GN Nijmegen-Noord

15 januari 2020

GN Nijmegen-Noord 15 januari 2020


Roadkill Rollers zoeken vers vlees

NIJMEGEN - Nijmegens eigen Roller Derby vereniging, Roadkill Rollers, zoeken 'Fresh meat'. Op vrijdag 7 februari organiseren de Roadkill Rollers een open avond in sporthal De Horstacker, voor iedereen die interesse heeft in Roller Derby.

De avond begint om 19.30 uur met een introductie over Roller Derby. Daarop volgend zal er een basistraining zijn voor alle geïnteresseerden. Het beste van alles? Geen ervaring of eigen skates nodig! Deelname en lenen van materiaal is gratis. Meld je aan via info@roadkillrollers.nl.

Tijdens de open avond zullen de Roadkill Rollers je de basis leren van het spel en een korte demonstratie geven. Daarna is het de beurt aan de deelnemers om zelf de skates aan te trekken. Voor deze avond kunnen deelnemers materialen lenen. Het is dus niet nodig om eigen skates en bescherming te hebben. Denk je nu, 'maar ik kan helemaal niet skaten'? Dat is geen probleem. Tijdens het zogeheten 'Fresh Meat' traject wordt je alles geleerd wat je moet weten om veilig te kunnen skaten. Remmen, veilig vallen en opstaan. Heb je interesse in Roller Derby maar niet als skater? Dan ben je op deze avond ook welkom om kennis te maken met de vereniging!

Enthousiast na de open avond? Dan kun je vanaf dinsdag 11 februari gelijk mee in het nieuwe Fresh Meat traject. Voor een contributie van 27,50 euro per maand train je twee keer per week, dinsdag- en vrijdagavond, mee met de Roadkill Rollers. Tijdens het traject wordt je alles geleerd wat je nodig hebt om te kunnen skaten en Roller Derby te spelen. "Wil je graag kennis maken met roller derby, en het zelf proberen? Dan is sporthal De Horstacker de plaats waar je moet zijn. Schrijf je in via info@roadkillrollers.nl."

Winterconcert in Lent

LENT - Op zondagmiddag 19 januari, aanvang 15.00 uur wordt het jaarlijks winterconcert gehouden in de Maria Geboortekerk in Lent. Deelnemers dit jaar zijn koor Young at Heart, Orkest Music & More (met spelers van het Lents Orkest, de Nijmeegse Postharmonie en andere) en Muziekcollectief MusiKado.

In een afwisselend programma nemen orkest, koor en solisten u deze middag mee op een muzikale reis. Het concert heeft een korte pauze en zal tot ongeveer 17.15 uur duren.

Voor dit bijzondere concert wordt iedereen van harte uitgenodigd. De entree is gratis; na afloop is een deurcollecte. De kerk is geopend vanaf 14.30 uur.

Pleisterplaatsviering in Ressen

Boom in Cuba. (foto: Boudewijn Kegels) Boudewijn Kegels

RESSEN - De Pleisterplaatsviering van zondag 19 januari heeft als onderwerp ‘Geworteld’.

Wij allen hebben een lange reeks voorouders, ieder met zijn of haar eigen geschiedenis. Soms kunnen we trots op hen zijn, soms hadden wij hen liever niet als voorouder gehad. Waar liggen onze wortels? Door wie of wat worden wij gevoed?

De werkgroep Pleisterplaats Ressen organiseert elke oneven maand een Pleisterplaatsviering, een viering die het midden houdt tussen een Taizéviering, een stilteviering en een meditatieve bijeenkomst. Een viering met een geheel eigen karakter.

De viering duurt ongeveer drie kwartier. Aanmelden is niet nodig. Na afloop is er gelegenheid om na te praten bij een kop koffie of thee in de protestantse kerk Ressen, Kerkenhofstraat 3 in Ressen op zondag 19 januari, aanvang 19.30 uur.

Top-film: They shall not grow old

BEMMEL - Op donderdag 23 januari vertoont TOP de aangrijpende filmdocumentaire They shall not grow old.

Honderd jaar na de Eerste Wereldoorlog weet men veel over de gruwelijke impact die het gehad heeft op de soldaten, met name de omvang van het aantal slachtoffers, waardoor een toekomstige generatie is weggevaagd. Peter Jackson geeft met 'They Shall Not Grow Old' een nieuw inzicht op de menselijke ervaring van het leven aan het front. Oude beelden uit archieven van oorlogsmusea zijn digitaal bewerkt en ingekleurd, waardoor men het akelige gevoel heeft dat de beelden recentelijk zijn opgenomen. Qua techniek is They Shall Not Grow Old baanbrekend en het resultaat is verbluffend. Peter Jackson geeft de soldaten uit de Eerste Wereldoorlog een gezicht.

Aanvang 20:00 uur. Kaartjes kosten 7,00 euro per stuk en zijn te bestellen op www.theaterkerk.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Bridgen bij Elsterbridgeclub

ELST - Na een gezellige kerst- en oliebollendrive gaat de Elsterbridgeclub het nieuwe jaar weer in.

