GN Nijmegen-Noord

19 juli 2017

GN Nijmegen-Noord 19 juli 2017


Lustrum Meditatie aan de Spiegelwaal

LENT - Alweer voor de vijfde keer is er op zaterdagochtend 22 en 29 juli; 5, 12, 19 en 26 augustus van 9.30 - 10.30 uur in de zomervakantie Meditatie aan de Spiegelwaal. Elke zaterdagochtend heerlijk een uurtje mediteren en mindful bewegen aan de Spiegelwaal in Lent om lichaam, geest en hart te openen.

Een frisse start van de ochtend in de buitenlucht waarbij alle zintuigen worden wakker gemaakt. Dit is een aanrader voor ervaren meditatie-beoefenaars, maar zeker ook voor mensen die niet eerder gemediteerd hebben en die op een laagdrempelige manier wel eens willen ervaren hoe dat is. Iedereen is welkom!

Olga Jans en Ine Albers, ervaren in het geven van onder andere mindfulness/meditatie, begeleiden dit meditatie uurtje. Meditatie aan de Spiegelwaal is gratis, maar donaties zijn welkom. De opbrengst ervan gaat naar Giro 555 Hongersnood Afrika. En…voor de liefhebbers, om ons lustrum een extra tintje te geven zijn we bezig met het inplannen van een extra aansluitende sacred dance activiteit van 30 minuten tijdens één of meerdere ochtenden.

Meer informatie staat op www.oudersenbalans.nl en www.mediterenisteleren.webklik.nl.

Uitbreiding Sportpark Ressen van start

Vanaf september kan ook op deze plek worden gevoetbald. (foto Sjaak Veldkamp)

BEMMEL – Sportpark Ressen gaat deze week op de schop. Voor een bedrag van ruim 1,1 miljoen euro wordt het sportpark ten gunste van Mixed Hockeyclub Bemmel en Sportclub Bemmel uitgebreid. De gewenste uitbreiding van kleedkamers heeft vertraging opgelopen.

Sportpark Ressen is 17 jaar geleden geopend. De ruimteproblematiek speelt al jaren. In de sportnota 2015 staat het zwart op wit dat Sportpark Ressen dringend toe is aan uitbreiding. In de politieke discussie kwam MHC Bemmel onder vuur te liggen. De stormachtige groei van het aantal hockeyleden zou vooral komen door aanwas uit Nijmegen-Noord. Een deel van de raad bedacht daarom dat de gemeente Nijmegen Bemmel een financiële bijdrage moest leveren. De Waalstad gaf geen krimp.

De knelpunten op het sportpark worden opgelost door een voetbalveld te voorzien van kunstgras, zodat het efficiënter gebruikt kan worden. Door de discussie over rubberkorrels heeft de gemeente in overleg met de Lingewaardse voetbalclubs besloten om het nieuwe kunstgras in te strooien met zogenoemde Holo-korrels. Dit materiaal wordt gezien als een goed en veilig alternatief voor de tot nu gebruikte rubberkorrels. Ook de eigenschappen om op te voetballen zouden beter zijn.

MHC Bemmel krijgt er een half hockeyveld bij. De ruimte wordt bereikt door een voetbalveld te draaien.
De bedoeling was om gelijk met de sportvelden de uitbreiding van kleedkamers op te pakken. Maar door een aanvullend archeologisch onderzoek is de bouw vertraagd tot medio oktober. De oplevering staat gepland voor het volgend voorjaar. De sportvelden moeten uiterlijk 14 september worden opgeleverd.

Expositie in Dorpsschuur Lent

LENT - Op 29 en 30 juli van 11 – 17 uur exposeert Gé in Dorpsschuur Lent met beelden in brons en hout.

Gé zoekt naar en legt vervolgens verbindingen tussen oude culturen / mythologie en onze moderne wereld. Maya, Inca, Grieken en Egypte waren de inspiratiebron voor de bronzen beelden. De houten beelden verbeelden diverse mythologische goden uit verschillende culturen, voornamelijk Grieks. Ze had een expositie in Zuid-Spanje en twee stalen beelden staan op Lanzarote. Ook zijn er opdrachten in staal en brons uitgevoerd in Nederland.

Ruben smeedt het ijzer als het heet is… Hij is de man achter Blacksmith Design. Een startend bedrijf, dat handgemaakte design meubels op maat maakt. "Als zoon van een kunstenaar n kleinzoon van een smid zit metaalbewerking in mijn bloed.

Casper met schilderijen en collage lampen, verscheidene unieke collages. Hij bouwt momenteel beelden en lampen uit diverse verzamelde materialen. Aan de beelden is te zien dat Casper met aandacht zijn beelden ontwerpt. Tevens werkt hij ook 2-dimensionaal.

