedere donderdag repeteren in zaal Providentia. Door wat interne verschuivingen zijn de muziekanten op zoek naar een enthousiaste bassist die de sousafoon wil en kan bespelen.

De club bestaat op dit moment uit een vijftiental muzikanten variërend in leeftijd van 22 tot 66 jaar. "Wij treden een aantal keer per jaar op tijdens diverse festiviteiten waarbij de carnavalsperiode een hoogtepunt is. Gezelligheid staat voorop maar ook willen wij muzikaal groeien. Daarom repeteren wij ook ongeveer tien keer per jaar met een professionele dirigent die ook de muziek voor ons schrijft."

"Heb je interesse mail of bel dan met Fred Tjallinks, telefoon 06 5318303 of email fred.tjallinks@kpnmail.nl . Ook hebben wij nog plaats voor een tuba, saxofonist en trompettist."

Sponsor bedankt

ANGEREN - Houthandel Kees van 't Hullenaar Hout, sponsor van het vijfde senioren voetbalelftal van sportvereniging Angeren, heeft prachtige voetbaltassen aan alle spelers en begeleiders van dit gezelligheidselftal ter beschikking gesteld. Sportvereniging Angeren en het vijfde elftal hebben deze geste in dankbaarheid aanvaard en dragen met trots de naam van de sponsor op de tassen.

Jottembeachtoernooi weer een groot succes

HUISSEN - Zondag 25 mei veranderde het Raadhuisplein in Huissen weer in een grote zandbak. Het Jottem Beachtoernooi stond weer op het programma.

Zestien teams speelden in twee klassen tegen elkaar. 'ICSA massage' en 'De loempiavouwers' gingen er met de winst van door. Dankzij de financiële sponsoring van Jottem zwemschool, Trend&CO, Bar Lekker en Jeurissen grafeertechniek en kunststofbewerking was het beachtoernooi weer een groot succes! Sponsoren bedankt!

Open eetcafé in Huissen

HUISSEN - Donderdag 5 juni vindt er weer een open eetcafé plaats in het Dominicanenkloostervan Huissen.

Vanaf vier euro kan men om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop), die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Wil men mee-eten dan kan men zich telefonisch aanmelden vanaf maandagochtend 10.00 uur via telefoonnummer: 088 2552555.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal vierentwintig) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Het menu van 5 juni bestaat uit kippensoep, nasi-saté en een verrassingstoetje. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Huissen.

Competitie bridgeclub Gendt

GENDT - In een gezellige sfeer, maar met de gebruikelijke spanning, is de laatste ronde van de bridgeclub Gendt beëindigd en daarmee ook het clubseizoen 2013-2014. Vervolgens werd vastgesteld welke paren promoveren of degraderen.

In de D-lijn eindigden Els Arends en Ria Mom als eersten met 58,00 procent Tweeden werden Ineke en Sjaak van der Vegt met 54,15 procent, gevolgd door Arnold Spoeltman en Leo Verhoeven met 53,57 procent. Zij starten het nieuwe seizoen in de C-lijn.

Tonnie en Jan van den Broek werden eersten in de C-lijn met 53,49 procent. Ton en Herman Hoogveld kwamen tot de tweede plaats met 52,85 procent en derden waren de heren Gerard Peek en Jos Roelofsen met 51,91 procent. Zij promoveren daardoor naar de B-lijn.

In de B-lijn werden Eric Groenen en Jos van de Werken eersten met 61,00 procent, op afstand gevolgd door Mieke van Gellecum en Lies Hegeman met 54,47 procent. Als derden eindigden Ans Fransen en Bertus Setz met 53,31 procent. Deze paren gaan hogerop naar de A-lijn.

Tenslotte de A-lijn met als winnaars Ad Augustin en Arie Puiman met 58,05 procent, Ellen Groenen en Jannie van de Werken met 57,32 procent als tweeden en het paar Toos en Nico van Alst werd derde met 56,62 procent.

Na de uitwisseling met de bridgeclub Doublet in Bemmel wordt het clubjaar besloten met de gebruikelijke slotdrive op dinsdag, 3 juni. Daarna nog de Kersendrive voor leden en niet-leden op zaterdag 28 juni. Zie www.bridgeclubgendt.nl Aanmelden kan zo spoedig mogelijk via kersendrive@ bridgeclubgendt.nl.

Column

Volgens mijn huisarts ben ik een tijdje aangewezen op thuiszorg. Een smoes hielp niet meer. Het was wennen toen mijn been voor het eerst werd omzwachteld. Een zuster in ons huis! Ik putte hoop toen de zuster verklapte dat ik de jongste zorgklant was. Voor mijn genezingsproces is volgens de zuster het beste om de alledaagse dingen doen, maar na een werkzame dag het voetje omhoog. Bij mijn structurele bezoek aan mijn ouwe heer op de tweede verdieping van Hof van Breunissen had ik nog nooit de lift gebruikt. Met mijn omzwachtelde been was de trap knap lastig. Ik besloot de lift te nemen. Ongezien, want als jonge man wil je toch niet als gelijke van zusterafhankelijke ouderen met scootmobiel, rollator of een stok in de lift van een zorgcomplex staan? Toch blijf ik afhankelijk van de zuster.

Met mijn voetje omhoog las ik de promotiekrant van de zwaar gesubsidieerde Stichting Welzijn Lingewaard. Korte uitleg; SWL mag namens de gemeente zich bemoeien met onze samenleving. Ik schrok van de kop. 'Ben jij al gekanteld?' Dan denk ik, hoezo? Met één omzwachteld been val ik toch niet om? Ik lees wat ze mogelijk bedoelen. Mogelijk, want het begint me echt te dazen: "SWL is er voor alle inwoners van Lingewaard. We leggen verbindingen, werken aan preventie en nemen deel aan tal van initiatieven." Beste lezer, blijf bij de les. Ik besef dat dit één van mijn taaiste stukjes is. Volgens SWL gaan we een fijne toekomst tegemoet. "Door van onder af en door lokaal het welzijn van de burgers te bevorderen, neemt de bureaucratie af en komen er middelen vrij om ingezet te worden voor concrete en goede zorg." Ik snap er geen hol van, maar vluchten voor de duurbetaalde en bemoeizuchtige SWL kan niet meer. Het college is het er mee eens. SWL gaat ons kantelen. Vluchten kan niet meer. Zus-terrrr!!!!

Bingo in De Lingehof Bemmel

BEMMEL - Op vrijdag 6 juni houdt De Lingehof voor de derde keer een bingoavond in het gezellige Grand Café van het Bemmelse verpleeghuis aan De Gouden Appel 122. De bingo begint om 19.30 uur en is rond 22.00 uur afgelopen. Iedereen is welkom.

Tijdens de bingoavond worden drie rondes gespeeld met drie hoofdprijzen. Bezoekers worden ontvangen met koffie of thee en iets lekkers. Ook later op de avond wordt de inwendige mens niet vergeten en krijgen de bezoekers nog een lekker hapje gratis.

De entree bedraagt voor de gehele avond zeven euro vijftig. Een extra kaart kost twee euro vijftig. Geïnteresseerden kunnen zich vooraf inschrijven door zich aan te melden in het Grand Café, een mail te sturen naar r.janssen2@zinzia.nl , of te bellen naar telefoonnummer 0481 471269.

Italiaanse directeuren bezoeken Hof van Breunissen

GENDT - Op woensdag 28 mei brachten elf verpleeghuisdirecteuren uit de regio Venetië, Italië een bezoek aan Hof van Breunissen om eens een kijkje in de Nederlandse keuken te nemen.

De delegatie is bijzonder verrast dat er in het pand, naast de faciliteiten die je in een zorginstelling verwacht, ook diverse activiteiten voor bewoners en andere geïnteresseerden georganiseerd worden aldus bestuurder Michel Hodes.

Aan de rondleiding door Hof van Breunissen met een bezoek aan het participatiepunt, het repaircafé en de koffie bij de buurtschapjes werd met veel interesse deelgenomen.

(100 woorden)

Open eetcafé in Bemmel

BEMMEL - Dinsdag 10 juni is er weer een open eetcafé in wooncomplex Hofstede aan de Hoefslag 28 in Bemmel.

Vanaf vier euro kan men om 17.30 uur aanschuivenvoor een lekkere maaltijd (inclusief koffie), die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten, kan zich telefonisch aanmelden vanaf woensdagochtend 10.00 uur via telefoonnummer: 088 2552555.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal tweeëntwintig) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Het menu van 10 juni bestaat uit nasi speciaal en een verrassingstoetje. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Bemmel.

De Vriendenkring Huissen

HUISSEN - Vrijdag 30 mei was de eerste overnachtingsfondvlucht vanaf Brive. De duiven werden op een afstand van 822 kilometer om 14.00 uur met een noord-oosten wind gelost.

Op zaterdag 31 mei draaide P. Eeuwes om 13.03 uur zijn eerste duif; 2e. Comb. Engelen, 3e. H. Cornelissen, 4e. E.v. Aalten.

De midfondsvlucht vanaf Soissons werd op zaterdag om 08.00 uur gelost op een afstand van 336 kilometer. Hier draaide E v. Aalten zijn eerste duif om 12.27 uur die een snelheid van 75 kilometer per uur haalde; 2e. C.Vermeulen, 3e.C. Neijenhuis, 4e. H.Hegeman.

WK-pool buurtvereniging voor goed doel

BEMMEL - Buurtvereniging De Diana in Bemmel organiseert na de succesvolle voorgaande edities ook dit jaar een WK-pool. De pool is gekoppeld aan een goed doel en wel het Diabetes Fonds.

Het Diabetes Fonds maakt zich sterk om diabetes en complicaties te voorkomen en genezen. De pool is voor iedereen toegankelijk, de inleg bedraagt vijf euro per deelname. Meerdere deelnames per persoon is mogelijk. Alle inleggelden zullen door de organisatie van de pool worden overgemaakt aan het Diabetes Fonds. Diverse sponsoren zorgen voor een aantrekkelijke prijzenpot en doneren tevens aan het goede doel.

