GN Berg en Dal Heumen Mook

22 december 2014

GN Berg en Dal Heumen Mook 22 december 2014


Verbouwing gemeentehuis Groesbeek moet voor 1 januari voltooid zijn

GROESBEEK – Sinds september wordt er door bouwvakkers, elektriciens, timmerlieden, stukadoors en dergelijke hard gewerkt om het gemeentehuis voor 1 januari 2015 gereed te hebben om de ambtenaren te kunnen huisvesten.

Iedereen is zich ervan bewust dat in een vrijwel korte periode veel werk verzet moet worden. Er worden momenteel extra spreekkamers, werkplekken en vergaderruimtes gecreëerd en het gemeentehuis krijgt een nieuwe entree aan de Dorpsstraat. De voorgevel van het gemeentehuis verandert van een gesloten blok in een open en publieksvriendelijke entree, die volkomen aansluit bij het nieuwe centrum van Groesbeek. Op de voorgevel aan de Dorpsstraat komt met belettering 'gemeentehuis' te staan. Bezoekers kunnen het gemeentehuis vanaf de Dorpsstraat en Dorpsplein betreden.

In het voorjaar hebben meerdere architectenbureaus ontwerpen voor de verbouwing van het gemeentehuis ingediend. Uiteindelijk is gekozen voor het ontwerp van architectenbureau Pieter Oosterhout, omdat zijn ontwerp voorzag in een entree aan de Dorpsstraat en twee extra vergaderruimtes had. Deze extra vergaderruimtes komen boven de nieuwe ingang in een uitbouw op de eerste verdieping. De nieuwe ingang wordt hierdoor geaccentueerd en krijgt een overkapping. Daarnaast wordt de raadszaal onder handen worden genomen, er komen nu 23 raadsleden in plaats van 17 en krijgt de zaal een groter raam wat de openheid van de gemeente symboliseert.

De verbouwing van het gemeentehuis draagt bij aan de verduurzaming en het gemeentehuis is na de verbouwing energiezuiniger en voldoet geheel aan de huidige duurzaamheidsnormen. Het ligt in de bedoeling dat voor de kerst de eerste ruimtes in gebruik worden genomen. Op 1 januari moet de verbouwing grotendeels voltooid zijn, maar of men daar in slaagt, valt te betwijfelen. Het gemeentehuis is tijdens de verbouwing gewoon open voor het publiek.

Nieuwe gemeente Groesbeek werkt op afspraak

GROESBEEK – De nieuwe gemeente Groesbeek gaat per 1 januari 2015 alleen nog op afspraak werken, zodat de inwoners gelijk geholpen worden wanneer men een afspraak heeft. Een andere belangrijke reden is dat de gemeente dan beter maatwerk kan leveren. Wat ook verandert is het algemeen telefoonnummer, de bevolking kan de gemeente bereiken op het vijfcijferig telefoonnummer 14024.


Dit telefoonnummer maakt deel uit van een landelijke systeem van gemeentenummers. Het bestaat uit het getal 14 en het netnummer van de regio waarin de gemeente gevestigd is. In de regio Nijmegen is dat 024. Wanneer men dit nummer belt spreekt men daarna de naam van de gemeente in die men wil spreken. In dit geval dus vanaf 1 januari 2015 Groesbeek, ook als men uit Millingen of Ubbergen belt. Daarna krijgt men de telefoniste aan de lijn die u verder kan helpen. Vanuit het buitenland kan men de gemeente niet bereiken via dit nummer. Dan belt men vanaf 1 januari 2015 het nummer 00 31 24 3013500.


Afspraak maken
Een afspraak maken kan men eenvoudig maken via www.groesbeek.nl of telefonisch 14024. U maakt een afspraak op het moment dat het u het beste uitkomt. Op de dag van de afspraak wordt u dan op de afgesproken tijd geholpen en heeft u geen last meer van wachttijden.

Nieuwe coalitie in recordtijd rond in fusiegemeente Groesbeek

GROESBEEK – De politiek in de fusiegemeente Groesbeek – in januari 2016 Berg en Dal geheten – heeft in een recordtijd de nieuwe coalitie gevormd. De partijen CDA, Groesbeekse Volks Partij, C'90, GJS, VOLG en Voor Berg en Dal gaan de nieuwe coalitie vormen.

Deze coalitie heeft bij elkaar vijftien van de in totaal 23 raadszetels, een ruime meerderheid. In totaal zullen er vier wethouders aantreden die allen in deeltijd hun wethoudersfunctie zullen uitoefenen. De wethouderskandidaten zijn als volgt:
namens het CDA mevrouw Silvia Fleuren, namens C'90 mevrouw R. Barber, namens de GVP en namens GJS en C'90, waarmee ze een lijstverbinding zijn aangegaan Sjaak Thijssen. Na anderhalf jaar zal mevrouw Barber plaats gaan maken voor A. ten Westenend van GJS. Namens VOLG en Voor Berg en Dal (de partij, die als een volwaardige coalitiepartner zal deelnemen) de heer Eric Weijers.
De vier beoogde wethouders zullen op donderdag 2 januari worden voorgedragen voor benoeming door de nieuwe gemeenteraad tijdens de eerste vergadering. Tijdens die vergadering zal ook het concept hoofdlijnenakkoord in de gemeenteraad worden besproken waarna het door het college verder zal worden uitgewerkt.

Koninklijke onderscheiding voor Sjaak Kamps

GROESBEEK – Tijdens de laatste historische raadsvergadering in De Mallemolen – omdat het gemeentehuis verbouwd wordt – heeft het PvdA-raadslid Sjaak Kamps een Koninklijke onderscheiding gekregen.

Burgemeester Keereweer roemde Sjaak Kamps die liefst drie bestuursperiodes heeft meegemaakt van 1982 tot 1994, 1998 tot 2004 en van 2006 tot 2014: in totaal 24 jaar, waarvan 1998 tot 2002 en van 2004 tot 2006 als wethouder. "Jij bent een socialist pur sang, met een bloedrood hart, dat geen onrecht of te grote verschillen kan verdragen. Maar soms kleurt je hart Rood-Wit als het om voetbal gaat. De zwakkere en de inwoners op de laagste treden van de sociaal maatschappelijke ladder heb je altijd een zetje willen geven. Daarnaast verricht je vrijwilligerswerk voor de plaatselijke Zonnebloem."

"Ook was je de laatste periode carrouselvoorzitter, die taak heb je ook met verwen vervuld", aldus burgemeester Keereweer. "Je langdurige politieke inzet voor Groesbeek en je afscheid van de actieve politiek hebben aanleiding gegeven jou voor te dragen voor een onderscheiding. Zijner Koninklijke Hoogheid Koning Willem Alexander heeft het behaagd jou een Koninklijke onderscheiding toe te kennen als lid in de orde van Oranje Nassau", besluit Keereweer zijn toespraak tot Sjaak Kamps en spelde hem de versierselen op zijn revers. Voor de echtgenote van Sjaak was er een prachtig boeket bloemen.

1000ste uitlening Bibliotheek Op School

GROESBEEK - Het nieuwe voorzieningenhart op de Stekkenberg beschikt sinds oktober over 1500 bibliotheekboeken. Deze boeken zijn voor kinderen in de leeftijd van vier tot twaalf jaar.

Alle kinderen zijn elke woensdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur welkom in deze echte bibliotheek. Op deze tijd zijn er vrijwilligers van de Bibliotheek op School aanwezig om kinderen te helpen bij het kiezen en lenen van boeken. Op vrijdagmorgen lenen de leerlingen van basisschool Op de Heuvel boeken in de bibliotheek.

Dat er veel gebruik van deze bibliotheekvoorziening wordt gemaakt blijkt uit het feit dat nu al de duizendste uitlening is bereikt. Kinderen die voorheen weinig of nooit naar de bibliotheek kwamen, lezen nu veel meer. Leerkrachten van de school en medewerkers van de bibliotheek zijn erg blij met de komst van de Bibliotheek. Wie interesse heeft om ook vrijwilliger van de Bibliotheek op School te worden, kan inlichtingen inwinnen bij Rimmie den Uyl 024 3971943).

Twee inbraken in Breedeweg

GROESBEEK – Pas nu is bekend geworden dat er in twee woningen aan de Breedeweg is ingebroken. In de nacht van maandag op dinsdag 8 op 9 november werd bij een woning de slaapkamerraam geforceerd tijdens de afwezigheid van de bewoners. Er is computerapparatuur ter waarde van honderden euro's buitgemaakt.

Bij een andere woning eveneens aan de Breedeweg werd in de nacht van dinsdag 9 op woensdag 10 november een raam aan de achterzijde van de garage geforceerd om de woning binnen te komen. Daar hebben de inbrekers de woning doorzocht – tijdens de afwezigheid van de bewoners – en zijn er vandoor gegaan met kleding waaronder een lederen jas.

Ergerlijke brandstichting op Canadese Erebegraafplaats

GROESBEEK – Onverlaten hebben vermoedelijk in de avond of nacht van vrijdag op zaterdag een ergerlijke brand gesticht in de Memorial hal op de Canadese erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg in Groesbeek.

De vandalen hebben het registerkastje opengemaakt en de boeken zoals de Visitors Book en registerboek alsmede alfabetische lijst met de namen van de 2061 begraven militairen in brand gestoken. Hierdoor is de muur waar het registerkastje in is gemetseld zwart geblakerd. In het visitor Book schrijven de bezoekers (jaarlijks ruim drieduizend) hun bevindingen en dankwoorden in voor de gesneuvelde militairen.

Beheerder Patrick Thijssen ' is onder indruk van het gebeuren. "In de veertien jaar dat ik hier werkzaam ben, heb ik dit nog nooit meegemaakt." Patrick heeft aangifte gedaan bij de politie in Groesbeek. Zijn compagnon Paul van de Horst heeft in de negentien jaar dat hij daar werkzaam is eveneens dit nog nooit meegemaakt. "Het is gewoon te triest voor woorden, jammer dat 't gebeurt. Het is weinig respectvol. De daders moeten zich schamen',' besluit Paul van de Horst. De aantekeningen van de bezoekers zijn door de brand verloren gegaan. De schade wordt geschat op enkele duizenden euro's.

Op stap met je goede voornemen

MILLINGEN/BERG EN DAL - De feestdagen staan voor de deur. Genieten van rust en van lekker eten en drinken. Wat denk je ervan om daarna in beweging te komen? Het nieuwe jaar beginnen door de hardloopschoenen aan te doen? Loopgroep Lekker Lopen helpt je om je training goed op te bouwen.


Trainer Gerrit Jan Griepsma biedt 'zijn' lopers een gezellige, kleine groep met persoonlijke aandacht en een training die je helpt om verantwoord van start te gaan. Samen trainen en toch op je eigen niveau aan het werk voor jouw doelen. Met plezier uiteraard, dat staat voorop. Hij helpt je bovendien met persoonlijk aangepast 'huiswerk' voor de trainingen die je thuis doet. Over drie maanden loop je dan een half uur achterelkaar; lekker een paar keer in de week 'de kop leeg' en fris weer thuiskomen.

Gevorderden
"Je loopt al een tijdje hard en je wilt nu de stap maken naar een snelle vijf- of een mooie tienkilometer. Misschien wel tijdens de nieuwe loop in Nijmegen op 15 maart; de Stevensloop en dan wellicht door naar de Zevenheuvelen. Loopgroep Lekker Lopen helpt je om daar te komen. Ze zijn drie maanden bezig, de lopers in Berg en Dal en Millingen die bij Lekker Lopen trainen. Op punt nul begonnen en na een succesvolle afsluiting tijdens een wedstrijdje willen ze nu verder of misschien iets sneller. Als je het leuk vindt om daar bij aan te sluiten, ben je welkom. Bel Gerrit Jan of je een keer vrijblijvend mee kunt doen."

Dinsdag Berg en Dal vanaf 6 januari: 9.00 tot 10.15 uur - gevorderden; 10.30 tot 11.45 uur - beginners.
Vrijdag Millingen vanaf 9 januari: 9.00 tot 10.15 uur - gevorderden: 10.20 tot 11.35 uur - beginners. Meer informatie staat op www.lekkerlopen.com of te verkrijgen via 06 37475949.

Bouwtaken naar Omgevingsdienst Regio Nijmegen

GROESBEEK – Voor de burger gaat er op 1 januari het een en ander veranderen als u een omgevingsvergunning nodig heeft. Vanaf deze datum treden de ambtenaren van de clusters bouwzaken van de nieuwe gemeente Groesbeek namelijk in dienst bij de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN).

De ODRN heeft van de MUG-gemeenten het mandaat gekregen om aan bedrijven, instellingen en particulieren vergunningen te verlenen en het toezicht alsmede de handhaving op deze vergunningen uit te voeren. De gemeente blijft echter bestuurlijk eindverantwoordelijk voor de uitvoering van de taken en zij geeft opdracht aan de ODRN om die taken goed uit te voeren.


Aanspreekpunt
De ODRN wordt vanaf 1 januari 2015 aanspreekpunt voor alles wat met vergunningen omtrent bouwen, afwijken bestemmingsplan, kappen, reclame uitingen, inritten, brandveiligheid, slopen , monumenten en milieuzaken te maken heeft. Voor al deze zaken kan men niet meer terecht bij de gemeente Groesbeek.


Aanvragen omgevingsvergunning
De website voor het aanvragen van een omgevingsvergunning is ongewijzigd. Een omgevingsvergunning kan aangevraagd worden via www.omgevingsloket.nl.


