GN Lingewaard

31 oktober 2018

GN Lingewaard 31 oktober 2018


Wie wordt de Gouden Sport Ster 2018 van Lingewaard?

Dames 1 van Batouwe winnen de Gouden Sport Ster 2017. (foto: Fons Sluiter)

LINGEWAARD - Sportvereniging kunnen tot 1 december hun best presterende sporter, sportster of sportteam aanmelden voor de verkiezing van de Gouden Sport Ster Lingewaard.

Heb jij of heeft iemand anders binnen je sportvereniging in het afgelopen jaar een unieke prestatie geleverd? Meld diegene dan nu aan voor de Gouden Sport Ster. Leeftijd en niveau is niet belangrijk, het kan net zo goed een juniorenteam zijn als een volwassen sport(st)er.

Vanuit alle aanmeldingen worden op 7 december drie genomineerden bekend gemaakt. De genomineerden zijn alle drie al verzekerd van een mooie prijs. Op 6 januari wordt de winnaar gekozen en deze wint in ieder geval een speciaal event voor zijn/haar vereniging aangeboden door Sport & Ondernemen Lingewaard.

Overleg dus nu binnen je vereniging wie of welk team de Gouden Sport Ster van 2018 moet worden! Aanmelden kan middels een email aan sportpromotielingewaard@gmail.com. Let op, er is maar één aanmelding per vereniging mogelijk.

Themabijeenkomst: (Sport) activiteiten voor kinderen/ jongeren met autisme

BEMMEL - Als ouders van een kind met autisme is het fijn om ervaringen, tips en adviezen te delen met andere ouders. Dit kan bij de oudergroep voor ouders van kinderen met autisme.

De groep, een initiatief van ouders in Lingewaard en SWL komt tweemaandelijks bij elkaar. Op dinsdag 6 november is de volgende bijeenkomst en komt het thema ‘activiteiten voor kinderen en jongeren’ aan de orde.

Het vinden van een juiste sport, hobby of activiteit is juist voor kinderen en jongeren met autisme een zoektocht. Belangrijk hierbij is onder andere dat de sfeer veilig en vertrouwd is, dat de begeleiders het gedrag begrijpen en er goed mee om kunnen gaan.

Samen met Chantal Migo van Uniek Sporten (deze organisatie helpt mensen met een beperking/ handicap bij het zoeken naar een sportaanbieder) gaan we in gesprek over wensen, knelpunten en hoe we het aanbod in Lingewaard kunnen vergroten en/ of verbeteren. Ouders of verzorgers van kinderen en jongeren met autisme zijn van harte welkom!

De avond vindt plaats bij SWL, Cuperstraat 9 in Bemmel van 20.00 tot 22.00 uur. Aanmelden kan bij contactpersoon Sharon Michels- Kleinbussink op 06 42231578. Aanmelden is overigens niet verplicht.

Gemeente Lingewaard krijgt een jeugdraad

Sjoerd Winters: de jeugdraad is een onafhankelijke adviesraad. (foto: Sjaak Veldkamp)

HUISSEN - Lingewaard heeft bijna weer een jeugdraad. Tijden de afgelopen raadsvergadering mocht Sjoerd Winters het initiatief in de politieke arena bekend maken. “Vele vergaderingen, bijeenkomsten en andere vormen van werk later, kan ik niet anders dan met trots verkondigen dat we in de eindfase zijn van het realiseren van een jeugdraad in Lingewaard.”

Al ruim tien jaar probeert de gemeente een jongerenraad van de grond te krijgen. Echt verder dan het opstellen van een verordening kwam het niet. “Het geven van adviezen, gevraagd en ongevraagd, aan de gemeenteraad over de hoofdlijnen van het te voeren gemeentelijk (jeugd)beleid vanuit de positie van jongeren en het gemeentelijke beleid over voorzieningen, speciaal voor jongeren. ” Verder konden jongeren advies geven over subsidies ten behoeve van jongerenactiviteiten.
Maar nu komt het wel van de grond, weet Sjoerd Winters. De jongerenraad was veel gelieerd aan het OBC. De leden van de jeugdraad in oprichting komen van verschillende kanten. Ze worden in de oprichting bijgestaan door Stichting Welzijn Lingewaard. Er is nog geen budget, maar dat wordt volgens wethouder Helga Witjes in de begroting 2019 recht getrokken.

In zijn toespraak zei Winters dat het meest prominente plan is om een onafhankelijke adviesraad te zijn op gemeentelijk niveau. “Dat creëert voor ons de kans, om met jongeren in gesprek te gaan over politiek. Geconfronteerd te worden met andere meningen. En niet geheel irrelevant: De kans om de stem van jongeren door te laten vloeien richting de gemeente.”

Parochie H. Maria Magdalena

Liturgische vieringen Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 3 november
19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, V. Bulthuis, Herenkoor
19.00 uur: St. Willibrordus Herveld, eucharistieviering, G. Peters, In B'tween
19.00 uur: St. Jacobus de Meerdere Valburg, eucharistieviering, Dameskoor

Zondag 4 november
10.00 uur: St. Werenfriduskerk Elst, eucharistieviering, F. Bomers, GK De Levensbron
10.00 uur: O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, G. Peters, InVoice
11.00 uur: St. Leonardus Oosterhout, eucharistieviering, V. Bulthuis, Musica Nova


Doordeweekse vieringen R.K. parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg , 09.30 u. kerk , 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel , 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Drieluik over Spinoza in Bibliotheek Bemmel

De Nederlandse filosoof Spinoza

BEMMEL - De Nederlandse filosoof Baruch Spinoza (1632 – 1677) was zijn tijd ver vooruit met zijn ideeën over de mens, ethiek en democratie. Cultuurwetenschapper Herm Gerits besteedt in drie colleges in de Bibliotheek Bemmel aandacht aan het leven en werk van Spinoza.

Achtereenvolgens gaat hij in op de grondslagen van zijn denken (7 november), zijn visie op de mens (14 november) en zijn ideeën over de organisatie van de staat (21 november).

In het eerste college op woensdag 7 november vertelt Gerits over de basis van het denken van Spinoza en welke gebeurtenissen en feiten hier in de geschiedenis invloed op hebben gehad. Hij duikt in de Hollandse samenleving van de 17e eeuw waarin het leven van de grote filosoof zich afspeelde. Een week later, op 14 november, gaat hij in op de passieleer van Spinoza. Hierin beschrijft hij zijn visie op processen van emotie en denken. Waarin verschilt de mens hierin van andere wezens? Het laatste deel van dit drieluik, op 21 november, gaat over de invloed van de Engelse filosoof Thomas Hobbes op Spinoza. Gerits laat zien dat beide filosofen in de kern van de leer wel degelijk anders zijn. Hun visies lopen bijvoorbeeld sterk uiteen als het aankomt op democratie.

Dit drieluik is onderdeel van de collegereeks ‘Universiteit van Lingewaard’. De colleges in de Bibliotheek Bemmel duren van 20.00 tot 22.00 uur. Bibliotheekleden en studenten betalen 2,50, overige bezoekers 4 euro. Koop je kaartje vooraf in de bibliotheek of via https://www.obgz.nl/uni-lingewaard.html. Hier staan ook alle volgende colleges in de Gemeente Lingewaard vermeld.

Workshops Creatief Café bij Participatiepunt Huissen

HUISSEN - Woon je in Huissen, vind je het leuk om creatief bezig te zijn en heb je op dinsdagmorgen niks te doen? Kom dan eens in de veertien dagen naar het Creatief Café bij het Participatiepunt Huissen!

Vrijwilligster Anne-Mieke helpt je graag op weg. Of je nu wil mozaïeken, schilderen, sieraden wil maken of zelf iets anders heb bedacht. Als docent handvaardigheid en textiele werkvormen heeft ze een dijk aan ervaring en denkt graag met je mee. Je kan ook iets van huis meenemen waar je al mee bezig bent. Bij het Creatief Café is het gezellig en ontmoet je andere creatieve mensen die je kunnen inspireren. Onder het genot van een kopje koffie en een praatje werk je verder in je eigen tempo. Kortom het Creatief Café is een fijne, gezellige en creatieve ontmoetingsplek waar iedereen welkom is.

Data voor dit najaar Creatief Café: 30 okt – 13 nov – 27 nov – 11 dec – 18 dec van 10.00 -12.00 uur. Locatie: Participatiepunt Huissen, Lange Kerkstraat 15.

Eén keer per maand verzorgt Anne-Mieke een workshop, waaraan je tegen betaling van een kleine vergoeding (voor materiaalkosten) mee kan doen. Daarvoor moet je je wel van te voren aanmelden: 13 november kaarsen maken; 18 december kersstukjes maken; 22 januari 3D schilderen. Bij een minimum van 10 deelnemers gaat de workshop door. Kosten (inclusief materiaal en koffie/thee): zeven euro. Aanmelden voor de workshops kan via de SWL op telefoonnummer 088 2552555 of per mail naar amw.philip@hotmail.com.

Vraagtekens bij ontzanding Bemmelse polder

K3 Delta is druk bezig met de ontzanding in de Bemmelse polder. (foto: Sjaak Veldkamp) Foto: Sjaak

BEMMEL – Door grootschalige ontzanding in de Bemmelse polder ontstaan er diepe waterplassen. Bij natuur- of gebiedsontwikkeling wordt in de diepe plassen vaak grond of baggerspecie gestort. K3 Delta past die methode ook in Bemmel toe. Is het aangevoerde spul wel gereinigd, zo vraagt SP raadslid Brian Claassen zich af. Hij wil het naadje van de kous weten en heeft het college schriftelijke vragen gesteld.

Volgens Claassen is de import van buitenlandse grond en baggerspecie (slib) fors gestegen. Deels omdat in eigen land weinig voorhanden is en deels omdat importeren geld kan opleveren. De grond en baggerspecie moet voldoen aan de kwaliteitseisen van het Besluit bodemkwaliteit, dat valt onder Rijkswaterstaat. Uit onderzoek is volgens SP Lingewaard gebleken dat het aangevoerde materiaal niet altijd schoon is voor hergebruik. Maar dat niet alleen. "Controle vindt onvoldoende plaats, omdat de controleorganen niet in staat zijn om hun taak in voldoende mate uit te kunnen voeren."

Aangezien ook Lingewaard hiermee te maken krijgt moet volgens Claassen voorkomen worden dat het storten gaat leiden tot ernstige milieuvervuiling. K3 Delta gaat ook aan de gang in de uiterwaarden bij Angeren, Doornenburg en in de Gendtse polder.

De SP wil van het college onder meer weten welke maatregelen de gemeente treft om te voorkomen dat er vervuilde grond en slib in de uiterwaarden komt. Mocht er dan toch vervuiling optreden, wie betaalt de schoonmaakregeling, zo vraagt Claassen zich richting college af. Het college zal over enkele weken schriftelijk antwoord geven.

Ontmoetingsmiddag Protestantse Kerk

HUISSEN - Zelf een praatje maken met iemand: heerlijk! Met elkaar naar een gesprek van anderen kijken en luisteren kan even welsprekend zijn. Maandagmiddag 5 november is er in de protestantse kerk weer een bijeenkomst om elkaar te ontmoeten en met elkaar in gesprek te gaan.

We gaan naar een tv-gesprek kijken dat boeiende gespreksstof biedt. Annemiek Schrijver is opgegroeid in (de vrijgemaakt gereformeerde Koepelkerk in) Arnhem. Ze blijft deze zuil heel lang trouw, maar als ze verhuist gaat ook de kerk in een verhuisdoos en ontstaat er nieuwe ruimte voor allerlei andere vormen van levensbeschouwing. Zij herontdekt haar eigen christelijke traditie vanuit een vrijheid die zich niets aantrekt van grenzen tussen religies en tussen het sacrale en het profane.

We zien een gesprek waarin zij Andries Knevel interviewt én een gesprek waarin Annemiek zelf geïnterviewd wordt (door Thijs van den Brink in de Koepelkerk in Arnhem). Gesprekspartners met een duidelijk gemarkeerd christelijk profiel in het religieuze landschap.

Kerk open om 14.30 uur * Programma van 15.00 – 16.30 uur * om 17.00 uur gaat de deur dicht. Voor info en/of vervoer: Matthijs Glastra, predikant@pknhuissen.nl, 06 21294143.

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen

Zondag 4 november 10.00 uur. Ds. Matthijs Glastra, gedachtenisdienst, met medewerking van de cantorij. Kom binnen en voel je welkom. Na afloop is er koffie of thee. Ook op vrijdagmiddag van 14-16 uur.

Informatieavond Eerste Heilige Communie 2019

BETUWE - Als uw kind dit jaar in groep 4 zit, mag hij of zij de Eerste Heilige Communie doen. Het duurt nog even voor het zover is, maar er moet ook nog veel gedaan worden. De werkgroep Eerste Heilige Communie van de parochie H. Maria Magdalena regelt veel zaken om u te helpen bij de voorbereiding op de Eerste Heilige Communie van uw kind.

Voor alle ouders die erover denken hun kind de Communie te laten doen, is er een informatieavond. Ook ouders die nog niet zeker weten of ze hun kind de Communie willen laten doen, zijn welkom.

Deze avond vindt plaats op dinsdag 13 november om 20.00 uur in ontmoetingscentrum ‘De Hoeksteen’ aan de Pr. Irenestraat 58 in Elst. Deze avond krijgt u informatie over de gang van zaken rond de voorbereiding van de Eerste Heilige Communie, ouder- en kinderavonden, belangrijke overige data, het communieproject en de werkgroep die dit voorbereidt.

"Verder doen wij dan een beroep op uw medewerking/hulp bij het voorbereiden en organiseren van de diverse activiteiten, want de werkgroep wil de Communie van uw kind graag samen met u voorbereiden en vieren.

U kunt zich voor deze informatieavond opgeven bij het secretariaat van de parochie. Als u deze avond verhinderd bent, maar u denkt erover uw kind de Communie te laten doen, geef dit dan ook door aan het secretariaat van de parochie, telefoonnummer 0481 451371 (keuze1) of via de mail secretariaat@rkparochiemariamagdalena.nl. U ontvangt dan een informatieboekje met een inschrijfformulier."

Stap in de stilte in Ressen

RESSEN - Op zaterdag 10 november is er weer een verrassende retraitedag in Pleisterplaats Ressen. Een dag zonder mobiel, met tijd voor jezelf en ruimte voor iets nieuws. Je stapt even uit je gewone ritme en misschien ook wel uit je comfortzone.

Binnen het jaarthema ‘Stap in de stilte, inspiratie uit het kloosterleven’ gaan we op deze dag op zoek naar wat ritme met je doet. Laat je je leiden door wat er in de hectiek van de dag op je af komt, of zijn er manieren om dat te doorbreken, en hoe kan de kloostertraditie ons hierin een weg wijzen? Naast meditatie, een wandeling en ontmoeting is er deze keer een workshop waarin we met behulp van djembédocent Mayke van den Broek lijfelijk verschillende ritmes zullen ervaren.

