GN Lingewaard

15 mei 2019

GN Lingewaard 15 mei 2019


Lentestruintocht in de Gendtse polder

Roodborsttapuit. (Gijsbert Peelen SLN)

GENDT - De lente is inmiddels een maand oud en heeft zich in volle pracht ontplooid. Ontluikende knopen onthullen de schoonheid van de daarin opgesloten bloemen.

"Wij gaan een tocht door ooibos en buitenpolder maken op zoek naar bloemen, planten en andere natuurverschijnselen. We zoeken antwoorden op vragen, waarom sommige bloemen juist deze bepaalde vorm hebben en waartoe nectar dient. We kijken welke bladvormen we tegenkomen en hoe planten, dieren gebruiken om te helpen bij de bevruchting en hoe ze vraat proberen te voorkomen.

In de buitenpolder gaan we op zoek naar vogels. Mogelijk zijn er grutto’s en tureluurs te bewonderen of een jagende torenvalk. Misschien zwermen de oeverzwaluwen over het water om insecten te vangen voor hun jongen. Beversporen zijn er zeker te verwachten, en met wat geluk zien we een ree.

Op zondag 26 mei kunt u samen met natuurgidsen van Stichting Lingewaard Natuurlijk de bloemenpracht in de Gendtse polder bewonderen. Vanaf 13.45 uur verzamelen we en om 14.00 uur start de excursie bij het witte bruggetje bij de Kaakse Dam in Gendt. Rond 16.15 uur zijn we weer terug. Tip: laarzen aan en eventueel regenkleding mee. Met een verrekijker ziet u meer. De tocht is niet geschikt voor mindervaliden. Kosten volwassenen 3,- kinderen 1,50 euro. Vooraf aanmelden is niet nodig. Informatie: Gijsbert Peelen 06 10864179 of info@lingewaardnatuurlijk.nl.

Bemmel kleurt geel/blauw!

Tachtig dweildagvlaggen kleuren Bemmel geel/blauw. (foto: Anniek van de Berg)

BEMMEL - Wie door het centrum van Bemmel rijdt, is het ongetwijfeld opgevallen dat er inmiddels tientallen Bemmelse Dweildag vlaggen in de lantaarnpalen hangen. Het duurt dan ook niet lang meer voordat er weer honderden muzikanten naar Bemmel afreizen om op zondag 9 juni één groot feest te bouwen in het dweildorp.

"Bij deze willen wij iedereen die de Bemmelse Dweildag een warm hart toedraagt massaal oproepen om al deze muzikanten op zijn Bemmels te verwelkomen. Heb je zelf een dweildagvlag? Hang hem dan uit! Heb je geen vlag? Neem dan contact op via info@bemmelsedweildag.nl om er een te bestellen. Ook geel/blauwe ballonnen, dweilen of andere leuke muzikale versieringen helpen mee om van Bemmel opnieuw dé dweilhoofdstad van Nederland te maken. Samen met jouw hulp maken we van de 33e Bemmelse Dweildag een geweldig feest!" Meer info over de Bemmelse Dweildag staat op www.bemmelsedweildag.nl

RockStreet op hemelvaart in Huissen

Stillmode. (foto: Guy Funk)

HUISSEN - TLH Presents verzorgt op hemelvaartsdag 30 mei in Huissen het festival RockStreet.

Deze club rockfanaten tovert de Vierakkerstraat om in een dampende RockStreet. Om 14.30 uur is traditioneel de kick off in café De Dijk. Aan coverband Jangle de eer om dit op gepaste wijze te doen. Daarna barst het geweld los in de overige cafés van RockStreet. In café Het Moment, Borrelz, De Kater kun je genieten van live muziek. Van alternatief tot lekkere covers. In de straat zijn er ook weer akoestische optredens.

Dit jaar geven de volgende bands acte de presence: Jangle, New Sensation, Stillmode, Money & the Man, Ten Times a Millio en Peter Sluiter. De dag wordt traditiegetrouw afgesloten in De Buitenpoort. Vanaf 19.00 uur gaat Ten Times a Million daar een mooi optreden verzorgen. Een band met internationale allure en invloeden van Nothing But Thieves, Queens off A Stone Age en Biffy Clyro. Topniveau!

Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 18 mei
H. Maria Geboorte Driel: 19.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, 100 jr.jub.Concordia
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: eucharistieviering, G. Peters, Herenkoor

Zondag 19 mei
St. Werenfridus Elst: 09.30 u: eucharistieviering V. Bulthuis, Jeugdkoor, Eerste Heilige Communie
St. Werenfridus Elst: 11.30 u: eucharistieviering V. Bulthuis, Jeugdkoor, Eerste Heilige Communie
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen: 10.00 u: eucharistieviering G. Peters, Spetters Eerste Heilige Communie
St. Willibrordus Herveld: 11.00 u: eucharistieviering N. Sales, In B'Tween
O.L.V. Onbevlekt Ontvangen: 10.00 u: oecumenischeviering, Vloedschuur M. Sanders en M. Melzer, samenzang
St. Leonardus Oosterhout: 11.00 u: woord- en communieviering J. Kallen, Mariaviering, Leonarduskoor

Doordeweekse vieringen R.K. Parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg 09.30 u. kerk, 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel, 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Nieuws van bridgeclub Gendt

Tweede paar in de B-lijn. (foto: C. Matzinger)

GENDT - Na een spannende strijd werd de zesde ronde van het seizoen 2018/2019 van de Bridgeclub Gendt beëindigd. De speelavonden van deze ronde werden in de vaste speellocatie de Klok Horeca in Gendt gehouden.

De ronde leidde tot de volgende resultaten in de drie speellijnen:

In de A-lijn eindigden: 1.: Ellen Groenen en Jannie van de Werken, 2.: Ad Augustin en Gé Lijbers en 3: Ton Giesen en Arie Puiman.In de B-lijn promoveerden naar de A-lijn: 1.: Jos van de Werken en Eric Groenen, 2.: Lies Hegeman en Mieke van Gellecum (foto) en 3.: Piet Boeijen en Riet van der Velde.In de C-lijn promoveerden naar de B-lijn: 1.: Annie Janssen en An Nissen, 2.: Erica de Blécourt en Wilhelmien Hendriks en 3.: Tonnie van den Broek en Maja Sparnaay.

Hiermee werd de competitie afgesloten. Er zijn echter nog activiteiten georganiseerd. Zo is er vanaf 2 juli 2019 wekelijks de Zomeravondbridge, samen met de bridgeclubs Doublet uit Bemmel, BC Huissen en Cool Down uit Huissen, waaraan ook door niet-clubleden kan worden deelgenomen.

Verder is er dit jaar weer de bekende KersenDrive. Op zaterdag 29 juni 2019 organiseert de Bridgeclub Gendt voor de 27e keer de KersenDrive tijdens het Kersenfeest in Gendt, waaraan door iedere bridgespeler kan worden deelgenomen. Ruim 200 deelnemers uit alle windstreken spelen in zes verschillende horecalocaties en wandelen van de ene naar de andere locatie over de gezellige braderie. Aan het einde van de dag reikt de Kersenkoningin in De Klok Horeca de prijzen uit. Meer informatie hierover en ook allerlei andere wetenswaardigheden staan op de website: www.bridgeclubgendt.nl.

Derde Bemmelse Boekenmarkt

BEMMEL – Soms begin je aan een nieuw boek dat je direct meesleept in het verhaal, waardoor je het in één adem uitleest. Prachtig... Maar dan? Meestal komt zo'n boek in de kast terecht om vervolgens nooit meer gelezen te worden. Jammer! Gun al je boeken een nieuwe lezer, en verkoop ze tijdens de Bemmelse Boekenmarkt op zondag 30 juni.

Na twee succesvolle Bemmelse Boekenmarkten kan een derde natuurlijk niet uit blijven. Daarom pakken Monique Kuster en Hetty Lentjes het draaiboek er weer bij en gaan met veel plezier voor een gezellige Bemmelse Boekenmarkt.

De boeken worden niet onpersoonlijk via Marktplaats aangeboden, maar op een fantastische, inspirerende locatie. Een plek waar veel mensen samen kunnen komen, waar je aan de koper van je boek iets over het verhaal kunt vertellen. Waar mensen elkaar tips kunnen geven. Waar een grote diversiteit aan genres te vinden zullen zijn, van romans en thrillers tot aan poëzie en kinderboeken. Waar men heerlijk de hele middag tussen allerlei boeken kan neuzen. En, waar men zo vlak voor de zomervakantie aanbreekt, tweedehands boeken op de kop kan tikken! Er was geen twijfel over mogelijk, dat deze locatie de Theaterkerk in Bemmel moest zijn. Mooi centraal gelegen en ruime gratis parkeergelegenheid.

Monique en Hetty hebben daar een sfeervolle ruimte gereserveerd op 30 juni. Dus, heb je thuis ook zoveel gelezen boeken liggen? Verkoop je boeken dan op de Bemmelse Boekenmarkt. Want besef dat zelfs de oudste boeken nog maar pas zijn geschreven, voor degene die ze nog niet heeft gelezen! Een verkoopplek huur je van 12.00 tot 16.00 uur voor 20 euro. Wil je een verkoopplek reserveren, mail dan naar Bemmelseboekenmarkt@gmail.com.

De Minkhof zoekt invalkracht voor begeleiding schilderen

BEMMEL - 'De Minkhof is een ontmoetingsplek voor senioren uit Lingewaard en omgeving die graag actief willen zijn, alleen of samen met anderen. De Minkhof biedt daartoe verschillende activiteiten aan. Een van die activiteiten is schilderen.

Door omstandigheden is er tijdelijk geen begeleider voor het schilderen op maandagmiddag. De Minkhof zoekt een invalkracht voor begeleiding van het schilderen van onze deelnemers. Het betreft de maandagmiddag tussen 13.15 tot 16.00 uur in de periode juni tot medio september. Liefst wekelijks maar tweewekelijks zou ook al fijn zijn. Vind jij het leuk om – op vrijwillige basis – onze (momenteel zes) deelnemers te helpen bij het maken van hun schilderwerken, of wil je meer informatie, neem dan contact op met de coördinator van De Minkhof door een e-mail te sturen naar coordinator@minkhof.nl of telefonisch 0481 357185. Meer informatie staat op de website www.minkhof.nl./

Huissense Marty Huisman nestelt in Normandië 'Ondanks de gele hesjes is het geweldig wonen in Frankrijk

Tekst: Hans Schmeinck

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze rubriek delen ze hun ervaringen. Deze week: Marty Huisman (58) Huissen die -via Parijs- in Normandië landde en zich er nestelde, met haar 'buurman'. Die Pierre Maillard is haar echtgenoot geworden. 'Ik leef als een Godin in Frankrijk'.

De eerste halte van het inmiddels al 17-jarige verblijf in Frankrijk van Marty Huisman was Parijs. ,,Daar ging ik met mijn ex-man naar toe vanwege werk, als ook in 2007 naar Normandië. Hij vond het er echter niet leuk. En ik vond er mijn bestemming na 20 jaar beroepsmatig over de wereld gereisd te hebben.''In het dorpje Lieurey raakte ze later bovendien verliefd, op haar buurman, Pierre Maillard (foto). ,,We zijn samengebracht door zijn hond, die altijd bij hem wegliep om met mij te kunnen gaan hardlopen. En dan moest ik het beest weer terugbrengen. Wij verdenken 'm van vooropgezette bedoelingen. Al is de hond inmiddels overleden.''
Het stelde trouwde inmiddels, op 10-10-2010 om 10.10 uur. Zelf heeft Marty geen kinderen. ,,Pierre heeft drie volwassen kinderen. Zijn twee zoons werken met hem samen in de zwembadbusiness die hij heeft opgebouwd. Zelf heb ik, na internationale marketingfuncties bij technologiebedrijven, nu mijn eenvrouwsbedrijf Markety dat diensten verleent aan bedrijven voor het internationaal opzetten en beter laten renderen van beurzen en congressen. Op Europees niveau ben ik een expert op het gebied van evenementtechnologie. Ik ben soms onderweg in Europa, maar ik werk ook veel thuis.''
Het bevalt haar prima in Lieurey. ,,Ik leef als godin in Frankrijk! Ondanks de gele hesjes, is dit een geweldig land om te wonen. Er is ruimte en natuur – zeker hier in Normandië – de voorzieningen zijn heel goed en het eten heerlijk. De Fransen zouden zich minder afhankelijk van de staat moeten opstellen, daar erger ik me regelmatig aan. En de bureaucratie is om te lachen, anders ga je ervan huilen.''

Dubbele nationaliteit

Mede om die bureaucreatie dragelijker te maken vroeg Marty kort geleden de dubbele nationaliteit aan. ,,Het maakt het administratieve gedoe makkelijker, ik mag stemmen en ik ben verkiesbaar voor politieke functies. Ik ben inmiddels lid van de gemeenteraad van Lieurey en ik wil nog wat meer doen in de politiek.'' Qui, de voormalig Huissense is zeer goed geïntegreerd!

