De Liemers Helemaal Goed Courant

4 november 2015

De Liemers Helemaal Goed Courant 4 november 2015


De Nacht van de Dialoog

DUIVEN - Op 12 november vindt ‘De Nacht van de Dialoog’ plaats in het nieuwe cultureel centrum De OGtent in Duiven. De avond start om 21.00 uur met een voorprogramma waarin twee sprekers de bezoekers meenemen met het thema van dit jaar: 'eenzaam(heid)'. Het thema is door de inwoners van Duiven zelf gekozen.

Verder wordt het spel 'Hoe gaat het' gespeeld aan twee dialoogtafels. Het spel geeft inspiratie en stimulans aan het gesprek, de vragen en gedachten rond het thema. "Ook dit jaar gaan wij weer voor inspiratie, synergie en verbinding, en rekenen op veel deelnemers. Elke tafel bestaat uit een tafelleider en zes tot acht deelnemers. De dialoog nodigt uit om met elkaar in gesprek te gaan en te ontdekken wat de ander beweegt. Er zijn geen winnaars of verliezers. Er is geen gelijk of ongelijk. Er is enkel het gesprek en de ontdekking van de ander. ‘De Nacht van de Dialoog’ brengt mensen met elkaar in gesprek en daarmee in verbinding."

‘Duiven in Dialoog’ zoekt voor dit jaar weer deelnemers aan de dialoogtafels. Deelname is gratis en voor koffie, thee en versnapering wordt gezorgd. De ambiance is ook dik in orde.

Programma:

Voorprogramma: Twee sprekers nemen ons mee met hun persoonlijke reis.
Dialoogtafels en spel ‘Hoe is het’
Afsluiting en napraten

"Wil jij ontdekken wat de dialoog met jou doet en wil jij interessante nieuwe mensen leren kennen? Kom dan op 12 november naar De Ogtent en praat met ons mee. Meer informatie en inschrijven: www.duivenindialoog.eu. Wil je jouw kennis en ervaring delen of wil jij meehelpen in de organisatie? Geef je dan op: info@duivendialoog.eu."

Bourgondisch Festijn bij De Elsenhof

KILDER - Op 15 november organiseert De Elsenhof in Kilder een Bourgondisch Festijn. Een dag waarop u van 10.00 tot 17.00 uur allerlei ambachtelijk lekkers kunt proeven en kopen. Streekproducten en producten van vroeger, zoals weckproducten. Slagerij Franz Gerritschen snijdt vers vlees van het varken op de leer. De vakbekwame slagers vertellen u waar het lekkerste vlees van het varken zit.

Vroeger werd in de maand november het huisvarken geslacht. De slager gebruikte het hele varken om worst, bloedworst, balkenbrij en zult te maken. Ribbetjes, ham en spek werden geconserveerd. Zo hadden de mensen genoeg voorraad om de winter door te komen. Als het varken geslacht was, kwamen buren op bezoek. Ze konden proeven en soms ook vlees mee naar huis nemen. Natuurlijk deelden de pastoor of dominee en het schoolhoofd mee in de slachtopbrengst.

Diverse producenten van streekproducten zijn deze dag bij De Elsenhof om hun producten te laten proeven en te verkopen. Bijvoorbeeld de Biologische Tuinderij 't Gelders Eiland en Wijngaard 't Heekenbroek. De Kookmuts is met lekkere bakproducten, zoals Cake voor Mannen. Proef de mosterd van Antonia en de jam van Roely Talens. En heeft u wel eens lokaal bier van Stadsbrouwerij Wittenburg gehad? Vanaf 12.00 uur kunt u gezellig aanschuiven bij het stampottenbuffet. Proef de lekkere boerenkool of zuurkool met rookworst of een speklap.

Er is ook voor vermaak gezorgd. Henri Welling komt optreden en er zijn verschillende leuke activiteiten voor de kinderen. De entree van het Bourgondisch Festijn bij De Elsenhof aan de Braamtseweg in Kilder is gratis.

Sinterklaasintocht Tolkamer op 15 november

TOLKAMER - Het is eindelijk zover! Op 15 november komt de goedheiligman weer aan de Europakade in Tolkamer. Het sinterklaascomité is druk bezig geweest om alle voorbereidingen te treffen.

Het belooft een groots, mooi en feestelijk onthaal te zijn. Het comité is alle ondernemers en bewoners van Lobith en Tolkamer dankbaar voor de donaties die gedaan zijn om de intocht weer te kunnen organiseren. Zonder deze hulp, blijft het onmogelijk om een intocht te kunnen organiseren. Groot applaus daarvoor!

De intocht start dit jaar om 12:45 uur aan de Europakade, dj piet zal met swingende muziek ervoor zorgen dat de Sint weer weet waar hij naar toe moet varen. "We verwachten de Sint en zijn Pieten welkom te heten om 13:30 uur. Met samenwerking van drumfanfare PCL Lobith en Warboel krijgen we een mooi muzikaal spektakel te zien. Rond 14:00 uur vertrekt de Sint en zijn gevolg naar het Gildehuis in Lobith. Hier zal het feest voortgezet worden. Langs de route die de sint zal volgen hopen we natuurlijk veel kinderen, vaders, moeders, opa's en oma's te zien. Om 15:00 start het programma in het Gildehuis onder leiding van de heren van Warboel. Het thema is dit jaar 'Thuis bij Sinterklaas'. Er vindt ook een loterij plaats met tien leuke kinderprijzen, geselecteerd door de Sinterklaas zelf. Kom dus allemaal bij de Sint op bezoek in het Gildehuis! In verband met de veiligheid zal er dit jaar een verplichte garderobe zijn. U kunt uw jassen achter laten bij de garderobe voor 0,50 euro."

IJsbaan Duiven vindt nieuwe hoofdsponsor

DUIVEN - De populaire ijsbaan in Duiven heeft een nieuwe hoofdsponsor en naamgever gevonden. Afgelopen vrijdag tekende de organisatie een driejarige overeenkomst met Gaba Verzekeringen, Makelaardij & Hypotheken die vestigingen heeft in Arnhem, Westervoort en Zevenaar.

Met ondertekening van de sponsorovereenkomst krijgt de ijsbaan ook een nieuwe naam. Na negen jaar wordt de naam Rabo IJsbaan vervangen door Gaba IJsbaan. Rob Vissers van de Stichting Winterevenementen Duiven: "Wij zijn als organisatie erg blij met de bereidheid van Gaba om de ijsbaan de komende jaren financieel te ondersteunen. Door de crisis liep ons sponsorbestand jaar na jaar steeds verder terug, waardoor het voortbestaan van het evenement in gevaar dreigde te komen. Ook de Rabobank geeft al twee jaar aan een stap opzij te willen maken voor een nieuwe naamgever, waardoor zij meer ruimte krijgt ook andere maatschappelijke organisaties te ondersteunen. Dit wil overigens niet zeggen dat de Rabobank als sponsor helemaal uit beeld verdwijnt. Wij zijn momenteel met hen in onderhandeling voor een andere vorm van sponsoring."

Gaba is op het gebied van verzekeringen, makelaardij en hypotheken al vele jaren actief in Arnhem en de Liemers. "Wij zijn als kantoor al jaren aanwezig op de ijsbaan als sponsor. Ook hebben wij met een aantal collega's een curlingteam, waarmee we deelnemen aan de gezellige curlingcompetitie. Wij onderschrijven de maatschappelijke en sociale functie die de ijsbaan in de Liemers vervult. En ook onze kinderen leren schaatsen op de ijsbaan en hebben ieder jaar een fantastische kerstvakantie omdat de ijsbaan er staat. Wij zijn dan ook erg blij dat wij als kantoor er toe bij mogen dragen dat dit evenement voor de regio behouden wordt", zegt Paul Jakobs van Gaba.

De ijsbaan in Duiven trekt jaarlijks circa 100.000 bezoekers en is daarmee het grootste evenement van de Liemers. Dit jaar bestaat de ijsbaan tien jaar. De feestelijke opening is op vrijdag 4 december. De ijsbaan staat er tot en met 3 januari.

MKB Zevenaar naar de film

ZEVENAAR - MKB Zevenaar gaat op dinsdag 10 november samen met haar leden naar de film, waarna de avond wordt vervolgd met een netwerkborrel.

Na de informatieve bijeenkomst over crowdfunding in oktober, gooit MKB Zevenaar het in november voor de verandering eens over een ‘luchtige’ boeg. In het Filmhuis Zevenaar wordt de Nederlandse film 'Ventoux' gedraaid, een verfilming van het gelijknamige boek van journalist Bert Wagendorp. De film - die goede recensies ontving - gaat over vijf mannen die op hun racefiets de Mont Ventoux beklimmen. Ze worden hierbij ondersteund door Laura, een beeldschone jonge vrouw die in een spontane bui besluit met de jongens mee te reizen naar Frankrijk.

De roman werd door de Volkskrant eerder al bestempeld als 'een jongensboek dat leest als een trein'. Het aardige is dat de ‘jongensstijl’ van het boek bijna letterlijk is overgebracht op het doek. Met scherpzinnige dialogen, waarin van bloedserieuze onderwerpen moeiteloos en met een aantal rake grappen wordt overgeschakeld naar simpel geouwehoer.
Filmhuis Zevenaar is lid van MKB Zevenaar en stelt daarom de deuren open voor haar collega-leden. Dat geldt ook voor het volgende adres op de avond. Voor de aansluitende netwerkborrel wandelen de ondernemers namelijk ‘een deur verder’, naar Het Eetlokaal.

Voor de avond moeten leden zich aanmelden. Omdat het Filmhuis een beperkt aantal plaatsen heeft, krijgen leden van MKB Zevenaar voorrang boven mogelijke introducés. Aanmelding kan via de website www.mkbzevenaar.nl.

Shantykoor De IJsselboei in Meulenvelden

DIDAM - Welzijn Meulenvelden verzorgt op dinsdag 10 november een gezellige avond met medewerking van Shantykoor De IJsselboei uit Brummen.

Het koor is opgericht op 7 december 2006 en vanaf die datum zijn de trossen dus officieel losgegooid. In de zomer van 2006 kwam bij een paar mannen uit Brummen het idee naar voren om een shantykoor op te richten. Dit initiatief kreeg een vervolg in een informatieavond en hier bleek dat er in de gemeente Brummen grote belangstelling bestond om in verenigingsverband shantys en zeemansliederen te gaan zingen.

Er wordt elke vrijdagavond serieus geoefend en gezelligheid staat hoog in het vaandel. De koorleden voelen zich sterk verbonden met het water en het zeemansleven. Dus met alle schoonheid, romantiek en dramatiek die in de liedjes bezongen wordt. Het repertoire is, sinds de oprichting in 2006 al flink uitgebreid en bestaat op dit moment uit zo’n tachtig nummers.

De variëteit is groot: van zeemansliedjes als ‘De klok van Arnemuiden’, ‘Ketelbinkie’, en de ‘Zuiderzeeballade’ tot aan seasongs als ‘The last shanty’, ‘Home boys home’ en ‘All for me grog’. Natuurlijk mogen bij een shantykoor de echte shantys niet ontbreken. Voorbeelden daarvan zijn ‘Roll the cotton down en ‘John Kanaka’.

Het koor maakt van elk optreden bij verzorgingshuizen, buurtfeesten, festivals et cetera een onvergetelijke happening. "Komt allen zien en horen wat De IJsselboei in petto heeft.

Belangstellenden uit Didam en omstreken zijn welkom. De theaterzaal in Meulenvelden, Waverlo 8, Didam, is open vanaf 19.00 uur, de avond begint om 19.30 uur en is om 21.30 uur afgelopen. De entree bedraagt (inclusief een consumptie) vijf euro.

Meer informatie geeft het Servicepunt (0316) 293 100 of te verkrijgen via e-mail info@meulenvelden.nl.

Expositie De Liemers Verbeeld

ZEVENAAR - Op vrijdag 6 november zal Zevenaars wethouder van Cultuur Tienke van der Werf om 16.00 uur de expositie openen in de expositieruimte aan de Grietsestraat 18, Zevenaar.

De wedstrijdjury heeft ruim honderd inzendingen in vier categorieën beoordeeld. Juryvoorzitter Fred Knippen zal deze middag de prijswinnaars bekend maken. "Laat u verrassen door de fantastische manier waarop de deelnemers de Liemers hebben verbeeld in fotografie, multi-media en met verf op doek."

De expositie is in Zevenaar te zien tot en met 19 november. Daarna zal in Duiven en aansluitend in Westervoort deze expositie ook te bezichtigen zijn. Tijdens de expositie worden de bezoekers in de gelegenheid gesteld zelf ook het mooiste beeld te kiezen. De winnaar van de publieksprijs wordt op zondag 20 december om 16.00 uur in Huize Vredenburg in Westervoort bekend gemaakt.

Meer informatie over dit project als onderdeel van Gelderland Cultuurprovincie is te vinden op de websites van www.deliemersverbeeld.nl en www.vuzevenaar.nl.

Ceciliafeest A.M.K.-koor Zevenaar

ZEVENAAR - Het A.M.K.-koor uit Zevenaar viert haar Sint-Ceciliafeest dit jaar op zondag 22 november. Op die dag vieren we ook het feest van Christus Koning.

In de eucharistieviering van 9.30 uur in de Andreaskerk in Zevenaar zingt het koor onder leiding van dirigent/organist Paul Sweers onder andere de Missa Harmonie Mundi van Maierhofer. Pastor Gerard Remmers gaat voor in deze viering en zal enkele jubilarissen onderscheiden met de eretekenen van de Nederlandse Sint-Gregorius Vereniging vanwege hun respectievelijk 12,5 en 40-jarig koorjubileum. 's Middags viert het koor haar feest in besloten kring verder in zaal De Griethse Poort.

Het A.M.K.-koor zingt twee keer in de maand op zondagmorgen om 9.30 uur in de eucharistieviering in de Andreaskerk. Het repertoire bestaat op de eerste plaats uit gregoriaanse en Latijnse gezangen, aangevuld met Nederlandstalige liederen.

Het koor telt op dit moment nog 36 leden, maar is - gezien de toenemende vergrijzing - nog steeds op zoek naar enthousiaste zangers en zangeressen die het koor komen versterken. "Repeteer een keer mee in De Pelgromhof op maandagavond van 20.00 tot 22.00 uur of bel voor meer informatie met voorzitter Piet Nas, 0316 372888."

Lokaal Alternatief op locatie

DUIVEN - Onder het motto 'Lokaal Alternatief komt naar de burgers toe' zal bij wijze van proef de eerstvolgende achterbanbijeenkomst van de politieke partij Lokaal Alternatief uit Duiven niet in het gemeentehuis van Duiven worden gehouden, maar op een locatie elders binnen de gemeente Duiven.

Er is gekozen voor Loo en wel het Schuttersgebouw Willem Tell aan de Loostraat 38. De bijeenkomst is op 18 november om 19.30 uur. Lokaal Alternatief nodigt iedereen uit om mee te praten over diverse politieke zaken binnen de gemeente Duiven.

Westervoort zoekt vrijwilligers voor intocht Sinterklaas

WESTERVOORT - Zaterdag 21 november staat de intocht van Sinterklaas gepland in Westervoort. De Sint heeft laten weten dat hij dit jaar weer van ouds zal arriveren per boot aan de Veerdam!

Om deze dag tot een groot succes te maken is de projectgroep intocht sinterklaas zoals ieder jaar op zoek naar vrijwilligers. Dus hou jij van het Sinterklaasfeest, kun jij slingers ophangen, hekken klaarzetten, linten spannen en even afgedwaalde kinderen weer terugbrengen naar hun ouders?

De projectgroep is voor de hele of delen van deze dag op zoek naar mensen. Op het Dorpsplein maar vooral ook bij de Veerdam.