Grote opkomst voor wandeling door Ressen

RESSEN - Op 12 juli ontving Vereniging Dorpsbelangen Ressen (VDR) statenleden, bestuurders, raadsleden en maatschappelijke organisaties voor een rondwandeling door Ressen. Het kastelenterrein, Klompenpad, monumentenroute, Ressensestraat, de NH kerk, Dorpensingel Light en de Oude Postweg werden onder andere bezocht.

Tijdens de route vertelden bestuurders van de VDR, Historische Kring Bemmel, bewoners, de Regioarcheoloog en vrijwilligers over de onderwerpen die in de kern leven. De rode draad in alle verhalen is een pleidooi voor behoud van de historische dorpskern. Infrastructuur, woningbouw en ontwikkelingen zoals de Hornbach raken Ressen direct en indirect. "Wij zijn niet tegen maar we willen juist samenwerken met de diverse partijen", aldus Edwin Schouten (VDR). "Bovendien is een toetsing nodig van deze ontwikkelingen op onze leefomgeving. De praktijk is nu dat het bestemmingsplan het leidend kader is en dat is niet altijd wenselijk."

Om het pleidooi kracht bij te zetten overhandigde Gijs Bouwman namens onder andere de Historische Kring Bemmel en Cultuurhistorisch Platform Lingewaard, de kerk en de VDR een brief aan het college van B&W Lingewaard met de boodschap rekening te houden met de kwaliteiten in en om Ressen.

Bovendien hoopt de VDR dat het historische hart toegankelijker wordt voor recreanten. De laatste maanden wordt goed samengewerkt met Park Lingezegen. Ook gemeente Lingewaard denkt mee als het gaat om inpassing van de verlichting voor het RijnWaalpad in Ressen. De VDR wil in augustus verder praten met het college van Lingewaard en de fietsersbond over de samenwerking.

PWA start blokfluitcursus op basischool Sunte Werfert

ELST - Mag uw kind ook de muzikale wereld ontdekken? Dan is hij of zij welkom bij de Music Kids van muziekvereniging PWA! Music Kids start op woensdagmiddag 6 september en is bedoeld voor kinderen van groepen 3 tot en met 8 van de basisscholen.

De leukste blokfluitcursus Music Kids, waarin de basis wordt gelegd voor de muzikale vorming, wordt verzorgd door vakdocente Jacqueline Arts. Music Kids duurt één seizoen (september-juni) en bevat ongeveer 40 lessen van 45 minuten. De lessen zijn op woensdagmiddag van 16.15 uur tot 17.00 uur in basisschool De Sunte Werfert in Elst.

Tijdens Music Kids zullen onder andere instrumentpresentaties plaatsvinden zodat uw kind zich muzikaal kan oriënteren. Na afloop van de cursus kan eventueel doorgestroomd worden naar een muziekinstrument waarop de keuze van uw zoon of dochter valt.

Elke deelnemer ontvangt een eigen blokfluit en een lesboek welke na afloop van de cursus in bezit mogen blijven. Het cursusgeld bedraagt 19 euro per maand. "Wilt u uw kind aanmelden voor deze cursus? Mail of bel dan met de manager jeugd– en opleidingen van PWA, Wouter Simons op jeugd-opleiding@pwa-elst.nl of 06 48522883."

Naast de blokfluitcursus Music Kids heeft PWA ook de mogelijkheid om muzieklessen te volgen voor saxofoon, trompet, hoorn, bariton, trombone, dwarsfluit en klarinet. Voor gevorderde kinderen heeft PWA een bruisend jeugdorkest. Meer informatie is op te vragen bij de manager jeugd– en opleidingen.

Rick van Velthuysen en Erwin Peters presenteren 4-Daagse Top1000

Van links naar rechts: Jos de Graaf, Rick van Velthuysen en Erwin Peters  Foto: Media024 

NIJMEGEN - De finale van de 4-Daagse Top1000 bij Radio 024 wordt op vrijdag 21 juli vanaf 09:00 uur gepresenteerd door Jos de Graaf, Rick van Velthuysen en Erwin Peters. De 4-Daagse Top1000 is er letterlijk van start tot finish: De nummer 1000 was op dinsdag 18 juli om 04:00 uur te horen en de nummer 1 wordt op vrijdag 21 juli iets voor 18:00 uur gedraaid. Op vrijdag pakt Radio 024 vanaf 09:00 uur volledig uit voor de finale met de 101 beste nummers van de 4-Daagse Top1000.

