GN Lingewaard

15 juni 2016

GN Lingewaard 15 juni 2016


Thema Angerse Umdracht: Iedereen genodigd

ANGEREN - Zondag 26 juni wordt in de tuin en op de kerkhoven van de Sint-Bavoparochie de jaarlijkse Angerse Umdracht gehouden. Het thema van de Umdracht is: 'Iedereen genodigd'.

De Sacramentsdag is al vanaf de late middeleeuwen een populaire feestdag. De dag wordt gezien als een herhaling van Witte Donderdag, waarop wij de instelling van de Eucharistie (Sacrament) door Jezus Christus gedenken. Om dit in Angeren te gedenken wordt sinds 1851 de Umdracht gehouden.

Foto: Henk Sluiter

De Angerse Umdracht heeft uit historisch perspectief iets uniek. Het is namelijk een processie die zich niet of nauwelijks op de openbare weg begeeft: ze bestaat uit een ‘rondje om de kerk’. Dat is een historisch overblijfsel uit de tijd dat het processieverbod op de openbare weg bestond. Daarom kon de Angerense ‘Umdracht’ vanaf 1851 alleen op het grondgebied van de kerk worden gehouden. Een kleine devote Umdracht met belangrijke momenten van bezinning, herinneringen aan de dierbaren die op het kerkhof begraven liggen en traditie.

De Umdracht op zondag 26 juni. Om 10.00 uur begint de Eucharistieviering in de Sint-Bavokerk. Het thema van de dienst is ‘Iedereen genodigd’. De voorgangers zijn pastor Peters en pastor Van Cuijk met de koren van de Levensbron en Zang en Vreugde. Voor de kinderen is er een kindernevendienst. Om 11.00 uur wordt de Umdracht opgesteld. Traditioneel wordt de Umdracht (rond 12.00 uur) afgesloten met een vendelhulde aan de pastores door het schuttersgilde Sint-Bavo met medewerking van de harmonie Sint-Ceacilea.

Brandweer Doornenburg verovert Wouts hart

DOORNENBURG - Voor Wout Keijzers begon het als brandweerman allemaal in het Noordbrabantse Oeffelt. Maar nadat hij de opleiding had afgerond, verliet Wout het dorp dat ligt tussen Cuijk en Boxmeer. Dat deed hij niet zomaar, want zijn liefde voor Lisa bracht hem naar Doornenburg. "Voor haar wilde ik graag verhuizen, maar op een voorwaarde: ik blijf bij de brandweer."

Stoppen met het brandweervak was voor hem geen optie. "Als je eenmaal bij de brandweer bent, pakt een virus je beet", verzekert Wout. "De opleiding heb ik met veel plezier gevolgd en daarna wilde ik door ook."

Wout twijfelde geen moment en heeft nog geen seconde spijt gehad om brandweer Doornenburg te versterken. "Onze ploeg is heel gezellig. Van jong tot oud, ik voel een klik met iedereen. Ondanks onze verschillende achtergronden, van een aardbeienteler tot aan een servicemonteur als ik, hebben we een hechte band opgebouwd."

Waardevol

Brandweer Doornenburg zoekt net zulke enthousiaste vrouwen en mannen zoals Wout, die het warm aanbeveelt om zijn collega te worden. "Het vak is leerzaam en ontzettend waardevol. Dat je hulp verleent aan mensen in nood, geeft een heleboel voldoening."

Wil je net als Wout brandweer Doornenburg helpen? Kom dan naar de introductieavond op dinsdag 21 juni van 20.00 tot 22.00 uur op de post aan het Vijzelpad 9. Meld je aan bij ploegcommandant Ivo Arends: 06 46241116 of ivo.arends@vggm.nl.

Doe mee aan het Haalderen Open Tennistoernooi

HAALDEREN - Binnenkort is het weer zover, dan start het zesde Open tennistoernooi van Haalderen. De inschrijvingen stromen binnen, maar er is nog plaats voor meer. Het toernooi wordt gehouden van 4 tot en met 10 juli op het tennispark aan de Notenboomstraat in Haalderen.

We spelen een 25+ dubbeltoernooi in de categorieën 5, 6, 7 en 8. Inschrijven kan nog tot en met 19 juni via de website www.toernooi.nl aanmelden. Op deze website en op www.tchaalderen.nl staan ook de contactgegevens voor als er vragen of opmerkingen zijn. We zijn ook te volgen via Facebook.

We spelen zoveel mogelijk in een poulesysteem zodat je meerdere wedstrijden kunt spelen. Uiteraard worden er weer mooie prijzen beschikbaar gesteld voor de finalisten door onze sponsors. Op vrijdagavond houden we een gezellige feestavond en er zullen ook diverse artikelen worden verloot onder de aanwezigen.

Van Kerk naar Theater aan de Markt: 20

BEMMEL - De man met het overzicht: "Geert Hermsen is de naam en in juni '44 net voor de evacuatie ben ik in Rijkerswoerd – toen 6 á 7 boerderijen- geboren als zesde van negen kinderen. Het boerenvak had niet mijn interesse. Met Willemien (budgetbewaakster van het kerkproject) ben ik gelukkig, twee kinderen en vier kleinkinderen rijk."

"In Arnhem deed ik de HTS werktuigbouwkunde, waarna ik mij na de diensttijd specialiseerde in ontwerp en installatie van warmte- luchtbehandeling en koeltechniek in ziekenhuizen. Na 5 jaar werken in het VU academisch ziekenhuis in Amsterdam, dat ik van vlak na de nieuwbouw meemaakte, werd ik gevraagd een bouwbureau mee op te richten. Het organiseren van een grote bouw, zoals een ziekenhuis, was het werk van deze projectorganisatie. Zo'n traject van idee naar plan naar realisatie neemt wel 6 á 7 jaar in beslag en daarna is er opnieuw werk, want de ontwikkelingen gaan zo snel, nieuwe eisen en neem bijvoorbeeld de digitalisering, dat er verder gedacht en veranderd moet worden. In zo'n megaproject gaan honderd miljoen euro's zitten."

"Door de grote reisafstand ben ik overgestapt naar de L.U. in Wageningen. Daar ervaarde ik dat de gezondheidszorg mij meer boeide dan plantjes en dieren. Toen er een telefoontje uit Amsterdam kwam of ik directeur bouw en techniek wilde worden was ik weer waar ik wezen wilde. Het bouwproces van de enorme poli was aanstaande en er moest een restaurant komen. Ik was verantwoordelijk voor verbouw nieuwbouw en onderhoud. In de 90-er jaren heb ik drie jaar aan plannen meegewerkt voor Het Radboud MC in Nijmegen en toen weer linea recta terug naar A'dam. Als bouwbegeleider van een heel groot nieuw ziekenhuis, een geweldige uitdaging, heb ik daar gewerkt tot mijn pensioen. Vervolgens ben ik in Heerlen nog vier jaar als interim-directeur actief geweest bij de bouw van een ziekenhuis.

Zo'n grote project organisatie werkt in principe hetzelfde als in de kerk: werkgroepen maken, korte lijnen en een goede communicatie zijn de eerste vereisten. De clou is de organisatie goed op te zetten, dan is alles te managen. In de kerk gaat het hartstikke goed, het is een van mijn plezierigste werken in mijn carrière. Het sociale aspect telt zwaar mee, je ziet hier perfect, hoe zelfsturende teams kunnen functioneren. Schitterend is het, ik geniet er echt van en ben blij er deel van uit te mogen maken. Het geeft voldoening, omdat het bij iedereen dankbaar overkomt. Allemaal werken ze met volledige overgave. Het is iets waar de Bemmelse gemeenschap trots op kan zijn.

Jarenlang voetbalde ik bij Jonge Kracht, toen nog 1e klas amateurs. Hardlopen, wielrennen en de Bemmelse triatlon deed ik ook. En ik speel accordeon: 3 jaar in een bandje in Huissen bij de 'Lonely Boys' en 5 jaar heb ik het chantikoor 'De Heeren van de Ommelanden' begeleid. Als straks in de kerk cabaretiers komen zoals Herman Finkers, dan ben ik daar zeker bij."

Ingezonden brief

Maakt u zich ook zorgen om de zorg die er straks misschien niet meer is? Nou, eerlijk gezegd, ik wel. Goh, kunt u nu denken, dat zijn we niet van hem gewend dat hij zich zorgen maakt om de toekomst, als je zijn verhaaltjes leest tot nu toe zijn dat vrolijke, luchtige en makkelijk leesbare vertelsels, met een knipoog naar het onderwerp waar het geschrevene over gaat.

Hoezo ineens die ommekeer, wel dat komt door een artikel in De Gelderlander van het weekend 4 en 5 juni. Daarin staat met grote letters '17.000 ontslagen in de zorg' maar het gaat goed met je als je bestuurder bent van een zorgbedrijf en je tot de groep behoort die meer verdienen als de premier (dat noemen ze dacht ik de Balkenende norm). Ook krijg je als bestuurder een ontslagvergoeding, ben je medewerker krijg je bij ontslag niets. En omdat het kabinet fors heeft bezuinigd op personeel moesten veel verzorgingshuizen sluiten. Je hoeft echt geen 'hoger opgeleide' te zijn om te snappen dat het eigen vermogen bij instellingen met tonnen en soms zelfs met miljoenen toenam.

Waar maak je je nu druk om, beste kerel. Zoals je nu bent en zoals je nu leeft ga je je grootvader achterna die 107 jaar oud is geworden. Toegegeven, je hebt een chronische ziekte en als die de regie in handen krijgt heb je hulp nodig, maar daar heb je familie, vrienden en buren voor. Lukt dat ook niet meer ga je naar een verzorgingshuis ergens in den lande wat niet bezuinigd heeft op het personeel, krijg je uiteindelijk toch de zorg op maat waar je recht op hebt. Maar… maakt u zich nu wel zorgen?

Frits Botterblom

Achtste Job Loeff Rit met MCKO Doornenburg

DOORNENBURG - Voor het al opeenvolgende achtste jaar wordt er op zondag 19 juni voor iedereen die motor rijdt een complete toerrit georganiseerd.

Job Loeff, al jaren enthousiast lid van MCKO in Doornenburg, ziet graag iedereen van motorrijden genieten. Job kan naast zelf motorrijden ook het onderhoud of een reparatie aan uw motor of scooter verzorgen. Het maakt voor hem geen verschil of u nou komt voor een onregelmatig lopende scooter, een herrie makende versnellingsbak, een servicebeurt of een setje nieuwe banden. In zijn winkel verkopen Job ook accessoires voor het onderhouden of het laten glimmen van uw hobby.

De rit is toegankelijk voor iedere motor- (scooter)rijder. Er kan zowel in groepsverband als individueel gereden worden en deelname aan de rit is gratis. Er worden routes aangeboden van circa 120 en 220 km.

Inschrijf- en startpunt van de route is de motor- en scooterzaak van Job Loeff, gevestigd aan de Biezenkamp 25E, 6691 EJ Gendt. De inschrijving is tussen 9.00 en 10.30 uur. Eindpunt is het clubhuis van Motorclub MCKO aan het Vijzelpad in Doornenburg, waar gelegenheid is om na te praten onder het genot van een (fris)drankje.

De routebeschrijvingen en informatie zijn beschikbaar op www.mcko.nl.

Ton Sas wint uitgestelde vlucht Asse Zellik

LINGEWAARD - Door het slechte weer waren de duiven van zaterdag 4 juni naar zondag 5 juni verplaatst.

De duiven waren in Asen Zellik op een een afstand van 166 kilometer om 14.00 uur gelost. Om 16.21 uur draaide Ton Sas zijn eerste duif; 2e. J. van Ingen & Zn., 3e. H. Hegeman, 4e. E. van Aalten, 5e.C. Neijenhuis, 6e. A. Borgers.

Vier dagen fietsen door de beste fietsstad van Nederland!

NIJMEGEN - Voor het eerst sinds 2008 wordt de Nijmeegse Fiets4daagse weer georganiseerd. Van 25 tot en met 28 augustus zal de geheel vernieuwde fietstocht plaatsvinden in het rijk van Nijmegen.

De fietstocht doet iedere dag een ander deel van de omgeving van Nijmegen aan. Ook de gemeente Lingewaard mag hierbij natuurlijk niet ontbreken! Op de tweede dag komen de deelnemers daarom deze kant op. Zij zullen vanuit Nijmegen eerst richting Elst en Arnhem fietsen, waarnaar de gemeente Lingewaard aangedaan zal worden. De deelnemers zullen daarna de weg richting Nijmegen vervolgen. Onderweg zullen zij langs verschillende SuperStops komen. Dit zijn bijzondere locaties waar de deelnemers iets extra’s beleven. Het belooft een geweldig evenement te worden, dus schrijf je gauw in!

Omdat niet iedereen de mogelijkheid heeft om alle vier dagen te fietsen en toch graag mee wil doen, is het ook mogelijk om 1, 2 of 3 dagen deel te nemen. Tevens is het toegestaan om met een e-bike aan de Nijmeegse Fiets4daagse mee te doen. Iedere dag kunnen de deelnemers kiezen tussen een lange of korte route. Ongeacht de afstand of het aantal dagen; het wordt 100 procent sportief genieten.

