GN Lingewaard

6 juni 2018

GN Lingewaard 6 juni 2018


Wil jij hier volgend seizoen bij staan?

Jonge Kracht MO13 op het NK (foto: Jeroen Leus) Foto: Jeroen Leus

HUISSEN - De meiden onder 13 van Jonge Kracht hebben onlangs bij het NK meisjesvoetbal een prima zevende plaats behaald.

"Maar veel belangrijker nog, ze hebben een mooie dag vol sportiviteit en gezelligheid gehad. En dat is precies wat bij alle meisjes teams van Jonge Kracht voorop staat: lekker voetballen en het gezellig hebben met elkaar. Ben jij een meisje tussen de 7 tot 19 jaar? Wil jij ook eens een keer vrijblijvend meetrainen? Stuur een mailtje naar wedstrijdsecretariaat-JK@outlook.com en we zorgen ervoor dat je een keer mee mag doen met je leeftijdgenoten.

Wie weet bevalt het je en sta jij volgend jaar met je medespeelsters op het NK."

Vierdaagse oproep!

LINGEWAARD - Loop jij de vierdaagse dit jaar voor een goed doel? Of organiseer je met jouw vereniging iets leuks langs de route van de dinsdag? Of heb je sowieso een leuk, ontroerend of bijzonder 4-daagse verhaal?

Stuur uiterlijk vrijdag 29 juni voor 12.00 uur je verhaal in via onze website (www.gemeentenieuwsonline.nl) onder vermelding van 'vierdaagse'. Heb je nog vragen? Bel 0481 464770. Een verhaal mag maximaal 250 woorden bevatten en je mag een (rechtenvrije) foto toevoegen. Deze moet minimaal 200 kb zijn.

Doe ook mee met Landerij De Park!

Zijdehoenders in de kinderboerderij (foto: ReversePixel Photography) Foto: ReversePixel Photography

BETUWE - Woensdag 13 juni van 19.00 - 20.00 uur houdt Landerij De Park weer een voorlichtingsbijeenkomst voor iedereen die graag mee wil helpen om dit mooie centrum voor natuuurbeleving draaiende te houden.

Tijdens de bijeenkomst maak je in circa één uur kennis met Landerij De Park. We vertellen je over de aanpak, de vrijwilligersvacatures en geven je een rondleiding over het terrein.

Op dit moment zijn we op zoek naar vrijwilligers voor de volgende teams:
* Kinderboerderij: Voor het dagelijks beheer van de kinderboerderij zoeken we een vrijwilliger voor de functie van assistent beheerder kinderboerderij voor minstens één dag per week gedurende openingstijden. Ook zoeken we nog dierverzorgers voor één à twee dagen per week. Voor de zomer zoeken we dierverzorgers, die gedurende de schoolvakantie minstens vijf dagen kunnen helpen.
* Bijen: weet je al het een en ander over bijenhouden of wil je je daar mee bezig gaan houden en vind je het leuk om bezoekers te woord te staan? Dan is er ruimte bij het bijenteam.
*NME (Natuur- en milieu educatie): mensen die ervaring hebben in het begeleiden van kinderen.
*PR/Communicatie: communicatief iemand met een vlotte schrijfstijl.

Verder zoeken we nog:
* ervaren klussers en mensen die het leuk vinden om minimaal één middag per week in de tuin mee te werken.
*iemand die af en toe mee wil helpen het terrein rondom terrassen en gebouwen onkruidvrij te houden. Graag je komst even aanmelden via: info@landerijdepark.nl. Meer informatie over Landerij De Park staat ook op: www.landerijdepark.nl.

Excuus Sjaak

In mijn stukje met als titel 'Paps' van afgelopen week heb ik een misstap gemaakt door de overleden vader van wethouder Helga Witjes te verwisselen met de vriend van haar moeder. Ik heb hierdoor Helga en haar familie pijn gedaan. Mijn excuus voor mijn onvergetelijke misstap.

Sjaak Veldkamp

Wordt RKHVV 'Vereniging van het Jaar'?

LINGEWAARD - Dit jaar vindt voor het eerst de verkiezing ‘Vereniging van het Jaar’ plaats. De verkiezing is een initiatief van de Rabobank met haar partners in sport en cultuur: NOC*NSF, LKCA en Kunstbende met als doel de kracht van sport- en cultuurverenigingen bij zoveel mogelijk Nederlanders in de schijnwerpers te zetten.

In 71% van alle Nederlandse gemeenten deden verenigingen mee aan de verkiezing. RKHVV is winnaar in de gemeente Lingewaard op basis van het meeste aantal stemmen en de hoogste gemiddelde waardering. "Hier zijn wij als RKHVV natuurlijk ook erg trots op. Naast voetbal houden we ons ook maatschappelijk bezig onder andere met een open eetcafé, sporten met mensen die een verstandelijke beperking hebben en een anti rookbeleid. Het volledige ingezonden verhaal van RKHVV en van de andere winnende verenigingen is terug te lezen op www.verenigingvanhetjaar.nl."

Woningcorporaties onderzoeken vergaande samenwerking

LINGEWAARD - De woningcorporaties Waardwonen en Woonstichting Gendt hebben op 9 mei hun huurderorganisaties uitgenodigd voor een gezamenlijk overleg. Het onderwerp van gesprek was de start van een onderzoek naar de voor- en nadelen van een eventuele fusie.

De bestuurders van de corporaties hebben de huurdersorganisaties geïnformeerd dat dit onderzoek binnenkort begint onder leiding van een externe begeleider. De corporaties hebben nog geen concrete plannen betreffende een eventuele fusie. De bijeenkomst was georganiseerd om het onderzoek af te stemmen en de huurdersorganisaties te informeren. In juni 2018 vindt een vervolggesprek plaats met de huurdersorganisaties.

Voor vragen over het onderzoek kan men contact opnemen met de contactpersonen van de corporaties/huurdersorganisaties. Bij Woonstichting Gendt en de Huurdersvereniging Gendt is dit Emy Lakerveld, bereikbaar via 0481 424 383 of e.lakerveld@woonstichtinggendt.nl. Petra van der Graaf is de contactpersoon van Waardwonen, Bewonersraad Lingewaard en Huurdersvereniging Millingen aan de Rijn en bereikbaar op 026 3263050 of communicatie@waardwonen.nl.

U2 Tribute-concert met Amerikaanse band L.A.vation

ANGEREN - In een twee uur durende show wordt duidelijk waarom deze groep 'The Worlds Greatest U2 Tribute' wordt genoemd. Afkomstig uit Los Angeles, Californië, dé entertainment hoofdstad van de wereld en volgens publiek en fans over de hele wereld is L.A.vation echt The Next Best Thing.

Geen andere U2 Tribute Band of U2 Cover Band komt visueel en muzikaal zo dicht bij de echte U2 als LA.vation. Ze brengen een twee uur durende show vol met memorabele elementen uit het verleden- en heden van U2 en alles met de nadruk op trots, passie en respect voor de 'vier' uit Dublin. Een show met alleen maar grote hits, want ze kunnen putten uit dertien bestseller-albums! Onder leiding van de onvergelijkbare Jason Thiesen als Bono, heeft dit kwartet geen middel onbeproefd gelaten om de meest accurate Tribute to U2 te zijn en daarmee dé ode te brengen aan de grootste band van hun generatie! Samen met Bart Davis, die zich de gitaar tovenarij van The Edge heeft eigen gemaakt, bassist Mikey Hachey die de lage tonen van Adam Clayton levert én trouw aan zijn real-life tegenhanger Larry Mullen, is drummer/muzikaal leider Jorgen Ingmar Alofs, het hart en ziel en van de groep.

Concert in Dorpshuis Angeren op zaterdag 30 juni. Aanvang: 20.30 uur. Zaal open: 19.30 uur. Tickets 15 euro (voorverkoop) zijn nu verkrijgbaar in het Dorpshuis of online via www.tributeband.nl. Info over de band: http://www.u2lavation.com of www.dorpshuisangeren.nl.

Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 9 juni

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, G. Peters en R. Heinen,

GK De Levensbron

19.00 uur; Maria Geboorte Lent, eucharistieviering, V. Bulthuis, St. Caeciliakoor

19.00 uur: St. Jacobus de Meerdere, Valburg, eucharistieviering, F. Bomers, Cantorum

Zondag 10 juni

10.00 uur: St. Werenfridus Elst, eucharistieviering, G. Peters en R. Heinen, St. Caeciliakoor

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, V. Bulthuis en M. Sanders, Terugkomviering Vormelingen, Exotherm

09.30 uur: O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Heteren, eucharistieviering, F. Bomers, Ubi Caritas

Doordeweekse vieringen in R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Maandag

Heteren, 18.30 uur , Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag

Huissen-Stad, 19.00 uur, dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag

Oosterhout, 09.00 uur, dagkapel, 1e dinsdag van de maand

Woensdag

Angeren, 09.30 uur uur, sacristie/kerk, 1e woensdag van de maand

Doornenburg , 09.30 uur, kerk , 2e woensdag van de maand

Gendt, 09.30 uur, dagkapel, 4e woensdag van de maand

Herveld, 19.00 uur, kapel Hoge Hof, 1e woensdag van de maand

Huissen-Zand, 09.30 uur , dagkapel , 3e woensdag van de maand

Lent, 19.00 uur, St. Jozef, 2e woensdag van de maand

Donderdag

Elst, 10.30 uur, Tertzio, 1e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 2e donderdag van de maand

Elst, 10.30 uur, Tertzio (wcv), 3e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 4e donderdag van de maand

Elst, 09.30 uur, De Hoeksteen, 5e donderdag van de maand

Vrijdag

Bemmel, 10.00 uur,kapel Liduina,1e vrijdag van de maand

Huissen-Stad, 10.00 uur, Sancta Maria, 1e vrijdag van de maand

Valburg, 09.00 uur, sacristie, rozenkrans, elke vrijdag

Valburg, 09.30 uur, sacristie, elke vrijdag


Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Jubileumjaar De Leemkuulers

25 juni 2018 bestaat Egerländerkapel De Leemkuulers uit Bemmel 25 jaar als zelfstandige kapel. In deze serie leest u hoe het de kapel deze 25 jaar vergaan is.