"Heeft u zin om een keer bij ons te komen kijken? U bent altijd welkom om een avond mee te bridgen. Dat kan op maandag-, dinsdag- en donderdagavond of op de woensdagmiddag. U kunt zich aanmelden bij de betreffende wedstrijdleider of bij de wedstrijdsecretaris (ebc.wedstrijdsecretaris@gmail.com) (ebcwlmaandag@gmail.com; ebc.dinsdag@gmail.com; ebc.woensdagmiddag@gmail.com; ebc.donderdag@gmail.com) En op 25 januari spelen we ook nog onze Onder de Torendrive, aanmelden kan nog. Kijk op onze website nbbclubsites.nl/club/7037 voor meer informatie."

Goed nieuws en vacature Speeltuin Elstervreugd

Meredith Wolff, voorzitter. (foto: Meredith Wolff) Meredith Wolff

ELST - Op dinsdag 8 januari 2020 heeft PROF PC in Elst toegezegd Stichting Speeltuin Elstervreugd belangeloos te helpen aan: website, webhosting en domeinnaam. Wij zijn PROF PC zeer dankbaar voor dit mooie gebaar!


Wij zoeken een nieuwe penningmeester. "Heeft u affiniteit met kinderen, buitenspeeltuin, houdt u van besturen en heeft u nog wat tijd over? Kom dan ons team versterken! Voor meer informatie kunt u mailen naar: speeltuinelstervreugd@gmail.com t.a.v. Meredith Wolff, voorzitter.

Onze droom: “Een veilige, kleurrijke, multifunctionele, duurzame, klassieke buitenspeeltuin van één hectare groot, in of rondom Elst (gld) waar jong en oud – met of zonder beperking, onbezorgd samen kan spelen. Met een apart gedeelte voor peuters en kleuters en horeca zonder winstoogmerk." Onze droom volgen? E-mail: speeltuinelstervreugd@gmail.com, FB pagina: Speeltuin Elstervreugd, FB groep: facebook.com/groups/Elstervreugd; Website: in de maak; Post: Louise de Colignystraat 1 6661 WS Elst. KVK nummer: 74534114 , Rechtsvorm: stichting.

Nationale Voorleesdagen: 'Moppereend' in de bieb

Voorlezen in de bieb

ELST - Tijdens de Nationale Voorleesdagen van 22 januari - 1 februari kunnen peuters en kleuters extra vaak luisteren naar mooie verhalen in de bibliotheek. Op zaterdag 1 februari om 14.30 uur speelt Ruth Bakker de grappige voorstelling ‘Loet en moppereend’ in Bibliotheek Elst.

Voorlezen is altijd een fijn relaxmomentje tussen ouder en kind, én belangrijk voor de taalontwikkeling. Daarom is er tijdens de Nationale Voorleesdagen van 22 januari t/m 1 februari in alle bibliotheken extra aandacht voor voorlezen.

Loet en moppereend

De voorstelling ‘Loet en moppereend’ gaat over eend. Die moppert de hele dag. Het vrolijke meisje Loet schakelt de hulp van de boerderijdieren in om eend op te vrolijken. Een grappige, interactieve en muzikale voorstelling door Ruth Bakker. Kaartjes kosten voor bibliotheekleden 3 euro, overige bezoekers betalen 4 euro. De voorstelling duurt 30 minuten en is geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar.

Gratis vingerpopje

Kinderen tot 18 jaar kunnen gratis én zonder inschrijfkosten lid worden van de Bibliotheek Gelderland Zuid. Schrijf je je in tijdens de Nationale Voorleesdagen en ben je 6 jaar of jonger? Dan krijg je in de bibliotheek een vingerpopje van Moppereend cadeau.

Kijk voor het hele programma en kaartverkoop tijdens de Nationale Voorleesdagen op www.obgz.nl/nationalevoorleesdagen.

Kerkbalans: vrijwilligers op pad voor gezonde financiën

Vrijwilligers Willy, Bert en Kim (foto: Hans Janssen)

ELST - De landelijke actie ‘Kerkbalans’ is weer gestart. Tijdens deze campagne trekken katholieke parochies en diverse protestants-christelijke gemeenten samen op. In wezen is het óók in 2020 weer een oproep ‘van leden aan leden’: “Willen we het huishoudboekje van de plaatselijke geloofsgemeenschap met z’n allen gezond houden?”

"Bij jubilerend theater ‘De Kik’ in Elst bestaat er momenteel een wachtlijst voor vrijwilligers. Daar is wat op gevonden: bij Kerkbalans kan men in januari per direct aan de slag! In Elst bijvoorbeeld kost het bezorgen en ophalen van de Kerkbalans-post maar twee uurtjes vrije tijd. De geadresseerde rekent op uw bezoek en een wandeling in de buitenlucht doet de mens goed!

De katholieken in de Elster wijk Westeraam krijgen overigens zaterdag 1 februari bezoek van jongeren. Zij hopen uw ‘Kerkbalans’-formulieren in ontvangst te mogen nemen. De inzet van de jongeren is uiteraard ook om niet; zij zien uit naar positieve reacties.

