GN Lingewaard

8 maart 2017

GN Lingewaard 8 maart 2017


Afscheidsreceptie kostersechtpaar Ressen

RESSEN - Dertien jaar lang hebben Sara en Dolf Thedinga met veel plezier allerlei uiteenlopende kosterswerkzaamheden verricht voor de protestantse kerk in Ressen. Ook waren zij gastheer en gastvrouw in de Kosterij; het naast de kerk gelegen Ressense gemeenschapshuis.

Vele kerkdiensten, maar ook concerten, cursussen, vergaderingen en lezingen waren er steeds in de kerk en de kosterij en vrijwel altijd werd men gastvrij door Sara en Dolf onthaald, met een hartelijk welkom, een lekker kopje koffie en een helpende hand. Na dertien jaar vonden Sara en Dolf het tijd voor een nieuwe stap in hun leven en zijn zij eind februari gestopt met hun werkzaamheden en naar Zetten verhuisd.

Namens de protestantse kerk van Ressen en stichting De Kosterij wordt hen op 9 maart van 11.30 tot 14.30 uur een afscheidsreceptie in de kosterij aangeboden. Voorafgaande zal er ook in de kerkdienst, die om 10.00 uur begint, aandacht worden gegeven aan het vertrek van Sara en Dolf.

"Wij nodigen iedereen uit voor deze receptie, ook voor de kerkdienst, om Sara en Dolf te bedanken voor hun inzet, en hen ook een mooie, nieuwe levensfase toe te wensen."

Weekmenu nieuw initiatief ‘Bemmels afhaalpunt’

BEMMEL - Maandag 13 maart start het nieuwe initiatief van buurtbewoners in samenwerking met Stichting Welzijn Lingewaard ‘Bemmels afhaalpunt’.

"Voor vier euro kunt u die maandag tussen 17.00 en 18.00 uur met eigen bakjes komen om een maaltijd af te halen. Een enthousiaste groep vrijwilligers bereidt het volgende menu: Linzensoep, Aardappels, spinazie met een bal gehakt en Verrassingstoetje

Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar zijn. Inschrijven kan op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555."

Voor meer informatie over ‘Bemmels afhaalpunt’ kan men contact opnemen met Wil van den Hurk via telefoonnummer: 088 2552550.

't Is weer beurs in Gendt!

GENDT – Speelotheek ’t Gentje houdt op zaterdag 11 maart de beurs voor speelgoed- en kinderkleding. Deze vindt plaats bij De Providentia in Gendt.

"Om 10.00 uur precies gaan de deuren open en kunt u uitgebreid snuffelen naar leuke en handige kinderspullen. U kunt terecht voor bijna de hele baby-uitzet, de zomergarderobe voor de kids tot en met maat 36/S en heel veel speelgoed.

Bij binnenkomst krijgt u een tas uitgereikt om de uitgezochte spullen in te doen. Er mogen namelijk géén buggy’s of kinderwagens mee naar binnen en ook géén (hand)tassen!!! Natuurlijk kunt u dingen die u heel graag wilt meteen afrekenen, naar de auto brengen en daarna terugkomen om rustig verder te kijken.

De speelotheek gebruikt een deel van de beursopbrengst voor de aanschaf van nieuw speelgoed zodat onze ‘bieb voor speelgoed’ steeds nieuw speelplezier blijft bieden. Ook organiseren we hiervan activiteiten voor kinderen. Meer informatie hierover vindt u op www.speelotheekgendt.nl.

De beurs is zaterdag 11 maart van 10.00 tot 12.00 uur bij De Providentia, Dorpstraat 5 in Gendt.

Ontmoetingsdag Gendt, Haalderen en Doornenburg

DOORNENBURG - Op woensdag 5 april wordt een ontmoetingsdag voor de inwoners van Gendt, Haalderen en Doornenburg gehouden.

Deze dag vindt plaats in het ontmoetingscentrum van Doornenburg en begint om 10.00 uur. De dag eindigt om 16.30 uur. De kosten zijn vijf euro. "Wie gebruikt maakt van ons vervoer betaalt zeven euro."

We starten met een viering in het ontmoetingscentrum. Verder wordt u deze dag vermaakt onder het genot van een hapje en een drankje. Het programma blijft een verrassing. Als u deze dag mee wilt maken, vragen wij u onderstaand strookje voor 28 maart in te leveren op een van onderstaande adressen.

Voor Gendt: Marian Lamers Thorbeckeplein 8 (425505)
Voor Haalderen: Jos Meulenbeek Ambachtstraat 10 (463335)
Voor Doornenburg: Dorothé Kamps Pannerdenseweg 79 (424569).

Mieke van Eupen: gastkunstenaar in Kunstlokaal Bemmel

BEMMEL - Mieke van Eupen is gastkunstenaar in Kunstlokaal Bemmel. Ze is werkzaam als lerares lichamelijke opvoeding aan een middelbare school in Arnhem en heeft haar leven jaren in het teken van sport gestaan. Na het stoppen met werken kwam er ruimte en tijd voor haar teken/schilderhobby.

Zij is begonnen met schilderlessen bij Marjolijn Rigtering in Millingen aan de Rijn, waar het accent lag op aquarelleren. Zelf is zij ook gaan werken met pastelkrijt en acrylverf. In 2006 is zij lessen grafiek gaan volgen bij Caroline Koenders aan de Open Academie in Bemmel. Zij maakt graag houtsneden en bij etsen gaat haar voorkeur uit naar droge naald, lijnets en vernis mou.

Mieke woont al ruim veertig jaar in de prachtige Ooijpolder en daar vindt zij vooral haar inspiratie. Maar ook de natuur elders, zoals de kust in Nederland, blijft boeien en inspireren!

Omdat zij bij grafiek voor elke afdruk de plaat opnieuw in-inkt is het een arbeidsintensief proces, en juist daardoor ook fascinerend. Zo blijft het elke keer uiterst spannend op het moment, dat zij de afdruk van de plaat haalt. Afdrukken zijn dus ook nooit precies hetzelfde. Het mooie van druktechnieken is ook dat verschillende kleuren inkt heel verschillende sferen laten ontstaan. Ook het gebruik van andere kleuren passe-partouts en/of lijsten zal de sfeer van het werk beïnvloeden. Het accent ligt de laatste jaren op grafiek, vandaar dat er uitsluitend grafiek wordt getoond.

Kunstlokaal is te vinden in Bemmel, Dorpsstraat 41. De expositie van Mieke van Eupen start op zaterdag, 11 maart om 16.00 uur en duurt tot en met zaterdag 24 juni.

Beweging en interactie

GENDT - Karlijn Koop-Lamers bezoekt haar oma regelmatig in woonzorgcentrum Sint-Jozef in Gendt. Sint-Jozef Gendt is gevestigd in het Hof van Breunissen. Dit sfeervolle, moderne gebouw ligt centraal gelegen in het dorp Gendt. Karlijn: "Mijn oma en haar medebewoners worden met veel liefde en respect verzorgd. Er hangt een huiselijke sfeer op de afdelingen. Er is veel aandacht voor elkaar en een persoonlijke benadering. Zelfs de bezoekers van de bewoners worden liefdevol ontvangen!"

Sinds Karlijns 98-jarige oma haar heup heeft gebroken, beweegt ze steeds minder. "Na haar operatie is mijn oma eigenlijk nooit meer haar rolstoel uitgekomen", zegt Karlijn. "Pas als mijn dochter van 3 jaar haar mee op sleeptouw neemt en haar van alles laat doen, komt ze in actie. Dan gaat bewegen opeens vanzelf."

Toen Karlijn een video van de Tovertafel Original zag, moest ze meteen aan Sint-Jozef denken. "Ik vond dit echt iets geweldigs voor mijn oma en haar medebewoners! Een Tovertafel heeft net zo'n uniek effect op ouderen als een kind. Het stimuleert om weer te gaan bewegen en zet aan tot interactie. Geweldig om te zien!"

De Tovertafel zal geplaatst worden in de huiskamers van Lootakkers en Zandvoort. Dit zijn afdelingen voor ouderen met dementie. Karlijn: "Mijn oma en haar medebewoners hebben snel de neiging om de hele dag te staren. Een Tovertafel helpt ze hieruit en brengt ze terug in een interactieve wereld. Zo hebben ze toch een vrolijke oude dag. Het brengt ze terug in het hier en nu." Karlijn heeft contact opgenomen met de medewerkers van Sint-Jozef en wat bleek? De Tovertafel stond al een tijd op de verlanglijst! Samen hopen ze deze crowdfunding tot een succes te maken. (http://activecues.com/crowdfunding/st-jozef-gendt)

Kijkje in de keuken bij SWL tijdens de Week van Zorg & Welzijn

LINGEWAARD - In de week van Zorg & Welzijn (13 -18 maart) openen meer dan duizend zorg en welzijnsorganisaties hun deuren om een kijkje te geven op de werkvloer.

Bij Stichting Welzijn Lingewaard staat de deur altijd open voor mensen die mee willen doen of een hulpvraag hebben, jongeren die een jongerencoach willen spreken, inwoners die kleding of een boek komen ruilen of samen met buurtgenoten de warme maaltijd bereiden. Woensdag 15 maart doen we er een schepje bovenop.

Bij Over & Weer kledingruil is er behalve kleding ruilen wat extra’s te doen. De vrijwilligers van het Brei & Haak café geven een mini workshop. Tijdens de opening van het ParticipatiePunt Bemmel van 14.00 tot 16.00 uur zijn er extra activiteiten/diensten; een vrijwillige belastingadviseur is aanwezig om vragen te beantwoorden over de belasting aangifte die weer voor de deur staat. Ben je op zoek naar werk, omscholing of een opleiding dan kun je kennis maken met iemand van het Leerwerkloket Midden-Gelderland (onder voorbehoud). En kinderen kunnen koekjes bakken samen met cliënten van Driestroom in onze nieuwe keuken (mede mogelijk gemaakt door het Oranje Fonds). Zomaar een kleine greep uit het aanbod van Stichting Welzijn Lingewaard.

Kortom je bent van harte uitgenodigd langs te komen en kennis te maken met verschillende (vrijwilligers)diensten/activiteiten van Stichting Welzijn Lingewaard. Natuurlijk kun je ook kennis maken met de aanwezige collega’s die gewoon aan het werk zijn, zoals bijvoorbeeld de sport & cultuur- en jongerencoaches, ouderenadviseur en mantelzorgconsulent.

Maykel Janssen is Grootste Kleibakker

HAALDEREN – Maykel Janssen is vorige week zaterdagavond in zalencentrum De Kolk door carnavalsvereniging De Kleibakkers uitgeroepen tot Grootste Kleibakker. De titel is voor één of meerdere personen die veel voor Haalderen betekenen. Janssen verwierf onder meer bekendheid door z’n rol als Havo-sint.


Bij het toekennen van de titel hoort een door pottenbakkerij Het Ambacht gemaakt aandenken, dat de overrompelde carnavalist meteen uitgereikt kreeg. Janssen zette Haalderen op de kaart met diverse filmpjes (terug te zien op Youtube) waarin hij als Sint in allerlei hachelijke én hilarische situaties verzeild raakt. Ook staat hij al achttien jaar als DJ Mighty Mike achter de draaitafel, onder andere tijdens de kindermiddag.

Nieuwsgierig naar De Kleibakkers? Op www.kleibakkers.nl staan onder andere veel foto’s, lees er het laatste nieuws, de agenda en ook het dagboek van het prinsenpaar is de moeite waard.

Jeugdwinterkampioenen bij damvereniging VBI

HUISSEN - Donderdag 23 februari zijn de kampioenen van de wintercompetitie jeugd van DV VBI bekend geworden. Er waren twee ranglijsten bij de beginners.

Bij de leden die vorig jaar al lid waren werd de eerste prijs door Maud Arends in de wacht gesleept, gevolgd door Melanya Baljakina en Just van Gastel. Bij de nieuwe leden van dit jaar was Raf Neuhaus de beste. Hij werd op de voet gevolgde door Rick Burgers en Luuk Burgers. Bij de gevorderden waren er maar liefst 3 bekers voor Danny de Haas. Winnaar van de zetjescompetitie, winnaar van de laddercompetitie en een tweede plaats bij het winterkampioenschap. Een derde plaats was er bij dit winterkampioenschap voor Simen Elskamp.

De hoofdprijs was echter voor Linsey van Leeuwen, die met slechts drie verliespunten als winterkampioen werd gekroond. Een prachtig succes! Ook werd er een aantal examens afgenomen: 10 nieuwe damtalenten gingen op voor het Van der Waldiploma. Zij slaagden allen. Een speciale vermelding voor Sem Cornelissen en Erik Yang, die beiden het diploma behaalden met slechts één fout! Bij de iets oudere dammers behaalden er zeshet Wiersma-witdiploma, één het Sijbrands-zwartdiploma en één het Sijbrands-werkboek-witdiploma.

Van de achttien examenkandidaten slaagde dus iedereen. Een mooi succes voor de trainers van de verschillende groepen!

Nu aanmelden voor training ‘Zorg in Balans’!

BEMMEL - Mantelzorg overkomt je, daar kies je niet voor. Dat er heel wat bij komt kijken spreekt voor zich, maar hoe zorg je dat je jezelf niet voorbij loopt? Welke praktische problemen kunnen zich voor doen en hoe pak je dat aan? Wanneer doe je het goed voor de ander, maar ook voor jezelf? Met welke gevoelens kun je te maken krijgen en hoe leer je daarmee omgaan?