Dagelijks zal de nieuwe stand van de WK-pool op de website www.dediana.nl verschijnen. Het deelnameformulier is te vinden op www.dediana.nl en deze kan per mail worden gemaild naar dianawkpoule@gmail.com. Het inleggeld kan worden afgegeven op Diana 16 en Diana 54 te Bemmel. "Daag familie, vrienden en collega's uit en speel mee met deze WK-pool! Je steunt tevens het goede doel. Heeft u vragen, kunt u tussen 18.00 en 21.00 uur telefonisch contact opnemen met de organisatie." De organisatie is bereikbaar op de telefoonnummers 06 53683325 en 06 27104780.

Grote opbrengst voor meisjesrechten door basisschool De Borgwal in Bemmel

Jos Boonman (Directie De Borgwal) en Inge van Leeuwen (vrijwilliger Plan Nederland). Foto: Plan Nederland

BEMMEL - De bassischool uit Bemmel heeft een bijzondere sponsorloop georganiseerd voor ontwikkelingsorganisatie Plan Nederland. Kinderen hebben succesvol een bootcamp parcours vol obstakels getrotseerd. Met deze inzet hebben de leerlingen liefst een bedrag van 2354,55 euro opgehaald. Dit bedrag komt ten goede aan projecten van Plan Nederland die bijdragen aan een betere positie van meisjes in ontwikkelingslanden.

Je school binnenstappen, je klas opzoeken en gaan zitten op je stoel. De kinderen van basisschool De Borgwal willen dat dit overal de gewoonste zaak van de wereld wordt, ook voor meisjes. Plan Nederland geeft meisjes in vijftig ontwikkelingslanden onderwijs, beschermt ze tegen geweld en geeft ze een leven zonder discriminatie. Zodat elk meisje kan uitgroeien tot een krachtige vrouw die het verschil maakt.

"Meisjes in ontwikkelingslanden moeten iedere dag obstakels overwinnen, bijvoorbeeld om naar school te kunnen. Recht op onderwijs is allesbehalve een vanzelfsprekendheid. Een mooie symboliek dus dat dit geld bij elkaar is gebracht dankzij een obstacle run. We zijn heel trots op de inspanningen van basisschool De Borgwal en ontzettend blij met het opgehaalde bedrag," aldus Monique van 't Hek, directeur Plan Nederland.

Plan Nederland

Plan Nederland is lid van Plan International. Plan werkt aan duurzame armoedebestrijding en blijvende verbeteringen in de levensomstandigheden van kinderen, met speciale aandacht voor gelijke rechten en kansen voor meisjes. Plan doet dit door het uitvoeren van kindgerichte gemeenschapsprojecten in vijftig ontwikkelingslanden. Plan komt wereldwijd op voor betere naleving van het VN-verdrag voor de Rechten van het Kind.

Geslaagd sponsortoernooi

Foto: Ben Stellaard

HUISSEN - Het sponsortoernooi van Jonge Kracht is weer een feit. De weergoden kwamen die daggelukkig uit Huissen en zorgde er voor dat het droog bleef, de temperatuur perfect was om te voetballen en de zon zich af en toe liet zien.

Kortom een goede basis voor een gezellige sportieve dag! Acht teams deden mee met deze sportieve dag. Te weten: PHF-s, Chechpoint, Parini, VWGNijhof, De Valom ONS, Wiver, en Oud Eerste.

Om 13.30 uur was de aftrap. In wedstrijden van vijfentwintig minuten konden de dames en heren laten zien wat zij waard waren. Onder goede leiding van Luke Mom, Niels Jansen en Koen Koendering werd ieder wedstrijdje op een goede manier ten einde gebracht. Tussendoor was het op het terras heerlijk vertoeven.

Voor de kinderen die meegekomen waren werd goed gezorgd. Er was een gezellige knutselhoek gecreëerd, waar men onder begeleiding van Angel van den Beld en Bente Leus naar hartenlust kon kleuren, tekenen, plakken verven en kleien. Ook het springkussen gesponsord door Erik Hermsen, heeft zijn "werk" goed gedaan.

Na de poulewedstrijden werd er op het veld in de kruisfinales gestreden om de plaatsen één tot en met acht. De uitslag was als volgt: 8e plaats: De Valom; 7e plaats: Checkpoint; 6e plaats: PHF-S; 5e Plaats: Wiver; 4e plaats: ONS; 3e plaats: VWG Nijhof; 2e plaats: Oud eerste; 1e plaats: Parini.

Presentatie Harmonietjes in Gendt door Vereniging Vrienden van de Harmonie

GENDT - Na de zeer succesvolle verkoop van de inmiddels alom bekende Gendtse muts door de Vrienden van de Harmonie ten behoeve van de broodnodige aanschaf van nieuwe uniformen voor de harmonie Sint-Caecilia Gendt, volgde de paaseitjesaktie, ondersteund door de jeugdleden, die niet alleen bleken te bezitten over muzikaal talent, maar ook over de nodige verkoopgaven.

De vrienden hebben niet stilgezeten en presenteren met trots een nieuwe ludieke aktie: de verkoop van een bijzonder koekje, genaamd 'Het Harmonietje', speciaal voor deze gelegenheid vervaardigd door de Gendtse bakker Van Beek.

De presentatie van de Harmonietjes vindt plaats op vrijdag 6 juni om 20:00 uur bij bakker van Beek aan de Dorpstraat, muzikaal ondersteund door de harmonie Sint-Caecilia Gendt.

'Komt allen en geniet dubbel, van muziek en proeverij. Uiteraard is er gelegenheid om de Harmonietjes aan te schaffen in de winkel en zo op smakelijk wijze uw bijdrage te leveren aan de aanschaf van nieuwe uniformen voor de Harmonie!"

Ook zijn de vrienden tijdens het Kersenfeest en tijdens de Jaarmarkt bij camping Waalstrand verrassend van de partij, maar daarover later meer. Eerst maar naar bakker Van Beek op vrijdag 6 juni om 20:00 uur.

Hoog bezoek tijdens intocht Avond4Daagse in Bemmel

foto; Marianne van Eechoud)

BEMMEL - Op vrijdag 23 mei ontving deBOL hoog bezoek bij de intocht van de Avond4Daagse in Bemmel. Burgemeester Marianne Schuurmans en de wethouders Theo Peren en Theo Jansen kwamen alle deelnemers met enthousiasme inhalen. Hun aanwezigheid werd door het Bestuur van Stichting deBOL en alle deelnemers zeer gewaardeerd!

foto's: Marianne van Eechoud)

Damsucces Jozefschool

HUISSEN - Zaterdag 24 mei is de finale van Nederland schooldammen gespeeld in Purmerend. De achttien beste schoolteams deden hier aan mee. Na acht pittige rondes is de Jozefschool op de zevende plaats geëindigd. Cas Aleven, Danny de Haas, Tijn Borgers, Ted Polman en Bryan van Alst hebben ook dit jaar weer goed hun best gedaan.

Huisman Sport Open

HUISSEN - Tennisvereniging Huissen organiseert Van 23 tot en met 29 juni op het tennispark aan de Hazenkamp 2a in Huissen het supergezellige Huisman Sport Open toernooi.

"Lijkt het je leuk om tegen clubgenoten en/of spelers van verenigingen uit de (directe) omgeving te spelen? Schrijf je dan nu in voor het Huisman Sport Open van Tennis Vereniging Huissen. Er kan gespeeld worden in categorie drie tot en met acht (leeftijd vanaf zeventien jaar). Wil je singelen of dubbelen? Kan allebei! Het inschrijfgeld is negen euro per persoon per onderdeel."

Inschrijven kan via http://www.toernooi.nl tot en met maandag 9 juni.

De TV uitzendingen zijn te zien op UPC Kanaal 31 (analoog 14+) op de website lingewaardlokaal.tv uitzending live.

TV Programmering:

Zondag 8 juni 12.00 uur Lingewaard Lokaal Info kort: uitzending met nieuws en studiogasten uit de gemeente Lingewaard. Deze uitzending wordt elke dag om 15.00 en 17.30 uur herhaald. De uitzending is ook rechtstreeks te zien via www.lingewaardlokaal.tv. Uitzending live. En via glasvezel KPN Kanaal 629.

De Radio programma's zijn te horen op FM 93.6 en kabel 93.1 onder Tekst TV en op kanaal 379 op KPN glasvezel.

Radio Programmering:

Maandag 20.00 – 22.00u That's Music – presentatie Alfred Danjé.

Om je werkweek verder goed door te komen. Met muziek vanaf de jaren 60 tot de hits en tips van nu!!

Dinsdag 20.00 – 22.00u Country Shop – presentatie Alex van Beek. In Country-shop kunt u luisteren naar country, folk, americana, bluegrass en country-pop. Er is veel aandacht voor nieuw uitgebrachte albums maar ook het oudere wordt niet vergeten.

Woensdag 20.00 – 22.00u Avondvitaminen – presentatie Carl Witjes.

@Live - met wekelijks aandacht voor (minimaal) twee nummers. Rondje Hollands - wekelijks aandacht voor Nederlandse artiesten (zowel Nederlandstalig/Engelstalig). Vitamineplaat. Uit de cloud.

Donderdag 20.00 – 22.00u Muziekdossier – presentatie Hans Verduijn. De muziek kan wekelijks verschillen maar kent wel een rode draad bv een oude hitparade, een willekeurig jaar met nieuwsberichten en muziek uit dat jaar, of een programma over een bepaalde muziekstroming zoals Ska, dialect, soul, glitterrock.

Vrijdag 20.00 – 22.00u Pop Shop – presentatie Alex van Beek. U kunt dan luisteren naar diverse soorten muziek zoals blues, rock, country, bluegrass, soul en aanverwante muziek die onder de categorie lichte muziek vallen. Alles wat met de pomuziek te maken heeft laat hij horen natuurlijk met de nodige informatie erbij.