Op de foto’s ziet u Willy, Bert en Kim - actief als vrijwilligers bij de R.K. geloofsgemeenschap Elst. Koffie serveren met aandacht voor de gast, een schoon kerkgebouw en assistentie tijdens de zondagse viering. Ook al zijn hun werkzaamheden verschillend, Willy, Bert en Kim hebben er plezier in! Voor info en opgave: hans.kerkbalans@outlook.com mobiel: 06 47821528."

Groovy jazz met klassieke allure Julia Philippens & Xavi Torres

BEMMEL - Noteer vrijdag 24 januari vast in de agenda, want in de Theaterkerk in Bemmel wacht een spectaculair muziekoptreden. Op het podium staan Julia Philippens en Xavi Torres, en hun muzikale show is getiteld 'The art of freedom'.

Met haar spel en sprankelende podiumpresentatie viel violiste Julia Philippens bijzonder op tijdens het concert van Fuse vorig seizoen in de Theaterkerk. Fuse ('huisband' Podium Witteman) bracht Julia landelijke bekendheid, maar ze zet haar veelzijdige kwaliteiten ook op andere terreinen in. Zo schreef Julia de leader voor het tv-programma Opium, stond met Shakira op het podium in de Ziggodome en speelde ze dancetracks in bij DJ Oliver Heldens. Terwijl Fuse in de TheaterKerk speelde, gooide de Spaanse pianist Xavi Torres zijn met vele awards geprijsde vaardigheden in de strijd tijdens de prestigieuze Thelonious Monk Jazz Competition (Washington D.C.). Beide zijn geïnspireerd door jazzlegende Monk, hetgeen heeft geleid tot hun muzikale huwelijk. In de voorstelling worden met Spaanse passie en Hollandse nuchterheid klassieke melodieën afgewisseld met groovy jazz en wervelende improvisaties. Niets bestaat zonder het tegenovergestelde, zo ook niet bij Philippens en Torres.

Aanvang 20:30 (zaal open 20:15 uur). Locatie: Theaterzaal. Kaartjes kosten 17,50 euro per stuk en zijn te bestellen op www.theaterkerk.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Aster uitvaartzorg opent uitvaartcentrum in Elst

ELST - In het weekend van 29 februari en 1 maart opent Aster uitvaartzorg de deuren van haar uitvaartcentrum aan Kokkeland 17 in Elst. Op deze unieke locatie, in het centrum gelegen, zal Aster vanaf maart uitvaarten gaan verzorgen.

In het uitvaartcentrum worden sfeervolle rouwkamers gerealiseerd waarvan nabestaanden een eigen sleutel kunnen ontvangen. Op deze manier kan men een overleden dierbare onbeperkt en op ieder moment van de dag bezoeken. Met deze '24uurskamers' is Aster de eerste en enige uitvaartonderneming in de gemeente Overbetuwe die dit aanbiedt.

In het uitvaartcentrum zal bovendien een aula zijn, waar uitvaartceremonies plaats kunnen vinden, voor zowel kleine als grotere groepen. Ook is er ruimte voor condoleances, koffietafels en afscheidsborrels; zowel binnen als buiten in de ruime tuin. Met de begraafplaatsen op loopafstand en crematoria in de regio, biedt Aster uitvaartzorg een totaal concept waarbij het mogelijk is om dicht bij huis afscheid te nemen. Dit alles in een warme en huiselijke sfeer; een rustgevende plek voor eenieder in een periode van rouw en verlies.

U bent van harte uitgenodigd om een kijkje te komen nemen in Aster Uitvaartcentrum op zaterdag 29 februari en zondag 1 maart tussen 10.00 en 16.00 uur. In dit openingsweekend worden de deuren open gezet en leidt het team van Aster u graag rond. De koffie staat voor u klaar, van harte welkom!

Meer informatie? www.aster-uitvaartzorg.nl of telefoonnummer: 0481- 766 530

Kundalini Yoga in Elst en Nijmegen Noord

OOSTERHOUT - Wil je meer energie krijgen, je immuunsysteem versterken, je creativiteit vergroten en je stress leren beheersen? Kortom, wil je grotere blijdschap en rust ervaren in je leven? Kom dan een of twee proeflessen volgen bij Kundalini Yoga Elst!

Kundalini Yoga is behalve praktisch ook zeer krachtig. Al in de eerste les kun je resultaat ervaren. Het geeft je fysieke en mentale balans en bovendien het vermogen om kalm, gecentreerd en helder te blijven tijdens alle uitdagingen van het leven. Kundalini Yoga wordt ook wel de yoga van het bewustzijn genoemd. In een yogales wisselen dynamische en rustige oefeningen elkaar af. De yogalessen staan altijd in het teken van een bepaald thema, bijvoorbeeld 'Hoe blijf ik jong' of 'Hoe verhoog ik mijn weerstand'. De lessen worden gegeven in kleine groepen.