Drie jaar Trefpunt Alleengaanden

DUIVEN - Het Trefpunt Alleengaanden bestaat drie jaar en heeft in die tijd een ontwikkeling doorgemaakt. Oorspronkelijk gestart vanuit het project Weduwen- en Weduwnaars is het Trefpunt een plek geworden waar alle alleengaanden welkom zijn.

Zij kunnen er nieuwe contacten opdoen en samen dingen ondernemen. De gemiddelde leeftijd van de bezoekers is 55plus. De afgelopen jaren zijn er vele individuele contacten gelegd, ook zijn er verschillende activiteitengroepen gestart. De rol van de gastvrouw/heer is daarin belangrijk hebben we ervaren. Zij zijn ontvangen de gasten met een kopje koffie of thee en zijn aanspreekpunt over de invulling van de middag. Ook hebben zij informatie over activiteiten in de regio.

Onlangs is een enquête gehouden om te horen wat de ervaringen zijn en om te bepalen wat de koers wordt voor de toekomst. Uit de reacties blijkt dat de meeste mensen bij het Trefpunt in meer of mindere mate vinden wat ze zoeken. "In 2016 willen we de frequentie van het Trefpunt verhogen naar één keer per zes weken, hiervoor zoeken we nieuwe gastvrouwen/heren. Wilt u samen met een andere vrijwilliger eens per zes weken de gasten van het Trefpunt ontvangen en de activiteit begeleiden? Neem dan contact op met Marrie Boshuis, Caleidoz Welzijn, telefoon 0316 243294 of m.boshuis@caleidoz.nl."

Filmhuis Didam vertoont: 'Holland: natuur in de delta'

DIDAM - Op vrijdag 20 november om 20.00 uur vertoont het Filmhuis Didam de schitterende natuurfilm: 'Holland: natuur in de delta'. Met extra voorstellingen op zondag 22 november om 15.00 en om 20.00 uur.

Na de Nieuwe Wildernis opnieuw weergaloze beelden in een ode aan de Nederlandse natuur. Beelden van onder andere de teruggekeerde zeearend, de strijd van de bever tegen het water, de hazen met hun onderlinge strijd, het pimpernelblauwtje en de stekelbaars. Een ‘must-see’ voor iedere inwoner van dit land. En waar kun je deze fantastische beelden beter bekijken dan op ons supergrote scherm met een perfect dolby-surround geluid? Daar kan toch geen thuisbioscoop aan tippen? Wees er snel bij want zelfs drie vertoningen kunnen wel eens niet genoeg zijn voor al dit moois!

Oproep
Voor het beheren van de financiële zaken van het Filmhuis zijn we dringend op zoek naar een nieuwe penningmeester. Wil je een bijdrage leveren aan het vertonen van films in Didam en vind je het leuk om samen te werken met een enthousiaste groep vrijwilligers stuur dan een email naar: info@filmhuisdidam.nl.

Religie en geweld

ZEVENAAR - Momenteel wordt om begrijpelijke redenen vaak gezegd dat religie en dan in het bijzonder de islam, aanzet tot geweld, oorlog of terreurdaden. Maar klopt dit wel?

Is religie de wortel van alle kwaad, zoals radicale atheïsten telkens beweren? Of is het juister om te zeggen dat religie soms een positieve en integratieve functie had en soms een negatieve en desintegratieve en soms beide tegelijk? Heeft geweld dat in naam van een religie tentoongespreid wordt, misschien ook en vooral te maken met het proberen gestalte te geven aan een utopische ideologie? Op deze en andere vragen wordt uitvoerig ingegaan in het recent verschenen boek van de inleider ds. Leen den Besten: De Moslimbroederschap en de utopie van islamisten.

De bijeenkomst is woensdag 11 november van 20.00 tot 22.00 uur in Gebouw Ons Huis aan de Dr. Honigstraat 3 in Zevenaar. De kosten zijn vijf euro.

Nadere informatie bij Alies Rutgers, 0316 525478.

Bijzonder kindercatechese in Westervoort

WESTERVOORT - Onder de Regenboog start in november de tweede serie van een eigentijdse vorm van kindercatechese. Jaarlijks worden er twee series van drie gratis bijeenkomsten voor jonge kinderen georganiseerd.

Het thema van de november-serie van dit jaar is 'The circle of life', onderdeel van de catechesemethode 'Het licht op ons pad'. Kinderen van 6 tot 9 jaar zijn welkom op maandag 9, 16 en 23 november van 15.45 tot 16.45 uur in parochiecentrum De Herberg in Westervoort (Dorpstraat 107, in het zaaltje naast Inloophuis De Herberg). Hoe meer kinderen, hoe meer plezier! Doe je mee?

Wat staat er op het programma? Je luistert naar een verhaal uit de bijbel en praat over wat je gehoord hebt. Daarna ga je samen met de andere kinderen het thema creatief uitbeelden. Heb je zin om mee te doen? Bespreek het met je ouders en geef je zo snel mogelijk op via odregenboog@gmail.com. Wil je eerst meer informatie, dan kan dat ook via dit adres.

MKB Duiven nomineert vijf bedrijven voor ondernemersprijs

Van links naar rechts: Richard en Gemma Laurentzen en Karina van der Kolk en Hans den Engelsen van Restaurant ’t Raedthuys wonnen in 2014 de Duivense ondernemersprijzen.

DUIVEN - De vijf genomineerden voor de verkiezing van de Rabobank Arnhem en Omstreken Duivense ondernemer van het jaar 2015 zijn bekendgemaakt.

De vijf kandidaten zijn Bart Hovens en Yoshua Mustamu van Eyoba.nl, Rob Gieling van Zaal Gieling Groessen, Jeroen van de Wetering van Van de Wetering Optiek Optometrie, Michel Bolder van NTS Nikeroche Telecom Service en Erik Jan Visscher van Hosted.nl. De verkiezing wordt georganiseerd door ondernemersvereniging MKB Duiven. De ondernemers zijn genomineerd omdat ze dit jaar volgens het bestuur van MKB Duiven een bijzondere prestatie hebben verricht.

De prestigieuze ondernemersprijs wordt door burgemeester Rik de Lange van de gemeente Duiven uitgereikt tijdens de nieuwjaarsreceptie van MKB Duiven, die op donderdag 7 januari wordt gehouden. Vorig jaar werden Hans den Engelsen en Karina van der Kolk van Restaurant 't Raedthuys door de jury tot winnaar uitgeroepen. De verkiezing wordt voor de twaalfde keer gehouden.

De prijs is bedoeld om het ondernemerschap in de gemeente Duiven te promoten. Omdat er een groot verschil is tussen al jaren bestaande bedrijven en net begonnen bedrijven, kent MKB Duiven ook elk jaar een prijs toe aan de Spiegel & Reflex Duivense starter van het jaar. Daarvoor komen ondernemers in aanmerking die na 1 januari 2013 een bedrijf zijn begonnen.

De nominaties voor de startersprijs zijn nog niet bekend. De startersprijs werd in 2014 gewonnen door vader Richard en dochter Gemma Laurentzen van fietsenzaak RL Fietsen.

Hoe werkt de voedselbank?

WESTERVOORT - Woensdag 11 november is er weer een verenigingsavond van Passage. Het thema is deze keer: 'Hoe werkt de voedselbank'.

Christien van de Berg kan daar alles over vertellen. Om ter plekke een voedselpakket samen te stellen kunt u houdbare artikelen meenemen. Dat kan dan aan mevrouw Van de Berg meegegeven worden. De aanvang is om 20.00 uur in het Paalmanhuis, Dorpstraat 63, Westervoort. Gasten zijn tegen een kleine vergoeding van harte welkom.

Lampionnenoptocht Tolkamer

TOLKMER - Op woensdag 11 november wordt er in Tolkamer weer een lampionnenoptocht gehouden. Er wordt gestart bij de hoofdingang van Lobede om 18.00 uur.

De optocht loopt door de wijk en eindigt weer bij Lobede en wordt begeleid door muziek. Alle kinderen zijn met hun lampion welkom. "We hopen dat het net als voorgaande jaren weer een groot succes wordt, en dat zowel de bewoners van de wijk, de bewoners van Lobede en natuurlijk alle kinderen met hun ouders van deze optocht genieten."

Ouderwets gezellig bij de Toetenburgers

OOY - Na een prachtig carnaval en een mooie zomer is carnavalsvereniging de Toetenburgers klaar voor het nieuwe carnavalsseizoen. Op zaterdag 21 en zondag 22 november hebben de Toetenburgers hun jaarlijkse pronkzitting.

Na een waardig afscheid van prins Peter IV en adjudant Marc gaan we naar onze pronkzitting roots. Vorig jaar hebben we een 'Olderwets gezellig' pronkzitting mogen beleven! En om in deze sfeer verder te gaan maken we het dit jaar 'weer ouderwets gezellig'.

Op beide avonden zullen jullie worden verrast door een programma vol amusement. Natuurlijk zullen de dansgroepen, de Toetenburgerzangers en Bananen en Pruimen optreden. Daarnaast kunnen we wederom genieten van Gradje Boemel, een van de beste buutreedners uit Brabant. Ook dit jaar zal de Toetenburgerprijs weer uitgereikt worden.

We zorgen ervoor dat de juiste ingrediënten aan het traditionele programma worden toegevoegd zodat je aan het einde van de avond kunt zeggen: “Kerl wa hek gelache in Ooy”.

Entreekaarten zijn tot 6 november te reserveren per e-mail via pronkzitting@toetenburgers.nl. De voorverkoop van entreebewijzen voor de pronkzitting is op zondag 8 november van 10.00 tot 11.00 uur in de residentie van de Toetenburgers aan de Slenterweg in Ooy. Kaarten zijn voor leden gratis, voor niet-leden 7,50 euro per kaart.

De Toetenburgers is een carnavalsvereniging met zo'n 850 leden. Meer informatie staat op www.toetenburgers.nl. Ook te volgen op twitter en facebook.

Feest bij Senioren Sociëteit Groessen

GROESSEN - Zondag 25 oktober werd het vijftigjarig feest gevierd van KBO /Senioren Sociëteit Groessen.

"Het feest begon om 10:15 uur in de Andreaskerk, waar de leden van de Senioren een corsage opgespeld kregen. De kerk liep vol en de dienst geleid door pastor A. van Boven begon. Maria van Wely samen met Agnes Nass hadden in samenwerking met de pastor de inhoud samengesteld. Een mooie dienst, daar was iedereen van overtuigd.

Bij het uitgaan van de kerk werden wij opgewacht door de drie muziekkorpsen met de vendelzwaaiers, die ons een hulde brachten. Daarna naar Zaal Gieling, achter de muziek aan in optocht.

De receptie, waarvoor alle verenigingen waren uitgenodigd, duurde tot twee uur, en werd druk bezocht. "Wij hadden twee leden, dames, die meer dan 25 jaar lid waren (en zijn), en zij werden vereerd met een Gouden Speld, een oorkonde en een bos bloemen. Zaal Gieling zorgde voor een brunch voor de leden van de Senioren en iedereen liet het zich goed smaken.

Na de soep kwam er nog een onderbreking: 32 leden van de Senioren, die tussen 12,5 en 25 jaar lid zijn, werden gedecoreerd met de Zilveren Speld. Alles met elkaar: een dag dat de zon scheen, en iedereen in een prima stemming was en het was helemaal zoals onze burgemeester Zomerdijk uitriep: "Dat kan alleen maar in Groessen". En zo zij het", aldus Janny Gilles (secretaris van de Senioren).

Kleurrijk Sinterklaasfeest in Zevenaar

ZEVENAAR - Als zaterdag 14 november De Sint weer in ons land is aangekomen, zorgt het Liemers Jeugd Orkest (LJO) de volgende dag traditiegetrouw voor een gezellig Sinterklaasfeest in Het Musiater in Zevenaar. Ook dit jaar tekent Rien van den Heuvel weer voor het script van de musical.

Door Piet van Breukelen

Ieder jaar weet Van den Heuvel de jeugdige kijkers weer te boeien met een mooie verhaallijn waarin menige Zwarte Piet zich weer eens niet van zijn slimste kant laat zien. Het domme gedrag van de Pieten werkt vervolgens op de lachspieren van het jeugdige publiek, maar soms ook op de zenuwen van de Sint. Dit jaar zal dat niet anders zijn als het gaat om misverstanden die de Pieten veroorzaken en de mogelijke spanning die dat teweeg gaat brengen in het theater.

De Zwarte Pietendiscussie mag dan landelijk voor de nodige commotie hebben gezorgd, Rien van den Heuvel heeft er op zijn eigen originele wijze een draai aan gegeven. Zijn creativiteit heeft een musical opgeleverd die met recht het predicaat 'kleurrijk' verdient. De muzikale leiding is in handen van Robert Hootsen (LJO) en Carla Herlfterkamp (koor) en Piet van Breukelen tekent voor de regie.

Wie nieuwsgierig is naar het eindresultaat, is zondag 15 november welkom in Het Musiater waar twee voorstellingen worden gegeven: om 13.00 en 15.00 uur. Voor aanvang en na afloop is er voor de kinderen gelegenheid op de foto te gaan met een van de Fotopieten. De kinderen kunnen het Sinterklaasfeest nog kleurrijker maken door zelf ook in allerlei kleuren uitgedost naar het theater te komen. Zowel wat kleding als grime betreft. En natuurlijk zijn ook de tekeningen van de kinderen welkom. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij de kassa van het theater en op de site: www.hetmusiater.nl en kosten zes euro.

Een gezellige middag met slachtvisite

ZEVENAAR - Dinsdag 27 oktober heeft de Zonnebloem afdeling Zevenaar Oost een middag over het slachten van varkens verzorgd in zalencentrum Staring.

Een aantal dames van de Historische Vereniging ‘Oud Noordijk’ kwam vertellen hoe het slachten van varkens er vroeger aan toe ging. De dames kwamen in vol ornaat, dat wil zeggen op klompen met schort en knipmuts. Dat er dialect werd gesproken mocht de pret zeker niet drukken. Er werd met veel humor verteld en er klonken regelmatig lachsalvo’s in de zaal. Het publiek werd bij het verhaal betrokken en bij velen was er herkenning. Er werd op diverse hapjes getrakteerd zoals roggebrood met spek en bakbloedworst.

Na de pauze, met koffie, was er een korte film met uitleg over het slachten maar ook over oude ambachten zoals zandstrooien, tegeltjes bakken en stoelenmatten. Tussendoor werden kleine gedichtjes voorgedragen met als slotaccoord heerlijke abrikozen of rozijnen op brandewijn. Tevens werd er door de dames diverse zelfgemaakte jam, bloedworst, balkenbrei en nog veel meer tegen aantrekkelijke prijzen aangeboden. Ter afsluiting nog een lekker kopje koffie met bonbon, waarna iedereen tevreden huiswaarts keerde.

Anbo bezoekt moskee

ZEVENAAR - De soos van Anbo zal er op dinsdag 10 november anders uit zien dan gewoonlijk. "We bezoeken die ochtend de moskee aan de Reisenakker in Zevenaar.

Er is een inleiding door de imam, hij zal vertellen over de overeenkomsten tussen de islam en andere godsdiensten. We bezoeken de gebedsruimte en zullen spreken over actuele zaken, onder andere over de sociale functie van een moskee.

In de gebedsruimte moeten de schoenen uit, denk daarom aan sokken en makkelijke schoenen. Er is een lift aanwezig in het gebouw. Inlichtingen bij Tonnie Gevers, 330135 of acgevers@hetnet.nl.

Kerstworkshops bij Het Arsenaal in Doesburg

DOESBURG - In de sfeervolle sociëteit van Het Arsenaal in Doesburg worden de komende weken diverse workshops gehouden om uw huis vast in kerstsfeer te brengen.