2014. De laatst jaren houden wij tijdens ons jaarconcert een verloting, De prijzen worden door de winkeliers van Bemmel gratis ter beschikking gesteld. Om deze mensen te bedanken hebben we het volgend bedacht. Op de vierdaagsezondag organiseren we een kapellenfestival. Dit trekt veel publiek naar Bemmel. Het festival zal plaats vinden op het marktplein van Bemmel. We schrijven de winkelierscommissie aan en leggen dit plan aan hen voor.

De bedoeling is: wij maken reclame en organiseren dit festival, de winkeliers kunnen die middag hun winkels openen en trekken dus ook klanten. Afijn, via de voorzitter worden we naar de filiaalbeheerder gestuurd en die stuurt ons weer door naar de secretaris, maar helaas geen bericht ontvangen van "wij zien dit ook zitten".

In dit jaar mochten alleen de supers op zondag open zijn. Veel winkeliers zagen het niet zitten om op zondag open te zijn. Een ja of een nee hebben we nooit gekregen. Dan organiseren we het toch alleen!

De supermarkten hebben ons wel in goederen gesponsord. Deze eerste Internationale Kapellen Festival Bemmel (IKFB) overtrof al onze verwachtingen, het werd een enorm succes. In de voorbereiding op- en tijdens deze dag werd het nogmaals duidelijk dat onze club alles voor elkaar krijgt als we er allemaal onze schouders onder zetten. (Dit jaar is dus het eerste lustrum van IKFB)

Bijzondere activiteiten in dit jubileumjaar

--Vierdaagse zondag 15 juli Internationaal Kapellen Festival Bemmel op de markt in Bemmel. Aanvang 11.30 uur, gepland einde 17.00 uur. Dit is het eerste lustrum. Gratis toegang.

--Zaterdag 29 september jubileumconcert in zalencentrum De Kolk in Haalderen. Aanvang 20.00 uur gepland einde 22.30 uur Kosten 5 euro.

--15 december slotconcert samen met zangkoor Meander in de Theaterkerk in Bemmel. Aanvang 20.00 uur gepland einde 22.30 uur kosten 7,50 euro Tevens is er een mini-kerstmarkt verzorgdf door en voor goede doelen (SOL, Buddyhuis is www.stophersentumoren.nl, Vlinderfonds).

Woningcorporaties onderzoeken vergaande samenwerking

Woningcorporaties onderzoeken vergaande samenwerking

LINGEWAARD - De woningcorporaties Waardwonen en Woonstichting Gendt hebben op 9 mei hun huurderorganisaties uitgenodigd voor een gezamenlijk overleg. Het onderwerp van gesprek was de start van een onderzoek naar de voor- en nadelen van een eventuele fusie.

De bestuurders van de corporaties hebben de huurdersorganisaties geïnformeerd dat dit onderzoek binnenkort begint onder leiding van een externe begeleider. De corporaties hebben nog geen concrete plannen betreffende een eventuele fusie. De bijeenkomst was georganiseerd om het onderzoek af te stemmen en de huurdersorganisaties te informeren. In juni 2018 vindt een vervolggesprek plaats met de huurdersorganisaties.

Voor vragen over het onderzoek kan men contact opnemen met de contactpersonen van de corporaties/huurdersorganisaties. Bij Woonstichting Gendt en de Huurdersvereniging Gendt is dit Emy Lakerveld, bereikbaar via 0481 424 383 of e.lakerveld@woonstichtinggendt.nl. Petra van der Graaf is de contactpersoon van Waardwonen, Bewonersraad Lingewaard en Huurdersvereniging Millingen aan de Rijn en bereikbaar op 026 3263050 of communicatie@waardwonen.nl.

Ingezonden brief

De wereld voorgoed drugsvrij

Graag wil ik via deze weg de website: http://nl.drugfreeworld.org/real-life-stories.html onder de aandacht van de inwoners van de gemeente Lingewaard brengen. Drugs in het algemeen veroorzaken ziektes, criminaliteit en vervuiling. Een hoop ellende dus, en daar kunnen alle mensen samen wat aan doen !

Op de website vind uw informatie over drugs en drugs gebruikers. Ik hoop dat alle drugs voorgoed van de wereld verdwijnd. De informatie kan gebruikt worden om mensen met een middelen afhankelijkheids uitdaging te helpen, en kan gebruikt worden als voorlichting.

André Kemperman

Inloopspreekuur Platform Gendt

GENDT - Het inloopspreekuur is elke eerste donderdag van de maand (nu 7 juni) van 19.00 tot 19.45 uur in De Leemhof aan de Dorpstraat 1 in Gendt. Iedereen mag zonder afspraak binnenlopen of eventueel vooraf een afspraak maken voor het spreekuur. Er zijn géén vergaderingen gepland in juli en augustus, wegens vakantie !

Onder het genot van een kopje koffie of thee, kan men bij het platform terecht over opmerkingen, suggesties of klachten betreffende leefbaarheid en veiligheid in de straat of wijk. Dit wordt in de aansluitende platformvergadering besproken en zo nodig doorgestuurd naar de Gemeente en/of Politie.

Als u niet kunt komen op het afgesproken tijdstip kunt u ook e-mailen naar informatie@platformgendt.nl. Voor klachten over groenvoorzieningen, verlichting en trottoirtegels et cetera kan men rechtstreeks contact opnemen met de Gemeente Lingewaard, Kinkelenburglaan 6 Bemmel telefoon 026 3260111.

"Wilt u meer informatie? Bent u geïnteresseerd in het werk van het platform of wilt u er meer van weten, neem dan vrijblijvend contact op met de voorzitter e-mail voorzitter@platformgendt.nl. Voor informatie over uitvoeringen van platform Gendt bezoekt u www. Platformgendt.nl."

Gérard Willemsen met gezin in Dublin 'In Ierland zijn de mensen iets relaxter'

Tekst: Hans Schmeinck

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze rubriek delen ze hun ervaringen. Deze week: Gérard Willemsen (36) uit Huissen, die precies een jaar in Dublin woont. Met vrouw Maricel en dochter Emma. 'De Ierse grond is zeer vruchtbaar, want kindje nummer twee wordt in oktober verwacht.

Oh, moderne tijd. Ruim een jaar geleden werd Willemsen via Linkedin door een headhunter benaderd voor een baan als Planning Director bij een bedrijf in gezondheidszorg voor dieren. ,,Ik heb international management gestuurd aan de universiteit Nijmegen en altijd interesse gehad in andere landen en culturen. Toen dit aanbod kwam heb ik een aantal goede gesprekken gevoerd met mijn vrouw en familie en de knop doorgehakt. In een maand tijd baan opgezegd, alles verkocht, zoals huis, auto's, meubels en verhuisd naar Ierland.'' Mét vrouw Maricel en dochter Emma!

De Huissenaar trouwde met haar in 2011 en een paar jaar later kwam hun eerste kindje ter wereld. ,,Emma is inmiddels vier jaar oud en was als eerste ingeburgerd in Ierland. Na een klein jaartje geniet Engels al haar voorkeur. Om niet haar roots volledig te verliezen krijgt ze elke zaterdag Nederlandse les op de Nederlandse school in Dublin. Verder blijkt de Ierse grond zeer vruchtbaar, want kindje nummer twee wordt in oktober verwacht.''

Zijn moederland leeft nog volop in Willemsen. ,,Na een klein jaar voelen we ons nog helemaal Nederlands. Ik ben wel benieuwd wat Emma zegt na een aantal jaartjes.'' Het leven in Ierland bevalt hem en gezin prima. ,,Het fijne is dat de mensen hier iets relaxter zijn dan in Nederland. Ze wachten netjes op hun beurt en zijn minder gestresst. Ik mis de Nederlandse individualisme dan ook niet. Alles moet snel, snel en schijt aan de rest.''

Kleedkamerhumor

Daarentegen is in Ierland niet alles rozengeur en maneschijn. ,,Wat beter kan zijn de overheidsvoorzieningen. Scholen, dokterspraktijken en ziekenhuis zijn voor Nederlandse begrippen gedateerd. In Nederland is dat allemaal beter geregeld.''

Willemsen is voor zijn werk regelmatig in het buitenland. ,,Mijn team is gestationeerd in Amerika, Brazilië, Spanje en België. Zo kon ik na afloop van een zakenreis laatst mijn broer John in Brazilië bezoeken.'' Ook komt het gezin vaak naar Huissen. ,,Zoals voor de afhandeling van de woningverkoop, de bruiloft van mijn broertje, kerst en oud en nieuw en Pasen. We logeren dan steevast bij mijn ouders op dezelfde kamer waar ik als kind ook sliep. En spreken we af met vrienden voor een drankje in Big Fish of Het Moment.''

Maar een keer liep een gepland bezoek aan zijn ouders mis. ,,Konden we niet bij hun 50-jarige bruiloft zijn. Er woedde hier namelijk de ergste sneeuwstorm in 35 jaar tijd. Op dat soort momenten besef je dat, hoewel dichtbij, je soms toch ver weg bent. Verder mis ik het zondagmiddagbiertje bij mijn ouders en de kleedkamerhumor met mijn vrienden bij HVV.''

Willemsen ziet een terugkeer naar Huissen of Nederland wel voor zich. ,,Ja hoor, we zouden dit avontuur aangaan voor drie tot vijf jaar. Het zou fijn zijn als onze kinderen nog een beetje van opa en oma konden genieten.''

'Door een sneeuwstorm misten we de 50-jarige bruiloft van mijn ouders.'

.

Inloopspreekuur Platform Gendt

Inloopspreekuur Platform Gendt

GENDT - Het inloopspreekuur is elke eerste donderdag van de maand (nu 7 juni) van 19.00 tot 19.45 uur in De Leemhof aan de Dorpstraat 1 in Gendt. Iedereen mag zonder afspraak binnenlopen of eventueel vooraf een afspraak maken voor het spreekuur. Er zijn géén vergaderingen gepland in juli en augustus, wegens vakantie !