Deze vorm van yoga kan door iedereen beoefend worden en is daardoor heel toegankelijk. Het maakt niet uit of je jong, oud, stijf of soepel bent: je kunt op je eigen niveau meedoen. Het belangrijkste is dat je goed luistert naar je lichaam en je grenzen niet overschrijdt. "Ik geef nu vijf jaar yogalessen en het geeft me veel plezier en voldoening om de mensen tijdens mijn lessen te laten ontspannen en ze weer opgeladen naar buiten te zien lopen", aldus Carla van de Pol - Eygenraam.

De lessen worden gegeven op woensdag- en donderdagavond en op zaterdagochtend in de praktijk voor fysiotherapie De Enk in Elst en op dinsdagochtend in de praktijk in Nijmegen-Noord (Oosterhout). Voor verdere informatie zie www.kundalini-yoga-elst.nl of stuur een mail naar carlavandepol1@gmail.com.

Demo Greenscreen tijdens Huiskamer Elst

ELST - Donderdag 16 januari verzorgt de Bibliotheek Gelderland Zuid een demonstratie voor het gebruik van een greenscreen.

Wij kennen het allemaal van het tv-journaal waar de weerman of weervrouw voor een greenscreen met een weerkaart staat. Tijdens de Huiskamer van Elst kan je de mogelijkheden zelf ervaren. Ga bijvoorbeeld op de foto op een tropisch strand of speel een filmpje met beroemdheden. Het kan allemaal en je hoeft er alleen maar voor naar het Europaplein in Elst.

De Huiskamer van Elst is iedere donderdagochtend geopend van 10.00 tot 12.00 uur. Locatie Bibliotheek Elst. Iedereen is welkom!

Heb je zelf geen vervoer en ben je niet in de gelegenheid dit zelf te regelen. Vrijwillige chauffeurs van de Algemene Hulpdienst Elst halen je voor twee euro thuis op voor vervoer naar de Huiskamer en brengen je ook weer thuis. Wel vooraf telefonisch aanmelden op werkdagen tussen 9.00 en 10.00 uur, 0481 374926 of e-mail naar info@hulpdienstelst.nl.

Leer met de computer werken in Bibliotheek Elst

Foto: rechtenvrij beeld

ELST - Wil je graag informatie op internet kunnen opzoeken? Of foto’s versturen naar je (klein)kinderen? Bibliotheek Elst verzorgt een gratis Klik & Tik-cursus. Je leert in een kleine groep en onder geduldige begeleiding met de computer werken.

In de bieb kun je je eerste stappen in de digitale wereld zetten. Tijdens de gratis Klik & Tik-cursus helpen geduldige begeleiders je in kleine groepjes op weg. Je leert de basis die je nodig hebt om met een computer te kunnen omgaan. Je leert bijvoorbeeld hoe een toetsenbord en muis werken. Ook ga je het internet op. Je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek om de cursus te kunnen volgen.

De Klik & Tik-cursus bestaat gemiddeld uit tien lessen. In Bibliotheek Elst vindt de cursus plaats op dinsdagen van 10.00 tot 12.00 uur. "Wil je meedoen? Ga naar de bibliotheek en geef je op. Je kunt je ook (laten) aanmelden via www.obgz.nl/digitaalvaardig. Of vraag in de bibliotheek naar de brochure ‘Digitaal op weg’."

R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Liturgie Tweede zondag in de tijd door het jaar. Deze zondag horen wij in het evangelie het getuigenis van Johannes na de doop van Jezus: "Ik heb de Geest als een duif uit de hemel zien neerdalen en Hij bleef op Hem rusten. Ook ik kende Hem niet, maar die mij gezonden had om met water te dopen, Hij had tot mij gesproken: Op wie gij de Geest zult zien neerdalen en blijven rusten, Hij is het die doopt met de heilige Geest. Ik heb het zelf gezien en ik heb getuigd: Deze is de Zoon van God."

Zaterdag 18 januari

O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: Eucharistieviering, V. Bulthuis, GK de Levensbron
H. Maria Geboorte Driel: 19.00 u: Woord en communieviering, LWG, Cantorije
St. Jacobus de Meerdere Valburg: 19.00 u: Eucharistieviering, K. Donders, Dameskoor
Providentia Gendt, 19.00 u: Schuttersviering, C. Driessen


Zondag 19 januari
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: Eucharistieviering, K. Donders, Musica Amare
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad: 10.00 u; Eucharistieviering, V. Bulthuis, InVoice

PKN-kerk De Vloedschuur Heteren, 10.00 u: Oecumenische viering, J. Kallen
H. Maria Geboorte Lent, 10.00 u: Oecumenische viering, J. Rademakers, St. Caeciliakoor, St. Leonarduskoor

Zaterdag 25 januari

O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: Eucharistieviering, K. Donders, Herenkoor

St. Leonardus Oosterhout 19.00 u: Eucharistieviering, F. Bomers, Musica Nova

St. Willibrordus Herveld, 19.00 u: Eucharistieviering, V. Bulthuis, Magna Voce

Zondag 26 januari 2020

St. Werenfridus Elst: 10.00 u: Eucharistieviering, V. Bulthuis, Kinderkoor
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad: 10.00 u; Eucharistieviering, K. Donders, GK De Levensbron

PKN-kerk Gendt, 10.00 u: Oecumenische viering

Protestantse Kerk Driel: 10.00 u: Oecumenische viering, M. Sanders, Enjoy

Dierengeluiden Puber!

