GN Berg en Dal Heumen Mook

26 november 2014

GN Berg en Dal Heumen Mook 26 november 2014


1 / 28

Een unieke wandeling over De Stuwwal: De vernieuwde N70 Natuurwandelroute

BEEK-UBBERGEN – Op maar weinig plaatsen in Nederland tref je zo'n unieke wandelroute aan als de N70 Natuurwandelroute in het Rijk van Nijmegen. De wandeling kenmerkt zich door haar diversiteit in route en afstandsmogelijkheden, maar ook door haar cultuurhistorische karakter.

Het ontstaan van de N70 wandelroute gaat terug naar 1970, het natuurbeschermingsjaar. Sinds die tijd is de N70 een zeer populaire wandelroute onder natuurliefhebbers en hardlopers. De vernieuwde bewegwijzering en het nieuwe routeboekje maken de wandeling weer tot een van de mooiste routes in Nederland.

De unieke wandeling voert je over acht 'bergen' met fraaie namen zoals de Boterberg, Sterrenberg en de Duivelsberg. Ook wandel je onderweg door bossen en biedt het heuvelachtige landschap prachtige vergezichten over de polders, schilderachtige laantjes en het rivierenlandschap. De totale route is circa zestien kilometer lang en loopt door natuurgebieden van Geldersch Landschap en Kasteelen, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. De grondeigenaren hebben de bewegwijzering van de route tevens vernieuwd en verbeterd.

Lancering

Vrijdag 14 november is de vernieuwde N70 Natuurwandelroute gelanceerd bij restaurant De Duivelsberg in aanwezigheid van de burgemeester van gemeente Ubbergen, Paul Wilbers. Hanneline Oosting, adjunct directeur Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen (RBT KAN) en Gerrit Scherrenburg, boswachter van Staatsbosbeheer hebben het laatste routepaaltje geplaatst. Onder leiding van Staatsbosbeheer werd de route voor het eerst weer voor een deel gewandeld.

Routeboekje

Het routeboekje is voor 1,50 euro verkrijgbaar bij onder andere VVV Rijk van Nijmegen, restaurant De Duivelsberg en hotel-restaurant 't Spijker (laatste twee zijn tevens startpunten). Ook is het gratis te downloaden via www.vvvubbergen.nl.

Initiatief

De vernieuwde uitgave van de N70 Natuurwandelroute is het resultaat van een enthousiaste samenwerking van de Toeristische Werkgroep Ubbergen, Geldersch Landschap en Kasteelen, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, gemeente Ubbergen en het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen.

Kerstconcert in Sint-Bartholomaeuskerk in Beek-Ubbergen Een Latijns-Amerikaanse kerst

BEEK-UBBERGEN - Zaterdag 13 december komt het uit negentien leden tellende ensemble Musica Temprana, dat voornamelijk uit Latijns-Amerikaanse musici bestaat, naar de Sint-Bartholomaeuskerk in Beek-Ubbergen. Onder leiding van Adrián Rodriguez Van der Spoel brengen zij een kerstconcert met muziek uit de zestiger jaren van de vorige eeuw, maar ook met prachtig ingetogen liederen uit vervlogen tijden.

Het optreden begint om 20:15 uur, de toegangsprijs bedraagt 22 euro; studenten en CJP tot en met 27 jaar acht euro; kinderen tot en met twaalf jaar gratis. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Primera De Postkoets in Beek-Ubbergen, boekhandel Roelants (Van Broeckhuysenstraat) in Nijmegen, of via info@concertseriebeek.nl. Meer info staat op www.concertseriebeek.nl.

Hoogtepunt van het programma is de al vijftig jaar immens populaire Misa Criolla, de beroemde 'volksmis' van Ariel Ramírez, niet gezongen in het Latijn, maar in het Spaans, de taal van het volk. De muziek van de misdelen grijpt terug op eeuwenoude melodieën en folkloretradities. Eveneens van Ramírez zijn de kerstliederen van Navidad Nuestra.

Het programma vermeldt verder traditionele, aan Kerst gerelateerde volksmuziek uit Bolivia, Peru en Mexico. De voor Latijns-Amerika zo kenmerkende creoolse, indiaanse, Afrikaanse en Europese invloeden zijn waarneembaar in teksten, muziek en instrumenten. De musici van het ensemble spelen op oude en nieuwe instrumenten, op Europese en diverse typisch Latijns-Amerikaanse.

Samen honderdvijftig jaar lid

Van links naar rechts: Riet Hubers, Gerrit Ebbers, Henk Janssen en Annie Jansen

BREDEWEG - Op het jaarlijkse Sint-Ceciliafeest, dat gehouden werd op zondag 16 november heeft het kerkkoor Sint-Antonius uit Bredeweg drie leden gehuldigd, die elk vijftig jaar lid zijn.

Het zijn de dames Riet Hubers-Adolfs (sopraan) en Annie Jansen-Nass (alt) en Henk Janssen (tenor). Riet vertolkte vaak tijdens huwelijk- en jubileumvieringen het Marialied 'Daar boven ruist een engelenkoor'. Verder zong ze vaak de sopraansolo's tijdens de diverse vieringen.

Annie is een stemvaste alt, die voor een solide altpartij zorgt. Henk is naast solist, lid van het kooroverleg, reservedirigent ook nog voorzitter van het koor. Zij ontvingen een speciaal ontworpen kaars.

Tevens werd Gerrit Ebbers benoemd tot erelid van het koor, vanwege zijn jarenlange trouwe lidmaatschap en bestuurslid.

Nieuwe voorzieningen bij Den Ienloop in Millingen

MILLINGEN AAN DE RIJN – In Den Ienloop komen nieuwe voorzieningen die als service dienen voor de bevolking. Zo komt er een pasfotoautomaat en een kopieer – en printmogelijkheid.


Omdat de plaatselijke fotograaf binnenkort stopt met zijn werkzaamheden en van een welverdiend pensioen gaat genieten, is er een pasfotoautomaat geplaatst in de hal van Den Ienloop. Zo hebben de inwoners van Millingen alsnog de mogelijkheid om pasfoto's te laten maken. De pasfoto's kosten vijf euro voor vijf afdrukken en zijn geschikt voor paspoort, rijbewijs en dergelijke. Uiteraard mogen er ook pasfoto's worden gemaakt die bestemd zijn voor andere doeleinden zoals ledenpasjes en abonnementen.

Kopieer – en printmogelijkheid
Er wordt regelmatig gevraagd of er een mogelijkheid is voor het maken van een of meerdere kopietjes, printjes en scans. Om in deze behoefte te voorzien in Millingen wordt binnenkort in de hal van Den Ienloop een multifunctionele printer geplaatst, waar – tegen betaling – kopietjes of printjes kunnen worden gemaakt. De kosten bedragen 0,10 euro voor een A4 zwart/ witte afdruk en 0,20 euro voor een A4 kleurenafdruk. Printjes en scans (ook 0,10 euro ) kunnen vanaf een usbstick worden gemaakt.

Langer zelfstandig wonen in Ooij

Foto: Robert Kuster

OOIJ - 'Langer zelfstandig wonen', dat was het thema van een grote bewonersbijeenkomst van Samen Ooij.

De bijeenkomst werd gehouden op dinsdag 18 november. Inwoners, mantelzorger, vrijwilligers en professionals kwamen er bij elkaar. Samen is een samenwerkingsverband van de gemeente Ubbergen, wooncombinatie Oosterpoort en de ZZG zorggroep.

Tijdens de bijeenkomst werd de brochure 'Langer zelfstandig wonen in Ooij' gepresenteerd. De brochure geeft een overzicht van alle activiteiten die de laatste jaren ontwikkeld zijn. Zo zijn er een klussendienst, vervoersdienst en boodschappendienst opgericht, er is een zorgkaart ontwikkeld en de werkgroep tuin- en woningaanpassing is opgericht. De brochure werd op een symbolische manier gepresenteerd: betrokken bewoners, professionals en bestuurders reikten het boekje aan elkaar uit.

Na de presentatie van de brochure was er nog volop gelegenheid om na te denken over nieuwe initiatieven. Veel ouderen vinden het prettig wonen in Ooij. De steun die er op veel terreinen is, maakt het mogelijk om zelfstandig te zijn en te blijven. Toch kwamen er nog tal van onderwerpen aan bod die opgepakt kunnen worden. Een greep uit de thema's die langskwamen: mantelzorg, eenzaamheid, verbinden van oud en jong en voldoende huisvesting voor iedereen. De komende tijd gaan alle betrokken opnieuw met elkaar in gesprek om een vervolg aan deze ideeën te geven.

Groesbeek beschikt over vele André Hazes-talenten

GROESBEEK –Zaterdagavond 15 november werd in het Groesbeekse culturele centrum De Mallemolen een speciale avond gehouden waarin de volkszanger nummer één André Hazes centraal stond.

Het was 'Groesbeek zingt met Hazes', dat voor de eerste maal gehouden werd. In totaal waren er dertien Groesbeker(ster)s die André Hazes op een voortreffelijke wijze imiteerden. In de grote zaal van De Mallemolen waren ruim tweehonderd Hazesfans samengekomen om een echt avondje Hazes te beleven, en zij kregen waar ze voor kwamen.

Op het podium stond een kapstok met een lange zwart lederen jas en zwarte hoed van Andre in de spotlights. Wat de organisatie vermoedelijk vergeten was, dat was een koelkast of een kratje Heineken bier op het podium bij de kapstok te plaatsen...

In totaal werden er vierentwintig nummers - bekende en onbekende - van André op het podium gebracht, die allemaal op een daverend applaus konden rekenen vanuit de zaal. Een groot compliment was er voor de presentator Twan Vissers die zich had verdiept in de biografie van André. Rond elf uur was de grandfinale, waarbij alle artiesten de topper van André 'Bloed, Zweet en Tranen' samen met het enthousiaste publiek zongen. Daarna was het discotheek 'All-Round', die voor een spetterende afterparty zorgdroeg.

Inloophuis Groesbeek organiseert natuurwandeling

GROESBEEK - Het Inloophuis Groesbeek organiseert in samenwerking met Lieke Vullings - natuurgids van Bomen en Mensen, een wandeling in de natuur.

"Natuur brengt je in beweging, geeft rust, maar ook ontspanning en inspiratie. Elke tweede maandag van de maand gaan we erop uit in de bossen of in een ander natuurgebied in de omgeving van Groesbeek." Lieke Vullings vertaalt 'het verhaal van de natuur' naar 'het verhaal van mensen'. Rode draad daarbij is wat mensen kunnen leren van de natuur, maar tevens waarin mensen anders (lijken) te zijn dan de natuur. Niet door zweverige prietpraat, maar door concrete waarnemingen en belevingen buiten. Alles gebeurt in een rustig tempo en de wandeling duurt ongeveer twee uur.

In 2015 zal er zelfs twee keer per maand een wandeling gepland worden: elke tweede maandag van de maand en elke laatste donderdag van de maand. "Lijkt het u fijn om eens met ons mee te wandelen, in stilte of pratend? U bent welkom!"

De volgende wandeling staat gepland op maandag 8 december met vertrek om 10.00 uur vanaf hotel-restaurant De Wolfsberg in Groesbeek. De wandeling wordt omstreeks 12.00 uur afgesloten met een gezamenlijk kopje koffie of thee.

Voor vragen en aanmeldingen: Kloosterstraat 11 in Groesbeek, info@inloophuisgroesbeek.nl, 024 6756071, www.inloophuisgroesbeek.nl en www.bomenenmensen.nl.