Contactgegevens
Wanneer men graag eerst een overleg wil over uw mogelijkheden dan kan men contact opnemen met de ODRN. De ODRN heeft geen loket zoals men gewend was bij de gemeente, maar men kan voor informatie wel op afspraak terecht. De contactgegevens van de ODRN zijn: Tweede Walstraat 14, 6511 LV Nijmegen telefoon 024 7517700, e-mail wabo@odrn.nl. De contactgegevens en meer informatie staan ook op de website van de ODRN.

Gewonden bij ernstige aanrijding

De totaal vernielde auto van het slachtoffer dat uit haar auto moest worden bevrijd

GROESBEEK – Woensdagmiddag rond 17.00 uur heeft zich een ernstig ongeval voorgedaan op de Nijmeegsebaan in Groesbeek ter hoogte van de uitrit van Dekkerswald.

Het ongeval werd veroorzaakt door een automobiliste uit Nijmegen die van af de uitrit van Dekkerswald de Nijmeegsebaan wilde oprijden richting Nijmegen. De bestuurster zag daarbij een auto over het hoofd die uit de richting Nijmegen naar Groesbeek reed. Een ongeval was onvermijdelijk.

De veroorzaakster raakte door de klap bekneld in haar wagen en moest door de brandweer van Groesbeek uit haar benarde positie worden bevrijd. Het duurde enige tijd voor dat het slachtoffer in de ambulance gedragen kon worden om naar het Radboudziekenhuis in Nijmegen te worden vervoerd. De vrouw heeft aan de aanrijding vermoedelijk been - en heupletsel overgehouden. In de auto die uit de richting Nijmegen kwam zat een Groesbeeks gezin: vader, moeder en twee dochters. De moeder raakte eveneens aan haar been gewond; alle inzittenden van deze auto zijn per ambulance voor onderzoek naar het Canisius Wilhelminaziekenhuis in Nijmegen gebracht. Beide auto's zijn totaal vernield afgesleept. Het verkeer dat uit de richting Groesbeek kwam is enige tijd omgeleid via de Derdebaan.

Nieuwjaarsreceptie De Treffers

GROESBEEK – Op zaterdag 3 januari vindt in het clubgebouw van De Treffers aan het Nijerf de traditionele nieuwjaarsreceptie plaats. Tijdens deze receptie worden liefst 29 jubilarissen gehuldigd die de vereniging vanaf 25 tot 75 jaar trouw zijn gebleven.

Daarnaast zal er geproost worden op het nieuwe jaar. Om 13.30 uur begint het officiële programma met het huldigen van de jubilarissen die met hun familieleden aanwezig zullen zijn. Alle jubilarissen worden persoonlijk toegesproken door de voorzitter van De Treffers Bert Janssen. Ook de supportersvereniging 'Samen met De Treffers' zal aandacht aan dit gebeuren schenken. Het officiële gedeelte duurt tot ongeveer 15.30 uur. Vanaf 16.00 uur wordt er feest gevierd in het clubgebouw met de gehele Treffersaanhang. Alle leden en vrienden van Zuid zijn op deze nieuwjaarsinstuif welkom.


Vijfentwintig jaar lid zijn: R.J.P. Meulensteen, G.A. Heijen, H.J. Hermsen, H.E.W.M. van ooijen, H.J.J. Coopmans, J.Jacobs, G.A. van Doorn en P.W.M. Kaal.
Veertig jaar lid zijn: P.A. van Bergen, J.M. van de Ven, M.P.Kersten, W.N. Gerrits, P.W.J.J. Claassen, C.T.A. Rikken, T.L. Versteegen, F.J.M. van Elst, E.H. van Megen, T.J.Liebers, H.A.G.M. Janssen, P.van de Brink en E. Jacobs.
Vijftig jaar lid zijn: J.M.Gerrits en J.G.Cillessen.
Zestig jaar lid zijn: A.H.M. Kersten, A.G.M. Luben en W.J.M. Kersten.
Zeventig jaar lid: zijn F.X. van Doorn en T.G. Wennekers.
Vijfenzeventig jaar lid is: G.J. Eikholt.

Belettering op gemeentehuis

GROESBEEK – Zaterdagmorgen is het Groesbeekse bedrijf Peter Jacobs Belettering begonnen om op de voorgevel van het gemeentehuis – aan de Dorpsstraat – met grote letters ' Gemeentehuis ' op de gevel te plaatsen.

Voor deze klus was een steiger nodig om de letters op een mooie hoogte te doen plaatsen. Voor veel mensen is het nu duidelijk dat dit grote gebouw midden in het centrum het gemeentehuis van Groesbeek is. Het is wel eens voorgekomen dat chauffeurs op de Molenweg de weg naar de Spoorlaan vroegen en kregen als antwoord "rechtdoor rijden en voor het crematorium links af". Dat zal nu verleden tijd zijn.

Karaoke en meezingen

GROESBEEK – Dinsdagavond 23 december verzorgt Hemmie Hermsen een karaoke – en meezingavond in De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

Hemmie speelt dan op verzoek hoofdzakelijk Nederlandse, Duitse en Groesbeekse meezingers. De tekst van de liederen is op een groot beeldscherm te volgen. Iedereen is welkom om mee te komen zingen en er mag zelfs voor de microfoon gezongen worden. Hemmie heeft een repertoire van 150 liedjes. De presentatie is in handen van de alom bekende dj Herman de Bruin. De toegang tot deze avond is gratis.

De Kleine Heilige Geest in kerstsfeer

GROESBEEK – Het privémuseum 'De Kleine Heilige Geest' aan de van Ruysdaelweg 37 in Groesbeek is geheel in kerstsfeer gehuld.

Naast de vaste collectie liturgische en devotiekunst is het museum aangekleed met liefst zestig verschillende kerststallen. Een van de kerststallen is bijzonder en zo groot dat het de hele serre van de woning in beslag neemt. Deze stal is uit de eind achttiende begin negentiende eeuw.

Naast de prachtige engelbewaarders zijn er ook bijzondere en verschillende kerstengelen te bezichtigen. De kersttentoonstelling is van 15 december tot 15 januari te bezichtigen na telefonische afspraak (024 663677) aan de Van Ruysdaelweg 37 in Groesbeek.

Autoschadeherstelbedrijf Adco een begrip in Groesbeek en omgeving

GROESBEEK – Het Groesbeekse autoschadeherstel - en autoglasservicebedrijf Adco is een begrip voor Groesbeek en omgeving. De medewerkers van Adco zorgen ervoor dat een beschadigde auto van zwaar tot licht het bedrijf uitgaan als nieuw. Door kwaliteit en service groeit de klantenkring van Adco gestaag.

Op een autoschade zit niemand te wachten, maar als het dan toch komt, wil je zo snel mogelijk geholpen worden. En daarvoor ben je bij Adco op het juiste adres. Adco neemt de zorg van de klanten en vult zelfs de verzekeringspapieren in. Tijdens de reparatie van de auto is er een leenauto beschikbaar. Het bedrijf aan de Atelierweg 10c in Groesbeek beschikt over het vertrouwde Focwa keurmerk en voldoet aan de strengste milieueisen.

Adco heeft vakkundige medewerkers in dienst zoals autospuiter Niels Rikken die Nederlands kampioen autospuiter op zijn naam heeft staan. Ook de gereedschappen waar de werknemers mee werken zijn up-to-date. Daarnaast beschikt het bedrijf over de nieuwste uitleesapparatuur voor het verhelpen van alle technische storingen. De autoschadetechnicus is van alle voertuigsystemen op de hoogte.


Ook voor glasschade is men bij Adco aan het juiste adres, vanaf een sterretje in de voorruit tot het vervangen van de hele ruit. Het repareren van een sterretje kan onder het genot van een kopje koffie/thee gebeuren, terwijl men voor het vervangen van een ruit een haal- en brengservice heeft.


Adco, Atelierweg 10c, Groesbeek; telefoon 024 3977818; www.adcogroesbeek.nl.

Hoge score: alle dertien rijsimulatorleerlingen slaagden de eerste keer De Schakel, da's rijles met veel plezier!

GROESBEEK – Passie voor het vak. Dat moet je als rij-instructeur hebben. En Rick van Loon van Autorijschool De Schakel heeft dat! Elke les in de Mercedes A-klasse is weer een plezier. Ook leidt hij de leerlingen (die dit wensen) naast de praktijklessen ook op met behulp van lessen op de rij-simulator. Dat blijkt in tweeërlei opzicht goed uit te werken.

Allereerst is een lespakket met daarin ook de rijsimulator goedkoper en... het slagingspercentage van leerlingen, die het afgelopen jaar de rijsimulator in de opleiding hadden, zijn alle dertien in de eerste keer geslaagd! Dat is dus dubbel voordeel!

Je hoeft niet te kiezen voor een opleiding inclusief lessen op de rijsimulator. Het is wel aan te raden. Met behulp van een computerprogramma leer je de eerste beginselen van het verkeer. Rick van Loon begeleidt de leerling tijdens deze lessen en ook de computer corrigeert je meteen. "Als je dan voor de eerste keer daadwerkelijk achter het stuur zit, ben je veel zelfverzekerder en leer je sneller de vaardigheden." Autorijschool De Schakel is de enige in de regio, die deze lessen aanbiedt.

Autorijlessen is niet goedkoop. Toch weet Rick de prijzen aantrekkelijk te houden. Bovendien krijgt de leerling les van een instructeur met elf jaar ervaring. Rick heeft daarnaast een brok goede mensenkennis en weet met humor de lessen te geven.

Tot eind januari kan men profiteren van een extra korting van 75 euro op de complete lespakketten (vanaf 1350 euro), inclusief praktijkexamen en andere extra's, die vermeld staan op www.autorijschooldeschakel.nl.

Autorijschool De Schakel, Van de Veldestraat 146, Groesbeek; 06 22742280; www.autorijschooldeschakel.nl.

Sinds 3 jaar gevestigd aan Mooksebaan in Groesbeek Honden wassen, knippen, plukken en scheren: al veertig jaar bij Hondenkapsalon Blacky...

GROESBEEK – Eens in de zoveel maanden is het verstandig om je hond naar een hondentrimsalon te brengen. Om deze te laten wassen en te knippen, plukken of scheren. Dat komt de gezondheid van je hond ten goede en ook de leefomgeving heeft minder last van haren. Gerda Pluijgers is al veertig jaar een ervaren hondenkapster, en heeft naast haar salon in Nijmegen ook sinds drie jaar een filiaal aan de Mooksebaan in Groesbeek.

Alle honden zijn bij Blacky welkom. "Ik werkt nog volgens een degelijke wijze", vertelt Gerda. "Weinig scheerwerk en veel knipwerk." Na de behandeling ziet je huisdier er weer verzorgd uit. Gerda Pluijgers is al sinds haar achttiende jaar actief in deze branche en leidt ook leerling-hondentrimsters op. Haar salon is aangesloten bij de Algemene Belangenvereniging voor het Hondentoiletteerbedrijf. Er wordt op afspraak gewerkt en na de behandeling krijgt de baas een telefoontje om het huisdier weer af te halen.

Gerda Pluijgers van Blacky vindt het belangrijk dat de honden zich in haar salon veilig en thuis voelen. "Ook vind ik dat de honden netjes de deur moeten uitgaan. Ik leef voor mijn werk, en begin elke dag weer met veel plezier!"

Gerda heeft ook regelmatig speciale rassen als Kerry Blue en Bedlington terriers, die ze voor tentoonstellingen en wedstrijden helemaal 'showklaar' maakt.

Sinds enige tijd kunnen op de dinsdag ook katten terecht in haar salon; hiervoor komt een speciale kattenkapster!

Blacky, Mooksebaan 4, Groesbeek; telefoon 06 13566575; www.blacky.nl.

Kringloop Sint-Michael Groesbeek heeft zwak voor de voedselbank

GROESBEEK – Kringloop Sint-Michael Groesbeek heeft een zwak voor de voedselbank in de nieuwe gemeente Millingen-Ubbergen en Groesbeek. Sint-Michael is de beschermengel tegen het kwade en onrecht en is daarnaast patroonheilige van de armoede. "Om die reden staat de voedselbank bij ons op nummer één."

"In september 2012 zijn wij als Kringloop in Groesbeek actief en vanaf dat moment hebben wij de voedselbank gesteund. Toen waren er drie gezinnen die een beroep op de voedselbank deden, terwijl het er tegenwoordig liefst honderd gezinnen die afhankelijk zijn van de voedselbank. Daarbij inbegrepen ook enkele uit Malden en Heumen. Wij zorgen iedere week voor alle honderd gezinnen voor groente, fruit en melk."

"Het is triest dat er in Nederland een voedselbank moet zijn", aldus André Brouwer." Voor de komende feestdagen hebben wij voor de voedselbank een verrassing voor alle honderd gezinnen, die krijgen van ons een kerstbrood. Daarnaast krijgen ze nog achthonderd andere artikelen, zodat de mensen ook eens wat extra's gaan krijgen", laat een tevreden André weten."

"Ook als er kinderen van de voedselbank gezinnen willen deelnemen aan het Kinder Vakantie Werk betalen wij de kaartjes. De voedselbank kan altijd een beroep op ons doen. Als het nodig is, helpen wij ze", daarvan is André overtuigd." De religieuze artikelen zijn nieuw in het assortiment van De Kringloop, in de hele omtrek zijn die niet meer te krijgen of men moet er zelfs voor naar België. Daarom zijn we ermee begonnen, de rest is allemaal tweedehands", besluit André Brouwer. Kringloop Sint-Michael wordt gerund door dertig vrijwilliger(ster)s die alle vrije uren druk in de weer zijn om alles geregeld te krijgen voor de zaterdag als de Kringloop van 10.00 tot 16.00 uur en de laatste zondag van de maand van 12.00 tot 16.00 uur geopend is aan de Industrieweg 19 in Groesbeek, telefoon 06 11199935.

