GN Berg en Dal Heumen Mook

19 juli 2017

GN Berg en Dal Heumen Mook 19 juli 2017


'Zet buitenspelen hoog op de politieke agenda!'

BERG EN DAL - Jantje Beton en de Branchevereniging Spelen en Bewegen roepen gemeenten op: zet in op een gezonde ontwikkeling van kinderen.

Eén op de vijf kinderen in Nederland speelt minder vaak buiten dan ze willen. Daar is wat aan te doen door de gemeente. Jantje Beton en de Branchevereniging Spelen en Bewegen doen daarom een oproep aan alle lokale politieke partijen. Zij doen dit in een brief en via de website buitenspelen2018.nl. Zij richten zich daarmee tot alle partijen, die hun verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018 maken: "Zet buitenspelen hoog op de politieke agenda."

Een kindvriendelijke buitenruimte waar kinderen leuk kunnen spelen is belangrijk voor alle inwoners van de gemeente. Het draagt er aan bij dat kinderen spelenderwijs gezond kunnen ontwikkelen. Ruimte voor spelen en sporten vergroot de leefbaarheid van een buurt. En het bevordert integratie, sociale cohesie en veiligheid. De speelplekken bieden kansen om via burgerparticipatie mensen te betrekken bij hun omgeving.

Jantje Beton en de Branchevereniging spelen roepen lokale partijen op in te zetten op een kindvriendelijke gemeente met een leefbare omgeving. Plaats buitenspelen hoog op de agenda met de volgende punten:

1. In onze gemeente maken we ruimte voor buitenspelen

2. Wij betrekken kinderen bij buitenspelen

3. Onze gemeente stimuleert activiteiten om kinderen naar buiten te halen

Gemeenten kunnen faciliteren dat buitenspelen vanzelfsprekend wordt. Zo stimuleren ze ontmoeting en beweging voor jong en oud. En verder is buitenspelen gewoon leuk en maakt het kinderen blij!

"Ondersteun deze oproep op buitenspelen2018.nl." Jantje Beton en de Branchevereniging Spelen en Bewegen doen ook een oproep aan organisaties die de kracht van buitenspelen onderschrijven. Zij kunnen de oproep aan de gemeenten steunen, via de website buitenspelen2018.nl. Onderaan de website kunnen zij hun naam invullen. Alle namen komen op de website te staan.

Projectontwikkelaar haalt schadeclaim van tafel

MILLINGEN - Projectontwikkelaar Van Wanrooij B.V. wil de schadeclaim die hij bij de gemeente Berg en Dal had ingediend van tafel halen, maar daar moet dan wel iets tegenover staan.

In eerste instantie lag het in de bedoeling dat de ontwikkelaar in het Rijndorp 44 twee-onder-een kapwoningen zou gaan bouwen. Door de recessie kon dit geen doorgang vinden en mochten er slechts acht woningen gebouwd worden. Hierop diende Van Wanrooij een schadeclaim in. De gemeente Berg en Dal en onderhandelaars van de projectontwikkelaar hebben onlangs overeenstemming bereikt, zodat de schadeclaim van tafel kan. De ontwikkelaar mag nu in het gebied 'De Oefenhoek' in Millingen aan de Rijn 14 woningen bouwen.

Afgesproken is dat de gemeente Berg en Dal de benodigde grond in bouwrijpe staat aflevert, de kosten van de bestemmingsplanprocedure betaalt en zorgt voor het woonrijp maken van het plangebied, terwijl eventuele planschade – wat gering wordt geacht – ook voor rekening van de gemeente Berg en Dal komt.

In principe moet alles voor januari 2020 geregeld zijn. Mocht het op een of andere manier niet lukken, na indienen van bijvoorbeeld ingediende zienswijzen, dan zal de gemeente Berg en Dal elders in de gemeente een dergelijke bouwontwikkeling moeten aanbieden. Volgens het college blijft het netto-eindresultaat naar schatting 150.000 euro positief.

Dyon Gijzen naar De Treffers

GROESBEEK - De aankomende twee seizoenen zal Dyon Gijzen voor De Treffers voetballen. De 23-jarige aanvallende middenvelder kan ook als buitenspeler uit de voeten.

Afgelopen seizoen kwam Dyon uit voor Jupiler League club MVV uit Maastricht. Daar werd hij vanaf het seizoen 2016-2017 toegevoegd aan de selectie. Vorig seizoen kwam Dyon tot 22 duels in de Jupiler League (waarvan één in de play-offs). Hierin maakte Dyon vijf doelpunten en gaf hij twee assist. In totaal kwam hij tot 744 minuten.

In de seizoenen daarvoor speelde Dyon Gijzen voor VVV Venlo. Dit zowel in de jeugd als in het eerste team. Als jeugdspeler kwam Dyon verder uit voor SC Brachterbeek en VV Linne (uit zijn huidige woonplaats Linne). Op 19-jarige leeftijd maakte hij zijn debuut voor VVV in de Jupiler League. In de uitwedstrijd tegen FC Eindhoven viel Dyon zes minuten voor tijd in voor Jules Reimering.
Het eerste doelpunt in het betaalde voetbal werd op 22-11-2013 gemaakt in de thuiswedstrijd tegen Telstar. Dyon speelde in totaal 58 wedstrijden (2.503 minuten) Jupiler League waarin negen doelpunten en zeven assists op zijn conto geschreven werden.
De geboren Roermonder is blij met zijn overstap: 'De Treffers heeft een landelijk aanzien waarbij alles voor elkaar is. Daarnaast is de Tweede Divisie een heel goed niveau waarin alles mogelijk is.'
Dyon studeert op dit moment via de VVCS HBO Topsport en Ondernemerschap. 'Hierin heb ik nu twee jaar afgerond en moet ik er nog twee. Via De Treffers ga ik ook mijn maatschappelijke carrière nog meer vorm geven.'

KBO Beek is er het hele jaar

Foto: Rene Hendriks

Foto: René Hendriks

BEEK - Misschien denkt u tijdens uw vakantie, wat zal ik na de zomer eens gaan doen, de KBO Beek is en heeft voor u de oplossing. De seniorenvereniging van Beek heeft voor u diverse sporten; gym- en dans groepen, fietsclubs voor de grote en kleinere afstanden, wandelclub, koersbal, activiteiten op de clubmiddag waar de gezelligheid van afstraalt.


"Belangenbehartiging vanuit het hoofdkantoor KBO-PCOB, maar ook in onze eigen vereniging staan er diverse adviseurs en het bestuur, voor u op elk moment klaar. KBO Beek biedt u diverse uitstapjes, heeft themamiddagen waar u iets van opsteekt, binnen en buiten activiteiten om u in conditie te houden, kortom een seniorenvereniging waar ook u bij wilt horen.
Lid worden betekent ook dat u, met uw KBO Beekpas, bij diverse winkels en bedrijven in onze gemeente korting krijgt. Uw premie bij verschillende ziektekostenverzekering, door uw lidmaatschap van de KBO Beek, aanzienlijk gereduceerd wordt. Ook uw kosten bij een voor u geselecteerde elektrische- en telefoonmaatschappij verminderen door uw lidmaatschap.

Iedereen is bij onze seniorenvereniging welkom, er wordt bij ons niet gekeken naar geloof, sexuele geaardheid, of politieke kleur. En dit alles maken wij mogelijk voor een contributie van 20 euro per kalender jaar", aldus Gérard Tesser, voorzitter KBO-Beek (024 3226377).

Speeltuin aan de Piet Heynstraat in Groesbeek feestelijk geopend

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

GROESBEEK - Later dan de bedoeling was heeft wethouder Alex ten Westeneind woensdagmiddag 5 juli de speeltuin aan de Piet Heynstraat in Groesbeek feestelijk geopend.


De kinderen hebben zelf uit drie ontwerpen mogen kiezen welke speeltoestellen zij in hun speeltuin wilde hebben. Ieder speeltoestel had een puntenwaarde, waarna het plan met de meeste punten door de gemeente Berg en Dal is uitgevoerd. Afgesproken is dat samen met.de buurtwerker, de buurt en kinderen zij zelf zullen zorgen voor het schoonhouden van de speeltuin, Nadat de speeltuin officieel was geopend, kregen de kids limonade en een ijsje, waarna zij van de speeltoestellen gebruik gingen maken.

Samen energie opwekken op andermans dak

BERG EN DAL - Inwoners van de gemeente Berg en Dal kunnen samen met bedrijven via een coöperatie investeren in zonnepanelen op een ander dak (dan het dak van de eigen woning), bijvoorbeeld op een bedrijfsdak, sporthal of gemeentewerf. Doordat meerdere daken verspreid over de gemeente Berg en Dal in aanmerking komen, kan bijna iedereen mee doen.

Samen energie opwekken wordt gerealiseerd via de zogenoemde Postcoderoosregeling, officieel 'Regeling Verlaagd Tarief' genoemd. Dit is een fiscale regeling waarbij je 15 jaar lang geen energiebelasting inclusief btw betaalt over het aandeel zonne-energie, waarin je participeert via een lokale energiecoöperatie. Dat scheelt circa 11 cent per kWh.