Stichting Welzijn Lingewaard organiseert daarom speciaal voor mantelzorgers de training ‘Zorg in Balans’. Deze training geeft je inzicht in je eigen situatie en de mantelzorgtaken die je hebt. Het kan je helpen om soms moeilijke keuzes te maken. Bovendien kan het je erg steunen als je herkenbare situaties of gevoelens hoort van andere deelnemers. Mensen die eerder aan de training hebben deelgenomen, geven aan dat ze zich gehoord en gesterkt voelen na het volgen van de training. Hierdoor kunnen ze de balans beter op orde houden tussen hun taak als mantelzorger beter en voor zichzelf zorgen.

De bijeenkomsten zijn op donderdag 23 mrt, 6 april, 20 april en 18 mei steeds van 19.30 tot 21.30 uur bij Stichting Welzijn Lingewaard, Cuperstraat 9 in Bemmel. Cursusleiders zijn Monique Ritzen (mantelzorgconsulent SWL), Sjan van Goor (maatschappelijk werker van Zinzia Zorggroep). De kosten zijn 10 euro voor koffie/ thee. Aanmelden kan tot 16 maart via SWL: 088 2552555 of mail: m.ritzen@swlingewaard.nl."

Broedkorven voor eenden geplaatst

LINGEWAARD - In de maand februari heeft de regionale Wildbeheereenheid (WBE) Overbetuwe Oost diverse broedkorven voor eenden in de regio geplaatst. Deze broedkorven, die bijna allemaal door jagers zelf gemaakt en geplaatst worden, bieden de wilde eend bescherming tegen predatie tijdens het broeden.

De Wet natuurbescherming verplicht jagers om zorg te dragen voor een redelijke wildstand van de diersoorten haas, konijn, fazant, houtduif en wilde eend in het jachtveld dat zij pachten. Met betrekking tot de wilde eend geven jagers aan deze verantwoordelijkheid invulling door het bieden van extra nestgelegenheid in de vorm van broedkorven. Door de plek waar zij deze korven plaatsen, boven het water, voorkomen zij bovendien dat predatoren als kraaien, vossen en hermelijnen makkelijk bij de eieren kunnen komen.

Vaardigheid
Het vlechten van eendenkorven is een vaardigheid die ook door jagers wordt beoefend. Traditiegetrouw vindt dit werk plaats in de wintermaanden, wanneer de gesnoeide knotwilgen en grienden materiaal leveren voor de eendenkorf en de stokken om de korf in het water te plaatsen. Het vlechten van een traditionele eendenkorf kost een geoefende vlechter al snel een paar uur. Het plaatsen daarvan in het veld is een vak apart. Met waadbroek en stokken wordt de broedkorf op de juiste plek gezet.

Roofdieren
Onderzoek van Sovon laat zien dat de overleving van eendenkuikens erg laag is. Maar ook bijna 60% van de nesten van de wilde eend gaat verloren, blijkt uit onderzoek. Niet alleen door het nestsucces te vergroten (de fase waarin de eend op het nest zit en zij de eieren kan uitbroeden) maar ook door het beheer van bovenmatige aantallen roofdieren dragen jagers er aan bij dat er meer kuikens groot worden. Daarmee geeft de jager invulling aan het handhaven van een redelijke wildstand. Vorig jaar berichtte Sovon dat er minder kuikens van de wilde eend in Nederland groot worden, dit in tegenstelling tot het buitenland waar de wilde eend nog steeds in aantal toeneemt. Ondanks het feit dat de Nederlandse wilde eend een teruggang laat zien in aantal is het nog steeds één van de tien meest voorkomende broedvogels in Nederland en zijn de aantallen broedvogels ten opzichte van de zeventiger jaren niet gedaald.

Over de WBE Overbetuwe Oost
WBE Overbetuwe Oost heeft de regio Lingewaard als werkgebied. Deze lokale jagersvereniging heeft 85 leden. Samen met andere organisaties uit de regio geven wij invulling aan diverse vrijwilligersactiviteiten in het buitengebied, waaronder tellingen, natuurbeheer- en onderhoud, preventie van en assistentie bij aanrijdingen. Zie ook?http://www.wildbeheereenheid-overbetuwe-oost.nl

Dolle boel op IKC Het Drieluik - De Vlindertuin

HUISSEN - Vrijdag 24 februari hebben de kinderen van IKC Het Drieluik - De Vlintertuin de carnaval ingeluid met een doldwaze ochtend op school. De dag begon met lekker hossen door de gangen.

Alle kinderen zagen er weer geweldig uit en ook de meesters en juffen hadden weer hun best gedaan om er weer dwaas uit te zien. Ook werd de schoolprins bekend gemaakt. Dit jaar was dat Prins Chris de Eerste met prinsessen Julia en Nine.

Hoogtepunt was de grote carnavalsviering in de gymzaal. Naast alle kinderen en ouders van het IKC was er ook hoog bezoek van de prins van de Kraonige Zwaone met zijn hofdames en de raad van elf. Maar ook de jeugdprins, de prins van het Rooie Nes en van RKHVV waren van de partij met het gevolg. Alle klassen hebben prachtige optredens gegeven en ook de leerkrachten hebben van zich laten horen.

Na deze gezellige viering was het dan eindelijk vakantie en kan iedereen thuis verdergaan met het vieren van carnaval.

Frank Polman-toernooi bij TTV Essentia geslaagd

BEMMEL - Op vrijdag 24 februari vond bij tafeltennisvereniging Essentia het jaarlijkse Frank Polman-familietoernooi plaats. (Oud-)leden speelden met niet-leden een toernooitje om de eer. Een ludiek toernooi waarbij winnen minder belangrijk is dan het hebben van een gezellige avond.

Het toernooi, vernoemd naar het in 2014 overleden lid Frank Polman, werd ondersteund door de aanwezigheid van veel familieleden van Frank. Zij kijken terug op een gedenkwaardige avond. Een record aantal deelnemers (ruim 70!) hebben zich het zweet op de rug gespeeld om vervolgens lang na te praten onder het genot van een drankje. De avond werd nog opgeluisterd door een goochelaar uit Bemmel (Sigma Magic).

De tafeltennisclub heeft de afgelopen periode een aantal jubilarissen in het zonnetje gezet. Marc Peperkamp, René Frentz, Rob van Kampen en Ton Wannet zijn ruim 25 jaar lid. Daarnaast is Paul Sloot al ruim 40 jaar lid. Allen werden gefeliciteerd met deze prachtige mijlpaal.

Elke vrijdag is er om 20.15 uur in De Schaapskooi een training onder leiding van Suzanne Dieker. Ze is voormalig Nederlands kampioen bij de jeugd. Daarnaast heeft ze veel internationale toernooi-ervaring. "Heeft u interesse om te ontdekken of deze sport bij u past? Neem dan contact op met info@essentiabemmel.nl of kom vrijdag gezellig langs!"

Voor alles wat je wilt weten over opleidingen, leren & werken Leerwerkloket Midden-Gelderland

BEMMEL - De combinatie leren en werken heeft de toekomst. Voor werkgevers, voor werknemers en voor werkzoekenden. Om een plek te veroveren en te behouden op de arbeidsmarkt, zijn zowel diploma's als erkende praktijkervaring onmisbaar. Eenmaal aan het werk is scholing noodzakelijk om bij te blijven en door te groeien. Bovendien houdt goede scholing mensen langer en beter inzetbaar.

Het Leerwerkloket Midden-Gelderland geeft advies op maat over (leer)banen, scholingstrajecten, arbeidsmarkt , netwerken en is er voor iedereen; werknemers, werkzoekenden, scholieren en bedrijven, kortom:

Ben je op zoek naar een opleiding of (leer)baan?
Wil je veranderen van werk via bij-of omscholing?
Wil je je personeel opleiden of bijscholen?
Heb je vragen over financiële regelingen/middelen met betrekking tot opleiding of scholing?

Het Leerwerkloket Midden-Gelderland houdt om de week spreekuur op donderdag van 13.00 tot 16.00 uur. Het eerstvolgende spreekuur is op donderdag 9 maart bij Stichting Welzijn Lingewaard, Cuperstraat 9 in Bemmel. "Wil je liever buiten spreekuurtijden een afspraak maken dan kun je contact opnemen via het contactformulier op de site van http://middengelderland.lerenenwerken.nl/ of via het SWL Meldpunt: 088 2552555."

Collecteweek Reumafonds

LINGEWAARD - Het Reumafonds houdt binnenkort de jaarlijkse landelijke collecte, van 13 tot en met 18 maart komen ruim 57.000 vrijwilligers in actie om geld op te halen voor de bestrijding van reuma.

Met uw donaties financiert het Reumafonds onderzoeken die de oorzaak van reuma kunnen achterhalen en verbeteringen in de behandeling kunnen realiseren. Uw bijdrage is van groot belang, want het Reumafonds is afhankelijk van giften van particulieren en bedrijven. Als u meehelpt, helpt u het leven van 2 miljoen Nederlanders te verbeteren.


Reuma is een verzamelnaam voor ruim 100 aandoeningen. Elke dag krijgen 700 mensen de diagnose reuma. In totaal kampen 2 miljoen Nederlanders met een vorm van reuma. Dat is 1 op de 9 Nederlanders. Daarmee is reuma de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. De kenmerken van reuma zijn vaak onzichtbaar, maar de impact is groot. Tweederde van reumapatiënten wordt dagelijks beperkt in zijn dagelijkse activiteiten.


De afgelopen 90 jaar heeft het Reumafonds al veel bereikt. De sleutel om reuma helemaal de wereld uit te helpen is nog meer wetenschappelijk onderzoek. Naast het financieren van wetenschappelijk onderzoek geeft het Reumafonds voorlichting, ondersteunen we patiëntenactiviteiten en komen we op voor de belangen van mensen met reuma bij politiek en zorg. Samen strijden we voor een beter leven met reuma vandaag en een leven zonder reuma in de toekomst. We zijn blij met iedere gift die hieraan bijdraagt.
Bankrekeningnr: NL86RABO0123040000, Amsterdam. www.reumafonds.nl

Informatieavond over Subsidies en Energiebesparing

LINGEWAARD - Bent u benieuwd naar uw mogelijkheden op het gebied van energie besparen, opwekken of duurzaam (ver)bouwen? Wilt u weten van welke subsidieregelingen u kunt profiteren? Kom dan op dinsdagavond 21 maart naar de informatieavond van Energiek Lingewaard in de Theaterkerk Bemmel (Markt 5) voor gratis informatie en advies. U bent vanaf 19:00 uur welkom.

De energielasten nemen voor veel huishoudens toe. Met een gemiddeld verbruik van 1.500 m3 gas en 3.300 kWh elektriciteit bedraagt de energierekening ongeveer 1.735 euro per jaar. Door het nemen van besparende maatregelen kunt u deze energielasten fors verlagen. Daarnaast zorgt het voor een gezond binnenklimaat en een verhoogd wooncomfort. Ook het energielabel van de woning wordt verbeterd, met als gevolg dat de woning waardevast blijft of zelfs in waarde zal stijgen.

Subsidies en duurzame maatregelen

Tijdens de informatieavond wordt de bezoeker geïnformeerd over de huidige subsidiemogelijkheden. Daarnaast kn men alles te weten komen over de mogelijkheden van zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen, isolatie en pelletkachels/ketels in de eigen situatie. "Woont u in het buitengebied? Het vervangen van uw propaangasinstallatie door bijvoorbeeld een biomassaketel is financieel een zeer aantrekkelijke investering."

Aanmelden is niet verplicht, maar in verband met de koffie wel handig. Aanmelden kan via info@lingewaardenergie.nl.

Opening Energieloket Lingewaard

LINGEWAARD - De gemeente Lingewaard heeft aan coöperatie Lingewaard Energie gevraagd een onafhankelijk Energieloket te openen waar alle inwoners van de gemeente terecht kunnen met vragen over energiebesparing en duurzame energie.

Nederlandse huishoudens geven gemiddeld één maandsalaris per jaar uit aan energie. Dat kan anders! Maakt u zich zorgen over uw energierekening, of heeft u last van kou, tocht of zelfs schimmel in huis? U bent niet de enige. Het fijne is dat energiebesparing in al deze gevallen uitkomst biedt.

Veel woningeigenaren willen wel energiebesparende maatregelen nemen, maar weten vaak niet hoe en waar te beginnen. Als startpunt is er nu het Energieloket Lingewaard. Via de website www.energieloketlingewaard.nl krijgt u een beeld van de mogelijkheden en subsidies. Via het loket blijft u op de hoogte van het laatste 'energienieuws' en verhalen van inwoners die al zijn begonnen met besparen. Kijkt u eens rustig rond en laat u inspireren!

Eerste hulp bij energiebesparing

Maar welke maatregelen lonen nou in mijn huis? Kies ik voor een CV-ketel of zijn er duurzamere opties om mijn huis te verwarmen? Hoe zoek ik een goede aannemer uit? Hoe zit dat nou precies met die subsidie? Dit soort vragen kunt u rechtstreeks met één van onze besparingsexperts bespreken. U bent van harte welkom op woensdagmiddag (in de even weken) van 14.00 tot 16.00 uur in het kantoor van Stichting Welzijn Lingewaard aan de Cuperstraat 9 in Bemmel. Vanaf 8 maart staan onze experts voor u klaar. Dit is gelijktijdig met het spreekuur van het participatiepunt Bemmel.

Talentprogramma voor jonge bestuurders

LINGEWAARD - Ben je tussen de 18 en 30 jaar en ambieer je een functie in het bestuur van een sportvereniging? Of zit je al in het bestuur van een sportvereniging en wil je je kennis uitbreiden? Dan is het talentprogramma modern besturen echt iets voor jou!