Maximum aantal deelnemers is vijftien; aanmelden kan via pleisterplaats@4-plek.nl of winny@4-plek.nl. De dag is van 10:30 tot 16:00 uur. Inloop vanaf 10:00 uur. De kosten bedragen 15 euro per persoon, koffie/thee en soep is inbegrepen. Een lunchpakketje en stevige schoenen neem je zelf mee. Meer informatie staat op www.pleisterplaatsressen.nl.

Huessense kalender is er weer!

Voorblad Kalender. (foto: Gilden Huissen)

HUISSEN - De traditie van de Huissense kalender. Ook dit jaar hebben de Gildenbroeders weer een schitterende kalender gemaakt voor het jaar 2019. Met prachtige afbeeldingen van Huissens in al zijn vormen. Zo hebben de samenstellers in der loop der jaren al heel wat moois van Huissen laten zien.

In deze editie, die ook weer geheel in kleur is uitgevoerd, is opnieuw aandacht aan de omgeving besteed. De Huissense evenementen en Gilden bijeenkomsten zijn vermeld en er is nog voldoende ruimte vrijgehouden voor eigen notities.

De kalender is een mooi cadeau voor iedereen die woont in Huissen en daarbuiten. Bovendien steunt men hiermee de Huissense Gilden. Met de opbrengst van de kalender wordt het aloude erfgoed onderhouden. Voor de jeugdleden kunnen er nieuwe jeugdvaandels en trommen worden aangeschaft.

De kalender is te koop bij Slijterij Degen, Primera in winkelcentrum De Brink, Stadsmuseum Hof van Hessen, Foto Van Eimeren en VVV Huissen. De kalender kost slechts 5.00 euro.

Collecte Nierstichting

LINGEWAARD - Ruim 60.000 vrijwilligers collecteerden van 16 tot en met 22 september in heel Nederland tijdens de collecteweek van de Nierstichting. In Lingewaard bracht dat zo'n 9224.38 euro op.

De Nierstichting zet alles op alles om nierziekten te kunnen genezen. Gezonde nieren zijn van levensbelang. Donaties zijn de enige vorm van inkomsten van de Nierstichting; die geen structurele subsidie ontvangt van de overheid. "De collecte is essentieel voor het werk van de Nierstichting", benadrukken de collecte-coórdinatoren van de Nierstichting in Lingewaard. "Wij bedanken alle collectanten voor hun vrijwillige inzet en donateurs voor hun steun. En zijn ontzettend blij met deze opbrengst. Want elke bijdrage helpt om nierpatienten hun leven terug te geven."

Collectant gemist? Men kan alsnog een donatie doen op www.nierstichting.nl. Doneer en help mee om nierziekten te genezen.

Tienerfeest! Vul enquête in...

Scan de QR-code met je telefoon of tablet om naar de enquête te gaan

BEMMEL - De gezamenlijke carnavalsverenigingen van Bemmel (De Geintrappers en De Blauwe Pony ‘81) hebben na diversen geluiden vanuit de jeugd het initiatief genomen om tijdens carnaval een speciale avond voor de jeugd van Lingewaard te organiseren.


Maar hoe wordt hier vorm aan gegeven? ‘Wij horen graag jullie mening’, aldus de organisatie. ‘Scan de QR-code die bij dit bericht staat en je gaat automatisch naar een enquête over dit onderwerp. Of ga naar https://goo.gl/forms/FKsj3XPxYS5s3TJh1. Laat je horen, zodat we samen met jullie een geweldig feest kunnen organiseren.’

Viering Allerzielen in Doornenburg

DOORNENBURG - Op vrijdag 2 november om 19.00 uur is de viering Allerzielen in de Sint-Martinuskerk in Doornenburg.

"Op deze dag zijn wij in gedachten bij diegene die wij meedragen in ons hart. Ook als geloofsgemeenschap denken wij aan hen door samen te komen in een viering. In deze viering gedenken wij in het bijzonder hen, die ons het afgelopen jaar zijn ontvallen, maar ook allen voor wie ons gebed is gevraagd. In dit samenzijn delen we wat wij diep van binnen voelen en proberen wij elkaar tot steun te zijn."


De Avondwakegroep zal in deze viering voorgaan met medewerking van het Herenkoor en het koor JeKaDee. Ná de viering wordt in stilte naar de begraafplaats gelopen, waar een korte plechtigheid plaatsvindt.

Inloopspreekuur bij platform Gendt

GENDT - Het inloopspreekuur is donderdag 01 november 2018 van 19.00 tot 19.45 uur in het SKC De Leemhof aan de Dorpstraat 1 in Gendt.

Een ieder mag zonder afspraak binnenlopen of eventueel vooraf een afspraak maken voor het spreekuur. Onder het genot van een kopje koffie of thee, kan men bij het platform terecht over opmerkingen, suggesties of klachten betreffende leefbaarheid en veiligheid in de straat of wijk. Dit wordt in de aansluitende platformvergadering besproken en zo nodig doorgestuurd naar de Gemeente en/of Politie. "Als u niet kunt komen op het afgesproken tijdstip kunt u ook e-mailen naar informatie@platformgendt.nl."

Voor klachten over groenvoorzieningen, verlichting en trottoirtegels et cetera kan men rechtstreeks contact opnemen met de Gemeente Lingewaard, Kinkelenburglaan 6 Bemmel, telefoon 026 3260111.

"Wilt u meer informatie? Bent u geïnteresseerd in het werk van het platform of wilt u er meer van weten, neem dan vrijblijvend contact op met de voorzitter e-mail voorzitter@platformgendt.nl. Voor informatie over uitvoeringen van platform Gendt bezoekt u www. Platformgendt.nl."

Bij Kinkelacademie Bemmel op 19 november Lezing dr. Jacques Pauwels: '100 jaar na wo-I'

BEMMEL - Dit seizoen besteedt de Kinkelacademie ook aandacht aan de Eerste Wereldoorlog. Ze herdenken de Groote Oorlog in '100 jaar wapenstilstand vanaf 11 november 1918'.

Jacques Pauwels heeft een boek geschreven met als titel 'De Groote Klassenoorlog 1914-1918'. "Wij menen dat er juist in deze tijd aanleiding is om eens stil te staan bij de afgelopen twee eeuwen. De afstand tussen het volk en de elite lijkt weer groter te worden; de elite in zijn eigen bubbel en het volk dat grotere afstand ervaart tot de politiek, een toename van het verschil tussen arm en superrijk. Is de 'klassenstrijd' nog altijd niet goed neergedaald in invloed van de niet-elitairen? Je zou kunnen zeggen dat de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw er erg aan hebben meegewerkt dat er doorstroming in de zeggenschap is ontstaan. Maar we moeten dan ook erkennen dat (net als de metafoor van het kokende water) de bellen opborrelen naar boven, maar dat dit niet betekent dat onderop gaat regeren: er ontstaat een nieuw onderop! Dat nog wellicht nog kwetsbaarder is of zich kwetsbaarder voelt!"

De lezing is in De Kinkel aan de Van Ambestraat 1 in Bemmel op 19 november om 20.00 uur.
Kaarten kosten (inclusief kopje koffie/ thee voor aanvang) 12,50 euro via https://dekinkel.nl/activiteiten/lezingen of boekhandel de Toren van Bemmel.

Tentoonstelling bij vogelvereniging Onder Ons

GENDT - Vogelvereniging Onder Ons in Gendt houdt van 2 - 4 november haar 51ste jaarlijkse vogeltentoonstelling. De Onderlinge- en Streektentoonstelling wordt gehouden in De Leemhof aan de Dorpstraat 1 in Gendt.

Vogelvereniging Onder Ons bestaat sinds 1967 in heeft ruim 60 leden. Jaarlijks wordt er door de leden een tentoonstelling georganiseerd waar iedereen welkom is. De entree is gratis. Op onze show zijn diverse vogels te bekijken zoals kanaries, parkieten, Europese cultuurvogels en diverse soorten tropische vogels. Er zullen ook leden van de bij de 'streek' aangesloten vogelverenigingen deelnemen aan de tentoonstelling.

De verkoopafdeling is altijd goed gevuld met prachtige vogels voor de liefhebber. Daarnaast is er een tombola gevuld met prijzen voor groot en klein.

De openingstijden zijn: vrijdag 2 november van 20.00 tot 22.00 uur; zaterdag 3 november van 10.00 tot 22.00 uur; zondag 4 november van 10.00 tot 17.00 uur.

Rijnwaal Zorggroep zoekt maatjes

HUISSEN - Voor de bewoners van ‘De Bloem’, de kleinschalige woonvorm voor dementerenden van Sancta Maria in Huissen, is Rijnwaal Zorggroep op zoek naar maatjes.

De bewoners hebben behoefte aan persoonlijk contact met iemand waarmee ze samen interesses kunnen delen. Ze willen graag buiten wandelen, een praatje maken of naar activiteiten die gehouden worden in de ontmoetingsruimte. We zijn op zoek naar maatjes die hun eigen talenten willen delen met deze bewoners. Bijvoorbeeld schilderen, muziek maken en luisteren, tuinieren of dansen.

"Iets doen voor een ander, daar wordt toch iedereen blij van? Houdt u van en uitdaging? Dan zijn de bewoners op zoek naar u. U kunt zich aanmelden bij de coördinator van de vrijwilligers: ellen.vanmoerkerk-ab@rijnwaal.nl, ook telefonisch bereikbaar: 0481 750783 of 0481 470600."

Tafeltje Dekje Bemmel

BEMMEL - Stichting Tafeltje Dekje Bemmel bezorgt gezonde en betaalbare maaltijden voor ondermeer ouderen, gehandicapten of chronische zieken." Om dit goed te blijven doen, zijn we dringend op zoek naar vrijwilligers en of nieuwe bestuursleden."

Elke dag is er een keuze uit drie menu’s voor een of meer dagen. De maaltijden worden koelvers aangeleverd door vrijwilligers en kunnen worden opgewarmd met behulp van een Mealbutler of magnetron. Maaltijden worden elke dag bezorgd tussen 11.30 en 13.00 uur. Prijs voor een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht is 6,50 euro. " Mocht u interesse of vragen hebben, dan kunt u altijd bellen met Jos Jorna, 06 23850538."

Oud papier Haalderen

HAALDEREN - Vrijdag is het weer zo ver, het oud papier wordt weer opgehaald in Haalderen.

Vriendelijk wordt gevraagd om het oud papier voor 17.45 uur in gesloten dozen aan de straat te zetten. Het oud papier komt ten goede aan basisschool De Wieling.

Stichting Tafeltje Dekje Bemmel

BEMMEL - Stichting Tafeltje Dekje Bemmel bezorgt gezonde en betaalbare maaltijden voor ondermeer ouderen, gehandicapten of chronische zieken." Om dit goed te blijven doen, zijn we dringend op zoek naar vrijwilligers en of nieuwe bestuursleden."

Elke dag is er een keuze uit drie menu’s voor een of meer dagen. De maaltijden worden koelvers aangeleverd door vrijwilligers en kunnen worden opgewarmd met behulp van een Mealbutler of magnetron. Maaltijden worden elke dag bezorgd tussen 11.30 en 13.00 uur. Prijs voor een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht is 6,50 euro. " Mocht u interesse of vragen hebben, dan kunt u altijd bellen met Jos Jorna, 06 23850538."

Dames Tweestroom uit beker

GENDT - Tweestroom-DS1 speelde de bekerwedstrijd thuis tegen TweeVV-DS1 uit Ede, dat twee klasse hoger uitkomt in de Promotieklas. In de 1ste set speelde men goed mee om de punten, maar helaas werd die set niet gewonnen. Zo ook de 2de en 3de set. Dus een nederlaag(0-3) en uitschakeling in het bekertoernooi.

Tweestroom-DS2 speelde uit bij Boem.Komeet-DS2 en speelde goed mee om setwinst, maar alleen de 4de set werd gewonnen. Dus een duidelijk verliespartij.(3-1)(25-16/25-14/25-17/22-25)

Boem.Komeet-DS3 ontving Tweestroom-DS5 dat de 1set won. De 2de en 3de set werden door onze dames verloren. De 4de set werd nipt gewonnen(26-28) Dus de 5de set moest de beslissing brengen, verlies.(3-2)(16-25/25-14/25-16/26-28/15-11)

Jongens-mix-Tweestroom-JC1 bezocht naaste concurrent Volamie-JC1.De 1ste en 3de set werd gewonnen. De 3de en 4de set werden verloren, zo ook de 5de set. Door dit verlies, heeft men nog 1 punt voorsprong in de ranglijst,(3-2)(17-25/19-25/25-13/25-16/15-10)

Tweestroom-MC1 speelde uit bij Trivos-MC2 en had nagenoeg niets in de brengen. Helaas werd het een duidelijke nederlaag en dus geen punten voor de ranglijst.(4-0)(25-10/25-14/25-11/25-17)

Tweestroom-MA1 speelde de inhaalwedstrijd tegen de mede koploper Ikaros-MA1. Helaas werd er deze wedstrijd wel goed gespeeld om de punten, maar alleen in de 4de set werd gewonnen.(3-1)(26-20/25-15/25-18/23-25)

Kidang-MA1 ontving Tweestroom-MA1 dat de 1ste set duidelijk verloor. De 2de set waren onze meiden niet bij de les; een zeer duidelijk set verlies. Gelukkig werd de 3de set nipt gewonnen.(23-25) Ook de 4de set werd nu wel gewonnen.(1-3)(14-25/25-13/23-25/16-25) Door deze zege blijft men de koploper Ikaros-MA1 goed volgen.

Tweestroom-MB1 speelde uit bij Kidang-MB1 en kwam niet echt in de problemen. De vier sets werden ruim gewonnen; dus 5 punten voor de ranglijst mee naar Gendt.(0-4)(14-25/10-25/14-25/10-25)

Roman De Poolse weg

BEMMEL - Op donderdag 15 november wordt het eerste exemplaar van het nieuwe boek van Noud Bles overhandigd aan de vertegenwoordiger van de Poolse ambassade mevrouw Zweekhorst-Krüger. Dit gebeurt tijdens de feestelijke presentatie van De Poolse weg in Boekhandel De Toren van Bemmel, Dorpsstraat 42 vanaf 19.30 uur.

De Over-Betuwe en Polen zijn op veel manieren met elkaar verbonden. Poolse luchtlandingstroepen namen in september 1944 deel aan de Slag om Arnhem. In de jaren 1982-1985 werden in het kader van de hulpactie Over-Betuwe helpt Polen grote hoeveelheden hulpgoederen naar de Poolse provincie Mazurië gebracht. De schrijver maakte een van deze transporten zelf mee, zijn ervaringen inspireerden hem tot het schrijven van deze roman.

