GN Berg en Dal Heumen Mook

21 januari 2015

GN Berg en Dal Heumen Mook 21 januari 2015


Brandweer handen vol aan gevallen bomen

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De brandweer heeft vooral zaterdagmorgen de handen vol gehad aan gevallen bomen die door de hevige storm het loodje hebben gelegd. In Groesbeek werd een zeer grote populier een prooi van de wind. De kolossale boom die duizenden kilo's weegt viel op enkele meters van een bejaardenwoning waarvan het tuinhek werd verpletterd.

De bewoonster die pas in de woning woont, heeft de brandweer gealarmeerd. De brandweer moest met een hoogwerker takken uit andere populieren halen, omdat de vallende boom er diverse had meegetrokken. Ook moest de hulp van een kraan worden opgeroepen om de gevallen boom te kunnen verplaatsen. Omwonenden lieten weten dat de betreffende boom al veel eerder verwijderd had moeten worden, omdat volgens hen de boom van onder rot was.

Tegelijkertijd viel er een boom over de Groesbeekseweg in Groesbeek op enkele tientallen meters van restaurant Het Zwaantje. De brandweer van Groesbeek heeft de boom van het wegdek verwijderd, waarna Staatsbosbeheer zich verder over de boom heeft ontfermd.

Vervolgens moest de brandweer naar camping De Populier aan de Cranenburgsestraat waar een boom op vallen stond. Hier heeft de brandweer de boom preventief neergehaald om schade te voorkomen. Op de Bisschop Hamerlaan in Berg en Dal was een boom in een plantsoen gevallen; deze is door de brandweer verwijderd. De brandweer van Ubbergen is tot tweemaal toe op de Oude Holleweg in Beek geweest omdat in beide gevallen een boom was gevallen en versperde hiermee de weg. Ook een boom op het terrein van Kalorama in Beek was een boom gevallen, die gedeeltelijk op het wegdek terecht was gekomen.

De brandweer van Millingen had het in vergelijking met hun collega's in Groesbeek vrij rustig, zij hebben alleen een boom verwijderd op De Tichelhoven, waar ook een gevallen boom op het wegdek terecht was gekomen.

Alt van Huus steelt show op Schlagerfestival Millingen

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – De schlagergroep 'Alt van Huus ' uit Groesbeek heeft zaterdagavond de show gestolen op het traditionele schlagerfestival in de goed gevulde grote zaal van het Hotel Millings Centrum.

De stemming in de volle zaal zat er al vroeg in. In totaal waren er twaalf deelnemende schlagergroepen, trio's en duo's waarvan er liefst zes uit Groesbeek afkomstig waren. Voor de jury – ook dit door de prinsen van Groesbeek, Beek, Ooij en Leuth aangevuld met de echtgenote van de Prins uit Millingen - was het een moeilijke taak om de beste en carnavallistische schlager eruit te halen.

Op het eind van de gezellige en sfeervolle avond werd de prijsuitreiking bekendgemaakt. De schlagergroep 'Alt van Huus' (geen onbekende in het Millingse) met hun nieuwe carnavalsschlager 'De polonaise trein' wist algeheel kampioen te worden; zij werd door het publiek op een daverend applaus getrakteerd.

De overige prijswinnaars waren:

Eigen melodie en eigen tekst: 1. Mannen van Fatsoen, 2. Verrapzakte Boy's en 3. Boney H. en de Sneejbonne.
Bestaande melodie en eigen tekst: 1. Alt van Huus, 2. Feest Duo en 3. Exters.
Winnaar met de mooiste uitvoering van hun schlager werd 'Verrapzakte Boys'.

Nieuwjaarsreceptie Juliana Bicycle Team

MILLINGEN - Het was ook dit jaar weer een drukke, gezellige en sfeervolle nieuwjaarsreceptie van de Millingse fietsclub in hun eigen verenigingslokaal.

Het viel op dat er dit jaar bijzonder veel jeugd aanwezig was, die zich in een speciaal voor hen ingerichte speelhoek kon vermaken. Ook veel ouders en zelfs opa's en oma's van de jeugdleden waren gekomen.

Nadat de meesten elkaar begroet hadden en elkaar het beste toewensten nam voorzitter Jos Dollevoet de microfoon voor zijn nieuwjaarstoespraak. Allereerst wenste hij allen namens het bestuur een gezond, voorspoedig en gelukkig 2015.

Tijdens z'n terugblik melde hij dat Juliana trots kan zijn op de optredens in onder andere Canada, België, Frankrijk en diverse plaatsen in Nederland en niet te vergeten de Juliana jeugd die steeds meer optredens gaan verzorgen, zodat Juliana zich wat dat betreft geen zorgen hoeft te makne voor de toekomst. Daarom is een compliment voor de jeugdtrainers en jeugdcommissie op zijn plaats.

Een bijzonder hoogtepunt was het optreden van 'Juliana' tijdens het evenement Millingen Bruist, zowel de A-Groep, de Jeugd en de Oud fietsers gaven hier een unieke show.

Verder bedankte de voorzitter de vaste sponsoren AH Van den Hatert, W&W Installaties, Primera A. Egberts en Vermeulen vastgoed en verzekeringen. Er werden ook nieuwe sporttassen aangeboden die zijn gesponsord door De Mul & Zegger Advocaten en Notarissen vertegenwoordigd door Dennis van Alst en Han Verhoeven Schilderwerken. Tevens werden er nieuwe trainingspakken gepresenteerd die zijn gesponsord door Top Team Agrarische Assurantiën, vertegenwoordigd door Johan Dollevoet.

Tot slot bedankte de voorzitter iedereen voor hun komst en wenste hen nogmaals al het goeds voor 2015. Aansluitend werden er nog enkele gezellige uurtjes doorgebracht onder het genot van een drankje en hapje en de muzikale klanken van disco Hans.

Bijeenkomst EHBO-vereniging

Foto's: Hans Driessen

MILLINGEN/KEKERDOM - Vrijdagavond 2 januari zijn tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van EHBO-vereniging Millingen aan de Rijn/ Kekerdom twee leden gehuldigd voor hun jarenlange lidmaatschap. Voorzitter Alex Janssen gaf aan dat, als je bereid bent om je jarenlang in te zetten voor de gemeenschap, dit zeker een beloning waard is.

De jubilarissen waren de heren Jan van Neck, vijfentwintig jaar en Aloys te Dorsthorst veertig jaar. Door de voorzitter van de EHBO-vereniging werden de jubilarissen gehuldigd en ontvingen een jaarspeld en hun echtgenoten een bloemetje.

Daarnaast werden Martien en Gerda Seegers uit Leuth in het zonnetje gezet. Martien Seegers werd voor zijn totale inzet aan de EHBO in zijn algemeenheid gehuldigd. Martien en Gerda zijn bekend als Lotus-slachtoffer. Zeer bekend, niet alleen binnen de regio maar ook op landelijk niveau. Gerda Seegers ontving een certificaat van lid van verdiensten.

"Wilt u in nood een ander persoon kunnen helpen.? Als u geïnteresseerd bent in de nieuwe basisopleiding EHBO, neem dan contact op met Alex Janssen, 06 10434247."

'Tussen Kunst en Curiosa' bij KBO

MILLINGEN - Laat u uw antieke voorwerpen graag taxeren? Dat kunt u doen bij onze vereniging op 22 januari van 13.00 tot 17.00 uur in De Duffelt. "Op deze middag staat onze vereniging in het teken van het Kunst & Curiosa Evenement dat Kunsthandel Art Dumay uit Nuenen organiseert."

Tijdens het Kunst & Curiosa Evenement kan men voor een klein bedrag van 2.50 euro waardevolle voorwerpen laten taxeren zoals schilderijen, werken op papier, zilver, munten, juwelen en antieke (kleine) voorwerpen. De aanwezige taxateurs vertellen wat de waarde is van het antieke voorwerp en wat de achtergronden en historie daarvan zijn. De taxateurs zijn Paul Dumay, eigenaar van Kunsthandel Art Dumay en Eric Rijnders, kunsthistoricus.

Wat is mijn kunstobject waard? De bezoeker krijgt van de taxateurs de achtergronden van het kunstvoorwerp of antiquiteit maar ook de waarde. Zo komt men er achter wat het kunstobject waard is. Deze waarde wordt mondeling afgegeven. Een schriftelijke taxatie voor boedelverdeling of scheiding of verzekering behoort ook tot de mogelijkheden die de kunsthandel kan bieden.

Elektronische kennisgeving aan burgers nieuwe gemeente

GROESBEEK – De gemeenteraad van Groesbeek heeft donderdag besloten de elektronische kennisgeving aan de burgers via de digitale snelweg te publiceren naast de publicatie in de gratis huis-aan-huisbladen tot eind juni 2015.

De gemeente is wettelijk verplicht om de bekendmakingen van verordeningen en beleidsregels via een elektronisch gemeenteblad bekend te maken. Jos Peters (Voor Berg en Dal) was van mening dat de berichtgeving in de Rozet en Groesbeeks Weekblad in ieder geval tot eind juni 2015 moet blijven bestaan. Rob Verheijen (CDA) hield de overige raadsleden voor dat de service aan de burgers blijft. Burgemeester Keereweer liet weten dat het college een gedegen evaluatie wil hebben.

Horster Fustenbal in De Slenk

GROESBEEK - Zoals de naam al doet vermoeden staan de fustjes bier deze avond in het middelpunt. Het bier wordt niet per glas maar per fustje verkocht. Het idee daarachter is dat men per groep de vriendschapsbanden aanhaalt door elkaar te trakteren op een biertje van het eigen fust.

Uiteraard wordt er dan verwacht dat dit gebaar wordt beantwoord met een zelfde aanbod. Dat deze formule werkt heeft het eerste fustenbal zeker bewezen. Verschillende carnavalsverenigingen waren present en in een ongedwongen sfeer werd er gefeest en brachten verschillende groepen hun schlager van dat jaar op de bühne.

Dit jaar zal er een Tiroler accent gegeven worden aan deze avond en worden er enkele sportieve elementen aan toegevoegd. Zo worden clubjes uitgenodigd hun vaardigheden te presenteren in een competitie bierpulschuiven en boomstamzagen. De winnaars laten zich uitbetalen in bier en worst.

\Inschrijven voor het bierpulschuiven en boomstamzagen kan door een e-mail te sturen naar info@netaecht.nl onder vermelding van teamnaam (vier spelers per team) en telefoonnummer. Het winnende team ontvangt de gouden fustbokaal en kan een gratis fust schenken aan zijn teamleden. Een gratis fust is ook beschikbaar voor de schlagergroepen die hun carnavalsschlager op het podium ten gehore brengen. De opbrengst van deze avond komt ten goede aan de kinderoptocht op De Horst die dit jaar gehouden wordt op zaterdag 14 februari. Het carnaval begint pas echt bij het Horster fustenbal.

Het Horster fustenbal vindt plaats in De Slenk op De Horst op zaterdagavond 31 januari vanaf 20.11 uur. Muziek: De Muziekexpress. entree is gratis.

Bij De Deurdouwers tin Millingen aan de Rijn Pronkzitting en revuemiddag

MILLINGEN - Zaterdag 31 januari en zondag 1 februari beloven weer twee fantastische pronkzittingen van carnavalsvereniging De Deurdouwers te worden. Prins Walter de Steengoeie en zijn beide pages, Richella en Anieke, heten iedereen welkom in Hotel Millings Centrum.

Op deze avond zullen vele artiesten op het podium te zien zijn. De Rellebellen, solodanseres Eva, de Puppies en Amici zullen met hun dansen u weten te vermaken. Externe artiesten Iveke van Gerwen en Develtop op zaterdagavond en Arian Compen op zondagmiddag zullen voor een geweldig spektakel zorgen.

Ook van eigen bodem zullen we geweldige optredens zien zoals Rob Schmitjes, de Pleebeckgroep, Wilco Janssen, gebroeders Hol, Der Heinrich en Gerrit. Verder wordt op de zaterdagavond De Grootste Deurdouwer bekend gemaakt.

De pronkzitting begint zaterdagavond om 20:00 uur. De zaal is vanaf 19:30 uur geopend. De aanvang voor de revuemiddag is om 13:30 uur. Vanaf 12:45 uur is de zaal geopend. De entree voor de zaterdagavond bedraagt voor niet-leden zeven euro en leden hebben gratis toegang. De entree voor de revuemiddag bedraagt voor niet-leden vier euro (65+) en zeven euro (< 65 jaar) en leden hebben gratis toegang.

De voorverkoop (alleen voor de zaterdagavond) is op zondag 25 januari in Hotel Millings Centrum, Heerbaan 186 in Millingen aan de Rijn. Leden van 11:30 uur tot 12:00 uur en niet-leden van 12:00 uur tot 12.30 uur. Meer informatie over De Deurdouwers staat op www.deurdouwers.net.

Opnieuw mooie jaarcijfers bibliotheek Groesbeek

GROESBEEK - De bibliotheek Groesbeek heeft weer een goed jaar achter de rug! Evenals in 2013 is ook in 2014 het ledenaantal gestegen. Het totaal aantal leden van de bibliotheek steeg in 2014 tot bijna vijfduizend. Het aantal uitleningen in 2014 van boeken, media en tijdschriften was bijna gelijk aan 2013 (een daling van 0,8 procent).

Het aantal bezoekers is licht gedaald tot ruim 70.000. De website werd meer bezocht, tot boven de 40.000 keer. Dit heeft onder andere te maken met verdere mogelijkheden om boeken en media te reserveren, verlengen en informatie op te zoeken over bijvoorbeeld het lenen van e-books.

In 2014 is verder de (digitale) dienstverlening aan leden en scholen verder uitgebouwd. Zo werden de openingstijden verruimd, krijgen leden met een e-mailadres automatisch een bericht, een paar dagen voordat de leentermijn van boeken en media verstrijkt. Verder is het aanbod van e-books verder gestegen. Bibliotheekleden hebben nu vrije toegang tot een collectie van een kleine zevenduizend e-books. In het najaar werd de eerste Bibliotheek op School geopend in het voorzieningenhart op De Stekkenberg.

De jaarcijfers en de gestegen dienstverlening laten opnieuw zien dat, in tegenstelling tot de landelijke tendens, de bibliotheek in Groesbeek door zeer veel leden en niet-leden wordt gebruikt en gewaardeerd.