Sportverenigingen hebben een dringende behoefte aan jonge bestuurders. Dit blijkt niet alleen uit landelijke cijfers maar ook uit een onderzoek onder de sportverenigingen in Lingewaard. De besturen van sportverenigingen bestaan nog steeds voornamelijk uit 'oudere' mannen. Niet alleen vrouwen maar vooral ook jongeren zijn sterk in de minderheid.

Het talentprogramma Modern Besturen is gericht op jongeren tussen de 18 en 30 jaar die bestuurslid zijn van een sportvereniging, of die dit in de toekomst willen worden. Tijdens het talentprogramma worden ze getraind en bewust gemaakt in het effectief inzetten van hun competenties en leiderschapsvaardigheden, staan ze stil bij uitdagingen in de sport en de rol die verenigingen daarin spelen en ze leren hoe je effectief kunt besturen en daarmee verenigingen in beweging kunt krijgen. Voor jongeren is dit een perfecte kans om hun kennis en vaardigheden op dit vlak te ontwikkelen en hun CV te verrijken.

Het programma is gratis voor jongeren uit Lingewaard en bestaat uit vijf avonden van drie uur. Het eerste deel vindt plaats op woensdagavond 10 mei. Er is plaats voor 20 deelnemers. "Heb je interesse? Meer informatie of aanmelden kan bij Nick van der Ham via 06 83678991 of n.vanderham@swlingewaard.nl."

Kinkelbestuur in gesprek met... Floortje: 'Ik let op Lars…'

BEMMEL - Lars, de snelle van Baal, is de jeugdprins van De Piejassen. Samen met prinses Floortje is hij even de baas in Bemmel. "Nee, wij zijn geen stelletje. Maar wij kunnen het wel goed met elkaar vinden. Floortje kletst wel veel. Zo van: Lars je moet dit doen of vergeet de onderscheidingen niet te geven."


Marlene Kleinpenning is voorzitter van De Piejassen en staat het prinsenpaar ten dienste. "Ik kom uit de zorg en werk voor mensen die de regie over hun eigen leven kwijt zijn. Dat is heel wat anders dan carnaval. Volgend jaar bestaat De Piejassen 33 jaar! Dus een jubileumjaar! Wij zijn ooit begonnen in de oude Kinkel bij De Gouden Appel. Het heette toen nog Kienderkupkesfeest. Nu zitten wij al weer jaren in de vernieuwde Kinkel."

Lars: "De jeugdprins wordt niet gekozen, maar gevraagd. Ieder jaar een andere school. De leraar stelt een paar kinderen voor. Het bestuur praat met hen en de ouders en kiest een prins. Ik vind prins zijn geweldig. Niet om op het podium te staan, maar meer om kinderen blij te maken. De sfeer is hier leuk… heel gezellig. Wat ik ook leuk vind, is met die kleintjes op de foto gaan. Floortje kijkt liever naar al die verklede mensen."


Vrijdagmiddag was de rondgang langs de scholen en de sleuteloverdracht. Zondag de optocht. Prins Lars: "Wel het hoogtepunt." De prinses knikt. Zij vervolgt: "Marlene houdt alles goed in de gaten." Lars: "Ja, maar ook Floortje geeft mij de hele dag opdrachten…" Floortje vertelt ons dan nog een geheimpje: "Mijn mama moest huilen toen Lars me vroeg en mijn vader vroeg zich af of prinses zijn niet te zwaar voor mij is."

Jan de Moor en Johan Hesselink

NLdoet zoekt vrijwiligers

HUISSEN - Op 11 maart is het NLdoet op het mooie Binnenveld. Wie wil komen helpen van 10.00 tot 15.00 uur op het mooie Binnenveld B op de Baron van Spitteallaan 3 in Huissen.

"Wij zijn een woonvorm van de Siza voor verstandelijk gehandicapten en hebben als klus picknicktafels schilderen en schuren, twee binnendeuren schilderen en de boel opvrolijken met plantjes. Er wordt voor koffie/thee en een lekkere lunch gezorgd. Heb je tijd en zin? Meld je aan bij binnenveld@siza.nl", aldus het team Binnenveld Siza.

ParticipatiePunt Huissen zoekt vrijwilligers voor NLdoet-klus

HUISSEN - Voor de NLdoet dag op 10 maart is het ParticipatiePunt Huissen nog op zoek naar extra handjes. Het Oranje Fonds organiseert op 10 en 11 maart samen met duizenden organisaties in het land, weer NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland.

NLdoet zet vrijwillige inzet in de spotlights en stimuleert iedereen om een dag(deel) de handen uit de mouwen te steken. "De binnenruimte van het ParticipatiePunt Huissen is onlangs opgeknapt. Vrijdag 10 maart gaan we met de buitenruimte aan de slag. Van 10.00 tot 16.00 uur staan er verschillende klussen op het programma; buitenbanken lakken, houten toegangspoort schilderen, onkruid verwijderen op plein ervoor et cetera. Ook zijn er nog wat afwerkklusjes voor binnen: lampen ophangen, kast in elkaar zetten, klokken ophangen. We gaan vrijdag met een man of vijftien aan de slag om de laatste klussen te klaren en het ParticipatiePunt Huissen de laatste boost te geven.

Wil jij ons komen helpen dan ben je van harte welkom in de Lange Kerkstraat 15 op vrijdag 10 maart. Kan je alleen een paar uurtjes helpen, dan is dat ook prima. Aanmelden kan via de site van het Oranje Fonds; http://nldoet.nl/klus/27318 of neem contact op met Wil van den Hurk via: 088 2552555 of mail: w.vandenhurk@swlingewaard.nl."

Lotgenotencontactgroep voor ouders met kind met autisme

BEMMEL - Na de succesvolle opkomst tijdens de autismemarkt op 8 december heeft een aantal Lingewaardse ouders aangegeven dat het behoefte heeft aan een lotgenotencontactgroep.

Ouders vóór ouders, dat is de kracht van lotgenotencontact. Herkenning en ervaringen uitwisselen maakt dat ouders zich minder alleen voelen staan. Dat geldt voor vele opvoedzaken maar zeker als deze iets ingewikkelder is dan anders, daar kun je als ouder knap onzeker van worden. Dan is het fijn om wat handvatten aangereikt te krijgen door andere ervaringsdeskundigen. De ervaringen en vragen van de ouders vormen het vertrekpunt voor de invulling van de avonden.

Het doel van de lotgenotencontactgroep is:

ouders met een kind met autisme te ondersteunen
contacten leggen met andere ouders met een kind met autisme
laagdrempelige hulp dicht bij huis aanbieden
onderzoeken van nieuwe mogelijkheden en nieuwe wegen voor kinderen en ouders
signaleren van knelpunten en behoeftes van ouders

Dinsdag 14 maart van 20.00 tot 22.00 uur staat de eerste bijeenkomst gepland, waarin het met elkaar kennis maken centraal zal staan. De bijeenkomsten worden begeleid door SWL-mantelzorgconsulent Monique Ritzen en jongerencoach Elske Eikholt. De bijeenkomst is bij SWL, Cuperstraat 9 in Bemmel. "Wilt u ook deelnemen aan deze bijeenkomst, meldt u dan aan via Meldpunt SWL 088 2552555 of via email: m.ritzen@swlingewaard.nl."

Teams Tweestroom aan de bak tijdens vakantieperiode

Tweestroom-DS3 bezocht naaste concurrent Vocasa-DS10 en won nipt de 1ste set.

Hierna werden de volgende sets vrij gemakkelijk gewonnen. Door deze wedstrijd te winnen, werd gelijk een einde gemaakt aan 3 verliespartijen. (0-4)(25-27/22-25/20-25/14-25)

Tweestroom-MA3 speelde uit bij naaste concurrent AVF-VOLAR-MA2. De 1ste set was voor onze meiden. De 2de set werd verloren. De 3de set werd wederom gewonnen. De 4de set was de spanning het grootst, nipt gewonnen.(1-3(18-25/25-18/12-25/25-27)

Auto-Ooord-Rebelle-JB1 ontving Tweestroom-mix-JB1. In deze wedstrijd werd alleen de 3de set gewonnen.(3-1)(25-12/25-16/20-25/25-14)

Tweestroom-MC1 bezocht BOVO-MC1 en had in de 3de set een groot diepte punt. Het verlies in deze partij kwam hard aan.(4-0)(25-15/2516/2505/25-16)

Isala'77-JC1 speelde thuis tegen Tweestroom-mix-JC1. De wedstrijd was spannend tot het laatst punt. De 1ste en 2de set werd door onze mix gewonnen. De 3de en 4de set was voor de thuisploeg. De 5de set was in ons voordeel.(2-3)(18-25/18-25/25-17/25-22/12-15)

Column

Kleur

Bas, 8 jaar, heeft Kieskompas ingevuld. 'Moderne ouders' zijn voor alles in, zo dacht ik. Maar mijn dochter zei dat Bas de antwoorden zelf heeft aangeklikt. 1. DENK, Pfff. Maar dan gaat het beter. 2. GroenLinks, 3. PvdA, 4 SP. Onderaan de lijst, en dat beviel me nog beter, respectievelijk het CDA, VNL, VVD en onderaan bungelt voor Bas de PVV. Opa zwoegt over zijn stemgedag. Ik ben helemaal murw gemaakt door verkiezingscampagnes, bedacht door slimme campagnestrategen. Vluchten kan niet meer. En waar gaat het in godsnaam over. Trump zet de wereld op zijn kop, maar politiek Den Haag valt smalend over Henk krol van 50Plus, omdat die versprekend WAO en AOW door elkaar haalt.

De 'openhartige' politiek wordt me door de strot geduwd. Het is alsof ik door een gelikte reclamespot moet geloven dat biologisch stront eten gezond is. Ik heb het Bas niet verteld, maar ik stem op een sympathiek persoon met de juiste kleur. Een Gendtse inwoner ziet in mij een typische GroenLinks-er. Pfff. Ik heb niks met Jessetje Klaver die met zand in zijn sandaaltjes uit de zandbak klautert en triomfantelijk blaat, ik wil premier worden. Met GroenLinks bonkt het breimeisje Liannne Duiven van GroenLinks Lingewaard als een drammende oorworm door mijn hoofd. 2018, gemeenteraadsverkiezingen. Yes, Ik ben er uit. Dan stem ik ook op een sympathiek persoon met de juiste kleur. De lokale raadsleden zijn voor mij een mysterie. Van het blanke ras zijn ze helaas allemaal, maar welke politieke kleur zouden ze hebben? Lokaal Belang Lingewaard? Een kleurloos allegaartje. Lingewaard.NU? GroenLinks, SP of Partij voor de Partij voor de Dieren. Sjaak van der Welk van Dorpsbelang Lingewaard? Aardig, maar uit het kleurloze LBL-nest gestapt. B06 is riskant! Frans Schut lijkt me rechts te stemmen. De scheidslijn tussen VVD en PVV is dun. Ik heb nog een jaar om uit te vogelen wie in Lingewaard de sympathiekste persoon is met de juiste politieke kleur.
Sjaak

Niet te filmen door Jeugdtheater StairKees, gezien op zaterdag 4 maart (try-out) 'Alsof wíj het nu allemaal verkeerd doen?'

Foto: Jenny Eslava Photography

HUISSEN - De jeugdtheatergroep uit Huissen heeft afgelopen zaterdag de try-out gespeeld van haar voorstelling 'Niet te filmen'. Het vertoonde drama combineert thema's als afschaffing van de gezondheidszorg, terrorisme en dreiging van een Derde Wereldoorlog.

Met de voorstelling vertelt Jeugdtheater StairKees het verhaal van een jongerenredactie in het jaar 2028. De 'wie-is-de-mol-achtige' rode draad vormt de basis van het verhaal, maar het zijn daarnaast ook alle uitstapjes die het toneelstuk boeiend en gevarieerd maken. Het publiek wordt een spiegel voorgehouden: "…doen we het dan goed zoals we het nu doen?" en ook grote maatschappelijke thema's worden niet geschuwd.

Het jongerenonderdeel van theatergroep Koperen Kees omschrijft zichzelf als vernieuwend en spraakmakend. De scripts worden zelf geschreven en de onderwerpen zijn in eerste instantie gericht op jongeren. Dat maakt het overigens niet oninteressant voor de wat oudere jongeren onder ons: integendeel!

De liveoptredens van de jongeren worden standaard opgeluisterd met professioneel ogende filmbeelden & animaties. Het decor is strak, wit en indrukwekkend. De taal is hard – bij tijd en wijle grof – maar alleen als het verhaal daarom vraagt; de 'scheldfrequentie' ligt daarmee beduidend lager dan in eerdere voorstellingen.

Al met al voegt jeugdtheater StairKees met deze productie weer een fantastisch hoofdstuk toe aan haar vijfjarig bestaan.

Première is vrijdag 10 maart en dan nog op 11, 17, 18 & 25 maart. Locatie: Theater Kees (Kampstuk 23, Huissen), aanvang 20.00 uur. Kaarten kosten 8,50 euro. Reserveren en informatie: www.theater-kees.nl.

Tweestroom-DS3 bezocht naaste concurrent Vocasa-DS10 en won nipt de 1ste set.

