GN Nijmegen-Noord

4 april 2018

GN Nijmegen-Noord 4 april 2018


Swim to Fight Cancer in Nijmegen!

Swim to fight cancer (foto: Marjo van de Peppel)

NIJMEGEN - Op zondag 9 september wordt in de Spiegelwaal bij Nijmegen gezwommen voor onderzoek naar kanker. De deelnemers laten zich sponsoren om zo geld bij elkaar te zwemmen waarmee jonge onderzoekers gesteund worden en hierdoor kanker hopelijk in de toekomst geen dodelijke ziekte meer is. Ervaren, onervaren, jong of oud, iedereen kan aan dit evenement meedoen!

Swim to Fight Cancer is een recreatief zwem-event in een stadsdecor waarbij deelnemers en teams zoveel mogelijk donaties ophalen voor Fight Cancer, een stichting die fondsen werft voor wetenschappelijk kankeronderzoek en preventie via KWF Kankerbestrijding.

Deelnemers en Sponsors

Vanaf eind april is de Nijmegen website www.swimtofightcancer.nl actief en kunnen de deelnemers, volwassenen en kinderen vanaf 10 jaar, zich aanmelden. De organisatie hoopt op veel enthousiaste deelnemers en sponsoren. Allemaal met een sterk overkoepelend gevoel: samen duiken we het water in om een grote vuist te maken tegen kanker!

Als sponsor kan met rekenen op veel toeschouwers en media aandacht. Een van de mogelijkheden om te sponsoren is het organiseren van een eigen business team. Samen in actie voor een hoger doel en goed voor vitaliteit en betrokkenheid.

Vrijwilligers

Een evenement als dit kan niet bestaan zonder vrijwilligers. Als je ook graag wilt bijdragen aan dit goede doel, dan kan dat zeker. De organisatie is op zoek naar enthousiaste mensen die willen helpen. Kom in actie en meldt je aan via onze Facebook pagina of stuur ons een email info@nijmegen.swimtofightcancer.nl

Van muziek maken word je slim!

HERVELD - Steeds meer onderzoeken wijzen uit dat kinderen die muziek maken, minder concentratieproblemen hebben en onder andere betere schoolprestaties leveren. Dat is natuurlijk geweldig, maar het belangrijkste is nog steeds dat muziek maken vooral heel leuk is!

"Wij als muziekvereniging organiseren elk jaar weer drie gratis muziekworkshops voor kinderen vanaf groep 5. Tijdens deze workshops, gegeven op maandagmiddag van 16.30-17 uur in De Hoendrik in Herveld, leren kinderen de basisbeginselen van muziek maken. Ze mogen verschillende blaas- en slagwerkinstrumenten uitproberen, ze leren ritmes et cetera. Dit jaar zijn de workshops op maandag 9 en 16 april en op 14 mei.

De workshops worden op 14 mei aansluitend afgesloten met een open voorspeelavond van onze leerlingen, van 18.50-19.20 uur. Iedereen is er welkom, jong en oud, wel of niet deelnemer van de workshops.

Wilt uw kind/wil jij meedoen aan deze gezellige workshops, die gegeven worden door een gediplomeerde docent, meld je dan aan via Willibrordus.ha@gmail.com. Vermeld hierbij je naam, telefoonnummer en leeftijd.

Badmintonclub Gendt zoekt niewe senior trainer

GENDT - Badmintonclub Gendt is met ingang van september op zoek naar een senior trainer.

De trainingen worden gegeven van september tot en met februari, op woensdagavond van 19:30 tot 21:00 uur in sporthal Walburgen in Gendt. De eerste groep zijn twee competitieteams aangevuld met reserves en bestaat gemiddeld uit 10 tot 12 personen. De tweede groep bestaat uit recreantenspelers.

"Onze competitieteams spelen in de eerste en tweede klasse. Wij zijn op zoek naar een enthousiaste trainer, die competitiespelers op een goed niveau kan houden of verbeteringen kan aanbrengen, maar ook die er lol in heeft om recreanten vanaf beginnend tot gevorderd het badminton spel bij kan brengen. Wij zijn een leuke club die al ruim 40 jaar bestaat. Heeft u interesse of vragen neem dan contact op met: Han Kuster, email: hankuster@upcmail.nl Voor meer informatie kijk ook eens op www.bcgendt.nl of bezoek facebookpagina; badmintonclub Gendt."

Rozenkransgebed voor de vrede in Sint-Werenfriduskerk

Rozenkransgebed in de Mariakapel (foto: Bjorn van Snippenburg) Foto: Bjorn van Snippenburg

ELST - Eind vorig jaar hebben de Nederlandse bisschoppen opgeroepen om in 2018 elke maand op een vastgestelde dag de rozenkrans te bidden voor vrede in de wereld. Deze gebedsintentie komt voort uit de oproep die de H. Maagd Maria deed bij haar verschijning in Fatima (Portugal), afgelopen oktober 100 jaar geleden.

In de Sint-Werenfriduskerk in Elst wordt gehoor gegeven aan de oproep van Maria en de Nederlandse bisschoppen. Onder leiding van enkele vrijwilligers wordt de rozenkrans gebeden en enkele Marialiederen gezongen. In april gebeurt dit op het Hoogfeest van de Aankondiging van de Heer, maandag 9 april om 19:00 uur in de Mariakapel van de Sint-Werenfriduskerk, Dorpsstraat 36 in Elst. Iedereen is welkom om mee te komen bidden voor vrede in de wereld. Het meebrengen van een rozenkrans is geen vereiste; er wordt door de vrijwilligers voorgebeden. De geloofsgemeenschap hoopt op ieders steun om ook vanuit de Betuwe een krachtige stem voor wereldvrede te maken.