Inschrijven voor de Nijmeegse Fiets4daagse is mogelijk via het aanmeldingsformulier op de website www.nijmeegsefiets4daagse.nl. De inschrijving sluit op 20 augustus of wanneer de inschrijvingslimiet van 2000 bereikt is. De kosten van de Nijmeegse Fiets4daagse zijn 25,- voor vier dagen of 7,50 per dag.

Wiecherink Open LTC Gendt

GENDT - Het Wiecherink Open LTC Gendt staat weer voor de deur. Van 11 tot en met 17 juli zullen de wedstrijden gespeeld worden op het tennispark in Gendt.

Er wordt gestreden in de categorieën 4 tot en met 8: gemengd dubbel, heren dubbel en dames dubbel. Uniek is het poulesysteem waarmee in Gendt gespeeld wordt. Hierdoor spelen alle deelnemers minimaal twee partijen.
Inschrijven voor het toernooi kan nog tot en met 27 juni op www.toernooi.nl of via de geheel vernieuwde clubwebsite: www.tennisclubgendt.nl. Tijdens de toernooiweek kan men genieten van vele mooie tenniswedstrijden, onder genot van een drankje en heerlijke hapjes op het terras of in het clubhuis.
Zoek een tennismaatje en schrijf je in. Uiteraard kun je gedurende de toernooiweek ook dagelijks komen genieten van mooie tenniswedstrijden!

Kom kijken in de Theaterkerk van Bemmel

BEMMEL - Op zondag 19 juni staan de deuren van de Theaterkerk in Bemmel weer wagenwijd open. Iedereen is welkom van 14.00 tot 16.00 uur en kan zien hoe ver de verbouwing gevorderd is.

Het gaat snel en het einde komt in zicht. De afgelopen maand zijn leidingen gelegd voor de vloerverwarming. De kilometerslange leidingen zijn inmiddels verdwenen onder een laag cement. Daarmee is de vloer op niveau en kan deze worden afgewerkt. De theatervloer wordt van speciaal hout gemaakt. De rest van de kerk krijgt een zwarte kunststof vloer.

Ook de wanden zijn nagenoeg klaar. Nu is goed te zien hoe de ruimtelijk indeling van de theaterkerk wordt. Ook de sluis naast de kerk krijgt steeds meer vorm. De zijkant wordt van glas, het dak wordt van sedum.

Tijdens de open dag zal speciaal aandacht worden besteed aan het plan om met zonnepanelen te gaan werken. Frits Meurs zal vertellen hoe het plan in elkaar steekt, welke scenario's er zijn en wat de beoogde rendementen zijn.

Het theaterprogramma in de kerk wordt verzorgd door TOP. De theatergids voor het komende seizoen is gedrukt. Iedereen die langskomt kan een theaterboekje meenemen. De voorverkoop van tickets start op vrijdag 17 juni om 10.00 uur. Tickets kunnen gekocht worden via de website: www.topbemmel.nl.

BeanArt uitgelicht in Kunstlokaal Bemmel

BEMMEL - Vanaf 18 juni is BeanArt (Mieke van Deutekom-Trienekens en Betty Trienekens) uitgelicht in Kunstlokaal Bemmel. De opening is op zaterdag 18 juni om 16.00 uur (Dorpsstraat 41 Bemmel).

Betty en Mieke werken ieder zelfstandig, maar onder de naam BeanArt werken zij samen, soms zelfs letterlijk aan dezelfde schilderij. Je zou kunnen zeggen dat BeanArt met z'n drieën is.

Het plezier in schilderen staat bij Mieke voorop. Intuïtief brengt zij kleur aan op het doek, waarbij langzaam vormen ontstaan. Water is vaak een onderwerp van haar schilderijen, met name de weerspiegeling en de transparantie van het wateroppervlak boeit haar. Al schilderend laat Mieke zich verrassen, zoekend naar oplossingen die zich soms vanzelf aandienen.

Betty combineert in haar werk de willekeurige acties van het schilderen met ritmes en vormen uit de natuurlijke omgeving. Zij laat zich hierbij leiden door de interacties die de verschillende kleuren met elkaar aangaan. Zij gebruikt in haar doeken vaak vormen die in de natuur of in het landschap terug te vinden zijn, maar uiteindelijk is haar schilderij een visueel verslag van een dialoog tussen haarzelf en een leeg doek.

De uitgelichte periode van BeanArt duurt tot zaterdag 10 september.

In een Oogopslag

Woensdag 15 juni
09.30 u. HH. Martelaren van Gorcum Huissen-Zand, Eucharistieviering met Pastoor Peters

zaterdag 18 juni
19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Gemengd koor De Levensbron

zondag 19 juni Vaderdag
10.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Middenkoor InVoice

Woensdag 22 juni
09.30 H. Martinus Gendt, Eucharistieviering met Pastoor Peters

Volleyballen doe je bij Setash

HUISSEN - Volleybalvereniging Setash is voor het nieuwe seizoen op zoek naar speelsters die de damesteams, uitkomend in de 3e klasse, willen versterken.

Ben jij een sportieve, enthousiaste meid/dame van 18+, met een volleybalachtergrond en heb jij zin om vanaf augustus lekker te komen volleyballen? Je kunt je aanmelden op www.setash.nl of stuur een mail naar info@setash.nl. De eerste maand kun je vrijblijvend en gratis meedoen. We hebben ook teams voor heren, dames, jeugd (vanaf 7 jaar) en recreanten. Voor iedereen die wil (leren) volleyballen is er wel een plaatsje in onze vereniging.

KBO-leden Huissen op de fiets

HUISSEN - Dinsdag 21 juni gaan de leden van de KBO Huissen weer fietsen.

De route is ongeveer 35 kilometer. Ze vertrekken 13.00 uur vanaf de Zandse Kerk. Volgende data zijn: dinsdag 19 juli, 16 augustus en 20 september.

Word ook collectant voor het Rode Kruis in Lingewaard!

LINGEWAARD - De collecte van het Nederlandse Rode Kruis vindt dit jaar plaats van 19 tot en met 25 juni tijdens de Rode Kruis Week. Om zoveel mogelijk mensen te bereiken, zijn veel helpende handen nodig.

Al met een paar uurtjes tijd kunt u iets betekenen voor het goede doel: namelijk als collectant! Pakt u ook de collectebus en loopt u mee? Dankzij de inzet van duizenden collectanten voor het Rode Kruis is het mogelijk om directe hulp te geven aan mensen die dat hard nodig hebben. Om deze activiteiten met volle inzet te kunnen blijven voortzetten is de opbrengst van de collecte erg belangrijk. De opbrengst komt namelijk 100% ten goede aan het werk van de lokale Rode Kruis afdeling. Als u belangstelling heeft om collectant te worden voor het Rode Kruis, meldt u zich aan door een e-mail te sturen naar collecte@redcross.nl.

Onthulling panelen 'Terugkeer evacuatie '45'

'Terugkeer evacuatie 45': twee panelen, een aanwinst voor historisch Angeren.

ANGEREN - Op de historische plek aan de dijk, hebben mevrouw Visser-Jansen en Derk Hermsen, geassisteerd door Marlijn en Saar, de panelen 'Terugkeer evacuatie’45' onder grote belangstelling in Angeren onthuld.

Oktober 1944, acht dagen na het bombardement, krijgen alle Angerenaren het bevel hun dorp te verlaten. Een lange stoet vertrekt over de dijk naar de veren in Pannerden en Meinerswijk. Ze komen terecht in de Achterhoek, op de Veluwe en zelfs in Friesland. En hoe vinden ze hun dorp terug?

'Terugkeer evacuatie 45': twee panelen, een aanwinst voor historisch Angeren.

Ben Kuster herinnert zich: “Wat we aantroffen was een grote rotzooi. Ik zie nog het moment dat ma in tranen uitbarstte, toen ze die troosteloze troep zag. We moesten ons overal mee behelpen, maar dat vonden we niet erg. We waren weer thuis.” De foto’s op de onthulde panelen geven weer wat de evacuées terugzagen van de hervormde en de katholieke kerk. Beide waren zwaar beschadigd, alles was zo goed als geheel vernield, plat gebombardeerd.

De Historische Kring Angeren heeft met de panelen een blijvende herinnering aan die verschrikkelijke tijd neergezet. Dit alles met behulp van de sponsoren, harmonie St. Ceacilea, de evacuatiegroep van Mozaik en de gemeente Lingewaard.

Atelierklas OBC Bemmel gastkunstenaar in Kunstlokaal

BEMMEL - Vanaf 18 juni is de atelierklas van OBC Bemmel gastkunstenaar in Kunstlokaal Bemmel. De opening is op zaterdag 18 juni om 16.00 uur (Dorpsstraat 41).

Sinds drie jaar heeft het OBC Bemmel een Atelierklas. Leerlingen die extra motivatie hebben voor het beeldend werken kunnen zich hiervoor opgeven. De Atelierklas is er voor de onderbouw (klas 1, 2 en 3), voor de VMBO, HAVO en VWO.

Het afgelopen jaar hebben 13 leerlingen deelgenomen aan het speciale programma. Ze hebben verschillende kanten van de beeldende kunst onderzocht: vlak, ruimtelijk en digitaal. De eerste 10 weken maakten zij stillevens en modeltekeningen onder begeleiding van de vakdocent. In een workshop door de fotograaf Niek Michel leerden zij foto’s maken. “We hebben beter leren kijken,” zeggen de atelierklassers.

Na de oriënterende fase zijn de leerlingen samen gaan werken met de podiumklas. In groepen waarin verschillende disciplines samenkomen, werkten zij toe naar een voorstelling rond het thema: Open.

Bij het thema zijn verschillende kledingstukken bedacht en gemaakt: Het een is open omdat het niet in een bepaald hokje te plaatsen is, vanuit een eigen stijl of anders dan hoe het eigenlijk hoort. Het ander is open vanuit het materiaal, letterlijk open geknipt of gevouwen. De kledingstukken werden gedragen door de leerlingen van de cultuurklassen tijdens de eindpresentatie in de aula van het OBC op 3 juni.

In de tentoonstelling in het kunstlokaal is het werk van de Atelierklas te zien en foto’s die gemaakt zijn tijdens de voorstelling Open.

Alzheimer Café Betuwe

ELST - Op dinsdag 21 juni wordt voor dit jaar het zesde Alzheimer Café Betuwe gehouden met als onderwerp 'Geheugenpolikliniek als zorgaanbieder.

Geheugenpoli is een belangrijke zorgaanbieder voor volwassenen en ouderen met geheugenklachten, geheugenstoornissen en (mogelijk) dementie. Zij beschikt over richtlijnen voor diagnostiek en behandeling en is een middel om de kwaliteit van de zorg te bevorderen.

De inleiding wordt gehouden door dr. Jurgen Claassen, die werkt als klinisch geriater op de geheugenpoli van het Radboudumc in Nijmegen en voert onderzoek uit naar dementie en lichte geheugenstoornissen. In zijn inleiding zal hij toelichten welke patiënten terecht kunnen op de geheugenpoli, wat er precies gebeurt op de geheugenpoli en hoe het na het bezoeken aan de geheugenpoli verder gaat.

Het Alzheimer Café is een trefpunt voor mensen met een beginnende dementie, hun partner, hun familieleden, mantelzorgers en vrienden. De gasten van het café praten rondom de tafel over onderwerpen, die ze in de thuissituatie meemaken over dementie en over de mogelijkheden voor hulp en dienstverlening. Een lotgenoten contact in een ongedwongen sfeer! Het Alzheimer Café Betuwe wordt gehouden in het woonzorgcentrum Tertzio in Elst en is bestemd voor de inwoners van de gemeenten Overbetuwe en Lingewaard. Elke gast wordt vanaf 18.30 uur verwelkomd en het programma begint om 19.00 uur en eindigt uiterlijk om 21.00 uur. Beroepsmensen zullen eveneens aanwezig zijn om u op een of andere manier hulp te bieden of om uw dringende vragen te beantwoorden. Bij ontvangst krijgt u gratis een kopje koffie of thee. Een uitgebreide informatietafel is aanwezig en iedereen is welkom.

Gendtse jongen Nederlands kampioen kleiduivenschieten

GENDT - Afgelopen zondag 29 mei werd het Nederlands kampioenschap geschoten in Didam. Waar 114 schutters aan mee deden, waaronder 12 jeugdleden.

Na 100 kleiduiven geschoten te hebben is er een aantal winnaars uitgekomen, waaronder Luke Melchers uit Gendt bij de junioren. Met 90 van de 100 kleiduiven te raken wist hij een mooie eerste plek te bereiken en de andere jeugdleden achter zich te laten. Helaas 2 punten te weinig om het Nederlands record te verbreken dat op 91/100 stond, maar toch super gedaan.

Protestantse gemeente Gendt-Doornenburg

GENDT - Op zondag 19 juni is er een kerkdienst in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan.