Pronkende puber.

HETEREN - Ja, ook dieren komen in hun pubertijd. De pauw op de foto wil wel heel graag een volwassen mannetje zijn die met zijn prachtige staartveren pronkt voor de vrouwtjes, maar helaas hij heeft nog geen staartveren. Bovendien is hij wat aan de vroege kant, maar ja als je nog moet leren hoe het er in de grote pauwenwereld aan toe gaat dan is het niet zo raar dat je niet zo goed kunt timen.

De pauw op de foto is een jong van afgelopen jaar en zal nog twee jaar moeten wachten tot hij enige mate een staart heeft om mee te pronken. Dan kan hij pronken en proberen een vrouwtje te veroveren zodat hij met haar kan paren. Dan zal ieder jaar na de rui in de zomer de volgende staart iets langer worden tot hij de uiteindelijke lengte na zes jaar heeft gekregen. Maar dan heeft hij nog vele jaren plezier van zijn indrukwekkende staart. Pauwen kunnen zo’n 25 jaar leven, dus als de staart na zes jaar vergroeid is kan hij er nog ongeveer 20 jaar mee pronken. Over het algemeen hebben pauwenhanen meerdere vrouwtjes, daarom lopen er bij ons ook altijd meer vrouwtjes dan mannetjes rond, want ze kunnen behoorlijk vechten om de baas te kunnen worden.

Er lopen ook verschillende witte pauwen bij ons op Landgoed Overbetuwe aan de Uilenburgsestraat 1 in Heteren rond. Dit is inderdaad een 'foutje' van de natuur, maar het zijn geen albino-vogels maar leucistische vogels. Albino’s hebben helemaal geen kleurstoffen waardoor ze wit zijn en roze/rode ogen hebben. Maar de leucistische hebben een gedeeltelijk verlies van pigment, zodat ze wel wit zijn maar de donkere kraaloogjes hebben van de gekleurde pauwen.

Ook uw bericht in de krant?

REGIO - Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw regio? Dat kan! Uw bericht kunt u online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Klik eerst op de regio waarover uw bericht gaat. Na het invullen van uw bericht en gegevens klikt u op: 'Nieuws aanleveren'. Vragen? Bel: 0481-464770

Huldiging jubilarissen Eska Bemmel

Jubilarissen ESKA Bemmel. (foto: H. Gradussen)

BEMMEL - Op zondag 5 januari vond bij Eska Bemmel haar jaarlijkse nieuwjaarsreceptie plaats. In het Eskadome kwamen (ere)leden, partners en ouders bij elkaar, om het glas te heffen op het nieuwe jaar. Volgens de traditie, werd er door voorzitter Felix Kleinpenning kort teruggekeken op het afgelopen jaar en alvast vooruit gekeken op het komende jaar. Een jaar waarin er al weer vele optredens op de agenda staan.

Na de toespraak van de voorzitter, volgde de huldigingen van de jubilarissen. Slagwerker Lars Peters ontving uit handen van de voorzitter een speldje, een oorkonde van ESKA en een oorkonde van de KNMO (Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie) voor zijn 12½ jarig lidmaatschap. Ere-voorzitter Wim Kersten werd gehuldigd voor zijn 60-jarig lidmaatschap. Ook hij ontving een oorkonde van Eska en zijn vrouw Ria mocht de bloemen in ontvangst nemen.

Beide jubilarissen werden van harte gefeliciteerd met het bereiken van deze mijlpaal en de wens werd uitgesproken dat zij nog lang bij de vereniging betrokken blijven.

Uitslag bridgeclub Rijnbridge Heteren

HETEREN - Ook vuurwerk afgestoken en alles nog heel? Met een daverende knal is het een aantal koppels gelukt hun positie veilig te stellen maar bij een klein groepje heeft het vuurwerk het gewoon verpest omdat het lontje maar niet tot ontbranding kwam….

Het echte grote nieuws is dat onze club de beschikking heeft over een zelfgemaakte schudmachine. Grote waardering voor de producer-constructeur. Standen van deze derde speelronde zijn als volgt:

De stand in de A lijn:

1e Ake en Ton Eimers

2e Tonny Konings en René den Ouden

3e Tom Mol en Thijs Moons

4 Rens de Bot en René Klein Lankhorst

gedegradeerd van A naar B lijn:

13e Geert Kuijpers en Harry Walinga

14e Jup van Dijken en Kees de Wit

15e Lenie Linsen en Jacqueliene van Schaik

16e Maria en Gert Jan v.d. Berg/ Raymond Vredevoort

in de B lijn gepromoveerd naar de A lijn:

1e Jan Niggebruggen en Cock Schut

2e Willem Dorst en Ed Hendriks

3e Yvonne Kamphuis en Toos de Wit

4e Ans Bergsma en Fokje Kuiphof

gedegradeerd van de B naar de C lijn:

13e Aal Wolf en Jan v.d. Linden

14e Liesbeth en Reinoud Post

15e Minze Sinnema en Bert vermeulen

16eIrene van der Horst en Trudy Konings

gepromoveerd van de C naar de B lijn:

1e Elly Boekelmans en Ben Aagten

2e Gerard Giessen en Gerrit Weikamp

3e Clasien Lock en Marie- José v.d. Linde

4e Marian en Albert van Heumen

Ook interesse in het mooie kaartspel Bridge?

