De Liemers Helemaal Goed Courant

20 mei 2020

De Liemers Helemaal Goed Courant 20 mei 2020


Gratis onlinetraining voor werkzoekenden

Het team van Interstap Westervoort. Van links naar rechts: Linda Jansen, Marianne Evers, Henri Sanders en Niels Schoterman. (foto: PR)

LIEMERS - Door de coronacrisis neemt de werkloosheid in de Liemers toe. Een nieuwe onlinetraining helpt werkzoekenden bij het vinden van een baan. Doordat afstand houden nu het devies is, is persoonlijke ondersteuning lastig. Daarom heeft re-integratiebedrijf Interstap in Westervoort in overleg met Regionale Sociale Dienst (RSD) de Liemers een gratis onlinetraining ontwikkeld.


Deelnemers leren in vijf keer twee uur hoe ze een baan kunnen vinden die bij hen past, vertelt Interstap-directeur Henri Sanders. Het bedrijf heeft sinds 2015 een vestiging in Westervoort en slaagde er de afgelopen jaren in Westervoort in 70 procent van de doelgroep aan het werk te helpen. Sanders: “Ons probleem is dat live-begeleiding nu niet mogelijk is. Daarom hebben we deze onlinetraining bedacht.”


De training bestaat uit diverse onderdelen en opdrachten. Een sollicitatiebrief schrijven, maar ook goede profielen op LinkedIn, Facebook en Instagram. De cursus wordt afgesloten met een ‘pitch’; deelnemers vertellen in twee minuten wie ze zijn en welke ervaring ze hebben. Zo kunnen werkgevers een eerste selectie maken. Henri Sanders: “Het is een moeilijke tijd, zeker voor mensen die door de crisis hun baan zijn kwijtgeraakt. Het is verstandig niet bij de pakken neer te gaan zitten. Bedenk eens hoe je je talenten anders of elders kunt inzetten.”


RSD de Liemers werkt mee door mensen met een uitkering door te sturen naar Interstap. De onlinetraining kan vanaf deze week worden gevolgd, ook door mensen zonder uitkering. Belangstellenden kunnen bellen met locatiemanager Niels Schoterman: 06 51046043.

Positiviteit zaaien in de LiemersLionsclub de Liemers steekt inwoners met ‘Sunny Side Up’ een hart onder de riem

De bewoners van het Droohuus in Duiven helpen vol overgave met inpakken


ZEVENAAR - In deze bizarre tijden is het belangrijker dan ooit om verbonden met elkaar te zijn. Lionsclub De Liemers wil daar graag een bijdrage leveren. Met de actie ‘Sunny Side Up’ steken zij alle inwoners van de Liemers een hart onder de riem.


Het idee is om bij 32.000 huishoudens in de hele Liemers huis-aan-huis enveloppen te gaan bezorgen. In deze envelop zitten zonnebloempitten die zij kunnen zaaien. Zonnebloemen groeien naar het licht, vandaar de naam ‘Sunny Side Up’. Yvo Geutjes van de Lionsclub legt uit hoe het idee is ontstaan. ‘”Mijn kind kwam terug van school met een briefje voor een wedstrijd ‘Wie krijgt de grootste zonnebloem?’ Normaal zijn wij rond deze tijd met de club bezig met de houthakactie, maar die kon vanwege alle omstandigheden helaas niet doorgaan. Online waren we vervolgens aan het brainstormen over een nieuw idee, toen kwam dit in me op!’’ Met deze actie bereikt Lionsclub de Liemers werkelijk iedereen, van jong tot oud. ‘’Wij willen de zonnige kant laten zien, het is absoluut geen verdienmodel. Voor deze actie hadden wij natuurlijk ontzettend veel zonnebloempitjes nodig, de firma Staring in Groessen heeft hier ook een bijdrage voor geleverd’’, vertelt Yvo. Om het initiatief te realiseren werkt de Lionsclub samen met verschillende kleine zorgondernemers. Zo ook met zorgboerderij ‘De Ooijsebrug’ in Groessen. Dankzij corona kunnen mensen met een verstandelijke beperking daar momenteel niet werken. ‘’De boerderij is van de één op de andere dag gesloten, dit is een belangrijke plek in het leven van de cliënten, voor hen is dit heel ingrijpend’’, aldus Ben van Schaik, eigenaar van De Ooijseburg. De zonnebloemactie is een leuke afwisseling en afleiding voor een aantal van de cliënten. Zij mogen namelijk deze pitten thuis gaan inpakken, zodat ze vervolgens naar de huishoudens kunnen. “Wij vinden het ontzettend fijn dat wij een bijdrage kunnen leveren aan dit positieve project”, aldus Ben. Rond Hemelvaart worden de zonnebloempitten rondgebracht. Vervolgens hoopt de Lionsclub dat mensen via Facebook contact met elkaar houden door foto’s te posten van de zonnebloemen. Uiteindelijk gaat ‘Lionsclub de Liemers‘ uitdagingen en prijsvragen organiseren zoals leuke foto’s, gedichtjes en wie uiteindelijk de hoogste zonnebloem heeft. “Zo zaaien we ook in deze periode flink wat positiviteit in de Liemers”, besluiten Ben en Yvo.

Jongens en meisjes sporten weer!

MD4 van Westerduiven storten zich tijdens de training vol opgave op hun partijtje. (foto: Demi Zewald)

DUIVEN/ZEVENAAR - Kinderen kunnen na weken thuis zitten eindelijk hun buitensport weer oppakken. Zoals bij hockeyvereniging M.H.C. De Westerduiven en voetbalvereniging DCS. In totaal konden bij beide sportclubs in de eerste week al weer zeshonderd kinderen met plezier trainen.


Wél moesten de sportverenigingen veel nieuwe regels opstellen. Clubs moeten zich namelijk houden aan de richtlijnen van het RIVM en de sportbond en gemeentelijke protocollen. Om aan al die eisen te voldoen bleek een behoorlijk kluif bij beide clubs. Na zorgvuldig alles doorlopen te hebben lukte het zowel DCS als Westerduiven om de poorten van de club weer open te zetten voor de jeugd. Een impressie van een woensdagavond.
Als de kinderen tot en met twaalf jaar aankomen bij Westerduiven staat er een begeleider bij het hek. Deze zorgt ervoor dat alleen de spelers naar binnen gaan. Ouders mogen niet mee. Voor kinderen van 13 tot en met 18 jaar gelden andere regels, zij mogen direct naar het veld zonder begeleider. Op het veld staat de trainer al te wachten. De kinderen tot en met twaalf jaar hoeven geen 1,5 meter afstand te houden van elkaar, dus ze mogen ook gewoon partijtjes doen. Wel wordt erop gelet dat de trainer op een goede afstand. Tijdens de training lopen er corona-coördinatoren rond die opletten of iedereen zich houdt aan de afgesproken afstand en na afloop kunnen de kinderen het veld verlaten en worden ze door dezelfde begeleider weer naar de poort gebracht. De kinderen vanaf dertien jaar mogen zelfstandig van het veld. Iedereen moet zich wel aan de afgesproken looproutes houden. De kantines, wc’s en kleedkamers zijn dicht. Dat heeft te maken met het feit dat op deze plekken mensen in grote groepen bij elkaar kunnen komen. Alle kinderen trainen één keer in de week. Hierdoor kunnen zoveel mogelijk kinderen trainen en zit er genoeg tijd tussen een oude en een nieuwe groep. Per keer spelen er twee teams op verschillende velden. Bij DCS gaat het ongeveer net zo. Bij de Zevenaarse voetbalclub moeten de kinderen voor en na de training de handen desinfecteren en worden ze eveneens met een begeleider in groepjes naar het veld gebracht. Westerduiven laat daarnaast ook kinderen toe die geen lid zijn van de vereniging. Deze kinderen kunnen gratis meetrainen tot het nieuwe seizoen. De hockeyclub wil er zo voor zorgen dat ook kinderen kunnen trainen die normaal binnen zouden sporten. Ook doet de sportvereniging mee met Sjors Sportief. Hier kan iedereen uit groep 1 t/m 8 aan meedoen op 10 en 17 juni.

Beste lezer, het is voor mij weer even geleden dat ik het voorwoord schrijven mocht en er is sindsdien veel veranderd. Zonder een causaal verband te trekken tussen recente omstandigheden en mijn onthouding van het schrijven, probeer ik het toch maar weer eventjes op te pakken. Alle gekheid op een stokje; we leven in gekke tijden, maar dat hoort U al voldoende. Sinds de afgelopen persconferentie kennen wij weer een licht aan het eind van de tunnel, iets waarvan we helemaal vergeten waren dat het ook nog bestond. Ik mis een hoop, maar ik hoop het missen niet te missen. Veel vanzelfsprekendheden blijken belangrijker voor ons te zijn dan we dachten, dus laten we nooit meer vergeten hoe belangrijk de meest simpele dingen kunnen zijn. Deze krant bevat goed nieuws. Neem de actie Sunny Side Up van Lionsclub ‘De Liemers’. Ook bij u vallen deze week de zonnebloempitten op de deurmat inclusief een opbeurende boodschap. Demi ging op visite bij de Westerduiven om te zien hoe de jongste kids zich na weken thuiszitten weer konden uitleven op het hockeyveld. Casper maakt onderweg een foto van blije kinderen die weer naar school gingen. Lara sprak met Ferdi Eenkhoorn van Kunstwerk! Muziekschool over online muziekles geven. Ondanks alles gaan zijn lessen gewoon door, zij het op een andere manier. Kyra zag met eigen ogen hoe de opknap van begraafplaats ’t Heijlige Lant in twee jaar tijd gestalte heeft gekregen. Ze trof er Leroy Verhagen, een trotse projectleider, die sprak van een geweldige samenwerking tussen alle partijen: nabestaanden, inwoners van gemeente Duiven, de beheerder, de architect en de gemeente. En Linda sprak in Babberich op anderhalve meter met Nora Hofma, de verpersoonlijking van het cement van de samenleving: de vrijwilligers. En in Oud-Zevenaar hopen tal van parochianen op het behoud van de prachtige St. Martinuskerk. Wim Wismans vertelt in deze krant waarom dat van levensbelang is. Maar dat betekent niet dat er af en toe niet met zowel een lach als een traan mag worden teruggeblikt naar de leegte van de afgelopen weken. Een lach, een traan en een blik op betere vooruitzichten. Houd die betere vooruitzichten vast en geniet er straks des te meer van! Misschien komen wij elkaar na 1 juni wel weer eens tegen op een terrasje.

Ted Prost

Kunstwerk! op weg naar een nieuw begin


LIEMERS - Onlangs is de deur van de Volksuniversiteit (onderdeel van Kunstwerk!) aan de Vincent van Goghstraat voor de laatste keer op slot gedaan. Medewerker Robert Timmermans: “We denken terug aan een mooie periode in dit gebouw, maar we kijken ook vooruit: op naar de nieuwe stek in de Turmac Cultuurfabriek aan de Kerkstraat 27 in Zevenaar. Tijd om nieuwe herinneringen te maken. Vanaf 2007 ben ik op deze locatie werkzaam geweest en heb hier altijd met veel plezier gewerkt. Iedereen wist de weg naar deze locatie goed te vinden, hopelijk wordt dat straks aan de Kerkstraat ook zo”. Vanaf 1 juni zullen de cursussen langzaamaan hervat worden op de nieuwe locatie. Meer informatie: www.liemerskunstwerk.nl. Ook de bibliotheken zijn weer open uiteraard met inachtneming van de richtlijnen van het RIVM. Iedereen is weer van harte welkom om veilig en in goede gezondheid naar de bieb te komen. Wel zijn er aangepaste openingstijden: Zevenaar en Duiven: maandag tot en met vrijdag van 14.00 -17.00 uur, Westervoort: maandag, woensdag, donderdag en vrijdag 14.00-17.00 uur, Giesbeek: maandag en woensdag 13.00-16.00 uur, Lobith en Pannerden normale openingstijden.