Koninklijke onderscheiding voor

Vincent de Jong

BERG EN DAL – De heer Vincent de Jong van de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal heeft – pas nu bekend geworden – op donderdag 8 januari uit handen van burgemeester Bruls van Nijmegen de versierdelen ontvangen behorende bij de benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

De Jong kreeg deze onderscheiding voor zijn grote verdiensten voor de patiëntenzorg in de Nijmeegse wijk Hatert. De heer De Jong heeft samen met zijn collega Mieke Postma uit Nijmegen – die ook is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau – een huisartsenpraktijk in Hatert . Naast hun gewone werk als huisarts hebben zij zich altijd ingezet om samenwerking in de eerste lijn en gezondheid en leefbaarheid in de wijk Hatert te verbeteren.

Op veel thema's hebben zij een voortrekkersrol vervuld. Beide zijn aanjagers van veranderingsprocessen en voorvechters van de wijkgerichte aanpak. Voorbeelden hiervan zijn; 'Hatert Gezond ', ' FestiviTijd 'en de koplopersprijs 2012.
De heer de Jong stimuleerde de samenwerking met de wijkverpleging en met het Sociale Wijkteam Hatert. Door zijn activiteiten en kwaliteiten wordt Hatert steeds vaker als voorbeeld aangehaald, niet alleen in Nijmegen maar ook in den lande, hoe in een achterstandswijk de verbinding van zorg, welzijn en preventie succesvol uitgewerkt en geïmplementeerd kan worden en hoe een vernieuwd zorg- en welzijnsconcept als het Sociaal Wijkteam Hatert voortvarend van de grond komt. Hun maatschappelijke inzet voor goede en doelmatige eerstelijnszorg op lokaal , regionaal en landelijk niveau is van onschatbare waarde.

Cursus 'Eerste hulp aan kinderen'

GROESBEEK - Eho-vereniging Groesbeek biedt weer een cursus 'Eerste hulp aan kinderen'. Bedoeld voor ouders, oppas (vaders/moeders), opa's/oma's en medewerkers van kinderopvang of andere belangstellenden.

De cursus bestaat uit drie lessen van twee uur en wordt verzorgd door Ehbo-vereniging Groesbeek in het Montessori College aan de Spoorlaan16 in Groesbeek.


De data zijn : 26 januari, 2 en 9 februari. Aanvang 19.30 uur. De kosten van 98 euro zijn inclusief boekje en certificaat van het Oranje Kruis. Diverse zorgverzekeraars vergoeden deze cursus.
Mocht u voor deze cursus belangstelling hebben, kunt u contact opnemen met H. Leenders 06 13801152 of aanmelden via ehbogroesbeek@hotmail.com.

Voor tweede maal binnen half jaar auto besmeurd met verf

Eerste foto: Auto werd in de nacht van 5- op 6 juli 2014 (tijdens het WK) met oranje verf besmeurd. Foto 2: Tweede Kerstdag ís avonds tussen 21.00 en 21.30 uur is auto met witter verf besmeurd, nu moest ook de oprit en de gevel van de woning eraan geloven.

GROESBEEK – Voor de tweede maal binnen een half jaar is de auto van een 69-jarige inwoner uit Groesbeek met verf besmeurd.

De eerste maal gebeurde het in de nacht van 5 op 6 juli tijdens het WK. De auto stond aan de Generaal Gavinstraat en werd rondom met oranje verf besmeurd. Op tweede kerstdag werd 's avonds tussen 21.00 en 21.30 uur zijn auto weer besmeurd, ditmaal met witte verf – nu werd ook de oprit van de woning alsmede de gevel van de woning besmeurd met witte verf.

De politie van Groesbeek is dringend op zoek naar eventuele getuigen, die worden verzocht contact met de politie op te nemen 0900 8844 of eventueel anoniem 0800 7000.

De Treffers loot tegen Sparta Nijkerk in districtsbeker

GROESBEEK/UBBERGEN – De Groesbeekse topklasser heeft best zwaar geloot in de vierde ronde van de Oostelijke districtsbeker.

De Treffers moet het op sportpark Zuid aan het Nijerf in Groesbeek opnemen tegen Sparta Nijkerk , die momenteel op de twaalfde plaats staan bij de zaterdag topklasse.
Derdeklasser BVC'12 speelt op eigenveld een streekderby tegen tweedeklasser Woezik om een plaats bij de laatste zestien. De wedstrijden worden gespeeld in het weekeinde van14 en 15 februari met als uitwijkmogelijkheid dinsdag 10 februari.

Valencia CF komt

met voetbalkamp

naar De Treffers

GROESBEEK – Dankzij het succes van de eerste voetbalkamp van Valencia CF afgelopen zomer, is besloten dat ook deze zomer er een voetbalkamp van Valencia CF wordt gehouden bij De Treffers.

De jeugd van Groesbeek en omgeving kan weer een voetbalweek van hun leven gaan beleven. Valencia zal ervaren jeugdtrainers naar Groesbeek sturen om van 10 tot en met 14 augustus een voetbalkamp op de mooie accommodatie van De Treffers te gaan houden.

Valencia CF staat in Spanje bekend om de goede jeugdopleiding - de leveranciers van Internationals – de afgelopen jaren. Sterren als Jordi, David Villa David Silva Alba en Juan Mate zijn namen die van Valencia CF afkomstig zijn. De beloning voor de twee meest talentvolle jeugdspelers – van de acht Valentia CF voetbalweken in Nederland waaronder De Treffers in Groesbeek - mogen trainen bij Valencia CF, een wedstrijd in het Estadio Mestella stadion bezoeken, waarbij ze aan de hand van spelers het veld op mogen en natuurlijk een ontmoeting met de voetbalsterren.


De Valencia voetbalweek is een vijfdaagse trainingsweek voor jeugdspelers ( j/m ) van zes tot en met veertien jaar. Ieder niveau is onder leiding van officiële Valencia CF jeugdtrainers. Het aantal deelnemers is gelimiteerd om iedereen te verzekeren van voldoende aandacht. De deelnemer(ster)s ontvangen van partner Adidas een Valencia CF trainingstenue bestaande uit; shirt, short, sokken, Valencia CF diploma, Valencia CF bidon, vijf dagen top training door de echte Spaanse Valencia CF trainers, training, structuur en discipline als de jeugdacademy van Valencia, lunch, drinken vers fruit en gezonde tussendoortjes. De deelnemer(ster)s bijdrage bedraagt 190 euro. Geïnteresseerde jeugdspelers kunnen zich aanmelden bij www.valenciavoetbalkamp.nl.

Inbrekers halen

hele huis overhoop

GROESBEEK – Zaterdag in de namiddag hebben inbrekers – tijdens de afwezigheid van de bewoners – een bezoek gebracht in een woning aan de Jonkershof in Groesbeek.

Door een raam te forceren zijn de inbrekers de woning binnengekomen en hebben het hele huis doorzocht. Alle kasten en laadjes werden overhoop gehaald. Op dit moment is niet bekend wat er uit de woning is ontvreemd.

Jubilarissen en lid van verdienste op nieuwjaarsbijeenkomst OEV Millingen

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – Tijdens een druk bezochte nieuwjaarsbijeenkomst van schuttersgenootschap OEV in Millingen zijn diverse leden gehuldigd voor hun jaren trouw aan het schuttersgenootschap.

In haar eerste nieuwjaarstoespraak van OEV memoreerde voorzitter Tonja Nijenhuis het belang van vrijwilligers in een vereniging als OEV. Zij was onder de indruk van het enthousiasme, dat leeft binnen de vereniging. Zij begon met in het zonnetje zetten van de jubilarissen: 25 jaar lid; Arnold van Alst, Thaddé van Ophuisen, Marcel Houkes, Henk Tielkens, Arnoud Brouwer en Alexander Janssen; 40 jaar lid; Ruud Awater
50 jaar lid: Herman Verhoeven. Niet op de foto maar reeds gehuldigd voor vijftigjarig lidmaatschap Henk Passmann en Ton Gerritzen.


Lid van verdienste
Speciaal werd op deze nieuwjaarsbijeenkomst stilgestaan bij het benoemen van een nieuw lid van verdienste: Mary Janssen-Hendriks. Compleet overrompeld werd ze gevraagd naar voren te komen om de benoeming in ontvangst te nemen. "Mary is al jarenlang een stille, maar stuwende kracht binnen de vereniging waarop wij als bestuur altijd een beroep kunnen doen. Haar inzicht en werk voor met name de Seniorenkermis en later de Vroeger – Kermis zijn van groot belang voor OEV. Maar ook door het jaar heen is zij de smeerolie in de machine die OEV heet."

Onder applaus mocht zij de onderscheiding in ontvangst nemen van de ere-voorzitter Rein Driessen. Ook werd aan Koningin Elly Houkens de staatsiefoto overhandigd om in de galerij bij te plaatsen. De foto is door – wie ook anders – Peter Hendriks gemaakt en geschonken aan OEV. Jan Janssen tenslotte werd bedankt voor het jaren lang dragen van het vaandel, het vaandel is inmiddels overgedragen aan John Leenders.
Na het officiële gedeelte volgden nog gezellige uurtjes samen met leden, koningspaar en hofhouding onder muzikale begeleiding van drive - in discotheek Push – In.

Muziekgezelschap Edelweisz zoekt een voorzitter

BERG EN DAL - Muziekgezelschap Edelweisz uit Berg en Dal is een bloeiende muziekvereniging, die bestaat uit een orkest en een jeugdorkest. Kinderen kunnen bij Edelweisz les krijgen op blokfluit en daarna eventueel doorstromen naar een 'groot' instrument. Het muziekgezelschap maakt muziek in Berg en Dal of omgeving.

Regelmatig vergadert het vierkoppig bestuur over het reilen en zeilen van de vereniging. Voor de vereniging is Edelweisz op zoek naar een voorzitter. Deze hoeft zelf geen instrument te bespelen, maar het mag natuurlijk wel. De kandidaat is enthousiast en kandaardoor samen met de leden en de dirigenten werken aan het verder ontwikkelen van Edelweisz. Het gaat dan om de ontwikkeling van de orkesten zelf maar ook om de plek van Edelweisz in de Berg en Dalse gemeenschap.

"Bent u de persoon die Edelweisz zoekt? Neemt dan contact op met het secretariaat via secretariaat@edelweisz-bergendal.nl of via (024) 684 20 83."

Huldiging op nieuwjaarsreceptie fanfare Wilhelmina

De jubilarissen

GROESBEEK - Op zondagmiddag 4 januari vond de drukbezochte nieuwjaarsreceptie bij fanfare Wilhelmina plaats.

De aanwezigen werden getrakteerd op een bomvol programma. Na een muzikale invulling door het opleidingsorkest, werden zoals gebruikelijk de jubilarissen gehuldigd. Ditmaal werden er een vijftal leden gehuldigd. Traditiegetrouw werd er tijdens de nieuwjaarsreceptie ook aandacht besteed aan een lid in het bijzonder.

De Wilhelminapluim wordt jaarlijks uitgereikt als blijk van waardering aan een lid van de muziekvereniging die zich op een bijzondere wijze inzet. Ditmaal werd deze eretitel aan Marion Kersten - Cillessen toegekend. Met een muzikale ode werd Marion ook nog op een ludieke wijze in het zonnetje gezet. Op de foto staan van links naar rechts: Frederique de Haan (vijfentwintig jaar lid), Pelle Gerrits (vijfentwintig jaar lid), Femke van de Ven (vijf jaar lid), Marion Kersten-Cillessen, Frans Weijers (vijfentwintig jaar lid). Pep Koopman ontbreekt op de foto, hij is eveneens vijfentwintig jaar lid van fanfare Wilhelmina.

Tussen Kunst en Curiosa bij de KBO

MILLINGEN - Laat u uw antieke voorwerpen graag taxeren? Dat kunt u doen bij de KBO-vereniging op 22 januari van 13.00 tot 17.00 uur in De Duffelt. Op deze middag staat onze vereniging in het teken van het Kunst & Curiosa Evenement dat Kunsthandel Art Dumay uit Nuenen organiseert.

Tijdens het Kunst & Curiosa Evenement kunt u voor een klein bedrag (dit is flexibel en in te vullen door het KBO) waardevolle voorwerpen laten taxeren zoals schilderijen, werken op papier, zilver, munten, juwelen en antieke (kleine) voorwerpen. De aanwezige taxateurs vertellen wat de waarde is van uw antieke voorwerp en wat de achtergronden en historie daarvan zijn. De taxateurs zijn Paul Dumay, eigenaar van Kunsthandel Art Dumay en Eric Rijnders, kunsthistoricus.

Wat is mijn kunstobject waard? De bezoeker krijgt van de taxateurs de achtergronden van uw kunstvoorwerp of antiquiteit maar ook de waarde. Zo komt men er achter wat het kunstobject waard is. Deze waarde wordt mondeling afgegeven. Een schriftelijke taxatie voor boedelverdeling of scheiding of verzekering behoort ook tot de mogelijkheden die de kunsthandel kan bieden.

Da's sterk in Cardo Theater

Foto: Fotograaf Edwin Wiekens

GROESBEEK - Rob en Emiel spelen Da's sterk in Cardo Theater (terrein Pluryn Werkenrode, Nijmeegsebaan 9) op donderdag 5 februari om 2015 uur. Kaarten kosten 17,50 euro.

Da's Sterk is gegarandeerd avondvullend. Dit is namelijk de enige theatervoorstelling met een eerste, tweede én derde helft! Da's Sterk, toch? Snel, verrassend en confronterend met een knipoog. Door in één show een combinatie te maken van magic, theatrale acts, stand-upcomedy en cabaret, laten Rob en Emiel u een avond beleven met een intens gevoel van verwondering en sterk vermaak.

Was u al eerder te gast bij Rob en Emiel dan weet u al een beetje wat u kunt verwachten, maar deze keer in overtreffende trap. Bent u nog nooit bij een show van deze heren geweest? Ook u zult de zaal verlaten met de gedachte: 'Da's Sterk!'

Rob en Emiel traden met hun shows op in tientallen landen en voor talloze bedrijven en instellingen. Ze waren onder andere te gast bij DWDD, Pauw & Witteman en vele andere programma's. Ook zijn zij actief ambassadeurs van stichting Make A Wish Nederland en doneren van ieder kaartje een deel aan dit goede doel.

Cardo Theater

Bij de voorstellingen van Stichting Cardo (onderdeel van Pluryn) ontmoeten mensen elkaar in de intieme sfeer van ons eigen theater! Cardo Theater biedt voor iedereen een leuk en altijd verrassend programma. Cardo...een bijzondere belevenis! Informatie hierover staat op www.stichtingcardo.nl.