Zaterdag 09.00 – 11.00u Het weekend in – presentatie Theo Hennekes en Thera van Schaik. Relaxt het weekend in met veel uit tips voor het weekend, de agenda en het actuele nieuws.

11.00 – 13.00u L Magazine – presentatie Thea Bremer. L Magazine is een actualiteiten programma met lokale mensen, van gemeente, en politiek. Verder het landelijke nieuws maar ook het lokale nieuws. Ook sport en het weer komen aanbod.

15.00 – 17.00u Prettig Weekend gepresenteerd door Louis Carpaij. De radiomaker achter dit programma is de 50 al een tijdje gepasseerd en zijn passie ligt bij de 70's en 80's. Maar ook in de 60-er jaren is er mooie muziek gemaakt en om niet al te oubollig te klinken, zitten er in Prettig Weekend ook 'n paar 90's in. Kortom de muziek en de gebeurtenissen van vandaag, in het verleden.

Zondag 11.00 – 12.00 u Met een knipoog naar….. presentatie – Hans Kleefman. Een programma met lichte muziek met daarin klassiek, jazz en blaasmuziek.

Zondag 8 juni 10.00 u KERKRADIO – Vicaris R.Corneleiisen en Pastor van Cuijk, Vormselviering.

Berichten voor TV, radio en Tekst TV kan men sturen aan redactie@lingewaardlokaal.tv.

Clubkampioenschappen tennisclub Haalderen

HAALDEREN - Afgelopen zondag 1 juni was het een gezellige boel bij de tennisclub in Haalderen! De jeugd was fanatiek op de baan, de strijd voor de kampioenschappen enkel spel waren in volle gang. De zon, broodjes knakworst en de hulp van ouders zorgden mede voor een geslaagde dag.

Bij de meisjes haalde Rosa Buys de eerste plaats. Bij de jongens rond de tien jaar was Gijs Teunnissen het die er vandoor ging met de eerste plaats. Bij de oudste jongens wist Job Reijmers de eerste plaats te bemachtigen. Natuurlijk ook voor de tweede en de derde prijswinnaars.

En er zijn nog meer felicitaties weg te geven. Afgelopen maandag 26 mei werd de jeugd tot en met veertien jaar kampioen in de competitiestrijd. Voor het eerst mee doen aan de competitie en direct kampioen worden is natuurlijk super, zoals met Job, Sem, Roan, Joey en Lucas. "Wij als tennisclub zijn trots op de jeugd die in aantal toeneemt bij de club. Om hen te stimuleren in het tennissen zijn we bezig met het opzetten van een vaste (label)tennisavond voor de jeugd! Hierover volgt nog informatie dus houd de site goed in de gaten (www.tchaalderen.nl).

Jeugdkoningswedstrijd De Karper

BEMMEL - Dinsdag 20 mei heeft de jeugd van hengelsportvereniging haar derde koningswedstrijd gevist in het groene hart van Bemmel.

Er deden zestien vissertjes mee en het was heerlijk vissen met een temperatuur van 23 graden. De vangsten waren aardig goed bijna iedereen had vis gevangen.

Eerste was geworden Lars Gertsen met 231 cm, tweede plaats was voor Wessel Gertsen met 159 cm en de derde plaats was voor Scott Huyting.

Het belooft nog een spannende strijd te gaan worden want de verschillen bovenin zijn minimaal.

Oud-koningen strijden om keizerstitel

Foto:

DOORNENBURG – Op maandag 9 juni houdt Schutterij Gijsbrecht van Aemstel het Jeugdkoning- & Keizerschieten. Tweede Pinksterdag is traditioneel de dag waarop de oud-koningen van de Schutterij onder de schietmast kunnen gaan strijden om de keizerstitel.

De jeugdleden van de schutterij gaan op hetzelfde moment de strijd aan voor het jeugdkoningschap. Vorig jaar ging werd Hans Arends voor het eerst keizer en jeugdkoning Jip Roelofs prolongeerde zijn eretitel als jeugdkoning. De strijd voor het keizerschap en de strijd voor de titel van jeugdkoning worden op tweede pinksterdag vanaf 13.00 uur gevoerd op het dorpsplein bij het schuttersgebouw.

De oud-koninginnen binden onderling ook de strijd aan met het kruisboogschieten in het Schuttersgebouw. Belangstellenden kunnen tevens het luchtgeweer en de kruisboog ter hand nemen om te ervaren hoe het is om met een dergelijk wapen te schieten. De leden van de kruisboogvereniging verlenen op deskundige wijze assistentie hierbij. De bielemannen van de schutterij zullen op het dorpsplein een bijzondere demonstratie verzorgen aan het publiek.

Een ieder is welkom en de toegang is gratis. Voorafgaand aan de schietwedstrijden vindt om 10.00 uur in de roomskatholieke kerk een schuttersmis plaats. Aansluitend wordt rond 11.15 uur in de kerktuin een muzikale vendelhulde gebracht met medewerking van harmonie Sint-Caecilia. Meer informatie staat op www.schutterijdoornenburg.nl en op de facebookpagina van Schutterij Doornenburg.

Kom verkleed naar de Historische Straatspeeldag

HUISSEN - 'Hosenheim' (Huissen) bestaat zevenhonderd jaar en bruist van veel activiteiten. Reden genoeg voor de Straatspeeldag om aan te sluiten bij deze festiviteiten. Dit jaar staat de Straatspeeldag in Huissen dan ook geheel in het teken van 'ridders en jonkvrouwen' en 'Ot & Sien': spelen door de eeuwen heen!

Op het Raadhuisplein herrijst een prachtig middeleeuws ridder-kampement met echte Ridders van 'de Orde der Noorderwind'. Uiteraard is ook ons eigen Kasteel Doornenburg van de partij. Op het Raadhuisplein staat alles in het teken van de middeleeuwen. Bezoek het middeleeuws kampement op woensdagmiddag 11 juni om je echt zelf een ridder of jonkvrouw te voelen. Kom 'ringsteken' en maak kennis met prachtige roofvogels.

Kaartverkoop voor de Straatspeeldag start om 13.30 uur en het evenement duurt tot 17.00 uur. Deelname aan het evenement met één of meer spelkaarten, tegen betaling van maar anderhalve euro per kaart, geschiedt uitsluitend onder begeleiding van een volwassene en op eigen risico.

Kijk op www.straatspeeldaghuissen.nl. om alvast in de stemming te komen en het volledige programma te bekijken.

Volharding in Huissen supertrots op slagwerkgroep

HUISSEN - Na heel veel repeteren en een geslaagde try-out in het gemeenschapshuis stonden de leden van de slagwerkgroep van Volharding op zaterdag, 24 mei op het muziekpodium in Hattem klaar voor het podiumconcours. Melvin Puijn heeft in 2013 samen met docent Ronald Hendrix naast gewoon slagwerk ook melodisch slagwerk in het repertoire opgenomen. Het was dan ook extra spannend, na tien maanden repeteren, aan het concours mee te doen.

Melvin Puijn had ook nu weer iets nieuws bedacht. Hij heeft zelf een stuk gearrangeerd waarbij de groep samen met bassist Benno Duykers en zangeres Stephanie van Werkhoven een medley van popnummers uitvoerden. Hoe zou de jury daar tegenover staan? Alles viel mooi op z'n plek.

Om 11.30 uur stond de groep op het podium en moest het gaan gebeuren. De stukken Alpha bravo niner,The house, Mozambique en de 'huissense-hitmix' werden allemaal voortreffelijk gespeeld Al waren de muzikanten zelf niet zo tevreden.

Om 16.10 uur zou de prijsuitreiking plaatsvinden. Om 16.10 uur stond Melvin samen met Alex en Sem ( die voor het eerst meespeelden ) op het podium en werden de punten bekend gemaakt. De eerste groepen behaalden tussen de 80 en 85 punten. Toen de voorzitter van de jury de punten voor de slagwerkgroep van "Volharding" bekend wilde maken kwam hij niet verder dan: 90,42. De muzikanten en supporters van Volharding barsten los in een geweldig gejuich waardoor de rest niet was te horen.

Na enkele ogenblikken kon de voorzitter vertellen dat de slagwerkgroep, onder leiding van Melvin Puijn, met 90,42 punten de eerste prijs met promotie naar de derde afdeling en lof van de jury ten deel was gevallen.

Een schitterend resultaat en het bleef nog lang onrustig in Hattem. Binnenkort zal er extra aandacht worden gegeven tijdens de repetitie. Het bestuur en de leden van muziekvereniging Volharding zijn erg trots op deze prestatie.

In een Oogopslag

LINGEWAARD - De weekendvieringen voor de RK parochie De Levensbron zijn als volgt:

Zaterdag 7 juni Pinksteren

19.00 u. HH Martelaren van Gorcum Huissen-Zand, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het koor Cantemus

Zondag 8 juni Eerste Pinksterdag

10.00 u. St. Donatus Bemmel, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Donatuskoor Doop in de viering

10.00 u. H. Martinus Gendt, Eucharistieviering met Pastor Hulleman en het koor Con Spirito

10.00 u. OLV Tenhemelopneming Huissen-Stad, Eucharistisch Centrum, Eucharistieviering met Vicaris Cornelissen en Pastor van Cuijk met jongerenkoor Remember - H. Vormselviering voor Vormelingen uit Angeren, Bemmel, Haalderen, Huissen-Stad en Huissen-Zand.

Maandag 9 juni Tweede Pinksterdag

10.00 u. St. Martinus Doornenburg, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het herenkoor Schutterij Gijsbrecht van Aemstel

Woensdag 11 juni

18.45 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastor Hulleman

Donderdag 12 juni

09.30 u. OLV Tenhemelopneming Huissen-Stad, Eucharistisch Centrum, Eucharistieviering met Pastoor Peters.