22 maal te hard in Heilig Landstichting

HEILIG LANDSTICHTING – De politie heeft maandagavond van 20.30 tot 22.00 uur een radarsnelheidscontrole gehouden op de Nijmeegsebaan in Heilig Landstichting.

In totaal passeerden 154 voertuigen de radarapparatuur: 22 gingen er te hard. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 74 kilometer per uur, terwijl vijftig kilometer per uur is toegestaan.

Nieuwjaarsparty voor inwoners Berg en Dal

BERG EN DAL - Ook dit jaar houdt Kerstendal een nieuwjaarsparty voor de inwoners van Berg en Dal, huurders van Kerstendal en leden van alle verenigingen.

De party is op vrijdag 2 januari vanaf 21.00 uur in Kerstendal . De aanwezigen kunnen in een gezellige sfeer samen het glas te heffen op een voorspoedig nieuw jaar. Het karakter van deze avond is gericht op het met elkaar spreken en het gezellig bijeen zijn.

Nieuwjaarsinstuif EMM Kekerdom

KEKERDOM - Op vrijdag 2 januari 2015 houdt schutterij EMM in samenwerking met de schietcommissie een nieuwjaarsinstuif in de bovenzaal van het Kultuurhuus in Kekerdom.

De aanvang is om 20.00 uur. Op deze avond wordt samen nog eens teruggeblikt op het afgelopen jaar maar ook voorruit gekeken. De schietwedstrijden vinden gewoon doorgang en verder kan iedereen deelnemen aan een wedstrijd met gelukskaarten. Iedereen heeft evenveel kans! De prijzen zijn voor deze wedstrijd geldprijzen. Bij binnenkomst staat de koffie klaar en uiteraard zal er ook voor een versnapering worden gezorgd. Iedereen is welkom.

Beweegtuin

nog even gesloten

MILLINGEN - Vanaf 5 januari is men weer welkom op onderstaande tijden:

Maandag 09.00 -12.00uur (koffie/thee 11.00 uur)

Woensdag 14.00 -16.00uur (koffie/thee 15.30 uur)

Coach voor senioren aanwezig van 14.30-15.30 uur

Donderdag 09.30 -11.30uur (koffie/thee 11.00 uur)

Coach voor senioren aanwezig van 10.00-11.00 uur

Zaterdag 09.00 -15.00uur **

Zondag 09.00 -15.00uur **

's Avonds op werkdagen van 19.00 -21.00uur **

** kantine doorlopend geopend

Vijftien jaar LBG: een weekend vol activiteiten

GROESBEEK - Met twee gratis toegankelijke activiteiten in het weekend van vrijdag 16 en zondag 18 januari viert Landschapsbeheer Groesbeek (LBG) het feit dat het vijftien jaar geleden werd opgericht.

Allereerst is er op vrijdag 16 januari een informatieavond over de bever. Deze vindt plaats van 19.30 tot 22.00 uur in dorpshuis De Slenk in het Groesbeekse kerkdorp De Horst. Spreker deze avond is bioloog Gijs Kurstjens, vanaf het begin betrokken bij de succesvolle herintroductie van de bever. Meer informatie over deze avond is te verkrijgen bij Paul Leenders, 024 3972405.

Jubileumwandeling

Zondag 18 januari houdt LBG de traditionele jubileumwandeling. Deze start vanaf camping De Zoete Aagt, Grafwegen 31 in Groesbeek.

"We hebben speciaal voor deze jubileumexcursie gekozen voor een wat andere opzet. Tussen 13.00 en 14.00 uur zullen kleine groepjes op pad worden gestuurd langs een vooraf uitgezette route over de Grafwegen en de Sint-Jansberg. Men komt dan vanzelf langs een gids van LBG die op specifieke punten iets vertelt over natuur, landschap, cultuurhistorie et cetera. Hierna zal deze gids de groep doorsturen naar de volgende gids. Na ongeveer twee uur komt men weer uit bij het startpunt. U kunt zelf zorgen voor een groepje en anders zult u door de organisatie op pad gestuurd worden als er een groep aanwezig is.

Na afloop is er bij De Zoete Aagt gelegenheid om iets te drinken. Meer informatie over de wandeling geeft Dianne de Bruin, telefoon 024 3974257.

Wandeling door de natuur

GROESBEEK - Rijk van Nijmegen in kersttooi, misschien met sneeuw, een zonnetje of gewoon bewolkt. Op tweede kerstdag is er een mooie gelegenheid eens te kijken hoe de natuur zich heeft voorbereid op de winter. Wat te denken van een wandeling door deze natuur?

Kale takken, vogels in wintertooi. Hoe komen plant en die deze koude periode door? En daarnaast even lekker na de kerstmis en de kerstdis een frissen neus halen. Op vrijdag 26 december wordt verzameld bij de parkeerplaats van de Canadese Erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg 38 in Groesbeek.

De duur van de wandeling twee uur. Deelname kost twee euro voor volwassenen. Kinderen en leden IVN en KNNV mogen gratis mee.

Huisvuilcontainer

in brand

GROESBEEK – Tot nog toe onbekende hebben bij De Muntberg aan de Ds. Visscherlaan in Groesbeek een huisvuilcontainer in brand gestoken.

De brandweer van Groesbeek heeft de container vol water laten lopen, waardoor het vuur doofde. De Muntberg is een onderdeel van Pluryn.

Dure fiets

ontvreemd

BERG EN DAL – Uit een schuur aan de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal is dinsdagavond tijdens de afwezigheid van de bewoners een dure fiets ontvreemd.

Door de deur van de schuur te forceren zijn de dieven binnengekomen en zijn er vandoor gegaan met een Merida Big-Nine zwarte ATB fiets ter waarde van enkele duizenden euro's. Tevens namen de dieven een extra wielset mee. De diefstal werd bij thuiskomst van de bewoonster ontdekt.

Burgemeester Keereweer wordt

2 januari beëdigd

GROESBEEK – Commissaris van de Koning van Gelderland de heer C. Cornielje zal op vrijdag 2 januari tijdens de eerste raadsvergadering van de nieuwe gemeente in het gemeentehuis van Groesbeek, burgemeester Keereweer beëdigen.


In het begin van 2015 zal zo spoedig mogelijk de procedure worden gestart om tot een nieuwe – door de Kroon – benoemde burgemeester van de nieuwe gemeente Groesbeek te komen. Naar verwachting zal de benoeming medio 2015 plaatsvinden.

Ravage na ongeval in Groesbeek

GROESBEEK – Een automobilist uit Groesbeek heeft woensdagavond op de Cranenburgsestraat in Groesbeek ter hoogte van Adelbrecht – Windekind school een grote ravage aangericht.

Volgens getuigen kwam de bestuurder met hoge snelheid uit de richting centrum en is vermoedelijk nabij de school de macht over het stuur verloren. Hij vloog met zijn auto over het fietspad, reed twee veiligheidshekken omver, reed tegen een geparkeerde auto – die zo'n vijftien meter, bijna tegen de school tot stilstand kwam en vervolgens tegen een bestelbus tot stilstand kwam.

De schade was aanzienlijk, de auto van de veroorzaker werd totaal vernield, terwijl de personenauto -eigendom van een inwoner uit Groesbeek- zwaar werd beschadigd, evenals de bestelbus, eveneens eigendom van een inwoner uit Groesbeek. Wonder boven wonder kwam de bestuurder er met enkele schrammen vanaf. Ook was het een geluk dat net voor het ongeval de jeugd van de volleybalvereniging na het trainen huiswaarts was gekeerd.

Burgemeester Wilbers tot raadsleden: 'Geen begrafenis, maar nostalgisch moment'

BEEK-UBBERGEN - Burgemeester Paul Wilbers heeft tijdens de laatste raadsvergadering van de zelfstandige gemeente Beek-Ubbergen afscheid genomen van de raadsleden. Hij hield de raadsleden voor dat het beslist geen begrafenis is maar een nostalgisch moment.

"Veertien jaar ben ik uw voorzitter geweest en op een enkel incidentje na hebben wij prettige jaren achter de rug. Ik ben trots op jullie. U heeft het mij nooit moeilijk gemaakt, u gaat netjes met elkaar om, daar heb ik veel bewondering en respect voor. Zelfs bij oplopende emoties heeft u zich over het algemeen netjes aan de omgangsvormen van de raad gehouden. Constructieve samenwerking heeft u altijd voor ogen gehad zowel onderling als met het college."

"Het dualisme is gedeeltelijk aan ons voorbij gegaan, we hebben even geëxperimenteerd maar wij zijn al snel overgegaan tot de orde van de dag. De scholen en kultuurhuizen staan er en wij kunnen onze gemeente netjes, -met reserves en al- overdragen aan de nieuwe gemeente. Wij dragen met opgeheven hoofd ons geliefde Ubbergen over."

"In 1818 zijn de gemeenten Ooij-Persingen en Ubbergen samengevoegd tot de gemeente Ubbergen, bijna tweehonderd jaar. We hebben de laatste keer vergaderd, daarmee is ook voor u allen een eind gekomen aan het raadslidmaatschap van Ubbergen. In de nieuwe gemeenteraad zijn onze dorpen mooi verdeeld. Beek, Ubbergen, Leuth en Kekerdom hebben vertegenwoordigers in de nieuwe gemeenteraad die op 2 januari voor de eerste maal bij elkaar komt", aldus burgemeester Paul Wilbers.

Nieuwjaarsconcert Jubiate Deo

GROESBEEK - Op zaterdag 10 en zondag 11 januari verzorgt fanfare Jubilate Deo uit Groesbeek haar jaarlijkse nieuwjaarsconcert in verenigingsgebouw De Sleutel, Bredeweg 71, in Groesbeek.

Dit jaar zal het concert geheel in het teken staan van zeventig jaar bevrijding. In 2014 was het zeventig jaar geleden dat de regio Nijmegen bevrijd werd. In de hele regio zijn er het gehele jaar door tal van activiteiten georganiseerd om dit onder de aandacht te brengen.

Het fanfareorkest, de slagwerkgroep, het leerlingenorkest en een gelegenheidskoor zullen de gasten nog eenmaal meenemen op een muzikale reis door het verleden. Een gevarieerd programma met muziek, zang, solisten en filmbeelden zal ten gehore worden gebracht.

Het programma varieert van bekende filmmuziek tot traditionele marsmuziek. Zo zullen onder meer Soldaat van Oranje, Band of Brothers en nummers van The Star Sisters en Lili Marleen ten gehore worden gebracht. Dit en nog veel meer is te zien en te horen in een prachtig en speciaal daarvoor ingericht verenigingsgebouw De Sleutel.

Op zaterdag 10 januari begint het concert om 20.00 en op zondag 11 januari zal het concert om 14.00 uur beginnen. Een half uur voor aanvang is De Sleutel open. De toegang is gratis.

Inbreker gestoord en gevlucht

GROESBEEK – Een inbreker heeft getracht in de nacht van dinsdag op woensdag in te breken in een woning aan de Muldershof in Groesbeek.

De bewoner hoorde rond half drie dat er aan zijn woning gerommeld werd en ging poolshoogte nemen. Daarop ging de mogelijke inbreker er vandoor op een fiets. De inbreker had een korte ladder bij zich en droeg een bruine muts met een witte rand. De inbreker is niet meer aangetroffen. De politie hoopt dat mensen de inbreker hebben zien fietsen; zij worden verzocht contact met de politie op te nemen via telefoon 0900 8844.

BVC'12 E1 kampioen én door in de beker!

Staand van links naar rechts: Roy Ekkebus (trainer), Pleun Oosterbosch, Tijn Nijssen, Bjorn Ekkebus, Marc Loosen (trainer), Milan Cropman, Ralph Sengers (trainer). Zitttend: Viggo Wouters, Thijmen Creemers, Roel Loosen, Arne Tiesnitsch, Chris de Nijs, Luca Sengers.

REGIO - De E1 van BVC'12 is kampioen geworden in de najaarscompetitie. Met de volle winst uit tien wedstrijden stond het team aan het einde soeverein aan kop.

De doelcijfers liegen er niet om: de 86 doelpunten werden door geen enkel ander team geëvenaard en zorgden er voor dat de toeschouwers langs de lijn zich prima vermaakten. Daarnaast is BVC E1 ook de minst gepasseerde ploeg deze competitie. Zaterdag 29 november werd het kampioenschap van een gouden randje voorzien met een klinkende 12-0 overwinning, waarna het feest op de platte kar en in café Sous les Eglises losbarstte.

Automobilist schept jeugdige fietser in Groesbeek

GROESBEEK – Woensdagavond rond acht uur heeft een automobilist een jeugdige fietser geschept toen hij de Pompweg in wilde rijden. De jongeman kwam vanaf de Pannenstraat en kon de auto die voor hen links af sloeg niet meer ontwijken. De jongen vloog over de auto heen en kwam op zijn rug op het wegdek terecht. Het slachtoffer afkomstig uit Groesbeek is voor onderzoek per ambulance naar een ziekenhuis in Nijmegen vervoerd.

Drukbezochte diplomauitreiking bij Keepersscholen.nl

BEEK-UBBERGEN - De najaarstrainingen van de Keepersschool in Beek-Ubbergen zitten er weer op. Dertig deelnemers uit de wijde omgeving (Beek, Millingen, Ooij, Groesbeek, Lent, Ewijk, Afferden( LB), Lith, Elst, Nieuw Bergen (LB), Molenhoek, Nijmegen en Overloon).

Veel familie van de keepers waren gekomen om te zien hoe ze de diploma's in ontvangst mochten nemen. Gevolg was een gezellig volle kantine van voetbalclub BVC'12 waar de trainingen van de Keepersschool plaats vinden. Voor keepers tussen de zes en achttien jaar, die zich willen ontwikkelen in het keepersvak is het nu mogelijk om zich via de site www.keepersscholen.nl aan te melden voor de voorjaarscursus 2015.