De aanvangstijd van de viering is 10:00 uur. Mevrouw ds. N. da Costa zal hierin voorgaan. Na afloop is er gelegenheid om een kopje koffie/thee te blijven drinken. Allen zijn welkom.

Kerken worden groen en duurzaam: zamel in!

Kerken worden groen en duurzaam: zamel in!

HUISSEN - Het Groene Kerkenprogramma van Kerk in Actie is gericht op het samen concrete duurzame stappen zetten binnen de kerkelijke gemeente. Er zijn nu 90 groene kerken in Nederland. De protestantse kerk in Huissen is zo'n Groene Kerk.

"Er liggen zonnepanelen op het dak van de aanbouw; er is overal in het gebouw ledverlichting aangebracht en we gaan zuinig om met grondstoffen. Geloofsgemeenschappen worden duurzamer en groener en willen een voorbeeld zijn voor de mensen die deel uitmaken van deze gemeenschap. De website van de Groene Kerken (www.groenekerken.nl ) biedt daarvoor veel ideeën en actie mogelijkheden.

Eén van die ideeën is het inzamelen van oude mobieltjes, gebruikte postzegels en ansichtkaarten, lege inktcartridges en munten. U bent uw rommel kwijt en het levert voor andere doelen geld op. Een oud mobieltje levert bijvoorbeeld drie euro op!

U kunt uw gebruikte mobieltjes, postzegels, cartridges en munten inleveren bij de protestantse kerk in Huissen op momenten dat het gebouw geopend is: in ieder geval op vrijdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur en op zondag rondom de wekelijke viering.

Zamel in!" Ada van Arkel, voorzitter College van Diakenen

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen: zondag 19 juni 10.00 uur: voorganger ds. Janneke Herweijer uit Nijmegen.

Volleybal Tweesprong geslaagd voor ehbo

LINGEWAARD - Volleybal Tweesprong geslaagd. Zij hebben met succes de Ehbo basisopleiding gevolgd. Hierdoor kunnen zij tijdens de competitie adequaat hulp verlenen.

Natuurlijk zijn zij extra steun voor andere activiteiten die wij als Ehbo-vereniging bewaken. "Welke gezellige vereniging volgt hun goede voorbeeld. Kijk op onze site ehbogendt.nl voor contact."

Kerken worden groen en duurzaam: zamel in!

HUISSEN - Het Groene Kerkenprogramma van Kerk in Actie is gericht op het samen concrete duurzame stappen zetten binnen de kerkelijke gemeente. Er zijn nu 90 groene kerken in Nederland. De protestantse kerk in Huissen is zo'n Groene Kerk.

"Er liggen zonnepanelen op het dak van de aanbouw; er is overal in het gebouw ledverlichting aangebracht en we gaan zuinig om met grondstoffen. Geloofsgemeenschappen worden duurzamer en groener en willen een voorbeeld zijn voor de mensen die deel uitmaken van deze gemeenschap. De website van de Groene Kerken (www.groenekerken.nl ) biedt daarvoor veel ideeën en actie mogelijkheden.

Eén van die ideeën is het inzamelen van oude mobieltjes, gebruikte postzegels en ansichtkaarten, lege inktcartridges en munten. U bent uw rommel kwijt en het levert voor andere doelen geld op. Een oud mobieltje levert bijvoorbeeld drie euro op!

U kunt uw gebruikte mobieltjes, postzegels, cartridges en munten inleveren bij de protestantse kerk in Huissen op momenten dat het gebouw geopend is: in ieder geval op vrijdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur en op zondag rondom de wekelijke viering.

Zamel in!" Ada van Arkel, voorzitter College van Diakenen

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen: zondag 19 juni 10.00 uur: voorganger ds. Janneke Herweijer uit Nijmegen.

Column

Koeien

De politiek heeft het college vragen gesteld over de jaarstukken 2015. In die stukken wordt verantwoording afgelegd over hun daden en budget. Hier wordt een burger niet warm of koud van, maar ik ben wél naar die vergadering geweest. Eerlijk gezegd, ik ging omdat de Rekenkamercommissie stevige kritiek heeft op de jaarstukken. In de Rekenkamercommissie zitten in mijn beleving mensen die op hun deskundigheid zijn gevraagd om voor de gemeenteraad het collegebeleid achteraf te beoordelen. Poeh, enkele bevindingen. Het jaarverslag 2015 is onder de maat. Van een transparant verantwoording is geen sprake. Herrie in de pot? Ik geef toe op sensatie belust te zijn. Op de fiets naar Huissen. Eééééén héle goeie avond, hoorde ik in de Boerenhoek. En prompt fietst Hans Nijboer me snel voorbij. Ik probeer het D66-raadslid nog voor een praatje in te halen. Tevergeefs, kennelijk hebben raadsleden alleen kort voor de verkiezingen aandacht voor een stukjesschrijver. Hij had haast, zo zegt hij in Huissen 20 minuten voor aanvang. Het is me niet waard om op die onzin te reageren. De sensatie blijft ook uit. Wethouder Helga Witjes van financieren houdt de vergadering in politiek correcte bewoordingen voor dat het rapport van de Rekenkamercommissie onwaarheden bevat. Naar straattaal vertaald: volgens de wethouder lult de commissie uit zijn nek. Niemand wil het naadje van de kous weten. Ze knipperen zelfs niet met de ogen van verbazing. Onder elkaar keuvelen raadsleden nog over ingewikkelde rekensommen en boekhoudkundige termen. Als de voorzitter de vergadering sluit, kies ik rap de uitgang. Ik moet voorkomen dat Hans Nijboer kans krijgt om met me terug te fietsen. Even geen slappe politiek. De avondzon schijnt schuin over de Rijndijk. Ik snuif de natuur op en zie in Angeren dat een boer zijn koeien naar een naastgelegen wei drijft. De bonte dames protesteren met een luid geloei. Ik fiets door. Het protestgeluid verstomt achter mij. Wetend dat koeien meer ballen hebben dan raadsleden.

Sjaak

Ton Sas wint Laon en Eef van Aalten Chateaudun

LINGEWAARD - Zaterdag 11 juni werden de duiven in Laon (305 km) om 13.20 uur gelost. De eerste duif werd om 17.38 uur gedraaid en haalde een snelheid van 71 kilometer per uur.

Dit was een duif van Ton Sas; 2e. J.v. Ingen & Zn, 3e. H.Hegeman, 4e. E. v. Aalten, 5e. C.Neijenhuis, 6e. A.Borgers.

De tweede vlucht was vanaf Chateaudun (538 km). Dit was een uitgestelde vlucht, omdat zaterdag de weersomstandigheden niet goed genoeg waren om te lossen. Zondag werden de duiven om 08.45 uur gelost. Om 15.26 uur draaide E. van Aalten zijn eerste duif; 2e. J Buys, 3e. H.Hegeman, 4e. P.J.H. v. Ooijen, 5e. Nissen &Vermaas.

11 / 32

12 / 32

13 / 32

Repair Café Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal geheel gratis.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies en dergelijke hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

Komende week organiseert SWL weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee: dinsdag 21 juni van 13.30 – 15.30 uur in het Dorpshuis in Angeren. De data van de andere kernen kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder ‘Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien.

Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk en kosteloos alternatief in je eigen woonplaats is.

Fietstochten voor ouderen

GENDT - De Stichting Welzijn Ouderen Gendt heeft ook dit jaar weer drie fietstochten georganiseerd voor alle mensen vanaf 50 jaar. De tochten zijn gepland op de dinsdagen 12 en 26 juli en 9 augustus.

Als eventuele reservedatum staat 16 augustus gepland. Alle ritten voeren ons langs diverse leuke plaatsen en zijn +/- 50 km. lang. U bepaalt echter zelf hoeveel kilometer u mee wilt fietsen. Start en finish zijn bij sporthal Walburgen aan de Nijmeegsestraat.

Er kan worden gestart vanaf 9.00 uur en men moet uitgeschreven zijn vóór 17.00 uur. U kunt inschrijven bij de start van elke rit. De kosten voor deelname bedragen 3,00 per rit (inclusief eventuele pontkosten). Bovendien wordt u vóór de eerste rit een gratis kop koffie of thee aangeboden door SWOG. Bij deelname aan alle ritten ontvangt u na de laatste tocht een herinneringsmedaille. Voor nadere informatie kan men bellen met Ton Balduk (0481 422069).                                                                

Zelf schitteren bij kindertheater Kleine Kees?

HUISSEN - Ben je tussen de 8 en 15 jaar oud, woon je in of net buiten de gemeente Lingewaard en lijkt het je te gek om samen met andere kinderen fantastische voorstellingen op de planken te brengen? Meld je dan nu aan voor de audities en misschien schitter jij volgend jaar in de meivakantie in de voorstelling van Kindertheater Kleine Kees!

De audities voor het seizoen 2015-2016 vinden plaats op zaterdag 2 en zondag 3 juli in Theater Kees, Kampstuk 23 in Huissen. Je kunt je nog tot en met vrijdag 10 juni inschrijven. Dus wil ook jij ’n keertje in de spotlights staan? Meld je snel aan!

Foto: Annie Middeldorp-Jansen

Voor meer informatie en aanmelden kijk op www.kleine-kees.nl.

Bridgeclub Doublet Bemmel

BEMMEL - Een aantal cursisten heeft een bridgecursus gevolgd en afgerond. Zij hebben deelgenomen aan de bridgeavonden bij diverse clubs in de regio. "We hopen dat zij de smaak te pakken hebben en plannen hebben bij een bridgevereniging te willen gaan spelen."

"Wij weten uit ervaring hoe hoog de drempel kan zijn. Iedere ervaren bridger is ooit begonnen met het klamme zweet in de handen, want er is geen spel zo ingewikkeld (maar ook zo leuk) als bridge. Voor de cursisten organiseert Doublet een bridgejaar, waarin de cursisten spelen in een beginnerslijn met uitsluitend mensen die het spel pas geleerd hebben. Er is begeleiding daar waar gewenst en de gezelligheid staat voorop."

De leden van Doublet zijn enthousiast en zouden ook thuisbridgers in de gelegenheid willen stellen hieraan deel te nemen en te verwelkomen om kennis te maken met Doublet. Daarom houdt Doublet op 21 juni een informatieavond in de grote zaal van de Kinkel, Van Ambestraat 1, Bemmel. Aanvang 19.30 uur. Een afvaardiging van Doublet zal de bezoeker van praktische informatie voorzien.

Is dit ook iets voor u, dan verzoeken wij u contact op te nemen met Annemarie Ariens: 0481 462091.

Ouder-kindwedstrijd D1

HUISSEN - Ter afsluiting van het seizoen 2015-2016 werd er op vrijdag 3 juni een wedstrijd tussen de jongens en de ouders gespeeld. De aftrap was een 19:00 uur 's avonds.

Het was een spannende wedstrijd waarin het begin flink gescoord werd door de jongens. Na de rust kregen de ouders flinke versterking waardoor er uiteindelijk werd gewonnen met 10-9 voor de ouders. Het was een leuk voetbal seizoen en na afloop is dit afgesloten met een hapje en drankje en kregen alle spelers nog een attentie van Peter en Marc.

Namens alle spelers en ouders willen wij Peter Koendering, Marc Kamperman, Sjors Peters, Niels Janssen, en Joep van Elferen bedanken voor hun inzet.

Sponsorwedstrijd De Karper

BEMMEL - Op dinsdag 7 juni is er door de jeugdleden van HSV De Karper in Bemmel de jaarlijkse sponsorwedstrijd gevist. Na het startsignaal begonnen de zeven fanatieke deelnemers aan de wedstrijd.

Het weer was ondanks de dreigende onweersbuien in de omgeving fantastisch en de sfeer zat er goed in. Waar het op de oevers heerlijk vertoeven was had de vis er helaas weinig zin in en is er door slechts drie deelnemers vis gevangen. De top drie was dan ook snel bekend maar wie op welke plek zou eindigen werd nog even spannend door een last minute vangst, het verschil tussen de 1e en 2e plaats was dan ook centimeterwerk.

Het eindklassement was als volgt:

1e Lars Gertsen met 24 cm
2e Ivar Leenders met 22 cm
3e Rayen van Schaijk met 12 cm

Na het eindsignaal werd er snel ingepakt en verplaatst naar cafetaria Haalderen voor de prijsuitreiking en een welverdiend frietje voor de deelnemers. HSV De Karper is cafetaria Haalderen en Defran in het bijzonder hier voor heel dankbaar.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode verzorgt SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Donderdag 16 juni - 17.30u - Dominicanenklooster, Stadsdam 1, Huissen

Donderdag 16 juni - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Dinsdag 21 juni - 17.30u - Creatief centrum Hofstede, Hoefslag 28, Bemmel

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555.

Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden we aan om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ‘Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Eetcafé te zien.

Eerste bezoek Duitse leerlingen een succes

BEMMEL - In het kader van het nieuwe programma Versterk Talenonderwijs (VTO) Duits op OBC Bemmel vmbo-t kwamen ongeveer vijftig leerlingen van partnerschool Hamminkeln uit Duitsland een dagje op bezoek.

