GN Lingewaard

10 oktober 2018

GN Lingewaard 10 oktober 2018


Najaarsconcert van Cantilene!

Gemengde Zangvereniging Cantilene Haalderen. (foto: Cantilene Haalderen)

HAALDEREN - Op zondagmiddag 21 oktober presenteert Gemengde Zangvereniging Cantilene uit Haalderen haar jaarconcert.

Het koor, dat in 2019 haar 40-jarig bestaan viert met een groots jubileumconcert, staat onder leiding van Gerard Rutjes. Het repertoire is veelomvattend. Het belooft dan ook een bijzonder mooi concert te worden; er staan enkele prachtige muziekstukken op het programma; zwaardere werken zoals het Heldenkoor uit de opera Aïda van Giuseppe Verdi. Maar Cantilene zingt ook muziek uit het lichtere genre zoals verschillende werken van de Britse componist John Rutter.
Het concert wordt gehouden in de RK Kerk aan de Van der Mondeweg in Haalderen en begint om 15.00 uur; de kerk is geopend vanaf 14.30 uur. De entree is gratis, in de pauze wordt u een kopje koffie of thee aangeboden. Na afloop wordt een open-schaal collecte gehouden.

Opening Huissens Carnaval op 11/11

HUISSEN - Na het succes van vorig jaar zal ook dit jaar de aftrap van het nieuwe carnaval seizoen weer uitgebreid in Huissen gevierd worden. Op zondag 11/11 zal om 11.11 uur onder aanvoering van De Kraonige Zwaone het startschot worden gegeven voor 'Huusse vastenaovond'.

Vanaf 10.30 uur zal onder aanvoering van Prins Lucas en zijn hof de traditionele rondgang door de kom van Huissen plaatsvinden . Aansluitend zal bij De Zwaon op de markt vanaf 11 uur een aantal plichtplegingen door Prins Lucas worden uitgevoerd waarna om 11.11 uur het gildekanon het startschot zal geven voor het feest der zotten.

Aansluitend zal, nadat geproost is op het nieuwe seizoen al op meerdere plaatsen in de kom van Huissen een muzikaal programma starten in de traditie die het Huissens Carnaval zo bijzonder maakt.

Bonnenboekje

Evenals vorig jaar zal voor de 11/11 weer een bonnenboekje worden aangeboden om de dag door te kunnen komen. Voor €25,00 biedt dit bonnenboekje naast een lunch en een stampotmaaltijd in De Buitenpoort ook een viertal consumpties aan die te verkrijgen zijn bij de deelnemende Horeca: De Dijk, Het Moment, De Kater en Borrelzz.

Deze bonnenboekjes zijn verkrijgbaar bij de deelnemende Horeca, Foto van Eimeren in de Langestraat, Slijterij Degen in de Elsstraat op ’t Zand en bij Inktvis Media in de Duisterestraat. Ook zijn boekjes verkrijgbaar via de site van De Kraonige Zwaone: www.dekraonigezwaone.nl. Hier kunt u ook in het bezit komen van een Vrienden(jaar)kaart of losse kaarten voor de evenementen waaronder de pronkzitting die door De Kraonige Zwaone wordt georganiseerd.

Papenstraat Bemmel terug op de politieke agenda

Het drukke (vracht)verkeer op de Papenstraat is gegroeid tot een pijndossier. (foto: Sjaak Veldkamp)

BEMMEL – Bewoners van de Papenstraat gaan al vóór de gemeentelijke herindeling gebukt onder het drukke (vracht)verkeer en geluidsoverlast. De gemeente wil een adviesbureau in de arm nemen om te onderzoeken hoe en hoeveel verkeer er rijdt, en wat er mis is met de inrichting en kruispunten. "In 2019 gaan we deze verkeerssituatie samen met belanghebbenden bekijken en samen over oplossingsrichtingen nadenken", zo meldt het college in de begroting 2019.

De Papenstraat stond al zonder resultaat op de politieke agenda van de gemeente Bemmel. Vorig jaar lag er weer een bewonersbrief op de mat van het gemeentehuis. Vrachtwagens die supermarkten vanaf 6.00 uur moeten bevoorraden worden steeds groter en luider. Tractoren met aanhangers of uitstekende landbewerkingsmachines komen in volle vaart voorbij zodat de banden stuiteren, zo waren de klachten. "Soms denk ik dat er straatraces worden gehouden'', schreef een bewoonster.

Fractievoorzitter van het CDA Theo Pere was destijds wethouder. Hij zei toen dat de Papenstraat meer aandacht verdient dan Ressen. Zijn opvolger wethouder Johan Sluiter erkent in de begrotingstoelichting de netelige situatie. "De Papenstraat is een van de drukste wegen binnen de bebouwde kom in Lingewaard."

Pere wil zijn opvolger niet voor de voeten wil lopen, maar één van de oplossingen is volgens hem het vrachtverkeer uit de Papenstraat te halen door ze over de Houtakker sturen. Hij hoopt dat dit college na ruim twintig jaar het pijndossier kan sluiten. Dat de Papenstraat er 'recht' op heeft vindt Pere een groot woord. "Aan deze mensen zijn al te veel toezeggingen gedaan, maar weinig waargemaakt." Het CDA komt er tijdens de algemene beschouwingen op terug, belooft de fractievoorzitter Theo Pere.

Tennistoernooi KPMF Bemmel Open

De commissieleden van de OTC. (foto: Katja Halma)

BEMMEL - Dit jaar houdt tennisclub Bemmel haar 29e editie van het KPMF Bemmel Open. Sinds enige jaren is het het toernooi in november. Destijds noodgedwongen door renovatie van de banen verplaatst en dat bleek een groot succes!

Inschrijven kan bij ons in alle categorieën; of je nu speelsterkte 8 of 2 hebt; bij KPMF Bemmel Open doe je mee! Inschrijven doe je via www.toernooi.nl. Het toernooi vindt plaats van 29 oktober tot en met 4 november. De ervaring leert dat ons toernooi drukbezet is. We verwachten daarom ook dit jaar te starten op de zondag voor het eigenlijke toernooi, zondag 28 oktober, met de eerste partijen. De inschrijving is geopend en sluit op 18 oktober.

Hoewel het toernooi nog een paar weken duurt; de voorbereidingen zijn al in volle gang. De vrijwilligers staan paraat, de sponsoren zijn geworven en/of en hebben zich aangemeld! Zonder sponsors en vrijwilligers kunnen wij het toernooi niet organiseren.

Tijdens de toernooiweek is er op vrijdag 2 november onze pubquiz! Inschrijven (als team) kan via otc@tennisclubbemmel of bij de wedstrijdleiding in de week van het toernooi. Kosten zijn tien euro per team en er is een fantastische hoofdprijs te winnen!

"Als het aan ons ligt wordt het weer een fantastisch toernooi! Iedere werkdag vanaf 17:30 uur zijn er leuke partijen te bewonderen vanaf ons verwarmde terras. Doe mee of kom kijken; wij zien je graag bij KPMF Bemmel Open!"

Popkoor 2000 zingt 'Out of the Jukebox'

(foto: Lieke Vree)

BEMMEL - Op 3 en 4 november houdt Popkoor 2000 haar tweejaarlijkse concert. In liefst drie voorstellingen komt een prachtige selectie van de TOP2000 voorbij.

Zoals iedereen van Popkoor 2000 gewend is, meerstemmig gezongen en met een wervelende muzikale show. Voor muziekliefhebbers een must om gehoord en gezien te hebben.

Popkoor 2000 is al 18 jaar een begrip in Bemmel en omstreken. Elke twee jaar zet het koor een grote show in elkaar. Dit jaar compleet met een geweldige liveband. ‘Out of the Jukebox’ staat voor de interactie die Popkoor 2000 wil aangaan met het publiek. Want ditmaal staat de keuze van het publiek centraal. Speciaal voor haar publiek heeft Popkoor 2000 de Jukebox gevuld met prachtige nummers. Het is een gevarieerd geheel van gouwe ouwe tot recente popsongs.

Met één druk op de knop waant het publiek zich in een nieuw muzikaal landschap. Popsongs die doen denken aan de tijd dat u op uw kamertje dat ene singeltje grijs draaide. Of waar u gisteren nog stiekem een danspasje op maakte tijdens het inpakken van de vaat. Alles kan. Laat uw gedachten even afdwalen tijdens het concert. Met een lied in het hoofd, een verloren herinnering in gedachten en een glimlach op het gezicht verlaat u de zaal.

‘Out of the Jukebox’: 3 november om 20.00 uur en 4 november om 14.30 en 20.00 uur in zaal De Providentia, Dorpstraat 5 in Gendt. Kaarten à 12,50 euro zijn te koop via www.popkoor2000.nl.

Bloemschikken bij De Minkhof

BEMMEL - De Minkhof zet op woensdagmiddag 17 oktober van 14.00-16.00 uur de deuren open voor mensen die graag willen bloemschikken. men kan onder begeleiding aan de slag met het maken van mooie bloemstukken. Zelf dient men een bakje en mesje mee te nemen.

Het belooft een gezellige en succesvolle middag te worden. De prijs voor de workshop bloemschikken bedraagt negen euro.

De Minkhof is geopend op maandag, woensdag en vrijdag met uiteenlopende activiteiten. Loop gerust eens binnen samen met familie of buren! Gevestigd aan Molenwei 57, Bemmel; 0481 357185 (alleen op maandag, woensdag en vrijdag bereikbaar van 9-16 uur); www.minkhof.nl.

Feest bij De Snoek

LINGEWAARD - Ook dit jaar is er zoals elk jaar bij hengelsportvereniging De Snoek een eindfeest! Dit jaar werd het tijd voor iets nieuws!

Op zaterdag 20 oktober zal er dan weer een afsluitend feest worden georganiseerd door onze feestcommissie. Deze keer niet in de avond maar van 16.00 tot 21.00 uur in het clubgebouw aan de Poelwijklaan 12. "We zouden het dan ook heel erg leuk vinden als er veel leden, wedstrijdvissers, vrijwilligers en introducés een borreltje komen drinken op een goed jaar! Zo zullen ook weer de Koning en Koningin en andere prijswinnaars worden gehuldigd. Is er voor eten gezorgd en zal er een loterij plaats vinden. Geef uzelf dus snel op via de mail hsvdesnoekgendt@gmail.com of bij Bert van Vorsselen 0481 421043." Entree: Gratis voor Leden inclusief aanhang (7,50 euro voor introducés).

Vieringen R.K. parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 13 oktober

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, A. Hulleman, InVoice
19.00 uur: H.Johannes de Doper Indoornik, gebedsviering, Liturgische werkgroep, R.K.G.K.I.
19.00 uur: H. Maria Geboorte Lent, eucharistieviering, G. Peters, St. Caeciliakoor
19.00 uur: St. Jacobus de Meerdere Valburg, eucharistieviering, F. Bomers, Dameskoor

Zondag 14 oktober

10.00 uur: St. Werenfriduskerk Elst, eucharistieviering, Mgr. H. Woorts, Musica Amare
10.00 uur: O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, G. Peters, GK De Levensbron
09.30 uur: H. Maria Geboorte Driel, woord- en communieviering, Liturgische werkgroep, Enjoy
09.30 uur: O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Heteren, woord- en communieviering, Liturgische werkgroep, Ubi Caritas

Doordeweekse vieringen R.K. parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg , 09.30 u. kerk , 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel , 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Feest bij De Snoek

LINGEWAARD - Ook dit jaar is er zoals elk jaar bij hengelsportvereniging De Snoek een eindfeest! Dit jaar werd het tijd voor iets nieuws!

Op zaterdag 20 oktober zal er dan weer een afsluitend feest worden georganiseerd door onze feestcommissie. Deze keer niet in de avond maar van 16.00 tot 21.00 uur in het clubgebouw aan de Poelwijklaan 12. "We zouden het dan ook heel erg leuk vinden als er veel leden, wedstrijdvissers, vrijwilligers en introducés een borreltje komen drinken op een goed jaar! Zo zullen ook weer de Koning en Koningin en andere prijswinnaars worden gehuldigd. Is er voor eten gezorgd en zal er een loterij plaats vinden. Geef uzelf dus snel op via de mail hsvdesnoekgendt@gmail.com of bij Bert van Vorsselen 0481 421043." Entree: Gratis voor Leden inclusief aanhang (7,50 euro voor introducés).

TOP-Film: Darkest hour

BEMMEL - Donderdag 18 oktober kan men in het mooiste filmhuis van Lingewaard de film Darkest Hour bewonderen.

Slechts een paar dagen nadat hij premier van het Verenigd Koninkrijk is geworden, moet Winston Churchill (Gary Oldman, Oscar en Golden Globe voor Beste Acteur) meteen één van zijn zwaarste beproevingen doorstaan: hij moet kiezen of hij met Duitsland over een vredesverdrag wil onderhandelen, of dat hij voor de idealen en de vrijheid van zijn natie wil vechten.

Terwijl Duitsland West-Europa binnenvalt en de dreiging van een invasie voelbaar is, heeft Churchill te maken met een onvoorbereid volk en een sceptische koning. En dan is ook nog zijn eigen politieke partij tegen hem aan het samenspannen. Churchill moet zijn moeilijkste dieptepunt overwinnen en een natie achter zich zien te krijgen in een poging de wereldgeschiedenis te veranderen.

Aanvang 20:00 uur. Locatie Theaterzaal. Kaartjes kosten zeven euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij Eyewish en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Inschrijving voor Kerstmarkt Doornenburg in volle gang

DOORNENBURG - De Kerstmarkt in Doornenburg zal worden gehouden op zaterdag 15 december van 16.00 tot 20.00 uur op het dorpsplein van Doornenburg. De inschrijving hiervoor is al in volle gang en er zijn al vele aanmeldingen binnen. Maar er kan nog meer bij!

