GN Berg en Dal Heumen Mook

1 april 2015

GN Berg en Dal Heumen Mook 1 april 2015


Zes vrouwen en 26 mannen ambiëren functie burgemeester Groesbeek

Foto: Robert Kuster

GROESBEEK – Voor de burgemeestersfunctie in de gemeente Groesbeek hebben zich bij de Commissaris van de Koning in Gelderland Clemens Cornielje in totaal 32 sollicitanten gemeld. Onder de 32 sollicitanten bevinden zich zes vrouwen. De leeftijd van de sollicitanten varieert van 41 tot en met 61 jaar.

Op vijf sollicitanten na zijn allen politiek georiënteerd: CDA 11, VVD 9, GroenLinks 3 , PvdA 2 , D66 2.
Onder de kandidaten bevinden zich acht (oud-)burgemeesters en veertien (oud-)wethouders. De overige tien sollicitanten zijn afkomstig uit diverse disciplines zoals bijvoorbeeld het bedrijfsleven, onderwijs, overheid of de sector dienstverlening.


Procedure
In de komende maanden zal de Commissaris gesprekken voeren met een aantal kandidaten. Vervolgens gaat hij in overleg met de vertrouwenscommissie die door de gemeenteraad van Groesbeek is samengesteld. In dat gesprek zal duidelijk worden met welke kandidaten de vertrouwenscommissie gesprekken zal gaan voeren. Op basis van de eerder vastgestelde profielschets draagt de vertrouwenscommissie twee kandidaten voor aan de gemeenteraad. Nadat de gemeenteraad zich over deze voordracht heeft uitgesproken, wordt de uiteindelijke aanbeveling -vergezeld van een advies van de Commissaris van de Koning- aan de Minister van Binnenlandse Zaken voorgelegd. Alleen de naam van de kandidaat die als eerste op de aanbeveling staat zal openbaar worden gemaakt,

Gratis zakken compost als dank voor scheiden gft-afval

GROESBEEK – De gemeente, ARN en Dar stellen tijdens het tuinseizoen (maart tot en met november) zakken compost beschikbaar, omdat zij de inwoners willen bedanken voor het scheiden van gft-afval.

Vanaf maart tot en met november kunnen de inwoners op de gemeentewerven en milieustraten in de regio zakken compost afhalen (maximaal drie zakken per bezoeker). Op dit moment bieden de inwoners van Nijmegen en omstreken gezamenlijk ruim 36 miljoen kilo gft-afval aan. Dit resultaat is goed maar kan nog altijd beter, het keukenafval belandt nog vaak in het restafval en dat is jammer. Keukenafval is een belangrijke bron voor de productie van compost en biogas.


Rijden op eigen GFT afval
Compost wordt gemaakt van gft-afval van de inwoners uit de regio. Compost kan men gebruiken voor in de tuin of balkon. Bij het vergisten van compost komt groengas vrij dat een belangrijke milieuwinst opbrengt. Het gas wordt door de samenwerkende gemeenten (waaronder) ook Groesbeek als brandstof gebruikt voor het streekvervoer.

Gaby Haukes gaat Kekerdom nieuw leven in blazen

KEKERDOM – Gaby Haukes gaat binnenkort aan de slag om Kekerdom nieuw leven in te blazen, daar krijgt Gaby twee jaar de tijd voor. Een van de kleinste dorpen in Gelderland is Kekerdom met 550 inwoners.

Provincie Gelderland heeft enkele kleine dorpen – waarvan Kekerdom er een van is – aangewezen die als proefgebied dient om de leefbaarheid in de kleine kernen te vergroten. Gaby is voor twee dagen in de week aangesteld als dorpscontactpersoon met als taak het dorp leefbaarder te maken. Daar heeft de provincie Gelderland een subsidie voor uitgetrokken van 13.500 euro en dat wordt nog eens aangevuld met 6.500 euro van de gemeente Groesbeek.

Daarnaast zal Gaby uitzien naar nieuwe activiteiten in het dorp en trachten de zelfredzaamheid van de oudere inwoners te verhogen. Ook zal Gaby zorgen voor meer ontmoeting met vooral de oudere inwoners en zal zij de vraag naar zorg gaan inventariseren. De voorzieningen in Kekerdom laat te wensen over maar ze hebben wel een kulturhus dat bij de basisschool is gesitueerd. Verder is er geen enkele winkel in het kerkdorp. Voor Gaby wacht een uitdagende taak om er ondanks dat gegeven er wat van te gaan maken.

Flinke schade aan toren gemeentehuis Lange Jan te lang...

GROESBEEK – De Lange Jan of ook wel genoemd De Lange Pier die al elf jaar de toren van het gemeentehuis in Groesbeek siert tijdens de carnaval tot na de verlichte optocht heeft de nodige schade veroorzaakt.

De bevestigingen van het doek tegen de toren waren door de storm en wind losgeraakt en hebben stukken steen uit de toren geslagen (zie foto). Ook de STER maakte in de zomer gebruik om een spandoek tegen de toren te hangen om Groesbeek te promoten. De gemeente gaat onderzoeken wat de schade is.

Daarnaast gaat de gemeente bekijken of De Lange Jan op een ander veilige manier tegen de toren bevestigd kan worden zonder dat de toren wordt beschadigd. De Lange Jan zal in ieder geval niet terugkeren in de huidige vorm, want door de verbouwing van het gemeentehuis past De Lange Jan niet meer: hij is te lang...

College verleent geen medewerking aan bouw woning Rijndijk in Millingen aa de Rijn

MILLINGEN AAN DE RIJN – Het college van burgemeester en wethouders van Groesbeek wil in principe geen medewerking verlenen voor de bouw van een woning tussen de percelen Rijndijk 38 en 40. De principe uitspraak uit 2011 heeft drie jaar geduurd voordat er een vergunning voor de bouw van een woning werd aangevraagd.

Inmiddels zijn de beleidsregels gewijzigd (uitleg van artikel 25 lid 7 sub a bestemmingsplan 'Kom Millingen'), die het college nu van toepassing verklaard. Om die reden wil het gemeentebestuur in principe geen medewerking verlenen voor de bouw van de betreffende woning aan de Rijndijk. De aanvrager zal door de gemeente op de hoogte worden gesteld.

Uitreiking Monumentenprijzen

UBBERGEN - Woensdagavond 15 april worden in het kerkje van Persingen de tweejaarlijkse Monumentenprijzen uitgereikt door de stichting Monument en Landschap Ubbergen.

Genomineerd zijn eigenaren van panden, erven en tuinen, alsmede beheerders van landschapselementen en –projecten die zich in de afgelopen twee jaren (2013-2014) bijzonder hebben ingezet voor het gebouwde en landschappelijke erfgoed in het gebied van de (voormalige) gemeente Ubbergen.

Tijdens de feestelijke avond zullen er Aanmoedigingsprijzen en Eervolle Onderscheidingen te vergeven zijn. Winnaars van een eervolle onderscheiding worden bedacht met een origineel kunstwerk uit de GrafiPersingen-Collectie. Tevens zal aan één winnaar de Ton Gijsbers-oorkonde worden uitgereikt.

De avond start om 19.30 uur (inloop met koffie/thee), om 20.00 uur begint de presentatie. Tijdens de pauze en na afloop is er gelegenheid tot een hapje en een drankje met stemmige muziek.

Concert door Artez Masters of Music in Huize Wylerberg

BEEK UBBERGEN - Zondag 12 april is er in Huize Wylerberg aan de Rijksstraatweg 178 om 13.00 uur een concert door Artez Masters of Music. De toegangsprijs is tien euro (kinderen vijf euro). Reserveren kan via info.groeneconcerten@gmail.com.

Drie ensembles, bestaande uit musici van diverse nationaliteiten, spelen drie verrassende selecties uit het ArtSEEDZ festival. Met muziek op de verhalen van Gulliver's Travels en Don Quichotte. Het is een combinatie van muziek, literatuur en storytelling waarbij Spaanse violisten de verhalen van op een unieke manier tot leven laten komen; klassieke en populaire Jiddische juwelen; een crossover van klassieke muziek en Keltische folkmuziek.

Het wordt een levendige voorstelling voor spelers én publiek, waar het plezier vanaf spat! Een aanrader is om deze bijzondere concertbeleving te combineren met een fraaie voorjaarswandeling in de beboste stuwwal heuvels rondom Wylerberg, voorafgaand aan of ná het concert. De openheid van het landschap verrast u met prachtige vergezichten. De start van de wandeling vanaf Huis Wylerberg is vanaf 11.00 uur. Er liggen (gratis) kortere of langere wandelroutes klaar. Meer info staat op www.groeneconcerten.nl.

Zijn er kinderen die zin hebben om een tennisballetje te slaan?

GROESBEEK - Op zondag 29 maart zijn kinderen welkom tijdens de open dag van tennisvereniging Groesbeek. Kinderen die nog geen lid zijn, kunnen dan kennismaken met deze leuke sport en onze gezellige tennisvereniging.

De jeugd is welkom om mee te spelen. Er wordt getennist in teams, soms met een ooglap voor en je schoenen verkeerd om aan. "Je kunt je vaardigheden op de midgetgolfbaan laten zien en de hersenen worden ook nog aan het werk gezet. We beginnen om 10.00 uur en zullen rond 12.30 uur klaar zijn. Er zijn geen kosten aan verbonden. Heb je geen eigen tennis racket? Geen probleem, die kun je bij ons lenen.
Zin om mee te doen? Stuur dan een e-mail met je naam en je leeftijd naar: jeugdcommissie@tvgroesbeek.nl
Heb je daarna nog niet genoeg gesport? Voor maar 1,50 euro kun je tijdens de open dag een rondje over de midgetgolfbaanlopen. En natuurlijk is het clubhuis geopend voor een drankje of een hapje bij tennisvereniging Groesbeek aan de Cranenburgsestraat 23.

Slagwerkconcert Jubilate Deo

GROESBEEK - Op zondagmiddag 12 april verzorgt de slagwerkgroep van fanfare Jubilate Deo uit Groesbeek voor de derde maal een slagwerkconcert in zaal De Sleutel in Groesbeek.

Drie slagwerkgroepen uit de regio zullen hun opwachting maken en elkaar ontmoeten in een spetterend slagwerk-drieluik.

Het concert zal geopend worden door de slagwerkgroep van fanfare Jubilate Deo. Zij zullen een zeer gevarieerd en vermakelijk programma brengen. Hierbij zal ook het van het nieuwjaarsconcert bekende Silent Heroes nog een keer ten gehore worden gebracht. Daarna is het de beurt aan slagwerkgroep Dynamic uit Langenboom. Ook zij zullen zich deze middag van hun beste kant laten zien. Het concert zal worden afgesloten met een optreden van slagwerkgroep Neerbosch-Oost uit Nijmegen. Deze zeer ervaren groep musiceert al jarenlang op hoog niveau en zal ook nu weer willen laten zien wat zij allemaal in hun mars hebben.

"Wilt u horen hoe leuk en gevarieerd slagwerkmuziek kan zijn, kom dan op zondag 12 april naar verenigingsgebouw De Sleutel, Bredeweg 71 in Groesbeek." Aanvang van het concert is 14.00 uur, de zaal is open om 13.30 uur en de entree is gratis.

Insluipers overlopen in woning

GROESBEEK – Een bewoonster van een woning aan De Dries in Groesbeek heeft vrijdagmorgen twee insluipers in haar woning overlopen.

De insluipers -een man en een vrouw- gingen er met gestolen goederen vandoor, waaronder een handtas en elektronica. Tijdens de achtervolging door de bewoonster werden de gestolen goederen weggegooid, waarna de daders in een auto stapten en wegreden. De vrouw heeft ondanks de situatie het kenteken kunnen noteren en de politie een goed signalement kunnen geven.

Het duo -een 34-jarige inwoner uit Nijmegen en een 18-jarige inwoonster uit Arnhem- meldden zich later bij het politiebureau in Nijmegen met het verhaal dat ze 'in de nesten zaten, maar nergens mee te maken hadden'. Het tweetal bleek echter aan het signalement van de insluipers te voldoen, waarna ze zijn aangehouden en voor onderzoek zijn ingesloten.

Millingse ZomerSpelen 2015

MILLINGEN - Ook dit jaar worden weer de Millingse ZomerSpelen georganiseerd. Dit jaar is het thema: Magisch Millingen.

Inschrijven kan van 2 april tot en met 1 juni, Laat je betoveren door Zomerspelen van 24 tot en met 27 augustus in speeltuin 'De Steense Gemeente' in Millingen aan de Rijn. De kosten per kind zijn twintig euro.

Wil jij vrijwilliger zijn bij Zomerspelen? Inschrijfformulier is te downloaden op http://zomerspelenmillingen.com

Meer informatie staat ook op www.millingse.zomerspelen@hotmail.com.

Acht klachten tegen medewerkers gemeente Ubbergen in 2014

UBBERGEN – In 2014 is in totaal acht maal een schriftelijke klacht ingediend die allemaal gericht waren tegen medewerkers van de gemeente Ubbergen.

Alle telefonische en mondelinge klachten werden mondeling dan wel per email afgedaan, zodat geen klachtenprocedure nodig was.

Jasper Cillessen verrast alle 280 leerlingen van basisschool 't Vossenhol Groesbeek

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – De keeper van het Nederlands elftal en van Ajax heeft dinsdagmorgen de 280 leerlingen van zijn oude basisschool 't Vossenhol aan de van Ruysdaelweg in Groesbeek verrast met een bezoek.

Zappsport had Jasper gevraagd om een sportpakket in verband met Koningspelen te overhandigen aan een school. Jasper koos voor de school waar hij in zijn jeugdjaren heeft gezeten en dat was 't Vossenhol. De komst van Jasper was geheim gehouden in verband met de verwachte toeloop van ouders en overige belangstellenden.

Dinsdagmorgen even over elf uur kwam Jasper in een gouden fietstaxi die door presentator Ron Boszhard werd voortbewogen op de school aan, nadat eerst opname waren geweest bij De Treffers waar Jasper de knepen van het keepersvak geleerd heeft. Tot ieders verbazing liep Jasper alle klassen langs waar de leerlingen Jasper met open mond en muisstil werd ontvangen. In de klas van juffrouw Greetje Klievink duurde de ontmoeting wat langer, omdat Jasper bij haar in de klas had gezeten.