De data van deze workshops zijn 25 november (Adventskrans), 8 december (Winterlicht), 16 december (Sfeervolle krans) en op 22 dec wordt er een Feestelijke kersttaart gemaakt. U kunt zich opgeven voor de ochtend of de avond. In overleg is het mogelijk om een ander dagdeel af te spreken voor een groep vanaf acht personen. De kosten bedragen 39.50 euro per les, dit bedrag is inclusief alle materialen, koffie of thee en een heerlijke traktatie verzorgd door Het Arsenaal.

De workshops worden gegeven door Ingrid Zweers, zij werkt als free-lance bloemiste en geeft bloemenworkshops met een spiritueel tintje. Voor meer informatie of opgave kunt u bellen 06 15134501 of een mail sturen naar bloomandspirit@hotmail.com. Het adres van Het Arsenaal is Kloosterstraat 15 in Doesburg.

Duitse themaweken op nieuw filmfestival

ZEVENAAR – De filmhuizen van Doetinchem, Zutphen en Zevenaar lanceren gezamenlijk een nieuw filmfestival: Kijken bij de Buren. In drie weekends speelt in één van de filmtheaters een thema met speelfilms, inleidingen, toelichtingen, een concert en een pop-up restaurant. Deze eerste editie van het festival zoomt in op de Duitse cinema.

Het weekend van 20 november opent Gruitpoort in Doetinchem het festival. Dan staat de succesvolle regisseur Fatih Akin centraal. Van de openingsfilm ‘The Cut’ in Doetinchem tot slotfilm ‘Kriegerin’ in Zevenaar draaien dertien Duitse films, waaronder splinternieuwe titels, nauwelijks vertoonde klassiekers en gekende publiekskrakers. In de themaweekends zet een pendelbus de bezoekende buren voor de deur van het theater af. In de tussenliggende weken spelen de films een thuiswedstrijd in de drie deelnemende theaters.

De blik van Filmhuis Zevenaar richt zich in het weekend van 3 december op het Hier und Heute van jonge mensen die hun weg zoeken in het Duitsland van nu. In vier films zien we verschillende oplossingen en keuzes met inkijkjes in het hippe Berlijn, de vraagstukken van het Hinterland en de druk van het geloof.

Muziek speelt in de Zevenaarse programmering altijd een belangrijke rol en ontbreekt ook nu niet. Het Euregio Saxofoonkwartet speelt kamermuziek in een bijzonder arrangement op zondag 6 december. Het kwartet bestaat uit Nederlandse en Duitse musici. Verder is er een uitgebreide Duitse lunch en draait het kwajongensachtige Fack ju Göthe, een film met een zoektocht naar de buit. Meer informatie staat op www.filmhuiszevenaar.nl of 0316 344250.

Schoolkinderen maken werkstuk bij Jazo

ZEVENAAR - In het kader van de techniekweek zijn de leerlingen van groep zeven en acht van basisschool Het Kofschip uit Zevenaar op bezoek geweest bij Jazo.

Dit bedrijf maakt onder andere deuren, kozijnen en ventilatieroosters. Van de leerlingen werd eerst gevraagd om iets te ontwerpen, waarna het bij Jazo werd uitgevoerd. Het hele proces werd door de leerlingen (met behulp van machines) uitgevoerd. Vier gekozen tekeningen werden uit aluminium gezaagd, daarna geschuurd, gebogen, gelast, weer geschuurd en ten slotte werd op school alles geassembleerd (in elkaar gezet).

Het resultaat, prachtige sleutelborden voor beide groepen, is te zien op de foto. De medewerkers van JAZO, en in het bijzonder Pascal Bos, hebben de kinderen op een fantastische manier kennis laten maken met hun bedrijf.

Expositie bij Fotoklub Duiven

DUIVEN - Op zondag 15 november houdt de fotoklub Duiven FKD, een expositie in het gebouw van gilde Sint-Remigius aan de Visserlaan 35 in Duiven. Tijdens deze tentoonstelling exposeren de leden eigen fotowerk en laten ze zien waarmee de fotoclub in Duiven zich bezighoudt.

Tijdens de expositie zijn de leden aanwezig om vragen van bezoekers op het gebied van fotografie te beantwoorden. "Heeft u vragen over uw eigen digitale camera, neem deze dan gerust mee, dan zullen de leden van de fotoclub u graag een deskundig advies geven. Ook is het mogelijk om eigen fotowerk te laten beoordelen door de leden van de club. Zij zullen u graag vertellen hoe u uw foto’s nog beter kunt krijgen."

Kortom iedereen die interesse heeft in de fotografie is welkom tussen 11.00 en 16.00 uur. De toegang is gratis.

De toekomstkansen van de weidevogel

ZEVENAAR - Op dinsdag 17 november verzorgt de weidevogelgroep Zevenaar in het NME-gebouw (Vestersbos 1, Zevenaar) een lezing over de Grutto. Frank Majoor van de Sovon zal op deze avond de lezing verzorgen en de aanvang is 20.00 uur.


In Nederland huist ongeveer de helft van de Europese gruttopopulatie. Door de intensieve landbouw neemt het aantal zienderogen af. Waren in 1975 nog zo'n 120.000 broedparen, inmiddels is dit afgenomen tot zo'n veertigduizend broedparen. Het kenmerkende Grutto-geluid (spreekt zijn eigen naam uit) valt steeds minder te horen boven de Nederlandse weilanden.

In 2015 is de vogel benoemd tot nationale vogel van Nederland. Vogelweidegroep Zevenaar is een van de vele weidevogelgroepen in Nederland die deze negatieve trend probeert te keren.
Op deze avond komt Frank Majoor een hartstochtelijk liefhebber en kenner van deze vogel het een en ander vertellen en laten zien over de ontwikkeling en overlevingskansen van deze vogel. Toegang tot deze avond is gratis. Meer informatie via janhulkenberg@gmail.com.

Joop Boxstart presenteert nieuw album De Andere Kant

DIDAM - Na het succes van de cd Disse Kant uitgeroepen tot het beste dialect album 2014/2015 en bekroond met de Gelderse Kleiroze presenteert Joop Boxstart met de JBBend zondag 22 november in de Harmonie in Didam tijdens hun nieuwe show het nieuwe album, De Andere Kant.

In de A60 Recording studio in Didam hebben de twee producers John te Dorsthorst en Jos Wissink samen met Sjoerd van Bommel drums, Bart-Jan Baartmans bas, Marcel Tiemessen saxofoon en Peter Loeters zang, muzikaal maatwerk geleverd.

Het album bevat een verscheidenheid aan liedjes uit de regio met zijn eigenheid maar ook liedjes met een knipoog. Middagconcert aanvang 14.00 uur en avondconcert aanvang 20.00 uur. Entree is tien euro.

Voorverkoopadressen restaurant De Harmonie Didam, A60 Recording studio Didam 0646484752, Grimpeur wielersport Babberich 0316 248080.

Lucas Jansen NK Lifesaving: goud en zilver

ZEVENAAR - Lucas Janssen (Duiven) van Reddingsbrigade De Breuly Zevenaar heeft op zondag 1 november een gouden en zilveren medaille gescoord tijdens het NK zwemmend redden voor aspiranten.

In de categorie 12 tot en met 14 jaar wist hij goud te halen op het onderdeel 50 meter lifesaver. Lucas zwom met zijn tijd van 33,93 net iets langzamer dan het Nederlands record (32,60). Bij dit onderdeel moet er 25 meter met een rescue-tube en zwemvliezen gezwommen wordt naar een pop. Deze pop wordt in de rescue-tube vastgeklikt en daarna 25 meter vervoerd.

Op het onderdeel 100 meter Superlifesaver haalde Lucas een zilveren medaille. De Superlifesaver bestaat uit 25 meter vrijeslag, 25 meter vervoeren van een duikring (rugslag met een rubberen ring, vasthoudend boven de borst, alsof je een drenkeling vervoert) gevolgd door nog eens 50 meter lifesaver.

Van Sint-Nicolaas tot Sinterklaas

WESTERVOORT - Van Sint-Nicolaas tot Sinterklaas: een presentatie, gegeven door de heer Ad de la Mar op woensdag 18 november om 20.00 uur in Huize Vredenburg, Klapstraat 112 in Westervoort.

De geschiedenis van het sintfeest en zijn gebruiken. Elk jaar vieren we sinterklaas met surprises en gedichten. Maar wie was nu eigenlijk Sint-Nicolaas en waar leefde hij? U hoort legenden van lang geleden en ziet hoe het hedendaagse sintfeest is gegroeid. U komt van alles te weten over de sintviering in de middeleeuwen, ontdekt de veranderingen in de Reformatie en bekijkt afbeeldingen van sinterklaasboeken uit de negentiende eeuw. U hoort over de Germaanse roots en over het ontstaan van de knecht. Wordt Sinterklaas ook in andere landen gevierd en is Zwarte Piet daar ook bij aanwezig? Santa Claus komt aan de orde en natuurlijk staan we stil bij de kleding van Sint en Piet en de gebruiken in onze tijd. De lezing wordt uitgebreid geïllustreerd met ruim tweehonderd dia’s.

De toegang is gratis voor leden van de Historische Kring Westervoort. Niet-leden betalen 2.50 euro.

Basiscursus ehbo in Didam

DIDAM - Op donderdag 7 januari start Ehbo Didam met het praktijkgedeelte van de cursus ehbo. De theorie bij deze cursus is te behalen via e-learning, voorafgaand aan deze datum.

Volgende lesavonden van deze cursus staan gepland op maandag 11 januari, de donderdagen 14, 21 en 28 januari, maandag 1 februari en donderdag 4 februari. Op donderdag 11 februari wordt de cursus afgesloten met een examen. "We hebben voldoende aanmeldingen, maar er zijn nog plaatsen vrij. Het is belangrijk om u zo spoedig mogelijk aan te melden, zodat u de komende periode voor kerst aan de slag kunt met het thuisstudiedeel van de cursus, de theorie via e-learning.

Voor inlichtingen en opgave neemt u contact op met EHBO.Didam@gmail.com, of C. Limbeek, voorzitter, 0316 225256 (tussen 17.00 en 19.00 uur), of R. Jansen, secretaris 06 14681411 (tussen 17.00 en 19.00 uur).

Open Podium in De Lantaern op zaterdag 14 november

ZEVENAAR - Zaterdag 14 november om 21.00 uur is er een open podium met diverse artiesten in De Lantaern aan De Hooge Bongert 3 in Zevenaar (naast de Bibliotheek). De toegang is gratis. Meer info staat op www.delantaern.nl.

Rose-île. Dit trio maakt in haar repertoire een keuze uit de vele prachtige liederen uit diverse landen en stijlen, waaronder Franse chansons, Jiddische- en Duitse liederen. Opzwepende- en melancholische melodieën uit Zuid Amerikaanse landen, Italië, Spanje en Rusland, maar ook gevoelige muziek om bij weg te dromen en ritmische nummers om op te dansen, of om gewoon van te genieten. Zangeres Toetie Rijnaard's warme stem past uitstekend bij de liedkeuze en daardoor ontstaat er een mooie klankkleur met de instrumenten. www.rose-ile.webnode.nl.

And Then Some, zet een mix van muziekstijlen neer. Vanuit een gezamenlijke liefde voor Blues en Rock muziek zijn de muzikanten de uitdaging aangegaan om middels bekend en minder bekend werk, aangevuld met eigen nummers een eigen geluid te presenteren. Herkenbaar, maar toch net even anders.

Chimera. Onlangs heeft Chimera de cd 'Uitgevlogen' uitgebracht. Volgens recensies bevat het schijfje een overtuigende mix van luisterliedjes en 'progfolk'. Alle nummers zijn van eigen hand. Door het karakteristieke stemgeluid, eigenzinnige begeleiding, indringende teksten en ongebruikelijke bezetting is de unieke luistermuziek moeilijk in een genre te plaatsen. Eind 2015 zal hun laatste cd 'Gestolen Lente' uitkomen. www.chimera.nu

Alkina vult de ruimte met de warme klanken van onder andere de didgeridoo en native flute. Met een eigen repertoire zullen zij u volledig tot rust brengen door de natuurlijke tonen en down-to-earth vibraties met invloeden uit o.a. Australië, Slowakije en Amerika. Klinkende nummers als: 'Mystery', 'Spirit of the Forest' en 'Garuda' zullen de revue passeren. De naam Alkina komt uit een Aboriginal dialect, en betekent 'de maan. www.alkina.webnode.nl.

Passagebijeenkomst Zevenaar

ZEVENAAR - Op woensdag 18 november is bij Passage Zevenaar als gastspreker uitgenodigd de heer F. van de Laar, medewerker van de voedselbank Zevenaar-Rijnwaarden.

Het is treurig dat een voedselbank nodig is in onze huidige welvaartstaat. In Zevenaar en omgeving zijn het ongeveer 120 huishoudens die voor een voedselpakket in aanmerking komen. De heer Van de Laar zal uitleg geven over de activiteiten van de vele vrijwilligers die hun tijd inzetten om de nood van minderbedeelden te verlichten.
De bijeenkomst is in Ons Huis, Dr. Honigstr. 3 op woensdag 18 november om 19.00 uur (aanvangstijd is veranderd). Voor meer informatie belt men 0316 524620.

Rode Kruis houdt verkoop en verloting

ZEVENAAR - Op vrijdag 20 november wordt er in de Pelgromhof in Zevenaar weer een verkoop van unieke, handgemaakte artikelen gehouden.

De kaarten, truien en sjaals zijn gemaakt door de deelnemers van de groep die daar wekelijks bijeenkomt. Tevens zal er een verloting worden gehouden met leuke prijzen. De verkoop is van 14.00 tot 16.00 uur. Meer informatie over de wekelijkse bijeenkomsten staat op www.rodekruis.nl/liemers-oost.

Korenmiddag Vita Nova Groessen

GROESSEN - Het gemengde koor Vita Nova uit Groessen houdt op zondagmiddag 8 november een korenmiddag in zalencentrum Gieling in Groessen. Aanvangstijd 14.30 uur.

Deelnemende koren zijn: Smartlappenkoor Duiven, gemengd koor Vocaal uit Nieuw Dijk, gospelkoor Voices uit Arnhem (Elderveld) en het organiserende koor Vita Nova uit Groessen. De toegang is gratis.

Na afloop kan voor tien euro worden deelgenomen aan een stamppottenbuffet, dat verzorgd wordt door de firma Gieling. Opgave hiervoor via de firma Gieling: 0316 523948.

De Week van Chronisch Zieke met Biodanza

ZEVENAAR - Stichting Netwerk Chronisch Zieken Zevenaar viert dit jaar 'De Week van Chronisch Zieke' met Biodanza, de dans van het leven.

Chronisch zieken en mensen met een beperking kunnen hieraan meedoen, ontspannend, maar niet te inspannend, omdat verschillende dansen ook op een stoel gedaan kunnen worden. Dit danssysteem gebruikt muziek, beweging, emotie en ontmoetingen. "We dansen op blote voeten, sokken of dunne, soepele schoentjes." Informatie over Biodanza: www.biodanzamethellen.nl.

Na de pauze komt Uniek Sporten vertellen over de mogelijkheden van Sporten voor mensen met een beperking. Wist u dat er op veertien plaatsen in de regio op deze manier gesport kan worden.

De viering is op maandag 16 november van 10.00 tot 12.00 uur op De Hooge Bongert 3 in Zevenaar. De toegang is gratis. Informatie over de bijeenkomst: acgevers@hetnet.nl; 0316- 330135; www.netwerkczz.nl.

Farmhouse Jazzband bij Jazzsociëteit

ZEVENAAR - Op zaterdag 14 november treedt in Oud-Zevenaar de Farmhouse Jazzband op. Deze band brengt een zeer breed scala van stijlen: New Orleans, swing, gospel, Engelse trad en bluesrock.