Onder het genot van een kopje koffie of thee, kan men bij het platform terecht over opmerkingen, suggesties of klachten betreffende leefbaarheid en veiligheid in de straat of wijk. Dit wordt in de aansluitende platformvergadering besproken en zo nodig doorgestuurd naar de Gemeente en/of Politie.

Als u niet kunt komen op het afgesproken tijdstip kunt u ook e-mailen naar informatie@platformgendt.nl. Voor klachten over groenvoorzieningen, verlichting en trottoirtegels et cetera kan men rechtstreeks contact opnemen met de Gemeente Lingewaard, Kinkelenburglaan 6 Bemmel telefoon 026 3260111.

"Wilt u meer informatie? Bent u geïnteresseerd in het werk van het platform of wilt u er meer van weten, neem dan vrijblijvend contact op met de voorzitter e-mail voorzitter@platformgendt.nl. Voor informatie over uitvoeringen van platform Gendt bezoekt u www. Platformgendt.nl."

Loterij Speeltuin Hulhuizen

HULHUIZEN - Maandag 28 mei was de trekking van de 51e verloting van Speeltuinvereniging Hulhuizen.

De eerste prijs, een cadeaubon ter waarde van 125 euro is gevallen op lotnummer 1536. De tweede prijs, een cadeaubon ter waarde van 50 euro is gevallen op lotnummer 119 en de derde tot en met de achtste prijs zijn cadeaubonnen, die gevallen zijn op lotnummers: 2017, 2875, 1387, 215, 2753, 438.

De prijzen zijn gedurende drie maanden na trekking af te halen bij: Jolanda Meijer, Groenestraat 2 in Gendt; 0481 423123.

Ingezonden brief

Kermis in Haalderen

Alle attracties zaten zo dicht op elkaar dat er met een wandelwagen moeilijk door te komen was en met een scootmobiel was dat helemaal niet mogelijk. De kinderen of kleinkinderen moest je vanaf cafetaria Moos in de gaten houden. Een draaimolen, normaal op iedere kermis aanwezig, was nergens te bekennen. Fietsers van Gendt naar Bemmel moesten bij de kermis uitwijken via de autoweg omdat er kermiswagen waren geparkeerd op het fietspad.

Johannes t.W.        

Menu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 11 juni kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 18.00 uur het volgende menu afhalen: tomatensoep, spaghetti en een toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te brengen!

"Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555.

Het ‘Bemmels afhaalpunt’ is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550).

Profiat kampioen!

BEMMEL - Woensdag 30 mei zijn de jongens van sportclub Bemmel JO12-1 kampioen geworden.

In een overtuigende laatste wedstrijd wonnen ze met 7-1 van de nummer 3, DVV uit Duiven. Daarmee sleepten ze het kampioenschap in de wacht. Een geweldige afsluiting van een mooi seizoen. Proficiat jongens! Coach Gerie en trainers bedankt voor jullie inzet !

9 / 32

Column

Peanuts

Tijdens het persuurtje jubelt het college dat ze een paspoort thuisbezorgen voor 4,95 euro. Een landelijke richtlijn. En dat is niet de kostprijs. Het wordt bijgelapt door de gemeente. Waarom moet een niet-reislustige burger en die geen paspoort heeft meebetalen aan een bezorgservice? Wel naar Zuid-Afrika vliegen, maar kan in Lingewaard geen paspoort ophalen? Ik voel hem aankomen, zegt wethouder Theo Janssen. Terecht, want mijn zure ongelijkheidsgevoel broeit. Het beleid is dat alle tarieven, van riolering tot ophalen van afval, kostendekkend moeten zijn. Behalve een populistische bezorgservice, verzonnen door de toenmalige PvdA-minister Plasterk. De gemeentelijke bijdrage is volgens Witjes op haar miljoenenbegroting peanuts. Onze begroting is een optelsom van peanuts. Geen buitenlandse zomervakantie, dus geen paspoort. En dan begint de zomer ook nog met een onverwachte uitgave. Mijn klompen zijn versleten. Net bij aanvang van het tuin- en moestuinseizoen. Googelend op zoek naar nieuwe klompen kom ik tot de ontdekking dat Lingewaard helemaal geen plattelandsgemeente is. Welkoop verkoopt alleen gele klompen die lijnrecht lijken te komen uit een souvenirwinkel in Amsterdam. Googelend kom ik uit bij een souvenirwinkel (!) in de Koningstraat in Arnhem. Ze hebben wel blank geschuurde klompen. Omdat internetshoppen niet aan mij is besteed, stap ik op de fiets naar de Gelderse hoofdstad. Nee meneer, zegt de stadse winkelmiep, uw maat hebben we niet. Googelend stuit ik op een klompenmakerij in Zeeland. Originele geschuurde lage klompen. In voorraad. Mijn geliefde is gewiekst in internetshoppen en digitaal betalen. Ze bestelt twee paar. Om te passen en om boven de 40 euro uit te komen. Verzending is dan gratis. 1 paar stuurt ze terug. Het zijn peanuts, toch 3,95 aan verzendkosten verdiend. Uh, de gemeenteraad van Moerdijk heeft het college teruggefloten die op basis van de landelijke richtlijn ook paspoorten wilde thuisbezorgen. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft gekozen voor een meer kostendekkend bezorgtarief van 15 euro. Verschil 10,05 euro. Op een vliegvakantie peanuts.

Sjaak

Prestaties Betuwse voetbalclubs na de winterstop Waren onze voorspellingen juist?

Onze verwachting was dat Excelsior Zetten nét geen kampioen zou worden, maar dat werd het nipt wél. (Foto: Hans Schmeinck)

Medio februari dit jaar gaven we een overzicht van de positie van alle voetbalclubs uit Overbetuwe en Lingewaard op dat moment en de verwachte eindklassering. Nu de reguliere competitie er op zit, dé check. Onze voorspellingen kwamen soms akelig goed uit.

Tekst: Hans Schmeinck

Hoofdklasse: De Bataven stond elfde en de voorspelling luidde: 'eindigt netjes, maar ook kleurloos in de middenmoot'. Dat klopt, al is het de lage middenmoot. RKHVV stond destijds lager (14e) maar wist de rivaal uit Gendt uiteindelijk in punten (35) bij te halen. De verwachting dat de (vertrekkende) spelers alles op alles zetten om trainer Frans Koenen en de club met klassebehoud uit te zwaaien is uitgekomen. Twee goed!

1E: Bemmel bivakkeerde toen nog op plek 6. De verwachting van Spot op Sport: 'de aanvallers weten het net weer te vinden, maar Bemmel loopt juist op doelsaldo nét nacompetitie mis'. De roodzwarten scoorden zowaar twee keer zoveel en kwamen in de nacompetitie terecht! Maar dan wel die tegen degradatie… Twee uit drie, derhalve.

2I: De voorspelling of misschien wel wens was dat Spero kampioen zou worden. Maar dat lukte de Elstenaren door eigen toedoen c.q. één punt verschil niet. Twee uit vier.

3D: HAVO stond destijds 11e (van de 14). Verwachting: de Haalderenaren moeten alle zeilen bijzetten om degradatie te voorkomen en dat zou lukken op de laatste dag. Daarin slaagde HAVO knap. Drie uit vijf. Driel stond keurig vierde, maar vanwege smalle selectie zeiden we: 'linkerrijtje'. Dat kwam, op nr. 7, nét uit. Vier uit zes.

Wel/Geen toetje

4F: een knappe vierde plek voor GVA toen. Verwachting: mede vanwege het relatief makkelijke programma behalen de ridders van Doornenburg nacompetitie om promotie. Ook dat kwam uit. Ze werden zelfs tweede. Puntje erbij.

Jonge Kracht stond, teleurstellend, zesde. Verwachting: nacompetitie. De Huissenaren begonnen echter te laat te winnen (vanaf april) en eindigden op een zelfde, teleurstellende, zesde plaats. En geen toetje. Geen score.

Een voorlaatste plaats voor Angeren destijds, maar nog wel drie duels tegoed. Verwachting: het bijtekenen van trainer Edwin Geldof straalt af op de ploeg, die punten sprokkelt en sportpark De Poel eindelijk weer tot een onneembare veste omtovert en in zo in de middenmoot afsluit. Dat daarna maar één thuisduel verloor en eindigde als vijfde. We gunnen onszelf dit punt zeker ;-) DVOL uit Lent: 'promoveert via nacompetitie', schreven we. Dat moet nog blijken, half punt derhalve. OSC (Oosterhout) zou gaandeweg bovenin afhaken en eindigen in de middenmoot. Niet waar, want mooie vierde plaats en nacompetite om promotie. Geen score dus. Evenals voor de voorspelling dat Elistha in de nacompetitie zou belanden. Maar de Elstenaren verloren daarna alle (!) duels en werden laatste. Al speelt het volgend seizoen op zaterdag.

Conclusie

Over zaterdag gesproken, we dachten dat Excelsior Zetten nét naast de titel zou grijpen en via het toetje alsnog zou promoveren. Ze werden echter nipt kampioen en promoveerden rechtstreeks (half punt). Voor Dodewaard hadden we promotie via nacompetitie verwacht. Het toetje werd inderdaad gehaald (half punt).

En EMM Randwijk en Valburg sluiten het seizoen kleurloos af. Die eindigden respectievelijk onderin de middenmoot en als laatste. Dus twee punten erbij.

In zondag 5D speelde SDOO uit Heteren inderdaad geen rol van betekenis meer, evenals SVHA uit Herveld-Andelst in 5E. Beiden eindigden inderdaad als grijze muizen c.q. lage middenmoter. Weer twee.

Conlusie: 11,5 punten gescoord uit onze 18 verwachtingen. En plus één, als DVOL en Dodewaard nog promoveren. Voorwaar geen slecht resultaat. Volgende keer voorspellen we vóór het seizoen!

