GN Lingewaard

1 oktober 2014

GN Lingewaard 1 oktober 2014


Luid gekrakeel boven de Bemmelsewaard

BEMMEL - Met de telelenzen van gidsen van IVN RijnWaal kan je in de Bemmelsewaard kijken naar de watervogel en zwermen vinken en puttertjes, op 5 oktober. Maar ook naar slechtvalken en buizerds hoog in de lucht en een jagende sperwer rond de houtwallen.

Het is een interessant vogelgebied en een belangrijk foerageer gebied voor de overwinterende ganzen. In de morgen komen honderden grauwe ganzen van heinde en verre onder luid gakken aangevlogen om te landen op het water en te eten in de natuurweiden van De Ambtswaard. Naast het pandemonium van de ganzen wordt ook gelet op de nog bloeiende planten en de trek van de jonge rugstreeppadjes. Een onvergetelijke natuurbeleving in een fantastische omgeving onder leiding van Ben Brouwer.

"Aan het einde van de tocht gaan we met de pet rond. Stevige schoenen, laarzen en kijker zijn aanbevolen."

Deze natuurbeleving begint zondag 5 oktober om 08.30 uur. Het startpunt: is op parkeerplaats Waaldijk tegenover Molenwei aan de Sportlaan in Bemmel. Meer info te verkrijgen via 06 53927477 en staat op www.ivnrijnwaal.nl.

Harmonie Angeren houdt meespeelavond

ANGEREN - De Angerense harmonie timmert aan de weg met jaarlijks onder meer een groots opgezet themaconcert. Zo trokken de Angerense versies van 'Miljoenenjacht', 'All you need is love' en 'Alice in Movieland' (een eigentijdse Disney-film waarbij ook de acteurskwaliteiten van de leden werden aangesproken) volle zalen. Daarnaast schroomt de vereniging niet om ook nieuwe uitdagingen aan te gaan. Zo is het idee ontstaan van een meespeelavond.

Wat de vereniging hierbij voor ogen staat, is dat iedereen die een muziekinstrument bespeelt welkom is om op donderdagavond 16 oktober een avondje mee te komen spelen in het dorpshuis in Angeren. Het maakt niet uit welk instrument en op welk niveau. Op die manier wil de vereniging onderzoeken of het in een wellicht geheel vernieuwende samenstelling ook leuk musiceren is.

Zo kan men kennismaken met hoe de repetities bij het orkest er toegaan en een dirigent 'achter de schermen' zich gedraagt; maar bovenal hoe plezierig het samen muziek maken eigenlijk is. Om dit experiment enig cachet te geven, heeft ieder harmonielid de opdracht gekregen om een muzikant van buiten de vereniging mee te brengen. Dit moet ertoe leiden dat er deze avond een orkest van minstens zestig personen worden gevormd. Tijdens de avond zullen enkele nieuwe muziekstukken worden uitgedeeld, zodat het ook voor de vaste harmonieleden een verrassende avond zal worden.

Uiteraard mogen belangstellenden zich ook spontaan aanmelden. "Enige voorwaarde is dat je in staat bent om het notenschrift te lezen. Dus heb je zin om eens een avondje mee te spelen? Je bent van harte welkom op donderdagavond 16 oktober van 19:30 tot 22:00 uur in het Dorpshuis in Angeren. Er zijn verder helemaal geen kosten of verplichtingen aan verbonden. Neem alleen een instrument en gezelligheid mee. Wel is het handig als je je even aanmeldt op www.harmonie-angeren.nl zodat we voldoende stoelen klaar kunnen zetten en de juiste bladmuziek klaar kunnen leggen."

Rommelmarkt in Haalderen

HAALDEREN - Gemengde zangvereniging Cantilene uit Haalderen organiseert voor op zaterdag 11 oktober een gezellige rommelmarkt in dorpshuis De Tichel in Haalderen.

Tussen 11.00 en 17.00 uur staan in De Tichel de 'rommeltafels' ingericht met allerlei zolderopruimingsspullen van de leden van het koor. U vindt echter niet alleen de zolderopruimingsspullen, maar de leden zullen ook riefkoeken bakken. Tegen een schappelijk prijsje kan de bezoeker deze bijzondere lekkernij komen proeven!

Loop gerust eens binnen en kom gezellig snuffelen in allerlei goederen die worden aangeboden! Bent u op zoek naar dat ene speciale kopje, dat prachtige oude boek of dat bijzondere fotolijstje? Wie weet ligt het op zaterdag 11 oktober in De Tichel in Haalderen!

Boekpresentatie Trauma en Veerkracht

HUISSEN - Op donderdag 2 oktober van 15.00 tot 17.30 uur presenteert hogeschooldocent en psychotrauma-deskundige Luuc Smit zijn boek 'Trauma en veerkracht' in het Dominicanenklooster Huissen. De presentatie is in het Dominicanenklooster en is gratis toegankelijk; aanmelding gewenst via www.kloosterhuissen.nl/p/923.

Trauma en veerkracht' (uitgeverij SWP) kan op verschillende onderwijsniveaus bijdragen aan kennisverdieping. Smit leert hulverleners en docenten om kritisch en behoedzaam om te gaan met klachten van mensen die ingrijpende en schokkende ervaringen hebben meegemaakt. Tijdens de Prof. Wim Wolters zal een lezing houden over psychotrauma. Luuc Smit geeft een toelichting op zijn boek. Muziek wordt verzorgd door Paula Vos.

Traumaverwerking
Het traumaconcept is de laatste decennia een zeer courant begrip geworden in onze moderne samenleving. Was het woord psychotrauma vroeger vooral gangbaar in de wereld van professionals in de geestelijke gezondheidszorg en in de wetenschappelijke wereld, nu behoort het tot het vocabulaire van alledag en heeft het een duidelijke plaats in uiteenlopende discussies en in de media.

'Het appel op eigen (herstel)kracht, eigen verantwoordelijkheid en de positieve ondersteuning door de sociale omgeving van betrokkenen, nemen in Smits benadering van traumatische ervaringen een centrale plaats in.' Prof. dr. W.H.G. Wolters, Klinisch psycholoog/psychotherapeut

De auteur
Luuc Smit is Hogeschooldocent aan HZ University of Applied Sience in Vlissingen en in het bijzonder verbonden aan de hbo-opleiding Social Work. Smit heeft tevens ruim 35 jaar ervaring als hulpverlener met psychotrauma en werkt als hulpverlener bij het Zeeuws Kollektief voor Haptonomie. Hij is daarnaast een veelgevraagd spreker bij lezingen en conferenties betreffende trauma en wordt als onafhankelijk deskundige betrokken bij grootschalige ingrijpende gebeurtenissen binnen de hulpverlening. Luuc Smit maakt daarnaast radio- en televisieprogramma's voor landelijke en regionale zenders.

Inloopspreekuur Platform Gendt

GENDT – Het inloopspreekuur is donderdag 2 oktober vanaf 19.00 tot 19.50 uur dit wordt gehouden in het SKC. De Leemhof aan de Dorpstraat 1 in Gendt. In het inloopspreekuur is iedereen welkom.

"Onder het genot van een kopje koffie of thee kan men uw suggesties, opmerkingen, klachten over leefbaarheid, verkeer en veiligheid in uw wijk melden, dit wordt in de aansluitende platformvergadering besproken en door middel van een meldingsformulier naar de gemeente doorgegeven.

Indien men het spreekuur niet kan bezoeken kan men dit ook e-mailen naar info@platformgendt.nl. Voor klachten over groenvoorzieningen, openbare verlichting (met vermelding van het paalnummer) en/of trottoirtegels enzovoort, kunt u rechtstreeks contact opnemen met de gemeente Lingewaard, Kinkelenburglaan 6 Bemmel. telefoon 026 3260111.

Heeft u interesse in ons werk in uw woonomgeving, over wat er in uw dorp of wijk gebeurt, of nog zou moeten of kunnen gebeuren, in samenwerking met gemeente en politie? Of misschien wil je zelf wel het wijkplatform komen versterken, neem dan vrijblijvend contact op met de voorzitter Nico Gerritsen via e-mail voorzitter@platformgendt.nl."

Meer informatie over de –Platforms in Lingewaard– staant op de www.wijkplatformslingewaard.nl, klik op Gendt, Website Platform Gendt.

Bieb Lingewaard bruist tijdens Kinderboekenweek

LINGEWAARD - De zestigste verjaardag van de Kinderboekenweek viert de Bibliotheek Lingewaard met tal van activiteiten. Via www.bibliotheeklingewaard.nl kunnen kinderen van zes tot twaalf jaar met de 'versier-jezelf-app' aan de slag. De kinderen kunnen zich zelf vrolijk uitdossen met allerlei verkleedspullen en dit op foto vastleggen.

Leerlingen van groep vijf tot en met acht daagt de bibliotheek uit om aan de slag te gaan met het digitale spel 'Codewoord' dat je vindt op www.bibliotheeklingewaard.nl. Voor de juiste antwoorden ontvang je letters, waarmee je het codewoord kunt vormen. Onder alle goede inzendingen wordt een prijs verloot. Het spel kan vanaf 1 oktober gespeeld worden.

Kinderboekentipper

Met de Kinderboekentipper op www.bibliotheeklingewaard.nl kunnen kinderen met behulp van een paar eenvoudige vragen uit ruim 250 thematitels de meest geschikte boeken selecteren.

Gratis af te halen

Gratis kunt u in de bibliotheekvestigingen de Kinderboekenkrant, de Voorleesgids en een vrolijke kleurplaat van Marit Törnqvist afhalen. De Kinderboekenkrant geeft het leukste boekenoverzicht voor kinderen van groep drie tot en met acht! De Voorleesgids geeft een overzicht van meer dan tweehonderd voorlees- en prentenboeken voor kinderen van nul tot zes jaar.

Speciaal voor scholen

Tjibbe Veldkamp komt naar de bibliotheek en komt feestvieren met kinderen uit groep een en twee. Tjibbe vertelt over 'Agent is jarig'. Verhalenvertelster Netty Gibbing brengt het zelfgemaakte sprookje 'Feest voor prinsesje Goudhart' tot leven. Dit sprookje is voor de groepen drie, vier en vijf. Netty en Tjibbe gaan naar de diverse scholen toe of de school komt op bezoek in de Bibliotheek.

Iets te repareren? Ga naar Repair Café Lingewaard

LINGWAARD - Deze week kun je terecht met te repareren spullen of voor een gezellig kopje koffie bij de Repair Cafés in Doornenburg en Huissen.

Heb je thuis een klok die niet meer tikt, kleine elektrische apparaten die het niet mee doen of kleding waar iets aan gemaakt moet worden? Grijp je kans!

Heb je niets te repareren maar wil je een kijkje nemen, ook dan ben je welkom voor een gezellig praatje. In het Repair Café gaat het namelijk niet alleen om het repareren van spullen, het biedt ook een leuk ontmoetingsmoment.

Tijdens het Repair Café zijn de ParticipatiePunten gewoon open. Hier kan je terecht voor (hulp)vragen, informatie over activiteiten, maar ook voor vrijwilligerswerk.