Alle boekenliefhebbers en vrienden van Polen worden uitgenodigd bij de feestelijke presentatie in De Toren van Bemmel aanwezig te zijn. Noud Bles leest voor uit zijn boek, vertelt over toen en nu, en signeert op verzoek. Toegang is gratis, bericht over uw komst naar info@torenvanbemmel.nl wordt op prijs gesteld.

Zondag gezellig naar De Minkhof

BEMMEL - Op zondag 4 november opent De Minkhof in Bemmel weer haar deuren voor een gezellig samenzijn met een optreden van Diato 48.

Deze muzikanten komen in de mooie ambiance van De Minkhof gezellig accordeonmuziek maken. Tevens wordt er een lunch geserveerd. De Minkhof is open van 11.00 tot 14.30 uur. De kosten inclusief lunch zijn 9.00 euro per persoon. U dient zich van te voren op te geven. Dit kan persoonlijk of telefonisch tijdens de openstellingsdagen (ma, wo,vrij); telefoonnummer 0481 357185.

Speeltuintje Hoogselaan met 'bubbels' geopend

Kinderen openen de speeltuin aan de Hoogselaan met zeepbellen. (foto: Nicole van Os)

BEMMEL - Afgelopen zaterdag 27 oktober is de speeltuin aan de Hoogselaan in Bemmel onder grote belangstelling geopend door de kinderen uit de buurt. Het was een zeer geslaagde middag met veel gezelligheid.

Op initiatief van de buurtbewoners is in samenwerking met Gemeente en Wijkplatform Het Hoogste belang, de bestaande speeltuin opgeknapt en uitgebreid. Er zijn toestellen toegevoegd en er is deels kunstgras gelegd. Ondanks de slechte weersvoorspellingen was toch de zon volop vertegenwoordigd. Er was hoge opkomst van kinderen en hun ouders, opa's en oma's. De speeltuin werd door alle kinderen zelf geopend door op het startsein gelijktijdig grote hoeveelheden zeepbellen te blazen. Daarnaast was er limonade en voldoende lekkers aanwezig voor de kinderen. Dit mede gesponsord door een lokale supermarkt die ook aan de kleintjes denkt.

Laat de speeltuin een eerste stap zijn voor de kinderen in deze leeftijdscategorie om juist weer samen buiten te spelen. Ook voor andere leeftijdsgroepen zijn initiatieven wenselijk om de sociale contacten in de wijk te stimuleren. Jong en oud bij elkaar brengen doet de wijk weer bruisen.

Stamppotbuffet KBO Huissen

HUISSEN - In navolging van het succes van vorig jaar organiseert KBO Huissen weer een stamppottenbuffet.

Dit buffet zal plaatsvinden op 8 november vanaf 17.00 uur in restaurant De Betuwe op de Markt in Huissen. Aanvang buffet 17.30 uur. De kosten zijn voor KBO Huissen Leden zijn vijftien euro. Zich aanmelden kan tot 1 november bij: Corry Huisman, Wilgenstraat 4 Huissen; 026 3254762 of 06 51687650. Betaling bij aanmelden.

Column

Afwijkend

Na maanden was er weer behoefte voor een raadsvergadering. Om twee redenen. Nieuwe en onbekende raadsleden horen en zien. Niet onbelangrijk, een korte agenda. Dus het biertje en de borrelsnacks konden in raadskroeg De Valom al vroeg genuttigd worden. Maar eerst de politieke arena uitzitten. De raad heeft een motie aangenomen om bij elke gelegenheid de regenboogvlag te hijsen. Jubel de jubel, onder de trotse raadsleden. Yes, ook Lingewaard staat voor gelijke rechten van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen. Is hiervoor een motie nodig? Met politici en bestuurders die voor de bühne opzichtig kraaien heb ik eigenlijk niks. Frans Schut had zijn bedenkingen. Maar ongelukkig Fransje had zijn avond niet. Ik ben een warme voorstander van sociale integratie van ook afwijkende gedragingen zoals we die al zo lang kennen. Door deze bespreking lagen zijn 'collegiale' raadsleden in een deuk. Frans had zich voor schut gezet. Politiek is voor doorsnee burgers ondoorzichtig. Een raadsvergadering is theater voor afwijkende burgers. Waarom doet raadsleden het niks dat er geen publiek zit. Ook geen media. Waarom lachen ze. Waarom doen ze een voorstel. Waarom worden er mondelinge en dan weer schriftelijke vragen gesteld aan het college. D66-raadslid Léon Dekkers heeft een schriftelijke vraag gesteld over het parkeren bij de Theaterkerk. 's Avonds is in de Bemmelse Kerktheater veel te doen. Dus veel parkeerders. Oeps, de naastgelegen parkeerkelder van Appie is na negen uur gesloten. Volgens Léon is het lastig uit te leggen dat tijdens een langere voorstelling mensen een boete krijgen die hun auto elders moeten parkeren en niet een tijdige parkeerschijf hebben neergelegd. Vraag: of het college alles in het werk wil stellen om de parkeergarage van AH beter aan te passen aan een voorstelling van de Theaterkerk. Waarom spant Léon het college voor zijn karretje om de eigenaar van de parkeergarage te benaderen? De eigenaar is te vinden op hansgeveling.nl/de­­_holding. Léon is duidelijk geen doorsnee burger. Léon is raadslid met afwijkende gedragingen.
Sjaak

Sponsor bedankt!

GENDT - Op zaterdag 20 oktober heeft het koor De Notenkrakers een grote boekenmarkt gehouden bij De Klok in Gendt.

De grote opkomst van de fanatieke lezers hadden voldoende keuze in het grote aanbod en maakte er ook nog een gezellige happening van. De muziekliefhebbers konden kiezen uit talloze lp's, cd's en dvd's. Zoals altijd blijft er ook nog genoeg over voor een volgende keer. Peter en Ivonne Roelofs van Boerderijwinkel De Geer zijn bereid om het restant bij hen op de boerderij op te slaan. Het koor is daar heel blij mee. Peter en Ivonne dankjewel hiervoor!

Geslaagde korenavond Gendt

GENDT - Op 20 oktober organiseerde Gemengd koor Jubilate een korenavond in De Leemhof, waaraan de koren De Kliff Eastwood Singers uit Nijmegen-Noord en Levensliederenkoor De Notenkrakers, ook uit Gendt, deelnamen.

Drie koren met een totaal verschillend repertoire en daardoor was er voor het publiek voor elk wat wils. De sfeer was uitstekend en de vele prijzen van de loterij waren nuttig, mooi of lekker! Alle bedrijven, die prijzen hebben geschonken, werden hartelijk bedanken. "Mede dankzij deze gulle giften hebben we een welkome aanvulling op ons budget kunnen realiseren!"

Sponsor bedankt!

Ben Vreman biedt namens Auto Alliance de nieuwe bijlen aan. (foto: www.schutterijdoornenburg.nl)

DOORNENBURG - De jonge bielemannen van de Schutterij Gijsbrecht van Aemstel van Doornenburg en Honderd Morgen hebben nieuwe bijlen geschonken gekregen.

Ben Vreman van Auto Alliance uit Bemmel heeft drie bijzondere Ochsenkopf-wedstrijdbijlen beschikbaar gesteld aan Mark Niels, Dick Franken en Joris Wissing. Als bieleman hakken zij in een zo snel mogelijke tijd een boomstam doormidden. De boomstam op de foto werd in een snelle tijd in tweeën gehakt.

Zondag gezellig naar De Minkhof

Zondag gezellig naar De Minkhof

BEMMEL - Op zondag 4 november opent De Minkhof in Bemmel weer haar deuren voor een gezellig samenzijn met een optreden van Diato 48.

Deze muzikanten komen in de mooie ambiance van De Minkhof gezellig accordeonmuziek maken. Tevens wordt er een lunch geserveerd. De Minkhof is open van 11.00 tot 14.30 uur. De kosten inclusief lunch zijn 9.00 euro per persoon. U dient zich van te voren op te geven. Dit kan persoonlijk of telefonisch tijdens de openstellingsdagen (ma, wo,vrij); telefoonnummer 0481 357185.

Stamppotbuffet KBO Huissen

Stamppottenbuffet. (foto: KBO Huissen) Foto: KBO Huissen

Stamppotbuffet KBO Huissen

HUISSEN - In navolging van het succes van vorig jaar organiseert KBO Huissen weer een stamppottenbuffet.

Stamppottenbuffet. (foto: KBO Huissen) Foto: KBO Huissen

Dit buffet zal plaatsvinden op 8 november vanaf 17.00 uur in restaurant De Betuwe op de Markt in Huissen. Aanvang buffet 17.30 uur. De kosten zijn voor KBO Huissen Leden zijn vijftien euro. Zich aanmelden kan tot 1 november bij: Corry Huisman, Wilgenstraat 4 Huissen; 026 3254762 of 06 51687650. Betaling bij aanmelden.

[bovenkop] Marieke Witjes van Gendt, Melbourne en Johannesburg in New York [kop, groot] 'Thuis verhuist altijd met ons mee'

Tekst: Hans Schmeinck

[intro]

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze rubriek delen ze hun ervaringen. Deze week: de geboren Gendtse Marieke Witjes (36), die woonde en werkte in wereldsteden als Amsterdam, Melbourne en Johannesburg. En met haar man en drie kinderen sinds drie jaar leeft in New York. 'If you can make it there, you can…. haha.'

,,Op de meeste plekken waar ik gewoond heb, dacht ik na een tijdje 'nu weet ik het wel, nu ken ik het wel'. Maar New York verbaast je, ook na drie jaar, nog elke dag. Je kunt er steeds iets nieuws ontdekken.'' Aldus Marieke Witjes, die ooit als toerist dol werd op The Big Apple. Dus toen haar werkgever AT Kearney, een internationaal adviesbureau, haar in 2015 een baan aanbood in welke stad in de VS ook, wist de geboren Gendtse het wel. ,,If you can make it there, you can… haha.''

Marieke woonde en werkte toen overigens in Johannesburg -'Wat een fantastische stad!'-. Waar ze 27 december 2014 ook trouwde. Haar man, Kwanele, komt uit Zuid-Afrika (Durban). En werd geboren op…. 27 december 1982. Marieke op…. 27 december 1981. ,,Dus die datum is wel heel speciaal.'' Voor AT Kearney werkte ze vanaf 2007 ook al in Amsterdam en ook Melbourne. En sinds drie jaar is de strategy consultant dus in New York. Waar ze zich met haar man en zoon Sam nestelde in de wijk Brooklyn. ,,Thuis verhuist altijd met ons mee.''

Begin vorig jaar werd het gezin uitgebreid met dochter Ella en op 11 mei jl. met Lotte. ,,Zij zijn Amerikaans, naast Nederlands en Zuid-Afrikaans. En mogen hier dus stemmen als ze 18 zijn. En president worden!'' Grappend: ,,Tegen die tijd is het land toch wel klaar voor een vrouwelijke president?''

[tussenkop]

Poppen wassen

New York is volgens Marieke 'heel intens'. ,,Maar qua mensen en diversiteit bevalt het ons zeer goed. Het valt ons op dat niemand hier opvalt: Joods, Puertoricaans, Afro-Amerikaans, Indisch, Frans of half Gendts. Ik voel me wel New Yorker, of Brooklynite.'' Ze zegt zich geen Amerikaanse te voelen. ,,Bij sommige denkbeelden voelen wij ons niet zo prettig. Al vermijd je gesprekken daarover het liefst. Alleen met echt goede vrienden praat je over politiek.''

Als er ooit een kans was om New York en Hulhuizen in één zin te noemen, dan nu. Al na de bevalling in New York van het derde kindje, ging het gehele gezin afgelopen zomer naar Gendt en Hulhuizen. ,,Daar in de speeltuin is het heerlijk spelen voor Sam en Ella. Verder logeerden we bij mijn vader en moeder in Gendt en aten we er pannenkoeken en verbleven we in Amsterdam.''

Als kind voelde ze zich heerlijk in Gendt. ,,Lekker spelen, vroeten en rondlopen achter de dijk in de polder. Een keer was mijn moeder me kwijt, was ik poppen in de polder aan het wassen.'' De kneuterigheid van Nederland mist ze niet. ,,Ook niet 'doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg'. Doe juist maar wel gek'', aldus Marieke. Terugkeren (g)een optie? ,,Rationale afwegingen zijn makkelijk te maken, maar het moet ook goed voelen hè. De tijd zal het leren.''

[streamer]

'Ik voel me zeker geen Amerikaanse, wel New Yorker of Brooklynite'

Troostrijke klanken rond Allerzielen

(foto: Frits Botterblom)

ANGEREN - In het kader van Allerzielen bezingt het koor CantAnimus onder leiding van componist Caspar van der Vinne de herinneringen aan overleden dierbaren en geliefden. Troostende klanken voor nabestaanden.

De naam 'CantAnimus' betekent 'het bezingen van de ziel', en precies dat doet CantAnimus al meer dan tien jaar met het programma 'Stem en Stilte', ieder jaar op of rond Allerzielen. Centraal in deze Ziele-Zang staat het door Caspar van der Vinne gecomponeerde 'Requiem veur mien Moe'. Het requiem wordt voorafgegaan door liederen die de essentie van het leven raken, van onder andere Bach, Schönberg en Schubert. Een stil uur koorzang.

Zaterdag 3 november, 20.00 uur, R.K. Kerk Heilige Bavo, Kerkstraat 2 Angeren en zondag 4 november, 15.00 uur, R.K. Kerk Sint-Bernulphus, Utrechtseweg 129, Oosterbeek. De toegang is gratis; na afloop vrijwillige bijdrage. Meer info staat op www.cantanimus.nl.

Kindercollege over typografie: druk me dan als je kan

Aan de slag met typografie.

HUISSEN - In boeken, tijdschriften en op internet zie je allemaal verschillende soorten letters. Dikke letters, dunne letters, hoofdletters of krulletters. De kunst van het ontwerpen en drukken van tekst heet typografie.

Wil je hier meer over weten? Kom dan naar het gratis kindercollege over typografie in de Bibliotheek Huissen op maandagmiddag 5 november van 16.00 tot 17.00 uur. Grafisch kunstenaars Ellen Baptist en Anja Bourgondiën kunnen je er alles over vertellen!

Je kent vast wel de verschillende lettertypes in Word. De vorm van de letters is heel belangrijk voor de leesbaarheid, maar kan ook gewoon mooi zijn. Grafisch kunstenaars Ellen Baptist en Anja Bourgondiën ontwerpen zelf ook vaak letters. Dit heet typografie. Wil je hier meer over weten? En wil je hier zelf ook wel eens mee aan de slag? Dat kan tijdens het kindercollege op maandag 5 november in de Bibliotheek Huissen. Ellen en Anja laten je precies zien hoe het werkt en waarom typografie zo belangrijk is.