Ja hoor. Kinderen mogen weer naar school. Wel in aangepaste vorm, maar dat mag de pret niet drukken. Ook bij moeder Angela die hoor zoontje en zijn vriendje na de eerste schooldag na de quarantaine bij hun school, IKC Remigius in Duiven, ophaalt. Mike en Milan vinden het allang best. Foto: Casper Assmann.

Van de redactie

Auteur: Demi Zewald

Processie Groessen

GROESSEN - Vorig jaar is in Groessen afscheid genomen van de traditionele processie. Sindsdien zijn er diverse vergaderingen geweest en is er met vertegenwoordigers vanuit het dorp Groessen en vanuit de kerk gekeken naar een nieuw opzet.


"Met betrekking tot de route hadden we al een mooi alternatief en de nieuwe opzet zou ook in de toekomst, wanneer er geen kerk meer gebruikt kan worden in Groessen normaal doorgang kunnen vinden. In de afgelopen maanden zijn er al diverse voorbereidingen gestart die we tijdens het laatste overleg hadden besproken. En toen kwam corona ertussen. Dat betekent dat we in een onze nieuwe opzet stopgezet zijn.

De processie staat gepland voor zondag 7 juni. Hopelijk is onze Intelligente lock-down dan weer wat versoepeld, maar daarmee zijn we nog steeds niet in staat om met 1,5 meter afstand tussen de mensen een goede waardevolle processie te houden.

Daarom hebben we in comité besloten (voorgesteld) om de processie dit jaar niet door te laten gaan. De redenen hiervoor zijn de volgende:

  1. Het ziet er niet naar uit dat we op 7 juni volledige bewegingsvrijheid hebben in Nederland. Indien we wel door zouden kunnen gaan, blijft in ieder geval de 1,5 meter afstand in geval van een processie moeilijk te waarborgen. Denkt u maar aan het baldakijn waaronder de priester loopt en dat door 4 mensen wordt gedragen.

  2. Stel dat we een o.k. zouden hebben, dan nog is de organisatie ervan schier onmogelijk. Door de huidige maatregelen kunnen er geen overlegsituaties komen voor 1 juni en daarmee zet je het instuderen van muziek door koren en korpsen als niet mogelijk. Daarmee zet je ook het betrekken van nieuwe partijen als school en sportverenigingen als onmogelijk doordat ze geen tijd krijgen om iets dergelijks op te zetten.
  3. Het verplaatsen naar een datum later in het jaar wordt erg moeilijk, door de diverse processies die al gepland staan in de Liemers, en door de agenda’s die de verschillende deelnemende partijen vast al hebben.

Deze zaken hebben ons ertoe doen neigen om een negatief advies te geven, op het doorgaan van de processie in Groessen dit jaar. Maar... van uitstel moet geen afstel komen, vandaar dat we wel duidelijk een aantal vervolgactiviteiten willen plannen.

Het vervolgen van de gesprekken over de inhoudelijke processie in de komende jaren. "Ik wilde wel iedereen die zich al beziggehouden heeft met de processie van dit jaar en daar ook al tijd en moeite in gestopt heeft hartelijk danken en hopen ook voor de processie van volgend jaar een beroep te kunnen doen op jullie inzet en ondersteuning. Hartelijk dank namens processiecomité Groessen."

Martin Jansen 1938-2020

De heer Martin Jansen. (foto: Ehbo Duiven) EHBO Duiven

DUIVEN - Martin Jansen, ons zeer gewaardeerd oud bestuurslid, voormalig instructeur en erelid van EHBO Duiven.


"Martin begon in 1976 na het behalen van het ehbo-diploma. Hij gaf zich op voor de kaderopleiding en slaagde in 1980 voor het instructeursdiploma. In 1977 startte Martin een wedstrijdgroep (met medewerking van meerdere leden). Diverse keren werden zij eerste in rayonwedstrijden en haalden zij ook op districtsniveau de eerste plaats. Op landsniveau kreeg Martin de commandantsprijs. Van 1976 tot 1986 leidde hij Jeugd A en B op.

Jarenlang gaf hij ook les bij Ehbo Didam. Tijdens ons 50-jarig bestaan in 1989 werden honderden duimen op initiatief van Martin in verband gedraaid om reclame te maken. In de jaren '80 heeft hij mensen van Ehbo Duiven gemotiveerd en gestuurd om snel inzetbaar te zijn in samenwerking met Gemeente Duiven en Brandweer. Martin heeft een aantal jaren geleden, samen met B. Kampes, D. Klop en enkele andere leden, de vereniging nieuw leven ingeblazen. Daarnaast was hij de stuwende kracht in het verbeteren van de samenwerking tussen Liemerse ehbo-verenigingen. Als dank voor zijn inzet heeft hij op 26 april 2019 een Koninklijke onderscheiding ontvangen: 'Lid in de Orde van Oranje Nassau'. Hij was eerder al onderscheiden door de Nationale Bond Ehbo met het Bondskruis Eerste Klasse Goud. In de algemene ledenvergadering van 2019 droeg hij zijn secretarisfunctie over en liet, na 43 jaar actieve inzet, de vereniging los voor een welverdiend pensioen. Wij zullen hem herinneren als een open, humorvolle man, die altijd net een stapje verder ging", aldus de Ehbo Duiven.


2Switch Westervoort weer open voor bezoekers


WESTERVOORT - Vanaf dinsdag 19 mei is kringloopwinkel 2Switch aan Het Vergun 17 weer geopend voor bezoekers. Zowel de winkel als de aanname goederen zijn vooralsnog geopend voor bezoekers van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur.


De openingstijden kunnen in een later stadium verruimd worden. Actuele openingstijden worden via de website van 2Switch en de social media kanalen van 2Switch gecommuniceerd.

Vanaf 19 mei kunnen ook ophaalafspraken ingepland worden voor data vanaf 26 mei. Ophaalafspraken kunnen telefonisch of online ingepland worden via de website van 2Switch. Het is vooralsnog niet mogelijk om langer dan twee weken vooruit te plannen.

Veiligheid is nu het belangrijkste. 2Switch werkt volgens de richtlijnen van het RIVM om de kans op besmetting voor bezoekers en medewerkers te voorkomen.

Vanwege het coronavirus besloot 2Switch in maart alle winkels te sluiten, waaronder die in Tiel en de inzameling van bruikbaar huisraad tijdelijk stop te zetten om zo de gezondheid van medewerkers en klanten te kunnen waarborgen. Sindsdien is met een beperkte groep medewerkers nog een beperkt aantal diensten en activiteiten voortgezet (waaronder AFAC, Best-tas en het ophalen en sorteren van textiel). Met de nodige aanpassingen in de winkels zoals looprichtingen en schermen bij de kassa’s en duidelijke voorzorgsmaatregelen kan 2Switch nu wel deze veiligheid bieden.

H. Andreaskerk Groessen

Vieringen: Via het YouTube kanaal van de parochie kunt u op zondagmorgen om 09.30uur de euch.vie. door pastoor Thanh Ta in de Andreaskerk te Zevenaar volgen. Ook te beluisteren via de radio van RTV-Favoriet (KPN kanaal 1019, Ziggo kanaal 36). De opgegeven intenties van de diverse geloofsgemeenschappen worden meegenomen.


Intenties: 9-5-20: Dora en Harrie Smits, Theodorus en Riek van Ditshuizen-Peters, familie Kloppenburg, Bertus Driessen, ouders Aleven-van Uum, Wim en Lies Melchers-Derksen, zr.Andrea Roelofs, Rieky Roelofs, Jan en Johanna Berendsen-van Dalen, Bertus en Leike van Bethray-Winters, ouders Vermeulen Kiewiet en Theo, Gerrit Derksen, Maria Nass-Uffing, ouders Bloemberg-Witjes, The en Marieke Scholten, Bernard en Mientje Bouman-Driessen, Hans en AnneMiek Buhler-Sommers,vader en moeder Staring,Bennie Derkzen, Bernard en Marie van Onna-Aleven, Theo en Willy Roordink-Meister en Ralf, Wim en Stien Bisseling-Roordink, Nol en Leida de Haan-Witjes,ouders Thuis-van Aalten,Joep Derksen en Mientje,Theet van Keulen, Jan Elfrink, jaargedachtenis Bertus Janssen, ouders Dikker-Berntsen - Theo en Joop,ouders Bosman-Gertsen,ouders H.Derksen-Bloem,Hennie Diny van Kempen en Willy,ouders Lentjes-Beudel - Piet en Patricia, ouders Moorman-Bloemberg,ouders Roordink-van der Velden en Norbert,Frieda Lucassen-Roordink, ,Leida Bruns-Derksen, Dora Derksen-Scholten, Willy Aaldering, Doortje Driessen.

Judo Groessen hervat training

Onderdeel training bij Liemers Outdoor en Survival. (foto: Marga van Ditshuizen) marga van ditshuizen

GROESSEN - Ondanks dat er binnen nog niet gesport mag worden heeft Judo Groessen de trainingen hervat. Ditmaal niet in de eigen Ddojo, maar op het veld achter de dojo en op locatie bij Liemers Outdoor & Survival.


Met een attractief oefenprogramma waarbij conditie, kracht en vaardigheden voorop staan, wordt hiermee en prima alternatief geboden voor de reguliere lessen! Uiteraard worden de richtlijnen van het RIVM in acht genomen.

"Heb je interesse in judo of jiu jitsu? De eerste drie lessen zijn vrijblijvend! Neem voor meer informatie een kijkje op www.judogroessen.nl of bel 0316 529221."

2Switch Westervoort weer open voor bezoekers

WESTERVOORT - Vanaf dinsdag 19 mei is kringloopwinkel 2Switch aan Het Vergun 17 weer geopend voor bezoekers. Zowel de winkel als de aanname goederen zijn vooralsnog geopend voor bezoekers van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur.


De openingstijden kunnen in een later stadium verruimd worden. Actuele openingstijden worden via de website van 2Switch en de social media kanalen van 2Switch gecommuniceerd.

Vanaf 19 mei kunnen ook ophaalafspraken ingepland worden voor data vanaf 26 mei. Ophaalafspraken kunnen telefonisch of online ingepland worden via de website van 2Switch. Het is vooralsnog niet mogelijk om langer dan twee weken vooruit te plannen.

Veiligheid is nu het belangrijkste. 2Switch werkt volgens de richtlijnen van het RIVM om de kans op besmetting voor bezoekers en medewerkers te voorkomen.

Vanwege het coronavirus besloot 2Switch in maart alle winkels te sluiten, waaronder die in Tiel en de inzameling van bruikbaar huisraad tijdelijk stop te zetten om zo de gezondheid van medewerkers en klanten te kunnen waarborgen. Sindsdien is met een beperkte groep medewerkers nog een beperkt aantal diensten en activiteiten voortgezet (waaronder AFAC, Best-tas en het ophalen en sorteren van textiel). Met de nodige aanpassingen in de winkels zoals looprichtingen en schermen bij de kassa’s en duidelijke voorzorgsmaatregelen kan 2Switch nu wel deze veiligheid bieden.

Spontane online ‘Das Groessen Kwis’trekt 250 deelnemers

Op de foto de familie Van Kempen die thuis meedoet aan de quiz.

GROESSEN - Het idee ontstond een week eerder. Waarom zouden we geen online dorpsquiz organiseren? In een week tijd zette de Stichting Das Groessen een quiz in elkaar waaraan zaterdagavond door liefst 250 deelnemers werd deelgenomen. De livestream via Facebook werd door ruim tweeduizend mensen bekeken.


Dorpsvragen, filmpjes, algemene vragen. Alles kwam in de quiz voorbij. Met veel humor. Zelfs de kersverse burgemeester Huub Hieltjes had vragen ingesproken en ook de historische filmfragmenten vielen in de smaak. De quiz werd uitgezonden via Facebook en kon ook gevolgd worden door mensen die niet met Facebook bekend zijn. De presentatie was live in handen van Sjoerd Geurts, tevens voorzitter van stichting Das Groessen. “Het was een echt Groessens feestje met louter Groessense vragen doorspekt en veel humor”, vertelt Geurts. “We hoopten op vijftig deelnemers. Het werden er 250. Onvoorstelbaar voor een evenement, waar we een week geleden nog niet eens over nadachten.”