Hierna werden de volgende sets vrij gemakkelijk gewonnen. Door deze wedstrijd te winnen, werd gelijk een einde gemaakt aan 3 verliespartijen. (0-4)(25-27/22-25/20-25/14-25)

Tweestroom-MA3 speelde uit bij naaste concurrent AVF-VOLAR-MA2. De 1ste set was voor onze meiden. De 2de set werd verloren. De 3de set werd wederom gewonnen. De 4de set was de spanning het grootst, nipt gewonnen.(1-3(18-25/25-18/12-25/25-27)

Auto-Ooord-Rebelle-JB1 ontving Tweestroom-mix-JB1. In deze wedstrijd werd alleen de 3de set gewonnen.(3-1)(25-12/25-16/20-25/25-14)

Tweestroom-MC1 bezocht BOVO-MC1 en had in de 3de set een groot diepte punt. Het verlies in deze partij kwam hard aan.(4-0)(25-15/2516/2505/25-16)

Isala'77-JC1 speelde thuis tegen Tweestroom-mix-JC1. De wedstrijd was spannend tot het laatst punt. De 1ste en 2de set werd door onze mix gewonnen. De 3de en 4de set was voor de thuisploeg. De 5de set was in ons voordeel.(2-3)(18-25/18-25/25-17/25-22/12-15)

In een Oogopslag

Vieringen in de R.K. Parochie De Levensbron

Zaterdag 11 maart

19.00 uur: 19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, G. Peters en R. Heinen, Herenkoor.

Zondag 12 maart

10.00 uur: O.L.V. Tenhemelopneming (EC) Huissen-Stad, eucharistieviering, G. Peters en R. Heinen, Gemengd koor.

Woensdag 15 maart

09.30 uur: HH Martelaren van Gorcum Huissen-Zand, G. Peters

Zaterdag 18 maart

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, G. Peters, Gemengd koor.

Zondag 19 maart

10.00 uur: O.L.V. Tenhemelopneming (EC) Huissen-Stad, eucharistieviering, G. Peters, Exotherm

Ischico Velzel geeft pianoconcert op kasteel

DOORNENBURG - Op zondag 12 maart zal Ischico Velzel (1996) een prachtig pianoconcert op kasteel Doornenburg verzorgen. Ze heeft in 2012 ook een concert gegeven op kasteel Doornenburg.

        

Op 6-jarige leeftijd begon zij met pianoles. Momenteel studeert ze aan het ArtEZ-conservatorium bij Frank Peters. Zij is nu bezig met haar derde studiejaar bij hem. Ook maakt Ischico deel uit van een pianoduo, Pianoduo Florence en Ischico. Zij zijn afgelopen winter geselecteerd voor de Pianoduo Academy van het Scholten & Janssens Pianoduo. Sinds januari krijgen zij intensieve coaching van het pianoduo.

Ischico speelt tijdens het pianoconcert in de Ridderzaal van kasteel Doornenburg onder andere werken van: Bach, Beethoven en Rachmaninov. Aanvang van het concert: 11.30 uur, kasteel open: 11.00 uur. Entree: 12,50 euro, vrienden van kasteel Doornenburg 10,00 euro. Reserveren kan via administratie@kasteeldoornenburg.nl of 06 10395449.

Glunderende leerlingen tijdens Doe Dag Betuwe On Stage

LENT - Afgelopen donderdag gingen 950 vmbo-leerlingen op werkbezoek bij 225 beroepsbeoefenaars in de Betuwe. De afspraken hadden ze 9 februari gemaakt, op het Beroepenfeest Betuwe On Stage in CineMec Nijmegen-Lent.

“Wauw, heeft onze school zo’n grote server?” Het was een eye-opener voor die leerlingen die een kijkje namen achter de schermen op de ICT-afdeling van hun school, het OBC in Bemmel. Ze kregen een rondleiding en mochten sleutelen aan computers. Niels, leerling van OBC Elst, vond vooral dat sleutelen heel leuk.

Veel beroepsbeoefenaren waren aangenaam verrast door de interesse en goede voorbereiding van de jongeren. Het leidde tot mooie, motiverende en leerzame ontmoetingen. Voor sommige leerlingen was het daardoor helder: “Ik wil zéker sportdocent worden, ik vind het echt gaaf”. Een andere leerling wist nu dat het beroep sportdocent hem juist níet ligt: “Het viel me tegen dat je zoveel moet voorbereiden en veel aan het regelen bent. Er is weinig tijd om zelf te sporten”. Oók een waardevolle ervaring waardoor leerlingen weer een stukje beter hun toekomst voor ogen zien.

Betuwe On Stage heeft tot doel leerlingen te helpen bij hun studiekeuze en bij het leggen van duurzame netwerkcontacten. Dat lukte de meeste leerlingen gisteren goed. Zo kregen de leerlingen op meerdere adressen te horen, dat ze welkom zijn wanneer ze een stageplaats zoeken tijdens hun vervolgopleiding in het MBO.

Repair Café Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

SWL organiseert weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee: op zaterdag 11 maart van 14.00 – 16.00 uur bij SWL, Cuperstraat 9 in Bemmel. De data van de andere kernen staan op www.swlingewaard.nl onder ’Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien.

Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

Zomerprogramma Lingewaard

LINGEWAARD - "Ondernemers, verenigingen, stichtingen en overige organisaties opgelet. Gedurende de zomermaanden stoppen veel activiteiten waaraan inwoners mee kunnen doen. Stichting Welzijn Lingewaard wil dit jaar speciaal voor de thuisblijvers (van jong tot oud) een zomerprogramma met leuke activiteiten samenstellen. En daar hebben we jullie bij nodig!"

Dit speciale zomerprogramma is bestemd voor alle inwoners uit Lingewaard en zal bestaan uit activiteiten met een educatief, recreatief, sportief of een welzijn karakter. Een overzicht van de aangeboden activiteiten zal gebundeld huis aan huis en digitaal verspreid worden.

Voorwaarde om de activiteiten op te nemen in het zomerprogramma is dat het een tijdelijk karakter moet hebben en dat het in juli en/of augustus plaatsvindt.

"Organiseer je bijvoorbeeld een fietstocht, een instuif voor kinderen, een workshop schilderen, mini-cursus golf of een lezing in de zomermaanden juli/augustus en wil je dit promoten onder inwoners van Lingewaard? Schrijf je dan gratis in voor vernoeming in het zomerprogramma. Vraag het aanmeldingsformulier op via het meldpunt van Stichting Welzijn Lingewaard. meldpunt@swlingewaard.nl of bel voor meer informatie naar 088 2552555."

'Papa en mama, wat was het gezellig, hè!'

BEMMEL - "Carnaval 2017 is weer voorbij, maar ik heb het super leuk gehad bij de Piejassen in De Kinkel. Samen met mijn papa, mama, opa en oma heb ik het geweldig naar mijn zin gehad! Wij hebben gehost, gedanst en heel veel polonaises gelopen."

"Hier konden we dit jaar al lekker vroeg mee beginnen, want woensdagmiddag 22 februari waren de Piejassen al bij volleybalvereniging Kidang om het feest te starten. Dit was een erg gezellige middag voor jong en oud. Ook bij mij op school hebben we samen met prins Lars, prinses Floortje en de jeugdraad flink gehost en de Piejassendans gedaan. Ik hoorde van De Piejassen dat ze het heel gezellig vonden op de Bemmelse basisscholen. En dat ze het ook héél leuk vonden dat er zoveel mooie kleurplaten zijn ingeleverd. Ik ben nu wel een beetje moe van al het feesten, maar ik kom volgend jaar zeker weer carnaval vieren bij de Piejassen. Toch, pap en mam?

O ja, de grote mensen willen ook nog even wat zeggen: Wij willen iedereen ontzettend bedanken voor weer een geslaagd carnavalsseizoen, De Kinkel, onze trouwe sponsoren, donateurs, alle vrijwilligers, Prins Lars de Snelle van Baal en prinses Floortje, de jeugdraad, de dansgardes, prinses Mirjam van het Festijn en adjudant Jan, de Blauwe Pony en de Geintrappers. Wil je de foto's terug zien van de drie fantastische dagen in De Kinkel? Ga dan snel naar www.depiejassen.nl en voor iedereen die dit nog niet heeft gedaan, like onze facebookpagina! Tot volgend jaar bij De Piejassen in De Kinkel!"

Orde van de Vlinder voor Leo en Dory Reijnen

Foto: Fons Sluiter

BEMMEL – Tijdens de jaarlijkse sleuteloverdracht, kregen Leo en Dory Reijnen uit handen van burgemeester Marianne Schuurmans op zaterdag 25 februari de Orde van de Vlinder uitgereikt.

Leo en Dory werden in het zonnetje gezet voor alles wat zij doen buiten en binnen de carnaval in Bemmel. De echtelieden waren totaal verrast en geëmotioneerd over deze nominatie door carnavalsvereniging De Geintrappers. Leo en Dory staan vooral bekend om hun act van het duo t’s Gruun en het Blief Gruun, waar vele in hun buut op de hak worden genomen. Maar ook hun deelnames in diverse commissie worden zeer gewaardeerd. Alle eer voor deze twee kanjers. De Orde van de Vlinder hebben zij dubbel en dik verdiend!

Vrijwilligers Zonnebloem in het zonnetje

Van links naar rechts: Willy Stienstra, Jenny van Rooijen en Dory van Onna

ANGEREN - Op de jaarvergadering werd stilgestaan bij drie van hun vrijwilligers.

Allereerst was Jenny van Rooyen aan de beurt. Haar termijn als secretaris zit er op en is niet herkiesbaar, omdat ze deze functie volgens de statuten niet langer mag vervullen. Jenny wil heel graag opgevolgd worden door een nieuwe vrijwilliger, maar die heeft zich tot op heden ondanks oproepen in 'De Bazuin' en deze krant niet gemeld. Het bestuur is verbaasd dat er in zo'n hechte gemeenschap als Angeren niemand te vinden is om zich belangeloos in te zetten voor ouderen. Jenny is gelukkig bereid het secretariaat nog even waar te nemen.

Als tweede was Willy Stienstra aan de beurt. Zij nam na twintig jaar als vrijwilligster afscheid van de afdeling. Daar werd reeds op de activiteit van 15 februari, in het bijzijn van de aanwezige gasten, aandacht aan besteed, maar deze vergadering deden we dat nog eens dunnetjes over.

De derde persoon die in het zonnetje werd gezet was Dory van Onna. Ook zij is al twintig jaar vrijwilligster. Een tijd lang zelfs als bestuurslid 'bezoekwerk'. Dat hield in dat Dory de intake deed van nieuwe gasten en nieuwe vrijwilligers. Ze was een voorbeeld voor de vrijwilligers die hun gasten regelmatig bezoeken. En die bezoeken aan haar gasten doet ze nog steeds en wij hopen haar nog lang als vrijwilligster in ons midden te hebben.

Het bestuur en de vrijwilligers zijn alle drie heel dankbaar voor hun inzet. "Mocht u zich in willen inzetten voor de Zonnebloem of wilt u gast worden, neem dan contact op met de voorzitter Huub van Nunen, h.van.nunen@hetnet.nl of 026 3254331."

Open dag bij jarige Zorgvoorziening Merlijn

DOORNENBURG - Precies een jaar geleden opende zorgvoorziening Merlijn haar deuren in Doornenburg voor kleinschalige, persoonlijke zorg met menselijke maat.

Geholpen door enkele lokale bedrijven en veel vrijwilligers verwezenlijkt Ellie van den Brink uit Doornenburg haar droom. Een al jaren leegstaand schoolgebouw was in enkele maanden omgetoverd tot een kleinschalige zorgvoorziening voor tien bewoners. Hoe is het er nu, na een jaar? Op 11 maart is dat met eigen ogen te zien. Merlijn zet dan haar deur open van 13.00 tot 16.00 uur voor belangstellenden. En dat is niet het enige. In het kader van NLdoet gaan vrijwilligers aan de gang om een kippenren te bouwen in de tuin van de Merlijn, zodat de bewoners in het vervolg elke dag van een vers eitje kunnen genieten bij het ontbijt en er weer meer te beleven valt in de tuin bij Merlijn.

Concert Jekadee Doornenburg: Nei-js ien ut durp!?

DOORNENBURG - Het gaat gebeuren! Na het concert 'Turbulentie' in 2015 geeft het koor Jekadee weer een groots concert in het kerkgebouw in Doornenburg. Dit concert draagt de titel 'Nei-js ien het Durp?!' oftewel: 'Nieuws in het dorp?!'.

In een afwisselende happening met zang, toneel en verrassende licht-, beeld- en geluidseffecten neemt het koor de toehoorder mee door het nieuws van toen, nu en alle tijden. De titel doet vermoeden dat het concert geheel in het dialect wordt uitgevoerd, maar dit is zeker niet het geval.

Het kerkgebouw zal weer sfeervol worden ingericht bij het thema en dankzij de medewerking van toneelgroep Mozaïek uit Angeren en Marlou Leenders belooft het weer een waar spektakel te worden. Het concert vindt plaats op vrijdagavond 17 en zaterdagavond 18 maart. Aanvang 20.00 uur (zaal open om 19.30).

De kaarten zijn voor 7.50 euro te koop bij de Spar in Doornenburg, via de leden van het Jekadee en concert@jekadee.nl.

Geslaagde kindermiddag bij De Waskniepers

GENDT - Dinsdagmiddag 28 februari waren traditioneel getrouw alle Lingewaardse kinderen uitgenodigd om samen met de Waskniepers carnaval te komen vieren en er samen weer een dolle boel van te maken. En een feestje is het geworden samen met de allerkleinsten van Lingewaard.

De Knieperinnen hebben weer de sterren van de hemel gedanst. Prins Bram de Stoemper met zijn schoonheid Danielle en een delegatie van de Gentenarren waren aanwezig en natuurlijk Jeugdprins Siep ’t Stoempertje (de appel valt niet ver van de boom) met zijn twee hofdames. Ook de Prinsenparels van de Gentenarren lieten een prachtige showdans zien.