In de gemeente Berg en Dal is Energierijck Berg en Dal de lokale energiecoöperatie in oprichting. Bij voldoende deelnemers (minimaal 50) wordt de energiecoöperatie in het najaar 2017 daadwerkelijk opgericht met en door de leden.

Eind september en begin oktober organiseren we informatieavonden over het samen opwekken van duurzame energie via de Postcoderoos in Berg en Dal. Komt u ook langs in Groesbeek - Gemeentehuis (26/9), Beek - Kulturhus (3/10) of Millingen aan de Rijn - Kulturhus (5/10). Inloop vanaf 19:30 uur.

"Heb jij nu al interesse en/of wil je meer weten? Vul dan het contactformulier in op www.energierijck.nl."

Onze hoffotograaf Peter Hendriks zag Abraham

Foto: Karola Hendriks

Foto: Karola Hendriks

MILLINGEN AAN DE RIJN – Het zal vrijwel niemand ontgaan zijn dat onze hoffotograaf Peter Hendriks dinsdag 11 juli Abraham gezien heeft. Al 24 jaar is Peter met zijn foto- en filmcamera onafscheidelijk.

Peter begon met het dorpsleven op de gevoelige plaat vast te leggen. In een later stadium was hij een onmisbare schakel bij de lokale omroep WFM en nu bij omroep Berg en Dal, in beide gevallen voor foto's en films op de kabelkrant. Ook zijn videobedrijf 'Lorazvideoproducties' neemt steeds grotere vormen aan. Daarnaast is Peter sinds de komst van Het Gemeente Nieuws de vaste fotograaf en is niet meer weg te denken bij tal van evenementen van verenigingen of stichtingen en diverse andere gebeurtenissen in de gemeente Berg en Dal, waar Peter een graag geziene gast is.

Mede dankzij zijn kwalitatieve foto's en camerabeelden weten steeds meer opdrachtgevers inmiddels Peter te vinden en maken gretig gebruik van zijn kwaliteiten. Afgelopen dinsdag werd Peter door zijn gezin verrast met een Abraham in zijn tuin vergezeld van een groot spandoek.

'Walking On

Sunshine': dé hit

REGIO - 'Walking On Sunshine' van Katrina & The Waves is volgens de luisteraars van Radio 024, de wandelaars van de Nijmeegse 4Daagse en de bezoekers van de Vierdaagsefeesten, de ultieme 4-Daagse hit. De Nijmeegse rasartiest Ronnie Ruysdael staat met 'Nijmegen' op de tweede plaats en Dire Straits met 'Walk Of Life' en 'You'll Never Walk Alone' van Gerry & The Pacemakers maken de Top 4 compleet. Radio 024 zendt vanaf dinsdag 18 juli de 4-Daagse Top1000 uit.

De lijst met de grootste 4-Daagse hits is letterlijk van start tot finish te horen. De nummer 1000 is op dinsdag 18 juli om 04:00 uur te horen en de nummer 1 wordt op vrijdag 21 juli iets voor 18:00 uur gedraaid. Vrijdag 21 juli pakt Radio 024 uit en presenteren Jos de Graaf, Rick van Velthuysen en Erwin Peters vanaf 09:00 uur de finale van de 4-Daagse Top1000.

Erwin Peters: "De 4-Daagse Top1000 is dankzij de inbreng van onze luisteraars, de lopers van de 4Daagse en de stappers van de Vierdaagsefeesten een unieke lijst geworden: Zomers, vrolijk, feestelijk en in het juiste tempo. 'Walking On Sunshine' heeft dát allemaal. Met recht de allereerste nummer 1 ooit van de 4-Daagse Top1000. Ik kan niet wachten om dé ultieme 4-Daagse Hit vrijdag vlak voor 18:00 uur te draaien."

Top 4 van de 4-Daagse Top1000 editie 2017

  1. Walking On Sunshine Katrina & The Waves

  2. Nijmegen Ronnie Ruysdael

  3. Walk Of Life Dire Straits

  4. You'll Never Walk Alone Gerry & The Pacemakers

Radio 024 is de muziek- en nieuwszender voor de regio Nijmegen en is te beluisteren via Radio024.nl, de 024-app en de regionale nieuwswebsite Regio024.nl.

Raad akkoord met 83.500 euro aan Orientalis

BERG EN DAL – De gemeenteraad van Berg en Dal is afgelopen donderdagavond akkoord gegaan om het museumpark Orientalis in Heilig Landstichting een bedrag beschikbaar te stellen van 83.500 euro. Het merendeel van de raadsleden legde het amendement van D66, Sociaal Groesbeek, VVD en een verdeeld GroenLinks naast zich neer.

De indieners van het amendement stelde voor te wachten met het beschikbaar stellen van het geld omdat volgens hen de huidige staat het een bodemloze put lijkt zonder vooruitzichten. Desondanks heeft de gemeenteraad besloten een bedrag van 70.000 euro voor achterstallig onderhoud ter beschikking te stellen, dit ook in verband met de veiligheid van het park. Daarnaast heeft de gemeenteraad nog eens 13.500 euro ter beschikking gesteld voor het opstellen van een bedrijfsplan, waaraan de gemeente Nijmegen ook een bedrag van 13.500 euro bijdraagt.

Huldiging bij 't Luifeltje Kekerdom

Foto: Gerard Walvoort

KEKERDOM - Op donderdag 29 juni was de 37e jaarvergadering van B.V. 't luifeltje uit Kekerdom. Op deze avond werden twee jubilarissen gehuldigd in verband met hun 25 jarig lidmaatschap: Johan Bekhuis en Frank Daals.

Ze kregen beiden een klokje overhandigd door de voorzitter met de tekst '25 jaar lid B.V. t Luifeltje'. Ook werden deze avond de prijzen uitgereikt van de afgelopen competitie. Kampioen van het seizoen 2016-2017 is Johan Bekhuis en de hoogste serie werd gemaakt door Frank Daals, de poedelprijs ging naar Harrie Coerwinkel. "Heb je ook zin om een balletje te stoten? Kom gerust eens langs bij zaal UNA. Vanaf donderdag 7 september om 19.00 uur zijn we er weer wekelijks", aldus voorzitter Geert Frieling.

Buurtfeest in De Smorenhoek

Tekst en foto:

Henk Burgers

BEEK - Zaterdag 8 juli was weer het jaarlijkse buurtfeest in De Smorenhoek. Dit keer werd dit gehouden in de tuin van Wiel en Anneke bij huize De Eland. Veel buurtbewoners waren gekomen om dit feestje mee te vieren.

In afwijking tot andere jaren werd dit maal gekozen voor een avond met paella in plaats van de gebruikelijke bbq. Ook nieuw was dit jaar een kwis waarin de bewoners werden getest over plaatsen in de buurt en de algemene kennis. Omdat er in het begin nummertjes waren uitgedeeld, werden de groepjes aardig door elkaar gehaald, en leverde weer nieuwe gespreksstof op.

Ginnie werd door de voorzitter bedankt voor het feit dat ze 20 jaar mede het buurtfeest had georganiseerd. Uiteraard ging dit gepaard met een bloemetje. Het bleef nog lang gezellig in De Smorenhoek.

.

Opa's en oma's vertellen over oorlog

GROESBEEK - Dinsdag 25 juli vertellen opa's en oma's van 14.00-15.30 uur persoonlijke verhalen over de oorlog in het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. De verhalen worden speciaal verteld voor kinderen van 10-12 jaar.

Het programma wordt afgewisseld met een film en een bezoek aan enkele hoogtepunten in de vaste tentoonstelling. Een beleving voor de jeugd! Er gelde de standaard tarieven Bevrijdingsmuseum. Museumkaart is geldig. Begeleidende (groot)ouders betalen 5,00 euro. Reserveren is noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. (Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek.)

Cineac voor kinderen

GROESBEEK - Op woensdag 26 juli in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek: Cineac voor kinderen.

Boeiende en educatieve documentairefilms over verschillende WO2-thema’s (verzet, onderduiken, dagboeken et cetera) speciaal voor de jeugd van 10-14 jaar. Doorlopend van 14.00-16.00 uur. De standaard tarieven Bevrijdingsmuseum gelden. Museumkaart is geldig. Begeleidende (groot)ouders betalen 5,00 euro. (Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek).

Sven geslaagd voor UEFA - B (TC2)

MILLINGEN - Dit seizoen heeft Sven Jeuriëns de opleiding UEFA - B, Trainer/Coach 2 gevolgd en onlangs succesvol afgerond. Sven volgde deze opleiding op het CIOS (Centraal Instituut Opleiding Sportleiders) in Arnhem.

Voor deze trainersopleiding zijn er gedurende het hele seizoen toetsmomenten door KNVB-officials, wat uiteindelijk moet resulteren in het verkrijgen van het diploma UEFA - B. Donderdag 13 juli heeft Sven zijn diploma UEFA - B in ontvangst mogen nemen op het CIOS. Na 9 maanden intern de opleiding te hebben gevolgd heeft Sven op 9 mei zijn PVB (Proeve Van Bekwaamheid) behaald en daarmee tevens het laatste deel van zijn opleiding voltooid.