Dit alles met een tomeloze energie en aantrekkelijk enthousiasme gebracht. Bezetting: Rob van Bergen-trompet en zang, Erwin Schoen-saxen en klarinet, Hans van Wermeskerken-trombone, Jan de Jong-banjo en gitaar, Ben Wever-bas en Cees Heegstra-drums.

De avond wordt op zaterdag 14 november gehouden in Careza De Kroon, Kerkweg 2, Oud-Zevenaar (naast de kerk). De band begint om 20.30 uur te spelen, maar de zaal is ruim tevoren open. De toegangsprijs is twaalf euro. Donateurs hebben vier euro korting.

Kerkberichten Sint-Franciscus Babberich

Zondag 8 november is om 9.30 uur, een communieviering .

Pastoraal werker Jeroen Heemink gaat hierin voor met medewerking van het Ritmisch Koor.

Gebedsintenties:

Jan van den Heuvel.

Frans Diesvelt

Overleden ouders Diesvelt – Gerritzen.

In het weekend van 14 en 15 november is er geen viering in onze kerk.

De eerstvolgende viering is op zondag 22 november.

Telefoon: 0316-247216 Email : babberich@sint-willibrordusparochie.nl

Grandcafé De Bolder: 'een uniek, mooi, verstopt, plekje aan 't water'

LATHUM - Grandcafé De Bolder is gelegen op het terrein van jachthaven 't Eiland. Wanneer u op het terras zit heeft u een mooi uitzicht over het recreatiegebied Rhederlaag, de jachthaven en kijkt u tegen de heuvelrug van de Veluwe aan.


"De kracht van ons restaurant is de eenvoud en dat onze gerechten worden gemaakt van dagverse streekproducten! Buiten onze 'eenvoudige standaardkaart om stelt de chef wekelijks een dregangenmenu voor u samen voor 24,50 euro. Op donderdag hebben wij onze 'donderdagspecial' voor slechts 9.95 euro. Deze maaltijd wisselt ook wekelijks. Daarnaast serveren we wisselende dagschotels met onder andere vis, vlees, pasta's of vegetarisch vanaf 14,50 euro."

"Naast ons huismerk Veltins serveren wij ook diverse seizoensbieren, zowel op de tap als op de fles.
Als huiswijnen hebben wij gekozen voor een Chileense wijn uit San Pedro. Dit is exclusieve en toch betaalbare wijn die goed past bij de verschillende gerechten.

Het winterseizoen zijn wij voor u geopend van donderdag tot en met zondag van 12:00 tot 22:00 uur.
In het hoogseizoen zijn we zeven dagen in de week geopend van 10:00 tot 22:00 uur." Grandcafé De Bolder is ook geschikt voor feesten en partijen. Er is ruimte voor kleinere groepen tot maximaal honderd personen.
"Bent u nieuwsgierig geworden, of wilt u meer informatie kom dan gerust langs voor een vrijblijvend gesprek.
Voor een sfeerimpressie en/of wilt u op de hoogte gehouden worden, kijk dan op onze facebook pagina: de Bolder."

Grandcafé De Bolder – De Muggenwaard 16 – 6988 BX Lathum – Tel: 0313-630434 – 06-83534067 -
e-mail: grandcafebolder@gmail.comwww.grandcafedebolder.nl.

Partycentrum De Deel van alle markten thuis

BEEK - Bij Partycentrum De Dèèl in Beek vinden deze herfstmaanden verschillende activiteiten plaats. Naast de familiefeesten, diners en buffetten verzorgen wij ook thema-avonden.

Wildavond. Op vrijdag 20 november zal er weer een wildavond zijn. Heerlijke wildgerechten in vier gangen voor u gepresenteerd. Als voorgerecht kan er voor een heldere of gebonden wildsoep worden gekozen. Verder staan er onder andere gerookte eendenborst, wildzwijn medaillons, hazenpeper, reebout, hertenbiefstukjes en parelhoenfilet op het menu. Daarbij worden aardappel- en groentegarnituren geserveerd. Ter afsluiting is er een verrassend dessert. Bekijk onze website voor de prijzen.

Biermenu
Ook kan er bij De Dèèl een biermenu worden besteld. Bierproeven in combinatie met heerlijke gerechtjes. Met een groep tot ongeveer veertig personen proeven we acht verschillende bieren, die we combineren met kleine gerechtjes.

Wat te denken van Greenshell mosselen met Weizen bier of Grolsch Pale Ale met Italiaanse pastrami en knolselderij. Ook de combinatie herfstbok met sukadevlees is een topper. Net als een Abdijbier met een wrap gerookte zalm of Radler bier met yoghurt ijs. De bieren worden deels getapt of op fles aan tafel geserveerd. De kosten voor dit avondvullende programma zijn 37,50 euro, exclusief overige dranken.

Tapas & More!

Op zondag 15 november en zondag 13 december hebben we weer een Tapas & More!-avond. Vanaf 17.00 uur kan er weer worden genoten van zo'n veertig verschillende tapas gerechtjes uit de mediterrane- en Zuid-Amerikaanse keuken. De kosten zijn 24,50 euro. Reserveren is gewenst.

Kerst 2015

De maand december staat weer voor de deur. Partycentrum De Dèèl zal de sfeervolle ruimtes weer extra versieren om u het kerstgevoel te geven. Tijdens de feestdagen serveren we een uitgebreid brunchbuffet met heerlijke koude- en warme gerechten. Natuurlijk kunt u ook gebruik maken van onze cateringservice. Houd onze website en facebook in de gaten. Ook rond de jaarwisseling zijn er nog mogelijkheden om met groepen gezellig te eten.

Didamseweg 13, Beek Gem Montferland; 0316 531 213; www.partycentrumdedeel.nl.

Wirtshaus Elten blijft u verrassen

ELTEN - Tijdens de winter, vanaf 1 november, ontvangt u bij een viergangen verrassingsmenu een originele 'Limited Edition' Wirtshaus Elten-muts.

Maak met deze muts, een bijzondere winterfoto en plaats deze op onze Facebookpagina. De beste foto wint een volledig verzorgd vijfgangen verrassingsmenu, vers voor u bereid, en een overnachting in ons appartement ter waarde van ruim 150 euro met ontbijt voor vier personen.

Daarnaast kunt u natuurlijk ook gewoon gebruik maken van onze reguliere menukaart waar de heerlijkste gerechten op te vinden zijn.

Tip: Onderweg naar of terug van de sneeuw? Wij kijken er naar uit u te begroeten!

Wirtshaus Elten GmbH, Klosterstrasse 2, Tel +492828 9032532; www.wirtshauselten.de; www.facebook.com/wirtshauselten.

Nederland Leest het korte verhaal

ZEVENAAR - 'Nederland Leest' viert in november haar tiende editie met het korte verhaal. De Bibliotheek Liemers deelt ook dit jaar uit: van 1 tot en met 30 november is er voor elke volwassen lener een gratis exemplaar van het centrale boek, af te halen in alle vestigingen (zolang de voorraad strekt).

Meer weten over 'het korte verhaal' of de schrijver? Kom dan naar de Superleeskring op zondag 29 november van 12.30 tot 14.30 uur in de bibliotheek van Zevenaar. A.L. Snijders, de bekende auteur van (zeer) korte verhalen, stelde een bundel samen met korte verhalen uit de Nederlandstalige geschiedenis èn uit de eigen regio. Het voorwoord voor de Gelderse uitgave werd geschreven door Clemens Cornielje, Commissaris van de Koning.

Traditiegetrouw organiseert de Bibliotheek Liemers op de laatste zondag van november een Superleeskring, waarbij iedereen wordt uitgenodigd om over het boek van A.L. Snijders en over het genre 'korte verhalen' te discussiëren.

Leest u graag korte verhalen of pakt u liever een dikke roman uit de kast? Welke korte verhaal noemt u literair? Wanneer is iets eigenlijk nog een kort verhaal? Hoe is het korte verhaal ontstaan? En hoe oud is het genre eigenlijk? Wat kun je met een kort verhaal? Lezen en meteen doorgaan? Of haal je er meer uit? En hoe doe je dat dan?

Onder leiding van Manon Kummer (onder andere docente van de cursus Literatuur Leren Lezen bij de Volksuniversiteit Zevenaar, een laagdrempelige literatuurcursus) maakt u een reis door de wereld van het korte verhaal. Er zit meer in een kort verhaal dan u denkt!

Iedereen is welkom om aan de Superleeskring deel te nemen, aanmelden is niet nodig, de entree is gratis.

Shuffle Percussion Group ten strijde met slagwerkspektakel Slagveld

ZEVENAAR - Zondagmiddag 22 november om 14.30 uur zal het Musiater in Zevenaar het strijdtoneel zijn van Slagveld, de nieuwe voorstelling van Shuffle Percussion Group. Onder regie van Hans Minnaert mixen de twaalf performers van Shuffle virtuoos slagwerk, ontroerende composities en fysiek theater in hoog tempo tot een nieuwe afwisselende voorstelling.

Slagveld is de nieuwe muzikale theatrale voorstelling van Shuffle Percussion Group. Net als de vorige voorstellingen Slagroom! en Slapstick belooft Slagveld een energieke theatervoorstelling te worden. Onder leiding van artistiek leider John Sonderen zijn de slagwerkers er opnieuw in geslaagd om hun muzikale talenten in een aanstekelijke performance te verpakken. Naast strakke Japanse, opzwepende Afrikaanse en swingende Brazilaanse drumkunsten zijn muzikale passie, discipline en energie de hoofdingrediënten waar Slagveld mee ontworpen en gemaakt is. Slagveld is totaaltheater en nog nooit eerder vertoont door een amateur slagwerkgroep van deze grootte.

Shuffle Percussion Group debuteerde in 2005 als eigenzinnige slagwerkgroep. De jaren daarna ontwikkelde de slagwerkgroep zich in de regio als groep die nu juist de dingen doet die je niet direct van een slagwerkgroep verwacht. Muzikaal werden nieuwe wegen ontdekt door te werken met eigen composities en elektronische muziek. Daarbij onderscheidt Shuffle Percussion Group zich van andere slagwerkgroepen door de laatste jaren hun focus op theatrale performance te leggen.

Het creatieve team bestaat uit artistiek leider John Sonderen, student muziektheater Frans Kemna en regisseur/choreograaf Hans Minnaert (www.shufflepercussiongroup.com).

De Club met QHarmony

DIDAM - Muziekvereniging De Club uit Didam geeft samen met QHarmony, het grootste studentenharmonieorkest van Nijmegen, een dubbelconcert. Dit concert begint op 15 november om 14.00 uur bij Jan&Jan. De toegang tot dit concert is gratis.

Muziekvereniging De Club zal het programma spelen dat op 29 november tijdens het concertconcours in De Hanzehof wordt gespeeld. Het zijn werken die gemakkelijk in het gehoor liggen, de muziek vertelt een verhaal waarbij u zelf de beelden kunt bedenken.

QHarmony laat met haar muzikale programma het harmonie-orkest in de volle breedte horen. Echt harmoniewerk, maar ook arrangementen van nummers die bij het grote publiek bekend zijn, zullen ten gehore worden gebracht. Een gevarieerd programma, waarvan de bezoekers aan het concert zeker zullen genieten.

QHarmony is een harmonie-orkest met ruim zestig leden, merendeels studenten van de Radboud Universiteit (RU) en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Met een uitdagend en gevarieerd repertoire geven ze per jaar ongeveer vier concerten in en buiten Nijmegen. Clubvriend Jan Nellestijn is de dirigent van QHarmony.

Muziekvereniging De Club is een actieve vereniging, waar zo'n zeventig muzikanten uit Didam en omstreken in het orkest spelen. De vereniging gaat op 29 november in de tweede divisie op concours onder leiding van dirigent Römanö Mediati. In Elements of Nature van Hermann Pallhuber worden water, vuur, aarde en lucht kenmerkend weergegeven. De titel Impressions of Japan, dat door James Barnes werd gecomponeerd, zegt genoeg.

Volg 'De Club Didam' op Facebook of kijk op declub.org om op de hoogte te blijven van het nieuws van de Didamse Muziekvereniging.

Voorbereidingen eerste H. Communie bij parochie HH. Vier Evangelisten

DUIVEN - In de parochie HH. Vier Evangelisten gaan de voorbereidingen beginnen voor de eerste H. Communie in 2016.

"Als parochie willen we de ouders/verzorgers graag ondersteunen bij de geloofsopvoeding onder andere door de viering van de eerste H. Communie en de voorbereiding daarop te organiseren. Daarom zijn er voor de kinderen bijeenkomsten waarop het project behandeld zal worden. Ook worden de kinderen met hun ouders/verzorgers enkele keren samen verwacht."

De datum van de eerste H.Communie is voor de hele parochie op zondag 17 april om 11.00 uur in de H. Remigiuskerk in Duiven. Natuurlijk moet een kind gedoopt zijn om de eerste H.Communie te kunnen ontvangen. Eventueel kan de doop plaatsvinden tijdens het voorbereidingstraject op de eerste H.Communie.

"Mocht u belangstelling hebben dan kunt u voor meer informatie en een aanmeldingsformulier terecht bij het Centraal Pastoraal Secretariaat van de parochie, telefoon 0316 523468 (van maandag tot en met donderdag van 09.30-15.00 uur en vrijdag van 09.30-12.30 uur) of via email: secretariaat@rkliemers.nl."

Prijswinnaars Rode Loperdag Zevenaar

ZEVENAAR - Op zaterdag 24 oktober was er een Rode Loper dag in Zevenaar en konden de bezoekers van Zevenaar 200 prijzen winnen bij alle deelnemende Winkeliers door het krassen van de kaartjes.

"Wij hadden als extra onze eigen actie de klanten konden bij besteding van 15 euro kans maken op 25 keer gratis meespelen met de lotto ter waarde van 50 euro. Uit de ingevulde formulieren zijn de prijswinnaars afgelopen zaterdag morgen in het zonnetje gezet met een bosje bloemen van Floral arts and Designs en natuurlijk de uitreiking van de Gratis Lotto Loten die zomaar een grote prijs kunnen worden of zelfs de Jackpot als de getallen maar vallen. De Winnaars kwamen uit Arnhem-Babberich en Zevenaar."

Vanentoernooi SjdL in Beek

BEEK - Zondag 25 oktober heeft het eerste vanentoernooi weer plaatsgevonden in Beek. Het toernooi wordt vier keer per seizoen georganiseerd door stichting Judo de Liemers.

Door middel van wedstrijden kunnen judoka’s punten scoren; met deze punten kunnen ze vanen verdienen. Ook deze zondag zijn er weer veel judoka’s trotse eigenaar geworden van een vaan. "Wij feliciteren Kiki Brussen, Stan Hageman en Jochem Kok van JVO uit Didam en Felix Wijnands van Sportschool Kreijtz uit Arnhem met het behalen van de zwarte vaan de hoogst haalbare vaan.

Stichting Judo de Liemers is een samenwerkingsverband van acht regionale judoverenigingen. De stichting organiseert dit toernooi voor judoka’s tot twaalf jaar als opstap naar wedstrijdjudo. Elke maandag en woensdag verzorgt de stichting extra wedstrijdtrainingen voor deelnemers van de wedstrijdselectie. De wedstrijdselectie doet mee aan regionale en landelijke toernooien. Meer informatie over de stichting of de aangesloten verenigingen staat op www.judo-deliemers.nl.

Kerkberichten Sint-Martinus Oud-Zevenaar

Zaterdag 7 november 17.30 uur: Sint Maartenviering / Gezinsviering met Pastor Heemink.

Zondag 8 november 11.00 uur: Communieviering met Diaken van Boven en gemengd koor.

