GN Lingewaard

27 september 2017

GN Lingewaard 27 september 2017


Beursvloer Oost-Betuwse Uitdaging in Bemmel

Foto: Ellen Koelewijn

BEMMEL - Op maandag 9 oktober vindt voor de derde keer de maatschappelijke Beursvloer van de Oost-Betuwse Uitdaging plaats. Van 17.00 tot 18.00 uur worden in de Theaterkerk in Bemmel zoveel mogelijk matches gemaakt tussen maatschappelijke organisaties met een aanvraag en lokale bedrijven die hen daarin kunnen voorzien.

Stichting Oost-Betuwse Uitdaging bemiddelt in samenwerking tussen maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven in de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe. Op de Beursvloer kunnen organisaties terecht met vragen op het gebied van Menskracht, Materialen en Middelen. Het bedrijfsleven biedt hier vrijwillig en vanuit maatschappelijke betrokkenheid oplossingen voor. Van de maatschappelijke organisaties wordt gevraagd iets terug te doen voor het bedrijf dat iets voor hen gaat doen en zo ontstaat het ‘handelen’.

De Theaterkerk op Markt 9 in Bemmel opent op 9 oktober van 16.30 tot 18.30 uur haar deuren voor alle maatschappelijk betrokkenen. Om 17.00 uur wordt de beurs geopend met een gongslag door Joost Frijlink, Betuwse ondernemer van 2017. Voor het handelen in vraag en aanbod staat precies één uur gepland. Notaris mr. François van Schaik zal ter plekke de gemaakte matches officieel bekrachtigen. Alle betrokken bedrijven nemen deel aan de Beursvloer vanuit hun visie om de lokale samenleving te ondersteunen en hun kennis en het surplus van hun bedrijf te delen. Mede dankzij hen kunnen we de Beursvloer gratis aanbieden aan alle partijen. Ook deelnemen? Mail naar info@oostbetuwseuitdaging.nl. Meer informatie en inspiratie staat op www.oostbetuwseuitdaging.nl.

Historische Kring Doornenburg kweekvijver voor maestro’s?

DOORNENBURG - In het Gemeentenieuws werd onlangs aangekondigd dat Luuk Timmers en Geert Claassen, respectievelijk voorzitter en vice-voorzitter van de Historische Kring, op 25 november met vier andere Doornenburgers gaan strijden om de eeuwige roem en gouden dirigeerstok tijdens Maestro van Doornenburg 2017. Meesterlijk!

Is het toeval, zoveel maestro’s bij de HKD? Natuurlijk niet. Denk maar aan Jo Leenders en Jan Meuwsen, die voor hun overlijden de grote inspirators waren voor het opstellen van een boek over de verdwenen Doornenburgs buurtschap 'De Burgeu'. Van het boek dat op 8 september is gepresenteerd, zijn In tien dagen tijd al 200 boeken verkocht. Ook meesterlijk! Het boek werd overhandigd aan twee trotse mensen: Patrick, de zoon van Jo, en Ria, de weduwe van Jan.

Nog interesse? Stuur een mailtje naar info@historischekringdoornenburg.nl of kom langs tijdens de werkavond op dinsdag 3 oktober. Iedereen is dan ook welkom met haar/zijn foto’s en verhalen.

De Historische Kring heeft ook bijna de grens van tweehonderd leden bereikt. In twee jaar tijd van 70 naar 200 leden, zeer meesterlijk. De Kring is mede door deze snelle groei op zoek naar nieuwe ‘gildemeesters’ die het voortouw willen nemen tijdens werkavonden of misschoen bij concrete projecten.

Bevelander Cultuurdag in Oktoberfest-sfeer

HUISSEN - Dit jaar viert blaasorkest De Bevelander Muzikanten uit Huissen deze Cultuurdag op zondag 8 oktober. Alle fanclubleden van de kapel hebben een uitnodiging ontvangen, daarnaast is iedereen vanaf 13.30 uur welkom om het feest in de sfeer van een typisch oktoberfeest mee te maken. De locatie is de zaal van ‘Herberg De Hoeve’(Ponderosa), Hoeve 31 in Huissen.

Men kan niet alleen genieten van muziek van de Bevelanders zelf, maar ook van Egerländer kapel De Leemkuulers uit Bemmel. Dit orkest is prima in staat om een mooi sfeertje te creëren. Onlangs nog werd het orkest gehuldigd met een prijs als beste kapel van een Kapellenfestival in Austerlitz(U). Het repertoire bevat veel nummers die ongetwijfeld heel bekend in de oren zullen klinken. Daarbij zal ook de alphoorn niet ontbreken. Een voorproefje kan men meemaken tijdens het Jaarconcert van dit mooie orkest in De Kolk in Haalderen op zaterdagavond 30 september.

Cultuurprijs

Rond de klok van 16.00 uur wordt de jaarlijkse Cultuurprijs uitgereikt door een lid van het college van B&W van de gemeente Lingewaard. Opnieuw wordt er daarmee een persoon of groep van personen in het zonnetje gezet, die zich verdienstelijk heeft of hebben gemaakt voor behoud en/of uitbreiding van het Huissens culturele erfgoed.

De entree is gratis en de ontvangst in Herberg De Hoeve vindt plaats met een gratis kopje koffie of thee.

Succesvolle jongdierendag bij Betuwse Kleindier Vereniging

GENDT - Op de jongdierendag van de Betuwse Kleindier Vereniging, die op zaterdag 16 september in De Leemhof plaatsvond, zijn liefst 182 jonge konijnen, hoenders en watervogels door deskundige keurmeesters gekeurd.

Deze jaarlijkse keuring wordt gedaan om te bepalen welke dieren het meest geschikt zijn voor tentoonstellingen en voor de fok. Mede dankzij enkele donateurs en sponsoren was de keuring vrij toegankelijk voor publiek. Vele belangstellenden uit Lingewaard maakten de keuring mee en bewonderden de dieren. Ook konden zij bij de aanwezige fokkers terecht om informatie en advies in te winnen over het houden en aanschaffen van kleindieren.

De grote winnaar was Berry Bakker uit Angeren. Hij had zowel de beste grote hoender (Wyandotte Roodporcelein) als de beste dwerghoender (Wyandottekriel Roodporcelein). Het beste konijn was een Rexdwerg Castor van Henk Huisman uit Gendt. De beste watervogel was een kastanje-eend wit van Theo Janssen uit Huissen.

De fraaiste collectie van drie dieren was bij de grote hoenders van Berry Bakker uit Angeren (Wyandotte Roodporcelein), bij de dwerghoenders van Hans Peters van Nijenhof uit Bemmel met een collectie Sebrights, bij de konijnen van Henk Huisman uit Gendt met een collectie Rex Castors, en bij de watervogels van Theo Janssen uit Huissen.

De komende maanden bezoeken de leden van BKV diverse shows waaronder op 10, 11 en 12 november de jubileumshow van de kleindiervereniging uit Lobith en de grote Gelderlandshow met ruim 2.500 dieren die op 15, 16 en 17 december in Wijchen plaatsvindt.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 3 oktober - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 4 oktober - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 5 oktober - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00u via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ’ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

OLKT en Rabo Wielerronde Bemmel met internationaal podium

BEMMEL - Zondagochtend 17 september barstte de strijd los om de tweede titel bij het Open Lingewaards Kampioenschap Tijdrijden. De renners werden in de race tegen klok getrakteerd op een snel parcours, weinig wind en onder een mooie nazomerse zon. Alle reden voor snelle tijden.

De zege bij de dames was voor Miriam Fuselier uit Arnhem en de titel bij de heren viel ten prooi aan Joost van de Wateringen. Ook uit Arnhem. Met gemiddelde snelheden van ruim 38 km/u bij de dames en 43 km/u bij de heren vormt dit een goed mikpunt voor ambitieuze renners op het OLKT 2018!

De Dikke Banden Race voor de allerjongsten op gewone fietsen oogstte veel aanmoediging van het aanwezige publiek, gevolgd door wedstrijden in de leeftijdscategorie van 7 tot 12 jaar. Het enthousiasme en energie waarmee deze jonge talentjes over het parcours snelden, belooft wat voor de toekomst.

De volgende winnaars konden worden gefeliciteerd: Siebe Wezenberg, Ruben Duren, Pepijn Keijser (DBR), Marissa van Putten (Cat.1), Victor Kroesbergen (Cat.2), Toine Broekroelofs (Cat.3), Jan van Schaik (Cat.4), Norah Knoef (Cat.5), Casper Noorloos (Cat.6), Sam Hermans (Cat.7).

Vervolgens werd het startschot gegeven voor de recreanten over een wedstrijd van 25 minuten en drie finalerondes. In de levendige koers waren veel premies te verdienen, waarbij het niemand lukte om weg te blijven uit de greep van het peloton. De eindsprint leverde een terechte winnaar op, Kevin Gideonse uit Ooij. Een verrassende derde plaats was voor Verzetje renner Brhane Debesay uit Eritrea.

Het slotakkoord van de amateurs 40+/Sportklasse was gewoonweg grandioos. De licentiehouders zorgden voor een harde onderlinge strijd. Met snelheden tegen 50 km/u probeerden veel renners weg te komen, wat uiteindelijk lukte voor een groep van negen renners. Hieraan zat ook de latere uit Bonn afkomstige winnaar Jorg Grunefeld. Ron Paffen uit Milsbeek werd tweede en meervoudig Bemmels kampioen Marcel Alma uit Harskamp moest dit keer genoegen nemen met een derde plaats.

Wederom een geslaagde Bemmelse wielerdag, dat met steun van sponsoren en hulp van enthousiaste vrijwilligers tot stand is gekomen.

Maandelijkse koffieochtend voor ouderen in De Kuul Huissen

HUISSEN - Inwoners uit de wijk Zilverkamp in Huissen zijn vanaf 5 oktober welkom in zalencentrum De Kuul voor de maandelijkse koffieochtend (10.00-12.00 uur). "Heeft u zin in een gezellig kopje koffie en een praatje met buurtgenoten kom dan langs. Wethouder Helga Witjes zal de eerste koffieochtend openen en samen met de gasten het eerste kopje koffie nuttigen."

De vrijwilligers van de wijkplatforms Huissen Zilverkamp en Holthuysen hebben in de afgelopen weken met elkaar gekeken waaraan behoefte is en wat ten goede komt aan de leefbaarheid in de Zilverkamp; een maandelijkse koffiemomentje voor de oudere bewoners in die wijk. Maar ze willen niet alleen voor de ouderen wat betekenen. Dit is pas het begin, alle betrokken partijen willen graag op korte termijn een ParticipatiePunt in de wijk realiseren.