"Op het einde van de cursus krijg je net als de huidige deelnemers zo'n mooi diploma en belangrijker nog, je zal een nog betere keeper zijn dan dat je nu al bent. Voor meer informatie kan er contact opgenomen worden met schoolhouder Roy Verstege 024 3483199/06 10063097 r.verstege@live.nl.

FC De Pieepe Lège zoekt leden

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Zaalvoetbalclub FC De Pieepe Lège is dringend op zoek naar nieuwe leden, die mee willen voetballen op vrijdagavond van 22.00 tot 23.00 uur in sporthal De Duffelt in Millingen aan de Rijn.

"Wij, oudgedienden/ Old Stars van diverse voetbalverenigingen uit het Laag en daarbuiten, spelen op vrijdagavond onderling een gezellig potje zaalvoetbal. Hierbij staat sportiviteit en gezelligheid voorop. Meedoen is belangrijker dan winnen."

"Ben jij tussen de dertig en vijfenzestig jaar en zoek je een sportieve uitdaging, die bij jou past, kom dan gerust vrijblijvend meedoen. In verband met de feestdagen is de eerstvolgende speelavond vrijdagavond 9 januari. De laatste speelavond staat gepland op vrijdag 22 mei. Is jouw belangstelling gewekt en wil je meer weten of jezelf opgeven? Neem dan contact op met Toon Scholten: 06 10273429 of via mail: tscholten@vodafonethuis.nl."

Koor Ap/Art verzorgt de nachtmis

MILLINGEN - Op woensdag 24 december om 23:00 uur zal koor Ap/Art samen met fanfare Sint-Cecilia de nachtmis muzikaal omlijsten in de Heilige Antonius van Paduakerk in Millingen aan de Rijn.

Zo'n twintig minuten voor aanvang van de mis zal zowel koor Ap/Art als het orkest al muziek ten gehore brengen. Onder de enthousiaste leiding van dirigent Frans Coerwinkel en met begeleiding van de vaste live-band zal koor Ap/Art de mis met gepaste muzikale stukken ondersteunen. Traditionele kerstliederen zullen afgewisseld worden met moderne kerstnummers, wat zal leiden tot een mooi en sfeervol geheel.

Feestelijke lunch mantelzorgers

MILLINGEN - Mantelzorger zijn is een dankbare en vaak ook bijzondere taak. Maar desondanks kan het soms ook zwaar zijn. Het is dan fijn om een steuntje in de rug te hebben en er af en toe even tussen uit te zijn.

Speciaal voor de mantelzorgers organiseerde de Stichting Welzijn Ouderen Millingen aan de Rijn 10 december een feestelijke lunch. Het werd een gezellige bijeenkomst in Kulturhus Den Ienloop, waarbij men onder het genot van een kopje koffie en een broodje met elkaar van gedachten kon wisselen. Er werden ervaringen uitgewisseld en nieuwe contacten gelegd.

"Bent u ook mantelzorger en wilt u meer weten over het project mantelzorg, neem dan contact op met de coördinator van de Stichting Welzijn Ouderen, Kulturhus Den Ienloop aan de Heerbaan 115 in Millingen aan de Rijn, telefoon 0481 431105 (elke werkdag van 09.00 tot 11.00 uur).

Politie neemt auto in beslag

GROESBEEK – De politie geeft op de Ericastraat in Groesbeek een auto in beslag genomen van een inwoner uit Groesbeek.

De eigenaar is al diverse malen betrapt dat hij onverzekerd in zijn auto reed. De officier van justitie beslist of de auto verbeurd wordt verklaard.

Maar vier overtredingen bij verlichtingscontrole in Groesbeek

GROESBEEK – De politie heeft woensdagmorgen een verlichtingscontrole gehouden op de Nijmeegsebaan in Groesbeek.

In vier gevallen bleek ondeuglijke verlichting gevoerd te worden, waarvoor proces-verbaal is opgemaakt.

Koninklijke onderscheiding voor Helma Toonen

BEEK-BBERGEN – Tijdens de laatste raadsvergadering van deze samenstelling heeft Burgemeester Paul Wilbers een Koninklijke onderscheiding als lid van de Orde van Oranje Nassau uitgereikt aan Helma Toonen die liefst twaalf jaar voor de PvdA in de gemeenteraad gezeten heeft.

Daarnaast prees hij de maatschappelijke betrokkenheid van Helma vooral in de Ooij. Fractievoorzitter Rudy van Ewijk sprak vervolgens Helma toe. 'Na twaalf jaar raadslidmaatschap heb je dit lintje dik verdiend. Deze onderscheiding is vooral bedoeld voor mensen die zich lang op een bijzondere manier voor de samenleving inzetten. Dat heb je als raadslid gedaan, maar jouw maatschappelijke betrokkenheid beperkte zich niet tot de raad. Daarvoor was je jarenlang actief in het schoolbestuur in Ooij." Helma is daarnaast vrijwilligster in de kantine van de Ooijse voetbalvereniging SVO. "In 2002 kwam je in de gemeenteraad en deze functie bekleed je tot de dag van vandaag. Er waren regelmatig wisselingen in de fractie PvdA/GroenLinks, maar jij bleef de constante factor. Hoewel je in je werk vooral met financiën en personeel bezig bent waren welzijn en zorg en natuurlijk de scholen, de onderwerpen waar je politieke aandacht naar uit ging. Je wist goed wat er leefde in de dorpen en had een haarscherpe antenne voor alle gevoeligheden die er waren. De fractie heeft daar dankbaar gebruik van gemaakt. Naast het raadslidmaatschap, je drukke baan en je gezin maakte je ook nog tijd vrij voor SVO. De mantelzorg voor je ouders motiveerde je om extra kritisch te zijn op de ontwikkelingen in de zorg. Voor jou bleven de mensen centraal daar heb je je al die jaren voor ingezet. Helma, bedankt voor je inzet voor onze gemeente namens de gehele fractie, inclusief de wethouder."

Maak er een mooie jaarwisseling van...

REGIO – De dagen en nachten rondom 'Oud & Nieuw' worden traditioneel door jong en oud aangegrepen om gezelligheid in en om huis te brengen. Diverse bijeenkomsten, kerstmarkten en feestverlichting in de diverse dorpen zijn bedoeld om een aangename en vredige start van het nieuwe jaar te maken.

De burgemeesters van zeven gemeenten uit de regio samen met de politie en Openbaar Ministerie willen de inwoners van al deze dorpen vragen om deze dagen zo veilig en prettig te laten verlopen voor iedereen. Vuurwerk draagt bij aan de feestvreugde maar kan helaas ook ontaarden in kattenkwaad en in sommige gevallen tot vandalisme, helaas met als gevolg lichamelijk letsel.


Schade
Elk jaar weer is er schade aan allerlei gemeentelijke en particuliere eigendommen zoals bushokjes, brievenbussen, verkeersborden of coniferen die naast containers in brand vliegen. Hierdoor ontstaat er jaarlijks voor duizenden euro's aan schade die moeilijk verhaald kan worden op de dader(s) en moet door gemeenschapsgeld betaald gaan worden.
Samen met de politie en andere hulpdiensten worden er in deze regio een aantal maatregelen getroffen om gevaar, schade en overlast zoveel mogelijk te beperken c.q. te voorkomen. Voor een goed verloop van de eindejaarsfeesten en nieuwjaarsfeesten zijn wij grotendeels afhankelijk van de goede wil van de inwoners.


Laat hulpverleners hun werk doen
Schade is voor hen die het aangaat vervelend maar erger is dat hulpverleners en buschauffeurs soms lastig worden gevallen tijdens het uitoefenen van hun werk. Ook komt het met regelmaat voor dat politie, brandweerlieden en chauffeurs met stenen worden bekogeld of worden bedreigd. De burgemeesters zijn het er unaniem over eens dat hulpverleners zoals ambulance personeel, brandweerlieden en politie ten alle tijden hun werk goed en veilig moeten kunnen uitvoeren. Als hulpverleners bedreigd worden en / of worden lastiggevallen wordt er ten alle tijden aangifte gedaan bij de politie. Samen met de Officier van Justitie is besloten dat de lastpakken niet ongestraft het nieuwe jaar in zullen komen.


Het afsteken van vuurwerk
De vuurwerk afsteektijden zijn aangepast. Dit jaar mag er vuurwerk worden afgestoken van 31 december 2014 vanaf 18.00 uur tot 1 januari 2015 02.00 uur.


Maak er een mooie jaarwisseling van
De zeven burgemeesters uit de regio roepen iedereen op om van Oud & Nieuw geen verdrietige of ergerlijke gebeurtenis van te maken, maar een feest voor iedereen van jong tot oud.


De burgemeesters van team Tweestromenland; C.F. van Eert, gemeente Beuningen, L.J.E.M. van Riswijk gemeente Druten, P.Mengde gemeente Heumen, H.W.C.G. Keereweer gemeente Groesbeek/Millingen, P.G.I. Wilbers, gemeente Ubbergen, Th. A.M. Steenkamp gemeente West Maas en Waal en J.TH. C.M. Verheijen gemeente Wijchen.

Groesbeekse komt om bij eenzijdig ongeval

De boom als stille getuige langs de Heumensebaan in Molenhoek

MOLENHOEK – Een 59 jarige inwoonster uit Groesbeek is zondagmorgen om het leven gekomen bij een eenzijdig ongeval op de Heumensebaan in Molenhoek.

De vrouw, die vermoedelijk vanuit de richting Molenhoek naar Groesbeek reed, is zeer waarschijnlijk in een flauwe bocht door de gladheid geslipt, van de weg geraakt en bij het talud tegen een boom tot stilstand gekomen. De auto met het slachtoffer werd zondagmorgen rond 06.15 uur ontdekt door passanten die vervolgens alle hulpinstanties alarmeerden. Ook de traumahelikopter ging naar de plek des onheils. Ambulancepersoneel constateerden bij aankomst dat het slachtoffer was overleden. Het wrak met daarin het slachtoffer is overgebracht naar de gemeentewerf aan de Industrieweg in Groesbeek waar het stoffelijk overschot werd geborgen. De politie heeft de Heumensebaan enige uren voor het verkeer afgesloten in verband met het onderzoek.

Horeca onbeperkt open

GROESBEEK – De burgemeester van de gemeente Groesbeek heeft besloten dat in de nacht van woensdag 31 december 2014 op donderdag 1 januari 2015 de horecabedrijven in de gemeente Groesbeek onbeperkt open mogen zijn.

Wel is er een voorwaarde aan deze openstelling verbonden te weten; Eventuele door de politie in het belang van de openbare orde c.q. veiligheid, gegeven aan wijzigingen stipt en direct te worden opgevolgd.

Inbraak op klaarlichte dag in Ubbergen

UBBERGEN – Dinsdagmorgen 16 december is tussen 11.30 en 11.45 uur - tijdens een korte afwezigheid van de bewoners – ingebroken in een woning aan de Kasteelselaan in Ubbergen.

In die korte tijd hebben de inbrekers kans gezien sieraden en beeldapparatuur buit te maken. De politie doet een beroep op eventuele getuigen, die iets gezien of gehoord hebben. Zij kunnen contact opnemen via telefoonnummer 0900 8844.

Afscheidstoespraak burgemeester Keereweer bij gemeente Millingen

Links Henk Kregting met echtgenote Theo, midden Burgemeester Keereweer, rechts Karel Spann met echtgenote Jolanda. Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN AAN DE RIJN – Waarnemend burgemeester Keereweer van Millingen aan de Rijn heeft tijdens de laatste raadsvergadering op dinsdag 16 december alle raadsleden persoonlijk toegesproken. "Wel een vreemd gevoel, pas vijftien maanden ben in burgemeester en jullie voorzitter en nu al ga ik de laatste raadsvergadering van de gemeente Millingen aan de Rijn voorzitten."

"Dit historisch moment zat er natuurlijk al lang aan te komen, want jullie hebben er zelf aan meegewerkt. Jullie zijn allemaal gedreven door een innerlijke drang iets te betekenen voor de Millingse samenleving. Van enkelen van jullie neem ik afscheid maar die zie ik op 2 januari weer terug in de nieuwe raad van Groesbeek (Berg en Dal). Het raadswerk is geen gemakkelijke taak en wordt steeds zwaarder met name door de overheveling van de zorgwetten naar de gemeenten. Wat van jullie gevraagd wordt is niet gering. Een mooi beroep raadslid, maar een zwaar beroep. Voor jullie ook nog eens best een beetje zuur, om vier jaar te werken aan je eigen einde van de raad. De gemeente Millingen aan de Rijn stopt, maar ik blijf benadrukken dat het dorp Millingen aan de Rijn straks de tweede kern van de nieuwe gemeente zal zijn."

Bart Lelie (2012 – 2014)
"De Benjamin van de raad, niet in leeftijd maar in raadsjaren. Bart jij vulde het gat toen Jan Scholtens tussentijds wethouder werd begin 2012. Vanaf die tijd heb jij je gemanifesteerd als een zeer deskundig raadslid. Je was de stille man van het CDA. Een man van weinig woorden, maar als je iets zei was het ook altijd raak. Het moet je verdriet doen neem ik aan, dat daar nu een eind aan komt."