Vervolgens werd in groep acht van juf Sandra Kersten werd uitgelegd wat de bedoeling was het sportpakket. Alle kinderen van ´t Vossenhol gingen hierna naar de speelplaats waar de sportkist door Jasper en Ron Boszhard werd overhandigd aan de leerlingen Rick Claus en Thijn van Doorn uit groep twee bij juf Greetje. Inmiddels waren ook ouders naar de school gekomen waar het bezoek van Jasper vervolgens het gesprek van de dag was.

Bootcamp gold bij Kwiek Berg en Dal!

BERG en DAL - Bootcamp gold bij Kwiek Berg en Dal is een functionele groepsles voor deelnemers die ouder zijn dan veertig jaar, onder begeleiding van een gediplomeerde trainer die je van begin tot eind zal begeleiden en stimuleren, om het alles wat nodig is om deze training mee te kunnen doen, uit jezelf te halen.

Net als bij het populaire Sportief Wandelen, bestaan de oefeningen bij Bootcamp voornamelijk uit natuurlijke lichaamsbewegingen. Denk hierbij aan duwen, (op)trekken, stoten, werpen, tillen en springen. Bootcamp is hard werken! Tijdens Bootcamp verhoog je de basisstofwisseling en vetverbranding, versterk je de spieren en verbeter je de conditie. De trainingen zijn op vrijdag van 9.30 tot 10.30 uur; verzamelen in de hal van Kulturhus Beek, waarna we gezamenlijk naar buiten gaan. De activiteit is nieuw!

Bootcamp Training is begin deze eeuw ontstaan in de Verenigde Staten; een sportmethodiek gebaseerd op de trainingsroutine van het Amerikaanse leger. Deze cardio- en spierversterkende training is voor mannen en vrouwen. "Lopend (je hoeft niet hard te lopen), intervaltraining, balansoefeningen en oefeningen voor conditie, kracht, soepelheid en explosiviteit lekker in de buitenlucht. Wil je het iets rustiger aan doen, dan is misschien Sportief Wandelen op de woensdag van 9.30 tot 11.00 uur iets voor jou. Informatie over beide activiteiten: stuur een mail naar: kwiekgroesbeek@kpnmail.nl of bel: 06 13260571."

Groesbeker vast voor poging doodslag/zware mishandeling

MAARSSEN – De recherche onderzoekt de poging doodslag / zware mishandeling op een 24-jarige vrouw uit Vuren. De verdachte -een 36-jarige inwoner uit Groesbeek- zit op verdenking hiervan vast.

Hij is dinsdag 24 maart voorgeleid bij de rechter-commissaris. Op zondag 24 maart rond 06.50 uur kregen agenten de melding uit te kijken naar een blauwe bestelauto, merk Opel type Vivaro. Volgens de melder zou de bestuurder mogelijk onder invloed zijn, omdat de bestelauto flink slingerde over de diverse rijstroken. De auto reed over de A2 komende uit de vanuit de richting Amsterdam en reed in de richting van Utrecht.

Dames 1 Ikaros kampioen op Super Saterday

Foto: Jan Peters

GROESBEEK - Mooier kan het eigenlijk niet: het eerste damesteam van volleybalvereniging Ikaros is op de Super Saterday 21 maart kampioen geworden in de tweede klasse.

Na de feestelijke open dag in sporthal BIGO waar na de clinic enkele jeugdwedstrijden werden gespeeld was het om 17.00 uur de beurt aan het eerste dameselftal. De tribune was volgelopen toen de dames ietwat gespannen aan de kampioenswedstrijd begonnen. Kidang was zo bleek een lastige tegenstander en om die reden wonnen ze de eerste set met 24-26. In de tweede set hadden de dames van Ikaros de spanning van zich afgegooid en hadden aan Kidang geen kind meer en wonnen overtuigend met 25-15.

Het team van Ikaros had naast een aantal ervaren krachten ook enkele jeugdspeelsters ingezet. Zij kregen het in het begin van de derde set nog even moeilijk omdat Kidang sterk terugkwam. Maar door de derde en vierde set te winnen met respectievelijk 25-19 en 25-21 werd het kampioenschap veilig gesteld. Met een voorsprong van twintig punten op de nummer twee zijn de dames van Ikaros niet meer in te halen en werden ze ongeslagen kampioen. Het kampioensfeest kon vervolgens losbarsten.

Zes klachten in 2014 in voormalige gemeente Millingen aan de Rijn

MILLINGEN AAN DE RIJN – In de voormalige gemeente Millingen aan de Rijn zijn in 2014 zes schriftelijke klachten ingediend. Op één klacht na waren ze allemaal gericht tegen medewerkers van de gemeente Groesbeek (die in 2014 de werkzaamheden voor Millingen aan de Rijn verrichtten).

Eén klacht betrof het college van Millingen aan de Rijn, die klacht viel onder de verantwoordelijkheid van de klachtencoördinator van Millingen aan de Rijn. Alle klachten konden mondeling of per email worden afgedaan, zodat geen klachtenprocedure nodig was. Een klacht werd doorgezonden aan een andere instantie dat betrof Bibliotheek Gelderland Zuid. De aard van de klachten waren: Plaatsen ondergrondse glascontainer zonder overleg; niet tijdig beslissen op aanvraag; geluidsoverlast sporthal; telefonische bereikbaarheid gemeente; bejegening bij afhandeling WMO; afhandelingsprocedure inzake bezwaar.


Het aantal klachten was in Millingen aan de Rijn ten opzichte van 2013 iets toegenomen. Twee klachten hebben de formele klachtenprocedure geheel gevolgd terwijl één klacht kreeg een vervolgtraject bij de gemeentelijk ombudsman.

Evenementenmarkt Berg en Dal schot in de roos

BERG EN DAL - De eerste evenementenmarkt die zondag 22 maart werd gehouden in gemeenschapshuis Kerstendal in Berg en Dal is een schot in de rood gebleken.

Alle gebruikers van Kerstendal en daarnaast eenieder die zich betrokken voelt met Berg en Dal zoals thuiszorg hebben zich op een voortreffelijke wijze gepresenteerd in de tientallen kramen die in Kerstendal stonden opgesteld. Het was een feestelijk gebeuren waarbij uiteraard een hapje en een drankje niet ontbraken. Enkele honderden belangstellenden genoten met volle teugen van deze speciale presentatie die ongetwijfeld navolging zal hebben.

Vele aanwezigen waren zich er niet van bewust dat er zoveel verenigingen in Berg en Dal actief waren voor jong en oud. Ferdinand Pol voorzitter van Kerstendal was ook een blij mens. Samen met de dorpsraad hebben we gebrainstormd over een activiteit en dit is er uitgekomen. "Iedereen die een link heeft met Berg en Dal hebben wij de gelegenheid geboden met een kraam Kerstendal te bezetten en daar is ruimschoots gehoor een gegeven", aldus Pol.

Ook hij is ervan overtuigd dat dit navolging verdient, misschien zelfs nog met uitbreiding voor Kerstendal, liet hij doorschemeren. Naast het laveren langs de kramen was er ook een open podium waar in de loop van de dag diverse optredens plaatsvonden. "Wij hebben het bewust laagdrempelig gehouden", laat Pol weten. De Berg en Dalse ondernemers Restaurant Puur, Vijverhof en Tivoli waren ook van de partij. Met deze evenementenmarkt is duidelijk geworden dat Berg en Dal bloeit als nooit tevoren.

Gordon sponsort mest voor kindermoestuin

Beau en Daphne helpen mest scheppen voor kindermoestuin het Groeske

GROESBEEK - De vrijwilligers en kinderen van kindermoestuin het Groeske zijn sinds eind februari weer volop aan de slag om de tuin voor te bereiden voor het zaaiseizoen. Afgelopen week gingen kinderen van de Carolusschool mee om koemest te halen bij biologische boer Gordon van Tuinderij Gordons Spoor in de Breedeweg.

Vrijwilligers Ria Hopman en Leo Peters fietsten 's ochtends met de kinderen naar de tuinderij. Henk Geurts van Plurijn hielp de kinderen ter plekke en stelde tractor en aanhanger beschikbaar om de gesponsorde mest naar de moestuin te vervoeren. Boer Gordon adviseert de kinderen en vrijwilligers van de moestuin. Dit jaar hebben de scholen een extra perceeltje naast de Carolusschool in gebruik genomen voor poters, om straks hopelijk frites van eigen aardappels te kunnen maken!

Ook werken de kinderen dit jaar weer samen met ouderen van zorgcentrum De Kloostertuin. De door wijkvrijwilligers gemaakte hoge moestuinbakken op wieltjes die in de binnentuin van de Kloostertuin staan, zijn weer gevuld met verse bemeste aarde. Afgelopen vrijdag zaaiden kinderen van de Adelbrecht-Windekindschool er met de enkele ouderen radijs, sla, uien, bonen, erwten en vele soorten kruiden. Deze lente en rond de zomer hopen oud en jong weer samen hun geliefde oogstfeestjes te vieren.

Ria Barber krijgt record aantal voorkeurstemmen

GROESBEEK - De Groesbeekse wethouder Ria Barber heeft bij de onlangs gehouden verkiezingen van het Waterschap een record aantal voorkeurstemmen behaald. Ria was lijstduwer op de laatste plaats bij lijst 5 Algemene Waterschapspartij.

Ondanks dat zij haar kandidaatstelling niet aan de grote klok gehangen had, wist ze liefst 656 stemmen te vergaren. De lijsttrekker René Cruijsen wist slechts 481 stemmen te vergaren en de Stefan Daamen die op de tweede plaats stond kwam niet verder dan 123 stemmen. Voor Ria die op de laatste negentiende plaats stond, was het aantal stemmen van 656 bijzonder hoog.

Eén seniorenraad voor heel (nieuw) Groesbeek

GROESBEEK - Seniorenraad Ubbergen, KBO Millingen aan de Rijn (als adviserend orgaan aan de gemeente) en Seniorenraad Groesbeek zijn per 1 januari 2015 samengegaan in één Seniorenraad Groesbeek. De aanduiding Groesbeek wordt dit jaar nog gehanteerd, en zal in 2016 veranderen in de nieuwe gemeentenaam Berg en Dal.

De Seniorenraad is een beleidsadviesorgaan voor de gemeente dat gevraagd en ongevraagd adviseert over zaken die voor senioren van belang zijn, en wel op de terreinen wonen, welzijn, zorg, veiligheid en vervoer. Hierbij gaat het om collectieve belangenbehartiging, en niet om de belangen van individuele senioren. De Seniorenraad streeft er naar om zo vroeg mogelijk in het beleidsproces betrokken te zijn, om zo effectief mogelijk mede het beleid vorm te geven. Zij doet dat vanuit de ervaring dat het lastig is om eenmaal geformuleerde beleidsvoorstellen wezenlijk bij te sturen.

De samenstelling van de Seniorenraad kent een spreiding over de drie gemeenten die tot de nieuwe gemeente, nu nog Groesbeek geheten, zijn gefuseerd. Daarbij zijn van de elf beschikbare plaatsen er vijf gereserveerd als kwaliteitszetels voor vertegenwoordigers van de diverse ouderen- en seniorenbonden.

De Seniorenraad is als volgt samengesteld: Herman Verblackt, Groesbeek: voorzitter
Jan van Loon, Groesbeek, secretaris; Sjef Wieland, Ooij, penningmeester, KBO Ooij
Gerard van Ewijk, Groesbeek, vice-voorzitter, KBO Groesbeek/De Horst
Anke de Coole-Feenstra, Groesbeek; Wilm Janssen, Groesbeek, Bond voor Senioren Breedeweg; Thérès Wieland-Ruth, Beek; Jo Willemsen, Millingen, KBO Millingen aan de Rijn; Harry Deeken, Millingen; Paul Ekelschot, Leuth; vacature kwaliteitszetel ouderenbonden, op te vullen vanuit de oude gemeente Ubbergen.

De Seniorenraad staat ook op internet: www.seniorenraadgroesbeek.nl.

Repaircafé Groesbeek staat klaar voor uw reparaties

GROEBEEK - Zaterdag 11 april is Repaircafé Groesbeek weer open van 13.00 tot 16.00 uur voor reparaties. Een grote groep vrijwilligers staat klaar in het gebouw Inloop Op de Paap. Misschien krijgen zij uw strijkbout of koffiezetapparaat weer aan de slag.

U kunt ook gewoon even komen kijken en misschien kunt u op de jeu de boulesbaan op het grasveld aan de Spoorlaan een balletje opwerpen.

Iedere tweede zaterdag van de maand kan men tussen 13.00 en16.00 uur terecht in het gebouw Inloop Op de Paap, Op de Paap 1 voor kleine reparaties aan huishoudelijke apparaten, fietsen, meubels en kleding. De reparaties worden verricht door vrijwilligers. Materiaalkosten zijn voor eigen rekening. Verder wordt een donatie op prijs gesteld, dit is belangrijk om het Repair Café in stand te kunnen houden.

"Graag bedanken wij onze sponsoren die de officiële opening van Repaircafé Groesbeek op 14 maart tot een groot succes hebben gemaakt: Pluryn, RIBW, ZZG Thuisbegeleiding en Kringloop Groesbeek. Een speciaal woord van dank voor Eijkhout Hoveniers, die de jeu de boulesbaan heeft aangelegd en ons de bomen geschonken heeft."

Basisschool moest ramen en deuren sluiten Graafmachine trekt gasleiding kapot

GROESBEEK - Bij de aanleg van een park naast basisschool ´t Vossenhol aan de van Ruysdaelweg in Groesbeek is vrijdagmorgen tijdens werkzaamheden met een graafmachine een gasleiding kapot getrokken.

Omdat de kapotgetrokken leiding op een steenworp afstand van de school lag werd uit voorzorg verzocht de ramen en deuren van de school te sluiten tot dat de brandweer van Groesbeek de leiding provisorisch had gedicht. Doordat de gaslekkage snel kon worden verholpen was het niet nodig de basisschool te ontruimen. Liander heeft de breuk definitief hersteld. De veroorzaker zal voor de schade aansprakelijk worden gesteld.