Een ParticipatiePunt, in de volksmond PP, is niet alleen een gezellige ontmoetingsplek waar inwoners (jong en oud) uit de wijk samenkomen, maar ook een info & advies punt waar men terecht kan met vragen op het gebied van welzijn, zorg of wonen. Of als u op zoek bent naar een leuke vrijwilligersvacature, ondersteuning in de mantelzorg voor een familielid of goede vriend of een burgerinitiatief wil starten.

Kortom een wijk contactpunt waar iedereen welkom is en binnen kan lopen!

Het ParticipatiePunt Huissen centrum is gevestigd in de Lange Kerkstraat 15 en iedere woensdagmiddag open van 14.00 – 16.00 uur. "Heeft u vragen die niet kunnen wachten tot de opening van het ParticipatiePunt Huissen Zilverkamp? E-mailen of bellen kan alvast met: pphuissen@swlingewaard.nl of tel: 088 2552530."

Sportieve meiden gezocht

HUISSEN - Wil je lekker tegen een balletje trappen bij een leuke club? Ben je geboren tussen 2000 en 2010? Voetbal Vereniging Jonge Kracht houdt 5 oktober een vriendinnenavond. Een vrije training waar je gelijk actief mee mag trainen zonder verdere verplichtingen!

Kijken mag natuurlijk ook, maar waarom kijken als je mee kunt doen. Kom en doe mee, alleen of samen met vriendinnen. Meisjes geboren in 2007 tm 2010: van 18:00-19:15 uur. Meisjes geboren in 2000 tm 2006: van 19:00- 20:15 uur. De avond is bij Jonge Kracht, Bloemstraat 93 in Huissen.

Eerste prijs voor De Leemkuulers op Heikneuter Blaasfestival Austerlitz

LINGEWAARD - Egerländerkapel De Leemkuulers heeft zondag 17 september 2017 een eerste prijs behaald bij het 27e Heikneuter Blaasfestival te Austerlitz. Dit onder professionele leiding van dirigent Henry Meijer! Een leuke opsteker op weg naar ons 25-jarig jubileum volgend jaar.

Het traditionele jaarconcert wordt dit jaar gehouden in zalencentrum De Kolk, Van der Mondeweg 9-11 in Haalderen. De zaal gaat open om 19.30 uur en het concert begint om 20.00 uur. De toegang is vijf euro en in de pauze is er een grote verloting met altijd prijs! "Heeft u zin in een gezellige muziekavond, met niet alleen Egerländer muziek luisteren maar ook acts, kom dan zeker luisteren en genieten!"

Veteranen SV Angeren 75 sluiten grandioos jubileum af

Foto: Henk Sluiter

ANGEREN - Een weekend vol herinneringen, spel en sport. Het jubileum van SV Angeren 75!. Gestart op vrijdag met allerlei spellen voor alle klassen van de basisschool Marang.

Daarop volgde het mini-jeugdkamp met overnachting voor de jongere leden van de voetbalclub. Het was geslaagd, want van slapen in de tent is niet veel gekomen. Na het ontbijt op zaterdagochtend volgde de zeskamp. Met inzet werd door zestien teams het parcours doorlopen. Alle prijswinnaars maakten het daarna bargezellig in de feesttent. En dat was ’s avonds niet minder. Een beetje koud was het wel, maar met de uren steeg de warmte en de gezelligheid.

Foto: Henk Sluiter

De receptie ‘nieuwe stijl’ met huldigingen van Rob Harmsen en Wim Brandts, vormde op zondag een officieel hoogtepunt. De afsluiting was de veteranenwedstrijd met spelers uit de 60(!)-, 70- en 80-tige jaren. De 1-0 overwinning voor de 'oranjemannen’ was verdiend. De kenners zagen een technisch hoogstaand potje.

Herinneringen kwamen weer boven, zeker bij het zien van de vele foto’s uit vroegere tijden. SV Angeren 75! een grandioos jubileum.

Opbrengst collecte KWF

BEMMEL – De collecte voor KWF Kankerbestrijding in Lingewaard heeft liefst 21.337,07 euro opgebracht! Het fonds is iedereen die heeft gegeven aan de collectanten, zeer dankbaar. En uiteraard ook alle collectanten die hun tijd en inzet hiervoor hebben gegeven.

De afzonderlijke kerkdorpen hebben het volgende bedrag opgehaald: Huissen-7646,86 Bemmel/Ressen-5906,85 Gendt-3695,46 Angeren-1619,43 Doornenburg-1499,99 en Haalderen-968,48 euro.

Dankzij deze vrijgevigheid kan KWF investeren in nieuwe doorbraken in kankeronderzoek, zodat samen de dag steeds dichterbij gebracht wordt, dat niemand meer hoeft te sterven aan kanker.

Dankzij doorbraken in kankeronderzoek overleven patiënten nu bepaalde soorten kanker waar ze vroeger aan zouden zijn gestorven. Sinds de oprichting van KWF in 1949 is het percentage patiënten dat vijf jaar na hun diagnose nog in leven is, gestegen van 25 naar 62 procent. Door innovatie en techniek kunnen we nieuwe doorbraken in kankeronderzoek versnellen. Als je geld geeft voor onderzoek, geef je dus eigenlijk tijd aan iemand met kanker. Lees meer over actuele ontwikkelingen op het gebied van kankeronderzoek op kwf.nl/nieuwedoorbraken

Heeft u de collectant gemist en wilt u alsnog een bijdrage leveren? Dat kan! Doneer online via kwf.nl; Sms ‘gift’ naar 4333 en doneer eenmalig drie euro.

Clubkampioenschappen Italiaanse stijl bij Tennisvereniging Huissen geslaagd

HUISSEN - Van 10 tot en met 16 september vonden bij Tennisvereniging Huissen de jaarlijkse clubkampioenschappen voor senioren plaats. Dit jaar was gekozen voor het thema Italië. En hoewel het weer bij vlagen meer Nederlands dan Italiaans aandeed, is de organisatie er toch in geslaagd om alle wedstrijden tot een succesvol einde te brengen.

Er zijn veel spannende en mooie wedstrijden gespeeld op het tennispark. Dit alles onder het genot van Italiaanse hapjes en drankjes voor de toeschouwers.

In achttien poules van alle speelsterktes streden de leden van TV Huissen om het clubkampioenschap. In totaal hadden 104 deelnemers zich ingeschreven. Door te kiezen voor poules konden de deelnemers zo veel mogelijk wedstrijden spelen. En dat is wel gelukt. De 104 deelnemers hebben samen 95 wedstrijden gespeeld met 165 sets en 1365 games gedurende 9186 minuten.

Op zaterdag de 16e stonden veel spannende (halve) finales op het programma. Halverwege de middag kwam La Differenza de spelers en toeschouwers verrassen met een echte Italiaanse gelato. Nadat alle wedstrijden gespeeld waren, verzorgde ’t Wijnhuys een heerlijke Italiaanse wijnproeverij in het clubhuis. En om het plaatje compleet te maken werd iedereen getrakteerd op verse Italiaanse pizza’s uit de houtoven. En ten slotte nog een leuke en gezellige feestavond met DJ Pim. De voetjes konden van de vloer! Tennisvereniging Huissen kijkt terug op een zeer geslaagd clubkampioenschap. De winnaars van alle poules zullen vereeuwigd worden op het clubkampioenenbord in het clubhuis.

Gezellige bedrijvigheid op de Holthuusjesdag

HUISSEN - Voorbijgangers die op woensdag 20 september langs het Ot en Sienpad in Huissen liepen, konden het getimmer en gezaag goed horen. Wie door het hek het plein op keek, kon ook zien hoe alle leerlingen van de school superdruk bezig waren met het bouwen van houten hutjes.

Ook dit jaar weer organiseerde IKC ’t Holthuus de zogenoemde 'Holthuusjesdag', een dag waarop niet ín de lokalen werd gewerkt, maar op het plein. Jong en oud waren door elkaar gemixt en werkten in kleine groepjes aan hun eigen 'Holthuusje'. Met hier en daar wat hulp van ouders, begeleiders en studenten van het ROC werden liefst vijfendertig hutten in elkaar getimmerd. Later werden de bouwwerken ook nog voorzien van trappen, gordijnen, glijbanen, verf en vlaggen. Er waren zelfs Holthuusjes met verlichting, tuintjes en een afwateringsysteem!

De kinderen hadden voorafgaand aan deze speciale dag in kleine groepjes met elkaar overlegd hoe de Holthuusjes eruit moesten komen te zien en wie wát zou meenemen. Woensdag was het eindelijk zover! Slechts gehinderd door een paar regendruppels werd gestaag doorgewerkt. Toen de schooldag om 14.00 uur voorbij was, maakten veel kinderen met hun ouders nog even een extra rondje over het plein, om alles te bewonderen.

Nieuwe line-dancecursus

ANGEREN - Op 26 september start er weer een nieuwe cursus line dance bij de red cherry line-dancers in Angeren. 'Lijkt het je leuk om te leren line-dancen of kun je al dansen maar wil je het weer oppakken dan ben je van harte welkom bij ons."

"Wij zijn een gezellige club en dansen op verschillende soorten muziek dus niet alleen op country. Van 19.00 tot 20.00 uur is er een cursus voor beginners en van 20.00 tot 21.30 uur is er een cursus voor gevorderden. Wilt u een kijkje komen nemen dan bent u welkom bij het gebouw van de Karmel aan de Lodderhoeksestraat 10c in Angeren. Ook geven wij workshops en optredens."

Voor meer informatie kan men mailen naar redcherrylinedancers@live.nl.

Tafeltenniscompetitie voor Hutaf-teams weer gestart

HUISSEN - Na een competitieloze periode is afgelopen weekend het tafeltennisseizoen weer begonnen. In vergelijking met vorig seizoen spelen er dit jaar twee Hutaf-teams landelijk in verband met de doorstroom van een aantal jeugdspelers naar de senioren.

Team 1 speelt landelijk B en bestaat dit seizoen uit Mats Janssen, Anne van Bolderen en Joeri van Ekeren. Hun eerste wedstrijd van het seizoen werd gespeeld tegen DTS 1 uit Enschede. Mats Janssen bleef ongeslagen. Voor Joeri van Ekeren en Anne van Bolderen was het hogere niveau even wennen, hoewel Anne nog wel een partij wist te winnen. Hierdoor werd het uiteindelijk 6-4 voor DTS.

Hutaf 2 speelde landelijk C, met Sam ten Westenend, Matthijs van Hilten en Jaimie Brans ook in een nieuwe samenstelling. In Kampen werd met 5-5 gelijk gespeeld tegen Kampenion 2. Sam ten Westenend won al zijn partijen terwijl Matthijs en Jaimie ieder één partij wisten te winnen.