Repair Café Lingewaard is 3 oktober van 10:00 tot 12:00 uur in ontmoetingscentrum Doornenburg aan de Kerkstraat 3 in Doornenburg. Op 4 oktober van 14:00 tot 16:00 uur in Betuweland – Sancta Maria aan de Helmichstraat 22 in Huissen. Op 9 oktober van 12.30 tot 14.30 uur in dorpshuis Angeren aan de Emmastraat 23 in Angeren. Op 11 oktober van 14.00 tot 16.00 uur in Betuweland – Liduina aan de Gouden Appel 120 in Bemmel. En op 29 oktober van 10.00 tot 12.30 uur bij Hof van Breunissen ssn het Kloosterplein 4 in Gendt.

Danspartner gezocht

HUISSEN - Op maandagavond wordt er een stijldansavond gehouden voor senioren bij De Valom in Huissen. Een van de dansers, een dame van 63 jaar uit Huissen, is op zoek naar een danspartner.

"Houdt u ook zo van dansen en wordt u misschien wel de vaste danspartner van deze dame? Kom dan op maandagavondeen kijkje nemen bij De Valom in Huissen om 19.30 uur."

Damvereniging deelt tegen Culemborg de eerste klap uit

HUISSEN - De nationale damcompetitie is weer gestart. In de ereklasse worden er evenals vorig jaar vijf teams als de grote kanshebbers beschouwd. Behalve damvereniging VBI zijn dit Hijken, Culemborg, Apeldoorn en Volendam.

De Huissenaren begonnen uitstekend met een 13-7 overwinning tegen Culemborg. Meteen sloeg de vlam al in de pan doordat Apeldoorn verlies moest incasseren tegen het bescheiden maar niet te onderschatten Damlust uit Gouda. Hijken en Volendam wonnen hun partijen.

Voor damvereniging VBI beet de op het oude nest teruggekeerde Maarten Linssen de spits af met een gelijkwaardige remise tegen een hoger geklasseerde tegenstander. Jos Stokkel volgde ook met een gelijkwaardige remise. Pepijn van den Brink ontfutselde Internationaal grootmeester Jeroen van den Akker een punt en vervolgens hield Johan Krajenbrink ex-DVVBI speler Pim Meurs in evenwicht. De van PSV Eindhoven overgekomen Yuriy Lagoda deelde na licht voordeel de punten. Geert van Aalten kwam na een taxatiefout in het nauw maar wist met kunst en vliegwerk de veilige haven te bereiken.

Toen volgden er drie overwinningen op rij. Gérard Jansen maakte zijn zwakke tegenstander af, Joost Hendriksen schotelde de veel hoger geklasseerde Sven Winkel een tactische partij voor die onvoldoende gepareerd werd en Guntis Valneris draaide zijn tegenstander steeds verder de duimschroeven aan. Alexander Baljakin kon tenslotte zijn voordeel niet in winst omzetten en moest berusten in remise. Maar toen was de buit al lang binnen.

De volgende wedstrijd van damvereniging VBI gaat tegen huidig landskampioen Hijken.

Leesclub start in oktober

LINGEWAARD - Leest u graag of wilt u het lezen weer oppakken? Vindt u het leuk om samen met andere lezers van gedachten te wisselen over een gelezen boek? Meldt u zich dan nu aan voor De Leesclub.

Samenwerkingspartners SWL, Bibliotheek Lingewaard en Betuweland hebben de handen ineen geslagen om een De Leesclub te starten bij zorgcentrum Betuweland, locatie Liduina.

Het idee van De Leesclub is dat enthousiaste lezers samen kunnen genieten van een tekst en interesses kunnen delen en elkaar kunnen inspireren. "U leest een door de groep gekozen boek en bespreekt dit onder het genot van een kopje koffie/thee."

De Leesclub houdt negen bijeenkomsten en een extra lezing/workshop. De bijeenkomsten worden geleid door een inspirerende gespreksleider. Gezamenlijk bepalen we de boekkeuze, de bibliotheek draagt zorg voor de boeken.

De Leesclub start 10 oktober en wordt maandelijks, iedere tweede vrijdag van de maand van 14:00 tot 15:00 uur gehouden bij zorgcentrum Betuweland, locatie Lidiuna, aqan Gouden Appel 120. Het aantal deelnemers is minimaal zes en maximaal twaalf. Deelname kost 55 euro. Aanmelden kan via SWL Meldpunt of Bibliotheek Lingewaard.

De Kruigang kiest voor groen in plaats van grijs

De Kruigang gruwt van de gedachte dat hier achttien parkeerplaatsen moeten komen die helemaal niet nodig zijn Foto: Sjaak Veldkamp

HUISSEN – Een aantal bewoners van De Zilverkamp in Huissen is er niet over te spreken dat de gemeente groen wil opofferen voor aanleg van achttien parkeerplaatsen. Volgens het college is het noodzakelijk voor de oplossing van het parkeerprobleem. De bewoners twijfelen aan die noodzaak en hebben bezwaar gemaakt. Er zijn al genoeg extra parkeerplaatsen aangelegd en ze kiezen voor behoud van groen.

(van de redactie)

Ook de veiligheid is in het geding. De Kruigang is enige ontsluitingsweg waar veel auto's en fietsers en schoolgaande kinderen rijden. Net in deze straat zou een uitrit komen voor een parkeerterrein.

De aanleg van de gewraakte parkeerplaatsen is onderdeel van het revitaliseringsplan De Zilverkamp. De gemeente vindt dat aan de Kruigang bomen en een grasveld plaats moeten maken voor geparkeerd blik. De bezwaarmakers begrijpen er niets van. Er is in het plangebied geen parkeerprobleem en groen opofferen voor grijs kan dus nooit de bedoeling zijn. Zeker niet als je bedenkt dat De Zilverkamp nationaal en internationaal bekend staat als een planologisch zeer ruime en groene wijk, zo staat in de brief aan het college. Na realisatie kwamen zelfs Japanners naar Huissen om de groene nieuwbouwwoonwijk met eigen ogen te bekijken.


De parkeerproblematiek heeft de gemeente met het wijkplatform besproken en op basis van die gesprekken een plan gemaakt. Bewoners van de Kruigang zeggen hierover met het wijkplatform nooit contact te hebben gehad. Hun auto's staan op eigen terrein en bewoners van Stuurboord, Bakboord, Pruimenbongerd en Appelbongerd parkeren hun auto echt niet in de Kruigang maar ook onder hun eigen carport of in hun straten. Ook de bewoners van Stuurboord en Bakboord ervaren dat er in principe voldoende parkeergelegenheid is, maar het komt regelmatig voor dat in hun straat bewoners van de appartementen in de Mast een parkeerplek zoeken. De oplossing van het parkeerprobleem moet daarom eerder worden gezocht in aanleg van parkeerplaatsen aan de Mast of de Heirweg.

In het plangebied zijn al nieuwe parkeerplaatsen aangelegd. Uit eigen onderzoek blijkt dat in een periode van zeven dagen de parkeerplaatsen voor veertig procent van de tijd onbezet zijn. De bewoners zien overigens liever dat het geld voor aanleg van achttien parkeerplaatsen wordt besteed aan beter groenonderhoud. Wethouder Theo Peren ontvangt 16 oktober een afvaardiging van de Kruigang voor een gesprek.

Sponsor bedankt

BETUWE - J.A. Goris & Zonen BV bedankt namens alle spelers van de Bataven F5 voor de prachtige nieuwe tenues die we gekregen hebben!

Met deze flitsende nieuwe outfits kan het niet anders dan een prachtig seizoen worden, waarin we natuurlijk hopen veel doelpunten te scoren, maar bovenal veel sportplezier te gaan beleven!

Oproep aan bewoners van Oostervelden in Bemmel

BEMMEL - "Woont u in een vrijstaande woning of hoekwoning en heeft u ook last van scheuren in de gevel?"

"Wij wonen aan de Viermorgen, hebben een flinke scheur in de gevel en denken dat dit komt vanwege de dijkverzwaring en het feit dat er nu geen kwelwater meer omhoog komt waardoor de klei in dit gebied inklinkt en de fundering verzakt.

Wij willen graag inventariseren of er meer bewoners van onze wijk dezelfde problemen ervaren sinds de dijkverzwaring en daarna bekijken of er een gezamenlijk plan van aanpak kan komen.

Samen staan we sterker, en indien bovenstaande juist is hebben we wellicht kans dat het waterschap ons een helpende hand kan bieden.

Gelieve contact op te nemen met T. Roording, telefoonnummer 0481 461071 (na 17.00 uur of inspreken).'

Rommelmarkt in Huissen

Op zondag 5 Oktober a.s. is er in het lokaal van Postduivenvereniging de Vriendenkring "Den Ark" weer een leuke rommelmarkt.

Deze is aan de Hazekamp 2b (Bredestraat richting tennisvelden) te Huissen.

De rommelmarkt is te bezoeken van 09.00 tot 16.00 uur. De entree is gratis. Kom eens gezellig rondneuzen.

Voor verdere info: 026-3252392.

Opbrengst collecte Prinses Beatrix Spierfonds

De collecte van het Prinses Beatrix Spierfonds die gehouden is van

7-13 september 2014 heeft in Huissen € 6518,80 opgebracht.

Dit is € 200 meer dan in 2013. Hartelijk dank aan alle gulle gevers en dank aan de collectanten voor hun belangeloze inzet.

Gevonden

BEMMEL - Op vrijdag 19 september gevonden in de Molenwei in Bemmel, ter hoogte van nr. 29, een Fiat autosleutel. U kunt contact opnemen 06 44860075.

Rommelmarkt in Huissen

HUISSEN - Op zondag 5 oktober is er in het lokaal van postduivenvereniging De Vriendenkring Den Ark weer een leuke rommelmarkt.

Deze is aan de Hazekamp 2b (Bredestraat richting tennisvelden) in Huissen. De rommelmarkt is te bezoeken van 09.00 tot 16.00 uur. De entree is gratis. Kom eens gezellig rondneuzen.

Verdere info: is te verkrijgen via 026 3252392.

Collecte spierfonds

HUISSEN - De collecte van het Prinses Beatrix Spierfonds die gehouden is van 7 tot 13 september heeft in Huissen 6518,80 euro opgebracht.

Dit is tweehonderd euro meer dan in 2013. "Hartelijk dank aan alle gulle gevers en dank aan de collectanten voor hun belangenloze inzet."

Openbare vergadering Platform Doornenburg

DOORNENBURG - Op woensdag 1 oktober om 20.00 uur is de negende openbare platformvergadering in dit jaar in het Ontmoetingscentrum van Doornenburg. Het inloopspreekuur is van 20:00 tot 20:30 uur.

"Wilt u zich ook voor Doornenburg extra inzetten en iets voor onze gemeenschap bereiken dan kan dit onder andere via het Platform Doornenburg.

De werkgroep 'Glasvezel in het buitengebied' is goed gestart. Er zijn nieuwe vragen binnen gekomen, omtrent het groenonderhoud. "Wij hopen uit het dorp nieuwe of aanvullende inpulsen, wensen en goede ideeen te onvangen om ons voor in te zetten. Opmerking van een Doornenburgse schutter: 'Niet geschoten is altijd mis!' Dus laat u horen!"

Wie een volledige agenda wilt hebben van de komende vergadering, kan deze altijd opvragen bij het secretariaat. "Voor meer informatie zend dan een e-mail naar secretariaat@platformdoornenburg.nl , of bel 0610995095 en kijk op www.platformdoornenburg.nl."