"Uiteraard bent u ook welkom tijdens de vrije inloop bij het Inloophuis Groesbeek op dinsdag en donderdag van 11.00 tot 16.00 uur en op woensdag van 13.00 tot 21.00 uur en bij andere activiteiten die door ons georganiseerd worden. Onze activiteiten zijn gratis, een vrijwillige bijdrage is altijd welkom."

Uitnodiging afscheidsreceptie college gemeente Ubbergen

UBBERGEN - Samen met Groesbeek en Millingen aan de Rijn vormt Ubbergen vanaf 1 januari een nieuwe gemeente. Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Ubbergen maakt plaats voor een nieuw gemeentebestuur.

Daarom nemen wethouders Leidy van der Aalst en Ria Barber samen met burgemeester Paul Wilbers gezamenlijk afscheid op vrijdag 19 december. Dat gebeurt in dorpshuis De Sprong, Prins Bernhardstraat 3 in Ooij.

Het programma is als volgt 19.00 uur: zaal open; 19.30 uur: welkom door burgemeester Paul Wilbers; aansluitend gelegenheid om persoonlijk afscheid te nemen van de collegeleden. Rond 21.30 loopt de afscheidsbijeenkomst ten einde. Een ieder is welkom.

Staatssecretaris Dijksma twijfelt nog over openstelling Altena-Hettsteeg

Staatssecretaris Sharon Dijksma (links) in gesprek met de Duitser minister Dr. Barbara Hendricks (rechts)

GROESBEEK/KRANENBURG – Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft maandagmiddag 17 november samen met de Duitse minister Dr. Barbara Hendricks een bliksembezoek gebracht aan de grensovergang Altena-Hettsteeg.

Deze grensovergang is sinds 1994 gesloten met een bussluis (carterrammer) voor auto's. Alleen hogere auto's en bussen kunnen ongehinderd de grens passeren. De gemeente Groesbeek is al vele jaren bezig om de grensovergang ook voor personenauto's open te stellen, echter zij stuiten daarbij steeds op bezwaren van buurtbewoners en milieuorganisaties.

Onlangs heeft de Raad van Staten toestemming gegeven de grens overgang open te stellen maar nu ligt het ministerie van Economische Zaken (ministerie van staatssecretaris Dijksma) dwars, vanwege de aanwezigheid van een steenuilenpopulatie, die zich in dat gebied bevindt. Dijksma liet weten dat in Nederland gelukkig diverse diersoorten beschermd worden, waaronder ook de steenuil. Volgens haar heeft een onlangs verschenen rapport aangegeven dat de doodspoorzaak van de steenuil het verkeer is, ook als er een maximumsnelheid van dertig kilometer per uur wordt ingesteld.

Dijksma vroeg zich af of het wel verstandig is om deze grensovergang open te stellen omdat er op één kilometer afstand volgens haar een goed alternatief is. Hier doelde Dijksma vermoedelijk op de grensovergang bij de Ketelstraat, want de grensovergang bij Wyler is wel drie kilometer. (red.) Wat de Duitse minister Barbara Hendricks betrof mag van haar op persoonlijke de grens opengesteld worden. Van Groesbeekse kant liet zowel burgemeester Keereweer, wethouders Giesbers en Martijn Schmiermann weten dat er alles is aan gedaan om het gevaar voor de uilen zoveel mogelijk te beperken. Zo worden de bermen hoog, worden er uilenkastjes geplaatst en komt er een derigkilometerzone. Keereweer wilde Dijksma nog wel meegeven dat Groesbeek beslist geen natuurbarbaren zijn. "Wij mogen van de Raad van Staten de weg wel geschikt maken voor autoverkeer, terwijl de weg nog niet officieel opengaat." Tenslotte verzocht Dijksma de gemeente te handhaven, totdat er een definitief ja of nee is gekomen van Economische Zaken.

Egerlanderkapel

De Fraps zoekt

muzikanten

LEUTH - "Na een geslaagd seizoen is het nu tijd om ons in de winterperiode te richten op nieuw repertoire en ons muzikaal te verbeteren. Hiervoor zijn wij op zoek naar bugelspelers en trombonisten", aldus bericht De Fraps.

"Bent u een goede muzikant en houdt u van Egerlander/Tsechische muziek meldt u dan aan. Wij repeteren eenmaal in de veertien dagen op wooensdag en hebben ongeveer twaalf optredens per jaar. Wij hebben een proefperiode van drie maanden. Inlichtingen zijn te verkrijgen via rthvink@kpnplanet.nl en w.basten3@kpnplanet."

Sinterklaas bezoekt Groesbeek-Noord

GROESBEEK – Op zondagmiddag 30 november komt Sinterklaas met zijn Pietermannen naar Groesbeek-Noord.

De Sint met zijn gevolg wordt tussen 14.00en 15.30 uur verwacht in het nieuwe voorzieningshart 'Op de Heuvel ' aan de Ericastraat. De zaal is open vanaf 13.30 uur. Voor meer informatie kan men bellen naar 06 31069443 (werkgroep Groesbeek-Noord). Er zijn nog enkele kaartjes beschikbaar. Het beloofteen waar spektakel te worden en zelfs burgemeester Keereweer zal van de partij zijn. Alle kinderen zijn welkom op deze gezellige middag.

Automobilist ziet scooterrijder niet

GROESBEEK – Het afgelopen weekend heeft een aanrijding plaats gevonden op de kruising Stekkenberg/Dries in Groesbeek.

Een 55-jarige automobilist uit Groesbeek kwam uit de richting van het centrum en wilde linksaf De Stekkenberg oprijden. Daarbij zag de bestuurder een eveneens uit Groesbeek afkomstige 19-jarige scooterrijder, die op de Dries reed richting centrum reed, over het hoofd. Een botsing was onvermijdelijk. Beide voertuigen werden hierbij beschadigd; er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan. De bestuurder van de auto bleek onder invloed van alcohol te zijn. Tegen hem is procesverbaal opgemaakt.

Dansavond met orkest Aldorum in De Mallemolen

GROESBEEK – Vrijdagavond is er een gezellige dansavond in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek.

Oude tijden herleven met de muziek van het Groesbeekse orkest Aldorum. De avond begint om 20.00 uur. De entree inclusief enkele warme hapjes bedraagt vier euro. Iedereen is welkom.

Adventsdienst in Bartholomeüskerkje in Beek

BEEK - De jonge vrouw Maria, de latere moeder van Jezus, is de centrale figuur in de vijfde zondag kerkdienst op zondag 30 november (aanvang om 10:00 uur) in de kleine Bartholomeüskerk in Beek. De dienst is voorbereid door de speciale werkgroep Vijfde Zondag van de protestantse wijkgemeente Landwijk.

In woord en gezang wordt in deze eerste kerkdienst ter opening van het nieuwe kerkelijk jaar en de adventstijd als aanloop naar de Kerstviering de verschillende facetten van de nog jonge vrouw Maria in beeld gebracht. Waarbij de overeenkomsten met de huidige tijd, vooral in het Midden-Oosten van toen, opvallend triest zijn. Want ook in oorlogstijd worden er gewoon kinderen geboren, toen en nu.

In deze kerkdienst is er altijd extra aandacht en ruimte voor de met hun ouders meekomende jeugd. De dienst wordt muzikaal begeleid door Marleen Moggré. Na afloop is iedereen van harte welkom in de kerk voor een gezellig samenzijn met koffie en thee.

Koor en dirigent starten met aansprekend programma Heerlijk Barok van Frank Litjens en Kamerkoor Kallíope

Foto; Frank Kouws

BERG EN DAL - Op zondag 30 november treedt Kamerkoor Kallíope uit Berg en Dal voor het eerst op onder leiding van dirigent Frank Litjens. Samen brengen zij een mooi programma, 'Heerlijk Barok' genaamd.

Het bestaat uit drie werken, van Händel, Pergolesi en Vivaldi. Het concert begint met rouw en verdriet en eindigt met de hoop van nieuw leven. Frank Litjens is sinds maart van dit jaar dirigent van Kallíope. Hij ging met groot enthousiasme aan de slag met het koor. Gedrevenheid staat bij Litjens centraal, de passie: "Muziek is goed uitgevoerd wanneer ik er liefde achter voel." Na een periode van wennen aan elkaar, aan stijl en gewoontes, is het nu de muziek die bepaalt. "De muziek neemt iedereen mee." Ook u als luisteraar, op 30 november.

Solisten zijn alt Ina Boersma en sopraan Irma ten Brinke. De muzikale ondersteuning is van het Forster Strijkkwartet en organist Henny Derksen. Het concert vindt plaats in de Titus Brandsma Gedachteniskerk, Stijn Buysstraat 11 in Nijmegen. Het begint om 14.30 uur. Kaarten zijn te bestellen via www.koorkalliope.nl of de koorleden.

Kamerkoor Kallíope heeft een nieuwe start gemaakt aan het begin van 2014. "We delen dat graag met u tegen het einde van dit jaar, met dit prachtige programma." Meer info staat op www.koorkalliope.nl.

Muziekgezelschap Edelweisz verkoopt Sexy-mannen-verjaardagskalender

De cover van de kalender (foto:www.verkleedmewel.nl)

BERG EN DAL - Muziekgezelschap Edelweisz uit Berg en Dal bestaat al 85 jaar en bewijst met de ondeugende verjaardagskalender dat het een bruisende vereniging is. Jong van geest die geen uitdaging uit de weg gaat.

In januari was er een grote musicalproductie met de geschiedenis van Edelweisz erin verweven om het 85-jarig bestaan te vieren. Dit gaf bij elke uitvoering een uitverkochte zaal. Productieleider Arthur Roos eindigde de voorstelling met: "U mag de artiesten en muzikanten aanraken in de foyer..."

Daarna kwam in de zaal een menigte vrouwen naar voren om dat ook daadwerkelijk te doen. Hieruit ontstond het idee om een sexy kalender te gaan maken met muzikanten van Edelweisz en de professoren uit de musical. Na een inventarisatie bij het publiek van Edelweisz met de vraag "Welke mannen ziet u graag op de kalender met hun muziekinstrument voor hun instrument?" werden de mannen gevraagd. Er is een selectie gemaakt van vijftien mannen variërend in leeftijd van 19 tot en met 81 jaar!

Met aankleding, visagie en fotografie van www.verkleedmewel.nl werd het een prachtig geheel. Bent u nieuwsgierig geworden? De kalender (A4-formaat) is te koop voor 12,95 euro en te bestellen via: kalender@edelweisz-bergendal.nl.

Millingen neemt afscheid van burgemeester, secretaris en wethouders

MILLINGEN AAN DE RIJN – Vanaf 1 januari 2015 is Millingen aan de Rijn geen zelfstandige gemeente meer. Dit betekent onder andere dat er afscheid wordt genomen van het huidige college van burgemeester en wethouders.

Iedereen is welkom op de afscheidsreceptie van burgemeester H. Keereweer, wethouder P. Wassink, wethouder J. Scholtens en gemeentesecretaris P. van den Brink.
Deze afscheidsreceptie wordt gehouden op woensdag 17 december van 19.00 tot 21.30 uur in Hotel Millings Centrum aan de Heerbaan 186 in Millingen aan de Rijn. De leden van het college stellen een persoonlijk gesprekje op prijs boven een toespraak voor de hele zaal. Iedereen is welkom op deze afscheidsreceptie.