Jos de Graaf: 'Ik had nooit verwacht aan de Vierdaagse mee te doen, maar nu loop ik als het ware samen met duizenden wandelaars, die natuurlijk naar de 4-Daagse Top1000 luisteren, over de wereldberoemde Via Gladiola.' Erwin Peters: 'Als rasechte Nijmegenaar vind ik het een bijzondere eer om lopers en stappers mee te nemen naar dé ultieme 4-Daagse Hit tijdens de allereerste 4-Daagse Top1000 bij Radio 024.' Rick van Velthuysen: 'De afgelopen jaren heb ik regelmatig vanaf de Vierdaagse radio mogen maken, dus toen Erwin mij vroeg om de finale van de 4-Daagse Top1000 mee te presenteren, heb ik daar niet over na hoeven denken. De Vierdaagse is een geweldig feest om bij aanwezig te zijn.'

Jos de Graaf is al sinds de start van Radio 024 bij de regionale nieuws- en muziekzender betrokken. Jos maakt al jarenlang radio in de regio van de 4Daagse. Erwin Peters is geboren en getogen in Nijmegen. Hij begon zijn radiocarrière bij het fameuze Keizerstad 107. De afgelopen jaren was Erwin te horen bij Radio Veronica. Ook Rick van Velthuysen was jarenlang bij Radio Veronica te horen. Met zijn ochtendprogramma 'Rick in de Morgen' won hij de Gouden Radioring. Eerder maakte Rick het spraakmakende nachtprogramma 'MiddenInDeNachtRick bij Radio 538.

Jos de Graaf trapt vrijdag om 09:00 uur op bijzondere wijze af met nummer 101. Rick van Velthuysen is daarna van 11:00 tot 14:00 uur te horen bij Radio 024. Erwin Peters neemt de luisteraars tot 18:00 uur mee voor de ontknoping van de lijst. Iets voor 18:00 uur draait hij de ultieme 4-Daagse Hit van 2017.

Juf Marleen de Kever neemt afscheid

ELST - Na 44 jaar in het onderwijs te hebben gewerkt, waarvan 38 op basisschool Sunte Werfert in Elst heeft juf Marleen De Kever op donderdag 6 juli afscheid genomen.

Juf Marleen is begonnen als hoofdleidster op de Theresia kleuterschool. Toen later de kleuter- en lagere school samengevoegd werden tot basisschool werd zij adjunct en groepsleerkracht. Vanaf 1989 werkte juf Marleen als zorgcoördinator later werd dat Intern begeleider. Met veel passie en aandacht voor ieder kind heeft zij altijd haar werk gedaan.

Juf Marleen is deze dag flink in het zonnetje gezet. Met een Kever cabrio werd zij opgehaald in het dorp en door groep 8 naar school begeleid. Daar werd zij door de kinderen en het team toegezongen. Gedurende deze dag hebben alle groepen, onder begeleiding van Troef Muziektheater gewerkt aan een voorstelling. Deze werd ’s middags opgevoerd voor Juf Marleen.

Haar grote bevlogenheid en betrokkenheid maken dat haar collega’s en leerlingen haar zeker gaan missen: "Juf Marleen, wij wensen jou alle goeds voor de toekomst en bedankt voor al die jaren op Sunte Werfert."

'Happy' ultieme 4-Daagse hit

NIJMEGEN - Zaterdag 8 juli zijn de stembussen voor de 4-Daagse Top1000 officieel geopend. Met de stem van Gers Pardoel kon het stemmen voor de lijst met duizend grootste 4-Daagse Hits beginnen. Voor de in Nijmegen geboren Pardoel is 'Happy' van Pharrell Williams de ultieme 4-Daagse-hit.

Na deze allereerste stem ooit voor de 4-Daagse Top1000 kunnen ook de luisteraars van Radio 024, de lopers van de 4Daagse en de stappers van de Vierdaagsefeesten hun favoriete hits voor de 4-Daagse Top1000 doorgeven. Inmiddels stromen de stemmen binnen.

Erwin Loenen, directeur Radio 024: 'Met de stem van niemand minder dan Gers Pardoel werden de stembussen voor de 4-Daagse Top1000 officieel geopend. Ik ben erg benieuwd welke platen er gekozen gaan worden. Met zijn stem heeft Gers in ieder geval de toon gezet.'

De 4-Daagse Top1000 is letterlijk van start tot finish te horen: Het eerste nummer, de nummer 1000, was op dinsdag 18 juli om 04:00 uur te horen en de nummer 1 wordt op vrijdag 21 juli iets voor 18:00 uur gedraaid.