De Duitse leerlingen werden op donderdag 9 juni met veel enthousiasme ontvangen door de VTO Duits leerlingen van OBC Bemmel. Een korte rondleiding was het eerste programmaonderdeel van de dag. Een kijkje in de gymzaal, de kantine en uiteraard (niet te vergeten) de moestuin van de school. Na deze start hebben alle leerlingen culturele activiteiten ondernomen, zoals een bezoek aan Fort Pannerden en Kasteel Doornenburg. Uiteraard werd de dag afgesloten met waterpret en een barbecue.

"Het was een groot succes, eigenlijk was de dag tekort. Het was mooi om te ervaren dat van beide kanten de taal in de praktijk werd gebracht. Daar hebben zowel de Duitse leerlingen als onze leerlingen veel van geleerd en dat is natuurlijk ook het doel van ons nieuwe VTO Duits programma", aldus coördinator VTO Duits OBC Bemmel.

Prijsuitreiking ballonwedstrijd Koningsdag

De prijswinnaars met familie en het bestuur van OC Bemmel-Ressen

BEMMEL - Afgelopen woensdag vond de prijsuitreiking van de ballonwedstrijd Koningsdag 2016 plaats.

Blijkbaar waren de ballonnen zo milieuvriendelijk dat van de 300 uitgegeven ballonnen er uiteindelijk maar twee werden teruggevonden. Dat maakte het bepalen van de winnaars wel gemakkelijk. Christie Tang haar ballon werd teruggevonden in Gendt en Lois van Zon haar ballon werd gevonden in Raesfeld, Duitsland (ongeveer 66 kilometer hemelsbreed van Bemmel).

De prijswinnaars met familie en het bestuur van OC Bemmel-Ressen

Beide dames kregen een lekkere zak met snoep en een waardebon die zij kunnen besteden bij de sponsor IJssalon Maarten Liet.

Het bestuur van het Oranje Comité Bemmel-Ressen zoekt nieuwe bestuursleden om Koningsdag en de bijbehorende ballonwedstrijd volgend jaar weer mogelijk te maken. Contactgegevens zijn te vinden op www.oranjecomitebemmel.nl.

Veel muziek tijdens Thetis Kersenfeest in tent

GENDT - Inmiddels traditie is tijdens het kersenfeest het zogenaamde koffieconcert, dit zal dit jaar plaatsvinden op de zondagmorgen 26 juni. De organiserende vereniging Thetis is er in geslaagd om dit jaar groot uit te pakken met een optreden van de Mainstream Connection.

De Mainstream Connection is een band die bestaat uit 25 enthousiaste muzikanten. De band speelt een breed repertoire, variërend van klassieke Big Band muziek tot bewerkingen van tophits uit deze tijd. Geen ingewikkelde 'jazzy' muziek, maar toegankelijke swing en pop, dansmuziek en easy listening. Bekende meezingers en vooral een enorm repertoire van hedendaagse hits, allen speciaal gearrangeerd en bewerkt voor en door deze band uit het Land van Maas en Waal.

Ook de populaire dansmuziek, van blues tot Zuid-Amerikaans wordt door deze band op voortreffelijke wijze gespeeld. Waar nodig wordt de band vocaal ondersteund door een zanger of zangeres en dat alles onder leiding van hun muzikaal leider Roeland Cleijne. Kortom voor de echte muziekliefhebber een concert om van te smullen. Aanvang van dit bijzondere concert is zondagmorgen half twaalf in de grote tent aan de Dorpstraat. De entree is gratis en voor de koffie wordt gezorgd.

Zaterdagmiddag 25 juni zal in de feesttent een optreden worden verzorgd door ons eigen Gendtse smartlappenkoor De Notenkrakers. Even een stukje historie: Smartlappen/Levensliederen worden vaak gepresenteerd als een vorm van typisch Nederlandse folklore, die terug te voeren zou zijn op middeleeuwse troubadours; zij brachten destijds de geschiedenis met beeld (op lappen of doeken) én muziek onder de aandacht van de mensen in de kroeg en op straat. En natuurlijk willen de leden van De Notenkrakers dat graag laten horen in de grote tent. Aanvang van dit optreden is 14.30 uur en ook hier is de entree vrij.

Meer informatie over deze optredens kunt u terugvinden in het programmaboekje van het Thetis Kersenfeest.

Fototentoonstelling Historische Kring Gente

Foto: Henk Klaassen

GENDT - Zoals altijd heeft de Historische Kring Gente tijdens het Kersenfeest weer een fototentoonstelling in de blauwe zaal van De Leemhof.

De opening van deze tentoonstelling is op zaterdag 25 juni om 14.00 uur en zal door de nieuwe Kersenkoningin met haar hofdames verricht worden. De opening is weer samen met Kunstkring Gendt Verbeeld, die in een andere zaal een expositie met door kinderen vervaardigde kunst heeft.

Foto: Henk Klaassen

De openingstijden zijn zaterdag van 14.00 tot 20.00 uur en op zondag van 11.00 tot 19.00 uur. U bent ook welkom bij de openingshandeling op zaterdag om 14.00 uur.

Omdat Zwem- en Waterpolovereniging Thetis dit jaar het kersenfeest op 24, 25 en 26 juni organiseert, heeft de Historische Kring Gente gekozen voor een toepasselijk thema, namelijk 'Sport en Spel'. Foto’s zijn te zien van gymmen in De Leemhof, darten bij De Klok, biljarten in de Hof van Breunissen, zwemmen op Walburgen en van nog vele andere sporten. Menigeen die sportief is of is geweest zal zich wel op een foto herkennen.

Herman Buurman presenteert zijn boek Waardsche Klei, een historisch mengsel van fictie en non-fictie dat speelt in Gendt en omgeving van 1860 tot 1875.

Team 031 Lingewaard Roparun 2016

LINGEWAARD - Team 031 Lingewaard heeft weer succesvol deelgenomen aan de Roparun 2016. Het team wat bestaat uit 23 personen, allen inwoners van Angeren en Huissen, is er weer in geslaagd om de afstand van Hamburg naar Rotterdam in de toegestane tijd. De gemiddelde snelheid was dit jaar precies 11,2 km.

Het weer was wisselend in het pinksterweekend: regen, zon en wind, alles heeft het team moeten doorstaan. Het team bestond weer uit allemaal positieve en gezellige mensen die elkaar het weekend goed ondersteund hebben. Dat is wel nodig ook, want vanaf zaterdag 14 tot en met maandag 16 mei zit je bij elkaar op de lip en moet je samen eten en drinken in beperkte ruimte. Maar dat allemaal voor het goede doel, geld ophalen voor mensen met de ziekte kanker, hen een steuntje in de rug geven, dat is toch een ontzettend mooi doel. Onze donatie aan de Roparun is dit jaar 18.500 euro een geweldig opbrengst, sponsoren bedankt. Iedereen geweldig bedankt voor de support, voor, tijdens en na de Roparun, ons team weet dit bijzonder te waarderen.

In 2017 zal Team 031 Lingewaard uiteraard weer deelnemen aan de Roparun, want de slogan 'Leven toevoegen aan dagen waar geen dagen meer toegevoegd kunnen worden aan het leven' raakt iedereen.

ICT Helpdesk nu ook telefonisch bereikbaar

LINGEWAARD - De ICT Helpdesk heeft menig inwoner uit Lingewaard al uit de brand geholpen. De ICT-vrijwilligers geven gratis uitleg en advies over computers/laptops, tablets en smartphones. Ook kunnen zij kleine reparaties uitvoeren.

Sinds kort is deze helpdesk ook telefonisch te bereiken via 088 2552540. Van maandag tot en met donderdag van 10.00 tot 12.00 uur en van 18.30 tot 20.30 uur kunt u bellen. Wilt u toch liever langskomen, dan bent u natuurlijk welkom! Tijdens onderstaande inloopuren kunt u zonder afspraak met uw vraag terecht bij de vrijwilligers.

Maandag (even weken) van 13.00 – 15.00u ParticipatiePunt Haalderen, Kolkweg 5a (de Tichel)

Dinsdag van 16.00 - 17.30u, tijdens Open Eetcafé Bemmel Hofstede - de Hoefslag 28

Woensdag van 10.00 - 12.00u ParticipatiePunt Gendt, Hof van Breunissen, Kloosterplein 4

Vrijdag (oneven weken) van 10.00 – 12.00u, ParticipatiePunt Doornenburg, Ontmoetingscentrum, Kerkstraat 3.

De relatie tussen Exodustocht en het Massagraf in Huissen

Beeld van de bloemlegging bij Massagraf. (Exoduscomité)

HUISSEN - Regelmatig wordt de vraag gesteld over het verband tussen de Exoduswandeltocht en het Massagraf in Huissen. Circa 150 burgers, die zijn omgekomen bij het oorlogsgeweld in Huissen liggen begraven in het Massagraf.

.

De Operatie Market Garden heeft ook hier haar tol geëist. Ook in Angeren is een Massagraf waar tientallen burgers begraven zijn. Relatief veel van die burgers waren zelf al vluchteling en bijvoorbeeld afkomstig uit Elden.

Extra pijnlijk is, dat deze burgers zijn omgekomen door geallieerd vuur. De Exodustocht is bedoeld om een ode te brengen aan de burgers van destijds. Na een evacuatie van vele maanden keerde men terug naar hun vernielde omgeving. Gesteld kan worden, dat in juni 1945 die evacuatieperiode achter de rug was. Men begon aan de wederopbouw en er was weer perspectief. Dat is ook de positieve dimensie die aan de Exodustocht is verbonden: rode draad is het thema van de evacuatie, maar dan gevolgd door de blik op de toekomst.

Naast al de opwekkende en sfeervolle elementen die dag is er ook een moment van bezinning. Dat is een ceremonie, die als het ware los staat van het wandelgebeuren an sich. Er is ondersteuning van een doedelzakspeler. Het thema dit jaar is het kind in oorlog. De namen van tientallen in het Massagraf begraven kinderen van 18 jaar en jonger worden voorgelezen en een kind zal kort zijn eigen ervaring uit Syrië weergeven, want het verleden komt terug in het heden.

De wandeltocht is een waar evenement: sportief wandelen, bezinning, entertainment en een sportieve sfeer zorgen voor een bijzondere dag. Op zaterdag 25 juni is de wandeltocht met liefst vijf afstanden. Om 9.30 uur is bij het Massagraf een korte plechtigheid. Kijk op www.exodustocht.nl.

Opgeven voor Ontmoetingscafé voor mantelzorgers in Lingewaard

BEMMEL - Ervaringen uitwisselen, kennis en tips delen daar draait het om in het Lingewaardse Ontmoetingcafé voor Mantelzorgers. Ieder kwartaal wordt een ander thema onder de loep genomen. Op 21 juni gaat het bijvoorbeeld over de complexiteit bij de ziekte van Parkinson.

Parkinson is een complexe ziekte met lichamelijke, psychische en sociale gevolgen. Tijdens het Ontmoetingscafé wordt ingegaan op welke mogelijkheden van ondersteuning er voor zowel de Parkinsonpatiënt als de mantelzorger zijn. Psycholoog Annemarie Clappers van verpleeghuis De Lingehof, is bekend met deze materie. Zij zal de ziekte toelichten en tips geven. Aan bod komen onder andere de psychische gevolgen van de ziekte, aanpassingsproblemen in de relatie, emotionele, geheugen en stemmingsveranderingen en de acceptatie van het veranderde lichaam. In elke editie van het Ontmoetingscafé komt een mantelzorger aan het woord met een eigen ervaringsverhaal.

Het Ontmoetingscafé is bedoeld voor familieleden die voor iemand zorgen en andere belangstellenden. SWL organiseert deze bijeenkomsten in samenwerking met huisartsenpraktijk De Teselaar, Zinzia Zorggroep locatie verpleeghuis De Lingehof en Rijn/ Waal Zorggroep. Contactpersonen van deze organisaties zijn aanwezig om uw vragen te beantwoorden.

Het Ontmoetingscafé is op 21 juni van 19.30 tot 21.00 uur in Grand Café van De Lingehof, Gouden Appel 122 Bemmel. Voor aanmelding kunt u contact opnemen met het Meldpunt SWL: 088 2552555 of mailen naar: meldpunt@swlingewaard.nl.

Jan Rooding verrast CastleClay-jury met eigentijdse haardsteen

DOORNENBURG - De vierde editie van manifestatie ‘CastleClay keramiekkunst’ die afgelopen weekend plaatsvond op kasteel Doornenburg had als inspiratiebron de haardstenen van aardewerk die in de 15e eeuw dienden ter versiering van haarden en schoorstenen in kastelen. Enkele van deze middeleeuwse haardstenen maken nu deel uit van de kasteelcollectie.

Aansluitend op het centrale thema van de haardstenen werden de deelnemende keramisten in de gelegenheid gesteld een werk in te zenden voor de thema tentoonstelling ‘nieuwe haardstenen’. In de Ridderzaal van kasteel Doornenburg waren de inzendingen te bezichtigen voor het publiek. De keramisten toonden hier hun interpretaties met een grote diversiteit aan stijlen en technieken.