Loïs Lane in Cardo Theater

GROESBEEK - Hitmachine Loïs Lane is het gedachtengoed van de zussen Suzanne en Monique Klemann. De band werd in 1984 door Monique en haar toenmalige vriend Tijn Touber opgericht. Haar oorspronkelijke achtergrondzangeres Angela verliet in 1985 de band en werd vervangen door haar zus Suzanne.

In 1987 werd de band finalist in de Grote Prijs van Nederland. In 1988 zongen de dames de titelsong 'Amsterdamned' voor de gelijknamige film.

De grote doorbraak kwam met het nummer 'It's The First Time' van hun debuutalbum Loïs Lane. De band ontving in '89 een Zilveren Harp. Hierna toonde niemand minder dan Prince interesse in de band. Hij vroeg de band het voorprogramma te verzorgen van zijn Europese tour in 1990.

De optredens hadden succes maar kostten de groep een vermogen aan investeringen. Hierna stelde Prince voor het gehele nieuwe album van de band te produceren. De zusjes Klemann waren echter bang hun identiteit te verliezen als ze hiermee instemden en dus werd het derde album Precious uit 1992 een mengelmoes van eigen werk en de door Prince geproduceerde tracks.

In 2005 werd ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van de band een reeks concerten gegeven. Vanaf het eerste concert in januari was de tour 20 jaar Loïs Lane een succes. In 2012 deed de band mee met het muziekprogramma The Winner Is. In oktober 2013 kwam hun nieuwe album As One uit. Daarop is ook Merel, dochter van Monique, te horen. Dit jaar is Lois Lane weer volop aan het toeren door Nederland.

Cardo Theater

Bij de voorstellingen van Stichting Cardo ontmoeten mensen elkaar in de intieme sfeer van ons eigen theater! Al achttien jaar brengt Stichting Cardo een gevarieerd theaterprogramma van popconcert tot toneel en van cabaret tot dansvoorstelling, Cardo Theater biedt voor iedereen een leuk en altijd verrassend programma. Cardo... een bijzondere belevenis! Informatie hierover op de site www.stichtingcardo.nl

Stichting Cardo is onderdeel van Pluryn. Pluryn ondersteunt mensen vanuit een groot aantal locaties in Gelderland, Noordoost Brabant en Noord-Limburg bij wonen, werken, leren, dagbesteding en vrije tijd. Meer informatie: www.pluryn.nl.

Het concert wordt gehouden op dinsdag 9 december. Zaal open vanaf 20.00 uur. Aanvang 20.30 uur. Kaarten 15,00 euro. Pluryn, Cardo Theater op het terrein van Werkenrode, Nijmeegsebaan 9 in Groesbeek

Kaartverkoop

De toegangskaarten voor de voorstellingen zijn online te bestellen via www.cardotheater.nl en verkrijgbaar bij alle Primera vestigingen in Nederland. Voor algemene informatie over Cardo Theater, informatie over de kaartverkoop en de beschikbaarheid van kaartjes staat op www.cardotheater.nl. Contact opnemen met de Cardo infolijn 088 7792094 kan ook.

Inbraak clubgebouw Rood-Wit Groesbeek

GROESBEEK – In de nacht van dinsdag op woensdag is ingebroken in het clubgebouw van voetbalvereniging Rood-Wit aan het Kapittelland in Groesbeek.

Door een deur te forceren zijn de inbrekers binnengekomen en zijn er vandoor gegaan met een bosmaaier en elektrisch gereedschap. De schade loopt in de honderden euro's.

Beweegtuin open in

Millingen aan de Rijn

MILLINGEN AAN DE RIJN - Sinds 1 november kan men op onderstaande tijden gebruik maken van de beweegtuin op sportpark De Hove, ingang Hoefseweg 2.

De toegang is gratis, het gebruik van een consumptie is voor eigen rekening.

Maandag 09.00 -12.00uur (koffie/thee 11.00uur)

Woensdag 14.00 -16.00uur (koffie/thee 15.30uur)

Coach voor senioren aanwezig van 14.30 -15.30uur

Donderdag 09.30-11.30uur (koffie/thee 11.00 uur)

Coach voor senioren aanwezig van 10.00 -11.00uur

Zaterdag 09.00 -15.00uur **

Zondag 09.00- 15.00uur **

's Avonds op werkdagen van 19.00 -21.00uur **

** kantine doorlopend geopend.

Werkzaamheden

Erlecomsedam

GROESBEEK - Op 2 en 3 december zijn er werkzaamheden op de Erlecomsedam tussen de St. Hubertusweg en de Erlecomseweg, mits de weeromstandigheden het toelaten.

Het betreft het aanbrengen van rode fietssuggestiestroken en nieuwe markering. Het gedeelte Erlecomsedam tussen de St. Hubertusweg en de Erlecomseweg wordt deze dagen afgesloten voor verkeer. Gedurende de werkzaamheden zal er ernstige verkeershinder optreden. Er wordt een omleidingsroute ingesteld.

De lijndienst en fietsers worden met behulp van verkeersregelaars doorgelaten.

Informatie-

bijeenkomsten veranderingen in zorg, werk en welzijn

MUG-GEMEENTEN - Vanaf 1 januari 2015 verandert er veel op het gebied van zorg, werk en welzijn. De gemeenten krijgen er taken bij die nu nog via de AWBZ lopen, zoals huishoudelijke hulp, begeleiding van mantelzorgers en dagbesteding. Jeugdzorg gaat in zijn geheel naar gemeenten. De nieuwe Participatiewet stelt gemeenten verantwoordelijk voor de begeleiding van mensen met een arbeidsbeperking naar werk of een dagbesteding.

Hoe gaan de MUG-gemeenten om met de veranderingen en de extra taken? Wat betekenen de veranderingen voor u? Bij wie kunt u straks terecht voor ondersteuning of voor een indicatie?

De MUG-gemeenten vinden het belangrijk om u goed te informeren en uw vragen te beantwoorden. Daarom organiseren ze op 10 en 11 december twee inloopbijeenkomsten voor alle inwoners. Tijdens deze bijeenkomsten zijn onder andere medewerkers van de gemeenten, leden van de Sociale Teams en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) aanwezig om antwoord te geven op uw vragen.

Locaties en tijdstippen: 10 december: in de Mallemolen, Kloosterstraat 11 in Groesbeek; 11 december: in de Sprong, Prins Bernhardstraat 3 in Ooij. U kunt tussen 16.00 en 20.00 uur op ieder gewenst moment binnenlopen.

Heeft u vragen en kunt u niet naar de inloopbijeenkomsten komen? Dan kunt u tijdens kantooruren uw vraag telefonisch stellen via, 024 3996111. Of mail uw vraag naar wmo@groesbeek.nl of info@mugaanzet.nl.

Geen avondopenstelling Ubbergse gemeentehuis

UBBERGEN - Op donderdag 18 december is er geen avondopenstelling van het Ubbergse gemeentehuis in verband met het afscheid van burgemeester Paul Wilbers.

Hij neemt na een periode van bijna veertien jaar afscheid in verband met de herindeling. Eerder dit jaar bereikte hij al de pensioengerechtigde leeftijd, maar nam vanaf dat moment het ambt waar tot aan de feitelijke herindeling per 1 januari 2015.

Uitnodiging lunch mantelzorgers

MILLINGEN - "Zorgt u voor een ander? Dan is onderstaande informatie belangrijk voor u!"

Ongeveer één op de vijf mensen zorgt gedurende een langere periode voor een dierbare in de naaste omgeving. Bijvoorbeeld voor een partner, kind, ouder, vriend of buur. Steeds vaker wordt hiervoor de term 'mantelzorg gebruikt.

Mantelzorger zijn is natuurlijk een dankbare en vaak ook bijzondere taak. Maar desondanks kan het zo nu en dan ook best zwaar zijn. Het is dan fijn om een steuntje in de rug te hebben.

Als blijk van waardering voor het bijzondere werk dat de mantelzorger verricht, organiseert de Stichting Welzijn Ouderen Millingen aan de Rijn een feestelijke lunch op woensdag 10 december om 12.00 uur bij Kulturhus Den Ienloop aan de Heerbaan 115 in Millingen aan de Rijn.

"Heeft u belangstelling voor deze lunch, neem dan contact op met Iraida Peeters, telefoonnummer 0481432262. iraidapeeters@gmail.com. Opgeven is mogelijk tot uiterlijk 5 december bij Stichting Welzijn Ouderen, Heerbaan 115 in Millingen aan de Rijn.

Horeca Groesbeek sluit geluidsconvenant met gemeente

GROESBEEK – Een belangrijk deel van de Groesbeekse horeca heeft onlangs met de Gemeente een geluidsconvenant over geluidsnormen bij buitenactiviteiten gesloten.

Groesbeek is een dorp met veel activiteiten en feesten, die zich voornamelijk buiten afspelen. Gemeente Groesbeek is voor activiteiten, maar is zich ook bewust dat ze overlast kunnen veroorzaken. Om die reden is het stellen van voorwaarden aan geluidsniveaus en het houden van toezicht van groot belang.

Doordat er steeds meer buitenevenementen in Groesbeek plaatsvinden en de klachten hierover de laatste jaren, waren voor de gemeente aanleiding een onderzoek te starten om de overlast zoveel mogelijk te beperken zonder de bestaande activiteiten onmogelijk te maken.

Het convenant regelt dat bij buitenactiviteiten en/of evenementen samen met de gemeente Groesbeek geluidsmetingen zullen worden uitgevoerd. Aan de bestaande geluidsnorm mag niet getornd worden, maar het streven is te voldoen aan de nieuwe geluidsnorm, speciaal bedoeld voor de lagere (bas)tonen. Deze tonen zorgen voor de meeste overlast.

De gemeente gaat overigens ook onderzoeken of er mogelijkheden zijn voor het houden van toezicht op kleine activiteiten en/of evenementen. Eind 2015 zal het convenant worden geëvalueerd. Namens de horeca waren aanwezig: W.Thijssen en J. Verheij namens het SOK, G, Janssen (café De Comm), E. Hopmans (café Hopmans), B. Wijnhoven (De Wolfsberg), F. Derks (De Linde) en P.Langeveld (De Hoeve) en namens de gemeente wethouder Thijssen.

Speciale actie voor winkelende bezoekers Groesbeek is winkelen

GROESBEEK – In de drukke wintermaanden komt Groesbeek met een speciale actie. Bezoekers aan het centrum kunnen het aankoopbedrag terugwinnen. Een mooie winterjas, speelgoed of leuke kerstcadeaus: deel de aankoop met #groesbeekiswinkelen op social media en win het bedrag terug!

De dynamiek van het centrum van Groesbeek wordt bepaald door een breed winkelaanbod. Er zijn allerlei leuke en bijzondere winkels en parkeren is geen enkel probleem. Om de winkeliers in het centrum in de drukke wintermaanden een impuls te geven wordt een speciale actie georganiseerd. Bezoekers kunnen hun aankoop uit Groesbeek op facebook, twitter en instagram delen met de hashtag #groesbeekiswinkelen en hun aankoopbedrag terugwinnen. Met advertenties in de regionale dag- en weekbladen en online bannering op social media wordt aandacht gevraagd voor de actie. Ook worden in de winkels flyers aan bezoekers uitgedeeld.

Op de website www.groesbeekisgenieten.nl is meer informatie te vinden over Groesbeek. Bijzondere musea en een levendig centrum te midden van een prachtige groene omgeving. Tips, nieuws, evenementen en arrangementen zijn te vinden op www.twitter.com/groesbeekis en www.facebook.com/Groesbeekisgenieten.

