GN Berg en Dal Heumen Mook

8 november 2017

GN Berg en Dal Heumen Mook 8 november 2017


Voor twaalfde keer Het Ooijs Ommetje

OOIJ - Zondag 12 november vindt voor de twaalfde keer Het Ooijs Ommetje, de loop van de Ooij plaats. Deze loop die gaat door het prachtige landschap de Ooijpolder. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom deze hardloopwedstrijd zoveel deelnemers kent.

Er is een kinderloop van 1 kilometer ingedeeld in drie leeftijdscategorieën die start vanaf 10.00 uur. Direct na binnenkomst van de laatste kinderen vindt de prijsuitreiking plaats in De Sprong. Groteren kunnen kiezen uit de 5 of 10 kilometer. De 5 en 10 km starten tegelijkertijd om 11:00 uur en de prijsuitreiking is direct na binnenkomst van de laatste deelnemer.

Deelnemers kunnen zich met korting op het inschrijfgeld, rechtstreeks voor-inschrijven op de website: hetooijsommetje.nl. Er kan ook op de wedstrijddag zelf ingeschreven worden tot vijftien minuten voor aanvang van het betreffende onderdeel in De Sprong, Prins Bernhardstraat 3 in Ooij.

Meer informatie: hetooijsommetje.nl, telefoon 06 54956212 of bastenrun@gmail.com.

Gevelconcert in Beek

BEEK - Dit jaar heeft een aantal enthousiaste ondernemers en bewoners van Beek de koppen bij elkaar gestoken en bedacht dat er iets moest komen om de kerstmarkt, die vorig jaar helaas niet doorging, nieuw leven in te blazen.

Vandaar dat er een nieuwe -unieke- formule is bedacht om er een gezellige middag voor de donkere dagen van de kerst van te maken voor heel Beek -en daarbuiten- voor jong en oud.

Wat is het plan? Een (Kerst)preuvenement met allerlei lekkere Kerstdrankjes en Kersthapjes en als toetje een heus gevelconcert op het Plein aan het Schellingshof in Beek. Gepland op zondag 10 december van 15.00 tot 19.00 uur. Waarom? Omdat het de Heerlijckheid Beek is!

Kortom: het belooft in combinatie met de lekkere hapjes en drankjes een gezellige sfeer te worden. Meer informatie volgt!

Ceciliafeest van koor Horst Sion

Van links naar rechts: Marianne Derksen, Piet Janssen, Tonnie Pouwels en Marianne Janssen.

Foto: Simon Meilink

BREEDEWEG - Op zaterdag 28 oktober vierde het koor Horst Sion Breedeweg haar jaarlijkse feest ter ere van haar patroonheilige.

Bij gelegenheid hiervan werden vijf leden gehuldigd. Mevrouw M. Derksen en de heer P. Claasen voor 25 jaar, de heer P. Janssen voor 40 en de dames M. Janssen en A. Pouwels voor 50 jaar lidmaatschap.

Na de feestelijk gezongen mis speldde kapelaan Franken hen de medaille op. Tijdens de feestavond ontvingen de jubilarissen uit handen van voorzitter Lianne Alsemgest de verdere ere-tekenen behorende bij de medailles, de oorkonden, een bos bloemen en een cadeaubon ter waarde van hun aantal jaren lid zijn.

Let's Party! Be Special!... in de Dreuge tent

MILLINGEN - Als afsluiting van het feestjaar waarin OEV op diverse wijze aandacht heeft gegeven aan het 165-jarig bestaan staat op 18 november op het podium van de Dreuge tent (OEV) Bandje Speciaal.

Coverband Bandje Speciaal bestaat uit zes energieke muzikale Gelderse mannen met liefde voor muziek en feest en zijn sinds 2013 niet meer weg te denken uit het Nederlandse feestcircuit. Met een sneltreinvaart razen alle hits van vroeger en nu voorbij. Zij houden van hossen, hakken, schuifelen, lol trappen, raven en véél show. Met vurige passie spelen zij bikkelharde rock, zwoele lovesongs, pop maar ook latin-soul, disco en soms een paar Duitse meezingers.

Dit seizoen gaan de mannen voor nog gekker, harder, strakker en specialer! Geheel nieuwe medleys met alle hits van vroeger en nu, strakke en stralende outfits, en flitsende show elementen! De ideale mix voor een gezellige avond! De mannen gaan door totdat de hele zaal inclusief de hal op z’n kop staat, en gaan dan ook zelfs nog even door!

18 november om 21.00 uur staan de deuren aan Heerbaan 190 in Millingen aan de Rijn voor iedereen open om er ook nu samen weer een groots feest van te maken. Al nieuwsgierig geworden, kijk dan vast op You tube (bandje speciaal promo 2018).

Schoolontbijt met de burgemeester

BERG EN DAL - Burgemeester Slinkman geeft het goede voorbeeld tijdens het Nationaal Schoolontbijt op woensdag 8 november van 8.40 – 09.00 uur en ontbijt met kinderen.

Het ontbijt is in het gemeentehuis Berg en Dal aan het Dorpsplein 1 in Groesbeek. Dit gezamenlijk ontbijt van de burgemeester en basisscholieren is een donatie aan het Jeugdcultuurfonds aan 31 leerlingen van SBO Carolus.

'Gezond ontbijten is geen kunst!' is het thema van de 15e editie van het Nationaal Schoolontbijt. De week van het Nationaal Schoolontbijt is van 6 tot en met 10 november. Ruim 550.000 kinderen gaan gezond ontbijten op zo'n 3.000 basisscholen. In Berg en Dal genieten 31 schoolkinderen samen met de burgemeester van een gezond ontbijtje en maken ze kennis met elkaar. Zo geven ze het goede voorbeeld.


Burgemeester Slinkman betaalt symbolisch voor het ontbijtje met een donatie aan het Jeugdcultuurfonds, dit jaar het goede doel van het Nationaal Schoolontbijt. Het Jeugdcultuurfonds laat, samen met het Jeugdsportfonds, kinderen uit gezinnen waar minder geld is kunst, cultuur en sport beleven.

Supervleesbingo

GROESBEEK – Op zaterdagavond 11 november houdt de Groesbeekse vogelvereniging De Gekleurde Zanger weer een supervleesbingo in het Ontmoetingscentrum Op De Heuvel aan de Ericastraat 39 in Groesbeek.

Tijdens deze bingoavond zijn er vlees – en barbecueschalen, rollades en tassen boodschappen in de wacht te slepen, alsmede een supervleesschaal. De zaal is om 19.00 uur open. De bingoballetjes gaan om 20.00 uur rollen. Er worden op die avond 18 rondes gespeeld en één superronde. Een grote kaart kost tien euro. Iedereen is op deze supervleesbingoavond welkom.

Vrijwilligers gezocht voor bewoners in Groesbeek-Noord en -Zuid

GROESBEEK - In gemeente Berg en Dal telt ieder mens en richten wij ons op de gehele lokale bevolking, maar er is specifieke aandacht voor kwetsbare burgers. Ieder mens telt mee, doet mee en maakt mee. De sociale teams krijgen veel aanvragen van mensen die voor kleine klussen op zoek zijn naar een vrijwilliger.

Kleine klussen kunnen zijn: vervoer, helpen in de tuin, een (lang of kortdurend) maatje/vriend zijn, helpen met orde aanbrengen, activiteiten doen of mee naar toe nemen.

Deze klussen zijn op afroepbasis: u wordt gebeld en gevraagd naar uw mogelijkheden op het moment dat er een vraag binnenkomt die passend is bij uw wensen. Als vrijwilliger voor het Sociaal Team moet u niets en mag u andere inwoners helpen met kleine klussen.

Wij zoeken mensen die wekelijks 1,5 uur vrij kunnen maken; zelfstandig kunnen werken; zorgvuldig, gestructureerd en betrouwbaar zijn; woonachtig zijn in gemeente Berg en Dal, liefst Groesbeek Zuid.

Wij bieden uitdagend vrijwilligerswerk waaraan je zelf invulling kunt geven; flexibiliteit in uren; persoonlijke en groepsgerichte begeleiding door een opbouwwerker; verzekering tijdens de uitvoering van je vrijwilligerswerk.

Bent u geïnteresseerd geraakt of wilt u meer informatie, dan kunt u contact opnemen met: Voor Groesbeek Zuid: Lisanne Bron, lid van Sociaal Team Groesbeek Zuid. Lisanne.bron@fortewelzijn.nl of bel naar 06 83544053.

Voor Groesbeek Noord: Marjon Galdermans, lid van Sociaal Team Groesbeek Noord & Heilig Landstichting. Marjon.galdermans@fortewelzijn.nl of bel naar 06 21213224.

RepairCafé in Groesbeek

GROESBEEK - Op zaterdag 11 november van 13.00-16.00 uur is er weer een RepairCafé in Inloop Op de Paap, Op de Paap 1, Groesbeek.

Extra: Ook deze maand doet RepairCafé Groesbeek weer mee met de fietsverlichtingsactie van de ANWB. In deze donkere maanden is een goede verlichting op de fiets van groot belang voor de veiligheid op straat. Iedereen met een fiets met defecte verlichting is welkom. Deze verlichtingsactie loopt door naar het RepairCafé van 9 december.

In het repaircafé staan onze vrijwilligers voor u klaar voor reparaties aan huishoudelijke apparaten, computers en fietsen, maar ook voor verstelwerk en dergelijke. Bij huishoudelijke apparaten valt te denken aan koffiezetapparaten, stofzuigers, strijkijzers, (oudere) audioapparaten zoals casettedecks en platenspelers.

Ook zijn er vrijwilligers met verstand van computers. Bij hen kan men terecht met vragen over de werking van uw smartphone, tablet, laptop of ‘ouderwetse’ desktop. Daarnaast zijn er vrijwilligsters die achter de naaimachine klaar zitten om verstelwerk te doen.

De reparaties worden kosteloos uitgevoerd, met natuurlijk wel een gepaste vergoeding voor de onderdelen. Ook zonder kapot apparaat is een ieder welkom om binnen te lopen en gewoon eens te komen kijken en een kopje koffie te drinken.

Voor meer informatie: Metty Kainama, tel. (06) 10 47 45 89. Dit telefoonnummer is ook te gebruiken om aan te geven, dat men een vervoersprobleem heeft. Repaircafé Groesbeek zorgt dat men wordt opgehaald en thuisgebracht.

Proeverij WO2

GROESBEEK - Proef op zondag 12 november de menukaart in oorlogs- en bevrijdingstijd in het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek.

Er zijn deze middag twee presentaties: om 12.00 en om 14.45 uur. Het programma bestaat uit onder andere film, flitslezing, ooggetuigenverslag en een smakelijke proeverij (bestaande uit een viertal hapjes en een drankje afkomstig uit kookboekjes rondom WO2) in samenwerking met de Nijmeegse organisatie ‘eet!verleden’. Doorgang onder voorbehoud van aantal deelnemers. Entreeprijs is vijftien euro. Museumkaart is niet geldig. Reserveren noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 staat aan de Wylerbaan 4 in Groesbeek

Groesbeekse top 100 allertijden live op radio Omroep Berg en Dal

GROESBEEK - De radio-uitzending op zaterdag 30 december van de top 100 allertijden wordt met een live marathongebeuren uitgezonden bij Omroep Berg en Dal van 10.00 tot 18.00 uur. Deze top 100 zal geheel worden uitgezonden, afgewisseld met live optredens van Groesbeekse artiesten en interviews.

Dit vindt plaats in het theatercafé van De Mallemolen. Voor de luisteraar thuis zit er in de studio een telefoonpanel klaar. Men kan van 10.00 tot 16.00 uur bellen om een prognose te geven van de eerste drie plaatsen van de top 100. Hiermee zijn prachtige prijzen te winnen.

Het belooft een gezellige 'Groesbeek dorp vol muziek'-dag te worden, waarbij iedereen welkom is. De toegang is gratis.