Twee jury’s

Voorafgaand aan de opening op zaterdag 4 juni werd de CastleCjay keramiek-jury gevraagd de inzendingen te beoordelen. De inzending van Jan Rooding uit Gendt genoot de voorkeur. De jury was van oordeel dat de interpretatie van de opdracht door Jan Rooding resulteerde in een mooie vertaling van de middeleeuwse haardsteen-traditie naar het heden.

Twee winnaars

Daarna was het de beurt aan de bezoekers van de manifestatie om als publieksjury hun voorkeur kenbaar te maken. Voor de bezoekers waren de werken van Frouwien Soenveld, Joke Dekker, Hermine Grob-Riswick en Nettie Rumping veruit favoriet. Daarbij wist Frouwien Soenveld nipt te winnen. De keuzes van beide jury’s worden gedurende langere tijd samen met de 15e eeuwse haardstenen in Kasteel Doornenburg tentoongesteld voor de bezoekers.

Zwaar vrachtverkeer op de politieke agenda

Gendt zal aan het doorgaand vrachtverkeer moeten wennen. (foto Sjaak Veldkamp)

GENDT/HUISSEN – De gemeente heeft in kaart gebracht in welke kernen doorgaand vrachtverkeer overlast bezorgd en of dat het door Lingewaard bestreden kan worden. Gendt en Huissen kwamen uit het onderzoek naar voren. De raad is hierover geïnformeerd. Het startsein van weer een politieke discussie.

Bemmel en Doornenburg hebben volgens de gemeente weinig last van doorgaand vrachtverkeer. In Angeren en Haalderen denderen ook vrachtwagens dwars door het dorp, maar over wegen waar de provincie verantwoordelijk is. Gelderland heeft het voornemen om binnenkort een onderzoek in de kleine kernen te starten naar de gezondheidsrisico’s. Voor Gendt bestaat geen mogelijkheid om het vrachtverkeer in de Langstraat om te leiden via een alternatieve route.

Gendt zal aan het doorgaand vrachtverkeer moeten wennen. (foto Sjaak Veldkamp)

De bevolking van Huissen heeft volgens het college het meeste recht om te piepen. Op werkdagen maken gemiddeld 600 zware vrachtauto’s gebruik van de doorgaande route door Huissen. De lichte vrachtwagens nog niet meegeteld. Dit trekt een zware wissel op de leefbaarheid in Huissen, zo vindt het college. Ook ten aanzien van de verkeersveiligheid zijn de risico’s hoog omdat het traject Stadswal-Karstraat veel aansluitingen en kruisingen heeft. Ook de leefbaarheid hier in het geding.

De vraag is aan de raad, hoe nu verder. Niets doen is geen oplossing, zo stelt het college. Er is de afgelopen 50 jaar al niets gedaan. De raad is een aantal ‘oplosrichtingen’ voorgelegd. Een aansluiting op de doorgetrokken A15 lijkt de beste papieren te hebben. Een nieuwe politiek discussie is ingeluid. Een oplossing ligt nog ver achter de horizon. Volgens het college is het aan de raad om de voortgang van het proces te bepalen.

Sponsor bedankt

BEMMEL - Door het behalen van de eerste prijs in het internationale voetbaltoernooi van de Juliana Malden Cup hebben wij van Sportclub Bemmel C1 dit seizoen op een mooie manier afgesloten.

De spelers en begeleiding danken daarom ook autobedrijf Herman Wientjes, Holland Managment en Advies, Osteopathie Lingewaard, Vihamij Handel Elst en autobedrijf Hans Huijbers voor hun steun het afgelopen seizoen. Tevens willen wij Danielle Derks veel succes wensen bij RKHVV Dames 1, waar zij na een succesvol seizoen bij sportclub Bemmel C1, gaat voetballen. Bedankt!

Bowling Vereniging Elst zoekt speler/speelster

ELST - "Wij spelen van begin september tot en met mei iedere donderdag avond van 20.00 tot 21.30 uur onze onderlinge competitie in bowlingcentrum De Wanmolen in Zetten.

Voor ons team de Dwarsliggers (Eric en Albert) zijn wij op zoek naar 'n speler/speelster. Ieder team bestaat uit 3 spelers. Of je nu 'n goede of minder goede speler/speelster bent dat, maakt dankzij de handicap die iedere speler heeft niets uit. Ook jouw inbreng is voor het team van groot belang.

Lijkt het jouw iets, heb je interesse, bel gerust voor informatie met Marc (06 22241417)."

TCHaalderen dames 1 17+ kampioen!

HAALDEREN - Afgelopen zaterdag, 4 juni wisten de dames van TCHaalderen met 5-1 te winnen in Elst.

Gedurende de hele competitie zijn er redelijk wat driesetters gespeeld, maar uiteindelijk is dit zwoegen beloond. Met 5 punten meer dan Tennisvereniging Slow zijn de dames van TCHaalderen verdiend kampioen geworden! Van links naar rechts: Mandy, Regie, Marij en Marjo.

Iets heel poepigs knutselen...

HUISSEN - Winkeliersvereniging De Zilverkamp organiseert: de vaderdagspecial! Kom iets heel poepigs knutselen voor jouw papa en geef een mooi cadeau op vaderdag.

Jij hebt toch de allerliefste, gekste, tegekke, stoere, gezellige, geweldigste papa!? Laat dat zien en knutsel op je mooist voor hem. Zaterdag 18 juni van 10.00 tot 13.00 uur zullen we deze activiteit organiseren. Zorg dat je op tijd bent en knutsel mee! Voor meer informatie: www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp.

Bedankt

Foto van Eimeren

HUISSEN - RKHVV F4 wil graag de organisatie en alle vrijwilligers bedanken voor het voetbalkamp van afgelopen weekend!! Topprestatie.

21 / 32

Rabobank loopt hard voor het afsluiten van een hypotheek

Wim loopt hard voor u om binnen een week uw hypotheek te regelen

BETUWE - De Rabobank is een grootschalige, landelijke hypotheekcampagne 'Hypotheek binnen een week' gestart. Daarmee maakt de bank duidelijk waar klanten op kunnen rekenen: snel zekerheid of je het huis van je dromen kunt kopen. De adviseurs van Rabobank Oost Betuwe lopen hard om de hypotheek binnen een week af te sluiten.

De doorlooptijd in de markt voor het verkrijgen van een hypotheek is nog steeds lang. 'Die gaan we nu verkorten,' zegt Thea van Bommel, directeur Particulieren & Private Banking bij Rabobank Oost Betuwe. 'Met 'Hypotheek binnen een week' zetten we een nieuwe standaard in de markt en ook voor onszelf. Het is nou eenmaal leuker om met je huis bezig te zijn, dan met de financiering ervan. Hoe korter dit proces, des te beter. Het is zo ingericht dat we alles, vanaf het eerste telefoontje van de klant tot en met het ondertekenen van de hypotheek, binnen een week kunnen afhandelen. 'De campagne valt op in de regio Overbetuwe en Lingewaard. De adviseurs van de Rabobank lopen op hippe oranje sneakers onder hun zakelijke outfit. Zij lopen 'hard voor de klant' om de hypotheek binnen een week af te kunnen sluiten.

Snel zekerheid

De klant speelt hierin zelf ook een cruciale rol. Voorwaarde is dat men zelf op tijd de benodigde documenten via het digitale Rabobank Hypotheekdossier aanlevert. Thea van Bommel: 'Waar het om gaat is dat we de klant snel de zekerheid kunnen geven of hij het huis dat hij op het oog heeft, ook daadwerkelijk kan kopen. We doen geen concessies aan onze voorwaarden, advies en onze zorgplicht. Het kopen van een huis is immers één van de grootste financiële beslissingen in een mensenleven en dat vraagt uiteraard om zorgvuldigheid.' De Rabobank maakt óók voor zzp'ers een hypotheek binnen een week mogelijk. De adviseurs lopen er hard voor.

Samenwerking Memora Uitvaartverzorging en Funeral Media Uniek herinneringsboek met digitaal beeld en geluid

HUISSEN/ARNHEM – Als eerste in de branche biedt Memora Uitvaartverzorging samen met Funeral Media een uniek herinneringsboek aan. Funeral Media bracht al sinds enige tijd cd-en dvdproducties voor de uitvaartbranche op de markt. Samen hebben ze de productie van het herinneringsboek verfijnd en gemaakt tot een uniek en waardevol product voor nabestaanden: een persoonlijke verpakking met een beeldscherm erin verwerkt!

Het verlies van een geliefde zorgt altijd voor een groot verdriet. Soms zie je het sterven aankomen, soms ook niet. Door het maken van een persoonlijk herinneringsboek, met daarin de foto's, muziek en eventueel de uitvaartdienst, of andere beeld- of geluidsopnames, hebben nabestaanden een mooie herinnering aan hun dierbare.

Twee jaar geleden ontmoetten Carin Schoenmakers van Memora Uitvaartverzorging en Erwin Maas van Funeral Media elkaar. Funeral Media had een geheel nieuw product voor de uitvaartbranche bedacht: een multifunctioneel herinneringsboek, geheel op de persoon afgestemd. Carin was direct enthousiast en bood het als eerste uitvaartonderneming aan in de regio. Na positieve feedback vanuit de nabestaanden en nog wat kleine aanpassingen is het nu een compleet, persoonlijk en uniek herinneringsboek geworden.

Groot voordeel is, dat je er geen aparte afspeelapparatuur bij nodig hebt: je kunt het boekje overal mee naartoe nemen en afspelen. Funeral Media levert het product ook aan andere uitvaartorganisaties en rechtstreeks aan particulieren. De kosten zijn inclusief geluid- en videobewerking compleet vanaf 125 euro (ex btw). Wie een dergelijke herinneringsboek wil laten maken, kan contact opnemen met Funeral Media of Memora Uitvaartverzorging.

Memora Uitvaartverzorging, Carin Schoenmakers; 06 51827545; www.memorauitvaartverzorging.nl;

Funeral Media, Snelliusweg 77, Arnhem; 06 53789610; www.funeralmedia.nl.

Met Dag van het Haarwerk taboe doorbreken en drempel verlagen Kwart Nederlanders gebukt onder haarverlies

GENDT - Ongeveer één op de vier vrouwen boven de veertig jaar krijgt last van extreme haaruitval. Kaalheid bij vrouwen is in Nederland een taboeonderwerp. Vrouwen (en ook mannen) bij wie het haar gaat uitvallen, kunnen hierdoor te maken krijgen met psychische problemen. Veel mensen raken in een isolement. Zij durven niet over hun probleem te praten, terwijl er tegenwoordig oplossingen zijn voor haarverlies, die niet van echt te onderscheiden zijn. Kappersbranchevereniging Anko wil het taboe rondom haarverlies doorbreken en organiseert hiervoor de Dag van het Haarwerk op donderdag 16 juni.

Pruiken en haarstukken zijn mede dankzij internationale sterren zoals Rihanna en Kim Kardashian tegenwoordig een trendy modeaccessoire. Deze acceptatie geldt niet of veel minder wanneer er uit noodzaak een haarstuk of pruik wordt gebruikt. Bijna een kwart (21 procent) van alle Nederlanders heeft last van blijvende of tijdelijke kaalheid, ofwel ruim 3,5 miljoen mensen.

Gevoel van schaamte

Haarverlies is zowel voor mannen als vrouwen een probleem, al is het taboe om erover te spreken bij vrou- wen het grootst. Kaalheid of kale plekken in het haar zorgen bij vrouwen meestal voor een gevoel van schaamte. Die schaamte weerhoudt velen ervan hulp te zoeken. Hierdoor is vaak onbekend welke mogelijk- heden er zijn op het gebied van haarwerk. Vooroordelen en achterhaalde denkbeelden blijven hierdoor voortbestaan. Met de Dag van het Haarwerk willen erkende haarwerkspecialisten die bij de ANKO zijn aan- gesloten, hiermee definitief afrekenen.

Amateurs belemmeren goede hulp

Erkende haarwerkspecialisten herken je aan de Anko-certificering. Zij worden meerdere keren per jaar bijgeschoold. Bij werk van amateurs kun je zien dat iemand een pruik draagt, maar bij haarwerken die gemaakt zijn door professionals zie je dat niet. "Er zijn helaas redelijk wat amateurs actief in onze sector, die niet zijn gecontroleerd en slecht werk afleveren", zegt de voorzitter van de Sectie Haarwerken bij de Anko.

Doorbreek ook de schaamte.

Op donderdag 16 juni van 11.00 tot 15.00 uur kunt u geheel vrijblijvend binnen komen bij Haarstudio Simone in Gendt. Onder het genot van een kop koffie of thee kunt u vragen stellen en kennismaken met het werk van erkende haarwerkspecialisten. Simone: "Hiermee hopen we de drempel te verlagen voor mensen om op zoek te gaan naar een goede oplossing voor hun haar- en hoofdhuidproblemen."

Hart voor Haarzaken, Wilhelminastraat 1, Gendt; 0481 422218 info@haarstudiosimone.nl www.haarstudiosimone.nl.