De actie is onderdeel van de campagne 'Groesbeek is…', een initiatief van de gemeente Groesbeek in samenwerking met Stichting Toerisme en Recreatie Groesbeek (STER Groesbeek) en het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen (RBT KAN).

Ondernemers in gemeente opgelet

BEEK - Op 14 december is er weer de jaarlijkse kerstmarkt in Beek. Met kramen, sport- en knutselactiviteiten voor kinderen, de kerstman, lekker eten en drinken, live muziek onder leiding van Gerard de Boer. Kortom, genoeg ingrediënten voor een gezellige middag.

Dit jaar worden er vijfhonderd ondernemerspromotietassen uitgedeeld, gesponsord door de gemeente Ubbergen. "U, als ondernemer uit de MUGgemeente mag hierin kostenloos een gadget, folder of een actie van uw bedrijf doen. Een mooie manier lijkt ons om uw bedrijf bij de inwoners van uw nieuwe gemeente onder de aandacht te brengen."

Lever uw materiaal voor 3 december in bij Marius DHZmarkt of café Sous les Églises. De kerstcommissie zorgt ervoor dat alles in de tassen komt.

Verlicht infobord omvergegooid

Het beschadigde verlichtte informatiebord

GROESBEEK – Tot nog toe onbekende vandalen hebben in de nacht van zaterdag op zondag een verlicht Matrix informatiebord, dat langs de Nieuwe Drulseweg stond omver gegooid.

Het bord gaf de verkeerssituatie aan betreffende de omleiding, van de aanleg rotonde aan de Mies/ Hulsbroek. Het gevaarte kwam via een sloot langs de weg gedeeltelijk op het fietspad langs de Nieuwe Drulseweg terecht. Firma Van Kesteren uit Groesbeek heeft zondagmorgen met een kraan het gevaarte overeind getakeld. Het bord is met een punt op het trottoir terecht gekomen waardoor de ombouw en een gedeelte van het paneel vernield werd. De eigenaar (een bedrijf uit Hoevelaken) heeft maandagmorgen het verlichte informatiebord vervangen. De schade loopt in de duizenden euro's.

Stapavond voor ouders in De Sprong in Ooij

Foto: Robert Kuster

OOIJ - Jongeren en drank. Het is dikwijls geen goede combinatie. Ouders die er meer over willen weten, kunnen terecht op de 'stapavond' die op 2 december plaats vindt. De avond volgt op de avond over NIX, die op 10 oktober in De Sprong gehouden is voor jongeren.

Op deze avond wordt een film afgespeeld over de avond over NIX. Kinderen bieden alcoholvrije cocktails aan. Iriszorg geeft voorlichting over de gevolgen van alcoholgebruik bij jongeren. "Zelf kunt u door middel van een test, actief ervaren wat de invloed van alcohol is (net zoals de jongeren gedaan hebben)."

Aansluitend is er gelegenheid om hierover te praten. De stapavond voor ouders/verzorger van twaalf tot zeventienjarigen is georganiseerd door IrisZorg, Centrum Jeugd en Gezin, kwartiermaker uit Ooij en de gemeente. De informatieve avond is gratis toegankelijk.

De stapavond wordt gehouden 2 december van 19.30 tot 21.30 uur in de polderkamer van de Sprong aan de Prins Bernardstraat 3 in Ooij. Meer informatie is te lezen op www.durfnu.info.
Aanmelden kan door een mail te sturen naar Helen Toonen, kwartiermaker Ooij, ht.kwartiermaker@gmail.com. Graag aanmelden voor vrijdag 28 november. Deelname is gratis.

Perenboom als symbool voor afval als grondstof!

Foto: Wethouder Ria Barber (gemeente Ubbergen) en Peter van Heeswijk tonen waardebon, onder het toeziend oog van leerlingen van De Biezenkamp bij de perenboom (Dar) de perenboom. Fotograaf: Michelle Stuiver. Foto: Foto: Wethouder Ria Barber (gemeente Ubbergen) en Peter van Heeswijk tonen waardebon, onder het toeziend oog van leerlingen van De Biezenkamp bij de perenboom (Dar) de perenboom. Fotograaf: Michelle Stuiver.

UBBERGEN - In het kader van de regionale campagne Kijk! afval=grondstof, hebben wethouder Ria Barber van de gemeente Ubbergen en Peter van Heeswijk, directeur van Dar een perenboom geplant. DarGROEN! Leerlingen van De Biezenkamp hielpen hierbij. De perenboom staat symbool voor afval als grondstof. Dit is tevens de kernboodschap van de campagne.

Perenboom illustreert kringloop van grondstoffen. Tijdens de kick-off van de regionale campagne ontving wethouder Ria Barber namens Dar en ARN een waardebon voor een perenboom. Vandaag was het moment daar om de perenboom op een locatie naar keuze te planten. De perenboom is geplant achter het Kulturhus en basisschool De Biezenkamp in Beek. Dit is een mooie plek voor een perenboom. De leerlingen mogen hier de vruchten van plukken. De perenboom staat namelijk op openbaar terrein zodat zij, maar ook buurtbewoners er peren mogen plukken.

Foto: Wethouder Sjaak Thijssen (gemeente Groesbeek) en Richard Woudenberg (Dar) planten perenboom in buurtpark Het Groeske, samen met medewerkers DarGROEN! Fotograaf: Geert Timmer. Foto: Wethouder Sjaak Thijssen (gemeente Groesbeek) en Richard Woudenberg (Dar) planten perenboom in buurtpark Het Groeske, samen met medewerkers DarGROEN! Fotograaf: Geert Timmer.

Ria Barber en Peter van Heeswijk spraken de leerlingen van De Biezenkamp voor het planten eerst kort toe."De boom is een cadeau om jullie te bedanken voor het scheiden van afval. Afvalscheiding is belangrijk en daarom zijn we ook samen met ARN en Dar een campagne gestart." aldus wethouder Ria Barber. "Als jullie peren- en appelschillen in de groene bak gooien, kan er compost en biogas van gemaakt worden. Van compost kan de perenboom weer groeien en op biogas kunnen bussen en vrachtwagens rijden. Zo is de cirkel rond." aldus Peter van Heeswijk. Na de toespraak was het tijd om de boom te planten. Kike en Daan uit groep 7/8 van De Biezenkamp staken samen de handen uit te mouwen om mee te helpen met planten. Om het goede meehelpen te belonen ontvingen zij namens de school het Kijk!aval=grondstof kringloopspel van Peter van Heeswijk. Kinderen kunnen met dit spel de kringloop van grondstoffen naspelen. Dit spel laat zien dat afval bestaat uit waardevolle grondstoffen en hoe het hergebruik hiervan zorgt voor zo min mogelijk restafval.

Het zelfde gebeurde ook in Groesbeek. Samen hebben wethouder Sjaak Thijssen van de gemeente Groesbeek en Richard Woudenberg van Dar een perenboom geplant in Groesbeek. De perenboom staat symbool voor afval als grondstof. Dit is tevens de kernboodschap van de campagne.

Perenboom illustreert kringloop van grondstoffen. Tijdens de kick-off van de regionale campagne ontving wethouder Sjaak Thijssen namens Dar en ARN een waardebon voor een perenboom. Vandaag was het moment daar om de perenboom op een locatie naar keuze te planten. Als locatie is voor Buurtpark Het Groeske gekozen. "Dit is een mooi park waar aanstaande donderdag nog meer bomen geplant worden door kinderen en buurtvrijwilligers." aldus wethouder Sjaak Thijssen. De perenboom is uniek omdat het de eerste perenboom in de openbare ruimte van de gemeente Groesbeek is. "Met een beetje geluk hangen er volgend jaar al peren in de boom. Deze peren zijn voor de inwoners" aldus Richard Woudenberg van Dar.

Met het plaatsen van de boom bedanken de partijen inwoners ook voor het scheiden van gft-afval. Als zij gft-afval (zoals perenschillen) namelijk goed scheiden kan er compost van worden gemaakt. De compost kan gebruikt worden als voeding voor de perenboom. Zo is de cirkel rond. Kinderen kunnen de kringloop van grondstoffen naspelen met het Kijk! afval=grondstof kringloopspel. Dit spel is ontwikkeld door ARN, Dar en MARN. Dit spel laat zien dat afval bestaat uit waardevolle grondstoffen en hoe het hergebruik hiervan zorgt voor zo min mogelijk restafval.

Kijk! afval=grondstof

De regionale campagne ging afgelopen september van start. Dar streeft samen met de gemeenten Beuningen, Druten, Groesbeek, Heumen, Millingen aan de Rijn, Nijmegen, Ubbergen en Wijchen naar 'zero waste', oftewel geen restafval. De campagne helpt daarbij. Dar, ARN en de gemeenten willen hiermee inwoners bewust maken dat afval geen afval is, maar een grondstof. Gft-afval staat het eerste jaar van de campagne in de schijnwerpers. In het gft-afval wordt nog steeds veel restafval en plastic aangetroffen. Dit is zonde, als het gft-afval vervuild is met ander materiaal kan het minder goed gerecycled worden. Goed gescheiden gft-afval kan hergebruikt worden als grondstof voor compost en groengas. Enkele bussen in de regio rijden op groengas en compost wordt gebruikt in de tuin of op het balkon.

Meer informatie
Meer informatie over campagne is te vinden op www.dar.nl. Voor vragen kunnen inwoners contact opnemen met het klantencontactcentrum van Dar op maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 17.00 uur via 024 3716000 of via info@dar.nl.

Aanmelden voor

Zonnebloemvakantie

GROESBEEK - Het is al vele jaren de gewoonte dat De Zonnebloem afdeling Groesbeek met haar gasten in het voorjaar een weekje op vakantie gaat. Dat is ook nu weer het geval. De vakantie van dit jaar gaat naar het mooie Brabantse Luyksgestel.

"We zijn te gast in de geheel aangepaste vakantieaccommodatie van De Postelhoef. De accommodatie is gelegen nabij de bossen en heeft een mooie tuin. De uitstekende keuken, de prima sfeer, de medische en verpleegkundige ondersteuning, alle activiteiten en uitstapjes, geregeld door de vrijwilligers van De Groesbeekse Zonnebloem, zullen zorgen voor een onvergetelijke vakantie.

Dit keer zal De Zonnebloemvakantie plaatsvinden van maandag 23 tot en met zaterdag 28 maart. De kosten voor deze geheel verzorgde vakantie (exclusief eigen drankjes) bedragen 435 euro.

"Bent u niet in staat om zelfstandig op vakantie te gaan en bent u woonachtig in de gemeente Groesbeek (dus ook Berg en Dal en Heilig Landstichting), kunt u zich aanmelden voor deze Zonnebloemvakantie. Stuur dan vóór 10 december een briefje met uw naam, adres, postcode, telefoonnummer en een telefoonnummer van een contactpersoon naar Arno Kamps (hoofd vakantie), Koningin Wilhelminaweg 21a, 6562 KX Groesbeek. Een e-mail mag u ook sturen naar arno_kamps@planet.nl (tussen 'arno' en 'kamps' staat een onderstreepje)."

Laatste vergadering en receptie raadsleden in Millingen

MILLINGEN AAN DE RIJN – Op dinsdag 16 december wordt de laatste raadsvergadering gehouden van Millingen aan de Rijn.

Deze zal worden gehouden in de spiegelzaal van De Duffelt aan het Gengske 10 in Millingen aan de Rijn. De vergadering begint om 16.00 uur en vanaf 17.00 uur is er een receptie voor de scheidende raadsleden van Millingen aan de Rijn.