Al trekt Nederland nog steeds. Eens per twee maanden gaat ze terug. ,,Ik bezoek dan familie, mijn vader Wim van 91, en zussen en vrienden. Ik heb veel goede herinneringen aan Huissen. Voor mijn geestesoog speelde ik in de jaren '60 en '70 op straat met buurtkinderen, waarvan sommigen nog steeds goede vrienden zijn, in de voormalige Cremerstichting en bij het oude Looveer met de pont. Verder is het musiceren in het klooster van de Franciscanessen een mooie herinnering.''
Heimwee heeft ze nooit gehad. ,,Ik ben al vanaf 1979 weg uit Huissen, vanwege mijn studie in Utrecht. Heimwee is voor mensen die in het verleden leven, ik kijk altijd vooruit.'' Als ze dat doet, dan ziet ze zichzelf niet terugkeren naar Nederland. ,,Het is een prachtig land, maar voor mij niet om te wonen. Het gebrek aan ruimte zou me benauwen, net als de toenemende grofheid van de mensen op alle niveaus van de samenleving.''

'De bureaucratie in Frankrijk is om te lachen, anders ga je ervan huilen.'

Fietsen voor leden KBO

Even pauze. (foto: KBO Huissen)

HUISSEN - Fietsen is misschien wel een van de gezondste manieren van bewegen. Hoe fijn is het om met een groep door onze mooie omgeving te fietsen en dingen te zien waarvan je tot voor kort het bestaan niet wist.

Het fietsen bij de KBO gebeurt in een groep van mensen die het leuk vinden om te fietsen. Daarom is de snelheid ook zo dat je rond kunt kijken. Onderweg is er op een mooie plek gelegenheid voor een kopje koffie en iets lekkers. We fietsen een afstand van ongeveer 35 km. Gestart wordt telkens vanaf De Zandse kerk in de Van Wijkstraat in Huissen. De eerstvolgende fietstocht is op dinsdag 21 mei en vertrokken wordt om 13.00 uur.

Trekkingsuitslag Lentefeest

1e prijs € 100,00 is gevallen op lotnummer 103

2e prijs € 50,00 is gevallen op lotnummer195

Prijzen van € 10,00 zijn gevallen op de lotnummers:

049, 152, 155, 171, 173, 309, 471, 489, 546, 751.

Prijswinnaars kunnen contact opnemen met de penningmeester van KBO Huissen P. Aaldering, (06 46189059) (o.v.v. van zet en drukfouten)

Sasa-bustocht naar paardenmelkerij en zandsculpturen

ANGEREN - De busreis van de Sasa is dit jaar op woensdag 5 juni. De reis gaat naar Orchid’s Paardenmelkerij in Zeeland (N-Br.).

Met een film en een rondleiding krijgt men inzicht in hoe deze paardenmelkerij er in praktijk uitziet. De liefhebbers kunnen zelf proeven van een heerlijk glaasje verse paardenmelk. Na de maaltijd in Harskamp gaat de bus naar Garderen. Daar bij het Veluws Zandsculpturenfestijn maakt u figuurlijk een 'Reis om de wereld'.

De bus vertrekt om 8.30 uur van het Dorpshuis en is ca 18.00 uur weer terug. Zich aanmelden kan tot en met 18 mei, ook als men geen deelnemer van de Sasa is bij Ginie Reijmers 026 3250670, Henk Aarntzen 026 3255110 of Theo Buurman 0263250746 De kosten bedragen 48 euro per persoon.

Herdenken en vieren: sfeervol, ingetogen en bijzonder

deBolL haalt het vuur op in Huissen. (foto: Gerry Wetters)

BEMMEL - De Dodenherdenkingsbijeenkomst in de Theaterkerk Bemmel op 4 mei was bijzonder met mooie woorden van ds. Gertjan Boer en wethouder Johan Sluiter, een ontroerend verhaal van veteraan Eef Damen, gedichten en prachtige muziek! Met veel aandacht volgden circa 250 mensen, waaronder dit jaar heel veel kinderen, deze herdenking.

Na de bijeenkomst ging men in stille tocht naar het Oorlogsmonument waar na de twee minuten stilte bloemen werden gelegd bij de monumenten. De kinderen van de Tuin van de Vrijheid hadden heel veel linten opgehangen met teksten en legden samen met Mariken Goris uit wat zij hiermee wilden laten weten. Met een grote buiging werd respect getoond voor alle gevallenen.

Op 5 mei haalden zestig Bol-wandelaars het bevrijdingsvuur op in Huissen, na 8 km werd er bij de Mariakapel op De Heuvel een korte plechtigheid gehouden en werden er bloemen neergelegd bij het Mariabeeld. Het Ga-door-Koor maakte ook dit jaar deze bijeenkomst heel speciaal! Na de lunchpauze liepen ze nog 3 km naar Bemmel waar raadslid Theo Peren het vuur in ontvangst nam.

Het bestuur van stichting deBOL kijkt terug op twee sfeervolle, bijzondere, ingetogen en mooie dagen. Met dank aan drumfanfare Eska, stichting Stinase Huissen, alle medewerkers aan de herdenkingsbijeenkomst, alle wandelaars en natuurlijk ook aan mevrouw Vermeulen, bij wie we weer te gast mochten zijn om de lunch te verzorgen. Volgend jaar: 75 jaar Herdenken en vieren! Foto’s/informatie : www.debolbemmel.nl.

'Het zit in mijn DNA'

Prof. Ron Wevers. (foto: Peter van der Horst)

BEMMEL - Op 20 mei is de presentatie 'Het zit in mijn DNA' door prof. Ron Wevers bij de Kinkelacademie.

Het 'DNA' is regelmatig in het nieuws. Nieuwe technieken in de genetica bieden nieuwe kansen. Veel mensen brengen het DNA voornamelijk in verband met opsporingstechnieken bij het oplossen van misdaden. In de gezondheidszorg echter wordt het ook steeds meer gebruikt. Bij het opsporen van een erfelijke ziekte is DNA onontbeerlijk. Er zijn veel genetische ziekten in kaart gebracht en daardoor kon men gerichte en goed werkende therapieën ontwikkelen. Andere mogelijkheden zijn de neonatale screening via een hielprik en ouderparen die een DNA-foutje hebben in eenzelfde gen. Zij kunnen via IVF voorkomen dat een kind met een erfelijke ziekte wordt geboren, belangrijk bij bv huwelijken in 'gesloten' gemeenschappen. DNA-fouten in tumoren kunnen met de juiste middelen worden bestreden, de zogenoemde 'precision medicine'.

Maar de voortschrijdende techniek op DNA gebied voegde recent een nieuwe dimensie toe: “knippen en plakken” in het laboratorium om foutjes in het DNA te herstellen. Ethisch en technisch niet verantwoord dit op mensen toe te passen, maar het is toch al gebeurd. Uw DNA is uw eigendom, het bevat belangrijke informatie voor u en uw nageslacht maar het kan ook misbruikt worden. RadboudUMC prof. Ron Wevers wil in deze lezing graag een tipje van de DNA sluier oplichten in cultureel centrum De Kinkel, Van Amberstraat 1, Bemmel. Aanvang lezing: 20.00 uur, vragen en discussie om 21.30 uur
Kaarten kosten 12,50 euro (inclusief kopje koffie/thee voor aanvang) via www.dekinkel.nl / naar lezingen en bij boekhandel De Toren van Bemmel.

Harmonie Sint-Caecilia Angeren collecteert voor de Cultuurfonds Anjeractie in Angeren

ANGEREN - Vanaf maandag 20 tot en met zaterdag 25 mei vindt de 74e Anjeractie plaats: de jaarlijkse collecteweek van het Prins Bernhard Cultuurfonds om cultuur en natuur in de buurt levend te houden.

Vijftig procent van het opgehaalde geld is voor eigen clubkas, de andere helft gaat naar cultuur- en natuurprojecten in de omgeving. Ook leden van harmonie Sint-Caecilia Angeren gaan langs de deuren om geld op te halen.

Cultuur is een belangrijke, bindende factor in de samenleving. Mede dankzij de opbrengsten van de Anjeractie kan het Cultuurfonds lokaal en nationaal jaarlijks ruim 3.500 projecten ondersteunen. Denk aan de aanschaf van kleding en instrumenten voor de muziekverenigingen; kostuums en decors voor plaatselijke cabaret- en theatergezelschappen; restauratie van historische schepen of monumentale kerken en educatieprojecten op het gebied van natuur.

Leden van harmonie Sint-Caecilia Angeren komen in Angeren weer aan de deur met de bekende blauwe collectebus. Elke gedoneerde euro is bestemd voor cultuur en natuur in onze eigen regio. Geef ook en houd cultuur in je buurt levend!

High tea-concert in Bemmel

Zangkoor Meander.

GENDT - Zangkoor Jubilate uit Gendt en Meander uit Bemmel geven zondagmiddag 19 mei een prachtig concert in het protestantse kerkje van Bemmel.

Beide koren staan garant voor een heerlijke middag koormuziek met mooie en veelal bekende liederen. Na afloop is er een gezellig samenzijn onder het genot van een drankje en eigen gemaakte hapjes. Aanvang 14.30 uur en de entree is gratis ! Adres: Oude Kerkhof 13 in Bemmel. Iedereen is van harte uitgenodigd.

Meditatieve viering met Gregoriaanse koormuziek

Interieur kerk. (foto: Marion Zwart) Marion Zwart

RESSEN - Zondagavond 19 mei is er een bijzondere Pleisterplaatsviering in het prachtige Middeleeuwse kerkje van Ressen (Kerkenhof 4 in Ressen).

Gregoriaans mannenkoor Magna Voce verzorgt de muziek die prachtig past bij het jaarthema: ‘Inspiratie uit de kloostertraditie’. We zien uit naar een afwisseling van Gregoriaanse muziek, stilte, enkele meditatieve teksten en een lichtritueel. Iedereen is welkom! De viering begint om 19:30 uur, na afloop is er tijd voor ontmoeting met koffie en thee.

Huurdersvereniging Gendt tegen fusie

GENDT - Het bestuur van Huurdersvereniging Gendt heeft zich uitgesproken tegen een fusie van Woonstichting Gendt en Waardwonen uit Huissen en stapt uit het fusie-overleg.

"Wij zien dat er geen draagvlak is onder onze huurders en dat die er ook niet komt. Dit besluit is genomen na een aantal momenten waarop de leden van de huurdersvereniging en de huurders van de Woonstichting Gendt zich massaal tegen een fusie hebben verzet.

De acties van de vrijwilligersgroep, die 850 handtekeningen tegen opgeleverd hebben, heeft ook strek bijgedragen aan dit besluit. De beide bestuurders van de fusiepartners en de RVC van Woonstichting Gendt zijn inmiddels, van dit besluit op de hoogte gebracht", aldus Paul Verhoeven, voorzitter huurdersvereniging.

Zonnebloem Bemmel, Haalderen en Ressen maakt een bloemstukje

BEMMEL - Het was weer reuze gezellig in De Minkhof. Judith gaf onze gasten uitleg over het maken van een bloemstukje en daarna kon iedereen aan de slag.

Sommigen hadden dit al vaker gedaan en konden niet wachten om te beginnen. Iedereen kon hulp krijgen van onze vrijwilligers maar de eigen fantasie was het belangrijkste. Judith werd bedankt voor de hulp en gezelligheid. Er werden heel mooie stukjes gemaakt en ondertussen zaten de gasten heerlijk te keuvelen. Natuurlijk zorgden de vrijwilligers voor een hapje en een drankje. Aan het einde van de middag konden de gasten nog een heerlijke kom kippensoep eten.

Vrijwilligster Rieky had deze soep zelf gemaakt en de gasten vonden het heerlijk. Alle kommen kwamen leeg terug. Rieky en ook alle andere vrijwilligers werden ook bedankt. Aan het einde van de middag ging iedereen tevreden naar huis en ze namen allemaal hun mooie bloemstukje mee. "We gaan ons nu opmaken voor onze 30-jarige jubileumactiviteit van de Zonnebloemafdeling Bemmel, Haalderen en Ressen. Noteer maar vast 14 juni want dat wordt feesten", aldus voorzitter Cora Sluiter.

Dodenherdenking in Doornenburg

Herdenkingsbijeenkomst bij het oorlogsmonument aan de Pannerdenseweg in Doornenburg. (foto: harmonie Sint-Caecilia)

DOORNENBURG - Op 4 mei vindt elk jaar de Nationale-herdenking plaats. Om 20.00 uur worden in het hele land twee minuten stilte in acht genomen voor de oorlogsslachtoffers. Zo ook in Doornenburg.