Ton Haan (2010 – 2014)
"Als vrijwilliger bij de stichting voor jeugdactiviteiten, ben je in de politiek terecht gekomen, en van commissielid doorgegroeid tot raadslid. Jij had altijd bijzondere aandacht voor de sociaal zwakkeren in de samenleving en de zogenaamde zachte thema's in de portefeuilles als WMO en Sociale Zaken. Jij had niets met stenen, maar dat weerhield je niet om helemaal voor de thema's Ruimtelijke Ordening en Verkeer te gaan. Je had uitgesproken ideeën over de Heerbaan, de nieuwe Aldi en Kas-
tanjeplein; allemaal stenen. Maar jouw hart ligt toch bij braad, de WWB, minimaregelingen et cetera. Je wilde nog graag als raadslid verder gaan, maar de verkiezingsuitslag kan hard zijn."

Henk van der Velde (2010 – 2014)
"Jij bent de laatbloeier van de raad en hebt de politieke ambities pas latere leeftijd ontdekt. Jij hield in de gaten of al die ingewikkelde raadsvoorstellen, inclusief bestekken en plannen wel deugden, die taak had je op je genomen met duimstok en calculator. Je inzet als raadslid is te prijzen, maar controle en uitvoering liepen bij jou nog wel eens door elkaar heen. Je was - voordat je raadslid werd - ook erg actief in het verenigingsleven, bij Ons Genoegen, Juliana en koor Vivace. Of je daar weer actief gaat worden dat weet ik niet, maar ik wens je een mooie tijd toe."

Paul de Sonnaville (2010-2014)
"Jou heb ik leren kennen als een rustig raadslid. Na aanvankelijk een korte periode onderdak te zijn geweest van GJS vond je uiteindelijk je plek binnen het CDA. Je had pech dat je ernstig ziek werd, waardoor je een tijdje vervangen moest worden als raadslid. Het dwingt veel bewondering af dat je bent teruggekeerd na je ziekte. Je bent ook het raadslid met de leukste connecties. Door jouw werkzaamheden bij paleis Het Loo hebben we een raadsuitje naar het paleis gehad."

Alex ten Westeneind ( 2010-2014 )
Een raad heeft stevige oppositieleiders nodig, die functie zocht je graag op. Als fractieleider van de grootste oppositiepartij paste je dat ook. Jullie fractie was het niet altijd eens met de coalitie maar je wist de alternatieve standpunten altijd goed te verwoorden. Je analyses waren altijd helder en duidelijk. Je hebt nooit onder stoelen of banken gestoken dat je ambitie het wethouderschap was. Dat zal er nu wel van komen. In de nieuwe coalitie breekt in 2016 jouw tijdperk aan, wanneer je de wethouderszetel van Ria Barber zult overnemen.. Jij bent het raadslid bij uitstek die de zaken uitermate geestig kan brengen. Alex jouw hart blijft voor de politiek kloppen."

Lambert Verwijst (2010 – 2014)
"Jij bent een absolute goeroe op het gebied van gemeentefinanciën. Lambert , je was daarop altijd zeer scherp, er was geen ontsnappen aan . Je maakte commissieleden en ambtenaren er soms horendol mee. Jij was een aanwinst voor de hele raad, ook eerder als commissielid. Je nam je taak gewetensvol op, vooral tijdens de begrotingsbehandelingen. Je zat vaak tot diep in de nacht de begroting te controleren. Lambert, we konden op je bouwen, bedankt daarvoor."

Marc Looischilder (2006 – 2014)
"Marc, jij bemenst de VVD in je eentje, een pittige taak. Tijdens de raadsvergadering 'googelde' je vaak en dan kwam je onverwacht met vragen of stellingen. Je bent nooit saai en hebt altijd een verrassende suggestie en regelmatig ook zeer lastige vragen in petto.. Je vindt het geen probleem om in het kader van je functioneren soms verwarring te zaaien, bij voorbeeld het amendement dat je voorstelde in de laatste raadsvergadering om de Heerbaan te asfalteren. In de nieuwe raad zul je bij de VVD ook je rol goed blijven neerzetten, daar ben ik van overtuigd."

Elke Pastoors (2006 – 2014)
"De enige dame in dit selecte herengezelschap 'Ladies First '. Jij bent met recht het gezicht van de PvdA. Als kind uit een politiek gedreven nest draag je een sterk sociaal gevoel met je mee. Jij bent het prototype van verbinder, die de verschillende neuzen dezelfde kant op weet te krijgen. Positief kritisch in je benadering, een bijzonder deskundig raadslid, dat altijd de spijkers op de kop weet te slaan. Als enige vrouw in de raad was je smeerolie in de Millingse mannenfractie en je hebt je mannetje daar met realiteitszin gestaan. Je behoorde tot de woordvoerders die al vroeg inzagen dat Millingen het alleen niet meer redde. Erg jammer dat je niet terugkeert in de gemeenteraad van de nieuwe gemeente, er gaat een competente en ook zeer aimabele politica haar eigen weg. We gunnen je dat, maar we zullen je zeker missen."

Theo van der Velde (2002-2014)
"Jij bent steeds recht door zee, Theo is Theo en daarbij ook nog een Van der Velden, dat zegt in Millingen genoeg. Je geeft je bijdragen met veel persoonlijke sjeu doordat je van je hart geen moordkuil maakt. De mores van de raad was soms moeilijk voor jou, jij bent iemand die altijd zijn mening verkondigde. Dat je uit de bouwwereld komt is ook in jouw raadsbijdragen goed te merken. Omdat jij ' wel van stenen houdt ' kon je tot die onderwerpen met betrokkenheid en kennis van zaken rake opmerkingen maken. Je hart ligt ook duidelijk in het Millingse, wat zich uit in de liefde voor oude foto's. Samen met Alex ga je Millingen stevig neerzetten in de nieuwe gemeente. Ze zullen heel veel van je verwachten."

Henk Krechting (2003 – 2014)
"Hoe komt iemand in de politiek terecht? Nou gewoon; je vraagt informatie bij het CDA en dan kom je uiteindelijk bij de PvdA terecht. Allebei hadden ze de A van Aanvalluh… en daar ging het je toch uiteindelijk om. Je bijzondere belangstelling gaat uit naar openbare ruimte, daarbij trok je heel gedreven ten strijde, zelfs binnen je eigen coalitiepartij richting de wethouder. Dualisme pur sang, maar ik weet niet of de wethouder daar altijd blij mee was. Je beet je vast in de materie als een pitbull. Je kon ook wel eens doorschieten in je eigen mening. Je gaat ook de boeken in als het raadslid dat het college heel attent complimenteerde met een roos, toen je vond dat ze het goed hadden gedaan. Jij bent ook maatschappelijk zeer betrokken, dat blijkt uit het voorzitterschap van voedselbank Millingen. Henk je hebt je sporen ruimschoots verdiend. Ik mag je namens zijne Koninklijke Hoogheid Koning Willem Alexander de onderscheiding als lid in de Orde van Oranje Nassau uitreiken."

Karel Spann (1990 – 2002), (2006 – 2014) en wethouder (2002 -2007)
"Karel jij bent al heel lang raadslid en bent van 2002 tot 2007 wethouder geweest. Jij bent nu vice-voorzitter van de raad en een constante factor in jouw partij en dus ook in ons gemeentebestuur.
Je behoort tot de categorie raadslid dat ervoor zorgt dat stabiliteit aanwezig is in een gemeenteraad. Zeker in de lastige jaren – die Millingen ook gehad heeft – was jij een ankerfiguur. Jij bent niet de kapitein en ook niet de navigator, maar je houdt het schip wel op zijn plek als het nodig is. Jij bent in alle opzichten zeer constant. Ballen met effect sla je bij de tennisvereniging PIT, waar je ook voorzitter van bent. Vanaf nu zul je geen raadsvergadering meer bijwonen als raadslid. Het is jammer voor de nieuwe raad. Alles bij elkaar heb je twintig jaar je aan het raadswerk gewijd (los van je wethouderschap). Dat is een prestatie om trots op te zijn. Zijne Koninklijke Hoogheid Koning Willem Alexander heeft je benoemd tot lid in de orde van Oranje Nassau."

"Nu komen we aan het moment dat de bestuurlijke gemeente Millingen aan de Rijn niet langer zelfstandig door het leven gaat. De gemeente Millingen aan de Rijn stopt maar het dorp Millingen aan de Rijn blijft bruisen", daarmee besloot burgemeester Keereweer zijn toespraak tot alle raadsleden.

17 / 24

Burgemeester Keereweer spreekt alle raadsleden toe tijdens historische vergadering

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Burgemeester Keereweer van Groesbeek had tijdens de laatste historische raadsvergadering voor ieder raadslid in de huidige samenstelling – of ze in de nieuwe gemeenteraad terug komen op 2 januari of niet – een speciaal afscheidswoord.

Tot alle raadsleden liet Keereweer weten: "Dit historisch moment zit al heel lang in de pijplijn, waar gezamenlijk naar toe gewerkt is. Niet altijd eendrachtig maar wel gezamenlijk. Enkelen van u nemen afscheid van de oude Groesbeekse raad maar keren op 2 januari weer terug in de Raad van de nieuwe gemeente Groesbeek en in 2016 gemeente Berg en Dal. Wat er van raadsleden gevraagd wordt is niet gering zeker als er sprake is van een eenmansfractie", aldus Keereweer.

Hierbij een korte versie van de toespraken aan alle raadsleden persoonlijk.

Fer Vrijmoet GroenLinks (2002 – 2006) en (2014 – tot heden)
"Drie maal mocht je voor een periode van zestien weken Frits Ankringa vervangen en dat heb je met verve gedaan. Je uitdrukkingsvaardigheid is groot, je bent een echt GroenLinkser die genoot van het raadswerk en de omgang met de mensen. Bij de laatste verkiezingscampagne ben je bij het plaatsen van verkiezingsborden gevallen en heb je je middenvoetsbeentje gebroken. Je was ook carrousel lid een soort kweekschool voor raadsleden."


Wil Giesbers PvdA (2012 – 2014)
"Jij bent onze echte Benjamin en bent letterlijk een zij-instromer in de gemeenteraad door tussentijds in te springen, toen Peter Leenders verhuisde naar Duitsland. Voor jou was de mores van de raad toch echt wel wennen, want in het vuur van het debat vergat je nog wel eens wat het punt van orde ook al weer was. Je bent sociaal enorm begaan en maatschappelijk actief, wat je veel extra kennis van het Groesbeekse heeft opgeleverd als geboren en getogen Groesbeker."


Wilm Janssen CDA (2010 – 2014)
"Jij bent de graver van deze raad met een brede inslag. Hoe diep moet je graven om informatie en kennis te vergaren maakte je niet uit, het beeldl zal en moet compleet worden. Een mooie eigenschap. Het waren vooral ook de sociale thema's die je warme belangstelling hadden. De hoofdlijnen ontschoten je wel eens maar daar werd je door je raadscollega's wel op geattendeerd."


Petra Heijen VOLG (2010 – 2014)
"Jij bent te typeren als een raadslid dat de moed heeft gehad zelfs binnen de eigen fractie een ander geluid te laten horen. En je durft je uit te spreken. Je hart ligt bij de jeugd , kinderen en jongeren, en ik hoop dat je jouw politieke aspiraties ook voor hen zult vasthouden. Jouw eigen jonge leeftijd maakte ons allemaal jonger door ervoor te zorgen dat de gemiddelde leeftijd van de Groesbeekse gemeenteraad bijzonder gunstig afstak ten opzichte van het landelijk gemiddelde."


Irma van de Scheur GVP (2010 – 2014)
"Het is belangrijk dat een raadslid een goed beeld heeft van wie hij of zij wil vertegenwoordigen. Voor jou geldt geldt dat vooral op het gebied van ondernemend Groesbeek, zij vinden in jou een warm pleitbezorger. Daarnaast ben je ook nog actief in het schoolbestuur. Je bent een gedegen, sociaal bewogen en bevlogen bestuurder die maatschappelijk zeer actief is en daarnaast een aangenaam persoon in het direct contact."


Dave van Loon CDA (2006 – 2014)
"Je vasthoudendheid is kenmerkend, de aan jouw toebedeelde onderwerpen werden van alle kanten bekeken en bestudeert waardoor de inhoud van het dossier getoetst kon worden aan de uitgangspunten en visie van het CDA. Als het tot een debat kwam had de portefeuillehouder aan jou geen gemakkelijke. Je was vasthoudend op een goede manier."

Rob Verheijen CDA (2006 – 2014)
"Sommige raadsleden springen eruit door hun karakter, prestatie, woordkeus of overtuiging. Jij valt in alle vier de categorieën. Er zijn weinig raadsleden die zo vol overtuiging hun politieke beeld voor elkaar proberen te krijgen. Jij bent zo'n iemand. Sommige noemen je een stormram, je gaat er frontaal in als je dat nodig vindt en bent nadrukkelijk aanwezig. Daar staat tegenover dat je je ook heel constructief kunt tonen en complimenteus kunt zijn. Er valt genoeg te beleven met jou, nooit saai."


Hans Peters Sociaal Groesbeek (2006-2014)
"Een volksvertegenwoordiger pur sang, je draagt die titel als geuzennaam. Alles is Groesbeeks in je DNA. Waar oppositie lonkt, waar onvrede sluimert , ben jij te vinden. Je bent graag de stem van de gewone man en je kunt flink wat reuring veroorzaken als je dat in het belang acht van jouw achterban, of de laagste inkomens en de zwaksten in de samenleving. Daarbij heb jij je eigen stokpaardjes. In de discussie over de naam van de nieuwe gemeente was je nadrukkelijk aanwezig, Het leek wel of dat jouw enige verkiezingsitem was dat heeft je overigens geen windeieren gelegd. In de nieuwe raad heb je straks een meerpersoonsfractie, dat zal voor jouw best wel wennen zijn dan kun je niet meer alleen de fractielijn in de raad uitzetten."