We verwachten weer veel kramen van particulieren, verenigingen, bedrijven en hobbyisten uit Doornenburg en omstreken en bovenal veel gezelligheid in kerstsfeer onder het genot van een hapje en een drankje. Uiteraard mag muziek niet ontbreken en zullen diverse koren liederen in kerstsfeer ten gehore brengen. Ook aan activiteiten voor de kinderen is gedacht.
"Mocht u interesse hebben om een kraam (of meerdere kramen) op de kerstmarkt te huren dan kunt u zich inschrijven via kerstmarktdoornenburg@gmail.com. Daarna ontvangt u verdere informatie. Let op: de inschrijvingstermijn sluit op 1 november."

Column

Luizen

Het beeld groeit dat het zomer blijft tot Kerstmis, maar de herfstinvloeden zijn op onze moestuin duidelijk waarneembaar. De knapperige slakroppen en pluksla's zijn op. Er staan wat kroten, winterandijvie, prei, boerenkool en koolsoorten. Mijn geliefde heeft savooiekool in gedachte. Van mijn kant geen gemopper. Dat kwam wel uit de keuken. Ze ziet pas na tien keer wassen de laatste beestjes door het gootsteenputje wegspoelen. Het is het eerste jaar dat er beestjes in de kool zitten, zeg ik verontschuldigend. Googelend komen we tot de conclusie dat het mogelijk luizen kúnnen zijn. Geen énkele luis heeft overigens onze maaltijd weten te verzieken. Twee dagen later eet ik een kliekje savooikool. Met gesmoorde ui, paprika en knoflook. Mijn stukje is geboren, zeg ik aan tafel. Mijn geliefde kijkt niet op. Deze stukjesschrijver is voor politiek Lingewaard soms een luis in de pels. Het tikken van het stukje werd echter abrupt gestopt. Door een niet-geplande ziekenhuisopname wist een chirurg met zijn anesthesist wel raad hoe je een azijnpissende luis moet stoppen. Na de deadline van deze krant werd ik uit het ziekenhuis ontslagen. Stukje gemist. Na uitwerking van de narcose rolde nog steeds een korreltje politiek geroezemoes door mijn hoofd. Ontstaan na de verkiezingen en onderhandelingen voor een nieuwe coalitie en college. De VVD had, als de grootste partij, de wens van twee VVD-wethouders op de onderhandelingstafel gelegd. Dus een college met vijf (!) wethouders. Het politiek gefluister hierover kwam van meer kanten mij ter ore en ik vroeg VVD-wethouder Helga Witjes een reactie. Haar antwoord was een beknepen markruttelachje. Een extra wethouder betekent extra uitgave, maar je hebt jouw beeldvorming toch al klaar, zei de wethouder. Beeldvorming. Na ontslag uit het ziekenhuis bleef dat woord als een genarcotiseerd korreltje door mijn hoofd rollen. In de politiek leggen ze in hun voordeel beeldvorming graag uit als een niet (geheel) juist beeld geven over bepaalde gebeurtenis. In de politiek spoelen ze luizen graag door het gootsteenputje.
Sjaak

Inschrijving voor Kerstmarkt Doornenburg in volle gang

DOORNENBURG - De Kerstmarkt in Doornenburg zal worden gehouden op zaterdag 15 december van 16.00 tot 20.00 uur op het dorpsplein van Doornenburg. De inschrijving hiervoor is al in volle gang en er zijn al vele aanmeldingen binnen. Maar er kan nog meer bij!

We verwachten weer veel kramen van particulieren, verenigingen, bedrijven en hobbyisten uit Doornenburg en omstreken en bovenal veel gezelligheid in kerstsfeer onder het genot van een hapje en een drankje. Uiteraard mag muziek niet ontbreken en zullen diverse koren liederen in kerstsfeer ten gehore brengen. Ook aan activiteiten voor de kinderen is gedacht.
"Mocht u interesse hebben om een kraam (of meerdere kramen) op de kerstmarkt te huren dan kunt u zich inschrijven via kerstmarktdoornenburg@gmail.com. Daarna ontvangt u verdere informatie. Let op: de inschrijvingstermijn sluit op 1 november."

Sponsor bedankt!

BEMMEL – “Koop lokaal, want deze winkels en bedrijven sponsoren het verenigingsleven” gaat ook hier weer op.

De C1 van SCB is in het nieuw gestoken wat betreft inloop shirts en jacks. Deze zijn beschikbaar gesteld door Van Baal sloopwerken, laminaat en (tuin)hout en Svens’s fit elements personal training, bootcamp en voedingsadvies. Natuurlijk willen we ook Sport Village bedanken voor de perfecte levering. Nu is het aan de mannen zelf, dus op naar een sportief en succesvol seizoen.

Vrouwenvereniging Angeren

Vrouwenvereniging Angeren

ANGEREN - Dinsdag 16 oktober om 20.00 uur wordt door de Vrouwenvereniging Angeren een avond georganiseerd in het dorpshuis van Angeren.

Een juwelier komt op een leuke manier vertellen over het juweliersvak en zijn passie daarvoor. Waarschijnlijk doen de dames leuke ideetjes op voor de aanstaande feestdagen.

Feestavond bij De Karper

Feestavond bij De Karper

HAALDEREN - Zaterdag 27 oktober zijn alle ereleden, leden en introducés uitgenodigd voor de jaarlijkse feestavond. Deze zal plaatsvinden in café/zalen De Kolk aan de Van der Mondeweg 9 in Haalderen.

De zaal is open om 19.30 uur en het feest begint om 20.00 uur. Bovendien zullen de koningen van het afgelopen jaar gehuldigd worden. Ook dit jaar is er weer een grote loterij met mooie prijzen en een heerlijk hapje. Gevraagd wordt zich voor 14 oktober op te geven als men komt. Opgeven kan bij roy_vanmoerkerk@hotmail.com.

Lotus Vulgaris Doornenburg

DOORNENBURG - Zondag 14 oktober wordt de tiende en tevens laatste wedstrijd om het Koningschap gevist.

Het loten is om 7.00 uur bij eet- en drinkfestijn De Waay, gevist wordt er van 8.00 tot 11.30 uur.

Gym je Gek in Lingewaard

Gym je Gek feest 2017. (foto: SGS Lingewaard)

LINGEWAARD - Vanwege de successen van voorgaande edities zal ook dit jaar weer het Gym je Gekfeest worden georganiseerd in Lingewaard.

In de herfstvakantie kunnen alle kinderen uit Lingewaard weer deelnemen aan dit gymspektakel van de stichting Recreatiesport Lingewaard (RSL). Op 17 oktober zijn alle kinderen van 5 – 8 jaar welkom van 09:30-11:00 uur en de kinderen van 8 jaar en ouder van 11:30-13:00 uur. Deze dag mogen de kinderen geheel gratis, vrijblijvend en onder professionele begeleiding komen gymmen in de SGS- Turnzaal aan de Lange Kerkstraat in Huissen.

Voor meer informatie kan men mailen naar: rs.lingewaard@gmail.com.

Bingo Huissen-Zand

Prachtige prijzen. (foto: Harry Willemsen)

HUISSEN - Op woensdag 24 oktober verzorgt wijkvereniging ’t Zand Binnenveld in Huissen een bingoavond met prachtige prijzen. Deze bingo avonden zijn altijd goedbezocht en gezellig.

De bingo wordt gehouden in het Gemeenschapshuis op Huissen-Zand aan de Van Wijkstraat en start om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19:30 uur, zodat de bezoeker vooraf nog rustig een kopje koffie kan drinken.

"Deze avond draaien wij zeven rondes (drie prijzen per ronde) inclusief een super-hoofdprijsronde; u heeft alle kans op een prijs! De kaarten worden verkocht per set voor alle rondes inclusief de super-hoofdprijsronde, voor 11,50 euro. Extra kaarten per ronde zijn te koop voor 1,50 euro, extra kaarten voor de super-hoofdprijsronde kosten 2,50 euro. Deelnemers worden verzocht zelf schrijfgerei mee te nemen en zoveel mogelijk gepast af te rekenen.

'Boeing Boeing' de lucht in?

HUISSEN - Op vrijdag 12 oktober is de première van de doldwaze komedie ‘Boeing Boeing’ door Theatergroep Koperen Kees uit Huissen.

Als door onverwachte omstandigheden het zorgvuldig geplande schema van Bernard, die een verhouding heeft met drie verschillende stewardessen, in de war wordt geschopt, zijn vriend Robert komt logeren en de huishoudster het ook niet meer ziet zitten, lopen de zaken volledig uit de hand. Eén huishoudster, twee vrijgezelle heren en drie stewardessen. Dat belooft een avond vol hilarische misverstanden in Theater Kees, Kampstuk 23 in Huissen.

Tickets voor deze vlucht zijn 9.50 euro en reserveren kan via www.koperen-kees.nl.

Geslaagde workshops van Creatief Café Participatiepunt Huissen

HUISSEN - Afgelopen dinsdagmorgen werd de eerste maandelijkse workshop door Anne-mieke Philip van het Creatief Café gegeven; herfststukjes maken. Negen deelnemers zijn twee uur in de weer geweest met pompoenen, bloemen, bladeren en kastanjes en met een leuk resultaat wat ze mee naar huis konden nemen!

"Vind jij het ook leuk om creatief bezig te zijn en heb je op dinsdagmorgen niks te doen? Kom dan eens in de veertien dagen naar het Creatief Café bij het Participatiepunt Huissen. Vrijwilligster Anne-mieke helpt je graag op weg. Of je nu wil mozaïeken, schilderen, sieraden wil maken of zelf iets anders heb bedacht. Als docent handvaardigheid en textiele werkvormen heeft ze een dijk aan ervaring en denkt graag met je mee. Je kan ook iets van huis meenemen waar je al mee bezig bent. Bij het Creatief Café is het gezellig en ontmoet je andere creatieve mensen die je kunnen inspireren. Onder het genot van een kopje koffie en een praatje werk je verder in je eigen tempo. Kortom, het Creatief Café is een fijne, gezellige en creatieve ontmoetingsplek waar iedereen welkom is."

Eén keer maand verzorgt Anne-mieke een workshop, waaraan je tegen betaling van een kleine vergoeding zeven euro (voor materiaalkosten) mee kan doen. Bij de eerstvolgende workshop zijn nog een paar plekjes vrij, maar wees er snel bij!

Op 13 november staat er ‘kaarsen maken’ op het programma, aanmelden kan via e-mail: amw@hotmail.com. Creatief Café. Dinsdag (even weken) van 10.00-12.00u aan de Lange Kerkstraat 15 in Huissen. Kosten: 0,50 euro (koffie/thee).

Lezing Dries van Agt

Dries van Agt. (foto: Jordi Huisman)

BEMMEL - Dries van Agt, jurist, voormalig hoogleraar en politicus geeft op 22 oktober om 20.00 uur zijn lezing de titel 'Palestina, een schreeuw om aandacht' in cultureel centrum De Kinkel aan de Van Ambestraat 1 in Bemmel.

Sinds de vestiging van de Joodse staat blijft een pijnlijke kwestie kleven aan de ruimte die door de westerse mogendheden is gegeven aan de Joodse wereldburgers (wellicht) ten koste van de daar totdat moment wonende Palestijnen. Dries van Agt gaat in op de ontstaansgeschiedenis van de Staat Israël en de vele akkoorden die gesloten zijn om tot een minnelijke regeling te komen tussen de twee elkaar tot op het bot bestrijdende partijen. Kennelijk werkt oog om oog, tand om tand, waar beide religies op gebaseerd zijn, niet. Hoe komt het dat een land dat het internationale recht erkent aan landjepik doet met zijn nederzettingen beleid? Wat moet er terecht komen van Jerusalem waarop door alle partijen claims worden gelegd, zowel staatsrechtelijk als religieus?

Voor kaarten en meer informatie staat www.dekinkel.nl; kaarten zijn ook te koop bij boekhandel de Toren van Bemmel voor 12,50 euro (inclusief kopje koffie of thee voor aanvang).

Kom de smaak proeven
van Willems Kookclub!

BEMMEL - Houdt u ook zo van een zelfgemaakte soep of een ouderwetse pudding? Met ingang van oktober kookt Willem, een ervaren chef-kok, samen met mensen van de RIBW iedere donderdag een compleet driegangenmaaltijd in de keuken van Stichting Welzijn Lingewaard.

Voor een bedrag van vier euro kunt u mee eten. Er wordt alleen gewerkt met verse en seizoensgebonden producten. De hoofdgerechten zullen zowel de Hollandse pot alsmede buitenlandse gerechten bevatten. De maaltijd wordt altijd vanaf 17.30 uur geserveerd. U kunt zich aanmelden via het SWL Meldpunt: 088 2552555. Wees er snel bij, want er zijn maar weinig plekken beschikbaar. Iedereen is welkom op donderdag in de Cuperstraat 9 in Bemmel!

De derby tussen de vrouwen van HV Huissen en die HV Angeren is ook dit seizoen weer te beleven! (foto: Hans Schmeinck) >

HV Huissen en HV Angeren lonken naar top

Hoge verwachtingen handbalclubs

Het handbalseizoen is weer begonnen. De eerste wedstrijden zitten er al op. Zowel de mannen en vrouwen van HV Huissen als de vrouwen van HV Angeren mikken op 'bovenin meedraaien'. Misschien zit er voor een van deze Betuwse teams wel een titel in.

Al zal een kampioenschap voor het eerste mannenteam van HV Huissen behoorlijk lastig worden. De ploeg van de nieuwe, ervaren Arnhemse trainer Johann Peters is ingedeeld in de sterke Hoofdklasse Noord. Met daarin clubs die vorig seizoen nog hun tweede lieten spelen (Cometas en Artemis), maar daar door de degradatie van het eerste vorig seizoen nu dus met de hoofdmacht in uit komen. Peters schat UDI'96 uit Arnhem en D.O.S. uit het Drentse Emmer-Compascuum ook in als titelkandidaat.