Kerkdienst protestantse gemeente Huissen

HUISSEN - De kerkdienst van de Protestantse Gemeente Huissen is te bezoeken in het kerkgebouw aan het Raadhuisplein 35 in Huissen. Zie voor meer informatie: www.pknhuissen.nl.

Zondag 5 oktober om 10.00 uur is dominee M. Glastra voorganger. Verder is er crèche en mini-kinderkerk tot vier jaar; kinderkerk voor vier- tot twaalfjarigen.

Met man en macht wordt door gemeenteleden al vanaf het voorjaar aan de protestantse kerk aan het Raadhuisplein te Huissen gewerkt. Op de achtergrond wordt er overlegd, gerekend, gepland en besluiten genomen. Momenteel is al veel te zien van de verbouwingen en aanpassingen in en op het gebouw.

De zon heeft zich deze zomer van haar goede kant laten zien: de zonnepanelen op het dak van de peuterzaal hebben al meer dan tweeduizend kWh opgebracht.

Na het pinksterweekeinde is de keuken vernieuwd en nu al weken volop in gebruik. Alle gebruikers van ons gebouw hebben gezien dat het er prachtig uitziet en uitstekend voldoet aan de eisen.

Binnenkort worden de 'gewone' (gloei)lampen vervangen door energiezuinige ledvarianten. Zelfs in de kroonluchter komen passende ledlampen.

Er is regulier onderhoud gepleegd aan het verwarmingssysteem om zuiniger te stoken en het comfort te verbeteren. Er is niet alleen gekeken naar de wensen die er waren maar ook naar energiebesparende investeringen die op termijn terugverdiend kunnen worden en heeft het milieuaspect bij alle zaken een belangrijke rol gespeeld.

"Om dit alles te kunnen financieren organiseren we sponsorwerving en acties, zoals de boekenmarkt in Huissen van 6 september. Verder een sponsorconcert, een kerkenmarkt, een actie tijdens 'Huissen bij Kaarslicht' op zaterdag 13 december.

Voetbal Havo

Zaterdag 4 oktober

THUIS

10.00 HAVO E2G - OSC E6

10.00 HAVO E1 - Elistha E2

12.00 HAVO D2 - DVOL D4

12.00 HAVO D1GD - DVSG D1

UIT

12.00 AFC Arnhem 2 - HAVO 2

14.30 Loo A1 - HAVO A1D

12.30 Germania C1D - HAVO C1D

08.30 VDZ F6G - HAVO F1

Zondag 5 oktober

THUIS

10.30 HAVO 4 - Kolping-Dynamo 3

UIT

14.00 SML 1 - HAVO 1

09.30 Veluwezoom 4 - HAVO 3

In een Oogopslag Weekendvieringen voor de RK parochie De Levensbron (Gem. Lingewaard)

woensdag 1 oktober

18.45 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastoor Peters

donderdag 2 oktober

09.30 u. OLV Tenhemelopneming Huissen-Stad, Eucharistisch Centrum, Eucharistieviering met Pastoor Peters

vrijdag 3 oktober

10.00 u. Kapel Gouden Appel – Liduina Bemmel, Eucharistieviering met Pastoor Peters                         1e vrijdagviering

10.00 u. Sancta Maria Huissen, Eucharistieviering met Aalmoezenier Crolla                                         1e vrijdagviering

zaterdag 4 oktober

16.00 u. Kapel Gouden Appel – Liduina Bemmel, Gezamenlijke Ziekenzalving met Pastores Peters, Geurtsen en Pastor Hamers en het Liduina koor

19.00 u. St. Donatus Bemmel, Communieviering met Pastor Kallen en het Donatuskoor

19.00 u. St. Martinus Doornenburg, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het kinderkoor Spetters; gezinsviering .

zondag 5 oktober

10.00 u. OLV Tenhemelopneming Huissen-Stad, Eucharistisch Centrum, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Gemengd koor

10.00 u. St. Bavo Angeren, Communieviering met Pastor Kallen en het Gemengd koor St. Bavodag

maandag 6 oktober

19.00 u. St. Martinus Doornenburg, Eucharistieviering met Pastor Hulleman

woensdag 8 oktober 2014

19.00 u. St. Martinus Doornenburg, Marialof met Pastor Hulleman en het Herenkoor

Diploma voor jeugd b.o.d. De Sprinters

BEMMEL - Vrijdag 19 september was voor de jeugd van skeelervereniging b.o.d. De Sprinters een feestelijke dag. Na een seizoen intensief trainen werd het basis- en gevorderdenexamen afgenomen op de 400meterbaan op sportpark De Heister in Bemmel.

Met toch nog enkele zichtbaar gespannen gezichten ging het examen van start. Dit jaar is voor het eerst een basisexamen tegelijkertijd gereden met het gevorderdenexamen. Van de zestien deelnemende kinderen hadden er in 2013 al enkelen het basisdiploma behaald.

Het basisdiploma bevatte vijf onderdelen waar gedurende het seizoen goed op is getraind. Zo reden de kids heel soepel in slalom tussen een rijtje pionnen door. Met de juiste balans was dat voor hen geen probleem. Daarna mochten ze de T-rem laten zien door snelheid te maken en binnen een bepaalde afstand stil te staan. De juiste afzet met links en rechts kwam hierna aan bod door een parcours te volgen tussen pionnen door. Ter beoordeling van de juiste houding en evenwicht werden er twee ronden gereden met een pion in de handen en de armen recht vooruit. Ter afsluiting werden vijf ronden gereden ter beoordeling van conditie, techniek en houding. De beoordeling van de gevorderden was uiteraard een stuk strenger dan die bij de kinderen die voor het basisdiploma reden.

Na afloop van een letterlijk en figuurlijk geslaagde avond, werden in het clubhuis onder toeziend oog van ouders, opa's, oma's en mede-skeelerleden de diploma's uitgereikt door Clemens Hendriksen, voorzitter van de skeelerafdeling van b.o.d. De Sprinters.

Sponsor bedankt

GENDT – Namens alle spelers, leiders en trainers van De Bataven D4, willen we graag Mark Gerard de Jong bedanken van M.G. de Jong Incasso Arnhem voor het beschikbaar stellen van nieuwe tenues.

Met deze tenues zijn de eerste twee wedstrijden al gewonnen, hopen dat we deze sportieve lijn voort kunnen zetten!

Halloween griezeltocht met De Waskniepers in Gendt

GENDT - Op zaterdag 25 oktober houdt carnavalsvereniging De Waskniepers een Halloween griezeltocht door Gendt.

"Ben jij tussen de tien en dertien jaar en hou je wel van een griezelavontuur? Geef je dan vóór 4 oktober op via achterbanwaskniepers@hotmail.nl. Inschrijven kost drie euro per persoon.

Het programma begint om 19.00 uur bij café De Klok (Gendt) en eindigt om 22.00 uur. Voor de groep beste griezelaars is er een mooie prijs te winnen!
'Hou je van griezelen, durf je de uitdaging aan? Er zijn maximaal vijftig plaatsen."

Rommelmarkt Doornenburg

DOORNENBURG - In het weekend van 4 en 5 oktober wordt de jaarlijkse rommelmarkt gehouden. Deze vindt plaats in het schuttersgebouw aan de Kerkstraat in Doornenburg.

Tijdens de rommelmarkt zal een grote verscheidenheid aan artikelen worden aangeboden, waaronder huisraad, speelgoed, boeken, lampen, antiek, enzovoort.

De opbrengst is bestemd voor een tweetal projecten in de derde wereld: het missie en ontwikkelingswerk van pater Derksen in Tanzania en het verzenden van kleding naar een kinderopvangtehuis in Brazilie van pater Helsloot.

De openingstijden zijn op zaterdag 4 oktober van 14:00 tot 17:00 uur en op zondag 5 oktober van 11:00 tot 17:00 uur. De entree is gratis.

Open eetcafé Huissen

HUISSEN - Donderdag 2 oktober vindt er weer een open eetcafé plaats in het Dominicanenklooster van Huissen. Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten, kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur, alleen via het Meldpunt op 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximum 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Het menu van 2 oktober bestaat uit groentesoep, rollade met bloemkool en broccoli en gekookte aardappelen plus een verrassingstoetje.

"Houdt u van mosselen? Meldt u dan snel aan voor de speciale mosseleditie van 9 oktober! Vanwege duurdere inkoop zijn de deelnemerskosten voor deze gelegenheid zeven euro. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Huissen.

Dikke duim voor alle vrijwilligers beurs

BEMMEL - Op zaterdag 20 september is de tweedehands Kinderkleding- en Speelgoedbeurs gehouden in het OBC in Bemmel. Ruim achttienduizend artikelen zoals kinderkleding, speelgoed, autostoeltjes, wandelwagens en andere kinderspullen werden te koop aangeboden op deze druk bezochte beurs waar veel mensen een kijkje kwamen nemen.

Doordat alle kleding op rekken was gehangen was het goed overzichtelijk. De beurs kan alleen plaats vinden door de geweldige medewerking vanuit het OBC en de fantastische inzet van meer dan vijftig vrijwilligers. Vanaf donderdagavond zijn zij druk in de weer geweest om alle kleding en het speelgoed te sorteren, controleren en uit te hangen aan de vele kledingrekken.

Na de beurs moest alles weer opgeruimd en gesorteerd worden. Een gedeelte van de niet verkochte spullen gaat terug naar de eigenaren maar veel spullen kunnen wij schenken aan het goede doel, zoals Gratis2eKansje en de kledingbank. Een gedeelte van de opbrengst gaat naar Make a Wish.

De vrijwilligers hebben keihard gewerkt om deze beurs maar weer te realiseren. Zonder deze hardwerkende vrijwilligers kan er geen beurs gehouden worden. De organisatie Kinderkleding- en Speelgoedbeurs Bemmel, Nathalie, Nienke, Esther en Sandra zijn hen erg dankbaar (www.kinderkledingbeursbemmel.nl).

Zoeken naar handvatten zelfredzaam burger

LINGEWAARD - Om eigen kracht en zelfredzaamheid bij burgers te versterken is ondersteuning nodig. SWL gaat samen met de HAN, burgers en professionals onderzoeken hoe die ondersteuning eruit zou moeten zien.

Hoe kan de burger op een gemakkelijke manier hulp bieden aan een ander, hulp vragen aan een vrijwillige buurtbewoner? Heeft de burger straks toegang tot zijn eigen dossier, kan hij zelf hulpvragen digitaal stellen en kiezen voor een bepaalde oplossing? Kunnen burgers elkaar onderling helpen door vraag & aanbod digitaal uit te wisselen? Het onderzoek van SWL/HAN zal een programma van eisen en een verkenning van één bruikbaar systeem opleveren.

Het onderzoek ligt in het verlengde van de doorontwikkeling van de Lingewaardse ParticipatiePunten (PP). De door vrijwilligers gerunde PP's bieden een laagdrempelige toegang voor wijkbewoners die bijvoorbeeld vrijwilligershulp bieden/vragen of informatie willen over activiteiten en dienstverlening. Om deze laagdrempelige toegang vlotjes te laten verlopen is niet alleen digitale ondersteuning gewenst, maar ook verbinding tussen diverse digitale systemen onderling.