Erik Weijers VOLG (2006-2014)
"Voor jou had deze herindeling niet gehoeven, maar dat heeft je niet weerhouden om je constructief op te stellen. Je bent van een edel ras, om in je hobby termen te blijven, een tweevoeter in dit geval. Jij bijt niet en zoekt geen ruzie. Jij bent een verenigingsmens en veelzijdig in het kunnen. Je bent wars van veel regels en procedures en om die reden ben je lid van de werkgroep deregulering. Naar jouw inzicht worden regels te veel en te vaak gebruikt."


Hennie Eikholt GVP (2006-2014)
"Jij bent te typeren als de nuchtere fractievoorzitter, die die nuchterheid vooral etaleert op het moment dat de emoties een hoge vlucht nemen in de raadsdiscussies. Jij neemt goed gefundeerde besluiten die ook nog eens goed uit te leggen zijn aan de Groesbeekse bevolking. Je rood-zwarte hart leen je ook uit aan heel het verenigingsleven en bent betrokken bij veel maatschappelijke thema's. Zelfs in discussies over cultuur draag je de laatste tijd een goed steentje bij. Daarnaast ben je nog lid van de rekenkamercommissie een nuttig en leerzaam instituut."


Martijn Schiermann PvdA (2006 – 2014)
"Jij bent de jonge hond van de raad zowel qua snelheid, beweeglijkheid en ondeuglijkheid. Je bent wel uitermate zindelijk, want je weet goed de mores van de raad; wat wel en niet hoort binnen de afspraken die er gelden. Jij kunt met enkele – soms humoristische uitspraken – de felheid van een discussie terugbrengen tot relatieve en oplosbare proporties. Jij bent positief en constructief, carnavalist en entertainer pur sang. Een man die ook de begrotingsbijdrage van de andere fracties graag op een ludieke manier tegen het licht wilde houden. Een mooie eigenschap."


Sjef Reichelt VOLG (2004 – 2014)
"Een tikkeltje eigenwijs type dat de raad kleur geeft. Je 'Looks' gaan echt gelijk op met je raadsgevoel; soms moet je het college hard aan de staart trekken om aandacht te krijgen. Soms heb je geen hoge hoed op van wat het college voorstelt. Je volgde je hart, getrouw de partijslogan en gaat vaak ter plekke om de situatie zelf in ogenschouw te nemen, om vervolgens kritisch het college hierover aan de tand te voelen." (In de vorige editie hebben wij abusievelijk gemeld dat Sjef niet meer terugkomt in de nieuwe raad).

Frits Ankringa GroenLinks (2002 – 2014)
"Jij bent een voorvechter gebleken voor het toerisme in Groesbeek en ook actief als voorzitter van de STER. Jouw gezondheid liet je tussentijds helaas in de steek maar verder ben je een gedreven raadslid voor GroenLinks geweest. Er waren heel wat belangrijke thema´s waarover je je letterlijk druk om kon maken zoals de centrumplannen, lightrailverbinding met Duitsland en vrij recent de duurzaamheidstop. Als Amsterdammer ben je maatschappelijk heel actief geweest in Groesbeek. Bij verkeer werd er volgens jou echt achterstevoren gewerkt. ´Eerst van alles doen en als jer dan klaar bent schrijf je het op en dan heet het mobiliteitsplan´. Een wijze les."


Mechteld ten Doeschate VVD (1982-2002) en (2010 – 2014)
"Als de raad symbolisch de tuin van de lokale democratie is, dan ben jij de jeneverbes die daarin staat. Een jeneverbes is het symbool van confrontatie, reiniging en bescherming , maar ook liefde en levenskracht. Je schuwt de confrontatie niet. Je punten maak je vaak op verrassende wijze en met kleurrijke, soms scherpe bewoordingen. Noblesse oblige, dat geldt voor jou met jouw achtergrond nog onverkort. Je geeft nagenoeg altijd acte de presence. De levenskracht van de jeneverbes straal je op volkomen eigenzinnige wijze uit en het verdient ons respect hoe bevlogen je doorgaat al jaren lang, onvermoeibaar."


Jan Poelen CDA (1979 – 2002) en (2004 – 2014)

Wegens ziekte afwezig. "Jouw staat van dienst is niet gauw samen te vatten. Jij bent de nestor in raadsjaren en plaatsvervangend voorzitter van deze raad. Waar je hart al die tijd lag en ligt is duidelijk 'bij Groesbeek en het Groesbeeks huishoudboekje'. Jarenlang was jij de schatbewaarder van het college en daar ben je goed in. Als raadslid heb je dat nooit helemaal los kunnen laten… De zorg of het college ook echt wel goed op de centen let. Het is moeilijk om echt boos op je te worden. Hoezeer je soms ook het bloed doet koken bij deze of gene. Er zijn een paar kronen op je werk, een belangrijke is de nieuwbouw van het gemeentehuis waar jij als projectwethouder binnen de termijn en binnen het budget van elf miljoen wist te blijven. Ook wil ik je bedanken voor de momenten waarop jij als vicevoorzitter van de raad, de voorzittershamer van mij moest overnemen."


Sjaak Kamps PvdA (1982-1994), (1998 – 2004) en (2006- 2014)
"Sjaak jij draait al heel lang mee en namens de partij van de Arbeid heb je al heel wat voorbij zien komen in Groesbeek. Jij hebt veel kleurrijke raadslieden deze raad zien bevolken. 24 jaar heb je van alles aangehoord in de verhitte debatten die hier plaatsvonden, van zinnige argumenten tot onderbuikgevoelens. Jij bent een socialist pur sang, met een bloedrood hart dat geen onrecht of grote verschillen kan verdragen. De zwakkere en de inwoners op de treden van de sociale maatschappelijke ladder heb je altijd al een zetje willen geven en dat siert je."

Burgemeester Keereweer besloot zijn toespraken met "Ik heb jullie vast niet allemaal voldoende recht kunnen doen met mijn toespraken, maar dan hadden we hier over twee uur nog gezeten. Ik spreek nogmaals aan u allen, mijn waardering uit voor jullie inzet, betrokkenheid, gevoel voor de goede zaak, gezonde tegenspraak en gezamenlijke mijlpalen die bereikt zijn, ook in het herindelingsproces", aldus burgemeester Keereweer tot slot.

Burgemeester Paul Wilbers sluit carrière af als Ridder Paul

Foto: Peter Hendriks

OOY – Donderdagmiddag werd in Dorpshuis De Sprong in de Ooy tijdens een buitengewone raadsvergadering afscheid genomen van burgemeester Paul Wilbers die veertien jaar lang de gemeente bestuurd heeft. Voor deze gelegenheid was ook commissaris van de Koning Cornielje naar de Ooy gekomen en nam als eerste het woord tot de scheidende burgemeester.

"Veertien jaar geleden ben je benoemd tot burgemeester van Ubbergen en vanaf die tijd keken 10.00 neuzen naar u. U heeft Ubbergen met recht op de kaart gezet", aldus Cornielje. "Uw reactie 'de Ooy loopt gevaar' heeft landelijke bekendheid gekregen en dankzij uw inzet is de overloop in de Ooy er niet gekomen. Tevens bent u ambassadeur geweest van het landschap dat u met verve heeft vervuld. Carnaval was u ook niet vreemd en wie luisterde er nu niet naar u, met die dagen. Ook bij de fusie van de drie gemeenten was uw optreden cruciaal. Al met al was u een geweldige burgemeester en een super stimulator. Paul proficiat en veel dank. Dit heeft Koning Willem Alexander behaagd u te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau."


Waarnemend voorzitter van de gemeenteraad Paul Ekelschot:
"Beste Paul, een man met grote waarde, jij kon iedereen het gevoel geven dat ze wat binnengehaald hadden terwijl dat niet zo was. Jij was een top kandidaat waar wij nooit spijt van hebben gehad. Met het rekeningoverschot zijn er leuke dingen in de kerkdorpen gerealiseerd, die zijn nog steeds zichtbaar. Ook had jij leuke anekdotes. Bij een moeilijke raadsvergadering kon jij door je opmerkingen toch nog een glimlach of zelfs een schaterlach uitlokken. Na de raadsvergadering liet jij weten 'alles wat op is hoeft niet naar Groesbeek'. Jij bent de laatste burgemeester van Ubbergen en hebt Ubbergen letterlijk en figuurlijk op de kaart weten te zetten. Jij bent altijd soepel met de reglementen van de gemeenteraad om gegaan, 'dat moet kunnen' liet je dan doorschemeren. Paul bedankt en het gaat je goed."

Leidy van der Aalst namens het college van Ubbergen:

"Beste Paul, bij de selectie procedure had jouw kandidatuur twee minpuntjes, je was geen vrouw en je woonde in Groesbeek. Maar toen je alsnog burgemeester werd was er ineens een college met twee vrouwen en je ging in Berg en Dal wonen. Ik heb 12,5 jaar met jouw in het college gezeten. Voor de buitenwereld kon je overal een leuke draai geven maar tijdens de collegevergaderingen was je zakelijk. Als het erop aankwam was jij de echte burgervader. Je klus zit erop. Ik hoop dat je af en toe heimwee krijgt naar het mooie witte huis aan de Rijksstraatweg en het Hoog en Laag. Bedankt, het gaat je goed."


Burgemeester Bruls van Nijmegen namens de burgemeesterskring:
"De raad van elf daar ben jij voorzitter van. Jij bent maar liefst een lange periode (veertien jaar) burgemeester in een gemeente dat is een behoorlijke tijd. Jullie hebben zelf voor de fusie van Berg en Dal gekozen. Ik heb het altijd vreemd gevonden dat je als Neerlandicus de functie van burgemeester ambieerde. Jouw humor is scherp, daar heb ik waardering voor. Wat jij dacht en schreef was ongrijpbaar dat iedereen dat slikte, maar dat hebben vermoedelijk jouw guitige oogjes en glimlach gedaan, want dat werd door iedereen geaccepteerd. Jij hebt altijd een open oor en oog gehad en je bent een van de steunpilaren van de hele regio. Het gaat je goed."


Ridder Paul Wilbers:
"Hoeveel veren kan een mens verdragen vraag ik me nu af. Ik ben verguld en trots met de Koninklijke onderscheiding als Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Ik hier in een plastic tas nog 62 stropdassen, de zwarte voor de begrafenis en de rode voor feesten en partijen. Wie ze wil hebben, kan ze bij mij ophalen", aldus een lachende Ridder Paul. "Lof krijg je in de regel alleen als je weggaat, de Duitsers zeggen 'Ich habe drei haare of meine burst, ich bin ein bär'. Ik ben niet de eerste en de beste burgemeester van Ubbergen, maar de laatste. Ik heb de afgelopen veertien jaar met veel plezier in Ubbergen gewerkt, maar dat heb ik niet alleen gedaan. Bedankt dat ik hier heb mogen werken."

Uit de redelijk gevulde zaal van De Sprong kreeg Ridder Paul een staande ovatie dat werd gevolgd door een minuten lang applaus. Daarna was iedereen in de gelegenheid de kersverse Ridder persoonlijk de hand te drukken en afscheid van hem te nemen als burgemeester van Ubbergen.
Donderdagavond was er geen doorkomen aan toen afgevaardigden van verenigingen en dorpsbewoners afscheid kwamen nemen van een komische burgervader.

Nieuwjaarshondenduik in Millingen

MILLINGEN AAN DEN RIJN - Voor het tiende achtereenvolgend jaar wordt bij Koffie- en Eethuis De Gelderse Poort aan de Rijndijk 6 de traditionele nieuwjaarshondenduik gehouden.

Het evenement is zaterdag 3 januari om 12:00 uur. Het inschrijfgeld per hond 2,50 euro. Het belooft weer een leuke dag te worden. Buiten staan verschillende standjes opgesteld, die alle een bijdrage willen geven aan het evenement. Zoals andere jaren is er nu ook weer gratis glühwein en erwtensoep. Hiervoor wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor het goede doel.

Alle deelnemende honden krijgen een strikje om en is er natuurlijk een lekkernij. De opbrengst gaat dit jaar weer volledig naar de Dieren-Ambulance-Nijmegen (DAN). De DAN zal ook deze keer weer aanwezig zijn om een oogje in het zeil te houden. Meer informatie kan worden ingewonnen via telefoon: 0481 434182 en www.de-gelderse-poort.com.

Millingen neemt massaal afscheid van bestuurders

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN AAN DE RIJN - Bevolking, afgevaardigden van verenigingen, collega bestuurders uit de regio die hebben woensdagavond massaal afscheid genomen van de Millingse bestuurders inclusief de gemeentesecretaris Peter van de Brink. Er werd niet alleen afscheid genomen van de bestuurders maar ook van Millingen als zelfstandige gemeente.

Burgemeester Keereweer liet de aanwezigen weten dat de gemeenteraad in 2010 het college de opdracht had gegeven om een 'huwelijk' met een andere gemeente te bevorderen. "Dat werd uiteindelijk Groesbeek en toen kon Ubbergen niet achterlijven. Het schip van Millingen die een artikel 12 status had kon worden aangegrepen om schoon schip te maken. Nu kan ik zeggen dat het schip niet alleen schoon is opgeleverd, het vaart mee in de vaart der volkeren. In feite hadden we drie wethouders (inclusief gemeentesecretaris Peter van de Brink), die de klus geklaard hebben. Er is veel bereikt in een korte periode. Het Bylandterrein is bebouwd, het industrieterrein opgeknapt, prachtig sportpark De Hove met de beweegtuin opgeleverd, de Zeelandsestraat ingrijpend vernieuwd, het mooie Humanitasgebouw verrezen, net als het beeldbepalende Stüpke in 't centrum, de verbouwing van de Bijenkorf en het jeugdhonk en als kroon op het werk Den Ienloop in 't gemeentehuis. Deze resultaten en nog diverse meer zijn te danken dat je alles als team doet. Jullie constructieve kritische houding ten opzichte van de herindeling heb ik de afgelopen twee jaar ervaren, mijn complimenten daarvoor", aldus Keereweer.