Praktisch verkeersexamen IKC Pius X Bemmel

BEMMEL - In samenwerking met de politie, gemeente Lingewaard en de verkeersouders van IKC Pius X zal op vrijdag 13 april het praktisch verkeersexamen worden gereden door de leerlingen van groep 7 van IKC Pius X uit Bemmel.

Op 5 april zullen de kinderen eerst het theorie examen afleggen en op 26 maart worden de fietsen door tweewielerspeciaalzaak Hermans gekeurd of ze voldoen aan de eisen van de wegenverkeerswetgeving. De kinderen zullen op 13 april vanaf 9.00 uur van start gaan en ze zullen een route afleggen in en rond Bemmel. De route is voorzien van routebordjes en de kinderen zijn duidelijk zichtbaar door de genummerde vestjes van 3VO.

Langs de route zullen ouders staan om de kinderen te beoordelen op het fietsgedrag. Op basis hiervan zal aan het einde geëvalueerd worden of de kinderen wel of niet geslaagd zijn.

Bemmel in de mode 2018

BEMMEL - Op zondag 15 april schijnt het lentezonnetje in Bemmel. Althans dat hopen de ondernemers. Want dan staat de jaarlijkse voorjaarskoopzondag met onder andere twee modeshows op het programma.

Er zullen twee shows zijn op de catwalk waarvan één om 13.00 en één om 15.00 uur. Dit op de promenade in het centrum van Bemmel. De nieuwste modetrends op het gebied van kleding, schoenen, accessoires en kapsels worden dan geshowd. Natuurlijk zijn op die dag van 12.00 tot 17.00 uur de winkels geopend, zodat alle fashionato´s en fashionata´s hun zomergarderobe bij elkaar kunnen shoppen. Want per slot van rekening bepaalt u zelf wat de nieuwe modetrend wordt.

´In de mode zijn´ betekent dat een 'verschijnsel' op een bepaald moment aantrekkelijk wordt gevonden. De Bemmelse ondernemers staan te popelen om dat 'verschijnsel' zo aantrekkelijk mogelijk te laten zien. In het centrum staat die dag ook een traditionele voorjaarsmarkt met een gevarieerd aanbod. Deze wordt georganiseerd door Star Promotions. Interesse in een kraam? Stuur een mail naar info@starpromotions.nl voor meer informatie. Ook de inwendige mens komt niks te kort. Misschien dat we daarmee nog wel verrassend uit de hoek kunnen komen. Er is volop gratis parkeergelegenheid in de buurt, zodat het u zo makkelijk mogelijk wordt gemaakt. "Vindt u het aantrekkelijk genoeg om te komen?
Tot ziens dus op 15 april. Groeten van de ondernemers van Bemmel."

Marikenhuis, regionaal inloophuis voor mensen geraakt door kanker Mariken-loop(t) voor Marikenhuis!

Het Marikenhuis in Nijmegen (foto: Willem van Gerwen)

NIJMEGEN - Enthousiaste loopsters worden opgeroepen om vrienden, bekenden, familie of collega's over te halen om samen een team te vormen én zich te laten sponsoren. Hoe? Maak een actiepagina aan en laat je sponsoren!

“Hoe leuk is het om van jouw Marikenloop een actie voor het Marikenhuis te maken?” Alleen of met een groep en/of supporters. Start een actie en laat je sponsoren. Laat al je collega’s vrienden, kennissen, buren, familie et cetera weten dat jij loopt voor het Marikenhuis.

'Bewegen, juist ook bij kanker' (foto: Sichting 7H-loop) Beschikbaar gesteld door st 7h-loop
Marikenloop 2017 (foto: Stichting 7H-loop) beschikbaar gesteld door st. 7H-loop

Lezingen en acties
Dit is een mooie gelegenheid om jezelf of mensen geraakt door kanker te (laten) informeren over het belang van bewegen en sporten bij kanker. Iedereen wordt in zijn leven immers wel op een of ander manier geconfronteerd met kanker, in je omgeving en soms bij jezelf. In de aanloop naar de Marikenhuis zijn er allerlei lezingen en acties in en om het Marikenhuis.

Doe mee en steun initiatief Bewegen, juist bij kanker! Meer informatie over het Marikenhuis en over de verbondenheid tussen Marikenhuis en Marikenloop, de lezingen en acties, vind je op www.marikenhuis.nl. Zoek op ‘Marikenhuis goede doel bij Marikenloop 2018’ en start je eigen actie voor het Marikenhuis. Of laat je informeren via social media facebook.com/marikenhuis | twitter.com/marikenhuis.

Het Marikenhuis is een (regionaal) gastvrij huis voor iedereen die is geraakt door kanker. Het ligt aan de Slotemaker de Bruïneweg 163 in Nijmegen. Het is open van maandag tot en met donderdag. Een overzicht van alle activiteiten in het Marikenhuis staat op www.marikenhuis.nl.

Kom naar het Oogcafé Lingewaard

BEMMEL - Op 21 april opent het Oogcafé Lingewaard haar deuren voor blinden en slechtzienden, hun familieleden, vrienden en kennissen. "We zijn van 14.00 – 16.00 uur te gast bij Stichting Welzijn Lingewaard aan de Cuperstraat 9 in Bemmel."

Hoofdthema is de Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo). De meeste mensen met een oogaandoening hebben inmiddels een beroep op deze wet gedaan. Wat zijn uw ervaringen? Hebt u gebruik gemaakt van een onafhankelijk persoon om u bij uw aanvraag te helpen? Wist u dat deze mogelijkheid er is? Hoe verliep het gesprek met de Wmo-consulent (het keukentafelgesprek)? Hebt u het verslag van het keukentafelgesprek in een voor u leesbare vorm ontvangen? Is er samen met u gezocht naar een voorziening op maat? Wat zou u graag veranderd zien?