Het was een intensief en leerzaam jaar, waarin Sven de eerste stappen heeft gezet als trainer. Nu is het de bedoeling, dat Sven ervaring op gaat doen, om zichzelf verder te ontwikkelen als trainer/coach.

Sven: "Een speciaal woord van dank gaat uit naar de volgende mensen: Salina en de kinderen, die mij onvoorwaardelijk steunen in de ambitie, die ik heb als trainer. Frans Janssen, hij heeft vier jaar geleden het vuurtje bij mij (weer) aangewakkerd door te vragen of hij trainer wilde worden bij de VAM (Voetbal Academie Millingen). Ook is Frans van grote waarde geweest door zijn jarenlange ervaring in het voetbal en heeft hij mij met de ins en outs wegwijs gemaakt in het trainersvak. Martin de Winkel, die mij het afgelopen seizoen heeft begeleid als praktijk- begeleider. Daarnaast heeft Martin mij in het begin van zijn trainerscarrière goed ondersteund en begeleid. Ik heb altijd zeer prettig samengewerkt met Martin en hoopt deze prettige samenwerking dit seizoen ook voort te zetten. Een zeer prettige collega-trainer om mee samen te werken en van te leren! Ook gaat veel dank uit naar de toenmalige TC (Technische Commissie, bestaande uit Marc-Jan Schenning, Kees van der Velden, Arnoud Brouwer en de ons helaas ontvallen Andy Peters), die mij het vertrouwen hebben gegeven om deze trainersopleiding te kunnen gaan volgen en potentie zien in de trainer Sven, zodat ik me persoonlijk kan ontwikkelen, maar ook kan bijdragen aan de voetbalontwikkeling binnen SC Millingen."

Komend seizoen is Sven Jeuriëns hoofdtrainer van SC Millingen 2, het 2e seniorenelftal van SC Millingen en zal hij zich blijven inzetten voor deze prachtige voetbalvereniging.

De Victoria in veilige haven

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

HEILIG LANDSTICHTING – Museumpark Orientalis is tijdelijk een scheepswerf geworden sinds de komst van De Victoria het Romeinse patrouilleschip.

Het gevaarte van 16 meter lang, met mast 9 meter hoog, bijna 3 meter breed met een gewicht van 4 ton is zaterdag met behulp van een hoogwerker over het kassagebouw van Orientalis getild. De Victoria is te gast in Orientalis tot de laatste week van augustus voor groot onderhoud. Speciaal daarvoor is er op het terrein van Orientalis een Romeinse scheepswerf ingericht als onderdeel van de Romeinse Zomer die in het museum plaats vindt van 22 juli tot en met 3 september. Lijkt het je leuk om een handje te helpen dan moet je contact opnemen met Gé den Bok via ge@romeinen.nu.


Tijdens de Romeinse Zomer komt men er achter hoe de Romeinse speelden? Zij sportten, hadden creatieve hobby's en deden aan bord spelen. Jonge bezoekers aan Orientalis kunnen tijdens de Romeinse Zomer bij de kassa een tunica lenen en gaan dan op reis als Romeinen. Op de routes kan men sporten en spelen, bijzondere geuren ontdekken, Romeinse make – up proberen en puzzelen in de archeologie werkplaats. Het museum is tijdens de Vierdaagse gesloten van 17 - 21 juli.

V

Kermis in de Natte

MILLINGEN - Eerste zaterdag na de 20ste juli staat bij de meeste Millingenaren gegrift in het geheugen: kermis en koningschieten.

Bij schuttersgenootschap OEV 1 in Millingen aan de Rijn weten ze precies hoe dat zit. Wie het kermisprogramma erop naslaat, ziet wat het resultaat daarvan is. Voor iedereen wat wils dus.

Zaterdagavond 22 juli 21:00 uur staat de coverband Tribute op het programma.

Zondagmiddag 23 juli 13:45 uur verzamelen de OEV 1 schuttersleden zich voor het traditionele koningschieten.

Zondagavond 23 juli 21:00 uur, vindt het koningsbal plaats en staat de coverband Anderkovver op het programma.

Maandagochtend 11:00 uur vertrekt de optocht om het nieuwe koningspaar en hofhouding op te halen. Aansluitend daarop vindt het maandag matinee plaats. Opnieuw wordt de coverband Anderkovver op de proef gesteld. Om een uur of zes zal, DJ Robert Pouwels de scepter zwaaien. Op tijd thuis? Vergeet het maar.

Dinsdagmiddag 25 juli 13:30 uur staat in teken van muziek en traditionele stijldansen, zoals tango en polka. Het tweemans bandje Jersey voert verzoekjes tot in detail uit. Op deze middag ontvangt het nieuwe koningspaar ook bewoners van verzorgingshuis Sint-Jan de Deo. Dit jaar is men ook getuige van een demonstratie van de nieuwe, uit de jaren 20 en 30 stammende, dansrage Lindy HOP.

Dinsdagavond 25 juli 21:00 uur vindt het slotbal plaats en staat opnieuw coverband Anderkovver op het programma.

MILLINGEN - Eerste zaterdag na de 20ste juli staat bij de meeste Millingenaren gegrift in het geheugen: kermis en koningschieten.

Bij schuttersgenootschap OEV 1 in Millingen aan de Rijn weten ze precies hoe dat zit. Wie het kermisprogramma erop naslaat, ziet wat het resultaat daarvan is. Voor iedereen wat wils dus.

Zaterdagavond 22 juli 21:00 uur staat de coverband Tribute op het programma.

Zondagmiddag 23 juli 13:45 uur verzamelen de OEV 1 schuttersleden zich voor het traditionele koningschieten.

Zondagavond 23 juli 21:00 uur, vindt het koningsbal plaats en staat de coverband Anderkovver op het programma.

Maandagochtend 11:00 uur vertrekt de optocht om het nieuwe koningspaar en hofhouding op te halen. Aansluitend daarop vindt het maandag matinee plaats. Opnieuw wordt de coverband Anderkovver op de proef gesteld. Om een uur of zes zal, DJ Robert Pouwels de scepter zwaaien. Op tijd thuis? Vergeet het maar.

Dinsdagmiddag 25 juli 13:30 uur staat in teken van muziek en traditionele stijldansen, zoals tango en polka. Het tweemans bandje Jersey voert verzoekjes tot in detail uit. Op deze middag ontvangt het nieuwe koningspaar ook bewoners van verzorgingshuis Sint-Jan de Deo. Dit jaar is men ook getuige van een demonstratie van de nieuwe, uit de jaren 20 en 30 stammende, dansrage Lindy HOP.

Dinsdagavond 25 juli 21:00 uur vindt het slotbal plaats en staat opnieuw coverband Anderkovver op het programma.

Personenauto op kop weiland in

PERSINGEN – Hulpverlenende instanties werden in de nacht van zaterdag op zondag even na 01.00 uur gealarmeerd voor een ongeval op de Persingensestraat in Persingen.

Daar bleek ter hoogte van het kerkje een personenauto uit de bocht gevlogen te zijn, waarna de auto rakelings langs een boom werd getorpedeerd en op de kop in een weiland tot stilstand kwam. De vier inzittenden werden door de eigenaar van de wei uit hun benarde positie bevrijd en kwamen wonder boven wonder allen met de schrik vrij. Zowel de opgeroepen brandweer alsmede de traumahelikopter kon rechtsomkeer maken. Ambulancepersoneel heeft de inzittenden van de auto nog onderzocht op eventueel letsel. Dat bleek niet het geval te zijn. De auto is door een bergingsbedrijf afgesleept.

7 / 20

School's cool zoekt vrijwilligers!

BERG EN DAL - School’s cool Berg en Dal op is zoek naar vrijwillige mentoren. Momenteel wachten er 5 kinderen op een mentor van school’s cool voor de start van het nieuwe schooljaar!

School’s cool is een organisatie die kansrijke kinderen helpt met schoolse zaken en hun welbevinden. Deze kinderen kunnen op allerlei mogelijke manieren vastlopen en tegen problemen aanlopen, waardoor zij niet goed vooruit kunnen op school en ook thuis. Een mentor kan hen helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen en hun talenten te ontplooien. Het kind voelt zich beter in zijn vel en presteert daardoor ook beter op school.

"Beschik jij over een dosis enthousiasme en heb je inlevingsvermogen en geduld? Dan is het mentorschap misschien wel iets voor je. Je hoeft niet uit te blinken in bepaalde vakken om een goede mentor te zijn. Ben je nieuwsgierig geworden? Mail voor meer informatie naar: anne.de.jong@fortewelzijn.nl of bel naar de receptie van Forte Welzijn voor het maken van een (telefonische) afspraak: 085 0406066."

Pleinfestival Omroep Berg en Dal tijdens Groesbeekse Jaarmarkt

GROESBEEK - Op dinsdag 25 juli tijdens de Groesbeekse jaarmarkt wordt er door Omroep Berg en Dal weer een gezellig pleinfestival georganiseerd. Het gebeuren vindt plaats op het Dorpsplein bij het terras van EigenWeijs.