'Wie steunt me in mijn gevecht tegen kanker?'

BETUWE - "Ik ben Bert Rikken, in Bemmel geboren en woon er ook met mijn gezin. Ilse, mijn echtgenote, is ongeneeslijk ziek. Wij hebben dus de afgelopen jaren van dichtbij meegemaakt wat een vreselijke ziekte kanker is. Op zondag 14 september vindt het event Swim to Fight Cancer plaats en ik wil wat tegen deze verschrikkelijke ziekte doen!"

"Daarom ben ik hard aan het trainen om het twee kilometer lange zwemparcours, in Den Bosch, binnen 45 minuten af te leggen.

Wilt u doneren? De bedoeling is natuurlijk om voor de stichting Fight cancer zoveel mogelijk geld bij elkaar te krijgen om verder te kunnen vechten tegen deze vreselijke ziekte (lees hieronder meer). Voor een financiële bijdrage verzoek ik je naar de website www.swimtofightcancer.nl te gaan en mij als deelnemer aan te klikken."

Stichting Fight Cancer

Initiatiefnemer van de Swim to Fight Cancer (StFC) is Fight cancer, een stichting die fondsen werft voor kankeronderzoek en preventie via KWF Kankerbestrijding. Het doel van de StFC is om zoveel mogelijk geld op te halen voor zogenoemde fellowships. Een fellowship is een persoonlijke beurs voor jonge, talentvolle artsen en onderzoekers, waarvan we verwachten dat ze een belangrijke rol zullen gaan spelen in het kankeronderzoek in Nederland. Lees hier eventueel verder.

Brandweerwedstrijden in Elst

ELST – Op 14 juni aanstaande zijn er brandweerwedstrijden gewestelijke klasse tas-hd in Elst. Negen brandweerkorpsen uit heel Nederland strijden in Elst om een landelijke finale plaats.

Iedereen kan een kijkje te komen nemen op de wedstrijdlocatie, waar de verschillende ploegen hun vaardigheden zullen laten zien van 08.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur. Vanaf 7.30 uur kan men zich melden op de brandweerkazerne in Elst, waar men te horen krijgt wat de wedstrijdlocatie is. De brandweerkazerne ligt aan De Korte Helster 1 in Elst.

Lourdescollete 2014

HUISSEN - VNB Nationale Bedevaarten zorgt er samen met vele vrijwilligers van de plaatselijke afdeling Huissen voor, dat er één keer per jaar een vrijwillige bijdrage wordt opgehaald.

De opbrengst van de collecte wordt gebruikt om (zieke) pelgrims in de gelegenheid te stellen deel te nemen aan de Lourdesreis. Samen betekenisvol ontmoeten, staat hierbij centraal!

Dit jaar 2014 hebben de collectanten van Huissen-Stad en Huissen-Zand het mooie bedrag van € 4.849,71 opgebracht!

Huissenaren en middenstand heel hartelijk dank hiervoor.

Namens de Lourdeswerkgroep Huissen-Stad en Huissen-Zand

lourdeswerk@parochiedelevensbron.nl

Doe mee met het Wiecherink open LTC Gendt

Gendt - Het 31e open toernooi van LTC Gendt staat weer voor de deur. Dit jaar is Wiecherink bouwmaterialen de hoofdsponsor van dit gezellige toernooi. Van 7 t/m 13 juli zullen de wedstrijden gespeeld worden op het tennispark in Gendt. Er wordt gestreden in de categorieën 4 t/m 8: gemengd dubbel, heren dubbel en dames dubbel. Uniek is het poulesysteem waarmee in Gendt gespeeld wordt. Hierdoor spelen alle deelnemers minimaal 2 partijen.

Inschrijven voor het toernooi kan nog t/m 23 juni via de websites www.toernooi.nl of www.ltcgendt.nl.

Zoek een tennismaatje en schrijf je in. Uiteraard kun je gedurende de toernooiweek ook dagelijks komen genieten van mooie tenniswedstrijden! Een WK sfeertje zal uiteraard niet ontbreken.

Gevonden

HUISSEN - In Huissen, bij Mea Vota, is een sleutelbos gevonden. Bent u de rechtmatige eigenaar neem dan contact op met 026-3252262.

Eerste interland voor jeugd Rugbyclub Betuwe

BEMMEL - Op zaterdag 24 mei heeft Rugbyclub Betuwe in Bemmel bezoek gehad van een rugby team uit Zuid-Wales. Dit team was op rugbytour in Nederland.

Het was een jeugdrugbyteam van dertien- en veertienjarige genaamd de 'Wales Tigers', dat het opnam tegen de jongens van RC Betuwe.

Voor de Bemmelse jongens was het hun eerste internationale wedstrijd, daardoor waren zij extra gemotiveerd om te winnen. Het was een zenuwslopend duel dat voor beide teams goede en minder goede fases bevatten. Helaas trokken de mannen van de Betuwe in de staart van de wedstrijd aan het kortste einde. Zij hebben de wedstrijd nipt verloren met 25-27.

Deze eindstand was echter snel vergeten in de gezellige en extra lange derde helft. In deze derde helft vonden verschillende traditionele rituelen plaats zoals dat hoort bij een internationale wedstrijd, zoals het uitwisselen van elkaars clubschildje.

Het was een erg leerzame wedstrijd voor de spelers van de Betuwe waar zowel de spelers als het publiek langs de lijn erg van hebben genoten.

GVA D1 uit Doornenburg wint KNVB-beker

DOORNENBURG - Zaterdag 24 mei stond de KNVB-bekerfinale tussen GVA D1 uit Doornenburg en RKSV Driel D1 op het programma. Half tien zette de spelersbus koers richting sportpark De Gelenberg in Afferden.

Om elf uur was de aftrap en bij de eerste aanval van GVA was het al raak. Een droomstart, 1-0 voor GVA. In de tegenaanval die daarna volgende was het bijna raak voor Driel. GVA leek een overwicht te hebben, maar drukte dat niet uit in doelpunten. Driel verdedigde stug en stevig. Een minuut of tien voor rust maakte GVA ongelukkig hands in het strafschopgebied. Driel schoot de penalty goed binnen en bepaalde de ruststand: 1-1.

In de tweede helft probeerde GVA door te drukken en leek het initiatief te hebben. Maar Driel bleef stug verdedigen en het leidde niet tot uitgespeelde kansen. Driel kwam er af en toe gevaarlijk uit. Het was bloedstollend spannend, maar er werd niet meer gescoord. Dat betekende dat deze finale beslist zou worden door penalty's; nagelbijten dus.

GVA begon met de penalty reeks en dat ging feilloos. Driel deed het ook goed. Bij de vijfde pingel van Driel werd het beslist door een fantastisch redding van de GVA-keeper. De GVA-spelers en -supporters vielen elkaar dolgelukkig in de armen. GVA D1-winnaar van de KNVB beker 2013-2014 district oost. Het feestje werd in Doornenburg nog even verder gevierd.

De cupfighters uit Doornenburg staan 14 juni ook nog in de finale van de Arnhem Cup.

LingewaardUit! Festival/Duurzaamheidsmarkt

LINGEWAARD - De derde keer op rij organiseert SWL samen met samenwerkingspartners op 7 september het LingewaardUit! Festival (voorheen Uitmarkt). Nieuw dit jaar is de samenwerking met Lingewaard Energie die op dezelfde dag en locatie de Duurzaamheidsmarkt zal organiseren. Zet de eerste zondag van september alvast in de agenda, want dit wil je niet missen!

Op deze dag kunnen jong en oud kennis maken met het sportieve, culturele en vrijwilligersaanbod in de gemeente Lingewaard. Een dag vol entertainment, workshops, sport en spelactiviteiten en een informatiemarkt met het sportieve, culturele en vrijwilligersaanbod in heel Lingewaard. Vrijwilligersorganisaties en verenigingen kunnen zich presenteren door middel van een kraampje al dan niet in combinatie met een clinic, workshop of ander type presentatie. Aanmelden kan via: e.melssen@swlingewaard.nl.

Het thema van de duurzaamheidsmarkt dit jaar is 'Energie en vrije tijd'. Bezoekers kunnen informatie krijgen over; energiebesparing (isolatie van de woning, opwekken van eigen duurzame energie met behulp van zonnepanelen et cetera), energiebesparende maatregelen die geen geld kosten (minder lang douchen, verwarming graadje lager) en duurzame mobiliteit onder andere door een elektrische fiets of scooter uit te proberen . Aanmelden voor een kraam op de duurzaamheidsmarkt kan via: info@lingewaardenergie.nl.

Meer informatie over de duurzaamheidsmarkt en Lingewaard Energie staat op www.lingewaardenergie.nl. Informatie over LingewaardUIT! staat op www.swlingewaard.nl.

College: medegebruik leegstaande klaslokalen

BEMMEL – Daltonbasisschool De Borgwal in Bemmel zit in de lift, maar krijgt van het college geen medewerking om snel uit te breiden met een noodzakelijke achtste groep. Stichting De Linge had hiervoor een zogenoemde spoedaanvraag ingediend voor een onderwijsleerpakket en meubilair. Volgens het college is het gebouw van Mikado een goed alternatief.

De Borgwal heeft de wind in de zeilen. Hoewel krimp een probleem is op veel basisscholen heeft De Borgwal niets te klagen. Het schooljaar 2011-2012 startte de school met 176 leerlingen. Volgens de schoolleiding zal dit aantal oplopen tot ruim 195 leerlingen. De leerlingen zijn verdeeld over zeven groepen: Twee groepen één/twee, groep drie, groep vier, groep vijf, groep zes/zeven en groep zeven/acht. Een achtste lokaal, inclusief inrichting, zou dan ook zeer welkom zijn.