De herdenking in Doornenburg begon met een herdenkingsviering in de Martinuskerk. Tijdens deze bijeenkomst werd er een mooi en indrukwekkend verhaal verteld door Gert Huting over Doornenburgers die tijdens de oorlog de Waal overstaken om te vluchten en op zoek gingen naar vrijheid. Na de bijeenkomst in de kerk vertrokken alle aanwezigen richting het oorlogsmonument aan de Pannerdenseweg alwaar al vele belangstellenden stonden te wachten. Na het spelen van de Last Post was het twee minuten stil. Daarna werden de namen van de omgekomen Doornenburgse oorlogsslachtoffers opgenoemd en werden er bloemen gelegd bij het monument.

Avondwakegroep, koor Jekadee, herenkoor, harmonie Sint-Caecilia, Schutterij Gijsbrecht van Aemstel, IKC De Doornick en Oranjecomité verleenden hun medewerking aan een ingetogen en mooie bijeenkomst van herdenking.

Voorlichtingslessen jonge mantelzorgers op OBC Huissen

Dirigent Arno Vree met het Lingewaards Mannenkoor. Lijkt, schijn bedriegt niet...

HUISSEN - In aanloop van de week van de jonge mantelzorger geven Mantelzorgconsulent Monique Ritzen en Jongerencoach Juul Kruijs van maandag 20 tot vrijdag 24 mei voorlichtingslessen aan jongeren over dit onderwerp op het OBC Huissen. Doel is zichtbaarheid en (h)erkenning voor de jonge mantelzorger. Samen geven we jonge mantelzorgers de steun die ze verdienen!

Eén op de tien jongeren komt thuis in aanraking met iemand die langdurig ziek is of een handicap heeft. Dit kan zijn vanwege een lichamelijke of psychische ziekte, een handicap of een ernstige verslaving van een gezinslid. Behalve dat jongeren zich zorgen maken, zullen ze ook een handje mee moeten helpen om de boel thuis draaiende te houden. Ze zijn zich vaak niet bewust van hun mantelzorgtaken. Juist om die bewustwording gaat het in de voorlichtingslessen.

De ervaring leert dat niet alle jongeren die hier thuis mee te maken hebben in beeld zijn op school. Schaamte om hierover te spreken speelt ook vaak mee. Juist in een periode als de pubertijd willen jongeren niet ‘anders’ zijn, zielig gevonden worden, maar gewoon zijn als de rest. Het is belangrijk dat jonge mantelzorgers gezien, erkend en ondersteund worden. Door hun klasgenoten, docenten en anderen zoals huisartsen, hulpverleners en jongerenwerkers. Zo kan eventuele overbelasting bij deze jongeren voorkomen worden.

Heeft u vragen over de voorlichtingslessen of andere vragen rondom mantelzorg, dan kunt u contact opnemen met Monique Ritzen: 06 22933258 of via de mail: m.ritzen@swlingewaard.nl.

Lijkt, schijn bedriegt niet...

HUISSEN - Dirigent Arno Vree heeft het Lingewaards Mannenkoor aan een onzichtbaar draadje, oftewel een levend marionettentheater. Het plezier spat er vanaf. Ze gaan er zelfs voor op de knieën...

Een homogeen gezelschap, zangvrienden, eigenlijk een sociëteit voor mannen. Ze kunnen prachtig zingen in diverse stijlen. Slagen er in, om tegen de tijdgeest in, op peil te blijven qua ledenaantal zo noodzakelijk voor de prachtige vierstemmige klankkleur. Willen graag in verband met de viering van 100 jaar mannenzang in Lingewaard van 40 naar 50 zangers groeien. Schroom niet toe te treden, iedere man kan zingen al lijkt het vals. Die willen ze juist hebben... www.lingewaards-mannenkoor.nl, secretaris Theo Vermaes; 6852ar3@hetnet.nl; 026 3257408.

Zaterdag 25 mei houdt het koor een spulletjesmarkt van 10 tot 17 uur in een speciaal geprepareerde kas bij Mea Vota in Huissen. Kom kennis maken en rommelen... Er is altijd iets van uw gading bij en u steunt het koor daadwerkelijk.

van 16 tot en met 22 mei

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS STIER. Stier is een heel economisch teken. Ze zullen nooit iets verspillen. Dat is in hun ogen een doodzonde. Van voedselrestjes maken zij met gemak nog een heerlijke maaltijd. En ze zijn heel zuinig op hun spullen. De economie, in het groot en in het klein, heeft hun interesse. Ze zijn dan ook goed in het bestieren van hun bezit en als het even kan sparen ze flink.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Vanaf donderdag 16 mei gaat jouw planeet Mars in het teken kreeft lopen. Dat betekent dat je meer aandacht voor je eigen huis hebt en dat je ook bezig bent met je familie. Het ophalen van herinneringen hoort hier dinsdag ook bij. Maar op woensdag zet je juist stappen richting de toekomst.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Het komende weekend is erg onrustig. Daardoor kom je niet echt tot rust. En dat stoort jou wel. Jij bent namelijk gesteld op rust en je op je gemak voelen. Er kunnen onverwacht situaties ontstaan waarbij het goed is om mee te bewegen. Rond dinsdag heb je je handen vol met andermans slordigheid.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Aan het einde van deze (werk)week moet je er hard aan trekken om alles rond te krijgen. Maar dat lukt jou! In het weekend trek je tijd uit om met de ander in gesprek te gaan. Dat kan heel diepgaand zijn. Op dinsdag begint de tweelingentijd weer. Een beetje een chaotisch begin, maar jij voelt je toch goed.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Vanaf donderdag loopt de planeet Mars in jouw sterrenbeeld. Dat geeft het leven meer vaart. Het kan jou een tikje ongeduldig maken en je bent wat sneller kwaad door vervelende voorvallen. De volle maan op zaterdag maakt je onrustig maar je weet wat je moet doen om wel tot rust te komen.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Eigenlijk ben jij een beetje verslaafd aan aandacht. Daarom is het niet gek dat jij er moeite mee hebt als er in het weekend niemand naar je omkijkt. Je wordt er een tikje chagrijnig van. Rond volgende week dinsdag heb je veel leuke contacten en gesprekjes waardoor je tot ontspanning komt.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Aan het einde van deze week is het belangrijk dat je oog blijft houden voor alle details. Je hebt een beetje de neiging om dat te verslonzen. Zo kennen wij jou niet! Vanaf dinsdag loopt jouw planeet Mercurius in het teken tweelingen. Dat brengt je in contact met interessante gesprekspartners.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
In het weekend krijg je te maken met mensen die redelijk diep in de problemen zitten. Het is de vraag of jij je verantwoordelijk moet maken voor het oplossen hiervan. Het beste is dat je ze de weg naar een oplossing wijst. Volgende week dinsdag is er een financiële tegenvaller die je niet verwachtte.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Vanaf donderdag loopt jouw planeet Mars in het teken kreeft. Dat is een uitstekende stand om oude zeer te verwerken. In het weekend dient zich iemand aan waarmee je goed over dit soort zaken van gedachten kunt wisselen. Volgende week woensdag kun jij je aansluiten bij een nieuw initiatief.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Vrijdag kom je niet goed uit je woorden. Probeer dit niet te maskeren met een overvloed aan woorden. Hou het kort en beknopt. Na een rustig weekend krijg je begin volgende week te maken met mensen die veel pech lijken te hebben. Ze hebben het er zelf wel een beetje naar gemaakt.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Vrijdag ben jij degene die een bepaalde kwestie open gooit door het gewoon aan te kaarten. Het feit dat jij zo open bent werkt heel positief. De ander voelt zich daardoor uitgenodigd om hetzelfde te doen. Gedurende de rest van de week ben jij weer degene waar anderen op kunnen bouwen.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Op vrijdag is het goed dat je je verstand volgt. Emoties kunnen je op dat moment erg verwarren in je keuzes. In het weekend kom je erachter wie je vriend is en wie je vijand. Je sluit je bij de goede partij aan. Volgende week woensdag staan de planeten heel goed om een nieuw initiatief te lanceren.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Op donderdag breng je bepaalde zaken heel helder onder woorden. Maar op vrijdag en zaterdag blijkt dat dit niet goed overgekomen is bij de ander. Het ligt dus niet aan jou, vissen! Volgende week dinsdag krijg je de kans om dit recht te zetten. Je bent dan nog beter in staat om dit te verwoorden.

Lijkt, schijn bedriegt niet...

Repetitie van het Lingewaards Mannenkoor met dirigent Arno Vree. (foto: Maurice Gemmeke)

HUISSEN - Dirigent Arno Vree heeft het Lingewaards Mannenkoor aan een onzichtbaar draadje, oftewel een levend marionettentheater. Het plezier spat er vanaf. Ze gaan er zelfs voor op de knieën...

Een homogeen gezelschap, zangvrienden, eigenlijk een sociëteit voor mannen. Ze kunnen prachtig zingen in diverse stijlen. Slagen er in, om tegen de tijdgeest in, op peil te blijven qua ledenaantal zo noodzakelijk voor de prachtige vierstemmige klankkleur. Willen graag in verband met de viering van 100 jaar mannenzang in Lingewaard van 40 naar 50 zangers groeien. Schroom niet toe te treden, iedere man kan zingen al lijkt het vals. Die willen ze juist hebben... www.lingewaards-mannenkoor.nl, secretaris Theo Vermaes; 6852ar3@hetnet.nl; 026 3257408.

Zaterdag 25 mei houdt het koor een spulletjesmarkt van 10 tot 17 uur in een speciaal geprepareerde kas bij Mea Vota in Huissen. Kom kennis maken en rommelen... Er is altijd iets van uw gading bij en u steunt het koor daadwerkelijk.

Jubilate Gendt is actief!

GENDT - Zoals u al eerder heeft kunnen lezen, verleent gemengd koor Jubilate op zondagmiddag 19 mei haar medewerking aan het High tea-concert van Meander in het protestantse kerkje in Bemmel. Dit dubbel-concert begint om 14.30 uur.

Een week later, op zondag 26 mei, kunt u genieten van Jubilate tijdens een koffieconcert in Gendt. Dit optreden begint om 12.00 uur in De Leemhof. De entree is gratis en ook het kopje koffie of thee wordt gratis aangeboden. Als verrassend intermezzo treedt een muziekgezelschap op onder leiding van Rogier Jurcka. Iedereen is welkom op dit leuke muzikale uitje op de vroege zondagmiddag.

Het volgende optreden lijkt nog ver weg, maar toch zijn gemengd koor Jubilate en dirigent Marcus de Haard al een beetje begonnen aan de voorbereidingen voor het kerstconcert op 21 december. De verwachtingen zijn hoog gespannen: een bijzonder mooi en toegankelijk kerstconcert met instrumentale begeleiding door blazers. "En... u kunt hieraan op projectbasis meewerken! Het is een geweldige ervaring om mee te werken aan een concert in het sfeervolle protestantse kerkje in Gendt. Misschien hebt u ooit gezongen of misschien wilt u wel eens ervaren hoe het is, om in een koor te zingen? U bent welkom op onze repetities op dinsdagavond in De Leemhof of stuurt u een mailtje naar jubilategendt@gmail.com voor eventuele nadere informatie. Graag uw reacties voor de zomervakantie, dan kunnen we daarna op volle sterkte aan de slag!"

Sint-Sebastianus Gendt instrueert Instruada

Instruada. (foto: PR Sint-Sebastianus)

GENDT - Afgelopen jaren organiseerde de Sebastianus Academy jaarlijks een voorspeelmiddag waarbij alle leerlingen in opleiding aan familie, vrienden en bekenden hun vorderingen van dat jaar lieten zien en horen. Aan deze voorspeelmiddag wordt voortaan een andere invulling gegeven en daarbij hoort een nieuwe naam: Instruada.

Instruada staat voor een avond in een theaterachtige omgeving waarbij de onderwerpen instrumenten, instrueren en informeren worden afgewisseld met optredens van de leerlingen. De gasten komen deze avond niet alleen om te luisteren en te kijken naar de optredens maar gaan ook zelf actief deelnemen aan het programma. Men kan deze avond proeven hoe het is om onderdeel te zijn van de Sebastianus Academy. Kortom het wordt een hele leuke maar vooral ook interessante en interactieve avond.

Iedereen is welkom: opa’s, oma’s, vaders, moeders, broertjes, zusjes, vriendjes, vriendinnetjes, andere bekenden en overige geïnteresseerden. Na afloop is er gelegenheid om gezellig wat te drinken en na te praten in de foyer. De Sebastianus Academy ontvangt iedereen graag op zaterdagavond 18 mei om 18.30 in de theaterzaal van Providentia.

C. Vermeulen wint eerste vlucht

LINGEWAARD - Na twee oefenvluchten ging op zaterdag 13 april het nieuwe duivenvliegseizoen van start.

De duiven werden de eerste vlucht gelost in Tienen op een afstand van 141 kilometer. De duiven werden om 11.00 uur gelost en om 12.55 uur draaide C. Vermeulen de eerste duif van dit nieuwe seizoen. 2e. L. Joosten, 3e. E. v. Aalten, 4e. J. Kiezenberg, 5e. P.J.H. v. Ooijen, 6e. C. Neijenhuis.