De toegangskaarten voor de voorstellingen zijn online te bestellen via www.cardotheater.nl en verkrijgbaar bij alle Primera vestigingen in Nederland.

Start nieuwe reeks kindercolleges Wie wordt begraven in een colafles?

BERG EN DAL - Op 25 januari gaat er in het Rijk van Nijmegen weer een nieuwe reeks colleges van de MuseumJeugdUniversiteit van start. Tot en met juni organiseren het Afrika Museum, Museum Het Valkhof en Het Natuurmuseum samen iedere maand een lezing speciaal voor nieuwsgierige kinderen van acht tot en met twaalf jaar.

Het eerste college wordt op 25 januari om 11.00 uur gegeven in het Afrika Museum en gaat over bijzondere grafkisten uit Ghana.

In Ghana worden hele speciale doodskisten gemaakt. In Nederland worden de meeste mensen in een gewone kist begraven, maar in Ghana maken ze er echt iets moois van. Een rechthoekige kist vinden ze saai: liever een vliegtuig, een mobieltje, een vogel of een colafles! Drs. Saskia Konniger vertelt je in dit college welke kisten er allemaal zijn, hoe het idee eigenlijk is ontstaan en hoe zo'n bijzondere begrafenis er aan toe gaat.

Aanmelden voor dit losse college is niet nodig, het toegangskaartje is inbegrepen bij de museumentree.
Deelnemen aan de hele reeks van zes lezingen kost inclusief museumentree op de collegedagen dertig euro. Kijk voor meer informatie of om in te schrijven op www.afrikamuseum.nl.

Afrika Museum, Postweg 6, Berg en Dal (bij Nijmegen). Openingstijden: dinsdag tot en met vrijdag: 10.00 tot17.00 uur. Zaterdag, zon- en feestdagen: 11.00-17.00 uur.

Openingstijden Beweegtuin in Millingen aan de Rijn

MILLINGEN - Op onderstaande tijden kan men gebruik maken van De Beweegtuin op sportpark De Hove, ingang Hoefseweg 21. De toegang is gratis, het gebruik van een consumptie is voor eigen rekening.

Maandag 09.00-12.00uur (koffie/thee 11.00uur)

Woensdag 14.00-16.00uur (koffie/thee 15.30uur)

Coach voor senioren aanwezig van 14.30-15.30uur

Donderdag 09.30-11.30uur (koffie/thee 11.00uur)

Coach voor senioren aanwezig van 10.00-11.00uur

Zaterdag 09.00-15.00uur **

Zondag 09.00-15.00uur **

's Avonds op werkdagen van 19.00-21.00uur **

** kantine doorlopend geopend

Eierengooiers op meer plaatsen actief in Groesbeek

GROESBEEK – Onlangs werd bekend dat eierengooiers tot tweemaal toe eieren tegen de ruiten en gevel hadden gegooid bij een bejaardenwoning aan de Zonnebloemstraat in Groesbeek. Echter de eieren gooiers zijn op meer plaatsen actief geweest in Groesbeek.

Zo werden er onlangs eieren gegooid tegen een woning aan De Dries en de Zevenheuvelenweg, beide in Groesbeek. Getuigen hebben drie jongens na het eieren gooien weg zien lopen, de politie is naar hen op zoek. Overigens laat de politie weten, dat het eierstruif met koud water verwijderd moet worden, want met warm water gaan de vlekken nooit meer van de gevel af.

Feestelijke opening van basisschool 't Vossenhol Groesbeek

GROESBEEK – Vrijdagmorgen 9 januari werd basisschool 't Vossenhol aan de Paulus Potterweg in Groesbeek na een lange tijd feestelijk geopend.

Locatiedirecteur Anke Janssen heette alle aanwezigen, waaronder 275 leerlingen en talloze ouders en opa's en oma's op de speelplaats van de school welkom. Zij gaf vervolgens het woord aan clusterdirecteur Edgar van den Bosch. Alle ouders hebben een tekening gemaakt, hoe de nieuwe school er uit zou moeten zien. Daarmee konden de twee architecten Piet Smits en Mathieu Bulkers mee aan de slag. Vervolgens was het de Ooyse aannemer Vermeulen, die de school heeft gebouwd zoals die er nu staat. "Gaarne een daverend applaus voor eenieder die er aan meegewerkt hebben. Wij zijn dankbaar en trots dat de school er staat en zijn blij met de samenwerking met Domino die de buitenschoolse opvang verzorgd. Ook zijn we trots op de 275 leerlingen, zij hebben lang moeten wachten en hebben lange tijd op twee verschillende locaties gezeten. Maar ook zijn wij trots op onze meesters en juffen, die bergen werk hebben verzet", aldus Edgar van den Bosch. "Het lag in de bedoeling dat Jasper Cillessen onze school zou gaan openen, maar hij zit momenteel in Qatar. Hij heeft wel een video boodschap doen toekomen, die jullie allemaal (de leerlingen) al hebben gezien. Wij hebben vervolgens de kersverse wethouder van Onderwijs Eric Weijers bereid gevonden de school samen met het kinderparlement officieel te openen. Het is de eerste officiële daad van wethouder Weijers", besloot Edgar van den Bosch en gaf het woord aan wethouder Weijers.


"Vandaag wordt jullie school officieel geopend, er is een lange weg afgelegd om op dit punt te komen en de weg was ook niet zonder hindernissen. Ik vergelijk het met een wedstrijd. Als je een wedstrijd hebt gewonnen en je hebt er echt voor moeten knokken, is de blijdschap daarna des te groter. Door een financiële inspanning van zowel het schoolbestuur als de gemeente is deze mooie school tot stand gekomen. In 2012 is de beschikking voor de nieuwbouw afgegeven en in mei 2014 was de school klaar en voor de zomervakantie konden de kinderen er al in. Het is ook een duurzaam gebouw dat voldoet aan alle eisen van deze tijd. Op de oude fundamenten en met behulp van de oude staalconstructie is deze nieuwe school neergezet. De binnenkant van de school is erg belangrijk omdat de kinderen daar een groot gedeelte van de dag in doorbrengen maar ook de omgeving van de school heeft een grote opknapbeurt gekregen. De school ligt in het voorjaar rondom in het groen. Het oude vertrouwde vossenbeeld staat er ook weer, want dat was het handelsmerk van de school. Een school is een belangrijke plek in een kinderleven, een plek vol herinneringen. Ik wil jullie allemaal feliciteren met deze fantastische school en wens jullie een geweldige tijd in en rondom de school toe."
Vervolgens hees wethouder Weijers samen met de kinderen van het kinderparlement de nieuwe Vossenholvlag, waarna alle kinderen de gekleurde ballonnen het luchtruim in stuurden en binnen de kortste tijd – vanwege de stormachtige wind – richting Duitsland verdwenen.

Wethouder Fleuren zegt ook adviesraadfunctie bij Rabobank op

GROESBEEK – Wethouder Sylvia Fleuren heeft na het management van de STER (Stichting Toerisme en Recreatie) ook de functie van adviesraad bij de Rabobank opgezegd.

Dit op verzoek van enkele raadsleden die bang waren voor belangenverstrengeling omdat Sylvia Fleuren de post Financiën in haar portefeuille heeft.

Nieuws schutterij EMM Kekerdom

KEKERDOM - Schutterij EMM Kekerdom heeft in begin januari een nieuwjaarsinstuif gehouden.

Op deze avond kon de vereniging bijna zeventig mensen begroeten en ook hebben veel van hen deelgenomen aan de schietwedstrijd op gelukskaarten. De winnaar van deze wedstrijd werd de jongste deelnemer Lucas KLaassen, tweede werd M. Tap en derde F. Terhorst.

Het werd een zeer gezellige avond en de voorzitter van schutterij EMM wenste uiteraard eerst alle aanwezigen de beste wensen toe en gaf een kort overzicht van de activiteiten voor 2015. Wat zeker onder de aandacht kwam is de jaarvergadering van EMM op vrijdag 27 februari.

Het bestuur doet een dringende oproep voor nieuwe bestuursleden. Het bestuur bestaat momenteel uit zeven personen en dit is te weinig. "Gezien de vele activiteiten binnen de schutterij willen zij weer een uitbreiding met twee nieuwe leden. Door de 'onderbezetting' zijn er toch mooie activiteiten niet van de grond gekomen in 2014 en dat is erg spijtig! Dus leden, maar ook inwoners van Kekerdom meldt u aan als nieuw bestuurslid van EMM zodat we per 28 februari weer met een volledig bestuur verder kunnen."

"Diverse onderdelen van onze vereniging hebben weer plaats voor nieuwe/oude leden. Neemt contact op met onderstaande personen voor eventuele meer informatie met voorzitter A. van Haaren 0481 423272 (toon@schutterijemmkekerdom.nl) of secreataris R.Schaminee 0481 434355."

Kerstboomverbranding afgelast

Foto: Bert Roodbeen

KEKERDOM – Niet dat het niet meer toegestaan was, de voormalige gemeente Ubbergen had toch vergunning verleend! Maar het stormachtige weer van zaterdag 10 januari was er de oorzaak van dat enige en laatste officiële kerstboomverbranding in de nieuwe gemeente Groesbeek op de Groene ontmoetingsplaats in de Jan Arntzstraat in Kekerdom niet door kon gaan.

Van 14.00 tot 15.30 uur mochten de kinderen nog wel de bomen inleveren waarvoor zij voor iedere boom een lotnummer kregen, totaal werden vijftig nummers uitgegeven en om 16.00 uur werden in Het Kulturhus de winnaars bekend gemaakt.

Twee kinderen, Luka en Lucas hadden evenveel nummers ingeleverd en deelden het bedrag van de eerste en tweede prijs, Pelle kreeg de derde prijs met veertien nummers, De prijs -een cadeaubon- is besteedbaar bij de Marskramer in Millingen aan de Rijn. Alle kinderen die een boom hadden ingeleverd kregen een 'knijpkat'-zaklamp. Meer informatie staat op www.inhetlaag.nl.

Feestelijke bridgedrive in de nieuwe gemeente

GROESBEEK - In de huidige MUG-gemeenten zijn drie bridgeverenigingen actief. BC de Groebelton in Groesbeek, EmBeCe in Milingen en BC Hoog Laag in Ubbergen.

Ter gelegenheid van de vorming van de nieuwe gemeente per 1 januari 2015 organiseren de gezamenlijke bridgeclubs op zaterdag 31 januari een kennismakingsdrive voor hun leden. Zij willen deze drive een feestelijk karakter geven om dat zij ervan overtuigd zijn dat deze nieuwe gemeente een extra impuls zal geven aan de onderlinge samenwerking tussen hun verenigingen en daarmee de belangstelling voor het bridgen. De bridgeclubs willen daarom de samenvoeging van de drie gemeenten duidelijk markeren. Wellicht is dit een begin van een jaarlijkse traditie.

Bridgen staat nog steeds volop in de belangstelling. Het is een activiteit waar het sportieve met het nuttige en het gezellige wordt verenigd. Het wordt gespeeld in (onderling) competitie verband, het is zeer goed voor de brein en bovendien heerst er in alle drie clubs een uiterst gezellige sfeer.

De kennismakingsdrive zal gehouden worden in de Mallemolen in Groesbeek en begint om 13.00 uur. De drive zal opgeluisterd worden met bridgesongs door het bridgekoor Harten Vrouwen van BC Hoog Laag. Dit koor trad reeds succesvol op bij eerdere clubactiviteiten. De clubs verwachten een hoge opkomst van de leden.

Nieuwjaarstoernooi PV Leuth

LEUTH - 32 leden van PV Leuth hebben afgelopen dinsdag 6 januari het nieuwe jeu de boulesjaar ingeluid met een sportief nieuwjaarstoernooi.

"We werden gastvrij ontvangen met een glas champagne. Tussendoor waren er diverse hapjes. Het was dus, als vanouds, weer prima georganiseerd. Hulde voor het bestuur."

Na twee rondes werd de stand opgemaakt. Er bleken nog negen personen te zijn die beide wedstrijden hadden gewonnen. Op naar een spannende finale dus. Winnaar werd Bert van Swelm, de tweede plaats was voor Ben Rutten en de derde plaats voor Henk Gunsing. Dat het spannend was bleek wel uit het feit dat Bert + 26 had, Ben + 25 en Henk+24. Poedelprijs was dit keer voor Nolda Langens. Zij gingen alle vier met een mooi prijsje naar huis. Het was een fantastische avond.

De Treffers trekt nieuwe spelers aan

GROESBEEK – De Groesbeekse top-klasser De Treffers heeft voor komend seizoen twee nieuwe spelers aangetrokken en een speler die direct speelgerechtigd is. De 28 jarige Wesley Meeuwsen heeft voor twee jaar bij De Treffers getekend. Deze aanvaller speelt momenteel bij de topklasser OJC Rosmalen en zal komend seizoen voor De Treffers uitkomen.


Ook komt de 22-jarige Hafid Sarkouke de Rood-zwarten uit Groesbeek het volgend seizoen versterken. Deze kleine rechtsbuiten is bezig aan zijn derde seizoen bij de Groesbeekse eerste klasser Rood-Wit. Hafid afkomstig uit Gennep heeft voor die tijd gespeeld bij de Gennepse voetbalclub Vitesse'08. Dit seizoen heeft Hafid al voor zestien doelpunten in competitieduels, beker- en vriendschappelijke wedstrijden gezorgd.

De Treffers heeft met Ken Leemans overeenstemming bereikt over een contract van anderhalf jaar. De papieren die benodigd zijn voor direct speelgerechtigd heeft De Treffers al bij de KNVB ingediend. De 32-jarige Ken is geboren in België en via diverse jeugdafdelingen maakte Ken in 2002 zijn debuut in het betaald voetbal bij KV Mechelen. In 2003 ging Ken naar Roda JC. Na een verhuur periode werd verhuurd aan VVV Venlo keerde Ken weer terug naar Roda JC om vervolgens tussen 2007 en 2012 weer bij VVV Venlo te gaan voetballen. In 2013 tekende Ken een contract bij Hansa Rostock. Ken kan zowel als verdedigende middenvelder als centrale verdediger uit de voeten.

Seniorenlunch in De Mallemolen

GROESBEEK – Op zondag 25 januari wordt en in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek weer een seniorenlunch gehouden.