Kliederkerk Huissen 'Op ontdekkingsreis'

HUISSEN - Bijna vakantie! Waar ga jij dit jaar heen? Euro Disney, Terschelling of lekker in de hangmat liggen luieren? Soms weet je het niet: waar zou ik nou écht graag naar toe willen? En wat moet je meenemen als je op reis gaat? Dat moet je soms eerst gaan ontdekken en daar zijn vakanties voor.

Daar gaat deze Kliederkerk over: we gaan op ontdekkingsreis. Een speurtocht, na de ontdekkingsreis een hapje (de BBQ gaat aan!), een lied en een verhaal.

Ga je mee op ontdekkingsreis, kom dan naar Kliederkerk Huissen. Kliederkerk is voor jong (0-12) en ouder, familie, vrienden, met en zonder (klein)kinderen, iedereen is welkom! Kliederkerk is op zondag 10 juni van 16.00 – 18.00 uur (let op: een andere tijd!) en we beginnen in de Protestantse Kerk in Huissen, Raadhuisplein 35. Voor meer informatie: 06 16764999 of mail naar kliederkerkhuissen@gmail.com. En check onze FB-site voor de laatste informatie!

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen

Zondag 10 juni 2018 (2e zondag na Trinitatis), aanvang 10.00 uur. Voorganger ds. Matthijs Glastra. Ook op vrijdagmiddag van 14 – 16 uur bent u welkom in ons kerkgebouw voor een kopje koffie of thee, even bijpraten of om zo maar even stil te zijn.

Wachtend op onthulling langs de Linge

Wachtend op onthulling langs de Linge (foto: Henk Eerden) Foto: henk eerden

LINGEWAARD - Op 6 juni wordt op veel plaatsen stil gestaan bij D-Day. De bevrijding van West Europa werd op die dag in 1944 bloedig ingeluid.

6 juni is in de Betuwe de dag waarop we de positie van burgers in oorlogstijd, naast de meer militair gerichte herdenkingen, ook een legitieme plek geven. Immers de Goudsbloem is het symbool voor de kracht en vastberadenheid van de burgers. Onder moeilijke omstandigheden maakten zij deel uit van de oorlog met zijn gewelddadigheden, de evacuatie en de terugkeer. Om die reden is als onderdeel van de laatste fase van de naamgevingen WO II in het Herinneringslandschap langs de Linge een ode ontstaan voor de burgers.

Het vrijwel aaneengesloten fietspad van Karbrug in Huissen/Bemmel tot aan Kasteel Doornenburg krijgt een nieuwe naam. Passend in de symboliek van de vluchtenden is het te onthullen bord verpakt in een wit laken. De kleur wit was een aanduiding voor piloten en andere militairen dat het om vluchtende burgers ging.

Op 6 juni om 15.00 uur zal het bord onthuld worden. De locatie is in Doornenburg; aan de Linge nabij het kasteel op de hoek Rijnstraat/ Koffiemolen. Fred de Graaf is de eregast. Hij is voorzitter van het platform WO2 en maakt die dag ook kennis met oorloggerelateerde markeringen zoals de Liberation Luisterkeien bij het Massagraf en het kasteel.

De jeugd laat zich vertegenwoordigen door een jonge klarinettist en de kinderburgemeester. Het gedicht Terugkeer wordt ten gehore gebracht. Einde program is 15.30 uur waarna een korte nazit in het kasteel.

Failliete aannemer jaagt Lingewaard na acht jaar op kosten

De rode Trespa platen rond het gebouw moeten er af om de houten constructie er achter te kunnen vervangen (foto: Sjaak Veldkamp)

BEMMEL – Gevelplaten die van OBC 't Drieske afwaaien. Oorzaak, nalatigheid van de aannemer die het gebouw in 2006 heeft opgeleverd. De gemeente mag nu opdraaien voor de herstelkosten van 45.000 euro.

In 2010, vier jaar na ingebruikneming van het Juniorcollege werd voor het eerst geconstateerd dat de Trespa platen van de gevel losraakten. De aannemer uit de gemeente Grave was een jaar eerder failliet verklaard en maakte een doorstart onder een andere naam. De gemeente bleef met de brokken zitten. Verhaal halen was niet mogelijk. In 2011 raakten wederom platen los. Besloten werd alle gevelplaten met schroeven te borgen. Maar dat bleek niet voldoende Als gevolg van een hevige storm in 2016 vlogen enkele platen van de gevel, ondanks de extra borging. Dit was voor de gemeente de druppel om nader onderzoek in te laten stellen naar de oorzaak en herstelmogelijkheden. Voorkomen dient te worden dat leerling of medewerkers getroffen worden door afwaaiende gevelbeplating, zo meldt het college die vorige week het besluit heeft genomen om de gevels te herstellen.

De aannemer heeft er een potje van gemaakt. Er is geen gebruik gemaakt van de door de leverancier voorgeschreven lijm om de Trespa platen tegen de gevels te plakken. En de houten achtergrondconstructie is niet behandeld met een primerlaag. Gevolg, samen met onvoldoende ventilatie openingen is de houten constructie plaatselijk ernstig verrot waardoor de platen losraken.

De hele constructie moet vervangen worden. Omdat tijdens de werkzaamheden het risico bestaat dat Trespa platen kunnen breken en de standaardkleur niet meer leverbaar is, werd nog overwogen om ook alle beplating te vervangen. Gezien de extra kosten heeft de gemeente daarvan afgezien.

Open Toernooi van tennisvereniging Angeren

ANGEREN – De organisatie van het Coop Angeren 17+ Tennistoernooi is al weer druk bezig met de voorbereidingen voor het jaarlijkse Open Toernooi van tennisvereniging Angeren. Dit jaar wordt het toernooi gehouden van 3 september tot en met 9 september 2018.Het Coop Angeren 17+ dubbeltoernooi is traditiegetrouw een drukbezet toernooi. Er wordt gespeeld in de categorieën 4 tot en met 8 in het dubbelspel.

Op het tennispark is er de hele week van alles te doen. Naast natuurlijk de vele mooie tennispartijen zijn er ook heerlijke hapjes voor de toeschouwers. Verder wordt er vrijdagavond een loterij gehouden met vele prachtige prijzen. Welke dat zijn, blijft uiteraard nog even geheim. Kortom; het wordt weer een gezellige week bij TV Angeren.

"Ook dit jaar hopen wij je op ons toernooi te mogen begroeten. Je kunt je nu al inschrijven tot en met
zondag 19 augustus aanstaanden. Wel op tijd opgeven, want vol is vol! Tennis je zelf, ben je een supporter of hou je juist van een gezellig avondje? Je bent altijd welkom op ons tennispark De Fuik, Irenestraat 18 in Angeren."

René van Zadelhoff is niet te stoppen

René van Zadelhoff trots met beide prijswinnaars (foto: Chantal Staal) Foto: Chantal Staal

HAALDEREN - Op zaterdag 26 mei stonden er twee vluchten op het programma, de laatste vitessevlucht vanuit Vervins (269 km) 7.30 uur gelost en de eerste eendaagse fondvlucht vanuit Pithiviers (491 km) 7.00 uur gelost.

Het was weer René van Zadelhoff, die de eerste prijswinnaars had bij de Vliegende Post in Haalderen waar op Vervins 12 deelnemers 152 duiven inkorfden en Pithiviers 10 deelnemers 53 duiven inkorfden.Het was een zwaar weekend voor de duiven door het warme weer en de oosten wind.

Tijd van 11.20.59 werd de duif geklokt vanuit Vervins met een snelheid van 1163,165 p/min.Tijd van 14.54.16 werd de duif geklokt vanuit Pithiviers met een snelheid van 1033,157 p/min.

Uitslag als volgt:

Vervins

René van Zadelhoff 10 mee 3 pr. 1,13,18.

Chr.Graven 12 mee 3 pr. 2,24,25.

H.J. de Wijse 13 mee 6 pr. 3,5,17,19,21,32.

H.J.A. Leemreise 20 mee 6 pr. 4,20,22,23,34,35.

Comb. Weijers 10 mee 4 pr. 6,15,16,28.

Dirk Peters 15 mee 9 pr. 7,9,12,14,27,29,30,31,38.

Comb.Muller de Wijse 17 mee 2 pr. 8,26.

L.Meijer 16 mee 2 pr. 10,33.

Th. Rutjes 9 mee 3 pr. 11,36,37.

Pithiviers

René van Zadelhoff 8 mee 3 pr. 1,2,8.

Comb.Muller de Wijse 5 mee 1 pr. 3.

Dirk Peters 10 mee 2 pr. 4,13.

Chr.Graven 6 mee 3 pr. 5,10,11.

H.J.A. Leemreise 2 mee 2 pr. 6,9.

Th.Rutjes 3 mee 2 pr. 7,14.

H.J. de Wijse 4 mee 1 pr. 12

Fiets mee met Sasa

ANGEREN - De Sasa-fietstocht op vrijdag 29 juni start om 10 uur bij het Dorpshuis aan de Emmastraat 23 in Angeren. De rit is ongeveer 40 kilometer.

Om 12.00 uur is de pauze met een interessante rondleiding en een kop koffie of thee met een lunchpakketje. Rond 14.15 uur stappen de deelnemers weer op de fiets en gaan richting Angeren. Onderweg is er nog ergens een kopje koffie, thee of een frisdrankje. In het dorpshuis worden ze verwacht voor het avondeten. Dit alles exclusief niet-genoemde drankjes voor vijfentwintig euro. Ook niet-leden kunnen zich voor deze fietstocht aanmelden. "Als u mee fietst, verplicht opgeven en vooraf betalen. Dat kan tot en met 22 juni bij Henk Aarntzen, Kampsestraat 78, Angeren; 026 3255110 of 06 20668311.

Repair Café Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

                                                        

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. Wel wordt gevraagd om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

SWL organiseert weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee: op zaterdag 9 juni van 14.00 – 16.00 uur bij SWL, Cuperstraat 9 in Bemmel. De data van de andere kernen kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder ’ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien.

Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

Gewekt worden door nijlgans

Nijlgans (foto: Maria Gielen) Foto: Maria Gielen

HUISSEN - Sinds een week of drie strijkt er 's morgensvroeg rond 6.00 uur een aantal nijlganzen neer op het dak van boerderij De Zilverkamp en worden we in de buurt wakker gemaakt door gakkende ganzen.

Na een uur of twee vliegen ze weer weg om de volgende ochtend weer terug te komen...

Schaakprobleem 8

Wit geeft mat in 2.

Oplossing mailen binnen 3 weken na plaatsing in deze krant naar elstertorenschaakprobleem@gmail.com onder vermelding van schaakprobleem 8. De oplossing staat daarna op de site van de Elster Toren: www.elstertoren.nl

Mocht u interesse hebben om te schaken, neem dan een kijkje op de site voor meer informatie.

Nieuwe vlotten zwembad Walburgen

Het plaatsen van de nieuwe vlotten (foto: Willy Evers)

GENDT - Wat zijn we als zwem- en polovereniging trots op onze nieuwe vlotten in het buitenbad Walburgen in Gendt.

"Mede door bijdragen van gemeente Lingewaard, platform Gendt, en steunstichting Gendt-Doornenburg hebben we dit kunnen realiseren!"

Sluitingsavond bij Vrouwengilde Doornenburg

DOORNENBURG - Het Vrouwengilde Doornenburg organiseert voor zijn leden op maandag 11 juni de sluitingsavond van dit seizoen.

Het belooft weer een leuke, gezellige avond te worden. Voor een hapje en een drankje wordt gezorgd. De avond begint om 20.00 uur en vindt plaats in zaal Kort Oisterwijk.

Aftellen tot Slag om Huissen is begonnen

De bende van de Wildeman (foto: H. ten Have) Foto: H. ten Have

HUISSEN - Nadat afgelopen zaterdag 26 mei het Beleg van Huissen is afgekondigd met onder andere het hijsen van de nieuwe gildenvlaggen in de masten bij de Arnhemse Poort, is het aftellen begonnen tot de bevrijding van Huissen op zaterdag 30 juni tijdens het Beleg en Ontzet van Huissen.

De gehele middag kan men getuige zijn van een reeks aan tradities, waaronder het vissen in de Molenkolk, de bende van de Wildeman en het Gelders kampement op de Molenweide. Vanaf 11.00 uur zullen de gilden door het centrum lopen, waarnaar de splitsing van de legers op de Markt volgt rond 12:30 uur. Hoogtepunt van de dag is De Slag om Huissen om 16.30 uur op de Molenweide. Tijdens dit spectaculaire schouwspel weten de Kleefse legers de Gelderse te verslaan en Huissen te ontzetten.

Zaterdagschool en de Bende van de Wildeman

Een van de bekendste figuren is de spion van de Gelderse, de Wildeman, die de hele dag door Huissen loopt om samen met de Huissense kinderen kattenkwaad uit te halen. Om 10:30 uur zijn kinderen van ongeveer 7 tot 14 jaar welkom om samen met hun ouders een kijkje te nemen bij de Bende in de Antoniuskapel (naast het oude stadshuis/ huidige convent). Rond 11:15 uur zullen de prijswinnaars van de Wildeman-kleurplaatactie bekend gemaakt worden uit de ingeleverde kleurplaten. Deze kleurplaat is verkrijgbaar bij verschillende winkels, de bibliotheek museum Hof van Hessen en VVV-kantoor in Huissen. Hierna gaan de kinderen mee met de Wildeman tot ongeveer 16.30 uur als de De Slag om Huissen plaatsvindt. Vragen over de Bende van de Wildeman? Kijk op GildenHuissen.nl of stuur een e-mail naar Wildeman@GildenHuissen.nl.

Vijf wereldwinkels in regio slaan handen ineen

Nieuw logo (foto: Jane Grob-van Hooydonk PR)) Foto: Jane Grob-van Hooydonk (PR)

ELST - De vijf wereldwinkels in Arnhem, Velp, Elst, Oosterbeek en Renkum gaan hun samenwerking fors verstevigen. De winkels trekken vanaf deze zomer samen op achter één logo en komen met gezamenlijke acties.

De ruim tweehonderd vrijwilligers van de niet-commerciële winkels gaan op deze manier vanaf juni hun succesvolle concept verder uitbouwen. Wereldwinkels verkopen uitsluitend producten tegen eerlijke prijzen. Bij iedere verkoop profiteren de producenten in derdewereldlanden, zoals arme boeren, rechtstreeks van de opbrengst.

Klanten weten de sympathieke formule zonder winstbejag steeds beter te waarderen. De consument is gevoelig voor eerlijk en koopt graag wanneer de lokale bevolking in het land van herkomst daar echt beter van wordt.

Samenwerking

De vijf wereldwinkels in de regio blijven zelfstandig hun assortiment samenstellen. De winkels bieden een eerlijk aanbod van cadeauartikelen, kunstvoorwerpen en lekkernijen. Tegelijkertijd gaan de vijf vestigingen intensief samenwerken om sterker te staan en het exclusieve aanbod nog beter onder de aandacht te brengen.

Dat gebeurt onder andere met gezamenlijke acties en een gedeelde stempelkaart. Klanten kunnen daarmee een aantrekkelijke korting bij elkaar sparen en die voortaan bij alle vijf wereldwinkels verzilveren.

Met een nieuw logo voor alle vijf winkels wordt de nieuwe samenwerking bezegeld en zichtbaar gemaakt.

Avondvierdaagse in Huissen

HUISSEN - De avondvierdaagse in Huissen is van start gegaan.

"We hopen dat het voor de wandelaars en medewerkers een sportief festijn zal worden. Speciaal woord van dank aan de oudercommissies van scholen die hun steentje hebben bijgedragen." Het voorinschrijven op het winkelcentrum Zilverkamp is zeker voor herhaling vatbaar volgend jaar. Let op: vrijdag 8 juni mag er om 18.00 uur gestart worden.

Protestantse gemeente Gendt-Doornenburg

GENDT - Op zondag 10 juni is er een viering in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan, om 10 uur. Hierin zal ds. Margreet de Bree voorgaan.

Tijdens de viering zal er voor de kinderen een gezellige en creatieve activiteit georganiseerd worden. Alle kinderen tot en met twaalf jaar zijn welkom. Na afloop is er gelegenheid om een kopje koffie/thee te blijven drinken. Allen uitgenodigd!

Alexander Baljaking van damvereniging VBI wereldkampioen sneldammen

Alexander Baljakin (foto: Joop Hendriksen) Foto: Joop Hendriksen

HUISSEN - Nadat Alexander Baljakin, speler van team 1 van damverenging VBI eerder dit jaar het Nederlands kampioenschap in de wacht sleepte, was hij bij het wereldkampioenschap sneldammen opnieuw succesvol.

In een evenement met een aantal collega-wereldtoppers haalde hij het wereldkampioenschap sneldammen in de categorie Rapid na een enerverende strijd binnen. Daarmee liet hij onder meer regerend wereldkampioen Shvartsman en de oud-wereldkampioenen Chizhov en Boomstra achter zich. Alexander scoorde 14 punten in negen wedstrijden Zijn directe belagers bleven steken op 13 punten.

Jonge Kracht JO19-1 glansrijk kampioen

HUISSEN - Nadat Jonge Kracht al voor de winterstop met maar twee verliespunten winterkampioen in de eerste klasse was geworden, speelde het ook dit voorjaar in de promotiepoule iedereen van de mat.

Met vier punten voorsprong werden ze dan ook verdiend kampioen en gaan volgend jaar naar de hoofdklasse. De jongens werden namens de trainers en begeleiding bedankt voor een onvergetelijk seizoen. Speciale dank was er ook voor Jonge Kracht, ouders en natuurlijk de sponsoren.

17 / 32

18 / 32

19 / 32

20 / 32

21 / 32

22 / 32

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 12 juni - 17.30u SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 13 juni - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 14 juni - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Donderdag 14 juni - 17.00u - De Tichel, Kolkweg 5a (van tevoren aanmelden bij de bar van De Tichel of bellen op maandag tussen 12 en 17 uur naar 0481 464409)

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag - donderdag tussen 10.00 - 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ’ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Eetcafé te zien.

Schutters van Op de Korrel behalen vier Nederlandse titels

In het midden Ben Huibers en Theo Lamers (foto: Frank Streng) Foto: Frank Streng

BEMMEL - Tijdens het gehouden NK Luchtwapens Opgelegd hebben schutters van Op de Korrel vier titels veroverd. Bij het onderdeel Luchtpistool won Theo Lamers goud en bij het onderdeel Luchtgeweer troefde Ben Huibers al zijn concurrenten af en pakte de titel. Dit was voor Theo overigens de prolongatie van zijn titel van verleden jaar.

Daarnaast werden ook de titels bij de teams behaald. Dat gebeurde bij Luchtpistool door Theo Lamers, Koos Janssen en Chris de Graaf, terwijl de gebroeders Ben en Johan Huibers samen met Alphons Stens dit deden bij het Luchtgeweer. Zeker mag daarbij niet onvermeld blijven de tweede plaats, die werd behaald door jeugdschutter Elianne Haas bij het onderdeel Luchtgeweer Junioren C Opgelegd.

De titelstrijd begon voor alle disciplines met een serie van 40 schoten. De beste acht schutters per onderdeel plaatsten zich vervolgens voor de grote finale, waar overigens weer vanaf nul werd begonnen. Na de voorronde van het Luchtpistool was het al duidelijk dat Theo op 'ramkoers' lag hetgeen hij vervolgens in de finale al snel liet merken. Niemand kwam nog in zijn buurt. Ook Koos niet want die werd uiteindelijk met zes punten verschil tweede.

Ook bij het Luchtgeweer werd op dezelfde wijze naar de finale toegewerkt. Alleen was hier de spanning een stuk groter. Aanvankelijk leek Carel van Driel uit Rotterdam hoge ogen te gooien, maar na het zestiende schot verloor hij de aansluiting. Ben Huibers was ondertussen met een goede reeks bezig en nam na het 20e schot de leiding om die niet meer af te staan. Jack Zeegers uit Belfeld werd tweede voor Albert Leijser uit Huissen.