Een spoedaanvraag voor uitbreiding is niet ongebruikelijk als de voortgang van het onderwijsproces in het geding is. Hoewel de Borgwal uit zijn voegen barst is er volgens het college van spoed geen sprake. "De normale voortgang in het onderwijs is niet in het geding. Bovendien bevinden zich binnen een straal van twee kilometer van De Borgwal voldoende mogelijkheden om via medegebruik de voorgenomen uitbreiding te kunnen realiseren." Het college wijst naar basisschool Mikado die in het schoolgebouw meerdere lokalen leeg heeft staan. Zowel De Borgwal als Mikado vallen onder de hoede van stichting De Linge.

Het bestuur van De Linge kan voor De Borgwal de aanvraag opnemen in het huisvestingsprogramma 2015 dat later dit jaar door het college wordt beoordeeld. Dat het dan wel wordt gehonoreerd, is niet zeker. Het college ziet desgevraagd wel iets in in het medegebruik van leegstaande klasloklokalen door andere scholen, maar beseft ook dat zo'n maatregel gevoelig kan liggen.

Bette en Bram vinden schat

HUISSEN - Op 1 juni verschijnt het kinderboek 'Bette en Bram vinden een schat'. Een verhaal voor kinderen van vier tot acht jaar over Huissen 700 jaar stad. Geschreven door Femke van Ottele en geïllustreerd door Cor Melchers.

Bette en Bram vinden een schat in de zandbak. Hierin zitten oude muntjes, maar ook een opgerolde brief met een grote rode sticker. Samen gaan de kinderen op pad om erachter te komen wat dit nu voor een schat is. Uiteindelijk mogen ze zelfs het grote feest openen, samen met de burgemeester.

De aanleiding
Het verhaal is geschreven in het kader van de festiviteiten rondom Huissen 700 jaar stad. Met het kinderboek willen Femke en Cor de Huissense geschiedenis aan jonge kinderen uitleggen op een speelse manier. Het kinderboek wordt daarom via de Stichting Huissen 700 jaar stad digitaal verspreid onder de Huissense basisscholen om voor te lezen.

Zien of lezen?
Tijdens de festiviteiten met Pinksteren zijn de illustraties, schilderijen van Cor Melchers, te zien bij de kunstexpositie in het oude gemeentehuis. Daar kan ook het kinderboek worden gekocht voor vijf euro.
Meer informatie over het boekje, bestellen en verkooppunten staat (of komt te staan) op de facebookpagina www.facebook.com/kinderverhalenhuissen.

Nieuwe jeugdscheidsrechters bij sportclub Bemmel

BEMMEL - Op 24 mei jwas het weer zover. Nadat er vorig jaar twintig jongens en meisjes het certificaat van jeugd-scheidsrechter van de KNVB hadden ontvangen, waren er dit jaar weer twintig jongens (jammer genoeg waren er geen meisjes bij) die dit certificaat mochten ontvangen.

Na een interne opleiding binnen SC.Bemmel, onder leiding van scheidrechter Martien Niels, kwam betaald voetbal scheidsrechter Eric Braamhaar de aspirant-scheidsrechters een examen afnemen. Om 8.30 uur werd er begonnen met het theoriegedeelte. Om 12.00 uur (na de lunch) werd aan het praktijkgedeelte begonnen. De jongens moesten allen een deel van een wedstrijd van de E-pupillen fluiten.

Na afloop van het praktijkgedeelte kon Eric Braamhaar vertellen dat alle aspirant-scheidsrechter geslaagd waren. Na uitreiking van het certificaat konden alle jeugdscheidsrechter opgetogen huiswaarts keren.

Ruiterkamp van Ponyclub De Gele Rijdertje

BEMMEL - Afgelopen weekend vond het jaarlijkse ruiterkamp van ponyclub De Gele Rijdertjes uit Bemmel plaats. Voor twee nachten werd als uitvalsbasis manege PCK in het Brabantse Eersel gekozen.

Voor 33 leden in de leeftijd van twaalf tot zestien jaar werd het een topweekend. Met het perfecte weer voor de buitenritten werden er, dravend en galopperend door de bossen en vennen, mooie ruiterroutes afgelegd. Op de manege waren er voor de deelneemsters verschillende paard/pony gerelateerde activiteiten.

Zo werd er onder andere gemend waarbij er, achterin het karretje zittend, met een flinke galop door de waterbak werd gescheurd; weinigen die het droog hielden.

Op zondagmiddag kwam er een einde aan een fantastisch weekend waarbij door de meeste reeds een favoriete pony of paard voor volgend jaar gereserveerd werd; voor de begeleiding een teken dat het een geslaagd ruiterkamp is geweest.

Muziekvereniging Volharding in feestweekend Huissen 700

Foto: Piet Schrijve

HUISSEN - De Huissense harmonie levert een flinke bijdrage aan het Huissen 700 feestweekend rond Pinksteren. Op zondagmiddag, eerste pinksterdag, treedt blaasorkest 'Torkest' op om 14.30 uur op het Raadhuisplein gevolgd door een optreden van de complete harmonie om 18.30 en 19.30 uur met een heel populair en erkenbaar programma. Bewerkingen van liedjes van Adele, Abba en Toto zullen over onder andere over het Raadhuisplein klinken.

Tegen de klok van 21.00 uur begeleidt de muziekvereniging het finale lied: 'A's ien Huusse' de Sterre' Straole'', dat groots meegezongen gaat worden door het Huissens Piratenkoor en de Slubkes. Dat alles als afsluiting van het H700 feest met Pinksteren op genoemd plein.

Volharding tijdens de doortocht van de 4Daagse in Huissen Foto: Piet Schrijve

Blaozersbende

Dit basisschoolproject van de Open Academie waarbij leerlingen van groep acht gedurende een aantal weken muzieklessen hebben gevolgd op een beschikbaar gesteld instrument als een dwarsfluit, trompet, klarinet, altsax of bariton, heeft voor Volharding vier nieuwe leerlingen opgeleverd. Bij de muziekvereniging hebben deze enthousiaste muzikantjes een aantal vervolglessen gedaan en onlangs al meegespeeld in het zogeheten Instaporkest.

Als basisschoolleerlingen die deelgenomen hebben aan de 'Blaozersbende' zich mochten bedenken om alsnog een vervolg te willen geven aan het bespelen van een instrument, kunnen zij zich aanmelden bij Katja Mensink telefoon 026 3794016 of via wwww.volhardinghuissen.nl.

Donatie Halders Spektakel voor Kinderdorp

HAALDEREN - Op zaterdag 24 mei ontving stichting Kiva een cheque van 250 euro van het Halders Spektakel. De voorzitter van sichting Kivac, Robbert Weideveld, nam de cheque dankbaar in ontvangst.

Het Halders Spektakel is enkele jaren geleden opgezet als voorspeelmiddag voor leerlingen van MHS gitaarles. Op deze manier konden leerlingen een keer met een band meespelen. Dit bleek een groot succes en verdere edities konden niet uitblijven. Inmiddels is het Halders Spektakel uitgegroeid tot een driedaags evenement. Tijdens deze dagen treden diverse lokale bands uit de omgeving op en de afsluiter is nog steeds de voorspeelmiddag voor leerlingen van MHS gitaarles. Meer informatie staat op www.haldersspektakel.nl.

Dit jaar was de zaterdagmiddag ingericht om een feestje te bouwen met de kids en kidsband 'Wappie'. Naast de band waren er nog veel meer activiteiten waaronder diverse springkussens, schminken en een karikatuurtekenaar. Daarnaast werden er loten verkocht waarvan de opbrengst geheel te goede gekomen is aan stichting Kivac.

Kinderdorp Haalderen

Sinds 1972 wordt er voor kinderen uit Haalderen en omgeving het kinderdorp georganiseerd door stichting Kivac. Ooit opgezet om kinderen die niet op vakantie konden een vakantie te geven, is inmiddels niet meer weg te denken uit Haalderen. Elk kind tussen de vier en vijftien jaar mag meedoen en bouwt samen met andere kinderen aan een prachtig, gezellig en leerzaam dorp. In de acht dagen worden de kinderen vermaakt met allerlei activiteiten.

Dit jaar vindt het kinderdorp plaatst van vrijdag 8 tot vrijdag 15 augustus. Meer informatie staat op www.kinderdorphaalderen.nl.

Welk team wordt Huissens slimste team?

HUISSEN - In Huissen gaat het al als een lopend vuurtje: er komt een Huissense stadsquiz! Een nieuw evenement. Het is een groots opgezette quiz. Die op een herfstavond vanuit huis, kantoor, clubhuis, kantine gespeeld kan worden. Je vormt een team van ongeveer tien personen, vrienden, familie, buurtgenoten, leden van verenigingen of collega's van een bedrijf of stichting.

Waar gaat het over? Het gaat over Huissen. Ook wordt je kennis en inzicht gevraagd over algemene vragen, sport, digi-taal, muziek, breinbrekers, er zijn ook 'doe-opdrachten'.

Hoe wordt het gespeeld? De antwoorden op de vragen kun je op allerlei manieren vinden: via social media, internet, naslagwerken, mensen bellen "weet jij toevallig… het antwoord op…"

De stadsquiz wordt vrijdag 31 oktober van 19.00 uur tot 23.00 uur gespeeld. Op vrijdag 7 november worden, tijdens een spectaculaire feestavond, in de Buitenpoort de winnaars bekend gemaakt. De grote eer dat je team een jaar lang het slimste team van Huissen mag noemen. Met een mooie toepasselijke wisselprijs.

Wat zijn de kosten? Het inschrijfgeld is vijfentwintig euro per team en gaat geheel naar een goed doel in de Huissense gemeenschap. Elk team kan aangeven naar welk goed doel het inschrijfgeld moet gaan. Op de quizavond stemt elk team op een van de drie genomineerde doelen.

Inschrijven kan via www.stadsquizhuissen. Uitgebreide versie informatie staat op www.gemeentenieuwsonline.nl.