Nieuw pand voor Buitink Products Duiven

DUIVEN - Zoals bekend is het pand van Buitink Products Duiven op 10 maart 2016 volledig door brand verloren gegaan. Gelukkig heeft Buitink Products Duiven op de Nieuwgraaf 52A in Duiven een nieuw pand betrokken, niet ver van de oude locatie.

Buitink heeft daar de beschikking over een showroom, echter deze moet nog geheel worden ingericht met nieuw producten zoals zonweringen - rolluiken – garagedeuren – terrasoverkappingen. De verkoop gaat uiteraard gewoon door, Buitink wil zich graag bij u uitnodigen om bij u op locatie de situatie te bekijken en uiteraard geheel vrijblijvende een offerte aan te bieden.

Buitink zal via verschillende media u op de hoogte houden van de ontwikkelingen. Geïnteresseerd in de producten van Buitink neem dan contact op met:

Buitink Products Duiven, Nieuwgraaf 52A, Duiven; 026 3194141; www.buitinkproducts.nl, info@buitinkproducts.nl.

Dartteam Clockwise

Van links naar rechts: Jurgen Sinnaeve, Dennis Kalkman, Kevin Hendriks, Bram Hubers, Roy Janssen en Kevin Hendriks

GENDT - Dartteam Clockwise uit Gendt is kampioen geworden van de 3e divisie B. Met een 8-1 thuis overwinning en na een spannend seizoen was het uitendelijk op de laatste speeldag beslist. Namens alle spelers willen wij ook onze hoofd- en shirtsponsor Van Dam Tweewielers uit Gendt bedanken!

Jeu de Boulesclub Lingewaard

LINGEWAARD - Het 2e team van Jeu de Boulesclub Lingewaard is in april 2016 kampioen geworden in de 4e klasse van de NJBB.
Op de foto van links naar rechts: Henk van der Kemp, Jan Berends,Geert en Tonnie Klein Middelink, Mimi Dikotter, Ria Spelt,Cisca Janssen, Ger Hendriksen, Geert Arends, Ben Peters en Simon Kouwenhoven. Op de foto ontbreekt Carla Janssen.

MHC Bemmel 800 meisjes C6

BEMMEL - Meisjes C6 zijn overtuigend kampioen geworden! Afgelopen zaterdag versloegen zij in de beslissende thuiswedstrijd (hekkensluiter) Druten met 18-0.
Achterste rij: Lise van Mullem, Babette Geurts, Marit van Duren, Jill Oonincx, Maayke Nieland, Sam Bies, Amy Klijnhout, Isa Maatkamp. Onderste rij: Froukje van Dijk, Isis Tuinman, Kim Schippers, Fleur Pennings, Anne Reijmers, Nort Geurts, Marcia Pennings en Nena Renting.

Bataven E6

GENDT - Onze kampioenen zijn de jongens van De Bataven E6. Niet alleen omdat ze een fantastische prestatie hebben neergezet dit seizoen maar bovenal om de geweldige teamspirit. Mooi en sportief samenspel, superknap gedaan jongens. Ties, Tyrone, Sepp, Lalee, Mika, Enes, Max, Bram en Daan: "Wij zijn apetrots op jullie! Wij wensen jullie nog heel veel plezier op het veld! Groetjes van jullie grootste fans."

HAVO F1

HAALDEREN - De puppillen van HAVO F1 veroverden in het najaar van 2015 het kampioensschap in de 4e klasse en promoveerde naar de 3e klasse. Vol frisse moed begon het team in het voorjaar van 2016 in de nieuwe klasse. Door de overwinning op SVHA F1 in de laatste competitie wedstrijd eindigde HAVO F1 op de eerste plaats.

HV Angeren C2

ANGEREN - Na een uitstekend seizoen in de binnencompetitie zijn de meiden C2 van Handbalvereniging Angeren kampioen geworden. Super gedaan meiden.
De C2 bestaat uit: Jet, Pam, Charlotte, Lieke, Lois, Naomi, Suus, Jacky, Britt, Fleur, Ilana en Jasmin en natuurlijk niet te vergeten coach Danielle. Meiden gefeliciteerd!

Bataven D4

GENDT - Doordat de nummer 1 punten heeft laten liggen werd de Bataven D4 onverwachts kampioen. Helemaal verrast maar zeker niet minder blij! Groot feest en tijdens de laatste training werden de spelers overdonderd dat ze de kar op mochten.

Jonge Kracht E1

HUISSEN - Hartelijk gefeliciteerd met het behaalde kampioenschap. Namens trainer, leider en ouders/verzorgers.

Jonge Kracht D2

HUISSEN - Twee keer kampioen in één seizoen! De toppers van Jonge Kracht D2! Gefeliciteerd namens alle trotse ouders.

Alle planten voor vijftig procent bij Jos Mom

HUISSEN - Het einde van het seizoen nadert. Dat betekent dat bij Jos Mom de kassen leeg moeten om plaats te maken voor het assortiment van volgend jaar. Daarom zijn alle planten op zaterdag 18 en zondag 19 juni voor de helft van de prijs.

En er is nog voldoende keuze, dus vind je vast nog wat om vaderdag mee op te fleuren. Bloemenkwekerij Jos Mom is al jarenlang de leverancier van éénjarige tuinplanten, balkon- en terrasplanten, kuipplanten en hortensia's. Opvallend daarbij is de prijs/kwaliteitverhouding. Voor een relatieve habbekrats heeft u de hele tuin volstaan met prachtige langbloeiers. Nu dus twee dagen nog goedkoper! Alle grote hangplanten bij voorbeeld kosten nu slechts drie euro.

De geraniums van Jos Mom staan bekend als de plant die het altijd en overal doet. En voor een kuipplant als solanum jasmijn of voor hortensia kunt u nergens beter terecht. In het seizoen zijn de kassen van Jos Mom voor de verkoop elke dag geopend van 09.00 tot 17.00 uur, ook alle zon- en feestdagen!

De Bloemenkwekerij van Jos Mom bevindt zich aan de Papesestraat 4A in Huissen.

Profile Ouwerling: als het om centimeters gaat!

HUISSEN - Een fiets moet goed bij je passen. Zo zijn de kleur, juiste versnellingen en gewicht van de fiets belangrijk én uiteraard moet hij lekker lang meegaan. Toch kan het zijn dat u niet lekker rijdt op uw zorgvuldig uitgekozen fiets als deze niet bij u past.

En met dit laatste 'passen' bedoelen we de maat. Dit is toch wel het meest essentiële onderdeel van het uitzoeken van een fiets. Profile Ouwerling is gespecialiseerd in het aanmeten van alle soorten fietsen.

Zo hebben we afgelopen week weer verschillende klanten blij mogen maken met ons maatwerk. De heer Houtsma uit Huissen ging voor de Gazelle Orange C7+ elektrische fiets in de framemaat 46 cm. De heer Oosterkamp uit Arnhem koos voor de Gazelle Chamonix C8+ in de framemaat 65 cm. Het verschil tussen beide fietsen bedroeg 19 cm. "Maatwerk is vakwerk. Namens team Ouwerling wensen wij beide heren hele fijne en comfortabele kilometers toe met hun nieuwe fiets!"

Ook voor interieurinrichting en herstoffeerde kwaliteitszitmeubelen! Meubel & Interieur Restyle: meer dan stofferen alleen...

NIJMEGEN/HUISSEN/BENNEKOM – Op zoek naar goedkope kwaliteitszitmeubelen? Of hebt u zelf zitmeubelen, die u graag wilt laten herstofferen? Meubel & Interieur Restyle biedt u deze mogelijkheden. U kunt zelfs voor de complete interieurinrichting terecht bij Meubel & Interieur Restyle, waar u ook een deskundig advies krijgt.

Meubel & Interieur Restyle is een moderne meubelstoffeerderij en woning- en projectinrichter. Met gevoel voor design én met hart voor traditionele, ambachtelijke vakbekwaamheid. Een team van professionals, inclusief designers, stoffeerders en interieurinrichters staat steeds klaar om de klanten te adviseren en bij te staan bij het keuzeproces een aantrekkelijk, passend, duurzaam en comfortabel interieur samen te stellen.

Op zoek naar gebruikte en herstoffeerde kwaliteitszitmeubelen? Meubel & Interieur Restyle heeft een uitgebreide wisselende collectie gebruikte en herstoffeerde kwaliteits zitmeubelen op voorraad. Van gerenommeerde merken als Gelderland, Leolux, Artifort, Gelderland en Gispen. Kijk ook op de website voor het aanbod: www.meubelrestyle.nl

Een eigentijdse 'look-and-feel' voor uw meubels? Of juist de originele stijl weer terug? Meubel & Interieur Restyle beschikt over het vakmanschap én de stoffencollectie om dit mogelijk te maken. U kunt kiezen uit duizenden soorten meubelstoffen. Met de uitgebreide collectie gordijnstof, raamdecoratie, zonwering en vloerbedekking biedt Meubel & Interieur Restyle bovendien oplossingen voor iedere woonomgeving.

De winkel aan de Arksteestraat 13-15 (zijstraat Van Welderenstraat/Oranjesingel) in Nijmegen is geopend van woensdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.30 uur en op zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur. De winkel in Huissen, Nijverheidsstraat 5, is geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Iwan Hegeman Autobedrijf genomineerd voor titel Autobedrijf van het Jaar

BEMMEL - Na telling van vele duizenden stemmen van consumenten uit het hele land, is Iwan Hegeman Autobedrijf uit Bemmel een van de tien kanshebbers op de titel 'Autobedrijf van het Jaar 2016-2017'. De verkiezing, op initiatief van Bovag Onafhankelijke Autobedrijven, wordt dit jaar voor de tiende keer georganiseerd.

Consumenten konden in april en mei 2016 hun stem uitbrengen op één van de 3.300 bij BOVAG aangesloten onafhankelijke autobedrijven. De tien genomineerden vergaarden, rekening houdend met hun eigen bedrijfsomvang, de meeste stemmen en kunnen dan ook met recht zeggen dat zij een flinke fanclub hebben. Iwan Hegeman is erg blij met de erkenning: 'Wij zijn heel trots en dankbaar dat zoveel van onze klanten hebben gestemd op ons bedrijf. Een betere bevestiging voor het hele team is er niet. Binnenkort hopen we natuurlijk ook te horen dat ons bedrijf in de finale staat. Nu genieten we in elk geval met volle teugen van deze nominatie!'


Route naar de finale

De tien genomineerde bedrijven worden aan de tand gevoeld door een onafhankelijke keuringsinstantie en ze krijgen bezoek van mystery-shoppers. Daarna bepaalt een vakjury welke drie autobedrijven een plek in de finale verdienen, die plaatsvindt op 4 oktober tijdens het Bovag jaarcongres.

Team Ronald McDonald zoekt versterking

ARNHEM - Zonder vrijwilligers kan Ronald McDonald Huis Arnhem niet bestaan. Zonder hen geen 'thuis ver van huis'. Zeven dagen in de week, 365 dagen per jaar is het Ronald McDonald Huis geopend. En al die tijd zijn vrijwilligers onmisbaar.

Als vrijwilliger in een Ronald McDonald Huis kunt u op allerlei manieren de handen uit de mouwen steken. Er is vooral vraag naar allround vrijwilligers die zorgen dat alles in het Huis schoon en netjes is, de telefoon beantwoorden, gasten in- en uitschrijven, nieuwe gasten rondleiden en een luisterend oor bieden als daar behoefte aan is. Deze vrijwilligers maken van het Huis een warm thuis.

In Ronald McDonald Huis Arnhem logeren ouders, broertjes en zusjes van kinderen die zijn opgenomen in Revalidatie Medisch Centrum (RMC) Groot Klimmendaal of Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. Ook kunnen zij het Huis bezoeken om gebruik te maken van de gezellige huiskamer, keuken, speelkamer, computerruimte en sport- en spelzaal. Daarnaast zijn gezinnen met een kind dat hulpmiddelen nodig heeft ook van harte welkom om in het Ronald McDonald Huis Arnhem vakantie te vieren.

"Bent u op zoek naar een leuke vrijwilligersbaan in een huiselijke omgeving? Dan bent u bij Ronald McDonald Huis Arnhem aan het juiste adres! Kijk eens op www.kinderfonds.nl/huis-arnhem/word-vrijwilliger voot meer informatie."

Meiden U 16 Batouwe

BEMMEL - Op 9 april hebben de meiden hun kampioenfeestje uitgebreid mogen vieren. Ze werden uitgebreid gehuldigd door een prachtige beker, een medaille en als klapper een mooi kampioensT-shirt. met daarop in gouden letters hun namen. Meiden en coach van harte met dit prachtig resultaat.

Aspirant-vendeliers Gijsbrecht van Aemstel

DOORNENBURG - Tijdens het Gelders kampioenschap indoor vendelen zijn de aspirant-vendeliers van de Schutterij Gijsbrecht van Aemstel van Doornenburg en Honderd Morgen kampioen geworden. De vendeliers (Jordi Saat, Siem van Merwijk, Guus Kramer, Jop Janssen, Stijn Otters en Yari Vollenberg) zijn de jongste vendeliers binnen de Schutterij in de leeftijdsklasse 6-11 jaar.