Voor Hutaf 9 en 10 was het ook een bijzonder weekend. Bijna alle spelers speelden voor het eerst competitie. Helaas verloren beide teams met 8-2 tegen respectievelijk HTTC ’71 2 en Essentia 3. Ondanks het verlies werd er met veel plezier gespeeld waarbij Sophie Bongers en Max Kamps ieder twee partijen wisten te winnen.

Winst op laatste duivenvlucht Laon voor C. Neijenhuis

HUISSEN - Op zaterdag 09 september werd de laatste duivenvlucht van dit seizoen vervlogen. De vlucht ging over een afstand van 300 kilometer vanaf Laon.

De duiven werden vanwege slecht zicht pas om 12.00 uur gelost. De duiven kwamen met een snelheid van ca. 90km/uur naar huis. Om 15.17 uur draaide C. Neijenhuis als eerste een duif. 2e T. Sas, 3e E. v. Aalten, 4e C. Vermeulen.

Naam nieuwe fusieparochie: H. Maria Magdalena

BETUWE - Kardinaal Willem Eijk heeft de nieuwe rooms-katholieke fusieparochie in de Betuwe de naam H. Maria Magdalena toegekend. De nieuwe parochie ontstaat doordat de parochies De Levensbron (Lingewaard) en Sint-Benedictus (Overbetuwe) per 1 januari samengaan.

In het derde en vierde weekeinde van augustus zijn vier namen voorgelegd aan de parochianen. Dat waren Maria Onze Lieve Vrouw van de Bloeiende Betuwe, H. Werenfried, H. Maria Magdalena en H.H. Werenfried en Willibrord. De beide Maria-namen leverden de meeste stemmen op. De naam van de H. Maria Magdalena werd het meest 'parochiebreed' gedragen.

Maria Magdalena wordt gezien als een mooie naam voor de nieuwe parochie. De naam is nieuw voor zowel De Levensbron als St. Benedictus. Bovendien heeft paus Franciscus haar de Apostel van de Hoop genoemd. Zij was immers tijdens Zijn leven en sterven bij de Heer, zij was een van de eerste getuigen van Zijn verrijzenis. Het missionaire karakter van de betekenis van het leven van Maria Magdalena spreekt de betrokkenen uit beide parochies aan.

Naam nieuwe fusieparochie: H. Maria Magdalena

Naam nieuwe fusieparochie: H. Maria Magdalena

BETUWE - Kardinaal Willem Eijk heeft de nieuwe rooms-katholieke fusieparochie in de Betuwe de naam H. Maria Magdalena toegekend. De nieuwe parochie ontstaat doordat de parochies De Levensbron (Lingewaard) en Sint-Benedictus (Overbetuwe) per 1 januari samengaan.

In het derde en vierde weekeinde van augustus zijn vier namen voorgelegd aan de parochianen. Dat waren Maria Onze Lieve Vrouw van de Bloeiende Betuwe, H. Werenfried, H. Maria Magdalena en H.H. Werenfried en Willibrord. De beide Maria-namen leverden de meeste stemmen op. De naam van de H. Maria Magdalena werd het meest ‘parochiebreed’ gedragen.

Maria Magdalena wordt gezien als een mooie naam voor de nieuwe parochie. De naam is nieuw voor zowel De Levensbron als St. Benedictus. Bovendien heeft paus Franciscus haar de Apostel van de Hoop genoemd. Zij was immers tijdens Zijn leven en sterven bij de Heer, zij was een van de eerste getuigen van Zijn verrijzenis. Het missionaire karakter van de betekenis van het leven van Maria Magdalena spreekt de betrokkenen uit beide parochies aan.

Column

Eng

Voor mijn website heb ik campinggasten geïnterviewd. Sommigen blijven hangen. Zoals Aad Medendorp uit Vroomshoop. Door een infarct aan de oogzenuw is hij slechtziend. Zijn opgewekte houding viel me op. Niks zielepoot. Reuk, geluid en gevoel is zijn kompas. Met mijn ogen dicht mocht ik met de blindenstok door zijn voortent lopen. Ik vond het eng. Na enkele voorzichtige stappen voelde ik de uitgang omdat een briesje in mijn gezicht blies. Blind zijn lijkt me eng. Met nog meer aandacht las ik een interview met de cabaretier Vincent Bijlo, blind geboren en nu verliest hij ook nog zijn gehoor. Niks zielepoot. Mensen hebben de neiging om blinden te pamperen. Dat moet je niet laten gebeuren, zegt Bijlo in Trouw. Knokken tegen het beeld als zielepoot is de rode draad door Bijlo's leven. Hij vindt dat we in een slachtoffercultuur leven. Mensen die menen slachtoffer te zijn en er gebruik van maken. Mensen die de techniek beheersen om als een stakker te worden gezien. Ook politici. Ook in Lingewaard. Uit beelden van TV Gelderland en Hart van Nederland moet ik geloven dat fractievoorzitter Carla Claassen van SP Lingewaard slachtoffer is van een sjoemelende gemeente. SP'ers beheersen de techniek van slachtofferrol. Ambtenaren van de WMO zouden medische adviezen over Claassen hebben gemanipuleerd. Valsheid in geschrift en fraude kan ze bewijzen. Het slachtoffer is er slecht aan toe. Altijd pijn. Op tv-beelden een trillende hand. Vanuit haar invalidenwagen kan ze voor het aanrecht net niet de keukenkraan bereiken. Oeps, ik zie dat de afwasborstel hoog boven het aanrecht hangt, maar dat terzijde. De activistische zielepoot maakt geen gebruik van de rechterlijke weg en trekt zelf de conclusie. Schuldig! Slachtofferrol en gestrekt been passen beter bij de SP. Gebruik maken van je fysieke handicap. Mobiliseer de media. Toon als stakker dat de verantwoordelijke wethouder Johan Sluiter een schandalig WMO-beleid voert. Ik vind dit enge SP politiek. Nog enger, wanneer kiezers er blindelings intrappen.
Sjaak

Menu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 2 oktober kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 18.00 uur het volgende menu afhalen: mini-tomatentaartjes, vis met groente én een toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te nemen!

Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555.

Het Bemmels afhaalpunt is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Meer informatie wordt verstrekt door Wil van den Hurk (088 2552550).

Winst voor Van Aalten

HUISSEN - Op zaterdag 02-09-17 werd er een natourvlucht vervlogen vanaf Vervins over een afstand van 273 kilometer. Er waren 236 duiven in concours.

De duiven vlogen met een snelheid van 70km/uur naar huis. Om 14.53 uur draaide E. v. Aalten zijn eerste duif. 2e C. Neijenhuis, 3e T. Sas, 4e H. Hegeman, 5e Comb. v. Ingen & Zn., 6e C. Vermeulen, 7e Comb. Kiezenberg, 8e H.M.C. de Wit, 9e J. v. Kalkeren, 10e Th. Peters, 11e P. Eeuwes.

Wandelmars Mariakapel Hulhuizen

GENDT - In het weekend van 30 september en 1oktober is er een wandelmars ter nagedachtenis aan de overleden wandelaars. De start van de wandelmars is vanaf Concordia op de Waaldijk in Gendt (camping Waalstrand).

De start is vanaf 8.00 uur, de afstanden zijn 5, 10, 15, 20, en 25 km. Op 17 september is op de Mariakapel een gedenkteken onthuld ter nagedachtenis van de overleden wandelaars.

De gehele opbrengst van deze wandelmars komt ten goede voor het onderhoud van de Mariakapel in Hulhuizen. De wandelmars wordt gehouden in samenwerking met wandelclub Pro Corpore. Voor vragen kan men bellen met Truus Peek 0481 461927 en Jos Niels 06 50494920.

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

SWL organiseert weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Vrijdag 29 september van 10.00 -12.00 u in het Ontmoetingscentrum (Kerkstraat 3) inDoornenburg

De data van de andere kernen staan op www.swlingewaard.nl onder ’ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

Gratis pruverij en presentatie van het Lingewaards kookboek

LINGEWAARD - Na het succes van vorig jaar verschijnt op vrijdag 6 oktober deel 2 van het Lingewaards kookboek Wat schaft de pot? Ook nu geven 50 oma's uit de gemeente Lingewaard hun ouderwetse (streek)gerecht prijs. U kunt de boekpresentatie/pruverij gratis bijwonen. Inloop 19.30 uur. Aanvang 20.00 uur.

De presentatie is in de grote zaal van eet- en drinkfestijn De Waay in Doornenburg (Rijndijk 67). De schrijver van het boek, Michel Bongers, zal op die avond een luchtige presentatie houden over de typische eetcultuur in deze regio. Hij stipt onder meer aan waarom Gendt een echt kersendorp is, waarom Angeren het Keujesgat wordt genoemd, waarom de sla-koppen in Huissen-Zand wonen en waarom er in Bemmel meer koeienboeren zijn. Bongers verzorgt de presentatie aan de hand van foto's en gezellige meezingliedjes die op een groot scherm vertoond worden.

Tijdens de avond krijgen de gasten allerlei lekkernijen voorgeschoteld en zal er op diverse momenten een slinger aan het reuzenrad worden gegeven. Degenen met het goede getal krijgen een leuk prijsje. De toegang voor deze gezellige Lingewaardse avond is gratis. Ambachtsslagerij Buurman, Landwinkel De Geer, Jumbo Scheperkamp en Eet- en drinkfestijn De Waay hebben dit mogelijk gemaakt.

De besloten boekpresentatie van dit kookboek is een dag eerder. Het boek, gemaakt door Michel Bongers en Richard van Driel (fotografie/lay-out), is vanaf 6 oktober verkrijgbaar bij de Bruna-winkels in Bemmel, Huissen, Gendt, boekhandel De Toren van Bemmel, en als spaaractie bij Jumbo Scheperkamp, Ambachtslagerij Buurman en Landwinkel De Geer.

De plastic zak komt terug in Lingewaard

De afvalophalers zijn tevreden met de uitkomst. Dat het plastic, blikjes en drankenkartons in een te kleine bak wordt aangedrukt, is de bewoners niet te verwijten, zeggen de medewerkers achter de vuilniswagen. (foto Sjaak Veldkamp)

HUISSEN – Het succes van gescheiden afval heeft Lingewaard gedwongen over te gaan naar een gewijzigde afvalinzameling. Het college zette in op het ophalen van restafval in eens per vier weken, GFT eens per twee weken en terug naar de plastic zak voor het tweewekelijks ophalen van het zogeheten PMD afval. Na een langdurig debat afgelopen donderdag wist een kritische gemeenteraad de voorstellen van het college iets bij te sturen.

Het restafval blijft na druk van de gemeenteraad bij het oude. Niet per vier maar per twee weken kan het restafval aan de straat worden gezet. Wethouder Theo Peren ging morrend akkoord. Dit gaat wel 72.000 euro per jaar kosten, zegt hij.