En met de wind vol op de staart werden op zaterdag 27 april de duiven gelost vanaf Quievrain over een afstand van 230 kilometer. De duiven werden om 12.40 uur gelost en de eerste duif van C. Vermeulen vloog met een snelheid van 117 km/uur terug naar het hok. 2e. H. Hegeman, 3e. L. Joosten, 4e. E. v. Aalten, 5e. J. Kiezenberg, 6e. Th. Peters, 7e. P.J.H. v. Ooijen, 8e. W. Buijs, 9e. T. Sas.

Trudy Dijkstra schildert de magie van de natuur 'Wat mijn hart raakt, spiegel ik naar buiten in mijn schilderijen'

Trudy Dijkstra, Lentehaas, olieverf op paneel.

ZETTEN – Natuur- en kunstliefhebbers kunnen op zaterdag 18 en zondag 19 mei in Atelier Ewald Sorbi genieten van de schilderijen van Trudy Dijkstra uit Brummen. Met nauwkeurige penseelstreken en prachtige ingetogen kleuren weet zij de het wonder en de magie van de natuur op een geheel eigen wijze te vangen.

Trudy Dijkstra is al jaren professioneel beeldend kunstenaar. Haar carrière startte met het illustreren van boeken en het les geven in mandala tekenen. Gaandeweg heeft zij zich verdiept in de klassieke technieken van het fijnschilderen met olieverf. Daarbij is de natuur haar belangrijkste inspiratiebron. "Mijn werken gaan over de magie van dieren en landschappen. Een kunstwerk is voor mij geslaagd als de kijker hier een eigen verhaal bij kan maken en hierdoor even in een andere wereld stapt".

Die wereld creëert zij met eindeloos geduld en grote bezieling. Zo ontstaan afbeeldingen die het realisme heel dicht benaderen. Maar zij heeft daarbij een geheel eigen stijl ontwikkeld, waardoor haar werk een serene en magisch realistische sfeer uitstralen.

Als fijnschilder ervaart zij dat haar techniek en stijl steeds aan ontwikkeling en verandering onderhevig zijn. Het experiment is haar dan ook niet vreemd. "Uitproberen en onderzoeken houden mij scherp en dagen mij uit om steeds voorbij een nieuwe grens te gaan. Natuurlijk heb je bepaalde technische regels te volgen bij het schilderen met olieverf maar qua stijl en techniek volg ik het liefste mijn eigen gevoel en intuïtie. Wat mijn hart raakt, spiegel ik naar buiten in mijn schilderijen".

Magie van de natuur - Expositie Trudy Dijkstra. Atelier Ewald Sorbi, Kerkstraat 1, Zetten Zaterdag 18 en zondag 19 mei, 12 – 17 uur; www.ewaldsorbi.nl.

Visspecialist Janss in Lingewaard

LINGEWAARD - Wij bestaan nu ongeveer drie jaar. Hoa is nu ongeveer 3,5 jaar in Nederland, zij is afkomstig uit Vietnam en was kansloos op de arbeidsmarkt, ondanks dat zij in negen maanden haar inburgeringsdiploma heeft behaald.

Jos heeft daarom na precies 25 jaar zijn baan bij de sociale werkplaats Presikhaaf opgezegd en samen zijn ze Visspecialist Janss begonnen. "We zijn namelijk beiden dol op vis, we eten het wel vijf keer per week."

Visspecialist Janss staat op de wagen en de werkkleding, dit omdat er volgens Janssen al zoveel Janssens zijn en Janss klinkt wel leuk. "We hebben onszelf alles aangeleerd. Hoa maakt elke dag de haring schoon en helpt de klanten terwijl Jos de vis bakt en inpakt. Als je aan de klanten vraagt hoe de vis is, zeggen ze allemaal dat de haring erg lekker is en zo mooi en goed schoon gemaakt is en de kibbeling en lekkerbek de lekkerste in de regio is.

We zijn op donderdag binnen de gemeente Lingewaard bij het Texaco tankstation Mattijssen (nu Tango) op de Zilverkamp in Huissen begonnen. Nu staan we hier twee dagen per week. Op donderdag van 10.30 tot 17.30 uur en op zaterdag van 10.30 tot 17.00 uur. Sinds januari staan we nu ook op woensdag in Bemmel op het marktplein van 10.30 tot 17.30 uur."

Genieten van landschap en kastelen

REGIO - Geldersch Landschap & Kasteelen geeft eenmalig een speciaal tijdschrift uit omdat zij 90 jaar bestaat. Iedereen die houdt van wandelen en fietsen door het mooie Gelderse landschap of de geschiedenis wil beleven in een imposant Gelders kasteel, kan het nu gratis aanvragen.

In de speciale uitgave van ‘Mooi Gelderland’ vertellen bekende Gelderlanders wat de provincie voor hen bijzonder maakt. Chef-kok Nel Schellekens wordt enthousiast van een bezoek aan de moestuin van kasteel Doorwerth met oude rassen en tophandbalster Estavana Polman vertelt over haar band met de Bedriegertjes. Lodewijk Hoekstra heeft een missie tuinen en parken duurzaam te maken zodat ze aantrekkelijk zijn voor wandelaars, goed voor het insectenleven en onderhoudsvriendelijk. Informatie over Gelderse natuur en cultuur, achtergrondverhalen, foto’s en natuurlijk eropuit-tips staan ook in deze speciale jubileumuitgave.

Het magazine is gratis, zonder verplichtingen en zolang de voorraad strekt, aan te vragen via glkmagazine.nl.

Yoga bij Carina

(foto: Marleen Beenen) Foto: Marleen Beenen

BETUWE - Heb je het altijd (té) druk? Ervaar je stress? Heb je behoefte aan tijd voor jezelf? Wil je leren om uit je hoofd te gaan en je lichaam te voelen? Kom dan naar Yoga bij Carina!

"Vanaf 9 mei geef ik Hatha yogalessen bij jou in de buurt. Of je nu beginner of gevorderd bent, lenig of juist helemaal niet. Dat maakt niet uit, yoga is écht voor iedereen! Het gaat niet om presteren of competitie. Je oefent op je eigen niveau en leert dit te accepteren en te waarderen. Je komt bewust én ontspannen uit de les. Niets zweverigs, maar wel quality time voor jezelf!"

Rooster

Maandag & woensdag YogaNoord - Oosterhout

11:00-12:15 uur

Dinsdag De Leemhof - Gendt

08:30-09:40

09:50-11:00

11:10-12:20

Donderdag Ontmoetingscentrum - Doornenburg

08:15-9:25 uur

09:35-10:45 uur

10:50-12:05 uur

Kosten? De proefles is gratis, daarna een abonnement € 38,- per maand.

Wie ben ik? Ik ben Carina Claassen, 48 jaar. Na jarenlang werkzaam te zijn geweest in de verzekeringsbranche is het tijd om mijn dromen achterna te gaan. Na een periode van loopbaancoaching, vielen alle puzzelstukjes op z'n plaats: Ik word Lifecoach, Yogadocent & Vitaliteitstrainer! Ik beoefende al jaren yoga toen ik besloot de Arhanta Yogadocentenopleiding te volgen. Voor mij is yoga thuiskomen in mezelf, bewustwording, rust, balans, energie & fitheid ervaren én ontdekken dat ik nog steeds flexibel kan zijn. Zowel lichamelijk als geestelijk!

Wat betekent yoga voor jou? Wil je dit ontdekken dan zie ik je graag! Stuur je berichtje naar 06 11292888; www.bijcarina.nl; www.facebook.com/yogabijcarina.

Rieker-schoenen waar jij je in thuis voelt!

ARNHEM - Ken je dat? Je komt thuis na een lange en drukke dag. Het eerste wat je doet: die schoenen uit! Want schoenen die niet helemaal comfortabel zitten, kunnen je hele dag verpesten. Maar ja, je wilt er ook leuk en verzorgd uit zien. We hebben goed nieuws voor je: want mooi zijn is niet altijd pijn lijden. Rieker schoenen zien er geweldig uit en het draagcomfort is optimaal.

Door slimme ontwerptrucs hebben zelfs de damesschoenen met hogere hakken optimaal draagcomfort. Zo kom je de hele dag lekker door, zonder pijnlijke voeten.

Voor dames en heren

Voor iedere smaak is er volop keus in de Riekershop in Arnhem. Van hippe sneaker en kek laarsje tot chique pump, van kleurrijk tot gedekt: je vindt het er allemaal en ook nog eens voor een aantrekkelijke prijs.

175 jaar ervaring

De ervaren mensen van de Riekershop helpen je graag met kiezen. Ze hebben echt verstand van schoenen: al vanaf 1844 is familie Paanakker actief in de schoenhandel. Hoe ervaren wil je het hebben? Kom dus snel een kijkje nemen in Arnhem en zorg dat je voortaan je schoenen aan kunt houden als je thuis komt!

Riekershop, Bakkerstraat 30, Arnhem, 026 4427366, www.riekershop.nl.

Ingezonden brief

Vandalisme in Gendt

Spijtbriefje... Vorige week werd de Dikke dame in de polder beklad door een paar jongelingen, die prompt tot inkeer kwamen en er een spijtbriefje bijhingen. Zo van 'sorry voor de zooi, we kwamen er pas later achter dat het fout was, maar ruim het maar zelf even op, ondergetekend met niemand, want daar zijn we nu net even iets te schijterig voor.'

Heb dan ballen.... Een goede week eerder, net na pasen en de paasfeesten bij De Klok, werd in de gemeentebongerd aan de dijk bij de Europalaan ook een en ander vernield, waarvoor dank. Ik ben opgevoed. Of dat helemaal naar de laatste inzichten over 'vrijheid' en 'de jeugd mag zich ontwikkelen' is, waag ik te betwijfelen. Wat ik wel meegekregen heb is respect voor spullen van anderen, en dat je daar met je poten vanaf hoort te blijven. En als je dan toch al iets uitgevreten had dan mocht je het zelf gaan repareren, of je werd door je ouders even naar de voordeur gebracht met de mededeling 'en los je eigen zooi maar op'. Om vervolgens met rode oortjes 'ss-s-ss-sorry' uit te kramen. Als je iets uithaalde waar je van vond dat je ontzettend stoer was geweest maar waar je achteraf toch ff beter over nagedacht had moeten hebben, dan aanvaardde je de consequenties. En dan hang je niet als een stelletje schijters een briefje op met 'sorry', maar ben je een echte vent of (Dijk van een) wijf en zet je je naam erbij. In het geval van de vernielingen in de bongerd; graag jezelf even vervoegen bij onderstaande. Ik vreet je niet op. Kijken of ik wat betreft de ballen en het aantal hersencellen ongelijk heb...

M. Peters /p>

Biljarter uit Huissen wint EK bandstoten Dave Christiani wil nu driebandenkoning worden

De kersvers Europees kampioen bandstoten, biljarter Dave Christiani, met vriendin Daisy. (foto: prive-archief Dave Christiani)

Huissen is een Europees kampioen rijker. Het is Dave Christiani, biljarter van beroep die onlangs in Brandenburg (D) op het EK de titel in het bandstoten pakte. 'Na veel tegenslag in de privésfeer lacht het leven me weer toe'.

Tekst: Hans Schmeinck

Goed, Christiani (39) is geen geboren Huissenaar, woont er 'pas' sinds februari vorig jaar maar toch heeft het stadje er een Europees kampioen bij. En wel in het biljarten. De in Heerlen ter wereld gekomen pakte op 1 mei jl. op het EK in het Duitse Brandenburg an der Havel de titel in het bandstoten. ,,In de poule en daarna in de kwartfinale schakelde ik meteen twee Europese toppers uit. Vervolgens lootte ik een mindere tegenstander in de halve finale, maar dan moet je nog wel 'even' winnen. De finale was tegen een ervaren Belg (Eddy Leppens, HS) en werd een thriller. En ik was hartstikke ziek die dag.''

Hoewel de vorige kampioen, de Belgische topbiljarter Frédéric Caudron, er niet bij was, maakt het de prestatie van Christiani niet minder puik. ,,De ontlading was heel groot, mede ook omdat mijn vriendin erbij was en we hebben een jaar veel tegenslag hebben gehad. Het leven lacht me en ons zo weer meer toe.''Extra bijzonder was dat Christiani niet veel getraind had op bandstoten, een spelsoort van het carambolebiljart waarbij de speelbal ten minste één band geraakt moet hebben voor de tweede aanspeelbal te raken. ,,Vooral omdat ik vooraf druk was met lessen geven en met mijn club competitie moest spelen.''