Na afloop van het kindercollege krijg je extra informatie mee om zelf een spreekbeurt over typografie te houden. Dan kun je ook aan je klasgenoten vertellen hoe leuk typografie is! Dit kindercollege is geschikt voor kinderen vanaf acht jaar. Zeker zijn van een plaatsje? Zet het college in je agenda en meld je vooraf aan via huissen@obgz.nl of in de vestiging. Het kindercollege is helemaal gratis.

Het hele jaar door vinden in verschillende vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid kindercolleges plaats. De kindercolleges zijn geschikt voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar. Meer informatie staat op www.obgz.nl/kindercolleges.

Inloopspreekuur bij Huurdersvereniging Gendt

GENDT - Huurdersvereniging Gendt vergadert elke eerste dinsdag van de maand (nu 6 november) in De Leemhof, aan de Dorpstraat in Gendt.

Het spreekuur is van 18.30 tot 19.00 uur. Iedereen kan zonder afspraak binnen lopen,of vooraf een afspraak maken. "Heeft u als huurder vragen, klachten, suggesties, wij horen ze graag en krijgen de aandacht in onze vergadering en worden indien nodig besproken met de Woonstichting Gendt. Mocht u niet kunnen komen op dit tijdstip, stuur een e-mail naar info@hvgendt.nl. Schrijven kan ook, het adres is Huurdersvereniging Gendt, p/a Kloosterplein 8, 6691 CX Gendt."

Protestantse gemeente Gendt-Doornenburg

GENDT- Op zondag 4 november is er een kerkdienst in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan. De aanvangstijd is 10.00 uur.

De viering is voorbereid door de NBG-werkgroep (Nederlands Bijbelgenootgenootschap) in samenwerking met predikante Margreet de Bree. Het thema is: 'Met andere ogen'. Hoe kijk je de wereld in? Hoe kijk je naar jezelf of een ander? Kijken en zien, is dat hetzelfde of gaat het bij zien om elkaar écht zien?

Voor de kinderen in de leeftijd tot en met 12 jaar is er tijdens de viering kinderkerk. Alle kinderen uit Angeren, Doornenburg en Gendt zijn hiervoor uitgenodigd. Na afloop is er gelegenheid om een kopje koffie/thee te blijven drinken. Allen welkom!

Combibaan voor Huissens hoofd jeugdopleiding Ben Gerritsen 'nieuwe' trainer RKHVV

Tekst: Hans Schmeinck

Hij was al eens trainer van de hoofdmacht van RKHVV. En is nu als interim aangesteld bij de Huissense hoofdklasser. Ben Gerritsen (foto) is de opvolger van Bram Braam. Diens tijdelijke vervanger Julian Vlietstra wordt weer assistent en Gerritsen krijgt er met Léon Hese een tweede assistent bij.

De aanstelling van Gerritsen (69) als trainer van de hoofdmacht bij RKHVV werd door voorzitter Jan Kuipers bekend gemaakt op de drukbezochte 'Duitse avond'. Afgelopen donderdag bij de Huissense voetbalclub. 'Het is niet mijn bedoeling om de gezellige sfeer te onderbreken en ik zal het kort houden, maar ik vind dit nieuws te belangrijk en wil het dan ook graag met jullie delen', zei Kuipers. Ten overstaan van de selectie van de 'blauwen'.

Gerritsen was daar zelf overigens niet bij en de voorafgaande training werd nog uitgevoerd door Julian Vlietstra. Die afgelopen zondag nog een maal hoofdtrainer was van HVV in de uitwedstrijd bij SDO (zie kader). Gerritsen zelf bekeek zondag De Bataven-Hoogeveen, de komende twee tegenstanders van de Huissenaren.

De geboren Velpenaar is al sinds 2014 hoofd jeugdopleiding bij RKHVV en werd dus bereid gevonden om Bram Braam op te volgen, die was de wacht aangezegd vanwege (onder meer) teleurstellende resultaten. Diens assistent Vlietstra –die niet over de juiste papieren beschikt- nam de taken tussentijds over bij de hoofdklasser. Met wisselend succes; 7-2 zege op MSC, 7-1 verlies bij Silvolde, 0-1 winst bij Fortuna Wormerveer en vorige week zondag het schlemielige 2-3 thuisverlies tegen Achilles 1894.

Vitesse en NEC

Voornaamste taak van de in Huissen woonachtige Gerritsen is om stabiliteit te bewerkstelligen, dat zou moeten leiden tot klassebehoud. Vlietstra wordt 'gewoon' weer assistent, maar er is door RKHVV een tweede assistent aan de staf toegevoegd; Léon Hese. Die als speler in 2016 naar de 'blauwen' kwam, maar alras moest stoppen vanwege aanhoudend blessureleed. Hese brengt veel ervaring mee als prof, hij speelde bijna 250 wedstrijden betaald voetbal voor PSV, FC Eindhoven, Helmond Sport, De Graafschap en SC Cambuur (19 goals).

Ook Gerritsen heeft een betaald voetbalverleden, de verdediger die regelmatig scoorde kwam uit voor Vitesse, NEC en De Graafschap. Later was hij (25 jaar!) docent bij de KNVB en trainer bij topamateurclubs als GVVV en De Treffers. Als ook bij RKHVV, in de jaren '80 van de vorige eeuw. Nu weer dus. Gerritsen: ,,Ik ben en blijf hoofd jeugdopleiding en Julian en Leon gaan bij het eerste de veldtrainingen doen. Het Engelse model, dat heb ik zelf voorgesteld en is voor nu de ideale situatie. Julian is de beoogd hoofdtrainer.''

Slechte generale voor dé derby

RKHVV verloor zondag met 2-0 zondag bij SDO, de hoogvlieger uit Bussum. Hierdoor zijn de Huissenaren gedaald naar de voorlaatste plaats in de hoofdklasse A. Een slechte generale voor de derby tegen De Bataven, dat overigens thuis met 1-2 verloor van koploper Hoogeveen. De clash met de aartsrivaal uit Gendt –middenmoter met 12 punten- staat a.s. zaterdag op het programma. De aftrap op De Blauwenburcht in Huissen is om 19.00 uur.

Buurtpreventie WhatsApp- groepen Doornenburg

Bordje voor buurtpreventie. (foto: Werkgroep Doornenburg)

DOORNENBURG - Werkgroep Doornenburg heeft maandelijks een bijeenkomst waarbij ze een inloopspreekuur houden. Elke eerste woensdag van de maand vindt dit inloopspreekuur plaats (nu 7 november).

Men kan dan zonder afspraak binnenlopen op het inloopspreekuur om onder het genot van een kopje koffie of thee met de themagroep Leefomgeving te praten indien men opmerkingen, suggesties of klachten betreffende openbare leefbaarheid en veiligheid in de straat of wijk heeft. Aansluitend vergaderd de themagroep Leefomgeving dan ingebrachte punten. Zo ontvangt de werkgroep regelmatig verzoeken over het plaatsen van Buurtpreventie WhatsApp borden voor straten die een Buurtpreventie WhatsApp-groep zijn begonnen in Doornenburg. De leden van de groep kunnen met een berichtje verdachte situaties snel met elkaar delen.

Omdat er nu zoveel straten meedoen aan de Buurtpreventie WhatsApp, kunnen we spreken dat heel Doornenburg actief is. Goed nieuws! Reden om de Buurtpreventie WhatsApp borden te verplaatsen naar de randen van het dorp, zodat de borden zichtbaar zijn vanaf de gebiedsontsluitingswegen. Zo wordt zichtbaar dat heel Doornenburg meewerkt aan buurtpreventie.

"Alle contactpersonen van de Buurtpreventie WhatsApp-groepen worden uitgenodigd voor het inloopspreekuur van de themagroep Leefomgeving om hierover van gedachten te wisselen. Deze is op woensdag 7 november om 20.00 uur in het Ontmoetingscentrum, Kerkstraat 3 in Doornenburg."

TOP-Film (livestream): Botticelli Inferno

BEMMEL - Donderdag 8 november kan men een première beleven bij TOP. Voor het eerst wordt er een film via livestream vertoond. En wat voor film! Botticelli Inferno.

De verborgen verhalen achter sommige kunstwerken zijn de meest fascinerende en opwindende, zo veel dat ze zelfs elke beroemde bestseller thriller kunnen overtreffen. Wanneer je de stijl van één van de onbetwiste meesters van de Renaissance, Sandro Botticelli, mengt met de donkere cirkels van de Hel in Dante’s Inferno, is het resultaat een intrigerend plot van dodelijke zonden, gedetailleerde onderzoeken, ontoegankelijke gewelven en ogenschijnlijk onoplosbare enigma's.

Elk jaar trekken Botticelli's beroemdste schilderijen duizenden bezoekers in musea en tentoonstellingen over de hele wereld. Niettemin ligt één van zijn meest innerlijke en mysterieuze tekeningen al jaren opgesloten in de klimaat gecontroleerde gewelven van het Vaticaan. Dit is de tekening die Botticelli wijdde aan Dante's Inferno, die nu de hoofdrol speelt in een originele en opwindende documentaire.

Botticelli Inferno trekt de kijkers in een andere wereld: een reis naar de onderwereld door de negen niveaus van de Hel. Precies zoals beschreven in Dante’s Inferno: alleen door te reizen door de Hel en het Vagevuur kunnen we het Paradijs bereiken om zo 'nog een keer de sterren te zien'.

Aanvang 20:00 uur. Locatie Theaterzaal. Kaartjes kosten 7,00 euro per stuk en zijn te bestellen op de website www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij Eyewish en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - ‘Bemmels afhaalpunt’ is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met Stichting Welzijn Lingewaard.

Voor vier euro kan een ieder op maandag 5 november tussen 17.00-17.30 uur met eigen bakjes komen om een maaltijd af te halen. Het menu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunten > ParticipatiePunt Bemmel > Bemmels Afhaalpunt.

"Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag tot donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555.

Voor meer informatie over ‘Bemmels afhaalpunt’ kan men contact opnemen met Wil van den Hurk via telefoonnummer: 088 2552550.

Feestelijke opening Zandse kerk in Huissen

Koor in Zandse Kerk (26.10.2018) (foto: H. Geerts) H. Geerts

HUISSEN - "Het is bijna zo ver. Ons prachtige kerkgebouw is nagenoeg klaar voor toekomstig gebruik! Dat willen we vieren en nodigen belangstellenden van harte uit voor navolgende gratis toegankelijke feestelijke openingsactiviteiten in de Zandse Kerk."

Vrijdag 9 november 20:00 tot 00:00 uur
Feestavond met live muziek van Flash Back. Een gezellige avond met veel oude bekende hits!

Zaterdag 10 november 13:00 tot 17:00 uur
Gezinsmiddag met kinderprogramma, onder andere Roman de Goochelaar, schminken , knutselen, diverse spelactiviteiten, Rad van Avontuur!

Zaterdag 10 november 20:00 tot 00:00 uur
THL Presents Live 'De Zandse Kerk Live!'. Avond vol pop covers van Queen tot U2 met Mood, Rosco P. en New Sensation. Een unieke avond!

Zondag 11 november 10:30 tot 12:30 uur
Een extra feestelijke inloop koffieochtend. Laat u verrassen op deze zondagochtend!

"Na op 29 september 2017 ons dierbare kerkgebouw te hebben overgenomen van de toenmalige parochie De Levensbron, hebben wij intussen de meest noodzakelijke aanpassingen gerealiseerd. Daarmee is dit prachtige monument gereed voor haar nieuwe bestemming als maatschappelijk en cultureel ontmoetingscentrum voor de wijk Huissen-Zand en haar wijde omgeving.

Wij staan graag even stil bij de grootse inspanningen van onze enthousiaste vrijwilligers en de zeer gewaardeerde steun die we vooral ook vanuit de lokale gemeenschap ervaren. En bezoekers met trots deelgenoot maken van wat op de rails staat en binnenkort gaat volgen. Wij zien uit naar een grote opkomst en gezellig samenzijn!"

Het bestuur van Stichting de Zandse kerk (www.zandsekerk.nl).

Zegening van de graven op begraafplaats Huissen-stad

HUISSEN - Op zondag 4 november zal er voor de achtste keer, tijdens Allerheiligen, de zegening van de graven plaats vinden op de begraafplaats Huissen-stad.

Al acht jaar lang worden de graven tijdens Allerheiligen/Allerzielen gezegend door de pastoor van Huissen. Ook dit jaar zal pastoor Peters voorgaan in het zegenen van de graven. Dit jaar zal de zegening van de graven een halfuur later beginnen dan gebruikelijk; om 12:30 uur. Dan komt pastoor Peters naar de begraafplaats Huissen-stad. Eenmaal op de begraafplaats wordt er een gebed uitgesproken en de graven gezegend. Daarna is er voor iedereen de mogelijkheid de overledenen te herdenken of een moment van bezinning te zoeken. Torkest zorgt voor de muzikale begeleiding.

Met deze traditie wordt de begraafplaats Huissen-stad, samen met de monumenten, steeds meer een gedenkpark waar iedereen in de hectiek van de dag even een moment van bezinning kan zoeken. Het staat iedereen vrij om met Allerheiligen (4 november) om 12:30 uur aan te sluiten om samen de overledenen te herdenken op de begraafplaats Huissen-stad.

Kapsalon Riccio 25 jaar

BEMMEL - 1 november 1993 kozen Marco en Mariëlle voor het ondernemersschap op De Pollenbrink in Bemmel. "Inmiddels zijn we 25 jaar verder en alweer negen jaar gevestigd aan de Dorpsstraat 2. Een mooie locatie, die recent verbouwd is."

"Als kapper ben je continu bezig met verandering. Je kunt nooit stil blijven staan. Daardoor blijft het boeiend en is geen dag hetzelfde. In dit vak is het belangrijk om vooruit te kijken. De keuze om de salon te verbouwen sluit perfect aan bij die visie. Het was tijd voor vernieuwing en verandering. Dit was het perfecte moment! Als een cadeau aan onszelf, onze medewerkers en onze klanten."

De komende weken gaan Marco en Mariëlle samen met Priscilla, Stella, Ilona en Miranda het 25-jarig jubileum vieren. Er zijn verschillende acties en prijzen te winnen.

"We willen de trouwe vaste klantenkring bedanken voor de afgelopen 25 jaar! Elke klant is voor ons even belangrijk, en we zijn dan ook erg trots op de voorbije 25 jaar."

Inschrijvingen kerstmarkt winkelcentrum De Zilverkamp

HUISSEN - Op vrijdag 14 december zal van 14:00 tot 20:00 uur de traditionele kerstmarkt op winkelcentrum De Zilverkamp weer plaatsvinden.

Deze is inmiddels uitgegroeid tot één van de grootste kerstmarkten van Lingewaard en trekt jaarlijks honderden bezoekers, meldt de organisatie. De kerstmarkt zal zich binnen maar ook buiten plaats vinden. De kerstmarkt op De Zilverkamp is het toppunt van warmte tijdens de donkere wintermaanden. Op de kerstmarkt zal er een combinatie zijn van ondernemers uit het winkelcentrum tot de particuliere bedrijfjes buiten de centrumkom. Ook zal er op de dag zelf live-muziek, eten en drinken, of andere leuke winterse activiteiten zijn.