Scootmobieltocht Zonnebloem Gendt

Puzzelen tijdens scootmobieltocht (foto: N. Pinta) Foto: N. Pinta

GENDT - Elk jaar in de maand mei organiseert de Zonnebloem Gendt een scootmobieltocht. Zo ook dit jaar verzamelden negen scootmobielers zich op het Julianaplein in Gendt. De weergoden waren ons weer goedgezind, want de zon stond hoog aan de hemel.

"Als verrassing gingen we allereerst bij Grandcafé nr. 19 een kop koffie met heerlijke kwarktaart nuttigen. Daar volgende de groepsindeling en welke tocht we gingen rijden.

De gasten werden verdeeld in drie groepjes. Om de vijf minuten vertrok en een groep samen met een paar vrijwilligers voor een foto puzzeltocht door ons mooie Gendt. De gasten werden uitgedaagd met foto’s van beelden, maar ook close-up foto’s van een voordeur of huisnummer en natuurlijk stonden er ook vragen bij die moesten worden beantwoord, zoals in de Woerdsestraat op een kruising, noem vijf soorten bomen of in de Nijmeegsestraat, wie is de ontwerper van de waterpartij of zoals in de Dorpstraat, noem de tien geboden van het gilde. Zo krijgen wij onze gasten ook aan de praat, want het mooie is; zij weten zoveel over de geschiedenis van Gendt, daar kunnen wij ook heel veel van leren. We sloten de middag af met lekkere pannenkoeken bij nr. 19!!!

Mocht u nou ook wel eens mee willen met de Zonnebloem Gendt, dan kunt u altijd contact op nemen. U dient wel fysiek beperkt en zelfstandig wonend te zijn om mee te mogen, maar u hoeft geen lid/donateur te zijn.

Daarnaast gaan onze vrijwilligers 12 juni nogmaals langs de deuren om onze loten te verkopen, tachtig cent van het lot gaat naar onze afdeling, zodat we nog meer leuke activiteiten kunnen ontplooien."

Vergadering Eigen Geërfden van Gendt

GENDT - Ter voldoening van formele eisen zal het huidige reglement van de Eigen Geërfden van Gendt worden omgezet in officiële statuten.

Het bestuur roept de Geërfden op aanwezig te zijn op maandag 11 juni om 20.30 uur in boerderijwinkel De Geer aan de Fierensestraat 5 in Gendt. Men is een Geërfde wanneer men een agrarisch bedrijf exploiteert in Gendt.

Vergadering Eigen Geërfden van Gendt

Vergadering Eigen Geërfden van Gendt

GENDT - Ter voldoening van formele eisen zal het huidige reglement van de Eigen Geërfden van Gendt worden omgezet in officiële statuten.

Het bestuur roept de Geërfden op aanwezig te zijn op maandag 11 juni om 20.30 uur in boerderijwinkel De Geer aan de Fierensestraat 5 in Gendt. Men is een Geërfde wanneer men een agrarisch bedrijf exploiteert in Gendt.

Open avond bij schoolmoestuinen Bemmel

(foto: Ewald Neijenhuis)

BEMMEL - Bent u nieuwsgierig naar de prestaties van onze jonge tuiniers in de dop? Op maandagavond 18 juni kunt u zien hoe goed de leerlingen van basisscholen in Bemmel hun moestuintjes bij De Veldschuur verzorgen. Stichting Lingewaard Natuurlijk houdt dan een open avond van 19.00 tot 21.00 uur aan de Sportlaan 1M in Bemmel.

Als u ons bezoekt, wordt u rondgeleid door een van onze vrijwilligers, samen met één van de kinderen. Bekijk de prachtige tuintjes van de 140 kinderen. Wandel langs de kruidentuin en neem wat kruiden mee. Bekijk het bijenhotel en de bijenstal met honingbijen en spreek met de bijendeskundigen. Bekijk de pluktuin en pik misschien een bloemetje mee. Kent u het verschil tussen tarwe, rogge, boekweit of spelt? Deze granen kunt u bij ons bekijken. Wie weet kunt u dan ook nog even snoepen van onze frambozen. Hebt u vragen over (moes)tuinieren? Onze deskundige vrijwilligers zullen uw vragen zo goed mogelijk beantwoorden. Iedereen is welkom op 18 juni vanaf 19.00 uur.

Afscheid Mathieu van der Burgh tijdens koffieconcert

Generale repetitie. Joep aan het werk! (foto: Bep de Weijer) Foto: Bep de Weijer

GENDT - Dirigent Van der Burgh begon meer dan 35 jaar geleden als dirigent Joep bij het gemengd koor Jubilate. Velen zullen hem onder die voornaam kennen. Met de toename van z'n leeftijd en het wat ouder en serieuzer wordende koor werd het Mathieu en onder die naam maakt hij dus nu al jaren, met een enkele tijdsonderbreking, de muzikale dienst uit.

Zondag 10 juni kan iedereen hem voor het laatst in De Leemhof, Dorpstraat 1 in Gendt zien dirigeren tijdens het jaarlijkse koffieconcert. Behalve Jubilate is óók het Gendtse koor Lef actief met een intermezzo van 6 á 7 mooie muzieknummers (Leef, Genoten, Stand by me). Jubilate komt met nummers als Plaisir d'Amour, King of Kings, You raise me up en My Fair Lady.

Voor een entreeprijs van 6 euro krijgt de bezoeker waar voor zijn geld met 3 in 1. Te weten: een kop koffie, een afscheid en twee prachtige koren! Het koffieconcert begint om 11.00 uur!

Dweilwilligers op pad met vervoer Wouter Hageman

Alle vrijwilligers van de Dweildag voor één van de bakwagens van Wouter Hageman

LINGEWAARD - In de komende dagen zult u regelmatig bakwagens van Wouter Hageman door Bemmel zien rijden.

De vrijwilligers van de Bemmelse Dweildag zijn al druk bezig met de voorbereidingen op de komende Dweildag (zie ook elders in Hét GemeenteNieuws) en maken daarbij zoveel mogelijk gebruik van de vervoersmiddelen, die hoofdsponsor Wouter Hageman beschikbaar stelt.

Op diverse plaatsen in de regio moeten spullen opgehaald worden en daarvoor zijn de bakwagens uitermate geschikt. Ook in het Dweilweekend zullen de vervoersmiddelen van Wouter Hageman prominent aanwezig zijn in het centrum.

Zaterdag om de verschillende materialen op het parcours naar de juiste plaats te brengen en zondag worden de mooiste auto’s uit de showroom uitgestald op het grasveld bij het hoofdpodium en op het Kinkelplein! Als u de Dweildag bezoekt, is het zeker de moeite waard om een kijkje te nemen bij genoemde locaties.

De organisatie van de Bemmelse Dweildag is Wouter Hageman erg dankbaar dat hij de mogelijkheid biedt om de vervoersmiddelen te gebruiken.

Lingewaardse natuur in www.dwaalfilm.eu

(foto: Sietze Elsinga) Foto: Sietze Elsinga

LINGEWAARD - Dwaalfilm is een interactieve film op internet. In meer dan 270 korte filmpjes wordt de natuur op en langs de Nederlandse rivieren in beeld gebracht.

Elke video vertelt iets over het leven langs de rivier: Over de stroming van het water, over bijzondere plantensoorten, of over de terugkeer van verdwenen dieren zoals de bever en de zeearend. De films laten zien hoe de natuur in ons dichtbevolkte land de ruimte weet te vinden om zich aan te passen en te ontplooien.

In opdracht van Stichting Lingewaard Natuurlijk zijn er door Rombus Natuurfilms uit Nijmegen dertien nieuwe minidocumentaires aan Dwaalfilm toegevoegd. Alle over de natuur in de Lingewaardse uiterwaarden: de Bemmelse Waard, de Gendtse Waard en de Klompenwaard. De nieuwe filmpjes konden gerealiseerd worden mede dankzij Stichting Mi Corazon, Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland, K3Delta, Rodruza en de Gemeente Lingewaard. (http://www.dwaalfilm.eu/: Klik naar een wereld van om de hoek. Die voortdurend verandert en nooit verveelt. Dwaal mee langs kust en rivieren. Laat u meevoeren in de waterwereld van Dwaalfilm.)

Footgolftoernooi 'Helden voor Helden' succes

BEMMEL - Afgelopen zaterdag waren de velden van Sportclub Bemmel omgetoverd tot een parcours van negen uitdagende holes. Er vond namelijk een footgoltoenooi plaats om geld op te halen voor het Heldenvoetbal (gehandicaptenvoetbal).

Footgolf is een combinatie van voetbal en golf. Het doel hiervan is om met zo min mogelijk schoten de bal in de hole te krijgen. De holes waren ingericht naar de ‘sponsorheld’ van de hole. De ballen werden onder andere geschoten in een badkuip, container of in de achterbak van een gloednieuwe BMW.

Na het footgolftoernooi was er een voetbalwedstrijd van de Helden tegen Helden, die groots was opgezet. De Helden werden één voor één opgeroepen en liepen het veld op via een rode loper, terwijl het publiek hen aan het aanmoedigen was. Na afloop van de wedstrijd was er nog een prijsuitreiking, een veiling en als feestelijke afsluiting een barbecue. Natuurlijk bleven veel mensen hangen om gezellig een drankje te drinken onder het genot van de muziek.

De opbrengst van het toernooi gaat naar het Heldenvoetbal van de club. Deze opbrengst kunnen zij gebruiken voor uitbreiding van het Heldenvoetbal, denk hierbij aan geld wat zij kunnen gebruiken voor activiteiten, faciliteiten en voorzieningen. De definitieve opbrengst zal binnenkort via de Facebookpagina en website van SC Bemmel bekend gemaakt worden.

De organisatie is alle sponsoren, vrijwilligers, bezoekers en natuurlijk de Helden dankbaar voor de onvergetelijke dag!