MC1 Jonge Kracht

HUISSEN - De MC1 is kampioen geworden. De jonge eerste jaars C junioren hebben het prima gedaan. Met veel doelpunten en leuk aanvallend voetbal is hun inzet beloond met een fraaie eerste plaats.

Jong Kracht zaterdag 2

HUISSEN - Jong Kracht zaterdag 2, eind november nog 8e. Daarna zege aan zege aan elkaar geregen met een prachtig behaald kampioenschap op 16 april! Volgend jaar schitteren in de 5e klasse.

MC1 Volleybal Kidang

BEMMEL - MC1 van volleybalvereniging Kidang is kampioen geworden in de tweede klasse. Een prachtig resultaat voor een team dat bestaat uit eerste- en tweedejaars C-spelers.

FV Mixed Moves

DOORMENBURG - De dansers van dansvereniging Mixed Moves zijn met vier dansen Festival Kampioen geworden. Minioren Gardedans Feet Moves, Show Duo Junioren Bo en Jette met “Alladin”, Show Karakter Junioren “Spookhuis” en Show Modern Hoofdklasse “Mixed Passion” zijn de kampioenen.

GVA MD1

DOORNENBURG - GVA MD1 zijn kampioen geworden. Meiden van harte gefeliciteerd. Jullie hebben het verdiend.

BC Bemmel '72

BEMMEL - Jeugdclubkampioenen voor het seizoen 2015-2016. Van links naar rechts: Michael, Dénise, Jens, Nikki, Iris & Luuk, uiterst links Sander commissievoorzitter clubkampioenschappen, allemaal heel hartelijk gefeliciteerd.

Lingewaards dictee: 'Een Kunststukje'

Lingewaards Dictee 2016: Er wordt diep nagedacht... Foto: Brenda Knip

BEMMEL - Yolanda Kuis van het team Willemsen & Partners/MijnKennis heeft het tiende Lingewaards dictee gewonnen. Zij maakte slechts elf fouten. De eerste teamprijs ging naar het Team Plansearch B.V. met 66 fouten totaal. Corrie Klumper en Susan de Man uit dit team deelden de tweede individuele plaats met 13 fouten.

Het tiende Lingewaards dictee was een waar 'kunstukje', voor de vijfde en laatste keer geschreven door Jan Werkman. Wethouder Helga Witjes las het dictee voor dat begon met de bekende regels van de dichter Kloos: "Kunst is de allerindividueelste expressie van de allerindividueelste emotie." Het dictee beschreef verschillende kunstvormen. De kunstkenners onder de deelnemers waren daarom in het voordeel. Volgens de deelnemers was het dictee "goed te doen". Maar er zaten de nodige addertjes onder het gras. Wat te denken van toe-eigenen, dat je toch echt met een 'streepje' schrijft. Ook 'naargelang' en 'daarentegen' waren echte instinkers. Het woord 'bellettrie' schreven slechts een paar deelnemers goed. Over het woord 'tenslotte' of 'ten slotte' werd na afloop nog lang gediscussieerd. Het volledige dictee staat op www.lingewaardsdictee.nl.

Lingewaards Dictee 2016: Er wordt diep nagedacht... Foto: Brenda Knip

Rotary Lingewaard organiseert jaarlijks het Lingewaards Dictee, dat plaatsvindt in OBC Bemmel, locatie Essenpas. De opbrengst is onder andere bestemd voor een Midwinterdiner voor alleenstaande 55-plussers in de Gemeente Lingewaard. Leerlingen van het OBC hebben de dictees nagekeken onder begeleiding van docenten Nederlands. Dit jaar waren er 64 deelnemers. De deelnemers maakten totaal 1480 fouten.

Voorbereidingen voor 'A Century of Music' in volle gang

DOORNENBURG - Zowel organisatorisch als muzikaal is harmonie Sint-Caecilia uit Doornenburg enorm hard bezig met de voorbereidingen voor 'A Century of Music'. Niets wordt aan het toeval overgelaten om van dit galaconcert - dat plaatsvindt op 9 juli tijdens het feestweekend van de vereniging - een groot succes te maken.

Afgelopen dinsdag heeft het harmonieorkest bezoek gehad van dirigent Jan Nellestijn – een dirigent met een grote staat van dienst. Begonnen als trompettist bij de Johan Willem Friso Kapel, afgestudeerd aan het Arnhems Conservatorium en lange tijd chef-dirigent geweest van het Fanfarekorps Koninklijke Landmacht. Tegenwoordig schrijft Nellestijn veel arrangementen en transcripties en is hij een veelgevraagd jurylid bij concertfestivals, en dergelijke. Tijdens de repetitie van afgelopen dinsdag zijn verschillende muzieknummers behandeld en heeft Nellestijn veel aanwijzingen en belangrijke tips gegeven om de nummers nog beter tot hun recht te laten komen.

Ondertussen is de voorverkoop van het concert volop bezig. Op de verschillende voorverkooppunten – Spar Witjes plus Ontmoetingscentrum in Doornenburg en Bruna in Gendt – zijn kaarten voor het concert nog verkrijgbaar. Tijdens het concert zullen er een groot aantal zitplaatsen beschikbaar zijn. Het totaal aantal zitplaatsen is echter wel aan een maximum gebonden. Bezoekers die een entreekaart kopen in de voorverkoop zullen in ieder geval verzekerd zijn van een zitplaats. Bezoekers die een zitplaats op prijs stellen wordt daarom geadviseerd de entreekaarten dan ook in de voorverkoop aan te schaffen.

Jong Sint-Sebastianus stijgt naar zevende plaats op NK Jeugdkorpsen

Foto's: Corrienne Huisman

GENDT - Zaterdag 4 juni nam Jong Sint-Sebastianus Gendt weer deel aan het Nederlands Kampioenschap Showwedstrijden voor jeugdkorpsen in Vlissingen. Het resultaat mocht er wezen, een plaats in de top tien van Nederland.

Naar dit NK komen bijna alle jeugdkorpsen van de top van Nederland zoals DVS Katwijk, Adest Musica Sassenheim, Pasveer Leeuwarden, Floraband Rijnsburg, K&G Leiden om te showen wat ze muzikaal en choreografisch in huis hebben.

Foto's: Corrienne Huisman

De show van Jong Sint-Sebastianus getiteld 'Don’t stop the Music' is een mix van populaire, opzwepende muziek gecombineerd met ballads. Nadat de eerste klanken gespeeld werden, zaten de toeschouwers op het puntje van hun stoel. Na ieder nummer klonk er een luid applaus over het sportpark.

Toen het laatste nummer uit de instrumenten gekomen was, volgde een staande ovatie voor Jong Sint-Sebastianus. Een uitstekend gelopen en gespeeld optreden was een feit! De spanning viel bij eenieder weg, gevolgd door een grote glimlach bij het korps en begeleiding.

Nadat ook de laatste deelnemers hun optreden verzorgd hadden, volgde de prijsuitreiking. Jong Sint-Sebastianus behaalde met 80.80 punten een eerste prijs en werd in de eindrangschikking 7e van Nederland! Een unieke prestatie van het jonge korps dat onder de bezielende leiding staat van de instructeurs Sjaak vd. Sant, Jacqueline Leenders en Rick Basten. Daarnaast worden ze ook altijd bijgestaan door een uitstekend team begeleiders, dat de zorg rondom optredens perfect verzorgt. Terug in Gendt volgde nog een huldiging en een klein feestje.

Nog maar één week en dan start het Thetis Kersenfeest

De kersenkoningin 2008, de vorige keer dat Thetis het kersenfeest mocht organiseren.

GENDT - Volgende week vrijdag 24 juni barst het Thetis kersenfeest los. Om 20:00 uur wordt het feestweekend geopend voor Providentia, met de onthulling van de kersenkoningin. Aansluitend wordt de zilveren kers uitgereikt aan een persoon of instantie die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de gemeenschap.

Op zaterdag en zondag vinden de kinderactiviteiten plaats op het Thetis plein (tussen Providentia en Leemhof) en het aangrenzende grasveld. Zaterdagmiddag is er in samenwerking met SDG eenmalig de jeugdtriatlon, het startschot klinkt om 15:00 uur! Daarnaast is er onder andere de symbolenspeurtocht in samenwerking met de Gendtse winkeliersverenging, het volleybaltoernooi, de braderie, de pubquiz en nog veel meer..

Op zondag is er onder andere om 11:30 uur in de feesttent het koffieconcert met de Mainstream Connection en aansluitend een balletvoorstelling van SBOB. Om 13:00 uur wordt het startschot gegeven voor de 28 Triatlon. Alle avonden is er muziek in de feesttent, op zaterdag en zondag uiteraard de braderie en nog veel meer om op te noemen. Zie hiervoor het programma (www.thetisgendt.eu) of volg ons via Facebook, twitter of Instagram. Let op wijziging aanvangstijd jeugdtriatlon!

Tweestroom zorgt voor het Fysiotherapie Wismans Beachtoernooi

GENDT - Ook dit jaar is er weer door de organisatie van het Kersenfeest Thetis aan sportvereniging Tweestroom afdeling volleybal gevraagd om tijdens het Kersenfeest weer de organisatie van het beachvolley op zich te nemen. Waar wij natuurlijk positief gehoor aan hebben gegeven. Met een nieuwe hoofdsponsor Fysiotherapie Wismans. Ook het beachzand komt weer via K 3 Delta naar Gendt.

Helaas kunnen we, wegens de sanering van het parkeerterrein naast Providentia, hiervan geen gebruik maken. We gaan naar het begin van de Dorpsstraat. Hier is slechts plaats voor twee velden tussen de oude pastorie en sociaal cultureel centrum De Leemhof.

De zaterdag is bestemd voor de jeugdteams tot 21 jaar. De start op zaterdag is om 12.00 uur en de prijs uitreiking door de Kersen koningin staat gepland om 17.45 uur. Op de zondag zijn de senioren beachvolleyballers aan de beurt. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen is de start om 11.00 uur. Ook is de prijsuitreiking rond 18.00 uur weer door de Kersenkoningin.

Inschrijven voor de zaterdag en de zondag kan via de site van www.Tweestroomsv.nl of naar h.rensen1@hetnet.nl tot en met zaterdag 19 juni. Omdat er slechts twee velden zijn, is er een beperking in het aantal teams. Teams die zich al opgegeven/ aangemeld hebben, zijn sowieso al zeker van een plaats.

Tweestroom Meisjes-MA1

GENDT - Meisjes-MA1 speelde in haar laatste wedstrijd om het kampioenschap. Team Vocasa-MA2 was de tegenstander. Onze dames speelden ijzersterk en wonnen zo de wedstrijd.(4-0) Na de wedstrijd werd het team en de trainer/coaches gehuldigd.

+

SBBO voor problemen met schulden

ARNHEM - Gratis inloopavonden op dinsdag 21 juni voor particulieren van 19.00 tot 21.00 uur in wijkcentrum/zorgboerderij De Kroon in De Laar Oost Randweg 2, net voorbij de woonboulevard.

Parkeren vrij aan de overkant achter de Jumbo. Op 12 juli voor ZZP ers zelfde tijd zelfde locatie. Zaterdag 23 juli voor iedereen van 13.00 tot 17.00 uur. Voor info: www.stichting-sbbo.nl. Voor acute hulp: stuur gewoon een sms naar 06 87447972 met vermelding sbbo en uw nummer en wij bellen u binnen 24 uur voor een gratis intake.

De inloop avonden zijn alleen voor Arnhemmers en omliggende gemeenten. Wacht niet tot het probleem onbeheersbaar wordt en u in de WSNP komt . Wij werken gratis: u betaalt slecht eenmalig 50 euro eigen bijdrage voor het hele traject. Een open en zeer transparante stichting die echt voor u opkomt zonder financiêle bijbedoelingen.

Cubs Rugbyclub Betuwe

BETUWE - De Cubs van rugbyclub Betuwe zijn op zaterdag 16 april in Middelburg kampioen geworden. Het was een spannende wedstrijd tegen Oemoenemoe. Het zag er eerst naar uit dat Oemoenemoe zou gaan winnen, deze stonden tweede in het klassement, maar Betuwe wist toch nog wat punten te verzamelen, zodat ze het kampioenschap konden vieren.

Mini's Batouwe

BEMMEL - Zaterdag 9 april vond het laatste toernooi plaats voor de U10, ook wel mini's genoemd van Basketball Club Batouwe. Er was een ruime voorsprong op nummer twee uit de poule, maar er moest ook echt nog gewonnen worden om de titel kampioen te bemachtigen.

Looping 3

ANGEREN - TTV Looping heeft er weer een kampioen team bij. Looping 3 begon deze competitie met een mindere start, maar kwam gedurende alle wedstrijden beter in het ritme. Tot de een-na-laatste wedstrijd bleef het spannend wie het zou worden, er zat maar minimaal verschil in de punten op de nummer twee. Werner, Bart, Stijn en Martijn van harte gefeliciteerd met het behalen van het kampioenschap!!! Succes volgend seizoen!