Het begint om 11.00 uur met warm draaien door DJ Mark. Van 12.00 tot 16.00 uur wordt het geheel live op radio en tv uitgezonden. Er vinden diverse optredens plaats van Nederlandse artiesten. Zo zijn er optredens van: Theo Peters & Wim Gerritzen, feestzanger René, Jessy, feestduo Sjonge Jonge, Arjan Tijs, Helen Liebers, Perry Zuidam, Pierre (de Haan) & Manon, William Smulders en Henk Robbemond. De afsluitende act wordt verzorgd door het muzikale duo Kees Plat (Tribute To The Cats Band) en Mark van Veen. De muziek tussen de optredens door wordt gedraaid door DJ Mark en de artiestenpresentatie is in handen van Herman de Bruin.

Kortom, de moeite waard om tijdens het bezoek aan de jaarmarkt de sfeer te proeven van muziek en gezelligheid. Een bezoek aan de jaarmarkt en pleinfestival is natuurlijk gratis! Het gebeuren is naast de radio en kabel TV ook wereldwijd volgen via www.omroepbergendal.nl.

Wat vind jij van Heumensoord?

REGIO - Heumensoord bij Nijmegen is een prachtig natuurgebied dichtbij de stad. Heb je genoten van een mooie wandeling, met je paard de ruiterpaden verkend of verbeterpunten gezien voor de mountainbikeroute? Natuurmonumenten hoort graag wat jij van Heumensoord vindt. Doe mee aan ons tevredenheidsonderzoek via www.natuurmonumenten.nl/onderzoek!


In het tevredenheidsonderzoek van Natuurmonumenten beantwoord je kort een aantal vragen over Heumensoord. Die gaan bijvoorbeeld over de toegankelijkheid, de voorzieningen en de mogelijkheden voor het doorbrengen van je vrije tijd. Het invullen van de vragenlijst kost maximaal tien minuten en gebeurt anoniem.

Waarom een tevredenheidsonderzoek? "Wij vinden het belangrijk dat je aan het bezoek aan Heumensoord een goed gevoel overhoudt. Jouw mening en tips zijn onmisbaar om ervoor te kunnen zorgen dat we allemaal kunnen genieten van de natuur. Daarom is het fijn als zo veel mogelijk mensen aan het tevredenheidsonderzoek meedoen. Bezoek je ook wel eens andere natuurgebieden van Natuurmonumenten? Dan kun je ook hiervoor aan het onderzoek meedoen, via www.natuurmonumenten.nl/onderzoek!"

'Happy' ultieme 4-Daagse hit

NIJMEGEN - Zaterdag 8 juli zijn de stembussen voor de 4-Daagse Top1000 officieel geopend. Met de stem van Gers Pardoel kon het stemmen voor de lijst met duizend grootste 4-Daagse Hits beginnen. Voor de in Nijmegen geboren Pardoel is 'Happy' van Pharrell Williams de ultieme 4-Daagse-hit.

Na deze allereerste stem ooit voor de 4-Daagse Top1000 kunnen ook de luisteraars van Radio 024, de lopers van de 4Daagse en de stappers van de Vierdaagsefeesten hun favoriete hits voor de 4-Daagse Top1000 doorgeven. Inmiddels stromen de stemmen binnen.

Erwin Loenen, directeur Radio 024: 'Met de stem van niemand minder dan Gers Pardoel werden de stembussen voor de 4-Daagse Top1000 officieel geopend. Ik ben erg benieuwd welke platen er gekozen gaan worden. Met zijn stem heeft Gers in ieder geval de toon gezet.'

De 4-Daagse Top1000 is letterlijk van start tot finish te horen: Het eerste nummer, de nummer 1000, was op dinsdag 18 juli om 04:00 uur te horen en de nummer 1 wordt op vrijdag 21 juli iets voor 18:00 uur gedraaid.

Ingezonden brief

Dit kan en mag geen waarheid zijn (worden).

Met verbazing en ontsteltenis heb ik vanmorgen het bericht in De Gelderlander van 13 juli 2017 gelezen. Bussen tussen Nijmegen en Kleef. De provincie wil het grensoverschrijdend vervoer verbeteren. Ik vraag me hardop af hoe ze dat willen gaan doen met hun voorstellen. Als ze de spoorlijn Nijmegen - Kleef niet zien zitten ( te duur) 116 miljoen en een tekort van 1,4 miljoen in de exploitatiekosten. De Duitse bus lijn 58 van Nijmegen via Kleef naar Emmerich rijdt, gaat nu om het uur. In de toekomst stellen ze voor dit om te zetten in een halfuursdienst. Een prima idee, ware het niet dat hij dan de plaatsen Beek - Wyler en Kranenburg zal gaan mijden en alleen via de snelweg zal gaan. Om dit geheel te bekostigen zal de scholierenlijn bus 57 geheel verdwijnen. Ik kan hier geen verbetering in terugvinden. Veel mensen zijn afhankelijk van deze busdienst en zijn straks nog meer aan huis gebonden. Vroeger hadden we de tram, later lijn 6 van Nijmegen naar Berg en Dal. Later kwam de Duitse bus die ons van Beek naar Nijmegen of Kleef bracht. Nog even en we hebben helemaal geen openbaar vervoer meer in Beek en horen mijn foto's ook bij de nostalgie. Laten we niet stil blijven zitten afwachten, maar onze stem laten horen nu het nog kan. Ik blijf de ontwikkelingen op de voet volgen.

Buurtreporter De Smorenhoek Henk Burgers

Maatjes gezocht voor vluchtelingen

BERG EN DAL - Forte Welzijn houdt zich sinds enige tijd bezig met de participatie van vluchtelingen in Berg en Dal.

"Voor het maatjesproject in Berg en Dal zijn wij op zoek naar sociale en betrokken vrijwilligers die het leuk vinden om vluchtelingen in Berg en Dal te begeleiden in hun nieuwe woonomgeving en samen te bouwen aan een netwerk. Als vrijwillig begeleider en netwerkversterker ga jij afhankelijk va de interesses bijvoorbeeld samen naar de bibliotheek, markt, proefles van een sportvereniging of bij de buren op de koffie. Samen bouw je aan een netwerk tot de nieuwkomer zijn of haar draai heeft gevonden."

"Wij bieden begeleiding door een projectmedewerker voor het leren van (nieuwe) vaardigheden en bekend raken met de mogelijkheden waar jullie samen naar toe kunnen; flexibele uren; ruimte om werkzaamheden naar eigen voorkeur in te delen; en bijeenkomsten met andere maatjes.

Wil jij je aanmelden als maatje voor een nieuwe inwoner van Berg en Dal of wil je meer informatie? Neem dan contact op met Anne de Jong: 06 53817109 of anne.de.jong@fortewelzijn.nl."

Duitsche Klooster

Foto: Gerrie Driessen

'BELLEVUE – KULTURKAMPF -MARIËNTHAL'. KRANTENBERICHT 23 JUNI 1925.

Het zogenaamde Duitsche Klooster 'Mariënthal' is woensdag 24 juni 50 jaar alhier gevestigd. In 1875 kwamen de door den 'Kulturkampf' uit hun vaderland verdreven Barmhartige Zusters van de H.Carolus van Trier en vestigden zich in het gebouw 'Bellevue' nabij het spoorwegstation. Als voortzetting van de Mariënschule te Cleve, die ook door den Kultutkampf gesloten was, ontwikkelde het zich weldra tot een bloeiend Pensionaat en Huishoudschool met jonge dames van velerlei nationaliteit. In 1914 wegens den oorlog (1e WO 1914-1918) en omdat de leerlingen meestal buitenlanders waren, moest de school worden opgeheven. Thans is het nog ingericht als 'Erholungsheim' voor zieke Ordezusters en als pension voor dames'.

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek

Huize Bellevue was oorspronkelijk een hotel, in 1865 gebouwd door de logementhouder J.Heijne. De uit Beek afkomstige Heijne was een ondernemend man. Hij vestigde zich omstreeks 1845, met zijn twee zusters, aan de Dorpsstraat om daar een bakkerij annex herberg De Gouden Arend te gaan uitbaten. De zaken gingen goed want in 1857 kon hij De Zuidmolen laten bouwen. Toen hij in 1863 hoorde dat tussen Nijmegen en Kleef een spoorbaan zou worden aangelegd en dat Groesbeek een station zou krijgen, besloot hij, in een overmoedige bui, tegenover het aan te leggen station een hotel te laten bouwen. Voor toenmalige plaatselijke begrippen een enorm pand. Het station werd op 8 aug. 1865 in gebruik genomen en het hotel in mei 1866. Het viel Heijne al vlug tegen, want al in jan. 1867 wordt het pand te huur aangeboden. Er was geen belangstelling voor zodat Heijne er mee bleef zitten. In advertenties probeert hij vakantiegangers te bewegen in zijn 'Hôtel Bellevue' te komen logeren: 'waartoe de fraaie ligging, netheid en billijke berekening zich bijzonder aanbevelen'. Uiteindelijk kan hij het gebouw in 1875 verkopen aan de Duitse zusters. Heijnen is dan 66 jaar en zal een paar jaar later De Zuidmolen overdragen aan zijn neef C. Bodenstaff.