,,En van mijn eigen team heb ik ook best hoge verwachtingen. Ondanks dat we niet vaak compleet waren in de voorbereiding, hebben we het daarin zeker niet slecht gedaan (waaronder goede resultaten tegen divisieploegen, HS). En ik heb er best hoge verwachtingen van, al ga ik niet zeggen dat we kampioen worden. Maar we willen wel gaan voor de bovenste drie plekken.''

De eerste wedstrijd, vorige week zaterdag thuis tegen Kwiek, werd in ieder geval (dik) gewonnen: 28-17. Al was het nog niet top, aldus Peters. ,,We kwamen een paar keer achter, stonden niet goed in de dekking en misten ongelofelijk veel open kansen.'' Genoeg werk aan de winkel nog dus voor Peters. Dat afgelopen zaterdag speelde bij Erix (zie kader).

Vrouwen

Het vrouwenteam van HV Huissen komt uit in de tweede klasse B, net als HV Angeren. De Huissensen werden vorig seizoen derde, de Angerensen zelfs tweede. Laatsgenoemden worden door velen –logischerwijs- gezien als titelkandidaat. Al zint trainer Fred Wieland dat niet helemaal: ,,Want er zijn enkele ervaren speelsters weggevallen en de voorbereiding is niet ideaal verlopen.'' Desalniettemin versloeg zijn ploeg thuis in sporthal Walburgen in Gendt het sterk ingeschatte Ha-Stu uit Nijmegen in de competitie-ouverture: 31-24.

Dan deden de handbalsters uit Huissen het nóg beter, in de 'eigen' De Brink lieten ze het Achterhoekse Minerva alle hoeken van de hal zien: 32-12. Huissen wordt gezien als outsider. Het team staat sinds dit seizoen onder leiding van Huub Vermeulen –in een grijs verleden al eens coach bij de Huissense handbalsters- maar hij was een weekendje weg. Dus vaste begeleider Patricia Willemsen en interum-coach/oud-speelster Daphne van de Koppel beleefden derhalve een mooie primeur.De derby tussen de aartsrivalen staat voor het eerst op het programma op zaterdagavond 8 december a.s., als HV Huissen HV Angeren ontvangt.

Afgelopen weekend

De Huissense handballers gaven hun goede start een prima vervolg, want 20-29 winst bij Erix, zaterdagavond in Lichtenvoorde. Het vrouwenteam van HV Huissen speelde de wedstrijd vóor de mannen en versloegen de vrouwen van Erix met 11-23. De vrouwen van HV Angeren gingen ook naar de Achterhoek, naar Ulft. Daar werd UGHV met 20-29 aan de zegekar gebonden.

Start comedy- en cabaretseizoen van Huissens horecabedrijf Drie gretige grapjassen op podium Buitenpoort

Thomas Smith is een van de drie comedians tijdens de eerste aflevering van het nieuwe Comedy- en cabaretseizoen van De Buitenpoort, donderdag 11 oktober. (foto: Wikipedia)

HUISSEN – Komende donderdag is het lachen, gieren, brullen in De Buitenpoort. Drie topcomedians bestijgen namelijk het podium van het multifunctionele horecabedrijf in Huissen. En gretig dat de grapjassen zijn, ze willen alle drie namelijk de sterren van de grappen spelen. Want het is de start van het comedy- en cabaretseizoen in De Buitenpoort.

Donderdag 11 oktober is dus de eerste avond van het nieuwe Comedy- en cabaret seizoen 2018/2019 in De Buitenpoort in Huissen. Met Thomas Smith (foto), Jim Speelmans en Paul London. Eerstgenoemde is een stand-up comedian pur sang. Hij heeft Britse roots, maar is vooral actief in Vlaanderen en Nederland in zowel de Engelse taal als de Nederlandse. Zij het met een licht 'Antwaarps' accent). Thomas vertaalt het flegma en de flow van de pure Engelse stand-up comedy naar een Nederlands equivalent. Hij observeert en improviseert met een knipoog. Zijn eerdere shows kregen 4- en zelfs 5 sterrenrecensies. En niet verwonderlijk, want zijn improvisatievermogen kent geen grenzen.

Bekende cabaretiers

Jim Speelmans staat bekend om zijn bijzondere gedachten. Het leven wordt door hem ten zeerste betwijfeld. Op hilarische wijze tovert hij vanzelfsprekendheden om tot absurditeiten. Zijn schrijf- en speelstijl zijn al jaren toonaangevend in het Nederlandse comedycircuit. Het creëren vind hij het leukste. Als een echte kunstenaar heeft hij meer met het ambacht dan met de showbizz eromheen. Jim is een productief schrijver, ook voor bekende Nederlandse cabaretiers. Die lopen ieder jaar uit naar zijn solovoorstelling, om inspiratie op te doen.

Master of Ceremony van de cabaretavond is: Paul London. Paul is begonnen met stand-up comedy in Nieuw-Zeeland met als hoogtepunt een uitverkochte dubbelshow met Brent McGuinness op het New Zealand International Comedy Fest. Sinds 2015 bestormd hij de Nederlandse podia met succes! Hij is op verschillende plekken te zien als vaste MC en deze avond dus in De Buitenpoort. Ticket: tien euro (via www.debuitenpoort.nl). Foyer open: 19.30 uur. Start programma: 20.00 uur.

Tijden Effe d'r uut veranderd

GENDT - Op dinsdag 16 oktober, de derde dinsdag van de maand is er weer Effe d’r uut in het Hof van Breunissen. Deze bijeenkomst voor ouderen vindt elke maand plaats. Eerder van 10.00 tot 15.00 uur, vanaf nu: van 10.00 tot 13.00 uur.

"Zoals altijd beginnen we met koffie en is er gelegenheid voor een praatje of een spelletje, naar behoefte. We sluiten dan af met een warme maaltijd in het restaurant. Omdat we merkten dat een hele dag toch wel lang is voor de doelgroep, sluiten we na de maaltijd af en kan iedereen naar huis.

De vrijwilligers staan weer klaar om er een gezellige ochtend van te maken, dus een ieder is welkom. Wel van te voren aanmelden bij de balie van het Hof van Breunissen, (0481 421338) uiterlijk de vrijdag voor de bijeenkomst, in dit geval vrijdag 12 oktober. De kosten, inclusief warme maaltijd zijn negen euro.

Kom de smaak proeven van Willems Kookclub!

BEMMEL - Houdt u ook zo van een zelfgemaakte soep of een ouderwetse pudding? Met ingang van oktober kookt Willem, een ervaren chef-kok, samen met mensen van de RIBW iedere donderdag een compleet driegangenmaaltijd in de keuken van Stichting Welzijn Lingewaard.

Voor een bedrag van vier euro kunt u mee eten. Er wordt alleen gewerkt met verse en seizoensgebonden producten. De hoofdgerechten zullen zowel de Hollandse pot alsmede buitenlandse gerechten bevatten. De maaltijd wordt altijd vanaf 17.30 uur geserveerd. U kunt zich aanmelden via het SWL Meldpunt: 088 2552555. Wees er snel bij, want er zijn maar weinig plekken beschikbaar. Iedereen is welkom op donderdag in de Cuperstraat 9 in Bemmel!

65-jarig jubileum Lotus Vulgaris

DOORNENBURG - In 1953 kwam een stel mannen samen in café Rijnzicht om de club op te richten, met het doel gezamenlijk te vissen en viswater te vergaren.

Ze waren op de goede plek want café-uitbater had alle visrechten deel Pannerdensch Kanaal. Nu vijfenzestig jaar later maken we daar nog steeds dankbaar gebruik van. Door het jaar heen is er een tiental wedstrijden, waarbij gestreden wordt om de titel koning van de club. En al die koningen van de afgelopen jaren strijden om het Keizerschap.

De vereniging heeft ook leden uit de omliggende dorpen, die zich prima thuis voelen om bij ons een hengeltje uit te werpen. Op 27 oktober hebben we meer dan twintig jubilarissen -onder wie drie leden vanaf de oprichting- te huldigen tijdens de feestavond, waarbij we alle leden uitnodigen met introducees. De feestavond wordt gehouden in zaal Eet- en Drinkfestijn De Waay aan de Rijndijk in Doornenburg.

Themamiddag

over diabetes

GENDT - Diabetes is een ziekte die vooral bij ouderen veel voorkomend is. Vaak heeft men diabetes zonder het zelf te weten en dat kan vervelende gevolgen hebben als het in een gevorderd stadium pas wordt geconstateerd.

Iemand met diabetes is ook gebonden aan vele beperkingen in de vorm van onder andere dieetvoorschriften. Voor de OVG is het een reden om er een themamiddag aan te wijden. In samenwerking met de Diabetesvereniging Nederland, staat op woensdag 17 oktober voor de aanwezige leden een mooie informatieve middag op het programma. Een consulente van de diabetesvereniging zal dan uitgebreid informatie geven over onderwerpen als: Wat is diabetes, hoe weet ik of er sprake van diabetes is, is het te voorkomen en/of te genezen en wat zijn de gevolgen als ik diabetes heb. Deze en nog meer onderwerpen zullen met 'n beamer en projectiescherm worden belicht.

Omdat het een onderwerp betreft wat velen aangaat, zijn deze middag ook niet-leden van de OVG welkom. Zij betalen voor deze middag bij binnenkomst twee euro als bijdrage voor de koffie met cake. De leden krijgen bovendien nog 'n consumptie aangeboden. Om het allemaal betaalbaar te houden, is er in de pauze de gebruikelijke verloting met weer mooie prijzen.

De aanvang van deze leerzame themamiddag is 14.00 uur en vindt, zoals alle bijeenkomsten, plaats in de theaterzaal van Providentia aan de Dorpstraat 5 in Gendt.

Infoavond dierenweide in Slingerbos

HUISSEN - Zoals men misschien al eerder heeft kunnen lezen wordt de dierenweide in het Slingerbos vernieuwd.

Om deze plannen met een ieder te delen is er een infoavond georganiseerd op dinsdag 23 oktober om 19:30 uur. "Daarnaast zijn we ook op zoek naar vrijwilligers voor op de dierenweide, maar ook mensen die een dagje hun handen uit de mouwen willen steken. U mag deze avond ook gebruiken om kritische vragen te stellen. De infoavond vindt plaats in de raadzaal, tegenover de nieuwe bibliotheek in Huissen. Check ook de facebookpagina."

Themamiddag over diabetes bij Gendtse Ouderenvereniging

GENDT - Diabetes is een ziekte die vooral bij ouderen veel voorkomend is. Vaak heeft men diabetes zonder het zelf te weten en dat kan vervelende gevolgen hebben als het in een gevorderd stadium pas wordt geconstateerd.

Iemand met diabetes is ook gebonden aan vele beperkingen in de vorm van onder andere dieetvoorschriften. Voor de OVG is het een reden om er een themamiddag aan te wijden. In samenwerking met de Diabetesvereniging Nederland, staat op woensdag 17 oktober voor de aanwezige leden een mooie informatieve middag op het programma. Een consulente van de diabetesvereniging zal dan uitgebreid informatie geven over onderwerpen als: Wat is diabetes, hoe weet ik of er sprake van diabetes is, is het te voorkomen en/of te genezen en wat zijn de gevolgen als ik diabetes heb. Deze en nog meer onderwerpen zullen met 'n beamer en projectiescherm worden belicht.

Omdat het een onderwerp betreft wat velen aangaat, zijn deze middag ook niet-leden van de OVG welkom. Zij betalen voor deze middag bij binnenkomst twee euro als bijdrage voor de koffie met cake. De leden krijgen bovendien nog 'n consumptie aangeboden. Om het allemaal betaalbaar te houden, is er in de pauze de gebruikelijke verloting met weer mooie prijzen.

De aanvang van deze leerzame themamiddag is 14.00 uur en vindt, zoals alle bijeenkomsten, plaats in de theaterzaal van Providentia aan de Dorpstraat 5 in Gendt.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Maandag 15 oktober - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Dinsdag 16 oktober - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 17 oktober - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 18 oktober - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt


Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten, kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur alleen via het Meldpunt op 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal vierentwintig) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op. Het maandmenu kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder 'ParticipatiePunten. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Eetcafé te zien.

Infoavond dierenweide in Slingerbos

HUISSEN - Zoals men misschien al eerder heeft kunnen lezen wordt de dierenweide in het Slingerbos vernieuwd.

Om deze plannen met een ieder te delen is er een infoavond georganiseerd op dinsdag 23 oktober om 19:30 uur. "Naast het delen van de plannen, zijn we ook op zoek naar vrijwilligers voor op de dierenweide, maar ook mensen die een dagje hun handen uit de mouwen willen steken. U mag deze avond ook gebruiken om kritische vragen te stellen. De infoavond vindt plaats in de raadzaal, tegenover de nieuwe bibliotheek in Huissen. Benieuwd naar de plannen? Check ook de facebookpagina."

Groene kerk

HUISSEN - Voor de verwarming van ons kerkgebouw gebruiken we sinds januari 2016 bosgecompenseerd gas. Nog afgezien van de Groningse aardbevingsproblematiek is het gebruik van aardgas niet goed voor de natuur en de atmosfeer.

Om een (minimale) bijdrage te leveren aan CO2 uitstootvermindering wordt wereldwijd bos aangeplant en worden bestaande bossen beschermd. Bomen nemen tijdens hun groei CO2 op en dragen zo bij aan het tegengaan van klimaatverandering. De bosprojecten bevinden zich onder andere in Indonesië, Peru, Tanzania, Uganda en Zimbabwe. Naast aanplant is bescherming tegen illegale houtkap een speerpunt in het bosbeheer en wordt er op regeringsniveau steeds meer en beter gehandhaafd.