Kortom, genoeg stof voor een levendige discussie. Uiteraard is er ook ruimte voor andere zaken die u raken. Aanmelden voor het Oogcafé Lingewaard kan tot en met donderdag 19 april per e-mail: jokevanrijswijk@xs4all.nl en telefonisch: 026 3813386.

Wat beweegt de hardloper?

BEMMEL - Als u van humor en van hardlopen houdt, kom dan zaterdag 14 april naar de TOP-voorstelling 'Wat beweegt de hardloper' in de Theaterkerk.

Bram, Abdelkader en Hans. Drie mannen met een heel verschillende achtergrond. Bakker is psychiater, Benali schrijver en Koeleman voormalig topatleet. Maar alle drie hebben ze van hardlopen een bezigheid gemaakt die een cruciale plaats inneemt in hun leven. Drie mannen die hardlopen alleen al om het hardlopen zelf. Samen vormen ze een sportieve drie-eenheid: de geest, de verbeelding en het lichaam. U gaat genieten van een negentig minuten durend en buitengewoon inspirerend literair hardloopspektakel vol woorden, gelardeerd met muziek, beeld en beweging.

Bram Bakker (1963) is psychiater, publicist en schrijver. Zijn pr op de marathon is 2.46.23. Abdelkader Benali (1975) schrijft romans, (journalistieke) verhalen en poëzie. Zijn pr is 2.44.25. Hans Koeleman (1957) was deelnemer aan de Olympische Spelen van Los Angeles (1984) en Seoul (1988). Met 8.18.02 op de 3000 meter steeplechase behoorde hij tot de wereldtop. Hij heeft twee hardloopboeken geschreven. Zijn pr is 2:52:56.

Aanvang 20:30 uur. Kaartjes kosten 15 euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij Eyewish en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Prijsuitreiking klantvriendelijkste ondernemer

BEMMEL - Tijdens de algemene ledenvergadering van de ondernemersvereniging Bemmel deze week is de eerste prijs voor klantvriendelijkste ondernemer Bemmel 2018 uitgereikt aan AJ Eten&Drinken.In de periode december 2017 - februari 2018 zijn mensen via Facebook uitgenodigd deel te nemen aan deze actie en winkeliers in Bemmel te beoordelen op klantvriendelijkheid. Verder is er tijdens de vergadering afgesproken dat de topprioriteit voor 2018 is het aanwinnen van nieuwe en behouden van bestaande klanten uit Nijmegen-Noord (voormalige Lent en Oosterhout). Verschillende pr-acties zullen hiervoor de eerst komende maanden worden uitgevoerd.

Louis du Pré: "Met het huidige gemixte aanbod van retail in Bemmel (van grotere supermarkten tot eenmanszaken zoals bijvoorbeeld schoenmaker Luuk Huting of een sympathieke kleine boekhandel 'De Toren van Bemmel', de gratis parkeergelegenheid en de snelle bereikbaarheid vanuit Nijmegen-Noord naar Bemmel (wat in de nabije toekomst nog verder zal verbeteren met de Dorpensingel Oost) heeft Bemmel alles in huis om voor de inwoners van Nijmegen Noord de eerste keuze te worden voor niet alleen de dagelijkse boodschappen maar ook voor 'n terrasje lunch of diner.

ZVO in vierde Jeugd- en Juniorencircuit

Van links naar rechts: Anouk van Beugen, Isabel Koenders en Rosalie van Hulst (foto: H. van Beugen) Foto: H. van Beugen

ELST - Met tien wedstrijdzwemmers heeft de Zwemvereniging Overbetuwe (ZVO) deelgenomen aan de vierde Jeugd- en Juniorencircuit in Zutphen. Zij verbeterden 11 persoonlijke records en werden viermaal eerste.

Esmee Wilcke beet het spits af op de 200m vlinderslag. Op de 400m wisselslag was Sam Pollmann goed voor een verbetering van zijn persoonlijk record met bijna tien seconden. Roos Stoteler en Isabel Koenders debuteerden vervolgens op de 200m schoolslag met een eerste plaats. Op deze afstand verbeterde Iris de Meij haar beste tijd met bijna tien seconden. Anouk van Beugen zwom hier vijf seconden sneller dan voorheen. Verder kwam Rosalie van Hulst nog uit op deze afstand. Op de 200m vrije slag werd Benjamin McCarthy eerste met een persoonlijke verbetering van vier seconden. Broer Luc McCarthy verbeterde zijn tijd met meer dan twintig seconden. Sven Beemer zwom hier dertien seconden sneller.

Op de 50m vrije slag was Iris de Meij een seconde sneller dan voorheen. Ook Anouk van Beugen kwam op deze afstand uit. De 50m rugslag bracht Sven Beemer in het water. Roos Stoteler verbeterde zich met een halve seconde op de 50m schoolslag. Ook Isabel Koenders kwam hier aan de start. Benjamin McCarthy verbeterde zich op de 50m vlinderslag met bijna een seconde. Sam Pollmann kwam eveneens uit op deze afstand.

Op de 100m vrije slag verbeterde Rosalie van Hulst haar beste tijd met een halve seconde.Esmee Wilcke legde ook deze afstand af. Tenslotte werd Luc McCarthy op de 100m rugslag eerste met een persoonlijke verbetering van vijf seconden.

Van muziek maken word je slim!

HERVELD - Steeds meer onderzoeken wijzen uit dat kinderen die muziek maken, minder concentratieproblemen hebben en onder andere betere schoolprestaties leveren. Dat is natuurlijk geweldig, maar het belangrijkste is nog steeds dat muziek maken vooral heel leuk is!