Gemeente praat buurtbewoners bij over verbouwing zwembad

Foto: Remco Wildeman

Foto: Remco Wildeman

GROESBEEK – De gemeente Berg en Dal heeft dinsdagavond de buurtbewoners bijgepraat over de op handen zijnde verbouwing van zwembad De Lubert aan de Cranenburgsestraat in Groesbeek. Wethouder Erik Weijers liet weten dat het gemeentebestuur het bad niet wilde privatiseren, maar wilde het ook niet laten verloederen.

Besloten is te investeren in het zwembad; inmiddels zijn er al technische verbeteringen aangebracht, zo liet hij weten. De komende verbouwingen hebben meer impact op de gebruikers waarvoor een bedrag van ruim 600.000 euro is vrijgemaakt. Architect Giel Sengers liet de buurtbewoners zien wat er gaat gebeuren, zo wordt de huidige horeca gemoderniseerd en krijgt de entree krijgt een meer sfeervolle uitstraling. Daarnaast wordt er in het badgedeelte ook nog horeca gerealiseerd en komt buiten ook een bar. Aan de noordkant van het zwembad zal een serre worden aangebouwd met een ligweide, die na vele jaren van afwezigheid weer terugkeert, zij het in kleinere vorm.

Tijdens de verbouwing – dat ongetwijfeld voor wat overlast zal zorgen – blijft het zwembad gewoon geopend. Daarnaast zal volgens wethouder Weijers bekeken worden of het vrije-urenzwemmen in de nabije toekomst uitgebreid kan worden. Dat heeft met de financiën te maken, hield Weijers de aanwezigen voor. Tenslotte start de gemeente Berg en Dal een wervingscampagne om meer inwoners en mensen uit de regio naar zwembad De Lubert te krijgen en gaat ze een nieuwe doelgroep aanboren zoals het houden van disco' en filmavonden in de weekenden.

Kerkberichten

Parochie Cosmas en Damianus

Overleden: Gerardus Lambertus de Bruijn; Hendrika Catharina Maria Visser-Janssen

Gedoopt: Laura Kim Theresa van Gils en Claudia Thy Theresa van Gils

Zaterdag 22 juli 19.00 uur: H.Mis m.m.v. Cantors

Misintenties: Zr. Jo Laming; Pastoor v. Roessel i.v.m. sterfdag

Zondag 23 juli 10.00 uur H. Mis - Samenzang

Misintenties: Overled. Ouders Driessen-Nillesen en zoon Willy; Theo Bieleveldt en zus Riny; Huub Schipperheijn, Frans Derksen en Anne Driessen en Pieter Driessen; Siem Straatman; Marco Hendriks, Overled. Fam. Straatman en overled. Fam. Ebbers

Viering Sint-Antonius Breedeweg

Woensdag 19 Juli 19.00 uur Eucharistieviering

Intentie; voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen

Zondag 23 juli.16e zondag door het jaar. 09.30 uur Eucharistieviering

Misintentie; Jacques van Montfort

Woensdag 26 juli 19.00 uur Eucharistieviering

Intentie; voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen

Fietsen zonder parachute

GROESBEEK - Zondag 23 juli verzorgt het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek van 12.00-15.30 uur een fietstocht van 10 km (met eigen fiets) onder leiding van een gids in het teken van Operatie Market Garden over de landingsterreinen bij Groesbeek.

Het programma begint met een inleiding en introductiefilm. Startlocatie is het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 aan de Wylerbaan 4 in Groesbeek. Bij slecht weer vervalt de fietstocht. Kosten: inclusief entreebewijs met 50 procent korting voor het Bevrijdingsmuseum zes euro. Museumkaart niet geldig. Reserveren is noodzakelijk via024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Meer informatie staat op www.bevrijdingsmuseum.nl.

Historische infopanelen klaar voor het toeristenseizoen

Foto: Marco Cillessen

GROESBEEK - Alle veertien historische panelen in het centrum en buitengebied van Groesbeek hebben een opknapbeurt gehad.

In 2014 heeft stichting Groesbeek Airborne Vrienden in het kader van 70 jaar Operatie Market-Garden dertien infopanelen laten plaatsen in het centrum en buitengebied van Groesbeek. Dit format kreeg in 2015 in het kader van 70 jaar Vrijheid navolging met infopanelen in Kranenburg, Nütterden, Donsbrüggen en op de Lage Horst. Dit is gebeurd in samenwerking met diverse Heimat Vereins uit die regio.

De panelen uit 2014 zijn eind juni voorzien van nieuwe deklatjes en opnieuw vastgezet in snelbeton. Vorige week zijn de platen, die de voorbije drie jaren mooi op kleur gebleven zijn, nog eens grondig schoongemaakt. Het paneel tussen restaurant La Vie en cafetaria 't Centrum wordt binnenkort teruggeplaatst aan de overkant tegen een blinde muur van de Rabobank.

De gemeente Berg en Dal heeft de historische infopanelenroute vrij snel omarmd en laat met het projectplan 'Monumenten en Archeologie in de kernen van de gemeente Berg en Dal', nieuwe infopanelen plaatsen in Beek, Heilige Landstichting, Leuth en Millingen aan de Rijn. Vereniging Behoud Dorpsgezichten en Stichting Groesbeek Airborne Vrienden zijn hierbij de kartrekkers. Gezamenlijk met lokale heemkundekringen en andere soortgelijke organisaties wordt het verhaal en locatie voor de nieuwe panelen bepaald.

Hoewel de lay-out van de nieuwe panelen hetzelfde blijft, zal het frame waarin ze komen te hangen van duurzamer materiaal zijn. In 2018 is de beoogde onthulling van de vier nieuwe panelen.

Drukte bij officiële opening beweegtuin Ooij

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

OOIJ – De langverwachte beweegtuin bij Dorpshuis De Sprong in Ooij is vrijdagmiddag officieel in gebruik genomen. In het beweegpark staan toestellen waarbij de diverse spiergroepen van jongeren en ouderen kunnen worden getraind. Het bijzondere is dat dit in de buitenlucht kan gebeuren. Niet alleen is het beweegpark bedoeld voor jongeren maar zeer zeker zijn ook de senioren een serieuze doelgroep.

De speeltoestellen dragen ongetwijfeld bij aan een goede conditie van de gebruikers en daarnaast is plezier en sociaal contact ook een belangrijke factor. Door het kapot trekken van een lint door wethouder Sjaak Thijssen, gedeputeerde Jan Markink, huisarts Arno Krijgsman, Beau Vermeulen en haar opa Henk Verriet was de opening een feit. De oud-atlete Olga Commandeur -bekend van het tv-programma 'Nederland in beweging' kreeg het overgrote deel van de aanwezigen flink aan het bewegen.

Gedeputeerde Markink onderstreepte nogmaals het belang van lichaamsbeweging samen met het sociale aspect. Ook wethouder Sjaak Thijssen ziet het belang van een voorziening zoals deze om reden dat ouderen kunnen hier aan de slag kunnen als ze er zin in hebben. "Het liefst samen met anderen en daarna nog de derde helft met een kopje koffie / thee in De Sprong", aldus Thijssen. Als dank kregen de drijvende krachten achter het beweegpark Joep Arnts, Joke Terra en San Pernet een prachtig boeket bloemen.

532 inwoners lopen Vierdaagse

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Bijna 100 wandelaars minder uit de gemeente Berg en Dal hebben zich dit jaar ingeschreven voor de 101ste Vierdaagse. Traditiegetrouw werden de wandelaars op de zaterdag voor de Vierdaagse ontvangen in de hal van het gemeentehuis door burgemeester Slinkman.

De burgemeester hield de wandelaars voor dat Berg en Dal een wandelgemeente is. "We zijn druk bezig om er dé wandelgemeente van Nederland van te maken", aldus Slinkman. "Ik ben blij dat jullie in groten getale naar het gemeentehuis zijn gekomen, zodat jullie met het t-shirt dat je dadelijk ontvangt je kunt manifesteren als ambassadeur van Berg en Dal. Dit jaar zijn de T-shirts - na klachten - van polyester en niet meer van katoen, dat loopt gegarandeerd prettiger."

Nadat Slinkman de wandelaars veel succes had gewenst gingen de deuren van de raadszaal open waar de honderden blauwe t-shirts met het logo van de gemeente Berg en Dal en de slogan 'Donderdag mijn dag' op maat klaar lagen. Bij de t-shirts lag een formulier waarmee de wandelaars zelf het slogan voor het volgend jaar mogen bedenken. Na een hapje en een drankje gingen de wandelaars vol goede moed huiswaarts. De 532 wandelaars zijn 320 manen en 212 vrouwen en komen uit Groesbeek (251), Millingen (74), Berg en Dal (50), Ooij (45) Beek (42), Persingen (2) en Erlecom (2).