Bent u ondernemer of een creatieveling? En had u altijd al op een knusse kerstmarkt willen staan? Schrijft u dan nu in via winkelierszilverkamp@gmail.com of eijssenmaud@gmail.com.

Afslankpraktijk Huissen 'Slank met Han'

HUISSEN - Vanaf september 2018 ben ik begonnen met mijn afslankpraktijk 'Slank met Han' in Huissen. Een afslankpraktijk van Cambridge Weigth Plan. Mijn praktijk is gericht om te coachen in voeding en gewicht.

Nog geen jaar geleden besloot ik zelf onder begeleiding van een consulente van Cambridge te gaan afvallen en met veel succes! Vrij direct wist ik dat ik dit ook wilde, wat een prachtig vak. Wat is er nou mooier dan mensen te kunnen ondersteunen en begeleiden op weg naar een lichaam waarin zij zich prettig voelen.

Na mijn gedegen opleiding bij Cambridge Weigth Plan ben ik als ervaringsdeskundige gestart met de wekelijkse één op één begeleiding van cliënten die willen afvallen door middel van het 7 stappenplan. Stap voor stap voegen we naast de maaltijdvervangers, productgroepen van de schijf van vijf toe en worden de hoeveelheden wat groter. In het Stappenplan leer je gaandeweg om balans te vinden met gevarieerde en gezonde voeding. Je krijgt hierdoor uiteindelijk gewichtsbeheersing en weer een gezonde BMI. De begeleiding (die gratis is) is de kracht van het dieet. Er is bewezen dat afvallen onder begeleiding veel succes heeft.

De kerstkleding hangt al in de winkel. Hoe mooi zou het zijn als je dat jurkje of colbert een maatje kleiner kan kopen. In de maand november zijn de intake gesprekken dan ook gratis en krijg je een kleine verrassing.

Meer weten of een afspraak maken: bel of mail me:

Hanneke Neuhaus, Schildhof 5, Huissen, 06 28202631, info@slankmethan.nl www.slankmethan.nl.

Nederlandse maatwerk keukens voor Duitse prijzen bij Icar Keukens in Herveld

HERVELD - Op 1 januari 2018 nam Jan Meeuwsen het stokje over van Wim en Willie Frentz, die sinds 1 januari 1980 Icar Keukens in Herveld hebben gerund. Na een stormachtig begin waarbij het dak van de showroom eraf werd geblazen en een flinke schade heeft veroorzaakt, heeft Jan stormachtig en vastberaden doorgewerkt.

Een nieuw dak zit erop, de schade is hersteld en er zijn nieuwe keukens volgens de laatste trends in de showroom geplaatst. Maar Jan Meeuwsen blijft vernieuwen en kijkt vooruit.

Icar Keukens levert en installeert mooie Nederlandse maatwerk keukens inclusief inbouwapparatuur, waarbij de wensen van en aandacht voor de klant voorop staan. Bij Icar Keukens is veel mogelijk of het nu om afmetingen of kleuren gaat, een nieuwe keuken of het aanpassen van uw bestaande keuken.

"Ook kunt u bij ons terecht voor inloopkasten, tv-meubels of uw wasmachine en/of droger netjes weggewerkt in een kast.Kom gerust eens kijken in onze showroom. Aan de hand van uw wensen en ideeën geven wij u een passend en betaalbaar advies. De koffie en thee staat klaar."

Icar Keukens, Kruisstraat 1A, Herveld.

Laatste tickets Q-music in De Buitenpoort

(foto: Benno Arends)

HUISSEN - Weet je nog, de vorige keer toen je niet bij de Q-music The Party kon zijn in De Buitenpoort in Huissen? Balen hè. Grijp er nou niet wéér naast! Er zijn nog maar enkele kaarten over voor het Vier Uur Fout Feest komende zaterdag (3 november).

Dit is een mooie reminder voor jullie. Het bordje 'vol' gaat namelijk steevast op de deur van De Buitenpoort als Q-music in the house is. Met bekende dj's, een indrukwekkende dj-booth van 18 tft-schermen voor video en visuals, een leddecor met bigscreens en tal van give-aways staat
Q-music The Party garant voor een wervelend feest. Een show die zijn gelijke niet kent. En daarom altijd een uitverkocht huis in Huissen en een topsfeer.

Zo ook komende zaterdag tijdens het Vier Uur Fout Feest. Aanvang: 21.00 uur. Entree: tien euro (18+), bestel de laatste tickets via www.debuitenpoort.nl. Wees snel, want op is op en dit feestje wil je niet missen.

17 / 32

18 / 32

19 / 32

20 / 32

21 / 32

Verkoop van WeverStaete Huissen start op 3 november Wonen met weids uitzicht

HUISSEN - De unieke plek op de hoek van de Weverstraat en de Rijnstraat in Huissen krijgt een prachtige bestemming. Begin 2019 start de bouw van WeverStaete, vanaf 3 november gaan de luxe appartementen en penthouses in de verkoop.

Het karakteristieke, duurzame pand heeft op de begane grond een royale bedrijfsruimte. De drie verdiepingen daarboven bestaan uit luxe appartementen en penthouses met een weids uitzicht.

De eerste en tweede verdieping tellen samen acht ruime appartementen. De bovenste verdieping heeft twee luxe penthouses. De appartementen zijn voorzien van een balkon met uitzicht over de groene uiterwaarden. De penthouses hebben buitenruimtes aan beide zijden, met uitzicht over stad én natuur.

Unieke locatie

WeverStaete verrijst op een unieke locatie. Het luxe wooncomplex ligt aan de rand van Huissen, nabij prachtig natuurgebied. Het stadscentrum ligt op een steenworp afstand.

Duurzaam wonen

Het pand wordt duurzaam en met het oog op de toekomst gebouwd: compleet gasloos. Warmte wordt opgewekt door lucht-waterpompen en zonnepanelen leveren stroom.

Bouwplan

Na jarenlange plannenmakerij legde de cultuurhistorische rapportage van SteenhuisMeurs uiteindelijk de basis voor de bouw van dit appartementencomplex. Van Wijk Vastgoed en De Jong & Lafeber Architecten ontwikkelden vervolgens in samenspraak met de gemeente dit mooie definitieve plan.

Interesse? Op zaterdag 3 november start de verkoop van de appartementen en penthouses. U bent van 12.00 tot 14.00 uur welkom in het kantoorgebouw Quadrant A15 aan de Primulalaan 2a in Huissen.

Neem contact op met Open Makelaars uit Arnhem via 026 7502750 of ga naar www.weverstaete.nl. Wees er snel bij!

Weer Brei & Haakcafé Kids

BEMMEL - Vind je breien of haken leuk of wil je het leren? Kom dan woensdagmiddag 7 november van 13.30-15.00 uur naar het Brei & Haakcafé Kids in Bemmel en neem gezellig je vriendje of vriendinnetje mee.

Gerrie en Tanja, twee enthousiaste vrijwilligers, kunnen je van alles leren. Een leuke knuffel haken, iets decoratiefs voor je kamer maken of andere leuke zaken. Als je zelf een leuk idee hebt is dat ook goed. Kom naar de Kidsclub, drink een glaasje limonade mee en ga lekker creatief aan de slag. Wel graag van te voren aanmelden bij het meldpunt 088 2552555 of mail naar schlutergerrie2@gmail.com (dat kan ook een van je ouders voor je doen).

Dan kan je moeder even rustig boodschappen doen bijvoorbeeld, een kijkje nemen bij Over & Weer kledingruil of gewoon kijken wat jij maakt!

De Kidsclub is weer op woensdag 7 november. Daarna om de veertien dagen bij Stichting Welzijn Lingewaard aan de Cuperstraat 9 in Bemmel. Ook kun je een strippenkaart kopen.

Brei & Haakcafé Kids is bij Stichting Welzijn Lingewaard, Cuperstraat 9 in Bemmel en kost inclusief limonade) twee euro.

DA terug in Lingewaard

LINGEWAARD - Het beste van D.I.O. en DA onder een dak. Op 1 november aanstaande heropenen de D.I.O. drogisterijen in Lingewaard haar deuren als DA drogisterij. Sinds vorig jaar zijn D.I.O. en DA drogisterijen samen verder gegaan onder de DA-vlag. Hoog tijd dus voor de winkels die voldoen aan het nieuwste van de DA-formule en het beste van D.I.O. en DA onder één dak te herbergen.

Ruim en uniek assortiment. In deze ruime, rolstoelvriendelijke winkels vind je alles wat je zoekt en meer. Natuurlijk koop je hier je vertrouwde drogisterijproducten, maar dat is lang niet alles. Je kunt hier pasfoto's laten maken die geschikt zijn voor officiële documenten. Vanzelfsprekend ben je hier ook op het juiste adres voor goed advies omtrent gezondheid en persoonlijke verzorging. En wat te denken van de voordelige kwaliteitsbrillen van Eyelove, met gratis oogmeting, verkrijgbaar bij DA Bemmel.

De medewerkers volgen regelmatig producttrainingen en houden de vakliteratuur bij; zijn daardoor altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van huidverzorging, schoonheid en gezondheid. Geen vraag is hen te gek en goed luisteren is hun vak. Hun motto is dan ook: Alleen door goed te luisteren, krijg je als klant het beste advies!

Kijk op onze facebookpagina's voor de leuke demonstraties visagie, manicure, suikerontharen. Ook hebben de DA drogisterijen drie dagen lang 25% openingskorting en is er elke dag een kassabonverlotingsactie.

Kom je op donderdag 1 november ook langs om samen met ons de deuren van onze drogisterij feestelijk te openen? Voor de eerste 100 klanten is er een verrassing.

Tot ziens bij DA drogisterij Carla in Gendt en DA drogisterij Van Appeldoorn in Bemmel.

Sponsor bedankt!

(foto: FunCkSterrShoots)

BETUWE - De organisatie van het evenement The Island 2018 wil de transport bedrijven P Derks uit Bemmel en Janco Visser uit Gendt van harte bedanken voor de transport van de Stuart Tank.

Zij hebben deze tank geheel kosteloos opgehaald en teruggebracht voor ons evenement in Heteren. Deze tank was onderdeel van 30e Corps wat in 1944 van de Belgische grens tot in de Betuwe gevochten heeft. Bedankt namens de gehele organisatie.

Open Gelders kampioenschap dynamictennis

Open Gelders kampioenschap dynamictennis

GENDT - Op zaterdag 3 november wordt er in Gendt gespeeld om het open Gelders kampioenschap dynamictennis dames- en herendubbel. De wedstrijden beginnen om 9.30 hr. en eindigen om 16.00 hr.

Er wordt in vier klassen gespeeld: dames dubbel leeftijd 55-; damesdubbel leeftijd 55+; herendubbel leeftijd 55-; herendubbel leeftijdsklasse 55+.

Met name bij de heren 55- belooft het een spannend kampioenschap te worden. Hier spelen de geroutineerde koppels als Danny Willems-Niek Vos uit Rosmalen tegen Wilco van Hal-Eric Wijngaards uit Apeldoorn en Eric Knipscheer-Gert Eeltink uit Aalten. Gendt wordt hier vertegenwoordigt door het koppel Roger Dirix-Ahmed Alshikh, dat pas nieuw is in Gendt.

Bij de heren 55+ zal het kampioenschap waarschijnlijk gaan tussen Woep van Westerveld-Tiemen van Westerveld uit Apeldoorn, Bennie Huiskamp- Harry Breuker uit Lichtenvoorde en Leen Serano-Jan Buitinga uit Deventer. Gevaarlijke outsiders zijn hier Ben Gerritsen-Luuk Meijer uit Gendt.

Bij de dames 55- zijn er jammer genoeg weinig inschrijvingen, hier behoren Monique Kruijs-Anne Selman uit Gendt tot de kanshebbers voor de titel. Bij de dames 55+ is het koppel Doortje ter Beek en Ina Radstake uit Dinxperlo/Aalten favoriet.

Het belooft een mooi toernooi te worden, de entree is gratis en we hopen daarom dat de publieke belangstelling groot zal zijn. Mensen die zich aangetrokken voelen om ook dynamictennis te gaan spelen kunnen zich melden via G.J. Vink: email: driegaarden@hotmail.com of tijdens de lessen.

Op dinsdag- en donderdagmiddag is er nog voldoende ruimte om mee te doen, de eerste vier lessen zijn gratis.

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies en dergelijke hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

SWL organiseert binnenkort weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee: Zaterdag 3 november van 14.00 – 16.00 u in Huissen (Langekerkstraat 15). De data van de andere kernen kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder ’ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien.

Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

Open Gelders kampioenschap dynamictennis

GENDT - Op zaterdag 3 november wordt er in Gendt gespeeld om het open Gelders kampioenschap dynamictennis dames- en herendubbel. De wedstrijden beginnen om 9.30 uur en eindigen om 16.00 uur.

Er wordt in vier klassen gespeeld: dames dubbel leeftijd 55-; damesdubbel leeftijd 55+; herendubbel leeftijd 55-; herendubbel leeftijdsklasse 55+.

Met name bij de heren 55- belooft het een spannend kampioenschap te worden. Hier spelen de geroutineerde koppels als Danny Willems-Niek Vos uit Rosmalen tegen Wilco van Hal-Eric Wijngaards uit Apeldoorn en Eric Knipscheer-Gert Eeltink uit Aalten. Gendt wordt hier vertegenwoordigt door het koppel Roger Dirix-Ahmed Alshikh, dat pas nieuw is in Gendt.

Bij de heren 55+ zal het kampioenschap waarschijnlijk gaan tussen Woep van Westerveld-Tiemen van Westerveld uit Apeldoorn, Bennie Huiskamp- Harry Breuker uit Lichtenvoorde en Leen Serano-Jan Buitinga uit Deventer. Gevaarlijke outsiders zijn hier Ben Gerritsen-Luuk Meijer uit Gendt.

Bij de dames 55- zijn er jammer genoeg weinig inschrijvingen, hier behoren Monique Kruijs-Anne Selman uit Gendt tot de kanshebbers voor de titel. Bij de dames 55+ is het koppel Doortje ter Beek en Ina Radstake uit Dinxperlo/Aalten favoriet.

Het belooft een mooi toernooi te worden, de entree is gratis en we hopen daarom dat de publieke belangstelling groot zal zijn. Mensen die zich aangetrokken voelen om ook dynamictennis te gaan spelen kunnen zich melden via G.J. Vink: email: driegaarden@hotmail.com of tijdens de lessen.

Op dinsdag- en donderdagmiddag is er nog voldoende ruimte om mee te doen, de eerste vier lessen zijn gratis.