CDA wint nipt van SP in Ooij

OOIJ - Met elf stemmen verschil heeft het CDA in Ooij nipt gewonnen van de SP.

2024 Ooijenaren kregen een oproepingskaart voor de Provinciale Statenverkiezing daarvan gingen er 1094 mensen stemmen een opkomst van 53,78 procent. Hier werd een ongeldige en een blanco stem geteld. Het CDA scoorde met 187 stemmen het beste, op de voet gevolgd door de SP die 176 stemmen kreeg. De VVD kreeg 139 stemmen en de PvdA 129.

Muziektheatergroep KomOp geeft tweede voorstelling op 9 april

GROESBEEK - De muziektheatergroep KomOp presenteert de voorstelling KomOp ontmaskerd voor de tweede maal op 9 april in De Mallemolen in Groesbeek.

De dertien acteurs met verschillende achtergronden en beperkingen hebben een ding gemeen; de liefde voor muziek, dans en toneel maar hadden geen van allen podium ervaring. Anderhalf jaar geleden kwamen ze voor het eerst bij elkaar en wat zij in die korte tijd op de planken brengen is niet mis. De talenten komen op een verassende wijze naar voren vandaar de naam 'KomOp ontmaskerd'. De voorstelling op 9 april begint om 19.30 uur en bij voldoende belangstelling wordt er op woensdag 15 april de laatste voorstelling gegeven. De entree inclusief een kopje koffie of thee bedraagt vijf euro. Reserveren kan men ook via komopgbt@plutyn.nl.

Hoor de tjiftjaf en zoek de blauwborst in de Millingerwaard

Martijn Barendse

KEKERDOM - Op zondagmorgen 5 april is er om 7.00 uur een vogelwandeling; het startpunt is Wilderniscafé aan de Weverstraat 94 in Kekerdom.

Geen vogel hoort zich zelf zo graag als de tjiftjaf en geen vogel zo blauw als de blauwborst. Met je kijker en de tellens van de IVN gids is vogelspotten in de Millingerwaard een onvergetelijke belevenis. Deelname aan de vogelwandeling kost twee euro, kinderen en leden IVN RijnWaal hebben gratis toegang.

Noodzakelijk onderhoud zwembad De Lubert kost 295.000 euro

GROESBEEK – De werktuigbouwkundige installatie van zwembad De Lubert aan de Cranenburgsestraat in Groesbeek is hoogst noodzakelijk aan vervanging toe. Daarvoor heeft de oude gemeenteraad van de gemeente Groesbeek al een krediet gevoteerd van 295.000 euro.

Om de vervanging te realiseren zal het zwembad vanaf week 30 tot en met 35 gesloten zijn. Volgens burgemeester Keereweer is het merendeel van de gemeenteraad van de nieuwe gemeente Groesbeek voor het open houden van het zwembad maar in welke vorm zal nog onderzocht dienen te worden aldus Keereweer.

Er zal een onderzoek gestart worden naar het voortbestaan van De Lubert en daarnaast zullen de verschillende vormen van exploitatie ook in het onderzoek worden meegenomen. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden over de wijze van exploiteren zoals het in eigen beheer bij de gemeente, privatiseren of door vrijwilligers. Het kan ook nog zijn eigenbeheer gemeente samen met privatiseren.

Per jaar is er een structureel tekort van 350.000 euro. Welke vorm van exploitatie er ook uit zal komen er zal altijd geld van de gemeente bij moeten. Het onderzoek betreffende de exploitatie van De Lubert kost 35.000 euro. Hopelijk zijn de resultaten van het onderzoek in september/ oktober 2015 bekend. Op de vraag of er een oorzaak is aan te wijzen dat in 2014 liefst 20.000 bezoekers minder in het zwembad zijn geweest, kan volgens Keereweer de mooie zomer aan hebben bijgedragen.

Cursus Omgaan

met geld van start

GROESBEEK - Op donderdag 9 april start weer de cursus 'Omgaan met geld' georganiseerd door het ROC Nijmegen. Tijdens de acht bijeenkomsten krijgen de deelnemer(ster)s beter inzicht en tips om met geld om te gaan.

De cursus bestaat uit acht wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur, is geheel gratis en wordt gehouden in 't Achterom Hoflaan 11 in Groesbeek. Inwoners uit de gemeente Groesbeek kunnen deelnemen aan deze cursus. Men hoeft niet in het bezit te zijn van een computer om de cursus te volgen. Tijdens de cursus krijgt men praktisch advies over de wijze hoe men de papieren kan ordenen en zo een goed overzicht krijgt.

Men leert werken met een budgetplannen en een begroting op die manier ziet men hoeveel geld men heeft en wat er mee gedaan wordt. Ook krijgt men tips op welke wijze men kan besparen op bepaalde kosten zoals verzekeringen, boodschappen of energiekosten. Daarnaast wordt men gewezen op regelingen waar men gebruik van kan maken.

Als er voldoende aanmeldingen zijn vanuit Millingen aan de Rijn, Ooij, Beek-Ubbergen en de omliggende kerkdorpen, dan start er mogelijk ook een cursus in Millingen aan de Rijn of Ooij. Voor meer informatie en aanmelden kan men contact opnemen met ROC – Nijmegen Educatie via 024 8904024 of via verkoop@roc-nijmegen.nl.

Poging tot inbraak

GROESBEEK – Het afgelopen weekend hebben tot nog toe onbekenden getracht in te breken in een woning aan de Zonnebloemstraat in Groesbeek.

Tijdens de afwezigheid van de bewoners is er gerommeld aan het slot van de achterdeur maar omdat het een veiligheidsslot betrof is het niet gelukt de woning binnen te komen. Wel zal het slot vervangen moeten worden.

Veteranen

zetten platvorm op

REGIO - Veteranen hebben soms extra steun nodig omdat er zich situaties voordoen waarbij zij meer nodig hebben dan erkenning en waardering. Om die reden hebben de veteranen een systeem opgezet van kameraadschappelijke ondersteuning voor veteranen én hun relaties.

Het Veteranen Platvorm coördineert een laagdrempelig landelijk dekkend netwerk met meer dan vierhonderd gecertificeerde veteranenhelpers. Voor meer informatie kunnen belangstellenden terecht op www.veteranenplatvorm.nl.

Oude gemeente Groesbeek kreeg in 2014 11 klachten te verwerken

GROESBEEK – In de oude gemeente Groesbeek zijn in 2014 in totaal elf klachten schriftelijk of per email ingediend. Alle klachten konden zonder een klachtenprocedure mondeling worden afgedaan.

In zes gevallen werd de grond van de klacht weggenomen of werd anderszins aangegeven dat een formele afhandeling van de klacht niet nodig was. In twee gevallen werd de klacht niet in behandeling genomen omdat in beide gevallen een inhoudelijk besluit was waartegen bezwaar kon worden gemaakt via een andere bezwarenprocedure. In drie gevallen is de klager in de gelegenheid gesteld gehoord te worden, waarvan gebruik is gemaakt. De klachten zijn formeel afgehandeld. Eén klager heeft een vervolgtraject gekregen bij de gemeentelijke ombudsman. De aard van de klachten waren als volgt;
Verstrekking van een stempas; telefonische bereikbaarheid van de gemeente; de wijze van afhandeling van aanvragen WMO en Gehandicaptenparkeerkaart; plaatsen van een lichtmast; wijze van bejegening door medewerkers Burgerzaken; afhandeling bijstandsaanvraag.


De aard van de klacht die formeel is afgehandeld betrof wijze van afhandelen aanvraag WMO (die is gegrond verklaard); wijze van afhandelen en bejegening inzake WMO en gehandicaptenparkeerkaart (ongegrond verklaard); wijze van bejegening en handelen door personeel van zwembad De Lubert.

De meeste klachten zijn terug te brengen tot het onderwerp communicatie. "Het tot stand brengen van een contact tussen burgers en medewerker van de gemeente voorkomt vaak een formele klachtenprocedure", aldus klachtencoördinator W. Looien van de gemeente Groesbeek in zijn jaarverslag.

Hollandse avond bij SC Millingen / Odio

MILLINGEN - Zaterdagavond 4 april is het zover..! De eerste Hollandse avond van SC Millingen/ Odio in het clubhuis op Sportpark De Hove in Millingen.

Vanaf 20.30 uur is het echt knalfeest voor leden, vrijwilligers en sponsoren met partners. Minimumleeftijd voor toegang is zestien jaar. Dj-zanger Tony Jordan zorgt voor de muzikale omlijsting.        

Wethouder Weijers opent Super Saturday Volleybal Ikaros

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK - De Groesbeekse wethouder Eric Weijers heeft zaterdagmorgen 21 maart de Super Saturday van volleybalvereniging Ikaros in sportzaal BIGA aan de Cranenburgsestraat feestelijk geopend.

De bedoeling van deze dag was activiteiten te organiseren voor de jeugd om het volleybal te promoten en hen daarbij nauw te betrekken. Weijers werd opgevolgd door de huidige assistent – bondscoach van het Nederlands herenteam Arnold van Ree. Van Ree maakte in de beginjaren '90 zelf deel uit van de nationale ploeg. Hij verzorgde zaterdagmorgen een clinic voor de mini's 1 tot en met 3 en 4 tot en met 6. Vervolgens werden er jeugdwedstrijden gespeeld met en als klap op de vuurpijl de afsluitende partij van het eerste damesteam die ook nog kampioen wisten te worden.

CDA wint in Groesbeek

GROESBEEK - In de oude gemeente Groesbeek inclusief Berg en Dal, Heilig Landstichting, Breedeweg en De Horst heeft het CDA gewonnen bij de Provinciale Staten verkiezing van 18 maart.

15784 Groesbekers kregen een oproep, daarvan bezochten er 7544 de stembureaus in totaal 48,98 procent. 41 mensen hadden beter thuis kunnen blijven, want tijdens de telling bleken er 22 blanco stembiljetten in de stembussen gedeponeerd te zijn en 19 werden ongeldig verklaard. Het CDA kreeg 1378 stemmen, de SP - 1272 , VVD – 1062 en de PVV 1021.

Zwemles in

De Lubert

GROESBEEK - Voor de zwemlesgroepen die april starten zijn nog enkele plaatsen vrij in zwembad De Lubert, Cranenburgsestraat 23d in Groesbeek: 024 3091448.

Verdien zorgkosten terug via belasting

REGIO - Mensen met een beperking of chronische ziekte maken jaarlijks veel extra kosten voor onder andere medische hulp. Gelukkig zijn die kosten voor een groot deel aftrekbaar via de belasting. Op de website www.meerkosten.nl wordt uitgelegd op welke wijze men hiervoor in aanmerking komt. Ook kan men informatie vinden over de extra inkomsten ondersteuning die gemeenten geven.

De landelijke tegemoetkomingen, Wtcg en Compensatie eigen risico (Cer), voor mensen met een beperking of chronisch zieken zijn verdwenen. De financiële ondersteuning van die mensen is nu in handen van de gemeenten.


Geld terug verdienen
Met behulp van de website kan men soms honderden euro's terug verdienen. De aftrek geldt voor zogenoemde 'specifieke zorgkosten' zoals medische hulp, voorgeschreven medicijnen, dieet op doktersadvies en vervoer van en naar het ziekenhuis. De hoogte van het bedrag dat men terug kan krijgen hangt af van de zorgkosten, uw inkomen en dat van uw eventuele fiscale partner.

In begrijpelijke taal geeft meerkosten.nl uitleg over het invullen van de belastingaangifte 2014. Rekenvoorbeelden verduidelijken hoe gemaakte kosten terug te verdienen zijn. Men kan ook een digitale brochure met alle informatie als pdf – of Wordversie downloaden van de website van Ieder(in) (onder publicaties zelf printen. Ieder(in) is de koepelorganisatie van mensen met een beperking en chronisch zieken.

Meezingen, dansen, drinken en hossen!

GROESBEEK - Zaterdag 4 april gaat er vanaf 20:00 uur een Hollandse avond plaatsvinden in Voorzieningenhart Op de Heuvel aan de Ericastraat 39 in Groesbeek. De deuren zullen om 19:30 uur al open gaan.

Tijdens deze avond zijn er meerdere optredens en komen alle grote Nederlandstalige nummers voorbij. De avond is mede mogelijk gemaakt door party dj Fred en de Groesbeekse artiesten zanger Wim en The Moonlights. De entree is gratis.

Oud-premier Van Agt onthult mozaïekkunstwerk Kunst in Inloophuis Groesbeek

GROESBEEK - Op woensdag 8 april om 15.00 uur komt oud-premier Van Agt naar het Inloophuis Groesbeek voor de officiële onthulling van het mozaïek kunstwerk in onze binnentuin. De afgelopen maanden heeft een groep gasten van het Inloophuis Groesbeek, onder begeleiding van Annet Jacobs, gewerkt aan een prachtig kunstwerk. U bent van harte welkom om bij de onthulling aanwezig te zijn.

Vanaf 12 april kunt u in cultureel centrum De Mallemolen de tentoonstelling Composities bezichtigen. Ook in het Inloophuis Groesbeek zullen een aantal kunstwerken te zien zijn. De tentoonstelling omvat een gevarieerd aanbod van diverse stijlen en technieken die cursisten van Elly van Rossum uit Berg en Dal naar aanleiding van een opdracht uitgevoerd hebben. Zie ook www.atelierbergendal.nl.

Beide activiteiten zijn tevens een mooie kans om gewoon eens een kijkje te komen nemen in het Inloophuis Groesbeek.

Voor informatie over activiteiten en/of vrijwilligerswerk: Inloophuis Groesbeek, De Mallemolen, Kloosterstraat 11, Groesbeek (vrije inloop op dinsdag en donderdag tussen 11.00 en 16.00 uur, woensdag tussen 13.00 en 21.00 uur). Tel: 024 675 6071, info@inloophuisgroesbeek.nl, www.inloophuisgroesbeek.nl.