Vragen die tijdens het onderzoek aan de orde komen zijn:

hoe maak je de toegang tot al die informatie gebruiksvriendelijk?
hoe voorkom je dubbele of driedubbele registratie?
hoe garandeer je veilige toegang tot informatie?
hoe wordt de burger eigenaar van zijn eigen dossier (privacy)?
hoe creëer je een marktplaats voor vraag en aanbod?

Het onderzoek wordt mogelijk gemaakt door steun vanuit het HAN expertisecentrum Krachtige Kernen). De resultaten worden in december 2014 opgeleverd. De gemeente heeft in de persoon van wethouder Johan Sluiter zich enthousiast getoond over dit onderzoek. Het huidige plan van aanpak is opvraagbaar bij SWL.

Derde kaarttoernooi sfeervol

LINGEWAARD - Zaterdag 20 september was het derde grote kaarttoernooi. Na een sfeervolle dag gingen de volgende personen met een mooie vleesprijs naar huis.

Bij het jokeren: 1e Bep Rossen uit Nijmegen, 2e Mien Reinhert uit Leiden, 3e Annie Janssen uit Huissen, 4e Marian Polman uit Angeren, 5e Annie Boshoven uit Huissen, 6e en 7e plaats Riek Berendsen uit Westervoort en Riek Hoogveld uit Angeren.

De poedelprijs ging naar Mientje Melchers uit Huissen.

Bij de klaverjassers: 1e Klaas Reinderse uit Elst, 2e Henk Vonk uit Bemmel, 3e Ton Hendriks uit Driel, 4e Ben Selman (Kerkstraat) uit Angeren, 5e Angela Selman uit Angeren, 6e o Huisman uit Bemmel, 7e mevr. v.d. Kerkhof uit Nijmegen.

De poedelprijs ging naar Wil Smidt uit Nijmegen.

13 / 28

14 / 28

15 / 28

16 / 28

Zilveren jubileum Speel-o-theek 't Gentje

GENDT - Eind oktober is het vijfentwintig jaar geleden dat Speel-o-theek 't Gentje haar deuren openden voor alle kinderen in Gendt en omliggende plaatsen.

De speel-o-theek biedt aan alle kinderen de mogelijkheid om speelgoed te lenen en uit te proberen. Het assortiment van de speel-o-theek bevat ongeveer zeshonderd stuks speelgoed, voor kinderen vanaf zes maanden tot en met twaaf jaar.

"Onlangs hebben we onder andere een houten keukentje, duplotrein, brandweerkazerne, smartgames en een pop-up-ziekenhuis met toebehoren aangeschaft.

Vorig jaar zijn we verhuisd van De Leemhof naar het IKC De Vonkenmorgen. Ook hier zijn alle kinderen van de gemeente Lingewaard welkom.

Nu we dit jaar vijfentwintig jaar bestaan willen we iedereen uitnodigingen om lid te worden in de maand oktober. Want dan krijg je liefst vijfentwintig procent korting op het jaarabonnement. Voor een abonnement voor één stuk speelgoed betaal je geen veertien euro, maar tien euro vijftig."

Een gezinsabonnement, waarvoor je drie stuks speelgoed per keer mag lenen voor een periode van frie weken, kost dan 20,25 euro. Voor de leden staat er in de maand oktober een verrassing klaar op de speel-o-theek. De openingstijden zijn op maandagavond van 18.30 tot 20.00 uur en vrijdagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur.

"Kom naar Speel-o-theek 't Gentje aan de Schoolstraat 1 in Gendt voor een gevarieerde collectie speelgoed en spelmateriaal voor elke ontwikkelingsfase. Want spelen is beleven, spelen is ontwikkelen en door spelen ontdek je de wereld!"

Ingezonden brief Zwarte dag in Doornenburg

DOORNENBURG- Het is zeventig jaar geleden, het was maandag 2 oktober 1944. Doornenburg was frontgebied en de Duitse bezetters hielden de Oosthoek van de Betuwe bezet. Doornenburg met zijn pontveer was voor de Duitsers een aanvoer route van uit de Liemers en Achterhoek naar het front dat gelegen was tussen Haalderen en Bemmel.

Vanaf 17 september (Market Garden ) leefden de burgers van Doornenburg in (schuil) kelders. Alleen het nodige werk werd gedaan als het even rustig was met granaatvuur. Overleven en afwachten op de bevrijding, iedere morgen luisteren of het front al korter bij was gekomen. De Duitsers hadden kanonnen staan in Doornenburg en omstreken en schoten richting Bemmel en Lent. De geallieerden hielden met regelmaat de Oosthoek van de Betuwe onder vuur. Regelmatig waren er luchtgevechten tussen Duitse en Engelse vliegtuigen, wat ook gevaar opleverde voor de burger bevolking. Boerderijen en schuren werden gebruikt voor opslag van munitie voor het front. Doornenburg was een uitvalbasis voor de Duitsers.

Zo ook boerderij De Slangenburg in de Rijnstraat en op de Pannerdenseweg de boerderij van Rijssenbeek, De Stinsenhof. Militaire voertuigen stonden bij het herenhuis De Kamp. Volgens geruchten werden de geallieerden door spionnen hiervan op de hoogte gehouden. In de namiddag van maandag 2 oktober 1944 werd er een bombardement ingezet op Doornenburg. De doelen werden half of helemaal niet getroffen. In de Rijnstraat vielen bommen aan de verkeerde kant van de weg op de woonhuizen. De meest verschrikkelijke dingen gebeurden die middag in Doorenburg. Mensen geheel of gedeeltelijk teruggevonden. Mensen verdronken in de kelders onder de woonhuizen doordat het grondwater omhoog kwam en de uitgang geblokkeerd was door puin. Een jongen van vijftien jaar werd pas na de oorlog teruggevonden onder een omgevallen muur.

Wij met ons gezin maakten dat bombardement mee op een afstand van 300 à 400 meter. We zaten in een zelf gegraven schuilkelder. De grond schudde alsof we bij storm in een roeiboot zaten. Na het bombardement de nevel en doodse stilte. Daarna het huilen en schreeuwen van de mensen. In Doornenburg waren 32 slachtoffers te betreuren. De meeste slachtoffers zijn gevallen door de activiteiten van de geallieerden. Met mensenlevens werd geen rekening gehouden.

Van die 32 oorlogsslachtoffers in Doornenburg vielen 20 dierbaren uit onze samenleving op die zwarte dag maandag, 2 oktober 1944.

H. Peters, Doornenburg

Winnaars stempelroute LingewaardUIT!/Duurzaamheidsmarkt

BEMMEL - Meer dan veertig kinderen hebben meegedaan aan de stempelroute op LingewaardUIT!/Duurzaamheidsmarkt. Na een zestal activiteiten gedaan te hebben, konden zij hun volle stempelkaart inleveren. De winnaars zijn nu bekend.

Wout Buurman uit Bemmel, heeft vijf kaartjes voor de kindervoorstelling 'Vrouw Holle' van TOP Bemmel gewonnen. Op de foto is duidelijk te zien hoe blij Wout is met zijn prijs, die hij afgelopen maandag bij SWL mocht komen ophalen. Rinske de Leede heeft de creatieve workshop bij Zepplinn gewonnen en gaat met één van haar ouders creatief aan de slag.

Tot grote verrassing van nog twee prijswinnaars zijn er twee extra prijzen ter beschikking gesteld door Lingewaard Energie. De speelgoed helikopter en de auto op zonne-energie zijn inmiddels bij de blije winnaars daarvan.

SWL is alle kinderen dankbaar voor het meedoen en organisaties voor het beschikbaar stellen van de gewonnen prijzen.

Gerrit Kijk in de Vegt prolongeert zijn titel

BEMMEL - De twintigste Kruisboogmarathon van schietvereniging Op de Korrel Bemmel is opnieuw gewonnen door Gerrit Kijk in de Vegt uit Dedemsvaart. Het was voor hem de derde maal, dat hij in tien deelnames de eerste plaats behaalde en daarmede opnieuw de Gerard Tap Wisseltrofee in ontvangst mocht nemen.

Het was voor de meeste deelnemers een zeer zware en uitputtende strijd, die begon met een serie van vijftig schoten in het eerste uur. Toen al nam de uiteindelijke winnaar de leiding met 495 punten. Op drie punten achterstand volgden de Op de Korrelschutters Johan Huibers en Richèl Rensen. De eerste plaats bleef dus in handen van Gerrit, doch daarachter ontspon zich een spannende strijd waaraan naast de Op de Korrel schutters ook Geeuwke van der Heide uit het Friese De Knipe deelnam. Deze had zich na het tweede uur naar de tweede plaats opgewerkt met 885 punten voor Johan en Richèl.

Heel even bemoeide Wim Thüss uit Loo zich ook met een podiumplaats, doch na het vijfde uur verspeelde hij de aansluiting door een mindere serie van 386 punten.

Aan het begin van het zesde- en laatste uur had Gerrit een voorsprong opgebouwd op Geeuwke van negentien punten, terwijl Johan slechts twee punten achter de Fries stond. Richèl volgde op negen punten van Johan, terwijl Wim weer acht punten daarachter volgde op de vijfde plaats.

In het laatste uur schoot de uiteindelijke winnaar 397 punten bij elkaar, terwijl Richèl met een knappe slotserie van 396 punten heel dicht naar het podium kroop. Op dat podium eindigden uiteindelijk naast Gerrit met 2481 punten, Geeuwke met 2458 punten en Johan met 2454 punten. Vier punten daarachter eindigde Richèl op de altijd ondankbare, maar in zijn geval als debutant prima vierde plaats.

In het overall klassement eindigde Yvonne Kuster van Op de Korrel als eerste dame op de negende plaats, terwijl clubgenoot Bart Wolters in zijn vijftiende deelname als zesde eindigde met clubgenoot en debutant Pim Stappershoef op de dertiende plaats.

Koppeltijdrit door 't Verzetje

BEMMEL- Op 5 oktober houdt TWC 't Verzetje weer de koppeltijdrit. De inschrijving staat ook open voor niet-leden.

Er zijn vier categorieën: 1. Senioren: één van de twee deelnemers is ouder dan achttien jaar. 2. Junioren: beide deelnemers zijn dertien jaar of ouder en jonger dan achttien jaar. 3. Dames. 4. Ouder en kind: het kind is niet ouder dan twaalf jaar.

Belangstellenden kunnen zich vanaf 08.00 uur inschrijven in het clubhuis van TWC 't Verzetje aan de Sportlaan 1B in Bemmel. Hier worden ook de rugnummers uitgereikt. Om half negen vertrekken ze naar het startpunt, het hek op de dijk bij café Sprok, Waaldijk 9.

Starttijden

De koppels senioren, junioren en dames starten vanaf 9.00 uur het hek. De finish is in Angeren en de afstand is twintig kilometer.
De koppels ouder en kind starten bij De Sterrenschans, nadat het laatste dameskoppel daar gepasseerd is. De finish is ook in Angeren en de afstand is ook 6,1 kilometer.

Hutaf1 teams blijven winnen

HUISSEN - Zowel het eerste jeugdteam als het eerste seniorenteam boekte in de derde speelronde van de najaarstafeltenniscompetitie een zege. Ricco Gerritsen was de grote kleine man in de wedstrijd tegen TCB 1.

Met drie punten legde hij de basis voor de 6-4 zege, Max Hubers en Mats Janssen wonnen elk een partij. Winst in het dubbelspel betekende de tweede zege op rij in de landelijke C-klasse bij de jeugd. Team drie, met Stan de Groote, Miklolay Krawcyk, Johan Neijenhuis, stuurde Treffers A 2 met een 10-0 nederlaag naar huis.