Het is een ruim twee uur durend gezellig samenzijn voor senioren. De lunch bestaat uit een gevarieerd warm buffet met heerlijke gerechten. Deelnemer(ster)s kunnen zich hiervoor tot uiterlijk vrijdag 23 januari 12.00 uur opgeven bij de receptie van De Mallemolen telefoon 024 3976360.

Bij de receptie van De Mallemolen ligt ook een inschrijflijst klaar. De kosten voor deze lunch bedragen 9,95 euro. Deze sfeervolle lunch begint om 12.00 uur en is een initiatief van de beheerder van De Mallemolen en de Katholieke Bond van Ouderen Groesbeek Centrum. Iedereen is welkom. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl. Zich aanmelden kan men ook via deze site.

Bode Millingen hangt laatste vlag van Millingen uit

MILLINGEN AAN DE RIJN – De bode van de gemeente Millingen aan de Rijn Leon Hanssen heeft woensdagmorgen met een dubbel gevoel de gemeentevlag van Millingen uitgehangen voor het gemeentehuis aan de Heerbaan.

Leon is de laatste gemeentebode die Millingen gekend heeft. Daarnaast is het de laatste maal dat de Millingse gemeentevlag voor het gemeentehuis wordt uitgehangen. Voor Leon is het helemaal dubbel, in de nieuwe gemeente is zijn functie helaas overbodig geworden en zal hij dus naar ander werk uit moeten gaan zien. "Gezien mijn leeftijd 59 jaar) zal dat beslist niet meevallen", daarvan is Leon overtuigd.

Tanken zonder te betalen en vals kenteken in Groesbeek

GROESBEEK – De politie heeft dinsdagmorgen 13 januari op een camping aan de Wylerbaan een 34-jarige inwoner uit Molenhoek aangehouden voor het tanken zonder te betalen en het rijden met een vals kenteken.

De politie kwam de man op het spoor tijdens een controle waarbij ze ook ontdekte, dat de Molenhoeker valse kentekenplaten op zijn auto had bevestigd. De man verklaarde dat hij meerdere malen getankt had zonder te betalen. De man is aangehouden. Zijn auto werd in beslag genomen.

Grootscheepse actie van politie

RIJK VAN NIJMEGEN – De politie heeft dinsdagmorgen 13 januari drie mannen aangehouden tijdens een grootscheeps onderzoek.

De verdachten zijn een 29-jarige inwoner uit Lent, een 39 inwoner uit Nijmegen en een 30-jarige man zonder woon- of verblijfplaats. De drie worden verdacht van wederrechtelijke vrijheidsberoving, overtreding van de opiumwet en overtreding van de wet wapens en munitie.

Ook werden er doorzoekingen gedaan in een garagebox en zes woningen in Nijmegen, Lent, Groesbeek en twee bedrijfspanden een in Beuningen en een café in Nijmegen. De politie is het onderzoek op 21 oktober 2014 gestart, nadat er een grote hennepkwekerij werd opgerold, waarbij zes mannen uit Nijmegen werden aangehouden. Twee ontvoeringen hebben er ook plaatsgevonden; de politie vermoedt dat beide ontvoeringen en bedreigingen met deze zaak te maken hebben. Beide ontvoeringen hebben volgens de politie grote onrust teweeg gebracht in het Nijmeegse Waterkwartier.

De politie heeft dinsdagmorgen een kleine honderd man ingezet om de diverse doorzoekingen zoveel mogelijk gelijktijdig te laten plaatsvinden. Bij de onderzoekingen werd de politie ondersteund door een speciale eenheid van Defensie. De politie die verder niets kwijt wil over deze zaak, sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Gespreksgroep voor nabestaanden van kankerpatiënten

REGIO - Het overkomt ieder mens: afscheid moeten nemen van mensen die je dierbaar zijn. Afscheid van een partner, moeder, vader, kind, broer, zus of vriend(in). Dit is een verdrietig en intensief proces, dat ieder op zijn of haar eigen manier beleeft.

Steun van mensen uit uw omgeving is belangrijk en kan veel betekenen. Er kan echter een moment komen dat u behoefte heeft aan meer: het delen van ervaringen en verdriet met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt.

De in 2014 gestarte gespreksgroep voor nabestaanden van kankerpatiënten, onder begeleiding van Mieke Hendriks uit Groesbeek, is op 6 januari afgesloten met een laatste bijeenkomst. Vanaf april 2015 zal het Inloophuis Groesbeek weer van start gaan met een nieuwe gespreksgroep. In twaalf bijeenkomsten (eens per maand) delen lotgenoten hun ervaringen en worden zij ondersteund in hun rouwproces.

Elke maand komt een ander onderwerp aan bod. De eerste bijeenkomst is op dinsdag 7 april van 20.00 tot 22.00 uur. De vervolgbijeenkomsten zullen plaatsvinden op dinsdagavond 5 mei, 2 juni, 7 juli, 4 augustus, 1 september, 6 oktober, 3 november, 1 december 2015, 5 januari, 2 februari, 1 maart 2016.

"Heeft u interesse en/of wilt u meer weten over deze of andere activiteiten van het Inloophuis Groesbeek? Neem dan contact met ons op via telefoon of e-mail. U mag natuurlijk ook gewoon een keer bij ons binnenlopen. Het Inloophuis Groesbeek wordt gehouden bij De Mallemolen, Kloosterstraat 11 in Groesbeek. Het Inloophuis is er voor iedereen uit Groesbeek, Millingen aan de Rijn, Beek-Ubbergen, Ooij, Leuth, Kekerdom, Heumen, Malden, Mook, Molenhoek, Middelaar, Milsbeek, Gennep, Ottersum. Meer informatie is te verkrijgen via 024-675 6071 (dinsdag en donderdag tussen 11.00 en 16.00 uur, woensdag tussen 13.00 en 21.00 uur), info@inloophuisgroesbeek.nl en staat op www.inloophuisgroesbeek.nl.

Inbraak woning Groesbeek

GROESBEEK – Woensdag 7 januari tussen 14.00 en 21.30 uur is ingebroken in een woning aan de Tooropweg.

Door het dakraam te forceren zijn de inbreker(s) de woning binnengekomen. Vervolgens is de gehele woning doorzocht waarna er vandoor is gegaan met een laptop en een onbekend bedrag aan sierraden.

Automobilist ramt twee bomen

GROESBEEK – Een automobilist is maandagavond op de Herwendaalseweg in Groesbeek de macht over het stuur verloren en heeft vervolgens twee - aan de linkerkant van de weg – staande bomen tot stilstand gekomen.

Volgens getuigen kwam de automobilist met hoge snelheid uit de richting van het centrum en verloor de macht op de vluchtheuvel. De auto schampte de eerste boom en krulde zich vervolgens om een tweede boom heen. De bestuurder stapte de auto uit en toen hij hoorde dat de politie gebeld was, ging hij er lopend vandoor, de totaal vernielde auto achterlatend. De politie ging vervolgens naar de eigenaar van de auto – een 22-jarige inwoner uit Breedeweg – maar die vertelde dat de bestuurder een 24 jarige-inwoner uit Groesbeek zou zijn. Op dat huisadres trof de politie de bestuurder niet meer aan. De totaal vernielde auto is vervolgens afgesleept.

Komborden met stickers aangepast

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – De komborden van de nieuwe gemeente Groesbeek (1 januari 2016 Berg en Dal) zijn onverwacht toch aangepast.

Voor veel inwoners is het een raadsel dat de komborden alsnog zijn aangepast en zien het meer als geldverspilling. Over de huidige kernborden van de oude gemeenten Millingen aan de Rijn en Ubbergen worden nu op de blauwe borden stickers geplakt met als onderschrift 'gem. Groesbeek '. Aan deze goedkope variant hangt wel een kostenplaatje van bijna vierduizend euro aan vast of de personeelskosten daarbij inbegrepen zijn is niet bekend. Vanaf 1 januari wordt de gemeentenaam officieel 'Berg en Dal' en dan zullen de komborden weer aangepast dienen te worden.

Auto door gladheid in sloot in Millingen

MILLINGEN – Zaterdagmorgen rond half tien is op de Spaldropweg in Millingen aan de Rijn een auto door de gladheid in een sloot beland.

Door vermoedelijk passanten is de brandweer gealarmeerd, omdat men het vermoeden had dat er passagiers in de auto aanwezig zouden zijn. Toen de brandweer ter plaatsen kwam was de bestuurder een inwoner uit Millingen aan de Rijn eigenhandig uit de auto gekomen en mankeerde niets. Een bergingsbedrijf heeft de beschadigde auto uit de droge sloot gehaald.

Record bezoekersaantal voor Bevrijdingsmuseum in Groesbeek

GROESBEEK - Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek heeft in 2014 een record aantal bezoekers behaald: in totaal ruim 46.000 bezoekers. Het oude record stond op 45.000 in 2004. Het gemiddelde lag de afgelopen vijf jaar op 40.000 per jaar.

De stijging in 2014 is toe te schrijven aan een aantal factoren: de publicitaire impuls van de Liberation Route Europe, de stimulans die uitging van programma '70 Jaar Market Garden' - landelijk ondersteund door het vfonds - en tot slot de inhoudelijk sterke tentoonstellingen die door het Bevrijdingsmuseum zelf gebouwd werden voor een breed publiek. Alle drie stonden ze garant voor een toeloop van bezoekers.

Het Bevrijdingsmuseum heeft één van de grootste WO2 collecties van Nederland en geniet het keurmerk van Geregistreerd Museum. Opvallend is dat het museum nauwelijks overheidssubsidie heeft en een effectief eigen verdienmodel kent. Waar rijksmusea verplicht zijn achttien procent van hun inkomsten zelf te genereren doet het Bevrijdingsmuseum dat voor 95 procent. Het museum wordt gerund door een professioneel kernteam van vijf betaalde krachten en ruim honderd bekwame vrijwilligers.

Het Bevrijdingsmuseum bereidt zich voor op het jaar 2015, waarin zeventig jaar bevrijding op nationale en Europese schaal wordt herdacht en gevierd. Omdat het museum slechts een beperkte structurele exploitatiesubsidie ontvangt, is met het oog op het volgend jaar al gestart met de noodzakelijke fondsenwerving. Tegelijkertijd wordt gewerkt aan een nieuwbouwplan dat de komende tijd zijn contouren zal krijgen.

Drukbezochte nieuwjaarsreceptie nieuwe gemeente in De Sprong

OOIJ – De eerste nieuwjaarsreceptie van de nieuwe gemeente Groesbeek (2 januari 2016 Berg en Dal) is op 5 januari in De Sprong in Ooij is druk bezocht. Afgevaardigden van het bedrijfsleven, verenigingen en inwoners - van de twaalf kernen die de nieuwe gemeente telt – namen van de gelegenheid gebruik om het nieuwe college de hand te drukken.

In zijn toespraak complimenteerde burgemeester Keereweer de inwoners van de twaalf kernen dat volgens de politie en brandweer de oud- en nieuwviering relatief rustig verlopen is. Op een mishandeling in een café in Groesbeek, een brandje in een holle boom eveneens in Groesbeek en twee gewonden bij het afschieten van vuurwerk in Millingen. Wel heeft de hele gemeente een schade opgelopen van in totaal 22.000 euro aan gemeentelijke eigendommen. "Met dat bedrag hadden we leuke dingen mee kunnen doen", aldus Keereweer.

"Er komt komend jaar veel op de gemeenten af, zaken die de overheid heeft overgedragen aan de gemeenten zoals jeugdzorg, algemene zorg en WMO. Wij doen ons best om zo goed mogelijk maatwerk te leveren.Om die reden hebben wij vier sociale wijkteams in het leven geroepen, waar de inwoners met hun vragen terecht kunnen. Ook op de actuele website van de gemeente is vierentwintig uur per dag en zeven dagen in de week alle informatie te vinden. Laat het ons weten als u zelf verbeterpunten ziet", besloot burgemeester Keereweer zijn nieuwjaarstoespraak.

Nieuwjaarsreceptie Juliana Bicycle Team

Het was ook dit jaar weer een drukke , gezellige en sfeervolle nieuwjaarsreceptie van de "Millingse fietsclub" in hun eigen verenigingslokaal.

Het viel op dat er dit jaar bijzonder veel jeugd aanwezig was die zich in een speciaal voor hen ingerichte speelhoek konden vermaken. Ook veel ouders en zelfs opa's en oma's van de jeugdleden waren gekomen.

Nadat de meesten elkaar begroet hadden en elkaar het beste toewensten nam voorzitter Jos Dollevoet de microfoon voor zijn nieuwjaarstoespraak. Allereerst wenste hij allen namens het bestuur een gezond, voorspoedig en gelukkig 2015.

Tijdens z'n terugblik melde hij dat Juliana trots kan zijn op de optredens in o.a. Canada, België, Frankrijk en diverse plaatsen in Nederland en niet te vergeten de Juliana jeugd die steeds meer optredens gaan verzorgen, zodat Juliana zich wat dat betreft geen zorgen hoeft te makne voor de toekomst. Daarom is een compliment voor de jeugdtrainers en jeugdcommissie op zijn plaats.

Een bijzonder hoogtepunt was het optreden van "Juliana" tijdens het evenement Millingen Bruist, zowel de A-Groep, de Jeugd en de Oud fietsers gaven hier een unieke show.

Voorts bedankte de voorzitter onze vaste sponsoren AH van den Hatert, W&W Installaties, Primera A. Egberts en Vermeulen vastgoed en verzekeringen.

Er werden ook nieuwe sporttassen aangeboden die zijn gesponsord door De Mul & Zegger Advocaten en Notarissen vertegenwoordigd door Dennis van Alst en Han Verhoeven Schilderwerken.
Tevens werden er nieuwe trainingspakken gepresenteerd die zijn gesponsord door Top Team Agrarische Assurantiën vertegenwoordigd door Johan Dollevoet.

Tot slot bedankte de voorzitter iedereen voor hun komst en wenste hen nogmaals al het goeds voor 2015.

Aansluitend werden er nog enkele gezellige uurtjes doorgebracht onder het genot van een drankje en hapje en de muzikale klanken van disco Hans.

Politie pakt benzinedief in de kraag

GROESBEEK – De politie van Groesbeek heeft dankzij een getuige een 26-jarige benzinedief in de kraag gepakt. De man had aan het Kruispad in Groesbeek benzine uit een geparkeerde auto gestolen, waarna hij er vandoor ging.