Gebedsintenties:

Johan Engelen

Lenie Aleven-Berndsen

Josephina Fontein-Ross

Collecte:

Zondag voor de Oecumene / Willibrordzondag.

Zondag 8 november 12.30 uur: Doopviering met Diaken van Boven.

Gedoopt worden:

Teun Derksen, Elzenhof 1c, Pannerden

Kris Bronkhorst, Chopinstraat 15, Zevenaar

Jesselynn Lemm, Zandakker 38, Babberich.

Woensdag 11 november 19.00 uur: Eucharistieviering / Martinusavond

met Pastoor Thanh en gemengd koor.

Zaterdag 14 november en zondag 15 november is er geen viering.

Programma Musiater

Zo'n Toon. Persoonlijke hommage aan Toon Hermans

Een heerlijke avond met liedjes van en verhalen over Toon Hermans. Samen met twee geweldige zangeressen en een live-band neemt Maurice Hermans (zoon van Toon) u mee achter de coulissen van het bonte leven van zijn vader. Zing mee met de bekende hits én geniet van minder bekende of zelfs niet eerder uitgebrachte pareltjes uit Toons rijke repertoire. Laat u verrassen door smakelijke anekdotes en ontroerende verhalen uit zijn privéleven. Zo dichtbij Toon kwam u nog nooit!

Donderdag 12 november; aanvang 20.15 uur

Ashton Brothers (Try-out)

Enfants terribles. Eeuwenlang werden de best bewaarde geheimen van circusfamilies over de hele wereld zorgvuldig van generatie op generatie doorgegeven. Totdat ze terecht kwamen bij de grootste kinderen van de theaterwereld: de Ashton Brothers. Zij doopten de ongelofelijkste acts en trucs om tot een bonte mix van acrobatiek, muziek en regelrechte tovenarij. Doe eens gek en trakteer iemand op een flinke dosis adrenaline, spanning en een toefje betovering. Welkom bij de splinternieuwe show van de Ashton Brothers: Enfants terribles.

Dinsdag 17 en woensdag 18 november; aanvang 20.15 uur

Het Musiater, Bommersheufsestraat 62, Zevenaar; info@hetmusiater.nl / www.hetmusiater.nl; 0316 524477.

Basketiers'71: Tweede Eikeltjes Toernooi

ZEVENAAR - Met liefst acht deelnemende teams kon het tweede Eikeltjestoernooi van Basketiers'71 starten.

Deelnemende teams: Deaf Jumpers (2 teams), Twello, Dedein, Old Pigeons, Dragons & Co, Basketiers (twee teams). Twee poules van vier en een aantal kruisfinales, maakten het vijf wedstrijden per team. Een flink aantal wedstrijden dus, die stuk voor stuk spannend waren en waar het plezier vanaf straalde.

Recreatief, sportiviteit, gezelligheid stond voorop, daar ging het om, was de insteek van deze middag. Maar zoals bij ieder toernooi, wordt er gewonnen, verloren en dat maakt een eindstand. De finale werd een absolute kraker van jewelste, tot in de slotseconde spannend. Twello was net iets beter dan Basketiers 1, eindstand 16-15. Waardoor Twello de gouden bokaal mee naar huis mocht nemen.

De totaal einduitslag was: 1) Twello 2) Basketiers 1 3)Basketiers 2 4) Old Pigeons 5) Dedein, 6) Deaf Jumpers 1

7) Deaf Jumpers 2, 8) Dragons & Co. Na afloop kon een ieder gemoedelijk napraten onder het genot van chinees en een drankje naar keuze. Kortom, een succesvol toernooi, dat in de toekomst zeker een vervolg zal krijgen.

Vluchten en dichten In Filmhuis

ZEVENAAR – In een vluchtelingenkamp vindt Dheepan een surrogaatgezin, bestaande uit een alleenstaande vrouw en een weeskind. Hij liegt over zijn verleden als Tamil Tijger tegen de immigratiedienst en krijgt een baantje als conciërge in een door gangsters geregeerde Franse buitenwijk. De voormalige strijder wacht tot de gangsters de hal verlaten om keurig de lampen te vervangen en de rotzooi aan te vegen. Maar dan kan hij niet voor de waarheid wegwegvluchten. Vanaf vrijdag 5 november, 14.30 uur.

In 'Underdog' is Dino een 23-jarige Zweedse die droomt van beter bestaan in het welvarende Oslo. Helaas zit ze daar vast in een vicieuze cirkel van tijdelijke baantjes, financiële zorgen en wilde feesten. Maar dan leidt een ongelukje ertoe dat ze wordt aangenomen als huishoudster bij een doorsnee Noors gezin. In de loop van een aantal zwoele zomerweken belandt ze in het hart van een bizarre driehoeksverhouding. Vanaf donderdag 7 november, 20.15 uur

Poetry Slam: Acht dichters gaan de strijd met elkaar aan. In enkele rondes dragen zij binnen een bepaalde tijd gedichten voor. De jury en het aanwezige publiek bepalen wie de winnaar is en wie naar de volgende ronde gaat. Daarbij zijn zowel de inhoud als de performance op het podium erg belangrijk. Het wordt een literaire middag vol gezelligheid en met bluesmuziek van Esk-Esque. De wedstrijd is een voorronde voor de Nederlandse Kampioenschappen in januari 2016. Zondag 8 november, 14.00 uur.

Volledige informatie www.filmhuiszevenaar.nl en 0316 344250.

Oogstdienst met leden fanfare OBK

WESTERVOORT - Op 8 november om 10.00 uur is er een oogstdienst met medewerking van enkele leden van fanfare Oefening Baart Kunst.

"Het stemt ons dankbaar dat we voldoende te eten hebben, dat Nederland een vruchtbaar land is en dat de natuur ons zoveel geeft. Om deze dienst extra feestelijk te maken verleent OBK haar medewerking. Echt de moeite waard om te komen luisteren. Ook u kunt bijdragen aan een vruchtbare dienst."

Na afloop van de dienst worden er fruitbakjes naar ouderen en zieken gebracht.

De dienst is bij de PKN-gemeente, Dorpstraat 63 in Westervoort.

Danscontactavond 55-plussers

DIDAM - Op maandag 9 november vindt weer de maandelijkse dansavond plaats voor 55-plussers. Dit gebeuren is georganiseerd door de Stichting Senioren Kontakt Didam, Loil en Nieuw Dijk.

De avond begint om 19.00 uur en eindigt om 22.30 uur. Het overbekende orkest Jersey zorgt voor prachtige dans- en luistermuziek in zaal Jan en Jan, Lieve Vrouwplein 4 in Didam. Er is dus ook volop gelegenheid voor een praatje en een dansje. Bovendien is bewegen in de vorm van dansen heel erg goed voor lijf en geest en het is bovendien nog gezellig ook!

Toernooi succes voor jeugd van BC Thuve

DUIVEN - BC Thuve badmintonkanjers Leonie, Bart, Dylan & Bart hebben vorig weekend lopen schitteren op een badminton toernooi in Hengelo.

Helaas verloor Leonie Engel in de poulefase. Ze won twee singels met sterk spel. En twee wedstrijden waar ze iets te kort kwam. Goed om te zien dat ze zoveel vooruit gegaan is! Ook speelde ze de mix met top heer Bart Pleiter en daar kwamen ze helaas ook wat te kort. Bart Pleiter en Bart Mekers verloren in de poulefase. Maar lieten zeker zien dat ze op de goede weg zijn. In de dubbel speelde ze samen en wonnen ze de poule fase. Helaas door leeftijdsoverschrijding( Bart P 2 maanden te oud) mochten ze niet door. Erg jammer, want ze hadden ver kunnen komen!

Ook de kleine grote man Dylan Garnier speelde een toptoernooi met als kers op de taart een tweede plek met Dawit als dubbelpartner. Dylan liet zien dat ook hij in het enkelspel goede vorderingen heeft gemaakt. Ontzettend trots om deze toppers zo te zien spelen! Zoals trainster Soraya de Visch Eijbergen altijd zegt; hard work pays off. Soraya de Visch Eijbergen geeft de jeugd van badmintonclub BC Thuve uit Duiven training. De nummer 71 van de wereldranglijst geeft zowel op de maandag van 18.00 tot 20.00 uur als op de donderdag van 17.00 tot 18.00 uur training.

De groepen bestaan uit beginnende jeugdspelers en gevorderde jeugdspelers, maar iedereen doet op zijn eigen niveau mee aan deze training. "Wil jij ook een keer meespelen kom dan gerust naar de sporthal Triominos en doe mee met de trainingen. Voor meer informatie kun je kijken op onze website: www.bcthuve.nl."

Bock ’n' Roll in Angerlo!

ANGERLO - Zaterdag 7 november zorgt de band BPM, voor het vijfde jaar op rij, voor een spetterende avond tijdens Bock ’n' Roll in dorpshuis De Meent in Angerlo. Deze avond staat garant voor een heerlijk feestje, even lekker uit je dak!

Ook dit jaar zal nieuw Angerlo’s talent weer zijn of haar opwachting maken om het publiek te laten horen wat zij in huis hebben. De zaal opent 20.00 uur. De entreeprijs deze avond is negen euro (zes euro in de voorverkoop, voorverkoopadressen: Dorpshuis de Meent in Angerlo, Garage Schel in Angerlo en autobedrijf Scheers in Giesbeek); www.bpmmusic.nl; bpmmusic@live.nl.

Sint- Martinus Kerk Giesbeek

Za. 07-11
Woord- en Communie
Mw. Toos Looman        
19.00 u.
Caeciliakoor

Zo. 22-11
Woord- en Communie
Dhr. Jan Ubbink                
10.00 u.
Caeciliakoor

Zo. 29-11
Oecumenische Dienst te Lathum
Dhr. Jan Ubbink
10.00 u.

Di. 01-12
Woord- en Communie
Pastor Maarten Smits
10.00 u.
Caeciliakoor

Za. 05-12
Woord- en Communie
Mw. Betsie Hakvoort        
19.00 u.
Caeciliakoor

Zo. 13-12
Concert
Koninklijk Doesborgh's Mannenkoor
16.00 u.

Za. 19-12
H. Eucharistie
Pater Gerard Remmers
19.00 u.
Caeciliakoor

Ma. 21-12
Herdertjestocht
Start Dorpsplein
19.30 u.

Do. 24-12
H. Eucharistie
Pastoor Thanh
21.00 u.
Caeciliakoor

Za. 26-12
Woord- en Communie
Voorganger werkgroep
10.00 u.
Caeciliakoor

Spetterend slagwerkconcert MDVS Doesburg

Foto: B. Elizen

DOESBURG - Muziekcorps der Voormalige Schutterij Doesburg zoekt meerdere nieuwe mogelijkheden om zich aan het publiek te presenteren. Er worden nieuwe wegen ingeslagen, om het enthousasme van de leden voor samen muziek te maken aan het publiek te laten zien.

Voor het harmonieorkest is de weg van de 'Muziek an 't Water'-concerten ingeslagen, wat een groot succes blijkt te zijn na twee geslaagde versies aan de Doesburgse IJsselkade. De vereniging bestaat echter uit meerdere onderdelen. Naast het al genoemde harmonieorkest, is er een opleidingsorkest en een zeer enthousiaste slagwerkgroep.

Voor deze slagwerkgroep, onder leiding van Arend Jan van Straten, is een speciaal slagwerkconcert georganiseerd op zondag 8 november om 14:00 uur in het Martinus Atrium. De toegang van dit Slagwerkconcert is gratis. De slagwerkers van MDVS Doesburg zijn al weken druk aan het repeteren op een leuk en gevarieerd programma. Er worden typische slagwerkstukken gespeeld en melodische slagwerkstukken, zoals onder andere Apache, Martimony en Besame Mucho. Ook bekender klinkende nummers zullen gespeeld worden, zoals bijvoorbeeld Sealed with al Kiss en de River Kwai March.

Naast MDVS zullen drie andere verenigingen spelen deze middag: Slagwerkgroep van Eendracht uit Hummelo, Mallet- en Percussionband Drumband Rhenen en met Slagwerkgroep Sint-Radboud uit Silvolde.

Iedereen is van harte uitgenodigd om deze middag te komen luisteren en kijken hoe leuk het is samen muziek te maken. Nieuwe leden zijn altijd welkom bij MDVS Doesburg! Het Slagwerkconcert op zondag 8 november begint om 14:00 uur en is in het Martinus Atrium (Jul. van Stolberglaan 3 te Doesburg). Toegang is gratis.

Groencertificaat Voedselbank

ZEVENAAR - Jaap Sala (rechts) van de Stichting Voedselbanken Nederland heeft op vrijdag 23 oktober het certificaat Voedselveiligheid uitgereikt aan de Voedselbank Zevenaar-Rijnwaarden.

Coördinator voedselveiligheid Emile Koenders (midden) en voorzitter Fer van de Laar (links) namen het certificaat in ontvangst. Door dit certificaat weten afnemers en leveranciers vanaf nu dat het beheer, de opslag en het vervoer van het voedsel door de Voedselbank Zevenaar-Rijnwaarden honderd procent veilig is.

Kerkdiensten Ontmoetingskerk Zevenaar

ZEVENAAR - Op zondag 8 november gaat om 10.00 uur in de Ontmoetingskerk ds. Alle Jonkman voor in een avondmaalsviering. Tijdens deze viering zal er ook aandacht zijn voor de dankdag voor gewas en arbeid.

Na afloop is er gezamenlijk koffiedrinken in Ons Huis. In gebouw Ons Huis is er op hetzelfde tijdstip jeugdkerk voor jongeren van 12 tot 18 jaar. Op zondag 15 november gaat om 10.00 uur de heer J. Baars uit Dinxperlo voor.

Om 11.00 uur is er in Ons Huis de oecumenische kinderkerk voor kinderen van 3 tot 7 jaar. Het verhaal van Simson zal dan aan de orde komen.

Habeshal wordt markthal

LOBITH/ TOLKAMER - Op zondag 8 november is er weer een gezellige rommelmarkt in de Habeshal in Lobith/Tolkamer aan de 's-Gravenwaard 1.

"We beginnen om 10.00 tot 17.00 uur en er zijn weer leuke hebbedingetjes te koop. Natuurlijk is er weer een verrassing voor ieder kind. De muzikale omlijsting is dit keer in handen van 'kika on tour'. De entree is twee euro en voor kinderen tot twaalf jaar zelfs helemaal gratis."

Henny en zijn medewerkers ontvangen u graag in de kantine voor een vers bakje koffie en/of een lekker broodje. U kunt zich ook nog opgeven voor 6 december- rommelmarkt- markthallen Didam 12 december -kerstmarkt -Tolkamer 13 december –kerstmarkt- markthallen Didam via www.themaevents.nl en 06 31769290 (Theo).

Samen 900 jaar

Staande van links naar rechts: Doortje 84, Wenny 87, Chritstine 75, Mies 92, Ciel 80, Piet 89, Gerard 71, Henk 79; knielend van links naar rechts: Diny 81, Anny 85, Ria 77.

ZEVENAAR - Op 8 november viert het gezin Te Dorsthorst-Holtendorp, bestaande uit elf kinderen, het feit dat ze samen 900 jaar zijn.

Het feest wordt gevierd in zalencentrum Staring, Grietakkers 3 te Zevenaar. Alle elf kinderen wonen nog zelfstandig.

Lezing: Midwinterhoornblazen

ZEVENAAR - Tussen de eerste advent en 6 januari kunt u in de Achterhoek en Liemers het klagende geluid van de Midwinterhoorn horen.

Volksuniversiteit Zevenaar schenkt bijzondere aandacht aan dit immaterieel cultureel erfgoed via een lezing door Jan Jansen van de Midwinterhoorngroep Bergh. Hij zal op woensdag 11 november vanaf 19.30 uur op boeiende wijze vertellen over dit instrument, zijn geschiedenis, hoe het gebouwd wordt en natuurlijk het bijzondere geluid.