Overige uitslagen jeugdteams: Hutaf 2 - Tios'51 1 2-8, TN 3 - Hutaf 5 7-3, Relax 1 - Hutaf 6 10-0, sc. Velp 2 - Hutaf 7 3-7,Atak 1 - Hutaf 8 3-7, Hutaf 9 - Litac 5 5-5, Hutaf 10 - TCB 5 1-9, Slagvaardig (R) 1 - Hutaf 11 9-1, Hutaf 12 - Herpen 2 6-4 en Hutaf 13 - Westa 4 0-10.

Het eerste seniorenteam won ook zijn derde wedstrijd. Nu was men met 3-7 te sterk voor Slagvaardig (R) 1. Tom Leijser handhaafde zijn honderd procent-score, Marc Korthouwer won tweemaal, Wilbert Neijenhuis eenmaal en ook het dubbelspel werd gewonnen.

Overige uitslagen seniorenteams: Slagvaardig (R) 3 - Hutaf 2 6-4, Rhenus 1 - Hutaf 3 7-3, TIAN 2 - Hutaf 4 6-4, HTTC'71 2 - Hutaf 5 1-9, Hutaf 6 - SKF 12 6-4, Hutaf 7 - Relax 2 7-3, Hutaf 8 - Bit.nl 11 3-7, Hutaf 9 - Looping 2 1-9 en Hutaf 10 - Treffers A 6 0-10.

Clubkampioenschappen Tennisvereniging Huissen

Foto: Marlies Vis

HUISSEN - In de week van 14 tot 20 september hebben op de Tennisvereniging Huissen de jaarlijkse clubkampioenschappen plaatsgevonden.

Vijf avonden en twee dagen zijn er mooie, spannende, gezellige en leuke wedstrijden gespeeld. Mede door het goede weer konden alle partijen netjes op tijd en volgens planning worden gespeeld.

Dat de jeugd de toekomst heeft was bij de finales, in de hoogste categorieën, duidelijk te zien. De clubkampioenen van dit jaar zijn Lonneke Muhlhaus, zij verdedigde haar titel van vorig jaar, en Mart van de Heijden.

Beide jeugdleden trainen minimaal vier keer in de week in de selectie training en dat werpt duidelijk zijn vruchten af. "We kunnen terugzien op een heel geslaagd toernooi."

Gast Zonnebloem Gendt gaat met gezin ballonvaren

GENDT - Afgelopen maandag was het zo ver. Een gast van de Zonnebloem Gendt mocht gaan ballonvaren in de Zonnebloemballon.

Dit was vooral bijzonder omdat zij dit mocht beleven met haar hele gezin. In eerste instantie zou de opstapplaats Nijmegen zijn, maar door de wind zouden ze in Duitsland moeten landen, werd uitgeweken naar Arnhem. De omstandigheden waren fantastisch. Rond half zeven kozen ze het luchtruim en voeren langs het Pannerdens kanaal en u raadt het al, werd er toch in Duitsland geland.

Open eetcafé Bemmel

BEMMEL - Dinsdag 7 oktober is er weer een open eetcafé in creatief centrum Hofstede aan de Hoefslag 28. Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie) die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur alleen via het Meldpunt op 088 2552555.

Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximum 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Op het menu van 7 oktober staat otmatensoep, gado gado met saté en rijst plus een verrassingstoetje. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Bemmel.

Beklimming van Kilimanjaro

REGIO - Op 10 september heeft Herbert Martin een cheque overhandigd van 6999 sollar (en één dollar contant) aan het 'Mama Clementina Foundation' in Tanzania. Via sportwinkeliers in NL, familie en vrienden heeft Herbert deze donaties bij elkaar gespaard. Als tegenprestatie moest hij de Kilimanjaro beklimmen.

Hieronder dag zes van de klim… "Helaas de weersvoorspelling was honderd procent goed, het was de hel van 1963, sorry ik bedoel van 2014. Toen we het basiskamp verlieten 23.45 uur was alles wit en de wind was erg krachtig, gevoelstemperatuur was -25.

Mijn loopmaat, ging er als een gazel vandoor, maar ik had na tweehonderd hoogtemeters de koek op, had het veel te warm en begon mijn dons jasje er tussen uit te halen. Achteraf veel te laat weer aangedaan, want rond 3:30 uur had ik het extreem koud en acht vingers bevroren. Het was erg zwaar, maar op dat ogenblik ben je blind voor alles, het is donker en het enige wat je ziet is het lampje van de stappen van je voorganger, die je bij moet houden, en een goal: de top bereiken!"

"Onderweg komen we al mensen tegen die omgekeerd zijn, voor ons geen optie. 5:45 uur: de reddende engel, de zon komt op, wat een schoonheid om dit mee te maken. We zijn op, we moeten nog een uur, ons tempo lag op tweehonderd hoogtemeters per uur. Om net iets voor 7:00 uur bereiken we de Uhuru Peak 5896m, de top. Dit laatste uur ging aan mij volledig voorbij, ik leefde in een roes…"

Tapas Event in Gendt

GENDT - Bent u ook weer uitgerust van uw welverdiende vakantie? Genoten van zon, zee en strand? En wilt u dit gevoel nog even vast houden? Of misschien bent u (nog) niet op vakantie geweest maar wilt u wel genieten van deze sferen?

Komt u dan donderdag 16 oktober naar het Tapas Event in Gendt. Een gezellige avond in Spaanse sferen, met een hapje en drankje,verzorgd door "de Klok". Wij, Express Wear, Anna's Lingerie, Moods, Leemreise schoenen en Jadine's Brillenwinkel showen u de warme najaarscollectie. De modellen zullen allemaal gestyled worden door Haarstudio Simone. Bloemsierkunst "de Gent" zorgt voor mooie Spaanse aankleding van de zaal. Uiteraard mag de Spaanse dans en muziek niet ontbreken.

Kaarten á € 25,- all-in zijn te koop bij de deelnemende winkeliers, en bij "de Klok". U bent van harte welkom donderdag 16 oktober vanaf 19.30 uur bij zaal "de Klok" Markt 1 in Gendt.Adiós

Laat je inpakken bij Hebbes!

HUISSEN - Al bijna tien jaar is Hebbes! de leukste lifestyle winkel van Huissen. Met verrassende cadeaus, woonaccessoires, tassen en bijoux voor hem en haar.

Eigenaar Monique Toonen zorgt voor een afwisselende en eigentijdse collectie in diverse stijlen en trends. Met bekende en minder bekende merken. Zo heeft Hebbes! woonaccessoires van &Klevering, Pols Potten en Raumgestallt; tassen van Slang Barcelona en Maria La Verde; luxe kookcadeaus van Foodelicious; natuurlijke zeepproducten van Puur Zeep; exclusieve huisparfums van het bekende merk Millefiori; modische bijoux en horloges van onder andere Scmyck, Melano, Biba en ikki. Hebbes! heeft regelmatig nieuwe producten en collecties, dus als je vaker komt, verveel je je nooit!

Hebbes! op je werk? Informeer naar onze aparte relatiegeschenken, eindejaarsgeschenken en exclusieve personeels-kerstshopavonden!

Hebbes! Langestraat 12, Huissen. 026 3886383, info@hebbesonline.nl, of vind ons op facebook.

Kunst en Natuur Natuurlijk

HAALDEREN - "Het geeft mij een ontspannend gevoel mijn schilderwerken te exposeren in het Atelier Kunst en Natuur Natuurlijk van Herman Plönes in Haalderen aan de Buitenpolder 2."


"Te meer om dit samen vorm te geven met Herman Plönes (beelden) en Bart Janssen (handgedraaid aardewerk). Dit atelier voelt voor mij aan als een creatieruimte waar de disciplines elkaar aanvullen en belangstelling opwekken bij menig bezoeker. De ligging in een natuurgebied versterkt het geheel.
De natuur zelf is het mooiste kunstwerk ooit geschapen.
Een Pluspunt voor Lingewaard!", aldus Henk van der Vegt. (Telefoon 06 40093651; www.schilderijenhendrick41.nl).

Dierenkronen maken in De Zilverkamp Huissen

HUISSEN - Een nieuwe editie van dierendag! Vandaag zullen we dierenkronen gaan maken van stroken en stickers.

Je mag hierbij een eigen creatie/verzameling van dieren toevoegen op jouw kroon. Zaterdag 4 oktober is het precies de dag van de dieren. Kom dus langs tussen 11.00 en 14.30 uur en knutsel mee! (www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp)

Jongdierendag Betuwse Kleindier Vereniging

GENDT - Op zaterdag 20 september hield de Betuwse Kleindier Vereniging (BKV) haar jaarlijkse jongdierendag in zaal Tinneveld in Gendt. Met 182 dieren waren er iets meer dieren ingezonden dan vorig jaar.

Bij de konijnen, met 65 dieren de grootste diergroep, was Kenneth Bouwman uit Gendt de winnaar. Zijn Rex Castor werd met een predikaat F97 kampioen. Bij de grote hoenders (41 dieren) won Henk Teunissen uit Lent met een Australorp Zwart met het predikaat F96. Bij de Dwerghoenders (38 dieren) ging de eer naar Hans Peters van Nijenhoff uit Bemmel. Zijn Sebright Citroenzwartgezoomd behaalde een F96.

Vernoemenswaardig is de F96 die Combinatie de Sans uit Huissen behaalde met een gladvederige Serama. In de diergroep Watervogels (38 dieren) werd Theo Janssen uit Huissen Kampioen met een Blauwvleugeltaling met het predikaat F96. Na deze jondierendag start voor de leden van BKV het tentoonstellingsseizoen. De leden gaan aan diverse shows deelnemen waaronder de Gelderlandshow in Wijchen op 19, 20 en 21 december.

Middeleeuwse wandeltocht

BEMMEL - Op zaterdag 4 oktober zal de 'deBOL Middeleeuwse Wandeltocht' voor de achtste keer worden gehouden. De start is bij kasteel Doornenburg en onderweg zal er een koffiepauze gehouden worden bij Fort Pannerden en de lunch wordt verzorgd bij de NH Kerk aan de dijk in Gendt.

U kunt voor deze unieke wandeltocht inschrijven tot uiterlijk 2 oktober via telefoon 0481 461422 / 462890 / 463877 of via www.debolbemmel.nl. Het inschrijfgeld is (inclusief koffie, lunch – verplicht - en herinnering) twaalf euro vijftig.

De jonkvrouwen van deBOL zullen de deelnemers verwelkomen op kasteel Doornenburg waar de deelnemers zich kunnen melden vanaf 08.30 uur in de koffiekamer.

Vanaf 09.00 uur mag er gestart worden voor de route van circa 25 of 17 kilometer. Starten kan tot uiterlijk 10.30 uur en men moet om 16.00 uur weer binnen zijn.

Vleiskeuren Volharding en uitslag verloting

Foto: Cor Neijenhuis

HUISSEN - Opnieuw nam muziekvereniging Volharding uit Huissen voor de zoveelste keer, deel aan het traditionele 'Vleiskeuren' op donderdag 25 september. Het was een mooi concert van de slagwerkgroep en het A-orkest, dat door veel toehoorders beluisterd werd onder het genot van een stukje vlees of plakje worst van de Keurslager op het Raadhuisplein.