Voor de kinderen was er de hele middag gelegenheid om zich te laten schminken en halverwege de middag was er natuurlijk iets te drinken voor al die dorstige keeltjes. Rond 15.30 uur kwam de mascotte van Monkey Town (Indoor Speelparadijs in Arnhem) op bezoek die ook nog eens zes vrijkaartjes weggaf aan de drie mooist verklede jongetjes en meisjes. De hele middag door werd er gezellige muziek gedraaid door DJ Marco Peters met volop gelegenheid voor een polonaise. Tegen het eind van de middag werden de kinderen nog getrakteerd op ’n frietje met snack.

De Waskniepers kunnen terugkijken op een geslaagde kindermiddag en mede door de sponsoring van de Coop, No.19, AH, Boerderij De Geer, Jumbo en Spar op een prachtige carnavalsoptocht voor de kinderen.

Nieuws De Tichel Haalderen

HAALDEREN - Iedere eerste en derde woensdagavond is er om 20.00 uur een bingoavond. De eerst komende bingoavonden zijn woensdag 15 maart / 5 april / 19 april / 3 mei / 17 mei et cetera.

27 maart is er een culturele avond in De Tichel. De entree is gratis maar een vrije gift is welkom.

In het dorpshuis is een fysiotherapeut aanwezig op maandagmiddag en vrijdagmorgen. Afspraken kunt u maken via telefoonnummer 0481-421540 of via: info@fysiotherapiegendt.nl

Stichting Welzijn Lingewaard heeft een participatiepunt in Haalderen. Hier kunt u terecht voor al uw vragen over maatschappelijke ondersteuning, leefbaarheid, zorg et cetera. Dit is telkens op de maandagmiddag in de even weken van de maand vanaf 13.00 tot 15.00 uur. Het repaircafé is telkens de laatste woensdagavond van de maand vanaf 19.30 tot 21.30 uur.

Met veel succes is er twee wekelijks een open eetcafé in het dorpshuis. Dit is telkens de oneven weken op donderdag vanaf 17.00 uur. U kunt zich persoonlijk of telefonisch aanmelden bij de Tichel tot de maandagmiddag voorafgaand aan het open eetcafé. De kosten zijn 4,00 euro per persoon inclusief een kop koffie of thee. De kosten zijn ten bate van Stichting Welzijn Lingewaard die dit open eetcafé met behulp van vrijwilligers organiseert.

Zoekt u ruimte voor vergaderen, repeteren, cursussen, lezingen, musiceren of welke activiteit dan ook, wij komen graag aan uw wensen tegemoet. Meer info staat op www.dorpshuisdetichel.nl.

15 / 28

16 / 28

17 / 28

Kidang in actie voor clubkas

BEMMEL -Volleybalvereniging Kidang uit Bemmel komt in actie om geld op te halen voor de eigen clubkas. De club doet mee aan de Nationale Belmaanden, een initiatief van de VriendenLoterij waarmee clubs en verenigingen structureel geld op kunnen halen vanuit hun achterban.

Van februari tot en met mei vinden de VriendenLoterij Belmaanden plaats. Op woensdag 15 maart bellen leden van Kidang andere clubleden en hun aanhang met de oproep mee te spelen met de VriendenLoterij. De helft van ieder verkocht lot komt direct ten goede aan de clubkas van Kidang. Als 50 deelnemers bijvoorbeeld met één lot een heel jaar voor een club of vereniging meespelen, dan levert dit de clubkas 4.700 euro op. De clubleden maken als deelnemers van de VriendenLoterij maandelijks kans op grote (geld)prijzen.

Extra geldprijzen
De VriendenLoterij keert tijdens de Belmaanden per kalendermaand extra geldbedragen uit aan de zeven clubs en verenigingen die de meeste loten hebben verkocht. Dit bedrag komt bovenop de structurele inkomsten die clubs en verenigingen vanaf de VriendenLoterij Belmaanden genereren. Naast het organiseren van de VriendenLoterij Belmaanden, helpt de VriendenLoterij clubs en verenigingen het hele jaar om extra inkomsten te genereren.

Clubs en verenigingen kunnen zich nog tot en met dinsdag 30 mei aanmelden voor de VriendenLoterij Belmaanden. Meer informatie op: www.vriendenloterij.nl/clubs.

Kennis maken met rugby?

BEMMEL - Op vrijdag 17 maart start bij Rugby Club Betuwe de gratis introductiecursus voor jeugd en volwassenen, waarbij je in vjf trainingen kennis maakt met alle facetten van rugby: respect, behendigheid, balvaardigheid, maar ook tackelen, inlopen, kicken et cetera.

De cursus vindt plaats op vrijdag 17, dinsdag 21, vrijdag 24, dinsdag 28 en vrijdag 31 maart op het sportpark aan Het Drieske 5 in Bemmel (direct achter het OBC).

Er wordt getraind in verschillende leeftijdscategorieën:

6 - 12-jarigen trainen van 18.30 - 19.30 uur,

12- 18-jarigen trainen van 19.00 - 20.00 uur,

19 jaar en ouder traint van 20.00 - 21.30 uur.

"Rugby is voor iedereen; jong en oud, groot en klein, breed en smal, snel en traag. Er zijn geen excuses om het niet uit te proberen. Wil je je aanmelden of heb je een vraag? Stuur dan een mailtje naar info@rugbyclubbetuwe.nl of kom 15 minuten voor aanvang van de training op ons prachtige complex. Word je na afloop van de introductiecursus lid van Rugby Club Betuwe, dan mag je de rest van het seizoen gratis mee trainen en spelen."

Een Prins6heerlijk bedankje

BEMMEL - Een Prins6heerlijk bedankje voor alle sponsoren tijdens de 4 dolle dagen! Het carnaval van het seizoen 2016-2017 is weer voorbij. Er zijn diverse grote activiteiten geweest waardoor we een bruisend seizoen kregen. De openingsavond, de pronkzitting, taartenbakken, de sleuteloverdracht, het uitreiken van de Vlinder die dit jaar in Haalderen plaats vond.

Vier dolle dagen met daarin de optocht die dit jaar groter en mooier was dan ooit! Dankzij Autobedrijf Hans Huijbers zijn Prinses Mirjam van het Festijn en Adjudant Jan naar al hun verplichtingen rondgereden tijdens de dolle dagen in Bemmel. Namens beide carnavalsdelegaties en de Prinses met haar adjudant willen wij hiervoor de firma Hans Huijbers bijzonder hartelijk danken. Ook danken wij verder namens CV De Geintrappers alle sponsoren die dit prachtige feest voor ons mogelijk hebben gemaakt. We mogen praten over een geweldig seizoen. Wij als Geintrappers kijken dan ook positief naar de toekomst. We maken een geweldige bloeiperiode door. Dit mede door de actieve samenwerking met de jeugd die wij als vereniging rijk zijn.

Prijsuitslag verloting verlichte optocht Gendt

GENDT - De prijzen zijn gevallen op de volgende lotnummers:

1e prijs 1273

2e prijs 0611

3e prijs 0296

4e prijs 0752

5e prijs 0655

6e prijs 0777

7e prijs 1392

8e prijs 0687

9e prijs 0710

10e prijs 0141

11e prijs 1149

Prijzen zijn waardebonnen beschikbaar gesteld door de Gendtse winkeliersvereniging en zijn af te halen bij schoenmakerij Nico Jansen, Julianastraat 25 in Gendt. Ook is de organisatie alle sponsoren dankbaar, die de verlichte optocht in Gendt mede mogelijk maken.

Geslaagde optocht in Bemmel

BEMMEL - Zondag 26 februari vertrok rond de klok van 15.00 uur een bonte stoet vanaf het Kinkelplein de Bemmelse straten in. Liefst tien wagens en een flink aantal loopgroepen vormden een kleurig lint van veel gein en cultuur met een knipoog naar groen en blauw.

Buurtschappen, carnavalsclubs en -verenigingen en vriendengroepen zijn maanden lang bezig geweest met bouwen en ideeën verwezenlijken. De voorbereiding is toch altijd noch de mooiste tijd? Naar verluidt is Prinses Mirjam tijdens de bouwperiode bij de groepen langs geweest om hen te stimuleren en een lekkere verrassing te brengen. Zo komen de Opperstalmeesters van de Blauwe Pony `81 weer prachtig voor de dag met hun Gouden Koets, c.c. De A-Atjes die hun eigen honk hebben gebouwd omdat ze in de sportschool geen bier kunnen nuttigen, en cv Hoald`ren met de brandweerwagen die later op de dag weer hoge ogen gooide tijdens de verlichte optocht in Gendt. Kortom een lange stoet van plezier die natuurlijk werd afgesloten door de Prinsenwagen van carnavalsvereniging De Geintrappers met daarop Prinses Mirjam met haar Adjudant Jan.

En dan de loopgroepen, prachtige creaties van onder andere Vis en Fruitig, De Aanwaaiers, Boeren Frollies, De Knipoogjes enzovoort. Dit alles traditioneel voorafgegaan door muziekvereniging Eska. Na de optocht reikte Prinses Mirjam de mooie geldprijzen (met dank aan de sponsoren zie elders in dit blad) uit aan de winnaars. Zelf heeft ze nog een (aanmoedigings)prijs beschibaar gesteld voor hen die net buiten de prijzen vielen. Deze kunnen echter pas geïnd worden wanneer ze volgend jaar weer meedoen. Maar dat zal geen problemen opleveren na zo`n succes. Foto`s en uitslagen staan op www.bok-bemmel.nl.

Prijsuitslag verloting verlichte optocht Gendt

GENDT - De prijzen zijn gevallen op de volgende lotnummers:

1e prijs 1273

2e prijs 0611

3e prijs 0296

4e prijs 0752

5e prijs 0655

6e prijs 0777

7e prijs 1392

8e prijs 0687

9e prijs 0710

10e prijs 0141

11e prijs 1149

Prijzen zijn waardebonnen beschikbaar gesteld door de Gendtse winkeliersvereniging en zijn af te halen bij schoenmakerij Nico Jansen, Julianastraat 25 in Gendt. Ook is de organisatie alle sponsoren dankbaar, die de verlichte optocht in Gendt mede mogelijk maken.

11 maart twintig procent korting op totaal hengelsportassortiment! Hengelsport- en tweedehandsbeurs bij Welkoop Huissen

HUISSEN – Vorig jaar was de eerste hengelsport- en tweedehandsbeurs bij Welkoop een groot succes. En dit jaar zal dat niet minder zijn. Want de hengelsportliefhebber kan zaterdag 11 maart zijn hart ophalen op de beurs met naast nieuwe producten, vele tweedehands artikelen ook veel nieuws en informatie. Het belooft een gezellige dag te worden, waar de sportvisser en de recreatieve hengelsportliefhebber ook elkaar ontmoeten!

Op deze hengelsportbeurs geeft Welkoop iedereen de gelegenheid zijn of haar overtollige hengelsportartikelen te verkopen én aan te schaffen. "Wie wat wil verkopen, kan dat voor zaterdag 11 maart komen brengen. Marcel Willemsen en John Bisseling van Welkoop bepalen dan samen met de klant de verkoopprijs. "En we betalen de verkochte artikelen uit in Welkoop-cadeaukaarten, die aan het hele Welkoop-assortiment bij ons kunnen worden besteed."

Naast de artikelen op de tweedehandsbeurs zijn er ook die dag veel actie-aanbiedingen. Bovendien geniet men twintig procent korting op het hele hengelsportassortiment. Verder zijn er leveranciers aanwezig. Zo wordt er bijvoorbeeld specifieke uitleg gegeven over het maken van lokvoer. Ook de hengelsportvereniging Sint-Petrus heeft er een kraam en geeft informatie aan zowel de wedstrijd- als de recreatieve vissporter.

En natuurlijk laat Welkoop de nieuwste trends op visgebied zien. Er is een groot assortiment met grote merken als Shimano, Matrix, Fox, Korda, Guru en Spro. Met het hele jaar door ook levend aas. Al met al een beurs en een winkel, die men niet mag missen!

Welkoop is gevestigd aan de Huismanstraat 44 in Huissen; 026 3255902; ook op facebook!

Grote vlooienmarkt Bemmel

BEMMEL - Op zondag 12 maart van 10-17 uur is er een grote vlooienmarkt sporthal De Bongerd Sportlaan 1. Hier is weer veel tweedehands, antiek, curiosa, snuiserijen, brocante, huisraad en kleding te koop.

Leuk voor de bezoeker om te komen snuffelen. De markt wordt georganiseerd door Animo Vlooienmarkten. De markt bezoeken kost 2,50 euro entree voor volwassenen, voor 65+ 2,00 euro en kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis! De sporthal zorgt voor de catering.

Donatuskoor bedankt vrienden en sponsoren en nodigt hen uit

BEMMEL - Het Donatuskoor is het voormalige kerkkoor van de RK parochie in Bemmel en is vooral actief op het terrein van afscheidsceremonies. Het koor verzorgt op hoogstaande wijze de muzikale omlijsting van begrafenissen en crematies. Buitengewoon dankbaar werk waaraan door dirigent en koorleden wekelijks met hart en ziel wordt gewerkt.

Door het wegvallen van de geldelijke steun van de kerk is het wel moeilijker geworden om het financiële hoofd boven water te houden. Daarom zijn de koorleden zo blij dat de sponsoractie van het afgelopen jaar zo veel positieve reacties heeft opgeleverd. "Wij willen u daarvoor bedanken en tevens uitnodigen voor een tweetal activiteiten.

Op de eerste plaats is dat het High Tea concert dat plaatsvindt op 26 maart in de rk-kerk van Haalderen. De aanvang is 15.00 uur en het Donatuskoor zingt daar samen met Meander en Invoice.