SV Angeren JO 15-1 kampioen

JO 15-1 SV Angeren

ANGEREN - Feest op sportpark De Poel in Angeren. JO 15-1 is afgelopen zaterdag kampioen geworden in de tweede klasse.


De jongens hebben dit jaar met goed voetbal en door gebruik te maken van elkaars kwaliteiten, samen met hun begeleider en trainer, dit mooie resultaat neergezet. Een mooi kampioenschap voor dit team! Dank ging uit naar de sponsors Oosterink b.v. uit Angeren en Jumbo Scheperkamp uit Bemmel.

MHC Bemmel MD4 kampioen

MHC Bemmel MD4 (foto: Danielle Willemsen) Foto: Danielle Willemsen

BEMMEL - Wat afgelopen winter in de zaal net niet lukte, is nu wel gebeurd. De meisjes van MHC Bemmel MD4 zijn ongeslagen kampioen geworden!

Een paar weken geleden was het nog spannend, omdat van concurrent Westerduiven gewonnen moest worden om voor het kampioenschap in aanmerking te komen. En dat is gelukt. Daarna hebben de meisjes zich door niets of niemand meer tegen laten houden.
Bedankt coaches Dennis en Marlies en trainster Suze!

Nieuwe Albert Heijn Huissen overtreft alle verwachtingen

HUISSEN – Nog tot laat in de avond werd er gewerkt, om de grootste Albert Heijnwinkel van Lingewaard op woensdag 30 mei te kunnen openen. En met resultaat! Burgemeester mevrouw M.H.F. Schuurmans-Wijdeven, supermarktondernemer Hans Geveling en supermarktmanager Torsten van Mierlo knipten samen het lint door.

'Dat deze prachtige winkel weer terug is in het centrum, is een aanwinst voor Huissen', zei supermarktondernemer Hans Geveling tijdens zijn openingsspeech. 'Prachtig' is eigenlijk te bescheiden uitgedrukt. Zowel aan de buitenkant als van binnen is werkelijk aan alles gedacht: In het centrum van Huissen zijn trapgevels kenmerkend. Boven de entree van deze nieuwe Albert Heijn is dan ook een hoge glazen trapgevel gemaakt. Het moderne pand smelt zo op bijzondere wijze samen met de historische omgeving die Huissen rijk is. Ook bijzonder is de aandacht die er geschonken is aan duurzaamheid. 'We gebruiken geen gas, maar winnen warmte terug via onze koelingen', vertelt supermarktmanager Torsten. 'Bovendien is de hele winkel voorzien van ledverlichting. Energie wekken we op via zonnepanelen op ons dak, waar we overigens liefst tachtig gratis parkeerplaatsen bieden, inclusief oplaadpunten voor elektrische auto's.' Torsten vertelt het met gepaste trots en dat is zeer terecht. In het verbeterde assortiment ontbreekt het aan niets en ligt de nadruk op vers. Zo vindt u op de groente-afdeling nu ook verse 'smaakmakers', is er dagelijks verse sushi verkrijgbaar, verse schaal- en schelpdieren kunt u zelf scheppen en sinaasappels zelf persen. Kortom; de nieuwe Albert Heijn winkel is zeer de moeite waard om te komen bewonderen. Kunt u daarna gezellig een gratis kopje koffie drinken in de koffiehoek. Het team van Albert Heijn Huissen heet u van harte welkom aan de Langestraat 82!

Samen op foto tegen kanker

NIJMEGEN - Op donderdag 24 mei zijn studenten van de HAN in de stromende regen namens Swim to Fight Cancer Nijmegen het centrum van Nijmegen ingegaan. Het doel was om het evenement onder de aandacht van het winkelend publiek te brengen. De studenten zijn het gesprek aangegaan over Swim to Fight Cancer Nijmegen.

De Nijmegenaren waren aangenaam verrast door de met zwemattributen beladen studenten. Na het maken van een aantal foto's en een praatje over het eerste grote zwemevenement in de Spiegelwaal, kregen de mensen hun eigen polaroid-foto mee. Op het grote frame - waar de mensen mee op de foto gingen - konden voorbijgangers een boodschap achtergelaten voor mensen met kanker.

Swim to Fight Cancer Nijmegen

Swim to Fight Cancer Nijmegen is een eendaags zwemevenement in de Nijmeegse Spiegelwaal. Deelnemers zwemmen op 9 september, 500 of 1500 meter en laten zich daarbij sponsoren. Het opgehaalde geld komt via stichting Fight cancer ten goede aan kankeronderzoek van jonge, talentvolle onderzoekers met baanbrekende ideeën.

Nominaties 'ondernemer van het jaar' bekend

BETUWE - De Betuwse ondernemers Arno Dumoré van Duflex Mechatronics, Henk Jansen van Kersten Retail en Twan van der Wouw van Kids-F zijn genomineerd voor de titel 'ondernemer van het jaar'. Tijdens het ondernemersevenement Betuwe Onderneemt Beter op 11 juni bepalen jury én publiek de winnaar.

De genomineerde ondernemers zijn geselecteerd uit kandidaten, die zijn voorgedragen door collega-ondernemers. Belangrijke criteria bij de zoektocht naar de 'parels' uit Lingewaard en Overbetuwe: hoe zet het bedrijf de Betuwe op de kaart? Daarnaast is gekeken naar innovatie, omdenken en het vinden van creatieve oplossingen. Dit zijn ook thema's voor de lustrumeditie van Betuwe Onderneemt Beter, die in het teken staat van out of the box denken.

Wie wordt de winnaar?

De genomineerden worden beoordeeld door een onafhankelijke jury, bestaande uit o.a. vertegenwoordigers van ondernemersverenigingen Veron en OCO. Paul Kok van Lingewaerd Notarissen is juryvoorzitter. Tijdens de verkiezingsavond op 11 juni krijgt ook het publiek een stem. Zo bepalen jury en ondernemers samen wie de ondernemer van het jaar 2018 wordt.

Rabo Talent Award

Daarnaast reikt Rabobank Maas en Waal – Oost Betuwe de Rabo Talent Award uit: een nieuwe prijs voor jonge talenten die 2 tot 5 jaar ondernemen. Genomineerd hiervoor zijn Carmen Driessen van Albert Heijn Driessen uit Elst en Jan Willem van Dalen van Gebruikte Bus uit Huissen.

Angelique Krüger verzorgt de presentatie van Betuwe Onderneemt Beter. Naast de ondernemersverkiezing brengt illusionist Jan Reinder het publiek op nieuwe, positieve gedachten. Ook het middagprogramma nodigt uit tot andere inzichten. Inschrijven kan nog op www.betuweonderneemtbeter.nl.

Hema Huissen pakt brons

HUISSEN - Hema Huissen heeft zaterdag 26 mei in recreatiepark De Efteling de derde prijs gewonnen in de strijd 'Beste HEMA-winkel 2017/2018'. Huissen won de prijs in de categorie 'franchisewinkels'. Ze lieten daarbij ruim 270 andere Hema-winkels uit de gehele Benelux achter zich. De Hema in Winterswijk werd eerste, die in Zwijndrecht tweede.

In het kader van deze wedstrijd hebben alle franchisewinkels het afgelopen jaar verschillende opdrachten moeten uitvoeren. Zo moesten er onder meer productpresentaties worden gemaakt. Daarnaast werden de winkels allemaal bezocht en beoordeeld op onder meer klantvriendelijkheid en winkeluiterlijk. Hema Huissen scoorde volgens de jury met name goed op de voortreffelijke service naar de klanten toe en op de algehele uitstraling van de winkel. Eigenaar Jean-Paul de Winter: "We zijn met het hele team bijzonder trots op onze prestatie. Deze voelt echt als een bekroning op ons harde werk van de afgelopen jaren. "

Hema Huissen wil graag alle trouwe klanten bedanken voor de klandizie en het vertrouwen de afgelopen jaren. Daarom trakteert de winkel aanstaande zaterdag op koffie met wat lekkers. Ook zorgt de Hema die dag voor diverse speciale aanbiedingen.

De Blauwe Pony '81 op de Bemmelse Dweildag

BEMMEL - Ook dit jaar zal carnavalsvereniging De Blauwe Pony '81 op zo dag 10 juni, zoals vele voorgaande jaren, weer aanwezig zijn tijdens de Bemmelse Dweildag.

"Op het welbekende stekje – bij het Maijje beeld/t.o. Cafeé 61 – zullen wij wederom druk doende zijn met het smeren, beleggen en verkopen van een heerlijk broodje gezond. We hebben er ook een terras bij, dus u kunt rustig genieten van de muziek om u heen terwijl u een broodje eet. Wij verkopen ook koffie en thee."

Bemmel JO08-1 voor tweede keer kampioen

BEMMEL - Nadat Bemmel JO08-1 in het najaar al kampioen werd in de 2de klasse werd de stap gemaakt naar de 1ste klasse. De verwachting was dat de groep ongetwijfeld meer tegenstand zou krijgen. De 1ste wedstrijd werd dan ook helaas verloren tegen Achilles'29 met 4-3. We waren gewaarschuwd. Daarom zette de groep de schouders eronder en had een doel voor ogen.

Na deze wedstrijd waren ze ook niet meer te stoppen 9-3, 15-1, 4-8, 15-4 en zelfs 22-2, 11-0, 6-9, 4-17. Voorafgaande aan de laatste wedstrijd was er contact gezocht met de trainer van Achilles'29. De enige waartegen JO08-01 tegen een nederlaag was gelopen. Maar wat bleek? Ook Achilles'29 had punten laten liggen: een keer verloren en een keer gelijk. Dat zou dus betekenen dat de laatste wedstrijd gewonnen moest worden om er zeker van te zijn dat ze kampioen zouden zijn. De laatste wedstrijd was tegen Juliana'31 JO08-1G. Er was veel publiek op afgekomen. "Onze jongens en meiden waren gewoon niet te stoppen. De wedstrijd werd dan ook met 16-1 gewonnen. Het was zover: Bemmel JO08-1 is weer kampioen."