PMD staat voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen zoals drinkblikjes en conservenblikken en drankenkartons van sappen en zuivel. De inzameling in de container met tussenschot loopt als een speer. De hoeveelheid PMD bijna verdubbeld. De inwoners waarderen het huidige inzamelingsysteem met 7,4.
Toen vorig jaar blik en drankkartons erbij kwamen begon het succes een keerzijde te krijgen. De PMD-bak bleek te klein. Mensen gingen de inhoud aandrukken. De mensen van afvalinzamelaar Suez hebben vaak moeite om de bak met samengeperst afval leeg te schudden. Door de overvolle bakken komt afval op straat terecht. Suez trok bij de gemeente aan de bel voor een oplossing. Zo niet dan wordt de rechter ingeschakeld om het contract te ontbinden of te kiezen voor een ander systeem met kostenstijging van minimaal 163.000 euro per jaar.

En daar zit het college niet op de wachten. Afscheid nemen van Suez zou mogelijk een rechtszaak betekenen, zoeken naar een ander afvalinzamelaar en een periode van stagnatie in afvalinzameling. Bovendien is de gemeente dik tevreden over Suez.
Niet iedereen zal blij zijn met de plastic zak. Ook een deel van de raad niet. Het is een stap terug, erkent het college. Volgens wethouder Theo Peren maakt zestig procent van de gemeenten in Nederland er graag gebruik van. Het heeft ook een voordeel. De controle op de inhoud is met een plastic zak een stuk eenvoudiger.

De nieuwe inzameling gaat per 1 januari van start.

Eén dag Science & Cultuurpark in Lingewaard

BEMMEL - Zondag 17 september waanden we ons even in de sfeer van een ontdekkingspark te Bemmel. Drie activiteiten op één dag: wielerronde, creatieve promenade en science & cultuurplein. Wat boften we met het weer en wat hebben we genoten! Een voorbijganger vroeg: Waarom doen jullie dit?

Vanaf 12 uur liep het plein gezellig vol en rond half 3 was het topdruk bij onder andere 't Bubbelfestijntje. Jonge onderzoekers in witte blouses met reageerbuisjes vol geheime recepten, blauwe bubbels, knotsgekke friebels en geurtjes en Magical Music. Een waar laboratorium onder de hoge bomen te Bemmel. Het Metissimo-gevoel is er: Snufje Nemo, vleugje Efteling en een staaltje Lingewaard! Paradeplaatje was de Neon Tattoo van Felis Catus van Ella en Susanne. Prachtige snoetjes met Science-Cultuurvlinders van Lingewaard, blauwe kleurbogen van Metissimo en stoere tattoo's. Kassasucces voor Coen zijn heerlijke Pesto Basilicum Rexna. Joost & Elmar bouwden in recordtijd de stelling op en de 2 Dolle Dolfijnen zoefden een halve meter omhoog. Applause! De Daft Punk helmen blijven een vaste trekpleister. Bij de Schaak- & CultuurTorens werd menig zetje gedaan. De nieuwste muziekeducatie met Conso & Disso met sociale interventie is een must voor iedereen. De sfeermuziek 'Magical Music' maakte het compleet.

Waarom doen we dit? Workshops zijn een vorm van onderwijs en draag je kennis over. We werkten in dit project plezierig samen met de ondernemersvereniging. Een echt Science & Cultuurpark in Lingewaard zou cool zijn... animo genoeg! Zie ANBI Stichting: WWW.TalentoMetissimo.nl.

Online nieuwsberichten lezen zonder computer

LINGEWAARD - Mensen met een visuele handicap of een leesbeperking kunnen vanaf nu zonder computer, tablet of smartphone op de hoogte blijven van het laatste online Hét Gemeente Nieuws in Lingewaard. Alleen een internetaansluiting is nodig.

Het hulpmiddel, de Webbox 3 (zie foto), zorgt ervoor dat alle nieuwsberichten voorgelezen worden. De bediening is met slechts vijf knoppen en een gesproken menu zeer eenvoudig.

De Webbox 3 leest ook regionale en landelijke kranten voor, maar kan meer, zoals de ondertiteling uitspreken bij het NOS nieuws en films, reisinformatie geven, hoorspelen en opgenomen radioprogramma's uitzenden.

Tijdens het Oogcafé Lingewaard op 7 oktober kunnen belangstellenden de Webbox 3 zelf uitproberen. Evenals andere hulpmiddelen zoals leesloeps, aangepaste klokken en spelletjes. Van 14.00 tot 16.00 uur is iedereen van harte welkom in het gebouw van de Stichting Welzijn Lingewaard, Cuperstraat 9 in Bemmel.

Neem voor meer informatie of aanmelding voor het Oogcafé Lingewaard contact op met Joke van Rijswijk, e-mail: jokevanrijswijk@xs4all.nl, 026 3813386.

Derde Sasa-kaartoernooi goed bezet

ANGEREN - Het derde Sasa-kaarttoernooi op zaterdag 16 september trok 98 deelnemers.

De uitslag was als volgt:

Bij het jokeren:        

1. Corry Oosting, Rhenen 81 pnt.

2. Hanny Houterman, Huissen 92 pnt.

3. Annelies Geurts, Heteren 97 pnt.

4. Tonny Janssen Heteren 98 pnt.

5. Greet Giessen Angeren 99 pnt.

6. Gerda Janssen Driel 100 pnt.

Bij het klaverjassen:

1. Theo Bloem Nijmegen 10.461 pnt.

2. Theo Maassen Gendt 10.387 pnt.

3. Marian Hombergen Elst 10.061 pnt.

4. Jan Peters Doornenburg 9.919 pnt.

5.Dien van Geldere Doornenburg 9.877 pnt.

6. Lenie Gidding Nijmegen 9.845 pnt.

Bij het bridgen:

1. Jaqeus en Truus Hoogveld (Angeren) 137 pnt. 61,2 % 1e prijs.

2. Riet van de Velde en Annie Janssen 123 pnt. 54,9 %.

3. Annie en Jan Doomhof 123 pnt.54,9 %.

4.Ge Lijbers en Cobie Doolaard 116 pnt. 51,8 %.

5.Herman en Tonnie Hoogveldt (Gendt) 112 pnt. 50 % 2e prijs.

6. Joke Kruip en An Nissen 111 pnt.49,6 %.

7. Ger en Yvonne Polman 106 pnt. 47,3%.

8. Riet en Geert Rikken 106 pnt. 47,3 %.

9. Dinie Rouw en Anton Rouwhorst (Bemmel) 98 pnt.43,8 %. 3e prijs.

10. Bartje Romeijn en Frank Pinta 88 pnt.39,3 %.

Meer foto’s staan op www.sasa-angeren.nl.

Nadien Visch dirigeert harmonie Doornenburg

DOORNENBURG - Op zaterdag 25 november strijden zes verschillende maestro’s om de felbegeerde gouden dirigeerstok. Al eerder zijn Luuk Timmers en Geert Claassen onthult als deelnemers aan deze muzikale strijd. Vandaag de bekendmaking dat de 19-jarige Doornenburgse Nadien Visch als derde maestro zal deelnemen.

“Ik ben opgegroeid in Doornenburg en de meeste en mijn beste vrienden wonen in dit dorp”, vertelt Nadien. “Tijdens mijn jeugd ben ik zeven jaar twirlster bij de harmonie geweest en heb dit altijd met veel plezier gedaan. Ook mijn ouders zijn als muzikant lid (geweest) van de vereniging.”

Alle maestro’s zullen tijdens het evenement een door henzelf gekozen nummer dirigeren. Nadien heeft hierbij gekozen voor het nummer Blurred lines van Robin Thicke. “Ik doen mee voor de fun en omdat het mij een unieke ervaring lijkt”, geeft zij op als reden waarom zij heeft toegezegd deel te nemen. “Ik denk dat het superleuk en grappig wordt.”

De voorverkoop voor het muziekspektakel is inmiddels gestart. Entreekaarten zijn te koop bij het Ontmoetingscentrum en Spar Witjes in Doornenburg. Bij Spar Witjes heeft een ieder de mogelijkheid om entreekaarten te kopen bij de maestro persoonlijk. Kaarten kosten 2,50 euro per persoon.

Koningsbal schuttersgilde Sint-Bavo

ANGEREN - Op zondag 2 april vond het jaarlijks prijs- en koningschieten plaats van het schuttersgilde Sint-Bavo. Met trots verdedigde Jos Hendriks zijn titel en mocht zich voor het jaar 2017 opnieuw schutterskoning noemen.

Traditiegetrouw wordt de nieuwe schutterskoning twee weken later gehuldigd. Door diverse omstandigheden kon de koningshulde niet doorgaan. Deze werd verplaatst en er werd een nieuwe datum gevonden. Nu is het dan eindelijk zover. Aanstaande zondag 1 oktober zal het koningspaar Jos en Brigitte Hendriks zijn verdiende koningsbal krijgen. Aansluitend aan de viering van Bavodag zal het schuttersgilde Sint-Bavo omstreeks 14.30 uur onder muzikale begeleiding zijn 'nieuwe' koningspaar naar de feestzaal begeleiden in het Kulturhus in Angeren. Binnen zal het koningspaar officieel worden gehuldigd en zal er een vendelhulde plaatsvinden.

Na het officiële gedeelte zal het koningsbal losbarsten onder de muzikale klanken van de band Kiep Movin. Iedereen is hierbij van harte uitgenodigd om een hapje en een drankje te komen doen in het Kulturhus in Angeren, gelegen aan de Emmastraat 23.

Dag van Ouderen in Angeren

ANGEREN - 1 oktober is door de VN uitgeroepen tot 'Internationale dag van de ouderen'. In Angeren wordt deze op vrijdag 29 september gevierd en de Sasa nodigt u daarvoor graag uit.

Aandacht en zorg voor de ouderen in onze samenleving. Van mantelzorg tot tafeltje-dek-je. Van Sasa tot koffieplus. Na de koffie zal Bianca Jongmans, wijkagent voor Angeren, vertellen hoe zij in haar werk omgaat met zorg voor de ouderen. Voor de vrolijke noot zorgt saxofonist Ben Wissink, die bekende en minder bekende nummers zal spelen op zijn saxofoons. Tussendoor weet hij met humoristische anekdotes de zaal aan het lachen te krijgen. Iedereen is welkom op vrijdag 29 september in het Dorpshuis aan de Emmastraat 23 in Angeren. De zaal is open om 13.00 uur - begin 13.30 uur - einde 17.00 uur. De toegang is gratis. De bezoeker krijgt een gratis kopje koffie of thee, een hapje en een drankje.

Sponsoren bedankt!