Foto: Peter Hendriks
Foto: Peter Hendriks
Foto: Peter Hendriks
Foto: Peter Hendriks

"Ook de positieve wisselwerking en samenwerking met de gemeenteraad heeft daar zeer zeker aan bijgedragen. Ik zwaai af terwijl ik nog maar vijftien maanden burgemeester van Millingen aan de Rijn ben en ook nog de laatste burgemeester. Met mij zwaaien nog drie markante Millingse bestuurders af, die vooral de laatste periode veel voor en in Millingen aan de Rijn hebben betekend. Ik noem drie stuks want onze gemeentesecretaris Peter van de Brink was eigenlijk onze derde wethouder."


Peter van de Brink
"Belangrijke steun voor B & W en een zeer actief bestuurder, hij regelde veel. Sinds 2009 gemeentesecretaris van Millingen aan de Rijn. Persoonlijke omgang vriendelijk en behulpzaam maar waar het principes van de financiële mores betrof, redelijk onbuigzaam. Hij heeft de dienstverlening vanuit Groesbeek bewaken en dat deed hij nauwlettend. Vooral in de moeilijke financiële artikel 12 periode wist hij precies en bij wie hij moest zijn om euro's los te peuteren voor Millingse projecten."


Jan Scholtens
"Kwam in 2012 als wethouder in plaats van Gé Berns. Jan een echte CDA 'er, agrariër maar ook vergaderboer in hart en nieren. Daarvoor was Jan zeventien jaar raadslid. Jij hebt de belangrijkste portefeuille van het Sociale Domein en hebt de drie beroemde transities; Jeugdwet, Participatiewet en WMO die van het rijk naar de gemeente overgaat voor Millingen in goede banen geleid.. Ook heeft Jan ervoor gezorgd dat de overlast van jongeren echt is afgenomen. In de moeilijke artikel 12 periode heb jij samen met Peter van de Brink heel wat extra euro's binnengehaald."


Peter Wassink
"Als onze gemeentesecretaris de derde wethouder was, dan is Peter Wassink de enige echte locoburgemeester van Millingen. Maar dat je tsaar Peter werd genoemd, heb jij en heel Millingen goed voor mij verborgen kunnen houden. Peter Wassink PvdA-er in hart en nieren, en steekt zijn mening niet onder stoelen of banken. Niet af te remmen, onvermoeibaar en als hij iets in zijn hoofd heeft rust hij niet voordat het gebeurt zoals hij het ook wil. Af en toe stootte hij daarbij wel eens zijn neus. Hij noemt Millingen de 'prachtige parel in de kroon van de nieuwe gemeente 'en daar kunnen wij het alleen maar mee eens zijn. Renovatie De Hove zat in zijn portefeuille, en kijk maar eens naar het resultaat. Voor zijn wethouderschap in 2012 was Peter veertien jaar actief als raadslid en stond bekend om zijn humoristische speeches."

"Dames en heren de gemeente Millingen aan de Rijn loopt op z'n eind. Vanaf 1810 hebben zeventien burgemeesters hier mogen besturen, terwijl de gemeentenaam Millingen aan de Rijn pas 61 jaar bestaat. Maar een ding is zeker, de gemeente mag dan ophouden te bestaan, het dorp Millingen aan de Rijn blijft altijd bestaan, daar ben ik van overtuigd", aldus besloot burgemeester Keereweer zijn laatste toespraak.

Namens het college sprak wethouder Peter Wassink burgemeester Keereweer toe. "Toen in juli 2013 bekend werd, dat burgemeester Schuurmans de gemeente Millingen aan de Rijn zou gaan verlaten rees al snel de vraag; 'Moet er voor de korte tijd die rest tot de herindeling, nog wel een burgemeester benoemd worden. Of kunnen we die tijd af met een waarnemer. Het was daarom een goede keus van de commissaris van de Koning om Harry Keereweer waarnemer te laten zijn in Millingen aan de Rijn. Harry, jij hebt je in een relatief korte periode goed verdiept in het Millingse. Jij sprak op de weekmarkt met de inwoners en stelde je op de hoogte van het wel en wee van Millingen aan de Rijn. Onder jouw leiding werden er door de raad onder andere besluiten genomen over de Aldi/ vestiging, verplaatsing Liburna naar Orientalis en de reconstructie van de Heerbaan. Maar ook de vaststelling van de nieuwe drank / en horecaverordening werd -al was het niet zonder slag of stoot en met veel inspraak van de plaatselijke horeca- vastgesteld. Achter de altijd glimlachende Harry gaat een politiek tacticus schuil, die goed de kansen kan afwegen en dat deed hij ook zowel in de collegevergaderingen als in de gemeenteraad. Maar ook als voorzitter van de Stuurgroep Herindeling kon hij met zijn bekende 'Big Smile'-zaken scherp zetten. Harry, het waren wat ons betreft vijftien leuke maanden dat je hier burgemeester was. Harry je gaat weg. Weg als burgemeester van de gemeente Millingen aan de Rijn, je wordt waarnemer van de nieuwe gemeente die per 1 januari 2016 Berg en Dal gaat heten. In de praktijk komt het erop neer dat je er een gemeente bij krijgt: Ubbergen. Wij wensen je alle succes toe bij de start van de nieuwe gemeente."

Officiële opening van basisschool 't Vossenhol Groesbeek

GROESBEEK - Na twee jaar is het eigenlijk zover: basisschool 't Vossenhol aan de Van Ruysdaelweg in Groesbeek wordt op vrijdag 9 januari officieel geopend onder het thema 'Vossenhol got talent'.


Na twee jaar op verschillende locaties te hebben doorgebracht is de school weer terug op de oude plek, maar met een geheel nieuwe school die er mag zijn en aan alle eisen destijds voldoet. Die twee jaar heeft iets gevraagd van de kinderen, leerkrachten en de ouders. Alle betrokkenen hebben letterlijk en figuurlijk een steentje bijgedragen aan de nieuwe school.

Enkele weken voor de zomervakantie is de school al in gebruik genomen zodat de kinderen in een rustige start konden wennen aan het nieuwe gebouw zodat de start van het nieuwe schooljaar na de vakantie een feit was. Daarnaast is er ook een start gemaakt met een nieuw managementstructuur, waarin Anke Janssen de functie van locatiedirecteur bekleedt en de voormalige directeur Edgar van den Bosch nu clusterdirecteur geworden is van liefst drie scholen in Groesbeek, waaronder 't Vossenhol.

Het Vossenbeeld heeft al die tijd keurig gewacht op de gemeentewerf, is opgeknapt, opgepoetst en heeft een opvallende plaats bij de school zijn definitieve plaats gekregen. De nieuwe school is ontworpen volgens de visie van de school waarin het belangrijk is dat de kinderen hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen. De school draagt zorg voor een leerrijke, uitdagende en vooral veilige omgeving.

In die lijn is het voor de school van groot belang dat kinderen, leerkrachten en ouders respectvol met elkaar omgaan. In de nieuwe school zijn verschillende leerpleinen en een aula gerealiseerd met mogelijkheden ten overvloed tot samenwerking en ontwikkeling van ieders kwaliteiten. Maar ook biedt de aula een podium voor toneel, cultuureducatie en vieringen. Er zijn computers en tablets voor optimaal gebruik van ICT, een grote gezamenlijke keuken zodat de toekomstige keukenprins(es ) zijn of haar talenten kan tonen. Daarnaast is er een inpandige speelzaal gerealiseerd. Verschillende lokalen van de school hebben een eigen buitendeur die naar een kleine buitenplaats en tuintje leidt. Dat tuintje zal in de toekomst door de groepen - met medewerking van enthousiaste natuur ouders – worden ingericht. Hieruit blijkt weer dat de betrokkenheid van de ouders bij 't Vossenhol hoog in het vaandel staan.

Ouders zijn -volgens de schoolleiding- de eerste deskundigen als het om hun kind of kinderen gaat. ´t Vossenhol werkt ook samen met kindercentrum Domino waar de kinderen van Buiten Schoolse Opvang in een kleurrijke ruimte heerlijk kunnen spelen. Momenteel is een grondbedrijf rondom de nieuwe school nog volop bezig met de aanleg van een park, waarvan de contouren nu al zichtbaar worden. Kortom, het is een prachtige school geworden met twee ruime speelpleinen die inmiddels al gedeeltelijk zijn ingericht. De oudervereniging heeft voor de aanplanting gezorgd.

Op vrijdagmorgen 9 januari staan de kinderen centraal. Zij zijn de sterren c.q. de talenten van de school. De hele ochtend zal in het teken staan van feest en talent. Rond 11.45 uur vindt de officiële, opening plaats bij mooi weer buiten op het plein. In de middag staat het team centraal. Van 17.00 tot 20.00 uur wordt er open school gehouden voor alle belangstellenden. Ouders, buurtgenoten, oudleerlingen, collega´s en alle anderen zijn welkom om een kijkje te komen nemen.

Burgemeester Keereweer verbolgen over brandstichting begraafplaats

GROESBEEK – Burgemeester Keereweer van Groesbeek is verbolgen over het feit dat tot nog toe onbekende brand hebben gesticht in het registerkastje en diverse boeken waarin de namen van de gesneuvelden staan en een book of visitor.

"Het is schandalig dat mensen tot zo iets in staat zijn, ook als het kinderen zijn. Die dat doen hebben totaal geen respect, Ik heb er gewoon geen woorden voor", aldus Keereweer. "Ik hoop dat de politie de daders in de kraag grijpt, maar de ouders kunnen hun kinderen erop wijzen dat een dergelijke vernieling c.q. brandstichting nooit en te nimmer geaccepteerd kan worden. Ik hoop dat het nooit meer zal gebeuren", is de wens van Keereweer.

Eerste raadsvergadering in vernieuwde raadszaal

GROESBEEK – Vrijdagmiddag 2 januari vindt de eerste raadsvergadering plaats van de nieuwe fusiegemeente in de gerenoveerde raadszaal van het gemeentehuis in Groesbeek. De vergadering begint om 14.00 uur.

De agenda is als volgt;
Opening.
Beëdiging de heer Keereweer als waarnemend burgemeester van de gemeente Groesbeek door Commissaris van de Koning dhr. Cornielje.
Installatie en beëdiging raadsleden.
Verkiezing en beëdiging wethouders.
Onderzoek geloofsbrieven.
Beëdiging nieuwe raadsleden.
Voorstel om de heer J.A.M. van Workum te benoemen tot griffier en de heren H. Vreman en F. Thijssen tot plaatsvervangende driffiers.
Voorstel om de naam van de gemeente Groesbeek te wijzigen in gemeente Berg en Dal.
Voorstel om vast te stellen de verordening op de vertrouwenscommissie benoeming nieuwe burgemeester van Groesbeek.
Bespreking concept akkoord op hoofdlijnen.
Voorstel vaststelling legesverordening gemeente Groesbeek 2015.
Voorstel vaststelling Reglement van Orde voor de vergaderingen van Raad en carroussel 2015.
Sluiting.

Fietser zwaar gewond bij aanrijding

GROESBEEK – Bij een aanrijding op de Hoge Horst in Groesbeek is zaterdagavond even na acht uur een veertienjarige fietser uit Groesbeek zwaar gewond geraakt.

De jongeman fietste met zijn vriend op de weg en toen een achttienarige automobilist uit Groesbeek de jongens wilde inhalen, sloeg een van de fietsers links af. De automobilist kon de jongen niet meer ontwijken waardoor hij werd geschept. Het slachtoffer kwam zwaar gewond op het wegdek terecht.

Hulpdiensten zoals politie, ambulance, traumaheli en brandweer spoedden zich naar de plek des onheils en verleenden het slachtoffer eerste hulp. Na enige tijd werd de zwaar gewonde jongeman per ambulance overgebracht naar het Radboudziekenhuis in Nijmegen.

De verkeersongevallenanalysedienst van de politie heeft ter plaatse een onderzoek naar het gebeuren ingesteld. Van de fiets van het slachtoffer bleef vrijwel niets over. De auto werd zwaar beschadigd. De Hoge Horst is enkele uren afgesloten geweest voor het verkeer.

Wijziging aanbieden textiel oud en nieuw

GROESBEEK -Met oud en nieuw kan men tijdelijk geen textiel aanbieden in textielcontainers. De bovengrondse textielcontainers zullen tussen kers en Oud en Nieuw worden weggehaald. Dat houdt in dat men het textiel in de eerste week van januari niet kan aanbieden.

In de tweede week van januari zullen de containers weer op de vaste plaats staan. De ondergrondse textielcontainers zullen worden afgesloten. Bruikbare textiel kan men wel naar de kringloopwinkel aan de Industrieweg in Groesbeek brengen.
Voor meer informatie of vragen kan men kijken bij www.dar.nl of contact opnemen met het klantencentrum van DAR bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur via telefoonnummer (024) 3716000 of via info@dar.nl.

Afscheid wethouders gemeente Groesbeek

GROESBEEK – Op vrijdag 16 januari nemen Theo Giesbers en Pim Spaan afscheid als wethouders van de gemeente Groesbeek. Hiermee sluiten zij een werkzame periode af van respectievelijk bijna dertien en negen jaar, waarin veel tot stand is gebracht.

Met veel enthousiasme en inzet hebben zij in die periode voor Groesbeek en haar inwoners veel kunnen betekenen. Het gemeentebestuur van Groesbeek is hen daar zeer erkentelijk voor en biedt beide scheidende wethouders een receptie aan op vrijdag 16 januari tussen 16.00 en 18.30 uur in De Linde aan de Cranenburgsestraat 33 in Groesbeek.