Meldt u zich dan aan bij ons secretariaat:

026 4723503, Rens de Bot, want nieuwe leden blijven van harte welkom!

Film in Theater De KiK: Rafaël

Rafaël Foto: pr

ELST - Op donderdag 16 januari om 20:00 uur draait de drama film 'Rafaël' in Theater De KiK in Elst. Kaarten inclusief drankje kosten acht euro en zijn te reserveren via www.theaterdekik.nl. De foyer is vanaf 19.00 uur geopend.

Wanneer Nazir aan het begin van de Arabische Lente geen visum krijgt om in Nederland bij de geboorte van zijn zoon te kunnen zijn, besluit hij evengoed illegaal de oversteek naar Europa te maken. Tijdens deze helse reis krijgt hij alleen hulp van zijn hoogzwangere, Nederlandse vrouw Kimmy. Nizar komt terecht in Lampedusa.

Van 16 tot en met 22 januari

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS (vanaf 20 januari)WATERMAN. Innoveren, vernieuwen en veranderen zijn de acties die écht bij dit dierenriemteken horen. Ze lopen vaak op hun tijd vooruit (avant garde!). Als iedereen linksaf gaat, gaat de waterman expres rechtsaf. Ze zetten zich graag in voor de gemeenschap (vrijwilligerswerk). Ze hebben een heel aparte smaak. Daarin zijn ze heel authentiek en origineel. Ze hebben een uitstekende intuïtie.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Rond donderdag de 16e heb je de meest wilde en gewaagde plannen. Al improviserend kom jij daar uit! In het weekend zoek jij je grenzen op sportief gebied op. Je daagt jezelf als het ware uit. Maandag reageer jij wel heel emotioneel op anderen. Misschien is jouw felheid buiten proportie.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Tot en met zondag is jouw leven heel kalm en ontspannen. Dat heb jij graag. Het leven als een voortkabbelend beekje! Maar na het weekend barst min of meer de hel los. Je raakt betrokken in een conflict met mensen met meer macht dan jij. Dan zal blijken of jij wel of niet een controlfreak bent.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Vanaf donderdag loopt jouw planeet Mercurius in het teken waterman. En dat kan geven dat je leven ineens heel grillig verloopt. Op vrijdag uit dat zich door de enorme chaos die jou omringt. En op zaterdag maak je de meest waanzinnige dingen mee. Pas op maandag voel jij je weer op je gemak.

KREEFT van 22 juni t/m 22 juli
Op vrijdag zit alles tegen. En daar kun jij enorm kwaad over worden. Leg niet meteen de schuld van alle tegenslag bij de ander! In het weekend kalmeer jij gelukkig en zijn er juist leuke dingen te beleven. Op maandag bevind jij je op het oorlogspad. Op woensdag wordt de strijdbijl al weer begraven.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Vlak voor het weekend ben jij een tikje chagrijnig. Je hebt namelijk het gevoel dat niemand naar jou luistert. En dat ben jij anders gewend. In het weekend neemt het chagrijn af en ben jij weer voor anderen bereikbaar. Vanaf maandag kom jij in een ander vaarwater terecht. Je kunt iets doen voor de gemeenschap!

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Vanaf donderdag gaat jouw planeet Mercurius in het teken waterman lopen. Dat kan jouw interesse in techniek stimuleren. Wellicht overweeg je zelfs om nieuwe instrumenten of machines voor je werk aan te schaffen. Doe dat niet op vrijdag of zaterdag want dan koop je de kat in de zak!