De tweede activiteit is een meezingmiddag op 30 maart eveneens in de rk-kerk in Haalderen; aanvang 13.00 uur. Daarbij staat gezelligheid voorop en dan kunt u ook ervaren dat Donatus zeker ook een vrolijk repertoire ten gehore kan brengen. Als u geen vervoer hebt of moeilijk ter been bent, verzorgen wij voor u het vervoer. Daarvoor kunt u bellen met Annie Oude Ophuis, telefoon 0481 465598."

Goudsmederij Puur Ambacht 1 jaar!

HUISSEN - Op 12 maart is het alweer een jaar geleden dat Anke en Rony de deuren van Goudsmederij Puur Ambacht openden. "Time flies when you're having fun" zegt men dan. En dat is helemaal waar.

Na een jaar vol positieve reacties, leuke klanten en vele mooie opdrachten wordt het tijd voor uitbreiding: sieraden van het merk Apero! Dit Zwitserse merk heeft een zeer uitgebreide collectie sieraden in edelstaal, carbon én geanodiseerd aluminium in 16 prachtige kleuren die eindeloos gecombineerd kunnen worden. De sieraden worden geëtaleerd in een gloednieuwe vitrinekast van 3 meter lang.

Wie jarig is trakteert! Daarom heeft Puur Ambacht een feestelijk collier ontworpen speciaal voor deze gelegenheid. Het collier, te zien op de foto, is gemaakt van zilver met goud en wordt door middel van een actie op Facebook weggegeven (zie facebook.com/goudsmederijpuurambacht). Zaterdag 11 maart wordt de winnaar bekend gemaakt.

Goudsmederij Puur Ambacht heeft een winkel met een open atelier, ontwerpt zilveren en gouden sieraden in opdracht en is gespecialiseerd in het maken van gedenksieraden. Denk daarbij aan het verwerken van oude gouden sieraden, as en vingerafdrukken. Ook voor reparaties aan sieraden en horloges, batterijen, graveerwerk, schieten van oorgaatjes en de horlogemerken Tacs en M&M Germany kunt u in de winkel terecht.

Goudsmederij Puur Ambacht is te vinden op aan de Tempelierstraat 3 in Huissen-centrum (aan het marktplein). Kijk voor meer informatie op www.goudsmederijpuurambacht.nl of bel 026 3798475.

BEMMEL - Het Donatuskoor is het voormalige kerkkoor van de RK parochie in Bemmel en is vooral actief op het terrein van afscheidsceremonies. Het koor verzorgt op hoogstaande wijze de muzikale omlijsting van begrafenissen en crematies. Buitengewoon dankbaar werk waaraan door dirigent en koorleden wekelijks met hart en ziel wordt gewerkt.

Door het wegvallen van de geldelijke steun van de kerk is het wel moeilijker geworden om het financiële hoofd boven water te houden. Daarom zijn de koorleden zo blij dat de sponsoractie van het afgelopen jaar zo veel positieve reacties heeft opgeleverd. "Wij willen u daarvoor bedanken en tevens uitnodigen voor een tweetal activiteiten.

Op de eerste plaats is dat het High Tea concert dat plaatsvindt op 26 maart in de rk-kerk van Haalderen. De aanvang is 15.00 uur en het Donatuskoor zingt daar samen met Meander en Invoice.

De tweede activiteit is een meezingmiddag op 30 maart eveneens in de rk-kerk in Haalderen; aanvang 13.00 uur. Daarbij staat gezelligheid voorop en dan kunt u ook ervaren dat Donatus zeker ook een vrolijk repertoire ten gehore kan brengen. Als u geen vervoer hebt of moeilijk ter been bent, verzorgen wij voor u het vervoer. Daarvoor kunt u bellen met Annie Oude Ophuis, telefoon 0481 465598."

MuzikantenMix bij De Buitenpoort wil record vestigen Vijftigste muzikant/zanger op podium?

Gezelligheid en muzikaliteit is een gouden combi tijdens de Jamsessie in De Buitenpoort, zondag 12 maart vanaf 15.00 uur weer! Help ze aan het 50e optredende talent. Foto: Benno Arends

HUISSEN - Zondag 12 maart is het weer zover. De succesvolle en gezellige jamsessie MuzikantenMix in De Buitenpoort. Helaas wel de laatste aflevering van het seizoen. Dan hopen de organiserende muzikanten hun 50e 'tijdelijke collega' op het podium te mogen verwelkomen.

Het seizoen 2016/2017 van de MuzikantenMix heeft alweer 37 verschillende muzikanten met elkaar op het podium gebracht. Met de derde aflevering in aantocht op zondag 12 maart a.s. wil de organisatie een (klein) record vestigen. En wel, de vijftigste tijdelijke collega muzikant/zanger(es) op het podium verwelkomen. Dus dertien 'verse krachten' worden van harte uitgenodigd. Jong, oud, beginner, ervaren rot? Maakt niet uit! De slogan van de jamsessie in De Buitenpoort is niet voor niets 'Just for the fun & a smile on your face'.


De zaal gaat open om 15.00 uur en er is een setlist én een goede backline aanwezig, ofwel drums, bas- en gitaarsversterkers en zanginstallatie. Evenals een techneut achter de knoppen en ervaren 'begeleiders', namelijk de 'local heroes' Wouter Derks, Peter van Megen, Nico Peters, Jos Janssen, Tonnie Rijnders en Benno Arends. De entree is (uiteraard) gratis.

Bemmelloop 5 maart: zon en harde wind

BEMMEL - Zon en harde wind. Deze combinatie vormde 5 maart voor de 265 deelnemers aan de Bemmelloop een bijzondere uitdaging. De meeste reacties na afloop vielen dan ook in de categorie 'Mooi, maar zwaar'.

B.o.d. De Sprinters is tevreden over het verloop van deze editie. "Wil jij ook eens de unieke sfeer van een echt Bemmels loopevenement meemaken? Noteer alvast in je agenda: 26 november- Pietenloop. Je kunt maar op tijd zijn!"

Concert Jekadee: Nei-js ien ut durp!?

DOORNENBURG - Het gaat gebeuren! Na het concert 'Turbulentie' in 2015 geeft het koor Jekadee weer een groots concert in het kerkgebouw in Doornenburg. Dit concert draagt de titel 'Nei-js ien het Durp?!' oftewel: 'Nieuws in het dorp?!'.

In een afwisselende happening met zang, toneel en verrassende licht-, beeld- en geluidseffecten neemt het koor de toehoorder mee door het nieuws van toen, nu en alle tijden. De titel doet vermoeden dat het concert geheel in het dialect wordt uitgevoerd, maar dit is zeker niet het geval.

Het kerkgebouw zal weer sfeervol worden ingericht bij het thema en dankzij de medewerking van toneelgroep Mozaïek uit Angeren en Marlou Leenders belooft het weer een waar spektakel te worden. Het concert vindt plaats op vrijdagavond 17 en zaterdagavond 18 maart. Aanvang 20.00 uur (zaal open om 19.30).

De kaarten zijn voor 7.50 euro te koop bij de Spar in Doornenburg, via de leden van het Jekadee en concert@jekadee.nl.

Zandse Kerk, een parel binnen de Nederlandse architectuur

Hans de Koning en Jos Tomlow Bron foto: J. Jeurissen

HUISSEN - Stichting De Zandse Kerk heeft vrijdag 24 februari bezoek gehad van Jos Tomlow, professor aan de Hochschule Zittau/Görlitz (Saksen – Duitsland). Zijn bezoek was bedoeld om zijn kennis en inzichten over de architectuur van De Zandse Kerk uit te wisselen met Hans de Koning, die bezig is met de ontwerpen van de noodzakelijke aanpassingen binnen het huidige kerkgebouw.

Tijdens de kerstdagen is Tomlow voor het eerst in de Zandse Kerk geweest. Tomlow is wetenschapper in de geschiedenis van het construeren. Hij heeft vanuit dat oogpunt ook naar het gebouw gekeken. In zijn ogen is deze noodkerk uit de wederopbouwfase een pareltje van eenvoud.

De Zandse Kerk behoort tot een van de laatste voorbeelden van gewelfbouw in baksteen in Nederland binnen het ‘Traditionalisme’. Dat juist dit kerkgebouw in 2002 een gemeentelijke monumentenstatus heeft verkregen is dus niet vreemd. Het kerkgebouw is in 1952-1953 gebouwd. De architect was H.W. Valk en zijn zoon G.H.F. Valk. Het ontwerp is afgeslankt. Er is hoofdzakelijk gebruik gemaakt van baksteen. Waarschijnlijk had dit te maken met de materiaal schaarste na de oorlog.

De interesse van Tomlow werd gewekt, doordat bij hem bekend werd dat de stichting plannen heeft om het gebouw anders in te delen. Met zijn kennis kan hierbij beter aangesloten worden op de mogelijkheden die passend zijn bij de bouwstijl.

"Wij hebben het bezoek van Tomlow als zeer waardevol ervaren en houden zeker contact. Tomlow zal ons blijven adviseren bij de verdere ontwikkeling van de De Zandse Kerk. Bezoek ook onze website www.zandsekerk.nl of volg ons op Facebook."

Oogcafé Lingewaard: als zien steeds moeilijker wordt...

LINGEWAARD - U heeft van uw arts te horen gekregen dat u een oogaandoening heeft die niet te genezen is. Dan verandert er veel in uw leven. Dingen die vanzelfsprekend waren, kosten nu veel moeite of lukken niet meer, zoals zelfstandig wandelen of fietsen, uw warme maaltijd verzorgen, mensen herkennen, kranten en tijdschriften lezen, uw administratie voeren.

Natuurlijk zijn er instanties die u kunnen helpen hiermee om te leren gaan, maar een ontmoetingsplek waar u met lotgenoten bij elkaar bent en niets hoeft uit te leggen, kan een extra steun in de rug zijn. Daarom wil de Oogvereniging in Lingewaard een Oogcafé starten voor iedereen met oogproblemen, hun familieleden, vrienden en kennissen. Een ontmoetingsplaats waar op een prettige manier ervaringen worden uitgewisseld over leven met een oogaandoening. Het informele contact is hierbij van grote waarde.

Daarnaast is er veel ruimte voor ideeën van deelnemers en kunnen er gastsprekers uitgenodigd worden voor een specifiek thema. Bijvoorbeeld over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Wat betekent deze wet voor mensen met een oogaandoening? Vrijwilligers komen u thuis ophalen en brengen u na afloop ook weer terug.

Nieuwsgierig geworden? Neem dan contact op met Joke van Rijswijk. Zij kan meer informatie geven. Haar telefoonnummer is: 026 3813386. Mailen kan ook: jokevanrijswijk@xs4all.nl. "Zodra er voldoende deelnemers zijn, kunnen we starten op een centrale plaats in Bemmel."

Judoka’s Bushi naar NK

ARNHEM - Zaterdag 25 februari is in Ede het districtskampioenschap gehouden voor judoka’s onder 15 jaar. Op dit DK kwalificeerden maar liefst 16 judoka’s zich voor het NK judo die gehouden wordt in Tilburg op zaterdag 11 maart. Bushi Arnhem behaalde 8 keer goud, 5 keer zilver en 3 keer brons.

Het DK is voor judoka’s in de klasse tot 15 jaar een belangrijk piekmoment, omdat alle medaillewinnaars zich plaatsen voor het NK -15 in Tilburg. Bushi Arnhem had in totaal 25 wedstrijdjudoka’s ingeschreven. Voor de judoka’s staat er echt iets op het spel en dat is op en rond de judomat te merken. Er is goed aanvallend gejudood en sportief gestreden.

Drie judoka's uit Huissen mochten uiteindelijk het podium betreden: Jort Gerdes, Lieke en Daan Radier. De volgende zestien Bushi judoka’s behaalden een medaille en plaatsten zich voor het NK -15 van 11 maart in Tilburg:

districtskampioenen: Anouk de Kruijff (-32 kg), Faye Tempel (-40 kg), Danée Roos (-52 kg) Danisha Rijn (-63 kg), Jort Gerdes (-34 kg), Daan Radier (-38 kg), Raël Vaquier Droop (-42 kg), Stijn Terpstra (-55 kg),

zilver: Lieke Radier (-32 kg), Jennifer Kolvenbach (-40 kg), Binck te Winkel (-38 kg) Coen Landman (-46 kg), Stan Heg (-50 kg),

brons: Faye Hensen (-36 kg), Nienke Dekker (-44 kg) en Naomi de Ruiter (-57 kg).

Meer informatie over judo en Bushi Arnhem staat op www.bushiarnhem.nl en op facebook.

Protestantse gemeente Gendt-Doornenburg

GENDT- Op zondag 12 maart is er een kerkdienst in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan.

De aanvangstijd is 10 uur. In deze viering zal ds. J. Waagmeester uit Nijmegen voorgaan. Na afloop is er gelegenheid om een kopje koffie/thee te blijven drinken. Allen uitgenodigd!

Knutselen met eierkoeken

HUISSEN - Winkeliersvereniging de Zilverkamp organiseert: Knutselen met eierkoeken.

Kom ook op zaterdag 11 maart je eigen eierkoek creatie maken. Tussen 10.00 en 13.00u ben je welkom. Maak een mooie prinses/juist een hele stoere ridder of een vet cool piratenschip. Smikkel lekker van de zoete snoepjes en de eierkoek en doe mee!

Meer informatie staat op www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp.

Uitslag loterij Huissens carnaval

HUISSEN - Tijdens de pronkzitting van de Kraonige Zwaone is er een loterij gehouden. De trekking is inmiddels verricht.