De getuige kon een goed signalement van de dader aan de politie doorgeven, waarna de politie de man na een korte zoekactie kon aanhouden. De verdachte rook naar benzine en in zijn auto trof de politie enkele jerrycans aan. De politie vermoedt dat de dader op meerdere plaatsen dan alleen het Kruispad benzine uit auto´s heeft gestolen. Zij doen een beroep op eventuele slachtoffers aangifte te doen.

Gemeenteraad Groesbeek houdt minuut stilte na aanslag in Parijs

GROESBEEK – Burgemeester Keereweer heeft donderdagavond ook stilgestaan bij de aanslag in Parijs.

"Het is een laffe moordaanslag. Deze aanslag is niet alleen op een satirisch weekblad maar ook op de democratie. Het is een schokkende daad waarbij onschuldige burgers en politiemensen om het leven zijn gebracht." Hij verzocht de raadsleden en de aanwezigen te gaan staan en één minuut stilte in acht te nemen.

Een nieuw jaar, een nieuwe... belastingaangifte!

LEUTH – Nog even en ze krijgen het weer enorm druk bij de Belastingdienst: dan stromen de aangiftes inkomstenbelasting van miljoenen Nederlanders bij ze binnen. Veel mensen zien als een berg op tegen het invullen van die aangifte. Anderen komen er wel uit, maar lopen misschien een flinke teruggave mis omdat ze aan bepaalde zaken niet denken. AMS Consultancy uit Leuth helpt bij het invullen van de aangiftes, tegen een vriendelijk tarief.

Wat veel mensen ingewikkeld vinden aan de aangifte is dat er termen in staan die lastig zijn. Natuurlijk staat er een toelichting bij, maar het blijft een 'taal' waar velen moeite mee hebben. Daar komt bij dat er soms zo veel meegenomen moet worden in die aangifte, dat het gaat duizelen bij de invuller. Mensen blijven de aangifte vaak maar voor zich uit schuiven. Ze zien er tegenop. Heel begrijpelijk, maar nergens voor nodig dat het zweet op je voorhoofd staat. AMS Consultancy kan al het invulwerk uit handen nemen en de aangifte voor u doen. En bekijken of u nog ergens geld kunt besparen. Want misschien heeft u bijvoorbeeld wel recht op zogenoemde aftrekposten.

Is de belastingaangifte voor u makkelijk? En komt u er prima zelf uit? Heel fijn natuurlijk. Maar wellicht dat AMS Concultancy u op andere vlakken kan bijstaan. Ook voor budget coaching en/of bewindvoering, het maken van een financiële planning, het regelen van zaken rond een echtscheiding, of het voorbereiden van een testament kunt u bij dit Leuthse bureau terecht. Vragen? Neem gerust contact op!

AMS Consultancy, Lieskes Wengs 2, Leuth; 06 15401200; www.amsconsultancy.nl

Lekker in beweging komen

Na drie maanden trainen bij Lekker Lopen loop je lekker een half uur achter elkaar!

BERG EN DAL - Best moeilijk die goede voornemens! Meer bewegen zou zo goed zijn denkt menigeen. Maar hoe?

Hardlopen is één van de meest effectieve manieren om wat gezonder te leven. Lekker Lopen helpt je daar bij. Kleine groepen met veel persoonlijke aandacht. Nieuwe beginnersgroepen starten volgende week, onder andere in Millingen en Berg en Dal. Lekker Lopen geeft overdag training, ook voor gevorderden. Zie: www.lekkerlopen.com.

Fredie Peerenboom gediplomeerd Medisch Schoonheidsspecialiste Dermatologie

GROESBEEK – Afgelopen december heeft Fredie Peerenboom eigenaresse van Huidverbeteringsinstituut Bjoetie4U aan de Hoge Horst 9 in Groesbeek het diploma weten te bemachtigen van Medisch Schoonheidsspecialiste Dermatologie.

Ter gelegenheid van deze succesvolle afronding van de studie zal burgemeester Keereweer van Groesbeek op zaterdag 31 januari het bijbehorende schil aan de gevel van de praktijk van Fredie om 15.30 uur onthullen.

Wegens groot succes verlengd Aktie garagedeuraandrijving GTA 750 van Boerboom Deuren

BEMMEL - Een GTA 750 garagedeuraandrijving op uw bestaande garagedeur heeft veel voordelen. U komt thuis aangereden en de deur gaat met één druk op de knop open, u hoeft de auto niet meer uit, de kou of regen in en de garagedeur niet meer boven u macht te openen.

Deze aandrijvingen kunnen op kanteldeuren en sectionaal deuren gemonteerd worden. De aandrijving is voorzien van een inbraakbeveiliging door de unieke mechanische vergrendeling, SKG gecertificeerd, waardoor ze geschikt zijn voor het politiekeurmerk. Erg handig is de geïntegreerde LED-verlichting met een laag energie verbruik.

De aandrijvingen zijn standaard voorzien van een handzender. Nu in de actie tegen een zeer scherpe prijs (geldig tot met 31 maart 2015) geleverd met een extra luxe RVS handzender.

Op deze aandrijvingen krijgt u vijf jaar garantie.

Heeft u interesse, neem vrijblijvend contact op met Boerboom Deuren of kom kijken in onze showroom; wij zijn geopend op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur. Ook kunnen wij u van advies voorzien over de mogelijkheden voor een nieuwe garagedeur of industriedeuren en onderhoud van de deuren.

Groenestraat 2, 6681DV Bemmel, 0481 350208.

Vierde concert Zalmpodium in Zalmstraatkerkje

Foto: WFM

MILLINGEN - Zondag 25 januari om 14.00 uur is het vierde concert in het Zalmstraatkerkje. De entree is gratis, maar de hoge hoed staat wel klaar...

De organisatie is er weer in geslaagd een heel aantrekkelijk programma samen te stellen. "We zijn er erg trots op dat we deze middag ook een groep uit Millingen zelf kunnen presenteren: Madrijn, bestaande uit Janny Nuy, Gerda Broens, Cor van Haren en Kees Broens. De naam Madrijn komt in de eerste plaats van een samentrekking van Millingen aan de Rijn, maar het heeft ook nog een diepere betekenis. Daar hoort de bezoeker deze middag meer van!"

Zij bespelen verschillende soorten blokfluit. De sopraanblokfluit is voor ons de meest bekende, maar in combinatie met de alt- tenor- en basblokfluit hoor je de mooiste composities. Voor de blokfluit is veel muziek geschreven , van klassiek tot modern, van Bach tot the Beatles. Ze spelen wat ze leuk vinden en zo wordt ook het repertoire samengesteld.

"Na een korte pauze maken we het podium vrij voor de zanggroep 'After Eight' uit Wamel. Een twintigtal vrouwen die sinds 2010 wekelijks met veel plezier zingt onder leiding van dirigent Lex Bogaers. Ook is After Eight ( zij het met een flinterdun draadje) nog verbonden met Millingen..."

Zij hebben in vier jaar tijd een heel gevarieerd repertoire opgebouwd. Dit zijn nummers van alle tijden, van klassiek tot pop. Deze middag heeft de groep onder andere op het programma: 'Ave Verum' van Mozart, 'Leun op mij' van Ruth Jacott en 'Fragile' van Sting.

Drie films van een half uur in De Mallemolen

GROESBEEK – Een nieuw jaar, een nieuw geluid en nieuwe beelden. Zondag 25 januari worden er in De Mallemolen door de Groesbekenaar Jan Driessen drie films vertoond.

Er wordt een treinreis gemaakt door Siberië, een rondreis door Mongolië en er wordt een bezoek gebracht aan de Chinese stad Peking. Het grote plein van De Hemelse Vrede zal worden bezocht, alsmede wordt er gewandeld over de Chinese Muur en er zal een bezoek worden gebracht aan de Lama Tempel. Vervolgens gaat de reis verder met een bezichtiging van de Bell Tower en de Utong straat in een Chinese volkswijk).

Tot slot wordt het Zomenpaleis bezocht, het buitenverblijf van de Chinese keizers. Elke film duurt zo'n dertig minuten. De aanvang van de film – die in de kelder van De Mallemolen zal worden vertoond - is om 11.00 uur en duurt tot ongeveer 13.00 uur . De toegangsprijs bedraagt inclusief een kopje koffie of thee twee euro. Voor meer informatie kan men terecht bij www.mallemolengroesbeek,nl of www.driessenfilm.nl.

Pas op voor flessentrekkende vrouw bij Bed & Breakfast

RIJK VAN NIJMEGEN – De politie is op zoek naar een tot nog toe onbekende vrouw die verschillende Bed & Breakfastadressen heeft opgelicht. De vrouw heeft zover nu bekend bij twee Bed & Breakfastadressen in de Achterhoek en één in Nijmegen geslapen zonder te betalen.

Sinds begin december verblijft de vrouw op deze manier op kosten van anderen. De dame meldt zich telkens met het verhaal dat een familielid op sterven ligt in het ziekenhuis en dat zij daarom ergens moet verblijven om zo snel mogelijk bij het slachtoffer in het ziekenhuis te kunnen zijn.

Na ongeveer een week vertrekt de vrouw zonder te betalen. De politie waarschuwt vooral de eigenaren van Bed & Breakfast om alert te zijn en de politie te waarschuwen als er het vermoeden bestaat dat deze dame zich aandient. Ook wordt aangeraden naar het identiteitsbewijs te vragen. De vrouw is naar schatting zestig jaar en ziet er verzorgd uit. Diegene die meer informatie over de desbetreffende vrouw kunnen verschaffen worden verzocht contact op te nemen met de politie telefoon 0900 8844.

Klimgeiten actief

GROESBEEK – Voor de tweede maal in korte tijd zijn inbrekers in Groesbeek de woningen binnen gekomen door het dakraam te forceren.

Op 7 januari werd via het forceren van een dakraam ingebroken in een woning aan de Tooropweg en in de nacht van woensdag op donderdag werd via dezelfde wijze – tijdens de afwezigheid van de bewoners – ingebroken in een woning aan de Lievensweg in Groesbeek. In beide gevallen werd geld en sierraden buitgemaakt. De politie doet een beroep op eventuele getuigen als zij iets verdachts zien bij een woning direct 112 te bellen.

Fanfarekorps Ons Genoegen: drie gediplomeerde er bij

MILLINGEN - Op zaterdag 20 december vonden de muziekexamens plaats in Twello. Elk jaar worden deze examens georganiseerd onder toezicht van MGFB (Muziekbond Gelderland Flevoland) om het niveau van de leerlingen te beoordelen.

Het examen kan in vier categorieën worden afgelegd, namelijk de niveaus A, B, C en D. Deze keer hebben drie leden van Ons Genoegen examen-B gedaan – en ze zijn allemaal ruim geslaagd. Dat een muziekexamen niet gemakkelijk is, blijkt uit de criteria. De kandidaat wordt onder andere beoordeeld op algemene muziekkennis, improvisatie, toonladders en muzikaliteit. Voor de in totaal zes rubrieken wordt een rapportcijfer toegekend met een uiteindelijk maximum van zestig punten. Frank Cronenberg (Trombone), Anna Hubbers en Emma Janssen op Bugel zijn ruim geslaagd voor hun B-diploma.

Schlagerweekend 23 en 24 januari in sporthal Heuvelland Groesbeek

GROESBEEK -Vrijdag 23 januari vindt de derde editie van de vrienden van 'Gruusbèk live' plaats. Voor deze avond wordt de sporthal Heuvelland omgebouwd tot 'De Feestneus Music Hall'. De aankleding, de geweldige lichtshow en het top geluid maken van Heuvelland een echte 'Music Hall'.

De avond wordt muzikaal ingevuld door Duo Sunday, New Leaf, Leff en Regroove. Zij spelen natuurlijk hun eigen repertoire maar het leuke aan deze avond is dat ze ook met elkaar spelen en dus ook elkaars repertoire ten gehore brengen. Hierdoor ontstaan er hele bijzonder combinaties op het podium. De bands hebben al diverse repetitie`s achter de rug en het beloofd een waar muziekspektakel te worden.

Wil je je muzikale dorst lessen, kom dan de 23e naar sporthal Heuvelland. Zaterdag de 24e wordt de 'Music Hall' weer omgebouwd tot 'Het Feestneus Schlagerparadijs' waar dit jaar 29 deelnemende groepen hun carnavals schlager ten gehore brengen. "We zijn er trots op dat we dit jaar zeven nieuwe groepen mogen verwelkomen. Dit geeft maar weer eens aan wat voor groot carnavals dorp Gruusbèk is. De schlagermuziek is onmisbaar geworden om het grote carnavals feest in het Keulen van Gelderland van carnavalsmuziek te voorzien. Het zal een hele kluif worden voor de jury om tot een top 5 te komen, want de kwaliteit van de liedjes is hoog. Wil jij meebeslissen over de publiekprijs zorg dan dat je erbij bent de 24e."

Kaarten voor beide avonden zijn te koop bij Sporthal Heuvelland, Supercoop en Bruna Groesbeek.

Geslaagd concert Jubilate Deo

GROESBEEK - In een prachtig aangekleed verenigingsgebouw De Sleutel vond zaterdag 10 en zondag 11 januari het jaarlijkse nieuwjaarsconcert van fanfare Jubilate Deo plaats.

Vele mensen hadden de moeite genomen om het concert, met als thema '70 jaar bevrijding' te komen bezoeken. Het fanfareorkest, de slagwerkgroep, het leerlingenorkest en een speciaal voor deze gelegenheid geformeerd zangkoor lieten zich deze twee dagen van hun beste kant zien.

In een mooi in elkaar gezet programma waarin zowel bekende als minder bekende muziekstukken elkaar in rap tempo opvolgden, hoefde het publiek zich geen moment te vervelen. Bekende nummers als Soldaat van Oranje en Band of Brothers gespeeld door de fanfare werden ondersteund door filmbeelden. In samenwerking met het koor werden nummers als Hymn to the Fallen en Songs of '40-'45 ten gehore gebracht.

Ook de slagwerkgroep liet zich niet onbetuigd en wist met het spelen van het nummer Silent Heroes de rillingen op de rug van menig toeschouwer te krijgen. Het leerlingenorkest lukte het om met het nummer Pack up your troubles het publiek mee te krijgen. Tussen de nummers door voorzagen de Groesbeekse Airborne Vrienden het publiek van informatie over hoe de oorlog hier heeft huisgehouden en wat er zich in deze regio allemaal heeft afgespeeld. Met een daverend applaus werd op beide dagen het concert afgesloten.