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Tot en met zondag is er geen vuiltje in de lucht. Zo heb jij het graag; een evenwichtig en harmonieus bestaan. Maar op maandag en dinsdag wordt de harmonie verstoord door iemand die invloed op jouw leven wil uitoefenen. Het is nog maar de vraag of jij dat toestaat? Woensdag keert de rust terug.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Aanstaande donderdag is jouw behoefte aan vrijheid zo groot dat het zelfs tot een breuk kan leiden. Maak in ieder geval geen overhaaste beslissingen en doe nu vooral solo je ding. In het weekend laat je zien dat je een goede adviseur kunt zijn. Uit je adviezen blijkt dat je heel wijs bent.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Op donderdag ben jij nogal kortaf tegen anderen. Je hebt weinig tot geen geduld die dag. Zaterdag ben je gelukkig wat meer ontspannen. Er kan zelfs regelmatig een grapje vanaf. Op zondag heb je behoefte aan actie. Wie houdt je tegen? Ga lekker in de vrije natuur wandelen of fietsen.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Vlak voor het weekend kun je geen zeurende mensen om je heen hebben. Je ergert je erg aan die onterechte gevoelens van onrecht. In het weekend ontspan jij je weer en kom je tot rust in goed gezelschap. Rond volgende week dinsdag zit je met een financieel probleem. Schenk er aandacht aan.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Vanaf donderdag loopt de planeet Mercurius in jouw sterrenbeeld. Dat geeft veel beweging en verandering. Vaak door jou op gang gebracht! Op maandag om 15:56 uur begint de waterman tijd weer. Op zich een goede tijd voor jou, maar op dinsdag erger jij je aan andermans conservatieve houding.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Aanstaande vrijdag schieten woorden weer eens tekort. Ga niet teveel uitleggen aan de ander. Dat heeft geen zin. Op zaterdag krijg je in ieder geval veel begrip van die ander. Op zondag is actie het sleutelwoord. Je wilt dat er beweging in je bestaan komt. Op dinsdag ben je even overgevoelig.

Inloopvraagmiddag voor senioren over gebruik computer, tablet of smartphone

(foto: Forte Fit)

ELST - Op woensdag 22 januari verzorgt Forte Fit voor senioren in Elst een inloop-informatie-vraagmiddag. Docenten van Forte Fit en SeniorWeb geven deze middag individueel antwoord op alle vragen, bijvoorbeeld over Windows 10 of Apple iOS, Excel, foto’s overzetten of foto’s bewerken met Gimp en het gebruik van app’s op de computer, tablet of smartphone.

Ook geven zij vrijblijvend informatie over het aanbod van computer-, tablet- of smartphonecursussen en workshops in 2020 en is er gelegenheid tot inschrijven.

Computer-, tablet- of smartphonecursussen.
Begin februari start Forte Fit in samenwerking met SeniorWeb en de Bibliotheek Gelderland Zuid weer met diverse computer-, tablet- of smartphonecursussen voor senioren. Het cursusaanbod is vooral gericht op senioren die nog geen of weinig ervaring hebben met het werken op een computer, tablet of smartphone.

Voor wat meer ervaren gebruikers zijn er echter ook interessante cursussen. Ook op aanvraag kunnen korte workshops over diverse onderwerpen aangeboden worden.
De inloop-informatiemiddag vindt plaats op woensdag 22 januari 2020 tussen 13.30 en 16.00 uur in Sociaal Cultureel Centrum ‘De Wieken’ in Elst (Prinses Irenestraat 49). Aanmelden vooraf is niet nodig.

Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie contact opnemen met Koos de Bondt, 06 44606844 of mailen naar computer.fortefit@fortewelzijn.nl.

Jelle

Hiep Hiep Hoera deze stoere jongen
Jelle van Blitterswijk is op 14 januari
9 jaar geworden. Hartelijk gefeliciteerd
met een dikke kus van Opa Bart en Oma Wenda.

15 Januari wordt onze kleinzoon Kian
alweer 6 jaar. Wat een knappe vent,
felicitaties van Opa en Oma uit Gendt.

Je zult maar bijna 25 jaar getrouwd zijn!
Dat zou maar zo een reden voor een
feestje kunnen zijn... Grtjs. vd Loatbløjers

Verstoppen heeft geen zin ...
Deze lieve man, vader, zoon, vriend en bovenal knuffelbeer wordt op 21 januari 40!
Proficat Bart!

Ja, nog maar één maandje
en dan ziet dit lieve meisje Sarah!

Hoera!
Gefeliciteerd met jouw
verjaardag papa.
Veel liefs Xam.

Basisschool SamSam Oosterhout proost op een nieuw jaar met veel leesplezier

(foto: Valentien Milder) Valentien Milder

OOSTERHOUT - Op basisschool SamSam in Oosterhout hebben alle kinderen geproost op een prachtig 2020! Dit kreeg een nog meer feestelijk tintje omdat SamSam 2020 is gestart met een leesverrassing.

De kinderen mochten allemaal een nieuw leesboek uitkiezen voor de klas. Daarmee wordt er een extra impuls gegeven aan het leesonderwijs op SamSam. Op SamSam is lezen altijd een speerpunt geweest. Dit schooljaar hebben we dat verder aangescherpt door te werken met de methode-aanpak van LIST. De afkorting staat voor ‘leesinterventie voor scholen met een totaalaanpak’, maar we praten liever over ‘Lezen Is Top’.

(foto: Valentien Milder) Valentien Milder

Het eerste half uur van elke schooldag zijn alle kinderen intensief aan het lezen. We zien in de ene klas alle kinderen stil lezen, in de andere wordt in tweetallen zachtjes samen gelezen en in weer een andere klas is er leesinstructie door de leerkracht. Elke leesklas heeft een eigen specialisatie.