Het Inloophuis is er voor mensen met een ernstige ziekte, zoals kanker, en hun naasten. Iedereen uit Berg en Dal, Groesbeek, Millingen aan de Rijn, Beek, Ubbergen, Ooij, Leuth, Kekerdom, Heumen, Malden, Mook, Molenhoek, Middelaar, Milsbeek, Gennep, Ottersum is welkom. De activiteiten zijn gratis, een vrijwillige bijdrage is welkom.

Vrijwilligers park bouwen kruidentoren tijdens NLdoet

GROESBEEK - Al regende het afgelopen zaterdag veel, de vrijwilligers van Buurtpark Het Groeske bleven in touw. Ruim veertig vrijwilligers waren er aan het werk tijdens de landelijke vrijwilligersdag 'NLdoet!'

Ze plantten onder meer tien grote fruitbomen, zodat straks iedereen kan genieten van bloesems en vruchten van appel, peer, pruim en kers. Ook bouwden vrijwilligers samen met een hovenier verder aan één van de 'wijkeilanden'. Op dit bloemen-, vlinder- en kruideneiland dat speciaal voor ouderen wordt ingericht staat nu een prachtige kruiden- en insectentoren, gemaakt van stenen uit het park. De hele dag werden stenen verzameld zodat het grasmaaien straks makkelijker is.

Klaas Salentijn, wijkbewoner, in de weer met hark en kruiwagen: "Ik doe de hele week ander soort werk en vind het fijn om af en toe iets heel anders te doen, zoals nu stenen rapen. Ik loop geregeld door het park en nu we samen aan het werk zijn, voel ik: 'dit is ook mijn park'!"

In het park presenteerden initiatiefnemers van het nieuw te openen restaurant Gasterij 't Groeske hun plannen aan de wijkbewoners. Iedereen kon wensen en suggesties meegeven aan de ontwerpster van de tuinen van de Gasterij. Idee is om de tuinen van de Gasterij en Buurtpark Het Groeske op elkaar aan te sluiten en samen te werken in beheer en onderhoud. De reacties van wijkbewoners op de komst van het restaurant en op de schetsontwerpen voor de omringende tuinen waren enthousiast. Opvallende suggesties: kippen en geitjes, een vijver en een jeu de boulesbaan.

Auto ontvreemd na inbraak woning in Millingen aan de Rijn

MILLINGEN AAN DE RIJN – Pas nu is bekend geworden dat inbrekers zijn binnen gekomen in een woning aan de Burgemeester van Gilsstraat in Millingen aan de Rijn.

Door het slot van de achterdeur om te buigen (Bulgaarse methode) zijn de daders de woning binnen gekomen en zijn er met de autosleutels en vervolgens de auto vandoor gegaan.

Goede vrijdagconcert in Cenakelkerk

HEILIG LANDSTICHTING - Op goede vrijdag 3 april voert het Meanderkwartet De zeven laatste woorden van onze verlosser aan het kruis van Joseph Haydn uit in de Cenakelkerk van de Heilig Landstichting.

Hiermee wordt een jarenlange traditie voorgezet, waarbij het strijkkwartet in deze kerk wordt uitgevoerd zoals dat in Haydn's tijd gebruikelijk was, namelijk met meditaties. Haydn's strijkkwartet stamt uit 1787 en heet in het Duits Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze. In de vier evangelies staan de laatste woorden van Jezus opgeschreven: deze zeven zinnen, die de gekruisigde Jezus sprak, zijn samengebracht in de zogenaamde kruiswoorden. Bij elk van die kruiswoorden heeft Jozef Haydn een adagio gecomponeerd. Die muziek wordt door het Meanderkwartet indrukwekkend verklankt. Het Meanderkwartet bestaat uit Saskia Bos (eerste viool), Anke Foede (tweede viool), Peter van Praagh (altviool) en Agaath Kooistra (cello). Pastor Herwi Rikhof verzorgt de korte meditaties.

De aanvang is om 16:00 uur in de Cenakelkerk, Pastoor Rabouplein 1, Heilig Landstichting.Toegang gratis; collecte bij de uitgang. Het Meanderkwartet heeft vorig jaar dit kwartet opgenomen; na afloop kan de cd gekocht worden. Meer informatie staat op www.meanderkwartet.nl en www.parochie-heiligedrie-eenheid.nl.

CDA grootste

in Leuth

LEUTH - Het CDA heeft in Leuth bij de provinciale verkiezingen in Leuth de meeste stemmen gekregen.

In totaal kregen 1381 inwoners van Leuth een oproepingskaart om te gaan stemmen. 692 inwoners hebben aan de oproep gehoor gegeven zijnde 50,11 procent. Er werden vier blanco stemmen en één ongeldige stem geteld. Hier was het CDA de grootste met 140 stemmen gevolgd door VVD - 99, D66 – 88 en SP – 83.

15 / 28

Voetenbehandeling én voetcrème voor 25 euro! Leuke kennismakingsactie bij pedicuresalon Janet in Groesbeek

Foto: Marco van den Brink

GROESBEEK – "Heerlijk, zo'n verwenbehandeling voor je voeten", was de reactie van een van de cliënten van Janet Smit. En een volgende: "Het leek wel of ik op wolken liep, na de behandeling. Perfect!" Voor zo'n behandeling hoef je geen problemen met je voeten te hebben, hoewel Janet een ster is in het verhelpen van veel voorkomende voetklachten. Ook eens kennismaken met Pedicuresalon Janet? Dat is tot en met eind mei extra aantrekkelijk. Lees verder!

Sinds een jaar is Groesbeek een pedicuresalon rijker. Als gediplomeerd pedicure behandelt Janet voeten van jong en oud, man en vrouw, sporters én ook kinderen.

Nu hoef je geen klachten te hebben om van een pedicure gebruik te maken. Mensen met bijvoorbeeld een staand beroep, komen regelmatig preventief voor een behandeling. Vaak komt men echter pas als men zere voeten heeft. Veel voorkomende klachten als overtollig eelt, likdoorns, ingroeiende nagels, kloven en verdikte nagels worden door Janet professioneel behandeld. Janet staat bekend als vriendelijk en behulpzaam. Cliënten komen er graag.

De salon (op de begane grond en rollator-toegankelijk!) is van alle gemakken voorzien. Er wordt gewerkt met een pedicuremotor voorzien van nattechniek. De verneveling zorgt voor een aangenaam verkoelend effect.

Actie

Tot eind mei kunnen cliënten gebruik maken van een kennismakingsactie: een voetbehandeling, inclusief een Laufwunder voetenbalsem voor thuisgebruik voor samen slechts 25 euro! Normale behandeling is 23 euro.

Pedicuresalon Janet is aangesloten bij ProVoet en werkt volgens de vastgestelde normen, die gelden op het gebied van hygiëne, milieu en arbeidsomstandigheden.

Pedicuresalon Janet, Margrietstraat 4, Groesbeek; telefoon 06 22735520; www.pedicuresalon-janet.nl.

Ook ideaal voor wie rust, natuur en cultuur zoekt... Een perfecte droomvakantie mét vrienden én kinderen!

Foto: Robert Kuster

Waar gaan we dit jaar naar toe op vakantie? Wat te denken van een vakantie in een comfortabel vakantiehuis (al dan niet met zwembad) in een dorp op het platteland, dicht bij steden met veel vertier en cultuur? Een vakantie in een land, waar je als Nederlander een graaggeziene gast bent? Overweeg eens naar Hongarije te gaan!

Hongarije kent nog de charme van kleine dorpen, glooiende heuvels en fluitende vogels. Hongarije is een ideaal vakantie-oord voor de veertig- en vijftigplusser, die rust, natuur en cultuur zoekt. Maar een gezin met kinderen kan het er eveneens uitstekend naar z'n zin hebben! In het zuidwesten van Hongarije zijn enkele fijne (ook diervriendelijke) vakantiewoningen te huur. In een dorpje tussen de vriendelijke bewoners.

Ontbijten op de veranda, boodschappen doen in het stadje verderop, om eenmaal terug te genieten van de vele zonuren, waar de streek mee is gezegend. Of onder de boom in alle rust je favoriete boek lezen. Met de kinderen spelen in het zwembad. 's Avonds spelletjes doen of toch nog even naar Nieuwsuur kijken... het is maar een voorstel. Of je lekker culinair laten verwennen met de kookkunst van (de Nederlands sprekende) Anne, die ook diverse workshops en uitstapjes organiseert!

Wandelen kan in het prachtig groot natuurgebied. Of uren vissen in de vijver. De streek telt ook een van de mooiste en meest luxe thermaalbaden van Hongarije.

Liever cultuur opsnuiven? Er zijn in de omgeving interessante steden zoals Kaposvár en Pécs, cultureel hoofdstad van Europa. Daar valt elk jaar van alles te beleven. Net als in Budapest, ideaal voor een dagtocht.

De comfortabele huisjes zijn te huur vanaf 300 euro per week. Meer informatie staat op www.ruandolux.moonfruit.com; 06 22390090; e-mail: holthuis@euronet.nl.

Cranio Sacraal therapeut Femke Eeren van Praktijk Mariposa Groesbeek: 'Oorzaak klachten vaak vanuit elders in lichaam!'

GROESBEEK - Femke Eeren raakte door haar kinderen in aanraking met Cranio Sacraal Therapie. "Ik voelde voor het eerst dat ik iets anders wou dan wat ik tot dan toe gedaan had in mijn werk. Ik ben de opleiding Reiki gaan doen en startte daarna met de opleiding tot Cranio Sacraal therapeut." Femke heeft haar opleiding inmiddels afgerond en is nu Cranio Sacraal therapeut. Uit haar praktijk krijgt ze op de therapie positieve reacties...

"Ik werk vanuit een holistische benadering, dat wil zeggen dat ik naar de mens in zijn totaliteit kijk en niet alleen naar zijn klachten of ziekte. De mens bestaat uit vier lagen, je zou dit lichamen kunnen noemen, een fysiek lichaam, een psychisch lichaam, een emotioneel lichaam en een energetisch lichaam. Dit betekent dat als er op een van deze lagen/lichamen een verstoring ontstaat heeft dit ook invloed op de andere lichamen."

De therapie, die vergoed wordt door de meeste verzekeraars, is een behandelvorm waarbij gewerkt wordt met zachte aanrakingen op het lichaam. Hierdoor ontstaat er ontspanning in het bindweefsel en het cranio saraalsysteem. Er kan zowel fysiek (rugklachten) als emotioneel (vastzittende emoties die klachten geven in het lichaam) gewerkt worden. Het is een behandelvorm waarbij aandacht, ruimte, intuïtie en rust centraal staan.

Meer willen weten over deze bijzondere behandelvorm? Kijk op www.praktijkmariposagroesbeek.nl of maak een (vrijblijvende) afspraak met Femke Eeren (06 27577510), Hobbemaweg 71 in Groesbeek.

Dames 1 Switch'87 kampioen

MILLINGEN - Donderdag 19 maart speelde dames 1 thuis tegen nummer twee, Pegasus 5. De dames draaien een prima seizoen: een nieuwe trainer/coach, weinig tot geen blessures en zestien van de achttien wedstrijden gewonnen, waarvan de laatste negen op een rij met een 4-0 overwinning, totaal 77 punten gehaald en dertien punten voor op nummer twee.

Met nog vier wedstrijden te gaan, konden de dames dus nu al kampioen worden, moest er wel even gewonnen worden van nummer twee, Pegasus 5. Uitgerekend tegen deze ploeg werden eerder punten verloren: een zeer ervaren team. Daarbij moest nummer drie ook nog punten laten liggen. Het werd een spannende wedstrijd, met een overvolle tribune en alleen nog maar staanplaatsen in De Duffelt.

Switch speelde Pegasus na twee sets overtuigend weg. Een dip in de tweede set leverde verlies op (23-25), maar de andere drie sets werden glansrijk gewonnen (25-20, 25-16 en 25-11) met Maud Keukens als 'woman of the match': op haar strakke service had Pegasus geen antwoord. Toen de wedstrijd was afgelopen, was het nog even wat ongemakkelijk stil. Maar na het bericht van onze spion uit Nijmegen dat VoCASA 4 met 3-1 had gewonnen van nummer drie, Pegasus 4, ontplofte de hal: Onze dames waren dit seizoen niet meer in te halen. Het feest kon beginnen en dat duurde toch wel tot in de kleine uurtjes, waarbij Ellis letterlijk uit haar dak ging. Volgend jaar dus promotieklasse en hiermee is Switch '87 weer een stapje verder met het realiseren van haar ambities om het volleybal in de Polder naar een hoger plan te tillen. www.switch87.nl.

Centrum Millingen wordt fraaier

MILLINGEN - Zo'n vijftig inwoners van Millingen aan de Rijn zijn woensdagavond naar cafe – restaurant De Kastanje gegaan om zich te laten informeren over de ontwerpplannen van een deel van de Heerbaan.

Daar werden ze door gemeentelijke deskundigen geïnformeerd over het herinrichten tussen de Burgemeester Eijckelhofstraat en de Meester van de Bergstraat. De herinrichting speelt al vanaf 2013 toen de eerste inloopavond werd gehouden. De klachten van aanwonenden waren dat zij last hadden van geluidsoverlast en trillingen en verzochten de gemeente de Heerbaan te asfalteren. Daarvoor is een onderzoek ingesteld en bleek alles binnen de normen te liggen.

De gemeente liet weten dat gezien de meerprijs gekozen is om dit gebied te voorzien van klinkers omdat de Heerbaan helemaal beklinkerd is. Mocht de raad alsnog besluiten de hele Heerbaan te asfalteren dan heeft dit een meerprijs van liefst 1,4 miljoen euro. Waar de aanwezigen wel blij mee waren is de verfraaien van het voorterrein van het Kulturhus D'n Ienloop (voormalig gemeentehuis) en het Kastanjeplein. Op korte termijn zal het voorplein van het Kultushus een belevingsruimte gaan worden met een buitenpodium en met groenzone's als tegenhanger van de nieuwbouw van Aldi.

Daarnaast zal er een verhoogde borders komen met zitbanken. De parkeerplaatsen vervallen maar dan kan er langs de Heerbaan geparkeerd worden. Daarna zal het Kastanjeplein onder handen worden genomen. In ieder geval wordt Millingen aan de Rijn er fraaier op.