ANGEREN - In augustus zijn de leden van de Angerse Oldtimerclub voor de tiende keer gezamenlijk een weekendje weg geweest naar een prachtige camping in Eibergen.

Mede dankzij onze sponsoren hebben we er een heel speciaal weekend van kunnen maken. Met een heuse frietkar, een grote feesttent, live muziek, barbecue.

Wat tien jaar geleden begon als 'nachtje elders slapen' om met de tractor eens wat verder van Angeren te kunnen toeren, is inmiddels uitgegroeid tot een lang, gezellig weekend voor iedereen die van oldtimers en gezelligheid houdt.

Onze dank aan onze sponsoren: Herberg De Letste Stuyver, Weijers Barbecue, Bas Bedrijfskleding, de Angerse Oldtimerclub en verder iedereen die aanwezig was.

Grootse rommelmarkt in Gendt

GENDT - Op zondag 1 oktober vindt in zaal Providentia in Gendt een grootse overdekte rommelmarkt plaats. De opbrengst komt ten goede aan harmonie Sint-Caecilia.

Tijdens de gezellige rommelmarkt is er een breeds scala aan artikelen te koop. Boeken, cds, dvd's, speelgoed, electrische apparaten, huishoudelijke artikelen, gereedschap, verzamelingen (Paddington, Donald Duck), tv's, dvd-spelers, fitness-apparatuur, motorsportartikelen, curiosa et cetera. Te veel om op te noemen! "Wil je jouw verzameling compleet maken of ben je specifiek naar iets op zoek? Je bent welkom!"

Ruime (gratis) parkeergelegenheid aanwezig. De rommelmarkt begint om 10.00 uur en zal tot 16.00 uur duren in zaal Providentia, Dorpstraat 5 te Gendt.

16 / 44

17 / 44

18 / 44

19 / 44

20 / 44

21 / 44

Avond van Pax Kinderhulp

ARNHEM - Wat is een vakantieouder, waarom komen er kinderen op vakantie in Nederland en wat doet Pax Kinderhulp precies? Op deze vragen geeft Pax Kinderhulp donderdag 5 oktober antwoord tijdens een informatieavond in Arnhem.

Al meer dan 55 jaar trekt Pax Kinderhulp zich het lot aan van kinderen uit het buitenland die door armoede, geweld of een ramp onder slechte omstandigheden leven. Jaarlijks komen er via Pax Kinderhulp kinderen naar Nederland voor een paar weken vakantie bij gastouders.

Tijdens de informatieavond zal verteld worden over het werk van Pax Kinderhulp, waarom dit zo nodig is en wat het precies inhoudt om vakantieouder te zijn. Drie weken een ander kind in huis. Een kind dat, zoals ieder kind, recht heeft op warmte en aandacht maar van wie de ouders niet in staat zijn dat voldoende te geven.

Ervaren vakantieouders worden ook uitgenodigd om hun verhaal te vertellen. Daarnaast zal er genoeg tijd zijn om alle vragen te beantwoorden. De avond begint om 20.00 uur en duurt tot 22.00 uur en wordt gehouden in Postillion Hotel Arnhem, Europaweg 25, Arnhem. "Wilt u ook meer weten over vakantieouder worden? Meldt u zich dan aan door te mailen naar infoavond@paxkinderhulp.nl of bel 06 22216938."

Het 3 Oever Festival, een terugblik

REGIO - Het derde weekend bruiste de Gelderse Poort van culturele activiteiten. Wandelaars, fietsers, kunstliefhebbers, concertgangers, natuurgenieters, pontoverstekers, muzikanten: allemaal mensen die onderweg waren of ergens aangingen.

Het 3 Oever Festival beleefde zijn tweede driedaagse versie. Uit heel Nederland én van daarbuiten zijn mensen naar het gebied gekomen om deel te nemen aan dit brede culturele evenement.

Het is eigenlijk onmogelijk om een recensie te schrijven, daarvoor waren er te veel verschillende hoogtepunten. Twee fietsers uit Nijmegen gaven in Pannerden aan: "Eigenlijk viel het erg mee hoe ver het was. We komen wel vaak in de Ooijpolder, maar bijna nooit over de rivier. Dat gaan nu we wel vaker doen." Een Amerikaanse muzikant uit Amsterdam zei: "Ik wil volgend jaar graag weer terugkomen, maar dan blijf ik het hele weekend, op een camping. Ik had geen idee dat het hier zo mooi is." Een Duits echtpaar uit Weeze gaf aan volgend jaar, met vrienden, het hele weekend te willen komen, vanwege de unieke mogelijkheid om van natuur en cultuur te genieten.

De 3 Oever Open Atelier Route was dit jaar ook een groot succes. Op ruim dertig locaties hebben de kunstenaars van de Gelderse Poort hun beeldende kunst laten zien. In een nieuwe Kunstwaaier zijn 38 kunstenaars en expositieruimtes in de Gelderse Poort bij elkaar gebracht, met informatie over hun werk én de contactgegevens. Dit is een uniek document, blijvend voor vijf euro op geselecteerde adressen te koop. Meer informatie met een terugblik staat op www.3oeverfestival.nl.

Lotus Vulgaris Doornenburg

DOORNENBURG - Zondag 1 oktober wordt de voorlaatste wedstrijd voor het koningschap gevist.

Een week later op 8 oktober is de laatste wedstrijd. De loting is om 7.00 uur. bij Rijnzicht. Gevist wordt er van 8.00 tot 11.30 uur.

Lotus Vulgaris Doornenburg

Lotus Vulgaris Doornenburg

DOORNENBURG - Zondag 1 oktober wordt de voorlaatste wedstrijd voor het koningschap gevist.

Een week later op 8 oktober is de laatste wedstrijd. De loting is om 7.00 uur. bij Rijnzicht. Gevist wordt er van 8.00 tot 11.30 uur.

Unieke combinatie creatieve markt en Science-plein in Bemmel een succes

BEMMEL - De eerste unieke combinatie van een creatieve markt en een Science-plein in Bemmel is succesvol geweest. Ondanks dat, mede door de voorspellingen over het weer, de publieke belangstelling wat minder is geweest dan vorig jaar, toen het boven de 25 graden was, zijn de organisatoren tevreden.

Op de creatieve markt in de Dorpsstraat met een tiental kramen was weer van alles te koop en te zien. Op het knutselplein op de Promenade werd door de kinderen onder begeleiding van medewerkers van Makers en Merken naar hartenlust geknutseld.
Op het Science-plein op de Markt waren er voldoende uitdagingen op het gebied van kennis, wetenschap en cultuur. Karin Langerwerf van Stichting Metissimo geeft aan dat ze erg blij is dat de Ondernemersvereniging dit project heeft omarmd. Dit soort markten worden op meerdere plaatsen in de wereld gehouden en de belangstelling voor het werk neemt steeds verder toe. Kinderen leren in een vertrouwde omgeving onder deskundige begeleiding beter met hun talenten omgaan.

De Cultuurwedstrijd is gewonnen door Lerzan Ocalan en de Science-wedstrijd door Elisa Wagter. Een puntje van aandacht is misschien het feit dat alles vrij ver van elkaar stond en er geen verbinding was tussen de onderdelen.
Zowel Ellen Buiting en Annelies Gossink van de Ondernemersvereniging als Karin Langerwerf van stichting Metissimo kijken terug op een geslaagd evenement.

Ingezonden brief

Afval – wijzer

Op de raadsvergadering van 21 september 2017 van de gemeente Lingewaard is over het onderwerp inzamelsysteem veel commotie ontstaan.

Is het echt nodig dat het inzamelsysteem wéér wordt aangepast, waardoor mensen met een minimum inkomen weer een extra uitgavenpost hebben? Kosten van verandering worden via opgelegde reinigingsrechten op de burger verhaald.

De duobak zou én te klein zijn voor het groenafval én te klein zijn voor het plastic- en blikafval. Het tuin- en/of plasticafval wordt aangedrukt in de container, waardoor het ledigen bemoeilijkt wordt. En het systeem bij de vrachtwagens van het ophaalbedrijf heeft een technisch probleem met de duobakken.

Is er dan sprake van een luxe probleem, gemakzucht? Is de tuin te groot of is het te veel moeite om plastic flessen of melkpakken en dergelijke buiten de afvalbak te pletten, waardoor deze minder volume innemen?

Er zijn vaker éénpersoonshuishoudens en kleinere gezinnen en niet iedereen heeft een (grote) tuin. Het is niet algemeen bekend, maar het is nu al mogelijk om kosteloos een extra duobak verstrekt te krijgen.

Laat gemakzucht en de luxe van een grote tuin, evenals het technisch probleem van een ophaalbedrijf, niet de maatstaf zijn tot ongewenste resultaten voor de doorsnee burger.

Een Lingewaardse burger, die over dit thema niet eerder, en nog steeds niet, is gehoord.

Oege van Dijk

Nominaties gezocht voor Lingewaardse Vrijwilligersprijs en MBO-prijs

LINGEWAARD - Stichting Welzijn Lingewaard en het comité Vrijwilligersgala organiseren weer de uitreiking van de Lingewaardse Vrijwilligersprijs. Nieuw is dat de prijs toegekend wordt aan een bepaalde doelgroep. De vrijwilligersprijs zal gaan naar een persoon, groep of organisatie die zich het afgelopen jaar uitzonderlijk heeft ingezet voor een sportvereniging (anders dan voetbal!).

Tevens reikt de gemeente Lingewaard een prijs uit aan de meest Maatschappelijk Betrokken Ondernemer, de MBO-prijs.

Er zijn veel maatschappelijk betrokken ondernemers in Lingewaard. Zij vormen binnen onze gemeente een belangrijke steunpilaar voor veel verenigingen, stichtingen of andere maatschappelijke organisaties.

"Kent u iemand of een organisatie die u wilt nomineren voor deze bijzondere waarderingsprijs voor vrijwilligers of is er een ondernemer (of zzp-er) of onderneming binnen uw organisatie maatschappelijk betrokken actief, laat het ons dan weten via het SWL Meldpunt, meldpunt@swlingewaard.nl of telefonisch: 088 2552555."

Genomineerden dienen vóór 15 oktober aangemeld te worden. De Lingewaardse Vrijwilligersprijs en de Lingewaardse MBO-prijs 2017 zal door een onafhankelijke commissie, onder leiding van burgemeester Marianne Schuurmans, worden toegewezen

Op 24 november worden alle genomineerden uitgenodigd voor het Vrijwilligersgala 2017, georganiseerd door het comité Vrijwilligersgala in zaal Providentia te Gendt. Op deze avond zullen de winnaars bekend gemaakt worden die dan de Lingewaardse Vrijwilligersprijs of MBO-prijs ontvangen uit handen van de burgemeester.