Concertavond in Berg en Dal

Foto: Ineke Janssen

BERG EN DAL - Op zaterdagavond 18 november geeft muziekgezelschap Edelweisz uit Berg en Dal samen met harmonie Meer Vreugd uit Gassel een concert. Het is de tweede in een serie van twee uitwisselingsconcerten.

Vorig jaar bracht Edelweisz in april een bezoek aan Meer Vreugd. Nu is Harmonie Meer Vreugd te gast in Berg en Dal.De avond wordt gevuld met een gevarieerd programma. Harmonie Meer Vreugd, onder leiding van Bart van Zutven, speelt onder andere Downtown Divertimento van Johan de Meij en Riverdance. Edelweisz, onder leiding van Theo Jetten, laat onder andere The Lion King en A Klezmer Karnival horen. Ook staat er een mars op het programma.

Twee orkestvormen

Dit concert is een mooie gelegenheid voor het publiek om het onderscheid te horen tussen twee verschillende types blaasorkesten. Er zijn drie orkestvormen, waaronder de fanfare en de harmonie. Juist vanavond is het verschil goed te horen: Muziekgezelschap Edelweisz speelt in fanfarebezetting (aangevuld met fluiten) en Meer Vreugd in harmoniebezetting. Het verschil tussen deze twee orkestvormen zit hem voornamelijk in de melodie-instrumenten. In een harmonieorkest wordt de belangrijkste melodiepartij gespeeld door klarinetten, bij een fanfare gebeurt dat door de bugels, een koperen blaasinstrument.

De concertavond vindt plaats in Dorpshuis Kerstendal, Kerstendalseweg 17 in Berg en Dal en begint om 20.00 uur. De toegang is gratis. Meer informatie over Edelweisz staat op www.edelweisz-bergendal.nl. Meer informatie over Meer Vreugd staat op www.harmonie-meer-vreugd.nl.

Kristallnachtherdenking in Bevrijdingsmuseum Groesbeek

GROESBEEK - Op 9 november wordt de jaarlijkse Kristallnachtherdenking gehouden in het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. Dit jaar zal tijdens de herdenking het woord worden gegeven aan de jonge generaties.

Hoe zien zij herdenken, vrijheden en mensenrechten? Wat is hun antwoord op actuele vraagstukken rond racisme en fascisme? Waarvoor zetten zij zich in en wat kunnen wij van jongeren leren?

Aan het woord zijn onder andere student Sebastiaan Vonk (voorzitter van de Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven), Anne Fleur Dekker (activist en schrijver, gericht op feminisme en hedendaags antifascisme), Jahkini Bisselink (recentelijk gekozen tot jongerenvertegenwoordiger in de Algemene Vergadering voor de VN) en Martijn Vermeulen (geschiedenisdocent die dagelijks werkt met de aspiraties van jongeren).

Aanvang: 19.30 uur, zaal open vanaf 19.00 uur. Entree: 2,50 euro per persoon. De Museumkaart is geldig. Reserveren is noodzakelijk en kan via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Ernstige verkeershinder Ooij vanwege Het Ooijs Ommetje

OOIJ - Op zondag 12 november is er weer 'Het Ooijs Ommetje', de loop van de Ooij. De Nassaustraat. Kerkdijk, Hezelstraat, Erlecomsedam en fietspad Hubertusweg (van Erlecomsedam tot Kerkdijk) worden afgesloten voor alle verkeer. Volg de borden voor omleiding. Het verkeer wordt geregeld door verkeersregelaars.

De bus, lijn 80 rijdt vanaf 08.00 tot 14.00 uur rechtstreeks via de Hubertusweg naar Nijmegen. Er is een extra opstapplaats Hubertusweg/Nassaustraat. Heeft u nog vragen, kunt u terecht bij de verkeersregelaars die er zijn of bij de organisatie: 06 54956212.

Seniorenvereniging Sionsheuvel

GROESBEEK - Dinsdagmiddag 7 november is er bij de senioren weer een bingomiddag.

De aanvang is om 14.00 uur de zaal is open om 13.00 uur in het voorzieningenhart Op de Heuvel aan de Ericastraat 39. De grote kaarten kosten 6-, de kleine kaarten kosten 1 euro. Er is ook een twee-kaart. De jackpot staat op 55 euro. Iedereen is welkom, ook niet-leden. De locatie is te bereiken met de buurtbus, bushalte bij het voorzieningenhart Op de Heuvel.

Inzameling voor rommelmarkt

GROESBEEK - Het opleidingsorkest groeit gestaag, dat is fijn want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Maar dat brengt veel kosten met zich mee aan opleiding en instrumentaria. Daarom houdt fanfare Wilhelmina periodiek een rommelmarkt.

Inzameling hiervoor is elke zaterdagochtend van 11.00-12.00 uur op de Cranenburgsestraat 27 in Groesbeek. De organisatie laat weten dat er veel vraag is naar: boeken, lp’s, dvd’s, lego, strijkijzers en pannen. Groot meubilair, pc’s, kleding en tassen kunnen helaas niet worden ingenomen. Kleinmeubilair en brocante zijn welkom. Dus mocht u gaan opruimen, denk dan even aan fanfare Wilhelmina.

Pop up Museum komt naar u toe!

REGIO - Op drie weekenden in november is achtereenvolgens in Berg en Dal, Millingen en Groesbeek een tentoonstelling te zien van prenten en schilderijen van bekende plekken in onze eigen omgeving. Dit Pop up Museum, een initiatief van de Stichting Monument en Landschap, laat een selectie van 85 kunstwerken zien uit de verzameling van de gemeente Berg en Dal.


Men wordt meegenomen naar de landschappen, dorpsgezichten en bedrijvigheid in de gemeente die kunstenaars al meer dan honderd jaar hebben geïnspireerd. Tijdens de tentoonstelling is er ook een doorlopende voorstelling over de dertien dorpskernen. Het thema ‘Vroeger en Nu’ wordt in twintig minuten gepresenteerd met een beschouwende tekst van oud-burgemeester Paul Wilbers. Ook kan men in een diapresentatie de meer dan zestig foto’s bewonderen die inwoners van onze gemeente hebben ingezonden. Op zondag 26 november, de laatste dag dat het museum open is, wordt de manifestatie in Groesbeek afgesloten met een kunstveiling van onder andere werken uit de collectie van de gemeente. "Maak zo kennis met uw nieuwe gemeente Berg en Dal. De toegang is gratis want de kunst is van u! U kunt deze eenmalige expositie bezoeken op 11 en 12 november in dorpshuis Kerstendal in Berg en Dal, op 18 en 19 november in gebouw fanfare Sint-Cecilia in Millingen en op 25 en 26 november in het nieuwe Wijnbouwcentrum in Groesbeek. Alle dagen geopend van twaalf tot vijf."

Digitaal goochelen met woorden in de bieb

BEEK-UBBERGEN - In Bibliotheek Beek-Ubbergen kunnen kinderen van 8 tot 13 jaar op 13 en 20 november digitaal goochelen met woorden.

Van 15.30 tot 17.00 uur leer je in de bibliotheek hoe een ambigram in elkaar zit en hoe je hem digitaal tot leven brengt. Wat is een ambigram? Een goede ambigram lijkt wel een goocheltruc, goochelen met woorden. WOW is MOM ondersteboven. Of wat denk je van 'nou' op z’n kop? Of ZON een kwartslag gedraaid? Misschien weet je er zelf ook al eentje?

Als je eenmaal bent begonnen, is dit goochelen met woorden verslavend. Start tijdens deze workshop op papier en laat jouw woorden daarna op je laptop vliegen en draaien met de programma's Scratch en Inkscape. Zo kun je je vondsten op een leuke manier online delen. Wiskundige Chris Eggermont laat zien hoe.

De workshop kost 2,50 euro en je moet zelf je laptop meenemen. Zeker zijn van een plaatsje? Koop vooraf een kaartje in de bibliotheek of op www.obgz.nl/agenda-beekubbergen.

Bingo bij Odio

MILLINGEN - Zondag 12 november houdt het werkcomité van Odio een bingoavond in haar clubgebouw op sportpark De Hove, Heerbaan 67 in Millingen aan de Rijn.

Het prijzenpakket van deze avond is 1.070,00 euro bestaande uit geldprijzen. De hoofdprijs van deze avond is 230 euro en er zijn twee bonus ronden met een eerste prijs van 50 euro. Voor iedereen is er een gratis kopje koffie of thee. De aanvang is om 20.00 uur. Zaal open vanaf 19.00 uur.

Switch '87 dames verliest van koploper

Foto: Arrianne Kersten

MILLINGEN - Zaterdag deden ze het weer prima, maar de dames konden helaas geen punten pakken. Voor de tweede keer op rij verloren ze een thuiswedstrijd met 4-0.


Na een goede warming-up, waarin we de focus direct op de wedstrijd zetten, speelden ze eigenlijk de eerste twee sets vrij aardig. Ze konden mee met het niveau van Set-Up. De servicepass en de rallypass lagen behoorlijk aan het net, Patricia kon in ieder geval de keuzes maken. Aanvallend kwamen ze echter te kort, tegenover een ontzettend lange en sterke blokkering van Set-up. De servicedruk was goed, maar echt lastig hebben ze het de tegenstander niet gemaakt. Aanvallend was deze ook een maatje te groot, letterlijk en figuurlijk…

"We pakten heus wel mooie punten mee (blokkering van Kristel, aanvallen van Josephine, services van Ruth) en daar genoten we ook van, maar het was het allemaal net niet. We verloren de sets met 17-25 en 19-25."


"De derde set was niet zo best. Onder constante druk in de servicepass, we maakten veel ketsers en kwamen niet aan opbouwen toe. Zelf deden we te weinig met onze service en daardoor gaven we Set-Up alle ruimte en gelegenheid om te scoren. We verloren de set met 10-25.

De vierde set en daarmee de wedstrijd leek als een nachtkaars uit te gaan. Het was stil in het veld, er was geen enkele beleving meer. Na twee time-outs en de koppen bij elkaar gestoken te hebben, besloten we om nog een paar mooie dingen te laten zien. Dat het niet genoeg was wisten we wel, maar we wilden toch strijdbaar ten onder gaan. Uiteindelijk stonden er toch nog wat punten op het telbord, 15-25."

DVSG ontmoet koploper SVO

GROESBEEK - De wedstrijd van DVSG tegen SVO wordt goed begonnen met een kansje voor Gijs Bach, die net te weinig controle heeft over de bal. SVO laat zien dat het op alle posities goede voetballers heeft staan. Toch krijgt DVSG spaarzame kansjes.

In de 18e min wordt op een lange bal van SVO niet goed gereageerd. Uit de voorzet hieruit kan de spits van SVO de 1-0 scoren. DVSG legt veel energie in de wedstrijd en weet SVO op 1-0 te houden met de rust.

Na rust heeft DVSG meteen weer een kans, maar Menno Sillessen schiet de bal tegen de keeper van SVO. SVO is het team dat het meeste aanvalt en ook enkele goede kansen creëert. Keeper Stan Peters kan deze wedstrijd met zijn reddingen weer laten zien dat hij een goede sluitpost is. Maar ook het centrum met Luuk Rikken en Koen Eemers gaat steeds beter presteren.

SVO lijkt wat geïrriteerd omdat de tweede goal niet wil vallen. In de 74e min fluit de scheidsrechter bij een corner voor een penalty wegens ‘vasthouden”. Een dubieuze beslissing, maar het levert SVO wel de 2-0 voorsprong op.

Back Stijn Jochoms was al gewisseld voor Max Thijssen en DVSG wil nog meer vooruit gaan spelen om een goal af te maken. Helaas blijkt de 2e goal bepalend voor de wedstrijd. DVSG heeft wat kansjes gehad, maar is wederom niet in staat gebleken om deze te verzilveren. Als team wordt er een goede prestatie neergezet. DVSG heeft goed gespeeld en het SVO erg lastig gemaakt. Het was vandaag nog niet voldoende voor een resultaat.

Volgende week is DVSG vrij, de week erna speelt DVSG thuis tegen DVE Trajanus.