"Wij als muziekvereniging organiseren elk jaar weer drie gratis muziekworkshops voor kinderen vanaf groep 5. Tijdens deze workshops, gegeven op maandagmiddag van 16.30-17 uur in De Hoendrik in Herveld, leren kinderen de basisbeginselen van muziek maken. Ze mogen verschillende blaas- en slagwerkinstrumenten uitproberen, ze leren ritmes et cetera. Dit jaar zijn de workshops op maandag 9 en 16 april en op 14 mei.

De workshops worden op 14 mei aansluitend afgesloten met een open voorspeelavond van onze leerlingen, van 18.50-19.20 uur. Iedereen is er welkom, jong en oud, wel of niet deelnemer van de workshops.

Wilt uw kind/wil jij meedoen aan deze gezellige workshops, die gegeven worden door een gediplomeerde docent, meld je dan aan via Willibrordus.ha@gmail.com. Vermeld hierbij je naam, telefoonnummer en leeftijd.

Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 7 april

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, F. Bomers, Gemengd koor

19.00 uur: St. Willibrordus Herveld, eucharistieviering, V. Bulthuis, St. Caeciliakoor

19.00 uur: St. Jacobus de Meerdere Valburg, eucharistieviering, G. Peters, Chaveriem

Zondag 8 april

10.00 uur: St. Werenfridus Elst, eucharistieviering, F. Bomers, Koor Zonder Grenzen

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, V. Bulthuis, Exotherm

09.30 uur: O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Heteren, woord- en communieviering, R. Heinen, Ubi Caritas

11.00 uur: St. Leonardus Oosterhout, eucharistieviering, G. Peters, Musica Nova

Doordeweekse vieringen in R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Maandag

Heteren, 18.30 uur , Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag

Huissen-Stad, 19.00 uur, dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag

Oosterhout, 09.00 uur, dagkapel, 1e dinsdag van de maand

Woensdag

Angeren, 09.30 uur uur, sacristie/kerk, 1e woensdag van de maand

Doornenburg , 09.30 uur, kerk , 2e woensdag van de maand

Gendt, 09.30 uur, dagkapel, 4e woensdag van de maand

Herveld, 19.00 uur, kapel Hoge Hof, 1e woensdag van de maand

Huissen-Zand, 09.30 uur , dagkapel , 3e woensdag van de maand

Lent, 19.00 uur, St. Jozef, 2e woensdag van de maand

Donderdag

Elst, 10.30 uur, Tertzio, 1e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 2e donderdag van de maand

Elst, 10.30 uur, Tertzio (wcv), 3e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 4e donderdag van de maand

Elst, 09.30 uur, De Hoeksteen, 5e donderdag van de maand

Vrijdag

Bemmel, 10.00 uur,kapel Liduina,1e vrijdag van de maand

Huissen-Stad, 10.00 uur, Sancta Maria, 1e vrijdag van de maand

Valburg, 09.00 uur, sacristie, rozenkrans, elke vrijdag

Valburg, 09.30 uur, sacristie, elke vrijdag


Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

GEA-lezing in De Bastei: Expeditie Triceratops

Sander graaft een dinobot op (Foto: Sander van Deure)

NIJMEGEN - Op dinsdag 10 april geeft Sander van der Deure een lezing over de opgraving van een dinosaurus in Amerika waaraan hij heeft meegewerkt. Deze activiteit wordt georganiseerd door de Kring Arnhem-Nijmegen van de Stichting Geologische Aktiviteiten (GEA). De lezing begint om 20.00 uur. De entreeprijs inclusief consumptie is 5,00 euro.

“Een dinosaurus opgraven in de Verenigde Staten? Eén, nee, wel vijf triceratops! Je hebt een drukke baan en een gezin. En dan is daar is plotseling die kans en die grijp je aan!” Sander van der Deure, vrijwilliger in het Dinolab van Naturalis, vertelt over deze fantastische ervaring. Over een bijzondere opgraving die zijn gelijke niet kent.

De Bastei is gevestigd aan de Waalkade 83-84 in Nijmegen, 024 3297070. Meer informatie staat op www.debastei.nl.

Theater Op Hoop van Zegen speelt 'Runnin' Blue'

Runnin' Blue (foto: Leanne) Foto: Leanne

ELST - Studententheatervereniging Op Hoop van Zegen speelt op 19 en 20 april de voorstelling - Runnin’ Blue in Theater de KiK in Elst.

Stel: de liefde van je leven is verliefd op een ander. Ze weet niet eens dat jij bestaat. Wat heb je er dan voor over om je doel te bereiken? Hoe kom je van die ander af? Wat doe je met al die toevallige passanten die de boel alleen maar vertragen? En hoe belangrijk kunnen een supersoaker, een gans en een hond zijn bij het veroveren van je grote liefde?

Entreeprijs: 15,00 euro (regulier), 10 euro (student) en 8,50 (OHvZ-leden). Kaarten zijn te reserveren via: studententheaterohvz.nl.

Eerder hart- of vaatziekte herkennen redt mensenlevens

REGIO - Een hart- en vaatziekte kan een mensenleven soms volledig op zijn kop zetten. Dat ervoer Anja toen zij haar beste vriendin Thea plotsklaps verloor aan een hartstilstand. Thea had wel klachten, maar helaas werd niet duidelijk wat er aan de hand was. Van de één op andere dag was Thea er niet meer. Voor Anja was het allemaal onwerkelijk. Zij verloor haar beste vriendin zonder dat ze het had zien aan komen.

Het verhaal van Anja is helaas niet uniek. Het overkomt meer mensen. Veel mensen die plotseling een hartinfarct of hartstilstand krijgen, bleken vooraf geen duidelijke klachten te hebben gehad. De gevolgen zijn echter groot. In veel gevallen overlijdt een dierbare of hij of zij houdt blijvende schade aan hart of hersenen. Ook het leven van de nabestaanden verandert drastisch van de één op andere dag.