In de Groessense huiskamers werd met gezinnen gekeken naar de livestream op laptop of smart-tv. Met de smartphone kon ieder gezinslid via het ingenieuze systeem Kahoot live zelf de antwoorden geven, waardoor er binnen de huiskamers ook nog eens een familie competitie ontstond.
De eerste vijf deelnemers in de eindrangschikking vielen in de prijzen, die werden gekocht bij Groessense ondernemers. “Jarenlang kloppen we bij de bedrijven aan voor sponsoring. Dit was een mooi moment om een keer wat terug te doen."

De winnaars: 1. Renzo Meijer, 2. Familie van de Born, 3. Sandra Boss, 4. Familie Nieuwland, 5. Annemarie Uffing.

Bier met een doel in de bierpreuvenement@home bierbox

ZEVENAAR - De zevende editie van het Bier Preuvenement is een jaartje uitgesteld, of toch niet helemaal? Om het evenement niet helemaal aan ons voorbij te laten gaan hebben we in samenwerking met de deelnemende brouwerijen een Bier Preuvenement@home bierbox samengesteld.


In de bierbox zitten zes verrassingsbiertjes die op zaterdag 6 juni bij de mensen thuis bezorgd wordt (bezorging rondom Zevenaar en er zijn 50 dozen beschikbaar). Deze zijn te bestellen via info@bierpreuvenement.nl.

De deelnemende brouwerijen zijn: Brouwerij De Brouwerick, Bierbrouwerij Wentersch, Bierbrouwerij DAVO, Brouwerij Biberius, Jongbloed Cerveza Abogados Fiscales, Brouwerij de Snor, Alderbastend Bieren, Brouwerij Hootch, Leroy Brown Brewery. Zo kan er deze dag toch nog een beetje geproefd worden.


Bier met een doel

Dit jaar zou er een hele speciale brouwerij aanwezig zijn geweest. Jongbloed Cerveza Abogados Fiscales is niet zomaar een biermerk. Bedacht, op een terrasje in Spanje begin 2019, door een fiscaal jurist die van bier en een leuke uitdaging houdt. In het eerste jaar hebben zij 5.000 liter bier gebrouwen en verkocht. 2020 is het jaar waarin er nieuwe smaken bier zijn bijgekomen en nog worden ontwikkeld. Momenteel bestaat het assortiment uit drie smaken en komen er voor oktober nog twee bij. Alle bieren hebben fiscaal gerelateerde namen waarbij de knipoog niet vergeten is.

De opbrengsten van het bier via de Jongbloed Foundation gaat naar goede doelen in Twente. De Foundation steunt kind-gerelateerde doelen, waarbij de focus ligt op kinderen uit gezinnen die zich in een lastige financiële situatie bevinden. In 2019 is er via deze weg 4.500 euro opgehaald voor vijf projecten. Zo combineren zij heerlijke bieren met een maatschappelijk doel.

Een biertje van Jongbloed Cerveza Abogados Fiscales zit ook in de Bier Preuvenement@home bierbox, zodat ook wij (vooral in deze tijd) ons steentje bijdragen aan dit mooie doel. Ook zij kijken uit naar volgend jaar 2021 waarin er hopelijk weer een live editie van het evenement kan plaatsvinden.


Nog meer nieuws

En er is nog meer nieuws. Spontaan hebben twee hoofdsponsors zich aangemeld! Hoe bijzonder is dat?Hier zijn wij natuurlijk supertrots op, dat het Bier Preuvenement zo positief op de kaart staat.

De nieuwe hoofdsponsors voor 2021 zijn Wichhart Zonwering en Aron Jacobs Schilderwerken. "Namens de organisatie super bedankt! Wij zijn hier erg blij mee. Wij kijken weer uit naar volgend jaar om hopelijk in goede gezondheid samen met elkaar te genieten van de gemoedelijke sfeer, de speciaalbieren, het lekkere eten, en livemuziek met de band Jam of Gypsys. Tot volgend jaar 6 juni 2021."

Het Anderhalve-Meterorkest

Optreden Anderhalve-Meterorkest. (foto: Fr Willemsen)

PANNERDEN - Muzikale klanken klonken er op het binnenplein bij de Pannerd en bewoners van de Claudius Civilistraat en Pastoor Brugmanstraat. Zondagmiddag 3 mei werd voor de derde keer muzikaal onthaal geboden door MoniCare zorg Pannerden.


Tekst en foto: Frans Willemsen


Dit keer werd de muzikale omlijsting verzorgd door het Anderhalf Meter Orkest uit Zevenaar die op hun beurt de bewoners trakteerden met nummers van Hello Marijlon, Rauschende Birker,en Mono Schein aan de Eger. Dit orkest heeft al op diverse plaatsen gespeeld voor de afdelingen van Liemerije Duiven en Zevenaar.

Het orkest dat zich Anderhalve noemt, trekt zich het lot van de bejaarde bewoners in de Liemerse zorgcentra erg aan. "Door op deze manier omgaan met het isolement van vele bewoners willen wij graag met ons orkest met onze muzikale noten troosten. Tijdens de show die om 15.00 uur startte met het eerste nummer Hello Marijlon bracht bij de bewoners veel deugd naast ontspanning. MoniCare dankt de muzikanten naast alle groepen die zijn geweest treden gratis op."


Belangrijke wijziging

Let op! Omdat De Liemers Helemaal Goed Courant niet meer in het weekend van iedere oneven week verschijnt, maar op de woensdag van iedere oneven week, is de deadline voor het aanleveren van persberichten gewijzigd.


De deadline ligt tegenwoordig op maandag 12.00 uur, in diezelfde oneven week. Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw regio? Dan stuurt u uw bericht eenvoudig in via onze website www.gemeentenieuwsonline.nl Uw bericht zien we, eventueel voorzien van een rechtenvrije foto, met belangstelling tegemoet! Heeft u vragen? Belt u dan gerust even: 0481-464770, we helpen u graag verder.

Geloofsgemeenschap Sint-Martinus Oud-Zevenaar

OUD-ZEVENAAR - Kerkberichten week 21 van 23 mei tot en met 29 mei 2020. Vanwege de coronamaatregelen vervallen alle vieringen in de geloofsgemeenschappen tot eind mei 2020.


Als alternatief kan men voorlopig iedere zondag om 9.30 uur een viering in privésetting volgen via het YouTube-kanaal van de parochie of via de radio op RTV Favoriet. De reeds opgegeven intenties van de geloofsgemeenschappen zullen daarin gelezen worden.


Voor het weekend van zaterdag 23 mei eo zondag 24 mei zijn er geen intenties opgegeven voor geloofsgemeenschap Sint-Martinus Oud-Zevenaar. Mededeling: Overleden op woensdag 29 april in de leeftijd van 86 jaar de heer Herman Willemsen, wonende aan de Babberichseweg, Oud-Zevenaar. Zijn crematie was op maandag 4 mei te Doetinchem. Herman is 30 jaar koster geweest in de geloofsgemeenschap Sint-Martinus Oud-Zevenaar.

Duo-fietsen even niet, wel voor echtparen en huisgenoten

Voorzitter Gerard Rutgers op de duo-fiets. (foto: Marja Arnoldussen)

LIEMERS - "Afgelopen jaar zijn we vanuit stichting Duo-Fietsmaatjes Duiven-Westervoort druk bezig geweest om geld in te zamelen om een duo-fiets aan te kunnen schaffen. En: het is ons gelukt! We beschikken sinds kort over een prachtige duo-fiets. Voor alle donaties: ontzettend bedankt!"

"Maar dan breekt de coronacrisis uit, waardoor we vervolgens geen meter kunnen fietsen. Hoe verschrikkelijk jammer is dat. Maar gezondheid gaat natuurlijk boven alles!

Als bestuursleden, Manon Broers, Aart van Veldhuizen en Gerard Rutgers, hadden wij ons een heel andere start voorgesteld. We laten ons niet zomaar uit het veld slaan. Inmiddels is onze website www.duofietsmaatjes.nl in de lucht. Op deze site staat de nodige informatie over het duo-fietsen.

Wilt u graag weer kunnen fietsen? Hoe fijn is het om weer de wind door de haren te voelen, genietend van de mooie omgeving van Duiven, Westervoort, Loo en Groessen? Of wilt u graag iets voor een ander betekenen en zelf actief blijven? Ga duo-fietsen! Op onze website staat aangegeven hoe u zich bij ons kunt aanmelden. Ondanks dat we nu niet mogen fietsen kunt u zich al wel bij ons aanmelden.

Er is één uitzondering. Door de coronacrisis is het duo-fietsen alleen voor echtparen en huisgenoten mogelijk. Iets voor u beiden? Of samen met uw zoon of dochter? Gezellig naast elkaar zittend en weer fietsend. Er samen op uit, samen mobiel!

Heeft u interesse? Aanmelden kan via onze website www.duofietsmaatjes.nl of bel
06 41747436."

Meidenvoetbal SVO DCS/OBW

ZEVENAAR - De tijd dat voetbal alleen iets voor jongens en mannen was is echt voorbij. Al jaren is meisjes/dames voetbal de snelst groeiende sport in Nederland. De Zevenaarse clubs v.v. DCS en s.v. OBW hebben hierop ingespeeld door de krachten te bundelen.


Sinds 2019 zijn zij de samenwerking aangegaan en is de SVO (Samenwerking Vrouwen/meiden Opleidingen ontstaan. Een samenwerking waarbij de leden van beide verenigingen samenkomen in de SVO. Zodoende kunnen alle vrouwen en meiden voetballen op hun eigen niveau en binnen hun eigen leeftijdscategorie.

Op dit moment heeft de SVO in elke leeftijdscategorie minimaal één team en zelfs bij enkele leeftijdscategorieën twee teams. Daarnaast zijn ze altijd op zoek naar nieuwe meiden die actief met het voetbal aan de slag willen gaan.

"Ben jij een enthousiaste meid/dame die er over nadenkt om te gaan voetballen of die wellicht toe is aan een nieuwe uitdaging, meld je dan aan! Je kunt altijd de eerste maand gratis op proef meedraaien om daarna aan te geven of jij je bij onze clubs aansluit. Aanmelden of voor vragen kunt u contact opnemen met Maarten Kuppensm.kuppens@rijnijssel.nl."

DuReVo zegt: Hou vol!

Voor- en achterkant bestelde flesjes. (foto: Clubdouchegel) Clubdouchegel

DUIVEN - 'Hou vol' en als ondersteuning heeft het bestuur van de Duivense Recreanten Volleyballers haar leden een leuk flesje douchegel verstrekt.


Vanzelfsprekend zitten onze leden niet stil en heeft de trainer in deze coronatijd-19 extra 'thuisvolleybaloefeningen' voorgesteld met de aanname dat deze oefeningen meerdere keren per dag worden uitgevoerd. Na afloop van deze intensieve oefenstof wordt er natuurlijk gedoucht, helemaal noodzakelijk in deze tijd waarin hygiëne extra belangrijk is. De douchegel komt dan goed van pas.

DuReVo zegt: Hou Vol(leybal), blijf bewegen en tot, zodra het weer kan, op de volgende trainingsavond.

Turn(st)ers buiten aan de slag

Selectie 3/4 divisie tot en met 12 jaar.

ZEVENAAR - Helaas mag er nog steeds niet in de zaal gesport worden, maar de meiden en jongens van gymnastiekvereniging Thor-Zwaluwen laten zich niet kennen en gaan dan ook gewoon lekker buiten aan de gang.


Uiteraard alles volgens de richtlijnen van het RIVM en de protocollen van het NOC/NSF. De leden en trainsters zijn ontzettend blij dat ze weer iets kunnen doen en de kinderen weer zien.

11 / 28

Parochiebestuur, sluit de kerk in Oud Zevenaar niet!St. Martinuskerk is uitermate geschikt voor bijzondere vieringen

Het gebouw staat niet voor niets op de Nationale MonumentenlijstOUD-ZEVENAAR – Als het aan het bestuur van de Willibrordusparochie ligt is de St. Martinuskerk in Oud-Zevenaar één van de negen kerken binnen deze parochie die op 1 januari 2021 de deuren moet sluiten. Tot verdriet van parochiaan Wim Wismans en veel dorpsgenoten. Zij richtten recent de stichting St. Martinuskerk Oud-Zevenaar op om de historische kerk open te houden.