Groesbeekse Boys verliest derby van Breedeweg

BREEDEWEG - Groesbeekse Boys is er niet in geslaagd de derby van de Breedeweg te winnen, het bezoekende Rood Wit won met 0-2. Groesbeekse Boys blijft daarmee in de onderste regionen van de ranglijst steken. Rood Wit daarentegen houdt aansluiting met de koplopers.

Groesbeekse Boys probeerde als team te combineren. Rood Wit kon vooral terugvallen op individuele klasse van diverse spelers en snelle omschakelingen. Uit zo'n eerste moment schoot de gevaarlijke Rood Wit aanvaller Khalid el Haddouti maar net naast. Dave Kleijnen zag namens de thuisclub zijn direct genomen vrije trap op de lat eindigen. Na een half uur voetballen werd het 0-1 voor de bezoekers. Bij een combinatie door het centrum belandde de bal via Omar Neijari bij Khalid el Haddouti waarna deze laag in de hoek binnen schoot.

In het begin van het tweede bedrijf was Groesbeekse Boys enkele keren dicht bij de gelijkmaker. Rood Wit doelman Ton van Doorn bracht redding op een kopbal van Rens Hubers, een schot van Bram de Bruin ging maar net naast en de ingevallen Stan Janssen schoot van dichtbij over. Aan de ander werd Jeffrey Hoogenbosch tien minuten voor het einde voor de tweede maal door Khalid el Haddouti gepasseerd. In het restant van de wedstrijd was Groesbeekse Boys niet meer in staat het tij te keren.

Groesbeekse Boys en Rood Wit zijn beide aankomend weekend vrij van competitieverplichtingen. Zondag 19 november speelt Groesbeekse Boys een uitwedstrijd tegen DIO'30 in Druten. Rood Wit speelt dan op eigen sportpark tegen Beuningse Boys.

9 / 28

10 / 28

11 / 28

Pluryn opent unieke woon- en behandelvoorziening voor 16-plussers

GROESBEEK - Jongeren met een matig verstandelijke beperking, die op diverse fronten zijn vastgelopen, vallen vaak tussen wal en schip als ze volwassen worden. Met de ingebruikname van De Bijenkorf op de locatie Werkenrode Jeugd beschikt Pluryn nu over een unieke woon- en behandelvoorziening voor deze groep. Donderdag 23 november vindt de officiële opening plaats.

De Bijenkorf biedt plaats aan 22 jongeren vanaf 16 jaar, met een IQ tussen 40 en 60 en ernstige gedragsproblemen (ZMOLK/SGMVB). Het gebouw telt twee leefgroepen met ieder zeven studio's en een crisisplaats. Verder zijn er zes appartementen voor jongeren die niet goed in een groep kunnen wonen. Er is 24 uur per dag begeleiding aanwezig.

Wat betreft daginvulling zijn er drie varianten mogelijk: Onderwijs (in samenwerking met Werkenrode school), Onderwijs/dagbesteding en Dagbesteding/arbeid. De jongeren werken binnen een duidelijke structuur aan perspectief. Ze ontdekken wat ze leuk vinden in hun vrije tijd, waar ze goed in zijn. Ook helpt Pluryn hen bij het vinden van (onbetaald) werk of (arbeidsmatige) dagbesteding.

Eenmalige Groesbeekse Top 100 Allertijden

GROESBEEK - Groesbeek staat niet alleen bekend om zijn mooie natuur, voetbal en wijnbouw. Maar vooral ook om zijn muzikaliteit. Het dorp kent vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw vele muziekgroepen die overal in het land optraden op feesten en partijen.

Wie herinnert zich niet The Sunstreams, The Belcanto's, Theo en zijn Troubadours, The Moonlights, Blitz, Maple Leaf, Sympathie, Kameleon, Duo Sunday, De Romantica's en nog vele anderen, van wie er nog steeds bestaan. Een aantal kreeg zelfs landelijke bekendheid en verscheen regelmatig op radio en tv.

In 1985 verscheen er een lp met Groesbeekse artiesten en in 1989 verscheen landelijk de cd 'Groesbeek Dorp Vol muziek', die op de Nederlandse radiozenders goed werd ontvangen en vandaag de dag nog steeds aandacht krijgt. Niet voor niets wordt sinds die tijd het muzikale heuveldorp dan ook 'Groesbeek dorp vol muziek' genoemd.

Het moest er een keer van komen… Er verschijnt een uniek eenmalige Groesbeekse Top 100 Allertijden. Het is een initiatief van Omroep Berg en Dal en deze wordt op 30 december door Omroep berg en Dal op de radio uitgezonden. De lijst wordt zorgvuldig samengesteld door een groot aantal medewerkers van de omroep.

Deze unieke top 100 zal de geschiedenis in gaan als een waardevolle muzikale opsomming van de muziek uit Groesbeek. Voor de artiesten en groepen die in de lijst voorkomen bestaat hiervoor dan ook 'eeuwige roem'.

De lijst bestaat niet alleen uit nostalgische muziek maar ook uit hedendaagse liedjes en instrumentale muziekstukken die op plaat of cd zijn gezet vanaf 1950 tot heden.

Liedjes zoals Aan de Grens van de Duitse heuvelen, Ver in den Vreemde en Jou herken ik met gesloten ogen, zullen ongetwijfeld een hoge plaats op de lijst krijgen.

Maar ook liedjes in het Groesbeekse dialect en gezongen over Groesbeek zullen ongetwijfeld in de lijst verschijnen. Denk maar eens aan evergreens als bijvoorbeeld 'De Koekeleklef' van Hent van Ton, 'Mien Gruusbek' van de Dolethe's, 'Jeugdherinnering' van De Vreemdelingen en 'Ge kriegt Heimwee' van Willy Claus.

Groesbeek kent ook vele carnavalsliedjes. Deze komen echter niet op de lijst voor.

Hema komt in winkelcentrum Bellevue

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Na maanden van geruchten is eindelijk de kogel door de kerk. De Hema die nu nog gevestigd is op het marktterrein aan de Spoorlaan in Groesbeek gaat zich vestigen in het winkelcentrum Bellevue. Het is de bedoeling dat de Hema in het pand komt tussen Etos en Albert Heijn.

De oppervlakte van het nieuwe pand is honderd vierkante meter groter dan het huidige pand van de Hema. Voor dat het zover is zal de nieuwe winkelruimte nog intern verbouwd moeten gaan worden en na verwachting zal de Hema zich in het eind van het jaar in het nieuwe pand gaan vestigen.

De winkeliers van het winkelcentrum Bellevue zijn blij met de komst van de Hema in hun winkelcentrum "De Hema is een publiekstrekker en daar kunnen wij een graantje van meepakken", aldus een van de ondernemers. Het wordt een Hema zonder een versafdeling, aldus een medewerkster van de Hema. Dus er komt geen gebak en vleeswaren, dat is volgens haar te arbeidsintensief.

Wethouder Sjaak Thijssen liet onlangs al weten in gesprek te zijn met de projectontwikkelaar van de supermarkten Aldi en Jan Linders. Hij had eerder ook al interesse getoond voor de nieuwbouw van Scapino en Hema, maar dat plan gaat nu veranderen. Op die plek komen volgens Thijssen kleinere winkeloppervlakten met daarboven woningen of appartementen. "Maar het definitieve plan is er nog niet. Ik ben nog in onderhandeling met de projectontwikkelaar" aldus Thijssen onlangs tijdens een bijeenkomst over de herindeling van het Marktterrein op het gemeentehuis.

Den Zuuten Ienval vlamt tijdens première

Cast van Den Zuuten Ienval Foto: Marco Schoofs

GROESBEEK - Den Zuuten Ienval weet de laatste jaren succesvolle voorstellingen te spelen en trekt veel publiek. Maar dit jaar waren de zes voorstellingen wel erg snel uitverkocht. Op 5 november is met de première van de komedie Ge makt wa me! de toon alweer gezet.

Het publiek ziet een deftige huiskamer van zakenman Roderick (gespeeld door Paul Kuperus) en zijn vrouw Trude (Ria Sillessen). Zus Frederique (een rol van Joke Kuperus) en zwager Leco (Theo Kaal) komen langs. Dan laait de eeuwige ruzie tussen de dames weer op. Trude houdt het hoofd koel. Ook vanwege dochter Marie Claire, gespeeld door Ilse Kersten.
Werkster Bets (Ineke Kaal) werkt ook in het cafetaria. We zien moeder Sjan (een grote rol van Lisette de Valk) met tweelingdochters Rachel en Priscilla (Samanta Nillessen en debutante Sophie Schuyffel) en zoons Joury en Antonio (Wilian Kaal en debutant Daniel Daam). De familie redt het financieel niet. Maar de zoons weten raad. Spelletjesverslaafde oma (een komische rol van Wil Peters) vraagt ook de nodige aandacht. De komst van haar zoon Mari (Marco Schoofs) komt goed uit. Hij wil de tweeling beroemd maken. Bets heeft een ander plan, zij wil Marie Claire stiekem aan Joury koppelen. Dan wordt Joury opgepakt door een agent (Bram Arents). De voorstelling eindigt met een groot feest. Maar of dat gezellig wordt?

Den Zuuten Ienval vlamt weer tijdens de première van deze humorvolle voorstelling met veel chaotische taferelen. Het publiek genoot zichtbaar. De voorstelling, onder regie van Katy Gröning – Küsters, wordt gespeeld op 10 tot en met 12 november en 17 en 18 november.

Frank Erinkveld pakt de DCM Cup 2017

MILLINGEN - Zaterdag 28 oktober werd er om deze fel begeerde cup gespeeld in hét dartscafé van Millingen aan de Rijn, Janssen & Janssen.

Er werd gestart met een poulesysteem waarin de vorm van de dag bepalend zou zijn want de beste twee darters/sters plaatsten zich voor de hoofdronde knock out, de overige speelden verder in de B-ronde. Voor deze hoofdronde plaatsten Frank Erinkveld, Wilco Gerritzen, Tino Poos en Dorus Arnts zich. Frank plaatste zich, afgetekend, ten koste van Tino en Wilco won van Dorus. De strijd om de DCM Cup ging tussen Wilco en Frank. In een best of 9 ging Frank voortvarend van start en pakte een break op Wilco. Maar Wilco gaf zich niet zomaar gewonnen en zette aan met een paar 180-ers en een paar mooie legs (13 en 14 darter) Dat was echter niet voldoende om Frank van zijn plannen af te houden, omdat, volgens zijn eigen uitspraak, "dit jaar zijn jaar zou worden". Het zou of de Cup worden , of het kampioenschap, of wellicht beide.

Uitslag van de finale werd uiteindelijk 5-3 in het voordeel van Frank.

In de B-ronde ging de finale tussen Sven Jeuriens en Franck Roodbeen. Deze strijd ging gelijk op en een laatste beslissende leg moest bepalen wie er winnaar werd. Een best of 5 was Sven scherper op de dubbel.

Op 18 november zal er om het kampioenschap gespeeld worden bij DCM"99, winnaar hiervan speelt om de Supercup tegen de bekerwinnaar , later dit jaar.

DCM'99 organiseert in samenwerking met Janssen & Janssen op 25 november een gezelligheidstoernooi. Deze avond zal er een Tac-Tics koppeltoernooi zijn. Inschrijven voor dit toernooi kan bij Janssen & Janssen er zijn leuke acties die avond in de consumptie sfeer (zie facebook biljart-en dartscafé janssen & janssen).

Museumpark Orientalis wekelijks te zien op NPO 3

HEILIG LANDSTICHTING - Met ingang van zondag 5 november is Museumpark Orientalis wekelijks te zien op NPO 3. In de afgelopen maanden was het museumpark het decor voor de TV-opname van het programma 'Oh mijn hemel'.

"De wereldreligies zijn springlevend en regelmatig in het nieuws. Toch weten de meeste mensen maar weinig over het jodendom, het christendom, de islam, het hindoeïsme en het boeddhisme, en wordt er nog minder om gelachen. Tijd voor een vrolijke snelcursus religie", aldus de NTR.

