De Liemers Helemaal Goed Courant

26 augustus 2015

De Liemers Helemaal Goed Courant 26 augustus 2015


Modeltreinenverkoop- en ruibeurs in Herwen

HERWEN - Modelspoorclub Veluwezoom (MSCV) organiseert op 26 september van 10.00 tot 15.30 uur een eendaagse modeltreinen verkoop- en ruilbeurs in De Cluse in Herwen. Op ruim 150 meter tafels worden gebruikte en (zo goed als) nieuwe treinen en toebehoren aangeboden. Daarnaast richt de MSCV een 'Modelbouwplein' in.

Op het Modelbouwplein werken leden van de MSCV aan modules voor nieuwe tentoonstellingsbanen. Ook zijn er demonstraties zoals het verouderen of 'weatheren' van treinen en gebouwen en het ombouwen van locomotieven naar digitale besturing.

De leden van de MSCV laten graag zien hoe zij met hun hobby bezig zijn en vinden het leuk om vragen te beantwoorden.

Wel of niet voor (kleine) kinderen? Om teleurgestelde kinderen en (groot)ouders te voorkomen, wijst de MSCV er op dat deze beurs niet direct bedoeld is voor kleine kinderen. Er rijden nauwelijks treinen. Voor wat grotere kinderen die modelspoor als hobby hebben, is deze beurs zeker interessant. Gebruikte treinen zijn vaak in goede staat. Ze zijn goedkoper dan nieuwe treinen en dat is aantrekkelijk als er maar een klein budget voor de hobby beschikbaar is. Ook de verschillende demonstraties op het Modelbouwplein zijn interessant voor alle hobbyisten die zelf aan een modelbaan werken.

De Cluse ligt aan de Martinusweg 29 in Herwen. Meer informatie staat op www.mscv.nl. De toegangsprijs is inclusief een consumptie drie euro. Kinderen tot en met twaalf jaar hebben onder begeleiding gratis toegang.

Nieuw ehbocursusseizoen van start in september

DIDAM - Ehbo Didam start in de loop van september weer met een cursus Jeugd Ehbo A, voor leerlingen van groep acht van de basisschool (leeftijd vanaf elf jaar). Het gaat om dertien lessen vanaf maandag 21 september tot en met maandag 18 januari van 18:15 tot 19:15 uur.

In november wordt een cursus Hartreanimatie met bedienen van een AED georganiseerd. Hieraan kan iedereen deelnemen die de leeftijd van vijftien jaar bereikt heeft. Het gaat om drie lesavonden op de donderdagen 5, 12 en 19 november van 19:30 tot 21:30 uur.

In het nieuwe kalenderjaar hebben wij een basiscursus Ehbo in de planning staan in de periode januari en februari. Heeft u interesse? Wacht niet te lang met opgave, want de theorie dient u voorafgaand aan de praktijk af te ronden, dus al in het najaar van 2015.

In 2016 staat verder nog een cursus Eerste Hulp aan Kinderen jonger dan acht jaar, een cursus Eerste Hulp bij Sportongevallen en nog twee maal een cursus voor Hartreanimatie met bedienen van een AED in de planning. Geef u tijdig op, des te groter de kans om deel te kunnen nemen.

Heeft u interesse in een van de cursussen of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Ehbo Didam, via ehbo.didam@gmail.com. Telefonisch mag natuurlijk ook. U kunt dan contact op nemen met C. Limbeek, voorzitter, 0316 225256 of met R. Jansen, secretaris, 06 14681411. Beiden zijn het best bereikbaar op werkdagen tussen 17:00 en 19:00 uur.

Deelnemers gezocht voor sportvisserij-onderzoek

REGIO - Altijd al iets willen doen, maar geen zin om je voor langere tijd vast te leggen? Dan hebben we nu iets voor jou! We zijn op zoek naar deelnemers die langs de waterkant een korte enquête willen afnemen bij de sportvissers.

"Om beter inzicht in te krijgen in het sportvisserij gebruik langs en op de grote rivieren willen wij, in samenwerking met Sportvisserij Nederland, korte enquêtes afnemen aan de waterkant van de Waal, Pannerdensch Kanaal en de Neder-Rijn/Lek. Denk hierbij aan vragen over het meenemen van vis, op welke vissoorten wordt gevist, hoe vaak men vist, wat men vangt et cetera." Het is de bedoeling dat deze enquête wordt afgenomen tussen 09.00 en 12.00 uur tot eind september.

Foto: Frank Bosman

De enquêtes zijn een aanvulling op de vliegtuigtellingen die in 2014 zijn uitgevoerd. Met het vliegtuig hebben we in beeld gebracht waar de vissers gaan vissen, met de enquêtes kunnen we ook meer informatie verzamelen over de visser zelf. Op deze manier krijgen we meer inzicht in het gebruik van onze wateren. Deze kennis kan erg bruikbaar zijn in de overleggen met onder andere overheden en terrein beherende organisaties om het sportvisserijbelang in bepaalde gebieden zichtbaar te maken.

Het is wenselijk dat de deelnemer op een korte afstand van de Waal, Pannerdensch Kanaal of de Neder-Rijn/Lek woonachtig is. Deelnemers die deelnemen aan het project krijgen hiervoor een kleine vergoeding.

"Deelnemen? Heeft u vragen of wilt u zich aanmelden neem dan contact met op met Hengelsport Federatie Midden Nederland via telefoonnummer 026- 32 12045 of info@hfmiddennederland.nl."

Open dag kunstkring, schietvereniging en gilde in Duiven

DUIVEN - Het verenigingsgebouw aan de Visserlaan in Duiven houdt op zondag 6 september open dag van 11.00 tot 16.00 uur.

Naast de presentatie van de verenigingen zijn er verschillende activiteiten, zoals bij de KunstKring emailleren, etsen, boetseren, schilderen en bloemschikken. Tevens is er een kunstmarkt met werk van cursisten en docenten. Ook zullen diverse schilderijen uit de collectie van ‘Kunst aan de Wand’ tegen zeer aantrekkelijke prijzen verkocht worden. Kent u ‘Kunst aan de Wand’, voorheen ‘Kunstuitleen’? Kom gerust even binnenlopen om er een kijkje te nemen.

Schietsportvereniging De Roos laat u kennismaken met meerdere onderdelen van de dart- en schietsport. Er is gelegenheid om u te laten informeren over luchtgeweerschieten, luchtpistoolschieten, kruisboog- schieten en darten. Ook is het mogelijk uw vaardigheden op de schietbaan binnen te testen met een wapen of dart.

Bij het gilde Sint-Remigius kunt u, behalve een demonstratie vendelzwaaien, onder het genot van een hapje en een drankje ook genieten van het optreden van het dweilorkest James Overlast, terwijl de kleintjes zich kunnen vermaken op een springkussen. Ook zullen Hobbyclub Duiven en Imkervereniging De Liemers aanwezig zijn.

Bij mooi weer is er de ijskar van La Calamita en een visrokerij geeft ter plekke een demonstratie van het oude ambacht.

Het geheel zal afgesloten worden met een live optreden van 'Nothing in the Fridge'. Het cursusaanbod staat op www.kunstkringduiven.nl.

Activiteiten van het Trefcentrum in Westervoort

WESTERVOORT - Het Trefcentrum is een vereniging voor senioren vanaf ongeveer vijfenvijftig jaar, gelegen aan de Dorpsstraat 102 in Westervoort (026 3113027).

De openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 12.30 uur, van 13.30 tot 17.00 uur en op zondag van 10.30 tot 13.00 uur. U kunt dan langskomen om gezellig wat te praten, de krant te lezen of wat te drinken. Ook kunnen wij nog vrijwilligers gebruiken om te helpen achter de bar, bij de technische klusjes en bij het schoonhouden van het Trefcentrum.

Nadat deze zomer meerdere activiteiten zijn stopgezet, beginnen we in september weer volop. Hieronder is het overzicht.

Maandag: 10.00 uur: Tekenen en schilderen

13.30 uur: Koersballen

Dinsdag: 08.30 uur: Yoga

09.45 uur: Gymnastiek groep 1

11.00 uur: Gymnastiek groep 2

13.30 uur: Bridge (vrij bridgen)

13.30 uur: Biljarten

13.30 uur: Bloemschikken, 2e dinsdag van de maand

19.30 uur: De Speelluden.

Woensdag: 10.00 uur: Volksdansgroep;

12.00 uur: Yoga;

20.30 uur: Herensoos.

Donderdag: 10.00 uur: Seniorenkoor Vivace;

13.30 uur: Bridgeclub,

19.30 uur: Koersballen 1x per 14 dagen

Vrijdag: 13.30 uur: Klaverjassen en jokeren.

Meer informatie staat op www.trefcentrumwestervoort.nl.

Open huis bij Baston Wonen en Vryleve

ZEVENAAR/LOBITH - Op zaterdag 12 september openen Baston Wonen en Vryleve tussen 11.00 uur en 14.00 uur hun deuren. Medewerkers gaan graag het gesprek met bezoekers aan, organiseren tal van activiteiten en laten zien waar hun volkshuisvestingshart voor klopt. Iedereen die benieuwd is of een vraag heeft aan de woningcorporaties is welkom aan de Mercurion 20 in Zevenaar of de Halve Maan 18 in Lobith.


"De medewerkers van Baston Wonen en Vryleve ontvangen u met een kop koffie en iets lekkers. U kunt hen alles vragen over huren en kopen, woningtoewijzing en wachttijden, betaalbaarheid en veranderingen die u in huis zou willen aanbrengen. U kunt zien hoe en waar gewerkt wordt. Medewerkers helpen huurders bij het inloggen op Mijn Baston Wonen en Mijn Vryleve. Een monteur laat u zien hoe u kleine storingen zelf kunt oplossen, bijvoorbeeld een sifon leeghalen, een meterkaststoring en een rookmelder testen en voorzien van een nieuwe batterij. Daarnaast opent Vryleve de showroom met duurzame keukens en badkamers en kunnen bezoekers bij Baston Wonen speeddaten met de directeur-bestuurder, de manager wonen en de manager bedrijfsvoering, is de woningcorporatie vanaf 1919 tot heden in beeld gebracht en kunnen bezoekers het huishoudboekje inzien. Neem uw kinderen gerust mee, er is een kinderopvang met knutselactiviteiten (thema: “Geef kleur aan je eigen huis”), een springkussen en er zijn poffertjes!"

Tachtig woningcorporaties organiseren tijdens de Dag van het Huren diverse activiteiten, waarbij kennismaking met het dagelijks werk van corporaties en ontmoeting centraal staat. Elke corporatie geeft een eigen invulling aan de Dag van het Huren.

Expositie van Kunstgroep 12

ANGERLO - De expositie van de Kunstgroep 12 is in de Galluskerk aan de Dorpsstraat 33 in Angerlo. De expositie is vrij toegankelijk. De openingstijden zijn iedere zaterdag en zondag van 14.00 tot 16.00 uur.

Groep 12 is een kunstenaarscollectief, ontstaan na de succesvolle afronding van de tweejarige kunstopleiding 'Meer dan textiel' in 2012 te Groningen. De groep is multidisciplinair, zowel vanuit kunstzinnig oogpunt als vanuit materiaalgebruik. Dit wordt gezien als creatief uitgangspunt en bindend element. Aan de hand van een gezamenlijk thema ontwikkelt men het werk. De groep komt regelmatig bijeen om elkaars werk te bespreken. Door de creatieve processen met elkaar te delen, blijft men elkaar inspireren, stimuleren en uitdagen. De groep streeft naar werk dat boeiend, waardevol en verrassend is.

Enkele keren per jaar exposeren zij hun werk, zodat een breed publiek kennis kan maken met de diversiteit van hun kunstwerken. In 2015 neemt de groep onder andere deel aan het textielfestival De Weerribben in Steenwijk, waarvoor ook werk wordt gemaakt voor buiten.

De beeldend kunstenaars van kunstgroep*12 maken gebruik van verschillende materialen en disciplines. Zo wordt er gewerkt met textiel, maar ook met kunststof, keramiek, metaal en papier. Het kan ruimtelijk werk zijn, maar ook een- en tweedimensionaal. Tevens wordt er gebruik gemaakt van allerlei technieken zoals b.v. zeefdruk, sjabloneren, papier bedrukken, weven, vilten, metaal bewerken.
De verbinding vormt het thema. Het is aan de individuele kunstenaar om op haar manier inhoud te geven aan dat thema. Dat maakt ook dat het spannend is om de diversiteit van verbeelding te ontdekken.

Diensten PKN Rijnwaarden

In de komende periode zijn er de volgende kerkdiensten in de PKN-gemeente Rijwaarden.

Zondag 30 augustus a.s. om 10.00 uur in de Protestantse kerk in Aerdt. In deze dienst zal ds. J. ter Avest uit Arnhem voorgaan.

Zondag 6 september a.s. om 10.00 uur in de Protestantse kerk in Lobith. In deze dienst zal ds. W.H. ten Boom uit Didam voorgaan.

Iedereen is van harte welkom, ook onze gasten die in de omgeving hun vakantie doorbrengen!

Na de dienst is er gelegenheid om een kopje koffie of thee te drinken en met elkaar na te praten.

PKN Rijnwaarden, Markt 15, Lobith.

H. Andreas-Maria Koningin Zevenaar

Zevenaar: Zondag 30 aug. 9.30 uur: Eucharistieviering, Voorganger: Pater G. Remmers. Koor: AMK.

Intenties: Familie Steens-Degen, Leo Kampes, Nelly Reijmer-Hooyman.

Zondag 6 sept. 9.30 uur: Eucharistieviering, Voorganger: Pastoor Thanh. Koor: 50 jarig jubileum –Rouw- en Trouwkoor.

Intenties: Gerrit Duis en Gerda Duis-Kaak, Harm Wolters -jaargedachtenis,

Joke Reichals-Smits en alle overleden leden Rouw- en Trouwkoor.

Overleden:

10 aug. Antoinet Otten-Willemsen, 63 jaar, Nw. Doelenstraat 21,

18 aug. Annie van Huet-Klappers, 91 jaar, Masiusplein 304,

18 aug. Mini Koenders-Keultjes, 86 jaar, Rozenstraat 4 Zevenaar

Vrijwilligers gezocht

ZEVENAAR. De Vrijwilligerscentrale van Caleidoz Welzijn zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties:

Sociaal Team Zevenaar zoekt buddy’s die met enige regelmaat een persoon met een lichamelijke en/of psychische beperking bezoeken om samen activiteiten te ondernemen.

Zonnebloem de Liemers zoekt een secretaris voor de verzorging van de administratieve taken, zoals het notuleren, ontvangen en verwerken van post en registreren van relevante gegevens.

Zorgburo de Liemers zoekt chauffeurs voor het halen en brengen van kinderen naar de activiteiten op woensdagmiddag en/of op zaterdag.

ZoZijn (locatie Duiven) zoekt iemand die een trainer ondersteuning biedt bij een computercursus voor cliënten met een beperking. De cursus start 20 augustus en duurt tot februari 2016.

Voor meer informatie over deze en circa 250 andere vacatures kan men contact opnemen met de Vacaturebank van Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur, telefoon 0316 243299). Men kan ook kijken op de website www.vrijwilligerscentralezevenaar.nl of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

Liever de Liemers Cultuurprijs

ZEVENAAR – Wie sleept dit jaar de Liever de Liemers Cultuurprijs in de wacht? Al diverse kandidaten hebben zich aangemeld. Nog tot en met 6 september kan ook ander Liemers talent zich aanmelden. De organisatie heeft de inschrijftermijn met een week verlengd.