Hoewel onze zonnepanelen uitstekend renderen, is de aanwezige capaciteit helaas nog onvoldoende om het stroomverbruik volledig te dekken. De stroom, elektriciteit, die wij gebruiken is volledig duurzaam opgewekt. Zeventig procent daarvan wordt in Nederland doormiddel van wind-, water, zon- en biomassa-installaties opgewekt. Door te kiezen voor duurzame energie in combinatie met het bewust en zorgvuldig omgaan met onze leefomgeving leveren wij als PKN Huissen, hoe bescheiden dan ook, een bijdrage aan het op verantwoorde wijze in stand houden van onze prachtige en unieke blauwe planeet. Keuzes die passen bij onze doelstelling om een Groene Kerk te zijn (Berend R. Smit, kerkrentmeester).

Viering Protestantse Gemeente Huissen

Zondag14 oktober 2018, 10.00 uur. Voorganger ds. Cor Flobbe, Naarden. Vrijdagmiddaginloop: u bent van harte welkom tussen 14 – 16 uur. Elkaar ontmoeten bij een kopje koffie of thee.

Rommel- en antiekmarkt

SLIJK-EWIJK - Op zondag 21 oktober wordt er een rommel- en antiekmarkt gehouden in Dorpshuis Beatrix in Slijk-Ewijk met antiek en spullen uit grootmoeders tijd.

Nieuwe en zelfgemaakt spullen zijn niet toegestaan, evenals meubels. De markt is van 11.00-17.00 uur en vanaf 9.00 uur kan de standplaats worden ingeruimd. Er zijn nog standplaatsen te huur. Wie een kraam wil huren, kan contact opnemen met Dini Huijbers via email: ralfendini@dinih.nl of bel 06 36565385.

David Sandes van Huissen naar Frankrijk 'In Parijs mis ik geborgenheid en veiligheid'

Tekst: Hans Schmeinck

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze rubriek delen ze hun ervaringen. Deze week: David Sandes (51) die opgroeide in Huissen en later naar Frankrijk vertrok, om daar samen te gaan wonnen met zijn toenmalige vriend. David woont in Parijs en werkt er als pianist. 'Het leven hier als kunstenaar is onzeker.'

In 1967 kwam David in Heerlen ter wereld. Maar hij groeide op in Huissen. ,,Op het Zand, waar ik ook de lagere school doorliep.'' Het middelbare onderwijs volgde hij op het Nederrijn College, met veel Huissenaren (m/v) aan zijn zijde. ,,In 1985 ben ik naar Arnhem verhuisd om daar aan het conservatorium piano te gaan studeren. En in 1999 ben ik naar Frankrijk gegaan met mijn toenmalige vriend, die ik in Hongarije ontmoet heb. Inmiddels woont hij in Montreal, waar hij met een Mexicaan is getrouwd.''

Hoe internationaal kan het soms zijn. David zelf is in Parijs blijven hangen. ,,Ik werk er als pianist. Ik begeleid zang en dans en soms speel ik in jazzensembles. Er was altijd veel werk in Parijs. Maar het is echter geen gemakkelijke stad. Het leven als 'kunstenaar' is onzeker. Ik ben al zes keer verhuisd, heb bij vrienden ingewoond en rondgereisd. Het hoort er een beetje bij, die spanning. Nu woon ik alweer zo'n tien jaar op een kamertje van 20 vierkante meter, ik slaap op een bedbank en ben daar zeer tevreden mee.'' Om er glimlachend aan toe te voegen: ,,Yoga helpt trouwens tegen rugpijn.''

Naast pianist is de voormalig Huissenaar ook schrijver. ,,Over mijn Parijse avonturen schreef ik een roman; Sergei Bubka's wondermethode. Later schreef ik nog een tweede roman: De Brug. Beide boeken zijn vertaald in het Frans.''

'Romeinse arena'

Frankrijk en Parijs werden de afgelopen jaren opgeschrikt door diverse aanslagen. Volgens David is het land, de hoofdstad en haar inwoners 'veranderd'. ,,Er is sprake van een collectief trauma, wat soms saamhorigheid creëert, maar vaker spanning en wantrouwen. De situatie wordt er niet gemakkelijker op. Het gevoel van geborgenheid en veiligheid mis ik hier, Parijs is meer een Romeinse arena.''

Om van die nare gevoelens bij te komen gaat David twee keer per jaar naar Nederland. ,,Deze zomer was ik in Amsterdam, de beste vakantie die ik heb gehad, de afgelopen tien jaar. De vriendelijkheid van de mensen, die me de hele dag 'een fijne dag!' wensten was ontroerend. Toen een vriend zei dat men hem ook altijd 'een fijne dag!' wenst, vond ik het iets minder bijzonder, maar toch… ik voelde me even heel erg welkom. Als ik een woning zou vinden, en vooral werk, zou ik terugkomen.''

Herinneringen aan Huissen doemen nog regelmatig op. ,,Dan denk ik graag terug aan mijn fietstochtjes in Huissen, langs de kassen en de landerijen. De geur van verbrand hooi en de wolken die als zeilschepen door de blauwe lucht varen.''

Als David Nederland echt mist dan gaat hij naar de Franse Senaat. ,,Daar hangt de Franse vlag. In mijn gedachten draai ik die ik een kwartslag. Probleem opgelost, ik woon dan gewoon in Amsterdam.''

'Frankrijk is veranderd door de aanslagen, er is een collectief trauma.'

Bondscoach Salem deelt ambities in Bemmel

Publiek. (foto: Sportpromotie Huissen)

BEMMEL - Het damesteam van basketbalvereniging Batouwe uit Bemmel heeft in 2018 de Gouden Sport Ster gewonnen. Sport Promotie Lingewaard reikt deze prijs jaarlijks uit aan een goed presterende sporter of sportteam.

Het dames basketbalteam speelt in de hoogste klasse van het Nederlandse basketbal en werd in 2017 landskampioen. Mede dankzij Stichting Sport & Ondernemen Lingewaard (SOL) wonnen ze een volledig georganiseerd evenement met bondscoach basketbal Hakim Salem als gastspreker.

Bondscoach Hakim Salem
Salem werd afgelopen zaterdag 22 september met open armen ontvangen op Sportcentrum de Schaapskooi in Bemmel. Salem was in 2016 coach van het damesteam van Batouwe. Nu is hij hoofdcoach bij CTO Amsterdam en bondscoach van 2 damesteams bij de Orange Angels. Tijdens het event gaf hij een kijkje in 3x3 basketbal, een relatief nieuwe tak van sport.

Demonstratiewedstrijd 3x3 basketbal
In tegenstelling tot het traditionele (5x5) basketbal spelen er maar drie spelers tegen elkaar met slechts één basket. Zodra een team een score maakt mag het andere team het spel direct voortzetten. Dit zorgt voor een dynamisch spel.

Olympische Spelen Tokio 2020
Tijdens de Olympische Spelen zal 3x3 basketbal voor het eerst gespeeld worden. De Nederlandse vrouwen nemen al tijden een hoge positie in op de 3x3 wereldranglijst.


Sportpromotie Lingewaard biedt verenigingen in Lingewaard jaarlijks de mogelijkheid om een sporter of team te nomineren voor de Gouden Sport Ster. In 2018 is er weer een verkiezing. Meer informatie of gelijk aanmelden? Zie www.sportpromotielingewaard.nl.

Weekmenu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 15 oktober kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 17.30 uur het volgende menu afhalen: zuursalade, hachee met rode kool en puree én een toetje.

Deze maaltijd kost vier en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 te Bemmel. Graag zelf drie afsluitbare bakjes meenemen! "Wilt u ook genieten van zo'n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu's beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555.

Het 'Bemmels afhaalpunt' is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550).

Oproep fotomateriaal De Zilverkamp gaat voor goud

HUISSEN - Woont u in de Zilverkamp dan zal het u niet ontgaan zijn dat de wijk in beweging is. Verschillende werkgroepen bestaande uit inwoners, organisaties en vrijwilligers zijn aan de slag om deze jaren-70-‘Bloemkoolwijk’ van zilver naar goud te tillen.

Op 7 november staat de volgende wijkontmoetingsdag gepland. Bewoners/organisaties laten zien wat er al bereikt is en er is de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten.

"Middels een pop up fototentoonstelling kunnen inwoners en belangstellenden een ‘kijkje in de wijk’ nemen. Van 15.00 -21.00 uur kunt u binnenlopen en onder het genot van een kopje koffie, thee zien hoe de wijk is ontstaan en zich door de jaren heen heeft ontwikkeld. We hebben al veel beeldmateriaal en de Historische Kring Huessen heeft toegezegd op 7 november aanwezig te zijn met speciale presentaties. Maar juist ook aan u als bewoners de oproep om geschikt en bruikbaar fotomateriaal beschikbaar te stellen. Wij zijn op zoek naar foto’s van vroeger en van nu (van de Zilverkamp natuurlijk. Twee Huissenaren treffen voorbereidingen om een boek over de Zilverkamp te schrijven. Zij zijn ook aanwezig op 7 november en willen graag uw verhalen horen en uw foto's zien.

Heeft u foto’s en wilt u die aan ons uitlenen? Dan horen wij dat graag. Neem hiervoor contact op met Liesbeth Berens: a.berens@chello.nl of bel: 06 48285416."

Vijftig jaar Sasa werd een mooi feest

Uitgelaten deelnemers bij Sasa (foto: Henk Sluiter)

ANGEREN - Zaterdag 29 september. Een mooie dag voor een mooi feest. Het 50-jarig jubileum van Sasa is gevierd in een vol Dorpshuis.

De ochtend voor de deelnemers was met ruim 170 deelnemers zeer goed bezet. De tekeningen van de kinderen van basisschool De Marang gaven een extra feestelijk tintje aan de zaal. Na de inloop en de koffie sprak de voorzitter Mevr. Corry Wijlhuizen het openingswoord. Het Sasa-zangkoor Zang en Vreugde trad op voor eigen publiek met een aantal mooie liedjes. De klapper was een, door dirigent Frans Evers speciaal voor de Sasa geschreven lied (melodie West-Zuidwest van Ameland). Ondertussen werden de drankjes rond gedeeld.

De presentatie "Van Angers verleden naar heden" bracht bij de enthousiaste zaal vele herinneringen naar boven en je hoorde dan ook vele oh's en ah's en 'weet je nog'. Geert (Abraham) Bouwman had ook Sarah meegebracht. En terwijl Abraham de ene na de andere anekdote uit zijn mouw schudde, trakteerde Sarah de zaal op koekjes en zorgde Ben Otters (van de pelisie) dat de goede plaatjes werden vertoond. Daarna was er even tijd om bij de muziek van de 'drie musketiers' de benen te strekken of lekker te dansen.

In recordtijd werd, dankzij de hulp van vele vrijwilligers, de lunch opgediend die door de deelnemers zeer gewaardeerd werd. Na de lunch verliet iedereen de zaal en werd de tafelschikking veranderd. Om 14.00 uur begon de receptie. Een groot deel van de Sasa-deelnemers was gebleven om ook dit mee te maken. Vele vertegenwoordigers van verenigingen en clubs uit Lingewaard kwamen de Sasa feliciteren. Rene Abels, voorzitter van SNL roemde in zijn speech de grote maatschappelijke betrokkenheid van de Sasa. Ook wethouder Slob was positief over de initiatieven die in Angeren voor ouderen worden genomen.

Er was veel te zien. Op het podium werden demonstraties gehouden van yoga, gym en tai chi tao. Allemaal activiteiten die bij de Sasa kunnen worden gedaan. De gymdocent kreeg zelfs de zaal zover dat ze meededen met verschillende oefeningen. In de sportzaal lieten verschillende senioren zien dat je met dynamictennis lekker los kunt gaan. Iets rustiger, maar zeer geconcentreerd ging het eraan toe bij het koersbal. De films die vertoond werden gingen terug in de tijd en waren voor veel van de deelnemers zeer herkenbaar. Sommige zagen zichzelf terug uit een periode van 40-50 jaar geleden.

Nadat de muzikanten nog enkele populaire liedjes speelden sloot de voorzitter de dag af. De Sasa kan terug zien op een geslaagd jubileumfeest. Met dank aan de organisatie, de vele vrijwilligers en allen die hieraan meegewerkt hebben.

Rock-band The Brew alsnog naar Huissen

The Brew tijdens een eerder concert in Nederland. (foto: BenYes)

HUISSEN - Door ziekte werd hun geplande concert op 4 maart geannuleerd, maar nu komen ze alsnog naar De Buitenpoort op zondagmiddag 4 november.

The Brew speelde in 2010 en 2011 in deze zaal bij wijze van spreken 'het dak er af'. Zouden ze in maart een van hun laatste concerten van hun 'Shake Of Tree'-tour doen, nu is De Buitenpoort opgenomen in hun eerste tour na het uitbrengen van hun laatste album op 5 oktober 'Art of Persuasion.

Met duidelijke invloeden van The Who en Led Zeppelin en hedendaagse bands als Wolfmother, staan de mannen garant voor stevige melodieuze rock. De charismatische frontman Jason Barwick op gitaar/zang (een jongere creatie van Jimmy Page van Led Zeppelin) pakt met gemak hun delen uit de jaren zestig en zeventig en steken de rock in een erg verfrissend nieuw jasje. Op bas de ervaren Tim Smith en de weergaloze drummer Kurtis Smith, die ook wel de 'Bruce Lee of the Drum Kit' wordt genoemd, maakt het trio vol. De band is een verplichte kost voor de rockers. Ken je ze nog niet. Laat je dan verbazen door de 120% on stage'.