De trekking werd tussen het musiceren door verricht door de notaris. Er waren veel waardebonnen te winnen die geschonken waren door Keurslagerij Mom, Sfeervol Wonen H&H (twee keer vijftig euro) en Jansen Totaal Wonen (250 euro). Slijterbonnen van Slijterij Wijnhandel Degen en de superprijs, een E-bike, was geschonken door Profile Ouwerling (1.400 euro) uit Huissen.

De slijterprijzen zijn op de volgende nummers gevallen: 412, 844, 1112, 1419, 2113, 2210, 2561, 2916, 3104, 4255, 4395, 5658, 5708, 7080 en 7171. Deze kunnen afgehaald worden bij Drankenhandel Slijterij-Wijnhandel Degen aan de Zandsedwarsstraat 13 in Huissen.

Vleesprijzen zijn gevallen zijn op lotnummers: 521, 854, 1470, 2554, 3296, 4132, 4821, 4846, 5173 en 6052. Men kan deze afhalen bij Keurslagerij Mom aan het Raadhuisplein in Huissen.

Twee kadobonnen van eurovijftig op lotnummer 2245 en 6342. De waardebon van 250 euro op lotnummer 6021.De superprijs, de E-bike, op lotnummer 3627.

Prijzen kunnen op genoemde adressen of winkels worden afgehaald tot en met 31 december. Men kan de trekkingslijst en andere informatie over de Huissense muziekvereniging ook vinden op www.volhardinghuissen.nl.

Jubileumfeest Zonnebloem Doornenburg

DOORNENBURG - Op 19 september heeft de Zonnebloem Doornenburg haar twintigjarig jubileum gevierd in het ontmoetingscentrum in Doornenburg. Het was een geweldig feest.

"Om 15.00 uur begonnen we feestelijk met koffie en gebak. We werden vermaakt door orkest Eigengereid uit Gendt, waardoor de sfeer er al goed in kwam. Zeker onder het genot van een lekker borreltje, zong men al snel mee. We hadden ook de Doornenburgse gasten uit de verzorgingstehuizen van Gendt en Bemmel opgehaald.

Heel bijzonder was natuurlijk dat we twee honderdjarigen in ons midden hadden. De heer Wooning en de heer Van Alst. Ook werden er vier vrijwilligers in het zonnetje gezet, zij zijn al twintig jaar werkzaam bij de Zonnebloem Doornenburg.

Om 17.00 uur werden de gasten heerlijk verwend met frietjes, kroketten, bitterballen, pizza, een lekkere salade en… ijs toe. Daarna kwam het zeemanskoor uit Angeren. Ze waren echt geweldig, de hele zaal genoot, de ene stil de andere was lekker aan het meezingen. De middag en avond werd afgesloten met een kopje koffie en een soesje. Iedereen ging naar huis met een goody bag.

We hebben dit feest kunnen geven dankzij heel veel sponsoren zowel uit Doornenburg, als uit Gendt. We zijn hen hiervoor dankbaar."

Singer-songwriter Rogier Jurcka in Doornenburg

Foto: Fotografie Armand Lamée

DOORNENBURG - Op zondag 5 oktober speelt Rogier Jurcka in de koffiekamers of in de kapel van kasteel Doornenburg. Aanvang 13.30 uur toegang gratis.

Rogier Jurcka speelt vanaf zijn vijftiende jaar gitaar en zong vaak de tweede stemmen in een duo. Pas veel later begon het schrijven en zingen van eigen muziek en teksten. Het bleek een borrelende bron waarin veel te ontdekken valt. Gedachten en levenservaringen worden op muzikale wijze worden uitgedrukt.

De muziek van Rogier kun je omschrijven als 'gitaarsongs met een visie'. De songs gaan over het grote en het kleine. Stellen vragen over 'de' maatschappij en vertellen over de dynamiek van het (eigen) innerlijke leven. Soms doen de teksten een appèl om de dingen met een nieuwe blik te bezien. Een blik die past bij de huidige tijd. Dit alles in een jasje met een pop karakter en af en toe een randje blues-rock.

Opnieuw zege Hutaf I!

HUISSEN - Het eerste seniorenteam van tafeltennisvereniging Hutaf won ook zijn tweede wedstrijd.

Litac 1, degradant uit de derde divisie, werd met 4-6 verslagen. Tom Leijser bleef weer ongeslagen, Marc Korthouwer was goed voor twee punten en was er winst in het dubbelspel.

Hutaf 3, met Claude Schouten (twee punten), Bob Stam en Roy Demont (elk drie zeges) denken na de ruime 1-9 overwinning bij Bit.nl 7 al aan een rondrit op de platte kar door Huissen.

Overige uitslagen seniorenteams: Litac 3 - Hutaf 2 4-6, Bit.nl 9 - Hutaf 4 2-8, ATC (A) 2 - Hutaf 5 2-8, Hutaf 6 - Mitac 1 2-8, Hutaf 7 - TVO 4 6-4, Hutaf 8 - Essentia 4 7-3, Hutaf 9 - Treffers (A) 4 2-8 en Hutaf 10 - Zevenaar 6 5-5. De 2 jeugdteams die uitkomen in de landelijke jeugdcompetitie boekten een prima resultaat. In het verre Eelde speelde Hutaf 1 gelijk tegen Actief door twee zeges van Max Hubers en Mats Janssen en werd het dubbelspel gewonnen. Team 2 won bij Cevelum 1 met 2-8. In het Brabantse Cuyk bleef Hilde Vermeulen ongeslagen, Joni Drissen en Noor Rooding moesten elk één nederlaag incasseren.

Hutaf 3 won in Velp met 4-6 door onder anderre een driepunter van Mikolaj Krawczyk. Overige uitslagen jeugdteams: Hutaf 5 - Zevenaar 1 6-4, Hutaf 6 - Hercules 4 2-8, Hutaf 7 - Sethone 2 6-4, Hutaf 8 - Zevenaar 3 6-4, Relax 3 - Hutaf 10 3-7 en TTN 6 - Hutaf 12 7-3.

Nieuwe mijlpaal voor TWC 't Verzetje Wielerclub bereikt de grens van tweehonderdvijftig leden

In een druk bezocht clublokaal worden de cadeaus feestelijk uitgereikt

BEMMEL - TWC 't Verzetje merkt ook volop dat de wielrensport nog steeds aan populariteit wint. In juni van dit jaar kon de club alweer het tweehondervijftigste lid bijschrijven. In juli 2012 waren er dat nog tweehonderd, een groei van vijfentwintig procent in nog geen twee jaar.

Het tweehonderdvijftigste lid is Bernd Mom, vijftien jaar oud, uit Nijmegen. Bernd kwam bij het Verzetje terecht omdat hij geen andere vereniging dichtbij kon vinden die "iets voor de jeugd organiseert". TWC 't Verzetje heeft de laatste jaren extra ingezet op de jeugd en inmiddels heeft de club een grote jeugdafdeling.

Uiteraard heeft 't Verzetje de komst van het 250e lid niet ongemerkt voorbij laten gaan. In het clubblad stond een uitgebreid interview met Bernd en alle leden van de club werden getrakteerd op koffie of frisdrank met appeltaart. Bernd werd na de jeugdtraining op dinsdag, zonder dat hij het wist, in het zonnetje gezet. Namens de club overhandigde voorzitter Henk Nijenhuis handschoentjes , sokken en armstukken.

Van sponsor RaboBank OostBetuwe ontving Bernd een tasje en een bidon en van sponsor Profile Ouwerling uit Huissen kreeg hij een mooie fietsbril.

Ingezonden brief Une belle histoire economique Voor de raad ermee

Er was eens een ondernemer. Om de werkelijkheid waarin hij leefde beter te kunnen vatten, zocht hij zijn toevlucht tot de fantasie.

U bent deze ondernemer. Stel, u runt een supermarkt in het winkelcentrum. Dit winkelcentrum is behoorlijk verrabbezakt, maar uw zaken lopen best en u vindt het hoogste tijd om een inhaalslag te maken. U gaat een keuze maken: 1. Nieuwbouw? Te duur. 2. Bestaande zaak opknappen? Dan blijft de verkoopruimte te klein en benauwd, erger er is eigenlijk geen geld voor. 3. Een ander geschikt pand in de buurt inrichten waar investeringssubsidies op zitten? Logisch, doen we!

U zegt als ondernemer: Ik richt het andere pand in, ik wist tot nog toe hoe ik mijn spulletjes moest verkopen, daar heb ik verstand van voor geleerd en in geïnvesteerd. Of bent u niet de ondernemer, maar zijn bedrijfsleider die niets onderneemt en alles bij het oude wil laten waardoor de economie krimpt? Of bent u de wijsneus die alles gefaseerd bij het oude wil laten en feitelijk de boel gefaseerd verder laat verloederen? Wijsheid is niet ieders domein, maar wie dit niet snapt hoort niet in de politiek.

Jan Meurs

Team Tweestroom moet nog wennen aan nieuw seizoen...

GENDT - Tweestroom-DS1 begon in Wijchen tegen Trivos-DS2 aan het nieuwe seizoen. Het nieuwe team moet nog in hun ritme komen. Tijdens de wedstrijd ging het steeds beter. Helaas een verliesbeurt (4-0).

Dames-2 gepromoveerd vanuit de vierde klasse naar de 2de klas begon op dit hoge nivo redelijk. De 4de set werd na een spannende strijd gewonnen.(29-31 helaas werd de wedstrijd verloren (3-1).

Tweestroom-DS4 begon zeer goed. Uit bij Atalanta-DS2 werd gewonnen. 1-3). In een opgaande strijd werd de tweede set krap verloren (28-26).

Dames-5 wist thuis tegen Isala'77-DS3 alleen de tweede set te winnen (1-3).

Tweestroom-HS1 ging op bezoek DVOL-HS1 en wist nog geen potten te breken (4-0).

Ook de aspiranten teams kwamen in actie. De uitslagen waren:

Tweestroom-MA1 - Malden-A1 3-1,

Vocasa-MB2 - Tweestroom-MB1 0-4,

Pegasus-MB1 -Tweestroom-MB2 4-0,

Trivos-C1 - Tweestroom-MC1 0-4,

Tweestroom-MC2-Tweestroom-MC4 4-0,

Tweestroom-MC3 -Malden-MC2 0-4,,

Tweestroom-JB1-Boemerang Komeet-JB1 0-4.

Voor de senioren werd de tweede speelronde gespeeld. Uitslagen:

Tweestroom-DS1 // Heijendaasl-DS2 (1-3).

Tweestroom-DS2 // Heijendaal-DS7 (3-1).

Tweestroom-DS4// DVOL-DS1 (2-3).

Tweestroom-DS5// Ikaros-DS3 (3-2).

Tweestroom-HS1// Kidang-HS3 (0-4).

Column

Bolleboos

De Dikke Van Dale heeft Bolleboos gekozen tot het mooiste woord van de afgelopen anderhalve eeuw. Regelneef eindigde op twee en Bekokstoven op drie. Woorden die bij mijn slimme kleinkinderen passen. Liz van 3 weet in een mum van tijd te regelen dat ik gedwee naar haar luister. Opa, als ik dit doe dan mag jij dat doen. Bas en Max verdenk ik van bekokstoofpraktijken om opa aan het verstoppertje of bouwend aan de Lego te krijgen. Ik trap er met plezier in.