Hollandse avond in Op De Heuvel

GROESBEEK – In het voorzieningshart 'Op De Heuvel' aan de Ericastraat 39 wordt op zaterdagavond 4 april een Hollandse avond gehouden.

Tijdens deze avond zullen de nodige smartlappen te horen zijn maar er zijn ook artiesten die aan deze avond hun medewerking verlenen zoals The Moonlights, zanger Wim en party-dj Fred. Er is gelegenheid om te dansen en te hossen. De entree voor deze avond is geheel gratis. De avond begint om 20.00 uur terwijl de zaal al om 19.30 uur open is.

Voorjaarsconcert

Ons Genoegen

MILLINGEN AAN DE RIJN - Op zondag 19 april verzorgt Ons Genoegen haar jaarlijks voorjaarsconcert in het schuttersgebouw van OEV aan de Heerbaan. De aanvang is 11:00 uur.

Na het succesvolle concours in november 2014 (eerste prijs) hebben de leden en dirigent van Ons Genoegen het de afgelopen maanden even iets rustiger aan gedaan. Dat neemt niet weg dat er een mooi programma ten uitvoer gebracht zal worden. Fanfare en slagwerkgroep zijn al druk in de weer om u een fantastisch programma voor te schotelen.


Het orkest onder leiding van Jurgen Nab heeft deze keer voor het lichtere genre gekozen met toch twee stevige nummers in de wat lichtere categorie. El Camino Royal van Alfred Reed en Lake of the Moon van Kevin Houben.
De slagwerkgroep onder leiding van Albert van der Heide speelt onder andere Percussion styles van Marc Onstenk. Het woord Percussion styles zegt veel over de inhoud van het werk. Vele stijlen van slagwerk zijn hierin te vinden. De intro bestaat uit een stevig stuk slagwerk, waarna de xylofoon en de marimba's het overnemen, met hier en daar een solo van het slagwerk. Dan volgt er een mooie ingetogen solo van de vibrafoon met de band als achtergrond. Van uit het niets is daar het slagwerk weer met een zeer ritmisch gedeelte waarna de hele band weer in een melodisch samenspel naar het slot toewerkt. Kortom een werk met veel afwisseling en voor een ieder een uitdaging! Naast dit werk spelen zij nog Ritual off the tribe en Fortress of the prince van Chris Brooks.

Feestelijke opening aanbouw kerk

GROESBEEK - Vanwege de officiële opening van de aanbouw van de protestantse kerk aan de Kerkstraat in Groesbeek zijn er in de week van 11 tot 19 april feestelijke activiteiten, zowel in de kerk als in de nieuwe serre.


Zaterdag 11 april; 14.00 uur; Officiële opening door burgemeester Keereweer. Vanaf 14.30 tot 16.30 uur Muziek! Open Huis met optredens van cabaretière Sara Kroos, zanger William Smulders, koor Vivace Groesbeek en zanggroep Pentium.
Zondag 12 april; 10.00 uur feestelijke dienst voor de protestante gemeente en iedereen die komen wil.
Dinsdag 14 april; 10.00 tot 12.00 uur; Open inloopochtend. De koffie staat klaar. 20.00 tot 22.00 uur; Boekbespreking door dominee Dorst van het boek 'De oude koning in zijn rijk'.
Woensdag 15 april; 14.00 tot 17.00 uur; Creatieve middag voor kinderen. 20.00 uur; Bijzonder concert kamermuziek, accordeon en viool, door duo Amsterdam. Broer Vincent ( accordeon ) en zus Jeanine van Amsterdam ( viool ) spelen de sterren van de hemel.
Zaterdag 18 april; 10.30 uur; Start wandeling vanaf de kerk onder leiding van een lid van de Heemkundekring Groesbeek.
Zondag 19 april; 10.00 uur; Als afsluiting van de festiviteiten een oecumenische viering met de verschillende kerkkoren uit Groesbeek. Na afloop staat voor de aanwezigen de koffie klaar.

Koor Ap/Art zingt tijdens

de paaswake

MILLINGEN AAN DE RIJN - Op zaterdag 4 april zal de Paaswake worden gehouden in de Heilige Antonius van Padua kerk in Millingen aan de Rijn. Tijdens deze Paaswake staan het feest van het licht, het water en de vreugde om de verrijzenis van Jezus centraal.

Koor Ap/Art zal tijdens deze avond een aantal mooie, passende liederen ten gehore brengen, zoals 'And there was light' en 'Oh happy day'. Koor Ap/Art wordt begeleid door eigen band en staat onder de inspirerende leiding van dirigent Frans Coerwinkel.

Beweegtuin Millingen aan de Rijn

MILLINGEN AAN DE RIJN - Op onderstaande tijden kan men gebruik maken van de beweegtuin op sportpark De Hove, ingang Hoefseweg 21. De toegang is gratis, het gebruik van een consumptie is voor eigen rekening.

Maandag 09.00-12.00 uur (koffie/thee 11.00 uur)

Woensdag 14.00-16.00 uur (koffie/thee 15.30 uur)

Coach voor senioren aanwezig van 14.30-15.30 uur

Donderdag 09.30-11.30 uur (koffie/thee 11.00 uur)

Coach voor senioren aanwezig van 10.00-11.00 uur

Zaterdag 09.00-15.00 uur **

Zondag 09.00-15.00 uur **

's Avonds op werkdagen van 19.00-21.00 uur **

** kantine doorlopend geopend

Rood Wit kreeg loon naar werken

GROESBEEK – Met een fraaie 2-0 overwinning wist Rood-Wit 'De Zweef' te verslaan. De gasten kwamen als eerste gevaarlijk voor het doel van Rood-Wit.

Na een misverstand werd de bal onderschept richting Ton van Doorn die zijn doel goed verdedigde en een tegen treffer voorkwam. Met een ver schot verschalkte Davey Goudt bijna de keeper. De aanvallen van de gasten kwamen tot stand na snelle onderscheppingen en uitvallen, daardoor waren de beste kansen voor hen. In de 48ste minuut kwam een hoekschop goed voor waarbij de kopbal van Davey goed was voor 1-0. Daarna probeerde de gasten van alles om de gelijkmaker te forceren. Door de wind en goede verdediging lukte dat niet.

De werklust van Rood-Wit was een verademing om naar te kijken, maar moesten zich uiteindelijk op het verdedigen gaan concentreren. Vlak voor tijd kwam er een einde aan de illusie van de gasten. Met een goede actie van Mustafa Seddigi ging de bal voor de tweede keer over de lijn en kwam Rood-Wit op 2-0. Rood-Wit is op de tiende plaats gebleven maar het gat met de bovenste ploegen is kleiner geworden. De afstand tot de nacompetitie door puntverlies van andere is wat groter. Rood-Wit deed dus goede zaken. paaszaterdag komen de mannen van Longa om 17.00 uur op bezoek en tweede paasdag gaat de reis naar Bemmel; aanvang 14.00 uur.

Openingstoernooi tennisvereniging

GROESBEEK - Op zondag 29 maart vond bij tennisvereniging Groesbeek het openingstoernooi van de jeugd plaats. Dit was voor zowel de kinderen die al lid zijn en voor vriendjes en vriendinnetjes. Het weer zat niet echt mee, maar dit mocht de pret niet drukken.

De tennisleraar zou het toch niet droog houden, want hij was de pineut achter het spel 'natte sponzen gooien'. Er werd dus niet alleen getennist, de kinderen moesten ook midgetgolfen, balvaardigheid testen en ingewikkelde puzzels maken.

Na een gezamenlijke warming up, werd de indeling van de wedstrijden bekend gemaakt. Er werd gespeeld in twee teams, er waren gewone dubbels maar ook grazy dubbels: tennissen met een ooglap voor of je schoenen verkeerd om aan! En dit was best lastig.

Na afloop was er voor iedereen een lekker broodje en een leuke prijs. Het was een gezellige zondagochtend. "Lijkt het je ook leuk om te tennissen? Kijk dan eens op www.tvgroesbeek.nl voor meer informatie."

Woninginbraak Berg en Dal

BERG EN DAL – Het afgelopen weekend is ontdekt dat er is ingebroken in een woning aan de Kwakkenbergweg in Berg en Dal.

Door het slot van de voordeur te forceren zijn de inbrekers – tijdens afwezigheid van de bewoners – de woning binnen gekomen, en hebben het hele huis doorzocht. Tot op heden wordt er niets uit de woning vermist.

Wijziging ophaalrooster huisvuil

GROESBEEK – Maandag 6 april (tweede paasdag) wordt het huisvuil niet opgehaald.

In plaats daarvan kunnen de blauwe restafval zakken buiten worden gezet op zaterdag 4 april. Men dient er rekening mee te houden dat dit enkele dagen eerder is dan normaal en dat de inzameling 's morgens al om 07.30 uur begint. Afvalinfo is te bereiken onder nummer (024) 3716000.

Spectaculaire opruiming bij Restyle24 outlet

GENDT - Tijdens de maand april is er bij Restyle24 outlet in Gendt een spectaculaire opruiming. De meubelen waarop de kortingen van toepassing zijn, gaan uit de collectie of hebben een kleine transportschade.

Voor de echte koopjes jagers onder u is dit een unieke buitenkans om mooie trendy en landelijke meubelen voor een super aantrekkelijke prijs aan te kopen. Deze opruimingscollectie bestaat uit bijvoorbeeld eetkamerstoelen, salontafels, dressoirs, eetkamertafels en showroommodellen van bankstellen van UrbanSofa.

Binnenkort wordt er een duidelijke scheiding gemaakt tussen de outlet van Restyle24 en de gewone winkel, die dan ook een nieuwe naam gaat krijgen.

Als restyle24 zijn wij XXL dealer van UrbanSofa, dit is een zitmeubel fabrikant die inmiddels bekend is door de televisie uitzendingen van bijvoorbeeld Rob's grote tuinverbouwing. De banken zijn in verschillende opstellingen en kleuren te leveren.

Daarnaast zijn wij XXL-dealer van Jouw Meubel; deze leverancier heeft prachtige woonprogramma's gemaakt met leuke betaalbare meubelen die mooi te combineren zijn met onze eigen collectie.

Nieuwsgierig? Bezoek onze 2000 m2 grote showroom in Gendt, de koffie staat voor u klaar!

Wij zijn tweede paasdag geopend van 12.00 uur tot 17.00 uur.

Restyle24, Langstraat 277, Gendt

Openingstijden: Dinsdag t/m vrijdag: 10.00 - 18.00 uur; zaterdag: 10.00 - 17.00 uur; zondag: 12.00 - 17.00 uur

GROESBEEK – Maandag 6 april (tweede paasdag) wordt het huisvuil niet opgehaald.

In plaats daarvan kunnen de blauwe restafval zakken buiten worden gezet op zaterdag 4 april. Men dient er rekening mee te houden dat dit enkele dagen eerder is dan normaal en dat de inzameling 's morgens al om 07.30 uur begint. Afvalinfo is te bereiken onder nummer (024) 3716000.

Poging woninginbraak Berg en Dal

BERG EN DAL – Inbrekers hebben zaterdag getracht in te breken in een woning aan de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal.

De inbreker heeft bij thuiskomst van de bewoonster het hazenpad gekozen. De bewoonster heeft een ongeveer 22-jarige tengere man met een petje weg zien lopen. Het slot van de achterdeur is beschadigd.

Genieten voor Zonnebloemgasten

GROESBEEK - "Het was genieten", zegt een van de vijftig gasten van De Zonnebloem Groesbeek. "Ik heb heerlijke hapjes voorgeschoteld gekregen."

'Voor mij is dat bijzonder, want meestal moet ik volstaan met Tafeltje Dekje. Uit eten gaan, zit er meestal niet aan: zowel financieel, als ook qua mobiliteit. Ik werd nu gehaald en gebracht door een vrijwilliger." De vrijwilliger die erbij staat, geniet ook. "Leuk om dit mee te maken. Geweldig dat alle restaurants meedoen", zegt ze.

Het is een traditie geworden, de dinerdag. Alweer voor de vijfde keer werd dit etentje georganiseerd op donderdag 19 maart. Drie of vier gasten van De Zonnebloem per restaurant eten voor een klein bedrag. Weer deden alle restaurants mee. In Berg en Dal: Erica, De Put, In Geuren en Kleuren, Le Steak en Puur. In Heilig Landstichting deden mee Konichiwa en Rozenhof; in Breedeweg restaurant Breedeweg. En in Groesbeek zelf: De Locomotief, De Oude Molen, De Verrassing, De Wolfsberg, Dikkemik, Het Broertje, La Vie en Lee Ho Fook.

Voor sommige gasten was het voor het eerst dat ze heel chique of heel apart (Japans, tapas, rookoven) gingen eten. Onwennig zaten ze even te kijken, maar dankzij de gastvrije ontvangst door de restaurants en de vrijwilligers, was het ijs snel gebroken en werd er vrolijk gebabbeld ('gekuierd', zeggen ze in Groesbeek).

De Groesbeekse restaurants verzorgen elke jaar dit leuk etentje voor De Zonnebloem tegen een geringe vergoeding, een bijdrage van alle drie partijen: het restaurant, de gast en De Zonnebloem.

Meerderheid raad wil meer parkeerruimte voor Lidl

GROESBEEK – Een meerderheid van de gemeenteraad wil meer parkeerruimte creëren voor de Lidl-vestiging aan de Herwendaalseweg in Groesbeek. Die parkeerruimte zou dan moeten komen op de parkeerplaats die dancing De Hoeve al ruim 26 jaar huurt van de gemeente Groesbeek.

Ondanks de bezwaren van de omwonenden – die vrezen voor nog meer overlast – is de meerderheid van de raad van mening dat de verkeersveiligheid voorop staat. Volgens een onlangs verschenen rapport zijn alle problemen op te lossen door de laad – en losplaats twee à drie meter naar achter te situeren zodat de vrachtwagens niet meer met de cabine op het fietspad staan. Dat zal Lidl eerst moeten gaan realiseren om in ieder geval wat te doen aan de verkeersveiligheid. Enkele partijen zoals GVP, C'90, GJS en PvdA. vinden het onbegrijpelijk, dat Lidl beloond wordt door zich van het gemeentelijk beleid niets aan te trekken en doen wat ze zelf willen.