De lezing gaat alleen door bij voldoende aanmeldingen. Via de website van de Volksuniversiteit (www.vuzevenaar.nl) kan iedereen zich aanmelden. Voor meer informatie kan men bellen of een e-mail sturen (0316 333443 // info@vuzevenaar.nl).

Sinds 2013 staat het midwinterhoorn blazen op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. Het midwinterhoornblazen is een oud Germaans gebruik, dat door het christendom is overgenomen. Met het 'klagende' geluid hoopte men niet alleen de onzichtbare boze geesten, maar ook ziekten als de pest, koorts en tyfus te verjagen. Het christendom heeft het gebruik overgenomen en wordt het gezien als een vreugderoep (d ‘Olde Roop) als een aankondiging van de geboorte van het kerstkind. Later werd dit instrument ook gebruikt als alarmsignaal.

Het mooist klinken de melancholieke geluiden bij vrieskou. In een bos of heuvelachtig omgeving, bij voorkeur als de schemering invalt. Tijdens deze lezing zal Jan Jansen op boeiende wijze vertellen over dit bijzondere instrument en het geluid. Hoe zoek je het beste hout, hoe bewerk je dat en bouw je een mooie hoorn en hoe leer je blazen.

Other Roads in De Lantaern Zevenaar

ZEVENAAR - Zaterdag 7 november vanaf 20.15 uur, aanvang: 21.00 uur is er een optreden van Other Roads in De Lantaern aan De Hooge Bongert 3 in Zevenaar (naast de Bibliotheek). De toegangsprijs bedraagt vijftien euro. Meer info staat op www.delantaern.nl.

Voor degene die om wat voor reden dan ook vorig jaar niet van Other Roads kon genieten (zoals bijvoorbeeld door een uitverkochte Lantaern) kan dit jaar alsnog volledig aan zijn/haar trekken komen. De formatie rondom frontman Pete Abbott is dan ook erg populair 'on the continent'. Dit bijzondere trio stelt dan ook iedere keer haar publiek niet teleur en staat garant voor een spetterende, ingetogen maar vooral een sfeervolle avond. Pete Abbott is de drijvende kracht achter Other Roads. Hij is niet alleen songwriter maar ook een zeer gewaardeerde en gerespecteerde gitarist en een uitzonderlijke zanger. Pete is een charismatische performer die zelfvertrouwen uitstraalt, hij is met zijn twee muzikale vrienden altijd bezig om het publiek een fijne avond te bezorgen waarbij het lijkt of het hem geen enkele moeite kost. Gregor Borland's is zanger en een geweldige violist. Dat kan ook haast niet anders met twee leermeesters als de legendes Donald Riddell en Hector MacAndrew. Gregor heeft acht Schotse fiddle-kampioenschappen gewonnen, hieronder valt ook de gewilde 'Henry Williamson Trophy' in Inverness. Daarnaast bespeelt hij ook de mandoline en gitaar. Ook de rol van producer en arrangeur van Other Roads is bij hem in prima handen. Dave Walmisley is geboren op een tabak plantage in Zimbabwe en is zanger, getalenteerd multi instrumentalist en songwriter. Zijn kwaliteit om prachtige verhalen te vertellen doorspekt met typische Dave Walmisley humor moet zeker niet onderbelicht blijven. De Lantaern is blij dat ze dit bij het publiek geliefde trio weer heeft kunnen boeken. (www.other-roads.com)

Zevenaarse schakers winnen

Yannick te Pest achter zijn schaakbord

ZEVENAAR - In de eerste wedstrijden van het nieuwe schaakseizoen was Zevenaar zeer succesvol. Het eerste team won twee keer en staat nu bovenaan in de promotieklasse van de OSBO. Eerst werd van SMB 1 in Nijmegen gewonnen met 4.5 -3.5 en daarna was Wageningen 3 met 5.5.-2.5 verslagen.

Guust Homs en teamleider Vincent Pelgrom scoorden beide keren het volle punt terwijl Arie Huysman, Toon en Reinier Janssen tot 1.5 punt kwamen. Invaller Daan Meiboom scoorde een keurige remise tegen Wageningen.

Het tweede team speelde tegen ASV 7 en won verrassend met 7-1 van een op papier veel sterker team. Er waren overwinningen voor Vincent Pelgrom, Edzard Bosch, Jeroen van der Poel, Hans Corbeel, Tonie Claessen en Yannick te Pest. De laatste debuteerde in dit team en speelde het eindspel van paard tegen een pionnen meerderheid keurig uit op zijn blindenschaakbord (zie foto). Teamleider Daan Meiboom en Jan Elfrink speelden remise.

Het derde team won in Terborg met 4.5-1.5 van Kameleon 1. Aan de eerste drie borden werd gewonnen door Tonie Claessen, Jeroen van der Poel en Daan Wijnholts. Pieter van der Poel, Nico Döll en debutant Menno Verbakel speelden remise.

Thema-avond ‘Verlies van een naaste’ bij Het Braamhuis

ZEVENAAR - Als je partner of iemand in je naaste kring sterft, stort je wereld in. Naarmate de tijd verstrijkt voelt het vaak steeds leger om je heen, wordt het gemis groter en lijkt het verdriet eerder erger te worden dan minder. Je bent 'nabestaande' geworden. Je probeert de draad weer op te pakken, maar dat lukt lang niet altijd. Hoe ga je verder, nadat je je partner of een naaste hebt verloren? Op deze vraag is geen pasklaar antwoord. Ieder mens is anders, iedere situatie is anders.

Heleen van den Hurk uit Duiven heeft een praktijk voor verliesverwerking. Zij begeleidt mensen om weer verder te gaan na het verlies van een geliefde. Op deze avond vertelt Heleen, waar je tegenaan kunt lopen en wat je zou kunnen doen om weer verder te kunnen. Er is veel ruimte om uw eigen vragen aan haar te stellen.

In januari 2016 wordt in het Braamhuis gestart met lotgenotenbijeenkomsten, bedoeld voor mensen die een partner (of naaste) verloren hebben. De bijeenkomsten worden begeleid door Renske Hoekstra. U kunt tijdens de thema-avond met haar kennis maken. Tijdens de thema-avond zelf kunt u zich na afloop ook aanmelden voor de lotgenotenbijeenkomsten.Thema-avond en lotgenotenbijeenkomst zijn ook los van elkaar te bezoeken.

De avond is op maandag 23 november van 19.30 tot 21.30 uur. Iedereen is welkom vanaf 19.15 uur. Zich opgeven voor de thema-avond en/of de lotgenotenbijeenkomsten kan via info@braamhuis.nl of via 0316 332111 of 06 83109358.

Nederland Leest het korte verhaal

LIEMERS - 'Nederland Leest' viert in november haar tiende editie met het korte verhaal. De Bibliotheek Liemers deelt ook dit jaar uit: van 1 november tot en met 30 november is er voor elke volwassen lener een gratis exemplaar van het centrale boek, af te halen in alle vestigingen (zolang de voorraad strekt).

Meer weten over 'het korte verhaal' of de schrijver? Kom dan naar de superleeskring op zondag 29 november van 12.30 tot 14.30 uur in de bibliotheek van Zevenaar. A.L. Snijders, de bekende auteur van (zeer) korte verhalen, stelde een bundel samen met een staalkaart van korte verhalen uit de Nederlandstalige geschiedenis èn uit de eigen regio. Het voorwoord voor de editie Gelderse uitgave werd geschreven door Clemens Cornielje, Commissaris van de Koning.

Traditiegetrouw organiseert de Bibliotheek Liemers op de laatste zondag van november een superleeskring, waarbij iedereen wordt uitgenodigd om over het boek van A.L. Snijders en over het genre 'korte verhalen' te discussiëren. Leest u graag korte verhalen of pakt u liever een dikke roman uit de kast? Welke korte verhaal noemt u literair? Wanneer is iets eigenlijk nog een kort verhaal? Hoe is het korte verhaal ontstaan? En hoe oud is het genre eigenlijk? Wat kun je met een kort verhaal? Lezen en meteen doorgaan? Of haal je er meer uit? En hoe doe je dat dan?

Onder leiding van Manon Kummer (onder andere docente van de cursus Literatuur Leren Lezen bij de Volksuniversiteit Zevenaar, een laagdrempelige literatuurcursus) maakt u een reis door de wereld van het korte verhaal. Van Bocaccio tot Kafka en Nietszche tot de Nederlandse auteurs in de bundel van Nederland Leest. Want er zit meer in een kort verhaal dan u denkt. Iedereen is welkom om aan de superleeskring deel te nemen, aanmelden is niet nodig, de entree is gratis.

Kraam huren tijdens de kerstmarkt in Westervoort?

WESTERVOORT - De kerstmarkt wordt georganiseerd door vrijwilligers en ondersteund door winkeliersvereniging De Wyborgh (kerstmarkt Westervoort, voor Ú!). Deze vindt plaats op vrijdag 18 december op het Dorpsplein.

Winkelcentrum De Wyborgh zal op 18 december vanaf 17.00 uur het decor vormen voor de kerstmarkt. De inwoners en bezoekers van Westervoort krijgen de gelegenheid langs kraampjes te trekken en kunnen de hele avond genieten van diverse optredens en live-muziek. De kerstmarkt moet het gevoel van saamhorigheid onder de Westervoortse inwoners bevorderen. Om 21.00 uur stoppen de activiteiten bij de kraampjes.

"Wilt u met uw vereniging, onderneming of als particulier een kraam huren (kosten 42,50 euro per kraam, voor verenigingen gratis) of op een andere wijze iets voor de kerstmarkt betekenen, zoals op- en afbouw van de kerstmarkt, mail dan naar kerstmarkt.westervoort@live.nl.

Genieten van de mooie dagen rondom De Pelgromhof

ZEVENAAR - Met het verzetten van de klok en de prachtige kleuren rondom De Pelgromhof is de herfst echt begonnen. De afgelopen weken werden we getrakteerd op prachtige nazomerse dagen met aangename temperaturen. Veel bewoners van De Pelgromhof maken daar dankbaar gebruik van.

Ze maken een korte wandeling naar het centrum van Zevenaar. Er wordt nog iets gekocht voor de kleinkinderen, die dit weekend op bezoek komen. Samen bespreken ze de planten in één van de binnentuinen. Alle ruimte om te genieten van deze mooie dagen.

De herfst brengt ook kortere dagen, het is nu 's avond al vroeg donker. De gordijnen gaan eerder dicht en we drinken gezamenlijk een kopje koffie of thee. Dat is het voordeel van hier wonen er is altijd wat te doen.

Samen nog even kaarten in de gemeenschappelijke ruimte voor het eten. Gezellig samen sjoelen, kijken naar de film of zingen in het koor. Natuurlijk is er ook de ruimte om alleen te zijn op je kamer. In alle rust een boek lezen of een puzzeltje maken.

De Pelgromhof is onderdeel van Percura Zorg in Zevenaar. Een particuliere woonzorgorganisatie met een moderne visie op ouderenzorg die uitstekend aansluit op de hedendaagse ontwikkelingen in de zorg.

Pelgromhof, Molenstraat 7, Zevenaar; 085 4019684; www.percurazorg.nl.

Nieuw China restaurant in Emmerich

EMMERICH - Uit eten gaan in Duitsland is voor veel mensen geen onbekende gewoonte. De aangename prijzen, de ruime porties en de gemütliche sfeer staan daar garant voor. Neem u daarbij nog de vriendelijke Chinese gastvrijheid, dan is een bezoek aan het nieuw geopende China restaurant Wakelo (voorheen Haili) aan de Reeserstrasse 59 in Emmerich zeker de moeite waard.

Het is nog geen vijftien minuten rijden van de grens. Het restaurant maakt, met zijn prachtig gedekte tafels, een chique en luxueuze indruk. Echter de prijzen zijn dat allerminst: neem bijvoorbeeld door de weeks een Chinees avondbuffet met teppan yaki. U heeft de keuze uit zestig gerechten voor 18,50 euro, inclusief het drinken zoals frisdrank, koffie, thee, bier en wijn! Het middagbuffet van dinsdag tot en met zaterdag is ideaal om met (een groepje) kinderen te gaan: voor de kinderen betaalt u 5 en 7,90 euro voor de volwassenen.

Heeft u iets te vieren met een groot gezelschap? Ook dan kunt u terecht bij restaurant Wakelo. Er is een ruimte beschikbaar voor 20-25 personen en een grotere ruimte voor 50-70 personen. U bent van harte welkom aan de Reeserstrasse in Emmerich waar u ongetwijfeld hartelijk zult worden ontvangen door de nieuwe eigenaar Jun Lin en zijn medewerkers.

Het restaurant is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.30 tot 15.00 en van 18.00 tot 22.00. Voor reserveringen kunt u bellen of (binnenkort) online op de website http://www.wakelo.de/

U kunt parkeren op een eigen parkeerterrein achter het restaurant. (tip: direct naast het restaurant is een tankstation met hele lage benzineprijzen!)

Reeserstr. 59, Emmerich am Rhein; 0049-2822-9775888

Ontmoeting in 't zonnetje!

DUIVEN - Bent u op zoek naar nieuwe contacten? "Dan nodigen wij u van harte uit op dinsdag 17 november van 10.00 tot 12.00 uur in het cultureel centrum ’t Eiland, Eilandplein 302 Duiven. Mikado zet Ontmoeting in de Wijk en alle andere (ontmoetings)activiteiten in ’t zonnetje. Een feestelijke happening voor inwoners die graag nieuwe contacten willen maken.

Jolanda Knorren, directeur van Mikado zal de ochtend openen. Er zullen verschillende ontmoetingsactiviteiten van Mikado worden gepresenteerd. Uiteraard zorgen wij voor een kopje koffie met wat lekkers. De muzikale begeleiding wordt verzorgd door dj Martin. Neem uw buurman/vrouw, vriend(in) of kennis mee. Iedereen is welkom. De entree is gratis en aanmelden is niet nodig.

Ontmoeting in de Wijk is een project dat aanspraak en gezelligheid biedt aan mensen uit Duiven, Loo, Groessen en Westervoort onder begeleiding van enthousiaste vrijwilligers. Iedere dinsdag is er een ontmoeting in Liemerije van 10.00 tot 12.00 uur en iedere donderdag in CC ’t Eiland van 10.00 tot 12.00 uur. Voor dit project heeft Mikado subsidie ontvangen van het Oranjefonds.

Het Oranjefonds steunt sociale initiatieven met geld, kennis en contacten. Afgelopen jaar besteedde het 28,7 miljoen euro aan organisaties die een betrokken samenleving bevorderen in het Koninkrijk der Nederlanden. Door deze bijdragen ontmoeten mensen elkaar of vinden zij een nieuwe plaats in de samenleving. Het Oranjefonds wordt onder andere gesteund door de Nationale Postcode Loterij, De Lotto en door Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningen Maxima zijn al sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranjefonds.

Wilt u meer weten over Ontmoeting in de Wijk? Neem dan contact op met Bianca Kemperman, sociaal werker Mikado: b.kemperman@mikado-welzijn.nl of 0316 250700.

Betaalbaar eten bij Kade 7

TOLKAMER - Betaalbaar eten bij Kade 7, een van de mooiste plekken van Oost-Gelderland. Sinds 1 oktober is er de mogelijkheid om bij Kade 7, op de Kade in Tolkamer, voor een zeer aantrekkelijke prijs te eten.