Vieringen Sint-Benedictusparochie

Zaterdag 22 juli        

19.00 uur: O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen kerk Heteren, woord- en communieviering, R. Heinen, samenzang

19.00 uur: St. Leonarduskerk Oosterhout, eucharistieviering, G. Peters, Leonarduskoor

19.00 uur: H. Johannes de Doperkerk Indoornik, eucharistieviering, N. Sales, cantorum

Zondag 23 juli

10.00 uur: St. Werenfriduskerk Elst (EC), eucharistieviering, N. Sales, cantorum

11.00 uur: St. Willibrorduskerk Herveld, woord- en communieviering, R. Heinen, Gemengd koor

Zaterdag 29 juli

19.00 uur: St. Jacobus de Meerdere kerk Valburg, eucharistieviering, F. Bomers, dameskoor

Zondag 30 juli

10.00 uur: St. Werenfriduskerk Elst (EC), eucharistieviering, W. Eijk, samenzang

09.30 uur: Maria Geboortekerk Driel, eucharistieviering, F. Bomers, cantorum

11.00 uur: Maria Geboortekerk Lent, eucharistieviering, F. Bomers, samenzang met cantor

Artiesten (virtueel) onder invloed tijdens Vierdaagsefeesten Nijmegen

NIJMEGEN - Iedereen weet dat rijden onder invloed gevaarlijk is. Toch zijn er nog steeds mensen die achter het stuur stappen na het drinken van een paar drankjes of het roken van een joint. Daarom is er tijdens de Vierdaagsefeesten volop aandacht voor de campagne 'Rijden Zonder Invloed', die als doel heeft om het rijden onder invloed van alcohol, drugs en medicijnen - en de gevolgen daarvan - sterk te verminderen.

The Voice of Holland finalist Vinchenzo, singer-songwriter Nigel Sean en de bandleden van Snollebollekes stappen in de simulator om te ervaren hoe het is om onder invloed te rijden.

Nog tot en met 21 juli is het campagneteam met verschillende activiteiten aanwezig bij de Vierdaagsefeesten. In de Rijden Zonder Invloed Lounge kunnen bezoekers plaatsenemen in de 3D Tripping Simulator. Hier krijg je in een Virtual Reality- wereld met een Oculus Rift bril de kans om zelf virtueel te beleven wat het effect is van alcohol en drugs achter het stuur. 'In onze campagne draait alles om het zelf beleven en ervaren' vertelt Gerard Tertoolen, verkeerspsycholoog. 'Zo is de kans het grootst dat je zelf tot de conclusie komt dat rijden onder invloed geen goed idee is'. Bezoekers kunnen ook meedoen aan een quiz om hun kennis over alcohol en drugsgebruik in het verkeer te testen. De dagwinnaar krijgt een BOB-cadeaupakket thuisgestuurd.

Tijdens de Vierdaagsefeesten kunnen mensen die de Bob zijn vrijwillig deelnemen aan een alcoholen drugstest. Als uit de test blijkt dat ze geen drugs of alcohol hebben gebruikt, ontvangen zij een voucher waarmee ze gratis een alcoholvrije cocktail kunnen krijgen. Ook kun je een meet & greet winnen met een van de artiesten van the Matrixx live. 'Zorg jij ervoor dat je zonder alcohol of drugs achter het stuur stapt? Dan ben jij echt goed bezig en dat belonen we graag!', aldus Tertoolen. Met bestuurders met een te hoog alcohol- of drugspercentage in hun bloed worden alternatieven besproken om thuis te komen. Het campagneteam van Rijden Zonder Invloed organiseert in Overijssel en Gelderland allerlei activiteiten op locaties, zoals festivals en evenementen, (rij)scholen en sportclubs. Hier laat het campagneteam mensen met onder andere simulatoren en virtual reality ervaren dat rijden onder invloed echt een dom idee is. Op www.rijdenzonderinvloed.nl is meer over de campagne te vinden. ROV Oost –Nederland De campagne is een initiatief van het ROV Oost-Nederland. Het ROV Oost-Nederland is in Gelderland en Overijssel dé partner voor verkeersveiligheid. Met hun kennis van verkeersveiligheid en van het gebied brengen ze de juiste partners bij elkaar en initiëren ze projecten. Ze richten zich daarbij op gedragsbeïnvloeding van de weggebruikers. De ambitie? Iedereen elke dag weer veilig thuis! Het ROV Oost-Nederland is een initiatief van de provincies Overijssel en Gelderland.