Kulturhus: meer kosten minder subsidie

BEMMEL – De verbouwing van Dorpshuis Angeren tot kulturhus heeft de beheerskosten behoorlijk opgeschroefd. In combinatie met korten op de gemeentelijke subsidie was voor het bestuur reden om aan de bel te trekken. Het college stelt 5000 euro beschikbaar om Dorpshuis Angeren op gang te helpen voor het zoeken naar een oplossing.

De gemeenteraad besloot in 2010 dat er bezuinigd kan worden op welzijnssubsidies. In hetzelfde jaar werd begonnen met de verbouwing van Dorpshuis Angeren tot kulturhus. Het multifunctionele sport & cultuurcentrum Dorpshuis Angeren, zoals het wordt genoemd, heeft nagenoeg onbegrensde mogelijkheden. Er zit wel een keerzijde aan. Hoewel de inkomsten stijgen, vallen de vaste lasten behoorlijk tegen. De WOZ belasting steeg met 2000 euro, de energiekosten met ruim 13.000 euro en de beheerkosten met 3000 euro.

Het college heeft begrip getoond: "Voor Angeren komt deze bezuiniging op een zeer verkeerd moment omdat het dorpshuis na de verbouwing in 2011 tegelijk de kosten ziet stijgen met ruim € 17.000. De inkomsten zijn ook gestegen maar kunnen de stijging in de uitgaven niet dekken. De gemeentelijke bezuiniging op de jaarlijkse bijdrage komen hier bovenop. Het bestuur heeft in 2013 voor 2014 een tekort geraamd van € 10.000."

Door bezuinigingen heeft Dorpshuis Angeren 5000 euro weten te vinden. Het college heeft besloten om met 5000 euro het gat te dichten. Onderzoek moet uitwijzen of er winst is te halen uit energiebesparende maatregelen. Voor de zomervakantie moet het onderzoek worden afgerond. Het college verwacht dat Dorpshuis Angeren dan een goede balans heeft weten te vinden in uitgaven en inkomsten.

Huissen op de kaart

HUISSEN - Huissen viert en gedenkt dit jaar de 700e verjaardag van de stadsrechten en het feit dat het in 1200 jaar oude documenten al als plaats staat vermeld. Ter gelegenheid van dit jubileumjaar brengt de Historische Kring Huessen op 7 juni een kaartenboek uit. Dit wordt gepresenteerd bij aanvang van de festiviteiten in het pinksterweekend.

Soms hoor je van ambitieuze politici de oproep om de eigen plaats of gemeente op de kaart te zetten. Voor Huissen zou je dan echter moeten spreken over "weer op de kaart…" Uit het kaartenboek blijkt immers dat Huissen al ruim vierhonderd jaar op de kaart staat en dit jaar juist heel nadrukkelijk, met een groots jubileumjaar.

Redenen genoeg dus voor de Kring om de stadhistorici Emile Smit en Jan Zweers te vragen om uit haar grote kaartencollectie de mooiste exemplaren te selecteren voor een jubileumboek. Ze hebben gekozen voor 39 fraaie historische exemplaren uit een periode van 1586 t/m 1818 en, voorzien van een toelichting, verwerkt als deel XX in de reeks Bijdragen tot de Geschiedenis van Huissen.

Dit boek is in het pinksterweekend bij een kraampje van de Kring te verkrijgen voor twintig euro. Leden van de Kring ontvangen dit boek uiteraard gratis evenals vijf maal per jaar de uitgave Mededelingen, eenmaal per twee jaar de nieuwste uitgave in de reeks Bijdragen, gratis toegang tot het Stadsmuseum, lezingen en overige Kringactiviteiten. Als men nu lid wordt, zit men dus goed. Het lidmaatschap kost immers maar achttien euro per jaar.

Ingezonden brief

Kinderhandjes vol hondenpoep!

Enkele dagen geleden was ik met mijn kleinkinderen van vier en zes jaar aan het verstoppertje spelen in het mooie nieuwe speeltuintje tussen de Wildzang en Holthuyserdreef.

De jongste verstopte zich achter een boom en riep ineens: "POE-OE-OEP!" met zijn handjes omhoog. En jawel, tegen de boom, op 8tachtig centimeter hoogte, zat hondenpoep (waarschijnlijk heeft iemand in de poep getrapt en zijn schoen schoongemaakt tegen de boom). Spullen en kinderen verzamelen en naar huis, handen grondig wassen, schone kleren aan… maar even niet meer terug naar het speelplaatsje.

Er ligt veel hondenpoep overal, in het park, in de speeltuintjes en speelvelden. De gemeente doet er alles aan om veilige speelplaatsen voor de kinderen te creëren, laten we er dan ook voor zorgen dat ze veilig en hygiënisch kunnen spelen. Ruim de poep van uw hond op en als u ziet dat iemand dat niet doet, spreek hem/haar hierop aan.

Mevrouw Vastbinder, Huissen

Klaar voor de kersenoogst

De netten gaan over de kersenbomen. (foto Sjaak Veldkamp)

GENDT – Het voorjaar heeft de natuur een maand vervroegd, Ook voor de Betuwse kersen. Boerderij De Geer in Gendt is er klaar voor. De netten zijn over de bomen gespannen. Voor de verkoop heeft boerderijwinkel de Geer zijn vertrouwde kersenkraam ingericht. De vraag is elk jaar weer, zijn er veel of weinig kersen?

Dit jaar hebben de fruittelers nauwelijks te maken gehad met nachtvorst. Door het extreem warme en zonnig voorjaar is het zeker dat de kersen dit jaar extra lekker zijn. Maar een aantal kersentelers zien dat er in hun boomgaard minder kersen hangen. De hoeveelheid kan per ras verschillen. Omdat Peter Roelofsen meer dan 35 verschillend rassen heeft, valt het bij hem nog mee "Tja, ik vind het altijd een lastige vraag hoeveel kersen we kunnen oogsten. Op het moment dat we de netten er overheen trokken zag het er echt hoopvol uit. Maar aan het eind van het seizoen kunnen we pas zien hoe het heeft uitgepakt. Er zijn zoveel factoren die de oogst kunnen beïnvloeden. Bijvoorbeeld een fikse regenbui kan de bijna plukrijpe kersen al doen springen."

Het regenachtige weer van vorige week zit de kersentelers niet lekker Daarom is het ook in de kersenteelt van belang om te blijven innoveren. Om de weersinvloeden te beperken kan Roelofsen zijn nieuwste kersenboomgaard in een mum van tijd met een folie afsluiten, om de kersen te beschermen tegen regen en hagel.

Wanneer de kersenoogst van start gaat, staat vermeld op de website www.boerderijwinkeldegeer.nl. Tijdens het kersenseizoen is de winkel alle dagen geopend. Flierensestraat 5, Gendt. Telefoon 0481 421612.

Bij Lubbers Sierhekwerken is meer mogelijk!

GENDT – Het zijn niet alleen de sierhekwerken, die Piet Lubbers als een vakman weet te vervaardigen. Vanuit zijn smederij en werkplaats worden ook vele aan hekwerk-gerelateerde producten gemaakt. Als het maar van staal is en gelast moet worden. Klanten weten dat, en Lubbers gaat vaak als een 'Willie Wortel' aan de slag. Want of het nu om een aanpassing van een machine gaat, speciaal klein constructiewerk of een rozenboog voor de tuin, bij Lubbers komt men tot een oplossing!

Menig poort en hekwerk heeft in de loop der tijd de werkplaats van Lubbers Sierhekwerken verlaten om vervolgens te worden geplaatst in de regio. Het bedrijf maakt allerlei soorten hekwerken, ook naar eigen ontwerp en wens, desgewenst ook elektrisch. Op het bedrijf zijn hiervan diverse modellen te zien. Het is puur maatwerk! U heeft van begin tot eind, met een en dezelfde persoon van doen. Zo'n hekwerk is niet alleen een aanwinst voor de woning of het bedrijf, het dient ook als een extra beveiliging. En... u heeft er jaren geen omkijken meer na. Een hekwerk van Lubbers Sierhekwerken heeft geen of nauwelijks onderhoud nodig; de hekwerken worden verzonken en gecoat in elke gewenste kleur, volgens de heersende normen.

De klanten stellen niet alleen de geleverde kwaliteit op prijs, ook de persoonlijke benadering. Juist door de eenvoud van dit bedrijf loont het de moeite langs te gaan en uw wensen te bespreken. Kortom, het is prettig zaken doen met Lubbers Sierhekwerken.

Lubbers Sierhekwerken en Constructiebedrijf is gevestigd aan Nijverheidsweg 11-13 in Gendt; telefoon (0481) 424370; www.lubberssierhekwerk.nl.

Gratis live muziekspektakel in open lucht in Huissen-centrum

De zevenkoppige pretband Tchom is een van de vele live bands tijdens Back to the Music op zondag 6 juli in Huissen.

HUISSEN – Zondag 6 juli maakt Huissen (en omgeving!) zich weer op voor het muzikale live-spektakel Back to the Music. Het immer drukbezochte en gezellige open lucht evenement dat georganiseerd wordt door de horeca in Huissen-centrum beleeft alweer de twaalfde editie. Vanaf deze week worden de optredende bands voorgesteld.

Op vele buitenpodia bij de diverse horecagelegenheden zullen bands en acts live van 14.00 tot 20.00 uur de bezoekers in vervoering brengen. Op het podium bij café Het Moment en restaurant Bar Lekker spelen Tchom, de afkorting van The Cheesy Heroes Of Music (zie foto) en Delta Rock om en om. Tchom is een zeven man sterke coverband (met onder meer twee blazers) en brengt muziek met een hoog pret-, swing- en meezinggehalte. Hits van de sixties tot nu. Met zanger Richard Sprokkereef als stralend middelpunt.