Voor de negende keer daagt Rotaryclub Zevenaar podiumtalent uit om het beste uit zichzelf te halen en aan het grote publiek te laten zien. Zang, dans en muziek is welkom, maar zeker ook andere podiumkunsten worden uitgedaagd. Bij de Liever de Liemers Cultuurprijs gaat het om creatief cultureel talent in de breedste zin van het woord. Dus ook bijvoorbeeld stand up comedians en toneeltalent zijn welkom. Na een voorronde waarin de jury bepaalt wie daadwerkelijk op het podium mag, is de spetterende finaleavond op zaterdag 17 oktober in Het Musiater. Daar bepaalt de onafhankelijke vakjury wie dit jaar met de award én het prijzengeld naar huis gaat. De hoofdprijs bedraagt een bedrag van vierduizend euro en wordt beschikbaar gesteld door Rabobank De Liemers. De overige genomineerden winnen een bedrag van tweehonderdvijftig euro.

Aanmelden

Aanmelden voor de Liever de Liemers Cultuurprijs kan tot en met 6 september. Op deze manier geeft de organisatie ook talent de kans dat afgelopen vakantieperiode de oproep heeft gemist. De aanmeldprocedure staat op www.lieverdeliemers.nl. De genomineerden voor de finale krijgen eind september bericht.

Computer open dagen in Lobith

RIJNWAARDEN - Aangifte doen van diefstal? Rekeningen betalen? Belastingaangifte? Vergunning aanvragen bij uw gemeente? Helaas, het kan alleen nog digitaal, of te wel via de computer en internet.

Rijnwaarden50plus/KBO biedt in samenwerking met 'Festival van het leren' en 'Seniorweb' de oplossing: ”Maak kennis met de computer en de digitale wereld op de open dagen”. Blijft u mokken of gaat u achter de computer zitten? De digitale krant lezen, internet bankieren, digitaal solliciteren of beeldbellen? Zaterdag 19 september van 10.00 uur tot 15.00 uur en maandag 21 september van 14.00 tot 16.00 uur, opent het computercentrum in het Dorpshuis te Lobith haar deuren.

Het computerlescentrum biedt een scala aan mogelijkheden om computerkennis te vergaren. Cursussen Windows 10 bijvoorbeeld, het systeem voor de toekomst. Maar ook voor de Ipad en Iphone kunt u hier terecht. Het meeste succes genoot vorig jaar de zelf-ontwikkelde cursus E-mail en Internet, waar verrassende items en mogelijkheden getoond worden.

Het leercentrum nodigt 50-plussers dan ook uit om kennis te komen maken met de computer en het lesmateriaal op de 'Opendagen'. Tevens wordt het nieuwe besturingssysteem Windows 10 gedemonstreerd en krijgt u tips voor het downloaden ervan. Er ligt een folder klaar. Tevens een inschrijfformulier voor de diverse cursussen. Genoeg redenen dus om een bezoek te brengen op 19 en 21 september in het Dorpshuis te Lobith adres: Markt 8, eerste etage, (lift aanwezig).
Contactadres: Joop Joosten, Graaf Ottoweg 48 in Lobith; 0316 543051.

De open dagen zijn op 19 september van 10.00 tot 15.00 uur en op 21 september van 14.00 tot 16.00 uur.

Kennismaken met dansgroep Lidagroz

ZEVENAAR - Dansgroep Lidagroz opent in september weer haar deuren in het Juvenaatsgebouw aan de Babberichseweg in Zevenaar. Op maandag 14 september houdt zij een open dag. U kunt dan kennismaken met dansen uit zeer verschillende landen.

Kiest u voor een rustig tempo dan is de middaggroep van 14.00 tot 15.30 uur misschien iets voor u. Houdt u van meer pittige dansen dan bent u ’s avonds van 19.30 tot 21.30 uur van harte welkom. Om de eerste basispassen te leren start Lidagroz op deze dag ook met een beginnerscursus van acht weken op maandagavond van 19.00 tot 19.30 uur. De gehele cursus kost vijftien euro. Wie in het bezit is van een geldige bibliotheekpas ontvangt een korting van vijf euro.

Wilt u het eerst eens bekijken? Dat kan: Tijdens het weekend van het Seven-Artfestival zal Lidagroz op zaterdagmiddag, 12 september, met beide groepen een klein optreden verzorgen vanaf 14.30 uur op het Muldershof in Zevenaar.

Meer informatie over Lidagroz staat op www. lidagroz.nl. "U kunt ook telefonisch contact opnemen met secretaris Lenie Polman, 0316 525791 of voorzitter Ans Rijgersberg, 0316 263802."

Alex van Hooff te gast bij MKB Zevenaar

ZEVENAAR - MKB Zevenaar opent het nieuwe seizoen op woensdag 9 september met een lezing van Alex van Hooff, directeur van Koninklijke Burgers Zoo. Bij ’t Centrum Reijmer geeft hij vanaf 20.00 uur een kijkje achter de schermen van de Arnhemse dierentuin.

Alex van Hooff is de zoon van een beroemde vader, Antoon van Hooff. Antoon van Hooff toverde Burgers’ Zoo om van een tuin voor ‘aapjes kijken’ naar een belevenispark met complete ecosystemen. Zijn projecten waren uniek, gewaagd en revolutionair. “Mijn vader vond het ontwikkelen van nieuwe ideeën en bouwen erg leuk”, vertelt Alex van Hooff. “Hij heeft daarmee de dierentuin tot een van de meest vooraanstaande in de wereld gebracht.”

Zoon Alex is net zo lang als zijn vader, heeft dezelfde ijsblauwe ogen en hij bezit dezelfde gedrevenheid en liefde voor de dierentuin. Hij toont maatschappelijke betrokkenheid met Arnhem en omgeving en is een energieke en boeiende spreker.
Alex van Hooff is ondernemer in hart en nieren. Het familiebedrijf bestond in 2013 precies honderd jaar en kreeg daar het predicaat 'Koninklijk' voor. Vier generaties hebben het bedrijf gemaakt tot een bloeiend belevenispark met zo’n tweehonderd man personeel in dienst en ruim anderhalf miljoen bezoekers per jaar.

Informatiebijeenkomst over oprichting leesgroep Frans

DUIVEN - Op donderdag 10 september is er in Bibliotheek Liemers, locatie Duiven een informatiebijeenkomst over de start van een leesgroep Frans.

Het initiatief komt van de landelijke organisatie Senia, samen met de bibliotheek. De leesgroep leest boeken uit het Franse taalgebied en bespreekt deze in het Frans. Daarbij maakt de groep een keuze uit een door deskundigen opgestelde literatuurlijst van Stichting Senia. De boeken worden besproken aan de hand van leeswijzers met discussievragen. De groep komt eens in de zes à zeven weken bij elkaar. Meer informatie over de werkwijze staat op www.senia.nl.

Wie belangstelling heeft, is welkom op 10 september om 11:00 uur in Bibliotheek Liemers, locatie Duiven, Rijksweg 53, Duiven. "Bent u verhinderd, maar hebt u wel belangstelling, meld dit dan bij Senia, 0570 562656 of via info@senia.nl."

Sjoelen op maandagavond

ZEVENAAR - Niets te doen op de maandagavond? Dan is sjoelen misschien een leuke en ontspannen bezigheid voor u.

Elke maandagavond sjoelen de leden van sjoelvereniging Sjovelie in Ons Huis. Men is welkom om, geheel vrijblijvend, een avondje te komen meesjoelen. "We beginnen altijd om 19.30 uur. Het adres is Dr Honigstraat 3 in Zevenaar. Meer weten? Bel Ria Sanders 0316 333088 of Tonnie Steenvoort 0316 332657.

3 Oever Festival zoekt sponsors

Festival'publiek

RIJNWAARDEN - Op zondag 20 september is er de eerste editie het 3 Oever Festival. Dit moet gaan uitgroeien tot een jaarlijks weekend van theater en muziek op bijzondere plekken in de gemeenten Rijnwaarden, Lingewaard en Groesbeek.

Dit festival komt voort uit de plannen rondom de vorig jaar opgerichte Ondernemersvereniging Beleef Rijn, maar voor het festival is de aparte Stichting 3 Oever Festival opgericht.

Het festival zal het eind van het toeristisch zomerseizoen inluiden, vandaar dat hiervoor het derde weekend van september is gereserveerd. Tevens is dit dan het begin van het theaterseizoen.

De editie van 2015 wordt een pilot, een fietskaravaan die rond de Kop van Pannerden trekt en op vier verschillende locaties concerten bezoekt. Om dit initiatief te laten bloeien is ook geld nodig, vandaar dat er sponsoren worden gezocht.

Voor 333,33 euro bent u (dit jaar) sponsor en krijgt u ook twee passepartouts voor het festival en vermelding als 'partner van het festival', in ieder geval op de website. Meer of minder mag uiteraard ook.

Heeft u hier nog vragen over, wilt u al meteen meedoen of iets anders, kijk dan op www.3oeverfestival.nl of neem contact op via info@3oeverfestival.nl. Ook is het mogelijk te bellen met Stefan Posthuma 06 5434 4499 of Servaas Beunk 06 46151597, de bestuursleden van Stichting 3 Oever Festival.

Hele concrete plannen voor de invulling van het festival zijn er nog niet, dit zal in de loop van komend jaar vorm krijgen. Wel wordt uitgaan van de volgende principes: De rivier als inspirerend decor, 'go with the flow', stroom, creativiteit. Elk jaar een publiekstrekker, tevens 'Artist in Residence'. Verbinden van kunst, dus verschillende 'arts': dichter, schilder, performer, cabaretier, muzikant. Verbinden van de drie oevers. Festivaldeelnemers kunnen zich wandelend, fietsend en per boot of pont verplaatsen, maar ook de ondernemers verbinden zich aan elkaar.

Programma 2015 (onder voorbehoud)

Zaterdag 19 september

Ca. 20.00 uur Proloog bij de Homische Mühl in Keeken (D) (?)

Zondag 20 september

11.00 uur Camping De Bijland, Tolkamer                        

Arpeggio Vento & Emiel Hoefnagel Klassiek & Zang

13.30 uur Het Wilderniscafé, Kekerdom                

Brass-It & René Hildesheim, Koperblazers & Verteller

16.00 uur De Piramide van De Munnikhof, Gendt        

R-chestra Wereldmuziek

17.30 uur Veerboot Vahalis Rhenus (van Gendt naar de Bijland)

Paul Mulder Streekzanger        

18.30 uur Camping De Bijland, Tolkamer (optioneel)

Salonduo Cheers 'salon'-muziek tijdens diner-buffet

Meer info via www.3oeverfestival.nl of mail naar info@3oeverfestival.nl.

Pelgrimstocht naar Kevelaer te voet

LIEMERS - De pelgrimstocht naar Kevelaer (D) vanuit de Liemers is een jaarlijks terugkerende traditie. De meeste pelgrims reizen per bus, maar een deel van de tocht leent zich prima om te lopen.

Werkgroep 'Actief en spiritueel verbonden' van de parochies Sint-Willibrordus en Heilige Vier Evangelisten organiseert op 3 september een twintig kilometer lange wandeltocht. Een mooi traject, dat grotendeels langs de rivier de Niers gaat. "U start om 6.30 uur in Goch (D). Inclusief één pauze bent u ruim op tijd in Kevelaer om aan te sluiten bij de overige deelnemers uit de Liemers en de pelgrims-mis mee te vieren. Neemt u zelf eten en drinken mee voor onderweg?

Hoe laat en op welke manier we naar Goch gaan, is afhankelijk van het aantal deelnemers. U kunt voor vertrek uit Zevenaar 5.30 uur als richttijd aanhouden. Voor de terugreis maken we gebruik van de pelgrimsbus.

Wilt u mee? Meldt u dan vóór 25 augustus aan bij het Centraal Pastoraal Secretariaat in verband met de reservering van de bus en het regelen van vervoer naar Goch. Dit secretariaat is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 09.30 tot 12.30 uur en van maandag tot en met donderdag ook 's middags van 13.30 tot 15.00 uur. U kunt deelname telefonisch doorgeven via 0316 523468 of u meldt zich persoonlijk aan op het parochiecentrum, Kerkstraat 2 in Zevenaar. E-mailen kunt u uiteraard ook: secretariaat@rkliemers.nl."

Lezing over het onderhoud van computer

ZEVENAAR - Op woensdag 2 september begint de HCC weer met zijn maandelijkse computeravonden op de eerste woensdag van de maand. De avonden worden gehouden in Ons Huis, Dr. Honigstraat 3 in Zevenaar. Aanvang lezing 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur.

Er wordt een lezing gehouden over het onderhoud van de computer waarbij de volgende punten aan de orde komen: Maak de computer sneller/schoner & problemen oplossen door:
programma’s die niet meer gebruikt worden grondig te verwijderen en drivers updaten; overbodige bestanden verwijderen, computer scannen op malware; welke programma’s worden er opgestart wanneer de computer wordt opgestart en welke kunnen worden uitgeschakeld; problemen oplossen met Microsoft Fix it.
De lezing wordt gegeven door Gerrit Tiemens.

Bij de helpdesk zijn de nodige deskundigen aanwezig die helpen bij vragen en problemen op het gebied van computerapparatuur en -programmatuur. Natuurlijk is er weer de mogelijkheid om informatie te krijgen over allerlei onderwerpen, zoals Internet, Skype, Genealogie, Windows, Office, Linux, et cetera. De toegang is vrij voor HCC-leden; ook niet-leden zijn welkom maar betalen twee euro per avond.

Braderie in Duiven

DUIVEN - Op 30 augustus zal in het centrum van Duiven de tweede editie van de 'vernieuwde' braderie in Duiven plaats gaan vinden. De braderie is van 14.00 uur tot 20.00 uur. De weg om de braderie in Duiven weer op de kaart te zetten, als publiekstrekker voor de regio, is ingeslagen en wordt georganiseerd door Peters Events uit Duiven.

Wat staat u op 30 augustus te wachten? Een zeer gezellige kermis met daarbij een super gezellige braderie met een grote diversiteit aan producten, food en drinks! Buiten deze gezellige kermis en braderie worden wij dit keer ook ondersteund door de komst van een Peterbilt truck. Dit is een Amerikaanse truck die uniek is in Europa en hier alleen voor shows wordt gebruikt. Kom nu ook jouw foto maken bij deze geweldige truck!

Deze unieke attractie wordt mogelijk gemaakt door Chris Gradussen, eigenaar van de Jumbo-winkels te Duiven.

Kerkberichten Sint-Franciscus Babberich

BABBERICH - Zaterdag 29 augustus om 19.00 uur Communieviering met als voorganger pastoraal werker Maarten Smits. Het gemengd koor verzorgt hierbij de zang. Er is een extra collecte voor de Miva.

Gebedsintenties:

Overleden ouders Hoof-Leenders

Maandag 7 september is er om 08.00 uur een Schuttersviering met voorganger pastoraal werker Jeroen Heemink en zang van het gemengd koor.