De serie gaat vooral over de vijf wereldreligies. In de serie zie je tv-presentator Jochem Op den Velde die bezoek krijgt van Mozes, Jezus, Mohamed Razi, Gandhi en De Dalai Lama. Jochem neemt met hen de ins en outs van hun geloof door. De rol van Jochem wordt gespeeld door Alex Klaassen, de rest van de cast bestaat onder andere uit Pierre Bokma, Birgit Schuurman, Jacob Derwig en Tygo Museumpark Orientalis Gernandt.

De Vliegende Hollander in Millingen

MILLINGEN - Zaterdag 28 oktober deed de Vliegende Hollander in de vorm van fanfarekorps Ons Genoegen Milingen aan. Ons Genoegen onder leiding van Jurgen Nab voer als eerste deze avond uit met haar programma.

De start van deze woelige en winderige avond begon met een mooie mars waarna de ankers los gingen voor The Legend Of The Flying Dutchman. De compositie van Martin Ellerby beschrijft het verhaal van de vliegende Hollander die voor eeuwen gedoemd is rond kaap de goede hoop te varen. Een compositie die vele uitdagingen heeft in techniek, balans en solistische optredens van diverse muzikanten. Deze kwaliteiten bezit Ons Genoegen waardoor de kapitein van de Vliegende Hollander besloot om de nog te bouwen haven van Millingen aan te doen.

In rustiger vaarwater was Mylou Janssen aan de beurt met haar bugel solo in Concierto de Aranjuez. Een prachtig optreden van de jonge muzikante wat een mooie opmaat was voor de paso doble die de pauze aankondigde.

OBK Well onder leiding van Harrie Janssen voer mee in het kielzog van de flying Dutchman.Between the two rivers van Philip Sparke werd goed en mooi uitgevoerd en dat rivieren soms rare dingen kunnen doen daar weten ze in Millingen alles van.

Ook OBK had het water uitgekozen voor hun programma zoals bleek na de vertolking van Between the two rivers. De compositie The Baron of Dedem van Witrock gaat over het onstaan van het water de Dedemsvaart waar vroeger met trekschuiten de turf werd vervoerd. Na een sfeervolle avond verliet het publiek tervreden de zaal, waar ze buiten aangekomen opnieuw nat werden, maar nu van de Vliegende Hollandse regen...

Weer WhatsApp Buurtpreventiebord

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL – Woensdagmorgen hebben burgemeester Slinkman en de pionier van BuurtWhatsApp in Groesbeek de 37-jarige Debby Verriet een bord onthuld, ditmaal op de kruising Cranenburgsestraat / Hulsbroek.

In Groesbeek zijn nu 21 groepen die vreemde situaties in hun straat, omgeving en in de wijk in de gaten houden. Bij verdachte situaties houden ze elkaar op de hoogte en bellen als het nodig is de politie. In Groesbeek zijn er momenteel voldoende BuurtWhatsApp groepen actief, volgens burgemeester Slinkman. Dit is volgens Slinkman mede te danken aan de pionier Debby Verriet; zij is van het eerste uur. Na de brand in een woning aan de Cranenburgsestraat in 2015 waarbij een slachtoffer viel te betreuren is Debby van start gegaan en gezien het resultaat is zij daar perfect in geslaagd.

De gemeente Berg en Dal is voor enkele wijken in Groesbeek, Beek, Heilig Landstichting en Ooij nog op zoek naar beheerders waarvoor er binnenkort een wervingsactie wordt gehouden. Debby is naast pionier ook de contactpersoon voor wijk 5, te weten Cranenburgsestraat, Van Nispenstraat, Hoflaan, Kasteelweg, Pastoor Roverstraat, Secretaris Luijbenstraat en Molenweg. Daar zijn momenteel slechts 55 bewoners bij de BuurtwhatsApp aangesloten. "Daar ga ik mij persoonlijk voor inspannen dat dit aantal omhoog gaat", aldus Debby Verriet. Volgens Debby heeft een BuurtWhatsApp wel degelijk zin. "Enkele maanden geleden reed er een vreemde wagen door de wijk die zich verdacht gedroeg. Wij hebben het kenteken genoteerd en aan de politie doorgegeven. Het bleek een kenteken ter zijn dat niet geregistreerd stond. Toen de politie arriveerde was de vogel gevlogen."

Ook burgemeester Slinkman erkende dat de inbraken ten opzichte van de buurtgemeenten door de BuurtWhatsApp momenteel in Berg en Dal zijn afgenomen. Momenteel zijn er in Berg en Dal liefst 40 groepen actief en daar mogen we best trots op zijn, aldus Slinkman.

Van smederij-café Oomen naar brouwerij & proeverij D'n Drul

Foto: Archief familie Oomen

Foto: familie archief Oomen

GROESBEEK – De familie A. Oomen had voor de oorlog in de Dorpsstraat in Groesbeek in het voorhuis een café en erachter en -naast een smederij.

De familie A.Oomen kregen 8 kinderen 4 jongens en 4 meisjes: Piet, Antoon, Thé, Jan, Dina, Gonda, Ans en Marietje. Piet Oomen de oudste nam later met Jan de smederij van vader over. De zoon van Piet –Tonnie – nam in 1972 de smederij over. In de smederij stond nog een koelbak bij het aambeeld waarin het jaartal 1881 stond vermeld, deze koelbak is nog in bezit van de familie. Door ziekte kon Tonnie de smederij niet meer voortzetten. Zijn oom Jan en Tonnie stonden bekend om het vervaardigen van sier smeedwerk. Vandaag de dag zijn er nog maar weinigen die dit nog kunnen maken.


Antoon Oomen begon in 1933 op De Horst een bakkerij ,met later een winkel die in 1966 werd overgenomen door zijn zoon Bert. De winkel werd later gesloten. In 1987 werd de bakkerij overgenomen door zoon Guido . De bakkerij bestond in 2009 liefst 75 jaar. Thé Oomen verhuisde naar De Reek waar hij eveneens een smederij begon, die later werd overgenomen door zijn zoon Jan, die in 2001 stopte. Jan heeft het gehele dikke en metalen hekwerk rondom de voormalige luchtmacht kazerne in Nijmegen nog gerestaureerd.
Dina Oomen gehuwd met Karel Rutten begon een schoenenzaak in het centrum van Groesbeek dat in 1980 werd gesloten. Gonda trouwde met W. van Langen die in Loosbroek ook een smederij had. Ans Oomen bleef in Groesbeek en woonde jarenlang met haar broer Jan boven de schoenenzaak van Karel Rutten. Marietje Oomen is op jonge leeftijd overleden.
De smederij -waar de familie Oomen vier generaties dit aloude ambacht hebben uitgeoefend- is nu brouwerij D'n Drul van Wilma en Roland Boschman in gevestigd, en waar de oude details in het monumentale gebouw bewaard zijn gebleven. Zondag 12 november komen de afstammelingen van de oude Oomen smid uit Groesbeek bij elkaar in cafe zaal Oomen.

Kerstmarkt in Voorzieningenhart

GROESBEEK – In het Voorzieningenhart op de Heuvel aan de Ericastraat 39 in Groesbeek wordt op zondag 10 december een gezellige kerstmarkt gehouden.

De muziek tijdens deze kerstmarkt wordt verzorgd door Dj Mark. Daarnaast zullen er diverse gastoptredens zijn van onder andere Theo van Blitz, Smartlappenkoor Ochaarm en Sonny en Bart Eijkhout. De gratis toegankelijk kerstmarkt is van 12.00 tot 18.00 uur.

Bingo-jackpot op 200 euro

GROESBEEK – De jackpot op de wekelijkse bingoavond in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek is gegroeid naar 200 euro.

Donderdagavond 7 november is er in totaal 450 euroin de wacht te slepen. Naast de jackpot is er de wekelijkse hoofdprijs van 250 euro. De zaal van De Mallemolen is om 19.00 uur geopend; het bingospel begint om 20.00 uur. Iedereen is welkom.

Zondagsviering met Jos van Rooij

Foto: Pieter Theo Zuurbier

Foto: Pieter Theo Zuurbier

GROESBEEK – Het is alweer meer dan een eeuw geleden dat de zusters 'Onder De Bogen' neerstreken in de Groesbeekse bossen om sanatorium Dekkerswald op te richten.

Toen het sanatorium er eenmaal stond werd het hoog tijd dat er een kapel bij gebouwd werd. De zusters van 'Onder De Bogen' zijn inmiddels vertrokken maar de kapel staat er nog. Inmiddels is de kapel verbouwd tot een multifunctionele ruimte. Maar twee maal in de maand – op de tweede en de laatste zondag - bouwen enthousiaste vrijwilligers het altaar weer op en wordt de zondag als vanouds gevierd met elkaar.

De aanwezige kerkgemeenschap wordt gevormd door bewoners van Dekkerswald, vrijwilligers die de bewoners halen en weer terug brengen en anderen die zich thuis voelen in deze bijzondere gemeenschap. Er is een vaste organist, terwijl de cantors van Dekkerswald de viering met gezang opluisteren. Af en toe wordt er een koor gevonden die de viering mee willen vieren met vaste stem en meerstemmige liederen.

Zondag 12 november om 10.00 uur zal het Leonarduskoor uit Oosterhout de viering opluisteren. Daarnaast zal pastor Jos van Rooij die onlangs afscheid heeft genomen als diaken in Groesbeek de viering voorgaan. Iedereen is bij deze viering welkom.

Moeilijke voeten?

MILLINGEN - In het woonzorgcentrum Gasthuis Sint-Jan de Deo in Millingen aan de Rijn zal op zondag 12 november een bijeenkomst worden gehouden speciaal bedoeld voor mensen met moeilijke voeten.

In de centrale hall van Sint-Jan de Deo, dat gevestigd is aan de Sint-Willibrordstraat 1 in Millingen, zal dan van 10.00 tot 15.00 uur een verkoopdag worden gehouden. De bijeenkomst zal worden verzorgd door Jonker Speciaal Schoeisel v.o.f. uit het Gelderse plaatsje Wadenoijen. Deze firma levert al bijna 15 jaar schoenen en pantoffels, zowel voor dames als heren, in veel verschillende lengte- en wijdtematen. De ideale oplossing voor mensen met gevoelige of opgezwollen voeten of enkels, steunkousen, zwachtels, beugels, steunzolen, hallux valgus (knobbels) , likdoorns, eksterogen, hamertenen, diabetes en reumatische aandoeningen. Nieuw is een speciale collectie stretch-schoenen welke in zijn geheel bestaat uit zacht elastisch materiaal, speciaal bedoeld voor mensen met (erg) gevoelige voeten. Men heeft zich toegelegd op brede en zelfs extra brede schoenen en pantoffels voor mensen met brede of opgezwollen voeten, maar daarnaast levert men ook de meer courante wijdtematen. Belangstellenden zijn welkom. De toegang is gratis.

Empowermentgroep voor vrouwen

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Donderdagmorgen is de Empowermentgroep voor vrouwen van start gegaan in Groesbeek. De bedoeling van dit project is dat de deelneemsters meer grip op zichzelf krijgen alsmede vertrouwen in hun eigen kunnen.

Zo kunnen ze weer de regie over hun eigen leven krijgen en zijn ze in staat op te komen voor hunzelf en laten zich daardoor minder beïnvloeden door anderen. In de groep 'Spring' gaan de dames samen met andere vrouwen aan de slag. Samen delen, herkenning bij elkaar, maar vooral ook om van elkaar te leren op welke wijze je weer positief verder kunt.

Wethouder Sylvia Fleuren opende donderdagmorgen de eerste bijeenkomst in De Mallemolen. Vroeger waren de vrouwen altijd thuis om voor de kinderen te zorgen, later gingen sommige ook werken in de fabriek. Vrouwen hebben veel meer talent dan gedacht alleen is het jammer dat het er niet altijd uitkomt. Daarom dit project dat investeert in jezelf, in je eigen kracht. Probeer het beste van jezelf eruit te halen dan word je gelukkiger en wie weet wat de toekomst zal brengen, aldus Sylvia Fleuren.