Delta Rock speelt een afgewogen mix van stevige nummers uit de '60-er en '70-er jaren, met daarnaast ook muzikale uitstapjes naar de beter nummers uit de '50-er en '80/'90-er jaren. De Arnhemse band speelde bij het Moment al diverse malen 'de tent' plat en ook nu geldt weer dat het dansen geblazen is.

Volgende week worden Back in Business (podium bij Café Enjoy en De Kater) en What-ever (Café De Dijk) voorgesteld.

RegioBank met Zilvervlootparade

ELST - Assurantiekantoor De Smale, zelfstandig adviseur van RegioBank in Elst houdt op 9 juni de RegioBank Zilvervlootparade.

"Kom onze parade bezoeken tijdens Elst op Stelten op de hoek van de Dorpsstraat/Kleine Molenstraat. Er is voor kinderen van alles te doen: onder andere een springkussen en een wervelwindspel." RegioBank organiseert dit spektakel om Zilvervloot Sparen voor kinderen in de spotlights te zetten. Met Zilvervloot Sparen worden kinderen op jonge leeftijd gestimuleerd om te beginnen met sparen.

Met Zilvervloot Sparen wil RegioBank het sparen onder jongeren bevorderen zoals dat ook bij de oude zilvervloot spaarrekening gebeurde. Vanaf de geboorte tot aan hun achttiende kunnen spaarders jaarlijks maximaal zeshonderd euro sparen. Als zij de hele spaarperiode volmaken, ontvangen zij bovenop het gespaarde geld een premie van maximaal tien procent. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat Zilvervloot Sparen de meest aantrekkelijke kinderspaarrekening is. In september 2012 herintroduceerde RegioBank Zilvervloot Sparen. De spaarrekening was vanaf 1958 enorm populair tot de overheid in 1992 de regeling stopte.

Zilvervloot Sparen afsluiten kan bij Assurantiekantoor De Smale. "Kom gerust langs op de Rijksweg Zuid 12 in Elst of bel of mail voor meer informatie of om alvast een afspraak te maken (tel.efoon 0481 375002 of mail: info@smale.nl). Wij nemen graag de tijd om alles met u persoonlijk door te nemen. Gewoon, met een kop koffie erbij." RegioBank kiest ervoor te bankieren zoals bankieren bedoeld is, met veel persoonlijke aandacht en gevoel voor service. Met de bank in de buurt en de klant centraal.

Winkeliersvereniging bedankt Fruitcompany Huissen

HUISSEN - Afgelopen zaterdag hebben we fruit/groente en hartige boeketjes gemaakt en dit is mede mogelijk gemaakt door de Fruitcompany.

"Dankzij hun bereidwilligheid hadden we alle benodigdheden zaterdag op de kraam staan, extra fijn was dat dit zelfs al gesneden was. Topservice en via deze weg willen we jullie bedanken hiervoor. Fruitcompany erg klantgericht en wil er ook het beste van maken", aldus winkeliersvereniging De Zilverkamp.

Voor extra informatie en een beeld van hoe de resultaten geworden zijn kan men een kijkje nemen op:www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp.

Cheque van 18.000 euro voor Villa Pardoes

BEMMEL - Plaza Food For All doneert 18.000 euro aan Villa Pardoes. De uitreiking van de cheque vond plaats op 19 mei, tijdens de landelijke Plazadag. Onder grote belangstelling werd op deze dag een cheque met het prachtige bedrag van 18.000 euro overhandigd aan Pardoes, de mascotte van de stichting en Peter Persoon, directeur van Villa Pardoes.


Villa Pardoes biedt gezinnen met een ernstig, mogelijk levensbedreigend ziek kind een onvergetelijke gratis vakantie. Een week lang even geen gedokter, maar samen met familie de mooiste avonturen beleven. Villa Pardoes bestaat uit acht ruime vakantiewoningen, aan elkaar geschakeld rondom een grote centrale ruimte. Kinderen kunnen er in een veilige en kleurrijke omgeving spelen. Ouders ontmoeten er lotgenoten. Ze kunnen er hun verhaal vertellen en ervaringen delen, soms tot laat in de avond.

Plaza steunt Villa Pardoes door van elke verkochte Kidsbox een deel van de opbrengst te doneren aan de stichting. Dit resulteerde in het fantastische bedrag van 18.000 euro. "Hiermee kunnen we liefst negen gezinnen een week lang onbekommerd laten genieten in ons sprookjesachtig vakantieverblijf," vertelt Peter Persoon, directeur van Villa Pardoes.

Plaza Polly steunt Villa Pardoes al tien jaar. "Dit doen we niet alleen door het doneren van een deel van de opbrengst van onze kidsboxen, maar ook door het werven van donateurs in onze cafetaria," vertelt Rob Polman, eigenaar van Plaza Polly. "Jonge gezinnen, in de bloei van hun leven, maken een belangrijk deel uit van onze klantenkring. Helaas zijn er ook gezinnen met een ernstig ziek kind. Wij willen graag iets voor deze gezinnen betekenen door hen van een onvergetelijke vakantie te laten genieten."

Geniet 'n bijzondere vakantie in verrassend mooi Hongarije

Waar gaan we dit jaar naar toe op vakantie? Overweeg eens naar Hongarije te gaan! Een vriendelijk land met veel natuur, rust en zon! Ook het land van de thermaalbaden! En goedkoper dan je denkt!

Hongarije kent de charme van kleine dorpen, glooiende heuvels en fluitende vogels. Hongarije is een ideaal vakantie-oord voor de veertig- en vijftigplusser, die rust, natuur en cultuur zoekt. Maar een gezin met kinderen kan het er eveneens uitstekend naar z'n zin hebben! In het zuidwesten van Hongarije zijn fraaie, comfortabele vakantiewoningen te huur. Gewoon in een gezellig dorpje waar de bewoners je nog vriendelijk groeten.

Ontbijten op de veranda, boodschappen doen in het stadje verderop, om eenmaal terug te genieten van de vele zonuren waar de streek mee is gezegend. Of onder de notenboom in alle rust je favoriete boek lezen. 's Avonds spelletjes doen of toch nog even naar Pauw en Witteman kijken... het is maar een voorstel. Of lekker je culinair laten verwennen met de kookkunst van (Nederlands sprekende) Anne, die ook diverse workshops en uitstapjes organiseert!

Het dorp grenst aan een groot natuurgebied, waar je dagen kunt wandelen. En uren kunt vissen in de vijver. Hongarije staat bovendien bekend om de thermaalbaden: een weldaad voor lichaam en geest! Wie wil dit niet meegemaakt hebben? En (leuk voor de kinderen!) ook in deze regio: 's lands grootste zwempretpark, waar de jeugd zich dag in, dag uit kan vermaken. Overigens hebben de vakantiehuisjes ook een eigen zomerzwembad; dat maakt een vakantie voor kinderen én ouders compleet!

Cultuur opsnuiven? Er zijn in de omgeving interessante steden zoals Kaposvár en Pecs, Cultureel Hoofdstad van Europa. Daar is elk jaar van alles te beleven. Net als in Budapest, ideaal voor een dagtocht (of langer).

De comfortabele huisjes zijn te huur vanaf 300 euro per week. Meer weten? Ga dan eens naar de website www.holthuisjes.nl of www.ruandolux.moonfruit.com; bel 0036 73454085 of e-mail: holthuis@euronet.nl.

Schouten tuinmachines voor totaaloplossing

HAALDEREN - Schouten Tuinmachines is uw Husqvarna, Honda en Makita en kranzle specialist in uw regio. Bij ons bent u aan het goede adres voor uw aankoop, reparatie en onderhoud van alle bos-, tuin- en parkmachines Wij hebben een zeer breed en compleet assortiment, voor de particuliere en professionele gebruiker. Met onze topproducten maken wij het onderhoud van uw tuin tot een plezierige en tijdsbesparende beleving."Door onze bijna 25 jaar lange ervaring bent u verzekerd van een professioneel en persoonlijk advies. Bij ons krijgt u altijd een deskundig advies op maat, waardoor u zeker weet dat u de juiste oplossing kiest voor uw situatie. Daarnaast kunt u bij ons altijd terecht voor uitleg en tips over de functies, bediening en een juist gebruik van uw machine."

Service
"Wat er ook gebeurt, wij staan voor u klaar. Of het nu gaat om de vakkundige aflevering, garantie, winteronderhoud of reparaties van uw machine, u bent verzekerd van onze snelle service. Onze vakkundige en ervaren technici worden doorlopend getraind om u ook op dit gebied deskundig te ondersteunen. Kortom, alles wat u zoekt onder één dak. Onze vele certificeringen van erkend vakmanschap zijn hier een bewijs van."

"Genieten van de tuin begint bij Schouten Tuinmachines met de producten van Husqvarna.en Honda Samen zorgen wij ervoor dat u uw werk voortaan beter, sneller, aangenamer en gemakkelijker kunt doen. Ervaar het zelf en breng een bezoek aan onze showroom."

Professioneel

"Ook voor de hovenier, groenvoorziening, gemeenten, instellingen en aannemersbedrijven hebben wij machines als diamantzagen benzine en elektrisch, diamantboren, zaagtafels, kettingzagen, bosmaaiers, generatoren, benzinewaterpompen en hogedrukreinigers. Verder leveren en onderhouden we nog compact tractoren en minigravers .

Ook leveren wij olie en de door de Arbo verplichte 2- en 4-takt Aspen alkylaatbenzine."

Van der Mondeweg 85 Haalderen, telefoon 0481 462067; www.schouten-tuinmachines.nl.

Jeugdkoningswedstrijd De Karper

Dinsdag 20 mei heeft de jeugd van HSV DE KARPER hun 3de koningswedstrijd gevist in het groene hart van Bemmel. Er deden 16 vissertjes mee en het was heerlijk vissen met een temperatuur van 23 graden. De vangsten waren aardig goed bijna iedereen had vis gevangen. Eerste was geworden Lars Gertsen met 231 cm, tweede plaats was voor Wessel Gertsen met 159 cm en de derde plaats was voor Scott Huyting. Het belooft nog een spannende strijd te gaan worden want de verschillen bovenin zijn minimaal.