Gebedsintenties:

Gerrit Castrop

Fred Lucassen

Overleden ouders Geven – Hoffman

Ouders Derksen – Barten

Bertus Rutjens

Dineke en Henk van Dinther

Albert en Henk van Dinther

Overleden ouders Bodd-Dikkers

Bennie Burgers

Jan Peters ( Beekseweg)

Op donderdag 3 september gaat er weer een Liemerse bedevaart naar Kevelaer. De bus vertrekt om 8.15 uur vanaf het Babborgaplein. U kunt u voor 25 augustus opgeven bij Mevr. R. Hendriks, Franciscusstraat 10 of bij het parochiesecretariaat.

Kosten zijn vijftien euro per persoon buskosten en drie euro misintentie (bij opgave)

De eerstvolgende viering is een communieviering op 13 september met pastoraal werker Maarten Smits en het Ritmisch koor.

Telefoon: 0316 247216; email: babberich@sint-willibrordusparochie.nl.

Herfst in de Jezuïtenwaay

GROESSEN - Zondag 6 september verzorgt IVN de Oude IJsselstreek werkgroep De Liemers een excursie door de Jezuïtenwaay in Groessen.

Foto: Gerrit van Alst

Nu de herfst langzaam zijn intrede doet, gaan we op zoek naar vruchten, bladeren en andere flora. Ook zien we uit naar niet alledaagse vogels, die aan hun trektocht zijn begonnen. Enthousiaste natuurgidsen zullen er een leuke en leerzame wandeling van maken. Tip: Neem een verrekijker mee. Start is om 10.00 uur Leuvensedijk te Groessen bij het bord van de Gelderse Poort. Informatie: Riet Buurman 0316 341707. Zie ook www.ivn.nl/afdeling/de-oude-ijsselstreek.

Expositie van Het Maandagpalet in Liemerije

ZEVENAAR - Het Maandagpalet is een groep van vijf personen die wekelijks bij elkaar komen om te schilderen en te tekenen.

Ongeveer twintig jaar geleden hebben ze elkaar ontmoet op een schildercursus. Nadat hun schildercursus eindigde, zijn zij met hun vijven verder gegaan als Het Maandagpalet. Momenteel exposeren drie leden van de groep, Ans Heeren, Diny Hermens en Froukje van der Veer hun werk in Liemerije.

Ieder heeft een eigen manier van werken en gebruikt haar eigen techniek en materiaal, zoals aquarel, acryl, pastel en pen. De onderwerpen variëren van stillevens, landschappen, portretten, abstracten tot intuïtief schilderen. Bij mooi weer wordt ook buiten gewerkt. Omdat acrylverf erg snel opdroogt, wordt dan vaak voor het tekenen met pen gekozen. Na een ochtend werken bespreekt men elkaars resultaten.

Samen bezoeken ze geregeld musea om te genieten van kunst, maar ook om er door geïnspireerd te raken. Men heeft vaker geëxposeerd, zowel als groep maar ook individueel.

De expositie is van 22 augustus tot 21 november dagelijks van 8.00 tot 20.00 uur vrij toegankelijk in het bewonerscafé en de aansluitende gangen op de begane grond van Liemerije locatie Zevenaar, Hunneveldweg 12.

Namasté yoga start met 'yoga voor moed en kracht'

AERDT - Namasté yoga start met 'yoga voor moed en kracht. Naast de lopende lessen start yoga-docente Marion Salemink vanaf woensdag 16 september op de ochtend met een speciale doelgroep.

Het gaat hier om mensen met spierklachten, reuma, MS enz. of mensen die onder behandeling zijn voor kanker (chemo) of net uitbehandeld zijn en weer langzaam wat kracht willen opbouwen. Er wordt gewerkt in kleine groepjes en de oefeningen kunnen desgewenst op een stoel worden gedaan. De oefeningen zijn voor iedereen toegankelijk beslist niet zwaar er wordt individueel gekeken wat de mogelijkheden zijn. Door middel van de adem wordt de aandacht naar binnen gericht zodat het denken wat tot rust komt en er wat meer ontspanning volgt.

Met enige regelmaat werk ik in Het Braamhuis (inloophuis kankerpatiënten) in Zevenaar. Mede door deze werkzaamheden ben ik mij gaan verdiepen in Yoga voor mensen die mentaal/fysiek door hun ziekte op dit moment wat vastlopen.

Bel vrijblijvend voor informatie! Aanvang: woensdag 16 september 10.30 uur, Aerdenburg 2 in Aerdt; (bij voldoende deelname andere locatie); Inlichtingen: 0316 247202, 06 22981033.

Expositie Cuny Smits in Meridiaan Westervoort

WESTERVOORT - Van 22 augustus tot en met 21 november exposeert Cuny in verzorgingshuis de Meridiaan in Westervoort.

Zij schrijft over zichzelf het volgende: "Ik ben geboren in 1957 te Arnhem en woon nu alweer zo’n twintig jaar in Westervoort. Ik werk als fulltime IT-er en kan me ondanks de beperkte vrije tijd toch nog wel redelijk storten op mijn teken- en schilderwerk. Ik heb geen specifieke kunstopleiding gehad maar heb wel tekenspecialisatie gedaan op de pedagogische academie en diverse cursussen.

In mijn jeugdjaren was ik heel veel met pen- en potloodtekeningen bezig. Een LOI-cursus op mijn twaalfde heeft me in elk geval wegwijs gemaakt in de basisvaardigheden zoals vorm, schaduw, perspectief et cetera. Ik ben me meer gaan verdiepen in andere technieken omdat het bleef intrigeren en ik hetzelfde wilde kunnen in kleur als in zwart-wit. De laatste tien jaar heb ik me vooral op pastel en acrylverf toegelegd, waar ik nog steeds heel veel voldoening in kan vinden.

Ik vind het heel leuk om allerlei onderwerpen en werkwijzes uit te proberen, maar blijf uiteindelijk toch het meest neigen naar zeer natuurgetrouwe afbeeldingen die tot in de perfectie worden uitgewerkt. Het werken in kleur begint me ook steeds beter te lukken. In het laatste jaar ben ik naast schilderen en tekenen ook begonnen met airbrush."

Introductie Alphacursus

DUIVEN – KerkvoorNu organiseert dit najaar weer een Alphacursus, bedoeld voor mensen die meer willen weten over het christelijk geloof. Op 10 september wordt er voor belangstellenden een introductieavond verzorgd, waar meer over de cursus wordt verteld.

KerkvoorNu is een laagdrempelige, eigentijdse kerk, midden in de Liemers. De kerk verzorgt al jaren de Alphacursus. Zowel de introductieavond als de cursus wordt gegeven in de Boomgaard, het ontmoetingscentrum van de kerk aan de Schoolstraat in Duiven. De Alphacursus is bedoeld voor mensen die niet geloven, pas christen zijn geworden of hun geloof nog eens vanaf de basis willen doordenken. In een ontspannen en open sfeer wordt gezocht naar antwoorden op de vragen van het leven en wat het betekent om christen te zijn.

Elke avond begint met een maaltijd. Daarna wordt er een thema uit de Bijbel besproken. In kleine groepen wordt er doorgesproken over persoonlijke vragen die het thema oproept. Tijdens de avonden worden levensvragen besproken als: Wie is Jezus? Waarom zou ik de Bijbel lezen? Hoe zit het met het kwaad in de wereld? Kan ik in mijn eentje geloven? De cursus bestaat uit negen avonden en een Alphaweekend. De data zijn: 24 september, 1, 8, 15, 22 en 29 oktober, 12, 19 en 26 november. Het weekend is op 6 en 7 november. De avonden beginnen om 19.45 uur. Voor meer informatie, mail naar info@kerkvoornu.nl.

Eefje Jansen wint 'Spekjes-wedstrijd' in Didam

DIDAM- In de informatiestand van Didam op Stelten stond een grote pot met spekjes. Degene die het juiste aantal spekjes in de pot raadde, kon een lekkere taart van Echte Bakker Koenen winnen.

Al snel erna was bekend dat Eefje Jansen de winnares was. Meerdere mensen zaten dichtbij het juiste aantal, maar Eefje werd door notaris Aletta Laarberg via loting als de gelukkige winnares bepaald.

Vrijdag was het eindelijk zover. Eefje mocht een lekkere taart in ontvangst nemen. Ze was supertrots en had meteen al zin in deze fraaie taart met het Echte Bakker-logo, want die zag er wel heel erg lekker uit. De organisatie van Didam op Stelten bedankt Echte Bakker Koenen voor het beschikbaar stellen van deze heerlijke taart.

Viviënne exposeert in Huize Vredenburg

WESTERVOORT - Vanaf 5 september organiseert de Stichting Kunstwerk Westervoort een expositie van Viviënne Kroes. De expositie wordt geopend op zaterdag 5 september om 14.00 uur in Huize Vredenburg. U kunt de kunstwerken bezichtigen tot en met zondag 27 september.

In het kader van Monumentenweekend zullen er optredens van Skoeks en een blazersemsemble van OBK plaatsvinden in het weekend van 12 en 13 september. Nadere informatie hierover volgt binnenkort, onder meer via de websites van Stichting Kunstwerk en de Historische Kring.

In deze expositie laat Viviënne Kroes schilderijen zien waarbij zij haar inspiratie opdeed vanuit diverse culturen. Na en tijdens haar HKU Hogeschool Kunsten Utrecht Theater vormgeving is Viviënne Kroes ruim 14 jaar actief geweest in Nederland en België met het uitvoeren/ontwerpen van opdrachten voor bedrijven en particulieren (wandschilderingen, schilderijen op doek of panelen, displays, baby/kinderkamers beschilderen, huizen en/of winkels inrichten en/of en standbouw ontwerpen).

Begin 2007 vertrok Viviënne Kroes naar Curaçao waar zij vijf jaar heeft gewoond. Ze heeft daar haar eigen bouwproject afgerond, een B&B gerund, ontwerpen gemaakt voor een architectenbureau, voor bedrijven en resorts kunst ontworpen, schilderijen geschilderd en wandschilderingen achtergelaten. Ook heeft zij workshops gegeven aan particulieren en bedrijven. Sinds zij in 2012 is teruggekeerd in Nederland is zij volop aan de slag gegaan.

Meer informatie staat op www.viviennekroes.nl. De expositie is te bezichtigen van 5 tot en met 27 september. De opening vindt plaats op zaterdag de vijfde om 14.00 uur in Huize Vredenburg. Zie ook: www.kunstwerkwestervoort.nl en www.hkwestervoort.nl.

Inloopmiddag rugklachten in Rijnstate Zevenaar

ZEVENAAR - In ziekenhuis Rijnstate Zevenaar wordt op vrijdag 4 september van 14.00 tot 16.00 uur een inloopmiddag voor mensen met wervelkolomproblemen gehouden. De Nederlandse Vereniging van Rugpatiënten De Wervelkolom houdt deze gratis informatiemiddag elke maand in ziekenhuis Rijnstate Zevenaar, Hunneveldweg 14 in Zevenaar.

Tijdens de inloopmiddag kunnen belangstellenden praten met ervaringsdeskundigen van de patiëntenvereniging. Zij bieden informatie en advies over wervelkolomproblemen en de gevolgen daarvan voor het dagelijkse leven. Tevens kan men kennismaken met de patiëntenorganisatie en haar activiteiten.

Meer informatie over wervelkolomproblemen of een ‘steuntje in de rug’ via www.ruginfo.nl of de infolijn: 088 0707200.

Kerkdiensten

H. Antonius Abt Loo

Zaterdag 05-09 18.00

Woord en communie Pastor Doornbusch

Dameskoor

St. Werenfridus Westervoort
Zaterdag 05-09 19.00

Lichtviering

Parochiële voorgangers

H. Remigius Duiven

Zondag 06-09 11.00

Eucharistie

Pastor Hendriksen

Herenkoor Groessen

Zondag 06-09 12.30

Dopen

Diaken van Boven

Najaarscollectie en tapa's 'proeven' bij Gilsing Herenmode

DIDAM - Terwijl de avonden steeds korter worden maar nog wel lekker zwoel kunnen zijn, is Gilsing Herenmode in Didam al goed gevuld met de nieuwe najaarscollectie.

Een collectie die weer laat zien dat het een modische winter gaat worden met tinten als petrol, camel, brique en diverse roodtinten naast natuurlijk de winterkleuren zwart, grijs en blauw. De prints zetten door. Dus naast ruiten, strepen en effen, zullen de broeken, overhemden en colberts vaak printjes hebben als stippen, grafisch of hermes prints.

Om dit alles aan jullie te mogen laten zien zullen op zondag 30 augustus de deuren extra geopend worden van 12.00 tot 17.00 uur. Marcel en Judith Beekman van partycentrum De Deel uit Loerbeek zullen deze middag aanwezig zijn om onze klanten te voorzien van heerlijke tapa's. À la minute worden er eerlijke hapjes gemaakt die zonder borden en bestek geserveerd zullen worden. Met een heerlijk glaasje wijn erbij beloofdt dat weer een gezellige en smaakvolle middag te worden. Een keer per maand heeft De Deel een tapa's-avond waar u dan kunt kiezen uit ruim veertig gerechtjes. Partycentrum De Deel specialiseert zich steeds meer in feesten en partijen op locatie. Dit kan dan zelfs in bijvoorbeeld uw eigen tuin met bediening, tafellinnen, tent en wc-wagen.

U maakt op deze zondagmiddag bij Gilsing Herenmode ook kans om een tapa's-avond voor twee personen te winnen. Kortom kom 'proeven' van onze collectie en de heerlijke tapa's.

Gilsing Herenmode, Spoorstraat 11, Didam.

Strengenbehandeling op gezellige afdeling

ZEVENAAR - ,,De behandelaars zijn goed en best streng voor me. Ik heb daar veel baat bij." Arnold Gerrist uit Westervoort komt sinds mei twee dagen in de week naar de dagbehandeling van Liemerije Zevenaar om beter te leren lopen en praten.

Gerrist heeft parkinsonisme en wordt bij Liemerije behandeld door een logopedist en een fysiotherapeut. Ook doet hij mee aan de beweeggroep voor cliënten met Parkinsonisme. De therapie heeft zijn vruchten inmiddels afgeworpen. ,,Mijn scootmobiel is bijna helemaal vervangen door een rollator en het praten gaat ook beter." Gerrist roemt de deskundigheid van de behandelaars. ,,En doordat zij zo streng zijn, zet ik me ook meer in." Maar gelukkig is het ook gezellig op de dagbehandeling. ,,Het is fijn om eens onder andere mensen te zijn en de medewerkers zijn allemaal lief."

Liemerije biedt dagbehandeling en dagbesteding voor cliënten met lichamelijke problemen in Zevenaar en cliënten met (beginnende) dementie in Duiven. De begeleiding en behandeling wordt afgestemd op individuele cliënten. ,,Medewerkers van de afdeling, de specialist ouderengeneeskunde en de cliënt bepalen samen de doelen. Onze fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten en diëtisten helpen de cliënten vervolgens om deze doelen te behalen", aldus teamleider Harold Koerntjes. ,,Het uiteindelijke doel is dat cliënten langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen."

Naast de behandeling zijn ook de activiteiten vooral gericht op het oefenen en verbeteren van bepaalde handelingen. Een deel van de activiteiten vindt plaats in het Dagactiviteitencentrum. Hier worden producten gemaakt die binnen Liemerije verkocht of gebruikt worden. Het DAC kent onder andere een klusgroep, handwerkgroep en tuingroep.

Meer weten over de dagbehandeling/dagbesteding bij Liemerije? Neem dan contact op met het servicepunt 088 0441920 of servicepunt@liemerije.nl.