45 maal te hard op Nijmeegsebaan

HEILIG LANDSTICHTING – De politie heeft maandagmorgen van 09.45 tot 11.30 uur een radarsnelheidscontrole gehouden op de Nijmeegsebaan in Heilig Landstichting.

Van de 575 voertuigen die de radar passeerden gingen er 45 te hard. Zij kunnen binnenkort een acceptgiro op de deurmat verwachten.

Rob de Nijs stuurt in The Voice Graziëlla naar huis

GROESBEEK /HILVERSUM – De Groesbeekse zanger Rob de Nijs is tijdens de eerste live show van 'The Voice' weer een ronde verder gekomen.

Rob moest het opnemen tegen zangeres Graziëlla uit het zelfde team van Marco Borsato. Na de perfect gezongen nummers koos Marco Borsato voor Rob die 60 procent kreeg en Graziëlla 40 procent. Daarna was het de beurt aan de kijkers thuis, zodat Rob samen liefst 124,1 procent van de in totaal 200 procent stemmen gaven en werd Graziëlla met 75,9 procent naar huis gestuurd. Daarmee is Rob weer een ronde verder gekomen in de live show van The Voice of Holland. De overgebleven talenten zullen vanaf de derde live show wekelijks te zien en te horen zijn.

17 / 28

Berg en Dal wint met 291 stemmen meer van Groesbeek

MUG-GEMEENTEN – Met 291 stemmen meer hebben de kiezers in Millingen, Ubbergen en Groesbeek voor de naam Berg en Dal gekozen als naam voor de nieuwe fusiegemeente.

Op de naam Berg en Dal stemden 9315 kiezers, terwijl de naam Groesbeek genoegen moest nemen met 9024 stemmen. De kiezers kwamen niet alleen om een nieuwe gemeenteraad voor de fusie gemeente te kiezen, maar vooral ook voor de nieuwe naam Berg en Dal of Groesbeek. Over de naam ontstond vooral in Groesbeek de nodige discussie, die soms op het felle af ging.

De stuurgroep die de fusie heeft begeleid, is op de naam Berg en Dal gekomen omdat die naam de lading dekt van de hele nieuwe gemeente. 'Berg' wijst volgens de stuurgroep op het heuvelachtige gebied in en rondom Groesbeek terwijl 'Dal' betrekking heeft op de laaggelegen plaatsen in Ubbergen, Ooypolder en Millingen aan de Rijn betrekking heeft. Omdat de gemoederen zo hoog opliepen werd besloten om tijdens de gemeenteraadsverkiezing van 19 november tegelijkertijd een referendum te houden. Voor die tijd werd vooral in Groesbeek flink actie gevoerd om de naam Groesbeek te behouden. De keuze van de naam heeft duidelijk ook meer kiezers naar de stembus getrokken want de opkomst was 66,24%.

De redactie van Hét GemeenteNieuws heeft in de vorige uitgave een enquête gehouden in alle gemeenten en toen al bleek dat het een nek-aan-nekrace zou gaan worden. Woensdagavond om 23.50 vroeg presentator Jan de Valk stilte – in de stampvolle zaal van De Mallemolen voor een bijzonder moment. Hij gaf het woord aan burgemeester Wilbers van Ubbergen, die mededeelde dat het referendum de nieuwe gemeentenaam 'Berg en Dal' had opgeleverd, waardoor vele Groesbekers teleurgesteld waren. De nieuwe gemeenteraadsleden hadden al voor het referendum afgesproken, dat ze allen de uitslag van het referendum zouden respecteren.

Hertelling van alle 18.219 uitgebrachte stemmen in MUG-gemeenten Sociaal Groesbeek komt één stem te kort voor vierde restzetel

MILLINGEN/UBBERGEN/GROESBEEK – Het centraal stembureau van de gemeente Groesbeek heeft afgelopen vrijdagmorgen 21 november besloten tot hertelling van de uitgebrachte stemmen tijdens de herindelingsverkiezingen, die onlangs werden gehouden in zowel Millingen , Ubbergen en Groesbeek.

Hangende de hertelling is de openbare zitting van het centraal stembureau vrijdagochtend geschorst tot dinsdagavond 18.00 uur. De openbare hertelling zal plaatsvinden op dinsdagochtend 25 november om 09.00 uur in sporthal Heuvelland aan de Ambachtsweg in Groesbeek. Het centraal stembureau heeft de uitslag van de raadsverkiezingen geanalyseerd op basis van de werkelijke cijfers in de proces verbalen. Er is in de zetelverdeling ten opzichte van de voorlopige uitslag van afgelopen woensdag geen verandering gekomen. Wat wel duidelijk is geworden is dat het verschil tussen wel of geen laatste restzetel heel klein is, te weten één stem.

De opkomst was 66,27%, dat zijn 18.219 stemmen, daardoor was de kiesdeler 18.219 : 23 = 792,130.
Met deze kiesdeler is de eerste zetelverdeling tot stand gekomen, zonder restzetels en rekening gehouden met lijstcombinaties (GVP – C90 en GJS) en (PvdA en GroenLinks). In totaal werden er 19 zetels van de 23 rechtstreeks verdeeld. Er waren nog vier restzetels te verdelen. Voor de toedeling van de restzetels is een berekening gevolgd die de Kieswet voorschrijft.

De vier restzetels zijn als volgt verdeeld: de eerste restzetel kwam toe aan Voor Berg en Dal, de tweede aan VOLG, de derde aan GroenLinks en de laatste aan de GVP. De analyse laat zien dat de uiteindelijke laatste restzetelverdeling met een minimaal verschil naar de GVP ging. Het verschil van één stem is in het nadeel van Sociaal Groesbeek. "Formeel is hertelling alleen mogelijk als er fouten zijn geconstateerd, die van invloed kunnen zijn op de uitslag", aldus burgemeester Keereweer vrijdagochtend. Die fouten zijn er naar het inzicht van het centraal stembureau niet, maar het stelt wel dat het niet uit te sluiten valt dat er door het handmatig tellen kleine verschillen zijn ontstaan. Ook de beoordeling van het aantal ongeldige stemmen (in totaal 78) kan van invloed zijn op de definitieve besluitvorming. Het centraal stembureau is van mening dat de discussie over de betrouwbaarheid op geen enkele wijze een eigen leven mag gaan leiden. Om die reden heeft het centraal stembureau besloten de tellingen van alle stembiljetten van alle stembureaus opnieuw vast te stellen, voordat zij de definitieve uitslag vaststelt. Hiermee wil het voorkomen, dat de discussie later op een andere wijze kan gaan plaatsvinden.

Voorlopige uitslag MUG-verkiezing CDA behaalt de meeste stemmen

MILLINGEN/UBBERGEN/GROESBEEK – De voorlopige uitslag van de MUG-raadsverkiezing is als volgt:


CDA 2581 stemmen 3 zetels
GVP 2005 stemmen 3 zetels (inclusief 1 restzetel)
VOLG 2202 stemmen 3 zetels (inclusief 1 restzetel)
P.v.d.A. 1504 stemmen 2 zetels
GroenLinks 1406 stemmen 2 zetels (inclusief 1 restzetel)
Sociaal Groesbeek 2124 stemmen 2 zetels
Voor Berg en Dal 1551 stemmen 2 zetels (inclusief 1 restzetel)
Combinatie 90 1528 stemmen 2 zetels
GJS 1425 stemmen 2 zetels
VVD 944 stemmen 1 zetel
D'66 949 stemmen 1 zetel

Na de hertelling zal blijken of de GVP de restzetel kan behouden of dat die naar Sociaal Groesbeek zal gaan.

Toch feesttent bij tapasrestaurant

GROESBEEK - Onlangs is Grand Café Ottenhoff aan de Burgemeester Ottenhoffstraat in Groesbeek overgegaan in andere handen. Tapasrestaurant Het Broertje met vestigingen in Cuijk en Wijchen gaat er per medio februari een tapasrestaurant beginnen.

Het pand krijgt momenteel een facelift. De voormalige exploitant zorgde ervoor dat The Moonlights in de tent hun fanclubavonden kon organiseren evenals carnaval. Het was niet duidelijk of de eigenaar van Het Broertje een tent naast zijn nieuwe zaak zou gaan plaatsen, daarover waren ze het nog niet eens. Onlangs heeft er een gesprek plaatsgevonden met The Moonlights, dat geresulteerd heeft dat The Moonlights welkom is in de tent bij Het Broertje. The Moonlights kan op haar vertrouwde adres terugkeren, zo ook de fanclub. Tijdens de komende carnaval zal er op de parkeerplaats weer een tent verrijzen, waar uiteraard de Stekkenbergse Boerenbruiloft ook welkom is.

Sinterklaasbezoek winnen..?

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Supermarkt Albert Heijn in Millingen aan de Rijn organiseert dit jaar opnieuw een kleurplatenwedstrijd. Vrijdagavond 5 december zijn twee bezoeken van Sinterklaas te winnen.

De kinderen kunnen een kleurplaat afhalen bij de kassa van AH. Inleveren van de kleurplaat kan tot aanstaande maandagavond 1 december 20.00 uur bij de kassa van AH. De ingeleverde kleurplaten worden in de AH-supermarkt opgehangen.

Sinterklaas en zijn Pieten zullen een keuze maken en twee gezinnen met een bezoek vereren. Alle kinderen, die een kleurplaat hebben ingeleverd, zullen verrast worden.

Alle ingeleverde kleurplaten maken evenveel kans. Sinterklaas let extra op de inzet, waarmee de plaat gekleurd is en verheugt zich al op alle ingeleverde kleurplaten.

Welkom bij Residence Tergouw

OOSTERHOUT/NIJMEGEN-NOORD - U wilt een chalet aankopen in Gelderland. Op eigen grond of huurgrond? Een locatie waar u het gehele jaar kunt verblijven en waar ieder seizoen iets te beleven is?Residence Tergouw ligt in een bos- en waterrijke omgeving, tussen Arnhem en Nijmegen. Het park is het hele jaar geopend en ideaal voor rustzoekers.

De luxe chalets liggen prachtig gesitueerd in het groene en waterrijke gebied en stralen stijl, klasse en comfort uit. Het uitstekend onderhouden park is het hele jaar geopend en beschikt over zowel koop- als huurpercelen met een afmeting tot vijfhonderd vierkante meter. Er zijn prachtige plaatsen aan het water en voor wie niet aan het water wil wonen is er ruim voldoende keus uit andere mooi gelegen percelen. Op de percelen kunnen diverse types chalets geplaatst worden in Red Cedar – uitvoering.

Het unieke gebied met het afwisselende Betuwse landschap biedt vele mogelijkheden voor activiteiten als wandelen, fietsen, vissen, steden bezoeken of heerlijk uitrusten in een prachtig park.

"Op zondag 14 december aanstaande houden wij open huis van 10:00 tot 18:00 uur. Kom langs! U bent van harte welkom om ons park te ontdekken en diverse chalets te bekijken. Onder het genot van een kop koffie vertellen wij u graag over de vele mogelijkheden. Graag tot ziens!"

Residence Tergouw, Oude Groenestraat 6, 6678 MB Oosterhout (Gld); telefoon 0481 481395; info@residence-tergouw.nl; www.tergouw.nl.

Millingse ondernemers pakken uit

MILLINGEN aan de Rijn – De Millingse ondernemers gaan flink uitpakken in de feestmaand December. De 28 deelnemende ondernemers hebben een prijzenpakket van liefst zesduizend euro.