Support: Stennes: 'in the honour of Rory Gallagher. Een eerbetoon aan de in 1995 op 47-jarige leeftijd overleden Ierse gitaarheld. Zondagmiddag 4 nov. Deur open: 15.00 uur. Aanvang 15.30 uur. Entree 13 euro (aan de deur 17 euro). Kaartverkoop online via debuitenpoort.nl, of bij de vvk-adressen CD-shop Kroese- Arnhem, Foto van Eimeren in Huissen en cafetaria Braulio in Angeren.

Lingewaard Energie's antwoord op de vraag: 'Wat te doen met mijn CV-ketel?'

Thema-avond Lingewaard Energie. (foto: Frans van Herwijnen)

LINGEWAARD - Voor een volle zaal heeft Lingewaard Energie informatie gegeven op de vraag: wat te doen met mijn oude CV ketel?

Na een film van Andre Kuipers over de opwarming van de aarde, werd er door Robbert Bakker van Lingewaard Energie ingegaan op wat het Klimaatakkoord betekent voor ons. Conclusie: we moeten alles inzetten om de afgesproken doelen van dit akkoord te halen. Als we vol inzetten op energiebesparing en vervolgens wat nog nodig is duurzaam opwekken, dan kan de gemeente Lingewaard in 2045 CO2 neutraal zijn volgens de roadmap van Lingewaard Energie.

Medewerker van het Energieloket Cor Princen kwam met een persoonlijk verhaal en motto 'Energiebesparing begint bij jezelf'. Vroeger gebruikte hij 4500 KwH stroom. Na aanschaf van een energiemeter en het vervangen van zijn grootste energieslurpers en isolatie is dit nog maar 2000 KwH.

Op de avond werd duidelijk dat isolatie een belangrijke bijdrage gaat leveren aan energiebesparing. Daarna kan onderzocht worden wat de mogelijkheden zijn voor duurzame opwek. Hiervoor is de warmtepomp een oplossing. De warmtepomptechniek lijkt nieuw, maar is al 80 jaar oud en is beter bekend als de koelkast. De techniek van de koelkast is dezelfde als die van de warmtepomp. Het bedrijf Nathan legde dit haarfijn uit en gaf de grote verschillen weer ten opzichte van de cv-ketel, een "kampvuur in een blikken doosje". De cv vervangen door een warmtepomp vraagt om een goed doordacht plan. Laat je goed voorlichten over de ruimte, het geluid en de manier van je verbruik van warmwater.

De presentaties van de avond zijn terug te lezen op www.lingewaardenergie.nl.

Leer meer over opera in Bibliotheek Huissen

Operaliefhebber Mathieu Gielen

HUISSEN - Op woensdagmiddag 17 oktober kunnen leden en niet-leden van de Bibliotheek Huissen zich verdiepen in opera. Dan vindt er van 14.00 tot 15.30 uur een hoorcollege plaats van operaliefhebber Mathieu Gielen over de ingenieuze compositie van diverse opera’s.

La traviata, Nabucco, La bohème,Tosca, Madam Butterfly, Turandot: de lijst van prachtige opera's is lang. Opera is totaaltheater met uitvergrote emoties en vaak tragische wendingen. Het is een oude kunstvorm waarbij alle tekst van een toneelstuk wordt gezongen onder begeleiding van een orkest. Mathieu Gielen, liefhebber van opera, neemt zijn toehoorders deze middag mee in de wereld van de opera. Hij vertelt aan de hand van beeld en geluid over hoe verschillende opera’s zijn opgebouwd.

De Universiteit van Lingewaard laat regionale experts aan het woord. De colleges in de bibliotheek bieden je de mogelijkheid je te verdiepen in uiteenlopende onderwerpen en mensen uit de regio te ontmoeten. Bibliotheekleden en studenten betalen 2,50 euro, overige bezoekers kopen een kaartje voor vier euro. Koop je kaartje vooraf in de bibliotheek of via https://www.obgz.nl/uni-lingewaard.html. Hier staan ook alle volgende colleges in de Gemeente Lingewaard vermeld.

Directeur van Woonstichting Gendt kondigt vertrek aan

GENDT - De heer M. Hodes beëindigt op eigen verzoek zijn werkzaamheden als directeur/bestuurder per 1 januari.

Het bestuur van de Huurdersvereniging Gendt is verbaasd over het opstappen van de heer Hodes. Niet alleen het stoppen maar meer nog het tijdstip waarop. Dit jaar is er door de Raad van Bestuur een onderzoek gestart naar vergaande samenwerking met Waardwonen, met een fusie als mogelijkheid.

"Mede hierdoor kunnen wij deze beslissing niet plaatsen, gezien de inzet van de heer Hodes in dit onderzoek. De heer Hodes heeft aangegeven om eind van het jaar zijn functie neer te leggen. Wij respecteren zijn beslissing en wensen hem veel succes in zijn verdere loopbaan", aldus Paul Veerhoeven, voorzitter HV Gendt namens het bestuur.

15 / 32

16 / 32

17 / 32

Uitslagen Tweestroom

GENDT - Tweestroom-DS1 speelde uit bij streekgenoot Haxagon-DS1 en had geen enkele moeite om de derde overwinning met 4-0 binnen te halen. Hexagon-DS2 ontving Tweestroom-DS2 en was in de strijd, nipt de betere door met 3-2 te winnen.

Tweestroom-DS3 speelde uit bij Volamie-DS1 en was niet opgewassen tegen deze tegenstander. Wederom werd geen set gewonnen; dus een 4-0 nederlaag. Tweestroom-HS1 speelde uit bij streekgenoot Setash-HS3 en wist hun eerste set te winnen. De andere sets werden verloren; dus een 3-1 nederlaag. Tweestroom recreanten van de dinsdagmorgen groep ontving Switch'87-2 en verloor de 1ste set. De 2de set werd gewonnen. Helaas werd de 3de set nipt verloren(1-2)(19-31/29-25/22-24)

Tweestroom-mix-jongens-JB1 speelde thuis tegen Avior-JB1 en leverde een set in. De andere sets werden wel gewonnen.(3-1) Weekenders-MA1 speelde uit bij Tweestroom-MA1 e kwam in de 1ste goed terug, mar verloor die set toch. Tweestroom stoomde in de 2de set door, won maar nipt.(25-23) Zo ook de 3de, die zeer ruim werd gewonnen.(25-04) De 4de set werd ook gewonnen, zodat men 5 punten voor de ranglijst scoorde.(4-0)

Tweestroom-mix-jongens-JC1 ontving Atalante-pJC1 en speelde een spannende wedstrijd. Over en weer werden de sets gewonnen. Dus de 5de set moest de beslissing brengen voor winst. Tweestroom pakte die set, dus een fraaie overwinning (3-2). Trivos-MC2 speelde uit bij Tweestroom-MC1 e won al de 4 sets, dus verlies voor Tweestroom.(0-4). Tweestroom-MB1 speelde thuis tegen Tribvos-MB2.

Nationale Diabetes Challenge Finale Amsterdam

Finale NDC Amsterdam. (foto: SWL)

LINGEWAARD - Na een trainingsperiode van twintig weken was het zaterdag 29 september zo ver, de finale van de Nationale Diabetes Challenge! De doelstelling was om vier dagen achter elkaar te wandelen in die week. Drie dagen in eigen omgeving en de vierde dag, tijdens de finale, samen met deelnemers uit het hele land.

Deelnemers uit alle hoeken van het land kwamen op zaterdag naar het Olympisch Stadion in Amsterdam. Hier vond de finale van de Nationale Diabetes Challenge plaats. Een initiatief van de Bas van de Goor Foundation. Er was van alles te doen en te beleven naast het wandelen van de laatste kilometers voor de Challenge.

In alle vroegte vertrokken vanuit Lingewaard deelnemers met een bus richting Amsterdam. Het vervoer van de deelnemers kon gerealiseerd worden met de steun van Het Vlinderfonds en de gemeente Lingewaard. Dit zorgde ervoor dat de sfeer er al gelijk goed in zat. Uiteindelijk gingen 4000 deelnemers van start met een wandelroute door Amsterdam. Er waren diverse mooie wandelroutes, met afstanden variërend tussen de 5 en 15 kilometer. De groep van De Teselaar werd getrakteerd op een gezonde lunch gesponsord door diverse lokale ondernemers van de gemeente Lingewaard, zoals slagerij Buurman, Albert Heijn, Jumbo en landwinkel De Woerdt.

Aan de finish werden aan alle deelnemers een medaille uitgereikt als beloning voor hun prestaties. Na deze finale is er een groep ontstaan die lekker door wil gaan met wandelen. Ze vertrekken elke woensdag om 18.30 uur vanaf De Teselaar.

Een keer meewandelen? Dat kan! Zorg dat je om 18.30 uur bij De Teselaar bent of in Huissen op vrijdag vanaf 16.00 uur.

Gedenkmiddag in de Zandse Kerk in Huissen

Zandse Kerk met mortuarium en pastorie. (foto: N. Hubers)

HUISSEN - Gedenkmiddag en tocht naar het kerkhof op zondag 4 november vanaf 14.00 uur, in de Zandse Kerk (Van Wijkstraat 33) in Huissen.

Praktijk Violet, in samenwerking met de Werkgroep Herdenkingen van Stichting de Zandse Kerk, stelt je graag in de gelegenheid om jouw overleden dierbare(n) te gedenken. Loop de sfeervolle Zandse Kerk binnen, ontmoet en geniet allereerst van een kop koffie/ thee. Vrijblijvend kun je meedoen aan diverse activiteiten, zoals: het lezen van passende gedichten. Of de naam van je dierbare opschrijven, dit leg je in het water en de naam zal langzaam vervagen. Of schrijf een 'boodschap' aan je dierbare en vertrouw het toe aan het vuur buiten in de vuurkorf. De rook neemt de boodschap symbolisch mee omhoog. Of ga een glas versieren met een lichtje erin. Of een bloemstukje maken en dat op het graf of een gedenkplaats neer te zetten; et cetera.

Voor dekking van de kosten wordt een vrijwillige bijdrage van minimaal vijf euro gevraagd. Rond 16.00 uur volgt de jaarlijkse tocht naar het kerkhof De Hoeve; muzikaal begeleid door leden van Volharding. Aanmelden: graag zo spoedig mogelijk (uiterlijk 31 oktober). Liefst per mail aan: info@zandsekerk.nl of aan info@kunstzinnigetherapieviolet.nl. Of bel eventueel naar 06 14803998 (Stichting de Zandse Kerk). Meer info staat op www.kunstzinnigetherapieviolet.nl / www.zandsekerk.nl.

Leerlingen OBC Bemmel geven les op basisscholen

BEMMEL - Leerlingen van het tweetalig onderwijs (TTO) OBC Bemmel brachten op de Europese Dag van de Talen een bezoekje aan hun oude basisschool.

Tijdens dit bezoek gaven zij Engelse les aan groep 7 en 8 met diverse leerzame taalspelletjes. De organisatie lag dit jaar weer in handen van de OBC-leerlingen: contact leggen met hun oude school, de les voorbereiden, een evaluatie schrijven et cetera. Niet alleen voor de basisschoolleerlingen is het een leerzame les ook voor de OBC-leerlingen is het een hele ervaring.

"It was very nice to go back to our primary school 'IKC Het Sterrenbos' and teach group 8B an English lesson during The European Language Day. They were very lovely and we really enjoyed it", aldus Puck, Lisan en Anne.

Leerlingen OBC Bemmel geven les op basisscholen

Basisschoolleerlingen van IKC Het Sterrenbos in Huissen luisteren aandachtig naar de TTO-leerlingen van OBC Bemmel. (foto: OBC Bemmel)

BEMMEL - Leerlingen van het tweetalig onderwijs (TTO) OBC Bemmel brachten op de Europese Dag van de Talen een bezoekje aan hun oude basisschool.

Tijdens dit bezoek gaven zij Engelse les aan groep 7 en 8 met diverse leerzame taalspelletjes. De organisatie lag dit jaar weer in handen van de OBC-leerlingen: contact leggen met hun oude school, de les voorbereiden, een evaluatie schrijven et cetera. Niet alleen voor de basisschoolleerlingen is het een leerzame les ook voor de OBC-leerlingen is het een hele ervaring.

“It was very nice to go back to our primary school 'IKC Het Sterrenbos' and teach group 8B an English lesson during The European Language Day. They were very lovely and we really enjoyed it”, aldus Puck, Lisan en Anne.

Gezinsondersteuning breidt uit met ‘+’ variant

LINGEWAARD - Kun jij opvoeden en wil je dit delen? Word dan vrijwilliger bij Gezinsondersteuning +. Er is nog plek voor deelnemers in de training die gaat starten op 25 oktober! Zorg dat je erbij bent.

"Als vrijwilliger bij Gezinsondersteuning word je tijdelijk ingezet om een gezin te ondersteunen waar de druk even te groot is. Met de + bedoelen we dat je ondersteuning biedt in gezinnen waar kinderen zijn met ADHD of een stoornis in het autisme spectrum. Affiniteit en/of ervaring hiermee is dus wel een pré. e bieden geen hulpverlening, maar praktische ondersteuning en een luisterend oor."

"Redenen om bij ons vrijwilliger te worden: Nieuwe contacten, Trainingen, Themabijeenkomsten, Persoonlijke coaching en intervisie, Vrijwilligerscontract en vergoeding van onkosten. Wat vragen we van jou? Ervaring met opvoeding, Affiniteit met ADHD en autisme, Aandacht en tijd (minimaal een dagdeel per week), Goede sociale vaardigheden, Goed kunnen luisteren, Ondersteunen op basis van vertrouwen en gelijkwaardigheid. Meer weten? We gaan graag met je in gesprek. Bel of mail Hannah van Oene: 06 83580598, h.vanoene@swlingewaard.nl."