De Hartstichting wil dat hart- en vaatziekten eerder worden herkend, zowel bij mannen als bij vrouwen. Zo kunnen we deze ziekten behandelen voordat ze écht toeslaan. Sinds 2015 ligt de focus dan ook op onderzoek naar hoe we hart- en vaatziekten kunnen opsporen.

Het onderzoek richt zich op 3 gebieden: Onderzoek naar erfelijkheid in de familie; onderzoek naar klachten en voortekenen die kunnen wijzen op hart- en vaatziekten; en onderzoek naar nieuwe opsporingsmethoden, zoals een bloedtest of scans.

De collecteweek van 9 tot en met 14 april staat daarom in het teken van het eerder herkennen van hart- en vaatziekten. De collectanten gaan weer vol enthousiasme aan de slag met de collecte. Eind april leest u in Hét Gemeente Nieuws hoeveel er opgehaald is.

Nederlands Kampioen Taekwon-Do!

REGIO - Taekwon-Do Academie Gelderland (TAG) is met een team van 17 deelnemers naar de Royal Dutch Open in Alphen aan de Rijn geweest. Het NK Taekwon-Do van de ITF Royal Dutch.

Er waren vijf onderdelen. Sparren (vrije gevecht met beschermers), tuls (stijlfiguren), powerbreektesten (zoveel mogelijk planken breken), vliegende trap (zover mogelijk springen met een trap) en hoogtesprong (zo hoog mogelijk een plank om ver trappen). TAG heeft het fantastisch gedaan want in totaal wist de club met liefst vijftien medailles naar huis te gaan. Waarvan vijf de eerste plek! Len Kloet won vliegende trap met liefst 325 cm, Sjors Toonen kampioen bij het sparren, Joy'l Derix kampioen bij de Tuls dames en Gregory Bekkers kampioen Tuls bij de heren en Martijn Huijnen kampioen bij het sparren. Meer informatie staat op www.tagelderland.nl.

Sponsor bedankt

De kratten worden overhandigd (Foto: Alois Tistse)

BEMMEL - Martina Titse van Pictogenda kwam onze Helden afgelopen maandag verblijden met twee mooie kratten gevuld met bidons in de clubkleuren van Sc. Bemmel. Ons Eigen Helden-logo staat op de kratten en natuurlijk het Pictogenda-logo van de sponsor.

Pictogenda draagt sport en beweging een warm hart toe. In Nederland zijn veel sportorganisaties die zich ervoor inzetten dat iedereen kan sporten. Ken jij een sportclub die je graag in het zonnetje zet, omdat ze sport voor iedereen mogelijk maken? Laat het ons weten. Wil je meer over de Pictogenda of Pictogenda-Kalender weten, kijk dan op www.pictogenda.nl of hun Facebookpagina.

Vlooienmarkt in Bemmel

BEMMEL - In de sporthal De Bongerd aan de Sportlaan 1 is er zondag 15 april van 10.00 tot 17.00 uur een vlooienmarkt.

Het is een grote vlooienmarkt waar weer veel tweedehands, antiek, curiosa, snuiserijen, brocante, huisraad en kleding te koop wordt aangeboden. Leuk als bezoeker om te komen snuffelen. De markt wordt georganiseerd door Animo vlooienmarkten bv.

De markt bezoeken kost 3,00 euro voor volwassenen en 2,50 euro voor 65-plussers; kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis. De sporthal zorgt voor de catering.

Bird Brewery en Oersoep lanceren collab #3: Chick Magnet

NIJMEGEN - Bird Brewery vliegt in 2018 het hele land door! Elke maand brouwt de Amsterdamse brouwerij met één van de smaakmakers in een provincie een collaboration brew: 12 maanden, 12 provincies, 12 bieren. In maart lanceert de brouwerij samen met het Gelderse Oersoep de Chick Magnet. Deze Sour Pale Ale is fris, licht zuur en heerlijk doordrinkbaar.

De derde collaboration brew is gebrouwen met Oersoep uit Nijmegen. De Nijmeegse brouwerij is de afgelopen jaren snel gegroeid en hebben zich intussen gevestigd in de voormalige honigfabriek. Oersoep staat bekend om hun droge en complexe bieren. De Chick Magnet is fris, licht zuur en heerlijk doordrinkbaar. Deze Sour Pale Ale is de ideale kennismaking met het biertype sour. Door een flinke dosis abrikozen blijft het bier heerlijk fruitig.

De mannen van Bird Brewery, Rik en Ralph, zijn blij met de uitkomst van het derde collab bier. “De Chick Magnet is een bier dat ik zelf ook graag drink. Het is extra leuk om een sour te brouwen met Oersoep, omdat zij hier enorm veel ervaring mee hebben”, vertelt Rik. “Bovendien hebben we tijdens het brouwen een fantastische tijd gehad. Hele leuke gasten, veel geproefd en ontzettend veel gelachen met de mannen van Oersoep.”

Ook Ralph is enthousiast over de Bird Collab Tour. Hij zegt: “De Gijtlijster en de Barley Bird zijn met open armen ontvangen. De bieren krijgen prachtige waarderingen op reviewsites en social media. Ik ben ervan overtuigd dat de Chick Magnet ook in de smaak valt bij de bierkenners. Het is echt een topper.”

Film Going in Style te zien bij Theater De KiK

ELST - Going in Style: drie wanhopige senioren beroven voor het eerst van hun leven een bank. Het is een komische misdaadfilm met Morgan Freeman, Michael Caine en Alan Alda als drie oude vrienden die voor het eerst van hun leven een bank gaan beroven.