Autobedrijf Van Rennes B.V. ook Nimoto-dealer voor de regio

ZEVENAAR - Uitstekende kwaliteit, goede service en een zeer toegankelijke prijsstelling zijn de pijlers onder het merk Nimoto. Naast de elektrische modellen lanceert Nimoto een nieuwe lijn viertact brandstofscooters onder de merknaam 'Nimoto Petrol'.

Met de stijlvolle Ceo 50 lanceert Nimoto Petrol een betrouwbare viertakct scooter met een fraai retrodesign en vele opvallende features. Neem bijvoorbeeld de standaard ledverlichting, een digitaal dashboard met toerenteller en de opvallende White Wall banden.

Naast een complete standaarduitrusting beschikt iedere Nimoto Petrol over de zekerheid van twee jaar fabrieksgarantie. "Bovendien kunt u dankzij een complete lijn originele accessoires (onder andere windscherm, kofferrek en lederen zadel) uw Nimoto geheel op uw individuele wensen aanpassen."

De Nimoto Petrol Ceo 50 kan als snor- of bromscooter geleverd worden in drie kleurvarianten: wit, zwart, en champagne.

Naast de brandstofscooter staat Nimoto natuurlijk bekend om zijn elektrische varianten. Nimoto biedt een zeer breed scala aan producten. Variërend van de Nimoto Handy, een elektrische opvouwbare fiets, tot de Nimoto Trendy. Een volwaardige elektrisch aangedreven scooter met een actieradius tot wel 134 km!

"Wilt u meer weten over Nimoto? Kom gerust langs in onze showroom aan de Hengelder 11 in Zevenaar om de diverse Nimoto modellen te bekijken of bel met 0316 526592."

Dweilen op najaarsfestival

ZEVENAAR – Het najaarsfestival op 12 en 13 september belooft een gezellige en mooie afsluiting van een prachtig muziekjaar van Muziekstad Zevenaar te worden. Het najaarsfestival bestaat sinds enkele jaren uit twee onderdelen: Cito Benelux On Stage op zaterdag en het dweilorkestenfestival op zondag.

Op zaterdagmiddag zijn er van 13.30 tot 17.00 uur optredens van gerenommeerde bands op de podia bij de Markt/Weverstraat, op Muldershof en op het Raadhuisplein. Zaterdagavond van 20.00 tot 21.30 uur verzorgt Super Natural Selection een spetterend optreden op het Raadhuisplein. Super Natural Selection is een roots reggae band met Gelderse wortels en maar liefst elf bandleden. Om 22.00 uur volgt de Woodstock Tribute Band. Deze negenkoppige formatie speelt prachtige covers van bands uit de jaren zestig en zeventig. The Who, Deep Purple en Jimi Hendrix komen weer helemaal tot leven.

Een kleine tien dweilorkesten waaronder titelverdediger Wij uut Zender, Azum's Aosum, Slut Nörges op, De Blauwe Jungskes, Alles Went Bent en Kleintje Spul (t) laten op zondag van 13.00 tot 18.00 uur op verschillende plekken in hartje Zevenaar flink van zich horen. Het beste dweilorkest van de dag gaat er met de fel begeerde gouden dweil vandoor. Voor het hoofdpodium op het Raadhuisplein heeft Muziekstad Zevenaar het Oberkraïner Ensemble Nizozemski uit Helmond gestrikt. Op zondag zijn ook de winkels in het centrum geopend.

Zonnekinderen start in twee Integrale Kindcentra

DIDAM - Op maandag 31 augustus gaat het nieuwe schooljaar van start. Deze wordt door Kinderopvang Zonnekinderen feestelijk ingeluid met de officiële opening van twee Integrale Kindcentra (IKC's), te weten IKC de Tamboerijn in Zevenaar en IKC De Toorts in Didam. Binnen beide IKC's werkt Zonnekinderen intensief samen met respectievelijk basisschool De Tamboerijn en De Toorts aan een sluitend aanbod van onderwijs en opvang voor kinderen van twee tot en met twaalf jaar.

Officiële opening IKC De Tamboerijn: 31-8 om 08.15 uur. In Zevenaar gaan de activiteiten bij IKC De Tamboerijn al vroeg van start met een muzikale rondgang door de wijk. Aansluitend vindt rond 08.30 uur op het schoolplein de officiële opening plaats, waarna er een hapje en drankje is voor de kinderen, ouders, genodigden en alle andere belangstellenden. Ook zijn er rondleidingen door het gebouw. De peutergroep en de BSO ruimte kunnen worden bekeken en u kunt u zich laten informeren over onze kinderopvang.

Officiële opening IKC De Toorts: 31-8 om 14.15 uur. In de middag is het vervolgens tijd voor de officiële opening van IKC De Toorts in Didam. Om 14.15 uur vertonen alle kinderen de door hen ingestudeerde openingdans. Na de officiële openingshandeling is er tijd voor een hapje en een drankje en is er de mogelijkheid om het gebouw te bekijken en informatie te verkrijgen over de kinderopvang binnen het IKC. Ouders, kinderen en alle andere belangstellenden zijn van harte welkom!

Meer informatie: www.detoorts.nl / www.ikcdetamboerijn.nl / www.zonnekinderen.nl.

Open dag met rondleidingen en proeverijen

GROESSEN - Op zondag 6 september houdt De Groene Schuur in Groessen een open dag van 11.00 tot 16.00 uur. Op deze dag zijn de kassen van het bedrijf opengesteld voor publiek. Er worden tropische groenten, vergeten groenten, pepers en sierfruit gekweekt. Ook het pompoenenseizoen is weer volop begonnen.

Op het erf van De Groene Schuur kunt u genieten van de bonte verzameling van duizenden pompoenen en kalebassen. In de streekwinkel zijn naast groente en fruit ook huisgemaakte jam, chutney en diverse andere streekproducten verkrijgbaar. Allemaal puur natuur en erg lekker! Op de open dag kunt u verschillende van deze producten proeven. Alles is kindvriendelijk, rolstoeltoegankelijk en een lust voor het oog. Entree op de open dag is gratis !

Bij De Groene Schuur kunt u ook terecht voor kookworkshops, excursies, creatieve workshops en kinderfeestjes. In de tuinbouwkas is een ruime, moderne kookstudio gevestigd waar u een bedrijfs-, familie-, of vriendenuitje kunt houden. Tevens zijn er verschillende arrangementen mogelijk waarbij de activiteiten gecombineerd kunnen worden. Op de open dag kunt u hierover uitgebreid informatie inwinnen of kijk op www.kokenindekas.nl.

Kookworkshopagenda: Maandag 14 september: Lekker nazomeren met buitenkeukens! Dinsdag 13 oktober: Proef het najaar met onze oogstverrassingen. Opgave via: info@degroeneschuur.nl. Op 5 oktober gaat er leerzame en gezellige vierdelige kookcursus van start. Er zijn nog plaatsen vrij! Voor opgave en informatie hierover kunt u terecht op de web-site: www.degroeneschuur.nl of bel 0316-330718. De Groene Schuur is gevestigd aan de Lijkweg 9B in Groessen.

Voorbereiding heilig vormsel van start

LIEMERS - "Ook in het seizoen 2015-2016 bieden we in de parochie HH. Vier Evangelisten de voorbereidingen aan voor het ontvangen van het sacrament van het heilig vormsel op zaterdag 27 februari 2016 in de H. Andreaskerk in Groessen."

Er is een informatieavond voor ouders en kinderen uit groep acht die met ons op weg willen gaan naar het vormsel op maandag 7 september in de Sint-Werenfriduskerk in Westervoort, aanvang 19.00 uur. "Een week later sluit de aanmelding en weten we voor hoeveel kinderen we onderdak moeten regelen voor het kampweekend."

Het weekend waarin alle voorbereidingen zullen zijn is van 16 tot en met 18 oktober. De viering waarin de vormelingen zich presenteren en die grotendeels door hun verzorgd wordt, is op zaterdag 7 november in Loo. "Komt u dat gerust eens meemaken en na afloop een kop koffie drinken."

Ook dit jaar gaan de vormelingen op bezoek bij het distributiecentrum van de voedselbank in Arnhem. Dit is gepland op woensdag 13 januari. Dit bezoek is altijd indrukwekkend voor de kinderen en hun ouders en ze gaan dan nog harder aan de slag om concreet iets te doen voor mensen die te weinig inkomen hebben om elke dag gezond en voldoende eten te hebben. "Natuurlijk mag u het spaarproject van de vormelingen ondersteunen met een financiële bijdrage."

Ouders en kinderen die zich alvast willen aanmelden om met de vormselvoorbereidingen mee te doen kunnen zich melden bij het Centraal Pastoraal Secretariaat, telefoon 0316 523468 of e-mail secretariaat@rkliemers.nl.

Tweede open dag bij straatbaksteenfabrikant

Baksteenproductie bij Bylandt in Tolkamer

TOLKAMER - Op zaterdag 29 augustus stelt straatbaksteenfabrikant Bylandt voor de tweede keer deze zomer de productielocatie in Tolkamer open voor het publiek. Met een looproute door de fabriek en andere activiteiten krijgen bezoekers een kijkje achter de schermen bij de productie van straatbakstenen met lokale klei.

De open dag vindt plaats ter gelegenheid van het erfgoedfestival 'Gemaakt in Gelderland'. Bezoekers zijn welkom van 9.00 tot 14.00 uur. Bylandt is Nederlands oudste producent van straatbakstenen. De open dag in Tolkamer dompelt bezoekers onder in de wereld van klei en gebakken bestrating. Het programma bestaat uit een looproute door de fabriek, natuurwandelingen rondom de productielocatie, informatieve lezingen en toeristische informatie over 't Gelders Eiland. Bezoekers van jong tot oud zijn welkom. Kijk voor meer informatie op www.bylandt.com/erfgoedfestival.


Tijdens de eerste Open Dag op 20 juni bezochten ruim vijfhonderd bezoekers de fabriek in Tolkamer. Algemeen directeur Theo van Baal: "De meeste mensen denken bij een steenfabriek nog aan het proces van vroeger. Het grote arsenaal aan robots en moderne techniek bracht daarom veel verwondering en enthousiasme bij de bezoekers. We vinden het erg leuk om het schouwspel van klei, water en vuur op 29 augustus nogmaals te tonen aan een breder publiek."

Sinds 1900 maakt straatbaksteenfabrikant Bylandt op toonaangevende wijze gebakken bestrating. In samenwerking met (landschaps)architecten, opdrachtgevers en bouwers heeft het bedrijf in de 115 jaar van haar bestaan een grote collectie aan kleuren en formaten ontwikkeld. Bylandt heeft de ambitie om de leefomgeving voor huidige en toekomstige generaties mooier te maken. Door het gebruik van straatbaksteen, dat een bewezen levensduur heeft van 125 jaar, kan Bylandt die ambitie waarmaken. Bylandt maakt haar duurzame producten van Nederlandse rivierklei, een onuitputtelijke en natuurlijke grondstof. Door het bakproces krijgen de klinkers hun natuurlijke en voor altijd blijvende kleur. Als enige baksteenfabrikant is Bylandt MVO Prestatieladder gecertificeerd. Kijk voor meer informatie op www.bylandt.com.

Expositie van Kunstkring Het Gelders Eiland

AERDT - Op zondag 6, 13, 20, 27 september van 14.00 tot 17.00 uur en zaterdagavond 3 oktober tijdens het concert is er in de kerk van Aerdt een expositie. Er zijn beelden te zien van Nanda van der Vliet en schilderijen van Inger van Vliet.

De beelden van Nanda van der Vliet, die in Maarn woont, kunnen ontstaan door op te bouwen, vanuit het niets, met klei of met boetseerwas, waarna het beeld in brons wordt gegoten. Maar beelden ontstaan ook door de vorm te ontdekken in de steen, waaruit het beeld wordt gemaakt. Onderwerp van haar beelden zijn vaak mensen; vooral vrouwen.

Tijdens haar studie kunstgeschiedenis begon Inger van Vliet, uit Warnsveld, te schilderen. Haar schilderijen zijn figuratief en vallen op door hun heldere kleuren. Haar onderwerpen zijn heel divers, hoewel dieren vaak aanwezig zijn.

Bij de opening op 6 september zal de Westervoortse viermans band SkoekS, voor de gelegenheid aangevuld met een violist, te beluisteren zijn. Zij brengen hun liedjes in het Nederlands en in Liemers dialect.

De toegang is gratis in de kerk van Aerdt; Kerkweg 26 in Aerdt. Meer informatie staat op www.kunstkringhge.nl.

Stadsprins Karel de 1e schuift eerste bierpul

De vorige stadsprins Prins Wim 1e en zijn adjudant Frank van de Toetenburgers schuiven de eerste pul tijdens de opening van de 6e Bierpulschuifkampioenschappen in 2014

ZEVENAAR - De Zevenaarse Stadsprins, Karel de 1e en zijn adjudant Jorrin van carnavalsvereniging De Boemelaars hebben toegezegd om de eerste bierpul te schuiven tijdens de zevende Open Ooyse Bierpulschuifwedstrijden op zondag 30 augustus.

Het is intussen al een soort traditie geworden dat de heersende Stadsprins de feestelijke openingsschuif voor zijn rekening neemt. De Boemelaars zijn inmiddels bekende gezichten geworden op dit evenement. Meerdere malen wisten zij al beslag te leggen op de hoofdprijs. Zowel bij de dames als bij de heren.

Stadsprins Karel de 1e en zijn adjudant Jorrin, zullen dit jaar de eerste pul schuiven tijdens de 7e Bierpulschuifkampioenschappen.

Het evenement, dat georganiseerd wordt door muziekvereniging Crescendo, is zo langzamerhand uitgegroeid tot een happening waarbij steeds meer plaatselijke verenigingen hun teams afvaardigen om een gooi naar de Willy Hendriks Bokaal te doen. Het is bij uitstek het evenement geworden om de koppen eens bij elkaar te steken om zo, na de vakantieperiode, op een feestelijke manier het nieuwe seizoen in te gaan. Dit sterkt de onderlinge band en benadrukt de vriendschap.

Voor de teams is het belangrijk om de bierpul zo ver mogelijk over de baan te schuiven, zonder dat deze omvalt. De standen worden live bijgehouden op een scorebord met een hoog songfestivalgehalte. Het geheel wordt omlijst met gezellige schuifmuziek.

Het evenement start op 30 augustus om 13:00 uur in het schuttersgebouw van Schutterij EMM aan de Slenterweg 2 in het buurtschap Ooy-Zevenaar. Inschrijven kan nog via de website van Muziekvereniging Crescendo: www.crescendo-zevenaar.nl (klik op de bierpul boven in de balk). Natuurlijk kan men ook zomaar eens binnenlopen, de toegang is gratis!

Studiekring bij Het Palet

DUIVEN - Op 10 september start de Studiekring Duiven het nieuwe seizoen. Iedere donderdagmorgen komen wij bij elkaar in de Senioren Soos Het Palet aan de Mondriaanstraat 14 in Duiven.

"Tussen 9.30 en 10.00 uur starten wij met een kopje koffie of thee en van 10.00 tot 12.00 uur bespreken wij zaken uit de regio of wereldwijd. Van tijd tot tijd gaat één van de aanwezigen in het tweede uur dieper in op een vraagstuk of zienswijze. Ook is het interessant als iemand een verhaal heeft over zijn liefhebberij, een gemaakte reis, een wereldsituatie of iets dergelijks. We gaan ook wel op pad om een museum te bezoeken of een stadswandeling te maken. U ziet: we studeren niet als zodanig, al zou de naam studiekring dit wel doen vermoeden. Mocht uw belangstelling gewekt zijn, we hebben een paar plaatsen vrij. Voor eventuele vragen kunt u bellen 0316 268219, Simon Wesdijk."