Nieuwe trainer

voor Rood-Wit

GROESBEEK – De Groesbeekse voetbalvereniging Rood-Wit heeft voor komend seizoen een opvolger gevonden voor de vertrekkende trainer Ron Ijsbrandij.

Henk Evers komt komend seizoen voor de groep staan en heeft een contract getekend voor een jaar. De Wijchense coach is momenteel clubloos, maar werkte in het verleden voor onder andere Volharding, DIO'30, AWC en Leones. De huidige coach van Rood-Wit Ron Ijsbrandij, heeft bij het bestuur van Rood-Wit begin november aangegeven te willen stoppen. Ijsbrandij is nu met zijn derde jaar bezig bij Rood-Wit.

Meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling

REGIO – Op 1 januari is er in deze regio één advies en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling Veilig Thuis Gelderland-Zuid.

Vanaf dat moment kan met vierentwintig uur en zeven dagen bij Veilig Thuis terecht met alle zorgen of meldingen betreffende huiselijk geweld en kindermishandeling. Het meldpunt is er voor iedereen, kinderen, volwassenen en ouderen en slachtoffer of pleger, die hulp nodig heeft. Veilig Thuis biedt advies en ondersteuning. Men moet de website www.veiligthuis.nl in de gaten houden hier vindt men vanaf 1 januari het gratis landelijke telefoonnummer van Veilig Thuis die vierentwintig uur per dag zeven dagen in de week te bereiken is.

Nieuwjaarsreceptie in clubhuis SVO

REGIO - 1 januari houdt SVO weer de traditionele nieuwjaarsreceptie in het clubhuis van SVO. De muziek zal ook dit jaar verzorgd worden door dj en entertainer Robert Pouwels, dit staat garant voor een geslaagde nieuwjaarsreceptie.

Voor de kinderen is er begeleiding en een activiteitenhoek. De organisatie hoopt op een net zo goede opkomst als afgelopen jaren. "Kom gezellig proosten op het nieuwe jaar in het clubhuis van SVO op 1 januari vanaf 15:00 uur."

Brand in

schoonheidssalon

GROESBEEK – Zondagavond even na acht uur werd brand ontdekt in een schoonheidssalon aan de Nijmeegsebaan in Groesbeek.

De Groesbeekse brandweer kwam met twee wagens ter plaatsen en ontdekte dat de gehele salon zwartgeblakerd was. De oorzaak is vermoedelijk kortsluiting in een elektrische stoel. De brandweerlieden hebben direct de gehele salon geventileerd, maar vermoedt dat de salon voorlopig gesloten zal blijven. De schade loopt in de duizenden euro's.

Rotonde Hulsbroek opengesteld

GROESBEEK – Bijna een maand later als gepland is enkele dagen geleden de rotonde aan de Hulsbroek in Groesbeek opengesteld voor het verkeer.

In september is met de eerste werkzaamheden begonnen met de aansluiting van De Hulsbroek op de rotonde op de Kloosterstraat, waar inmiddels het groen verwijderd is. Daarna was de aanleg van de rotonde aan de beurt, wat voor de nodige omleidingen heeft gezorgd. Sinds kort is aan die overlast een einde gekomen en is de rotonde gereed.

De rotonde vormt een prominente entree van het industriegebied aan De Mies. Veel vrachtwagens maken gebruik van de Hulsbroek wat weer gevaar opleverde voor fietsers en voetgangers die ook gebruik maakten van deze kruising. Tegelijkertijd is aan de westzijde van de Hulsbroek een vrijliggend fietspad aangelegd, dat vanaf de Cranenburgsestraat is doorgetrokken tot de rotonde aan de Kloosterstraat. De gemeenteraad heeft vorig jaar ruim een half miljoen euro uitgetrokken voor dit project, waar de provincie Gelderland ook nog voor in de buidel heeft getast.

Inzameling kerstbomen in Ubbergen

UBBERGEN – Anders dan andere jaren worden dit jaar op verschillende locaties kerstbomen ingezameld. De bomen zullen worden versnipperd en naar een composteerinrichting worden vervoerd. Er is dus geen kerstboomverbranding.


In de periode van dinsdag 6 tot en met 12 januari kan men de kerstbomen achterlaten op de onderstaande adressen. De inzameling geldt overigens alleen voor kerstbomen; takken, snoeiafval en andere materialen zullen niet worden geaccepteerd. Ook de plastic pot waarin de kerstboom eventueel gezeten heeft, dient men te verwijderen. Kerstbomen aangeboden naast het restafval of GFT-container worden door de inzamelaar niet meegenomen.

De inzameling vindt plaats op de volgende adressen:
Beek: op het grasveld hoek Bongerdstraat / Lindestraat en op het parkeerterrein hoek Koningsholster / Plataanstraat.
Berg en Dal: De Stollenbergweg op de parkeerplaats nabij de flats.
Kekerdom: Op de parkeerplaats Visserstraat.
Leuth: Op het Kerkplein.
Ooij: Op het Reinier van Ooijplein en op het grasveld hoek Rietlanden / Marialaan.
Ubbergen: Kasteelselaan 60, op het parkeerterrein bij gemeenschapshuis De Ubburgh.

Ubbergen heeft er twee ridders bij

Foto: Pe

UBBERGEN – Nadat burgemeester Paul Wilbers donderdagmiddag uit handen van commissaris van de Koning Clemens Cornielje gedecoreerd was tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau was het vrijdagmiddag - op het nippertje van de zelfstandigheid van Ubbergen - de beurt aan de scheidende wethouder Leidy van der Aalst.

Uit handen van de kersverse Ridder Paul werd ook zij - in de aula van de HAVO -gedecoreerd als Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Leidy kreeg de hoge onderscheiding voor haar vele verdiensten voor de gemeente Ubbergen tijdens haar wethouderschap van 2002 tot en met 2014. Velen maakten gebruik van de gelegenheid om Leidy persoonlijk te feliciteren en te bedanken voor hetgeen zij voor de bewolking van Ubbergen gedaan heeft.

Jeans met Tropical Heat in Cardo

GROESBEEK - Op 12 januari is er een staconcert Jeans onder de noemer Tropical Heat in het Cardo Theater. Kaarten kosten 12,50 euro. De aanvang is 20.30 uur.

Dit jaar trakteert Jeans bezoekers op een tropische verrassing. Onder de noemer Tropical Heat belooft deze show een meeslepende cocktail van zinderende melodieën, romantische duetten en opzwepende showmuziek te worden. Met een vleugje salsa, een snufje latin, een flinke knipoog theater en altijd in alles en iedereen kwaliteit, bewijst Tropical Heat weer dat het concept van Jeans werkt. Swingende arrangementen van The Carribean Disco Show, Ricky Martin, Jennifer Lopez maar ook van Kelly Clarkson, Pink en Gerard Joling komen aan bod dit jaar. Na het succes van de vorige Jeans show, Wings, hebben veel castleden hun vleugels uitgeslagen. Dit jaar krijgen dus veel nieuwe talenten de kans om zich te presenteren aan het grote publiek. Uiteraard zal zoals vanouds onze swingende band de muziek weer tot leven brengen met steengoeie arrangementen. Iedereen die van pop en theater houdt mag deze nieuwe show niet missen. En zoals ieder jaar zorgen jongeren van Pluryn dat de cast goed gevoed aan de voorstelling begint.

Stichting Cardo is onderdeel van Pluryn. Pluryn ondersteunt mensen vanuit een groot aantal locaties in Gelderland, Noordoost Brabant en Noord-Limburg bij wonen, werken, leren, dagbesteding en vrije tijd. Meer informatie: www.pluryn.nl.

De toegangskaarten voor de voorstellingen zijn online te bestellen via www.cardotheater.nl en verkrijgbaar bij alle Primera vestigingen in Nederland. Voor algemene informatie over Cardo Theater, informatie over de kaartverkoop en de beschikbaarheid van kaartjes kunt u kijken op www.cardotheater.nl. U kunt ook contact opnemen met de Cardo infolijn 088 7792094.

Groesbeek neemt groots afscheid als zelfstandige gemeente

GROESBEEK - Groesbeek zal op zondag 28 december groots afscheid nemen van de zelfstandige gemeente Groesbeek. Het wordt een spectaculaire slotmanifestatie waar diverse werkgroepen al enkele maanden druk voor in de weer zijn.

Om 13.15 uur zullen de leden van de zes werkgroepen uit alle kerkdorpen van Groesbeek zich verzamelen rondom het centrum van Groesbeek. Zij zullen alle zes vanuit een andere windrichting in bonte stoeten met muziek, brandende fakkels en paardenkoetsen optrekken naar de Nederlands Hervormde Kerk – een van de oudste gebouwen van Groesbeek – aan de Kerkstraat. Voorafgaande aan de slotmanifestatie 'Een en al Groesbeek' zal om 13.30 uur een treurwilg worden gepland op de plaats waar 'De Groesbeek' ontspringt. Onder deze treurwilg worden spullen van toen en het draaiboek van dit festijn in een metalen kist begraven, een soort tijdcapsule.

Na een openingswoordje van burgemeester Keereweer zal hij aansluitend met zes kinderen uit de zes kerkdorpen de tijdscapsule plaatsen onder de treurwilg. Daarna verplaatsen de zes kernen zich onder muzikale begeleiding naar het Marktterrein voor het groots opgezette programma dat om 14.00 uur zal gaan beginnen. Voordat het programma begint zal de Groesbeekse vlam worden ontstoken. Deze vlam zal worden ontstoken door zes kleine vlammen, die door de kerkdorpen worden meegebracht naar het centrum.

Vervolgens barst het herdenkingsfeest los en zullen de bezoekers in de feesttent worden meegenomen door de historie van de zes kernen die Groesbeek nu nog rijk is. Muziek, dans, voordrachten en sketches zullen ongetwijfeld de herinneringen doen oproepen bij de bezoekers. Elk kerkdorp zal in een half uur zichzelf in de feesttent presenteren op welke wijze hun dorpsleven zich in de loop der vele jaren heeft ontwikkeld. Buiten de feesttent komen zes pagodetenten te staan, waarin de kernen zich zullen promoten en waar de bezoeker(s) de gelegenheid krijgen op wat dieper in de historie te duiken van de verschillende kernen.


Gruusbèkse Night of the Proms sluit herdenkingsfeest af. De manifestatie 'Een en al Groesbeek' wordt zondag 28 december van 17.30 tot 20.00 uur muzikaal afgesloten met de 'Gruusbèkse Night of the Proms', waarbij ook de Groesbeekse Rob de Nijs (bekend van The Voice of Holland) bij aanwezig is. Een muzikale ode aan dit prachtige dorp vol muziek mag tijdens deze slotmanifestatie natuurlijk niet ontbreken. Tweeënhalf uur lang zullen de allergrootste hits van Groesbeekse bodem ten gehore worden gebracht. Dit zal gebeuren in een doort open podium, waarbij alle Groesbeekse artiesten, orkesten, koren, schlagergroepen, fanfares et cetera de kans krijgen om zich te presenteren. De organisatie doet een beroep op de lokale grootheden om mee te spelen, zingen et cetera. "Stuur een mail naar Frans@delinde.nl of bel met nummer 06 53707444; hij coordineert dit onderdeel van 'Een en al Groesbeek', waarvan nu al vaststaat dat het een historische dag zal gaan worden."

Het centrum van Groesbeek zal voor het doorgaande verkeer worden afgesloten, zodat de bezoekers zich vrij kunnen bewegen in het centrum.

Bevrijdingsmuseum start rondleidingen voor blinden en slechtzienden Neem de Oorlog Onder Handen

GROESBEEK- 'Kijken met je ogen en niet met je handen' zeggen ouders vaak tegen hun kinderen in musea. Maar voor blinde en slechtziende bezoekers is er dan weinig te beleven! Daarom komt het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek met een vernieuwend concept, ontwikkeld met adviseurs van het Nijmeegse Muzieum. Met dit concept wordt het taboe op kijken met je handen voor deze doelgroep doorbroken.

In een speciale rondleiding voor mensen met een visuele beperking komen de voorwerpen uit het archief en is er voor alle zintuigen iets te beleven: voel het gewicht van een granaat, hoor het geluid van Radio Oranje, ruik surrogaat koffie, proef bevrijdingsbrood naar origineel recept. Ervaren gidsen vertellen het verhaal van de bevrijding van Nederland aan de hand van vele originele objecten die alle, van de kleinste sigaret tot het grootste kanon, onder handen kunnen worden genomen.

De eerste rondleiding vindt plaats op woensdag 26 november 2014. Wie met het openbaar vervoer komt wordt bij de bushalte De Oude Molen opgehaald en na de rondleiding weer teruggebracht. De gids haalt bezoekers bij bushalte De Oude Molen op om 12.20 uur, wanneer bus 5 (vanaf station Nijmegen) arriveert. Bezoekers die op eigen gelegenheid komen worden ontvangen in het museumcafé vanaf 12.30 uur, waar om 13.00 uur de rondleiding start.

Voor deze rondleiding is inschrijving noodzakelijk. Deelname € 10,- , jeugd 7 t/m 17 jaar € 5,50. Museumkaarthouders en maximaal één begeleider gratis toegang. Hulphonden toegestaan.

U kunt u inschrijven door te mailen naar info@bevrijdingsmuseum.nl of te bellen naar 024-3974404. Tevens kunt u per mail op de hoogte blijven van volgende rondleidingen voor mensen met een visuele beperking.

Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek
Datum en tijd: 26-11-2014 om 13.00 uur

Informatie: tel. 024-3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl; www.bevrijdingsmuseum.nl .

Facebook: /Bevrijdingsmuseum

Twitter: @bevrijding