Noodkreet Tafeltje Dekje

LINGEWAARD - In het Gemeentenieuws van 6 september heeft het bestuur van Tafeltje dekje Bemmel / Haalderen een dringend verzoek gedaan om vrijwilligers: bezorgers en bestuursleden.

De meeste vrijwilligers, die nu in het bestuur zitten, doen dit al veertig jaar. Met deze staat van dienst mogen ze wel een keer stoppen.

"We hopen, dat er mensen zijn die dit mooie werk willen overnemen. Mochten er zich geen nieuwe bestuursleden aanmelden, dan zijn wij genoodzaakt met dit werk op te houden. Voor meer informatie kunt u zich wenden tot Jan te Boekhorst, voorzitter, 0481 461759 / 06 28936171."

Biljartteam Bemmel verovert Supercup

BEMMEL - Senioren Actief Bemmel geeft vijftigplussers de gelegenheid om iedere middag van maandag tot en met vrijdag te biljarten in een eigen zaal in cultureel centrum De Kinkel in Bemmel.

Hier wordt door een groep van 25 mensen dagelijks gebruik gemaakt en een selecte groep doet mee aan de districtscompetitie. Het vele oefenen heeft vruchten afgeworpen, want het team is kampioen geworden van het district Veluwezoom. De supercup werd door het team bestaand uit de heren H. Bouwman, Th. Meurs, G. Peters en P. Lintsen mee naar Bemmel genomen.

Allerzielenconcert Surplus

BEMMEL - Koor Surplus - hét koor voor de ambitieuze 50-plusser - verzorgt in het najaar twee Allerzielen-concerten.

Op het programma staan werken van Christoph Willibald Gluck, Johann Adolf Hasse, Luigi Cherubini en César Franck. Pianist is Leo Driesenaar. De algehele leiding berust bij José Doodkorte.

Zaterdag 4 november om 20.00 uur, De Boskapel, Graafseweg 276 in Nijmegen en zondag 12 november om 15.00 uur in de Theaterkerk, Markt 5 6681 AE Bemmel. Voor nadere informatie en kaarten: www.koorsurplus.nl.

Fly Drive airport Faro – Portugal met Co-Bus Buscamper Verhuur Het lentegevoel in de wintermaanden

OOIJ (bij Nijmegen) – De verhuur van buscampers vanuit Ooij, verplaatst zich in de wintermaanden naar Portugal. Nu de zomer bijna op z'n eind loopt en de huurders van Co-Bus nagenieten van hun vakantieherinneringen of in de vroege herfst nog op reis gaan, richten Heleen en Arnold zich weer op de verhuur van hun buscampers in Portugal en zuid-Spanje tijdens de wintermaanden.

In plaats van de lange rit naar Portugal of zuid Spanje te moeten ondernemen in de winter, boeken huurders een vlucht naar airport Faro - Algarve Portugal, aldaar opgewacht door Co-Bus met een volledig ingerichte buscamper.

Het soort vakantie waarin je zelf je uitzicht kiest. Cultuur of natuur verkent, wandelt langs de kust en in het bergachtige achterland, stadjes bezoekt in de Algarve, Alentejo of in Spanje – Sevilla. Gewoon geniet van de rust of een terrasje of een rondreis door zuid-Portugal en zuid-Spanje maakt. Altijd verzekerd van een onderkomen op vier wielen, waar je ook wil blijven staan. Huurders hoeven alleen een koffertje met persoonlijke zaken mee te nemen. De buscamper is volledig ingericht.

Zin in vakantie in de wintermaanden of overwinteren met een buscamper? Kijk op de website co-bus.nl bij Overwinteren of bel Co-Bus / Heleen en Arnold voor meer informatie (06 12403209).

Hans Buis Keukens bestaat vijfentwintig jaar

BEMMEL – Het is dit jaar alweer vijfentwintig jaar geleden dat Hans Buis met zijn eigen keukenbedrijf in Bemmel gestart is. Daar waar veel keukenzaken ter ziele gingen, vooral door het hoge kostenplaatje en de economische recessie is Hans Buis Keukens een heel gezond bedrijf.

Keukens verkopen zonder showroom, maar wel vanuit een modern ingerichte keukenstudio slaat nog steeds goed aan. Op deze manier kunnen de kosten worden beperkt, waardoor het bedrijf een scherpe prijs kan neerleggen voor de nieuwe keuken.

Door de kleinschaligheid van het bedrijf heeft de potentiële klant altijd Hans Buis zelf als aanspreekpunt. Vanwege de korte lijnen kan het bedrijf snel schakelen en dat is vooral voor de service en nazorg een groot voordeel. Hans Buis Keukens is zeer klantgericht en kan voor elke beurs een keuken leveren.

Het keukenontwerp wordt op de computer in 3-D full color gemaakt. De klant krijgt hierdoor een heel reëel beeld van zijn nieuwe keuken. Vanzelfsprekend wordt de nieuwe keuken door zeer vakbekwame eigen monteurs geplaatst. Op de site van Hans Buis Keukens is ook het keurmerk te zien. Hierop zijn de resultaten van de afgelopen jaren te lezen, ook ten opzichte van het landelijke resultaat.

In verband met het vijfentwintig jarig bestaan van het bedrijf krijgt iedere klant bij aanschaf van een nieuwe keuken, inbouwapparatuur tegen internetprijzen, keukenkasten en aanrechtblad met dertig procent korting en een kookkraan 4-in-1 touch ter waarde van 1149 euro gratis. Deze actie is geldig tot eind 2018.

Hans Buis Keukens, Verlengde Herckenrathweg 22 Bemmel. www.hansbuiskeukens.nl info@hansbuiskeukens.nl; 06 53152995. Uitsluitend op afspraak.

Open dag nieuwe aardbeienkas in Huissen

HUISSEN - Op zaterdag 30 september vanaf 10:00 - 16:00 uur houdt Royal Berry een open dag voor alle belangstellenden ter gelegenheid van de nieuw gebouwde kas aan de Clivia in Huissen.

Tijdens de open dag krijgt u de gelegenheid een kijkje in onze kas te nemen waar op dit moment de aardbeiplanten volop in bloei staan en waar de eerste vruchten beginnen te rijpen. De nieuwe kas heeft een oppervlakte van 6ha wat tot, waarin in augustus de eerste serie planten geplant zijn. Het team Royal Berry is zeer content met deze nieuwe stap van hun bedrijf. Door deze actie gaat het vrachtverkeer voortaan via de Clivia waardoor de Rietkamp ontlast gaat worden. "Dit project is op uitstekende wijze gerealiseerd in samenwerking met de gemeente en omwonenden, waarvoor onze dank. Iedereen hartelijk welkom op deze dag!", aldus het Team Royal Berry

Als de blaadjes vallen op De Minkhof...

BEMMEL - Als de blaadjes vallen, zorgt de culinaire kookgroep van De Minkhof voor een herfstverrassing.

Op de zondagopening van 1 oktober van 11:00 tot 15:00 uur staat er een herfstbuffetje op het programma; een soepje gebaseerd op dit jaargetijde, gevolgd door hachee met stoofpeertjes en een overheerlijk dessert als afsluiting. Inschrijven en betaling voor deze zondag (7,50 euro) kan bij de dagcoördinator van De Minkhof.

Ook staat er een nieuwe workshop op het programma. Dit heeft allemaal te maken met houtbewerken. In de werkplaats van De Minkhof kunt u onder deskundige leiding uw favoriete werkstuk maken. De planning hierover is in volle gang, dus houdt u de komende tijd de berichtgeving in de gaten. Met de komende feestdagen in het zicht, zal aan voorbeelden geen gebrek zijn. Denk aan kinderspeelgoed, houten presenteerbladen, tuinattributen enz. Ook eigen ideeën zijn welkom!

Natuurlijk kunt u nu al een kijkje komen nemen en alvast de de sfeer proeven bij De Minkhof, Molenwei 57 (einde Flierenhofstraat/dijk), Bemmel. Meer info staat op www.minkhof.nl.

Uitslag kermisverloting Volharding

HUISSEN - Muziekvereniging Volharding uit Huissen kan met veel plezier terugkijken op een zeer geslaagd concert dat tijdens het traditionele ‘Vleiskeuren’ werd verzorgd op het Raadhuisplein. De slagwerkers en blazers speelden er daarom met veel enthousiasme. Lingewaerd Notarissen had vooraf ten kantore de trekking verricht.

Het was de leden van de muziekvereniging opnieuw gelukt om alle loten aan de man te brengen. De opbrengst gaat naar nieuwe instrumenten en aanvullende uniformen.

De slijterprijzen zijn op de volgende lotnrs. gevallen: 492, 2261, 2566, 4889, 6495 en 7499: (€ 10,-) en 1409, 1533, 2043, 2470, 2541, 2549, 3486, 4632 en 7368: (€ 15,-). Deze kunnen worden afgehaald bij drankenhandel Slijterij-Wijnhandel Degen aan de Zandsedwarsstr. 13 in Huissen.

Vleesprijzen die gevallen zijn op lotnummers: 1649, 2519, 3143, 3752, 4650, 5881, 7484: (€ 10,-); 5019.

(€ 25,-); 5284: (€ 35,-) en 452: (€ 70,-), kan men afhalen bij Keurslagerij Mom aan het Raadhuisplein in Huissen. Lotnrs. 2108, 2429, 3912, 4033 en 5109 geven recht op waardebonnen t.w.v. € 10,- van ‘Sfeervol Wonen’ Hermsen & Hermsen aan de Langestraat 6 in Huissen.

Lotnr. 5126 (€ 100,-) Waardebon te besteden bij Tankstation Hegeman, Nijverheidstraat Huissen. Hoofdprijs gevallen op lotnr. 4419 (E-bike t.w.v. € 1.000,-) aangeboden door Profile Ouwerling (Huismanstr. 29) en Albert Heijn.        

Prijzen kunnen op genoemde adressen worden afgehaald tot en met 31-12-2017.

Men kan de trekkingslijst en andere info over de muziekvereniging ook vinden op www.volhardinghuissen.nl.

Tandartspraktijk Kuipers verruimt openingstijden

GENDT - Sinds 2013 is Tandartspraktijk Kuipers gevestigd in het pand aan de Raalt 2a in Gendt. Gezien het toenemende patiëntenaantal is besloten om vanaf september 2017 op zaterdag een opening te hebben voor mondhygiënistepatiënten. Zodoende zijn er nieuwe openingstijden:

Tandarts: ma t/m do 08:30-12:15uur en 13:15-17:00 uur en vrijdag 08:30-13:00 uur

Mondhygiënistes: di t/m do 07:45-12:30 uur en 13:15-17:00 uur, vrijdag 07:45-13:15 uur en zaterdag 07:45-12:30uur en 13:15-17:00 uur.