Elke leesles begint met een moment waarop we samen even stilstaan bij een mooie leesvraag. We sluiten dan na het lezen ook weer gezamenlijk af. Op deze manier zijn we effectief met leesontwikkeling bezig en ervaren de kinderen dat lezen erg leuk is. Uit onderzoek blijkt dat door List de leesresultaten en de leesmotivatie verbeteren, daarnaast profiteren de kinderen van hun hogere leesniveau bij de andere schoolvakken.

"Wilt u meer weten over SamSam? Op dinsdag 28 januari bent u welkom op een informatieavond voor nieuwe ouders van 19.30 tot 21.00 uur."

Leerlingen OBC Elst leren netwerken voor Beroepenfeest Betuwe On Stage

Kennismaking. (foto: Josine de Vet) Josine de Vet

ELST - Afgelopen dinsdag oefenden de derdejaars vmbo-leerlingen van OBC Elst met kennismakings- en netwerkgesprekken. Op 5 maart nemen zij deel aan het Betuwe On Stage Beroepenfeest, samen met leerlingen van OBC Bemmel, OBC Huissen, HPC Zetten en het Citadel College.

Op het Beroepenfeest gaan leerlingen in gesprek met lokale beroepsbeoefenaren en maken zij samen een afspraak, over een werkbezoek op de Doe Dag op 26 maart. Trainer Daniel oefent met de leerlingen. “Zorg voor een stevige handdruk en let op je houding wanneer je met iemand een gesprek aangaat.” Mentoren en de decaan bereiden de leerlingen voor. Leerlingen krijgen een paspoort waarin zij hun Beroepentop 5 noteren, zodat ze precies weten op welk bedrijf ze willen afstappen tijdens het Beroepenfeest. Ook maken zij hun eigen visitekaartjes. Daarmee wisselen ze alle relevante gegevens uit bij het maken van een afspraak met een bedrijf.

Het Rabobankfonds Maas en Waal- Oost sponsort de netwerktraining voor alle 900 leerlingen. Het Rabobankfonds ziet het investeren in netwerkvaardigheden van vmbo-leerlingen als een duurzame investering in hun toekomst.

Ook meedoen met uw beroep? Inmiddels doen er ruim 200 lokale beroepsbeoefenaren mee. Sommige leerlingen kunnen nog niet kennismaken met hun droomberoep. De organisatie zoekt nog naar een kapster, dierverzorger, hovenier, gastheer, kok, onderwijsassistent, grafisch of av-vormgever, sportdocent en autotechnicus. Heeft u dit beroep en wilt u jongeren helpen bij beroepskeuze? Meer informatie staat en aanmelden kan op www.betuweonstage.nl.

Heteren: actieve dorpsgemeenschap in Gelderland!

HETEREN - Om de leefbaarheid te verbeteren zijn veel dorpsgenoten gedreven om het gebrek aan of de terugloop van voorzieningen te veranderen. Om ervoor te zorgen dat er een plezierige woon- en leefomgeving ontstaat, drijft Heteren bij één. Samen met inwoners en lokale organisaties is er in 2014 een dorpsvisie met een ontwikkelingsplan ontwikkeld. Sindsdien valt het dorp regelmatig in de prijzen.

Dit is vier geleden gestart door een nominatie voor de Dorpsvernieuwingsprijs van Nederland. Ondanks dat Heteren in de finale heeft verloren van Hoonhorst, waren vele inwoners enorm trots. In 2018 werd Heteren wederom genomineerd voor een prijs. Dit keer was het de provincie die Heteren uitdaagde in 'Maak Gelderland Mooier'. Ook deze keer bereikte Heteren een finaleplaats. Afgelopen november viel Heteren wederom in de prijzen. Dit keer een eerste prijs, een Europese nog wel: UEPG Sustainable Development Award in de categorie 'Local Community Partnership'! De rode draad in alle juryrapporten is dat Heteren het positieve verschil maakt in de samenwerking tussen inwoners, lokale organisaties en de gemeente.

In de afgelopen jaren is er door Heterenaren hard gewerkt aan veel projecten. Hierdoor heeft Heteren sociaal gezien al een transitie ondergaan, maar economische en fysiek gezien staat het aan de vooravond van haar grootste transitie. Het vlaggenschipproject is de bouw van een centrale ontmoetingsplek met winkels midden in het dorp. Hierbij zijn de organisaties uit het dorp in de regie, maar lijkt juist door de goede samenwerking ook deze transitie te gaan lukken. Begin dit jaar verwacht het dorp groen licht op de financiering te krijgen, waarna de schop in de grond kan.

Afgelopen maand ontving de dorpsraad door de inzet van haar inwoners het bericht dat Heteren officieel is toegelaten tot de groep erkende 'Transition Towns' van Nederland. Nederland heeft ongeveer tienduizend dorpen en wijken, waarvan er nu zeventig de titel TT voor haar naam mogen voeren. Heteren is volgens deze organisatie één van die transitie towns die volop in beweging is. Als de voorzieningen in dorpen slinken en de lokale economie krimpt, zijn het de bewoners en lokale organisaties van Transition Towns, die laten zien op welke wijze we in de toekomst moeten leven. En daar is heel 'TT Heteren' trots op!