Winkeliersvereniging De Zilverkamp organiseert:

HUISSEN - Maak je eigen medaille. De avond4daagse is net geweest en wij vinden dat een medaille waard. Heb je geen avond4daagse gelopen, geen paniek!

Omdat we veel actieve kinderen tegen komen elke week, vinden we jullie allemaal kanjers! Jullie zijn voor ons de nummer 1. Dus iedereen mag zijn/haar unieke medaille maken. Knutsel jouw medaille zoals jij dat wil, waarin vind jij jezelf de nummer 1! Ook delen de winkeliers nog wat leuks uit voor de kinderen.

Kom dus ook op zaterdag 7 juni van 11.00 tot 14.30 uur, knutsel mee en laat je verrassen door de winkeliers.

Voor meer informatie en foto's zie www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp.

Elst Op Stelten megaspektakel in centrum van Elst

ELST – Op tweede Pinksterdag (maandag 9 juni ) is het centrum van Elst het toneel voor Elst op Stelten. Het evenement trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers. De markt in het gehele Elster dorpscentrum met als belangrijkste ader de Dorpsstraat begint om 11.00 uur en duurt tot 18.00 uur.

Elst Op Stelten eindigt ter hoogte van de Zulpichhof. Helaas kan de Smidsstraat vanwege renovatiewerkzaamheden dit jaar niet gebruikt worden. Dit betekent eveneens dat de Willemsstraat alleen vanaf het Werenfriedplein bereikbaar is. Voor de Grote Kerk en ter hoogte van de ING Bank worden opnieuw bewaakte fietsenstallingen ingericht die bemand worden door jeugdspelers van Spero.

Naruurlijk ontbreken de draaimolen en springkussens niet, maar er is er nog veel meer. De bekende trailer van Hobma Modelbouw staat voor de RK Kerk. Verder is er onder anderen weer een klimrots, de kinderboerderij, een bungeetrampoline, schminken, ritje op een pony van de Elster Pony Club in de Wagenmakersstraat, het Korps Nationale Reserve van de Landmacht en kunnen prijzen geschoten worden op een voetbaldoel dat opgesteld staat bij Snelders Sport.

Op vier podia, bij Snelders Sport, Italiaans Restaurant 'l Italiano, in de Kleine Molenstraat en in de Willemsstraat ter hoogte van SNS Bank is er muziek. Op het podium in de Willemsstraat staan twee optredens door de funky-dancedansgroepen van muziekschool All Music gepland om 14.00 en om 16.00 uur.

Op het grote podium tegenover het gemeentehuis is een doorlopend programma vanaf 11.00 uur met onder anderen sportdemonstraties van Sportcentrum de Studio, een optreden van barbershopkoor Between Two Rivers en een optreden van SBOB. Daarnaast showen de Elster modewinkels Mannen Vannu, Vrouwen Vannu, Stennis, Met Muisjes, Snelders Sport en Shoeby Elst tijdens de modeshow liefst drie keer hun nieuwste collecties.

Verspreid over de markt zullen tien standwerkers hun waren aan de man of vrouw proberen te brengen. Zij worden daarbij beoordeeld door een jury. De resultaten van de jurybeoordeling tellen mee voor het Nederlands Kampioenschap voor Standwerkers.

Korenmiddag Huissen 700 jaar

HUISSEN - In het kader van Huissen 700 jaar, vindt er op zaterdag 7 juni vanaf 13.30 uur een korenmiddag plaats. Deze middag geven liefst vier Huissense koren acte de présence.

Om 13.30 trapt Het Lingewaards Mannenkoor af. Daarna zullen Kinderkoor Spetters en Exotherm het podium bestijgen. Vocal Group ZiZo heeft de eer om de middag af te sluiten. Het is voor de koren een uitdaging om hun kunsten in open lucht te vertonen. Alle support is welkom om er een mooie happening van te maken.

Die dag bruist Huissen van alle activiteiten. Er zijn allerlei workshops voor de kinderen en een kleedjesmarkt. Ook kunnen kinderen hun kunsten vertonen op een podium. Dus wie graag zijn dansje, liedje of mop wil laten horen kan zich aanmelden op www.huissen700.nl.

Na de korenmiddag vindt er een Popquiz plaats. En in de avond is er allerlei muziek verdeeld over het festivalterrein. Hoogtepunt wordt de Huessen top 700 gepresenteerd door DJ Kinki Sminki. Ook hier verlenen de Huissense bands 4 faces, Flashback, Rosco P. en Jangle belangeloos hun medewerking. "Je kunt je favoriete nummer aller tijden nog indienen via de site of facebook."

Finale NK-schooldammen groot succes voor basisschool De Borgwal

BEMMEL - Het damteam van basisschool De Borgwal uit Bemmel veroverde 24 mei de dertiende plaats bij het Kampioenschap van Nederland in Heerhugowaard! De spelers van het team zijn Ménou Koen, Maurits Boot, Ruben Derksen en Jon de Wit.

Zij leverden een geweldige prestatie, want de beste achttien schooldamteams streden voor het Nederlands kampioenschap. Ménou, Maurits, Jon en Ruben mogen dan ook beretrots zijn op hun prestatie!

"Dat ons damteam een prestatie van formaat heeft geleverd blijkt wel uit het feit, dat zij evenveel punten hebben behaald als de nummer acht van de ranglijst en maar twee punten achter de uiteindelijke nummer vijf zijn geëindigd."

"Het was een onvergetelijke finaledag voor ons damteam. Dit alles was niet mogelijk geweest zonder onze sponsoren: Hét Gemeentenieuws, Bemap Houtmeel BV, Home Garden Shop, Frans Knorth Makelaardij, Verfcentrum en Schildersbedrijf Harry Mattijssen, Huisman Sport 2000, Dierenspeciaalzaak De Bok, Tweewielerspeciaalzaak Hermans, Plaza Polly, Veja Bloemenshops, Marskramer Bemmel, Boekhandel Polman, Ami Kappers, Autobedrijf Wouter Hageman BV, Albert Heijn, BP De Houthakker, TV Lingewaard, Bruna&DA Van Appeldoorn en de Gemeente Lingewaard.

Deze finaleplaats van ons damteam is een enorme stimulans voor het schooldammen in de regio. Wij hopen dan ook dat het team volgend jaar opnieuw mag rekenen op onze huidige en eventueel nieuwe sponsoren. Voor meer informatie over sponsoring van het damteam kunt u een mail sturen naar: schooldammendeborgwal@gmail.com.

Voor het volledige artikel verwijzen wij u graag naar de online versie op de site van Hét Gemeentenieuws.

Ingezonden brief

Graag wilde ik reageren op de column 'Vraag' geschreven in de laatste editie van jullie krant. Het vraaggesprek (anamnese) met een patiënt is een methode voor een huisarts en iedere andere dokter om de oorzaak van een klacht op te sporen. In combinatie met een lichamelijk onderzoek kan een diagnose vaak al gesteld worden zonder allerlei dure onderzoeken.

Het antwoord op de vraag 'wat denkt u er zelf van' en alle varianten daarop zijn in de juiste context en op de juiste manier gesteld daarbij zeer waardevol. Of iemand hoofdpijn heeft en daarbij gedachten heeft aan kanker leidt tot andere gesprekken dan bij iemand die zijn hoofdpijn associeert met de situatie op zijn of haar werk. Het in kaart brengen van de psycho-sociale context is daarom van groot belang en het stellen van de vraag getuigt juist van aandacht en belangstelling voor de patiënt. Ook het geen antwoord kunnen (of willen) geven op een dergelijke geeft een arts een duidelijker beeld met wat voor patiënt hij of zij te maken heeft. De reactie van de columnist lezende met termen als 'pisnijdig' (twee maal) en 'stompzinnig' heb ik daarover wel een vermoeden, maar dat zou speculeren zijn.

Tot slot wilde ik opmerken het zeer vermakelijk te vinden dat ik in jullie krant niet kan achterhalen wie het stukje geschreven heeft, terwijl de schrijver zich opwindt over transparantie...

Bart Jongmans, inwoner van Bemmel en huisarts

E6 Bemmel bekerkampioen

BEMMEL - De E6 van sc Bemmel heeft zaterdag 24 mei in een spannende finale de KNVB-beker voor E-pupillen gewonnen met 3-2.

Gedurende het afgelopen seizoen wisten zij zich als een echt team staande te houden en wonnen alle wedstrijden met als afsluiting de mooie beker. Een mooie afsluiting van het seizoen.

Felicitatie voor Irene Gerritsen

BEMMEL - In deze combi-wedstrijd met zowel junior-vrouwen als nieuweling-dames werd de koers na tien kilometer tijdelijk stilgelegd, vanwege een massale valpartij in het peloton.

Toen er in het peloton in de laatste kilometer weer een valpartij was, wist Irene Gerritsen deze te vermijden. Zodoende ontstond er een kopgroep van 23 vrouwen en niet veel later was het in Irene zelf die de sprint als eerste inzette. In deze groep moest zij enkel nog junior-vrouwen Julie Burgmans en Juul Hubert voor zich dulden en spurtte zodoende naar een mooie derde plaats.

Zelf gaf ze aan de wedstrijd meer als voorbereiding op Tour de Himmelfart te rijden. Deze driedaagse koers met een internationaal deelnemersveld is inmiddels verreden en Irene heeft daarin een mooie top-20 plaats weten te behalen. Bovendien werd haar team, District Oost, ook nog eens derde in het ploegenklassement.

Gevonden

HUISSEN - Gevonden (zondag 1 juni) ter hoogte van Stadsdam bij trapje achter café Het Huussenaartje, bos van drie sleutels.

Af te halen op Walstraat 7, telefoon 026 3259696.