Vreemd dat bekokstoven door jong grut aardig overkomt en in de politiek een negatief. Dat werd achter gesloten deuren bekokstoofd. Een bolleboos, of politici die van zichzelf denken een bolleboos te zijn, zie je ook in de politiek. Zonder politieke voorkeur vind ik D66 een bolleboospartij. Landelijk en in Lingewaard. D66 Lingewaard heeft zich als een bekokstovende bolleboosclub gedragen. D66 Lingewaard is geen vriend van de simpele omroep Lingewaard Lokaal maar meer fan van Kanaal 13. De bolleboosclub heeft via schriftelijke vragen aan het college de lokale omroep Lingewaard Lokaal willen tackelen. Het zou niet boteren bij de omroep. D66 maakte er een politiek issue van. "Is het college bereid om de subsidie op grond van wanprestatie per onmiddellijk te staken?" Ik heb getracht geïnteresseerd naar de lokale omroep te kijken. Na twee keer het herhaalde teletekstbericht uit Huissen gelezen te hebben, pakte ik vermoeid mijn zapmachine. Een wanprestatie gaat me te ver en ben het oneens met Pierre Cuypers, die zich in de politiek gedraagt als een bolleboos. Als vicevoorzitter van Kasteel Doornenburg heeft hij met vrienden uit de D66 vijver een wanprestatie geleverd door met kostbare plannen het kasteel richting financiële afgrond te helpen. Ze bekokstoofden dat De Doornenburg zich moest meten aan Kasteel Muiderslot. Het Cuyperreloze kasteelbestuur lijkt met krabben en bijten uit de rode cijfers te komen. De bollebozen van D66 weten dus dondersgoed wat het gevolg is van wanprestatie.

Sjaak

Riet Demon al dertig jaar collectante van Nierstichting

LINGEWAARD - Toen Riet Demon afgelopen maandag haar volle collectebus kwam inleveren, werd ze verrast met een speldje en een bos bloemen. Ze had de week ervoor namelijk voor de dertigste keer voor de Nierstichting gecollecteerd!

De plaatselijke organisatie van de collecte is van mening dat ze het verdient om extra in het zonnetje te worden gezet. Daarom een bericht met foto in hét Gemeente Nieuws. Behalve voor de Nierstichting, is Riet Demon ook jarenlang actief geweest als activiteiten begeleidster van ouderen en verzorgt ze de verspreiding van een senioren magazine. Kortom een inwoonster van de Gemeente Lingewaard om trots op te zijn!

Lingewaards Truck-Trek- Kampioenschap op 19 oktober

BEMMEL - De Geintrappers organiseert dit jaar voor op 19 oktober het Lingewaards Truck Trek Kampioenschap (LTTK) in samenwerking met het herfstfestijn. Een team bestaat uit zes personen en een coach. Opgeven kan via lttk@kpnmail.nl.

Er zijn drie categorieën kinderen van zes tot en met veertien heren- en damesteams. Voor het best verklede team is er een wisselbeker. Deelnemers kunnen zich opgeven bij ltk@kpnmail.nl. Beginnen wordt om 11.00 uur; het einde wordt rond 15.00 uur verwacht; hierna is het dansen bij Jansen in de feesttent op het Kinkelplein.

Slimme zijdelingse deur voor praktisch gemak Innoveert Buitink ook uw garage?

DUIVEN - Een garagedeur die niet naar boven, maar zijdelings opent, heeft tal van voordelen, bewijst Hörmann met zijn revolutionaire sectionaaldeur HST. De vinding met praktische, esthetische en constructieve voordelen is nu ook bij Buitink Products in Duiven verkrijgbaar.

U wilt uw fiets pakken voor een snelle boodschap? De zijdelingse sectionaaldeur HST hoeft maar een klein eindje open en u bent weg. Wel wat anders dan de traditionele garagedeur die voor vertrek helemaal omhoog moet. Die snelheid is gemakkelijk, maar belangrijker nog is de bescheiden ruimte die de HST inneemt. Ideaal voor garages met een bescheiden hoogte. Het systeem van de sectionaaldeur houdt het plafond vrij en dat maakt - met name in de wat kleinere garages - een groot verschil. En optisch bezien geeft de zijdelings openende sectionaaldeur een frisse en nieuwe aanblik.

De HST-deur beschikt over dezelfde kwaliteitskenmerken als de plafondsectionaaldeuren van Hörmann. Zowel qua warmteisolatie, materiaalsterkte als geluiddemping geeft de HST-deur wat u van Hörmann gewend bent. De deur komt in verschillende varianten, van Woodgrain tot Decograin Golden Oak om het aanzicht een eigen karkater te geven. Uw Hörmanndealer Buitink in Duiven helpt u graag met een toegesneden advies.

Handzenders

Een stijlvolle deur verdient een stijlvolle bediening. Hörmann voorziet hierin met een vernieuwd assortiment designhandzenders voor de bediening van garagedeuren en inrithekken. De zenders opereren met versleutelde frequenties die ook bij online bankieren worden toegepast. Het systeem werd op de universiteit van Bochum ontwikkeld en staat pal voor de robuuste veiligheid die Hörmann kenmerkt.

Buitink Products Duiven, Dijkgraaf 38C, Duiven; www.buitinkproducts.nl; info@buitinkproducts.nl.

In het najaar uitbreiding van de winkelruimte voor gordijnen en vloeren Gordijnactie bij Verfcentrum Mattijssen: korting op alle stoffen en zonwering

Foto: Martien Holthuis

BEMMEL – De nieuwe collecties gordijnen bij Verfcentrum Mattijssen zijn binnen. En... in deze speciale oktober woonmaand geeft Mattijssen 25 procent korting op alle gordijnstoffen en 20 procent korting op zonwering. Gordijnen en zonwering kopen bij Harry Mattijssen is ideaal, want de klant kan er alle kleuren en materialen perfect op elkaar afstemmen. Dat geldt ook voor vloerbekleding zoals PVC, laminaat en tapijt, waarvoor de winkelruimte eind van het jaar extra wordt uitgebreid.

Bij Verfcentrum Mattijssen kun je in alle rust de collecties bekijken, gordijnstalen worden ook uitgeleend om thuis je ideale sfeerplaatje te creëren. "Kom je er zelf niet uit, wij geven vrijblijvend gordijn en kleuradvies aan huis; opmeten en monteren behoren eveneens tot de diensten van Mattijssen."

Bij het verfcentrum is men momenteel volop bezig met het maken van plannen voor uitbreiding van de winkelruimte. Een extra ruimte wordt bij de gordijn- en vloerafdeling getrokken, zodat deze afdeling meer ruimte én meer daglicht krijgen. In de vloerafdeling wordt een complete collectie tapijt, vinyl, pvc en laminaat gepresenteerd. Volg de website en facebook voor het laatste nieuws!

Verfcentrum Harry Mattijssen is gevestigd aan de Dorpsstraat 22 in Bemmel; telefoon (0481) 464214; www.mattijssen.com.

Verbouwing en uitbreiding Albert Heijn Gendt

GENDT - "Binnenkort wordt uw Albert Heijn in Gendt geheel verbouwd. Daarom moeten wij helaas onze winkel twee weken sluiten." De werkzaamheden starten op dinsdag 7 oktober en duren tot en met maandag 20 oktober. U bent weer welkom op dinsdag 21 oktober vanaf 16.00 uur."

"De winkel wordt een stuk groter en aangepast aan de meest moderne eisen. Zo worden alle koelingen voorzien van glazen deuren tegen koude verlies. Ook de indeling van de supermarkt wordt anders, zodat u straks nog sneller en gemakkelijker kunt vinden wat u zoekt. Daarbij wordt het assortiment verse producten uitgebreid met meer kant en klare maaltijden en vegetarische gerechten. Ook zijn de aanbiedingen straks beter te herkennen. Wij gaan ook onze service uitbreiden met onder andere Bol.com, staatsloten en krasloten. Handig is ook dat de Gall&Gall verplaatst wordt naar de passage zodat u makkelijker daar uw aankopen kunt doen."

"Tijdens de verbouwing helpen wij u graag bij onze Albert Heijn winkels in Huissen, stadsdam 2 en Bemmel, Buitengracht 2. Om het extra aantrekkelijk te maken bij Albert Heijn in Huissen of Bemmel uw boodschappen te doen tijdens de verbouwing geven wij tien procent korting aan al onze bonusklanten. Ook is er een extra gratis pendel service naar onze Albert Heijn in Huissen."

'Het gratis pendelbusje rijdt op vrijdag 10 en 17 oktober en zaterdag 11 en 18 oktober tussen 13.00 en 16.00 uur naar Albert Heijn Huissen. De opstapplaats is op het Julianaplein nabij het bushokje. Natuurlijk wordt u ook weer terug gebracht!"

In de loop van het jaar zal ook de Blokker in Gendt volledig op de schop gaan. De compleet nieuwe winkel van Blokker zal na een stevige verbouwing weer open gaan. Ter voorbereiding hiervan zal de ingang van de Blokker iets verplaatst worden in de richting van de Etos.

Alles voor uw huisdier onder één dak in Elst!

ELST - Voortaan hoeft u voor uw huisdier nog maar naar één adres: de Dierenspecialisten Overbetuwe. Op zaterdag 4 oktober – Wereld Dierendag – wordt in Elst een nieuw totaalconcept op dierengebied gelanceerd. Dierenspeciaalzaak Het Molentje, De Klomp Dierenartsen en Hondentrimsalon Elst hebben de handen ineengeslagen en een gezamenlijke formule neergezet onder één dak. Op 4 oktober vindt de officiële opening en open dag plaats.

Op de plaats waar Het Molentje zich in 1987 vestigde als dierenspeciaalzaak werd in 2012 een nieuw pand gebouwd, waardoor er tevens ruimte ontstond voor het houden van spreekuren door een dierenarts. Dit bleek dusdanig goed aan te slaan, dat werd besloten om naast de dierenspeciaalzaak een volwaardige dierenkliniek te starten. Per 1 juli hebben de hondentrimsters Irene en Kelsey zich bij Het Molentje gevestigd. Door deze bundeling van dierenspecialisten kunnen diereigenaren hier nu, zeer laagdrempelig, voor bijna alles terecht.

U bent van harte uitgenodigd om het nieuwe totaalconcept voor dieren zelf te komen ervaren, zaterdag 4 oktober op de opendag van 10.30 tot 16.00 uur. Om 10.30 uur wordt door burgemeester Van Asseldonk 'Dierenspecialisten Overbetuwe' geopend. Van 11.00 tot 13.00 uur geeft hondenschool Clibel een demonstratie behendigheid. In de hondentrimsalon zal fotograaf Maureen uw hond op de foto zetten. Ooit wel eens een kijkje genomen in een dierenkliniek dan is dit uw kans, want de deur staat op 4 oktober voor iedereen open. Tot ziens bij Dierenspecialisten Overbetuwe, Valburgseweg 68, Elst

Dierenspeciaalzaak Het Molentje, tel: 0481 372706, www.molentje.info.

De Klomp Dierenartsen, tel: 026 4742408, www.deklompdierenartsen.nl.

Hondentrimsalon Irene, tel: 06 53308954, www.trimsalonelst.nl/irene.