Bewoners Merlijn en Dansers Mixed Moves genieten samen

Bewoners en dansers genieten. (foto: Gert-Jan van Wezel)

DOORNENBURG - Op zaterdag 29 en zondag 30 september werd er weer het jaarlijks dansweekend gehouden voor de 48 dansers van Dansvereniging Mixed Moves uit Doornenburg.

In de middag werden de bewoners van zorgvoorziening De Merlijn uitgenodigd om samen met de jongste dansers (van 4 tot 12 jaar) spelletjes te doen. Daarna genoten alle dansers en de bewoners van heerlijke pannenkoeken.

Het gezamenlijk eten werd mede gesubsidieerd door stichting RCOAK, dit is een stichting uit Amsterdam die projecten financieel ondersteunt die meer betekenis geeft aan het leven van ouderen en andere kwetsbare ouderen. Zowel de dansers als de bewoners van zorgvoorziening De Merlijn hebben genoten van deze gezamenlijke activiteit.

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien de vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. Wel wordt gevraagd om de apparatuur vooraf schoon te maken en het naaigoed te wassen!

De komende weken organiseert SWL weer Repair Cafés in Lingewaard. Je kunt op de volgende locaties terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Zaterdag 13 oktober van 14.00 – 16.00 u bij SWL, Cuperstraat 9, Bemmel.

Dinsdag 16 oktober van 13.30 – 15.30 u in het Dorpshuis van Angeren (Emmastraat 23).

De data van de andere kernen staan op www.swlingewaard.nl onder 'ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien. "Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is."

Lingewaards Mannenkoor bijna eeuw jong!

Een van de uitvoeringen. (foto: Maurice Gemmeke)

HUISSEN - Achter de schermen wordt er druk gewerkt, geoefend, gerepeteerd, acties bedacht en dergelijke zaken. Het is natuurlijk uniek dat een mannenkoor honderd jaar bestaat. De eerlijkheid gebiedt op te merken dat er wel een paar jaartjes tussenuit geglipt zijn in deze tijdspanne van een eeuw. Maar een kniesoor die daarop let: een feestje is beter dan somberen over een paar jaar.

Wat mij nou zo mooi lijkt als cadeautje aan deze club, toch wel, wat oudere heren: een bosje jongere mannen! We hebben er eigenlijk nooit serieus naar gekeken, maar het is een feit dat ons koor toch een aardig hoge gemiddelde leeftijd heeft.

"Kunnen we dit met elkaar afspreken, jonge heren? Denk er eens over na, kom eens een dinsdagavond luisteren of meezingen bij Het Stedium, Muntstraat 10 in Huissen. Er liggen oefenmappen klaar, we helpen je met de juiste toon te vinden en over de uitspaak van Russische teksten weet onze dirigent Arno Vree, alles te vertellen. We zullen je met open armen ontvangen en hopen dat je een tenor-stem hebt, dan staat de koffie zelfs klaar. We oefenen op dinsdagavond van 20:00 tot 22:00 uur. Trek aan die stoute schoenen! Bel dus even met onze secretaris, Theo Vermaas, 026 3257408. Tot spoedig ziens!", aldus Hans Koster, 06 53966931.

Steun het paasvuur in Gendt

GENDT - Onlangs is de actie Lingewaard Doet gestart. Alle huishoudens in Gendt kunnen hiermee een plaaatselijk initiatief steunen. Ze ontvingen een cheque van 7,50 euro. Eén van de initiatieven is het paasvuur in Gendt.

Al jaren is het Gendtse paasvuur het grootste en best bezochte paasvuur in de gemeente. Sinds dit jaar wordt heet paaasvuur georganiseerd door Right Direction Music (RDM). Zij hebben het paasvuur weer nieuw leven ingeblazen. De lampionnenoptocht was een succes en ook de activiteiten op het terrein van het paasvuur sloegen enorm aan. In 2019 willen ze dit succes herhalen en het paasvuur nog mooier maken. Hiervoor kunnen zij de financiële steun van alle dorpsgenoten gebruiken. Kijk op lingewaarddoet.nl en doneer voor het paasvuur.

Prijswinnaar luchtballonvaart- actie bij Chili & Ice

ARNHEM - Chili & Ice was één van de bedrijven, waar je deze zomer een luchtballonvaart kon winnen. Mevrouw en meneer Frieling zijn de gelukkigen en hebben hun voucher in ontvangst genomen. Wij wensen hem of haar een behouden vaart.

Chili & Ice, Winkelcentrum Kronenburg Kronenburgpassage 129
Chili & Ice, Musiskwartier Arnhem centrum (voorheen winkelcentrum Presikhaaf)
(Volg Chili & Ice via facebookpagina: chili&ice of Instagram: chili.ice123)

Prijswinnaar luchtballonvaart- actie bij Chili & Ice

ARNHEM - Ook Kim Regtering is de gelukkige winnares bij Chili & Ice en heeft haar voucher in ontvangst genomen. Wij wensen haar een behouden vaart.

Chili & Ice, Winkelcentrum Kronenburg Kronenburgpassage 129
Chili & Ice, Musiskwartier Arnhem centrum (voorheen winkelcentrum Presikhaaf)
(Volg Chili & Ice via facebookpagina: chili&ice of Instagram: chili.ice123)

Fort Pannerden: Nacht van de Soldaat

DOORNENBURG - Zaterdag 27 oktober wordt van 19.00 – 22.00 uur in het Fort Pannerden de Nacht van de Soldaat gehouden.

Als je wilt weten hoe het soldatenleven was in oude tijden zonder elektrisch licht, kom naar het mooie donkere natuurgebied op de Pannerdense Kop . Spectaculair donker met verrassende ontmoetingen. Je zult er van genieten! Kom naar Fort Pannerden voor de nacht van de soldaat en je leert het soldatenleven in 1890 kennen op Fort Pannerden. Spannend en opwindend. Elektrische tuc-tucs brengen je van de parkeerplaats naar het fort.

De toegang kost inclusief soldatenconsumptie 7.50 euro.

Zoektocht hypotheek tijdrovend en stressvol, vooral voor jonge huizenkoper

HUISSEN - Een huis kopen is in de huidige overspannen huizenmarkt een stressvolle bezigheid. De meeste Nederlanders vinden een hypotheek zoeken ingewikkeld en tijdrovend, blijkt uit onderzoek van PanelWizard in opdracht van SNS. Vooral jonge huizenkopers en starters ervaren hierbij vaak stress.

SNS vroeg in september aan ruim 1.000 Nederlanders naar hun ervaring met het zoeken naar een geschikte hypotheek. Zowel huiseigenaren als starters namen deel. 70 procent van de huizenkopers gaf aan hierbij stress te ervaren. Onder starters is dit zelfs 88 procent. Met name jonge kopers ervaren stress bij het kiezen van een hypotheekaanbieder, de vraag of de lening verkregen kan worden en of het de juiste tijd is om te kopen.

Zoektocht kost vooral starters veel tijd Gemiddeld vergelijken hypotheekzoekers 3,5 aanbieders om tot een keuze te komen. De zoektocht naar de juiste hypotheekverstrekker kost met name starters veel tijd. 41 procent geeft aan hier een week tot een maand voor nodig te hebben.

Informatie onoverzichtelijk en ingewikkeld

Vooral het vergelijken van verschillende rentes en hypotheekvormen blijkt lastig. 40 procent heeft bovendien geen goed beeld van welke hypotheekverstrekkers er allemaal zijn. Ton Timmerman, directievoorzitter SNS: "Om het makkelijker te maken om zowel een passende hypotheekvorm als -rente te vinden, nemen wij meerdere aanbieders op in ons advies. De meeste mensen zijn dit nog niet gewend van een bank, maar wij vinden dit heel normaal. Zo kunnen we ons namelijk echt concentreren op iemands persoonlijke situatie en met een overzichtelijk aanbod veel uitzoekwerk uit handen nemen."

Hypotheekadviseur van meerdere aanbieders meest betrouwbaar: Een partij die meerdere aanbieders adviseert wordt als het meest betrouwbaar beschouwd. Toch blijkt de eigen bank het populairst voor advies.

Bridgeclub Doublet Bemmel

LINGEWAARD - Op zondag 4 november houden Bridgeclub Doublet uit Bemmel en Bridgeclub Gendt uit Gendt gezamenlijk de eerste wilddrive op landgoed Welderen. Zeven rondes worden gespeeld waarbij men tussendoor en na afloop wildspecialiteiten geserveerd krijgt.

Om 12.00 uur is de ontvangst en aanmelding waarna de drive om 12.30 uur begint. De prijsuitreiking is tegen 18.00 uur en het einde van de wilddrive is om 20.30 uur. De locatie is parkrestaurant golfbaan Welderen, Grote Molenstraat 173 in Elst. Het inschrijfgeld bedraagt 52 euro per paar en is inclusief wildspecialiteiten en meesterpunten.

Aanmelding kan geschieden bij sjoukje.veldkamp@planet.nl onder vermelding van NBB-nummer, naam, telefoonnummer en emailadres van u en uw partner. De inschrijving is definitief na bevestiging en ontvangst van het inschrijfgeld. U kunt dit overmaken op NL87RABO0316873918 t.n.v. Doublet o.v.v. Namen en NBB-nummers. Snel aanmelden is gewenst.

Halloweenparty bij De Groene Schuur

GROESSEN - Belevingsbedrijf De Groene Schuur in Groessen organiseert op zondag 14 en 28 oktober een Halloweenparty van 11.00 – 16.00 uur. Het evenement is al jarenlang een groot succes.

Jong en oud kan op deze dag een heuse Halloweenpompoen maken en genieten van de kleurenpracht van duizenden pompoenen en kalebassen. Er is lekkere pompoensoep met pompoenpitbrood of een kopje koffie of thee met iets lekkers verkrijgbaar. Entree is gratis! Voor meer info: www.degroeneschuur.nl.

Tevens kan er op deze dag informatie worden ingewonnen over de kookworkshops, excursies, creatieve workshops en kinderfeestjes. Er zijn verschillende arrangementen mogelijk waarbij bovengenoemde activiteiten gecombineerd kunnen worden. Zeer geschikt voor een leuk en speciaal vrienden-, familie-, of bedrijfsuitje.

Ook de streekwinkel is deze dag geopend. Er is nu ruime keus uit pompoenen, kalebassen en sierfruit van eigen land en sfeervol opgemaakte stukjes met kalebasjes en sierfruit. Kom kijken en verras uzelf! Bij De Groene Schuur kunt u ook terecht voor een wekelijks vers groentepakket. Elke week staat er dan een verrassend vers en lekker pakket voor u klaar bestaande uit vier maaltijdgroentes en twee of meerdere extra ingrediënten zoals fruit, champignons, verse kruiden, paprika, sjalotten, potje huisgemaakte jam/chutney, fles heerlijk vruchtensap etcetera. Ook zijn de diverse huisgemaakte- en streekproducten van De Groene Schuur zijn zeer geschikt voor een leuk cadeau- of Kerstpakket. De pakketten worden op maat voor u samengesteld.

De Groene Schuur is gevestigd aan de Lijkweg 9b in Groessen. Voor meer info kunt u bellen: 0316 330718 of kijk op www.degroeneschuur.nl en www.kokenindekas.nl.

Kom naar de Oktober Woonmaand bij Mattijssen

BEMMEL - En krijg liefst 20 procent korting op alle raamdecoratie van Bece en Toppoint én 15 procent korting op alle gordijnstoffen. Zien we je snel?

Wij van Mattijssen houden van een gezellig thuis en daarom doen we er alles aan om jou te helpen met het interieur van jouw huis. Oktober is de maand waarop de zomer écht voorbij is en we massaal met zijn allen weer naar binnen trekken. Het wordt kouder, natter en donkerder. Hoogtijd om het binnen weer knus en warm te maken. En daarbij is goede raamdecoratie onmisbaar!

Drie keer waarom raamdecoratie dé sfeermaker is deze herfst:

  1. Raamdecoratie is de manier om makkelijk en snel jouw huis een andere twist te geven. Ga je voor een warme herfst tint of liever een neutrale kleur om jouw kamer ruimer te doen lijken?

  2. Houd de warmte binnen – en de kou buiten. Met dikke overgordijnen houd je de warmte lekker in huis, scheelt een hoop stookkosten én het staat leuk!

  3. Breng jouw interieur tot één geheel en kom heerlijk thuis na een lange koude dag. Straks ben je zó verliefd op jouw huis, dat je helemaal niet meer naar buiten wilt!

Kom naar Mattijssen en profiteer van veel voordeel. Laat je adviseren en inspireren door onze showmodellen, de nieuwste collecties en onze altijd vrolijke winkeldames die graag helpen bij het uitzoeken van de raamdecoratie passend bij jouw interieur.

verf en wonen Harry Mattijssen, Dorpsstraat 22, Bemmel, mattijssen.com.

Vogelmarkt Welkoop Huissen

HUISSEN - Op zaterdag 13 oktober is er van 09.00 tot 14.00 uur een Vogelmarkt bij Welkoop Huissen. Dit evenement is georganiseerd door Welkoop Huissen en Vogelvereniging De Martel uit Huissen, aangesloten bij de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers.

Op deze vogelmarkt worden diverse vogels te koop aangeboden door vogelliefhebbers uit de regio, maar ook vogelhandelaren zullen aanwezig zijn. De entree is gratis. "We gaan er vanuit dat er diverse kleuren kleurkanaries, vorm- en postuurkanaries aangeboden worden. Daarnaast zijn er mogelijk ook Europese cultuur-, maar zeker tropische en subtropische vogels en uiteraard parkieten. Zo zult u uw assortiment vogels in uw volière kunnen aanvullen of uitbreiden met gezonde vogels om het komende seizoen te kunnen genieten van onze gevleugelde vrienden. Als u van vogels houdt, is een bezoek zeker de moeite waard."