Start voorbereidende werkzaamheden natuurinrichting deelgebied Excursie Koningsven – De Diepen

REGIO - Het gebied Koningsven – De Diepen ligt ten zuiden van de stuwwal Nijmegen-Kleve, tussen Milsbeek en Ottersum. “Hier gaat in de komende jaren in het landschap veel veranderen”, vertelt gebiedsmanager van Natuurmonumenten Fons Mandigers. “Grond die voorheen voor de landbouw in gebruik was, maakt plaats voor natuur. De afgelopen jaren hebben op de gronden in De Diepen runderen de graslanden begraasd in afwachting van de verdere inrichting”.

Natuurmonumenten en Teunesen Zand en Grint hebben de handen ineen geslagen om deze unieke nieuwe natuur toe te voegen aan het Natuurnetwerk Limburg. Deze samenwerking past goed in het huidige beleid, waarin maatschappelijke meerwaarde voorop staat. Door de combinatie met zandwinning kan werk-met-werk worden gemaakt; de vrijkomende grond wordt in de directe omgeving verwerkt. De zandwinning maakt daarmee een natuurontwikkeling mogelijk die anders vele jaren op zich zou laten wachten. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Limburg.

Informatie-excursie
In september starten de voorbereidende werkzaamheden voor de natuurinrichting in het deelgebied De Diepen. Er worden bomen en struiken op de voormalige maisakkers verwijderd ter voorbereiding op de graafwerkzaamheden die naar verwachting volgend jaar starten. Natuurmonumenten en Teunesen zand en grint b.v. organiseren een tweetal informatie-excursies. De excursies vinden plaats op 25 juli en 15 augustus, start om 19.30 uur op de parkeerplaats bij eethuis De Diepen. Graag opgave via sintjansberg@natuurmonumenten.nl.

Landschapsparada op De Zoete Aagt

BREEDEWEG - De Landschapsparade is het jaarlijkse festival van het landschap in de gemeente Berg en Dal. Dit jaar zijn we op 10 september te gast op het Oogstfeest van Breedeweg. Het is een prachtlocatie in het boerenland van Groesbeek met drie unieke natuurgebieden op loopafstand; Sint-Jansberg, De Bruuk en Reichswald.

Het Oogstfeest is een feestelijke dag met muziek, streekproducten en activiteiten voor het hele gezin. De Landschapsparade voegt daar haar activiteiten aan toe. 's Ochtends kunt je mee op ontdekkingstocht met boswachters en bevlogen vrijwilligers. Je ziet bijzondere planten en dieren en je hoort verhalen over het ontstaan van het landschap en over de bittere strijd in de Tweede Wereldoorlog. In het agrarisch gebied ontdek je wat boeren doen voor natuur en landschap. Voor kinderen zijn er speciale activiteiten. Spelenderwijs leer je over de natuur en het landschap en kun je lekker actief bezig zijn.

En zonder muziek geen landschapsparade. De fanfare van Breedeweg loopt voorop in een feestelijke parade om samen met alle deelnemers het landschap te vieren. 's Middags is er op en rond het festivalterrein veel te beleven. Activiteiten zoals schilderen, braakballen uitpluizen, pony rijden en insectenhotels maken. Je kunt je laten inspireren in de verteltent. Streekgenoten delen daar met passie hun kennis over de geschiedenis, de natuur, unieke streekproducten, en bijzondere verhalen van de streek.

Programma

10.00 Het terrein met terras gaat open met koffie en passende muziek

11.00 Officiële opening landschapsparade en oogstfeest Breedeweg

11.15 De Ochtendparade; Keuzeprogramma met zes activiteiten.

13.00 Tijd voor lunch van streekproducten op het terras

14.00 De Grote parade met de fanfare Jubilate Deo en deelnemers

14.15 De Middagparade; Doorlopend programma van workshops op het terrein, streekverhalen in de verteltent, muziek op het terras

17.00 Einde

Alle activiteiten zijn gratis.

Aanmelden voor de Ochtendparade kan vanaf 15 augustus via de site www.landschapsparade.nl Organisatie en informatie: landschapsparade@gmail.com Arno van der Kruis en Tiny Wigman

Bingoavond Groesbeek

GROESBEEK – De jackpot op de wekelijkse bingoavond in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek is donderdagavond 20 juli gegroeid tot 150 euro.


In totaal is er voor de gelukkige bingospeler op deze avond 400 euro in de wacht te slepen (250 en 150 euro van de jackpot). De zaal van De Mallemolen is om 19.00 uur geopend; het bingospel begint om 20.00 uur.

Bingoavond Groesbeek

GROESBEEK – De jackpot op de wekelijkse bingoavond in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek is donderdagavond 20 juli gegroeid tot 150 euro.


In totaal is er voor de gelukkige bingospeler op deze avond 400 euro in de wacht te slepen (250 en 150 euro van de jackpot). De zaal van De Mallemolen is om 19.00 uur geopend; het bingospel begint om 20.00 uur.

Jassen gevonden

REGIO - Vorige week zijn deze jassen/vesten gevonden in de Struintuin.

Mocht je ze herkennen of zijn ze van jou, stuur ons even een berichtje! De Struintuincommissie

Afzetting gevaarlijk bruggetje in bos Groesbeek gesloopt

Foto: Wim Thijssen

Foto: Wim Thijssen

GROESBEEK – De afzetting van het bruggetje boven het betonnen fietspad De Spoorkuil, dat uit gevaar gesloten is omdat er een plank van de brug naar onderen is gekomen, is door tot nog toe onbekende gesloopt.

De eigenaar van het bruggetje Prorail heeft het fietspad afgesloten uit veiligheidsoverwegingen. Vermoedelijk in de nacht van zaterdag op zondag werd de afzetting geheel gesloopt. Nu de afzetting weg is, wordt er weer volop gebruik gemaakt door wielrenners, mountainbikers en wandelaars. Op verzoek van het CDA heeft de gemeente Berg en Dal Prorail verzocht met spoed het bruggetje te herstellen omdat dit bruggetje voorkomt op fiets- en mountainbikeroutes.

Dieren krijgen riant onderkomen

Foto: Remco Wildeman

Foto: Remco Wildeman

GROESBEEK – De dieren die normaal de dierenweide aan de Kerkstraat - Houtlaan bemannen blijven nog even op vakantie. Momenteel wordt er met man en macht gewerkt om voor de dieren een verblijf te realiseren, dat zijn weerga niet kent.

Het nieuwe onderkomen - wat veel weg heeft van een bungalow - in het centrum van Groesbeek – is inmiddels op enkele afwerkingen na helemaal gerealiseerd. Verder zijn de nieuwe bankjes langs zowel de Kerkstraat als de Houtlaan geplaatst en is er een geheel nieuwe vijver aangelegd. Ook het hekwerk langs de dierenweide is inmiddels hersteld. Daarnaast zijn er enkele tunneltjes in de dierenweide aangebracht en wordt er binnenkort een parkeervoorziening gerealiseerd voor de bezoekers op het terrein van Pluryn. Alleen de hoofdbewoners, de dieren die elders zijn ondergebracht zullen vermoedelijk pas half augustus – als het gras een zachte vloerbedekking heeft gelegd in de dierenweide - op hun oude stek terug keren.

Home-Start zoekt vrijwilligers

BERG EN DAL - Home-Start: vriendschap en hulp voor gezinnen met jonge kinderen. Elk gezin maakt weleens een periode door waarin het minder gaat. De meeste gezinnen zijn wel in staat om deze problemen zelf het hoofd te bieden. Maar soms is hulp welkom en dan kan Home-Start van grote betekenis zijn.

Home-Start richt zich op opvoedondersteuning van gezinnen met tenminste één kind tot zeven jaar. Het ‘goud’ van Home-Start zijn de vrijwilligers, zij ondersteunen het gezin bij de opvoeding van de kinderen. Ouders ervaren dit meestal als heel prettig. Home-Start wordt inmiddels in 130 gemeenten aangeboden en gaat nu ook in Berg en Dal van start. Home-Start Berg en Dal is op zoek naar vrijwilligers!

"Ben jij die nieuwe vrijwilliger die een ochtend of middag in de week de tijd heeft voor een gezin met jonge kinderen? Je biedt het gezin een luisterend oor, vriendschap, ondersteuning en gezelligheid. Home-Start ondersteunt veel verschillende typen gezinnen en juist die verschillen maken het voor de vrijwilliger boeiend. Bel voor meer informatie of voor een afspraak voor een kennismakingsgesprek met Anne de Jong, coördinator van Home-Start van Forte Welzijn: 085 0406066 / 06 53817109."

Protestantse gemeente Groesbeek

Foto: Jannie Schaapman

Zondag 23 juli. Aanvang 10.00 uur.

Voorganger is ds. Rob Visser, stadspredikant in Amsterdam.

Tijdens de dienst is er een collecte voor het Wenchi Hospital in Ghana. Na de dienst is er koffie en thee in de Serre

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom.

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl.