De actie gaat als volgt. Men verzamelt drie kassabonnen van de verschillende deelnemende winkeliers. De kassabonnen moeten wel gedateerd zijn in de actieperiode die is van 23 november tot en met 24 december. Deze bonnen moet men in een enveloppe doen met daarop naam, adres en telefoonnummer. Die enveloppe is dan een geldig lot die men moet inleveren bij een van de deelnemende ondernemers en/of winkeliers.

De trekking vindt plaats op dinsdag 30 december waarna de uitslag bekend wordt gemaakt via de kabelkrant en op de deur van de deelnemende winkeliers en/of ondernemers. Het prijzenpakket liegt er niet om. Zo is de hoofdprijs een geheel verzorgde achtdaagse vakantie naar Kreta, een elektrische fiets, IPad, Smart tv, één minuut gratis winkelen bij Albert Heijn en diverse waardecheques te besteden bij de deelnemende winkeliers.

Voor een gezellig diner, feest en partijtje ga je naar Haus Vossegatt

KEEKEN – Eten bij Jos en Minie Soetekouw is een gemoedelijke belevenis. In Haus Vossegatt staat Jos in de keuken en Minie is de gastvrouw. Het echtpaar –geboren en getogen in het Millingse land- heeft er sinds ruim twee jaar zijn eigen restaurant, waar het heerlijk toeven is. Voor een feest en partijtje, voor een diner en... natuurlijk voor gewoon een lekkere kop koffie of anderszins een drankje.

Haus Vossegatt is een restaurant, waar zowel de Duitser als Hollander gastvrij wordt ontvangen. En wie er binnenstapt, zal niet verbaasd zijn, dat er meer nationaliteiten het etablissement bezoeken. Want Haus Vossegatt ligt direct aan de fietsroute Basel-Rijnmond is een perfecte uitvalbasis (met oplaadpunt!) voor de fietser.

Jos en Minie zijn al jaren werkzaam in de horeca. "In de snelle horeca", zo vertelt Jos, die het na dertig jaar eens rustiger wilde aanpakken. "We zochten een rustpunt, waar ook Jos meer zijn kwaliteiten in de keuken kon waarmaken", vervolgt Minie, die zelf graag met de gasten onderhoudend bezig is. Ze zochten in de regio Millingen een geschikte locatie en vonden deze in Keeken!

De kaart is divers (de Duitse schnitzel ontbreekt niet). Je kiest er uit een keur van vlees- en visgerechten, waarbij vooral de producten uit de streek worden gebuikt. Ook vegetarisch is mogelijk. Wie vaker in het weekend komt, moet beslist het (wisselende) weekendmenu nemen; altijd verrassend goed!

Volg Haus Vossegatt ook op facebook, waar de speciale stamppot-, wild-, vis- en schaaldieren-, en Spaanse avonden et cetera worden aangekondigd!

Haus Vossegatt, Vossegatt 24, Keeken; telefoon 0049 28219976221.

Van thriller en roman tot kookboek bij Bruna in Groesbeek: De enige echte boekhandel in de nieuwe gemeente!

GROESBEEK – Bij boekhandel Bruna houden alle vier de medewerkers van lezen. Ze zijn wat dat betreft breed georiënteerd. Klanten krijgen dan ook steevast leuke tips over nieuw te verschijnen en net verschenen boeken. Zelf een favoriet boek gevonden, maar nog niet in de collectie van Bruna? Dan wordt dat snel geregeld. Zelf bestellen via de site van Bruna kan en laten bezorgen of afhalen in de winkel behoort tot de mogelijkheden bij Bruna. Nu ook de enige echte boekhandel in de nieuwe gemeente!

Boeken koop je vooral in de 'stenen winkel', vindt Niels Janssen, sinds bijna twee jaar de eigenaar van Bruna Groesbeek. Samen met zijn medewerksters Anneke, Daphne en Petra is hij de klanten van dienst. Klanten komen vanwege de service uit de wijde omgeving. "Vanuit Millingen bijvoorbeeld. Dat is via Duitsland maar een klein eindje!"

Boeken bestellen via internet (òòk vanuit de winkel, waarbij je boekenbonnen kunt inleveren!), kan eveneens bij Bruna. "Je hebt het boek dan de volgende dag in huis." Niels geeft -allicht- de voorkeur aan het kopen in de fysieke winkel. "Je ziet hier toch de allernieuwste uitgaven en we kunnen de klant tippen over mogelijk voor hem andere interessante gerelateerde boeken."

Veel klanten kopen bij Bruna Groesbeek ook inktcartridges. "We hebben vrijwel voor elke printer ongeacht welk merk, de juiste inktvulling in huis, daar staan we om bekend."

Boekhandel Bruna, Dorpsstraat 31, Groesbeek; telefoon 024 3971261; www.bruna.nl.

Iedereen welkom bij Autorijschool Loreen Haukes

KEKERDOM - Bij autorijschool Loreen Haukes is iedereen welkom. "Van jong tot oud kan bij ons het rijbewijs halen. Ook als je faalangstig bent of een opfriscursus nodig hebt."

"Voor reguliere rijlessen of een versnelde cursus, alles is bespreekbaar. Bij ons pakket bieden wij een gratis online theorieopleiding aan. Bij autorijschool Loreen Haukes wordt er rijles gegeven door een vaste instructeur, die je van het begin tot eind in stappen begeleidt. Niet geheel onbelangrijk: bij ons krijgt u gewoon 60 minuten rijles. Bovendien bieden wij speciale tarieven voor studenten. Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis proefles.

Voor meer informatie bezoek onze website www.autorijschoolloreenhaukes.nl of neem gerust contact met ons op telefoon 06 41221194."

Autorijschool Loreen Haukes, Botsestraat 45a, Kekerdom.

23 / 28

Familiehotel en Restaurant Rozenhof in Heilig Landstichting Met 'n fijnproeversmenu presenteert de kok je het allerbeste van het huis!

HEILIG LANDSTICHTING – Veel gasten kennen hotel/restaurant Rozenhof. Een diner is er een compleet avondje uit. Het hotel en restaurant staan los van elkaar. Hoewel er gasten zijn, die voor beide komen! De kwaliteit, service en gastvriendelijk zijn buitengewoon. Je proeft bij Rozenhof de passie...

Ruim zeven jaar runnen zus Diane, broer Marcel en zijn echtgenote Natalia het familiebedrijf, dat ze hebben overgenomen van hun ouders. Diane werkt veelal achter de schermen, en staat verder Natalia bij als gastvrouw. Marcel is de chefkok, die ook regelmatig in het restaurant is te vinden om met de gasten te praten. "Ik hoor graag van mijn gasten hoe ze het eten vonden. Je hoort als kok het eerlijke verhaal en ik kan met die opmerkingen in de keuken rekening houden", aldus Marcel.

Bij restaurant Rozenhof is de Franse keuken met invloeden uit diverse windstreken de basis, gebruikmakend van de moderne technieken. Op de kaart staan vlees-, vis- en vegetarische gerechten, ambachtelijk bereid met heerlijke streekproducten en verse ingrediënten. Afhankelijk van het aanbod worden er gerechten op de kaart gewisseld. "Wie echt wil genieten", zo vertelt Marcel, "neemt het viergangen-fijnproeversmenu. De kok bepaalt en zo krijg je 't allerbeste van het huis op het bord!"

Uiteraard staat nu wild op de kaart. Geschoten in de omringende bossen, 't Reichswald en Veluwe. Direct uit de jacht en gekeurd. Heerlijk puur, ambachtelijk bereid.

Hotel-Restaurant Rozenhof, Nijmeegsebaan 114, Heilig Landstichting; telefoon 024 3230359; www.rozenhof.nl.

Bakkerij Cees Hendriks gaat nog even door!

GROESBEEK - "Het loopt al aardig tegen het einde van het jaar en we kunnen de decemberdrukte al een beetje voelen. De Pieten komen hier al veel pepernoten, marsepein en speculaas halen. Soms bellen ze 's avonds aan de deur om nog wat chocoladeletters te halen, die ze te kort kwamen. Nou, bij ons mogen ze altijd aanbellen, hoor!"

"Dus, wij hebben nog voldoende lekkernijen voor een stevig heerlijk avondje! Als u nu echt heel veel banketletters of speculaasstaven nodig heeft, dan kunt u beter even bestellen, dan bakt Cees ze lekker kakelvers voor u!

Als Sint en zijn Pieten weer retour gaan naar Spanje, bereiden we ons voor op de kerst. We passen onze website bakkerijceeshendriks.nl aan op onze kerstartikelen en we printen de bestellijsten weer voor u uit. Want de dag voor kerst woensdag 24 december, verkopen we alleen maar op bestelling, anders is het geen doen voor Cees; hij wil graag weten wat hij moet bakken voor de kerst! Dus dan liggen de bestellijsten voor u klaar in de winkel. Daar ook wij met de tijd meegaan, kunt u ook per website bestellen. Graag een beetje op tijd, want de administratie is ieder jaar ook weer heel veel werk."

"By the way... Er gaan heel veel geruchten rond, dat wij zouden gaan sluiten, maar dat is voorlopig nog niet aan de orde! We bakken nog een heel jaar het allerlekkerste ambachtelijke brood voor u. Dus vergeet ons niet… we zijn er nog!"

Ook initiatiefnemer van Stoffeerder4You.nl voor zzp-ers en collega's John van de Zand Woonmode in Millingen: van kleuradvies tot complete woninginrichting

MILLINGEN – John van de Zand Woonmode is al sinds 1996 een bekende naam in de wereld van de woninginrichting. Niet alleen als winkel voor de consument, waarmee John actief is met alles van woonadvies tot en met de totale inrichting. Ook voor zijn collega's en zzp'ers stoffeerders spant John zich in met Stoffeerders4You.nl.

Bij John van de Zand Woonmode kan men terecht voor alles, dat met woninginrichting heeft te maken: van vloeren tot aan woondecoratie. Van advies en ontwerp tot aan uitvoering. In zijn zaak kan men elke donderdag, vrijdag en zaterdag inspiratie opdoen, en voor ter plekke advies en aankoop. Voor de andere dagen kan men een afspraak maken, ook aan huis. John van de Zand Woonmode heeft alles in huis, en is gespecialiseerd in pvc-vloeren.

Voor kleuradvies, tekeningen en alle wensen op interieurgebied heeft de zaak een eigen binnenhuisadviseur.

Stoffeerders4You.nl

Sinds veel woninginrichters (een deel van) hun eigen stoffeerders moesten ontslaan, ontstond er juist daardoor in piektijden een tekort aan stoffeerders. John van de Zand zag dit en nam twee jaar geleden het initiatief om de krachten van deze stoffeerders (veelal vakkundige zzp-ers) te bundelen. Via Stoffeerders4You.nl komen zowel de woninginrichter als stoffeerder met elkaar in contact! Bovendien kunnen deze zzp-ers ook collectief inkopen en zich verzekeren. Ook John zelf maakt voor zijn zaak gebruik van Stoffeerders4You.nl.

John van de Zand Woonmode en Stoffeerders4You.nl, Burgemeester Eijkelhofstraat 20, Millingen; telefoon 0481 433310; www.vdzandwonen.nl.

Gemeentehuis

Ubbergen

voorgoed gesloten

UBBERGEN – Het gemeentehuis aan de Rijksstraatweg in Beek-Ubbergen zal per 1 januari 2015 definitief gesloten zijn, dit in verband met de herindeling.