De Kuul

Die club is L&B Ledermode uit het Brabantse Hoeven (zie kader). En die lessen geeft Christiani in cafe De Kuul in Huissen. ,,De eigenaren Joke en Johan Kersten geven me daarvoor de ruimte. Binnenkort koop ik een eigen tafel, die ik daar mag plaatsen.'' De biljartlessen geeft de kersvers Europees kampioen dan aan (oudere) jongeren (zie ook: www.davechristiani.nl). Hij kreeg het zelf al vanaf zijn zesde mee in het café in Limburg waar zijn beide opa's er lustig op los caramboleerden.,,Met les geven en het spelen in clubverband en op toernooien verdien ik mijn geld. Het is geweldig dat ik van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken. Al vind ik biljarten een sport, zeker op het niveau dat ik het speel.'' Een heel hoog niveau, want deze titel was alweer zijn zesde Europese. Hij stootte ook al zestien nationale kampioenschappen bij elkaar en een wereldkampioenschap op de vijfkamp. Maar hij wil meer.
,,Ik wil binnen nu en een paar jaar een titel pakken op het NK of EK in het driebanden, toch de meest aansprekende vorm van biljarten.''

Nog aan/op de rol

Christiani is druk de komende tijd. ,,Nog zes weken en dan zit mijn seizoen erop en heb ik eindelijk vakantie. Eerst met mijn club de play-offs in de competitie spelen. Dan doe ik individueel mee aan een Wereldbekerwedstrijd in het Belgische Blankenberge en aan een Grand Prix in Rosmalen. Tussentijds verhuizen we naar Bemmel, waar mijn vriendin Daisy Ahoud oorspronkelijk vandaan komt.'' Is Bémmel plots een Europees kampioen rijker.

Bargezellig jeu de boules-toernooi

Prijswinnaars: Ria van de Pavert, Henk Hof, Marian Staring, Jan Wijnnobel, Mimi Dikotter, Ria Lippmann, Frans Krol en Thea Reymers. (foto: JBC Lingewaard) JBC Lingewaard

HUISSEN - Traditioneel opent jeu de boulesclub Lingewaard het buitenseizoen met het zogenaamde Voorjaarstoernooi. Dit jaar op zondag 28 april.

Een veertigtal spelers en enkele supporters kwamen op het evenement af. Ze waren allemaal goed warm gekleed want de dag begon frisjes en er was door het KNMI ook nog regen beloofd. Maar de spelleiding stond klaar met dampende koffie/thee met een lekkere tompouce. Die werd opgepeuzeld op het terras terwijl de laatste nieuwtjes werden uitgewisseld.

“Daarna toen moest er toch echt worden gebouled, drie partijen telkens met een andere medespeler. De voorspelde regen bleef uit en de zon brak zelfs door, de jassen konden uit.
De teamindeling was zodanig geregeld dat zowel sterke, geroutineerde spelers als beginnelingen in de prijzen konden vallen. Maar je moest natuurlijk wel je beste beentje voorzetten. Toernooiwinnaar werd Jan Wijnhoven, tweede plaats Frans Krol en derde werd Henk Hof. Daarnaast was er nog een poedelprijs en een kleine verloting. Alle prijswinnaars zien we hier op de foto.
Jeu de boulesclub Lingewaard stelt net als het vorig jaar tot en met september zijn banen weer open voor eenieder die het spelletje nog niet kent. Elke dinsdag vanaf 13.15 uur bent u welkom en helpen wij u op weg. Vooraf aanmelden is niet nodig. U mag vier keer meespelen zonder enige kosten. Wij zijn gevestigd aan het Kampstuk 23, 6852 AC te Huissen (bij de brandweerkazerne.) Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Geert Klein Middelink (06-12 50 68 60). Of kijkt u op onze website www.jbcl.nl.”

Vrouwenvereniging Angeren met de bus een dagje uit

ANGEREN - Dinsdag 21 mei vertrekt om 8.30 uur de touringcar vanaf het Dorpshuis Angeren voor het jaarlijks dagje uit van de Vrouwenvereniging.

"Dit keer bezoeken we de provincie Utrecht. Bij aankomst in Scherpenzeel is er in het restaurant koffie met gebak. Daarna vertrekken we voor een rondrit met gids.We rijden richting Woudenberg via Maarsbergen en Doorn naar Langbroek. In deze omgeving kunnen we genieten van diverse kastelen en boerderijen met hun mooi geverfde luiken. Ook gaat de route door de mooie bossen. We komen weer terug in het restaurant van Scherpenzeel om er een goed verzorgd driegangendiner te gebruiken. Na van dit alles genoten te hebben, vertrekken we naar Mijnden. Daar gaan we aan boord voor een vaartocht over de Vecht van ongeveer twee uur. Bij terugkomst daarvan vertrekken we weer huiswaarts met de touringcar, waarna we om 19.00 uur arriveren in Angeren."

September 1944 – mei 1945 De Betuwe-Angeren in oorlog

Ruine RK Kerk Angeren na de oorlog '45. (foto: bron HKA) bron: HKA

BETUWE - Vanaf september tot 5 mei 2020 herdenken we 75 jaar Market Garden en 75 jaar bevrijding. De Historische Kring Angeren gaat, in samenwerking met de Provincie en gemeente Lingewaard, extra aandacht aan dat stukje Betuwse-Angerense geschiedenis geven. Vooral de periode van (af) Market Garden (tot) en (met de) Bevrijding gaan we herdenken, en proberen te (her)beleven.

Herdenken dat de Betuwe en dus ook Angeren frontgebied is geweest, dat er luchtgevechten boven onze gemeente plaatsvonden waarbij vele vliegtuigen zijn neergehaald en dat de Angerense inwoners moesten evacueren. De komende lezingavond in het Dorpshuis Angeren op dinsdag 21 mei is een inleidende stap op die oorlogsperiode.

Op dinsdagavond 21 mei wordt de lezingavond over de Betuwe-Angeren en de oorlog van ’40-’45 gehouden. De avond is in het dorpshuis van 20.00 tot 22.00 uur. De toegang is gratis. Bauke Huisman zal met beeld en geluid zijn verhaal vertellen over de oorlog van ’40-‘45: het verhaal van de militaire operaties op de grond in de Betuwe en ook de gevolgen daarvan voor de burgerbevolking. Voor de pauze gaat zijn verhaal over de hele Betuwe; na de pauze (21.15 uur) zal hij het verhaal van Angeren en onze directe omgeving vertellen.

Voorinschrijving avondvierdaaagse in Huissen

HUISSEN - Vanaf 13 mei kan er voor ingeschreven worden voor de veertigste avondvierdaagse.

"U kunt inschrijven bij Coby Vermaas Ariensstraat 42 Huissen van 18.00 tot 20.00 uur en bij Lenie Janssen Klaphek 3. Ook kunt u op 22 - 23 en 24 mei op het winkelcentrum Zilverkamp inschrijven. Bij voorinschrijven betaalt u 3,00 euro bij de start is het 50 eurocent duurder. De start van de vierdaagse is op dinsdag 4 juni.

15 / 32

16 / 32

17 / 32

18 / 32

Het nieuwe Constral!

LOBITH - Constral uit Lobith is al ruim 28 jaar een bekende naam voor het leveren van serres en kozijnen van zeer hoge kwaliteit. In april heeft er een directiewijziging plaatsgevonden. Herman Hendriksen, Dave Hendriksen en Dennis Leenders vormen samen de nieuwe directie.

"Onze visie is het bedrijf positief te vernieuwen en succesvoller en professioneler te maken. Mee te gaan met de tijd en innovatief bezig zijn, daar staat Constral voor."

Naast aluminium serres, schuifpuien, vouwwanden, luxe overkappingen en kozijnen, is nu vernieuwend dat Constral ook aluminium overkappingen gaat leveren voor een meer aantrekkelijke prijs. Veel klanten willen niet meer dan een goede en degelijke overkapping. "Het was dan ook even zoeken hoe we dezelfde hoge kwaliteit van service en materialen kunnen handhaven en toch een overkapping kunnen leveren voor een scherpe prijs."

Dennis Leenders: "Aan de hoge kwaliteit gaan we niets inleveren, daarover valt niet te discussiëren! We plakken er niets tegen aan, er wordt eerst bewust gekeken naar de situatie wat er bij past. Meedenken met de klant is standaard. Maar niets is standaard met de bouw: alles wordt op maat gemaakt!" Dat dit de goede insteek is, blijkt ook uit vele zeer positieve reacties die we altijd horen over het resultaat, maar ook over de zorg waarmee er gewerkt wordt bij het plaatsen van de overkapping of serre.

Interesse? Neem gerust contact op (0316 547121) of kijk eens op onze website: www.constral.nl.

Herman, Dave en Dennis; Constral serres en kozijnen, Energieweg 2, Lobith.

Speciale Serengetidag bij Huessensche Poort

HUISSEN - Zaterdag 18 mei organiseert de Huessensche Poort Optiek dé dag om uw favoriete merk te bekijken. Serengeti glazen worden ervaren als rustgevend, contrast verhogend en beschermend, waardoor u geen betere zonnebril zult vinden.

De zonnebrillen van Serengeti staan bekend als de beste ter wereld om mee te autorijden door de speciale, vooruitstrevende technologie voor zonneglazen. Uit alles blijkt dat de brillen met veel liefde en oog voor detail zijn gemaakt. Ervaar de beste zonnebril ter wereld. De zonnebrillen van Serengeti zijn stijlvol en bovendien óók nog eens op sterkte verkrijgbaar. Het merk biedt namelijk vier verschillende soorten zonneglazen, waarvan hun Drivers glas de bekendste is. Alle glazen zijn verkrijgbaar op sterkte en geven u een scherp zicht waardoor u rustig kunt kijken. Uiteraard beschermen ze uw ogen optimaal tegen UV-stralen. Met zowel de brillenglazen als het montuur zit het dus wel goed en wat heeft een zonnebril eigenlijk buiten dat nog meer nodig? Is alleen het beste goed genoeg?

Op deze dag is de gehele collectie bij ons te bewonderen! De Huessensche Poort is gevestigd aan de Langestraat 64 in Huissen.

2 dagen muziek, cultuur en lekker eten in Park Bredelaar

Eten, drinken en muziek in Park Bredelaar. (foto: Walter Sietinga) Walter Sietinga

ELST - Niet één maar twee dagen staan dit voorjaar in het teken van muziek, cultuur en lekker eten en drinken. Op zaterdag 18 en zondag 19 mei wordt Streekfestival Lingezegen georganiseerd.

De reden dat de Streekmarkt dit jaar uitgroeit tot een Streekfestival, is de samenwerking met Popkoor Akkoord dat dit jaar 40 jaar bestaat. Daarom wordt op zaterdagavond 18 mei een open podium georganiseerd. Van 16:00 tot 22:00 uur is dit de plek voor iedereen die iets cultureels kan of wil bijdragen.

Op zondag staat de Streekmarkt op het programma, die dit jaar alweer voor de vierde keer wordt gehouden. De plek waar streekproducten kunnen worden geproefd en de buitensfeer wordt beleefd op allerlei manieren. Ook op deze tweede dag is er een uitgebreid activiteiten- en cultureel programma in en om Park Bredelaar. Leuke acts, voorstellingen en workshops zullen er dan plaatsvinden. Er is genoeg te doen voor jong en oud.

Goed om te weten dat het niet een commercieel festival betreft en eventuele opbrengsten ten goede komen aan stichting Park Bredelaar om te investeren in gereedschappen voor het park, waar mensen met afstand tot de arbeidsmarkt werken en aan Popkoor Akkoord voor de aanschaf van instrumenten en apparatuur.

Op zaterdagavond 18 mei (open podium) is de entree helemaal gratis. De entree-prijs voor de zondag bedraagt 4,00 voor volwassenen en 3,00 euro voor kinderen. Waar? Park Bredelaar, Breedlersestraat 7 in Elst.

Nieuwe trend is meubelstoffering!

HUISSEN/ARNHEM/BENNEKOM – Wie kent het niet. Op een bepaald moment is de bekleding van uw meubels, de kussens van de caravan of boot, versleten. U wilt een restyling van de meubels thuis. Dan is het vaak zoeken naar het juiste bedrijf op de juiste plaats. Steeds meer mensen laten hun meubels herstofferen bij Meubelrestyle.

Klanten kunnen bij dit bedrijf terecht voor de stoffering van antieke, klassieke en moderne meubels. Wij zijn gespecialiseerd in het stofferen van designmeubels, zoals: Leolux, Artifort, Gelderland, Harvink, montis et cetera. Tevens kan men hier terecht voor de stoffering van de boot of caravan. Voor ondernemers is het ook interessant om hun interieur te laten herbekleden. Men kan denken aan kantoorstoelen onder andere Ahrend, Gispen et cetera, of banken van de showroom. Dit is immers goedkoper dan nieuw kopen.

In de showroom van het bedrijf kunt u kiezen uit tienduizenden meubelstoffen. Collecties van onder andere De Ploeg, Kvadrat, Buvetex, Saum en Viebahn en Jab hangen hier uitgestald. Ook voor bekleding in leder kunt u hier terecht. Meubelrestyle heeft een van de grootste collecties van Nederland.