De toegang is gratis. Tevens kunt u velerlei vragen stellen over de vogels die men mag houden en kweken in gevangenschap. Liefhebbers van vogelvereniging De Martel uit Huissen zullen vragen beantwoorden.

"En als u dan toch aanwezig bent in de winkel van Welkoop Huissen, dan ziet u dat zij een groot assortiment vogelvoeder verkopen met daarnaast accessoires, supplementen, eivoer, diepvries en levende insecten voor de vogels. Ook hebben zij een uitgebreid voedselaanbod voor onze gevleugelde vrienden in de tuin.

Locatie: de markt is bij Welkoop Huissen, Huismanstraat 44 in Huissen. Meer informatie staat op www.vogelvereniging-demartel.nl en is te verkrijgen bij marktmeester Bert Rensen (026 3255902).

Cabaretière Kiki Schippers

in Theaterkerk met 'Waar'

BEMMEL - Op zaterdag 20 oktober kan een ieder weer getuige zijn van een wervelende cabaretvoorstelling. Cabaretière Kiki Schippers is dan in Bemmel met haar nieuwe show 'Waar'.Eigenwijs, ontwapenend, kwetsbaar en fel: met haar liedjes verovert Kiki ieder publiek. Ze kreeg in De Slimste Mens zelfs Maarten van Rossem aan het lachen! Maar Kiki wil altijd meer. Waar houdt het op?

Ze won overtuigend de Publieks- en de Persoonlijkheidsprijs bij Cameretten, en NRC zag een 'Intrigerend talent, verrassend en veelzijdig'. Ze won de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied van het seizoen, en in haar vlijmscherpe wekelijkse actuele bijdrages in de media is ze nietsontziend. Maar waar is ze naar op zoek? Het allermooiste lied, de treffendste metafoor, het grappigste verhaal, of gewoon de waarheid? Wat is er eigenlijk zeker aan deze avond? En waarom zou je überhaupt stelling nemen en jezelf vastleggen? Waar positioneer je jezelf? Kiki zweeft een beetje boven het maaiveld. En dat willen we graag zo houden.

Aanvang 20:30. Locatie Theaterzaal. Kaartjes kosten 16,00 euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij Eyewish en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Start nieuwe leesclub in Bemmel

BEMMEL - In Bemmel start een nieuwe leesclub. In Bibliotheek Gelderland-Zuid, locatie Bemmel is op maandagmiddag 22 oktober een informatiebijeenkomst voor mensen die het leuk vinden om over literatuur te praten en daardoor in contact willen komen met andere lezers.
De informatiebijeenkomst is een initiatief van de landelijke organisatie Senia in samenwerking met de bibliotheek.

Leidraad voor de groepen is een lijst van moderne literatuur die is opgesteld door deskundigen. Daaruit worden 6 à 7 boeken per jaar gelezen en besproken aan de hand van leeswijzers met vragen die het gesprek structuur geven. Meer informatie over de werkwijze staat op www.senia.nl.
Belangstellenden zijn welkom op 22 oktober in Bibliotheek Gelderland-Zuid in Bemmel aan de Dorpsstraat 84. Aanvang 14.30 uur. Graag aanmelden bij Senia via e-mail info@senia.nl.

Foodbike Eetwinkel Polly weer bij Jansen Totaal Wonen

HUISSEN - Zondag 14 oktober staat de alom bekende foodbike van Eetwinkel Polly uit Bemmel weer bij Jansen Totaal Wonen om de bezoekende klanten van iets lekkers te voorzien.

Na het succes van begin dit jaar komt er een vervolg hierop. Je kunt die middag genieten van een heerlijk broodje hamburger of een broodje pulled pork! Speciaal voor u klaargemaakt door medewerkers van Eetwinkel Polly. Wij zijn zondag geopend vanaf 12.00 uur. Eerst even de nieuwe najaarscollecties bekijken op de verschillende afdelingen en daarna genieten van een lekker broodje op ons horecaplein. Graag tot zondag bij Jansen Totaal Wonen, Karstraat 95 in Huissen. (www.jansentotaalwonen.nl)

Hoe zit het nu werkelijk met parteralimentatie, kinderalimentatie, co-ouderschap en alimentatie als u gaat scheiden of gescheiden bent?

LINGEWAARD - Alimentatie is een hekel onderwerp. Er zijn vele meningen, maar hoe zit het nu precies. Bij Bosveld scheidingsbemiddeling is er elk half jaar een thema-avond over dit onderwerp. Donderdag 18 oktober bent u weer van harte welkom.

Johan Bosveld van Bosveld Scheidingsbemiddeling is al ruim twaalf jaar een specialist op het gebied van alimentatierekenen. Hij zal u deze avond wegwijs maken over alles wat met alimentatie te maken heeft. Over alimentatie bestaat nog steeds heel veel onduidelijkheid volgens Bosveld.

Bosveld vertelt: "Mensen horen wat, vergelijken wat en er ontstaat een eigen beeld van hoeveel alimentatie er betaald zou moeten worden en of er wel alimentatie betaald zou moeten worden. Een feit is echter dat geen enkele situatie hetzelfde is!

Tijdens de thema-avonden probeer ik dan ook zoveel mogelijk in simpele bewoordingen uit te leggen hoe alimentatie wordt berekend en wanneer alimentatie (niet) meer betaald hoeft te worden. Het wordt een interactieve avond waarbij er ook ruimte is om vragen te stellen".

Gaat u scheiden of wilt u wellicht een herberekening maken dan is dit een mooie gelegenheid om u te laten informeren. Wilt u graag kosteloos een van onze thema-avond bijwonen dan kunt u zich telefonisch aanmelden via ons algemene telefoonnummer: 085 4010839, per mail een berichtje sturen naar info@scheidendoejesamen.nl of via onze website www.scheidendoejesamen.nl

Locatie: Facility Point Arnhem aan de Meander 251 te 6825 MC Arnhem (nabij Velperbroekcircuit), industrieterrein IJsseloord II (nabij de Karwei). Datum: donderdag 18 oktober. Tijdstip aanvang: 19.45 tot ca. 22.00 uur.

Veel vraag naar Actiepakket van Guijt tijdens Hypotheekweken

GENDT – De Hypotheekweken zijn nog tot en met 31 oktober en tot dan kan men nog profiteren van het aantrekkelijke Actiepakket van Guijt. Afgelopen zaterdag tijdens de Open Huizen Dag was Guijt extra geopend. De hoge opkomst die dag liet zien dat het Actiepakket een schot in de roos is!

Het Actiepakket biedt diverse kortingen, een gratis waardebepaling voor uw woning en een heel jaar gratis opstalverzekering. Voor veel bezoekers afgelopen zaterdag was dit aanleiding om hier meer over te willen weten. 'Daarnaast werden er ook veel vragen gesteld over mogelijkheden voor starters op de woningmarkt en/of oversluiten van de hypotheek verstandig is', vertelt Melvin Meenderman, Erkend Hypothecair Planner. Maar ook: 'Mijn partner en ik gaan scheiden, hoe regelen we dat goed met onze koopwoning?' Sandra Smeding, Erkend Financieel Adviseur: 'Tijdens een persoonlijk gesprek komen er altijd meer vragen op tafel dan waarvoor men eigenlijk kwam. Zoals vragen over de financiële toekomst na pensionering of na overlijden bijvoorbeeld. Of over werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Bij Guijt kunnen we samen het hele traject doorlopen. Wij zijn niet gebonden aan geldverstrekkers. Daarom is ons advies altijd op maat!'

Voor een oriënterend gesprek kunt u in oktober nog iedere woensdag bij Guijt terecht van 14.00 tot 20.00 uur. Geheel vrijblijvend natuurlijk. Loopt u gerust eens binnen aan de Langstraat 1 in Gendt.
www.guijt.nl T: 0481 427777, E: info@guijt.nl.

'Agenda afstemmen op behoefte van de mensen!' De passie van Janet Hoogsteder makelaardij...

DRIEL – Meer dan twintig jaar is Janet Hoogsteder werkzaam in de makelaardij. Een branche die nog altijd een onstuimige ontwikkeling doormaakt en vraagt om aanpassingen. Niet alleen vanuit markttechnisch oogpunt, ook gezien vanuit de klant. Juist die flexibiliteit is een van de redenen, waarom Janet Hoogsteder haar vaste dienstverband bij een gerenommeerd makelaarskantoor heeft ingeruild voor een eigen kantoor. "Ik kan nu de agenda van de klanten afstemmen op hun wensen!"

Janet Hoogsteder is een deskundig én gewaardeerd makelaar/taxateur. Zeker in deze regio, die ze als geen ander kent. Zowel als aan- en verkopend makelaar heeft ze haar kwaliteiten bewezen. Als ervaren vrouw in de makelaardij voegt ze er haar extra kwaliteiten aan toe. Haar passie voor het begeleiden van de mensen is uiteindelijk dé stimulans geworden om een eigen makelaarskantoor te starten.

Tijden veranderen. Zo ook de makelaardij. Meer en meer willen we op elk moment van de dag op 'huizenjacht' kunnen gaan. Via internet bijvoorbeeld als de kinderen naar bed zijn en je gezellig op de bank zit. Juist dan wil je meer informatie of misschien wel een gesprek thuis met de makelaar. "Daarop wil en kan ik inspelen. Als betrokken makelaar wil ik de mensen een individuele begeleiding geven. Ook als het om aankoop van nieuwbouw gaat", vertelt Janet. "Want als er alleen maar een tekening is, willen mensen graag geholpen worden met het 'lezen' ervan, met het aankoopcontract, met het kiezen van de opties, enzovoort. Meedenken aan praktische oplossingen en de plussen van de woning benadrukken, vind ik belangrijk."

Meer weten over de werkwijze van Janet Hoogsteder makelaardij? Of interesse in een gratis waardebepaling? Kijk op de website!

Janet Hoogsteder, Elstergrindweg 22, Driel; 06 54318511; www.janethoogsteder.nl.

'Onze producten moet je kunnen zien en vooral voelen' Lifestyle & Wol klaar voor de winter

(foto: Sjaak Veldkamp) Foto: sjaak veldkamp

GENDT - Het lijkt of de zomer ons blijft verwennen, maar de herfst zal absoluut het seizoensstokje overnemen. Kou, guur, storm en een rillerig lijf. Maar Lifestyle & Wol is er helemaal klaar voor om er wat tegen te doen. Laat de winter maar komen, laat de Gendtse importeur van exclusieve wollen producten weten. De sfeervolle showroom is vrijdags en zaterdags ook voor particulieren geopend.

Lifestyle & Wol rust volgens Dries Koppejan op drie pijlers: wol, lifestyle producten en wonen. Je komt er gerenommeerde merken tegen als het Deense Fuza Wool, Fellhof uit Oostenrijk, Cape Mohair uit Kaapstad en Giardino Segreto uit Milaan.

Een kleine greep uit het assortiment: outdoor schoenen, wanten, sloffen, vesten, mutsen, sjaals truien, plaids, dekbedden, lamsvacht gevoerde producten en medicinale kousen. De levering aan winkeliers was tot voor kort de hoofdmoot. Daarvoor rijdt hij met zijn producten van Texel tot Limburg. Particulieren konden er voor kort alleen op zijn webshop terecht, legt Dries uit. Nu beschikt hij over een showroom. "Onze spullen moet je zien en vooral voelen. Echt waar, als je een trui of vest van honderd procent merinowol past ben je verkocht. Je voelt kwaliteit, dat hoef ik dan niet meer uit te leggen."

Het assortiment is te uitgebreid om breed te benoemen, weet Dries. Met de komende winter in aantocht wil hij er één uitlichten: pantoffels van lamsvacht, geïmporteerd uit Oostenrijk. "Ik durf te verzekeren dat wanneer 's avonds je deze sloffen hebt gedragen, 's avonds niet met koude voeten in bed komt.

Lifestyle & Wol, Henri Dunantstraat 16 in Gendt. 06-20238965 / 0481-355827, www.lifestyleenwol.nl. Geopend op vrijdag en zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.

‘Als thuis wonen niet meer gaat’ bij Alzheimer Café Overbetuwe

ELST - Woensdag 17 oktober vindt een bijeenkomst plaats van het Alzheimer Café Overbetuwe, een ontmoetingsplek voor mensen met dementie, hun mantelzorgers, familie, professionals en andere belangstellenden. Kortom voor iedereen die in het dagelijks leven te maken heeft met dementie.

"Wanneer uzelf of iemand in uw naaste omgeving dementie heeft, kunt u op een punt komen dat thuis wonen niet meer gaat. Wat moet er dan allemaal geregeld worden? Uit welke woonvormen kunt u kiezen? Hoe gaat zo’n verhuizing? Wat verandert er voor degene met dementie en voor de mantelzorger? We gaan hierover in gesprek met mevrouw M. Teunissen van Manen, woonzorgbemiddelaar bij Stichting Samen Zorgen."

Het Alzheimer Café vindt plaats in cultureel centrum De Wieken, Prinses Irenestraat 29 in Elst. Men is welkom vanaf 18.30 uur. Het programma duurt van 19.00 tot 20.30 uur en om 21.00 uur sluiten de deuren. De toegang is gratis, evenals de koffie en de thee. Vooraf aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie: Annet Fleer, coördinator Alzheimer Café Overbetuwe, via 06-53544019 of alzheimercafe.overbetuwe@gmail.com.

Ontmoetingsmiddag voor lotgenoten Ouders van een Overleden Kind

ELST - Er is een regio/ontmoetingsmiddag voor lotgenoten Ouders van een Overleden Kind op zaterdag 13 oktober in Elst (Gld).