Willie, Joe en Al zijn al jarenlang de beste vrienden. Wanneer hun pensioenfonds door een crisis de kraan dichtdraait besluiten ze voor het eerst in hun leven van het rechte pad af te stappen. Wanhopig om hun rekeningen te betalen en voor hun geliefden te kunnen zorgen, riskeren de drie mannen alles door te beginnen aan een gedurfde missie om de bank die er met hun geld vandoor is gegaan te beroven.


Going in Style is een heerlijke, relatief luchtige, komische film met de charmante hoofdrolspelers Morgen Freeman, Michael Caine en Alan Arkin. Op donderdag 5 april is de film Going in Style te zien bij Theater De KiK, Dorpsstraat 39 in Elst. Aanvang 20:00 uur. Kaarten kosten acht euro (met Gelrepas vier) inclusief drankje en zijn te reserveren via www.theaterdekik.nl.

Sportief wandelen op de woensdagavond

HEMMEN - Na de winterstop start Wandelgroep Hemmen weer met Sportief Wandelen op de woensdagavond. De dagen worden al weer langer en binnenkort is het ook 's avonds weer heerlijk genieten van de mooie natuur op en rond het landgoed Heerlijkheid Hemmen.

Sportief Wandelen is meer dan alleen wandelen. Naast aandacht voor de houding en techniek wordt ook gewerkt aan de conditie door middel van lichte krachttraining en tempoloopjes. Voor deze groep is een redelijk basisconditie gewenst. Nieuwe deelnemers m/v zijn welkom. De start is vanaf woensdag 4 april om 19.00 uur bij OBS De Okkernoot in Zetten.

Meer informatie over deze groep of een van de andere groepen op dinsdag-, woensdag-, vrijdag- en zaterdagochtend staat op www.wandelgroephemmen.nl of bel ervoor met Yvonne Onck 06 28482614.

Groot Gemini Grastoernooi op Westeraam in Elst

ELST - Op zaterdag 30 juni houdt volleybalvereniging Gemini uit Elst de vierde editie van het Groot Gemini Grastoernooi (Powered by Jumbo).

Het wordt een 4 tegen 4-grastoernooi en iedereen mag meedoen. Er zal worden gespeeld op twee niveau’s: Recreatief- en competitieniveau.
Zin om gewoon even langs te komen mag altijd, publiek is meer dan welkom en er is meer dan genoeg eet- en drinkgelegenheid. Naast het toernooi zullen er ook leuke activiteiten worden georganiseerd voor kinderen, zoals een groot speelveld met leuke spellen, schminken en een springkussen.
Heeft u zin om mee te doen? Stel dan een team samen en meldt u aan via www.gggt.nl.

Bomen planten op buurtspeelplein Donatushof

Kinderen uit Het Fluitenkruid tijdens het planten. (foto: Helen Bouwman)

BEMMEL - De kinderen van Jenaplan IKC Donatushof staken woensdag 28 maart de handen uit de mouwen. Het buurtspeelplein aan de dr. Hoijngstraat, waar elke week wel iets nieuws is om te ontdekken, was namelijk klaar voor een volgende stap.

De kinderen plantten er, samen met de werkmannen, vrijwilligers van Lingewaard Natuurlijk en een aantal ouders, veel bomen, struiken en planten.
Gelukkig ging het regenen, toen alles in de grond stond; de nieuwe beplanting kreeg meteen water!
In april worden de laatste werkzaamheden verricht en zal het buurtspeelplein worden gekeurd. De officiële opening vindt plaats op woensdag 30 mei om 11.30 uur.

Sportief wandelen op de woensdagavond

HEMMEN - Na de winterstop start Wandelgroep Hemmen weer met Sportief Wandelen op de woensdagavond. De dagen worden al weer langer en binnenkort is het ook 's avonds weer heerlijk genieten van de mooie natuur op en rond het landgoed Heerlijkheid Hemmen.

Sportief Wandelen is meer dan alleen wandelen. Naast aandacht voor de houding en techniek wordt ook gewerkt aan de conditie door middel van lichte krachttraining en tempoloopjes. Voor deze groep is een redelijk basisconditie gewenst. Nieuwe deelnemers m/v zijn welkom. De start is vanaf woensdag 4 april om 19.00 uur bij OBS De Okkernoot in Zetten.

Meer informatie over deze groep of een van de andere groepen op dinsdag-, woensdag-, vrijdag- en zaterdagochtend staat op www.wandelgroephemmen.nl of bel ervoor met Yvonne Onck 06 28482614.

Geef je meubels een nieuwe en frisse look bij Meubelstoffeerderij Van den Akker

Foto: Team Van den Akker

ARNHEM – Wilt u ook nieuwe meubels, maar bent nog tevreden over uw oude meubels.Dan kunt u uw meubels weer opnieuw laten stofferen, zodat uw meubels weer als nieuw zijn.


Zo heeft u nog vele jaren plezier aan uw vertrouwde meubels en daarnaast kan in veel gevallen stofferen goedkoper zijn, dan nieuw kopen. Meubelstoffeerderij Van den Akker staat al meer dan vijftig jaar garant voor kwaliteit en vakmanschap in Arnhem en omgeving.

Nieuwe opdracht
Vandaag heeft Maurice van den Akker een leren keukenbank gestoffeerd voor een klant. Dit zijn mooie opdrachten, vertelt Maurice. "Meubels in een 'nieuw jasje' te steken is natuurlijk wel een vak apart en het vereist veel maatwerk tot in de kleinste details. Of het nu gaat om een totaal nieuwe look, een (leer)reparatie of een andere kleurstof. Wij kunnen het voor u verzorgen."