Door het besluit van de gemeenteraad zal het bestemmingsplan gewijzigd dienen te worden omdat de bedoelde parkeerplaats de bestemming horeca heeft. Na verwacht zal het regenen van bezwaren om de uitbreiding van de parkeergelegenheid tegen te houden. Ook de uitbater van De Hoeve William Langeveld was donderdagavond teleurgesteld. 'Wij hebben de parkeerplaats al 26 jaar gehuurd en er voor vele tienduizenden euro's aan geïnvesteerd en nu wil de Lidl achter onze rug om de parkeerplaats inpalmen. Wij zullen de parkeerplaats blijven verdedigen en gaan ons nu beraden welke stappen wij moeten gaan ondernemen en als het moet tot aan de Hoge Raad toe. Wij gaan ons meer oriënteren op bedrijfsfeesten en dergelijke en vragen ons af of nu de touringcars in de wijk geparkeerd moeten worden", aldus William Langeveld.

NLdoet-dag ook in Groesbeek

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK - Wethouder Eric Weijers is vrijdagmorgen van 09.00 tot 11.00 uur werkzaam geweest in de sportzaal van basisschool Op De Horst aan de Plakseweg in Groesbeek.

Daar heeft hij in het teken van NLdoet mee geholpen bankjes in elkaar te zetten. Voor een wethouder geen dagelijkse klus, maar hij heeft het wel gered.

Pasen met zangvereniging Vivace

MILLINGEN - Op zondag 5 april eerste paasdag luistert zangvereniging Vivace de plechtige hoogmis van 11:00 uur op.

Zo wordt onder andere het prachtige Ave Verum Corpus van W.A. Mozart uitgevoerd en als afsluiting het jubelende Ambrosianischer Lobgesang. Vivace hoopt de kerkgangers te mogen toezingen in een overvolle parochiekerk in Millingen aan de Rijn.

Voorjaarsconcert van Tot Zangs

MILLINGEN AAN DE RIJN - Op zondag 19 april is er in de parochiekerk Heilige Antonius van Padua het voorjaarsconcert van Tot Zangs. Het programma dat Tot Zangs tijdens dit concert gaat uitvoeren is zeer gevarieerd, met afwisselend klassiek en licht klassiek repertoire.


Er zullen ook enkele moderne stukken ten gehore worden gebracht. Het koor staat al sinds de oprichting, nu zes jaar geleden, onder vakkundige leiding van dirigent Frans Coerwinkel. Zoals bij de optredens gebruikelijk is, worden de liederen à capella gezongen, of met pianobegeleiding. De pianist Wouter Broens zal tevens een muzikaal intermezzo verzorgen.
Het concert begint om 15.00 uur. De toegang is gratis.

Betonnen fietspad door het bos blijft voorlopig open

GROESBEEK - Voorlopig mag er nog gefietst worden op het betonnen fietspad door de spoorkuil in het Groesbeekse bos.

Groesbeek had een kort geding aangespannen tegen de staat omdat zij een dwangsom was opgelegd van 150.000 euro als het fietspad voor 15 maart niet gesloten was. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland – handelende in opdracht van het ministerie van Economische Zaken had Groesbeek het fietspad illegaal aangelegd.

De rijksdienst stelde dat door de aanleg van dit fietspad het leefgebied van van de zandhagedis, hazelworm en gladde slang zou zijn aangetast. Het kort geding is voor Groesbeek gunstig uitgevallen, de dwangsom is voorlopig van de tafel, totdat staatssecretaris Dijksma een besluit neemt op de bezwaren die de gemeente Groesbeek heeft ingediend. Tot dan kan er gewoon gefietst blijven worden op het fietspad.

Voorverkoop Groesbeek Dorp Vol Muziek Festijn 2015 van start

GROESBEEK - Zaterdagavond 18 april vindt in de Groesbeekse Mallemolen voor de vierde maal het Groesbeek Dorp Vol Muziek Festijn plaats. Het belooft weer als vanouds een gezellige muziekavond te gaan worden.

Naast de optredens van een vijfentwintigtal artiesten wordt zoals voorgaande jaren tijdens dit festijn een ode gebracht aan een persoon die in het verleden veel heeft betekent voor het Groesbeekse muziekleven. Dit jaar wordt die ode gebracht aan de verleden jaar overleden Jan de Bruin.

De opbrengst van het muziekgebeuren gaat jaarlijks naar een plaatselijk goed doel. Dit jaar heeft de organisatie gekozen voor Zorgboerderij Buitenleven aan De Klös in Groesbeek. Artiesten niet alleen uit Groesbeek, maar ook uit de dorpen van de nieuwe gemeente Groesbeek zijn welkom om aan dit festijn deel te nemen.

Zij, die belangstelling hebben kunnen contact opnemen met Huub Arents: 06 53536901 of mailen naar huub@arentsmusic.nl. Kaarten in de voorverkoop zijn vanaf heden verkrijgbaar voor drie euro aan de receptie van De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

Bouw Thornsche molen kan starten

Ondertekening Thornsche molen behoort bij het artikel betreffende de Thornsche molen dat al bij jullie is. foto: Peter Hendriks.

BEEK-UBBERGEN - Stichting Thornsche Molen en de gemeente Groesbeek ondertekenden op 26 maart de zogeheten anterieure overeenkomst. Daarin staan alle afspraken die gemaakt zijn om van start te kunnen gaan met de ontwikkeling van de Thornsche molen.

Al sinds 2006 zet de stichting zich in voor herbouw van de Thornsche molen. Daarbij was de financiële haalbaarheid het grootste struikelblok. Nu bijna tien jaar later is het dan eindelijk zover. Door subsidies van de provincie, de stadsregio en de voormalige gemeente Ubbergen èn dankzij particulieren en instanties (obligaties) is het plan nu officieel financieel haalbaar.

Wethouder Ria Barber is blij met de goede afloop: "Ik vind het geweldig dat de stichting dit bereikt heeft. Hulde aan alle vrijwilligers die zich hiervoor hebben ingezet." De bouw van de Thornsche molen kan nu eindelijk van start.

Een duik in de historie van Leuth

LEUTH - Van smokkel tot dijkdoorbraken en oorlogen, over de Thornsche Molen die vijf eeuwen lang het landschap rond Leuth domineerde, zijn boeiende verhalen te vertellen. Regionaal cultuurhistoricus Jan van Eck komt daarom op 10 april van 20.00 tot 22.00 uur naar de bibliotheek in Leuth. Deze avond, georganiseerd door de Bibliotheek Gelderland Zuid, biedt een kijkje in de geschiedenis van eigen bodem.

In de lezing van Jan van Eck komen de vele facetten van de geschiedenis aan bod: dijkdoorbraken, crisisjaren die 'dwingen' tot smokkel en natuurlijk beide Wereldoorlogen. Het is de Tweede Wereldoorlog die uiteindelijk het lot van de unieke kokerkorenmolen bezegelde. Gelegen hoog aan de Kapitteldijk - een voormalige rivierdijk – en pal op de grens van Pruisen met Holland, kende de molen veel strijd tegen het water en vreemde overheersing.

Deze lezing is een van de activiteiten die de Bibliotheek Gelderland Zuid in de regio organiseert. Zo komt kinderboekenschrijver Jacques Vriens in samenwerking met de bibliotheek op bezoek bij de groepen vier, vijf en zes van basisschool Sint-Martinus in Millingen aan de Rijn. In Millingen aan de Rijn, Beek, Leuth, Ooij en Kekerdom zijn bewoners uiteraard ook welkom in de bibliotheken voor het lenen van materialen, informatie op allerlei gebieden of het lezen van de krant.

De kosten zijn vijf euro voor leden en 7,50 euro voor niet-leden. Meer informatie staat op www.obgz.nl/agenda.

Waanzin om zwembad De Lubert in zomerperiode te sluiten

GROESBEEK - Raadslid Jan Poelen (CDA) vindt het waanzin dat zwembad De Lubert in de komende zomer liefst zes weken wordt gesloten om onderhoudswerkzaamheden te verrichten.

Hij vroeg zich af of de termijn van zes weken niet ingekort kan worden door in het weekend en desnoods 's nachts de werkzaamheden te verrichten. Het bad gaat dicht als er veel toeristen in Groesbeek verblijven. "Wat kost dat niet", aldus Poelen. Wethouder Weijers liet weten dat het college zich ook zorgen maakt. "Er zal asbest verwijderd moeten worden in de machinekamer en plafond en hoopt dat de termijn van zes weken voldoende is", aldus Weijers. "De toeristen zullen we helaas moeten teleurstellen, wij zien geen andere mogelijkheid."

Bereikbaarheid gemeentehuis laat te wensen over

GROESBEEK - GVP-raadslid Irma van de Scheur liet tijdens de raadsvergadering burgemeester Keereweer weten dat de bereikbaarheid van de gemeente te wensen overlaat.

De klachten zijn vooral dat de bellers veel te lang in de wacht staan, het is zelfs voorgekomen dat bellers tien minuten moeten wachten voor ze de telefoniste aan de lijn krijgen. Zij vroeg zich af waarom de gemeente Groesbeek met het nummer 14024 in zee is gegaan.

Volgens Keereweer zijn er al veel gemeenten op dit nummer aangesloten. Keereweer is er ook niet gelukkig mee, dat er veel bellers in de wacht staan. "Ik wacht op een voorstel op welke wijze de bereikbaarheid beter kan", aldus Keereweer.

Donatie voor protestantse kerk Groesbeek en KunstKeetFestival

GROESBEEK – Het Prins Bernard Cultuurfonds heeft een donatie toegezegd aan twee organisaties binnen de nieuwe gemeente Groesbeek.

Zo kan stichting De historische kerk waar Het Groeske ontspringt een donatie tegemoet zien van vierduizend euro. Dit bedrag is voor de aankoop van geluids- , licht- en projectieapparatuur. De Stichting KunstKeetFestival kan vijfentwintig honderd euro tegemoet zien voor haar theaterproductie 'Het Middeleeuwse kluchttheater'.

Nepagenten

ook in Millingen

gesignaleerd

MILLINGEN AAN DE RIJN – Niet alleen in Oost-Nederland, maar ook in Millingen aan de Rijn zijn nepagenten bezig geweest.

Onlangs hebben twee mannen aangebeld bij een woning in Millingen en vertelde de bewoonster die de deur openmaakte dat ze van de recherche waren. Ze legitimeerde zich met een vaag pasje waar politie op stond. Ze vertelde de bewoonster dat ze met een onderzoek bezig waren over de thuiszorg waarvan de gegevens van cliënten in verkeerde handen waren gekomen.

Voor dat onderzoek hadden ze enkele vragen zoals 'Heeft u geld, sieraden en waardevolle spullen in huis?' en 'Woont u alleen?'. Toen de bewoonster vertelde, dat ze met haar man woonde, vertrokken de mannen, die er volgens de bewoonster netjes uitzagen.

De politie waarschuwt voor dergelijke figuren. De politie vraagt in principe nooit naar geld, sieraden en waardevolle spullen laat staan of er een kluis aanwezig is. De politie raadt de mensen aan alert te zijn en bij twijfels de deur dicht te houden en de politie te informeren.

Groesbeek vreest concurrentie van Kranenburg

GROESBEEK - Burgemeester Keereweer van Groesbeek heeft eerder laten weten niet gelukkig te zijn met het voornemen van Kranenburg om een windmolenpark in het Reichswald te plaatsen en gaat samen met de provincie Gelderland proberen hier een stokje voor te steken.

Niet alleen het windmolenpark baart Groesbeek zorgen, maar met het voornemen om het winkelbestand uit te gaan breiden vreest Groesbeek de nodige concurrentie voor de middenstand en dat baart burgemeester Keereweer ernstige zorgen voor in de toekomst.

"Wij zijn als buren kritisch over het uitbreiden van de winkels buiten het centrum van Kranenburg terwijl er in het centrum van Kranenburg al diverse winkels leegstaan. Die Frische Arena is daar een duidelijk voorbeeld van."

Veel Nederlanders maken van die Arena al gebruik en bij uitbreiding ervan, wordt dat volgens Keereweer alleen maar meer. "Groesbeek kan er zeer waarschijnlijk niets aan doen, maar toch laten we weten dat we met het Regionalplan Düsseldorf de nodige problemen hebben", aldus Keereweer.

Wethouder Thijssen loopt mee met eerste wijkheldenteam

GROESBEEK - Eind vorig jaar is het zwerfafvalproject Wijkhelden in de regio van start gegaan. Zowel kinderen als volwassenen leveren binnen dit project een bijdrage aan een schone buurt.

Op woensdag 1 april steekt ook wethouder Sjaak Thijssen de handen uit de mouwen en loopt hij mee met het eerste wijkheldenteam van de gemeente. Wijkhelden zijn actief in bijna het hele verzorgingsgebied van DAR en houden samen hun eigen buurt schoon. De kinderen in groepjes, onder begeleiding van een volwassene en volwassenen alleen of in groepjes. Door regelmatig een schoonmaakronde te lopen door de buurt, zorgen ze ervoor dat er zo weinig mogelijk zwerfafval ligt.


DAR verzorgt alle benodigdheden zoals de knijpers. Zwerfafval zakken en veiligheidshesjes) voor de wijkhelden. Kinderen uit groep drie tot en met krijgen van de gemeente een zakcentje voor hun werk en leren ondertussen hoe het is om actief en betrokken te zijn in de samenleving. Voor de volwassenen is het een bijdrage te leveren aan een schone buurt. Op woensdag 1 april om 13.15 uur is het verzamelen bij Hengemunde 31D in Leuth (parkeren op het Kerkplein in Leuth).

Bijeenkomst

mantelzorgers

REGIO - Ongeveer één op de vijf mensen zorgt gedurende een langere periode voor een dierbare in de naaste omgeving. Bijvoorbeeld voor een partner, kind, ouder, vriend of buur. Steeds vaker wordt hiervoor de term 'mantelzorg' gebruikt.