De St. Martinuskerk ligt aan de dijk in het dorp Oud-Zevenaar en is gebouwd omstreeks 1345


De St. Martinuskerk ligt aan de dijk in het dorp Oud-Zevenaar. De prachtige karakteristieke kerk op deze unieke locatie is gebouwd omstreeks 1345, maar de geloofsgemeenschap en de kerk bestaan al veel langer. Wismans: “Het Katholieke geloof in de Liemers is in Oud-Zevenaar begonnen. Dat was al voor het jaar 900. Nog steeds kent het dorp een hele hechte geloofsgemeenschap, parochianen die veel belang hechten aan het kunnen houden van vieringen in hun eigen kerk. Als zelfstandige parochie St. Martinus zijn we betrokken geweest bij de fusie tot de Willibrordusparochie. Deze fusie is in zeer goede samenwerking met alle parochies gerealiseerd. ” Wismans begrijpt dat er kerken moeten sluiten of aan de eredienst worden onttrokken, maar het voornemen van de Willibrordusparochie om deze kerk te sluiten kwam hard aan. “Er is geen goede communicatie geweest en onderbouwing ontbreekt.”


Geweldige akoestiek

Hij vervolgt: “We hebben een prachtig kerkgebouw met een geweldige akoestiek. Deze leent zich ook heel goed voor bijzondere vieringen. We hebben in onze kerk onder andere de vierjaargetijdenvieringen op Goede vrijdag en drie zondagmiddagen. Maar we willen ook dat uitvaartvieringen mogelijk blijven. We hechten er veel waarde aan dat nabestaanden op een mooie en waardige, persoonlijke manier afscheid kunnen nemen van de overledene. In een bungalow nabij de kerk zit ons secretariaat en daar is ook een mooie aula waar een overledene opgebaard kan worden. De nabestaanden hebben tijdelijk de beschikking over de sleutel van het aulagedeelte, zodat ze op elk gewild moment hun dierbare gestorvene kunnen bezoeken. Op korte afstand van de kerk is de begraafplaats. Verder is onlangs ook een crematorium in Oud Zevenaar gerealiseerd. Daar hebben we ook contact mee, zoals met elke begrafenisondernemer. Zulke gelegenheden, maar ook schuttersfeesten, zijn belangrijk voor onze gemeenschap.”


Goed voorstel

De St. Andreaskerk in Zevenaar is door het parochiebestuur aangewezen om straks de hoofdkerk te worden. Deze is gebouwd in de 15e eeuw en staat op de markt in het centrum. Er is geen strijd of concurrentie tussen de geloofsgemeenschappen onderling. Beide kerken kunnen juist heel goed naast elkaar bestaan vindt Wismans. Natuurlijk zal er dan alleen in één van beide kerken erediensten worden gehouden beseft hij. “Met een goed voorstel en dit binnen de regels van het Bisdom, is veel mogelijk. De Eucharistievieringen kunnen in de St. Andreaskerk plaatsvinden en bijzondere vieringen in onze kerk. Maar als de St. Martinuskerk hoofdkerk zou moeten worden om open te kunnen blijven, dan is dat voor ons zeker geen punt.”


Glas-in-loodramen

Eenmaal gesloten kerken worden afgebroken of krijgen een andere bestemming. Dat is onder andere afhankelijk van de cultuurhistorische waarde van het gebouw. Wismans: “In Arnhem en in diverse plaatsen zijn goede voorbeelden van kerkgebouwen die een andere bestemming hebben gekregen. Zo zijn bij een kerk in Arnhem de buitenmuren en plafond intact gebleven, maar de binnenruimte is omgebouwd tot bijvoorbeeld kantoor- en vergaderruimte. Maar de St. Martinuskerk leent zich daar niet voor vanwege de grote pilaren in het middenschip en omdat de mooie glas-in-loodramen, gemaakt door Joep Nikolas, dan niet meer goed zichtbaar zouden zijn. Dat zou ook zonde zijn van onze kerk. Als de zon schijnt door de glas-in-loodramen… ja dat is toch fantastisch.”


Bezwaar

In het bestuur van de stichting St. Martinuskerk Oud Zevenaar zitten vertegenwoordigers van het verenigingsleven van Oud Zevenaar. Wim Wismans is voorzitter. De stichting is zeer blij met de ondersteuning van iemand die ervaring heeft met het herbestemmen van kerken. Wismans: “Zo’n stichting is nodig om met de nodige kracht bezwaar te kunnen maken tegen het voornemen van het parochiebestuur, maar het allerbelangrijkste is hoe we de kerk en haar directe omgeving tot iets tastbaars kunnen maken ten voordele voor ons dorp. Er zijn gesprekken geweest met het gemeentebestuur van Zevenaar en met een medewerker van de Provincie Gelderland en die staan achter ons voornemen om de St. Martinuskerk open te houden. De provincie Gelderland vindt de kerk ook ontzettend mooi. Het gebouw staat niet voor niets op de Nationale Monumentenlijst. Ook is de provincie enthousiast over de combinatie met het toerisme. Als stichting hebben we twee bijeenkomsten georganiseerd, waarvan er jammer genoeg maar één van is doorgegaan vanwege de coronaperikelen. Tijdens deze voorlichtingsbijeenkomst over de toekomst van onze kerk, begin maart in Ooy, was er ook een bestuurslid van het parochiebestuur aanwezig. Hij kreeg de kritische noot van de aanwezigen mee: ‘Hoe kunnen jullie nou voor de St. Andreaskerk als hoofdkerk kiezen, terwijl er zo’n mooie historische kerk in Oud-Zevenaar staat?’”


Andere dorpen

In verschillende andere dorpen lopen initiatieven om hun kerk een goede herbestemming te geven. Wismans geeft hierbij aan dat hij samenwerking met andere geloofsgemeenschappen niet zo zinvol vindt, omdat de plaatselijke situaties zo verschillend kunnen zijn. Wel is telefonisch contact belangrijk om ervaringen uit te wisselen. “Plannen maken doet ieder voor de eigen kerk, maar als het nodig is weten we elkaar te vinden. Ik hoop dat onze geloofsgemeenschap handvaten krijgt om overeind te kunnen blijven, de kerk open wordt gehouden voor bezoek en bijzondere vieringen en dat de geloofsgemeenschap zich betrokken blijft voelen bij de parochie. Dat is onze grote wens.”

Alie Engelsman

‘Samen tot iets moois komen’Renovatie begraafplaats ’t Heijlige Lant bijna afgerond


DUIVEN – De twee jaar durende renovatie van begraafplaats ’t Heijlige Lant nadert haar voltooiing. Een trotse projectleider Leroy Verhagen: “Ieder heeft zijn steentje bijgedragen: nabestaanden, inwoners van gemeente Duiven, de beheerder, de architect, de gemeente. Dat is essentieel in een project als dit: je hoopt dat je samen tot iets moois kan komen. Dat is zeker gelukt.”


De warme zomer in 2018 in combinatie met schimmel in de grond zorgde ervoor dat alle coniferen op begraafplaats ’t Heijlige Lant afstierven. Toen werd het tijd voor actie en is de renovatie begonnen, in september 2018. Leroy: “Een collega van mij heeft meteen een architect ingeschakeld en toen zijn we gestart, met twee fases: opruimen en opknappen. We zijn nu aan het einde van de laatste fase: alleen de puntjes moeten nog op de i.” Eind mei verwachten ze dat de begraafplaats helemaal klaar is. “Je wilt iedereen een mooie plek bieden om te rouwen. Gezien de reacties die we hebben gekregen, is dat zeker gelukt.”


Ontmoetingsplein

Hij vertelt wat er allemaal is gebeurd. “De paden waren aan vervanging toe, daar zaten veel kuilen in. De ouwe hagen en grote bomen moesten ook aangepakt worden.” Ook is de urnenmuur verplaatst, om in het midden een ontmoetingsplein te maken. “Daarvoor hebben we eerst alle nabestaanden persoonlijk een bericht gestuurd, over wat de bedoeling is.” Was er bezwaar, dan kon dat schriftelijk ingediend worden. Hij gebaart naar de houten pilaren van het plein die oplichten in het zonlicht, met aan de voet nog kleine plantjes. “Iedereen was het ermee eens en er is een mooi plein ontstaan.” Gelukkig zijn de werkzaamheden door de coronacrisis niet vertraagd. “Het enige is dat sommige leveringen, zoals de bankjes, wat later komen. De werkzaamheden konden op anderhalve meter afstand gewoon doorgaan.”


Informatieavonden

Bij de renovatie speelden de inwoners van gemeente Duiven en de nabestaanden een belangrijke rol. Eerst waren ze wel bezorgd erkent Leroy Verhagen. “Je gaat natuurlijk met grof materiaal aan de slag en het gaat hier wel om iemands graf,” verklaart hij. “Die onzekerheden hebben we gelukkig weg kunnen nemen door informatieavonden en alles van tevoren schriftelijk vast te leggen. En natuurlijk zagen zij ook in dat er iets moest gebeuren. Ook hebben we bij de nabestaanden en inwoners van de gemeente geïnformeerd: wat vinden zij belangrijk? Hierop zijn de hagen teruggekomen en het idee van de bankjes komt ook van hen. Zoals wethouder Ton Spaargaren het zegt: Begraafplaats ’t Heijlige Lant is gerenoveerd in het belang van de mensen die daar begraven zijn en hun nabestaanden. Het resultaat mag er zijn.”

De Liemers helemaal goed

Bert Frölich, de Verbinder (foto: Bas van Spankeren)


Deze tijd heeft wel iets moois. Even los van het leed. Er wordt namelijk heel veel gefietst, gewandeld en geskeelerd. Ook ik doe dat, wandelen en fietsen dan, want ja, je moet wat met al die vrijgekomen tijd. Voor iedereen is het wennen. Zijn we normaliter iedere avond drukdoende met activiteiten, vergaderingen en voorstellingen bezoeken, nu zijn we allemaal thuis. Gelukkig houden we het als gezin prima uit met elkaar en zijn er (nog) geen irritaties geweest. Wat is er dan zo mooi? Nou, de bewustwording van je eigen omgeving, de opbloeiende natuur, de druk zingende vogels en de ultra blauwe luchten. En dan waardeer je deze prachtige omgeving des te meer. Prima uit te houden de komende zomer. Want dat zal er wel inzitten. Gelukkig komt er zo langzamerhand ook weer wat ruimte voor het opstarten van activiteiten, ook bij onze organisatie, Kunstwerk!. De bibliotheek mag weer gedeeltelijk open en vanaf 1 juni mogen er weer muzieklessen en cursussen gegeven worden. Er kan weer gedacht worden aan het organiseren van wellicht een mooi zomerprogramma. Weliswaar aangepast, maar toch. We willen zo graag en binnen de grenzen zoeken we dan ook naar mogelijkheden. Want met ons aanbod kunnen we ook inspelen op de behoefte van iedereen die deze zomer thuis blijft en naar vertier zoekt. Wat dat betreft is dit ook een kans om onze regio te presenteren, want naast de prachtige natuur is er ook heel veel te beleven. En is de Liemers helemaal Goed!