Verdere informatie staat op de website.

26 / 44

Marc & Maartje 12,5 jaar getrouwd!
Van harte!

Groet RG & BB

Hoera!
Marijke en Henk op
29 september al
50 jaar een paar!
Gefeliciteerd, Chaos

Hoera, nu hoor je ook bij
de club van 40!
Gefeliciteerd van Pa en Ma en Max
Harm en Sandra
Nicky en Lars
Benthe

Heujj Christian 50 jaar!

Van harte gefeliciteerd van pa en ma, broers en zussen, neven en nichten.

Hoera!
Onze kanjer alweer 9 jaar
Gefeliciteerd
Liefs Papa Mama
En Fenna

Martin en Johanna
25 jaar getrouwd!
Van Harte Gefeliciteerd!
En wensen jullie nog heel
veel jaren samen toe!

Van de hele familie

(o)pa en (o)ma,
Van harte gefeliciteerd met jullie 50 jarig huwelijk op 28 september.
Een hele mijlpaal.
Liefs: Erica, Wiljan, Remco, Corine, Martine, Sander, Esmee, Mirthe en Thijmen

Deze rakker wordt alweer 43 jaar!
Gefeliciteerd!
Ome Jos en Wimpie
Rickie en Lieke
Ton en Don Eduardo

Van harte gefeliciteerd met jullie 45e trouwdag!

Gery, Renate, Maud, Rens

Gaby, Oscar, Mayla en Indy

Hieper de Piep Hoera
Van harte gefeliciteerd
met je derde verjaardag.
Dikke knuffels van
Opa Henk Oma Rinske
Opa Hans Oma Wilma

Bets Derksen 85 jaar
Proficiat

Liefs Daan en Sheila

Lieve Berthilde

1 Oktober
25 Jaar werkzaam in de zorg!

Je bent een kanjer!
Liefs ons xxx

Nieuwe buurtspeelplaats in Bemmel

BEMMEL - Jesper en Rob Polman (eigenaren van Eetwinkel Polly) en Mariken Goris (directeur Integraal Kindcentrum Donatushof) zetten al ruim anderhalf jaar hun schouders onder het realiseren van een nieuw plein in Bemmel.

Er zijn mooie plannen gemaakt en er is heel wat overleg gevoerd. Overleg met kinderen, buurtbewoners, stichtingen, het wijkplatform, de gemeente, verenigingen. De financiering is zo goed als rond – de eerste schop kan binnenkort de grond in!

De buurtspeelplaats beslaat het hele perceel rondom IKC Donatushof, locatie Dr. Hoijngstraat. Het grenst aan Dr. Hoijngstraat, Klappenburgstraat, Dr. Rudolph van Oppenraaijstraat en Franciscusstraat. Het wordt een openbaar plein, groen en afwisselend; om (samen) te spelen, te ontmoeten, te bewegen en te ontdekken.

"Bent u nieuwsgierig? Alle geïnteresseerden zijn welkom op donderdag 26 oktober, in het gebouw van het IKC aan Dr. Hoijngstraat 5 in Bemmel. Inloop tussen 19.00-21.30 uur. We zorgen voor koffie en thee, de mogelijkheden om de plannen te bekijken, vragen te stellen, in gesprek te zijn."

Opbrengst Spierfondscollecte

GENDT - Van 10 tot en met 16 september is er door vrijwilligers van het Prinses Beatrix Spierfonds gecollecteerd in Gendt. Samen hebben zij een prachtige opbrengst van 1.147,21 euro opgehaald voor wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten.

“De inzet van onze vrijwilligers is onmisbaar. De collectanten en donateurs maken mede mogelijk dat het fonds in het komende jaar meer onderzoek naar spierziekten kan financieren”, aldus Joanna van Drongelen, hoofd collecte- & vrijwilligersorganisatie Prinses Beatrix Spierfonds.

Heeft u de collectant gemist, maar wilt u toch nog een bijdrage overmaken? Doneren kan ook via de online collectebus van het fonds. Ga naar www.prinsesbeatrixspierfonds.nl/collectebus en doneer een bedrag naar keuze voor wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten.

Het Prinses Beatrix Spierfonds zet zich in voor alle mensen met een spierziekte in Nederland. Dat zijn ruim 200.000 mensen. Het doel van het fonds is om alle spierziekten de wereld uit te krijgen, het middel is wetenschappelijk onderzoek. Het Prinses Beatrix Spierfonds financiert en stimuleert onderzoek naar genezing en, omdat dit vaak een lange weg is, ook naar verbetering van de kwaliteit van leven van patiënten nu. Het fonds krijgt geen overheidssteun en is afhankelijk van donaties en de inzet van vele vrijwilligers. De collecte is één van de belangrijkste inkomstenbronnen.

In een oogopslag

Vieringen in parochie De Levensbron

Zaterdag 30 september

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, G. Peters, Middenkoor Invoice

Zondag 1 oktober

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-Stad, eucharistieviering G. Peters, Spetters, gezinsviering.

10.00 uur: St. Bavo Angeren, woord- en communieviering, R. Heinen, Schutterij St. Bavo

Woensdag 4 oktober

09.30 uur: St. Bavo Angeren, eucharistieviering, G. Peters

Vrijdag 6 oktober

10.00 uur: Kapel Liduina-Gouden Appel Bemmel, eucharistieviering, G. Peters

10.00 uur: Sancta Maria Huissen, eucharistieviering, C. Crolla

Zaterdag 7 oktober

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, V. Bulthuis, Cantorum

19.00 uur: St. Bavo Angeren, eucharistieviering, G. Peters, Herenkoor, Gez. Ziekenzalving met Huissen-Zand

Zondag 8 oktober

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-Stad, eucharistieviering, V. Bulthuis, Gemengd koor

Slagwerkconcert Stedelijke Muziekvereniging Huissen

HUISSEN - Zondagmiddag 8 oktober zal in het Stedium in Huissen een spetterend slagwerkconcert plaatsvinden samen met slagwerkgroep Ons Genoegen uit Terwolde.

Strakke ritmes, vette klappen, onverwachte roffels, mooie melodische klanken en een enorme energie. Dat zijn de ingrediënten van deze slagwerkmiddag. Het wordt een bruisende middag met gestemde en ongestemde muziekwerken.

De groepen laten individueel hun werken horen en de twee slagwerkgroepen zullen gezamenlijk een paar nummers ten gehore brengen. Dit slagwerkconcert is een jaarlijks terugkomend evenement, waarbij slagwerkers van verschillende verenigingen met elkaar samenwerken. Het concert start om 15.00 uur in het Stedium, Muntstraat 10 Huissen. Zaal is open vanaf 14.30 uur. De toegang is gratis.

Muziek maken is iets wat je samen doet. Binnen de vereniging is er altijd ruimte voor nieuwe leden. Het Stedelijke bestaat uit een harmonie met jeugdensemble, slagwerk ensemble en verzorgt intern de opleidingen door geschoolde enthousiaste docenten. Meer info staat op www.stedelijkemuziekhuissen.nl.

Elles Springs & The State Sinners spelen in de Theaterkerk

BEMMEL - Op vrijdagavond 6 oktober heeft TOP weer een geweldig muziekoptreden voor u in petto: Elles Springs & The State Sinners. Singer-songwriter Elles Springs uit Elst staat bekend om haar warme, unieke stem.

Met haar nummers weet zij americana, jazz, blues, pop en een tikkeltje country evenwichtig te combineren. Elles timmert al een tijd aan de weg en staat, samen met haar gitaar, bekend om haar bijzondere geluid.

In 2005 worden Elles en haar toenmalige band opgemerkt door talentscout Henkjan Smits, met wie ze een samenwerking start. Hierna staat Elles op bekende Nederlandse festivals en podia zoals Huntenpop, Paradiso en Ahoy. De Telegraaf beschrijft Elles als ‘het wildere zusje van Ilse de Lange’.

In 2014 start de creatieve Elles een nieuwe band: The State Sinners. Met deze band combineert Elle haar liefde voor Americana en het schrijven van eigen nummers. Deze TOP TLC Session belooft een heerlijke mix te worden van pop, americana, blues en jazz. Laat je muzikaal verrassen door de prachtige, originele nummers van Elles en The State Sinners!

Aanvang 21:00. Kaartjes kosten tien euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en zijn ook verkrijgbaar aan de kassa in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Collecte spierfonds Haalderen

HAALDEREN - De collecte, waarvan de opbrengst wordt besteed aan onderzoek naar spierziekten (Prinses Beatrix Spierfonds), heeft in Haalderen het mooie bedrag van 958,35 euro opgeleverd.

"Wij zijn de gevers zeer erkentelijk voor hun bijdrage en de collectanten voor hun inzet en hopen met dit bedrag weer veel te kunnen doen in de strijd tegen deze ziekten" , aldus Wilma Wismans.

Collecte spierfonds Haalderen

Collecte spierfonds Haalderen

HAALDEREN - De collecte, waarvan de opbrengst wordt besteed aan onderzoek naar spierziekten (Prinses Beatrix Spierfonds), heeft in Haalderen het mooie bedrag van 958,35 euro opgeleverd.

"Wij zijn de gevers zeer erkentelijk voor hun bijdrage en de collectanten voor hun inzet en hopen met dit bedrag weer veel te kunnen doen in de strijd tegen deze ziekten" , aldus Wilma Wismans.

Film 'Jackie' bij Top

BEMMEL - Film 'Jackie' bij Top. Deze prachtige film, genomineerd voor drie Oscars en de Golden Globe, vertelt het levensverhaal van Jacqueline Kennedy (Natalie Portman), de voormalige First Lady van de Verenigde Staten.

Op 22 november 1963 wordt haar echtgenoot, president John F. Kennedy doodgeschoten in Dallas (Texas). Een week na de moordaanslag wordt ze geïnterviewd door een reporter en blikt ze terug op zowel de dood van haar echtgenoot als op de tv uitzending “A tour in the White House with mrs. Kennedy”, waarin ze een rondleiding gaf in het Witte Huis.