Nick Bakker (CDA) jongste carrousellid in Berg en Dal

Foto: Remco Wildeman

Foto: Remco Wildeman

GROESBEEK - De 19-jarige Nick Bakker is donderdagavond benoemd tot nieuw carrousellid van het CDA in de gemeente Berg en Dal. Hij is daarmee het jongste carrousellid in de gemeente.

Bakker woont zijn hele leven al in Ooij en studeert politicologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Politiek ligt hem dus wel. "Ik wilde altijd al de politiek in gaan en kan via deze weg kijken of het echt iets voor me is", laat Bakker weten. Op welk gebied hij zich wil gaan specialiseren is nog niet bekend. Dat zal gaandeweg zijn politieke carrière nog moeten blijken.

Hij vindt het CDA het beste bij hem passen. Na een mailtje naar het algemene CDA was het al snel beklonken. "Rob (Verheijen, red.) heeft mij toen direct een mailtje gestuurd om bij hem langs te komen ", legt Bakker uit. "Dat klikte meteen".

Bakker neemt het stokje over van Benjamin Wendt, die namens het CDA één jaar carrousellid is geweest en vanwege drukte een stap terug heeft gedaan.

Derde Streekmarkt in Groesbeek-Breedeweg

Foto: Remco Wildeman

Foto: Remco Wildeman

GROESBEEK – Zaterdagmiddag vond op het Kerkplein in Groesbeek-Breedeweg de derde Streekmarkt plaats. Het liep redelijk door.

Lokaal. Dat is het kernwoord van het initiatief waar Marcel Janssen, Pieter Visser en Hans Nelissen twee maanden geleden mee zijn begonnen. En dat is voor de mensen die de Streekmarkt bezoeken al snel duidelijk. Die mensen zullen voornamelijk inwoners uit Groesbeek en Breedeweg zelf zijn, maar ook toeristen die nu naar de regio komen. Overal staan kramen met lokale producten, zoals zuivel, bloemen en planten, paling, vlees, groenten en fruit. Ook ontbreekt de wijn en het bier niet. Kok Theo (Pluryn) kookt heerlijke gerechten van lokale producten. Medewerkers van Buurtmarkt Breedeweg zijn aanwezig en ook de lokale werkgroep laat zich zien.


In totaal waren er 21 kramen ingericht. "Tien van die kramen zijn een eigen ontwerp van Pluryn", zegt Visser. De houtgroep is daar in het kader van 'Groesbeek Werkt!' mee aan de slag gegaan. Zo is er een mooie balans tussen de standaard kramen en zelfgemaakte kramen. De Streekmarkt wil zich duidelijk onderscheiden van een gewone markt, benadrukt ook Visser.
Kinderen hoefden zich op het Kerkplein niet te vervelen. Voor hen stond er deze keer voor het eerst een zweefmolen en was een container ingericht als zandbak. En wie even van de versnaperingen wilde genieten kon dat doen in een tent waar live-muziek werd gespeeld.
Er komt op 12 augustus nog één streekmarkt, gevolgd door het Oogstfeest op de natuurcamping De Zoete Aagt aan de Grafwegen op 10 september.

Vivace zorgt voor volle kerk tijdens laatste Vierdaagse kerkdienst Actiegroep wil gesprek met Bisschop

Foto: Dick Kerkhoff

Foto: Dick Kerkhoff

GROESBEEK – Er waren zaterdagavond in de Cosmas en Damianuskerk aan de Pannenstraat in Groesbeek stoelen te kort voor de laatste Vierdaagsekerkdienst van het succesvolle koor Vivace. De kerkdienst werd voorgegaan door diaken Jos van Rooij. In totaal waren er 495 kerkgangers op de laatste Vierdaagsekerkdienst van Vivace afgekomen. De kerkdienst stond geheel in het teken van de Vierdaagse en was samengesteld door de eigen themagroep.

Ernst Lamers – sinds twee maanden de nieuwe dirigent – leidde het koor enthousiast door de dienst heen. Na het slotlied 'Hallelujah' van Leonard Cohen klonk er een daverend applaus, dat vele koorleden een brok in de keel en natte ogen bezorgde. Diaken Van Rooij sprak de koorleden toe: "Afscheid nemen bestaat eigenlijk niet. Want wie eenmaal in je hart woont, woont daar voorgoed" en "we zijn dankbaar voor de beeld– en sfeerbepalende inbreng van Vivace in onze parochie en zijn vol vertrouwen voor de ruimte die er komt", aldus Van Rooij. Volgens hem ziet de kerk nog mogelijkheden voor de toekomst. Voor het koor Vivace was dit de laatste viering na 50 jaar in de Cosmas en Damianuskerk, omdat zowel de pastoor als kapelaan andere wensen hadden met betrekking tot de muzikale invulling van de kerkdiensten in de parochie Groesbeek.

Het koor heeft besloten om vanaf heden geen bijdrage meer te leveren aan de kerkdiensten in deze parochie. Volgens een kerkganger zaterdagavond was deze bijzondere kerkdienst een protestdienst gezien de grote opkomst. Pastoor Henk Janssen heeft zich niet laten zien, terwijl kapelaan Rudo Franken achter in de kerk een kijkje is komen nemen. Naar verluidt is er een actiegroep opgericht die een gesprek wil met de Bisschop, omdat zij het ergste vrezen voor het voortbestaan van de kerken in Groesbeek. Op deze manier komt er dadelijk niemand meer in de kerk, vrezen zij.

Tweede expositie

in voormalig

Mariendaal

GROESBEEK - Na de succesvolle eerste expositie georganiseerd door de Commissie Kunst en Cultuur van de stichting Vitaal Mariendaal start de tweede expositie op 14 juli en is tot 31 augustus te bekijken.

Er zijn werken te bewonderen van Elly van Rossum uit Berg en Dal, bekend om haar professionele aquarellen en de schilderlessen aan een groot aantal amateurkunstenaars; Gerda Fransman uit Berg en Dal, die op een geheel originele wijze schapenwol vervilt en daar prachtige verlichte wandplastieken van maakt; Harry Mortiaux, Groesbeek, een duizendpoot op kunstgebied, die prachtige abstracte beelden maakt in onder andere serpentijn, maar ook schildert en grafisch werk maakt. Dit keer toont hij zijn beelden.

De kunstwerken zijn te bewonderen in de diverse ruimten van de voormalige klooster van Mariendaal, waar ook gasterij 't Groeske is gevestigd. Iedereen is van harte uitgenodigd om te komen kijken. Het gebouw en de gasterij liggen aan de Stationsweg 9T langs de aangelegde waterpartij De Groesbeek achter het nieuwe winkelcentrum en in het groene hart van het dorp Groesbeek.

Voor meer informatie kan men terecht bij reichgelt@hetnet.nl of 06 23047162.

Eerste Groesbeekse derby

Achilles '29 – De Treffers

GROESBEEK – De eerste Groesbeekse derby tussen Achilles'29 en De Treffers wordt gespeeld op zaterdag 4 november om 18.00 op sportpark De Heikant aan de Cranenburgsestraat in Groesbeek.

Dit heeft de KNVB bekend gemaakt in het speelschema van de Tweede Divisie. De Treffers krijgt op 10 maart Achilles'29 op bezoek ook aanvang 18.00 uur. De Treffers opent het nieuwe seizoen op 26 augustus om 18.00 tegen GVVV. Achilles'20 neemt het op die dag op tegen AFC Amsterdam.

Modder, modder en nog eens modder bij 't Vossenhol

Foto: Remco Wildeman

GROESBEEK – Het was een verlate Nationale Modderdag maandagmiddag bij basisschool 't Vossenhol aan de Van Ruijsdaelweg in Groesbeek, maar de pret was er niet minder om. De kleuters en leerlingen van groep 3 konden met recht heen modderen, in ieder geval stond voor hen modder centraal.

Alle kids hadden kleding aangetrokken die vies mocht worden op deze moddermiddag. De kinderen konden zich uitkuren tijdens de diverse activiteiten zoals modderglijden, moddergrabbelen, modderbaden, moddertekenen en niet te vergeten moddergooien, een van de favoriete spelen. Dat alle kinderen best wel met modder konden omgaan, bleek wel uit het feit dat ze allen een modderdiploma in ontvangst mochten nemen. Hierna mochten de ouders, die het moddergebeuren gadegeslagen hadden, hun kroost met modderige kleren, handen en gezichten weer mee naar huis nemen. Menig wasmachine heeft dankzij de verlate Nationale Modderdag van 't Vossenhol overuren gedraaid, zodat de kinderen dinsdagmorgen weer spic en span schoon op school konden verschijnen.

Wisseling wacht bij WMO-Adviesgroep Berg en Dal

Foto: Adviesgroep WMO

BERG EN DAL - De ene voorzittter gaat, de andere komt. Begin 2006 trad Herman Heuver toe bij het Platform WVG/BTB, in de tweede helft van dat jaar nam hij het voorzitterschap over van Jos Küpers, die op het einde van dat jaar zou gaan stoppen in verband met zijn werk.