Het project bestaat uit acht bijeenkomsten op de dinsdagochtenden van 09.30 tot 11.30 uur in De Mallemolen en wordt mede gefinancierd door de gemeente Berg en Dal.

Konijnen- en hoender tentoonstelling van KPV Millingen

MILLINGEN - Het is weer zover! Op zaterdag 11 en zondag 12 november vindt de jaarlijkse tentoonstelling plaats van konijnen, hoenders en dwerghoenders in schuttersgebouwl OEV 1 (de Natte) Heerbaan 117 in Millingen aan de Rijn.

De leden van deze vereniging hebben er alles aan gedaan om een ieder weer kennis te laten maken met hun mooist gefokte dieren. Deze dieren worden op zaterdag gekeurd door de keurmeesters Cats (konijnen) en Frenken en Van Olst (hoenders en dwerghoenders. Dit zijn door de landelijke organisatie KLN (Kleindier Liefhebbers Nederland) aangestelde keurmeesters.

De keuring vindt plaats op zaterdagochtend. Vanaf zaterdagavond 18.00 tot 20.00 uur en zondag vanaf 11.00 tot 17.00 uur is de tentoonstelling dan voor het publiek geopend en is men welkom. De toegangsprijs bedraagt twee euro per persoon. De catalogus is gratis. Kinderen tot 15 jaar hebben gratis toegang.

Tijdens beide dagen is er ook weer een mooie knuffelhoek ingericht voor de kinderen. Ook is er dit jaar de mogelijkheid om het gewicht van een haan te raden. En als het allemaal meezit dan zijn er ook een stel jonge kuikens te bewonderen. Kortom zeker de moeite waard om met uw kinderen/ kleinkinderen onze kleindierenshow met een bezoek te vereren. De zaal zal weer in fraaie herfstkleuren zijn aangekleed. Uiteraard kan men ook tijdens de show genieten van een drankje of een kopje koffie.

Vrijwilligerswerk in Berg en Dal

BERG EN DAL - Vrijwilligerswerk is ondenkbaar in onze huidige samenleving en wordt op veel plekken gedaan en/of gevraagd. Zo worden er mensen gezocht om iets voor ouderen te betekenen, om een gastvrouw of –heer functie te bekleden of om een voetbalteam te coachen.

Het Vrijwilligerssteunpunt van de gemeente Berg en Dal verzamelt alle vacatures uit de gemeente en bemiddelt potentiële vrijwilligers aan de organisatie die de vacature heeft geplaatst. De vacature die het Vrijwilligerssteunpunt deze keer uitlicht is:

Bibliotheek Millingen zoekt Klik en Tik Vrijwilligers

Als vrijwilliger bij de Klik en Tik cursus begeleid je mensen die willen leren omgaan met een computer. Klik en Tik is een wekelijkse activiteit op vrijdagmorgen in het Kulturhus Den Ienloop in Millingen.

- Je helpt mensen op weg en leert ze de beginselen van het werken met een computer, hiervoor wordt een vastgestelde leermethode gebruikt.

- Ontvangen van en zorgdragen voor de deelnemers en de activiteit (gastvrouw/gastheer).

Vanaf heden wekelijks op vrijdagochtend van 9.30-12.30 uur in Den Ienloop in Millingen waar ook de bibliotheek Millingen is gevestigd, (activiteit is van 10.00-12.00 uur). In de schoolvakantie worden er geen cursussen gegeven.

"Is deze vacature iets voor u? Neem dan contact op met Inge Scholten, e-mail: ischolten@obgz.nl."

"Bent u geïnspireerd geraakt om eens rond te kijken tussen de diverse vrijwilligersvacatures? Neem dan eens een kijkje op de vacaturebank van het Vrijwilligerssteunpunt Berg en Dal op www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/bergendal."

Verlichtingsactie Fietsersbond

REGIO - Afgelopen vrijdag heeft de Fietsersbond afdeling Berg en Dal een verlichtingsactie gehouden. Vanuit een stand voor het gemeentehuis en een post bij het kruispunt Dorpsstraat – Betonfietspad werd van een groot aantal fietsen de verlichting nagelopen.

Opvallend was dat de meeste fietsen nieuw tot bijna nieuw waren en dat de verlichting prima werkte. Slechts van een paar fietsen moest een lamp worden vastgezet of een batterij worden vervangen. Al met al een geruststellend resultaat.

Deze verlichtingsactie is uitgevoerd in samenwerking met het RepairCafé Groesbeek en BikeLife Sjef van Bergen. Voor meer informatie over de fietsersbond zie: www.fietsersbond.nl of mail naar fietsersbond.bergendal@gmail.com.

Mensen die nog wel problemen hebben met hun fietsverlichting kunnen weer terecht bij het RepairCafé Groesbeek op 11 november en 9 december van 13.00-16.00 uur in Inloop Op de Paap, Op de Paap 1, Groesbeek.

Gaslekkage bij woning in Groesbeek

Foto: Waldi Rutten

Foto: Waldi Rutten

GROESBEEK – De bewoners van een woning aan de Goudenregenstraat in Groesbeek roken donderdagmorgen een gaslucht in hun woning en schakelden vervolgens een installateur in.

De installateur rook eveneens een gaslucht in de woning en waarschuwde op zijn beurt Liander. Uit voorzorg alarmeerde Liander de brandweer van Groesbeek. Ook zij constateerde een gaslucht. De lekkage bleek te zitten in de openbare gasleiding net voor de gasmeter. Liander heeft de lekkage gedicht.

Zesde multidisciplinaire Art Fair in de Stevenskerk Kunstraffinaderij verbindt!

NIJMEGEN - Kunstraffinaderij kondigt een multidisciplinaire Art Fair aan op 24, 25 en 26 november. De Stevenskerk in het centrum van Nijmegen vormt het decor waar 65 geselecteerde kunstenaars uit Nederland en Duitsland hun werken presenteren.


Openingstijden:

Vrijdag: 12.00-18.00 uur; zaterdag: 11.00-18.00 uur; zondag: 12.00-17.00 uur. De entree bedraagt zes euro (kinderen tot 16 jaar gratis). Meer informatie staat op de website en Facebookpagina (www.kunstraffinaderij.nl).

Irma van de Scheur beoogd lijsttrekker Groesbeekse Volkspartij

GROESBEEK - De Groesbeekse Volkspartij is druk bezig met de voorbereiding van de gemeenteraadsverkiezingen, die op 21 maart 2018 worden gehouden.

"We hebben verschillende mensen, die actief zijn in de gemeenschap ook van buiten de partij, gevraagd met ons mee te denken over het partijprogramma voor de komende vier jaar. Want de GVP wil opnieuw een constructieve bijdrage leveren aan het gemeentebestuur van Berg en Dal, zoals u dat van ons gewend bent."


Het bestuur van de Groesbeekse Volkspartij zal aan de leden het voorstel doen om de volgende kandidaten aan te wijzen voor deelname aan de verkiezingen:
1. Irma van de Scheur, die tevens kandidaat is voor het geval de GVP opnieuw een wethouder mag leveren; 2. Hennie Eikholt; 3. Ruud Verstraaten; 4. Jelena Vovk; 5. Rob Bekers; 6. Christel Arts; 7. Sjaak Thijssen.

Ruud Verstraaten, Jelena Vovk en Christel Arts zijn in de raadsvergadering geïnstalleerd als caroussellid en kunnen op die manier al enige bestuurlijke ervaring opdoen. "We zijn ervan overtuigd, dat deze groep een goede mix vormt van jong en oud, man en vrouw, ervaring en nieuwe ideeën."
Het bestuursvoorstel wordt in de ledenvergadering van 18 december besproken.

Succesvolle oogstdankdienst

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De protestantse gemeente Groesbeek heeft zondagmorgen een zeer geslaagde oogstdankdienst gehouden in de Protestante kerk aan de Kerkstraat in Groesbeek. Traditiegetrouw hield de gemeente een oogstdienst voor het goede doel. Dit jaar is de opbrengst voor de stichting 'Red een Kind ' die actief is in diverse ontwikkelingslanden.

Met de opbrengst van de ingeleverde spullen worden in de ontwikkelingslanden kippen, een geit of een koe beschikbaar gesteld aan een gezin. Via een lokale zelfhulpgroep wordt hen dan geleerd hoe de verzorging van het beschikbaar gestelde optimaal kan plaatsvinden. Ook wordt hen geleerd wat ze met de eieren, melk, kuikens en de mest kunnen doen. Op die manier wordt de impact van dieren in de ontwikkelingslanden veel groter wat ten goede komt aan de gezinnen en het dorp. Veel kerkgangers brachten voor de dienst hun eigen oogst mee waardoor het altaar te klein bleek om alle ingeleverde cadeaus uit te stallen. Het altaar stond vol met eigengemaakte pompoensoep, eigengemaakte cake, zelfgekweekte bloemen en planten, pompoenen, diverse soorten eigengemaakte jam, fruitschalen, cupcake, eigengemaakte wijn.

De dienst -voorgegaan door da Janneke Ruijs- werd bijgewoond door twee theologiestudenten Tshepiso Mashele (Zuid-Afrika) en Yuliana Benu (Indonesië). Na de dienst werden de ingebrachte spullen verkocht voor 'een kip' zijnde 5 euro. Ook de collecte is in z'n geheel voor hetzelfde doel. In ieder geval zullen er in een of ander ontwikkelingsland kippen dankzij de Groesbeekse actie kippen, geiten en misschien wel een koe rondlopen.

LianneTap prinses bij De Polderschuupers Kekerdom

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

KEKERDOM – Met LianneTap (de verzorg-Ster) als carnavalsprinses kan carnavalsvereniging De Polderschuupers zich weer beroepen dat ze de eerste vereniging is binnen de gemeente Berg en Dal, die een nieuwe carnavalsprinses kunnen presenteren.

Dit deden zij zondagmiddag 5 november tijdens de receptie in zaal UNA, waar diverse particulieren, verenigen, waaronder alle carnavalsverenigingen en overkoepelende stichting HeLaHo (Het Laag en Hoog), die de nieuwe prinses kwamen feliciteren.

Wethouders Silvia Fleuren en Alex Westenend waren namens de gemeente aanwezig. De dertigjarige prinses Lianne - in het dagelijks leven in de zorg werkzaam - werd de dag ervoor tijdens de pronkzitting geïnstalleerd als nieuwe prinses voor het komend seizoen, zij nam hiermee het stokje over van haar broer Mailkel, De pages zijn ook dit jaar de vriendin van Mailkel Claudia samen met Lynn, de partners van de pages Mike en Nick zijn de adjudanten. De ex prinsen boden de prinses een Krentenweger van een meter aan. Door de nieuwe prinses werd samen met haar ex-prins en broer de fotolijst van de vorige prins Mailkel aan de galerij toegevoegd

Tijdens de pronkzitting werd ook de 'vrijwilliger van het jaar' gekozen, Charly Frieling viel deze eer te beurt en Felix ter Horst werd tot het 'Lid van Verdienste' benoemd.

Het weekend vanaf 11 november worden er meer prinsen of prinsessen in Het Laag en Hoog gepresenteerd.

Rumoerige raadsvergadering: beledigingen, dreigementen en andere gewelddadigheden Groesbeek, maart 1927. Krant constateert: Schadefreude

Al eerder is al eens aandacht besteed aan Groesbeeks eerste vrouwelijke raadslid Hanneke Bögels. Een niet van haar standpunt af te brengen persoon die van 1923 tot 1935 voor veel dorpspolitieke onrust zorgde. Als voorbeeld van haar 'kunne' het onderstaande bericht.