Koninklijke Luchtmacht

REGIO - Gepensioneerden van de Koninklijke Luchtmacht, regio Arnhem zowel militair als burger, houden op donderdag 17 september een reünie.

Deze wordt gehouden in de Kumpulan van Bronbeek, Velperweg 147 te Arnhem. Aanvang 14.00 uur. De kosten hiervoor bedragen vijftien euro inclusief de ter afsluiting te houden de Indische maaltijd. Opgave tot uiterlijk 1 september per telefoon 0314 324997 of e-mail cpa.arnhem@hotmail.com.

Chinese dokter en kung fu-specialist naar De Liemers

DIDAM - Chinese dokter en kung fu-specialist Wu is te consulteren in Didam. U kunt bij hem terecht voor alle gezondheidsproblemen, klein of groot.

Hij maakt een momentopname van uw gezondheid, kan kruidenmedicijnen samenstellen, acupunctuurnaalden aanbrengen, voedingsadviezen geven en adviezen voor uw levensstijl. En bovenal, hij geeft qi gong (voor beginners) en kung fu lessen (voor gevorderden) . De beginners hebben een laag energetisch niveau en de gevorderden zitten beter in hun energie. Die energieniveau's worden door de heer Wu bij aanvang van de lessen via een snelle scan vastgesteld. Het Chinese woord qi geeft beter weer wat in de Chinese filosofie wordt bedoeld met energie.De heer Wu vraagt een vergoeding van zijn patiënten en leerlingen. Aan te raden voor diegenen die willen ervaren dat gezondheid meer is dan de afwezigheid van ziekten .Ook voor diegenen die kennis willen maken met de traditionele Chinese geneeskunde.

Schildersgroep Vrienden Akademie tien jaar

ZEVENAAR - De schildersgroep Vrienden Akademie is een groep enthousiaste schilders, die al ruim tien jaar samen schildert op de zolder van het Juvenaat, Babberichseweg 23-40 in Zevenaar.

De schildersgroep is ontstaan na het sluiten van De Vrije Akademie in Zevenaar. Er werd toen een andere locatie gevonden in het Juvenaat, waar alle ruimte is om te schilderen. Dat schilderen doet ieder op zijn eigen hobbyniveau. Elk kiest zijn eigen thema’s. Ook de stijl van schilderen is heel persoonlijk, evenals de gebruikte technieken (aquarel, olieverf, acryl). Voor de benodigde materialen zorgt ook ieder zelf.

Maandagavond is de vaste schilderavond van ongeveer 19.00 tot 22.00 uur. De rest van de dagen kan het atelier ook gebruikt worden.

Ook is er de mogelijkheid je verder te ontwikkelen. Op dertien avonden is er een docent, waaraan je adviezen kunt vragen. De kosten voor de ruimte en docent bedragen tweehonderd euro per jaar. Daarvoor kun je de hele week terecht in het atelier.

Lijkt het je ook leuk om in een hobbygroep te schilderen, neem dan contact op met Jeannette Driessen, 0316 228740. Komen kijken kan natuurlijk ook.

Kom een shuttletje slaan...

DUIVEN - BC Thuve in Duiven organiseert op maandag 14 september en woensdag 16 september een Open dag in de Week van het Badminton. Iedereen die eens gratis en geheel vrijblijvend een shuttle wil slaan, is dan van harte welkom. Kom op maandag 14 september en/of woensdag 16 september naar sporthal Triominos in Duiven. Kijk voor meer informatie op de website www.bcthuve.nl.

Op initiatief van Badminton Nederland worden er in het kader van de Week van het Badminton in de periode van 14 september tot en met 20 september door heel het land badmintonactiviteiten georganiseerd. De Week van het Badminton is bedoeld om vooral niet-badmintonners op een leuke manier kennis te laten maken met de badmintonsport.

Badminton op de kaart

Clemens Wortel, voorzitter van Badminton Nederland, wil met de Week van het Badminton de badmintonsport op de kaart zetten. "Ik nodig iedereen graag uit kennis te maken met deze fantastische sport, die geen leeftijdsgrens kent, die de conditie ondersteunt, die de geest scherp houdt en waarmee je vrienden voor het leven maakt. Kortom een stoere en flitsende sport!" Alles over de Week van het Badminton is te vinden op www.weekvahetbadminton.nl www.facebook.com/BadmintonNederland en www.twitter.com/badm_nederland.

Sail 2015 met het Rode Kruis

ZEVENAAR - Prachtig, wat een dag. De Liemerse afdeling heeft op 22 augustus een busreis en rondvaart georganiseerd voor maatjes, deelnemers en vrijwilligers aan haar activiteiten. Dankzij de Bijzondere Vaarten van het Rode Kruis Amsterdam genoten zij van Sail 2015. Een verslag van een deelnemer.

Rond tien uur vertrekt de bus. Enige dames zijn slecht ter been en gebruiken een rolstoel of een rollator. De organisatoren Baukje Boschker en Wies Heesen zijn van de partij, evenals een ervaren Ehbo-er. In haar nautische outfit met streepjesblouse en bootschoenen heet Baukje ons welkom. Wij willen wel varen!

De zon schijnt volop. In Amsterdam krijgt iedere passagier een uitgebreide lunch! We gaan aan boord van de Jacqueline. Koffie, broodjes, een enorme gevulde koek, het kan niet op. Een jonge vrijwilligster van RK-Amsterdam vertelt dat zij vanaf dinsdag al op het schip zijn: ze slapen er zelfs. Hun grootste probleem vandaag is de warmte. Het flesje water en de waaier uit het lunchpakket komen goed van pas.

Iedereen neemt foto’s van het varende schepen en scheepjes.Toeterende hoorns, zingende koren, juichende mensen. Daarbij rode Sail T-shirts, zwaaiende mensen, vlaggen, masten en u heeft nog geen compleet beeld van Sail 2015. Na twee uur zijn we weer aan de aanlegsteiger. Daar wacht de bus, de rolstoelen worden ingeladen.

Een vrijwilligster van het Rode Kruis Amsterdam vroeg wat ik nu het leukste vond. “Dat al deze mensen zo zichtbaar zitten te genieten en dat het ons aan niets ontbrak. Prachtig!”

Start seizoen bij Labyellov

ZEVENAAR - Maandag 31 augustus start het seizoen bij volleybalvereniging Labyellov in Zevenaar. Labyellov biedt voor mensen van alle leeftijden de mogelijkheid te volleyen. Er zijn afdelingen voor jeugd, senioren en recreanten. Afhankelijk van de groepsindeling wordt er getraind op maandag-, donderdag- en vrijdagavond in sporthal Lentemorgen.

Labyellov speelt dit seizoen met tien teams in de competitie: vier dames-, drie heren- en drie jeugdteams. De thuiswedstrijden worden op zaterdag gespeeld in sporthal Lentemorgen.
Zowel het dames 1 team als het heren 1 team spelen in de tweede klasse van de Regio Oost van de Nevobo.
Labyellov heeft een jeugdafdeling. Op maandagmiddag spelen vanaf 17.00 uur de mini’s Cool Moves Volleybal. Dit is speciaal gericht op kinderen van 6 t/m 12 jaar, waarbij ze door middel van verschillende niveau’s leren volleyballen. Dit gebeurt onder leiding van Kim Wolswijk die hiermee veel ervaring heeft. Kinderen die interesse hebben mogen vrijblijvend drie proeftrainingen volgen. De groep traint op maandag van 17.00 tot 18.15 uur. Inlichtingen bij Kim Wolswijk, 06 28530937.
De oudere jeugd (12-16 jaar) traint en speelt onder leiding van deskundige trainers en coaches. Voor informatie over de jeugdafdeling: Michel Lenderink, 0314 365536.
Inlichtingen voor dames: Jolanda Goedhart, 026 3114203, voor heren: Michiel van Horen 06 16036325.
Bij Labyellov spelen drie recreantengroepen op de maandag- en donderdagavond. Er is nog ruimte voor nieuwe leden, zowel dames als heren. Inlichtingen bij Albert van der Beek, 0316 842080, zie eveneens de website: recreanten@labyellov.nl
Verdere inlichtingen over Labyellov bij secretaris: Eddy Brekoo, 0316 527935, e-mail eddybrekoo@kpnmail.nl of de website www.labyellov.nl.

Dagexcursie naar Fleuramour

ZEVENAAR - Het kasteel van Alden Biesen in Bilzen (Belgie) wordt van 25 t/m 28 september ondergedompeld in het ware bloemenspektakel van Fleuramour.

Het kasteel Landcommanderij Alden Biesen heeft kamers, zolders, kelders, een kerk, tuin en binnenplaatsen. Deze ruimtes zijn meesterlijk gedecoreerd met de mooiste bloemen en planten. Een lust voor het oog en u zult versteld staan wat deze meesterbinders u laten zien op het gebied van bloemdecoraties.

Wij gaan op vrijdag 25 september 2015 met de afdeling Doetinchem e.o. van Groei en Bloei een prachtige excursie met de bus maken naar Alden Biesen in Bilzen, België; dit ligt ter hoogte van Maastricht. Op deze vrijdag is het hoedjesdag. Veel dames, maar ook heren hebben hun hoed versierd met bloemen en blad. U kunt zich door mensen om u heen laten bewonderen, maar ook op een echte catwalk laten jureren.

Vertrek Zevenaar (AC restaurant) rond 09.00 uur. De kosten voor deze dag 32,50 voor leden en 37,50 euro voor niet-leden. Opgeven voor deze dag kan op onze site www.liemers.groei.nl onder tabblad activiteiten & actueel - opgaveformulier.

Na aanmelding kunt u het bedrag voor het aantal personen overmaken op de rekening nr. NL64RABO038485775 van Groei & Bloei Liemers onder vermelding “Fleuramour” en uw naam.

Nieuw cursusseizoen Ehbo van start

DIDAM - Ehbo Didam start in de loop van september weer met een cursus Jeugd Ehbo A, voor leerlingen van groep acht van de basisschool (leeftijd vanaf elf jaar). Het gaat om dertien lessen vanaf maandag 21 september tot en met maandag 18 januari van 18:15 tot 19:15 uur.

In november wordt een cursus Hartreanimatie met bedienen van een AED georganiseerd. Hieraan kan iedereen deelnemen die de leeftijd van vijftien jaar bereikt heeft. Het gaat om drie lesavonden op de donderdagen 5, 12 en 19 november van 19:30 tot 21:30 uur.

In het nieuwe kalenderjaar hebben wij een basiscursus Ehbo in de planning staan in de periode januari en februari. Heeft u interesse? Wacht niet te lang met opgave, want de theorie dient u voorafgaand aan de praktijk af te ronden, dus al in het najaar van 2015.

In 2016 staat verder nog een cursus Eerste Hulp aan Kinderen jonger dan acht jaar, een cursus Eerste Hulp bij Sportongevallen en nog twee maal een cursus voor Hartreanimatie met bedienen van een AED in de planning. Geef u tijdig op, des te groter de kans om deel te kunnen nemen.

Heeft u interesse in een van de cursussen of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met EHBO Didam, via ehbo.didam@gmail.com. Telefonisch mag natuurlijk ook. U kunt dan contact op nemen met voorzitter C.Limbeek, 0316 225 256 of met secretaris R. Jansen, 06 14681411. Beiden zijn het best bereikbaar op werkdagen tussen 17:00 en 19:00 uur.

Kerkberichten Zevenaar

Zaterdag 29 augustus 19.00 uur: Eucharistieviering met Pater Remmers en gemengd koor.

Gebedsintenties:

Ouders van Dulmen-Volman en dochter Wilma

Maria Driessen-van Rumund en dochter Maria

Gerrit en Riek Ross-Heitink

Mies Berntssen-van Alst

Gisela Kleinpenning

Gerry van der Looy-van Brandenburg

Gerrit Jansen (jaargetijde)

Overleden ouders Willemsen-Kuster

Wim Willemsen

Jan Uffing

Overleden ouders Jan en Doortje van Kempen­Wieleman

Ina Koenders­Breuer

Wim van Haften

Dineke Gudden­de Kinkelder

Ria Engelen

Collecte:

Missie Verkeersmiddelen Actie / MIVA

Zondag 30 augustus 13.00 uur: Doopviering met Pastoor Thanh.

Gedoopt worden:

Julie en Lola Elffrink, Noordeinde 100 , Zevenaar.

Feline van den Brink, Elzendreef 48, Duiven.

Mededelingen:

Overleden op maandag 10 augustus mevrouw Antoinet Otten-Willemsen,

Nieuwe Doelenstraat 21, Zevenaar (voorheen Pannerdenseweg 18) 63 jaar.

Op donderdag 3 september is de jaarlijkse Liemerse bedevaart naar Kevelaer.

Pastoor Eskens en Pastor Doornbusch gaan mee met deze bedevaart.

Opgeven kan bij Bennie Willemsen (telefoon 0316-331731).

Dit jaar is de Sint-Martinuskerk niet geopend tijdens de open monumentendagen op 12 en 13 september.

Special Olympics zwemkampioene EsmeeAnne de Meulmeester gehuldigd

Burgemeester Jan de Ruiter is onverholen trots op zwemkampioene EsmeeAnne de Meulmeester uit Giesbeek met haar gouden en zilveren resultaat van Olympisch wereldniveau Foto: Gemeente Zevenaar

GIESBEEK - Woensdag 19 augustus is Special Olympics zwemkampioene Esmee Anne de Meulmeester uit Giesbeek gehuldigd in het gemeentehuis van Zevenaar. Temidden van familieleden, wethouders Van der Werf (jeugd) en Hendriksen (sport), raadsleden, griffie en pers heeft burgemeester Jan de Ruiter 'Golden Lady' EsmeeAnne gefeliciteerd met haar uitzonderlijke zwemprestatie.

EsmeeAnne begon al met veertien maanden met zwemmen en had als zesjarige al haar A-, B- en C-diploma. EsmeeAnne: "Ik zwem al mijn hele leven. In het water voel ik me vrij, heb ik geen pijn en kan ik mijn gedachten opzij zetten. Ik blijf voorlopig doorgaan met zwemmen." Onder grote belangstelling en bewondering zijn EsmeeAnne, haar vriend, ouders, grootouders en nicht toegesproken en gefeliciteerd.

"Mama, deze is voor jou"

Omhangen met zowel haar zilveren als haar gouden medaille, antwoordt ze desgevraagd hoe trots ze is op haar prestatie: "Heel trots, dit had ik nooit van mezelf verwacht! Tijdens de laatste twee banen was ik helemaal kapot. Ik tikte bij de finish de rand aan, maar was te moe om op het scorebord te kijken. Iemand wees me erop en toen bleek ik nummer 1 te zijn. Ik heb zitten huilen, gillen, juichen! Mijn ouders konden er helaas niet bij zijn in Amerika, dus toen ik won, zei ik meteen: 'Mama, deze is voor jou!'. Ik ben blij dat ik mijn ouders zo trots heb kunnen maken."