Wij stofferen uw meubels weer als nieuw met daarbij een keuze uit tienduizenden meubelstoffen. Er is altijd wel een meubelstof die bij uw interieur past. Het bedrijf biedt drie jaar CBW garantie op het maken en de meubelstoffen. Daarnaast is het uiterst milieuvriendelijk om uw goede oude meubels te laten herstofferen. Nieuw is dat u zelf uw meubels online kunt bekleden. Kijk op www.meubelrestyle.nl en stoffeer uw eigen meubel!

Wij komen voor een vrijblijvende offerte bij u thuis. Tevens kunt u meubelstoffen komen kijken in onze showrooms in Huissen en Bennekom. Tot ziens bij

Meubelrestyle, Nijverheidsstraat 5, Huissen; 026 3275275; 026 3275260.

Meubel & interieurrestyle, Edeseweg 28, Bennekom; 0318 413191.

www.meubelrestyle.nl; info@meubelrestyle.nl.

Proef de sfeer van weleer bij Restaurant De Opkamer

HUISSEN – Het wordt door velen de mooiste straat van Huissen genoemd: Hoeve. Een gezellig terras bij huisnummer 31, nodigt menige voorbijganger al uit om te komen genieten van een vers kopje koffie met een smaakvol gebakje. Het is het terras van Restaurant De Opkamer, waar u vanaf 17.00 uur voortreffelijk kunt dineren tegen oud-Hollandse prijzen.

De naam van dit authentieke restaurant is niet voor niets gekozen, het restaurant bevindt zich namelijk in de oorspronkelijke opkamer van de boerderij op dat adres. Deze opkamer is niet al te groot, waardoor het juist bijzonder sfeervol en huiselijk oogt. 'Echt een huiskamergevoel, dat is precies wat we willen bieden,' vertelt horecaondernemer Erik Lintsen. Huissenaren kennen Erik wel als het gezicht van Herberg De Hoeve dat óók gevestigd is in diezelfde boerderij. Hoe zit dat precies? 'Dat zorgt wel eens voor verwarring inderdaad', zegt hij lachend. 'Maar naast onze uitbundige feesten en partijen voor grote groepen bij Herberg De Hoeve, willen we met Restaurant De Opkamer juist een veel intiemere sfeer bieden waar men ook een tafeltje voor twee kan reserveren.' De menukaart, die met enige regelmaat wordt gewijzigd, is afgestemd op heuse bourgondiërs. Erik: 'Momenteel wordt er veel gekozen voor 'Shared Dining'. Samen genieten van verschillende gerechten op tafel, zorgt altijd voor veel gezelligheid. Natuurlijk staan onze welbekende spiezen op de kaart, maar ook een heerlijke schnitzel of varkenshaasje wordt graag besteld hoor. Op beide pinksterdagen staat er een driegangenmenu op de kaart voor 18,50 euro!' Plaatsen in Restaurant De Opkamer zijn beperkt, dus reserveert u alvast? www.deopkamerhuissen.nl of bel: 026 3250760 (Zie ook Facebook) Hoeve 31, Huissen.

21 / 32

22 / 32

23 / 32

Scouting Bemmel houdt actie Heitje voor karweitje

BEMMEL - Op zaterdag 18 mei houden de leden van Scouting Bemmel de traditionele actie Heitje voor een karweitje. De actie is bij velen nog bekend uit het verleden, waarbij scoutingleden op pad gaan en huis-aan-huis aanbieden om klusjes te doen in ruil voor een financiële vergoeding.

Op die dag zullen naar schatting circa 40 leden van Scouting Bemmel variërend in leeftijd van 8 tot 15 jaar in groepjes tussen 9.30 en 16.30 uur op pad gaan. "Ze kunnen ook eventueel bij u aanbellen met de vraag of u een 'heitje voor een karweitje' heeft. Wij hopen dat u een klusje heeft voor onze leden, u kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan glas of lege flessen wegbrengen, een boodschap doen, het tuinpad vegen, uw fiets poetsen. Daarvoor ontvangen ze dan een passende financiële bijdrage. De opbrengst van de actie zal aangewend worden voor de leden, namelijk voor speciale activiteiten gedurende het zomerkamp. De leden zijn uiteraard herkenbaar aan het uniform van Scouting Bemmel en de speciale actieboekjes waarin de klusjes en de daarvoor ontvangen bijdrage genoteerd kunnen worden."

Multifunctioneel kunstgrasveld voor Open Club

De werkzaamheden op sportpark De Vijzel in Doornenburg zijn in volle gang. (foto Sjaak Veldkamp)

DOORNENBURG – GVA kan het hele jaar door invulling geven aan buitenactiviteiten in het kader van de Open Club. Hiervoor zijn de voorbereiding begonnen om het trainingsveld te veranderen in een multifunctioneel kunstgrasveld. Naar verwacht kan het in de zomer in gebruik worden genomen. De Open Club is voor de provincie een speerpunt in het sportbeleid.

Provincie Gelderland en de gemeente hebben subsidie verleend. Het college draagt de Open Club een warm hart toe. "Wij vinden het belangrijk voor de leefbaarheid van onze dorpen en wijken in de gemeente. GVA heeft als eerste vereniging uit Lingewaard deze stap gezet." De samenwerking die daardoor in Doornenburg is ontstaan komt volgens het college de maatschappelijke betrokkenheid en de leefbaarheid ten goede. "Ze vervullen daarmee een voorbeeldfunctie voor andere initiatieven."

GVA is al een poosje bezig met de ontwikkeling van de Open Club. De voetbalvereniging wil daarmee naast voetbaltrainingen meerdere activiteiten aanbieden voor de inwoners van Doornenburg. Hiervoor is het projectplan Samenwerking in Beweging geschreven. "In 2021 moet voor elke doelgroep een passende activiteit zijn gerealiseerd. Kinderen, jongeren, volwassenen, ouderen, chronisch zieken en mensen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking kunnen allemaal op hun eigen manier sportief en sociaal meedoen op en rondom het sportpark van GVA."

De Open Club richt zich op groepen van jong tot oud. Activiteiten worden hierop afgestemd. Zowel binnen als op het trainingsveld. Dit is echter niet altijd beschikbaar. In de winter door regen, sneeuw en vorst. In de zomerperiode vanwege het jaarlijks inzaaien van het gasveld niet bespeelbaar. Het kunstgrasveld biedt uitkomst om het veld multifunctioneel te benutten, mogelijk met een atletiekbaan.

Inloopuur Platform Angeren

ANGEREN - Op dinsdag 28 mei om 19.30 uur is er in het Dorpshuis in Angeren de maandelijkse vergadering van het platform Angeren.

Het platform Angeren zet zich in voor leefbaarheid en veiligheid in Angeren. "We hanteren een inloopuurtje van 19.30 tot 20.00 uur waarin iedereen, die een goed idee of een verbeterpunt heeft voor ons dorp, welkom is. Door alle ideeën of verbeterpunten te noteren en vervolgens in onze vergaderingen te bespreken, zetten wij ons in voor een mooi, veilig en leefbaar Angeren. Kijkt u gerust eens op onze website om te zien wat we zoal bereikt hebben en waar we nog mee bezig zijn: www.platform-angeren.nl. Misschien wordt u dan ook wel enthousiast en wilt u graag met ons meedenken. Iedereen is belangrijk en iedereen is welkom bij ons. Als u niet in de gelegenheid bent om bij ons langs te komen, kunt u uw verbeterpunt of idee ook aan ons kenbaar te maken door gebruik te maken van onze brievenbus in het Dorpshuis of door ons te mailen naar Platformangeren@gmail.com."

Leonie Meijer treedt op in Doornenburg

Leonie Meijer. (foto: Dario & Misja)

DOORNENBURG – Singer and songwriter Leonie Meijer treedt op vrijdag 18 en zaterdag 19 oktober op in Doornenburg. Tijdens het muziekevenement Scary Symphony treedt zij samen op met harmonie SintCaecilia.

Na studies aan de Academie voor Lichte Muziek en het Conservatorium van Amsterdam, kreeg Leonie in 2011 nationale bekendheid als finaliste van het allereerste seizoen van The Voice of Holland. In datzelfde jaar verscheen haar debuutalbum ‘Los’, gevolgd door haar tweede album ‘Luister maar’ (2013), geproduceerd door Daniel Gibson. Een Zweedse producer die ook heeft samengewerkt met artiesten als Armin van Buren en Within Temptation. In 2017 bracht ze voor het eerst een Engelstalig album uit, getiteld ‘NJ 123’

Sinds 2014 is Leonie Meijer ook in het theater te vinden. Inmiddels heeft zij drie soloprogramma’s uitgevoerd en vanaf eind september 2019 zal zij in theaters in heel Nederland te zien zijn met haar vierde theaterprogramma 'Perfect Solitude'. “Ik kijk ontzettend uit naar de samenwerking met de harmonie.”, zegt een enthousiaste Leonie. “Het is altijd spannend om met een hele nieuwe groep mensen samen te werken, maar met de nummers die we hebben uitgekozen en de prachtige locatie in Doornenburg waar dit allemaal gaat gebeuren, weet ik zeker dat het helemaal te gek wordt. We gaan er iets bijzonders van maken!”

De voorverkoop voor Scary Symphony start op zaterdag 1 juni. Kaarten zijn vanaf die datum te koop bij Spar Witjes en Ontmoetingscentrum in Doornenburg en bij The Read Shop Viergever in Gendt.

Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 20 mei kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 17.30 uur een maaltijd afhalen.

Dit menu kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te brengen! "Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555."

Het ‘Bemmels afhaalpunt’ is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550). Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'Activiteiten'.

Inloopuur Platform Angeren

ANGEREN - Op dinsdag 28 mei om 19.30 uur is er in het Dorpshuis in Angeren de maandelijkse vergadering van het platform Angeren.

Het platform Angeren zet zich in voor leefbaarheid en veiligheid in Angeren. "We hanteren een inloopuurtje van 19.30 tot 20.00 uur waarin iedereen, die een goed idee of een verbeterpunt heeft voor ons dorp, welkom is. Door alle ideeën of verbeterpunten te noteren en vervolgens in onze vergaderingen te bespreken, zetten wij ons in voor een mooi, veilig en leefbaar Angeren. Kijkt u gerust eens op onze website om te zien wat we zoal bereikt hebben en waar we nog mee bezig zijn: www.platform-angeren.nl. Misschien wordt u dan ook wel enthousiast en wilt u graag met ons meedenken. Iedereen is belangrijk en iedereen is welkom bij ons. Als u niet in de gelegenheid bent om bij ons langs te komen, kunt u uw verbeterpunt of idee ook aan ons kenbaar te maken door gebruik te maken van onze brievenbus in het Dorpshuis of door ons te mailen naar Platformangeren@gmail.com."

Repair Café Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns en daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. "We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!"

Komende week organiseert SWL weer een Repair Café in Lingewaard. "Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee: dinsdag 21 mei van 13.30 – 15.30 u in het dorpshuis in Angeren (Emmastraat 23). De data van de andere kernen staan op www.swlingewaard.nl onder ‘Activiteiten'. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is."

Column

Hartstochtelijk

Wij kijken naar de Engelse tv-serie inspector Morse. Na afloop zappen we naar Veronica en zien Liverpool met 4-0 winnen van Barcelona. Van voetbal word ik echt niet opgewonden, laat dat duidelijk zijn. Ik snap niet dat er zoveel geld in om moet gaan om een spelletje te kunnen spelen. Bij het eindsignaal barst het gejuich in het Liverpoolse stadion Anfield los. Word je emotioneel, vraagt mijn vrouw. Uh, er gebeurt inderdaad wat als uitzinnige supporters hun clublied You'll never walk alone zingen. Typisch Engels. Ik heb het mogen ervaren. Samen met voetbalfanaten heb ik wedstrijden in Londen en Liverpool bezocht. Voor de sfeer, pubs, fish & chips met azijn en véél pints Engels bier. De laatste vijf minuten komen we ook in de wedstrijd Ajax tegen Tottenham Hotspur. Ik moet lachen als ze een doelpunt maken, zeg ik tegen mijn vrouw. De rest is denk ik bekend. Een dag eerder zit ik bij het wekelijkse persgesprek. Burgemeester Schuurmans en wethouder Helga Witjes zijn afwezig. Deze stukjestikker met een voorliefde voor Engels voetbalsfeer, zit dus als enige thee-drinkende man zonder voetbalkennis bij de analyse Liverpool – Barcelona. Ajax staat in de , hoor ik ze zeggen. De mannen transformeren zich in een mix van Jan Mulder, Johan Derksen en Pipo. Engels voetbal is een beleving, zeg ik serieus. Verdomd, ik heb contact. Complete gezinnen, getooid in dure clubshirtjes zitten in het stadion hartstochtelijk te zingen. Ik heb bij de ingang voor het stadion van Arsenal gestaan en gezien hoe supporters in een haag voetbalbestuurders met luid applaus verwelkomen. Ik zie bij mijn verhaal wethouders opveren. Applaus voor bestuurders? Dat willen wij ook, zegt Sluiter. Dan doe ik een shirt met nummer 1 aan, smult Aart Slob. Janssen zet grote ogen op. Nooit applaus gehad! Donderdagavond is er een raadsvergadering. Kom op Lingewaarders. Sta bij de ingang van raadskroeg De Valom de mannen applaudisserend op te wachten. Ik heb gezien hoe hartstochtelijk ze er naar verlangen.