Door Gerrie Driessen,

Heemkundekring Groesbeek

Krantenbericht van 31 jan. 1927. Donderdag j.l. vergaderde de Gemeenteraad. Alle leden waren aanwezig. (…) De benoeming had plaats van leden van het HOOFDSTEMBUREAU en van de stembureaus. Mej. Bögels dankte den Voorzitter, dat zij niet in de stembureaus was opgenomen. Zij had nu meer gelegenheid om de stembureaus te controleren, want er gebeuren daar verkeerde dingen. Toen werd het rumoerig in den Raad en verschillende leden eisten met den Voorzitter nadere verklaring. Deze geliefde mej. Bögels echter niet te geven. Ze zou het later wel eens zeggen. De Voorzitter sprak zijn afkeuring uit over dergelijke verdachtmaking en de Raad gaf op ondubbelzinnige wijze blijk van instemming. De heer Van Bernebeek was daarmede echter niet tevreden en eiste bewijzen van de geuite beschuldiging, Deze bleven echter uit. Het protest, dat toen volgde klonk verder dan de raadszaal. (…)

Krantenbericht van 17 maart 1927. Gemeenteraad van Groesbeek. (..) De voorzitter opende de vergadering, wees op artikel 50 van het reglement van Orde, dat hij streng zal handhaven en vertrouwde dat deze vergadering een kalmer verloop zou hebben dan de vorige. Verder maande hij aan tot beknoptheid bij de besprekingen, met het oog op de lange agenda. Mej. Bögels raakte toen al direct in conflict met de voorzitter, dien zij verweet de vergadering niet te kunnen leiden. De voorzitter zou dit eens tonen en dreigde mej.Bögels uit de zaal te zullen doen verwijderen als zij aldus voortging. De notulen der vorige vergadering werden gelezen en goedgekeurd. Mej. Bögels was daarover echter weer niet tevreden. Er stond niet genoeg in vermeld omtrent beledigingen, dreigementen en andere gewelddadigheden, welke zich in de vorige vergadering hadden afgespeeld. De voorzitter meende echter dat de zakelijke inhoud van het behandelde behoorlijk was weergegeven en de Raad stemde hier ten volle mee in. Medegedeeld werden enige ingekomen stukken waaronder het besluit van Ged. Staten tot vaststelling van de gemeenterekening over 1925. Mej. Bögels wilde hierover het woord voeren, doch werd door den voorzitter verwezen naar de rondvraag. Burgemeester en Wethouders werden gemachtigd enz. (…) Hierop volgde geheime zitting. Na afloop hiervan verlieten de leden hun zetels, waarop de voorzitter de vergadering sloot. Mej. Bögels beklaagde zich tegenover de voorzitter geen gelegenheid te hebben gekregen voor de rondvraag. Enige nog aanwezige raadsleden gaven door het aanheffen van een vrolijk liedje blijk van Schadenfreude (leedvermaak) over de rondvraagmislukking. Mej. Bögels vond het onwaardig van die raadsleden en dreigde met wraakneming. (Einde bericht)

Vrijwilligers met opvoedkwaliteiten gezocht

BERG EN DAL - Wegens grote vraag van gezinnen zoekt Forte Welzijn vrijwilligers met opvoedkwaliteiten. Ben jij de vrijwilliger die een gezin zou willen ondersteunen?

Vrijwilligers van Home-Start Berg en Dal bieden ondersteuning aan ouders die dat nodig hebben. De gezinnen geven zelf aan op welke gebieden zij steun willen. Dat kan bijvoorbeeld zijn door: overbelasting, moeilijkheden met kinderen, weinig sociale contacten, spanningen tussen partners of kleine praktische (opvoed-)ondersteuning nodig. Als vrijwilliger gaat u wekelijks bij ‘uw’ gezin op bezoek. Het uitgangspunt van Home-Start is het zelfvertrouwen van ouders vergroten en hun sociale relaties versterken.

De training

"Wilt u als vrijwilliger een gezin een steuntje in de rug bieden? Na een kennismakingsgesprek kunt u deelnemen aan de training. De cursus bereidt u voor om de gezinnen zo goed mogelijk te ondersteunen. Deze start donderdagochtend 9 november en 23 november. Daarna volgen nog twee dagdelen in januari. Tijdens de training besteden we aandacht aan: opvoedproblemen, normen & waarden, communicatie en grenzen stellen."

Aan de slag

"Na de training bent u gecertificeerd om als vrijwillige gezinsondersteuner aan de slag te gaan. Samen kijken we welk gezin er bij u past en vervolgens zal er een kennisgesprek plaatsvinden. Als u en het gezin een klik hebben, kunt u starten. U wordt in uw werk begeleid door de (Home-Start-) coördinator." Bij veel aanmeldingen vinden de eerste twee keren de training op een andere datum in Groesbeek plaats. Belangstelling? Bel of mail de coördinator Home-Start Berg en Dal, Roly Buijs, roly.buijs@fortewelizjn.nl, 06 33793841.

Concert

kamerkoor Kalliope

BERG EN DAL - Kamerkoor Kalliope bestaat 25 jaar.

Het Berg en Dalse koor viert het jubileum met een feestelijk concert op zondag 5 november om 14:30 uur in de kerk van O.L. Vrouw van het Heilig Hart aan de Oude Kleefsebaan 123A in Berg en Dal. Kaarten kosten tien euro en zijn verkrijgbaar via de website koorkalliope.nl

Brandweer in actie voor rokende

tafelasbak

GROESBEEK – De brandweer van Groesbeek werd woensdagmorgen rond 07.15 uur gealarmeerd voor een brand in een opvanglocatie onder begeleiding 'Onder de Bomen 'op het terrein van Dekkerswald aan de Nijmeegsebaan in Groesbeek.

Aangekomen bleek dat een kleine tafelasbak rook veroorzaakte, waardoor de brandalarminstallatie in werking was getreden. Echter niemand kwam op het idee om met een glas water de asbak te doven. De brandweer kon vervolgens weer onverrichter zaken naar de kazerne vertrekken.

Traditioneel jaarfeest

Rood Wit Groesbeek

GROESBEEK – Op vrijdagavond 17 november houdt de Groesbeekse voetbalvereniging Rood Wit weer het traditionele jaarfeest. Dit jaar staat het feest geheel in het teken van de Nationale driekleur en zal de kantine omgetoverd worden tot een rood-wit-blauwe vesting.

De rood-wit-blauwe partij zal om 20.30 uur beginnen in de kantine op het Kappittelland waar op die avond ook de Grutste Snor bekend zal worden gemaakt. De muzikale omlijsting van de avond is in handen van Muziek Express. Iedereen is op deze avond welkom.

Traditioneel jaarfeest bij Rood Wit Groesbeek

Traditioneel jaarfeest bij Rood Wit Groesbeek

GROESBEEK – Op vrijdagavond 17 november houdt de Groesbeekse voetbalvereniging Rood Wit weer het traditionele jaarfeest. Dit jaar staat het feest geheel in het teken van de Nationale driekleur en zal de kantine omgetoverd worden tot een rood-wit-blauwe vesting.

De rood-wit-blauwe partij zal om 20.30 uur beginnen in de kantine op het Kappittelland waar op die avond ook de Grutste Snor bekend zal worden gemaakt. De muzikale omlijsting van de avond is in handen van Muziek Express. Iedereen is op deze avond welkom.

Brandweer in actievoor rokende tafelasbak

Brandweer in actievoor rokende tafelasbak

GROESBEEK – De brandweer van Groesbeek werd woensdagmorgen rond 07.15 uur gealarmeerd voor een brand in een opvanglocatie onder begeleiding 'Onder de Bomen 'op het terrein van Dekkerswald aan de Nijmeegsebaan in Groesbeek.

Aangekomen bleek dat een kleine tafelasbak rook veroorzaakte, waardoor de brandalarminstallatie in werking was getreden. Echter niemand kwam op het idee om met een glas water de asbak te doven. De brandweer kon vervolgens weer onverrichter zaken naar de kazerne vertrekken.

Conceptversie verordening Wmo en Jeugdwet gereed

Conceptversie nieuwe verordening Wmo en Jeugdwet gereed

BERG EN DAL - Het college van de gemeente Berg en Dal heeft de conceptversie opgesteld van de nieuwe verordening Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en jeugdhulp voor 2018. In de verordening staan onder andere de pgb(persoonsgebonden budget)-tarieven voor inwoners.

Met een pgb kunnen mensen zelf zorg inkopen en zelf bepalen van wie ze de zorg willen ontvangen. Nieuw is de manier waarop de pgb-tarieven vermeld zijn. In de nieuwe verordening voor 2018 zijn de pgb-tarieven concrete vaste bedragen. Op dit moment staan de pgb-tarieven nog vermeld als percentages, van bijvoorbeeld de bedragen die gecontracteerde aanbieders van zorg krijgen. Door deze wijziging wordt het voor inwoners duidelijker; ze kunnen in één oogopslag zien welk bedrag ze krijgen.

Maar de wijziging kan ook gevolgen hebben voor de hoogte van het pgb. Sommige tarieven gaan omhoog en andere omlaag. Voor bepaalde vormen van informele zorg gaat het pgb omlaag, bijvoorbeeld voor kortdurend verblijf volwassenen, specialistische dagbesteding jeugd en therapie jeugd en opvoedhulp. Er is sprake van informele zorg als iemand een familielid of bekende inschakelt voor hulp en diegene daar ook voor betaalt.
Door deze verlaging kunnen sommige inwoners wellicht niet meer de zorg inkopen die ze nodig hebben. Om dit te voorkomen wil het college in bepaalde gevallen de zogeheten hardheidsclausule inzetten. Als de gemeente een hardheidsclausule gebruikt dan maakt ze een uitzondering op de regel. Dit betekent in dit geval dat een inwoner tóch het hogere pgb-tarief krijgt.

De gemeente Berg en Dal hanteerde de afgelopen jaren over het algemeen hogere pgb-tarieven voor informele zorg dan de regio gemeenten. Door de pgb's in Berg en Dal aan te passen, hebben alle gemeenten in de regio straks dezelfde tarieven.

Voor de nieuwe pgb's geldt een overgangsperiode. Inwoners krijgen daardoor het eerste half jaar van 2018 nog hetzelfde bedrag dat ze nu ook krijgen.
In december 2017 krijgen inwoners een brief van de gemeente waarin staat wat de wijziging betekent voor hun persoonlijke situatie. Inwoners die door de nieuwe pgb-tarieven niet meer de zorg kunnen kopen die ze nodig hebben, kunnen dit na 1 januari 2018 aangeven bij het Sociaal Team van de gemeente Berg en Dal.

De conceptversie van de verordening staat op www.officielebekendmakingen.nl. Tot 20 november kan iedereen een mening geven over de conceptversie (een zienswijze indienen).

Jubileumconcert De Kèls in vol Mallemolen

Foto: Niek Medendorp

Foto: Niek Medendorp

GROESBEEK – Het 10-jarig bestaan van de Groesbeekse zanggroep De Kèls is niet zomaar voorbijgegaan. Zaterdagavond was De Mallemolen vol met fans die het jubileumconcert wilden bijwonen. De Kèls bracht een prachtig programma van liefst 23 nummers, die voor iedereen herkenbaar waren.

Daarnaast waren er diverse gastoptredens van onder andere de Blechbläser (een blazersensemble vanuit fanfare Wilhelmina), accordeonist Bart Eijkhout, Theo Peters, Wim Gerritsen en niet te vergeten de Groesbeekse Elvis Jan van Tuttie. Voor de pauze werden er nummers gebracht uit de zestiger en zeventiger jaren zoals 'One way wind' van The Cats , 'Three steps to heaven' van Eddy Crochan, 'Vergangen vergessen vorüber' van Freddy Quinn. Al de gebrachte liederen riepen ongetwijfeld zowel bij De Kèls zelf alsmede ongetwijfeld bij het publiek de nodige herinneringen op.

Het 10-jarig bestaan hebben De Kèls aangegrepen om hun tweede cd uit te gaan brengen wat op zich een grote verrassing was voor het publiek. Het merendeel van de liedjes die op de nieuwe cd staan, zijn door De Kèls voor de pauze gezongen. Na de pauze was het de oudste fan Rietje (90) - die in de tien jaar van het bestaan van De Kèls geen enkel optreden heeft overgeslagen - die de cd presenteerde en het eerste exemplaar overhandigde aan dirigent Louis van de Waarsenburg.