Bejaardenwoning voor tweede maal met eieren besmeurd in Groesbeek

GROESBEEK – Vermoedelijk baldadige jongelui hebben voor de tweede maal een bejaardenwoning aan de Zonnebloemstraat in Groesbeek met eieren besmeurd.

In december was de woning het doelwit van vandalen en onlangs werd de woning weer met een aantal eieren besmeurd. Ditmaal moest de gevel van de bejaardenwoning het ontgelden. De bewoners hebben geen enkel idee wie de vernieling gepleegd heeft. De politie doet een dringend beroep op eventuele getuigen met hen contact op te nemen.

Groene Ontmoetingsplaats

Foto. Bert Roodbeen

KEKERDOM – Zaterdagmiddag 10 januari werden in Het Kuturhus door de werkgroep 'JA' de jaarplannen gepresenteerd van de 'Groene ontmoetingsplaats'. dat in de Jan Arntzstraat gerealiseerd wordt op de ruimte die is ontstaan na de sloop van de woningen en waar vooralsnog de komende jaren geen bouwactiviteiten zullen plaatsvinden.

Het moet een gezellige ontmoetingsplaats voor jong en oud worden. De eerstvolgende activiteit is 24 januari met 'Kern met Pit'. Meer informatie staat op www.inhetlaag.nl.

Vallende lantaarnpaal schampt 21-jarige inwoner Groesbeek

GROESBEEK – Een 21-jarige inwoner uit Groesbeek kreeg vrijdagavond rond 23.30 uur de schrik van zijn leven toen hij op de Cranenburgsestraat in zijn woonplaats liep.

Door een rukwind begaf een lantaarnpaal het – vanwege graafwerkzaamheden aan een kant afgegraven –en schampte de man tegen zijn schouder. De man die aan het voorval een dikke schouder overhield heeft de lantaarnpaal nog van het fiets- en wandelpad verwijderd en is naar huis gegaan. Thuis aangekomen is de politie van het voorval op de hoogte gesteld die de man adviseerde naar de huisartsenpost te gaan voor zijn opgelopen verwondingen.

Zingt u ook graag? Maak dan kennis met Nijmeegs Mannenkoor!

NIJMEGEN - Op maandag 26 januari om 19.30 uur kan men kennismaken met het Nijmeegs Mannenkoor tijdens de repetitie. Het Nijmeegs Mannenkoor staat onder leiding van de professionele dirigent Dion Ritten uit Kerkrade.

In principe kan iedereen zingen en met hulp van de gratis koorschool (start 9 februari), een halfjaarlijkse coaching. Met een beetje goede wil gaat dat eveneens lukken. De koorschool is ook geschikt voor gevorderde zangers. Ferdy Kokke (koorschoolcoördinator) geeft antwoord op alle vragen. Bij hem kan men zich aanmelden voor de kennismakingsavond op 26 januari en/of de koorschool op 9 februari. F. Kokke: 0485 750665 en f.kokke@ziggo.nl.

Hospice Bethlehem, voor zorg in de laatste levensfase

NIJMEGEN - Hospice Bethlehem verleent zorg aan mensen voor wie thuis sterven niet wenselijk of niet mogelijk is.

"Werkelijk niets was onmogelijk. Mijn zus mocht hier haar eigen sfeer maken en richtte haar eigen kamer in. Mijn zus wist heel goed wat ze wel of niet wilde. De zorg was uitstekend. Het personeel gaf haar alle ruimte"', volgens een familielid.

Artsen, medewerkers en vrijwilligers streven ernaar om het dagelijkse leven van elke gast zo comfortabel mogelijk te maken. Een persoonlijke en warme aanpak staat voorop. Er is veel aandacht voor de lichamelijke en psychische zorg, en de sociale en spirituele begeleiding. Wij respecteren iedere levensovertuiging. We komen zoveel mogelijk tegemoet aan persoonlijke wensen rondom het levenseinde. Goede palliatieve zorg die gericht is op kwaliteit van leven, is ons belangrijkste doel. Uitgangspunt hierbij is dat ieder mens voor zichzelf bepaalt wat kwaliteit van leven is

Hospice Bethlehem is gehuisvest in een voormalig klooster, een prachtig monumentaal pand. Het hospice ligt midden in het centrum van Nijmegen, maar het gebouw biedt rust. Het hospice is een van de twintig highcare hospices in Nederland met een kwalilteitscertificaat.

Het Molentje al meer dan vijfendertig jaar een begrip

NIJMEGEN - Het Molentje aan de Berg & Dalseweg in Nijmegen-Oost is al meer dan vijfendertig jaar een begrip als het aankomt op rouwbloemen. Van een rouwboeketje om nabestaanden medeleven te betonen, tot een volledig kistdekkend rouwstuk.

De bloemisten van Het Molentje maken met de meest uiteenlopende bloemen van elk afscheid een mooie herinnering. "Met de nabestaanden bespreken we hun wensen. Dat vertalen wij dan in een rouwstuk dat weerspiegelt wie de overledene was", zo vertelt Lindsey Zuidgeest, die samen met broer Richard de zaak enkele jaren geleden overnam van hun ouders.

"Doordat we zelf inkopen op de bloemenveilingen kunnen we voor ieder bloemstuk specifieke bloemen leveren. Voor een stijlvol persoon zorgen we voor de mooiste rode rozen. En voor een levensgenieter weten we zelfs in de winter veldbloemen te bemachtigen. Zo hopen wij met onze bloemen bij te dragen aan een mooi en passend afscheid. Of dat nou in de het kerkje in Millingen is of bij Rouwcentrum Sion in Groesbeek."

Het Molentje Bloem & Tuin, Berg & Dalseweg 340, Nijmegen; 024 3229279; www.hetmolentje.com.

Ritueelbegeleider, een nog redelijk onbekend beroep

NIJMEGEN - Ritueelbegeleider, een nog redelijk onbekend beroep. Toch bestaat het al zo'n vijftien jaar. Zelf ben ik als ritueelbegeleider al negen jaar aan het werk en heb ik honderden mensen begeleid bij het uitvoeren van hun ritueel: de uitvaart van een overleden naaste.

Afscheid te moeten nemen van iemand van wie je houdt, is niet eenvoudig en roept allerlei gevoelens en gedachten op. Een zorgvuldig voorbereide en goed uitgevoerde afscheidsdienst, kloppend bij het geleefde leven, helpt de overgang te maken naar het leven zonder de overledene.

Als ritueelbegeleider luister ik naar de verhalen van u als nabestaanden. Samen zoeken we naar woorden, beelden, symbolen, rituelen en muziek waarin de overledene gekend en herkend zal zijn. Ik zet me er voor in dat wie en hoe de overledene was goed tot zijn recht kan komen. Daarbij draag ik, vanuit mijn kennis en ervaring, ideeën en suggesties aan die aansluiten bij de levensovertuiging van zowel de overledene als diens naasten. Met respect voor alle gevoelens en gedachten die er zijn en met aandacht voor alle betrokkenen, groot en klein.
Markant, Joke van Eck 06 24280780.

Een blijvende herinnering

NIJMEGEN – Na het overlijden van een dierbare staan de meeste nabestaanden vaak voor moeilijke beslissingen. Ook als het gaat om de aankoop en het persoonlijk en met zorg gekozen of ontworpen grafmonument of gedenkteken.

Bob Litjes heeft inmiddels jarenlange ervaring opgedaan en kan daarbij een goed en betrouwbaar en vrijblijvend advies geven.

We gaan in gesprek met nabestaanden om tot een uniek ontwerp te komen. Een blijvende herinnering, in de vorm van een monument, wordt dan samen tot stand gebracht. Nadat een juiste keuze besproken is, worden gemaakte afspraken vastgelegd in een opdrachtbevestiging met een duidelijke tekstindeling en tekening.

Nadat het monument geplaatst is ontvangen nabestaanden een garantiecertificaat. Hiermee wordt voor een periode van vijftien jaar de kwaliteit en duurzaamheid van het gedenkteken gegarandeerd.

"Wij hebben de beschikking over een modern ingerichte toonzaal met een ruime keuze in grafmonumenten en gedenktekens. Eventueel kan direct uit voorraad een keuze worden gemaakt waardoor levertijd van een monument aanzienlijk korter is dan gebruikelijk."

Godschalk Natuursteen is gevestigd aan de Ambachtsweg 21 in Nijmegen. Telefoon: 024 3775876.

Een liefdevol afscheid

BEEK - Als er iemand overlijdt, wil je dat alles tot in de puntjes geregeld is. Het is tenslotte het laatste wat men voor de overledene kan doen.

Daarom is het heel belangrijk dat het juiste arrangement en bloemen gebruikt worden, die staan voor wie de overledene was of wat de nabestaande willen zeggen met deze bloemen.
Daarom nemen wij de tijd voor een persoonlijk gesprek met de nabestaande en doen wij ons uiterste best om dit op de juiste manier uit te voeren, door mooi, stijlvol en vooral persoonlijk bloemwerk te leveren. Mocht u, als nabestaande, het prettiger vinden dat we het bloemwerk thuis met u bespreken, dan is dat altijd mogelijk. Natuurlijk staan wij ook open voor eigen ideeën en inbreng, want geen mens is hetzelfde dus ook geen bloemstuk is hetzelfde.

Mocht u naar aanleiding van deze tekst nog vragen hebben, dan mag u ons altijd bellen, mailen of gewoon bij ons in de winkel komen. Bloemisterij Semperflorens, Mirjam Huilmand & Frederieke Graat; 024 6841226.

Na een overlijden geconfronteerd worden met juridische vragen?

NIJMEGEN - Na een overlijden kunt u geconfronteerd worden met allerlei juridische vragen. Soms is bijvoorbeeld niet duidelijk wie de erfgenamen zijn. Ook kunnen vragen bestaan over de rol van de executeur. Of u wilt weten of u aansprakelijk bent voor schulden die de erflater tijdens zijn leven heeft gemaakt.

Het zijn maar enkele vragen die bij u kunnen leven. Zoekt u hiervoor deskundig advies dan kunt u een advocaat inschakelen met expertise op het gebied van het erfrecht.

Vaak wordt gedacht dat een advocaat pas wordt ingeschakeld als er conflicten zijn of als er geprocedeerd moet worden. Dat hoeft niet zo te zijn. Soms kan het nodig zijn bij een advocaat een advies in te winnen. In een tijd waarin emoties vaak de overhand hebben, is het immers van belang dat u de zaken op juridisch gebied snel en duidelijk op orde krijgt.

Voor juridisch advies kunt u contact opnemen met het kantoor Van Arkel & Van den Boom advocaten in Nijmegen. De advocaten van dit kantoor zijn gespecialiseerd in familierecht en erfrecht (www.ab-advocaten.nl).

Een moeilijke tijd!

MILLINGEN AAN DE RIJN - Je staat er nauwelijks bij stil totdat het moment daar is. Dat rouwstuk voor een dierbare, een blijvende herinnering. De keuzes die je maken moet terwijl je op dat moment emoties zit.

"Hierbij helpen wij onze klanten een beetje op weg", vertelt Ramon Jahn, eigenaar bij De Tinnen Roos in Millingen aan de Rijn. In feite kunnen wij alles maken, van een foto op een metalen plaat, sieraden gevuld met as tot aan volledige urnen met een betekenis voor de nabestaande of overledene. Omdat de keuze zo groot is proberen wij in een gesprek wat informatie te krijgen. Om zo dicht mogelijk na de wens van de nabestaande iets te maken wat de overledene vertegenwoordigt of aan herinnerd kan worden. Ieder stuk heeft net als de mens zelf zijn eigen verhaal Natuurlijk raakt het verhaal van een persoon je vaak. Het is voor mij de kunst en uitdaging om dit zo goed mogelijk te verwoorden in de stukken die we maken. Ik hou van mijn vak en ga vooral met dit soort werk voor een tweehonderd procent eindresultaat."

"In de winkel van de Tingieterij, gevestigd in het Kulturhus Den Ienloop zijn de klanten welkom om een kijkje te nemen naar onze reeds gemaakte stukken. Wij hebben in overleg met de klanten vele foto's gemaakt van rouwstukken, die we ter voorbeeld mogen laten zien aan andere nabestaanden. Van harte welkom."

Thuisopbaren in opkomst

NIJMEGEN - "Vanuit het zuiden lijkt het thuisopbaren meer richting het noorden te trekken. Zo ook in de omgeving van Nijmegen", aldus Ronald Rutten, manager Uitvaartzorg bij Monuta Uitvaartzorg.

"Het gebied waar wij in werken loopt van Nijmegen tot aan Roermond. Hierdoor zien we diverse cultuurverschillen. Zo ook tijdens de uitvaart. Met name het thuis opbaren en de bed opbaringen zijn in Limburg zeer populair. Voor Monuta Nijmegen e.o, om dit in de regio te introduceren.

Door te investeren in mooie bed opbaringen, kamerschermen en accessoires hebben we inmiddels ook in het gebied zeer dankbare reacties ontvangen en zijn ons hierin verder gaan specialiseren. Hierdoor is de vraag naar onze dienstverlening enorm gegroeid. Niet voor niets werd het district al twee keer achter elkaar kwaliteitswinnaar binnen Monuta,"

"Juist in een tijdsperk waar overlijden steeds mee bespreekbaar wordt gemaakt kunnen wij met onze middelen meer betekenen. Dit levert zeker een bijdrage in het rouwproces.

Wilt u meer informatie over thuis opbaren? Wij komen geheel vrijblijvend eens bij u langs om de mogelijkheden te bespreken.

U kunt contact opnemen met Monuta Uitvaartzorg regio Nijmegen: 024 3222286."

Natuur, rust en cultuur

HEILIG LANDSTICHTING - Begraafpark Heilig Land Stichting is een bijzondere plek middenin een bosrijke omgeving die aan eenieder die zich hier thuis voelt een mogelijkheid biedt om zijn of haar dierbare te begraven of gedenken.

Deze begraafplaats is uniek door zijn ligging met haar natuurlijke schoonheid, inspirerende rust, rijke cultuur, de grote verscheidenheid aan grafvormen, de speciaal vormgegeven graven en het individuele maatwerk. De vormentaal en materiaalkeuze van de verschillende grafsoorten is zodanig afgestemd dat deze in harmonie is met de omringende natuur. Uniek zijn de tuingraven met gestapelde muurtjes van ruwe Cunrader steen, de terrasgraven en de grafheuvels die op natuurlijke wijze gedrapeerd zijn in het glooiende landschap dat zo kenmerkend is voor deze begraafplaats. Ook is het mogelijk om te kiezen voor een eeuwigdurend natuurgraf in het ongerepte bos. Asbussen kunnen begraven worden in het fraaie urnenbos of in een kleine variant van een tuingraf. Het park is een mooie samensteling van monumenten, kunst natuur en erfgoed. Het is een oase van rust en intimiteit, die troost geeft en uitnodigd tot bezinning.