Sjaak

Sancta Maria zoekt vrijwilligers voor de tuin

HUISSEN - RijnWaal Zorggroep locatie Sancta Maria in Huissen is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die samen met de technische dienst het onderhoud van de tuin op zich willen nemen.

Rondom Sancta Maria wordt de tuin aangeplant. Dit heeft onderhoud nodig en daarom zijn we op zoek naar een enthousiaste groep vrijwilligers die ervoor willen zorgen dat de planten worden voorzien van water, er zijn snoeiwerkzaamheden en bloemen mogen aangeplant worden. "Bent u degene die ervoor wilt zorgen dat de bewoners van Sancta Maria kunnen genieten van een mooie tuin? Neem dan contact op met onze vrijwilligerscoördinator Ellen van Moerkerk op telefoonnummer 0481 750783 of per e-mail ellen.vanmoerkerk-ab@rijnwaal.nl. Zij zal de verschillende mogelijkheden met u bespreken."

Senioren vissen

HUISSEN - Op zaterdag 6 juli gaan de sportvissers weer strijden om de koning en koningin, grootste en kleinste vis.

Dit jaar wordt het seniorenvissen voor de 48ste keer gehouden. "We hebben de leeftijdsgrens met vijf jaar verlaagd; dus vanaf 60 jaar mag men mee vissen. Zet de datum vast in uw agenda of op de kalender of geef uw vast op bij de volgende personen: Wim Kersten, Langestraat 47/a, 06 81857516 of bij Jan Derksen, Kennedystr 10, 06 12630215. Nadere informatie over deze dag volgt."

Op tweede vlucht winst voor L. Joosten

LINGEWAARD - Op zaterdag 20 april werd er een vlucht vervlogen vanaf Bierges over een afstand van 164 kilometer.

De duiven hadden op deze vlucht kopwind, waardoor de snelheid niet heel hoog was (73 km/uur). De duiven werden om 09.45 uur gelost en L. Joosten draaide om 11.59 uur zijn eerste duif. 2e. C. Vermeulen, 3e. E. v. Aalten, 4e. H. Hegeman, 5e. P. Eeuwes, 6e. J. Kiezenberg, 7e. P.J.H. v. Ooijen, 8e. T. Sas, 9e. W. Buijs.

Ticketkassa festival Under the Milky Way open!

Toeganspoort UTMW. (foto: Gerdien Janssen)

HUISSEN - Festival Under the Milky Way is dit jaar op zaterdag 7 september bij surfclub De Peppelweide aan de Badweg 6 in Huissen.

Dit jaar weer een gevarieerde line-up. Van soul tot rock en van heavy tot acoustic. En niet te vergeten het kinderprogramma overdag. De prijs in de ticketshop in de voorverkoop is tien euro. Aan de dagkassa betaalt de bezoeker vijftien euro. "Het loont de moeite om uw slag te slaan in de ticketkassa. Kijk op de site of facebook."

Oud papier

DOORNENBURG – Op zaterdag 18 mei halen leden van de harmonie Sint-Caecilia uit Doornenburg vanaf 8:30 uur het oud papier weer op.

Alle inwoners van Doornenburg worden verzocht het papier tijdig en goed verpakt aan de straat te zetten.

Lopen langs de Linge met IVN RijnWaal

LINGEWAARD - Langs de bermen bij de oever van de Linge is het al jaren goed toeven geweest.

"Ieder jaar mogen we hier genieten van bijvoorbeeld keizer libelles of blauwe weidebeek juffers die eitjes afzetten in het water. Een fraaie schijnbok, Sint-Jansvlinders en wilde bijtjes en hommels doen zich te goed aan een keur van prachtige bloemen, zoals de hier afgebeelde beemdkroon. De tere schoonheid van deze niet alledaagse soorten moet je wel raken. Zullen ze er dit jaar nog zijn? Of zijn de bermen te vroeg gemaaid… Zingt de kleine karekiet in het riet? En hoeveel soorten watervogels kunnen we ontdekken? Waarom kunnen deze soorten hier gedijen en wat hebben de insecten, bloemen en vogels elkaar te bieden? Hoe vormen ze een levensgemeenschap?

We gaan het onderzoeken en op waarde schatten samen met natuurgidsen van IVN RijnWaal op 19 mei van 11.00 tot 13.00 uur. We ontmoeten elkaar bij Scanabouw, Nijverheidstraat 2 in Huissen, vlakbij de splitsing Karstraat Linge fietspad, net ten noorden van Bemmel. Goed schoeisel, kijker en eventueel een loep worden aanbevolen."

TOP-band op TMF in TheaterKerk: Jan Terlouw & The Nightclub

BEMMEL - Een van de optredens tijdens het Top Music Fest (TMF) in de TheaterKerk op zaterdag 18 mei wordt verzorgd door Jan Terlouw Junior & The Nightclub. Jan Terlouw Junior is de jongste telg uit een familie van schrijvers en componisten.

In november 2018 trad hij op bij DWDD met een muzikale vertolking van het gedicht 'Schaduw' van opa Jan Terlouw (senior). De talentvolle Deventenaar speelde met zijn band heel Nederland plat tijdens de Popronde. Daarbij bracht hij zijn debuutalbum uit, dat goed werd ontvangen.

En 18 mei dus te zien en te beluisteren bij TOP. Decor is een jaren '20-nachtclub. Bezeten jazzvingers, diepe elektronische bassen, big band sounds en vintage soulzang voeren je mee naar de sferen van toen. Je stapt samen met Jan en zijn band in een soort muzikale film noir: smooth, dark, sweaty & swinging. De band speelt van 23.00 - 24.15 uur in de theaterzaal. Er zijn nog kaarten, dus kom genieten van deze en andere top-acts.

Kaartjes kosten 20,00 euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Dertig jaar Historische Kring Bemmel, Haalderen en Ressen

Kattenleger-De Plak Bemmel. (tekening: Joop Verburg)

BEMMEL - In het weekend van 18 en 19 mei viert de Historische Kring Bemmel, Haalderen en Ressen haar dertigjarig bestaan. Met de expositie '30 jaar verbeeld' wordt hieraan uitgebreid aandacht besteed.

Er worden pentekeningen van Bemmelaar Joop Verburg tentoongesteld. Op 18 en 19 mei is de expositie van 14:00 tot 17:00 uur geopend voor publiek in de Kringruimte in cultureel centrum De Kinkel, Van Ambestraat 1, Bemmel.

De expositie neemt de bezoeker mee op een reis van dertig jaar door Bemmel en Ressen aan de hand van de pentekeningen van Joop Verburg en foto’s die gemaakt zijn van de actuele situatie. Joop Verburg stond aan de wieg van de HKB die hij altijd een warm hart toegedragen heeft. Hij schreef en redigeerde veel verhalen voor het Kringblad en was op allerlei manieren actief voor de kring. Van een aantal tekeningen van zijn hand heeft de Historische Kring Bemmel, Haalderen en Ressen ansichtkaarten gemaakt. HKB-leden hebben in een speciale jubileumenveloppe een set van vijf van deze kaarten ontvangen. Zolang de voorraad strekt, zijn deze kaarten voor 50 eurocent te koop tijdens de expositie en daarna op dinsdagochtenden in de Kringlocatie in De Kinkel.

In samenwerking met Erfgoed Gelderland wordt gewerkt aan het beschikbaar stellen van de expositie als route op 'Mijn Gelderland'. Als dat gerealiseerd is, kan men op een mooie dag al wandelend aan de hand van uw mobiele telefoon of tablet de locaties in het echt bekijken.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Maandag 20 mei - 17.30 - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Dinsdag 21 mei - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 22 mei - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 23 mei - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Donderdag 23 mei - 17.00u - De Tichel, Kolkweg 5a, Haalderen (van tevoren aanmelden bij de bar van De Tichel of bellen op maandag tussen 12 en 17 uur naar 0481 464409).

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. De zaal gaat om 17 uur open. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder 'Activiteiten'.

Ronald McDonald Boshuus zoekt vrijwilligers

Een konijn, die de was doet. (foto: A.Neyndorff) A.Neyndorff

ARNHEM - Ronald McDonald Huis Boshuus bevindt zich op het dak van Klimmendaal revalidatiespecialisten. In het Huis kunnen gezinnen van kinderen die behandeld worden in Klimmendaal of het ziekenhuis dichtbij hun kind zijn. Ons Huis is ook één van de aangepaste vakantiehuizen van het Kinderfonds. Gezinnen met een zorgintensief kind kunnen hier op een fijne manier even bijtanken.

Een Ronald McDonald Huis krijgt geen subsidie of andere overheidsgelden en is volledig afhankelijk van sponsoren, giften en inkomsten uit acties. Dankzij de inzet van een enthousiast team vrijwilligers kan Ronald McDonald Boshuus een fijne en huiselijke plek bieden aan veel gezinnen. De vrijwilligers zorgen voor het gezellig maken van het Huis, ontvangen gasten, doen huishoudelijk werk en bieden een luisterend oor. Je draait met elkaar op een gezellige manier een groot huishouden.

Het Huis is geopend van 09:00-21:00 uur, in het weekend van 10:00-20:00 uur. Als vrijwilliger draai je één dienst van vier uur per week (of om de week) "Zonder vrijwilligers kan ons Huis niet open zijn. Daarom zoeken wij vrijwilligers die zich hiervoor willen inzetten en deel uit willen maken van dit fantastische team. Wij hebben jullie hard nodig! Kom jij ons team versterken? Op dinsdag 28 mei organiseren we van 19:00-20:30 uur een informatieavond! Tijdens deze avond vertellen vrijwilligers over het werk en over het Ronald McDonald Huis en krijg je een rondleiding. Wil je je opgeven voor deze avond of wil je meer weten neem dan contact op of stuur een email: 026 3525260 / arnhem@ronaldmcdonaldhuis.nl."

Kunstwerk' in de tuin

(foto: familie Geurts)

BEMMEL- Bewoners aan de Beukenlaan in Bemmel ontdekten een waar kunstwerk, gemaakt door wespen, in hun tuin.

Wespen knagen voornamelijk aan droog hout en kauwen dit fijn totdat het een soort grijze, papierachtige grondstof vormt voor de bouw van het nest. De opening zit onderaan zodat er geen regen in kan komen. In een wespennest zoals deze, kunnen wel 500 tot 10.000 wespen zitten! Lastig om zo vlakbij je huis tegen te komen, maar wel prachtig om te zien.

Verse kip op markt Bemmel en Gendt

LINGEWAARD - "Vanaf 16 mei staan wij - Verse Kip van Cornelissen- iedere donderdagmiddag op de markt in Bemmel en vanaf 17 mei iedere vrijdagmiddag op de markt in Gendt."

"Wij hebben heerlijke gegrillde producten zoals kip, halve haan, kippenpoten, tv-sticks, drumsticks, kipkarbonade et cetera. Ook hebben wij diverse verse kipproducten zoals: kipfilet, kipschnitzels en kiprollades. Graag tot ziens op de markt in Bemmel of Gendt."

Verse kip op markt Bemmel en Gendt

LINGEWAARD - "Vanaf 16 mei staan wij - Verse Kip van Cornelissen- iedere donderdagmiddag op de markt in Bemmel en vanaf 17 mei iedere vrijdagmiddag op de markt in Gendt."

"Wij hebben heerlijke gegrillde producten zoals kip, halve haan, kippenpoten, tv-sticks, drumsticks, kipkarbonade et cetera. Ook hebben wij diverse verse kipproducten zoals: kipfilet, kipschnitzels en kiprollades. Graag tot ziens op de markt in Bemmel of Gendt."

Start 29e Burgrun in Doornenburg

DOORNENBURG - De vrijwilligers zijn er bijna klaar voor om iedereen weer een leuke en gezellige dag te bezorgen op 25 mei, weer of geen weer!

Net als vorig jaar is de start in de Sint-Maartenstraat in Doornenburg. Om 10:00 uur zal het startschot worden gegeven. Dit jaar zullen er circa veertig zijspannen om de onze deelnemers met een beperking een onvergetelijke dag te bezorgen De tussenstop zal plaatsvinden bij het Maïsdoolhof in Malden.

’s Middag rond 16.15 uur wordt de stoet terug verwacht in Doornenburg om onder muzikale begeleiding de intocht te vieren. De middag wordt afgesloten met een barbeque en ijs van Wijsijs. Wellicht ontdekken we ook nog de nieuwe voice van Doornenburg tijdens de fameuze karaoke. De 29e Burgrun wordt afgesloten met een feestavond. Dit jaar worden we muzikaal ondersteund door 80’s dilemma die in het westen van Nederland al een populaire te boeken feestband is. Hun repertoire bestaat Prince, Madonna, Dolly Dots, Wham. De van vroeger bekende Swing Night wordt geheel teruggebracht in Doornenburg.