Voorbeeld voor anderen

Zwemster Inge de Bruin is hét grote voorbeeld van EsmeeAnne. "Ze is supersnel, draagt leuke badpakken en heeft altijd haar nagels zo mooi", aldus EsmeeAnne. Burgemeester Jan de Ruiter gaf in zijn toespraak aan dat EsmeeAnne zelf ook een 'voorbeeld' genoemd mag worden. "Ondanks haar beperking heeft ze een olympische topprestatie van formaat geleverd. Daarom, maar ook vanwege haar inzet en doorzettingsvermogen, is EsmeeAnne zelf al een voorbeeld voor anderen." Dat ze zo gezien wordt door anderen, heeft ze al mogen ervaren. "Een van de meisjes zei tegen mij: 'Jij bent mijn grote voorbeeld voor later!".

Goud en zilver

Esmee Anne heeft in Los Angeles deelgenomen aan de Special Olympics World Games, het grootste sportevenement voor mensen met een beperking. Tijdens deze spelen heeft de 16-jarige langeafstandszwemster een gouden medaille behaald op het onderdeel 800 meter. Daarnaast heeft ze, samen met haar estafetteploeg, ook nog een zilveren medaille behaald voor het onderdeel 4x 100 meter. De estafetteploeg bestond verder uit Elisabeth Mansoor, Wessel Everloo en Lars Jacobsen.

Schuttersfeest en kermis in Duiven

DUIVEN - Traditiegetrouw start Schutterij Onderling Genoegen op de laatste zondag van augustus haar jaarlijkse schuttersfeest en kermis. Het feest is van zondag 30 augustus tot en met woensdag 2 september aanstaande. Dit jaar met een bijzonder tintje, voor de laatste keer vinden de festiviteiten plaats in het CCOG alvorens de schutterij eind september haar intrek neemt in de nieuwe OGTent.

Na de schuttersmis en processie op zondag kan men elkaar die dag van 14.00 tot 17.00 uur een gezellige kermis en schuttersfeest wensen in het CCOG. De band Jersey zorgt voor stemmige muziek. Bij mooi weer zal dit buiten gaan plaats vinden bij café Bij de Buren aan het Remigiusplein. Liemers Harmonie Duiven zal na de processie een aubade op dit plein brengen. Bij slecht weer vinden deze activiteiten in het CCOG plaats.

Op alle feestavonden zal het CCOG vanaf 19.30 uur geopend zijn. Zowel leden als niet leden hebben toegang tot de feestelijkheden. Op maandag- en dinsdagmorgen is het CCOG vanaf 11.30 uur geopend, dan kan er ook al worden gedanst. Het prijs- en koningsschieten begint maandag om 12.00 uur. Om 14.30 uur wordt de nieuwe koning geïnstalleerd en wordt er afscheid genomen van het huidige koningspaar Rene en Esmeralda Frieling. Op woensdagavond worden om 20.15 uur alle jubilarissen van de schutterij gehuldigd. Dit jaar wordt de muzikale begeleiding voor de eerste keer verzorgd door de feestband Summerland. De leden die de contributie betaald hebben maar geen lidmaatschapskaart hebben ontvangen kunnen deze alsnog ophalen op vrijdag 28 augustus van 19.00 tot 21.00 uur in het CCOG.

Klaverjassen in Zevenaar

ZEVENAAR - Het klaverjasseizoen De Hoge Bongert begint weer. Elke donderdagmiddag is er weer klaverjassen om 13.30 uur.

Dit wordt georganiseerd in samenwerking met Caleidoz. Iedereen is welkom zowel jong als oud bij De Hoge Bongert in Zevenaar. Kosten deelname zijn tien euro voor een heel seizoen. Meer info te verkrijgen via telefoon 0316 330222.

Bingo-avond bij De Contactschijf

ZEVENAAR - Vrijdagavond 4 september start De Contactschijf, na een zonnige zomer, met de maandelijkse bingo in het cultureel centrum De Maatjes aan de Kardinaal de Jongstraat 4 in Zevenaar.

De zaal is open vanaf 19.30 uur; aanvang 20.00 uur. De opbrengst hiervan komt gedeeltelijk ten bate van de sjoelclub De Contactschijf (sport voor gehandicapten). Voor meer informatie kan men bellen: 0316 334162 na 16.00 uur.

Leergang Woondromen 55+

REGIO - Nu de verzorgingshuizen minder toegankelijk worden, kan gemeenschappelijk wonen een prima alternatief zijn. Hier kunnen senioren enorm van profiteren, maar voor dergelijke initiatieven moet de begeleiding wel in orde zijn.

Hiervoor hebben Spectrum, ActivAge en KCWZ de Leergang Woondromen 55+ ontwikkeld. Professionals in bouwen, wonen, zorg en maatschappelijk ondernemen leren hoe ze deze senioren kunnen begeleiden bij het ontwikkelen en verduurzamen van hun eigen initiatief tot gemeenschappelijk wonen.
Cursusdata: 1 oktober en 15 oktober, 5 november, 10 december en 25 februari van 13.00 tot 17.00 uur.

Dansavond senioren

DIDAM - Op maandag 7 september vindt weer de maandelijkse dansavond plaats voor alle senioren van 55+. De Stichting Senioren Kontakt Didam, Loil en Nieuw Dijk organiseert dit dansfestijn.

De avond begint om 19.00 uur en eindigt om ca. 22.30 uur. Dit keer zorgt Gert Ekkelboom weer voor prima dans- en luistermuziek. In zaal Jan en Jan, Lieve Vrouwplein 4 in Didam, is dan ook volop gelegenheid voor een praatje en een dansje.

Zevenaarse schakers beginnen aan nieuw seizoen

ZEVENAAR - Na de zomer begint op dinsdag 1 september het nieuwe schaakseizoen van de Schaakvereniging Zevenaar. Het vorig seizoen is nogal wisselend verlopen voor de drie teams.

Het eerste team moest een stapje terug doen en is, na een aantal jaren in de KNSB actief te zijn geweest, weer terug in de regionale bond, de OSBO. Het grote voordeel is dat de reisafstanden tot het verleden behoren. Zaterdag 26 september is de eerste wedstrijd. Het tweede team is gepromoveerd en zal grote moeite hebben zich te handhaven in de tweede klasse. Het derde team speelt weer in de derde klasse.

Elke dinsdagavond wordt er gespeeld in Ons Huis aan de Dokter Honigstraat 4. Om 20.00 uur uur beginnen we en een ieder is van harte welkom om mee te spelen en het een maand lang gratis te proberen. De indeling gebeurt op sterkte en de contributie is negentig euro per jaar. De jeugd speelt op vrijdagavond om 19.00 uur in basisschool De Wissel. Lambert Janssen Steenberg hoopt ook hier weer een aantal nieuwe spelers te kunnen opleiden.

Woensdagmorgen is er schaken in De Hooge Bongert waar zo'n veertien 55-plussers actief zijn. Informatie bij Pieter van der Poel, 333579 en op www.svzevenaar.nl.

Protestantse gemeente

ZEVENAAR - Op zondag 6 september om 10.00 uur is het thema van de protestrantse gemeente 'Goede Buren'.

Bij het thema 'goede buren' denken we in de kerk al snel aan het gebod 'je naaste liefhebben' (Wist u dat het Engelse woord voor buren, -neighbours- ook naasten kan betekenen?). Liefhebben, Grieks agapao, betekent daadwerkelijk iets voor die ander over hebben. Het gaat niet over een gevoel maar om daden.
"Wij willen allemaal goede buren zijn, maar als protestantse gemeente willen wij ook voor de inwoners van Zevenaar van betekenis kunnen zijn. Deze daden, delen met, zorgen en aandacht voor de ander, hoopt de protestantse gemeente in de dienst van 6 september tot uitdrukking te kunnen brengen."

Delen
Voedselbank en Kledingbank Iedereen wordt vriendelijk verzocht houdbare etenswaar en kleding (uiteraard gewassen) mee te nemen. Er is vooral behoefte aan kleding voor jonge gezinnen.

Zorg

Vraag en Aanbod. Bent u een klusser of wilt u wel eens tijd voor iemand vrijmaken. Op 6 september kunt u op stickers aangeven wat u voor een ander zou kunnen betekenen. Daarnaast verwijst de protestantse gemeente naar de vrijwilligersbank van Caleidoz.

Aandacht
Amnesty International heeft de schrijftafel klaar staan om brieven te kunnen schrijven. De brief schrijft men voor mevrouw Aster Fissehatsion uit Eritrea. Zij is in 2001 zonder vorm van proces gearresteerd en sinds die tijd is niets meer van haar gehoord. Amnesty beschouwt haar als gewetensgevangene. Voor verzending van de brieven wordt gezorgd.
De voorganger in deze dienst is dominee Alle Jonkman. Iedereen is welkom.

Klanken in monumenten

LIEMERS - Zaterdag 12 en zondag 13 september zijn er nationale Open monumentendagen. Met dit jaar het thema 'kunst & ambacht'. Verschillende monumenten worden tijdens deze dagen op een speciale manier onder de aandacht van het publiek gebracht in de vorm van Klanken in Monumenten en het thema van het Open monumentenweekend: kunst en ambacht door kleine exposities of ambachtelijke demonstraties in de monumenten.

In het kader van cultuurpact 2015 hebben de gemeenten Zevenaar, Duiven en Westervoort in de vorm van 'Klanken in monumenten' wordt er bij diverse monumenten nog iets extra's aan toe gevoegd. Bij een aantal geselecteerde monumenten kan men genieten van muziek en optredens en toegang is gratis. De muzikanten komen voornamelijk uit de deelnemende gemeenten. De bezoeker maakt op deze manier kennis met zowel een prachtig stuk cultureel erfgoed en het rijke muzikale aanbod. Een kleine greep uit de te bezichtigen monumenten. In de Gallus Kerk in Angerlo is een expositie te bezichtigen en tevens de start van een kunst en ambachtentour door Angerlo; het landgoed Halsaf in Babberich is geopend, evenals Huize Vredenburg in Westervoort en Havezate in Duiven. Op allerlei plekken kan men genieten van de klanken van onder andere pianist Jeroen Langerak, Koperensemble Nieuw Leven, Harmonie St. Fransiscus, Djembegroep Extravaganza, De Skoeks et cetera.

Daarnaast zijn er op verschillende locaties (kunst) exposities te zien of demonstraties van ambachten. In Angerlo is de smid aan het werk in de monumentale smederij van de fam Hissink aan Het Klooster 8 of in de woonboerderij van familie Van Schie aan Het Klooster 10 een kunstexpositie en zal er het een en ander verteld worden over de architectuur en de nodige restauraties van de boerderij. Huize Vredenburg in Westervoort heeft een kunstexpositie en tussen de Havezate Magerhort en Poeldijk zullen er naast verschillende kunstobjecten te zien, ook klanken te horen zijn.

Kortom, een weekend vol cultuur op historische plekken van de gemeenten Duiven, Westervoort en Zevenaar. Zeer de moeite waard om dit weekend eens rond te kijken en te luisteren en mooie plekken te (her)ontdekken!

Op 12 september vanaf 14.00 zal het jeugdorkest Sint-Franciscus in bijzijn van de betrokken wethouders het officiële startsein geven van Klanken in Monumenten 2015!

Snotneuzen-republiek in Aerdt

AERDT - Tijdens de kermis waren er dit jaar geen kandidaten voor het koningsschot. Toch is er wel een troon opgestaan met behulp van de carnavalsgroep de snotneuzen. Zij hebben samen met het bestuur gezorgd dat er toch een hofhouding aanwezig was tijdens de kermis.

Maandagmiddag toen het middagfeest afgelopen was en er uiteindelijk door het bestuur een republiek was uitgeroepen, dachten de carnavalsgroep van de Snotneuzen dat er een ludieke actie moest ontstaan. De dames waren naar Zevenaar gegaan om kroontjes te halen. Jelle Hugen zit bij de muziek en Guus van Schip is officier. Jelle en Guus dachten het wel leuk was om de groep met de kroontjes af te gaan halen. Voor deze binnenkomst is er eerst even met bestuur overlegd. Je kunt beter een groep hebben zitten boven op het podium in plaats van een lege plek. Het bestuur pakte het goed op en liet ons aan de troon zitten.

De grootste verrassing kwam dinsdagochtend, we hadden rondgetrokken en bij de rustplaats riepen de vrouwen van het bestuur ons. We hebben toen allemaal een mooi wit corsage gekregen. Daarna werden is er zelfs een vendelhulde gegeven. Terug in de tent werd Janne Derksen gevraagd om de medailles aan de prijswinnaar van het vogelschieten te overhandigen. Ook de toporkest Kaliber had profijt van de nieuwe troon. Zij konden nu steeds alle koningen en koningen naar beneden vragen voor bijvoorbeeld de openingsdans of de kinderdans. In de tent dacht Jelle Hugen dat het misschien wel leuk was om de hofhouding bij zijn thuis af te halen. Dan leek het ook net of je een koningspaar met de vendelhulde had. Zo hebben Jelle en Janne samen nepkoning gespeeld, uiteraard had Jelle een gala pak aan. "Ondanks dat we een republiek hebben, moet het er wel een beetje fatsoenlijk aan toe gaan". Hierbij heeft het bestuur ook een compliment verdient, aan alles wat we regelden hebben we volledige medewerking gekregen.

Ondanks dat Aerdt een kermis kreeg met tegenslagen, zoals het weer, de overval op de beheerder van de tap en geen koning, hebben we er als carnavalsgroep weer het beste uit weten te halen. samen met het bestuur hebben we toch de dinsdag nog iets feestelijks van weten te maken. Ook willen we de schutters en vrouwen van Aerdt bedanken voor de complimenten en bedankjes. Een klein dorp waar we samen nog eensgezind kermis kunnen vieren, mag best één keer een republiek hebben. Tot slot worden de drumfanfare Eensgezindheid, officierenkorps en vendeliers bedankt, die veel begrip en medewerking toonden voor de ontstane situatie.

Gezamenlijk joker- en klaverjastoernooi

REGIO - Ook in het nieuwe seizoen 2015-2016 zal er weer een gezamenlijk klaverjas- en jokertoernooi plaats vinden met deelname van seniorclub Het Eilandplein en het Palet uit Duiven en Trefcentrum voor ouderen en senioren sociëteit SeSo uit Westervoort.

In de maand september zal de organisatie in handen zijn van senioren sociëteit Het Palet uit Duiven met zowel een joker- als een klaverjastoernooi. Op zaterdag 19 september zal begonnen worden met het jokertoernooi. Het klaverjastoernooi zal plaats vinden op zaterdag 26 september.

Leden van de klaverjas- en jokerclub uit Duiven en Westervoort kunnen zich hier voor opgeven via het wel bekende inschrijfformulier. Ook jokeraars en klaverjassers, die geen lid zijn, zijn welkom op beide toernooien. Het inleggeld is vier euro.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden tot 17 september voor het jokeren en tot 24 september voor het klaverjassen.

Opgave is mogelijk bij de heer Wim Hartjes: 06 15890522 of via de mail naar w.h.hartjes@gmail.com. Opgave is ook mogelijk in Het Palet aan de Mondriaanstraat 14 in Duiven op de dinsdagavond of de donderdagmiddag bij Wim Kijvekamp. Beide toernooien beginnen om 13.00 uur, de zaal is open vanaf 12.30 uur.

Het einde van zowel het joker- dan wel het klaverjastoernooi wordt verwacht om circa 17.30 uur. Het Palet is te vinden aan de Mondriaanstraat 14 in Duiven.