De kern

Laag voor laag, stap voor stap
beitelen we door de marmeren lagen
die het kwetsbare gevangen houden

Zodra het kwetsbare
het preutse
zich eindelijk opent voor de wereld
bleek het aldoor
het mooiste
en realiseren we ons
de schoonheid
die zich schuilhield in het donker

Milou Sinke

Auteur: Kyra Sannes

Nieuw: Corona-portal voor de Euregio Rijn-Waal

REGIO - Vanaf deze week kan iedereen die wil weten welke regels er met betrekking tot corona in Nederland en Nordrhein-Westfalen gelden, terecht op het nieuwe tweetalige corona-portal van de Euregio Rijn-Waal. Het portal is rechtstreeks te bereiken via www.euregio.org/corona-update..“Er kwamen zoveel vragen binnen van mensen die zich afvroegen hoe de situatie in het buurland is, maar ook of de grenzen nog wel open zijn, of een weekendje weg over de grens nog mogelijk is, dat we hebben besloten om al deze informatie overzichtelijk te bundelen”, legt Euregio-voorzitter Ulrich Francken uit. Hij vervolgt: “Voor mij als burgemeester van Weeze is het heel makkelijk om bijvoorbeeld burgemeester Pelzer van Bergen op te bellen als ik een vraag heb. Dit is voor burgers en ondernemers een stuk lastiger, met het portal is de informatie nu voor iedereen tweetalig toegankelijk.”Het Portal informeert tweetalig over de maatregelen die gelden in Nederland en Nordrhein-Westfalen en houdt zich hierbij aan de officiële bekendmakingen van de Nederlandse en Nordrhein-Westfaalse overheden. Tevens is op het portal een overzicht te vinden van het aantal besmettingen, overledenen en genezen patiënten in alle lidgemeenten van de Euregio Rijn-Waal. Ook hiervoor wordt gebruik gemaakt van de officiële cijfers van het RIVM en de Kreise en steden in de Euregio Rijn-Waal.

“Met het portal hopen we ook de gevoelde nieuwe barrière tussen onze beide landen weg te nemen. De samenwerking tussen bijvoorbeeld Nederlandse en Duitse ziekenhuizen laat zien, dat het jarenlang investeren in goede contacten zich nu uitbetaalt. Alleen samen komen we uit deze crisis”, zo legt Ulrich Francken zijn motivatie uit om ook nu of misschien wel juist nu in te zetten op grensoverschrijdende samenwerking.

Geloofsgemeenschap H. Remigius Duiven

Mededelingen: Geachte Parochianen. In verband met het corona virus is de periode waarin geen vieringen kunnen plaatsvinden uitgebreid tot en met 31 mei (Pinksterweekeinde).


De opgegeven misintenties worden meegenomen in de zondagse privé-missen welke u kunt meevieren via ons eigen You Tube kanaal op zondagochtend om 9.30 uur. Voor aanvullende info betreffende het You Tube kanaal en andere info kunt u de website www.rkliemers.nl raadplegen. De Mariakapel en gedachteniskapel zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 9.00 – 17.00 uur. Het secretariaat is bereikbaar op de gewone openingstijden.


Gebedsintenties 23/24-05-2020: Gerrie Leenen-Arends, Willie Aaldering, Martin Jansen, Albert van Klaveren (Uitzending youtube donderdag 21 mei om 9.30 uur-Hemelvaartsdag)


Gebedsintenties 30/31-05-2020 Pinksterweekeinde: Ouders Jan en Riet Janssen-Berentsen, Els en Eeke Schampers, Ouders Jansen-Fontein, Ouders Hooijman-Holland, Ouders Staring-Franken, kinderen en kleinkinderen, Michel Thuyns, Bets Vuulink-Goris, Jan Meijer, Piet en Riek Jansen-Leijser en dochter Jolanda, Martin Jansen, Albert van Klaveren, Truus van Marwijk-van Dalen, Ouders van Marwijk-Rozendaal, Ouders Lintzen-de Ruyter, Grootouders/ouders Franken-Daams en familie, Grootouders/ouders Derksen-Jansen en familie, Dinie Hagen-van Swaaij. Jaargetijde: Gerrit Hagen, Truus Koenen-Cremer. (Uitzending youtube zondag 31 mei – 1e Pinksterdag om 9.30 uur)


Overleden: Albert van Klaveren in de leeftijd van 89 jaar.


Wij vragen uw aandacht voor het volgende:

Tijdens een reguliere viering vindt er altijd een collecte plaats, die in de huidige situatie, door het coronavirus, met een internetviering niet mogelijk is. U kunt echter uw vrijwillige bijdrage ten bate van het pastoraat overmaken op rekening NL 31 RABO 0156 0462 10 ten name van parochie Sint-Willibrordus, onder vermelding van collecte pastoraat. Onze dank daarvoor.

Debuutroman van oud-inwoonster Zevenaar: Eeuwige Echo

Het boek Eeuwige Echo. (foto: Uitgeverij Elikser) Uitgeverij Elikser

ZEVENAAR - Eeuwige Echo is een boeiend en vlot verteld verhaal, dat toont hoe mensen in elke tijd zoeken naar welke schakel ze zijn in hun geschiedenis, Gescreven door Truus van Keulen, oud-inwoonster van Zevenaar.


Over het boek: Helen. Elke keer als hij aan haar denkt, gaat er een schok door hem heen. Hoe heeft ze hem toch zo hulpeloos achter kunnen laten? In de zak van zijn zwarte pandjesjas voelt hij haar brief branden. De brief die hem zo pijnlijk aan zijn aandeel in haar dood herinnert. Hij wil er niet bij stilstaan. Hij moet verder met zijn drie kinderen en de boerderij.

Truus van Keulen. (foto: Y. Jongen) Y. Jongen


Eeuwige Echo is een familieroman met als thema’s de zoektocht naar de zin van het bestaan en terugkerende patronen in de generaties. De hoofdpersoon, Thera, gaat op zoek naar haar afkomst om de leegte die ze voelt te verklaren. Ze krijgt daarbij hulp van haar moeder Liesbeth, die vanuit een andere tijd naar haar leven kijkt.


Thera ontdekt dat haar ouders, Dorus en Liesbeth, geheimen mee in het graf hebben genomen, zoals ook zijzelf een groot geheim heeft weten te bewaren. Een boeiend en vlot verteld verhaal, dat laat zien hoe mensen in elke tijd zoeken naar welke schakel ze zijn in hun geschiedenis.


Truus van Keulen groeide op als jongste in een agrarisch gezin in Gelderland. Na haar studie in de sociale wetenschappen was ze jarenlang werkzaam in de hulpverlening en in het bedrijfsleven. Ze geeft ruim tien jaar cursussen en workshops op het gebied van creatief schrijven en begeleidt mensen bij het schrijven van hun levensverhaal. Haar schrijfopleiding heeft ze gedaan bij Shodo in Alkmaar en bij de Schrijversacademie in Amsterdam. Eeuwige echo is haar debuut.

Streep door BTML

2019: start 10 km. (foto: Rob Jansen) rob jansen

DUIVEN - Ook de Bert Timmer Memorial Loop, het 'jaarlijks sportief evenement in de Liemers', moet een jaar overslaan, dit ook ten gevolge van het coronavirus.


De organisatie was bezig om de contouren voor de loop neer te zetten, maar gezien de grote onzekerheid of 6 september 2020 wel haalbaar is, is te groot om dit evenement naar behoren te organiseren. Met name de veiligheid en gezondheid van de lopers, vrijwilligers en toeschouwers kunnen niet optimaal worden gewaarborgd. De wedstrijdwereld staat momenteel geheel op zijn kop en een wedstrijd organiseren zoals we dit voor de crisis gewend zijn, is op korte termijn niet haalbaar. Het was een hard besluit die de organisatie heeft moeten maken, maar naar zorgvuldige afweging is besloten om editie 2020 te cancelen.

2019: start 5 km. (foto: Rob Jansen) rob jansen


Hoewel nog veel onzeker is, staat de editie voor 2021 van de Bert Timmer Memorial Loop in het Horsterpark in Duiven al wel op de planning voor zondag 5 september. De organisatie hoopt dan weer een ‘normale’ wedstrijd te kunnen organiseren en de lopers een wedstrijd te kunnen bieden in een veilige en gezonde omgeving.

17 / 28

‘Je moet je kwaliteiten niet in een pot laten zitten’Nora Hofma uit Babberich won in januari de vrijwilligersprijs van gemeente Zevenaar

Nora Hofma voor het Kulturhus: ‘Een combinatie van ouderen en jongeren is ideaal’ (foto: Linda Ruijs)


BABBERICH - Nora Hofma-de Jager uit Babberich is de verpersoonlijking van het cement van de samenleving: de vrijwilligers. Afgelopen januari kreeg ze voor haar inzet voor het dorp de vrijwilligersprijs van de gemeente Zevenaar uitgereikt.


Mensen verder op weg helpen in het leven en verbinden zit in het bloed van Nora, die van huis uit maatschappelijk werker is. “Ik vind het fijn om de saamhorigheid in het dorp te bevorderen. “Eén van de initiatieven die ze doet is het project Weduwen en Weduwenaars. “Ik begeleid mensen die net hun partner hebben verloren. Ik ga op bezoek om met hen te praten. Mijn taak is naast een luisterend oor vooral een signaleringsfunctie. Indien de mensen er zelf niet uitkomen, kunnen we een professional inschakelen die ze met hun problemen kan helpen.” Nora is ook betrokken bij ‘Met Elkaar’. Een keer in de twee maanden vindt er op zaterdagochtend een bijeenkomst plaats. Mensen komen daar bijeen als ze graag iets willen ondernemen met anderen. Dit kan van alles zijn, van bijvoorbeeld fietsen tot musea bezoeken. Aan het eind van de ochtend vormen er verschillende groepen voor activiteiten. Dat is het moment waarop de mensen hun gegevens uitwisselen, zodat ze periodiek een afspraak kunnen maken, bijvoorbeeld om uit eten te gaan. Naast deze twee projecten is Nora ook contactpersoon bij ADRA. Deze stichting verzorgt kerstpakketten voor kinderen uit het Oostblok. Daarnaast zit ze in het bestuur van het Kulturhus, geeft ze trainingen aan mantelzorgers en hun begeleiders en ondersteunt ze af en toe de Dorpsraad van Babberich.” Dorpsraad Babberich doet veel belangrijk werk”, vertelt ze. “Ze zorgen voor een goede leefbaarheid in het dorp. Ze spannen zich in voor activiteiten, waardoor de betrokkenheid van de inwoners in het dorp wordt vergroot. Die activiteiten zijn erg belangrijk, omdat je zo de cultuur in stand houdt. En de cultuur is natuurlijk van iedereen.” De dorpsraad wil zich ook graag richten op jongeren. “Dat doen ze in samenwerking met de basisschool. Via de school zijn de kinderen gemakkelijk te bereiken en zo kunnen ze meer betrokken worden in bijvoorbeeld het verenigingsleven.” Nora heeft een ideaalbeeld voor ogen. “Een combinatie van jongeren en ouderen is ideaal, omdat jongeren een andere visie en andere kwaliteiten hebben. De inbreng van jonge mensen is echt hard nodig. Je moet je kwaliteiten niet in een pot laten zitten.” Nora is erg blij met haar vrijwilligersprijs. “Ik had nooit verwacht dat er achteraf zoveel positieve aandacht voor zou zijn. Ik hoop dat er in de toekomst nog veel meer extra activiteiten op touw worden gezet om de saamhorigheid in het dorp te vergroten.”

‘Je wordt een beetje onderdeel van de familie’Home Instead Thuisservices Liemers e.o. brengt structuur en vertrouwen

“Ik gun het iedereen om zo lang mogelijk in eigen huis te blijven leven”. (foto: Kyra Sannes)

LIEMERS - Herman Holtes is op 1 maart van dit jaar gestart met Home Instead Thuisservices Liemers e.o., een thuiszorgorganisatie voor niet-medische zorg, met als doel om senioren langer thuis te laten wonen. De gemeenten, Doesburg, Duiven, Montferland, Oude-IJsselstreek, Rheden, Westervoort en Zevenaar vallen onder zijn verantwoordelijkheid.


“Een oude boom verplaats je ook niet: dan verliest hij tenslotte zijn blad. Wanneer senioren thuis kunnen blijven wonen, hebben ze vaak minder zorg nodig dan wanneer zij in een verzorgingstehuis terecht komen,” vertelt Herman Holtes over de toegevoegde waarde van zijn organisatie. Home Instead Liemers e.o. biedt verschillende soorten dienstverlening aan zoals persoonlijke verzorging, begeleiding, samen boodschappen doen en koken of bijzondere ondersteuning zoals zorg in de laatste levensfase. De verzorgenden, CAREGivers genoemd, zijn speciaal getraind voor ondersteuning van ouderen met dementie. “De wensen van de senioren staan centraal: het tijdstip, welke zorg en door wie (denk aan jong of oud, man of vrouw) mag zelf gekozen worden. Door met vaste tijdstippen en vaste mensen te werken, krijg je structuur en een vertrouwensband. Je wordt een beetje onderdeel van de familie.”