De grootste zomerdrukte is achter de rug, maar het fantastische uitzicht op de Rijn en de gemoedelijk sfeer, blijft de mensen trekken naar Tolkamer. Zeker nu men ook nog dagelijks na 17.00 uur kan genieten van een nieuw ingeslagen weg: de 2- en 3-gangen keuze menu's. Voor een 2 gangen menu, bestaande uit een voorgerecht en een hoofdgerecht €14,90. Voor een 3- gangenmenu betaalt u maar 17,90 euro. Deze wisselende menu's kunt u compleet maken met een heerlijk flesje wijn voor de fantastische prijs van 9,95 euro.

Bram Lamers zal geregeld in de keuken staan, die samen met de dames van het 'kadeteam' u een smakelijke avond bezorgen. Dit samen, met de niet weg te denken gastheerschap van Carlo Timmermans, zal garant staan voor een geslaagde avond.

Winterkost.

Uiteraard blijft de normale kaart bestaan, die zoals gebruikelijk reeds is uitgebreid met de regionaal inmiddels beroemde heerlijke erwtensoep en boerenkool. Zoals u ziet: De Kade in Tolkamer is niet alleen in de zomer een bezoek meer dan waard.

Reserveren aanbevolen! Europakade 7, Tolkamer; 0316 547229;
info@kadetolkamer.nl , www.kadetolkamer.nl.

Je bent beter af bij Auto Totaal Center en Garage Kleine

DOESBURG - Door de jaren heen hebben Auto Totaal Center en Renault Garage Kleine & Zn een betrouwbaar imago opgebouwd. In de hele regio staan wij bekend om vakmanschap en kwaliteit voor een scherpe prijs. Dit met onze zeer gewaardeerde persoonlijke benadering maakt het voor u zeker de moeite waard onze bedrijven te bezoeken.

Voor al het onderhoud, Apk, airco-service, trekhaken, banden, uitlaten en nog veel meer, hebben wij twee professioneel ingerichte werkplaatsen met goed opgeleide monteurs en de modernste diagnose apparatuur! Onze ruime selectie van goedgekeurde Bovag occasions zijn ook voorzien van de Nationale Autopas.

Liever een nieuwe auto, maar wel bij uw vertrouwde garage, Auto Totaal Center en Garage Kleine zorgen ervoor. De aanschaf van een auto is een zaak van vertrouwen. De auto van uw keuze moet immers in een perfecte staat zijn, van hoge kwaliteit en met een redelijke prijs.

Al onze Bovag occasions worden geleverd met een nieuwe Apk, onderhoudsbeurt en de bekende zes maanden honderd procent Bovaggarantie! Onze bedrijven hebben een continue voorraad van uitstekende Bovag-occasions!

Bij onze vestiging van Renault Garage Kleine & Zn aan de Nieuwstraat 3 hebben wij een ruime selectie van Renault occasions en bij Auto Totaal Center aan de Leigraafseweg 17 alle merken occasions. Kom snel kijken in Doesburg naar de mooiste en beste occasions van de hele regio! Graag tot ziens in onze showrooms!

Ons complete aanbod staat op www.autodoesburg.nl.

Autorijschool Hans van Buren kiest voor Toyota Bloemberg

Van links naar rechts: Hans van Buren, Roy Bloemberg en Raymond van Buren

DUIVEN/ZEVENAAR - Autorijschool Hans van Buren in Duiven rijdt de komende jaren weer in twee gloednieuwe Toyota's Avensis rond. Al meer dan twintig jaar is Autorijschool van Buren al weer klant bij Toyota Bloemberg in Zevenaar en lessen zij met verschillende Toyota's.

Nu gaan beide familiebedrijven gaan weer met elkaar in zee! Zowel Hans als zijn zoon Raymond hebben namelijk gekozen voor de nieuwe Avensis 1.6 Diesel en hebben hun vorige Toyota's ingeruild bij Bloemberg. Beide vorige auto's hadden gezamenlijk meer dan 800.000 km gereden.
En ze gaan nu voor de volgende prettige en probleemloze kilometers.

Autorijschool Van Buren, Schapenweide 135. Duiven; www.hansvanburen.nl.

Autobedrijf Bloemberg, Marconistraat 21, Zevenaar; www.toyota-bloemberg.nl.

Presentatie stads- en jeugdprins Boemelburcht

ZEVENAAR - De Stichting Boemelburcht gaat samen met carnavalsvereniging Paljas op zaterdag 14 november de nieuwe stads en jeugdprins presenteren voor het nieuwe carnavalsseizoen.

De presentatie vindt plaats in de residentie van Paljas, De Buitenmolen, Molenstraat 7.

Maar voordat bekend wordt gemaakt wie de nieuwe stadsprins van Zevenaar (Boemelburcht) wordt, nemen de carnavallisten eerst afscheid van stadsprins Karel (Vleeming) de eerste en zijn adjudant Jorrin (Vermeulen) en jeugdprins Jarrick (van den Berg) en zijn adjudant Bart (Godschalk).

Op deze speciale en gezellige avond wordt naast de nieuwe stadsprins van Boemelburcht ook de nieuwe jeugdprins ingehuldigd. Na het officiële programma barst het feest los met de Retteketet Showband.

De zaal gaat om 19.00 uur open en het programma start om 19.30 uur. Toegangskaarten kosten 7.50 euro per stuk en zijn te verkrijgen via reserveren@paljas.nl. Verdere informatie staat op www.boemelburcht.info.

Anti-fietsdiefstalactie: gratis fiets graveren

ZEVENAAR - Fietsdiefstal komt in ons fietsland helaas vaak voor. Om fietsers te helpen het risico op diefstal te verkleinen, houden de gemeente Zevenaar en de politie op dinsdag 10 november een anti-fietsdiefstalactie.

Bij deze actie kunt u gratis uw fiets laten graveren en voorzien van een uniek nummer. Van 12.00 tot 18.00 uur staat het Centrum Fietsdiefstal op station Zevenaar. Om te laten graveren heeft u een legitimatiebewijs nodig, zodat uw fiets geregistreerd kan worden.

Goed op slot zetten en registreren

De eenvoudigste manier om het risico op diefstal flink te verkleinen, is het goed op slot zetten van uw fiets. Slechts tien procent van de fietsen op het station staat goed op slot. De rest is dus kwetsbaar voor diefstal. Wie zijn fiets met een ART-goedgekeurd kettingslot ergens aan vastzet, loopt veel minder risico op een dag lopend naar huis te moeten. Laat uw fiets bovendien graveren en registreren. Is uw fiets dan toch een keer verdwenen, dan kan hij veel beter worden teruggevonden. Er worden namelijk steeds vaker fietsen opgespoord die zijn geregistreerd in het fietsdiefstalregister.

Maak kans op een gratis slot

Tijdens de actie wordt een ART-goedgekeurd AXA-kettingslot verloot ter waarde van 35 euro. Het ART-keurmerk garandeert een maximale beveiliging tegen diefstal. Sloten met dit keurmerk zijn bij elke fietsenwinkel verkrijgbaar. De gemeente Zevenaar organiseert deze actie in samenwerking met de politie, Centrum Fietsdiefstal en de Provincie Gelderland.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sint zwaait naar de kinderen van toen

DUIVEN - Op zaterdag 14 november krijgen de bewoners van verzorgingshuis Thuvine bijzonder bezoek: Tijdens de jaarlijkse Sinterklaasintocht van Duiven, zullen Sinterklaas en gevolg de bewoners verblijden met een bezoek.

Omstreeks 13:30 uur zal de optocht arriveren bij het verzorgingshuis aan de Burgemeester Van Dorth tot Medlerstraat. De route van de jaarlijkse intocht is speciaal omgelegd zodat Sint en Pieten kunnen zwaaien naar deze 'kinderen van vroeger'. Sinterklaas nodigt alle kinderen van nu uit om mee te komen zwaaien naar de bewoners, zodat er een sfeervolle ontmoeting plaatsvindt tussen jong en oud. Verzorgingshuis Thuvine zorgt voor een kleine versnapering zodat iedereen het weer een beetje warm krijgt om Sint en Pieten een nog warmer onthaal te geven.

Omstreeks 13:45 zal de optocht zijn route richting het centrum weer vervolgen. Iedereen aanwezig bij verzorgingshuis Thuvine wordt uitgenodigd om het laatste gedeelte van de route mee te lopen. Zo zal omstreeks 14:00 uur met de aankomst van de Sint in Duiven op het Remigiusplein, het feest officieel losbarsten.

Dubbelconcert in Doesburg

DOESBURG - Op 15 november vindt er een concert plaats van het Koninklijk Doesborgh's Mannenkoor samen met Opera Gelderland-Oost, met als thema: van Verdi tot Lloyd Webber.

"Wij, als leden van het Koninklijk Doesborgh's Mannenkoor (KDM) zijn er van overtuigd, dat het een geweldige middag zal worden. Vooral de stukken die samen worden gezongen met Opera Gelderland_oost (OGD), zullen geweldig aanspreken. Edith Weetink zal als zangeres/lady speaker optreden, In het verleden hebben we met haar al enkele mooie optredens gehad."

De dirigent van OGO, Frank LitjenS, is oud-dirigent van het KDM wat een extra band schept. Floris Dirkse van den Heuvel is sinds enkele maanden de dirigent van het KDM. Deze haalt muziek kwaliteiten bij de koorleden naar boven waarvan ze niet weten dat ze ze hebben. "Als organisatie verwachten we dan ook, dat u allen een middag zult beleven waar u nog graag aan terug denkt."

Het concert vindt plaats in Martinus Atrium aan de Juliana van Stolberglaan 3 in Doesburg. Aanvang van het concert is 15.00 uur. Zaal open om 14.30 uur. Toegangskaarten kosten tien euro zijn verkrijgbaar bij VVV Doesburg, Kerkstraat 6, 0313 470988 en Primera, Meipoortstraat 12, Doesburg, 0313 633599 en aan de zaal. Donateurs krijgen 2,50 euro korting.

Kerkdiensten PKN Rijnwaarden

TOLKAMER/LOBITH - Op zondag 8 november gaat de eigen predikant ds. E. Roth voor in de dienst.

"In deze dienst vieren we dankdag 'voor gewas en arbeid'. We danken voor wat we gekregen hebben en die dank die uiten we door goed te doen aan de ander, onze naaste. Iedereen kan zelfgemaakte producten of groenten of fruit uit de eigen tuin mee nemen. Deze zullen voor het goede doel na de dienst worden verkocht."

Tijdens de dienst zullen enkele gemeenteleden voor extra muziek zorgen met het bespelen van saxofoons en trommel.

Zaterdag 14 november is er om 10.00 uur dienst in Zorgcentrum Lobede in Tolkamer. Ook hier zal ds. E. Roth voorgaan.

Zondag 15 november is br. A. Peters uit Barneveld de voorganger.

De diensten op zondag 8 en 15 november zijn in de protestantse kerk in Lobith en beginnen beide om 10.00 uur. Iedereen is welkom.

Na de dienst is er gelegenheid om een kopje koffie of thee te drinken en met elkaar na te praten.

PKN Rijnwaarden, Markt 15, Lobith.

Dag van het Talent voor tafeltennissers

ZEVENAAR - Op het nationaal sportcentrum Papendal in Arnhem werd 1 november voor de achttiende keer de 'Dag van het Talent' georganiseerd. De organisatie (NTTB (Nederlandse Tafeltennisbond) in samenwerking met de afdelingen) verwelkomde ruim zestig talentjes van tien jaar uit het hele land.

Door Piet van Breukelen

Van TTV Zevenaar kregen drie talentjes een uitnodiging mee te doen aan deze sportieve en leerzame dag. Romy van Wanrooij, Marc van Egmond en Pien Heijneman lieten zich deze dag dan ook van hun best kant zien. Na een flinke warming-up kregen de deelnemertjes een 'testcirquit' voorgeschoteld. Het circuit bestond uit negen spelletjes waarin vooral de snelheid en balvaardigheid werden getest; met als voornaamste coördinatievaardigheden: balgevoel, mikken, snelheid en oog-handcoördinatie.

Na de pauze werd in meerkampen uitgemaakt wie de werkelijke talenten waren die voor een vervolg in aanmerking kwamen. De besten zouden namelijk worden uitgenodigd voor een proeftraining bij de selectiegroep die wekelijks traint op Papendal.

Dat laatste is voor de Zevenaarse talenten nog een brug te ver. Marc, Romy en Pien hebben zich kranig geweerd en veel geleerd, maar kwamen in de eindfase tekort om zich in de strijd om de ereplaatsen te kunnen meten. In hun herinnering keken ze niet alleen terug op een gezellige dag, maar ook op een dag die hen geleerd heeft serieus te blijven trainen om hun spelniveau op te krikken. En natuurlijk was iedereen trots op de oorkonde die na afloop aan de deelnemers werd uitgereikt.

Planten en dieren helpen te overwinteren

ZEVENAAR - Op woensdag 18 november verzorgt IVN werkgroep de Liemers een avond hoe je het best planten en dieren kunt helpen te overwinteren.

Foto: Gerrit van Alst

Tuinen zijn belangrijke overwinteringsplekken voor wilde dieren, denk hierbij niet alleen aan vogels en egels, maar ook aan insecten en amfibieën. Wat moet je doen en vooral laten om hen zo veel mogelijk overlevingskansen te bieden? Door middel van tips en een praktijkopdracht helpt IVN een ieder op weg. Vanaf 19.30 uur is iedereen welkom in het NME gebouw, Vestersbos 2 in Zevenaar. Kosten inclusief koffie of thee twee euro vijftig.

H. Andreas-Maria Koningin Zevenaar

Zevenaar: Zondag 8 nov. 9.30 uur: Eucharistieviering, Kindernevendienst Voorganger: Pastoor Thanh. Koor: Herenkoor Pannerden.

Intenties: Gerrit Sweers, Mia van Dalen-Kelderman, Antoon Witjes, Annie Bosman-Janssen, Jan Heijneman en overleden familie Heijneman-van Alst.

Zaterdag 14 nov. 19.00 uur: Thomasviering, Voorganger: Pastor E. Lemmen.

Thema: “ Herinnering “ met medewerking Gemengd Koor uit Babberich.

Zondag 15 nov. 9.30 uur: Eucharistieviering. Voorganger: Pater G. Remmers.

Koor: Stella Maris.

Intenties: Overleden ouders van Gool-van Abeelen, Familie Visser-Verkerk,

Jaargetijde Wil Vermaeten, Ouders C. de Jager-Barten, Annie Bosman-Janssen.

Overleden:

13 okt. Albertus Godschalk, 81 jaar, Hunneveldweg 15, -

14 okt. Bernardus van Dijk, 65 jaar, Louis Couperusstraat 27, -

18 okt. Maria Gal-Reijers, 80 jaar, Meidoornstraat 12 Zevenaar.

18 okt. Gerda Hermsen-Kanthofer, 87 jaar, Tesma 3 Didam.

Basketiers'71: meer winst dan verlies

ZEVENAAR - Zaterdag 31 oktober zijn er liefst drie teams van Basketiers'71 die thuis spelen. De U16 speelt tegen Challenge. Een gelijkwaardige wedstrijd, geen van beide partijen doet onder voor de ander. De spanning blijft tot in de slotfase. Met een wanhoop schot van ver achter de middenlijn in de laatste seconde is het raak.

Gelijke stand, een ieder is tevreden. Handen schudden, sheets tekenen, de kleedkamers opzoeken, warme douche nemen. Alleen de wakende ogen vanaf de zijkant beslissen anders. Volgens de (nieuwe) regels mag gelijk spelen niet (meer). Het gehele 'circus' werd opnieuw opgeroepen en opgetuigd. Spelers uit de kleedkamer, teams opstellen en verlengen. Gelukkig kwam de U16 van Basketiers '71 als winnaar uit de bus: 54 – 52. Een mooie overwinning in over time.