Showroom
Meubelstoffeerderij Van den Akker heeft ruime assortiment aan stoffen, skai of leer in de showroom. Daarnaast kunt u er ook terecht voor reparaties. Zo worden de vullingen weer op peil gebracht en eventuele kapotte veringen worden vervangen. Naast stofferen is van den Akker ook specialist in houtreparaties. Als u liever thuis uw keuze maakt, dan komen de medewerkers van Meubelstoffeerderij Van den Akker ook kosteloos bij uw thuis voor een scherpe, heldere en vrijblijvende offerte.

Meubelstoffeerderij Van den Akker, Malburgse Sluis 5c/5d, Arnhem; 026 4421182; 06 53331242 of www.vanden-akker.com.

Altijd een warm bad bij Home Garden Shop!

GENDT - Home Garden Shop in Gendt is al ruim dertig jaar specialist in de regio op het gebied van badkamers, haarden, tegelvloeren en natuursteen.

Bij Home Garden Shop in Gendt nemen de deskundige adviseurs graag de tijd om naar uw wensen te luisteren en samen tot een prachtig eindresultaat te komen. U heeft van ontwerp tot oplevering 1 aanspreekpunt en er komen slechts 1 of 2 vakmensen die van sloop tot prachtig eindresultaat zorgen. Korte lijnen, persoonlijk contact en een plezierige samenwerking geven u een gerust gevoel.

Tijdloos natuursteen

Home Garden Shop heeft een eigen natuursteenzagerij en werkt samen met meubelmaker Sessinkwonen. Hierdoor is het mogelijk om een volledig op maat gemaakte opstelling van haard en meubels te maken. Het resultaat is een mooi strak design van de haard, natuursteen en het meubel waarin audioapparatuur, kabels en tv keurig zijn weggewerkt. Ook badkamermeubels met een natuurstenen blad en exclusieve natuurstenen plateaus of speelse nisjes met LED verlichting kunnen tegen betaalbare prijs op maat worden gemaakt. Het resultaat is schitterend!

Innovatieve, energiezuinige haarden

De innovatieve gashaarden van DRU zijn voorzien van het energiezuinige Eco Wave systeem. Hiermee kun je via je tablet het vlammenpatroon regelen en het vermogen van de brander eenvoudig terugbrengen, waardoor de haard naar uw smaak van laag naar hoog gaat branden.

Bellfires innoveert met grote twee typen dubbele branders; de Line Fire en de Centre Fire. Met één druk op de knop van uw afstandsbediening wordt het vermogen van uw haard tot wel 40% verlaagd, maar de maximale sfeer van het volle vuur blijft behouden. Ideaal voor de avonden die minder koud zijn en de goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen. Beide technieken en de nieuwste opstellingen kunt u werkend in onze showroom bewonderen!

Ook als u geen rookkanaal heeft zijn er prachtige oplossingen met veilige bio-ethanol haarden of elektrische haarden.

www.homegardenshop.nl

Jubileum met fleurig randje

GENDT - Kwaliteit: dat werd het sleutelwoord toen Bert van Deelen twee jaar geleden zijn kwekerij aan de Langstraat 46 in Gendt startte. In het weekend van Kom in de Kas viert hij zijn jubileum.

Bert zelf vertelt hoe hij is begonnen: 'Ik was toe aan een nieuwe uitdaging, maar wat ik vooral wilde is een stukje extra kwaliteit bieden aan mensen die van bloemen houden. Een breed assortiment vind ik belangrijk, maar ook extra aandacht voor de bloemen en planten. Dat is niet altijd makkelijk', vertelt Bert. 'Iedere plant heeft zijn eigen ideale omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan zonlicht, hoeveelheid water en de manier waarop je dat water geeft. Met ieder facet houden we rekening.'

Op zondag 8 april van 10:00 tot 17:00 uur viert Bert zijn jubileum en wil hij iedereen laten zien wat hij en zijn team doet. Met een zeemanskoor, hapje en drankje, een springkussen én een presentje voor iedereen die komt, belooft het een spektakel te worden! (www.kwekerijarnhemnijmegen.nl).

Autivrouwencafé in Arnhem: autisme, wanneer en aan wie vertel je het?

ARNHEM - Woensdag 4 april wordt in Zyp25, Zijpendaalseweg 25 in Arnhem, het Autivrouwencafé gehouden. Vrouwen met autisme hebben hier de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

Woensdag 4 april is het thema: 'Autisme, wanneer en aan wie vertel je het?' Durf jij aan je familie, aan je collega`s op het werk of aan je vrienden te melden dat jij autisme hebt? En als je het vertelt, op welke manier doe je dat? Welke ervaringen heb jij hiermee en hoe voelt het bij jou als je het bekend maakt? Als je hierover wilt praten met andere autivrouwen dan ben je welkom.

Het Autivrouwencafé wordt elke eerste woensdag van de maand gehouden. Iedere maand zal er een ander thema besproken worden. Om 19.30 uur gaat het café open. Het themagesprek is van 20.00 tot 21.00 uur. Tot 21.30 uur is er gelegenheid om na te praten. Vooraf aanmelden is niet nodig. De kosten zijn vijf euro per avond. Dat is inclusief consumpties. Meer informatie staat op www.autivrouwencafe.nl.

Kerk doet mee aan De Lentekriebels

ANGEREN - Op zondag 8 april is het weer tijd voor De Lentekriebels in Angeren, waarbij we natuurlijk ook hopen op mooi Lenteweer. Op het kerkplein van de protestantse kerk staat ook een aantal kramen. Zo is er een poffertjeskraam waar heerlijke poffertjes gebakken worden. En natuurlijk een kraam met koffie, thee en limonade.