Mantelzorger zijn is natuurlijk een dankbare en vaak ook bijzondere taak. Maar desondanks kan het zo nu en dan ook best zwaar zijn. Het is dan fijn om een steuntje in de rug te hebben.

Speciaal voor mantelzorgers organiseert Steunpunt Mantelzorg MUG locatie Kekerdom, Leuth, Millingen aan de Rijn op woensdag 8 april van 10.00 tot 11.30 uur een hobbyactiviteit bij Mimi Seegers aan de Heerbaan 174a in Millingen aan de Rijn. Er wordt een eigen bijdrage van tien euro gevraagd.

Tijdens deze ochtend kunnen tevens ervaringen uitgewisseld worden met andere mantelzorgers.

"Heeft u belangstelling voor deze ochtend, meldt u zich dan aan bij de contactpersoon Thea de Wijse 0481 431105 elke werkdag van 09.00 tot 11.00 uur, e-mail: swom@hetnet.nl. Opgeven is mogelijk tot 6 april."

Het Keetje na 57 jaar gesloopt

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Het plaatselijke vakbondsgebouwtje aan de Spoorlaan 6 in Groesbeek – ook wel in de volksmond 'Het Keetje' genoemd - is na 57 jaar gesloopt. Firma Van Kesteren uit Groesbeek heeft in opdracht van de gemeente Groesbeek het pand dat in 1958 gebouwd is, gesloopt.

In drie dagen tijd is de vraagbaak uit het verleden van liefst 57 jaar verloren gegaan. Toentertijd werd het gebouw door bouwvakkers en timmerlieden uit Groesbeek zelf gebouwd. Nol Driessen was de eerste vakbondsman die het gebouw beheerde en de mensen bij problemen te woord stond.

Nol werd opgevolgd door Jan van Elst en later zwaaide Piet Sewald daar de scepter. In Het Keetje werden ook de vakantiezegelboekjes ingeleverd en bij problemen met de werkgever of ontslagen werden de werklieden vanuit 'Het Keetje' bijgestaan en geïnformeerd.

Groesbeek telde in de goede jaren enkele honderden bouwvakkers en timmerlieden. Het Keetje is later verkocht aan de Bouw- en Houtbond van het FNV die het op haar beurt weer heeft doorverkocht aan de gemeente Groesbeek.

Raad steunt kandidatuur Hans Peters als lid in MGR niet

GROESBEEK - De gemeenteraad van Groesbeek heeft de kandidatuur van Hans Peters ( ociaal Groesbeek) als plaatsvervangend lid van de Modilaire Gemeenschappelijke Regeling (MGR) niet.

Raadslid Hennie Eijkholt deed voor de stemming een beroep op Hans Peters zich als kandidaat terug te trekken, omdat hij van mening was dat er sprake was van belangenverstrengeling. Eikholt stelde voor zijn fractiegenoot Wiebo Kersten voor te dragen. Maar Peters wilde hier niets van weten en hield zijn kandidatuur stand. Tijdens de stemming bleek dat Peters niet voldoende stemmen kreeg, zodat Groesbeek op dit moment geen plaatsvervanger in de MGR heeft vertegenwoordigd.

Grensland – Draisine weer van start

REGIO - Vanaf 1 april kan de Grenzland – Draisine weer geboekt worden, daarmee begint de draisine – die vorig jaar bijna 30.000 bezoekers trok - aan haar achtste seizoen. Naar verwachting zal dit seizoen de 250.000ste fietslorrie gast verwelkomt gaan worden.


In het nieuwe seizoen zijn er aantrekkelijke aanbiedingen, zo wordt de donderdag een familiedag, waarop het tweede kind kosteloos mee mag rijden en de woensdagen worden seniorendagen waarop gasten boven de 65 jaar en ouder zich weer echt jong kunnen voelen. Zij betalen dan de kinderprijs (vijftig procent korting) voor een rit. Eén begeleider van schoolklassen en groepen van gehandicapten kunnen gratis mee rijden.


Groepen
Ook de aanbiedingen voor groepen zijn verbeterd. Zo is dit seizoen een combinatie van een fietslorrie – en Segwaytour mogelijk alsmede een arrangement voor jarige kinderen. De samenwerking van busondernemingen en touroperators zal geïntensiveerd worden. Als toekomstperspectief wordt gedacht aan het inzetten van een E-fietslorrie. Een prototype is inmiddels al gebouwd en wordt momenteel al getest.
Tijdig boeken – liefst telefonisch – is aan te raden, vooral voor groepen: +492826/9179900.

Motorhuis Nijmegen nodigt u uit voor een proefrit in de Opel Corsa!

NIJMEGEN – De Opel Corsa is tot op de dag van vandaag één van de meest succesvolle modellen van Opel. En met de komst van de nieuwe Corsa wordt dit succes verder uitgebouwd. De nieuwe Opel Corsa staat nu in de showroom van Motorhuis en is verkrijgbaar vanaf 13.995 euro.

Frank Geutjes, salesmanager van Motorhuis Nijmegen: "De nieuwe Opel Corsa valt op door een strak en stijlvol uiterlijk, een kwalitatief hoogwaardig interieur en moderne, zuinige motoren. Met de nieuwe 1.3 CDTi dieselmotor komt de nieuwe Corsa 3-deurs in aanmerking voor 14% bijtelling. Met Opel Private lease rijdt u al een nieuwe Opel Corsa voor 249 euro per maand, all inclusive. U betaalt alleen nog maar de brandstof."

Motorhuis

Motorhuis Nijmegen is de Opel-dealer voor Nijmegen en omstreken en heeft meer dan 50 jaar Opel ervaring. Een team van Opel-specialisten staat in de showroom voor u klaar om u bij te staan in de enorme keuze in mogelijkheden. In onze werkplaats beschikken we over technische specialisten die met hun jarenlange ervaring snel en efficiënt het beste uit uw Opel weten te halen. U kunt bij ons 6 dagen per week terecht voor advies op maat, een proefrit zonder afspraak, informatie over de nieuwste Opel snufjes, of gewoon, een kopje koffie. Frank Geutjes en het team van motorhuis Nijmegen nodigen u graag uit voor een kennismaking met de nieuwe Opel Corsa. U bent méér dan welkom."

Motorhuis Nijmegen, Nieuwe Dukenburgseweg 9, Nijmegen; 024 3503000; www.motorhuis.nl.

Paasactie ijssalon Passione Groesbeek

GROESBEEK – De Groesbeekse ijssalon Passione aan de Kerkstraat die op 17 maart aan het nieuwe seizoen is begonnen start gelijk met een paasactie voor de jeugd tot en met groep acht.

Tot en met goede vrijdag krijgt de jeugd bij aankoop van een ijsje een lot. Zaterdags voor pasen zullen de lootjes getrokken worden en zullen de winnaars op de hoogte worden gesteld. Zij kunnen supergrote paashazen en chocolade eieren in de wacht slepen. De prijswinnaars kunnen hun chocolade prijs eerste of tweede paasdag op vertoon van hun lotnummer in de ijssalon op komen halen. Daarnaast krijgen alle kinderen tot groep acht op eerste paasdag bij aankoop van een ijsje een chocolade ei - zolang de voorraad strekt - gratis. Passione heeft wel zestig soorten ijs waarvan er dagelijks 24 vers verkrijgbaar zijn. Ondanks het mindere weer heeft de jeugd de ijssalon alweer in grote getalen weten te vinden.

Bosbesjestocht Groesbeek valt in het water

GROESBEEK – De 23ste editie van de Bosbesjestocht in Groesbeek is het afgelopen weekend letterlijk en figuurlijk in het water gevallen. Ondanks het slechte weer hebben 1200 wandelaars de regen getrotseerd om deel te nemen aan de in heel Nederland bekend staande wandelmars.

De wandelmars gaat hoofdzakelijk door het Reichswald met als toetje het natuurreservaat De Botterpot. Echter de Botterpot werd zondag uit de route genomen vanwege de blubber die ontstaan was door de aanhoudende regen. Normaliter schrijven zich in het wandelweekend van De Bosbesjes zo'n 2200 wandelaars in en bij zeldzaam mooi weer zijn het er ook wel eens 2500 geweest, laten Harrie Gasseling en Wim Nillessen weten.

Het is in de afgelopen 23 jaar nog nooit zo slecht geweest. Zaterdag ging het nog wel maar zondag was het weer bedroevend. Voor de 45 vrijwilligers is het erg sneu; zij hebben alles tot in de puntjes geregeld en wat te denken van de tien man sterke fietsploeg die vrijdag alle routes hebben uitgezet en vervolgens zaterdag en zondag voor zeven uur nog alle routes hebben nagereden. "Wij hopen dat de weergoden ons het volgens jaar beter gezind zijn", aldus Gasseling en Nillessen van wandelsportvereniging De Bosbesjes.

Toch nog een afscheid van Groesbeek...

GROESBEEK – Eindelijk is er alsnog afscheid genomen van Groesbeek als zelfstandige gemeente, zij het drie maanden verlaat. De bedoeling was om de slotmanifestatie op 29 december te houden maar door storm en sneeuwval stortte de tent in elkaar en moest het gebeuren worden afgelast.

Zondag was er een tweede poging waarbij ook nu weer de regen en wind roet in het eten dreigden te gooien, maar de organisatie was er op voorbereid. De manifestatie vond plaats in het Zomagebouw en in pagodetenten, die voor het gebouw waren opgesteld. Voordat de zes kerkdorpen zich gingen presenteren, werd er eerst een tijdscapsule met oorkonde bij de treurwilg begraven voor het nageslacht. Burgemeester Keereweer vond het een bijzonder moment dat alle oorspronkelijke kernen nog eenmaal op een creatieve manier voor het voetlicht traden. "Iedere kern kan vandaag nog zijn gezicht laten zien", liet Keereweer weten. "De treurwilg als symbool van verdriet en afscheid, maar geeft ook hoop voor de toekomst omdat hij wortelt in het hart van Groesbeek."

Vervolgens werd de vlam door alle zes kernen vertegenwoordigers naar het Zoma gebouw gebracht waar iedere kern zich presenteerde. Iedere kern had kosten nog moeite gespaard om zich op een voortreffelijke wijze te presenteren, maar De Stekkenberg, die vanouds een grote geschiedenis kent spande de kroon, zijn presentatie was onovertreffelijk zowel in de Zoma als in de pagodetent. De slotmanifestatie werd afgesloten met een slotfeest waaraan diverse Groesbeekse artiesten medewerking verleenden.

Koor Ap/Art veertig jaar

MILLINGEN AAN DE RIJN - Op donderdag 12 maart hield koor Ap/Art haar jaarlijkse ledenvergadering. De opkomst was goed. Naast de gebruikelijke agendapunten werd de tijd genomen om liefst twaalf jubilarissen in het zonnetje te zetten.

Mariëlle Jongbloed, Jeanette Arts, Gerhard van der Belt, Jan en Antoinette Spann zijn al twaalfenhalf jaar bij het koor. De heer Piet Sanders is al vijfentwintig jaar vriend van het koor en werd eerder die dag met een bezoek verblijd en kreeg een beeldje overhandigd. Dan had het koor zes wel heel bijzondere jubilarissen. Zij zijn al bij het koor sinds de oprichting in 1975. Allen hebben zij op hun eigen manier een steentje bijgedragen en zijn zij mede grondleggers van koor Ap/Art zoals het nu nog bestaat. Deze veertigjarige jubilarissen zijn Marjoleen Schuurman, Ineke en Marcel Rieken, Anne de Boer, Marcel Staub en Freddie Staub.

Het veertigjarig jubileum van koor Ap/Art wordt groots gevierd tijdens een weekend weg op 5-6-7 juni voor alle leden en vrienden. De bestemming wordt nog steeds geheim gehouden en is alleen bekend bij de organiserende commissie. Deze 40-jaar-jubileumcommissie is al bijna twee jaar bezig met de organisatie van dit weekend, waarin op zaterdag ook een optreden gegeven zal worden. Verder zal het jubileumjaar waarschijnlijk afgesloten worden met een optreden voor het eigen publiek uit Millingen en omgeving dat koor Ap/Art al die jaren al een warm hart toedraagt.

Feestweek protestantse kerk

GROESBEEK - Op zaterdag 11 april wordt de aanbouw van de protestantse kerk geopend, een week lang is er een prachtig feestprogramma, iedereen is welkom.

Programma
Zaterdag 11 april
14.00 uur Opening
Officiële opening door burgemeester de heer H. Keereweer en mevrouw L. ter Haar, gemeentelid
Bekendmaking van de naam van de aanbouw
Vanaf 14.30 uur tot circa 16.30 uur: Muziek!
Open Huis met optredens van cabaretière Sara Kroos,
zanger William Smulders, koor Vivace Groesbeek & zanggroep Pentium
Zondag 12 april
10.00 uur Feestelijke dienst voor de gemeente met lunch
Dinsdag 14 april
10.00 tot 12.00 uur Open inloopochtend tijdens de markt
met koffie, thee en wat lekkers
20.00 uur Bespreking van het boek "De oude koning in zijn rijk" van Arno Geiger:
omgaan met dementie, door dominee Dorst uit Nijmegen
Woensdag 15 april
14.00 tot 17.00 uur Natuuractiviteiten voor kinderen in de aanbouw en rond de Groes
20.00 uur Concert Kamermuziek in de kerk, door Duo Amsterdam:
Vincent (winnaar Nederlands Conservatorium Concours 2014) en Jeanine van Amsterdam op accordeon en viool
Zaterdag 18 april
10.15 tot 12.00 uur Wandeling met de Heemkundekring
Zondag 19 april
10.00 uur oecumenische viering met de verschillende kerkkoren uit Groesbeek.
Na afloop staat de koffie klaar

Zaterdag 11 april tot zondag 31 mei
Expositie schilderijen van beeldend kunstenaar Ingrid Claessen

Protestantse kerk Groesbeek, Kerkstraat 18, Groesbeek (www.pkn-groesbeek.nl).

Evenementen Bevrijdingsmuseum

Op 15 april van 19.30-21.30 uur film 'Naar de Boeren' over de hongerwinter van 1944-1945 als 40.000 kinderen van de grote steden naar het platteland worden geëvacueerd. De film is incl. inleiding (zaal open vanaf 19.00 uur). Entree € 5,- (MK geldig). Informatie en reserveren: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek, tel. 024-3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl; www.bevrijdingsmuseum.nl.