Schoenendoosactie Actie4kids

LINGEWAARD - Ook dit jaar doen wij, de protestantse kerk, weer mee aan de Actie4kids waarbij men een of mee. Neem een normale maat schoenendoos en versier of beplak deze met cadeaupapier(doos en deksel apart). Bedenk of je een doos wilt maken voor een jongen/meisje en voor welke leeftijd: 2-4 jaar, 5-9 jaar of 10-14 jaar. Stop alleen nieuwe (of zo goed als nieuwe) spullen in de doos.

Begin met de volgende basisartikelen:
Etui met drie (nieuwe) pennen, drie potloden, puntenslijper, gummetje. Tandpasta, tandenborstel, zeep, washandje.
Schriften en een knuffeltje (heel belangrijk).
Maak een keus uit de volgende spullen, totdat de doos lekker vol is; Schoolspullen: kleurpotloden, kleurboek, liniaal, schrijfblok( geen stiften in verband met uitdrogen) gewone schaar met stompe punt. Toiletartikelen: toilettasje, borstel, kam, spiegeltje, haarspulletjes, sieraden. Speelgoed: popje, autootjes, kleine bal, jojo, knikkers, ballonnen, bellenblaas, muziekinstrumentje, springtouw, spelletje, knutseltjes enzovoort.
Andere artikelen: linnen draagtas, kunststof beker, sokken, ondergoed, pet, T-shirt of andere kleding, slippers, kleine handdoek.
Verwijder plastic verpakkings- materiaal.

Wat mag niet in de doos: snoep of ander eten, oorlogsspeelgoed, spullen met scherpe punten, glas, huishoudelijke artikelen, spullen met batterijen. Geen shampo en douchegel in verband met lekken. Spullen die snel uitdrogen zoals lijm en klei.

Plak de doos niet dicht, maar doe er een (post)elastiek omheen. We willen u vragen om de transportkosten (á 5,00 euro) te delen met ons. Doe het geld (2,50 euro) in een envelop en lever het samen met de doos in op onderstaand adres: Mevrouw I. Kuik-Moed Oosteind 8, Bemmel; Telefoon 0481 463507 (inleveren kan tot en met 8 december).

Maria-viering in parochie Maria Magdalena

Grot van Massabielle Lourdes. (foto: Jalune)

BETUWE - Op woensdag 14 november is er om 19.00 uur een Maria viering voor de parochianen uit de gehele parochie Maria Magdalena.

De Maria-viering zal plaats vinden in de OLV ten Hemelopneming Langekerkstraat 10a in Huissen. Diaken Ronald Heinen is voorganger. Het koor Exotherm onder leiding van Regina Peek-Dominicus zal de zang verzorgen. Na de viering is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie of thee. Allen zijn van harte uitgenodigd.

Nieuwe fiets- en wandelroute in en om Doornenburg

Uitreiking eerste exemplaar 'Rondje Doornenburg aan wethouder Theo Janssen. (foto: Werkgroep Doornenburg) Foto: Werkgroep Doornenburg

DOORNENBURG - Wilt u in een mooie omgeving fietsen en wandelen? Dat kan sinds kort in en om Doornenburg met de historische fiets- en wandelroute 'Rondje Doornenburg'.

Maandag 22 oktober heeft de Werkgroep namelijk het eerste exemplaar van 'Rondje Doornenburg' uitgereikt aan wethouder Janssen. Rondje Doornenburg neemt u mee langs alle gemeentelijke monumenten en Rijksmonumenten van het dorp, die gelegen zijn in het unieke rivierengebied bij de splitsing van Waal en Rijn. Het boekje telt 28 pagina’s en heeft veel foto’s en toelichting van ieder pand en object.

Verder staan er een duidelijke plattegrond en een routebeschrijving in. Op de plattegrond zijn naast de route ook de rustbankjes in en om het dorp weergegeven om heerlijk te gaan zitten en te genieten van de omgeving… De route is samengesteld door de werkgroep Doornenburg in samenwerking met de Historische Kring Doornenburg. De layout van het boekje en drukwerk is verzorgd door Drukwerk ABC uit Doornenburg.

Het boekje zal binnenkort te koop zijn bij diverse horecabedrijven en campings. Voor nadere informatie of vragen kunt u mailen naar het algemene mailadres van de werkgroep Doornenburg: secretariaat@werkgroepdoornenburg.nl.

Allerzielenviering Huissen

HUISSEN - Vrijdag 2 november wordt in de stadsparochiekerk aan de Langekerkstraat in Huissen de jaarlijkse Allerzielenviering gehouden. De dienst staat in het teken van verlies.

Tijdens deze viering worden met name de overledenen in het afgelopen jaar in Huissen Stad en Huissen Zand binnen de parochie H. Maria Magdalena herdacht. Iedereen is welkom tijdens deze dienst die begint om 19.00 uur.

Zondag 4 november zullen de graven op de openbare begraafplaats De Hoeve worden gezegend. Pastor Peters zal vanaf 16.00 uur het samenzijn in de Zandse kerk aan de Van Wijkstraat inleiden. Aansluitend vindt de zegening op de begraafplaats De Hoeve plaats.

Sponsor bedankt!

HUISSEN - Dank jullie wel catering Intermezzo voor de heerlijke gesponsorde ijsjes aan de bewoners van De Bloem (Sancta).

Een dankbare blije dochter.

Fly Drive service Portugal met CO-BUS Buscamper Verhuur Wintervakantie met een lentegevoel

OOIJ – Heleen en Arnold richten zich weer op de verhuur van hun buscampers in Portugal en zuid-Spanje tijdens de wintermaanden.


Met een buscamper van Co-Bus kun je vanaf airport Faro-Algarve Portugal (Fly Drive service) je vakantie beginnen zonder eerst een lange rit naar het zuiden te moeten maken. Op airport Faro staan Heleen en Arnold klaar met een volledig ingerichte buscamper, alleen een koffertje met persoonlijke zaken hoef je mee te nemen.

De Algarve leent zich goed voor een vakantie of overwinteren in de wintermaanden. De weersomstandigheden zijn als in de lente in Nederland. Je kunt oude stadjes als Lagos, Faro, Tavira of Silves bezoeken. Houd je meer van wandelen dan bieden de rotskusten en natuurreservaten in de Algarve daar voldoende gelegenheid toe. Ook de Alentejo met z'n rijke historie en de ruige zuidwest kust van Portugal zijn de moeite waard om te bereizen. Zuid-Spanje ligt ongeveer 70 kilometer van Faro. Heb je meer tijd, dan kun je een rondreis maken vanuit de Algarve naar zuid Spanje, Sevilla, Huelva en Merida en daarna via de Alentejo weer afzakken naar de Algarve.

Zin in vakantie in de wintermaanden of overwinteren met een buscamper? Kijk op de website co-bus.nl bij Portugal/Overwinteren of bel Co-Bus / Heleen en Arnold voor meer informatie (06 12403209).

Twintig procent korting Dolle Sintdagen van Top1Toys in Bemmel

BEMMEL - Evenals voorgaande jaren heeft Top1Toys Bemmel ook dit jaar voor haar klanten weer een speciale Sintaktie. Aankomende donderdag 1 en vrijdag 2 november wordt er eenmalig twintig procent korting verstrekt op de aankoop van alle artikelen (met uitzondering van lopende acties en boeken).

De winkel is recentelijk vernieuwd ingericht. De toonbank is verplaatst, de speelgoedartikelen anders gesorteerd en ook is de winkelverlichting compleet vernieuwd en is led-verlichting aangebracht. Dit alles heeft geleid tot een ruimtelijkere winkel met meer overzicht voor de klanten.

Voor de komende Sintperiode hebben Esther en Sanne vooral veel aandacht besteed aan speelgoed in de meer betaalbare prijsklasse. In de winkel zijn deze artikelen duidelijk te onderscheiden door de etiketteringen 'Budget' en 'Actie'. Hierdoor zullen klanten makkelijker hun weg weten te vinden naar leuke Sintkado's.

Top1Toys brengt jaarlijks een Sintboek uit en liefhebbers die dit boek niet thuis hebben ontvangen, kunnen deze tevens bekijken op de website www.top1toysbemmel.nl en natuurlijk kan het boek ook afgehaald worden in de winkel. Zo blijft Top1Toys tijdens de feestmaanden de nummer 1 in speelgoed en zal de winkel in Bemmel voor de Sint als vanouds een leuke, gezellige en goedkope speelgoedwinkel zijn.

Rens Kroes, zus van Doutzen, signeert haar nieuwste boek Bruna Huissen verleidt lifestylegoeroe

Bruna Huissen heeft Rens Kroes gestrikt voor een speciale signeersessie van haar nieuwe boek ‘Rens – Mijn lifestyle guide’. Op zondag 4 november in Café Nr. 5 in Huissen (foto: management Rens Kroes)

HUISSEN - Ze bracht al een reeks kookboeken uit, want food is haar passie. Maar in haar nieuwste boek 'Rens - Mijn lifestyle guide' gaat Rens Kroes een grote stap verder. Bruna Huissen heeft de lifestylegoeroe van de lage landen weten te verleiden om naar Huissen te komen. Op zondag 4 november is in Café Nr. 5 op de Markt een speciale signeersessie.


Vanaf 14.00 uur is de hippe horecazaak tegenover Bruna Huissen de locatie voor de zogeheten Meet, Greet & Eat met Rens Kroes. De hapjes en gerechten uit haar nieuwste boek 'Rens – Mijn lifestyle guide' worden ter plekke bereid door chef Gerie en zijn team van Café Nr. 5 en kunnen, uiteraard, geproefd worden. Ook zal de blonde Friezin volop over haarzelf, haar leven en haar nieuwste boek vertellen.


,,Na een reeks kookboeken is het geen verrassing dat food mijn passie is. Maar voor een écht gezond en gelukkig leven zijn meer factoren belangrijk. Naast (gezonde) voeding zijn ook positief denken en ontspanning in een gebalanceerde levensstijl. Net als voldoende beweging, een fijne woonomgeving en aandacht voor de planeet.'' Rens neemt de bezoekers van de speciale signeersessie dan ook mee in haar bewuste, positieve levensstijl.


Sport en edelstenen
Haar nieuwste boek is een echte inspiratiegids, met uiteraard veel (Power)foodrecepten. ,,Maar ik deel ook recepten voor de lekkerste oliën, body scrub, deodorant én zelfs homemade wasmiddel en vaatwastabletten.'' Schaf het boek aan op zondag 4 november. Laat deze lifestylegoeroe van de lage landen er dan meteen haar handtekening en een persoonlijke boodschap in schrijven. Als
cadeau voor jezelf of voor een geliefde.


De speciale signeersessie wordt vervolmaakt door de uitleg over de (helende) werking van edelstenen door Cindy Kousbroek én door sport work-outs van fitnesscoach Evert van der Zee. Last but not least, mooie woorden van Rens' zus Doutzen: 'Ze inspireert mij altijd met haar positieve kijk op het leven. Voor iedereen die op zoek is naar balans, is dit een must read.'

BUas studenten onderzochten als pilot hoe Bemmel winkelt Werken aan sfeerbeleving in winkelgebied Bemmel

De 'kijkdoos' op de markt in Bemmel. (foto: Pimm Terhorst) Pimm Terhorst

BEMMEL - Winkeliersvereniging Bemmel en gemeente Lingewaard slaan de handen ineen. Opnieuw hebben zij de samenwerking gezocht tussen winkeliers, gemeente en hogescholen. Studenten kregen zo de kans in de praktijk te ervaren wat het effect van een zogeheten ‘interventie’ in de openbare ruimte kan zijn op gedrag van gebruikers en op de levendigheid in een gebied.

Studenten is uit hun observaties gevraagd een concreet advies te schrijven aan de winkeliersvereniging Bemmel en gemeente Lingewaard omtrent de leefbaarheid in het centrum van Bemmel. Dit kan winkeliers en gemeente nieuwe inzichten opleveren.

Winkelend publiek kan door middel van zogeheten interventies worden geprimed om bijvoorbeeld groente en fruit te kopen. Is dit echt zo’n appeltje-eitje? Volgens de theorieën wel, maar 86 gemotiveerde studenten van de Breda University of Applied Sciences (BUas) kwamen dit in de praktijk onderzoeken. De BUas-studenten hebben door observatie gekeken in hoeverre interventies als een rode (in dit geval blauwe) loper, een ‘kijkdoos’ (vitrine met dagaanbiedingen van winkeliers) en/of beelden van een specifieke routing door Bemmel van invloed zijn op het gedrag en de beleving van het winkelend publiek. Een mooie pilot in en voor onze gemeente die handvat kan geven voor verdere samenwerking tussen winkeliers, hogescholen en gemeente!

Ze zijn er weer!

"Wij nodigen u uit om een kijkje te komen nemen in onze sfeervolle winkel", aldus Erik Kersten en Annelies Peelen.

GENDT - Het seizoen voor die prachtige bloemen in rood, wit, roze of meerkleurig is begonnen. Daarom is de Amaryllis Winkel weer open en kunt u de steel of bol kersvers rechtstreeks uit eigen kassen van de kwekerij kopen. Vers van de speciaalkweker: meer kwaliteit is er niet!

De Amaryllisstelen zijn per stuk te koop. Je bepaalt zelf hoeveel je er wilt hebben en in welke kleur, elke combinatie is mogelijk. Stel je eigen boeket samen of zet de stelen thuis in een hoge vaas met alleen wat water en al vlot lopen de knoppen uit om u op een prachtige bloemen te trakteren.

"Bollen koopt u bij ons voorzien van een waxlaag", zegt Annelies Peelen, deze waxlaag beschermt niet alleen de bol, maar zorgt er ook voor dat u er geen omkijken meer naar heeft qua verzorging. Zelfs water geven is niet nodig. De waxbollen zijn verkrijgbaar in scala van kleuren waaronder rood, wit, goud, zilver, naturel, meerkleurig en veel meer. Bovendien zijn ze voorzien van een ringstandaard, waardoor u ze overal kunt neerzetten of verwerken in een bloemstuk. Kijk in onze winkel ook naar tal van fraaie Amaryllis-cadeau, ideeën, nu in herfstsferen maar en binnenkort in kerstsferen.

Amaryllisstelen en -bollen doen het het best bij kamertemperatuur en bloeien ook prima bij minder licht. Zet ze alleen niet te dicht bij de verwarming. Geen voeding of verzorging nodig.

De Amaryllis Winkel is gevestigd aan de Langstraat 229a in Gendt en is vanaf nu tot half februari geopend van maandag tot en met vrijdag van 10.00 uur tot 17.00 uur en zaterdag van 09.00 uur tot 16.00 uur. Voor meer informatie bezoek onze website kunt u onze website bezoeken www.amarylliswinkel.nl.

Collecte Alzheimer

LINGEWAARD - De collecteweek Alzheimer Nederland is van 5 - 10 november.

In de week van 5 tot en met 10 november vindt de collecte van Alzheimer Nederland plaats. In Bemmel gaan zo’n 60 collectanten de straat op om geld in te zamelen. Dit jaar beschikken enkele collectanten over een collectebus waarmee u kunt pinnen!