Looping in Angeren

ANGEREN - Tafelvereniging Looping is haar 40ste verenigingsjaar zeer succesvol gestart. Team 3 en 1 zijn kampioen geworden terwijl team 2 aan het eind van de rit twee punten tekort kwam. Team 1 haalde tijdens de laatste wedstrijd, uit bij BIT in Ede, exact het aantal punten dat nodig was om Smash uit Bergharen achter zich te kunnen laten. André Hendriks / Geert Barten en Theo Derksen hebben dit kampioenschap in de 3e klasse vooral te danken aan een zeer goede tweede seizoenshelft. Komend seizoen zijn zij weer actief in de 2e klasse!

Bataven A1

GENDT - De Bataven A1 is voor de tweede keer op rij kampioen geworden. AVW '66 werd in de kampioenswedstrijd eenvoudig met 4-1 aan de kant gezet en daarmee behield het haar ongeslagen status in eigen huis.

De seletie bestaat uit: Sten Aarntzen, Fabian Bekker, Tommie Bongers, Jip Bosma, Stijn van Driel, Koen van Gaal, Brent Geveling, Ties van Huet, Remco Meijer, Jelle van Merm, Birhanu Milder, Berend Nunes, Teun Obdam, Mark Terwindt en Jari Wissing. De begeleiding bestaat uit: Kevin Kersten, Gary Wijers, Arno Meijer, Klaas Bosma en Ben Wannet.

SV Op de Korrel

BEMMEL - De twee Luchtgeweerteams Heren en Dames van OdK: van links naar rechts: Mathijs Cornelissen, Richèl Rensen, Jasper Klomp, Stine Andersen, Amanda Klomp-Polman, Leny Huisman, werden eersten in alle kampioenschappen, te weten de Afdelings-, Districts- en het Nederlandse Kampioenschap. Mandy Kooij schoot mee in het Afdelingskampioenschap bij de dames.

ANGEREN - "Dames, vinden jullie het ontzettend leuk om te voetballen? Ben je op zoek naar plezier en ook nog eens in het allergezelligste team van heel Lingewaard?"

"Schroom dan niet om een keertje mee te trainen met ons. Wij vinden het ontzettend leuk om nieuwe leden te verwelkomen, om ons gezellige en groeiende team op de been te houden. Gaat er iets kriebelen? Stuur gerust een berichtje naar svangerendames1@hotmail.com en wie weet, tot op de eerste training!", aldus de dames 1 van SV Angeren.

Bemmel Vijf

BEMMEL - Bemmel Vijf is kampioen geworden. Gespeelde wedstrijden 14, aantal behaalde punten 42, een terechte kampioen dus! Het vijfde is één van de langst bestaande seniorenteams van SC Bemmel.

Mannenbasketbal Batouwe

MU14-1 met Bemmels grote basketbalvoorbeeld Kay Biesters

BEMMEL - Na een vrij spannend einde van de competitie zijn de Mannen U14-1 van basketbalvereniging Batouwe uit Bemmel kampioen geworden in de tweede klasse A!

30-jarig jubileum Bemmelse Dweildag is goed gevierd

BEMMEL - De dertigste editie van de Bemmelse Dweildag gaat de boeken in als een hele natte, maar daardoor niet minder geslaagde editie.

Liefst 70 orkesten trotseerden de weersomstandigheden en brachten het toegestroomde publiek waar ze voor kwamen: fijne muziek, verrassende shows en een lading gezelligheid. Aan het eind van de middag kreeg zanger Jan-Joost het toegestroomde publiek massaal aan de polonaise, waarna voorzitter Henk Pol de nieuwe Nederlands Kampioen Dweilorkesten bekend maakte: de Útlopers uit Sneek mogen deze titel, net als vorig jaar, mee naar huis nemen.

Een verslag van de Bemmelse Dweildag wordt op zaterdag 18 juni om 18.20 uur (daarna elk uur herhaald) op tv bij Omroep Gelderland uitgezonden.

Zaterdag 18 juni: gratis workshops, proefbehandelingen en meer... Gezondheidscentrum 't Duifje met twaalf praktijken!

ARNHEM – Op de grens van Huissen en Arnhem aan de Oude Huissenseweg 4 in Arnhem in de voormalige boerderij en wijkcentrum 't Duifje is het nieuwe gezondheidscentrum gevestigd. Een centrum met momenteel twaalf zelfstandige praktijken met therapeuten en hulpverleners. Het unieke is dat hierdoor zowel reguliere gezondheidszorg als complementaire geneeswijzen op één plek samenkomen.

Gezondheidscentrum 't Duifje is het initiatief van drie professionals. Gerard Toussaint (psychosynthese-counselor/gids), Maarten Slutter (craniosacraal therapeut) en Miranda Bruil (orthopedagoog) zochten al een tijdje naar een ruimte om samen met collega's uit diverse disciplines een gezondheidscentrum op te richten. Voor een breed aanbod aan op elkaar afgestemde hulp- en/of therapievormen. Het drietal vormt het bestuur van de stichting Gezondheidscentrum 't Duifje.

Momenteel hebben twaalf therapeuten/hulpverleners hun eigen praktijk in 't Duifje. Van acupuncturist en (sport)diëtist tot aan haptonoom en psycholoog. Allen werken zelfstandig, maar er is regelmatig overleg. Dat heeft zo z'n voordelen voor de cliënt, die wellicht doorverwezen kan worden naar een andere discipline. Of met een combinatie van hulp- en therapievormen beter geholpen kan worden.

Op zaterdag 18 juni geven ze de hele dag de mogelijkheid gratis workshops, proefbehandelingen, kennismakingssessies et cetera te volgen. Je kunt je ook aanmelden voor één of meerdere (gratis) activiteiten. Kijk op www.gezondheidscentrumduifje.nl naar het programma. Je aanmelden kan door een mail te sturen naar: info@gezondheidscentrumduifje.nl.

Gezondheidscentrum 't Duifje, Oude Huissenseweg 4, Arnhem; 06 11769288; www.gezondheidscentrumduifje.nl.

Zevenenzestigduizend euro voor het goede doel Team Lingewaard succesvol op Alpe d’HuZes

Fotografie Muriël Mulder

LINGEWAARD - Net een week terug uit Frankrijk geniet Team Lingewaard nog na van een fantastische Alpe d'HuZes-ervaring. In totaal heeft het team 66.562,53 euro opgehaald. Totaal bracht Alpe d’HuZes ruim tien miljoen euro op. Een fantastisch resultaat om nog meer onderzoek te kunnen doen naar kanker zodat deze ziekte op een dag chronisch wordt en niet dodelijk meer is!

Op zaterdag 28 mei is het team vertrokken richting Oz en Oisans, de verblijfplaats in Frankrijk. De eerste dagen werd er vooral getraind. Op dinsdag werd het fietsteam uit Bemmel binnengehaald die -met drie begeleiders in een camper- in zes dagen van Bemmel naar de Alpe d’Huez gefietst zijn om daarmee extra geld binnen te halen voor deze actie.

Fotografie Muriël Mulder

Voor de grote dag was iedereen enigszins gespannen. Om 3.00 uur ging de wekker en in het donker naar de voet van de Alpe. De start was om half vijf ’s ochtends. Voor de één verloopt de beklimming vlotter dan de ander. Op de top had het team een camper staan waar reservekleren en veel eten en drinken was opgeslagen. Hier waren ook veel supporters uit Lingewaard.

Vijfenveertig beklimmingen

Team Lingewaard heeft een fantastische dag en week beleefd tijdens Alpe d'HuZes. De 'Nederlandse' berg werd liefst 45 keer bedwongen door de leden van het team.

Al met al kan het team terugkijken op een fantastische week vol van teamspirit, emoties en (h)eerlijke sport. Het gezamenlijke doel zorgde ervoor dat een groep van mooie mensen een hecht team werd, en dat voor het voor ieder een onvergetelijke week werd. Zie www.lingewaardad6.nl.

Leren bridgen na de vakantie

VALBURG - De bridgecursussen op dinsdag en vrijdag in Valburg zijn inmiddels afgesloten. Twintig nieuwe bridgers hebben zich aangesloten bij de bridgeclubs in Elst, Huissen, Valburg en Zetten.

Wie dit jaar nog dit mooie kaartspel zou willen leren kan dit doen in de periode augustus tot en met december. Dan start er bij voldoende deelname nog een keer een beginnerscursus bij Wim Schouten thuis op de Reethsestraat 17 in Valburg op de dinsdagavonden.
Omdat er maximaal 16 personen geplaatst kunnen worden, is het wel raadzaam om nu reeds in te schrijven. Iedereen kan het bridgespel leren, ook al heeft men geen kennis van enig kaartspel. Studieboeken aanschaffen is niet nodig. Het lesgeld inclusief lesmateriaal, koffie, thee en een drankje bedraagt 75 euro per persoon. Men kan zich aanmelden bij Wim Schouten: 0488 431402 of via e-mailadres: w.schouten382@upcmail.nl.

Visspeciaalzaak in Huissen: onderscheidend in kwaliteit en service De Hollandse Nieuwe is er weer bij 't Vishuiss

HUISSEN – De Hollandse Nieuwe is er weer! Dit jaar is-ie van een onberispelijk excellente kwaliteit. Lekker vet, ziltig en een heerlijke volle smaak! De vaste klanten van 't Vishuiss aan de Langestraat in Huissen hadden afgelopen weekend al een voorproefje en mochten zelfs uit diverse soorten de allerlekkerste kiezen.

Het was zaterdag voor de vaste klanten genieten van de nieuwe haring. Want 't Vishuiss had van diverse haringpartijen een klein deel ontvangen. Om te kiezen welke haring het beste bij de klant in de smaak zou vallen. Elke haringkenner weet, dat er verschil in haring is! En Jolanda wilde de haring, die ze de rest van het seizoen gaat verkopen, door de vaste klant laten beslissen! Uit zes soorten is de allerbeste gekozen!

"Deze Hollandse Nieuwe is echt super. Beter dan de voorgaande jaren", weet Jolanda van 't Vishuiss, die al in haar jeugd 'vis-ervaring' opdeed bij Visspeciaalwinkel Hermeling in Presikhaaf en sinds vorig jaar juli haar eigen zaak in Huissen heeft.

Gratis een Hollandse Nieuwe? Dat kan bij 't Vishuiss. Want bij elke vijf euro besteding ontvangt de klant een stempel. Een volle kaart met vijf stempels geeft recht op gratis een Hollandse Nieuwe.

De Hollandse Nieuwe is natuurlijk lekker om aan z'n staart in je mond te laten glijden. Maar ook heerlijk op een broodje, als borrelhapje, amuse, in een salade of heerlijk met uitjes en augurkschijfjes. Wie nu woensdag 15 of donderdag 16 juni haring koopt, krijgt als extra een borrelglaasje corenwijn aangeboden.

't Vishuiss, Langestraat 26, Huissen; 026 3790941; www.vishuiss.nl en facebook.

Buurtfeest Meander: puur gezellig!

BEMMEL - Voor de vijfde keer is het buurtfeest gehouden en daarom is er extra groots uitgepakt.

Voor jong en oud was er van alles te doen. Grote drakenstormbaan, slingerballuchtkussen, het woordspel meisjes tegen de jongens, divers klein vermaak en natuurlijk de suikerspin en de popcorn. De inwendige mens werd ook niet vergeten met een hapje en een drankje en live dönerkebab snijden inclusief buffetje. In de avond was er een mini-disco en er werd afgesloten met een gezellig kampvuurtje. Kortom een gezellige dag met de hele buurt.

Openstelling torens van kasteel Doornenburg

DOORNENBURG - Op 21 juni, de langste dag van het jaar, zijn de torens van het kasteel open voor publiek.

Van 19.00 tot 21.00 uur kunt u van het uitzicht genieten in de hoogste toren van het kasteel, de spietoren. Daarnaast kunt u ook op de torens van het poortgebouw klimmen en van de vergezichten genieten. Voor 3,50 euro per persoon kunt u – alleen deze avond – de torens bezichtigen. U bent welkom op deze midzomeravond op kasteel Doornenburg! (www.kasteeldoornenburg.nl)

31 / 32

hoera ANNETTE 50 jaar
18 juni is de grote dag.
Dan wordt deze spring in het VEL
50 jaar ANNETTE van harte van je kids en Wim en Elly.

Deze kanjer wordt op 19 juni,
81 jaar en bezorgd nog 6 dagen per week de krant op de brommer!
Gefeliciteerd van je kinderen,
kleinkinderen en achterkleinkinderen.

Hoi Dee Jay
van harte gefeliciteerd 7 jaar alweer veel plezier heel veel gezondheid
Oma Hennie en Opa Sjaak

Hoera hoera
Eva wordt 6 jaar.
Dikke kus papa, mama en
je broers Rik en Jan.

Onze lieve Linde wordt al weer 5 jaar.
Gefeliciteerd.
Dikke knuffel
Oma, Magda, Roy en Ferdy

Carice wordt 4 jaar.
Op 24 juni zullen in Huusse 'de stèrre straole'