Inwoners uit Beek-Ubbergen kunnen vanaf die datum terecht in het gemeentehuis van Groesbeek of Millingen aan de Rijn, voor bijvoorbeeld het aanvragen van een reisdocument of rijbewijs. Met man en macht wordt het gemeentehuis in Groesbeek intern verbouwd om de ambtenaren van Beek-Ubbergen en Millingen aan de Rijn te kunnen herbergen. Om alle bestanden van de drie gemeenten samen te voegen is er vanaf 20 december tot en met 5 januari een zeer beperkte dienstverlening. Reisdocumenten kunnen in die periode niet aangevraagd worden .

Inbraak bij

timmerbedrijf

GROESBEEK – In de nacht van dinsdag op woensdag is ingebroken in een timmerbedrijf aan de Hulsbroek in Groesbeek.

Door een paneel naast de deur te forceren zijn de inbrekers het bedrijf binnengekomen en hebben uit drie bestelwagens het elektrisch gereedschap (accuboormachines, zaagmachines) en overig handgereedschap meegenomen. Daarnaast verdwenen er nog twee laptops die in het bedrijf stonden. De schade loopt in de duizenden euro's. De politie heeft de inbraak in onderzoek.

Geslaagd herfsttoernooi bij Pétanque Vereniging Beek

BEEK - Zondag 16 november werd in De But bij Pétanque Vereniging Beek, een mêleetoernooi voor doubletten door de wedstrijdcommissie gehouden. Bij aankomst kreeg iedereen koffie met speculaasbrokken. Er hadden zich 28 leden opgegeven voor dit toernooi. Er was een A- en B-poule.

Voorafgaand aan het toernooi was er eerst een welkomstwoord door de voorzitter, die daarna het woord gaf aan Jan Gout, die samen met Ab Busser het toernooi regelde. Er werden drie rondes gespeeld; tussen de rondes door waren er heerlijke hapjes. Voor de prijsuitreiking dankte de voorzitter de wedstrijd en activiteitencommissie en alle deelnemers voor het sportieve en geslaagde toernooi en wenste de prijswinnaars proficiat met het behaalde resultaat. Daarna was de prijsuitreiking.

Als eerste in de A-poule eindigde Mirjam Arnts, tweede werd Ab Busser, derde Rieky Groothuizen; de poedelprijs was voor Henk Gunsing.

Als eerste in de B-poule eindigde Jan Tissen, tweede werd Riet Busser, derde Marie Hubbers, de poedelprijs was er voor Ans Verploegen.

Het was een goed georganiseerd toernooi en zeker voor herhaling vatbaar.

Koor Ap/Art grens over voor de kerstdagen

MILLINGEN - De kerstmarkt in Kleve viert dit jaar haar veertigjarig jubileum en natuurlijk kan Koor Ap/Art hierbij niet ontbreken. "Wij vieren dit jubileum mee met een fantastisch optreden op vrijdag 28 november om 19:00 uur." Naast het luisteren naar Koor Ap/Art heeft u ook de gelegenheid om de gezellige Kleefse kerstmarkt te bezoeken. De kerstmarkt is te vinden in het historisch park tegenover Museum Kurhaus en naast de Tiergarten.

Twee dagen later op zondag 30 november zal koor Ap/Art voor het eerst te horen zijn op de sfeervolle kerstmarkt in Xanten. Het optreden is van 18:00 tot 20:00 uur op het marktplein in de schaduw van de indrukwekkende Dom van Xanten. Een bezoek aan deze kerstmarkt is zeker de moeite waard.

Op vrijdag 12 december tussen 19:30 en 21:00 uur zal koor Ap/Art voor de tweede keer te beluisteren zijn op de traditionele kunstnijverheids-kerstmarkt bij het prachtige museum Schloss Moyland. Ambachtslieden uit heel Duitsland en aangrenzende landen tonen hun nieuwe producten van diverse materialen waaronder keramiek, glas en wol. Bezoekers worden verwend met hartige en zoete lekkernijen en winterse drankjes.

"Tijdens deze kerstmarkten is het repertoire van koor Ap/Art natuurlijk aangepast aan de tijd van het jaar, maar blijft, zoals u van ons gewend bent, swingend." De liedjes lopen uiteen van rustige kerstliederen tot bekende meezingers en swingende nummers. Kortom: drie spetterende optreden onder begeleiding van onze live-band en onze dirigent Frans Coerwinkel.

Omstreden parkeerplaats De Hoeve afgesloten

GROESBEEK – Op donderdag 27 november is er overleg met de directie van De Hoeve, Lidl, buurtbewoners en de gemeente Groesbeek over een door De Hoeve gehuurd parkeerterrein van de Gemeente Groesbeek, dat inmiddels is afgesloten.

Dit overleg is tot stand gekomen door de ingediende motie op 25 september van de fractie VOLG, die het college verzocht te onderzoeken op welke wijze aan de wens van Lidl tegemoet kan worden gekomen. De Hoeve is van mening dat Lidl willens en wetens gekozen heeft voor de locatie aan de Herwendaalseweg met de daarbij volgens de norm voldoende parkeerplaatsen op hun eigen perceel. De Hoeve is echter niet van plan om het al 26 jaar gehuurde terrein –dat Lidl nu in handen probeert te krijgen– op te geven.


Wel geeft De Hoeve aan om zeker te willen praten over oplossingen maar wil wel de volledige zeggenschap behouden, dit omdat het gehuurde parkeerterrein voor De Hoeve van cruciaal belang is voor de nabije toekomst. De Hoeve gaat vanaf volgend jaar –als Piet Langeveld met pensioen gaat– en William Langeveld De Hoeve overneemt, meer met bedrijfs- en themafeesten buiten de gewone avonden werken en gebruikt dan het bewuste parkeerterrein voor de touringcars en taxi's. Als De Hoeve geen zeggenschap meer over het terrein heeft dan zullen de touringcars hun standplaatsen verspreid in de wijken moeten gaan zoeken en is men het overzicht kwijt. Dit wordt ook volgens de politie een onveilige situatie, aldus William Langeveld.

Grote buit bij inbraak timmerbedrijf Groesbeek

GROESBEEK – In de nacht van dinsdag op woensdag is ingebroken in een timmerbedrijf aan de Hulsbroek in Groesbeek. Door een paneel naast de deur te forceren zijn de inbrekers het bedrijf binnengekomen en hebben uit 3 bestelwagens het elektrisch gereedschap ( accu boormachines, zaagmachines ) en overig handgereedschap meegenomen. Daarnaast verdwenen er nog twee laptops die in het bedrijf stonden. De schade loopt in de duizenden euro's. De politie heeft de inbraak in onderzoek.

Re-Piet Sinterklaasvoorstelling

Foto: JB Productions

GROESBEEK - Het is zover. De leukste pieten van de Sint komen rechtstreeks vanuit Spanje met hun eigen professionele kindershow Het dak er af met Re-Piet. Deze drie toppers doen hun naam eer aan. Wanneer je ze eenmaal hebt horen zingen en swingen wil je gegarandeerd meer van ze horen. En dat kan!

Re-Piet heeft zelfs een eigen cd gemaakt. Naast deze liedjes nemen ze ook een flinke dosis humor, een hoog feestgehalte én een goed gevulde zak cadeautjes mee die de kids kunnen winnen, tijdens hun geweldige spelshow. Natuurlijk zullen Sinterklaas en twee gezellige zwarte pieten de zaal betreden. Het bezoek van de goedheiligman en zijn pieten maken dit grote kinderfeest van 105 minuten (inclusief 15 minuten pauze) compleet. Of je nu 0 of 99 bent, Re-Piet nodigt je uit op hun feestje om weer even lekker kind te zijn!

De Re-Piet Sinterklaasvoorstelling is 26 november om 14.00 uur in Theater Cardo. De toegang bedraagt 7,50 uur. De toegangskaarten voor de voorstellingen zijn online te bestellen via www.cardotheater.nl en verkrijgbaar bij alle Primera vestigingen in Nederland. Contact opnemen met de Cardo infolijn 088 7792094 kan ook.

Clubkampioenen De Bergruiters

BEEK - Op zaterdagavond 8 en zondag 9 november vonden de laatste onderlinge wedstrijden van PSV De Bergruiters van dit jaar plaats. Deze laatste wedstrijd is altijd extra spannend omdat afgesloten wordt met de onthulling van de clubkampioenen van het jaar.

Het was weer een spannende strijd, zowel op het gebied van dressuur als op het gebied van springen. In de volgende categorieën zijn de overall-clubkampioenen:

Categorie D Noëlle Leenders

Categorie C Esmee van Est

Categorie B Sophie Mulder

Categorie A Maaike Koster

Categorie A1 Rosa op den Buijs

Categorie wedstrijd pony Ellen Filzi

Categorie wedstrijd paard Zoë Verheijen

Categorie eigen pony Simone van der Poel

Naast deze clubkampioenen zijn per categorie ook de kampioenen dressuur en springen bekend gemaakt.

Nieuw uniform voor wijkagenten

REGIO - Alle politieagenten die op straat dienst doen –dus ook wijkagenten– krijgen voor het eind van het jaar nieuwe uniformen. Het nieuwe uniform is praktisch, comfortabel en past beter bij het afwisselend werk.

Het nieuwe blauw ziet er heel anders uit. Het oogt minder formeel, is een stuk moderner en veel opvallender dankzij de felgele strepen op de bovenkleding. Op politiebureaus en bij officiële gelegenheden blijft men het huidige uniform nog tegenkomen.

Negentien iepenbomen voor De Drul in Groesbeek

Medewerkers van groenverzorgingsbedrijf van Raaij bezig met het planten van een iep aan de van Ruysdaelweg

GROESBEEK – Het groenverzorgingsbedrijf vVan Raaij uit Boven-Leeuwen heeft dinsdagmiddag 18 november negentien iepenbomen gepland in wijk De Drul in Groesbeek.

Vanwege reconstructiewerkzaamheden werden er in de Van de Veldeweg en Lievensweg zestien iepen gepland en in de Van Ruysdaelweg drie.

De Treffers met pijn en moeite gelijk

GROESBEEK - In een slechte wedstrijd met een matige omroeper, die dankzij Jim van Alst en Robin Janssen nauwelijks een stem over had, speelde De Treffers gelijk tegen ADO '20 uit Heemskerk. De thuisclub mocht niet mopperen. De gelijkmaker kwam tot stand uit een omstreden strafschop in de 85e minuut van het duel.