Klaverjassen De Hoge Bongert

ZEVENAAR - Op donderdag 3 september begint weer een nieuw seizoen klaverjassen. Elke donderdagmiddag is er weer klaverjassen om 13.30 uur, georganiseerd in samenwerking met Caleidoz.

Iedereen is welkom zowel jong als oud in De Hoge Bongert in Zevenaar. Kosten voor deelname zijn tien euro voor een heel seizoen. Info: 0316 330222.

Ledenvergadering bij Schutterij EMM Groessen

GROESSEN - Schutterij E.M.M. Groessen houdt op dinsdag 8 september haar ledenvergadering.

Deze vergadering begint om 20.30 uur en wordt gehouden in het Schuttershuis aan het Schuttersplein 1 in Groessen. In deze vergadering wordt vooruit gekeken naar de kermis en het schuttersfeest van 19 tot en met 22 september.

Kom jij ook sporten?

ZEVENAAR - De vakantie zit er weer bijna op. Vanaf 1 september starten de lessen van gymnastiekvereniging Thor Zwaluwen weer.

"Lijkt het jouw ook leuk om te gymmen, turnen of dansen? Kijk op onze website www.thor-zwaluwen.nl voor het actuele lesaanbod, en kom gerust een keertje kijken/meedoen!"

One Step Beyond zoekt leden

ZEVENAAR - Het koor One Step Beyond uit Zevenaar bestaat nu twintig jaar, heeft twintig leden en wordt gedirigeerd door Rein Helmink en op de piano begeleid door Paul Sweers.

Het repertoire is heel divers in zowel stijl als taal, klassiek maar ook modern. Voor het komend seizoen zal er eerst voor de kerst gerepeteerd gaan worden maar daarna zal de nadruk liggen op de uitvoering van de Missa Brevis (latijn voor 'korte mis') van Jacob de Haan.

"Gezien de samenstelling van het koor zijn wij vooral op zoek naar tenoren en bassen. Maar ook dames zijn van harte welkom. Zingt u graag en heeft u interesse? Op donderdag 10 september is er een open repetitie. Een ieder is welkom in de Ontmoetingskerk aan de Markt in Zevenaar. De repetitie begint om 20.00 uur en eindigt plm 22.00 uur. Ook zangers, die op projectbasis mee willen doen, worden van harte uitgenodigd.

Doorloop Klanken in monumenten

Doorloop Klanken in monumenten

Duizenden mensen bij Tolkamer Kadedagen

TOLKAMER - Afgelopen zondag was er in geheel Tolkamer geen parkeerplek meer te vinden; zelfs voor een fiets was het nog een opgave.

De grote club van vrijwilligers, uiteraard geholpen door het fantastische weer, hebben er weer een paar geweldige dagen van gemaakt. 'Tolkamer Kadedagen Korendag', dat wederom perfect geregeld was door Theo Barten, trok samen het Oldtimer-Treffen (Toon Hammink) dusdanig veel bezoekers naar de Kade , dat het een goede keuze bleek van de organisatie, om tegelijkertijd in Tolkamer een Braderie te realiseren. Dit gaf een dusdanige spreiding van publiek, dat het op de Kade nog enigszins ruimte gaf.

En niet alleen de slotdag was geslaagd. Het begon donderdag al met de modeshow van 'Kaatje Mode'. Ruim 550 mensen (hoofdzakelijk dames) hebben genoten van weer een gelikte show, gepresenteerd door Karin 'Kaatje' Kamminga. Tijdens en gelijk na de modeshow was het nog lang zeer gezellig bij Carlo, waar Mees & Meesje op voortreffelijke wijze voor de muziek zorgde.

Vrijdagavond was voor de 'oudere Jongere'. Heel gezellig. Volgend jaar gaat onder andere toneelvereniging D'Amateur deze avond vullen met allerlei spektakel; waaronder veel playback. Dat belooft veel. Zaterdagmiddag was als vanouds voor de kleintjes. Ruim honderd kinderen hebben genoten van allerlei alternatieve bezigheden.

Zaterdagavond trapte Crossing Border op een voortreffelijke manier af. Verrassend! Maar toen rond 22.00 uur, de elf man sterke Not 2 Big Band begon te spelen, begreep iedereen in de inmiddels volle tent, waarom deze groep jonge gasten, inmiddels landelijke bekendheid krijgen. En terecht.

Ben Lamers is reeds in overleg, om ze volgend jaar weer naar de Kadedagen te halen. De Tolkamer Kadedagen lijkt een niet meer weg te denken evenement te zijn in de regio. Foto's/film staan op www.tolkamerkadedagen.nl.

Open Podium in De Lantaern

ZEVENAAR - Open Podium in De Lantaern op zaterdag 5 september vanaf 20.15 uur, aanvang: 21.00 uur aan De Hooge Bongert 3 in Zevenaar (naast de Bibliotheek). De toegang is gratis. Meer info staat op www.delantaern.nl.

Melany Tonnema. Melany is 23 jaar en komt uit Enschede. Ze zingt allround Engelstalig, mede door haar broer Justin Tonnema (bekend van TV) is Melany ook gaan zingen.Ze zingt soms Nederlandstalig, maar Melany vindt Engelstalig toch meer haar ding.

Bert Pruis. Bert Pruis is 57 en woont in Zwolle. Hij zingt en speelt gitaar: fingerstyle country blues, ook wel fingerpicking genoemd. Kenmerkend is een 'alternating bass', daar overheen wordt dan op de hoge snaren de melodie gespeeld, deze melodie wordt vaak aangevuld met zang.

Bert speelt graag nummers uit de begintijd van de blues, de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw en het liefst van Robert Johnson, Blind Blake, Mississippy John Hurt en Big Bill Broonzy. Ook de latere muziek die hieruit voort kwam zoals van Steve Earl, John Prine en Buddy Miller.

Niec van den Burgh. Niec is 68 jaar en speelt al sinds zijn 8e gitaar. Hij is van vele markten thuis, ooit speelde hij klassiek, operette, musical en ballroom muziek. Later legde hij zich toe op cabaret achtige liedjes. Men vergelijkt Niec wel eens met Jaap Fischer of Hans Dorrestein.

Tijdens dit Open Podium brengt hij cabaret en liedjes waarbij hij zichzelf begeleidt met gitaar (www.gezelliggrijs.nl).

Jimmy & Alysa. Jimmy & Alysa kennen elkaar sinds 2006 en waren ooit verliefd op elkaar én op de countrymuziek. De liefde voor elkaar is helaas niet meer maar dat geld niet voor hun beider passie de countrymuziek, daarin blijven ze elkaar vinden en geeft hen op het muzikaal vlak een zeer sterke band. In hun vorige huis in Zwolle waar ze nog samen waren hadden ze een kleine muziekstudio waar de meeste composities en teksten door Alysa werden gemaakt. Nu zijn ze druk bezig om een nieuwe grote studio te realiseren in het huis van Jimmy in Spijk zodat ze weer snel nieuwe nummers kunnen maken. Jimmy is instrumentalist en bespeelt vele instrumenten waaronder de pedalsteel guitar en hij doet al het studiowerk. Er is nu ook meer ruimte voor nieuwe ideeën, zoals ze nu voor het eerst een set instrumentaal/zang brengen. Terug naar de pure klanken van heerlijke gitaarmuziek en zang. Voor Jimmy & Alysa is muziek passie, het stroomt door hun aderen, het is pure liefde en ze hopen dat hun publiek het net zo liefdevol ontvangt als zij het geven!

Deze avond brengen ze een set van gitaar/ zang en een 2 tal liedjes die ze gecomponeerd hebben op orkestband (www.jimmy-ray.com).

Activiteiten Het Palet in september

Maandag:
Yoga: 07, 14, 21, 28|
09.15-12.00

Sjoelen / inloop: 07,14,21,28
14.00-16.30

Smartlappenkoor: 07,14,21,28
19.30-22.30

Dinsdag:
Engels: 15,22,29
09.30-12.00

Koersbal:01,08,15,22,29
13.30-16.30

Klaverjassen / Jokeren:01,08,15,22,29
19.30-22.00

Woensdag:
Hobbyclub:02,09,16,23,30
09.30-12.00

Anbo: 16
14.00-16.00

Bingo: 23
14.00-16.00

Vrouwen Actief Duiven:23
19.00-22.00

Donderdag:
Studiekring:17,24
09.30-12.00

Klaverjassen / Jokeren:03,10,17,24
14.00-16.30

Darts:03,10,17,24
19.30-22.00

Vrijdag:

Schaken:04,11,18,25
10.00-12.00

Bridge:04,11,18,25
13.30-16.30

Zaterdag:
Jokertoernooi:19
13.00-17.30

Klaverjastoernooi:26
13.00-17.30

Het Palet – Trefpunt 50+

Mondriaanstraat 14

6921 MJ Duiven

Tel: 06 19931696

Kerkdiensten Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Duiven-Velp

Morgendienst Candea College Saturnus 3

Middagdienst SoW kapel Rijksweg 56B

30 augustus 9.30 u ds D.T. Vreugdenhil

16.30 u ds D. Grutter

6 september 9.30u ds H. Knigge

16.30 u ds M. Tel

Bewegen en sporten op een aangepast niveau

LIEMERS - Begin september start de vereniging voor aangepast sporten V.A.S. De IJsselstreek weer. Een goede reden om zich aan te sluiten en ook in beweging te komen. Maar wat is dat eigenlijk aangepast sporten?

Bij aangepast sporten zijn alle activiteiten aangepast aan de mogelijkheden van de deelnemers en zijn daardoor geschikt voor iedereen die iets niet (meer) zo goed kan. Deelnemers kunnen zijn mensen met overgewicht, spier- of gewrichtsproblemen, (sport)blessures of een andere aandoening van het bewegingsapparaat, hart-, vaat- en long patiënten en/of ouderen.

De activiteiten waaraan kan worden deelgenomen zijn zwemmen, aqua-jogging, gymnastiek, badminton (zittend, staand of in een rolstoel), bewegen voor hart-en vaatpatiënten, volleybal, lijnbal en stuitbal, fitness en diverse andersoortige beweeg activiteiten. Voor dansliefhebbers is zelfs rolstoeldansen mogelijk en een groep handbikers gaat wekelijks in de buitenlucht op pad.

Naast de sportieve activiteiten spelen ook de sociale aspecten een grote rol binnen de vereniging. Bewegen is goed maar het moet ook gezellig zijn. De vereniging V.A.S. De IJsselstreek biedt deze mogelijkheden wekelijks aan op veertien(!) plaatsen In het zuid-westelijk deel van de Achterhoek (de IJsselstreek) en in de Liemers.

Meer informatie staat op www.vasdeijsselstreek.nl. Ook is daar een aantal korte filmpjes te zien zodat u een indruk kunt krijgen wat er zoal gebeurt.

Doorloop Open Podium in De Lantaern

Doorloop Open Podium in De Lantaern

Namasté yoga start 'yoga voor moed en kracht'

AERDT - Naast de lopende lessen start Yoga docente Marion Salemink vanaf woensdag 16 september op de ochtend met een speciale doelgroep.

Het gaat hier om mensen met spierklachten, reuma, MS enzovoort of mensen die onder behandeling zijn voor kanker (chemo) of net uitbehandeld zijn en weer langzaam wat kracht willen opbouwen.

Er wordt gewerkt in kleine groepjes en de oefeningen kunnen desgewenst op een stoel worden gedaan. De oefeningen zijn voor iedereen toegankelijk beslist niet zwaar er wordt individueel gekeken wat de mogelijkheden zijn.

Door middel van de adem wordt de aandacht naar binnen gericht zodat het denken wat tot rust komt en er wat meer ontspanning volgt.

"Met enige regelmaat werk ik in het Braamhuis (inloophuis kankerpatiënten) in Zevenaar. Mede door deze werkzaamheden ben ik mij gaan verdiepen in Yoga voor mensen die mentaal/fysiek door hun ziekte op dit moment wat vastlopen. Bel vrijblijvend voor informatie!"

De aanvang is woensdag 16 september om 10.30 uur aan de Aerdenburg 2 in Aerdt (bij voldoende deelname andere locatie). Inlichtingen: 0316 247202, 0622981033.

Van de Wetering Optiek en Optometrie op nieuwe locatie

DUIVEN - Na 23 jaar in de Duivense Elshofpassage te zijn gevestigd, hebben Koen Koers en Jeroen van de Wetering de optiekwinkel verhuisd naar de Pastoriestraat. Als eerste gebruikers van het prachtige nieuwbouw project dat straks ook het huidige CCOG gaat vervangen en de naam De Ogtent gaat krijgen, hebben zij afgelopen dinsdag de deuren geopend van hun splinternieuwe speciaalzaak voor brillen, contactlenzen en optometrie. "Een mooiere benaming kan niet, onze oogtent en de Ogtent in een gebouw!" grapt Koen.

Na bijna 25 jaar Passage is in het nieuwe markante pand, dat inmiddels bekend staat als "het torentje", een unieke winkel gebouwd. Binnen de afmetingen van oppervlakte en vooral de hoogte is een fantastisch mooi interieur geplaatst met de werkruimte centraal geplaatst, veel glas en mooie uiterst moderne meetruimten. "We zijn er ruim twee jaar mee bezig geweest waardoor we het plan hebben kunnen volgen van tekentafel van de architect tot de oplevering medio juli", zegt Jeroen. "Aanvankelijk leek het een mooi, maar vooral moeilijk in te delen oppervlak, maar we zijn erin geslaagd, een open winkel te creeeren met industrie-look achtig design en geborgen zithoeken."

Van de Wetering Optiek en Optometrie is in Duiven en regio bekend als speciaalzaak in oogzorg. Zes optometristen een orthoptiste adviseren in de oogmeetkundige- en contactlenstechnische zorg en drie productadviseurs helpen u bij het kiezen het juiste montuur en de brillenglazen. Natuurlijk hebben Koen en Jeroen een originele attentie bij de aanschaf van een bril.

Beter Horen audicien Piet Kerstens is natuurlijk ook meeverhuisd! Drie dagen per week, op dinsdagmiddag, woensdagochtend en de hele donderdag kunt u terecht voor hoor vragen en oplossingen.

Open Dag Kreatieve Kring

WESTERVOORT - De Kreatieve Kring Westervoort houdt op zondag 6 september van 11.00 tot 16.00 uur haar jaarlijkse Open Dag in Kulturhus De Nieuwhof aan de Rivierweg 1 in Westervoort.

Iedereen is welkom om een kijkje te nemen in de moderne, lichte atelierruimtes van de Kreatieve Kring, waar ieder seizoen weer vele cursisten in een gezellige, ontspannen sfeer les krijgen in tal van cursussen. Onder het genot van een kopje koffie of thee kunt u kennis maken met docenten en bestuur. U kunt informatie inwinnen over de cursussen die het komend seizoen gegeven worden en inspiratie opdoen bij de expositie van werken van cursisten en docenten.Naast de vertrouwde cursussen, zoals tekenen/schilderen, aquarelleren, portrettekenen, boetseren/keramiek, beeldhouwen, kunstbeschouwing en fotografie voor beginners en gevorderden, staat ook de ambachtelijke cursus glas-in -lood op het programma. Daarnaast worden de cursussen "leren omgaan met iPad of Samsung tablet"aangeboden, alsmede de succesvolle workshop torso van mozaik, beeld van brons, dikke moeke, naïef schilderen en raku stoken.                        