Een prijs van 50 euro is gevallen op de lotnummers 0411, 0755, 1484, 2027, 2463 en 3792. Een prijs van 25 euro is gevallen op de lotnummers 0029, 0844, 0953, 1048, 1364, 1839, 2420, 2778, 3222, 3501, 3693 en 3960. Tegen inlevering van het winnende lot zijn de prijzen af te halen op Muntstraat 3 te Huissen; 026 3255029.

HUISSEN - Winkeliersvereniging de Zilverkamp organiseert: Knutselen met eierkoeken.

Kom ook op zaterdag 11 maart je eigen eierkoek creatie maken. Tussen 10.00 en 13.00u ben je welkom. Maak een mooie prinses/juist een hele stoere ridder of een vet cool piratenschip. Smikkel lekker van de zoete snoepjes en de eierkoek en doe mee!

Meer informatie staat op www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp.

Orde van De Sprauwejager

GENDT - Onder grote belangstelling is op 26 februari in de Dorpstraat van Gendt de orde van de Sprauwejager uitgereikt aan stichting Kersenfeest in Gendt.

Het Kersenfeest wordt al tientallen jaren georganiseerd. En dat gebeurt onder de bezielende leiding van de stichting Kersenfeest Gendt. Een stichting die tijdens het kersenfeest vooral op de achtergrond opereert en vooral zorgt dat alles in goede banen loopt. Behalve de goedkeuring van het jaarlijkse programma is de stichting -in samenspraak met de gemeente- ook verantwoordelijk voor de veiligheid, de logistiek en het ordentelijk verloop van alle activiteiten. Bovendien is de stichting belast met de keuze van de persoon die tijdens het Kersenfeest de zilveren Kers ontvangt.

Aansluitend is een receptie met koffie, krentenwegge en kersenlikeur aangeboden door De Sprauwejagers waardoor alle inwoners van Gendt de stichting Kersenfeest hebben kunnen feliciteren met de ontvangst van de Orde van De Sprauwejagers, inclusief bronzen beeldje van het sprauwejagertje.

Optreden Charlotte Glorie in protestantse kerk Gendt

LINGEWAARD - Laat je verrassen door een originele kijk op het leven en de maatschappij van de blinde kleinkunstenares Charlotte Glorie.

Op donderdag 23 maart zal zij een optreden verzorgen in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan. De aanvangstijd is 20 uur. Uit de luisterliederen en conferences van Charlotte Glorie spreekt een groot inlevingsvermogen in mensen en situaties die zo gauw 'anders' genoemd worden. In haar programma wisselen het tragikomische relaas van een schooljuf, een beschouwend gedicht over ouder worden, een lied over de toekomst van de zorg elkaar af.

Charlotte Glorie schrijft al haar teksten en melodieën zelf en begeleidt zichzelf aan de piano. De muziek van al haar liederen ligt goed in het gehoor en is tegelijk verrassend. Haar teksten zitten vol woordspelingen en onverwachte wendingen. Elk optreden is uniek, omdat ze het leuk vindt om in te spelen op reacties vanuit de zaal en op de situatie van het moment. De toegang van het optreden is gratis. Allen welkom!

Dames Platform Huissen: Samen voor Voedselbank

HUISSEN - Helaas is het nog steeds nodig: De Voedselbank. Door het hele land zijn vrijwilligers iedere dag druk in de weer om mensen te helpen die om een of andere reden afhankelijk zijn van de voedselbank.

Het schetst de enorme toename van het aantal gebruikers van de voedselbank ook in onze regio. Betrokkenen erkennen dat de groei van het aantal mensen dat in armoede leeft een zorgelijke ontwikkeling is. Het kan je zomaar overkomen.

Op dinsdag 14 maart heeft het Dames Platform Huissen (DPH) Herman Boesveld uitgenodigd. Herman werkt als vrijwilliger bij de voedselbank in Arnhem en kan veel vertellen over deze organisatie Het belooft een informatieve avond te worden met veel interactie. En vragen mag !

"Heeft u ook interesse maar bent u geen lid? Voor vijf euro bent u welkom bij het DPH. Tevens kunt u zich deze avond opgeven voor de creatieve avond op 11 april." De avond begint om 19.45 uur bij zalencentrum De Valom in Huissen.

Vrolijke toneelavond bij Gendtse Ouderenvereniging

GENDT - De liefhebbers van een vrolijke toneelavond kunnen vrijdagavond 17 maart in de theaterzaal van Providentia in Gendt terrecht. Daar speelt de toneelgroep 'Jong Belegen' op uitnodiging van de OVG de klucht in twee bedrijven: 'Ome Bill uit Amerika'.

De armlastige familie Van de Put is in spannende afwachting van de komst van een rijke jonkheer. Hij komt de toestemming vragen voor de verloving met dochter Lies. De familie heeft zich diep in de schulden gestoken om goed voor de dag te komen. Als er plotseling een varkensboer met een nog onbetaalde rekening op de stoep staat zijn de rapen gaar. Een simpel gegeven, maar de komische verwikkelingen volgen zich in snel tempo op.

En de afloop? Kom naar Providentia en maak het allemaal mee. Niet-leden van de Ouderenvereniging zijn op deze vrolijke avond ook welkom. In de te betalen entree is de koffie met cake inbegrepen. Leden van de OVG hebben uiteraard vrij entree inclusief koffie met cake en een consumptie. Zoals gebruikelijk is er ook weer een verloting met mooie prijzen. De aanvang van deze toneelavond is 19.00 uur.

Bemmels Muurtje

BEMMEL – Op zaterdag 25 februari hebben Prinses Mirjam en de Warmoezenier het 'Bemmels Muurtje' onthuld.

Naar aanleiding van een geweldig stuk wat de warmoezenier heeft geschreven in de carnavalskrant bedacht Prinses Mirjam van het Festijn en haar adjudant zich geen moment. Deze uitdaging gingen zij met veel plezier aan. Het plaket was snel besteld en de afspraken met diverse mensen werden gemaakt. Echter de Prinses is niet in de positie om het muurtje op de monumentenlijst te zetten, deze actie moet zij overlaten aan onze burgemeester! Direct na de sleuteloverdracht werd het bordje door de prinses en de warmoezenier onthuld naast Moos. Bemmel is weer een monument rijker geworden.

Bowling Vereniging Elst zoekt speler

OVERBETUWE - Bowling Vereniging Elst speelt van begin september tot en met mei iedere donderdag avond van 20.00 tot 21.30 uur de onderlinge competitie op de acht banen van Bowlingcentrum De Wanmolen in Zetten.

"Wij zijn op zoek naar speler/speelster voor het nieuwe seizoen 2017-2018. Ieder team bestaat uit drie spelers. Er worden drie games gespeeld (je bent 1,5 uur aan het bowlen). Of je nu ’n goede of minder goede speler/speelster bent, maakt dankzij de handicap die iedere speler heeft niets uit. Ook jouw inbreng is voor het team van groot belang. Er vinden 35 wedstrijdavonden plaats.

Wil je iedere donderdag niet als ’n verplichting zien, geef je dan op als reserve speler/speelster zodat wij jouw tijdig kunnen informeren op welke avond je welkom bent om ’n balletje te komen gooien. Reserves zijn altijd van harte welkom."

"Carpoolen behoort ook tot de mogelijkheden: van Haalderen tot Lienden en van Arnhem tot Boxmeer. Lijkt het jouw iets, heb je interesse, bel gerust voor meer informatie met Marc (06 22241417) of mail naar Marcdorien@live.nl."

Vergadering sport- en speeltuinvereniging Hulhuizen

HULHUIZEN - De leden van sport- en speeltuinvereniging Hulhuizen worden uitgenodigd voor de algemene ledenvergadering. Deze wordt gehouden op donderdag 23 maart in het clubhuis ‘De Volharding’ om 20.00 uur.

Voor de bestuursverkiezing zijn voor de speeltuin drie bestuursleden periodiek aftredend en herkiesbaar en een bestuurslid tussentijds aftredend. Bij de stichting is een bestuurslid periodiek aftredend en herkiesbaar. Nieuwe kandidaten kunnen tot voor aanvang van de vergadering worden ingediend conform de statuten. Verder zal de begroting 2017 aan de orde komen.

Vrouwengilde Doornenburg

Maandag 13 maart toont wereldreiziger Kees Terlouw voor de leden van het Vrouwengilde een mooie diapresentatie, door middel van overvloeiprojectie, met het thema: 'Iran, een blik achter de sluier'.

Het is een kleurrijke kijk op mooie landschappen van dit prachtige land en haar bewoners (dit zijn beslist geen oorlogsbeelden!). De avond begint om 20.00 uur en vindt plaats in zaal Kort Oisterwijk in Doornenburg.

Inschrijving trainingen bij TWC 't Verzetje

BEMMEL - TWC ’t Verzetje uit Bemmel organiseert op zondag 12, 19 en 26 maart de voorjaarstrainingen voor de beginnende wielrenner. Het doel van deze trainingen is heel specifiek gericht op de beginnende wielrenner, om hem of haar de fijne kneepjes van het wielrennen bij te brengen.

Daarbij gaat het onder andere om techniek, snelheid, klimmen, dalen, fietsbeheersing, maar zeker zo belangrijk het veilig kunnen en durven fietsen in een groep. TWC ’t Verzetje wil met deze voorjaarstrainingen bijdragen aan het vergroten van het fietsplezier bij deze renners.

Belangstellenden, mits 18 jaar of ouder, kunnen zich vanaf heden via voorinschrijving aanmelden. Dat kan door op de site van de wielervereniging (www.twctverzetje.nl) onder het kopje ‘Start inschrijving voorjaarstrainingen TWC ’t Verzetje’ de betreffende link aan te klikken en de gevraagde gegevens verder invullen. Op de website zelf staat meer informatie over het dagprogramma.

Kunstgroep Bemmel uitgelicht in Kunstlokaal

BEMMEL - Op zaterdag 24 juni gaan de deuren van Kunstlokaal op de huidige locatie (Dorpsstraat 41) dicht.

In de ruimte die doorgaans beschikbaar was voor de uitgelichte kunstenaar presenteren de leden van de Kunstgroep Bemmel zich nog één keer met een gezamenlijke expositie. Ieder lid van de Kunstgroep heeft één werk uit haar/zijn portfolio gekozen voor deze afsluitende expositie. Start van deze expositie is zaterdag 11 maart om 16.00 uur en duurt tot en met zaterdag 24 juni.

En verder…? Kunstlokaal buiten de muren! De Vereniging Kunstgroep Bemmel blijft bestaan. Het werk van de leden zal in de toekomst op telkens wisselende plaatsen en tijden te zien zijn, soms aansluitend bij andere evenementen in Bemmel (zoals de kerstmarkt), soms ook als zelfstandige activiteit (zoals een Kunst-aan-Huisroute). Via een nieuwsbrief en publicaties in de lokale pers zal daarover geïnformeerd worden. Ook de website www.kunstlokaalbemmel.nl blijft in de lucht.

De Vereniging Kunstgroep Bemmel dankt de Rabobank voor het feit dat wij van deze mooie ruimte gebruik hebben mogen maken. "Wij zijn ook de vele bezoekers dankbaar, die in de achter ons liggende maanden de weg naar ons Kunstlokaal hebben gevonden."

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 14 maart- 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 15 maart - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 16 maart - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Donderdag 16 maart - 17.00u - De Tichel, Kolkweg 5a (van tevoren aanmelden bij de bar van De Tichel!)

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 - 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, kun je je aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ’Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

Ingezonden brief

Oorlog en bloemen

Mijn vader zei altijd “lees columns en je weet hoe de wereld in elkaar zit”. Sjaaks column Barbie verhaalt over de verkoop van stukjes grond en column Nijntje vertelt hetzelfde verhaal. De ene koper krijgt bloemen de andere krijgt hoon en laster van een wijkplatform. Is dit echt of is het dorps gelul. Hoe kan het dat een wijkplatform en buurtbewoners lijnrecht tegenover elkaar staan. Waarom in de ene hoek oorlog en de andere hoek bloemen. Wordt er inderdaad aan de poten van de democratie gezaagd. Sjaak legt in ieder geval de vinger op een zere en naar machtswellust riekende plek. Er is dus iemand die een hele grote achtertuin heeft en met zijn achterburen afspreekt dat zij hun tuintje mogen vergroten. Nee! zegt een wijkplatform dat willen wij niet hebben. Zij trekken alles uit de kast om het te voorkomen. Maar wat heeft zo’n wijkplatform er eigenlijk mee te maken? Heeft Sjaak het allemaal niet zo goed begrepen. Is het wijkplatform soms ten strijde getrokken tegen de verkoop door de gemeente. Als ze al ergens tegen kunnen ageren dan tegen de gemeente. Maar waarom dan die bloemen? Heeft de gemeente het gebral van het wijkplatform gewoon democratisch naast zich neergelegd. Eigenlijk moeten alle kopers erg blij kunnen zijn en de verkopers ook. De ene krijgt een wat grotere tuin en de anderen wat meer geld in de portemonnee. Het mooie is dat beide ontvangers het geld gaan besteden aan zaken waar de burger profijt van heeft. Nijntje, houdt het alstublieft bij 'de tuin van Nijntje’ want dat is tenminste een verhaal wat te begrijpen is!

Frans Osterloh

Marjolijn van Kooten en Bram Bakker doorbreken taboe op angst

BEMMEL - Op zaterdag 18 maart (20:30 uur) staan cabaretière Marjolijn van Kooten en psychiater Bram Bakker bij TOP op de planken met hun show ‘Geen Paniek’. Twee voorstellingen op één avond. Allebei over angst.