De eerste 25 minuten leverden weinig vuurwerk op. Er was in de dertiende minuut een mislukt schot van Barry Beijer uit een hoekschop van Eef van Riel: doelman Jack Laan kon de bal gemakkelijk oprapen. En er was drie minuten later een kopbal van Santiago over doel na voorzetten van Maertzdorf. De Treffers had het initiatief, maar zag ADO toch op voorsprong komen. Uit een vrije trap werd de bal voor doel gebracht, in de scrimmage pareerde doelman Niels Kornelis in eerste instantie, maar in de rebound – ingetrapt door aanvoerder Marcel Huisman – was hij kansloos. 0-1 in de 26e minuut. De Treffers overtuigde na deze achterstand niet. Te weinig ideeën, een te laag tempo; ADO kon gemakkelijk verdedigen. Even was er opwinding, toen Frenk Keukens doorbrak; zijn schot werd gekraakt door Laan en de terugspringende bal leverde slechts een vrije trap op de rand van het strafschopgebied op. Zoals er veel vrije trappen waren, want ADO maakte veel kleine overtredingen, die zorgden voor nog meer onderbrekingen in een toch al niet flitsende wedstrijd. Van Veen kreeg op slag van rust nog een goede mogelijkheid, maar zijn inzet ging voorlangs. In de tweede helft was de eerste kans voor de gasten: Niels Kornelis stompte de bal uit de hoek uit een vrije trap van Jeffrey Klijbroek. ADO had nog meer mogelijkheden om de score uit te bouwen, met name door slordig voetbal van de roodzwarten. Zo was een voorzet van Tom van den Brink ineens gevaarlijk, omdat de Treffersachterhoede de bal liet lopen. De thuisclub bleef grossieren in vrije trappen, die niets opleverden. En toen was er in de 85e minuut ineens de gelijkmaker. Invaller Stefan de Jong stormde het strafschopgebied in en viel ineens temidden van een menigte tegenstanders. Strafschop, zo oordeelde scheidsrechter Steeg, maar daarmee leek de thuisclub toch goed bedeeld. De penalty werd koelbloedig benut door een verder moeizaam spelende Santiago: 1-1. Met 7 minuten naspeeltijd probeerde De Treffers ook nog de overwinning te forceren, maar meer lieten de Noordhollanders niet toe.

Sint in Kekerdom

Foto: Peter Hendriks

KEKERDOM - Zondag 23 november was er de Sinterklaasintocht in Kekerdom. De Sint met zijn Pieten werden ontvangen door de kinderen en ouders van Kekerdom in een bijzondere Volkswagenbus.

In een optocht ging het door het dorp, vooraf gegaan met de tamboers van schutterij EMM, waarna in zaal UNA de Sint werd onthaald door de kinderen. fanfare UNA speelde Sinterklaasmuziek voor jong en oud.

Na een woord van welkom door wethouder Ria Barber en Hans Look, was er optreden voor Sinterklaas door leerlingen van de Laurentiusschool met juf Sandra.

Voor alle kinderen was er een zak met lekkers en fruit. Na een woord van van dank aan alle vrijwilligers die dit weer mogelijk hebben gemaakt, gingen de kinderen weer naar huis.

Net Aecht kiest prinses Henriëtte

GROESBEEK - Zaterdagavond is in De Mallemolen in Groesbeek Henriëtte Cuppen onthuld als prinses van carnavalsvereniging Net Aecht. In een goed gevulde zaal van De Mallemolen vond een bijzondere aflevering van The Choice plaats.

De raad van elf leden streden daar door middel van een muzikale batle om de beste stem van Net Aecht. De winnaar zou dit jaar de scepter mogen zwaaien voor deze Horster carnavals vereniging. De jury bestond uit de diva's van het plaatselijke schlagerfestival: De Restantjes. Zij had het moeilijk om een keuze te kunnen maken en moest uiteindelijk geholpen worden door de zaal om een beslissing te forceren.

Uiteindelijk werd de act van Henriëtte Cuppen met partner Willy Lamers als beste gewaardeerd en werd daarmee Henriette gekozen als prinses van net Aecht. Een tweede verrassing volgde al snel toen Henriette aangaf dit seizoen niet door hofdames vergezeld te willen worden maar door twee hofheren. Op zondagmiddag 28 december zal Net Aecht een receptie aanbieden aan de kersverse prinses en haar gevolg in partycentrum De Linde in Groesbeek.

Steekvlam brengt zakken henneptoppen aan het licht

GROESBEEK – Politie, ambulance en brandweer werden zaterdagmiddag even voor half drie gealarmeerd voor een autobrand op het terrein van bungalowpark Cantecleer aan de Biesseltsebaan in Groesbeek.

Toen de hulpinstanties ter plaatsen kwamen bleek het te gaan om een brandje in een chalet op het park. Een 36-jarige inwoner uit Malden die in het chalet verbleef bleek van een steekvlam ernstige brandwonden te hebben opgelopen in zijn gelaat, nek en handen. Ondanks zijn brandwonden heeft het slachtoffer de brand nog zelf geblust met een brandblusser van de buren. De man is per ambulance overgebracht naar het Radboudziekenhuis in Nijmegen. Toen de politie en brandweer naar de oorzaak van de brand in het chalet gingen zoeken, stuitten zij op diverse zakken met wiettoppen met een waarde van tussen de tien- en vijftienduiend euro. De steekvlam is volgens de politie ontstaan tijdens het proces met de henneptoppen. De toppen zijn in beslag genomen. De eigenaar van het chalet een inwoner uit Dordrecht is door de politie op de hoogte gesteld. De brandschade in het chalet is beperkt gebleven.

Harm Wijnhoven Prins Ummenie d'n 55ste van Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Op het prinsenbal van carnavalsvereniging De Feestneus werd vrijdagavond 14 november in De Nachtwacht van De Linde voor een uitgelaten menigte van regionale prinsen, prinsessen, raden van elf en Groesbeekse carnavalisten de nieuwe prins Ummenie d'n 55ste bekend gemaakt en dat is geworden Harm Wijnhoven (38 jaar), een rasechte Groesbeker en carnavalist in hart en nieren.

De meeste mensen kennen Harm als één van de zangers van carnavalsvereniging Da Hek Hoog. Samen met Arno Kersten en de rest van Da Hek Hoog hebben zij vanaf 1996 schlagers gemaakt. Hier hebben zij heel veel plezier in gehad . Zij deden elk jaar ook mee met de grote optocht, maar daar waren ze wat minder succesvol in. Sinds 1997 gaat Harm met De Feestneus mee. In eerste instantie als reserve, gevraagd door de mannen van de Sjorro's. Harm vond het geweldig om mee te gaan. "Als De Feestneus ergens binnenkomt, is het gelijk feest. Wat dat betreft houden wij de naam hoog", aldus de kersverse Prins Ummenie de 55ste.

In 2003 was Harm de eerste nar van de vereniging die meeging met de optocht. Dit naar aanleiding van het nummer van Da Hek Hoog de 'Gruusbekse Nar'. Harm is al eerder benaderd om Prins te worden door Fred Sanders. Dit bleek een grap te zijn van het radioprogramma van Omroep Groesbeek 'Zondagse Soep'. "Maar uiteindelijk ben ik het nu geworden, ik vind het een fantastische eer om dit jaar prins Ummenie te zijn. Het feest gaat beginnen, ik heb er zin in om samen met jong en oud in het Keulen van Gelderland er een groot feest van te gaan maken", aldus Prins Ummenie de 55ste. Harm wordt vanaf nu tot aan de carnaval bijgestaan door President buurman Ramón Hermsen, President Gerard Schoenmakers en de hofdames Marion Driessen (vriendin van Harm) buurvrouw Marleen Hermsen en Estella Lamers.
Het motto van de nieuwe prins is 'Samen met mijn raad, krieg ik ut licht oan de geng'. Joa zu as ge now wer ziet. is ut now wer zu wiet. Gruusbek is wer on de lal Me carnaval.
Carnavalsvereniging De Feestneus biedt Prins Ummenie d'n 55ste een feestelijke receptie aan op zondag 21 december in De Linde in combinatie met 'Beej Ummenie Thuus'. De receptie begint om 11.11 uur en duurt tot 13.45 uur; daarna start Beej Ummenie Thuus, waarvoor iedereen is uitgenodigd.

Boek over bestuurlijk Groesbeek

GROESBEEK - Binnenkort verschijnt het boek 'In het welbegrepen belang der gemeente'. Lokaal bestuur in Groesbeek circa 1750-heden, geschreven door de historici Toon Bosch en Sjef Schmiermann.

Bij gelegenheid van het einde van de zelfstandige gemeente Groesbeek is in opdracht van het gemeentebestuur besloten de lange bestuurlijke geschiedenis vast te leggen. In twintig reportages wordt de lezer geloodst langs vele perikelen en wetenswaardigheden uit de geschiedenis van het Groesbeekse gemeentebestuur. De bestuurlijke terugblik gaat niet alleen over politiek, maar evenzeer over mensen, over de samenleving met haar verwachtingen en noden. Kortom, over het leven van alledag in Groesbeek. Dat maakt het boek tot een mooi tijdsdocument, dat ongetwijfeld zal aanspreken.

Vanaf de invoering van het moderne gemeentebestuur aan het eind van de achttiende eeuw is sprake geweest van een zoektocht naar een zo 'doelmatig mogelijk bestuur en beheer'. De realisering van dit streven werd ingegeven door veranderingen in staatsvorming, politieke idealen en argumenten van onder meer financiële, administratieve en ruimtelijke aard. In de praktijk leidde dit tot opheffing, samenvoeging, herindeling en grenscorrecties van gemeenten. Hoezeer deze bestuurlijke operaties, die vooral na 1900 werden uitgevoerd, als een rode draad door de bestuurlijke geschiedenis van Nederland lopen, blijkt uit de daarmee samenhangende cijfers. Rond 1900 telde Nederland 1121 gemeenten, een eeuw later waren dat er 537 en anno 2014 telt het land 403 gemeenten. Daarmee is de daling niet voorbij, want de komende jaren staan nieuwe gemeentelijke herindelingen op het programma. Daarin wordt ook de gemeente Groesbeek betrokken, die vanaf 2015 samen met de gemeenten Ubbergen en Millingen aan de Rijn een nieuwe gemeente zal vormen.

Deze ingrijpende breuk met de zo vertrouwde Groesbeekse bestuurlijke cultuur deed het gemeentebestuur in het voorjaar van 2013 besluiten om de herinnering aan de bestuurlijke geschiedenis van Groesbeek op hoofdlijnen in boekvorm vast te laten leggen. Zo kwam 'In het welbegrepen belang der gemeente'. Lokaal bestuur in Groesbeek ca. 1750-heden tot stand, dat bestaat uit een twintigtal 'reportages' in de tijd. Daarin wordt vanuit een lokale invalshoek gezocht naar de historische ontwikkeling van het lokaal bestuur in Groesbeek in samenhang met de effecten daarvan voor de bevolking en het dorp. Er wordt beknopt aandacht besteed aan de plaats van Groesbeek in vroegere staatkundige en bestuurlijke verbanden die – en dat geldt met name voor de jaren 1795-1814 – de opmaat vormden voor de ontwikkelingen op dit gebied sinds het begin van de negentiende eeuw.

Vervolgens maakt de lezer kennis met de 'praktijk' van het gemeentebestuur in tijden van voorspoed, maar ook in tijden van oorlog en crisis van oorlog en crisis, waarbij de gemeente soms letterlijk op haar grondvesten schudde. Na de bevrijding in 1944-1945 nam de complexiteit van het gemeentebestuur toe. Aanvankelijk vanwege de wederopbouw en daarna vanwege de opbouw van de verzorgings- en welvaartsstaat. In een afsluitende reportage staan de hoofdrolspelers en diensten centraal die sinds 1809 aan het gemeentebestuur en/of -beleid en de uitvoering daarvan hebben bijgedragen: de bevolking, de gemeenteraadsleden, de wethouders, de burgemeesters, de gemeenteambtenaren en het overige gemeentepersoneel.

Het boek wordt begin december officieel ten doop gehouden.

Laatste vergadering van huidige raadsleden gemeente Groesbeek

GROESBEEK – Op donderdagavond 11 december nemen de huidige raadsleden van de gemeente Groesbeek afscheid tijdens de laatste raadsvergadering van de gemeenteraad van Groesbeek in de oude samenstelling.

Iedereen is hier welkom. De vergadering begint om 20.00 uur.