Het programma voor deze middag: Interactieve lezing in twee delen door Stanneke Lunter, moeder van drie kinderen en psychiater. Haar dochter Jitske overleed in oktober 2014 aan zelfdoding. Stanneke schreef hierover het boek 'Geen pijn, geen angst, geen leven – de veerkracht voorbij' (2017).

Voor de pauze zal Stanneke ingaan op depressie en suïcidaliteit. Na de pauze gaat de lezing over rouw na het verlies van een kind na zelfdoding, wat kan helpen om het leven opnieuw vorm te geven? Tijdens en na afloop van elk van beide lezingen is er ruimte voor uitwisseling of vragen aan Stanneke. Je mag een foto van je kind meenemen. Broers en zussen, grootouders, familie en vrienden zijn ook welkom.

Je bent vanaf 13.30 uur welkom bij Onder de Toren, Sint Maartenstraat 34 in Elst (Gld), zaal 5. Afsluiting van deze middag is rond 16.30 uur. De toegang is gratis. De eerste consumptie wordt door de vereniging aangeboden. Graag aanmelden bij bettie_elzen@hotmail.com of bellen met Bettie 06 40875275

OOK is een vereniging en draait op een grote groep geweldige vrijwilligers. Wij zijn ouders van een overleden kind(eren). Je kind(eren) verliezen. Alleen als je het zelf meemaakt, kun je echt begrijpen hoe dat is. Je kunt je heel eenzaam en onbegrepen voelen. Praten met een lotgenoot, iemand die begrijpt wat je meemaakt en luistert zonder te oordelen, helpt. Of het nu direct na het overlijden is of pas jaren later. Heb jij hulp nodig? Laat je gegevens achter op www.oudersoverledenkind.nl, Er wordt binnen 48 uur contact met je opgenomen. Voor directe hulp en deelname aan de lezing van Stanneke Lunter hoef je geen lid te zijn.

Hutaf 1 strijdend ten onder in Deventer

HUISSEN - In Deventer trad Hutaf 1 aan tegen Swift 1. Op papier een gelijkwaardig treffen. Veel wedstrijden waren spannend maar helaas viel de score op het laatst vaak uit in het voordeel van Swift. Hierdoor keerde Hutaf 1 uiteindelijk met een 8-2 nederlaag huiswaarts.

Sam ten Westenend wist de Hutaf-eer te redden door twee partijen te winnen. Joeri van Ekeren en Anne van Bolderen bleven puntloos.

Hutaf 2 speelde tegen Veenland 1 uit het Zuid-Hollandse Wilnis. Ook tijdens deze wedstrijd werden er veel spannende partijen gespeeld die meestal in het voordeel van het thuisteam eindigden. Dit resulteerde in een 7-3 nederlaag voor de Huissenaren. Jaimie Brans won twee wedstrijden en Jesper van Zanten wist één partij te winnen.

In 't Koelhuis speelde Hutaf 10 tegen TVO 4 uit Oosterhout. Er werd fanatiek gestreden om de punten en goed gespeeld. Ondanks de inzet werd met 8-2 verloren. Pim Demont en Noa Schreuer wisten ieder één wedstrijd te winnen. Bradley Braakman en Noa Blankestijn bleven zonder overwinning.

Dorpsauto De Wielewaal

Presentatie De Wielewaal. (foto: Henny Campschroer)

GENDT - Woensdag 3 oktober werd de nieuwe ‘dorpsauto’ De Wielewaal onthuld bij het ParticipatiePunt in Gendt. Sinds september 2016 hebben vrijwilligers, inwoners van Gendt die zelf weinig mobiel zijn een ware dienst bewezen door het rijden van de e-car.

Dit initiatief van ParticipatiePunt Gendt voldoet zichtbaar aan een vraag. Vanwege technische mankementen en uitblijven van gedegen service door de leverancier van de e-car is er gekozen voor een vervangend vervoersmiddel. Mede dankzij sponsoring van Autobedrijf Rob van Sambeek en Woonstichting Gendt wordt de comfortabele dorpsauto in gebruik genomen.

De medewerkers van het ParticipatiePunt hebben half 2017 een oproep aan inwoners geplaatst om een naam te bedenken. Daar is uiteindelijk het idee van Barry de Vries, voor De Wielewaal uit gekozen, uit bijna zestig inzendingen. Barry koos voor deze naam omdat Gendt aan de Waal ligt, omdat er in onze prachtige polder wielen zijn en omdat er De Wielewaal zou kunnen broeden. Bovendien dacht hij aan het lied: Kom mee naar buiten allemaal, dan zoeken wij De Wielewaal…. En dat is precies de bedoeling van dit soort vervoer: Mensen mee naar buiten nemen die dit alleen niet kunnen.

De initiatiefnemers en gebruikers van De Wielewaal bedankten de sponsoren en vrijwillige chauffeurs die het mogelijk blijven maken om passend vervoer te bieden aan de minder mobiele mensen in Gendt.

Dorpsauto De Wielewaal rijdt elke werkdag van 9.30 tot 17.30 uur en men kan bellen naar 06 19192882.

Herdenking met bijzondere dimensie

Impressie nieuws Omroep Gelderland. (foto: Jan in 't Hout)

HUISSEN - Op 2 oktober vond in Huissen de door het 'Comité Herdenking 2 oktober' georganiseerde bijeenkomst met Stille Tocht plaats.

Honderden belangstellenden kwamen bijeen in de stadskerk. Daar werd voorgedragen uit dagboeken, waar de tragiek van september en oktober 1944 is vastgelegd. Burgemeester Marianne Schuurmans deed meer dan de mensen toespreken: zij liet in haar pakkende woorden horen, maar ook voelen, dat de tragiek van het najaar 1944 in het DNA zit van de Huissenaar en ook de rest van de Over-Betuwe. Daarbij benadrukkend, dat het van kracht getuigt van burgers om na terugkomst van de evacuatie te beginnen met de wederopbouw.

Die 2e oktober 1944 was voor Gelderland een Zwarte Maandag. Op die dag vonden tevens executies plaats in Apeldoorn, werden in Nijmegen 100 mensen gedood in schuilkelders en vond de razzia in Putten plaats. Met Putten heeeft het Exoduscomité een partnerrelatie.

Omroep Gelderland zal ook in het kader van de herdenkingen in 2019 steeds weer die Zwarte Maandag aandacht geven. Het toont zo duidelijk in welk een chaotische situatie men zich in Gelderland in die dagen bevond.

De Stille Tocht - symbool voor de evacuatie- werd begeleid door de Scouting Huissen en de Stadsgilden. De honderden bezoekers waren onder de indruk van de beleving bij het Massagraf en bij monument De Klok. Bloemen werden gelegd door voormalige evacuees, de brandweer, scouts, stichting Gedenkpark met de gemeente Lingewaard, de Royal British Legion en Veteranen Nederlandse Strijdkrachten. Fier stond de Marigold naast de Poppy. Het comité bezint zich nu reeds op 2 oktober volgend jaar.

Levend symbool van de evacuatie overal paraat

Exodusgroep Mozaiek in Groesbeek. (foto: Martien van Hemmen)

HUISSEN - Inmiddels mag de evacuatie uitbeeldingsgroep van toneelvereniging Mozaiek wel een vast onderdeel genoemd worden van de herdenkingen in de Over-Betuwe.

In het Nationaal Bevrijdingsmuseum te Groesbeek zijn zij vaste gasten. Ook bij door het Exoduscomité georganiseerde activiteiten is men aanwezig en de voordrachten van het gedicht Terugkeer door Door Mom zijn alom bekend geworden.

De groep was ook op 2 oktober vertegenwoordigd in Huissen en stond daarin niet alleen. De scoutinggroep Huissen was er met de band. De Stadsgilden deden mee met de tamboers. Speciale gasten waren er uit de omgeving zoals Royal Britsh Legion.

Het samenwerkingsverband in het Comité Herdenking 2 oktober verenigd is zeer tevreden. De beslissing om van de herdenking op 2 oktober 2019 iets bijzonders te maken is genomen. Dan is het '75 jaar na Market Garden', dus na het bombardement op 't Looveer en dat op Huissen en Doornenburg. Maar ook van de tragiek van Angeren en andere kernen als Haalderen, Gendt en Bemmel.

Dit is allemaal mede mogelijk dankzij steun uit de samenleving en middenstand. Dit geldt voor De Beleving die bloemen leverde en Tumulus dat het geluid verzorgde en het ter beschikking stellen van de Stadskerk door de parochie en de kapel van de gemeente voor de informele nazit. De presentatie van de Historische Kring Huessen was ook een succes en voor herhaling vatbaar. "We voelen ons uiterst gemotiveerd om van de bijeenkomst en Stille Tocht in 2019 iets bijzonders te maken", aldus het Comité Herdenking 2 oktober, die een ieder bedankte.

Terugblik op presentatie prentenboek 'Vlieg op Zonna'

Zonna bij de regenboog. (foto: Geert Gebbing)

DOORNENBURG - Wat een drukte was het woensdagavond op kasteel Doornenburg. Van heinde en verre kwamen de genodigden naar de boekpresentatie. In de sfeervolle hal werden ze verrast door prachtige harpmuziek. Er hing een zeer blije en gemoedelijke sfeer. Het geheel had het karakter van een reünie.

Door een wonderschoon Iers lied werd het publiek in de juiste sfeer gebracht. Daarna wachtte hen de volgende verrassing. In de ridderzaal stond een levensgrote regenboog met daarop zonne-elf Zonna die helemaal in het goud gekleed was. Zij bekeek het binnenkomende publiek met veel aandacht. Jeetje, ze kwamen allemaal voor háár! Door middel van een gedicht vertelde Zonna / Netty hoezeer ze de mensen bewonderde. Zij wilde net zo worden als zij!

De bezoekers waren meteen helemaal in de ban van het verhaal. Op een spannend moment werd het verhaal afgebroken. 'Ik ga niet het hele boek verklappen', aldus Netty Gebbing, de schrijfster van het boek. Netty vertelde hoe ze ertoe gekomen was om dit boek te schrijven. Ook de titel werd uitgelegd. Hierna vertelde Annie over haar werk. In het boek is kasteel Doornenburg als decor gebruikt. Het Middeleeuwse kasteel is in zijn volle glorie te herkennen. Ook zijn veel details uit het kasteel terug te vinden. Het boek is vanaf nu te koop in de plaatselijke boekhandel.

Hutaf 1 strijdend ten onder in Deventer

HUISSEN - In Deventer trad Hutaf 1 aan tegen Swift 1. Op papier een gelijkwaardig treffen. Veel wedstrijden waren spannend maar helaas viel de score op het laatst vaak uit in het voordeel van Swift. Hierdoor keerde Hutaf 1 uiteindelijk met een 8-2 nederlaag huiswaarts.

Sam ten Westenend wist de Hutaf-eer te redden door twee partijen te winnen. Joeri van Ekeren en Anne van Bolderen bleven puntloos.

Hutaf 2 speelde tegen Veenland 1 uit het Zuid-Hollandse Wilnis. Ook tijdens deze wedstrijd werden er veel spannende partijen gespeeld die meestal in het voordeel van het thuisteam eindigden. Dit resulteerde in een 7-3 nederlaag voor de Huissenaren. Jaimie Brans won twee wedstrijden en Jesper van Zanten wist één partij te winnen.

In ’t Koelhuis speelde Hutaf 10 tegen TVO 4 uit Oosterhout. Er werd fanatiek gestreden om de punten en goed gespeeld. Ondanks de inzet werd met 8-2 verloren. Pim Demont en Noa Schreuer wisten ieder één wedstrijd te winnen. Bradley Braakman en Noa Blankestijn bleven zonder overwinning.

31 / 32

50 jaar en nog steeds gek en gezellig !

Marco gefeliciteerd en op naar de 2 x 50.

Hoera,
het is echt waar,
mijn papa is 40 jaar
xxx
Twan

Deze grote meid Alana heeft haar zwemdiploma B.
Goed gedaan Alana.
Xxx opa's en oma's
Alissa, Eleni en Noud

Hoera!
Henk en Wielie zijn 70 jaar.
Gefeliciteerd!

Liefs xxx van ons allemaal

Hiep Hiep Hoera!
Elena is 1 jaar!

Knuffel van opa en oma.

Lieve Luca
Eindelijk ben je dan 6 jaar

Gefeliciteerd dikke knuffel,
Opa en Oma blub.....

Lieve Tijn
Hieperdepiep, zoals je ziet
vergeet ik jouw 7e verjaardag niet.

Samen door het leven
een ijzersterke band.

Onze Kanjer geslaagd voor B.
Gefeliciteerd Bram.

Dikke kus van opa Boef

15 oktober zijn Theo en Henny Elings 60 jaar getrouwd!

Van harte gefeliciteerd!

Lieve groet, alle ((achter)klein)
kinderen

Hiep hiep hoera,
onze lieve opa wordt op 11 oktober 65 jaar!

Dikke kus
Lenthe & Julian, Roosmarijn & Thomas

Ina en Dinie op 2 oktober j.l.
40 jaar sopraanpartij bij Hervormd Kerkkoor Hien-Dodewaard.
Gefeliciteerd!

LOT 11 Oktober 15 jaar,
wat zijn we blij met haar.
Groetjes van Opa & Oma Koeien

Hiep Hiep Hoera!
Guusje is alweer 5 jaar.
Gefeliciteerd
Oma &Opa.

Fabian in de krant.

Greet is altijd vrolijk dat is waar
Ze wordt 12 oktober 75 jaar
Gefeliciteerd.

Hoeraaaa!!
Deze stoere knul
wordt alweer 8 jaar.
Dikke kus van Opa en Oma.

Hoera!
Onze vriend Owen alweer 7 jaar
Gefeliciteerd
Neil Roan Ryan en Fenna