Dames 1 tegen Wild Cats, een gelijk opgaande strijd waarin de voorsprong gestaag werd opgebouwd en uitgebreid. Deze voorsprong werd gekoesterd en vastgehouden. Een overwinning van 58 – 47 werd verdiend geboekt. Heren 1 tegen EBBC was eigenlijk hetzelfde verhaal, alleen dan net andersom. Heren 1 kreeg de achterstand niet omgebogen. Ondanks verwoede pogingen lukte dit niet en de vierde periode liet men lopen, gevolg een 68 – 91 nederlaag.

Sponsor bedankt

REGIO - DCSMB1 is trots op de familie Flipse van Jacobs Verhuizingen en Transporten dat ze hun naam gaan koppelen aan DCSMB1. Jacobs verhuizingen uit Velp is de specialist in verhuizingen in binnen- en buitenland voor zowel particulier als bedrijf.

Daarnaast kan men er terecht voor elke vorm van transport en beschikt men over een geconditioneerde loods met opslagboxen voor tijdelijke opslag. De pakken (hoody met trainingsbroek) die de meiden gaan gebruiken als presentatiepak voor zowel de wedstrijden en andere activiteiten werden zaterdag 17 oktober officieel uitgereikt door de heer en mevrouw Flipse van Jacobs Verhuizingen.

Zoals voor alle sponsoren van onze club geldt natuurlijk ook voor Jacobs Verhuizingen en Transport. "Bent u privé of op uw werk op zoek naar een vertrouwd adres voor verhuizing of transport denk dan ook aan onze sponsor! Voor meer info kijk dan op www.Jacobs.nl."

Keepster

Binnen het DCSMB1 team is men op zoek naar een keepster. "Lijkt het jou leuk om te keepen of te gaan voetballen en ben je geboren in 1999-2000 of 2001 stuur dan een mail naar meidenvoetbal@svdcs.nl en kom een paar keer meetrainen om te kijken of je het leuk vindt. Ook bij de andere meidenteams is versterking welkom; dus heb je interesse mail dan jouw gegevens naar bovenstaand mailadres."

Sponsors bedankt

ZEVENAAR - Graag wil zaalvoetbalteam ZVL 1 uit Zevenaar van deze gelegenheid gebruik maken om de sponsoren De Griethse Poort uit Zevenaar en Ros Sport uit Didam te bedanken voor hun sponsoring in tenues voor het gehele team. Wij hopen nog vele jaren samen met onze sponsoren verder te gaan.

Foto: Jouke Dijkstra

Tassen voor recreanten Sportclub Groessen

Foto: Koos Roelofs

GROESSEN - De handbalcompetitie is inmiddels in volle gang voor de recreanten van Sportclub Groessen. Met twee nederlagen en een gelijkspel kennen de dames een 'slowstart' van het nieuwe seizoen. Ze hebben op sponsorgebied wel snel succes geboekt.

Kwaliteitsslager Theo en Ria Scholten schonk de vrouwen nieuwe tassen. Op de foto wordt sponsor Theo omringd door het enthousiaste team. Vanaf links Nicole Gieling, Denise Koks-Uffing, Liane Koenders-Heijnen, Nathalie Scholten, Simone Koenders, Maureen van den Crommenacker-Vermeulen, Ghislaine Jansen-Reijers, Anne Wolters, Esther Staring, Dorothea van der Velden (coach) en op de voorgrond de keepsters Erika Robbe-van Ditshuizen en Petra Stevens-Berendsen. Niet op de foto trainster Marieke Bloemberg.

Duko E1 kampioen!

Achter staand: trainers: Frank Ligt en Arthur de Boom Spelers van links naar rechts:  Jadynn Ligt,  Chris Rensen, Romée Eelderink,  Femke Hinderks,  Yannick Scholtmeijer en Stephan de Boom.

DUIVEN - De kinderen van de E1 hebben er samen hard voor gewerkt om dit veldseizoen kampioen te worden. Iedereen heeft het hoogst haalbare uit zichzelf gehaald en dat heeft gezorgd voor dit prachtige resultaat waar we met ons allen trots op zijn!

Duko A2 kampioen!

Boven van links naar rechts: Robert Atzema (coach), Jens Atzema. Erik Zondag (trainer), Hugo Zondag, Stan Hofstra, Thomas van de Lindt, Alex Roelofs (invaller B1) Onder van links naar rechts: Tatum Smits, Vera Hartjes, Leja Dul, Aniek Meulmeester, Julie Biemans. Op de foto ontbreken nog Demi van Heukelom en Pepijn Arts, die er helaas niet bij konden zijn.

DUIVEN - Na een hele goede start dit seizoen van de A2, is het eerste veldseizoen afgesloten met een terecht kampioenschap. Momenteel laat deze ploeg een hele goede ontwikkeling zien welke de komende vier maanden in de zaal zal worden voortgezet.

F1 kampioen Zwaluwen

REGIO - Afgelopen zaterdag werd de F1 van korfbalvereniging De Zwaluwen kampioen.

Het kampioensteam met de trainers

Door goed samen te spelen hebben ze alle wedstrijden weten te winnen. De trainers zijn dan ook apentrots op deze kampioenen!

Herfstactie: Aluminium serres en kozijnen van Constral uit eigen fabriek met korting

LOBITH - Zit u te denken aan uitbreiding van uw woonruimte of om een aantal kozijnen te laten vervangen? Een mooie grote schuifpui of geheel wegklapbare vouwwand in uw achtergevel? Kom dan naar Constral serres en kozijnen in Lobith. In onze ruime showroom staan allemaal voorbeelden en er is veel fotomateriaal aanwezig van gerealiseerde projecten.

Op het gebied van uitbreiding woonkamer of keuken is een serre een aanrader. Veel licht en warmte waardoor u er graag in verblijft. Prachtige overkappingen maken we ook waardoor u langer buiten kunt zitten en de tuinmeubels ook mooi blijven. Zit u te denken om uw kozijnen te vervangen dan zijn wij daar zeker het aangewezen bedrijf voor.

De materialen die we gebruiken zijn onderhoudsarm en hebben een fraaie vormgeving. Onze aluminium profielen zijn rank, licht en toch stevig. Dat zijn de eigenschappen van Constral aluminium producten. Met aluminium zijn grote, sterke constructies te maken. De producten bieden bovendien een goede isolatie en zijn (zowel binnen als buiten) in alle kleuren leverbaar. Dat aluminium onderhoudsarm is, wordt eveneens als een groot voordeel ervaren.

Constral vervaardigt de kozijnen, deuren, schuifpuien, serres en veranda's in eigen fabriek. De klant kan er rekenen op perfect maatwerk. In de fraaie en ruime showroom kan een keuze worden gemaakt uit de verschillende mogelijkheden. Tijdens de open dag hebben kan men zich globaal oriënteren en kan men een nadere afspraak maken voor een op maat gedegen persoonlijk advies. Vakbekwame adviseurs helpen u graag en kunnen dan dieper ingaan op de materie.

Constral Serres en Kozijnen verzorgt het complete bouwtraject, inclusief het aannemerswerk. Constral beschikt over vaklui, die plezier hebben in elke klus, hoe moeilijk deze ook is. Het is een genot voor opdrachtgevers om te zien hoe prettig en gecontroleerd de bouw verloopt en afspraken worden nagekomen.

"Kom u maar eens kijken in onze ruime showroom in Lobith. Op offertes die tussen 11 oktober en 21 december zijn uitgebracht en voor 31 december opdracht worden, geldt een korting van tien procent."

Constral, Energieweg 2, Lobith; 0316 547121; www.constral.nl.

Mikado en Zonnekinderen bundelen krachten

REGIO - De laatste maanden is er in de media veel aandacht voor het aanbieden van passende arrangementen voor de ontwikkeling van peuters. Organisaties in kinderopvang en peuterspeelzaalwerk zullen vanuit wet- en regelgeving, maar ook vanuit pedagogische ambities steeds nauwer moeten gaan samenwerken.

Mikado, aanbieder van peuterspeelzaalwerk en peuteropvang in de gemeenten Duiven en Westervoort en Kinderopvang Zonnekinderen ervaren dit als een zeer positieve ontwikkeling. In dit licht tekenden zij eerder al een overeenkomst waarin is vastgelegd om vanuit een gemeenschappelijke pedagogische visie samen te werken. Dat beide organisaties al geruime tijd met de ontwikkelingsgerichte methode Startblokken werken was hierbij een belangrijke onderlegger. Om deze positieve ontwikkeling verder te verankeren zal Kinderopvang Zonnekinderen vanaf 1 januari 2016 de peuterspeelzalen/peuterwerk van Mikado overnemen. Beide organisaties zijn blij om met deze stap een waardevolle bijdrage aan het peuterwerk in de gemeenten Duiven en Westervoort te kunnen leveren.

Zonnekinderen is lokaal al een vertrouwd gezicht op het gebied van kinderopvang, integrale kindcentra, peuterspeelzaalwerk en gastouderopvang. Door het bundelen van kennis en ervaring wordt zorg gedragen voor een toekomstbestendige organisatie.

Mikado blijft zich vanzelfsprekend richten op welzijn zoals zij al bijna tien jaar in gemeenten Westervoort en Duiven doet. Mikado 2.0 geeft weer nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook in 2016 blijft Mikado zich richten op de vraag waar de verbinding ligt tussen mensen onderling, tussen sterke mensen en mensen die een steuntje in de rug nodig hebben, tussen ondernemers, tussen organisaties en alle daarbinnen én daarbuiten mogelijk denkbare combinaties en variaties.

"Uiteraard houden wij u de komende tijd op de hoogte van de ontwikkelingen. Mocht u echter nu al vragen hebben dan kunt u contact opnemen met ondergetekenden. Wilt u informatie over Zonnekinderen en/of Mikado? Dat kan! Op de websites www.zonnekinderen.nl en www.mikado-welzijn.nl treft u meer informatie aan."

Zwemplezier voor ouderen met dementie in Lobith

REGIO - Ontspannen en met een glimlach liggen bewoners van Liemerije in het zwembad. Samen met een vrijwilliger of familielid drijven ze rond, zingen ze een liedje of doen ze een spelletje. ,,Het is een voorrecht om dit met de bewoners te doen. Je ziet ze allemaal volop genieten en ontspannen. Zwemmen is volgens mij de beste therapie die er is", aldus activiteitenbegeleidster Petra Wout van Liemerije.

Liemerije gaat iedere twee weken op maandagmiddag zwemmen in zwembad De Boskuul in Lobith. ,,Het is altijd een gezellig uur en er wordt veel gelachen", vertelt Monic Janssen wiens schoonmoeder ook zwemt. ,,Ze vindt het heerlijk en zolang zij er schik in heeft, gaan we er mee door. Het is fijn om het samen te doen."

In principe wordt het zwemmen zoveel mogelijk met familie gedaan. Helaas lukt dat niet altijd omdat de familie bijvoorbeeld ver weg woont of werkt. Daarom is Liemerije op zoek naar vrijwilligers die kunnen helpen met uit- en aankleden van de bewoners en mee het water in gaan. ,,Voor veel vrijwilligers is het een drempel om te gaan zwemmen met ouderen met dementie. Heel begrijpelijk maar als ze het eenmaal gedaan hebben, vinden ze het vaak fantastisch. Het is zo mooi om te zien hoe de bewoners er van genieten", aldus Petra Wout.

Naast vrijwilligers om te zwemmen zoekt Liemerije Dijkzicht ook vrijwilligers voor het volksdansen op donderdagochtend, fietsen op de duofiets en wandelen. In Liemerije Dijkzicht in Tolkamer wonen twintig ouderen met dementie.

Ook vrijwilliger worden bij Liemerije Dijkzicht? Neem dan vrijblijvend contact op met het servicepunt van Liemerije servicepunt@lierije.nl of 088 0441920.

Total Car Projects haalt meer uit elke auto

Verne Teunissen: “Hier kan ik mijn klanten rustig ontvangen”

GIESBEEK – Stel, je houdt van auto's en elektronica. Hoe breng je dan het beste van deze twee werelden bij elkaar? Verne Teunissen vond in 2010 het antwoord met zijn bedrijf Total Car Projects. De 40-jarige ondernemer bouwt carkits, car computers, multimedia-, navigatie- en SCM-gecertificeerde alarmsystemen in auto's. "Zeg maar alles waar een draadje aan zit."

Voor bedrijven en particulieren. Van Alfa tot Ferrari Lamborghini. Nooit standaard-, altijd maatwerk. Daarnaast is hij specialist in het pimpen en stylen van auto's. Uitlaten, bumpers of wielen vervangen, chip tuning, wrappen en ramen blinderen is dagelijkse kost voor Teunissen die zich eind vorig jaar met zijn bedrijf op Uitmaat 1a in Giesbeek vestigde. Daar beschikt hij over een showroom en werkplaats van 110 m2.

"Ik deed veel op locatie, ik wilde een beetje van het imago van snelle jongen af. Hier kan ik mijn klanten rustig ontvangen met een kopje koffie." Teunissen hoopt met de fysieke vestiging ook meer particulieren te trekken. "Ik werk veel voor garage- en schadebedrijven en zakelijke klanten zoals Staatsbosbeheer en de politie. Landelijk is onze naamsbekendheid groot, maar lokaal en regionaal gezien kent nog niet iedereen mij." Lachend: "Daar mag best verandering in komen."

Hoe verklaart hij zijn succes? "Ik zit al 22 jaar in het vak. Het mooiste vak wat er bestaat vind ik en die passie zien klanten terug in het resultaat. Daarnaast ben ik erg secuur, een Pietje Precies, ja."

Total Car Projects, Uitmaat 1a, Giesbeek; 06 23393553; info@totalcarprojects.nl; www.totalcarprojects.nl.

Modeshow en veiling bij Grand Café Rutgers

LATHUM - Helpt u mee in de strijd tegen gynaecologische kanker? En heeft u zin in een leuke middag? Op zondag 29 november verzorgt Grand Café Rutgers een modeshow en veiling, waarvan de volledige opbrengst geschonken wordt aan de Stichting Ruby and Rose, onderzoek naar gynaecologische kanker.

De middag begint om 14.00 uur. U wordt ontvangen met een welkomstdrankje. Einde: 18:00 uur. Er worden leuke dingen geveild zoals een kappersbon, midweekcenterparks, en een APK voor uw auto, en nog vele andere leuke artikelen. Wilt u aansluitend dineren? Ter gelegenheid van deze middag serveren wij biefstukspies of varkenshaasspies met frites en salade voor tien euro naast onze á la carte menu's. Reserveren gewenst op 0313 632963.

De Muggenwaard 7, Lathum; 0313 632963.

Cultuurhistorische Vereniging Zevenaar geeft boek uit over De Wereld van Andreas Masius

ZEVENAAR - Op 7 november wordt het boek ‘De Wereld van Andreas Masius’ in het Eet-lokaal in de Wittenburgstraat door de Cultuurhistorische Vereniging Zevenaar gepresenteerd. Het boek is geschreven door historicus Ernest Stender.

Menigeen kent de naam Masius van het plein boven de parkeergarage aan de Nieuwe Doelenstraat in Zevenaar. Het plein is een herinnering aan een beroemde wetenschapper Andreas Masius, geboren op 30 november 1514 in de gemeente Lennik, nabij Brussel. Hij overleed in Zevenaar op 7 april in 1573. Hij werd in de Sint-Andreaskerk in Zevenaar begraven.

Hij maakte als secretaris van bisschop Johan von Weeze op een zeker moment kennis met het toenmalige stadje Zevenaar (In 1487 kreeg het dorpje stadsrechten) omdat een zus van de bisschop in Zevenaar woonde. Na het overlijden van de bisschop trok Andreas Masius naar Rome, waar hij in aanraking kwam met mensen uit de Oosterse kerk. Hij ontwikkelde zich tot kenner van het Syrisch en Aramees. In 1558 trad