Van Kooten en Bakker, beiden bekend met paniek, trekken samen langs de theaters om het taboe op angst te doorbreken. Want één op de vijf mensen in Nederland krijgt te maken met paniekaanvallen. ‘Eén op de vijf! Aaaaargh! Paniek!’

Marjolijn vertelt met zelfspot en zingt ontroerende liedjes over haar leven met een angststoornis. Overigens is het niet alleen maar kommer en kwel in deze show; het is een intrigerende voorstelling, waarin er veel te lachen valt.

Bram Bakker, Nederlands bekendste televisiepsychiater, behandelt bekende en onbekende Nederlanders met angstklachten. Hij is vast voornemens psychiatrie uit de taboesfeer te halen. Na vele columns en boeken te hebben geschreven, waagt hij zich voor het eerst in het theater. Bram neemt je mee in de wereld van de psychiatrie, de behandelmethoden, de fouten en het onbegrip. Maar, er valt naast alle treurigheid gelukkig ook veel te lachen in de psychiatrie.

Bestel kaarten à 16,00 euro via www.topbemmel.nl of koop ze bij Eyewish of aan de avondkassa in de TheaterKerk, Markt 5, Bemmel.

De Opperstals waren goed op dreef!

Foto: Ed van Eechoud

Wij zijn de Opperstals, ja dat is waar

en met de carnaval doen wij soms raar

het rechter handje gaat links omhoog

maar in de Poeniestal daar staan we echt niet droog!

BEMMEL - Met dit clublied gingen de Opperstalmeesters van carnavalsvereniging De Blauwe Pony dit jaar de dolle dagen in. En gelukkig hadden de dame en 17 heren Opperstal niet alleen het rechterhandje laten wapperen maar was er hard gewerkt om de gouden koets weer op te poetsen zodat zij mee konden rijden in de optocht, die dit jaar groter en mooier was dan voorheen!

Op dinsdag 28 februari organiseerden de Opperstals de derde Seniorenzitting in De Roskam. Het werd een grandioos feest en het was een eer om te mogen pronken voor Prinses Miriam van het Festijn en haar adjudant Jan. Met veel muziek en zang en twee fantastische 'buuts' van Marc Willemsen en Ferdinand Ebben werd het voor bijna tweehonderd 50-plussers een hele gezellige middag en na het, voor velen, emotionele lied 'Morgen is het weer Aswoensdag' ging iedereen tegen zes uur vrolijk en tevreden huiswaarts.

De Opperstals kijken terug op goede en mooie carnavalsdagen en zullen ook volgend jaar zeker weer met veel plezier de vierde Seniorenzitting organiseren! "Wilt u ook zien hoe het was of nagenieten van dit festijn? Kijk dan op : Arkadiusz Prochazka – You Tube bij: seniorenzitting deel 1 en deel 2. Ook de optocht is op deze video vastgelegd!"

Inschrijven voor marktkraam op Koningsdag

BEMMEL - Het 110 jaar oude Oranje-Comité Bemmel-Ressen is gestart met inschrijvingen voor de vlooienmarkt Koningsdag

Wordt ook standhouder en verkoop spulletjes op deze gezellige dag! Koningsdag op het Kinkelplein in Bemmel is de meest bezochte dag in de gemeente Lingewaard met veel gratis attracties voor de kinderen en gezellige horeca voor de volwassenen. In de ochtend is er de versierde fietsenoptocht en kleurwedstrijd. Daarna de kindervrijmarkt. Koningsdag in Bemmel is altijd een geslaagde feestelijke dag.

Meer informatie staat opwww.oranjecomitebemmel.nl. Bezoek ook eens de nieuwe Facebookpagina (zoek op Oranje-Comité Bemmel-Ressen).

Al doende leert men

HUISSEN - Een kind heeft honderd manieren van denken, spelen, praten, luisteren en verbazen. Honderd werelden om te ontdekken en om te dromen. En als we, eenmaal volwassen, als gezin elkaar een hand geven voor het eten en om Gods zegen bidden, dan oefenen we in onderlinge verbinding, in aandacht voor elkaar en voor God.

Zo slijt er al doende, met vallen en opstaan, een bepaalde houding in. ‘Al doende leert men’ is meer dan een volkswijsheid. Met geloven werkt het ook zo. In het doen groeit vertrouwen en verdiept het zich. We beleven in deze periode de vastentijd: 40 dagen leven met alleen de noodzakelijke voedingsstoffen, 40 dagen soberheid, 40 dagen voorbereiding op de executie van Jezus Christus, die de waarheid zodanig aan het licht bracht dat Hij daarvoor werd veroordeeld. Maar ook 40 dagen voorbereiding op de Opstanding en het Licht waarin wij allen mogen leven en aan mogen deelnemen. (Jan Rietveld, diaken)

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen: Elke zondagmorgen is de kerk van de Protestantse Gemeente te Huissen open. Iedereen is daar van harte welkom bij de eredienst, aanvang 10.00 uur. De voorganger op zondag 12 maart is ds. Ruth van der Waall. Op vrijdagmiddag wordt u welkom geheten tussen 14.00 en 16.00 uur voor ontmoeting met anderen, met een kop thee of koffie.

Lezing door Thomas Verbogt

© Bronshoff, Bob

BEMMEL - De 82e Nationale Boekenweek vindt dit jaar plaats van 25 maart tot 2 april. Het thema dit jaar is 'Verboden vruchten'. De Kinkelacademie heeft twe gelegenheid van de Boekenweek schrijver Thomas Verbogt uitgenodigd die op maandag 27 maart om 20.00 uur een lezing zal geven in De Kinkel aan de Van Ambestraat 1 in Bemmel.

De mens is genotzuchtig. Maar toegeven aan genot levert soms strijd op met ons geweten, onze levensovertuiging, onze omgeving en onze grenzen. Wel willen, niet mogen maar toch doen. “Verboden Vruchten” zowel in het leven als in de literatuur…….

Thomas Verbogt (1952) debuteerde in 1981 met de verhalenbundel: De feestavond. Sindsdien schreef hij vele romans, verhalenbundels en toneelstukken. Met zijn oeuvre groeide ook zijn publiek. Lange tijd was hij een zeer gewaardeerd auteur maar toch relatief onbekend, maar al een paar jaar behoort hij tot ‘de eredivisie van de Nederlandse literatuur’, aldus Pieter Steinz van NRC Handelsblad.
Waar Verbogt vooral om geprezen wordt is zijn melancholieke en lichte toon en zijn filmische manier van vertellen. Ook met zijn humoristische korte verhalen bindt hij veel lezers aan zich. Thomas Verbogt heeft een dagelijkse column in De Gelderlander.

Wilt u een interessante en boeiende avond meemaken? Kaarten (inclusief een kopje koffie/thee bij aanvang) zijn voor 12,50 euro te bestellen op: www.dekinkel.nl/kinkelacademie.html en bij: boekhandel Polman, Dorpsstraat 42, Bemmel.

Prins Bram heerst over het Sprauwennest

Foto: Niels Sparnaaij Foto Mireat Gendt.

GENDT - Het carnavalsseizoen werd groots gevierd in Het Sprauwennest. De Dolle Dagen zijn voorbij gevlogen om de woorden van Prins Bram de Stoemper en schoonheid Danielle te gebruiken.

Het begon met de pronkzitting in het verzorgingstehuis, waarna vrijdag de scholen werden bezocht. Hoe fantastisch was het dat de zoon van ons prinsenpaar de jeugdprins werd. Prins Siep ’t Stoempertje. Eén ding is zeker over 20 jaar weten we al wie de prins van Gendt wordt! Wat deed hij het fantastisch samen met zijn hofdames. Zelfs een optreden met de dansgarde is voor Siep geen probleem.

Vrijdagavond was het schöttelingebal. Zaterdag de sleuteloverdracht en kreeg Prins Bram de sleutel en werd hij heerser over ‘t Sprauwennest. ‘s Avonds was er een knalfeest in Providentia. Een stampvolle zaal ging helemaal los op de muziek van Donn Camps en DJ Kevin. Het licht en geluid tijdens die avond was fenomenaal.

Zondag was de carnavalsmis met aansluitend uitreiking van het Sprauwejagersbeeldje. De verlichte carnavalsoptocht op zondagavond werd weer druk bezocht. Veel groepen hadden zich weer ingeschreven. Maandag stond het Rosenmontagfeest op het programma. Samen met de Waskniepers, Narrenpoel uit Angeren en vele carnavalisten was de tweede editie opnieuw een succes. Dinsdag was het bezoek aan de oudste en jongste inwoner en was de kindermiddag bij De Waskniepers. 's Avonds kwam er een einde aan het seizoen en kwam de burgemeester de sleutel weer ophalen. De Gentenarren is iedereen dankbaar, die meegefeest heeft en de vele vrijwilligers die het seizoen tot een succes hebben gemaakt.

Saxofonistes Sint-Caecilia op studiereis

DOORNENBURG - Onder het motto je bent nooit te oud om te leren hebben een viertal saxofonistes van harmonie Sint-Caecilia Doornenburg woensdag 22 februari een voorstelling bezocht van de musical 'Soldaat van Oranje'.

Op het programma van het bevrijdingsconcert 'Sound of Liberty' staat namelijk ook een compilatie van nummers uit deze musical. De dames in kwestie hadden behoefte om de sfeer van deze musical te proeven en hun muzikale prestaties te meten aan de muzikale kwaliteiten van het professionele ensemble.

Voor de dames Ilse, Rita, Riekie en Karin was het dus een kwestie van goed luisteren en opletten maar natuurlijk ook vooral genieten. De musical Soldaat van Oranje gebaseerd op het waargebeurde verhaal over de oorlog, waar vriendschap, en liefde niet meer vanzelfsprekend zijn en je moet vechten voor vrijheid, volk en vaderland, is als zeer indrukwekkend, emotioneel maar bovenal inspirerend ervaren. Kortweg een fantastische en onvergetelijke avond.

Dat de saxofonistes veel inspiratie hebben opgedaan bleek tijdens de laatste repetities; dirigent Emile Stoffels was vol lof over de muzikale uitvoering van de saxofoon solo’s. "Wij nodigen u van harte uit om de muzikale prestaties van harmonie Sint-Caecilia Doornenburg, waarvan deze saxofonistes deel uit maken, gade te slaan tijdens het bevrijdingsconcert Sound of Liberty op 9 april 14.00 uur in de Sint-Martinuskerk in Doornenburg.

Kaarten à 7,50 euro zijn verkrijgbaar op de volgende voorverkoop adressen: Spar Witjes in Doornenburg, Ontmoetingscentrum Doornenburg en Bruna in Gendt.

TOP-kindervoorstelling: De zingende harp - De Nacht wacht

BEMMEL - Op zondag 19 maart (11:00) staat er bij TOP in de Theaterkerk een prachtige kindervoorstelling op het programma – De Nacht wacht.

Op het podium staat een halve circuspiste. Op de rand staan twee bedjes. Het ene is van Anne. Ze zit altijd op haar bed harp te spelen. Er is alleen een klein dingetje: ze wil niet slapen. Het andere bed van Caroline is de poort naar dromenland. Caroline vindt slapen heerlijk, want de mooiste dromen nemen haar al zingend iedere nacht mee op reis. Een glimworm, een vis, een vogel en een vuurgodin reizen met haar mee. En wie zit daar in het midden? Het is Gunga, hij speelt 'prullaria': piepende rubberen speelgoedbeesten, zoemende plastic buizen, Gunga droomt altijd, zelfs als hij niet droomt.

Anne vindt dromen niet leuk en ze probeert Caroline wakker te maken. 'Doe het licht eens aan?'?'Doe de deur dicht!' 'Moet jij je tanden niet poetsen?' En ondertussen ratelen haar vingers onverstoorbaar door op de harpsnaren. In deze kindervoorstelling vol muzikale verrassingen vindt Caroline samen met Gunga een weg om Anne mee te nemen naar dromenland, want de nacht wacht nog maar even.

Bestel kaarten à 7,50 euro via www.topbemmel.nl of koop ze bij Eyewish of aan de kassa in de TheaterKerk, Markt 5, Bemmel.

Tristan Snoek wordt op 12 maart
12 jaar!
We zijn onwijs trots op je!
Gefeliciteerd en heel veel liefs van
Opa Jan en oma Lies

Dit stel uit Huissen is getrouwd op maandag 27 februari 2017.
Virgil & Lara veel geluk samen!!
Namens familie en vrienden.

10 maart 2017
Hoera, onze lieve (o)pa
Ben Cornelissen 74 jaar
Liefs en knuffels, Lisa, Esmée,
Cas, Marianne, Robert-Jan,
Tinja en Miranda

Lieve Pien, je wordt 14 maart
al weer 7 jaar!
Fijne verjaardag!
Liefs en kusjes van papa en mama

Hoera Sophie diploma A.
Eind vd maand op voor B.
Je bent een kanjer.
Dikke kus papa en mama. XXX

Lieve Dean je bent een kanjer!
We zijn super trots op jou.
Kus van papa, mama en Javi

Hiep hiep hoezeee...
in 14 maanden
zwemdiploma A B en C!
Gefeliciteerd Jentel.
Kus van papa, mama en Eline.

8 maart
van harte gefeliciteerd Marjan.
Je staat altijd voor een ander klaar, iedereen gunt jou een fantastisch SARAH jaar!

Je kan het niet aan haar zien,
maar ze is toch echt vijf keer tien.
Ingrid, van harte gefeliciteerd
met je 50ste verjaardag!

8 maart 2017
Hoera, het is echt waar
onze lieve (o)pa Wijlhuizen
wordt 90 jaar!
Liefs kinderen en kleinkinderen