Documentaire over Dick van Altena 40 jaar singer-songwriter

REGIO - Op vrijdag 28 juli om 17.20 uur zendt TV Gelderland de documentaire uit met als titel '1094 liedjes, Dick van Altena 40 jaar singer-songwriter'.

Het programma wordt die avond en nacht ieder uur herhaald. De filmmaker Angelo Damen volgde Dick de afgelopen weken onder andere thuis, in de studio en tijdens optredens. Hij geeft een kijkje in de ziel van een liedjesschrijver bij uitstek. Hoe wordt een liedje geboren? Welke strijd gaat daar aan vooraf en wat maakt de liedjes van Dick van Altena zo bijzonder?

Ook zijn er in de boeiende documentaire fragmenten te zien van een speciaal opgenomen concert vanuit het Kulturhus in Angeren. Daar speelt en zingt Dick met een voltallige band en gasten. Van deze opnames wordt ook een dvd uitgebracht die in het najaar te koop zal zijn.

Angelo Damen maakte al eerder een serie documentaires over Gelderse topartiesten zoals Thijs van Leer, Harry Sacksioni en Bert Heerink en was winnaar NL.Award 2001 en genomineerde NL.Award 2008.

Nieuwe mediatoren op 't Startblok

ELST - Dalton basisschool 't Startblok in Elst is een vreedzame school!

Ook voor komend schooljaar zijn er weer nieuwe mediatoren opgeleid! Er waren diploma's voor Lotte, Megan, Dries, Rayan, Gijs, Esmay, Sophie, Lieke en Daan!

'Zet buitenspelen hoog op de politieke agenda'

NIJMEGEN - Jantje Beton en de Branchevereniging Spelen en Bewegen roepen gemeenten op: zet in op een gezonde ontwikkeling van kinderen.

Eén op de vijf kinderen in Nederland speelt minder vaak buiten dan ze willen. Daar is wat aan te doen door de gemeente. Jantje Beton en de Branchevereniging Spelen en Bewegen doen daarom een oproep aan alle lokale politieke partijen. Zij doen dit in een brief en via de website buitenspelen2018.nl. Zij richten zich daarmee tot alle partijen, die hun verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018 maken: "Zet buitenspelen hoog op de politieke agenda."

Een kindvriendelijke buitenruimte waar kinderen leuk kunnen spelen is belangrijk voor alle inwoners van de gemeente. Het draagt er aan bij dat kinderen spelenderwijs gezond kunnen ontwikkelen. Ruimte voor spelen en sporten vergroot de leefbaarheid van een buurt. En het bevordert integratie, sociale cohesie en veiligheid. De speelplekken bieden kansen om via burgerparticipatie mensen te betrekken bij hun omgeving.

Jantje Beton en de Branchevereniging spelen roepen lokale partijen op in te zetten op een kindvriendelijke gemeente met een leefbare omgeving. Plaats buitenspelen hoog op de agenda met de volgende punten:

1. In onze gemeente maken we ruimte voor buitenspelen

2. Wij betrekken kinderen bij buitenspelen

3. Onze gemeente stimuleert activiteiten om kinderen naar buiten te halen

Gemeenten kunnen faciliteren dat buitenspelen vanzelfsprekend wordt. Zo stimuleren ze ontmoeting en beweging voor jong en oud. En verder is buitenspelen gewoon leuk en maakt het kinderen blij!

"Ondersteun deze oproep op buitenspelen2018.nl." Jantje Beton en de Branchevereniging Spelen en Bewegen doen ook een oproep aan organisaties die de kracht van buitenspelen onderschrijven. Zij kunnen de oproep aan de gemeenten steunen, via de website buitenspelen2018.nl. Onderaan de website kunnen zij hun naam invullen. Alle namen komen op de website te staan.

Plaats vrij in leesgroep geschiedenis

NIJMEGEN - Er is nog een plaats vrij in een leesgroep geschiedenis in Nijmegen. De groep kiest uit de boekenlijst van de landelijke organisatie Senia, zie www.senia.nl, bij geschiedenis.

De boeken worden besproken aan de hand van 'leeswijzers' met discussievragen, waardoor de discussie diepgang krijgt en minder kans loopt te verzanden. De leesgroep komt eens in de 5 à 6 weken bij elkaar op donderdagavond (in een enkel geval op dinsdagavond), roulerend bij de deelnemers thuis.

De komende tijd staan boeken als Koning Willem I van Jeroen Koch en De Franse Revolutie van N. Shusterman op het programma. De eerstvolgende bijeenkomst is op 21 september. Meer informatie is verkrijgbaar bij de contactpersoon, Riet Rooijackers, via e-mail rietrooijackers@gmail.com of telefoon 024 3231176.