24 / 28

In rij voor scheidende wethouders Pim Spaan en Theo Giesbers

Rechts Theo Giesbers met echtgenote en Pim Spaan met echtgenote Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – De bevolking, afgevaardigden van verenigingen en bestuurders uit de regio moesten vrijdagmiddag de tijd nemen om de twee scheidende wethouders van de gemeente Groesbeek: Pim Spaan en Theo Giesbers de hand te drukken in zaal De Linde aan de Cranenburgsestraat in Groesbeek.

Enkele tientallen aanwezigen die bijna bij de scheidende wethouders waren, moesten enige tijd wachten totdat burgemeester Keereweer de scheidende wethouders had toegesproken.

Burgemeester Keereweer sprak de scheidende wethouders toe. "Vandaag nemen we officieel afscheid van twee van de laatste drie wethouders van de oude gemeente Groesbeek. De derde (Sjaak Thijssen) gaat door, zoals u allemaal zult weten. Pim Spaan en Theo Giesbers hebben hun wethouderschap met hun eigen menselijke trekjes gekleurd. Ze hebben zich allebei vol ingezet om hun doelen te bereiken en hun partij en de inwoners zo goed mogelijk te vertegenwoordigen. Beiden zijn gepassioneerde bestuurders, zeer betrokken bij hun portefeuilles en zeer gedreven om goede resultaten te bereiken. Beide hebben een passie voor de stem, de stem van de burger, daarnaast hebben beiden ook humor en kunnen relativeren. De fiets en auto van Pim kennen de route van Heilig Landstichting naar Groesbeek heel goed terwijl Theo niet eens in het bezit is van een vierwieler, hij doet alles per fiets, bus, trein en taxi en soms rijdt hij met iemand mee. Beiden zijn teamspelers maar delen ook een grote mate van eigenwijsheid met elkaar. Samen zijn jullie twintig jaar wethouder geweest. Ik zal met de jongste beginnen, in wethouders jaren.

Pim Spaan. "Bijna negen jaar wethouder van Groesbeek, je entree in de gemeentepolitiek in 2006 was volkomen dualistisch, een wethouder van buiten de gemeenteraad. Je wist een visie over te brengen waarbij
'verbinden' en 'samendoen' altijd centraal stond. Je eerste stevige klus was de WMO in Groesbeek te laten functioneren via het WMO-loket. Met volle en oprechte overtuiging heb je de portefeuille welzijn / sociale zaken behartigd, daarbij een innerlijk gedrevenheid tonend om de situatie van onder andere mensen zonder werk te verbeteren. De werkgelegenheidsaanpak Nieuw Werk springt daar bovenuit .

Je was overtuigd dat dit de goede aanpak was, de focus verleggen van de bijstand cliënt naar de ondernemer als klant. Er op uit en niet van achter het bureau waar velen zeer over te spreken zijn veel meer mensen zijn daardoor aan het werk gekomen. Een parel op je kroon. Daarnaast waren er ook tal van andere projecten zoals; herstructurering van De Stekkenberg waar je verantwoordelijk was voor de zachte kant van de herstructurering. De wijk zelf is ook heel erg mooi geworden, mede door het prachtige voorzieningenhart, dat ook jij mee gerealiseerd hebt. Er zijn heel veel zaken waarbij jij je als wethouder voor hebt ingezet zoals zelfredzaamheid van mensen, bestrijding laaggeletterdheid, verslavingsproblematiek en de decentralisatie van de zorg waarvoor alle lof.

Je was een zichtbare en aanwezige wethouder, dat is een verdienste . Het college was niet blij met een frikadelwedstrijd die in een cafetaria in Groesbeek werd gehouden, jij werd op pad gestuurd en mocht het ongenoegen aan de eigenaresse overbrengen. Het mag duidelijk zijn dat ik erg waardeer wat je betekend hebt als mens en bestuurder van deze gemeente. Hartelijk dank voor je humor, je glimlach, je passie, je vermogen tot verbinden en dank voor de fijne samenwerking", aldus burgemeester Keereweer aan Pim Spaan.

Theo Giesbers. "Theo je hebt het afgelopen jaar 'n paar keer in de piepzak gezeten niet over je afscheid als wethouder, niet over de uitbouw van het gemeentehuis, niet over het Romeins aquaduct, niet over de roerige tijden van het Vrijheidsmuseum en wat er dan nog van ons Bevrijdingsmuseum 1944-1945 overbleef. Nee, één prangende vraag hield je bezig; komt 't nog zover dat ik het als wethouder mag meemaken dat Det de Vuurbal de béssembiender, als bronzen standbeeld op De Stekkenberg zal verrijzen. Want dat had je toch aan veel mensen beloofd, liefst voor de verkiezingen. Dat kwam er 2 ½ week vóór de verkiezingen. Je wilde geen wethouder meer worden, wel stemmentrekker, je dacht zeker op plaats vijf veilig te staan, maar dat werd met veel voorkeurstemmen gelogenstraft. Je politieke houdbaarheidsdatum was dus nog niet bereikt, maar je persoonlijke wel. Je hebt het zelf aan de kiezers uit moeten leggen. Je politieke carrière begon toen je nog voorzitter was van de Vereniging Behoud Dorpsgezicht was. Toen lag je bij wijze van spreken met de loep bij de gemeente op de stoep. De planvorming van de gemeente werd met een vergrootglas door jullie gevolgd en ook met vuur en vlam bestreden. Theo wat moet dat erg zijn geweest voor al die ambtenaren en bestuurders toen! Overigens ben je daar nog steeds kritisch op want jij was het die met de ondernemers de Dorpsstraat en Pannenstraat doorliep om de tientallen verschillende soorten bestratingen die er lagen samen in ogenschouw te nemen. Met als enig doel om met hen een uniformere aankleding van het straatbeeld te krijgen, nu het er ligt, is het een hele fraaie vooruitgang.
Wie Theo zegt, zegt 'Siesmejennekes en Gruusbèks dialect' zegt 'bovenmeester van school De Horst ', zegt 'attente man die collega's op hun verjaardagen van bossen bloemen voorzag', zegt 'kunst en Bessembiender ', zegt 'vrolijk en goedlachs'.

Je had een lastige portefeuille, want niets is zo zichtbaar als verkeer en openbare werken in een gemeente. Bij wijkbijeenkomsten kreeg jij de meeste vragen en opmerkingen. Zowat alleVOLG doelen die je wilde bereiken zijn in de afgelopen dertien jaar als wethouder bereikt, daar heb je wel hard voor moeten knokken, natuurlijk met steun van het college.
Cultuurhistorie en archeologie, kom niet aan het Romeins aquaduct, want Theo slaat je met al dan niet wetenschappelijke publicaties om de oren. Heel veel projecten in Natuur en Landschap zijn gerealiseerd zoals her verleggen van De Groesbeek, wandel – en fietspaden, schoolfietsroutes en natuurlijk de aanleg van buurtpark het Groeske. Theo, je bent ook een groot kunst- en cultuurliefhebber en promotor waar de exposities in het gemeentehuis een voorbeeld van zijn. Het afgelopen jaar, herdenking 70 jaar Operatie Market Garden, was je voor mij een lopende encyclopedie. Maar een ding moet mij van het hart, jouw molensteen De Altena Hettsteeg laat je zo maar achter voor Ria Barber. Theo, ik wil je danken voor je positieve houding en opgewektheid, je teamgeest en humor en goede samenwerking."


Nog ruim een uur was het handen schudden geblazen na de toespraak van burgemeester Keereweer. Op het eind van de receptie trad het koor 'Verwante Stemmen 'op waarvan Pim Spaan ook deel uit maakt. Daarna was het de beurt aan het kerkkoor uit Wyler, waarvan Theo Giesbers dirigent is. Het laatste lied 'Oh Happy Day' wat Theo overigens zelf dirigeerde, kreeg de handen op elkaar van de aanwezigen. Beide ex-wethouders kunnen met trots terugzien op een zeer geslaagde afscheidsreceptie.

Groesbeek hofleverancier van Explosieve Opruimings Dienst

Foto: Peer Hendriks.

GROESBEEK/SOESTERBERG – Groesbeek is al jaren hofleverancier van de Explosieve Opruimings Dienst in Soesterberg (voorheen Culemborg). Nu nog steeds – zeventig jaar na de oorlog – wordt er nog wekelijks oorlogstuig in de Groesbeekse bodem gevonden.

Dat er nog zoveel oorlogstuig in de Groesbeekse bodem zit is te wijten aan het feit dat Groesbeek in de oorlog aan de frontlinie lag. Direct na de oorlog tussen 1945 en1950 is er een grote ruimactie geweest ook in Groesbeek, toen vermoedde men dat tachtig procent van het oorlogstuig geruimd zou zijn, maar niets is minder waar.

Foto: Peer Hendriks.
Foto: Peer Hendriks.

Dinsdag 13 januari was het weer raak in afwachting van de EOD lag er bij de firma van Kesteren een mortiergranaat die met grond mee was gebracht, daarnaast waren er op twee plaatsen aan de Waldgraaf, vier Amerikaanse handgranaten aangetroffen en liefst 36 Amerikaanse mortiergranaten terwijl aan het Lagewald een 25-ponder mortiergranaat was aangetroffen.

Het meeste oorlogstuig wordt opgespoord door mensen met een metaaldetector, daar is Fred Schel vrijwilliger van de politie in Groesbeek van overtuigd. Fred is speciaal belast met de afhandeling van het gevonden oorlogstuig en is begeleider van de EOD-mensen. Gemiddeld is Fred daar twintig uur in de week mee bezig. Volgens Fred zijn er drie personen actief met metaaldetectoren, zij struinen de Groesbeekse landerijen af op zoek naar insignes en dergelijke. Vooral langs de Wylerbaan en het Lage Wald is al het nodige opgespeurd.

Fred heeft met hen goede afspraken gemaakt. Als de mannen munitie vinden, wordt Fred direct op de hoogte gesteld en treft men mensenbeenderen en dergelijke aan, dan wordt het hele gebied afgesloten. Maar ook komt het regelmatig voor dat tijdens het rooien van aardappelen of bieten het oorlogstuig op de band wordt aangetroffen. Als Fred van het vinden van oorlogstuig op de hoogte wordt gesteld, gaat hij als explosievenverkenner eerst ter plaatsen poolshoogte nemen. Is er inderdaad sprake van gevaarlijk oorlogstuig dan belt Fred de EOD in Soesterberg, waar de naam Fred Schel geen onbekende is. Als Fred een A-melding geeft, komen ze binnen een uur, een B-melding de volgende dag en een C-melding binnen een week. Dat laatste is in de meeste gevallen in Groesbeek het geval.

Rond 10.00 uur verschijnen de drie mannen van de EOD op het politiebureau in Groesbeek onder leiding van sergeant-majoor Hagebeek. Tijdens een kopje koffie worden de formulieren bekeken waar het oorlogstuig zich deze dag bevindt. "Elke week komen wij wel een keer in Groesbeek. Ik kan wel zeggen dat Groesbeek onze hofleverancier is. De oorlog is zeventig jaar geleden en toch krijgen wij 2500 meldingen per jaar en ruimen ruim 10.000 granaten of mortieren."

De EOD is dagelijks op pad, Hagebeek is ervan overtuigd dat er in heel Nederland honderden tonnen munitie nog aanwezig is en volgens Hagebeek tonnen daarvan in Groesbeek en directe omgeving. "De grond werkt wel degelijk, die drukken in de loop der jaren de granaten of ander oorlogstuig naar boven. Ook komt het voor dat wij Duitse-, Engelse en Amerikaans explosieven bij elkaar aantreffen. Normaliter kan dat niet omdat die tegenover elkaar stonden te vechten, maar dan zijn die explosieven daar door de een of andere gedumpt", zegt Hagebeek.

Ook zijn er in Groesbeek al diverse malen oorlogsgraven aangetroffen. Dan wordt direct de BIT (Bergings en Identificatie Team) ingeschakeld, die gaat onderzoeken of het een vermiste militair uit de oorlog betreft. Vermoed wordt dat er nog tien vermiste militairen in Groesbeek een oorlogsgraf hebben gevonden. Dinsdagmiddag om half twee was het zover, met de beveiligde vrachtwagen van de EOD werd met het oorlogstuig koers gezet naar de zandafgraving bij De But – tientallen meters van Dekkerswald verwijderd – om het oorlogstuig te laten exploderen. Na een uur werd de omgeving van het zandgat afgezet en kon het oorlogstuig in twee fases tot ontploffing worden gebracht. De knallen waren tot ver in de omgeving te horen. "Tot volgende week", liet Hagebeek de Groesbeekse politieman Fred Schel weten.

Rotonde Hulsbroek; waarom?

Veel mensen hebben ons gevraagd waarom er een rotonde is aangelegd op de kruising van de Hulsbroek met de Mies. Wij leggen graag uit waarom de Groesbeekse Volkspartij dit heeft gesteund.


Allereerst was door de bocht in de Hulsbroek het zicht voor auto's die vanuit de Mies de Hulsbroek op wilden, niet goed. Daarom wilden de bedrijven op het industrieterrein graag een rotonde: die remt de snelheid van het verkeer en dat is een verbetering voor het vrachtverkeer van de Mies naar de Hulsbroek. De wens voor een rotonde werd nog sterker omdat het fietspad is doorgetrokken van de Linde naar de Kloosterstraat en dat vrachtverkeer dus ook te maken zou krijgen met fietsers en voetgangers. Omdat wij de veiligheid van langzaam verkeer heel belangrijk vinden, waren wij het met de ondernemers eens dat een rotonde de beste oplossing zou zijn. Overigens vonden wij de doortrekking van dat fietspad belangrijk, omdat de plaatsen waar de fietsers tot voor kort moesten oversteken (bij de firma Coenen) geen veilige plekken waren.
Een rotonde is de meest veilige manier om het bedrijventerrein te ontsluiten. Als de economie weer aantrekt en zich nieuwe bedrijven vestigen op de nog beschikbare kavels, dan zal er meer verkeer komen en is een goede ontsluiting van die delen van het industrieterrein belangrijk. Met de rotonde is dit optimaal geregeld en is de verkeerssituatie dan in ieder geval meteen veilig.
Wat ook nog een belangrijk argument was, is de toegezegde provinciale subsidie van 376.000 euro voor een aantal maatregelen op het industrieterrein, waaronder de rotonde. Als deze niet in 2014 klaar zou zijn, zou de subsidie vervallen. De totale kosten van de rotonde bedragen 480.000 euro, dus het zou onverstandig zijn om deze subsidie te laten lopen. U mag van ons verwachten dat wij de beste oplossing tegen de laagste kosten realiseren, en dat hebben we met deze rotonde gedaan.