Ook vorig jaar heeft het Alzheimer Nederland aan aandacht niet ontbroken. Er zijn grote stappen gezet in het beter bespreekbaar maken van de ziekte en de zorg voor mensen met dementie. Alzheimer Nederland is blij met deze aandacht. Het geeft ons de kans om aan een groter publiek te vertellen over het belangrijke werk dat Alzheimer Nederland doet. En we hebben de steun van de Nederlandse bevolking hard nodig.

Alzheimer Nederland werkt aan een oplossing voor dementie, nu en in de toekomst. "We werken aan een wereld waarin perspectief kan worden geboden, zelfs in de zwaarste omstandigheden. Waarin mantelzorgers worden geholpen met hun zorg en zorgen, we meer aandacht hebben voor elkaar en waarin we steeds dementievriendelijker worden. De collecteweek is een prachtig moment om hier bij stil te staan. We hopen natuurlijk op een zo hoog mogelijke opbrengst, zodat we nog meer ondersteuning kunnen bieden. Alzheimer Nederland is ontzettend trots op iedereen die ons bijstaat. Iedere stap die wordt gezet, helpt ons verder in de goede richting. Mocht u ons willen ondersteunen, bedenk dan dat we blij zijn met iedere vorm van hulp."

Tweede limietwedstrijd voor De Ward

BEMMEL - In Nijmegen heeft De Ward met 25 zwemmers deelgenomen aan de tweede Limietwedstrijd Korte Baan. Zij verbeterden 56 persoonlijke records en werden driemaal eerste.

Mick Schüssel kwam op maar liefst vijf afstanden tot een verbetering van zijn persoonlijk record. Marijn Baas, Twan van Engen en Jon de Wit verbeterden zich op vier afstanden. Drie verbeteringen van hun persoonlijke record was er voor Claudia van Grevenbroek, Eline van Kempen, Liz Veltman, Nienke de Vos, Dominique van Grevenbroek, Mick van Kempen en Cas Polman. Léon van Grevenbroek, Cas Prinse, Mies de Wit, Eline Baas, Esmee Kok, Noor Polman en Inge Ruisch waren goed voor twee persoonlijke verbeteringen. Sanne van Konijnenburg, Mila Otten, Lyn Verhoeven en Stephan van Grevenbroek kwamen op één afstand tot een verbetering van hun persoonlijk record.

Thomas Bergmans en Lyn Verhoeven deden voor het eerst mee op de 200m vrije slag. Anniek Takken en Ilse Molthoff kwamen ieder uit op drie afstanden.

Sanne van Konijnenburg werd tijdens deze wedstrijd eerste op de 200m schoolslag. Thomas Bergmans was de snelste op de 50m vlinderslag. Mick van Kempen tikte als eerste aan op de 400m vrije slag.

Filosofisch Café in Gendt

GENDT - Op vrijdagavond 2 november vindt een bijeenkomst van het Filosofisch Café in Gendt plaats. De bijeenkomst zal zijn in café De Klok, Markt 1, en begint om 20.00 uur. Zoals de naam al doet vermoeden, is het 'Filosofisch Café' een bijeenkomst waarin van gedachten gewisseld wordt aan de hand van filosofische maar ook actuele onderwerpen.

Het Filosofisch Café in Gendt is een initiatief van de protestantse gemeente Gendt-Doornenburg. Op vrijdag 2 november zal Peter Nissen de avond inleiden. Hij zal dan spreken over het thema ‘Zin zoeken, zin geven, zin ontvangen’. Nissen is predikant in de remonstrantse gemeente Oosterbeek en hoogleraar Spiritualiteitsstudies aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. In dat verband houdt hij zich veel bezig met vragen rond zingeving. Wat is zin eigenlijk? Hoe belangrijk is het voor mensen om de zin of betekenis van het leven te zien? Is zin iets dat je zelf kunt maken? Of kun je zin ook ontvangen?

Voor de organisatie van de avond is het prettig als je je aanmeldt bij Robbert Bakker (06 53124112 of email: robbert@hesticare.nl). Besluit je vlak van tevoren te komen, dan ben je net zo welkom. Allen uitgenodigd!

'Baba oluwa oshe': IKC Het Drieluik in Afrikaanse sferen!

Afrika-expositie Sol. (foto: Brenda van de Brink)

LINGEWAARD - Zingen, dansen en trommelen op de Djembé, de leerlingen van groep 7 en 8 van IKC Het Drieluik waanden zich de afgelopen weken in Afrika.

Voor het aardrijkskundethema van ‘4xWijzer’ hebben de leerkrachten in samenwerking met meneer Capel van Stichting Ontwikkelingssamenwerking Lingewaard, de SOL, Afrika de school in gehaald!

Djembé workshop. (foto: Brenda van de Brink)

Bij de opening van het thema was de bovenbouwhal omgetoverd tot een echt Afrikamuseum. Je kon er informatie lezen, kleding passen, foto´s en heel veel voorwerpen bekijken terwijl de Afrikaanse muziek je écht mee op reis nam. Tijdens de lessen leerden de leerlingen over verschillende geloven, kleding en uniformen en over hoe kinderen in Afrika spelen. Via de SOL konden hierbij mooie leskisten met Afrikaanse voorwerpen gebruikt worden.

Het thema werd afgesloten met een kleedjesmarkt. De leerlingen hadden instrumenten, schilderijtjes, schaaltjes en sieraden in Afrikaanse stijl gemaakt. De opbrengst van162 euro is voor het project in Babati, Tanzania. Hier werkt de SOL met de lokale bevolking samen om een nieuwe school te bouwen:. de Nakwa Secondary School.

Eerste editie jongerenfeest Blitzz! succesvol!

Optreden Nigel Sean. (foto: Misha Yazvin)

HAALDEREN - Vrijdag 12 oktober was het dan zover, de eerste editie van jongerenfeest Blitzz! Met optredens van onder andere Mauro, Gekkenhuys en Nigel Sean was deze vuurdoop een waar succes.

Jongeren uit Lingewaard en omstreken kwamen naar Haalderen om te dansen in De Kolk. ‘Het mooiste feestje ooit’, was een van de vele uitgelaten reacties. Ook de artiesten waren enthousiast over het feest. Voor de jongerenwerkers van Stichting Welzijn Lingewaard en de jongeren, ofwel team Blitzz!, was dit precies waarom ze hier maandenlang hard aan gewerkt hebben.

Echter kon dit niet zonder de ondersteuning vanuit zoveel betrokkenen uit de gemeente. Allereerst was het zonder de hulp van de Kolk niet gelukt, zij hebben de locatie en het personeel voor Blitzz! beschikbaar gesteld. Daarnaast was er de financiële ondersteuning van bijna alle wijkplatforms, wat maakte dat het een feest werd voor en van iedereen binnen de gemeente. Ook het fonds Ik ben Geweldig droeg bij met een donatie van 1000 euro!

En last but not least, de enorme inzet van alle vrijwilligers. Oudere jongeren (bekend vanuit jongeren- en straatcoaching) kwamen helpen, moeders van jongeren en lid van wijkplatform Haalderen stonden paraat en zelfs uit de politiek kwam een helpende hand, Douce Endlich en een vriendin waren er ook bij.

Team Blitzz! gaat zich beraden over een volgende editie. Jongeren die mee willen denken en doen zijn van welkom om zich aan te sluiten. Meld je aan via Instagram: blitzz.swl of app naar Jim Dokter op 06 10069372.

Kinderdorp Bemmel was een groot succes

BEMMEL - "Wij kijken als bestuur tevreden terug op een zeer geslaagde editie van Kinderdorp Bemmel. Met 330 deelnemende kinderen, een kleine 200 vrijwilligers en het prachtige zomerse weer in de herfstvakantie, kon er eigenlijk al niets meer mis gaan."

Gezien het thema 112, was iedereen al voorbereid op een Kinderdorp vol spektakel. En met de bouw van de meest fantastische hulphutten, een demonstratie met politiehonden, de gewonnen race tegen de klok en de bezoekjes van alle hulpdiensten is dat zeker gelukt. Bemmel mocht daar op vrijdagochtend een beetje van meegenieten met de vossenjacht in het centrum, waar soms niet van echt te onderscheiden hulpverleners, maar ook criminelen en slachtoffers voor wat rumoer zorgden.

"Onze grote dank gaat uit naar de Lingewaardse hulpdiensten, waaronder brandweer, handhaving en de wijkagenten. Zij vormden een prachtige aanvulling op ons thema. Tot slot nog een warm dankjewel aan alle sponsoren die ons wederom aangenaam verrast hebben met al hun gulheid voor de deelnemende kinderen. Wij maken ons op voor volgend jaar, het 10-jarig jubileum van Kinderdorp Bemmel. Wij hopen iedereen dan weer te mogen begroeten op ons Kinderdorpterrein aan de Sportlaan in Bemmel en beloven jullie nu alvast dat we er een spetterende editie van zullen gaan maken!"

b.o.d. De Sprinters timmert aan de weg in Duitsland

Rothaartsteig Marathon. (foto: b.o.d. De Sprinters)

LINGEWAARD - Een groep hardlopers van b.o.d. De Sprinters reisde 20 oktober af naar het Sauerland voor de Falke Rothaarsteig-marathon.

De route van 22 kilometer voerde door een prachtig, heuvelachtig landschap. Mooi weer, veel gezelligheid en nog een goede prestatie ook: nadien bleek dat b.o.d. de Sprinters als nummer 2 in het verenigingsklassement was geëindigd. Een mooi resultaat waar de vereniging trots op is!

28 / 32

Yeah Abraham uh Howie
1 November 50 jaar!

Dikke kus van us x

Hiep hiep hoera!
Mieke wordt 5 november 80 jaar!
Van harte gefeliciteerd!

Kinderen en kleinkinderen xxx

Het is bijna niet te zien maar onze Sabrina is 3 november 4×10.

Dikke kus van alles wat je lief is ?

'Hiep hiep hoera!
29 oktober waren onze ouders Cees en Gerjo 25 jaar een paar!
Nog gefeliciteerd! Liefs Lisa en Rik

Hiep hiep hoera
Sanne, de voetbal ster
wordt 4 november
18 jaar
Lieve meid, gefeliciteerd
Opa's + Oma's xxx

Hiep hiep hoera,
deze lieve meid wordt 3 november
16 jaar!

Liefs van opa&oma, papa, mama&Kim

Hoera Omi is 90 jaar!!!!
Gefeliciteerd lieverd!
Wat hebben we samen een fijn feest gehad.
Xxxx van ons allemaal!

'Ik kan uw hulp ontzettend goed gebruiken!'

BEMMEL - Vorig jaar en ook dit jaar heeft het Alzheimer Nederland aan aandacht niet ontbroken. Het geeft ons de kans om aan een groter publiek te vertellen over het belangrijke werk dat Alzheimer Nederland doet.

Alzheimer Nederland werkt aan een oplossing voor dementie, nu en in de toekomst. "We werken aan een wereld waarin perspectief kan worden geboden, zelfs in de zwaarste omstandigheden. Waarin mantelzorgers worden geholpen met hun zorg en zorgen, we meer aandacht hebben voor elkaar en waarin we steeds dementievriendelijker worden. Alzheimer Nederland zoekt collectanten. Helpt u mee om dit jaar minstens zoveel op te halen voor een toekomst zonder dementie. Wilt u ook uw steentje bijdragen door mee te helpen als collectant of heeft u een mooie plaats waar de collectebus een week mag staan? Al meer dan tien jaar werk ik bij verpleeghuis De Lingehof in Bemmel. Ik heb alle dagen contact met dementerende ouderen en weet als geen ander hoe heftig deze ziekte is. Niet alleen voor deze kwetsbare ouderen, maar ook voor de naasten. Je wenst het niemand toe. Om die reden zet ik mij al een aantal jaren voor honderd procent in voor deze collecte. Het is belangrijk dat er veel geld is voor onderzoek, maar ook voor informatie en steun voor de mensen die ermee te maken hebben. Evenals voorgaande jaren heb ik het doel om bij ieder huis in Bemmel aangebeld te hebben met een verzoek om een donatie ten bate van Alzheimer Nederland. Helaas kan ik dat niet alleen en hoop ik van harte dat u mij een aantal uurtjes wilt helpen. U kunt zich opgeven bij Bianca van Brandenburg, coördinator collecte collectebemmel@gmail.com of 06 83212345."

Kinderkleding- en speelgoedbeurs

DRIEL - Op zaterdag 10 november wordt er door Kledingbeurs Driel voor de tiende keer een najaarskinderkleding- en speelgoedbeurs georganiseerd. Met hulp van vele vrijwilligers wordt er weer een mooie beurs van gemaakt.


De beurs vindt plaats van 9.00 tot 12.00 uur in de sporthal van zalencentrum De Oldenburg, Hofplein 1 in Driel. Voor een klein prijsje kunt u winter kinderkleding speelgoed, verkleedkleding, dvd`s, cd`s, boeken, gezelschapsspellen, babyartikelen en schoenen aan.
Boven op de genoemde prijzen wordt vijftien procent extra berekend voor alle onkosten. Pinnen is niet mogelijk.

De toegang is gratis. Er mogen geen (hand)tassen, buggy`s, maxi cosi`s, draagzakken mee naar binnen. Dus portemonnee of geld in de broekzak; u ontvangt bij binnenkomst van ons een bigshopper. Na het shoppen levert u de bigshopper weer in en ontvangt u (indien gewenst) gratis een tas om uw gekochte spullen mee naar huis te nemen.

Deelneemsters gezocht voor kunstproject met Nieuwe Nederlanders!

BEMMEL - Open Academie Lingewaard in Bemmel start binnenkort met een bijzonder kunstproject: Samen Uit, Samen Thuis. Zij werkt hiervoor samen met ontwerpster en handlettering-specialiste Ingeborg Kaandorp van 'Bij Ingeborg'.

Het gaat een bijzonder project worden! Gedreven door nieuwsgierigheid naar en oprechte interesse in de moeders van vluchtelingengezinnen, gaat Ingeborg op zoek naar hun verhaal. Wat drijft deze dappere vrouwen? Wat hebben zij meegemaakt, wat is hun talent en hoe kunnen zij hun nieuwe Thuis nog mooier maken? En waarom zien we ze zo weinig? Deze zoektocht wordt verrijkt met de gelijkwaardige deelname van autochtone vrouwen uit Lingewaard. Met het samenbrengen van deze dames wil Ingeborg bruggen bouwen, wederzijds begrip stimuleren en deze fantastische vrouwen een 'podium' geven!

Het project is opgebouwd uit circa zes wekelijkse bijeenkomsten van twee uur en start op vrijdag 9 november om 10.00 uur. Er wordt onder begeleiding gewerkt vanuit conversatie, handlettering, fotografie en mixed media en dit alles gaat uitmonden in een prachtige expositie!