Op 18 april is het Bevrijdingsmuseum met 50% korting te bezoeken i.h.k. van de Nationale Museumweek. Er worden van 11.00-16.00 uur een aantal van onze 'schatten' uit het depot getoond en toegelicht. Informatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek, tel. 024-3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl; www.bevrijdingsmuseum.nl. Reserveren niet nodig.

Op 19 april is het Bevrijdingsmuseum met 50% korting te bezoeken i.h.k. van de Nationale Museumweek. Er zijn open rondleidingen van 12.00-17.00 uur door de tentoonstelling 'Gevleugelde Vrijheid, WO2 in de lucht'. Informatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek, tel. 024-3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl; www.bevrijdingsmuseum.nl. Reserveren niet nodig.

Op 24 April tijdelijke expositie 'Songs of Liberation' open voor publiek. A.h.v. een unieke collectie bladmuziek wordt de bevrijdingsmuziek gereconstrueerd. Van Foxtrot tot Swing, van haastig geschreven bevrijdingsliederen tot internationale hits. Van jazz tot rock 'n roll en popmuziek, de bezoeker kan zien, luisteren en ook dansen.
De expositie is te zien t/m 1 november 2015. Informatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek, Tel. 024-3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl; www.bevrijdingsmuseum.nl. Reserveren niet nodig.

Op 26 April open rondleidingen om 14.00 uur en 15.00 uur door tijdelijke expositie 'Songs of Liberation'. A.h.v. een unieke collectie bladmuziek wordt de bevrijdingsmuziek gereconstrueerd. Van Foxtrot tot Swing, van haastig geschreven bevrijdingsliederen tot internationale hits. Van jazz tot rock 'n roll en popmuziek, de bezoeker kan zien, luisteren en ook dansen.
Informatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek, Tel. 024-3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl; www.bevrijdingsmuseum.nl. Reserveren niet nodig.

Tentoonstelling Composities van Elly van Rossum in Mallemolen

GROESBEEK – Vrijdagavond 10 april om 20.00 uur wordt de tentoonstelling 'Composities' van de leerlingen van kunstenares Elly van Rossum in De Mallemolen geopend.

Elly is docente in het geven van teken- en schildercursussen op diverse locaties in Groesbeek, Berg en Dal en Heilig Landstichting. Ze geeft cursussen aan beginners en volwassenen. In het theatercafé van De Mallemolen wordt de tentoonstelling 'Composities' gehouden. Hier krijgt men een gevarieerd aanbod te zien van diverse stijlen en technieken die haar cursisten naar aanleiding van een opdracht uitgevoerd hebben. Iedereen die belangstelling heeft is bij de opening welkom. De tentoonstelling is de aankomende maanden te bezichtigen tijdens de openingsuren van het theatercafé van De Mallemolen.

Jan Driessen brengt bezoekers met film naar Centraal-Azië

GROESBEEK - Zondag 12 april is de laatste filmvoorstelling van Jan Driessen van dit voorjaar. Ditmaal gaat de reis naar Centraal-Azië. Daar brengt hij met de camera een bezoek aan een trouwerij in Turkmenistan en wordt de zijde route van Marco Polo bekeken.

Centraal-Azië is een land met imposante bergen en prachtige groene dalen. De aanvang van de film is om 11.00 uur in de benedenzaal van De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek. In het najaar worden de filmvoorstellingen weer hervat, want Jan heeft de halve wereld op de film vastgelegd. De toegangsprijs bedraagt inclusief een kopje koffie of thee twee euro.

Mooie resultaten jonge muzikanten van fanfarekorps Ons Genoegen

MILLINGEN AAN DE RIJN - Zaterdag 14 maart vond in Dorpshuis Het Huis in Well het 39e solistenconcours van fanfarekorps OBK Well plaats. Voor een volle zaal lieten de muzikanten, jong en oud van zich horen.

Het concours is voor solisten en ensembles een uitstekende manier om ervaring als muzikant op te doen en hun musiceren te laten toetsen. Alle muzikanten werden door een deskundige jury onder leiding van Dick Bolt, beoordeeld. Twee muzikanten van de verenigingen hebben met succes deelgenomen aan dit solistenconcours. Maud Raaymakers op sopraansaxofoon behaalde in de vijfde divisie 82 punten, een eerste prijs. Yara Smit op Euphonium kwam uit in de tweede divisie, zij behaalde een eerste prijs met 84 punten.

DES at the Oscars in Leuth

LEUTH - Het beroemde filmevent uit Hollywood komt naar Leuth! Een goede film gaat eigenlijk altijd vergezeld van mooie en originele filmmuziek. Soms wordt de muziek zelfs bekender dan de film zelf.

Op zondag 12 april om 14.00 uur zal DES de met Oscar bekroonde composities van bekende films ten gehore brengen in De Vriendenkring. Dit in combinatie met beelden uit de films en exclusieve scenes van de eigen leden. Zo kun je komen kijken en luisteren naar onder andere de Pirates of the Caribbean blockbuster, het uiterst populaire Frozen en delen uit de James Bondfranchise. Het orkest, de slagwerkgroep, de jeugdorkesten en Des Dwaas zullen deze middag zowel muzikaal als op beeld in actie komen.

De bijzondere presentatie van dit evenement zal in handen liggen van bekende mensen uit Leuth.

De Treffers verzilvert G-Wise subsidie Fonds Gehandicaptensport

GROESBEEK - Het aankomend voetbalseizoen kunnen ruim twintig nieuwe gehandicaptenteams starten bij amateur voetbalverenigingen in het hele land. Fonds Gehandicaptensport heeft zich het afgelopen half jaar samen met partners Ajax en Aegon intensief ingezet voor de campagne 'Als1team'.

Deze campagne had als doel sporters met een handicap structureel te kunnen laten sporten. Op 4 april overhandigt Nike Boor, directeur Fonds Gehandicaptensport, in de rust bij de wedstrijd De Treffers-JVC Cuijk op sportpark Zuid de eerste cheque aan een team gehandicaptensporters van De Treffers. Boor: "Deze cheque is het resultaat van een mooie campagne. Door gezamenlijke inspanningen kunnen er volgend seizoen liefst tien procent meer D-voetbalteams sporten in Nederland, dat komt neer op zo'n driehonderd voetballers."

Er is afgelopen jaar onderzoek gedaan naar behoefte aan G-Voetbal in Groesbeek waaruit blijkt dat er wel degelijk behoefte aan is. Dit resultaat is niet zo verwonderlijk omdat in Groesbeek - door de aanwezigheid van een aantal zorginstellingen – relatief veel mensen met een beperking wonen. Om die reden heeft De Treffers besloten een sector G-voetbal in het leven te roepen. "De Treffers voorziet hiermee in een behoefte van mensen met een beperking om actief te sporten en te bewegen", aldus Bert Janssen, voorzitter van De Treffers.

Grenslandschieten Beek-Berg en Dal

BERG EN DAL - Op 2 mei worden veertien verenigingen verwacht met hun koningsparen en jeugdkoning(inn)en of prins(ess)en van de afgelopen twee jaren. Deze strijden dan om de titels van Grenslandkoning, Grenslandkoningin en Grensland jeugdkoning(in).

Naast het schietgebeuren staat deze dag ook vooral in het teken van vriendschap en verbroedering. Het is een ontmoetingsdag, waarbij nieuwe contacten gelegd worden en de onderlinge banden die de verschillende verenigingen hebben nog eens aangehaald en verstevigd worden. Ook hier staat de gezelligheid dus hoog in het vaandel. Het Grensland koningschieten vindt plaats in en achter 't Kulturhus aan de Roerdompstraat 6 in Beek.


Het dagprogramma ziet er als volgt uit:
13.00 uur: ontvangst Koninklijke hoogheden, voorzitters en commandanten
14.00 uur: officiële opening
Aansluitend: aanvang schietwedstrijden Aansluitend: korte rondgang door het dorp met defilé Aansluitend: installatie Grenslandkoning, Grenslandkoningin en Grensland jeugdkoning(in)
Hierna is er nog een gezellig samenzijn in de foyer van 't Kulturhus.

Onwel geworden automobilist alsnog overleden na botsing

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De 79 jarige automobilist uit het Limburgse Simpelveld die afgelopen donderdag tijdens het rijden op de Sint-Antoniusweg in Groesbeek onwel raakte, is vrijdag overleden in het ziekenhuis in Nijmegen.

Het slachtoffer was nadat hij onwel geworden was, aan de linkerkant van de weg tegen een geparkeerde auto gereden en kwam in een perk tot stilstand. In afwachting van de ambulance is de man door de politie gereanimeerd, wat later werd overgenomen door ambulancepersoneel. Toen de man stabiel leek, is hij met spoed overgebracht naar het ziekenhuis waar hij alsnog is overleden.

Drankcontrole jongeren

GROESBEEK – De politie heeft afgelopen zaterdag een alcoholcontrole gehouden bij jongeren onder de achttien jaar.

Op de Hoflaan liep zaterdagmiddag een jongere tegen de lamp die alcohol bij zich had. Zaterdagavond werden op De Heikant vijf jongeren met alcohol betrapt en elders in Groesbeek vier jongeren.

Alle overtreders kwamen uit de regio, niet uit Groesbeek. In alle gevallen worden de jongeren doorgestuurd naar Halt. Tijdens de contole werd een bestuurder gecontroleerd die geen rijbewijs bleek te hebben, een persoon die straatschenderij pleegde en een openbare dronkenschap. Tegen deze drie overtreders is proces verbaal opgemaakt.

Jubileumshow met afterparty bij popkoor Trente Plus

GROESBEEK - Ze zijn er klaar voor de veertig leden tellende popgroep Trente Plus om uit hun dak te gaan ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan.

Het gezellige zingend, swingend popkoor staat al enige jaren onder leiding van Reinoud van der Haar en wordt begeleid door een viermans band. De geschiedenis van het popkoor is er een om trots op te zijn. Optredens in binnen- en buitenland waren alle een groot succes.

Het is traditie geworden dat Trente Plus om de vijf jaar een grote theater showconcert op de planken brengt. Dit jubileum jaar staat in het teken van 'Over de Top'! Op een unieke lokatie (discotheek De Linde studio 24) worden Zeven Heuvelen getrotseerd om als afsluiting een feestje te kunnen bouwen.

De jubileumshows worden gehouden op vrijdag 10 en vrijdag 17 april aanvang 20.30 uur en zondag 12 april aanvang 15.00 uur. De kaartverkoop is van start gegaan en kosten inclusief een consumptie 12,50 euro per persoon en zijn te verkrijgen bij Bruna en groentespeciaalzaak Hemmy van Haaren.

Klachten over geluidsoverlast en alcoholmisbruik verlichte optocht Groesbeek

GROESBEEK - Raadslid Jo Coerwinkel (GroenLinks) liet burgemeester Keereweer weten dat er veel mensen klachten hebben gehad van geluidsoverlast tijdens de verlichte optocht

Daarnaast is volgens Coerwinkel ook geconstateerd dat er drankgebruik onder de achttien jaar op grote schaal heeft plaatsgevonden. Burgemeester Keereweer liet weten dat er bij de gemeente één schriftelijke klacht is binnengekomen betreffende geluidsoverlast. Maar via de politie en gemeenteambtenaren heeft hij wel vernomen dat er fors overlast is geweest zowel in Groesbeek als in Millingen.

Dertien agenten zijn druk in de weer geweest om alle chauffeurs van de tractoren te controleren op alcoholgebruik en daar was niets mis mee, volgens Keereweer. "De evaluatie zullen wij met de organisatoren zowel in Groesbeek en Millingen bespreken en als het moet, zullen wij bij de vergunningverlening voor volgend jaar strengere eisen gaan opnemen", besloot Keereweer.

Nieuw bestuur en nieuwe naam bij fusie Omroep Groesbeek en WFM

GROESBEEK - In verband met het fuseren van de omroepen Omroep Groesbeek en WFM in de nieuwe gemeente is er een totaal nieuw bestuur gevormd.

Namens Omroep Groesbeek zitten in het nieuwe bestuur Jan Hendriks en Twan Vissers en namens WFM zijn Carla Driessen en Geert Celissen toegetreden. Jan Verbeet is voorzitter geworden van de nieuwe omroep. Ook de naam van beide omroepen is gewijzigd en heet voortaan 'Lokale Omroep Berg en Dal'. Nu de fusie een feit is zal bij de commissariaat van de media een licentie worden aangevraagd voor de zendmachtiging.

Naar hartenlust gamen in 'Op De Heuvel' Groesbeek

GROESBEEK – Elke tweede zondag van de maand kan men tussen 12.00 en 17.00 uur naar hartenlust gamen in Voorzieningshart 'Op De Heuvel' aan de Ericastraat 39 in Groesbeek.


Super Mario, FIFA, Guitar Hero en Donkey Kong is maar een greep uit de zestig spellen die voor de belangstellenden klaar staan. De spelen kunnen gespeeld worden op de vijf consoles, die eveneens klaar zullen staan. De entree is geheel gratis en voor alle leeftijden toegankelijk. Er zal rekening worden gehouden met eventueel wensen van de ouders wat er wel of niet gespeeld mag worden qua spellen door (jongere) kinderen.

Antoniuspenning voor Piet de Valk

GROESBEEK-BREEDEWEG – De 75-jarige Piet de Valk heeft onlangs tijdens een eucharistievieribng uit handen van pastoor Henk Janssen de Antoniuspenning met oorkonde in ontvangst mogen nemen.

Piet de Valk kreeg dit eerbetoon voor zijn jarenlange inzet voor de voormalige Sint-Antoniuspatochie van de Breedeweg in Groesbeek. Piet was meer dan twaalf jaar penningmeester van het kerkbestuur en heeft liefst dertig jaar de boekhouding van de parochie verzorgd. Daarnaast heeft Piet de actie 'Kerkbalans' georganiseerd en heeft ook de kerkhofadministratie opgezet en hierbij mensen begeleid tijdens moeilijke momenten in hun leven.