Na de pauze zong De Kèls nog een tiental bekende nummers en sloot het succesvolle concert af met het toepasselijke nummer van de Kastelruther Spatzen 'Das Letste Lied'. Het volgend optreden is op zondagmiddag 14 januari in dorpshuis De Sprong in Ooij.

Gevoelig verlies Germania tegen DVC '26

GROESBEEK - Germania heeft in de belangrijke wedstrijd onderin tegen DVC '26 een gevoelig verlies geleden. Vooral in de beginfase was de ploeg van Piet de Kruijff niet attent en fel genoeg waardoor DVC '26 binnen een kwartier drie keer kon scoren.

Germania begon uiterst slap aan de wedstrijd, want al in de tweede minuut was het raak. Tijn Jellema lette niet goed op waardoor DVC '26 gemakkelijk 1-0 kon scoren. Germania zocht de aanval en drie minuten later was het alweer 1-1. Een uitstekende pass van Max Nass werd door Melvin de Klijn prima afgerond. Germania bleef onzorgvuldig verdediger en dat leidde in de 12 minuut tot de tweede treffer van de Didammers. Een voorzet van rechts kon ongehinderd worden ingekopt 2-1. Twee minuten later was het weer raak toen de Didamse spitsen vrijuit door de Germania defensie konden combineren en simpel 3-1 konden scoren. Germania zette er tot de rust slechts een prima schot van Max Nass tegenover dat net naast ging.

Na rust speelde Germania, ondanks twee wissels, niet beter. Men wist slechts twee keer gevaarlijk te worden in de tweede helft. In de 53e minuut nam Tijn Jellema de bal uit een corner meteen op de slof maar zijn inzet werd van de lijn gehaald. Eén minuut later kwam Melvin de Klijn tot twee keer toe alleen voor de Didamse doelman maar beide keren wist hij niet te scoren. En zoals zo vaak in het voetbal valt dan het doelpunt aan de andere kant. Na een afgeslagen aanval van Germania scoorde DVC '26 uit de counter de beslissende 4-1. Germania verloor deze wedstrijd verdiend want ondanks de grote uitslag was DVC '26 niet echt de beter voetballende ploeg maar wel de ploeg die hun hele ziel en zaligheid in de wedstrijd legden. Wat zij aan voetballend vermogen misten, maakten ze goed door keihard te werken.

En daar kun je in deze klasse een heel eind mee komen, hopelijk heeft men dat bij Germania inmiddels ook in de gaten. Want als dat besef er nu nog niet is, dan moet het ergste worden gevreesd. Door dit slechte resultaat is Germania op de laatste plaats terecht gekomen. Een plaats waar je aan het einde van deze competitie niet wilt staan.

Veertig meter worst verorberd op Sint-Hubertusfeest

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK-DE HORST – De schutters van schutterij Sint-Hubertus hebben zaterdag morgen hun patroonheilige Sint-Hubertus geëerd. Tijdens de heilige mis die werd voorgegaan door kapelaan Rudolf Franken werd stilgestaan bij de overleden leden van de Horster schutterij.

Daarna trok het gezelschap naar zaal Oomen waar voor hen een uitgebreide koffietafel klaar stond met voor ieder traditioneel een halve meter verse worst – in totaal 40 meter - die erin ging als koek. Na de koffietafel werden door voorzitter Jan Zwartjes zeven schuttersleden gehuldigd die de schutterij al jaren trouw zijn gebleven.
- Max Verbeten; 25 jaar lid en een trouwe baanschutter.
- Ron de Bruin; 25 jaar lid; is bestuurslid geweest als afvaardiging van het officierenkorps, Koning in 2001 / 2002 en kringkoning in 2002. Daarnaast is hij al jarenlang de postbode van de schutterij.
- Henk Kersten; 40 jaar lid, hij is regelmatig ingezet bij activiteiten van de schutterij als verkeersregelaar en parkeerwachter bij concoursen.
- Frans Eeren; 40 jaar lid; Begonnen als hoornblazer, koning 2015/2016, actief barmedewerker en trouw baanschutter met zijn broer Henk op de vrijdagavond.
- Cor van de Berg; 50 jaar lid en tevens 40 jaar lid van de kruisboogafdeling. Daarnaast is hij wapenmeester geweest en bestuurslid van de schietcommissie, 20 jaar 2e secretaris van het dagelijks
bestuur. In 2003 heeft Cor een kringonderscheiding in Brons mogen ontvangen.

Alle jubilarissen kregen uit handen van burgemeester Slinkman een oorkonde overhandigd en van de koningin Judith kregen ze een fraai boeket bloemen. Leo Eeren 40 jaar lid, Lam Janssen 40 jaar lid en Gerrit Daamen 50 jaar lid waren helaas niet aanwezig en zullen later door het bestuur worden bezocht.

Burgemeester Slinkman had veel respect voor de jubilarissen dat zij de schutterij zolang trouw zijn gebleven en nog zijn. Voor de derde maal heb ik deze mooie traditie mee mogen maken. "Nieuw bloed binnen de schutterij is erg belangrijk ik heb er alle vertrouwen in" aldus Slinkman, die beloofde een avond te komen kruisboogschieten en de kapelaan heeft zich daarbij aangeschoten. Dit tot grote hilariteit van de schutters, Slinkman bedoelde aangesloten.

Treffersfans bereiden zich voor op derby en lopen naar de Heikant

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Enkele honderden Treffersfans hebben zich zaterdagmiddag voorbereid op de derby Ahilles'29 – De Treffers. Het was 4,5 jaar geleden dat de derby tussen de rivalen heeft plaatsgevonden. Tijdens de voorverwarming werden de spelers door de supporters schare uitgezwaaid shooters en rode rook.

Met het Trefferslied van de supporters vertrokken de spelers richting De Heikant. De supporters gingen vervolgens weer naar binnen om elkaar een hart onder de riem te steken en even daarna gezamenlijk lopend naar De Heikant te vertrekken. In de kantine was een productie maatschappij aanwezig die een documentaire maakt over hert voetbalklimaat in Groesbeek. In het clubgebouw waren ruim 200 kaarten verkocht. De voorzitter van de supportersvereniging van De Treffers Jos Eikhout vond het jammer dat diverse jeugdteams moeten voetballen, anders was de supportersschare nog groter geweest, aldus Eikholt. De supporters gingen vervolgens onder begeleiding van twee verkeersregelaars op weg naar de Heikant. Onderweg werden diverse shooters en rode rook afgeschoten.

Ook bij de hoofdsponsor van De Treffers Bouwbedrijf Peter Kaal die aan de Hulsbroek gevestigd is hingen Luchtbanners in de lucht te zwaaien om zo de supporters succes te wensen. Voordat de supporters arriveerden hadden enkele bij de ingang van het Achilles'29 complex een spandoek opgehangen met de tekst 'De Derby gaat zo weer van start, de Heikant kleurt weer rood en zwart'. Nadat de supporters plaats hadden genomen verscheen er een reclame vliegtuig in de lucht met als tekst `Geld lenen kost geld` en werd er in het stadion een Braziliaanse vlag uitgerold. Beide doelende op de lening van 5 miljoen die uit Brazilië zou komen. De Treffers supporters gingen na anderhalf uur teleurgesteld naar huis, omdat hun helden de derby met 2-1 hadden verloren. Desondanks werd er in de kantine van De Treffers feest gevierd.

Kraampje huren op kerstfair in het Gasthuis?

MILLINGEN - Op zondag 17 december vindt de traditionele kerstfair plaats in Gasthuis Sint-Jan de Deo met uiteraard het vertrouwde rad van avontuur.

Tijdens deze kerstfair zijn er diverse kraampjes met onder andere zelfgemaakte kaarten, handwerkspullen, schilderijen, knutselspullen en decoratiemateriaal.

"Heeft u zelf een hobby en wilt u uw (zelfgemaakte) producten verkopen? Voor tien euro kunt u een tafel huren waarop u uw producten kunt neerleggen. Wilt u zich aanmelden of wilt u meer informatie dan kunt u contact opnemen met Diny Blom, telefoon 0481 431644 of d.blom@stjandedeo.nl."

Zeg 't mar op z'n Nimwèègs

NIJMEGEN - In Bibliotheek Zwanenveld is op woensdag 8 november van 10.30 - 12.00 een leuke ochtend in het teken van het Nijmeegs dialect.

Jan Roelofs, presentator van het jaarlijkse Nimwèègs Dictee en Taalwetenschapper Roeland van Hout zijn auteur en co-auteur van het boek: Kie(k) däör, wà räör.

Koop vooraf je kaartje in de bibliotheek of op www.obgz.nl/agenda-zwanenveld.

Koffie mèt… Ouderen in veilige handen

BERG EN DAL - Op woensdag 15 november is er weer de maandelijkse editie van 'Koffie met…'. Deze keer is het onderwerp 'Ouderen in veilige handen". Dit is een thema waar de GGD veel mee bezig is.

Het is een indringend onderwerp. Zo kan overbelasting bij mantelzorgers voorkomen en dan ligt ouderenmishandeling op de loer. Of mensen kunnen doordat ze ziek zijn over de grens gaan. Ook dan kan dit uiteindelijk uitgroeien tot een vorm van mishandeling. Daarom is het goed om als mantelzorger ook van dit onderwerp op de hoogte te zijn. Je hoort wat je kunt doen om dit te voorkomen of af te wenden.
Een deskundige van de GGD met veel ervaring op dit terrein gaat met u over dit onderwerp in gesprek.
'Koffie met…' vindt plaats in cultureel centrum De Mallemolen, Kloosterstraat 11 in Groesbeek. Begonnen wordt om 14.00 uur en de bijeenkomst duurt tot 15.30 uur. Vanaf 13.30 uur is de zaal open.
'Koffie met…' is één van de activiteiten van Mantelzorg Berg en Dal. Het is bedoeld voor mensen die langdurig voor een ander zorgen (mantelzorgers) uit de hele gemeente Berg en Dal.
"Zijn er nog vragen? Laat het ons weten per mail via info@mantelzorgbergendal.nl of bel ons op werkdagen tot 13.00 uur: 085 0406066.

Michelle Lamers winnaar fiets Bike to School-actie Coop Groesbeek

Foto: Andrew Helder

Foto: Andrew Helder

GROESBEEK – In de periode september en oktober heeft het thema 'Bike to School' in de schijnwerpers gestaan bij de Coop-supermarkten in Groesbeek. In samenwerking met Veilig Verkeer Nederland werden de weggebruikers geattendeerd op het feit dat de scholen weer waren begonnen.

De cliënten konden zegels sparen waarmee ze online producten konden bestellen waardoor ze zichtbaarder werden in het verkeer. Daarnaast maakten de cliënten kans op een mooie oranje fiets te winnen. Bij Coop aan de Pannenstraat was Michelle Lamers de gelukkige winnaar. De oranje fiets werd onlangs in de Coop supermarkt aan de Pannenstraat aan Michelle overhandigd door Meta van Doorn namens Coop Pannenstraat in Groesbeek.

Jumpin' Jetplain naar Groesbeek

GROESBEEK - Met hun schitterende lichtshow, aangename sound, te gekke blazerssectie, stralend achtergrondkoor, de beste muzikanten en een spetterende zangeres laat topband Jumpin' Jetplane weer een geheel nieuwe kant zien binnen het coverbandcircuit.

Kom op vrijdag 1 december deze Groesbeekse band live op het podium bekijken, beleven en beluisteren om 21.30 uur in De Linde in Groesbeek.

Ouderwets dansen in Groesbeek

Aldorum

Foto: Aldorum

GROESBEEK – Vrijdagavond 10 novermber is er weer een ouderwetse dansavond in De Mallemolen met medewerking van het seniorenorkest Aldorum.