Warme zorg

“Home Instead is een franchise organisatie en komt oorspronkelijk uit Amerika. In 2011 kwam het ook in Nederland,” vertelt Herman. Er zijn nu 37 vestigingen actief, inclusief Liemers e.o.. “Als startende onderneming willen we zoveel mogelijk senioren de best passende ondersteuning verlenen, waarbij je een relatie met elkaar opbouwt en elkaar de tijd gunt. Die aandacht voor de mens is, juist nu, van essentieel belang.” Ook in de toekomst zal de ouderenzorg naar verwachting steeds belangrijker worden. “Ik gun het iedereen om zo lang mogelijk in eigen huis te blijven leven: daar ben je vertrouwd en liggen herinneringen.” Zijn reden om te starten heeft hier alles mee te maken. “Het is een stukje drijfveer om de wereld wat beter te maken om de mensen meer oog voor elkaar te laten hebben.” Ook voor Home Instead is alles natuurlijk anders in deze crisis. De organisatie volgt natuurlijk de richtlijnen van het RIVM, die voor de zorg wel wat minder strikt zijn. “Persoonlijke verzorging op anderhalve meter afstand gaat natuurlijk niet. Het grootste probleem is vaak die afstand, ook bij het kennismaken met senioren.” Herman merkt dat de coronacrisis vooral lastig is voor mensen met dementie. “Alle dagbestedingen zijn nu dicht, waardoor de structuur in hun leven wegvalt. Hierdoor gaan ze soms dolen.” Herman vertelt dat ouders hun kinderen dan soms om half vier al bellen om te vragen of ze naar bed kunnen. “Door op vaste tijdstippen te komen, kunnen we iets meer rust brengen voor senioren en hun mantelzorgers. We gaan wandelen, samen de krant lezen of helpen in het huishouden. Je merkt dat ze daar echt van opfleuren.”

De atoombommen III


De Tweede Wereldoorlog eindigde op 15 Augustus 1945 met de uiteindelijke capitulatie van Japan. Het land had zich overgegeven zes dagen nadat de Verenigde Staten een tweede bombardement met nucleaire wapens had uitgevoerd, ditmaal op Nagasaki. De twee bombardementen leidden tot vele (burger)slachtoffers onder de Japanse bevolking. Het gebruik van de wapens lokte vele reacties uit. Sommige commentatoren prezen de geallieerden voor het gebruik van de wapens, hoe gruwelijk ook, omdat een invasie vanaf zee tot veel meer slachtoffers bij zowel de geallieerden als de Japanners geleid zou hebben. Hoewel de bommen dus grote schade aangericht hadden, ook aan personen die niet actief bij het conflict betrokken waren, zou de keuze om de wapens in te zetten groter kwaad hebben vermeden. Critici van het gebruik van de wapens menen echter dat het gebruik van de wapens inherent immoreel zou zijn geweest, gezien de destructieve aard van nucleaire wapens, of niet nodig zou zijn geweest voor het bewerkstelligen van een Japanse capitulatie. De laatste groep critici meent dat de beslissing van de Sovjet-Unie om Japan aan te vallen bijdroeg aan het overgeven van dat land, gezien het feit dat de Japanners wellicht dachten dat de Westerse geallieerden liever zouden onderhandelen over een conditionele overgave in plaats van een invasie van het hoofdeiland te beginnen. Een dergelijke invasie zou veel slachtoffers hebben veroorzaakt, ook onder de geallieerden troepen. Een onderhandeling en gedeeltelijke overgave zou wellicht mogelijk zijn geweest, ook al lieten de geallieerden doorschemeren dit nooit te accepteren. De reputatie van de Sovjet-Unie zou in dit geval zo grim zijn geweest, dat Japanse leiders hadden gedacht dat de Sovjet-Unie landingen zou lanceren ongeacht slachtofferaantallen, en dat dus overgave de enige uitweg zou zijn.

Anita Coacht: ‘Het bos is mijn kantoor’

“Ik haal veel energie uit mijn werk”. (foto: Kyra Sannes)


Voor de rubriek De Liemers Werkt bezoeken we regelmatig een ondernemer of medewerker van een Liemers bedrijf.


Naam?

“Anita Willemsen, trotse moeder van een twaalfjarige dochter. Ik woon in de wijk Groot-Holthuizen in Zevenaar. Daar run ik ook Anita Coacht.”


Bedrijf?

“Anita Coacht verzorgt persoonlijke coaching, wandelend in de natuur. Ik werk met ademhalings- en ervaringsoefenen. Hiermee kom je gemakkelijker weer in contact met gevoel. Dat is heel effectief voor mensen met een verlieservaring, stress of mensen die meer in balans willen komen. Ook begeleid ik vrouwen waarvan de hormonen ontregeld zijn, vaak doordat zij in de overgang zijn. Hiervoor gebruik ik de Reset Je Hormonen Methode: ik begeleid ze in tien weken naar een balans van de hormonen. Daarnaast is het mogelijk om de vijfweekse cursus Mindful Run of Walk te volgen. We werken aan loop- en ademtechniek, gecombineerd met core-stability en mindfulnessoefeningen.”


Vrije tijd?

“Veel energie haal ik uit mijn werk, of een eigen mindful run. Daarnaast doe ik aan krachtsport en maak ik tijd voor het bereiden van gezonde, voedende maaltijden.”


Liemers?

“Ik woon hier mijn hele leven al. Alles is aanwezig: vakmensen, gezellige dorpen, horeca waar je heerlijk kunt eten en drinken. De natuur in de Liemers is ook prachtig. Ik zeg altijd trots: het bos is mijn kantoor!”


Mooiste plekje?

“Het meest geniet ik van de Uiterwaarden, of het nou het klompenpad is of een rondje Bijland.”


De Liemers Helemaal Goed?

“Anita coacht is nog geen partner, maar daar gaat verandering in komen. Ik vind het een super initiatief dat helemaal aansluit bij mijn persoonlijke waarden: met en voor elkaar zorgen, dan kunnen we elkaar versterken.”


Verder?

“In deze bijzondere tijd van Covid-19 hoop ik dat iedereen zich gezond mag blijven voelen. Ik zie prachtige initiatieven ontstaan om elkaar te ondersteunen, laten we dat zo houden!”

‘Koop Zevenaarse waar, dan helpen wij elkaar’

Floor van de Born en Monie Peters verbouwen groenten op het landgoed: 100% biologisch


ZEVENAAR – Groenten, lokaal geteeld met zorg voor de aarde, beter voor mens en milieu én verser dan vers. Neem de proef op de som. Bezoek op vrijdag of zaterdagochtend de groentekraam in de moestuin van Landgoed Huis Sevenaer en ontdek het verschil.


“Sinds vorige week zijn we weer open”, vertellen Monie Peters en Floor van den Born, de tuinders van het landgoed. “Daarnaast staan we elke laatste vrijdag van de maand op de weekmarkt op het Raadhuisplein, te beginnen op 29 mei.” De twee verbouwen groenten zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen op het landgoed, met respect voor de natuur, het bodemleven en de aarde: honderd procent biologisch. Geheel in de geest van Jonkheer Huub van Nispen van Sevenaer, tot 2012 eigenaar van het landgoed. Dat op het landgoed al tientallen jaren biologische landbouw en veeteelt wordt bedreven is best bijzonder in een wereld die gewend is dat het rundvlees uit Amerika komt, de tomaten uit Spanje en de sperziebonen uit Zuid-Afrika. Floor: “De jonkheer zei lang geleden al ‘Koop Zevenaarse waar, dan helpen wij elkaar.’ Hij was zijn tijd ver vooruit met zijn gedachtegoed. Want wat zien we nu? Gezonde voeding is iets wat momenteel door Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de Nederlandse overheid en veel mensen wordt gepropageerd. In verband met COVID-19 blijkt nu meer dan ooit hoe belangrijk het is om goede en gezonde voeding voor handen te hebben. Landgoed Huis Sevenaer doet niets liever dan haar lokaal geproduceerde groenten en vlees met de lokale gemeenschap delen.” Aardbeien, bessen, rabarber, asperges, kruiden, verse groenten. Het aanbod verschilt van week tot week, afhankelijk van het seizoen. De boomgaarden leveren pruimen, peren, perziken en appels van verschillende rassen. Wie structureel verzekerd wil zijn van verse groenten kan zich abonneren op wekelijkse groentepakketten van één tot en met vier personen. Floor: “Aanmelden kan via e-mail tuinderij@huissevenaer.nl. In overleg met de klant kunnen we de pakketten zelfs in de buurt afleveren.”

Ferdi Eenkhoorn geeft online muziekles

“Het is voor mij een extra motivatie om het goed te doen, juist in deze tijden"

ZEVENAAR – Al 27 jaar geeft Ferdi Eenkhoorn (51) les aan leerlingen die keyboard of piano willen leren spelen, en coacht hij popbands. In deze bijzondere tijden staat veel stil, maar dit geldt niet voor zijn muzieklessen. Hierdoor kunnen zijn leerlingen gewoon verder leren. Maar hoe doet hij dit?


In 1993 begon Ferdi met het geven van muzieklessen in Zevenaar. Inmiddels geeft hij ook in Doetinchem les. In Zevenaar doet hij dit bij Kunstwerk! Muziekschool, zo’n tien uur per week. Verder geeft hij theorielessen, en doet hij veel desktop publishing (het maken van drukwerk) en ICT werk. Dit werk kan normaal doorgaan, maar de muzieklessen werken nu even helemaal anders.


De muzieklessen vinden nu digitaal plaats. Zo kunnen zijn leerlingen hem video’s sturen van hun vooruitgang. Ferdi: “Ik krijg dan een filmpje van ze opgestuurd. Ik antwoord met een video waarin ik verbeterpunten aangeef, waarna ze weer verder kunnen oefenen.” Een andere manier waarop hij zijn lessen geeft, is via Skype. Hier kunnen zijn leerlingen meteen live de muziek laten horen waar ze op geoefend hebben. Toch hebben beide methodes hun beperkingen. Ferdi: “Zo is het onpersoonlijker en is het geluid op Skype vaak niet erg goed, waardoor de muziek niet klinkt zoals het hoort. Ook is het minder efficiënt, omdat het lang duurt voordat er een filmpje en antwoord hierop gemaakt is.” Dit weerhoudt Ferdi niet van online lesgeven. “Het is voor mij een extra motivatie om het goed te doen, juist in deze tijden. Ook de leerlingen doen extra hun best, merk ik.”

Auteur Sylvain Thöni

Auteur: Kyra Sannes

Van de redactie

Sylvain Thöni

Van de redactie

Afronding laatste woonwijk Westervoort

Hans en Rob van Rouwendaal en Berrit Simon (GABA) op de bouwplaats waar de laatste wonin-gen van Hof van Hamerden worden gerealiseerd (foto: René Nijhuis Fotografie). René Nijhuis Fotografie

WESTERVOORT - Wie denkt dat in Westervoort niet meer gebouwd wordt, moet gaan kijken op de hoek Hamersestraat-Rivierweg. Daar verrijst achter rijksmonument Huis Hamerden ‘Hof van Hamerden’. Recent is het startsein gegeven voor de tweede fase van dit voorlopig laatste nieuwbouwproject in Westervoort.


Hof van Hamerden wordt gerealiseerd door de Van Rouwendaal Groep. Het bouwproject bestaat uit de restauratie van de voormalige havezate en de bouw van 23 woningen. Huis Hamerden is inmiddels in oude luister hersteld en biedt onderdak aan Brasserie Hugo’s. Het nieuwe wijkje sluit met een landelijke uitstraling naadloos aan op de havezate.