Ruim tien en een half jaar is hij voorzitter geweest van het Platform, momenteel de WMO-Adviesgroep geheten. Talloze vergaderingen heeft hij geleid. Tevens was hij de grote kartrekker van de werkgroep WMO. In dat kader zijn vele vergaderingen, overleggen en bijeenkomsten gevolgd en gehouden, met name op de donderdagavonden bij de gemeente Groesbeek en later de gemeente Berg en Dal. Talloze gesprekken vonden plaats met de wethouder. Thema-avonden en de inloopmiddagen werden georganiseerd, een enquête gehouden onder de cliënten, contacten met omroep Berg en Dal onderhouden… Teveel om op te noemen. Hij wordt bedankt voor zijn eindeloze inzet voor het Platform en de Adviesgroep.

En een nieuwe voorzitter treedt aan: Mieke Dodemont. Mieke heeft haar sporen verdiend binnen diverse velden van de gezondheidszorg en als oud-raadslid in de politiek. Jarenlang vervulde zij leidinggevende functies. Ze kan zich goed verplaatsen in vragen van de cliënt. "We verwachten dat zij zich met verve zal inzetten voor de WMO-Adviesgroep!"

BERG EN DAL - "Word mentor van een kind! Ben jij die vrijwilliger die 2 uurtjes per week een 11- tot 15-jarige thuis bezoekt en ondersteunt met allerlei schoolzaken? Heb jij een dosis enthousiasme en zin om tijd te investeren in de toekomst van een kind en spreekt dit je aan?"

"Dan zit ik graag met je aan tafel om je meer te vertellen over dit zinvolle en uitdagende werk! Wil je meer weten of wil je je direct aanmelden als mentor, neem dan contact op met Anne de Jong van Forte Welzijn. Telefonisch, (werkdagen van 9:00 tot 13:00 uur): 085 0406066, of mobiel: 06 53817109. Of mail naar: anne.de.jong@fortewelzijn.nl."

Omroep Berg en Dal tijdens doorkomst Vierdaagse live vanuit centrum

GROESBEEK - Op donderdag 20 juli zendt Omroep Berg en Dal van 10.00 tot 15.00 uur live vanuit het centrum van Groesbeek de doortocht van de vierdaagse op radio en TV uit.

Een team van cameramensen, verslaggevers en technici staat zoals andere jaren weer klaar om de Dag van Groesbeek in de ether en huiskamer te brengen. Er vinden interviews plaats met vierdaagse lopers en er worden op TV vele prachtige sfeerbeelden getoond. Naast dat het geheel op de kabel te zien is, kan men wereldwijd deze uitzending bekijken en beluisteren via www.omroepbergendal.nl.

GROESBEEK – De eerste Groesbeekse derby tussen Achilles'29 en De Treffers wordt gespeeld op zaterdag 4 november om 18.00 op sportpark De Heikant aan de Cranenburgsestraat in Groesbeek.

Dit heeft de KNVB bekend gemaakt in het speelschema van de Tweede Divisie. De Treffers krijgt op 10 maart Achilles'29 op bezoek ook aanvang 18.00 uur. De Treffers opent het nieuwe seizoen op 26 augustus om 18.00 tegen GVVV. Achilles'20 neemt het op die dag op tegen AFC Amsterdam.

18 / 20

Op 24 Juli zijn Sjaak en Ans
50 jaar getrouwd.
Van Harte Gefeliciteerd!
Liefs, jullie dochters Monique en Melanie.

Hoera!! Onze lieve Opa Jan
wordt op 21 juli 65 jaar!
Liefs van Joran, Milan,
Dian, Wessel en Tessa.

Luca Jansen wordt 23 Juli
19 Jaar en is de trotse bezitter
van deze Fiat Cabrio. Van harte
gefeliciteerd en een fijne dag, liefs Oma

Ja ja, ons Jetje
wordt 23 juli dan toch
echt ook 50 jaar
XXX

Hiep hiep hoera 18 juli is
Didi Willems 2 jaar geworden!
Veel liefs en kusjes van
mama, papa, Serra en Eva

Lessen 'jeugd eerste hulp' op basisschool

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Vrijdagmorgen 7 juli werden aan de geslaagde leerlingen van de 100-jarige basisschool Sint-Martinus in Millingen aan de Rijn het diploma Jeugd Eerste Hulp uitgereikt door de voorzitter van de plaatselijke ehbo-vereniging, Alex Janssen.

De ehbo-vereniging Millingen aan de Rijn/ Kekerdom is enkele maanden geleden gestart met het verzorgen van jeugd-ehbolessen voor aangemelde leerlingen van de hoogste groepen, groepen 7 en 8. Deze lessen met uitleg en demonstratie werden maandagmiddag na schooltijd in de school, afwisselend door Martien Seegers, Jos Driessen, Carl Spann, Frits Vermeulen, Henk Jeuriëns, Alex Janssen en begeleider Patrick de Wijse, vrijwilligers en leden van de ehbo-vereniging, gegeven over allerlei onderwerpen van Eerste Hulp.
Ook de moeilijkere thema’s zoals rautekgreep, stabiele zijligging en wonden verbinden werden behandeld en door de leerlingen met veel enthousiasme uitgevoerd. De foto’s geven een mooie impressie van die lessen in Eerste Hulp.

Hoveniersbedrijf zwaar gedupeerd door diefstal gereedschappen

GROESBEEK – Het hoveniersbedrijf van Jan Langeveld aan de Breedeweg in Groesbeek is zwaar gedupeerd door de diefstal van een grote partij elektrisch- en handgereedschap. In de nacht van vrijdag op zaterdag hebben tot nog toe onbekende inbrekers een ruit van de opslagplaats vernield en hebben vervolgens de schaaf verwijderd om de loods binnen te komen.

De dieven zijn er vervolgens vandoor gegaan met zeven elektrische heggenscharen, drie kettingzagen, drie bladblazers, twee bosmaaiers, een bladzuiger, accuheggenschaar en een aggregaat en het nodige handgereedschap met een totale waarde van vele duizenden euro's. De inbraak werd zaterdagmorgen door Jan zelf ontdekt en hij heeft direct de politie van Berg en Dal gewaarschuwd.

Volgens de gedupeerde hovenier moeten de daders wel gebruik hebben gemaakt van een busje of kleine vrachtwagen om al het gereedschap in te kunnen vervoeren. Jan is tegen diefstal verzekerd, maar gereedschap dat vijf jaar oud is, is volgens de verzekering afgeschreven en dan ben je bedankt. :Ik ben zwaar gedupeerd" laat Jan weten, "en moet zo gauw mogelijk zien aan nieuw gereedschap te komen, dat ik extra zal beveiligen."

Verenigingen in Berg en Dal mogen tot 01.00 uur drank schenken

BERG EN DAL – Het college van burgemeester en wethouders stelde bij de behandeling van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) voor om de schenktijden van verenigingen een uur terug te brengen van 01.00 naar 00.00 uur, uitgezonderd dorps– en gemeenschapshuizen.

Echter de fracties van GVP, GJS en C90 dienden een amendement in om de huidige schenktijd van 01.00 uur te blijven hanteren. Volgens de drie partijen is 01.00 uur in de regio Nijmegen een veel gehanteerde eindtijd en past dit tijdstip beter bij het hedendaagse uitgaanspatroon. Tijdens de behandeling in de gemeenteraad bleek dat alle partijen het amendement van de drie indieners steunden zodat de eindtijd weer terug is gezet naar 01.00. Daarnaast mag iedere vereniging per jaar vier maal een feest of activiteit houden die niet-vereniging gelimiteerd is. Voor de twee schutterijen die Millingen aan de Rijn rijk is, komt dit aantal neer op 6. Wel hebben de raadsfracties het college meegegeven handhavend op te treden tegen illegale feesten in schuren en dergelijke, die ook in Berg en Dal worden gehouden om zo de horeca wat tegemoet te komen.

Thieu Jaspers neemt afscheid van gasthuis Sint-Jan de Deo

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN AAN DE RIJN - Afgelopen vrijdagmiddag heeft Thieu Jaspers afscheid genomen als interim directeur – bestuurder van het Millingse gasthuis Sint-Jan de Deo.

Thieu was directeur ad interim van 2015 tot en met juni 2017. Na een inwerkperiode is Roel Rutten officieel per 1 juli benoemd als nieuwe directeur – bestuurder van het gasthuis. De voorzitter van de Raad van Toezicht Henri Schoonakker dankte Thieu voor zijn werk dat hij voor het gasthuis gedaan heeft en niet te vergeten voor de daarbij noodzakelijke aanpassingen die binnen het gasthuis gedaan moesten worden. Van de medewerkers kreeg Thieu diverse cadeaus aangeboden. Het afscheid werd afgesloten met een hapje en een drankje.

Beweegtuin Millingen nog tot 1 september gesloten

MILLINGEN - Tot en met 1 september is de beweegtuin op sportpark De Hove aan de Hoefseweg in Millingen aan de Rijn nog gesloten.

Op zaterdag 26 augustus tijdens de Kick-off dag van SC Millingen en Odio zijn ook de coaches van de beweegtuin aanwezig. Om 15.30 uur zullen zij een demonstratie geven.