De fractie van de Groesbeekse Volks Partij,

Hennie Eikholt, Irma van de Scheur en Rob Bekers.

Markant gebouw maakt plaats voor parkeerplaats

GROESBEEK - Het markante gebouw van de Zoma aan de Spoorlaan in Groesbeek is bezig zijn laatste adem uit te blazen.

Slopers zullen vermoedelijk binnen enkele weken het gebouw uit 1956 met de grond gelijk maken waardoor er definitief een historisch pand in Groesbeek verloren is gegaan. Het pand dat al zeven jaar gehuurd wordt door Guido Müskens als werkplaats en expositieruimte voor moderne kunst en bloemen, zal ook moeten verdwijnen.

"Ik hoorde half december van de gemeente Groesbeek dat ik per 1 januari 2015 uit het gebouw moest zijn. Ik heb ze direct laten weten dat die datum niet haalbaar was, gezien de vele spullen die nog in het pand aanwezig zijn." Zaterdagmorgen had Guido open dag en probeerde zoveel mogelijk spullen van hem aan de man te brengen, voor een habbekrats liet hij weten. Daar is gretig gebruik van gemaakt, maar nog niet is alles weg.

"Ik vind het bijzonder jammer dat ik na zeven jaar het pand moet gaan verlaten en dat het markante gebouw plaats moet gaan maken voor parkeerplaatsen. Op de huidige parkeerplaats voor de Zoma zullen samen met Scapino en de Hema twee supermarkten worden gerealiseerd van Aldi en Jan Linders, die nu elders in Groesbeek zijn gevestigd: in de Hoflaan en Burgemeester Ottenhoffstraat. "Ik ben genoodzaakt te stoppen en weet momenteel nog niet wat ik in de nabije toekomst zal gaan doen. Er zal beslist wel iets anders op mijn pad komen", daarvan is Guido overtuigd.

Carnavalsmiddag in Breedeweg

GROESBEEK – In navolging op het festival van 2014 zal er op zondagmiddag 25 januari opnieuw een carnavalsmiddag worden gehouden in verenigingsgebpouw De Sleutel aan de Breedeweg.

De datum en tijdstip is door de organisatie in goed overleg met het SOK (Samenwerkings Orgaan Karnaval) bepaald. Op deze wijze is iedereen in de gelegenheid om het festival te bezoeken. De entree voor deze middag is geheel gratis toegankelijk voor alle leeftijden. De zaal van De Sleutel gaat om 13.30 uur open en de aanvang van het programma is om 14.00 uur en zal rond 19.00 uur worden afgesloten.

Op deze middag kunnen solisten, duo's en vriendengroepen deelnemen aan deze muzikale carnavaleske middag. Iedereen die zin heeft om een oude of misschien wel een nieuwe carnavalshit te zingen, wordt de mogelijkheid geboden dit te doen op eigen creatieve wijze. Er zal niet worden gestreden in competitieverband. Het 'schunkel – en meelalgehalte' is wat op deze middag telt. Live band Triple zal zorgdragen voor de muzikale omlijsting van deze middag. Het belooft evenals vorig jaar een gezellige middag te gaan worden; voor diegenen die willen zitten is er ruimte in overvloed.

Nieuwe prinsen in Ooij en Leuth

Foto: Peter Hendriks

OOIJ/LEUTH – Zowel in de Ooij als Leuth zijn zaterdagavond nieuwe Prinsen Carnaval geïnstalleerd. In de Ooij werd in dorpshuis De Sprong de 41-jarige Chris van der Meulen geïnstalleerd als de nieuwe Prins die met de komende carnavalsdagen de scepter zal zwaaien bij De Deurzakkers.

De 46ste Prins van De Deurzakkers- die in het dagelijks leven vrachtwagenchauffeur is – zal in het komend carnavalsseizoen onder de naam 'Prins Chris de Kale Kletser' door het leven gaan. Hij zal worden bijgestaan door de pages Daphne, Jessie en Jiska. Zijn adjudanten zijn de ex-Prins Bas de Snoeper en Jos van Brück.

Bij De Sokkenummers uit Leuth werd zaterdagavond in De Vriendenkring eveneens een nieuwe Prins Carnaval geïnstalleerd. Stijn Vervuurt kreeg het vertrouwen van De Sokkenummers en zal het komend carnavalsseizoen aan het hoofd van de vereniging staan. Samen met zijn pages Ruth Keukens en Mirjam Thunnissen belooft hij er een geweldig carnavalsfeest van te gaan maken. Stijn volgt Wilfried de Elektrieker (van Eck) op die het afgelopen carnavalsjaar over het Leuthergat heeft geregeerd.

Bestuurswisseling Ster Groesbeek

GROESBEEK – Naar aanleiding van het vertrek van manager Sylvia Fleuren bij de Ster vanwege haar benoeming als wethouder financiën in Groesbeek en het opstappen van voorzitter Frits Ankringa gaat er binnen de Ster (Stichting Toerisme En Recreatie) een bestuurswisseling plaatsvinden.

Ingaande februari zal Eric de Gans manager bij Ster zijn en Theo Giesbers zal als voorzitter gaan fungeren. Beiden zijn geen onbekende in de toeristische wereld.

Gegijzeld voor openstaande boetes

GROESBEEK – De politie heeft afgelopen weekend een 33-jarige inwoner aangehouden wegens het niet-betalen van opgelegde boetes.

De politie zag de man op De Dries lopen en gijzelde hem voor het niet-betalen van boetes ter hoogte van 680 euro. De man heeft dertien dagen de tijd om de boete alsnog te betalen, zo niet zal hij daarna weer worden gegijzeld totdat de boete betaald is.

Twee daders winkeldiefstal aangehouden in Groesbeek

GROESBEEK – Afgelopen vrijdagmiddag zijn twee inwoners van Groesbeek betrapt op het stelen van goederen uit winkels.

De eerste winkeldief werd betrapt door personeel van een supermarkt aan De Meent in Groesbeek. De man, een 50-jarige inwoner uit Groesbeek, wilde toiletartikelen de winkel uit nemen zonder te betalen. De politie heeft de man aangehouden en tegen hem is proces verbaal opgemaakt.

Bij een winkel aan de Kloosterstraat werd een 42-jarige inwoonster uit Groesbeek betrapt bij het stelen van dierbenodigdheden. De politie heeft ook haar aangehouden en proces verbaal tegen haar opgemaakt.

Fantastische pronkzitting in Groesbeek

De muzikale finale wordt uitgevoerd door Robbie Lee Foto: Piet Spanjers

GROESBEEK – De ingrediënten voor een succesvolle pronkzitting zijn buutreedners en schlagergroepen en daar zijn ze zaterdagavond in De Mallemolen in Groesbeek weer in geslaagd. Een gevarieerd programma voor elk wat wils is het motto.

Om 20.11 uur werd Prins Ummenie de 55ste van De Feestneus en prinses Henriette Cuppen van Net Aecht de volle zaal binnengehaald op muziek van het gelegenheidsorkest 'Oajem Zat'. De traditionele presentator Bas Wegh moest verstek laten gaan, omdat hij zijn stem kwijt was; hij werd professioneel vervangen door Twan Vissers. De eerste buutreedner van de avond was Jo Schoofs die als priester het podium op kwam. Wat hij allemaal had meegemaakt moge duidelijk zijn. Bij de schlagergroepen was het 'Trek Mar Dûr', die de spits afbeet. De groep bracht drie schlagers ten gehore waaronder een primeur de nieuwste schlager 'Gekkehuus', die op het schlagerfestival zaterdagavond te horen zal zijn. Gezien het applaus is de schlager geen slechte keuze geweest.

Trek Mar Dür werd opgevolgd door Maurice Nillessen die het publiek liefst met vier André Hazeshits trakteerde. De zaal was muisstil toen de tachtigjarige buutreedner Wim 't Olliepitje plaats nam op het podium. In het Groesbeeks dialect moesten Achilles'29, pastor van Gestel, maar vooral de gemeenteambtenaren eraan geloven tot grote hilariteit van de zaal. Hij kreeg dan ook een staande ovatie.

Schlagergroep 'Aarm Snuutje' zette met haar schlagers de zaal op z'n kop. Een lange polonaise was het gevolg. Vervolgens was het de beurt aan de buutreedners 'De Geraniumkiekers', die als stratenmakers het wel en wee van hun vak deelden met de aanwezigen, waarbij de plaatselijke grappen en grollen het weer goed deden. Zij lieten weten dat dit hun laatste pronkzitting was in Groesbeek, want dan gaan ze naar Berg en Dal. Een van de oudste schlagergroepen van Groesbeek is wel 't Zeivertröpke die liefst 22 jaar actief en diverse malen winnaar is geworden van het schlagerfestival. Zij bracht haar toppers ten gehore, waarna Prins Ummenie de 55ste Harm Wijnhoven er nog een schepje bovenop deed met zijn eigen nummers zoals ´Er wordt gepaard in de gang´.

Buutreedner Andrew Helder betrad als goochelaar Wim Salabim het podium. Hij had een perfecte buut en kreeg menigmaal de handen op elkaar. Hij hield de aanwezigen voor ´Meer of minder Berg en Dal´ de uitslag viel te raden ´Minder Berg en Dal. Vervolgens was het de beurt aan het schlagerduo 'Alt van Huus' – algeheel winnaar in Millingen –, zij wisten de aanwezigen met hun schlagers ook van de stoelen te krijgen. Als laatste buutreedster betrad Kitty Goverde (dochter van Jan Boezeroen) als dikke Bertha van de Meuleperd het podium. Zij stak de draak met haar lichaam en zocht een slachtoffer in de zaal, dat werd René Wouters. De pronkzitting 2015 werd afgesloten door de zanger Robbie Lee, die als laatste de hele zaal op z'n kop zette met zijn Duitse en Nederlandse meezingers.

De Treffers herstelt zich knap in tweede helft

Foto: Jan Peters

GROESBEEK - De eerste wedstrijd na de winterstop tegen de hekkensluiter. Misschien toch sprake van enige onderschatting. Want De Treffers startte niet best tegen EDO. Een snelle voorsprong ging even zo snel weer verloren. Pas vanuit een achterstand begonnen de Groesbekers er voor te vechten. Met een 4-2 overwinning als resultaat.

Met Leemans én Verkouwen in de basis startte De Treffers toch in een niet verwachte (fantasie-)opstelling. Het was wennen. Dat werd nog verhuld door het openingsdoelpunt in de tweede minuut. Vanuit een ingooi werd de bal doorgekopt op Michel van Veen, die de bal goed controleerde en beheerst binnen schoot: 1-0. Van Veen had na een steekpass van Santiago de voorsprong kunnen en moeten verdubbelen, maar alleen voor doelman Van Zalinge faalde hij. De afstraffing kwam direct daarop. In de vierde minuut kopte Robin de Ridder vanuit een vrije trap de gelijkmaker in de touwen: 1-1.

Daarna waren er kansen voor de thuisclub, maar EDO had het beste van het spel. De Haarlemmers wonnen de duels en creëerden kansen. Bijvoorbeeld, toen Ron Rosenhart na balverlies aan Trefferszijde op kon rukken, maar in het man tegen man duel tegen Niels Kornelis niet voldoende koelbloedig bleek. Het was uitstel van executie, want in de 21e minuut scoorde Jamel Dibi van dichtbij de op dat moment verdiende 1-2. En als Rosenhart zijn vizier wat beter had afgesteld, dan had het ook zo maar 1-3 kunnen zijn voor rust. Maar ook in die fase bleek Kornelis van onschatbare waarde voor De Treffers. Sterker nog, op slag van rust konden de roodzwarten de gelijkmaker aantekenen. Coen Maertzdorf zette met een steekpass Michel van Veen vrij voor doel, die zijn tweede van deze middag binnen schoof: 2-2.

Na de thee werden de bakens verzet. De Treffers paarden nu wel werklust aan goed voetbal met een aantal fraaie combinaties als resultaat. Zag Jim van Alst zijn inzet nog door Dibi van de lijn gehaald worden, in de 52e minuut was het wél raak: met een loepzuivere voorzet vond Maertzdorf het hoofd van Santiago, die boven zijn tegenstander uit torenend de bal in doel kopte: 3-2. Een kwartier voor tijd was het over en uit voor EDO. Maertzdorf stak de middellijn over en vond nu invaller Wessel v/d Horst, die met een kopbal in de verre hoek doelman Zalinge verschalkte: 4-2. Er waren nog kansen te over om de voorsprong verder uit te bouwen en er was nog een afgekeurd doelpunt van EDO omdat Biberoglu volstrekt onnodig in buitenspelpositie een laatste tikje gaf aan een schot van Yonis, maar het bleef bij 4-2.

De Treffers legt weer drie nieuwe spelers vast

GROESBEEK – De Groesbeekse Topklasser De Treffers heeft onlangs weer drie nieuwe spelers vastgelegd voor het nieuwe seizoen.

Ken Leemans (32) heeft donderdagavond 15 januari voor anderhalf jaar getekend en is direct speelgerechtigd. Hij zou zondag al opgesteld kunnen worden. Daarnaast komt de 21-jarige talentvolle aanvaller Jesse Dibbets het volgens seizoen over van OJC Rosmalen alsmede de 23-jarige linksbenige verdediger Bram Eltink maakt het volgens seizoen de overstap van Bennekom naar sportpark Zuid, de thuisbasis van De Treffers.

Het vorig jaar speelde Bram nog voor De Bataven in Gendt. Eerder had De Treffers al Wesley Meeuwsen en Hafid Sarkouke aan zich weten te binden. Ook assistent-trainer Willie Willems heeft aangegeven bij de Rood-zwarten te blijven. Daarnaast hebben bij De Treffers weer vijf huidige spelers bijgetekend: Niels Kornelis (keeper), Frenk Keukens (rechtsback), Jan Willem Stronks (middenvelder) en Coen Maertsdorf.