De kaarten zijn in de voorverkoop te verkrijgen bij de Read Shop in Gendt en het Ontmoetingscentrum van Doornenburg. Wees er op tijd bij vol is vol in het Schuttergebouw in Doornenburg

Als dit de kerk is, wil ik er heen...

Bethelkapel Den Haag. (foto: Marja Huson-ter Avest)

HUISSEN - Ruim drie maanden kerkasiel voor de familie Tamrazyan in de Bethelkapel, een doorlopende kerkdienst. Zo'n 1.000 voorgangers, uit uiteenlopende kerkelijke tradities en uiteenliggende plaatsen, droegen bij aan deze doorlopende kerkdienst.

Zo’n 12.000 kerkgangers woonden de doorgaande viering bij. Onder hen niet alleen mensen die wel vaker een kerkdienst bezoeken, maar ook mensen die al jaren geen kerk meer binnen waren geweest. Of überhaupt nooit eerder een dienst hadden bezocht. ‘Als dit de kerk is, wil ik er heen!’. Of: ‘Dit is de kerk, zoals je zou willen die ze altijd was…’. Vaak gehoorde geluiden tijdens het kerkasiel. Ook uit onze gemeente is tot drie keer toe een bijdrage geleverd aan deze diensten door Matthijs Glastra, predikant en gemeenteleden. Een dierbare en dankbare ervaring om nooit te vergeten. Door de Vereniging Beraad Grote Steden van de PKN wordt op 17 mei naar aanleiding daarvan een themamiddag georganiseerd in de Bethelkapel in Den Haag. ‘Vasthouden en verdergaan’. Over wat het ons heeft gebracht. Hoe en wat we ervan kunnen leren. Welke betekenis dit kerkasiel heeft voor de kerk van morgen. Hoe je dit vasthoudt en hoe we reflecteren op alles wat het kerkasiel aan vernieuwing met zich meebracht. Een ding is zeker, het kerkasiel gaf de kerk een gezicht in de samenleving. (Bron: Protestantse Kerk Den Haag).

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen, zondag 19 mei 2019, 10.00 uur. Zondag ‘Cantate’ (‘zingt’) naar Psalm 98. Voorganger ds. Matthijs Glastra. Vrijdagmiddaginloop van 14-16 uur.

Gelderland herdenkt in de Betuwe

Tijdens de exodustocht een ode bij de kapel op De Heuvel. (foto: Martien van Hemmen) martien van hemmen

BETUWE - De Dodenherdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag 5 mei staan bepaald niet voor het einde van activiteiten. In feite betreft het hier als het ware een 'startsein'.Achter de schermen zijn veel organisaties in Gelderland druk doende om stil te staan bij 2019. Dit is het jaar waarin de dramatische mislukking van Market Garden wordt herdacht.

Al vrij snel na de bevrijding werden in de regio herdenkingen georganiseerd. Om verklaarbare redenen vonden die hun oorsprong vaak in de militaire (geallieerde) traditie. Maar ook 'herdenken' maakt zijn ontwikkeling door. Het is een afgeleide van de bewegingen in de maatschappij. Zo werd aan het militaire element uiteindelijk de rol van de dappere Polen toegevoegd. Dit resulteerde in een monument van generaal Sosabowski en een Polen infocentrum in Driel. De rehabilitatie van de Polen was een goede zaak. Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in hetgeen gebeurde in onze regio in de periode 1944-1945.

Er zijn excursies die naast het verhaal van de geallieerden òòk aandacht geven aan de Duitse kant van de strijd. Oh ja, dan zijn er ook nog de burgers. Zij kwamen in de spagaat van oorlogsgeweld en iedereen in de regio moest evacueren.Gelukkig krijgt hun lot steeds meer aandacht. Hierbij kunnen wij op onze eigen hedendaagse manier herdenken en ook die dramatische vlucht die eindigde omstreeks juni 1945. De Exodustocht is een ode aan de burgers.Iedere laatste zaterdag in juni wordt de wandeltocht georganiseerd .Iedereen moet mee kunnen doen dus zijn er liefst zes afstanden. "Doe mee op 29 juni en kijk op www.exodustocht.nl."

'Prachtig we komen zeker nog eens terug!'

De gaande en komende beheerder van het Dijkmagazijn. (foto: Ivo Hilgenberg) Ivo Hilgenberg

BEMMEL - Op 1 mei is Kees van der Heijden gestopt als beheerder van het Dijkmagazijn in Bemmel. Een reden om hem enkele vragen te stellen.

Wat is een Dijkmagazijn? Dit Dijkmagazijn is gebouwd in 1876. In de 2e Wereldoorlog kapot geschoten en in 1947 herbouwd. Het was een opslagplaats voor kruiwagens, schoppen en zakken ter bescherming tegen het water van de Waal. Het gebouw raakte in verval en werd in 1995 door het polderdistrict opgeknapt en overgedragen aan de gemeente Bemmel.

Hoe werd het Dijkmagazijn een Natuurmuseum? In 1997 vroeg de wethouder of ik natuureducatie voor scholen wilde verzorgen. Ik zei :”Ja, als ik het Dijkmagazijn mag inrichten, naar eigen inzicht.” Na een grondige verbouwing vond op 28 april 2001 de opening plaats.

Wat zie je in het Dijkmagazijn? Je kunt meer dan 200 dieren en vogels in hun natuurlijke omgeving bekijken en aanraken. De meest gehoorde opmerking is : “Prachtig, we komen zeker nog eens terug, want we hebben nog lang niet alles gezien.”

Is het Dijkmagazijn een stichting? Ja, Louis Dolmans heeft in 1994, Stichting Bemmel Natuurlijk opgericht. In 2002 werd de Veldschuur gebouwd met behulp van vrijwilligers en werd het Stichting Lingewaard Natuurlijk. Met ongeveer 145 vrijwilligers worden veel activiteiten groepsgewijs gedaan.

Waarom bent u gestopt als beheerder? Mijn leeftijd, thuissituatie en omdat ik een enthousiaste opvolger vond. Claartje Blankenheym neemt het beheer over en ook de leerzame en spannende bever-survivaltochten voor kinderen en volwassenen.

Hebt u nog een wens? Ja, ik wens dat de natuureducatie nog verder zal uitgroeien.

Hans Witjes bij Open Podium Elst

Huissenaar Hans Witjes is vrijdag 24 mei te zien en te horen bij het Open Podium in Elst. (foto: PR)

ELST/HUISSEN – Twee gitaristen en een zangeres zijn vrijdag 24 mei te aanschouwen en te beluisteren tijdens het Open Podium Elst. Zij verzorgen die avond in zalen- en partijcentrum Onder de Toren aan de Sint-Maartenstraat 34 In Elst, ieder afzonderlijk, een optreden.

Het betreft deze avond drie regionale muzikanten, die vanaf 20.30 uur het podium betreden. Zo brengt de in Huissen woonachtige singer-songwriter Hans Witjes weer eens bezoek aan het Open Podium. Hij is met enkele van zijn eigen Nederlandstalige luisterliedjes te zien en te beluisteren.
Verder is ook gitarist/zanger Wes Leurs present. De Elstenaar speelt dan onder meer nummers van Dire Straits en The Rolling Stones. De enige vrouwelijke muzikant in het gezelschap is zangeres Yoke Anders, in Elst en omgeving geen onbekende. Zij begeleidt zichzelf op de piano bij nummers van artiesten als Kate Bush, Cindy Lauper en Marco Borsato.
Wie altijd al op het podium wil staan, of wie zin heeft om een keer het publiek te laten horen wat hij/zij zoal in zijn/haar mars heeft, kan dat doen tijdens het Open Podium. Dat aanbod geldt ook voor bandjes. De organisatie Muziek In Elst faciliteert de deelnemers daarbij met de benodigde apparatuur, zoals versterkers en microfoon. Die zijn in de zaal aanwezig. Wie eind juni wil optreden, die meldt zich aan vóór 14 juni via 06-53868766, of via Tonny@muziekinelst.nl. Publiek is bij het Open Podium altijd welkom. De entree bedraagt twee euro. Info staat op www.muziekinelst.nl/open-podium.

Karel Donders nieuwe pastoor in de Betuwe

Karel Donders.

BETUWE - Een week nadat pastoor Gerard Peters zijn vertrek aankondigde, heeft de parochie H. Maria Magdalena bekendgemaakt dat pastoor Karel Donders zijn opvolger wordt. Hij is door kardinaal Willem Eijk per 1 september benoemd tot de parochie in de Betuwe.

Karel Donders werd 34 jaar geleden geboren in Arnhem. Hij werd op 14 mei 2011 in Utrecht tot priester gewijd. Daarna werd hij benoemd tot parochievicaris in de Sint-Paulusparochie in Groenlo en omgeving en vervolgens in de samenwerkende parochies Sint-Lucas en Sint-Maarten in Zeist en Leusden. Het pastoraal team en bestuur van de parochie H. Maria Magdalena hebben reeds kennis met hem mogen maken. Zijn zien de samenwerking met vertrouwen tegemoet.

De installatieviering wordt gehouden op zondag 1 september om 10.00 uur in de Sint-Werenfriduskerk in Elst.

Stoere en sportieve meiden die van voetballen houden

BEMMEL - Aankomend seizoen wil SC Bemmel een meisjesteam onder de 9 jaar starten. "We hebben al vier sportieve meiden voor dit team, maar we zoeken er nog een paar gezellige en stoere meiden bij."

"Je hoeft niet te kunnen voetballen, je moet vooral plezier hebben De rest leren de trainer(s) je wel. We trainen op de maandag- en woensdagavond van 18.00 tot 19.15 uur. Kom gerust een paar keer meetrainen. Ben je ouder dan 9 jaar dan ben je natuurlijk ook welkom. Voor iedere leeftijdscategorie hebben we wel een team. Het is altijd reuze gezellig, maar er wordt natuurlijk ook serieus getraind. Heb je interesse neem dan contact op met de meisjescoördinator Berry Menting, 06 40508142 of stuur een mail naar fam.menting@upcmail.nl."

Zomerlidmaatschap bij TC Bemmel

BEMMEL - Tennisclub Bemmel biedt deze zomer tennis aan voor bijvoorbeeld voetballers, hockeyers en andere teamspelers die een zomerstop hebben van hun eigen sport. Ook sporters die veel binnen sporten en in de zomer naar buiten willen zijn van harte welkom om gebruik te maken van dit zomerlidmaatschap.

Het zomerlidmaatschap is een compact lidmaatschap van vier maanden in de maanden juni tot en met september, waarbij spelers, jong en oud, onbeperkt vrij kunnen spelen wanneer het hen uitkomt. Ons zomerlidmaatschap is niet alleen voor volwassenen, maar ook leuk voor kinderen die een zomerstop hebben van een sport of kinderen die willen ontdekken of tennis wat voor hen is. Deelnemers kunnen zich individueel inschrijven, of met teamgenoten. Kosten zijn €45,-pp. Voor meer informatie en aanmelden kan een mail worden gestuurd naar sec@tennisclubbemmel.nl

31 / 32

11 mei was het dan zover, toen werd onze spetter 50 jaar.
Hartelijk gefeliciteerd Dineke.

Dikke knuffel van
je Erik, Sanne en Mirte

Dit lachebekje wordt 20 mei alweer 2 jaar.
Gefeliciteerd lieve Juul van:

Opa, Oma, Lex, Sterrin, Puk en Mees Xxx

Dit Kleine Piraatje wordt 14 mei alweer 2 jaar.
Van Harte gefeliciteerd lieve schat.
Opa Henny, Oma Diny en Woezel.

Nigel alweer 12 jaar,
gefeliciteerd door Papa, Mama, Viggo, Enzo en de gehele familie.

Lieve Sofie,
Heel veel succes met je examen!
Zet hem op, nog even je best doen, en dan een welverdiende lange vakantie. (hopen wij haha)
Dikke knuffel van
Mamma, Pappa, Wesly en Lize

Deze kanjer heeft na zes maanden les
zijn zwemdiploma gehaald.
Super jongen!
Gefeliciteerd.

Lieve Lars,
Op 22 mei alweer 5 jaar.
Een hele fijne verjaardag.
Gefeliciteerd een kus en
een knuffel van opa en oma.

vanaf 10 mei iedereen op zij
want dan komt Rachelle met de scooter voorbij.
Sweet 16
Gefeliciteerd.
Opa en Oma

Lieve Wesly,
Hoera……!
Wesly was op 6 Mei 13 jaar.

Lieve groetjes van
Pappa, Mamma, Sofie en Lize

Op 7 mei werd je 15 jaar.

Van harte gefeliciteerd.

Chiara, pa & ma


Wim 50 jaar.
Van harte gefeliciteerd