Er is nog plaats voor een aantal creatieve en enhousiaste deelneemsters, zowel Nederlandse als 'Nieuw-Nederlandse'. Voor meer info of aanmelden: mail naar welkom@bijingeborg.nl. Er is subsidie verleend, daarom is de deelname gratis, maar niet vrijblijvend!

Wil je 's avonds wandelen in een groep?

Wandelaars lopend vanaf de Teselaar in Bemmel. (foto: Marleen Wegh)

BEMMEL - Heb je zin om te gaan wandelen maar dan wel in een groep? Goed nieuws! Bemmel heeft er een ‘nieuwe’ wandelgroep bij. Op dinsdagavond wordt om 18.30 uur gewandeld vanaf De Teselaar.

Helemaal nieuw is de wandelgroep niet. De wandelaars hebben deelgenomen aan de Nationale Diabetes Challenge en wandelen nu vrolijk door op dinsdagavond. Ze zouden het leuk vinden als meer mensen uit de omgeving zich aansluiten bij de wandelgroep. De enige voorwaarde om mee te doen is dat je in staat bent om ongeveer een uur te wandelen. Op de meeste avonden wordt er gelopen in twee groepen; een snelle en ‘normale’ groep. Zo kan iedere wandelaar in zijn of haar eigen tempo lopen. Wandel je al ergens anders en wil je een extra keer in de week lopen? Ook dan ben je natuurlijk welkom!

Wandel je mee? Zorg dat je dinsdag om 18.30 uur klaarstaat, adres: Teselaar 6, Bemmel. Wil je wandelen in Bemmel maar vind je een uur te lang, stuur dan een mail naar Quint van de Ven Sport- & Cultuurcoach bij Stichting Welzijn Lingewaard: q.vandeven@swlingewaard.nl of neem contact op via: 06 13966536.

Subsidie voor Noaberschap Lingewaardse burger

Projectleider Ben Platenkamp

LINGEWAARD - De gemeente heeft een subsidie-aanvraag van SNL voor meer aandacht voor Noaberschap gehonoreerd. Noaberschap heeft SNL vertaald als burgerparticipatie op straat- en pleinniveau.

Wat betekent dat? Op allerlei manieren probeert de overheid burgers te betrekken bij wat zich in de eigen woonomgeving afspeelt om zo de sociale samenhang te bevorderen. Dat lukt nog niet zo goed, omdat het nog te vaak wordt gezien als iets 'dat niet van mij is'. SNL wil de bewoners van de Lingewaardse kernen stimuleren projecten te bedenken die men als ‘eigen belang ’ervaart om daarmee de woon- en leefomstandigheden in eigen buurt beter en gezelliger te maken.

Het gaat om korte doorzichtige plannetjes ter verbetering van de eigen woonomgeving. Die plannen kunnen heel divers zijn, zoals een ‘buurttafel’ plaatsen, een speelgelegenheid voor kinderen creëren, de verkeerssituatie verbeteren, de verlichting verbeteren, plaatsen toegankelijk maken voor rolstoelers op kinderen passen, aandacht voor de eenzame in de buurt, een regelmatig terugkerende koffieochtend organiseren et cetera.

Vanaf 1 november start het project. Dan zal gepubliceerd worden in Hét GemeenteNeuws of in Lingewaard Actueel waar en hoe u op eenvoudige wijze aanvragen voor dit project kunt indienen. Gedacht wordt aan projecten die 500 tot 3500 euro kosten. Houdt dus beide plaatselijke kranten goed in de gaten.

Inlichtingen kunt u na 1 november inwinnen bij Ben Platenkamp, projectleider. Telefoonnummer 06 20674426. E-mailadres bplatenkamp@hotmail.com.

Kirsten van Teijn in De Klif

NIJMEGEN-NOORD - Cabaretesk, schaamteloos, onbetaalbaar expressief, en met haar liedjes pakt ze je volledig in! We hebben het over Kirsten van Teijn. Je snapt wel dat we heel blij zijn dat ze vrijdag 2 november naar Nijmegen-Noord komt. Kom je ook?

Over de voorstelling: Als het plaatje maar klopt. Als het gazon maar strak gemaaid is, de ramen blinken en de nieuwe auto precies past bij de kleur van de voordeur. In Nobel vertelt Kirsten met veel humor over een hardwerkend ondernemersgezin achter een gouden façade. Een schaamteloos eerlijk en stijlvol muzikaal programma over hoe we leven in patronen. En hoe onze pogingen om het juiste te doen meestal stranden. Want soms loopt een perfect geplande brunch gewoon tamelijk woest uit de hand. Volgens de Volkskrant heeft Kirsten 'een monumentale zangstem en ongekende flair.' Komen dus!

De voorstelling is op vrijdagavond 2 november en begint om 20.00 uur, entree (inclusief pauzedrankje) 14,50 euro. Meer info en tickets via www.theaterdeklif.nl.

Vlooienmarkt in Westervoort

WESTERVOORT - Zondag 4 november is er van 9 tot 16 uur een leuke grote vlooienmarkt in sportcentrum Sportsplanets De Pals aan Emmerik 5.

Hier wordt weer veel tweedehands, antiek, curiosa, snuiterijen, brocante, huisraad en kleding te koop aangeboden. Leuk voor bezoeker om te komen snuffelen, of als u nog overtollige spullen heeft en wilt u deze te koop aanbieden: huur dan ook een kraam. De kraam is 4 meter met bovenbouw en kost 25 euro. Een grondplaats van 6 meter kost 15 euro. Te bestellen via www.animo-vlooienmarkten.nl of 06 39108152.

De entree voor de markt kost drie euro voor volwassenen, voor 65+ 2,50 euro en kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis. De sporthal zorgt voor de catering.

School's Cool Lingewaard zoekt nieuwe mentoren

LINGEWAARD - School’s Cool Lingewaard zoekt nieuwe mentoren die de uitdaging willen aangaan om kwetsbare, maar kansrijke leerlingen op de basisschool of in het Voortgezet Onderwijs te ondersteunen.

Van deze mentoren wordt gevraagd om wekelijks bij de leerling thuis te komen, om begeleiding te geven bij schoolse zaken, gedurende een periode van zes maanden tot anderhalf jaar. Mentoren werken aan de sociale vaardigheden, oefenen samen met de leerling het rekenwerk, helpen met begrijpend lezen en/ of leren de leerlingen plannen en structureren. Daarnaast werken ze aan het zelfvertrouwen van het kind en geven het succeservaringen. School’s Cool verzorgt dit samen met haar vrijwilligers voor leerlingen vanaf groep 3 tot aan de vierde klas van het Voortgezet Onderwijs.

"De afgelopen jaren hebben scholen in het basis- en voortgezet onderwijs leerlingen aangemeld en zijn wij op zoek gegaan naar vrijwilligers. We hebben al veel leerlingen mogen koppelen aan een mentor. De komende tijd verwachten we nieuwe aanmeldingen van leerlingen. Hiervoor zoeken wij nieuwe vrijwilligers om deze kinderen/ jongeren te kunnen ondersteunen.

Heeft u affiniteit met kinderen of jongeren én heeft u zin en tijd om een kwetsbaar kind te begeleiden? Dan bent u geschikt als mentor van School’s Cool! U kunt zich aanmelden via: info@schoolscoollingewaard.nl of bel: 06 57214070." Meer informatie staat op www.schoolscoolnijmegen.nl.

SWL: Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Maandag 5 november - 17.30 - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Dinsdag 6 november - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 7 november - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 8 november - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Donderdag 8 november - 17.00u - De Tichel, Kolkweg 5a, Haalderen (van tevoren aanmelden bij de bar van de Tichel of bellen op maandag tussen 12 en 17 uur naar 0481 464409)

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten, kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur alleen via het Meldpunt op 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal vierentwintig) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op. Het maandmenu kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder 'ParticipatiePunten. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Eetcafé te zien.

Nog enkele kaarten voor 'Out of the Jukebox'

BEMMEL – Er zijn nog enkele kaarten te verkrijgen voor het concert ‘Out of the Jukebox’ op 3 en 4 november. De snelle beslisser redt het nog en is er bij.

De ruim duizend bezoekers worden getrakteerd op een unieke mix van populaire en minder bekende popsongs. Stuk voor stuk nummers met een persoonlijk verhaal. Met bezieling vertolkt en zesstemmig gezongen, door het 55-koppige Popkoor 2000 uit Bemmel. Deze keer in samenwerking met de liveband Combo Concept.

Popkoor 2000 is al achttien jaar een begrip in Bemmel en omstreken en staat garant voor een voorstelling van een hoge kwaliteit. ‘Out of the Jukebox’ staat voor de interactie die Popkoor 2000 aangaat met het publiek. Want ditmaal staat de keuze van het publiek centraal.

Met één druk op de knop waant het publiek zich in een nieuw muzikaal landschap. Nummers die doen denken aan de tijd dat u op uw kamertje dat ene singeltje grijs draaide. Of waar u gisteren nog stiekem een danspasje op maakte tijdens het inpakken van de vaat. Alles kan. De keuze is aan u.

‘Out of the Jukebox’ is 3 november om 20.00 uur en 4 november om 14.30 en 20.00 uur in zaal De Providentia, Dorpstraat 5 in Gendt. Kaarten à 12,50 euro zijn te koop via www.popkoor2000.nl.

Verrassend cabaret: Blind Date bij TOP

Verrassend cabaret: Blind Date bij TOP

BEMMEL - Op zaterdag 9 november staat er weer een geweldige, vooralsnog onbekende artiest op het TOP-podium. In de afgelopen twee seizoenen waren Karin Bruers en Rob Scheepers de Blind Dates bij TOP. Beide voorstellingen werden een daverend succes. Het publiek bulderde van het lachen om de gevatte teksten van deze kanjers van cabaretiers en genoten met volle teugen van de gok die ze zelf hadden genomen.

We lichten alvast een klein tipje van de sluier: ook dit keer komt de artiest weer uit Brabant en hij/zij is op de buis te zien in een expeditie.

Bent u avontuurlijk ingesteld en staat u open voor nieuwe ervaringen, gooi dan alle schroom van u af. Net als bij een echte blind date weet u van tevoren natuurlijk niet wie dat is. Om u over de drempel te helpen en omdat u niet weet wat u te wachten staat, betaalt u maar 12,50 euro.

Aanvang 20:30 uur. Locatie: Theaterzaal. Kaartjes kosten 12,50 euro per stuk en zijn te bestellen op de website www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij Eyewish en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Openingsavond De Waskniepers

Om 23.50 uur staan de verenigingen klaar om de steken op te zetten om 00.00 uur 11 november.

GENDT - Op zaterdag 10 november opent carnavalsvereniging De Waskniepers het nieuwe seizoen. Omdat 10 november de vooravond is van het officiële carnavalsseizoen, zal de vereniging samen met de gastverenigingen om 00.00 uur de steek opzetten.

De vereniging gaat hier weer een bijzondere avond van maken. Er zijn verschillende gastverenigingen aanwezig en de dansgarde van de vereniging, 'De Knieperinnen', heeft dit seizoen liefst drie dansen ingestudeerd. Verder heeft de vereniging deze avond diverse verrassingen in petto, waaronder de installatie van een nieuw Knieperinnetje.

Om deze feestavond op gang te brengen heeft De Waskniepers dit jaar gezorgd voor een 'Drive-in show' van Show Case uit Bemmel.

Kortom, het belooft een geweldige avond te worden en De Waskniepers nodigt iedereen uit om op zaterdag 10 november vanaf 20.00 uur naar De Klok Horeca Gendt te komen.

Verrassend cabaret: Blind Date bij TOP

BEMMEL - Op zaterdag 9 november staat er weer een geweldige, vooralsnog onbekende artiest op het TOP-podium. In de afgelopen twee seizoenen waren Karin Bruers en Rob Scheepers de Blind Dates bij TOP.

Beide voorstellingen werden een daverend succes. Het publiek bulderde van het lachen om de gevatte teksten van deze kanjers van cabaretiers en genoten met volle teugen van de gok die ze zelf hadden genomen.

We lichten alvast een klein tipje van de sluier: ook dit keer komt de artiest weer uit Brabant en hij/zij is op de buis te zien in een expeditie.

Bent u avontuurlijk ingesteld en staat u open voor nieuwe ervaringen, gooi dan alle schroom van u af. Net als bij een echte blind date weet u van tevoren natuurlijk niet wie dat is. Om u over de drempel te helpen en omdat u niet weet wat u te wachten staat, betaalt u maar 12,50 euro.

Aanvang 20:30 uur. Locatie: Theaterzaal. Kaartjes kosten 12,50 euro per stuk en zijn te bestellen op de website www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij Eyewish en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Privacy-onderzoek in gemeente Lingewaard

QR code enquête. (door: Emiel Maters)

LINGEWAARD - "Wij zijn Emiel en Syb van het Overbetuwe College in Bemmel. Ter afronding van het vwo maken wij een profielwerkstuk. Hierin kunnen wij laten zien dat wij beschikken over de juiste onderzoek vaardigheden voor de universiteit."

"Ons profielwerkstuk gaat over het achterlaten van privacy gevoelige gegevens online. Veel sociale media websites kosten een hoop geld om draaiende te houden. U betaalt de rekening. Hoe? Doormiddel van je favoriete band te volgen of je interesses delen met je vrienden. Bij het aanmaken van een account geef je ook persoonlijke gegevens af. Denk aan je emailadres, leeftijd en woonplaats. Bedrijven zoals facebook verkopen dit. Met de opbrengst houden ze het bedrijf staande en hoef jij niets te betalen voor de dienst, omdat dit al gedaan is doormiddel van de persoonlijke gegevens.

Wij zijn benieuwd in welke mate u gegevens invult en deelt met bedrijven. Bent u bereid om voor verschillende diensten te betalen als dat moet? In de enquête vragen wij u dingen die hier mee te maken hebben. Het invullen van de enquête helpt ons enorm met het onderzoek.

De enquête is volledig anoniem. Door onderstaande QR code te scannen met uw mobiel komt u bij de enquête. Alvast heel erg bedankt!"

Muziekmeditatie Ressen

RESSEN - Niek Edeling, multi-instrumentalist en Jeroen Otten, percussionist en Monique Appels, vocalist, verzorgen op zondagavond 4 november om 20:00 uur een muziekmeditatie in de kerk van Ressen: een uurtje luisteren naar muziek-klanken, afgewisseld met stilt e.

De meditatie ligt met name in de stilte. Deze wordt omlijst door diverse soorten ingetogen muziek die uitnodigt tot stil worden, je hoofd leeg maken en je hart vullen. "Na afloop drinken we rustig een kopje koffie of thee in de kerk en gaan we ‘opgeademd’ weer naar huis. Wees welkom om dit met elkaar te ervaren."

Het kerkje staa aan de Kerkenhofstraat 3 in Ressen. Aan bezoekers wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Meer informatie staat op de website van de organisatie: www.pleisterplaatsressen.nl / www.4-plek.nl.