De eerste fase is bijna afgerond. Alle vijftien woningen zijn verkocht. Intussen is begonnen met de tweede fase, die bestaat uit twee blokken van vier boerderijwoningen met een rieten kap. Vijf van de acht woningen zijn nog te koop. De boerderijwoningen hebben een inhoud van 535 tot 845 kubieke meter, waardoor er ruimte is voor vijf tot zeven slaapkamers. Hans van Rouwendaal: “Dit maakt ze zeer geschikt voor samengestelde gezinnen, mantelzorgers of een bedrijf aan huis.” Kopers hebben veel invloed op de indeling en afwerking.

Heel bijzonder is ook dat het project energieneutraal is. Elke woning heeft een warmtepomp en een aantal zonnepanelen op een veld dat grenst aan het wijkje. Rob van Rouwendaal: “Bij een normaal energieverbruik heb je geen maandelijkse energiekosten.” Hof van Hamerden ligt centraal ten opzichte van voorzieningen en grenst aan een natuurgebied van Natuurmonumenten. Meer info: hofvanhamerden.nl.

Haarsalon John en Ria

TOLKAMER - Lieve mensen, we zijn weer aan het werk! Het groene licht is gegeven en vanaf maandag 11 mei zijn wij weer aan de slag gegaan.


De afspraken kunnen, zoals u gewend bent, telefonisch gemaakt worden. Helaas redden wij het niet om alles in één week recht trekken dus de wachttijd kan soms wat langer zijn. Wij hopen hierbij op uw begrip. Wel doen we er alles aan om de wachttijd enigszins te verkorten door meer uren te maken en meerdere dagen open te zijn.

Bij ons in de salon is alles zo gewoon mogelijk gebleven. Natuurlijk wel met de afstand die daarbij hoort. We vragen u om bij klachten geen afspraak te maken of niet te komen. Verder hebben we enkele aanpassingen gedaan in onze werkwijze en ontvangst, maar hierin zullen wij u begeleiden.

Wij willen de behandeling voor u, en voor ons, zo ontspannen mogelijk houden.

Wij horen u graag en zien u graag snel terug in onze salon! Lieve groetjes, John, Ria en Karen.

Niet-Aangeboren Hersenletsel in tijden van corona

ARNHEM - Voor mensen die hersenletsel oplopen, verandert het leven definitief. Leren omgaan met de veranderingen is het moeilijkste. Mensen met Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH) hebben vaak last van vergeetachtigheid, concentratieproblemen, vermoeidheid, kunnen de weg niet meer vinden, komen moeilijk uit hun woorden, zijn prikkelbaar en reageren anders op emoties. Door alle veranderingen in het dagelijks leven als gevolg van de corona maatregelen, kunnen deze problemen nog meer spelen dan anders.Maar er is hulp. De zorgprofessionals van het Regionaal Expertisecentrum NAH (REC) Arnhem helpen u weer op weg met een op maat gesneden programma van Hersenz.U staat er niet alleen voor
Ook in deze verwarrende tijd staat u er niet alleen voor. "U kunt contact opnemen voor een vrijblijvend gesprek met gedragskundige Geeke Blenk, telefoonnummer: 06 53961080 of Ine Peters, cognitief trainer, telefoonnummer: 06 13321072 om te bespreken of Hersenz iets voor u kan betekenen. Samen gaan we er voor zorgen dat u de behandeling kunt starten, rekening houdend met de maatregelen die gelden rondom het coronavirus. Of bezoek www.hersenz.nl."

Klanten geven op de website massaal een 'warme douche'Veel positieve reviews voor Sanidirect Duiven

Van links naar rechts: Bram Strijbis, Martijn Meijer en Ruben de Schipper. (foto: Ilona Kuster)

DUIVEN – De welbekende knalblauwe gevel van Sanidirect is niet voor niets gekozen. Een knalkleur past immers bij knalprijzen; Sanidirect staat er bekend om. Des te groter is bij velen de verbazing dat daarbij ook goede service wordt geboden en dat niet alleen...


De tweede verbazing overvalt u namelijk zodra u de showroom binnenstapt. De ruim opgezette en perfect afgewerkte showroom straalt namelijk eerder luxe en comfort uit dan lage prijzen. Eigenaar Martijn Meijer is de verbaasde reactie van klanten inmiddels wel gewend. Lachend zegt hij: 'Omdat we bekend staan om onze lage prijzen, verwacht men niet dat ons assortiment toch echt bestaat uit A-merken. We kunnen scherpe prijzen aanbieden, omdat we simpelweg met onze 25 vestigingen groot kunnen inkopen.' \

In de prachtige showroom vindt u complete badkamer- en toiletopstellingen in diverse stijlen. Met sanitairadviseurs Bram Strijbis en Ruben de Schipper vormt Martijn een goed samenwerkend team, met ruim 15 jaar aan ervaring in de sanitairbranche. Er wordt de tijd voor u genomen en met aandacht voor functionaliteit en uitstraling, wordt uw badkamer volledig naar wens ontworpen, geleverd en eventueel ook gemonteerd.

Of u nu wilt 'baden in luxe' of liever voor eenvoud gaat, Sanidirect biedt badkamers voor ieders smaak en portemonnee. 'En als het niet in onze showroom staat opgesteld, dan bestellen we het uiteraard graag voor u', vult Martijn aan. Wees welkom en verwonder u aan de Nieuwgraaf 46 op het industrieterrein aan de A12 in Duiven. Het spreekt voor zich dat u er 'coronaveilig' kunt rondkijken.
T: 026 3791309; www.sanidirect.nl.

Welkom bij S.D.Z.Z.Lekker voetballen met je vrienden en vriendinnen bij de leukste voetbalclub uit Zevenaar.

ZEVENAAR - Heb je ook zin om lekker te voetballen? En vind je het leuk om vrienden te maken. Meld je dan nu aan bij onze gezellige vereniging waar veel georganiseerd wordt voor de jeugd. Dit kan via jeugd@sdzz.nl of https://www.sdzz.nl/310/aanmelden/ en ontdek of voetbal iets voor jou is. Vriendjes, broers en zusjes van jeugdspelers kunnen bij aanmelding, direct ingepast worden in een team van leeftijdsgenoten om de training te volgen.

Onze jeugdtrainers zullen er alles aan doen om het voor jou zo leuk mogelijk te maken met tal van trainingsvormen zodat je niet alleen de allerbeste voetballer kunt worden die in je zit, maar ook zorgen ze ervoor dat je enorm veel lol en plezier hebt tijdens je aanwezigheid bij onze , en hopelijk jouw nieuwe club.

We zien je aanmelding graag verschijnen en hopen je snel op onze velden te mogen bewonderen.

Kosteloze ophaalservice taxussnoeisel

REGIO - Stichting Taxus Taxi vanaf 1 juni weer actief met inzamelactie! Het taxusinzamelseizoen staat weer voor de deur. Ook dit jaar is stichting Taxus Taxi weer actief om zoveel mogelijk taxussnoeisel in te zamelen. Vorig jaar heeft de stichting een totale hoeveelheid van 346.000 kilo taxussnoeisel ingezameld. Een resultaat waar zij trots op zijn!


Elk jaar zijn er weer duizenden taxusdonateurs die hun takje bijdragen. Stichting Taxus Taxi hoopt, in samenwerking met Avri en Hoveniersbedrijf Elings, ook dit jaar weer op een mooie opbrengst in de ‘strijd tegen kanker’.

Op 1 juni geeft de stichting het startschot en is het weer mogelijk om 24/7 alvast online een afspraak te maken via taxustaxi.nl/afspraak. Vanaf 2 juni zijn zij ook telefonisch weer bereikbaar, maar let op dit laatste is in beperkte mate. De stichting vraagt bij voorkeur online een afspraak te maken om zo de telefonische drukte te kunnen spreiden.


Praktische zaken

Om de taxusinzameling ook dit jaar weer soepel te laten verlopen vraagt de stichting aandacht voor een aantal zaken. Zo komt Taxus Taxi het snoeisel kosteloos voor de deur ophalen bij een minimale hoeveelheid van 15 kilo. Ook kleinere hoeveelheden zijn van harte welkom. Echter kan men hiermee terecht bij de verschillende inzamelpunten, welke online terug te vinden zijn via taxustaxi.nl/uitgiftepunten.


Taxus Taxi benadrukt dat de kwaliteit van het snoeisel erg belangrijk is. Zo is de stof taxol met name aanwezig in de jonge scheuten (eenjarig snoeisel) van de taxushaag. Zij kunnen hele struiken of oude takken van een taxushaag dan ook niet gebruiken. Om broei te voorkomen vragen zij om een kuil, ter grote van een voetbal, te maken in de gevulde tas. En het snoeisel zoveel mogelijk uit de zon te houden. Alle knipvoorwaarden en instructievideo’s zijn terug te vinden via taxustaxi.nl/knipvoorwaarden.


Gratis materialen
Om de inzameling voor iedereen zo gemakkelijk mogelijk te maken biedt Taxus Taxi iedere donateur gratis tassen en zeilen aan. Deze materialen kunnen opgehaald worden bij verschillende uitgiftepunten (bij onder andere Boerenbond en Welkoop), die online te vinden zijn via taxustaxi.nl/uitgiftepunten. Het taxussnoeisel mag ook op een hoop worden gelegd, alles wordt door de stichting netjes opgeruimd. Denk ook hierbij aan de kuil in het midden van het snoeisel.


Chauffeurs gezocht
De taxusinzameling kan niet zonder vrijwilligers. Ook dit jaar doet de stichting weer een oproep aan iedereen die zich samen met een enthousiast team wil inzetten voor de inzameling. Taxus Taxi is op zoek naar chauffeurs die beschikbaar zijn in de maanden juni, juli en augustus en in het bezit zijn van rijbewijs B of BE. Voor meer informatie kan gemaild worden naar communicatie@taxustaxi.nl. Meer informatie over het inzamelen van taxussnoeisel en de stichting Taxus Taxi is te vinden via taxustaxi.nl of social media.

Oorbeschermers printen voor mondkapjes

De oorbeschermer met het mondkapje Jolien Ringhilescu-Siegers

DUIVEN - Stichting Connect to Share en Makerspace Duiven van Zo!Diva hebben de handen in één geslagen om samen oorbeschermers te printen voor de mondkapjes die mensen in de zorg dagelijks dragen.


Makerspace is een werkplek voor mensen uit de gemeente Duiven waar makers bij elkaar komen om te creëren, te leren en te innoveren. Emil Glänzer, van Makerspace, kwam op het idee om de oorbeschermers te printen op een 3D printer. Stichting Connect to Share is een Liemerse stichting die mensen uit de regio wil verbinden met mensen uit andere landen om van elkaar te leren. Dit doet de stichting door middel van internationale projecten en uitwisselingen. Tijdens de coronacrisis lagen deze projecten stil.

George Ringhilescu, voorzitter van Stichting Connect to Share, dacht na over wat de stichting in deze tijd voor mensen uit de regio kon betekenen. Na een vergadering met de andere bestuursleden, Marieke van ’t Veld, Jeannette van der Muijden en Jolien Ringhilescu-Siegers, was de beslissing snel genomen; samenwerken met Makerspace Duiven. Twee bestuursleden schaften op eigen kosten een 3D-printer aan en vanaf dat moment waren de drie printers de hele dag te printen. De stichting betaalt de kosten voor het materiaal, PLA, biologisch afbreekbaar plastic.

Inmiddels zijn er 250 oorbeschermers geprint en een deel hiervan is overhandigd aan de Liemerije. Ook andere zorginstellingen in regio de Liemers krijgen de komende periode deze oorbeschermers als gift aangeboden. Op de verpakking van de oorbeschermers staat de volgende toepasselijke tekst: Zorg voor elkaar met een klein gebaar!

Vastenproject pastoor Thanh Ta groot succes

Pastoor Thanh Ta toont de vastenkalender over het project voor gehandicapten in Vietnam. (foto: René Nijhuis) Rene Nijhuis

LIEMERS - Het gezamenlijke vastenproject van de Liemerse parochies Sint-Willibrordus in Zevenaar en Gabriël in Didam ten behoeve van gehandicapten in het geboorteland van pastoor Thanh Ta is een groot succes geweest.