De Open Dag is beslist een bezoek waard. De toegang is gratis. Voor informatie en aanmelding zie www.kreatievekringwestervoort.nl. U kunt ook contact opnemen met de cursusadministratie 026 3119659.

Sint-Martinus Kerk Giesbeek

Di. 01-09 Pastor M. Smits

Woord-en Communie 10.00 uur Caeciliakoor

Do. 03-09 Hennie Janssen

Kevelaer BedevaartCaeciliakoren Giesbeek+Doesburg

Zo. 06-09 Diaken A. van Boven

Schuttersmis 10.00 uur

Caeciliakoren

Giesbeek+Doesburg

Za. 12-09 Mw. M. Jansen Woord-en Communie 19.00 uur

Caeciliakoor

Za. 12-09 Stichting Vr.v.d.Giese Toren

Open Monumentendag 10 - 16 u.

Zo. 20-09 Ds. P. Moet
Oecumenische dienst te Giesbeek 10.00 uur

Caeciliakoor

Za. 26-09 Pastoor ThanhH. Eucharisti19.00 uur

Caeciliakoor

Repair Café Zevenaar

ZEVENAAR - Wat doe je met een cd-speler die niet open wilt, een broodrooster die het niet meer doet of kleding die gerepareerd moet worden? Of heeft u problemen met uw computer, waardoor u hem niet meer gebruikt?

Kom dan naar het Repair Cafe Zevenaar om samen met de deskundige vrijwilligers je kapotte spullen te repareren, deskundig advies te krijgen en om elkaar te ontmoeten en inspiratie op te doen. In september is extra aan dacht voor fietsen, zodat je er in de nazomer nog eens lekker op uit kunt gaan met je tweewieler. Dat kan op 9 en 23 september tussen 14.00 en 16.30 uur aan de Steenhuizen 6 in Zevenaar.

Genieten in Filmhuis Didam!

DIDAM - Maandag 31 augustus: The Dark Horse. Deze Nieuw-Zeelandse film vertelt het waargebeurde en indrukwekkende levensverhaal van een briljant schaakgenie (van Maori afkomst) die zich, ondanks zijn bipolaire stoornis, sterk maakt voor de toekomst van achtergestelde kinderen. Grappig en rauw, maar vooral aangrijpend en ontroerend.

Vrijdag 4 september: Good Kill. Een spannend en hyper-actueel drama af over de morele dilemma’s van moderne oorlogsvoering. Tom Egan bestuurt drones vanuit een loods en voert aanvallen uit op vijandige doelwitten. Maar wanneer de redenen achter de aanvallen steeds vager worden, weet Tom niet meer of hij dit werk nog wel wil doen.

Maandag 7 september: Jimi: All Is by My Side. Een film over de vroege jaren (1966 t/m 1967) van de legendarische gitarist Jimi Hendrix. In deze jaren liet hij New York City achter zich en beproefde zijn geluk in Londen. Hier nam zijn muzikale carrière een grote sprong en ontmoette hij zijn geliefde en muze Kathy Etchingham.

Vrijdag 11 september: Spy. Susan Cooper is een pretentieloze analist bij de CIA en de miskende held achter vele gevaarlijke operaties. Maar als haar partner plotseling verdwijnt en een andere topagent in opspraak raakt, verruilt ze haar kantoorbaan voor die van infiltrant.

Filmhuis Didam is te vinden aan de Kerkstraat in gebouw Waverlo. Meer informatie over films of het filmhuis: www.filmhuisdidam.nl. Entree 6 euro. Aanvangstijd 20.00 uur. De zaal en de kassa gaan een half uur voor aanvang open.

Filmhuis Didam is op zoek naar een nieuwe penningmeester. Interesse? U kunt zich aanmelden via onze website.

Vijftig jaar Andreas Rouw- en Trouwkoor

ZEVENAAR - Het Andreas Rouw- en Trouwkoor uit Zevenaar bestaat vijftig jaar en viert dit op zondag 6 september om 09.30 uur met een eucharistieviering in de Andreaskerk.

Normaal gesproken zingen de dames van dit koor doordeweeks en dan meestal een Requiem. Het koor viert die zondag dus zijn gouden jubileum en huldigt dan twee dames die al vijftig jaar, dus vanaf het begin, lid zijn van het koor. Onder leiding van dirigent Piet Nas en met orgelbegeleiding van Mientje Wijnbergen zingt het koor de Missa Quarta van Jaspers en onder andere 'Ich bete an die Macht der Liebe' en het 'Veni Jesu'. 's Middags viert het koor haar feest in besloten kring in zaal dDe Griethse Poort.

Het Andras' Rouw- en Trouwkoor telt momenteel achttien dames, maar door ziekte en vergrijzing is de opkomst wisselend. Het koor is naarstig op zoek naar versterking. "Wij roepen dus dames op, zowel sopranen als alten, om bij het koor te komen zingen. Op die manier kan onze geloofsgemeenschap ook in de toekomst over een rouw- en trouwkoor beschikken."

Het koor repeteert elke eerste woensdag van de maand van 10.00 tot 11.00 uur in de Andreaskerk. "Voor meer informatie kunt u bellen met Nel van Bommel (0316 524788) of kom een keer mee repeteren op de genoemde woensdagmorgen in de Andreaskerk.

Kennismaken met meidenvoetbal bij DCS

ZEVENAAR - De vakantie zit er weer op en de scholen gaan weer beginnen. Ook de diverse verenigingen zijn weer aan het opstarten, zo ook bij het meiden- dames voetbal bij de prestatiegerichte familievereniging DCS uit Zevenaar.

Naast de trainingen die weer gaan starten is er op zaterdag 5 september ook weer de jaarlijkse instuif. De instuif is voor meiden van negen tot en met achttien jaar. Deze instuif is uiteraard ook voor alle meiden die reeds bij DCS voetballen, en voor hun is het natuurlijk een unieke gelegenheid om een vriendin kennis te laten maken met de leuke sport die ze beoefenen!

Uiteraard is er voor meiden van vijf tot en met acht ook gelegenheid om kennis te maken met voetballen bij DCS, op 5 september wordt er vanaf een 10.00 uur ook een instuif georganiseerd

Voor het komende seizoen zijn er vanaf de E in alle leeftijdscategorieën de mogelijkheid om in een meidenteam te spelen op de zaterdag. Op de zondag zal er ook namens DCS een damesteam in competitieverband spelen! Deze instuif is de gelegenheid om samen met andere meiden de sfeer bij de familievereniging DCS te proeven. Komend seizoen zullen de meidenteams in verschillende categorieën deelnemen in competitieverband. In de jongste categorieën zullen de meiden nog in een gemengd team bij de jongens spelen.

Tijdens deze instuif zullen er op en rond het hoofdveld van DCS, op sportpark Hengelder, verschillende activiteiten plaatsvinden. "Ben je op deze middag verhinderd, er is ook een gelegenheid om een paar keer met een meidenteam mee te trainen, stuur jouw gegevens naar onderstaand mailadres en we nemen contact met je op."

Deze meideninstuif zal beginnen om 13.30 uur en zal rond de klok van 15.30 uur afgelopen zijn.

Vanaf 13.00 uur kan men zich inschrijven, je kunt je ook nu al aanmelden via meidenvoetbal@svdcs.nl Vergeet niet je naam, adres, geboortedatum en telefoonnummer door te geven.

Voetbalinstuif voor de jongste voetballers uit Zevenaar

ZEVENAAR - Op zaterdagochtend 5 september kunnen jongens en meisjes van vier tot en met acht jaar alleen, of samen met klasgenoten, vriendjes of vriendinnetjes op een leuke en gezellige manier kennismaken met voetbal. Je hoeft dan geen lid te zijn van OBW.

De aanvangstijd is 10:00 uur en de activiteiten duren tot 11:30 uur. Deelname is geheel gratis en voor drinken en een lekkernij wordt natuurlijk gezorgd.

"Wil jij meedoen aan deze leuke voetbalactiviteit? Geef je dan snel op. Dat kan via een e-mail naar voetbalinstuif@OBW.nl. Geef je voornaam, achternaam en leeftijd door, zodat we er samen een leuke ochtend van kunnen maken. Je kunt je opgeven tot uiterlijk vrijdag 4 september."

"Dan hebben we vanaf september ook nog een andere activiteit voor onze vijf- en zesjarigen: zij gaan dan op de zaterdagochtenden een heuse Champions League spelen met 4 tegen 4 wedstrijden in een tenue van onder andere Barcelona of Real Madrid. Een mooiere start dan voetballen in de Champions League is er toch niet? Schrijf je snel in via: voetbal@OBW.nl."

Opening bridgeseizoen

ANGERLO - Bridgeclub Angerlo opent op maandagmiddag 7 en op donderdagavond 17 september het nieuwe bridgeseizoen.

De club biedt geïnteresseerden, die het bridgespel enigszins beheersen, de mogelijkheid om kennis te maken met het spelen in clubverband. Zij kunnen twee maanden, september en oktober, gratis en vrijblijvend meespelen. Het spel wordt gespeeld volgens de regels van de Nederlandse Bridge Bond. Men kan kiezen voor de maandagmiddag en/of de donderdagavond. Spelen is mogelijk in diverse lijnen zodat er op ieders niveau mogelijkheden zijn. Wie geen partner heeft kan met de club overleggen. Er wordt gespeeld in centrum De Meent Prinses Margrietlaan 3a in Angerlo.

Bridgeclub Angerlo staat alom bekend om het ragfijn spel en het motto 'De gezelligheid is troef'.

Informatie wordt gegeven door Herman Rensen 0313-473869 of h.rensen4@upcmail.nl.

Ontmoetingskerk Zevenaar

ZEVENAAR - Op zondag 30 augustus gaat om 09.30 uur in de Ontmoetingskerk voor de heer J. Baars uit Dinxperlo.

Op zondag 6 september is er om 10.00 uur de startdienst voor het nieuwe seizoen. Het thema van deze dienst is 'Goede buren'. Bij dit thema denken we in de kerk al snel aan het gebod om je medemens lief te hebben. Dat betekent iets voor de ander overhebben. Het gaat hierbij niet om een gevoel maar om daden. Deze daden, delen met, zorgen en aandacht voor de ander, hoopt de voorbereidingsgroep in deze viering tot uitdrukking te brengen. Voor deze viering kunnen houdbare levensmiddelen en kleding worden meegebracht voor de Voedselbank Zevenaar en de Kledingbank Montferland. De voorganger is dominee Alle Jonkman.

Filosoferen over het leven en andere gevaarlijke situaties

WESTERVOORT - Levenskunst is momenteel 'hot', voor de een daagt sport je daartoe uit, voor de ander filosoferen. Letterlijk en figuurlijk vallen, opstaan en weer doorgaan.

"Graag ontmoeten we u op een van de activiteiten." Het nieuwe seizoen van de Wylerbergkring activiteiten start met filosofie.

Op 17 september is een filosofieavond. De eerste van tien avonden waarin we in gesprek gaan rondom Filosofie voor het leven en andere gevaarlijke situaties van Jules Evans in het Antiquariaat Supplement te Beek. Zie: wylerbergkring/filosoferen-op-straat en www.ludiek-pedagogiek.eu/wylerbergkring.

Iedere week Sportief Wandelen en Nordic Walking bij Loopgroep WestDuif

DUIVEN - Sportief Wandelen en Nordic Walking is duidelijk anders dan een stukje wandelen. Het is voor iedereen die aan fitheid wil werken de ideale activiteit. De sport kent weinig blessures en door de begeleiding en verantwoorde trainingen biedt het veel meer dan gewoon een stukje wandelen. Na een aantal weken zal je merken dat je conditie echt goed vooruitgaat.

Hierdoor wordt bijvoorbeeld traplopen veel minder zwaar en je zal merken dat je je ook gewoon prettiger gaat voelen.
"We trainen in een tempo tussen de vijf en acht kilometer per uur. Er wordt dus stevig doorgelopen. Binnen een groep loopt nooit iedereen hetzelfde tempo. Door de trainingsvormen is dit voor niemand een probleem."

Iedere maandagavond vanaf 18.30 uur en op woensdagmorgen vanaf 08.45 uur wordt er getraind. De trainingen duren ongeveer 1,5 uur en zijn zeer gevarieerd. Een warming-up om de spieren los te maken, een stuk stevig doorwandelen, oefeningen met tempowisselingen en tenslotte even uitlopen en goed rekken. Het bijzondere is dat alle trainingsvormen zoals warming-up en cooling-down, duur- en intervaltraining toegepast worden.
De trainingen starten vanuit het recreatiepark Horsterpark. In de laatste week van de maand trainen we indien mogelijk in het bos.

Het trainen met elkaar is gezellig en is een extra stimulans om je op weg te helpen naar een betere conditie.
Belangstelling of graag een keertje proberen kijk op www.loopgroepwestduif.nl, of neem contact op met Monica Regtien mobielnr 06 25164626.

Basiscursus hockey bij De Westerduiven

DUIVEN - Hockeyclub MHC Westerduiven start in september een nieuwe basiscursus voor volwassenen. "Heb je weinig tot geen ervaring met hockey? Dan is dit de ideale manier om kennis te maken met deze geweldige sport. In tien lessen leer je de basisbeginselen, werk je aan de conditieopbouw en speek je korte wedstrijden."

De lessen vinden plaats in Duiven op de zondagochtend van 10.15 tot 11.45 uur en worden verzorgd door zeer ervaren trainers. "Na de basiscursus kun je doorgaan naar de basiscursus plus. Hier bouw je verder aan je basisbeginselen en werk je aan tactiek." De lessen worden afgesloten met een kopje koffie/thee. De kosten voor de tien lessen bedragen 45 euro.

"Heb je genoeg ervaring opgedaan tijdens de basiscursussen of heb je eerder de nodige hockeyervaring opgedaan, dan kun je instromen bij onze veteranen- en veterinnenteams. Deze teams trainen woensdagavond (veterinnen) en donderdagavond (veteranen). Naast trainingslid is het ook mogelijk om wedstrijd lid te worden. Je speelt dan op de zondagen competitie.

Heb je interesse en wil je ook kennismaken met deze geweldige sport? Schrijf je in via de site www.westerduiven.nl of neem contact op met Dianne Bergevoet via basiscursus@westerduiven.nl."

SDZZ klaar voor het seizoen

ZEVENAAR - De seniorenafdeling van SDZZ is klaar voor het nieuwe seizoen. SDZZ zal weer starten met zes herenteams en een damesteam.

Voor SDZZ 1 is het duo Theo Lammers en Rini Kromdijk verantwoordelijk. SDZZ 1 speelt aankomend seizoen weer in de eigen regio en zal er alles aan doen om met de vele nieuwe versterkingen een zo goed mogelijk seizoen te draaien en hopelijk weer eens mee te kunnen doen voor promotie naar de vierde klasse.

Voor SDZZ 2 is Rober Verbeek aangesteld als trainer. Rober zal dit seizoen ook de cursustrainer eerste elftal TC3 gaan volgen. "Uiteraard zijn wij weer trots dat ons damesteam nog een seizoen doorgaat. Het damesvoetbal blijft toch groeien en wij hopen dit ook op den duur uit te kunnen breiden, ook naar de jeugd toe."

Ook zal er gekeken gaan worden of het mogelijk is om het 45+ voetbal op te gaan zetten binnen SDZZ. Mochten er vragen en of opmerkingen zijn dan kan men deze mailen naar Damon Beijkirch via senioren@sdzz.nl.

Snotneuzen-republiek in Aerdt