De Blauwe Pony '81 op de Bemmelse Dweildag

De Blauwe Pony '81 op de Bemmelse Dweildag

BEMMEL - Ook dit jaar zal carnavalsvereniging De Blauwe Pony '81 op zo dag 10 juni, zoals vele voorgaande jaren, weer aanwezig zijn tijdens de Bemmelse Dweildag.

"Op het welbekende stekje – bij het Maijje beeld/t.o. Cafeé 61 – zullen wij wederom druk doende zijn met het smeren, beleggen en verkopen van een heerlijk broodje gezond. We hebben er ook een terras bij, dus u kunt rustig genieten van de muziek om u heen terwijl u een broodje eet. Wij verkopen ook koffie en thee."

Slagwerkers Doornenburg duiken opnamestudio in

Slagwerkers in actie (foto: Jaap Plattel) Foto: Jaap Plattel

DOORNENBURG - Dankzij diverse sponsoren gaan de slagwerkers uit Doornenburg een primeur toevoegen aan hun fantastische muzikale prestaties door hun percussiekunsten op videodisc vast te leggen.

De groep, die in de percussiesector vaak garant staat voor niet-alledaagse uitdagingen en vernieuwingen, gaat eind juni de studio in voor het produceren van een digitale videodisc. Aan deze dvd-opname werken ook diverse topmuzikanten mee. De vier opnamedagen vinden plaats in een professionele opname studio door een team van camera- , geluid- en montage technici.

Voor Doornenburg, maar ook voor het vakgebied een uniek slagwerkproject. Dit fonkelnieuw product zal tijdens de Tempel of Boem!-concerten op vrijdag 30 november en zaterdag 1 december worden gepresenteerd en vervolgens in de verkoop gaan.

Kinderdorp Doornenburg

DOORNENBURG - Dit jaar wordt in Doornenburg de 44e editie van het kinderdorp georganiseerd. Het kinderdorp wordt georganiseerd door Stikido en zal plaatsvinden van 13 tot en met 17 augustus.

Het thema van dit jaar is 'Winter', dus het belooft een leuke week te worden, die je niet wilt missen! De inschrijving zal plaatsvinden op zaterdag 11 augustus.

Voor deze week is Stikido nog op zoek naar enthousiaste leiding, die de kinderen deze week willen begeleiden. Lijkt dit je leuk om te doen en ben je 15 jaar of ouder? Geef je dan op door een mailtje te sturen naar info@stikido.nl met daarin je naam, geboortedatum en telefoonnummer! Bovendien kan dit ook gebruikt worden als maatschappelijke stage.

Daar zijn de Deurdweilers, weer!

ANGEREN - Ook dit jaar zijn De Deurdweilers uit Angeren weer van de partij tijdens de Bemmelse Dweildag en we hebben er weer ontzettend veel zin in!

Zoals al ruim tien jaar zullen we weer een mooie, uitgebalanceerde set laten horen tijdens de 15 minuten die we ervoor krijgen op de volgende wedstrijdpodia: Podium B om 12:15uur; Podium A om 13:45 uur; Podium C om 15:15uur; Podium H om 16:45 uur.

"Het thema zullen we in dit artikel niet verklappen, maar de volgende hints kunnen we geven… het blijft moeilijk te voorspellen en Nederlanders klagen er altijd over… Tijdens het optreden gaan we in ieder geval van de vrieskou, via gedonder naar de regen om daarna met ons mee te walsen in de Nederlandse en Spaanse zon, vliegen jullie mee naar de regenboog en eindigen we met een tsumani aan energie en plezier! Genoeg hints over ons thema, zo? Tot zondag in Bemmel en, 'oant moarn'!"

Doe mee met het LTC Gendt Open Dubbeltoernooi

Vernieuwde tennispark in Gendt (foto: Lianne van Wijk) Foto: Lianne van Wijk

GENDT - Het 35e open toernooi van LTC Gendt staat weer voor de deur. Zoek een tennismaatje en doe mee met het LTC Gendt Open Dubbel Toernooi.

Van 9 - 15 juli zullen de wedstrijden gespeeld worden op het geheel vernieuwde tennispark in Gendt. Deelname is mogelijk in de categorieën 4 t/m 8: gemengd dubbel, heren dubbel en dames dubbel. Uniek is het poulesysteem waarmee in Gendt gespeeld wordt. Hierdoor spelen alle deelnemers minimaal twee partijen. Inschrijven voor het toernooi kan nog tot en met 30 juni op www.toernooi.nl of via www.tennisclubgendt.nl.
Kom ook ons mooie tennispark bewonderen en genieten van de gezellige sfeer. Komen kijken naar de wedstrijden kan natuurlijk ook. Op het terras is het vertoeven, onder genot van een drankje en heerlijke hapjes. Zelf meedoen is natuurlijk het leukste, dus schrijf je vandaag nog in!

Open tuinweekend en expositie op Poelwijk

werk van Niekje van Lommel

GENDT - De 600 jaar oude buitenplaats Poelwijk heeft de afgelopen 36 jaar een metamorfose ondergaan. Waar vroeger alleen weilanden rondom een oude slotgracht was is nu een groene oase ontstaan vanuit de permacultuur gedachte.

Er zijn op de rivierklei vele heggen en heesters, bijzondere fruitbomen, en verschillende soorten bomen geplant. De sfeervolle oprijlaan met aan weerszijden notenbomen komen uit bij het 19e eeuwse huis waar een monumentale rode beuk met een omtrek van 5.50 meter staat. Verder zijn er een grote moestuin, een vlindertuin, bos en wei.

Tijdens het Open Tuinweekend zullen er vijftig beelden en schilderijen geëxposeerd worden door de leden van het KWA Arnhem. De KWA is een vereniging van vrijetijdskunstenaars die onder begeleiding van professionele kunstenaars werken aan de ontplooiing van hun creativiteit.

De groene oase met zijn vele intieme en verrassende plekjes van het Landgoed Poelwijk is een prachtig decor voor de schilderijen, beelden en installaties.

De opening door de voorzitter van de KWA Hans ter Beek is op zaterdag 16 juni om 14.00 uur, de tuin is geopend tot 17.00 uur. Op 17 en 23 juni is de tuin open van 10.00 tot 17.00 uur

Landgoed Poelwijk ligt aan Poelwijklaan 5 in Gendt (vlakbij Doornenburg). Meer informatie en foto’s staan op www.vrijetijdskunstenaars.nl en www.landgoedpoelwijk.nl.

Loop je een straatje mee in Angeren?!

ANGEREN - De impact van een spijsverteringsziekte op het dagelijks leven is groot. Door het hele land gaan daarom ruim 14.000 collectanten van maandag 18 tot en met zaterdag 23 juni de straat op om geld op te halen voor patiënten met een maag-, darm- of leveraandoening.

In Angeren is de Maag Lever Darm Stichting nog op zoek naar collectanten. Loop je ook een straatje mee voor de tweemiljoen buikpatiënten?


De Maag Lever Darm Stichting faciliteert onderzoek en geeft voorlichting. Spijsverteringsziekten als het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), Colitis Ulcerosa, de ziekte van Crohn en Coeliakie hebben veel impact op het dagelijks leven van patiënten door alle beperkingen die deze aandoeningen met zich mee brengen. Denk daarbij aan vermoeidheid, pijn door opvlammingen of onbegrip in de omgeving. Daarnaast krijgen jaarlijks duizenden mensen een diagnose van kanker in één van de spijsverteringsorganen. Alleen darmkanker eist al veertien levens per dag.

Aanmelden
Help je mee om in Angeren een geweldig bedrag op te halen? Meld je dan aan als collectant via www.mlds.nl/collecte. Je kunt ook contact opnemen met Karen, via e-mailadres KPLWinne@hotmail.com, lokale organisator voor de Maag Lever Darm Stichting in Angeren.

Fietsen met leden KBO Huissen

HUISSEN - Fietsen is misschien wel een van de gezondste manieren van bewegen. Hoe fijn is het om met een groep door onze mooie omgeving te fietsen en dingen te zien waarvan je tot voor kort het bestaan niet wist.

Het fietsen gebeurt in een groep van mensen die het leuk vinden om te fietsen. Daarom is de snelheid ook zo dat je rond kunt kijken. Men kan op verschillende soorten van fietsen meerijden: een gewone, met trapondersteuning of een elektrische fiets. De groep bepaalt de snelheid.

Onderweg is er op een mooie plek gelegenheid voor een kopje koffie en iets lekkers. Gestart wordt telkens vanaf De Zandse kerk in de Van Wijkstraat in Huissen.

De eerstvolgende fietstocht is op dinsdag 16 juni en vertrokken wordt om 13.00 uur.

31 / 32

Deze kanjers, Joep en Annelotte, hebben allebei hun zwemdiploma C gehaald! Veel plezier bij Thetis. Opa en oma.

Deze sportieve jongen wordt op 6 juni al 7 jaar.
Daan van harte gefeliciteerd en een dikke knuffel

van opa en oma's.

Lieve Amber, al weer 2 weken negen jaar!
Je verjaardag is al voorbij, maar toch nog applaus voor jou, van opa en oma en onze hond Fam

Ons lieve nichtje Floor wordt 4 jaar!
Veel plezier op de basis school.

Kus van Danique en Damian

Hiep hiep hoera Bram geslaagd voor zijn A diploma.
Gefeliciteerd Toppertje en dikke kus

Opa Jan en oma Astrid

Hieperdepiep hoera 7 Juni mag Bram 6 kaarsjes uit blazen.

Gefeliciteerd en dikke kus van opa Jan en oma Astrid

Jippie ja jee, Alana heeft haar zwemdiploma A gehaald. Goed zo grote meid.

Xxx opa's en oma's, Alissa, Eleni en Noud en pootjes van de hondjes

Gefeliciteerd Caroline,
het A diploma is binnen!
Je bent een kanjer.
Liefs van Berry, José en Mark

Met de windkracht 10 in je jaar wordt je toch op 8 juni 70 jaar.

Liefs Sonja

Lieve Julian,
gefeliciteerd met je A diploma!
Nika, Simon, Papa, Mami