Donderdag 5 oktober, aanvang 20:00. Kaartjes kosten zeven euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en ook verkrijgbaar in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Wisselend resultaat voor Tweestroom

GENDT - Tweestroom-HS1 begon de competitie met een thuiswedstrijd tegen Switch'87-HS2. De derde set werd nipt verloren, de andere drie sets gewonnen: de eerste overwinning is binnen.(3-1)(25-17/25-21/25-23/25-19)

Tweestroom-DS3 begon thuis tegen Vocasa-DS8. Het team had kennelijk hun avond, want geen enkele set wist men te winnen.(0-4)(16-25/20-25/16-25/15-25). Dames-5 had in de eerste de meeste tegenstand van Isala'77-DS4, nipt gewonnen. De andere set werden ruim gewonnen.(4-0)(25-23/25-09/25-06/25-18)

Tweestroom-DS2 kwam tegen streekgenoot Hexagon-DS1 niet tot een overwinning. De eerste en tweede set waren dramatisch. Gelukkig ging het in de derde set al een stuk beter, dat monde uit opeen overwinning in de vierde set.(1-3)(14-25/08-25/22-25/25-18)

Tweestroom-Jongens-mix-JC1 speelde thuis tegen Vocasa-JC1 en kwam in de tweede set, heel dichtbij de setwinst. Helaas een verliespartij.(0-4)(16-25/23-25/12-25/12-25) Meisjes-MC2 ontving Vocasa-MC1 en kon niet echt imponeren. Men speelde wel mee, maar geen enkel setwinst(0-4)(13-25/09-25/07-25/14-25) Meisjes-MA2 speelde thuis tegen Isala'77-MA1. Men speelde de gehele wedstrijd aardig mee om de punten, maar helaas niet genoeg voor eens setwinst.(0-4)(19-25/21-25/22-25/16-25)

Tweestroom-MA1 speelde thuis een spannende wedstrijd tegen Ikaros-MA2. De eerste en derde set waren voor onze meiden. Helaas werden de tweede en vierde set verloren. Dus moest de vijfde set gespeeld worden, om de winnaar aan te wijzen. Dit werd een duidelijk setwinst, dus een overwinning.(3-2)(25-19/21-25/25-18/18-25/15-07)

Tweestroom-MC1 ontving Trivos-MC3. De eerste set was het spannest, helaas nipt verloren.(26-28) De andere sets werden een prooi van onze meiden.(3-1)(26-28/25-18/25-11/25-17)

Brede coalitie herdenkt bombardement Huissen

Monument De Klok met Rode Kruis voertuig, exoduscomité, vrij van rechten

HUISSEN - Dit jaar is het 73 jaar geleden, dat Huissen getroffen werd door het verwoestende bombardement op 2 oktober 1944. Vele tientallen onschuldige burgers werden getroffen en gedood. De bevrijding liet door de mislukking van Market Garden langer op zich wachten en er werd in de regio hevig gevochten. Het bombardement werd uitgevoerd door de geallieerden. Zie hier de spagaat waar burgers zich in bevonden.

Een brede coalitie bestaande uit de gilden, stichting Gedenkpark, de gemeente, Exoduscomité en Historische Kring Huessen heeft onlangs spontaan besloten om op de dag van het bombardement zelf een herdenking te organiseren.

De Herdenkingsbijeenkomst duurt ongeveer een uur en start in de stadskerk. Daar wordt ook het gedicht Terugkeer voorgedragen. Een stille tocht voert de belangstellenden naar het nabijgelegen Massagraf en WO II monument De Klok.

Na afloop is er gelegenheid om met koffie na te praten in de sfeervolle Antoniuskapel. Om 19.00 uur is de start in de Stadskerk van Huissen.

Verder is op 5 oktober om 20.00 uur een bijeenkomst in De Buitenpoort. Daar zal de vertoning plaatsvinden van het interview met mevrouw Jet Simmelink, die ten tijde van die roerige dagen in Huissen was. De hoogbejaarde mevrouw Simmelink is waarschijnlijk zelf aanwezig.

Ingezonden brief

Raadsvergadering Lingewaard

Ik kon een avond vrijmaken en heb de stoute schoenen aangetrokken om de gemeenteraadsvergadering op 21 september jl bij te wonen. Ik heb nog het schaamrood op mijn kaken staan. Wat een wanvertoning, wat een chaos, ongelofelijk. Ik ben jaren niet geweest, maar dat het zo erg aan het worden is, had ik me niet voorgesteld. Ik had achteraf het gevoel dat ik in een 'bananen'-gemeente woon.

Ik zat achterin de zaal en kon helaas niet alles volgen, het was slecht te verstaan en ik denk dat mijn nivo te gering is om deze wijze van vergaderen en communiceren goed te kunnen volgen.

Mijn aandacht was getrokken door 2 onderwerpen, de afvalinzamelingsproblematiek en het wmo-spoeddebat.

Ik ben rond half elf vertrokken, terwijl het wmo-spoeddebat nog volop gaande was.

De SP had dit debat aangevraagd, maar mijns inzien erg slecht voorbereid en het werd ook slecht gepresenteerd. Maar hoe kunnen gemeenteraadsleden c.q. partijen twijfelen om nader onderzoek te doen, als een advocaat fraude en valsheid in geschrifte heeft geconstateerd (dit zijn juridisch gezien strafbare feiten). Ik hoorde vrijdagmorgen op Radio Gelderland dat het onderzoek er toch komt… en terecht. Wat mij opviel was het bagatelliseren van onze VVD-burgemeester. Zij vond dat de discussie veralgemeniseerd moest worden… ongelofelijk! En de verantwoordelijk wethouder zag geen problemen en ziet het onderzoek met vertrouwen tegemoet.

Vwb de afvalinzamelingsproblematiek had het college weer geblunderd. Het beleid was aangepast zonder de verplichte goedkeuring van de raad. Verantwoordelijk wethouder Peren was zich van geen kwaad bewust en vond het jammer dat bijvoorbeeld het tuinafval weer maandelijks opgehaald moest gaan worden. De woordvoerder van het CDA rekende nog voor dat er nauwelijks minder gft-afval werd opgehaald bij het komende verwijderen van het schot uit de container. Hij laat volledig buiten beschouwing dat het college het beleid gewijzigd had om kosten te besparen en niet vanwege de onjuiste argumenten, die de ambtenaren aan de burgers mededeelden. Dit foute informeren van de burgers vond kennelijk met volledige goedkeuring van het college plaats.

Wederom… ongelofelijk… zullen er nog burgers te vinden zijn die enig vertrouwen hebben in de gemeente?

Ben Maasman

Angeren.

Ingezonden brief

Hoe simpel kan het zijn?

Donderdag, 21 september jl. was ik aanwezig bij de raadsvergadering van de gemeente Lingewaard (De Valom), waar in een spoeddebat, aangevraagd door de SP, veel werd gediscussieerd over misstanden bij de beoordeling en toekenning van de WMO-voorzieningen.

Maar hoe simpel kan het zijn? Als de gemeente Lingewaard gewoon doet wat het moet doen, namelijk eerlijk en volgens de regels werken, dan is dit gedoe helemaal niet nodig en melden zich in dat geval geen boze en teleurgestelde burgers.

Nu komt er een onderzoek. Wat weer veel geld en tijd kost, dat goed aan andere zaken zou kunnen worden besteed. Bijvoorbeeld t.b.v. het afvalbeleid. Om het huidige ophaalschema te handhaven moet 70.000 euro extra worden geïnvesteerd, om te voorkomen dat het ophalen van het afval van een keer per twee weken gewijzigd moeten worden in een keer per vier weken. De raad vindt dit ongewenst en stelde dat het betreffende bedrag toch maar geïnvesteerd moet worden.

De wethouder vond daarvan: "dat de raad daar wel heel gemakkelijk mee om gaat, uiteindelijk moet hij wel op de centen letten!" Is dit niet strijdig met eerder genoemde 'WMO-verhaal'?

Ik volg sinds drie jaren alle ambtelijke info- en politieke avonden en de raadsvergaderingen. Het valt mij op dat dit soort zaken geregeld voor komen. Wat kunnen wij hier aan doen? Inwoners van Lingewaard, ga in maart 2018 zoveel mogelijk stemmen, zodat er een ander college komt en een raad waar meer dualisme is.

Ik houd hoop en blijf de Lingewaardse politiek volgen.

Cobie Wagener, Gendt

Sponsor bedankt!

Foto: Henk Sluiter

LINGEWAARD - Dankzij de sponsoring van de Angerense ondernemers Tegelzetbedrijf Youri Verhoeven en Autobedrijf en Keuringscentrum Felix Loeters, hebben De Deurdweilers dit jaar nieuwe jassen kunnen aanschaffen.

“Met deze nieuwe, multifunctionele jassen kunnen we zeker weer een paar jaar vooruit en ze dragen bij aan een verzorgde en professionele uitstraling. We zijn deze sponsoren dan ook zeer dankbaar dat ze samen met de fanclub de aanschaf ervan mogelijk hebben gemaakt”, aldus Bram Aarntzen, voorzitter van Dweilorkest De Deurdweilers. (www.deurdweilers.nl).

Foto: Henk Sluiter

Nu al volop kerstpakketten!

GENDT - De kerstdagen lijken nog ver weg, maar toch wordt er bij Joosten Promogifts in Gendt (Gld) al weer volop gewerkt voor de aanstaande kerst!

De prachtige showroom gevestigd aan de Langstraat in Gendt is smaakvol ingericht. "Al ruim 15 jaar verzorgen we de kerstpakketten en relatiegeschenken voor bedrijven en instellingen. Vanaf eind oktober tot aan de kerst werkt er een inpakploeg om alle kerstpakketten voor relaties klaar te maken. Alle logistiek nemen we uit handen!"

Naast een culinair assortiment is er ook een breed scala aan 'non-food' cadeaus en accessoires. De service, flexibiliteit en kwaliteit van ons bedrijf is gewoon goed. Relaties kunnen hun pakketten naar eigen inzicht samenstellen, iedereen is welkom in de vernieuwde showroom in Gendt om het uitgebreide assortiment te zien.

Joosten Promogifts BV, Langstraat 48a, Gendt; 0481 454250.

ANGEREN - 1 oktober is door de VN uitgeroepen tot 'Internationale dag van de ouderen'. In Angeren wordt deze op vrijdag 29 september gevierd en de Sasa nodigt u daarvoor graag uit.

Aandacht en zorg voor de ouderen in onze samenleving. Van mantelzorg tot tafeltje-dek-je. Van Sasa tot koffieplus. Na de koffie zal Bianca Jongmans, wijkagent voor Angeren, vertellen hoe zij in haar werk omgaat met zorg voor de ouderen. Voor de vrolijke noot zorgt saxofonist Ben Wissink, die bekende en minder bekende nummers zal spelen op zijn saxofoons. Tussendoor weet hij met humoristische anekdotes de zaal aan het lachen te krijgen. Iedereen is welkom op vrijdag 29 september in het Dorpshuis aan de Emmastraat 23 in Angeren. De zaal is open om 13.00 uur - begin 13.30 uur - einde 17.00 uur. De toegang is gratis. De bezoeker krijgt een gratis kopje koffie of thee, een hapje en een drankje.

31 / 44

32 / 44

33 / 44

34 / 44

35 / 44

36 / 44

37 / 44

38 / 44

39 / 44

40 / 44

41 / 44

42 / 44

43 / 44

44 / 44