Het wordt weer een avond dansen op de ruime dansvloer op muziek van vroegere tijden. De dansavond begint om 20.00 uur; de zaal is om 19.00 uur geopend. De toegangsprijs inclusief hapjes bedraagt vier euro. Iedereen is op deze avond welkom. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

'Voor Elkaar' van start bij Sint-Jan de Deo in Millingen

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN - We leven in een participatie samenleving. Mensen blijven langer thuis wonen en de burger wordt gevraagd om meer voor buren en anderen in zijn omgeving klaar te staan. Maar hoe doe je dat nou? Hoe kun je iemand helpen? Hoe ziet vrijwilligerswerk eruit?

Het jongerenwerk van Forte Welzijn heeft in samenwerking met de gemeente Berg en Dal een project ontwikkelt voor kinderen van groep 8 dat gaat over vrijwilligerswerk. Tijdens het project 'Voor Elkaar' leren kinderen wat vrijwilligerswerk inhoudt, voor wie of wat je dit allemaal kan doen en dat het ook erg leuk is om te doen! Vaardigheden zoals samenwerken, communiceren, presenteren en plannen komen allemaal terug in deze training. Kinderen leren spelenderwijs dat iemand anders een goed gevoel geven, ook erg leuk is voor jezelf. In twee halve dagen kiezen leerlingen een doelgroep, bedenken en organiseren zij een activiteit. Basisschool Sint Martinus in Millingen aan de Rijn heeft de spits mogen afbijten. Kinderen hebben gekozen voor de oudere mensen wonend in gasthuis Sint-Jan de Deo. Deze mensen worden extra verwend, want aangezien het twee klassen betreft, hebben zij twee dagen feest en wel op donderdag 9 en vrijdag 10 november. Er wordt een Bingo georganiseerd met zelfgemaakte prijzen, er worden samen met bewoners lekkere dingen klaargemaakt voor bij de koffie en er is een heuse talentenshow. Van toneelstukjes tot moppentappen, tot een muziekstuk op de viool. Je kunt het zo gek niet bedenken of de kinderen hebben aan alles gedacht. Om deze twee dagen te kunnen bekostigen hebben de kinderen hun plannen aan wethouder Weijers gepresenteerd en hebben een cheque mogen ontvangen om deze dagen vorm te geven.

In totaal doen er vier scholen mee. Maandag 13 november schuift het jongerenwerk aan in de schoolbanken van groep 8 bij basisschool 't Vossenhol in Groesbeek, waar de volgende groep kinderen een leuke dag voor zichzelf en een ander gaan opzetten.

Tonpraters zorgen voor een avondje Lekker Lache in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Lekker lache 2017 in de zaal van dansschool Verhoeven aan de Pompweg in Groesbeek heeft er weer voor gezorgd dat ruim 150 belangstellenden met volle teugen hebben kunnen genieten wat de zes tonpraters ten gehore brachten.

De spits werd afgebeten door Frank Schrijen uit Boxmeer die het nieuws uit de regio vanuit de krant op een komische wijze naar voren bracht. Hij werd opgevolgd door Wichard de Benis uit Hilvarenbeek die als marathonloper de zaal binnen kwam. Zijn ervaringen met het marathon werkte bij menigeen op de lachspieren. Nog voor de pauze was het Frans Bevers uit Oirschot die als conducteur van de NS de hele zaal wist te vermaken met zijn belevenissen. Hij kreeg dan ook terecht een staande ovatie na zijn buut.

Na de pauze was het Andrew Helder als enigste tonprater uit Groesbeek die als gymleraar opkwam. Hij had ook grappen en grollen die niets met zijn gymleraarschap te maken hadden. Zo liet hij de zaal weten waarom De Treffers supporters lopend naar Achilles'29 zijn gegaan 'Zij waren bang dat Harrie Derks hun fietsen zou verkopen om aan geld te komen. De een na laatste tonprater was Dirk Kouwenberg uit Rosmalen, die als tandarts de aanwezigen liet meegenieten van wat hij allemaal in zijn praktijk tegen kwam. Zo had hij een goede klant aan Anke van Grinsven liet hij weten. Ook hij kreeg een staande ovatie. De succesvolle avond werd afgesloten door Peter van de Maas uit Hilvarenbeek, die als schoolmeester de zaal recht probeerde te zetten wat hem zo nu en dan lukte. Iedereen ging tevreden huiswaarts met de lachspieren die het nodige te verduren hadden gehad.

KVW Groesbeek: foto’s online

GROESBEEK - "Wij kijken als organisatie terug op een zeer geslaagde week KVW. We zijn de sponsoren, Vrienden van KVW, vriendelijke buurtbewoners en alle vrijwilligers dankbaar! Zonder hen is het voor ons niet mogelijk om KVW te organiseren."

De foto’s van dit jaar staan inmiddels online op de vernieuwde website: www.kvwgroesbeek.nl. "Wij zijn alweer bezig met de 50e editie van KVW Groesbeek. Van donderdag 9 - vrijdag 17 augustus 2018 is het zover.

LEUTH - Op 6 november is er weer een peutercafé in het kulturhus van Leuth. Iedereen is welkom. Jouw kind kan er lekker spelen en je kunt er ook andere ouders, opa’s / oma’s of gastouders ontmoeten.

Dit keer is er geen informatief programma. Gewoon ontmoeten met een kop koffie of thee erbij. Kennismaken, knutselen met de kinderen, praten over opvoeden of andere kind-zaken, de kinderen met elkaar laten spelen. Gezelligheid staat voorop.

Het peutercafé Leuth vindt plaats in het kulturhus in Leuth aan de Reusensestraat 4 van 10.00 tot 11.30 uur. Voor dit peutercafé hoef je niet aan te melden. Het is bedoeld voor Leuth en omliggende dorpen. Daarbij is het gratis. Een kopje koffie of thee staat klaar.

26 / 28

Dit prachtige paar is
50 jaar getouwd van
harte gefeliciteerd. Liefs
van Leo & Nathalie,
Amber & Ticho.

Hiep hiep hoera
Deze lieve Shawn Mendes fan wordt 8 november 14 jaar

We houden van je
Xx Claudia, Chantal, Annemarie, Sonja en Fabio

Hiep Hiep Hoera
Op 13 november wordt Monique
50 jaar!
Van harte gefeliciteerd
Liefs Ewald, Roy, Sabine en Rick

Abraham wil het zelf niet weten,
maar wij zijn het niet vergeten.
Pap, van harte gefeliciteerd met
je 50ste verjaardag!
Liefs Ingrid, Marjolijn, Anouk en Fleur

Lieve Cindy
Heel veel succes bij je
nieuwe baan we gaan je
heel erg missen! Liefs
Bianca , Kim , Natasha en Mijnke

Raad laat inwoners meeprofiteren van begrotingsoverschot

BERG EN DAL – De gemeenteraad van Berg en Dal heeft tijdens de begrotingsbehandeling de bevolking van Berg en Dal mee laten profiteren van het overschot. Zo werd met 17 stemmen voor en 5 tegen besloten het voorstel van het CDA en 7 andere partijen om 300.000 euro, te weten 10 euro per huishouden de rioolheffing en afvalstoffenheffing te verlagen.

Ook het amendement van VOLG om 366.000 euro voor de tijdelijke uitbreiding van de sociale teams met 21 stemmen aangenomen. De motie van GJS om 600 lichtmasten in Beek Ubbergen, Ooij en Leuth versneld te vervangen haalde het niet. Ook het instellen van een stimuleringsfonds van GJS haalde het niet. De sloop of afstoten van dorpshuis De Ubburgh ingediend door C'90 werd met algemene stemmen aangenomen. De motie van het CDA gesteund door zeven partijen om gebruik van hard- en softdrugs in de openbare ruimtes te verbieden werd aangenomen.

Ook subsidie voor het versnelde energiebesparende maatregelen ten bedrage van 300.000 euro ingediend door D66 en Volg werd aangenomen maar het aantal waterverbruik te verdubbelen van 25m3 tot 250m3 haalde het niet. De motie van D66 om zich te keren tegen de plannen van het schrappen van de bushaltes op de Rijksstraatweg had de steun van de hele raad. Sociaal Groesbeek stelde voor een budget beschikbaar te stellen voor het volgen van een ehbo-cursus haalde het niet. De gemeente gaat de ehbo-verenigingen meer subsidie verlenen, aldus wethouder Weijers.

Het eenmaal gratis grof vuil per jaar ophalen van Sociaal Groesbeek haalde het met 12 voor en 10 tegen. Stimuleringslening duurzaamheid van Volg haalde het evenals de aanpak van extreme wateroverlast in Beek en Breedeweg van Volg. Snel en duurzaam internet in alle kernen en buitengebieden van Volg haalde het met algemene stemmen. Bevorderen van het zwemonderwijs van het CDA haalde het. De motie om een budget beschikbaar te stellen voor erfgoed van Voor Berg en Dal, CDA en Volg haalde het met algemene stemmen. en. De motie van de PvdA om niet te bezuinigen op Berg en Dal werkt haalde het niet. Maar wel de motie om de Doe Mee regeling te versterken met kinderregeling wel. Een onderhoudspotje voor onderhoud gemeenschapshuizen/ gymzalen haalde het niet. Evenals de motie van PvdA, Volg, GroenLinks en Voor Berg en Dal om het centrum veilig en autoluw te maken haalde het niet. De PvdA wilde dat waar nodig Berg en Dal de provinciale wegen moet overnemen werd verworpen, evenals gratis een maand in De Lubert zwemmen van de PvdA. Wel wordt op verzoek van de PvdA het fietspad Cranenburgsestraat naar Kreuzfurth bij het smokkelpad geasfalteerd. Subsidie voor het afkoppelen van hemelwater van GroenLinks en Volg werd verworpen evenals de motie over het mobiliteitsplan. De PvdA-motie over betere en veiligere fietspaden haalde het wel. De evaluatie van het college programma gevraagd door GroenLinks, D66 en Voor Berg en Dal haalde het. Ook lokale ondernemers meenemen bij alle aanbestedingen van PvdA, D66 en Voor Berg en Dal werd aangenomen. Geluidsarm asfalt waar nodig gevraagd door VOLG werd verworpen. Handhaving effectiever aan te pakken door Groesbeekse Volks Partij werd aangenomen. Ook het herstel van de befaamde Koekeleklef in het bos om die in oude staat te herstellen door GVP werd met algemene stemmen aangenomen. Tenslotte werd de motie van Voor Berg en Dal, GroenLinks en CDA voor een vrijliggend fietspad rondom Leuth aangenomen. Verder werden elf moties tijdens de vergadering ingetrokken.

Allerzielenviering in Beek

Henk Burgers

Tekst en foto: Henk Burgers

BEEK - Op 2 november was het Allerzielenviering in Beek.

Na een H. Mis in de Bartholomeuskerk in Beek gingen de mensen in een stille tocht naar het kerkhof op De Geest in Beek. Na een korte overdenking konden de mensen hun meegebrachte kaarsjes op het graf of gedenksteen bij hun overleden kennissen of familileden plaatsen. Het kerkhof was voor deze gelegenheid gehuld in een sfeervolle verlichting van waxcinelichtjes en fakkels wat een aparte sfeer gaf aan deze Allezielenherdenking.

Gezamenlijk concert Ooijse Toekomst en De Fraps in Ooij

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

OOIJ – Muziekvereniging De Ooijse Toekomst en De Fraps hebben afgelopen zondagmiddag een gezamenlijk concert gegeven in dorpshuis De Sprong in Ooij.

Muziekliefhebbers van beide genres hadden aardig de zaal van De Sprong gevuld om te genieten van het concert. Voor de pauze was het De Ooijse Toekomst onder leiding van dirigent Paul Vlieks de muzikale noten in De Sprong strooide en na de pauze waren het De Fraps onder leiding van Jaap van Heerwaarden die De Sprong op de kop zetten.

Het succesvolle concert werd gezamenlijk afgesloten met 'Musikantentreff en Frülling und Liebe'. De musikanten kregen terecht een staande ovatie en gezien de reacties hadden de toehoorders nog wel meer nummers willen horen. Beide dirigenten kregen na afloop een aardigheidje overhandigd.