Er is tot nu toe een bedrag van veertienduizend euro opgehaald. Het streefbedrag was zestienduizend euro. De pastoor spreekt van een onverwacht groot bedrag, wat hem van dankbaarheid vervult. Thanh Ta is pastoor van de Sint-Willibrordus: ‘Het coronavirus heeft vanaf de tweede week maart alle kerkelijke activiteiten doen afgelasten, zo ook die rondom het vastenproject. Er stonden nog leuke en gemeenschap-verbindende activiteiten op het programma, in zowel mijn parochie als in de buurparochie Gabriël in Didam, die ook het project ondersteunt. Het ging nog om zes publieke thema-vieringen, vier solidariteitsmaaltijden en de verkoop spullen waaronder handwerken uit Vietnam. Er was ook een voorgenomen spaaractie door kinderen van een lagere school. Maar ook spaarpotacties van eerste communicanten. Uiteindelijk niets van dat al, vanwege het Coronavirus. En toch zoveel door parochianen gegeven. Ik ben ontroert', zegt de pastoor.

Nu de vastenperiode achter de rug is zullen de twee Liemerse parochies het vastenproject voor dit jaar officieel gaan afsluiten. Dat zal plaatsvinden in de online-viering van komende zondag 24 mei. Vooraf aan de eucharistieviering zal een korte film over het werk van de Zusters in hun gehandicaptencentrum in Vietnam getoond worden. De Online viering begint om 9.30 uur. U kunt de viering via internet volgen op de youtube kanalen van de beide parochies.

Kerk H. Andreas Groessen

Intenties: zo 24-5-20: Theodorus en Riek van Ditshuizen-Peters, Vader Degen en moeder, Rienie Bouwman-Staring, Wim en Lies Melchers-Derksen, Antoon Willemsen, ouders Bolder-Raasing, ouders Kampschreur-Mulder en Gerard, Bernard en Mientje Bouwman-Driessen, Bennie Derkzen, jaargedachtenis Marie Rutten, Bernard en Marie van Onna-Aleven, Theo en Willy Roordink-Meister en Ralf, Wim en Stien Bisseling Nol en Leida de Haan-Witjes, ouders Thuis-van Aalten, Joep Derksen en Mientje, Theet van keulen, Jan Elfrink, Piet en Trudy Steenkamp-Willemsen, Bertus en Marie Janssen-Hammink en Jos, familie Roordink-Becker, Theo en Willy Roordink-Meister en Ralf, Matheus Janssen, Rieky Roelofs, ouders Roordink-van der Velden en Norbert, , Frieda Lucassen-Roordink, Leida Bruns-Derksen, Dora Derksen-Scholten, Willy Aaldering, Harry Meijer, Doortje Driessen.

Peters St. Janshof: Service en Kwaliteit

De afdeling koelen en vriezen.

DIDAM - De afdeling koelen en vriezen is weer klaar, opgefrist en nieuwe stoeltjes erbij. Het seizoen kan beginnen.


Het assortiment bestaat uit verschillende modellen en merken van klein naar groot, koelkasten en diepvrieskasten en -kisten, koelvriescombinaties in verschillende maten, zowel vrijstaand als inbouw.

"Waarom een nieuwe koelkast? Deze hebben we al meer dan 15 jaar hij doet het nog perfect." Dat is een vraag die we regelmatig horen van klanten. De voordelen zijn dat de levensmiddelen langer houdbaar blijven , de temperatuur is beter te regelen en het energieverbruik is stukken lager.

No-frost diepvriezer krijgen geen rijpvorming, deze hoeft je niet meer te ontdooien ,dus meer bedieningsgemak. Reactie van klant na aanschaf van een nieuw apparaat is vaak: "Dit hadden we veel eerder moeten doen."

"Wij geven een goed advies. Eventueel komen we opmeten bij voor het inbouwen van een koelkast of koelvriescombinatie, zodat de deurmaten goed zijn en om het juiste model te adviseren. Zoals u van ons gewend bent, wordt het nieuwe apparaat thuis gebracht en geïnstalleerd, zo nodig wordt in overleg de deur omgezet.

Wij zijn in deze coronatijd gewoon geopend en houden ons aan de adviezen, onder andere afstand houden. Dat geldt ook voor het thuis bezorgen en installeren. Geef Sjef de ruimte, zodat hij zijn werk veilig kan doen en wij allemaal gezond blijven."

Sjef en Henrita Peters; Peters St Janshof, Kerkstraat 42, Didam; 0316 221438.

De grootste en de nieuwste collectie Rieker schoenen vindt u bij Riekershop Arnhem

ARNHEM – De zon laat zich steeds vaker zien en binnenkort gaan de terrassen van de cafés en restaurants weer open. Dan wordt het hoog tijd om naar Riekershop Arnhem te gaan voor exclusieve en betaalbare modellen dames- en herenschoenen van het merk Rieker Antistress.De dames en de heren collectie bestaat dit voorjaar en zomer vertrouwd uit comfortabele en modieuze sneakers, instappers, veterschoenen, slippers en sandalen. Je vindt dit seizoen een aantal sneakers met frisse kleuren in de Rieker collectie. De speciale constructies en de lichte elastische componenten maken elke Rieker schoen een comfortabele anti-stress-schoen. De schoenen van Rieker zijn allemaal extra schok dempend gemaakt, waardoor de voeten worden ontlast en u minder snel vermoeid bent.
Ideaal voor mensen die veel lopen of moeten staan, voor het werk bijvoorbeeld. Daarnaast is de collectie van Rieker is altijd geïnspireerd door de laatste modetrends.


Aanbieding
Als u nu kiest voor schoenen van Rieker, voelt dat niet alleen goed aan uw voeten, maar óók in uw portemonnee. Tot en met 30 juni 2020 krijgt u zowel in de webshop als in de winkel tot 25 procent korting op de gehele collectie.

Bestel eenvoudig op www.riekershop.nl of kom het zelf ervaren in de winkel. U bent van harte welkom aan de Bakkerstraat 30 in Arnhem (centrum), 026 4427366.

Open dagen bijstichting Klussen en Kringloop

Open dag. (foto: Stichting Klussen en Kringloop)

GROESSEN - "Eind mei hadden wij onze open dagen gepland staan en in de afgelopen tijd hebben we eerst aangekeken hoe de situatie rond het coronavirus zich zou ontwikkelen. En we hebben een besluit genomen: onze open dagen gaan door!"


Om dit verantwoord te doen, nemen we wel de volgende maatregelen:
1. In plaats van twee open dagen, spreiden we het uit over vier dagen. We beginnen op 21 mei, dus hemelvaartsdag, en we zijn ook op vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 mei geopend van 09.00 tot 13.30 uur. Zo heeft iedereen de tijd en ruimte en spreiden we het aantal bezoekers.
2. Er mogen maximaal tien klanten in de schuur aanwezig zijn.
3. We maken een routing met pijlen op de grond, zodat u zo min mogelijk bij andere mensen in de buurt komt. Een beetje à la Ikea, en zo mist u ook niets...
4. We verzoeken u om uw aankopen zoveel mogelijk ter plaatse over te maken met uw eigen bankieren app. Contante betalingen zijn mogelijk, wij dragen handschoenen en verzoeken u dit ook zoveel mogelijk te doen.
5. In de schuur zetten we de spullen met voldoende tussenruimte neer, om het voor iedereen veilig en verantwoord te houden. Bij goed weer zetten we ook tafels buiten neer.
6. Deze keer helaas geen gratis koffie en thee, jammer, maar helaas.
7. En vindt u het toch fijner om te komen kijken zonder andere mensen? Dat kan uiteraard ook, u kunt gewoon een afspraak maken.

We hopen u te zien op onze aangepaste open dagen aan de Rijswijksestraat 2 in Groessen. (www.klussenenkringloop.nl)


Zonnepanelen: juist nu een goede investering!

ARNHEM – Dit zijn maanden met strakblauwe luchten, felle zon en zonnepanelen die bovengemiddeld veel opbrengen. Dit zijn weken waarin u en ik veel thuis zijn en meer dan anders tijd hebben om klussen in huis eens aan te pakken.


Frisse Energie werkt met inachtneming van de coronamaatregelen ook deze maanden door. Denkt u in deze tijd daarom eens aan het aanschaffen van zonnepanelen! Frisse Energie levert hoogwaardige SunPower en SolarWatt zonnepanelen met uitzonderlijk goede garantievoorwaarden en neemt direct af bij de fabrikant.

Geld dat u in zonnepanelen investeert brengt momenteel meer op dan uw geld op een spaarrekening doet. Een gunstige tijd om ze te laten installeren dus! De adviseurs en installateurs van Frisse Energie zijn u graag van dienst. Bel voor advies: 026 3614882.

Frisse Energie, Snelliusweg 21, Arnhem, www.frisse-energie.nl.

Week van de Schildklier dit jaar digitaal!

Samenwerken arts en patiënt. onbekend, rechtenvrij

LIEMERS - Van 25 tot en met 29 mei vindt de Week van de Schildklier plaats. Schildklier Organisatie Nederland (SON) organiseert normaal informatiestands en -bijeenkomsten in de ziekenhuizen in uw buurt.


Dit jaar biedt SON op maandag 25 mei vanaf 11.00 uur een gratis webinar over ‘optimaal instellen’. Voor iedereen die geen of een slecht werkende schildklier heeft. Daarnaast is er op 26 en 27 mei online jongerencontact en kunt de hele week terecht bij de Schildkliertelefoon om uw ervaringen te delen en vragen te stellen (085 3001800).


Instellen op schildklierhormoon luistert nauw. Een aanzienlijk deel van de schildklierpatiënten houdt (ernstige) klachten. Verfijnen van de dosering van de medicijnen kan een wereld van verschil maken voor de kwaliteit van leven. Het proces luistert dus nauw en vraagt inzicht van de patiënt. Tijdens het webinar gaat dr. Charlotte van Noord, internist-endocrinoloog in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, in op het proces van instellen op schildkliermedicatie en hoe je tot een optimaal resultaat kunt komen. Webinardeelnemers kunnen vooraf en tijdens het webinar vragen insturen en ontvangen de digitale folder ‘Optimaal instellen’.

Aanmelden voor het gratis webinar en online jongerencontact kan vanaf nu via de website van SON www.schildklier.nl. Daar staan ook de extra openingstijden van de schildkliertelefoon.

VTC Tulpencursus open trainingen bij HVZ

In een stralend zonnetje genoten liefst 50 meisjes en jongens van hun eerste kennismaking met hockey. (foto: Mirjam in 't Veld) Foto: Mirjam in 't Veld

ZEVENAAR - Liefst 50 enthousiaste kinderen mocht Hockey Vereniging Zevenaar ontvangen tijdens de eerste editie van de VTC Tulpencursus Open Trainingen op 9 mei. In een stralend zonnetje konden meisjes en jongens tot en met 12 jaar, onder leiding van ervaren trainers van HVZ Dames 1 en Heren 1, kennismaken met hockey.


Eind maart kon de VTC Tulpencursus vanwege het Coronavirus helaas niet doorgaan, maar door de versoepeling van de regels rondom sporten voor kinderen tot en met 12 jaar kon dat nu wel. “Dat bleek een goede zet”, zegt Petra Zijsling, coördinator van de Jongste Jeugd van HVZ. “Kinderen willen weer lekker buiten kunnen sporten, hoe mooi is het dat je dat kunt combineren met het leren van iets nieuws.”

Gratis hockeystick
Een week eerder kregen alle kinderen die zich al hadden opgegeven hun gratis hockeystick al thuisgebracht, zodat ze thuis alvast konden oefenen. Op 23 mei worden de open trainingen ook gehouden. "Lijkt het jou leuk en wil je ook meedoen? Meld je dan aan via tc-jeugd@hvz.info
Word je na de VTC Tulpencursus lid, dan ontvang je een waardebon voor een gratis hockeystick.

Kun je op zaterdag niet of ben je ouder dan 12 jaar? Ook dan zijn er mogelijkheden om kennis te maken met hockey bij Hockey Vereniging Zevenaar. Voor informatie over welke dag en tijd je mee kunt trainen kun je mailen naar tc-junioren@hvz.info"