Ook is er een boekenkraam met tweedehands, maar goede boeken. En een kraam met allerlei kleine spulletjes, die we aangeboden kregen, zoals leuke eierdopjes of speelgoed. Natuurlijk is er ook een kraam met zelfgemaakte artikelen, zoals prachtige kaarten en heerlijke jam en vruchtenmoes. Binnen in de kerk is er een expositie van foto's van een project in Ghana, waarvoor wij dit allemaal doen. De protestantse kerken van Angeren, Bemmel, Gendt-Doornenburg, Ressen-Doornik, Lent en Oosterhout hebben dit project in het noorden van Ghana voor twee jaar geadopteerd. De vrouwen daar verzamelen noten van de kariteboom en verwerken die noten door ze te malen en koken. Daaruit ontstaat een soort boter voor de consumptie en voor de cosmetische industrie. Zij worden door de kerk geholpen om hun productiemethode te verbeteren, zodat ze een beter inkomen verdienen voor hun gezin. Komt dus allen tijdens de Lentekriebels in Angeren ook naar het kerkplein aan de Molenstraat bij de dijk.

Postzegelbeurs

ELST - Filatelistenvereniging De Vierstroom afdeling Arnhem, Elst en Velp/Rozendaal houdt op 16 april een bijeenkomst.

Er is ruimschoots de gelegenheid over tot postzegelen want er zijn snuffelboeken beschikbaar. Ook is er een bingo met leuke filatelistische prijzen. De beurs is bij zalen- en partycentrum Onder de Toren, Sint-Maartenstraat 34 in Elst vanaf 19:30 uur. Meer informatie staat op www.vierstroomfilatelie.nl (06 11018699).

Kerk doet mee aan De Lentekriebels

ANGEREN - Op zondag 8 april is het weer tijd voor De Lentekriebels in Angeren, waarbij we natuurlijk ook hopen op mooi Lenteweer. Op het kerkplein van de protestantse kerk staat ook een aantal kramen. Zo is er een poffertjeskraam waar heerlijke poffertjes gebakken worden. En natuurlijk een kraam met koffie, thee en limonade.

Ook is er een boekenkraam met tweedehands, maar goede boeken. En een kraam met allerlei kleine spulletjes, die we aangeboden kregen, zoals leuke eierdopjes of speelgoed. Natuurlijk is er ook een kraam met zelfgemaakte artikelen, zoals prachtige kaarten en heerlijke jam en vruchtenmoes. Binnen in de kerk is er een expositie van foto's van een project in Ghana, waarvoor wij dit allemaal doen. De protestantse kerken van Angeren, Bemmel, Gendt-Doornenburg, Ressen-Doornik, Lent en Oosterhout hebben dit project in het noorden van Ghana voor twee jaar geadopteerd. De vrouwen daar verzamelen noten van de kariteboom en verwerken die noten door ze te malen en koken. Daaruit ontstaat een soort boter voor de consumptie en voor de cosmetische industrie. Zij worden door de kerk geholpen om hun productiemethode te verbeteren, zodat ze een beter inkomen verdienen voor hun gezin. Komt dus allen tijdens de Lentekriebels in Angeren ook naar het kerkplein aan de Molenstraat bij de dijk.

Programma Nijmeegse Marikenhuis

Het Marikenhuis in Nijmegen (foto: Willem van Gerwen)

Woensdag 4 april, 13.30-15.00 u - Waalzinnige hoopdance in het Marikenhuis | Introductieles.
Daarna tot 23 mei elke woensdag hulahoop in een groep, met een afrondende slotact tijdens Marikenloopfestival in Park Brakkenstein en tijdens het Waalzinnig festival, beiden op zondag 27 mei.

Zaterdag 14 april, 15.30 uur - Opening expositie met werken van Riet Kersten
Riet Kersten woont en werkt in Nijmegen. Een aantal jaren geleden werd ze geconfronteerd met kanker. Iedereen is welkom bij de opening van haar expositie. Gratis toegang.

Dinsdag 17 april, 19.30-21.30 uur - Prof. Angela Maas (Radboudumc) over cardiale inspanningsbelasting bij kanker.
Zij zal ingaan op de gevolgen van behandelingen (radiotherapie, chemotherapie) op de cardiale belastbaarheid bij inspanning. Veel gelegenheid tot het stellen van vragen. Gratis toegang.

Angela Maas, Radbudumc (foto: Radbudumc - st. 7H-loop)

Woensdag 18 april 2018, 10.30-12.00 uur - Inloopspreekuur Werk & Kanker, zonder afspraak
Elke 1e en 3e woensdag van de maand is er zowel voor patiënten/werknemers als werkgevers tijdens het inloopspreekuur een luisterend oor. Doel: zo veel mogelijk eigen en verantwoorde keuzes maken als het gaat om werk.

Woensdag 25 april, 15.00-16.15 uur - Open les Mindfulness
Door Mindfulness word je je bewuster van wat er in je omgaat en ontwikkel je een houding om daar met mildheid naar te kijken

Maandag 23 april, 12.00-15.00 uur - Koken met Gina
Onder (bege)leiding van een kookexpert maakt u een heerlijke en verantwoorde maaltijd.

Meer info en aanmelding: www.marikenhuis.nl

Het Marikenhuis vindt u aan de Slotemaker de Bruïneweg 163 in Nijmegen.

Pelgrimswandeling Ressen

RESSEN - Op zaterdag 7 april is de volgende Pleisterplaats Pelgrimswandeling in de prachtige omgeving van Ressen, Lent en Bemmel.

Vanaf 9.30 uur is de kerk in Ressen (Kerkenhofstraat 3) open voor koffie en een meditatief moment. We vertrekken om 10.00 uur.
We lopen deels in stilte en onderweg vinden waardevolle ontmoetingen plaats. Halverwege is er een pauze, bij terugkomst eten we een broodje/lunchpakket dat je zelf hebt meegenomen.

Opgave is niet nodig. Het programma wordt als het nodig is aangepast aan het aantal deelnemers, zodat de stilte en de ontmoeting mogelijk blijft.