Hondentrimsalon Lupien, tel: 06 43222505, www.lupien.webklik.nl.

Cabaret-duo Reijn en Goed 9 oktober in De Buitenpoort

HUISSEN - Dynamisch, muzikaal en op de man af, zoals we van Reijn en Goed gewend zijn. In The Friendshow staat het gedrag van mensen voorop. En dan vooral het sociale gedrag. Over de koffiecorner in de supermarkt (he, gezéllig), naast een vreemde zitten in de trein, elkaar tegenkomen in het theater.

Of onderhouden we gewoon liever contact via Whatsapp? Met koptelefoon op. Scherp, eerlijk en met ontspoorde analyse scheppen cabaretiers Kim Goedegebure en Renate Reijnders nieuwe regels in het sociale leven.

Met kleine testjes en gouden tips, zoals: 'Hoe voer je een gesprek langer dan veertig leestekens?'. The Friendshow gaat het sociale experiment ter plekke aan. Zonder koptelefoon. Het cabaret-tweetal schakelt daarbij zonder moeite van mooie liedjes naar eigenzinnig stand-up. Vrouwen met humor... ze bestaan! Kom maar kijken op 9 oktober om 20.00 uur in De Buitenpoort. Reijn en Goed: voor en na de pauze. De entree bedraagt tien euro.

26 / 28

Hoera,

Timo is geslaagd voor zijn zwemdiploma B

Super op naar zwemdiploma C

Dikke kus

Opa en Oma Huissen

Onze kleindochter Lynn wordt 3 oktober 4 jaar.

Hartelijk gefeliciteerd en heel veel plezier op de basisschool

Veel liefs

Opa en Oma

Hiep Hiep Hoera

Dit beide handje wordt 6 oktober al weer 2 jaar

Van harte Gefeliciteerd

Van je Opa's, Oma's, Maikel, Tommy, Sebastiaan en Krista

Vijftig kaarsen op zijn taart

Onze Jan wordt al bejaard!

Groetjes,

Familie van Loon

Op 28 september wordt Ton 50 jaar

Van harte gefeliciteerd Abraham

Groetjes

De Buurtjes

Hiep Hiep Hoera!

Onze beste vriend Steyn wordt op 3 oktober 6 jaar!

Gefeliciteerd!

Groetjes Mike en Julian

Lieve mama/oma,

Hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag op 5 oktober!

Wij wensen je een gezellige dag toe

Liefs,

Je dochters/schoonzonen en kleinkinderen

Zilveren bruidspaar

Jos en Esther Hendriks

6 oktober

Liefs,

Pa, Ma, Edward, Karin, Jay, Danique en Ryan

Deze stoere jongen wordt 2 oktober een tiener

Sem, een fijne verjaardag

Liefs,

Opa's en Oma's

Dit piempke is al 30 jaar. De eerste grijze haren zijn al zichtbaar bij dit nog jonge gezicht. Gefeliciteerd en tot 11 oktober ??????

Vergoeding Kinesiologie & Natuurlijk Welzijn Lingewaard Beurs

HUISSEN - Praktijk Rianne Arends, praktijk voor Toegepaste Kinesiologie, is aangesloten bij de Beroepsvereniging voor Kinesiologie (BvK). Hierdoor worden behandelingen gedeeltelijk vergoed bij veel zorgverzekeraars. Kijk je zorgpolis na of dit ook geldt voor jouw zorgverzekeraar.

Kinesiologie is een natuurgeneeskundige therapie die met behulp van spiertesten de oorzaken van klachten op fysiek, psychisch en voedingsgebied opspoort en in balans brengt. Door het gebruik van de spiertest als communicatiemiddel is een behandeling niet alleen geschikt voor volwassenen, maar juist ook voor kinderen van alle leeftijden! Kinesiologie werkt ondersteunend bij onder andere hooggevoeligheid, paniek, angsten, depressie, leerproblemen, dyslexie, faalangst, examenstress, ADHD, driftbuien, huiduitslag, trauma, burn-out en zelfvertrouwen. Het is een vriendelijke en doeltreffende manier van behandelen.

"Ben je geïnteresseerd in wat Kinesiologie voor jouw of je kind zou kunnen betekenen? Kom dan aanstaande 15 november naar de Natuurlijk Welzijn Lingewaard Beurs in de Kinkel in Bemmel. Ik ben die dag aanwezig om al je vragen te beantwoorden en heb bovendien een leuke actie in petto."

"Wil je liever meteen een afspraak maken of heb je vragen, bel 06 13361393. Voor behandelingen kun je terecht in mijn praktijk aan huis: Margrietstraat 17 in Huissen of in de Horizon te Deventer, daar huur ik regelmatig een ruimte. Voor meer informatie, kijk op mijn website www.praktijk-riannearends.nl."

Op 2 oktober jamsession in De Buitenpoort

Jos Janssen van Rosco P, een van de enthousiaste initiatiefnemers

HUISSEN - Vanaf 2 oktober zal steeds op eerste donderdagavond van de maand een jamsession plaatsvinden in de kleine zaal van De Buitenpoort.

Samen met BuitenpoortLive hebben onder andere enthousiaste muzikanten van Rosco P, RBF en Jangle het nieuwe initiatief omarmd en zijn aan de slag gegaan om een repertoire samen te stellen waarmee de eerste jamsession ingevuld kan worden. Rock, Blues, Reggae, Soul, Funk alles kan en mag voorbij komen.

Een backline is aanwezig, dat wil zeggen drums, bas- en twee gitaarversterkers en zanginstallatie. "Heb je zin om aan te sluiten? Pak je gitaar, sax, mondharmonica, stem et cetera en kom op 2 oktober naar De Buitenpoort. Want wat is er leuker om met andere muzikanten muziek te maken of gewoon te genieten van een heerlijke muziekavond. Voor meer informatie ga je naar www.debuitenpoort.nl. Daar wordt de playlist bekend gemaakt of stuur een mail aan buitenpoortlive@live.nl. Inloop vanaf 20.00 uur en de entree is natuurlijk gratis."

"Zet 2 oktober alvast in je agenda, als je zin hebt om mee te doen, óf als je gewoon van een lekkere live-muziekavond wil genieten."

Shop Huisman nog steeds het adres voor de mooiste planten, -bakken en zijde bloemwerk

HUISSEN - Met de herfst in aantocht gaan we het binnenshuis weer gezellig maken en wat is dan mooier en sfeervoller als een prachtige kamerplant die ook nog gezond is voor ons leefklimaat.

Shop Huisman speelt daar op in door de maand oktober als voordeelmaand uit te roepen en geeft maar liefst de hele maand oktober vijfentwintig procent korting op alle (hydro) kamerplanten (uit eigen kwekerij).

"Ook op zoek naar een mooie plantenbak passend in uw interieur ook dat vindt u bij ons in de shop! En kijk ook eens naar ons prachtige assortiment zijde bloemen niet van echt te onderscheiden en uniek door onze eigen opmaak daarvan. Heb u zelf een mooie schaal of vaas brengt hem mee en wij maken een creatie met zijde bloemen geheel in uw stijl!"

"Moeite na al dat moois om een keuze te maken? Geen probleem wij komen als u dat wilt geheel vrijblijvend bij u thuis of op kantoor om u advies te geven over soort/plaats en verzorging! Want service en advies staan bij ons hoog in het vaandel Komt langs en pakt uw voordeel!"

Let op: openingstijden vrijdags en zaterdags geopend van 9.30 tot 17.00 uur Adres; Salvia 2 6681 RC Bemmel (kassengebied Bergerden) Tel. 026 3254270; www.shophuisman.nl.

Basisscholen doen mee aan het langste kunstwerk

LINGEWAARD - Op 18 oktober is de presentatie van Het langste Kunstwerk aan de Waal op de Nijmeegse kade en op de Lentse oevers. Hieraan doen de scholen De Borgwal uit Bemmel en De Tichelaar uit Gendt ook mee.

Iedereen die wil, kan uitdrukking geven aan wat voor hem/haar het geluk van de Waal is, aan wat het fijn maakt om er te leven of er te vertoeven. Wat maakt dat mensen zich verbonden voelen met deze omgeving? Kom jouw verhaal (Waalindruk), een anekdote, een herinnering aan de rivier, verbeelden op een plank.

Maak voor 18 oktober een Waalindruk, door middel van schilderen, schrijven, plakken, boren en zagen!

Jouw plank kan ook onderdeel worden van het langste kunstwerk langs de Waal. Zorg dat je erbij bent op 18 oktober want dan presenteren we vier kilometer kunstwerk samen met jou!

De organisatie van dit kunstwerk is in handen van Zepplinn (www.ideeenfabriek.info ; 06 515 87368)

Leerlingen OBC Bemmel geven les op basisscholen

Foto: Fleur, Anouk, Stijn, Nienke en Luc geven Engelse les op basisschool De Wieling

BEMMEL - Op vrijdag 26 september was het zover: de Europese Dag van de Talen. De leerlingen van het tweetalig onderwijs (TTO) OBC Bemmel bezochten hun oude basisschool en gaven Engelse les aan groep zeven en acht met diverse leerzame taalspelletjes.

De organisatie lag ook dit jaar weer in handen van de OBC-leerlingen: contact leggen met hun oude school, de les voorbereiden, een evaluatie schrijven et cetera.

Niet alleen voor de basisschoolleerlingen is het een leerzame les ook voor de OBC-leerlingen is het een hele ervaring. "Ik vind het best wel spannend om Engelse les te geven aan een grote klas. Maar aan de andere kant is het enorm leuk om hier weer te zijn. We geven les in de klas van onze oude lerares van groep acht, dat is leuk!", aldus een TTO-leerling.

Op basisschool De Wieling gaven Fleur, Anouk, Nienke en Luc Engelse les. Zij kregen na afloop een beoordeling van de basisschoolleerlingen. De conclusie was volgens de klas duidelijk: "Super leuk en leerzaam om van jullie les te krijgen, komen jullie nog een keer terug?"

Obdam Financieel Advies opent binnenkort in Bemmel

BEMMEL - RegioBank opent samen met Obdam Financieel Advies een aparte adviesruimte en geldautomaat in Bemmel. Hiervoor komt een aparte ruimte naast de Bruna DA Drogisterij beschikbaar met een eigen ingang. De geldautomaat zelf komt te staan in de Bruna DA Drogisterij. De precieze openingsdatum wordt later bekend gemaakt.

Rinus Obdam van Obdam Financieel Advies: 'De afgelopen tijd verdwijnen meer voorzieningen uit dorpen en kleine steden. De inwoners van Bemmel verdienen het om dichtbij huis persoonlijk over geldzaken te kunnen praten. Om die reden zijn wij met dit initiatief gestart. Dichtbij en persoonlijk.'

Ook Van Appeldoorn is verheugd met de dienstverlening die nu extra aan zijn klanten kan worden aangeboden. "Jarenlang hebben we een ING postagentschap binnen de winkel gehad en nu kunnen de mensen dus weer terecht om contant geld op te nemen".

Belang contant geld

De beschikbaarheid van contant geld in de buurt is zeer belangrijk voor de leefbaarheid van dorpen en kleine kernen. Mensen willen dichtbij en in de buurt contant geld kunnen opnemen. Voor hun dagelijkse boodschappen, winkelen, het schoolfeest van hun kind, de markt of gewoon omdat zij het prettig vinden om met contant geld te betalen.