GN Berg en Dal Heumen Mook

1 juni 2018

GN Berg en Dal Heumen Mook 1 juni 2018


Klokkenbergkoor treedt op in Berg en Dal

Koorleden van het Klokkenbergkoor (foto: J. Terpstra)

Foto: J. Terpstra

BERG EN DAL - Op dinsdag 12 juni verzorgt het Klokkenbergkoor uit Nijmegen een concert in Huiskamerrestaurant Babylon in Berg en Dal.

In dit zomerconcert is gekozen voor een thema van alle tijden: 'Liefde in de lente'. Zowel in de Renaissance, in de Romantiek en in film- of popmuziek. Van 1532 tot 2001. Van Orlandus Lassus en Thomas Morley, Passereau en Bennet, Elgar en Fauré tot Fugain, Sinead O’Connor en Lord of the Rings.

Het koor repeteert wekelijks in De Lindenberg, zingt vierstemmig en wordt professioneel begeleid door dirigent Ineke van Hoogstraten. Joop Baltussen begeleidt het koor bij concerten op piano.

Het concert is dinsdag 12 juni van 19.45-20.45 uur. Vooraf is er tijd voor koffie of thee. De entree is gratis. De pauzeconsumpties worden geboden tegen een billijke prijs. Huiskamerrestaurant Babylon (het voormalige Vijverhofrestaurant) is gevestigd aan de Kwakkenbergweg 150 in Berg en Dal.

Wolkbreuk zet veel straten in de gemeente Berg en Dal blank

Foto: Joop Verstraaten

Wolkbreuk zet veel straten in de gemeente Berg en Dal blank

Foto's Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – Een groot gedeelte van Berg en Dal is dinsdagavond onder water komen te staan door een wolkbreuk waarbij de regen met bakken uit de lucht kwam vallen. Het begon allemaal in Millingen aan de Rijn die werd als eerste door de wolkbreuk geteisterd. Daar liepen voor het merendeel van de straten binnen de kortste tijd helemaal onder water. Mensen die buiten een kijkje gingen nemen stonden tot de enkels in het water zoals in De Kamp. Op de Zeelandsestraat was bijna geen doorkomen meer aan vanwege het vele water. Toch waren er automobilisten die tot ergernis van de buurtbewoners met grote vaart door de volgelopen straten reden waarbij het water in alle richtingen spatte. In Leuth is naar verluidt de stroom uitgevallen. Ook in Groesbeek kregen ze er van langs. De Wylerbaan was een gevaar om te rijden. De wolkbreuk zorgde ervoor dat veel zand van de akkers op de weg terecht kwam. Ook de Dorpsstraat in Groesbeek voor het gemeentehuis was het een waterballet maar toen de wolkbreuk van kracht minderde was het minderde had het regenwater ook snel zijn weg naar het riool gevonden. Op de Breedeweg ging het zo hard dat niet alleen de wegen onderliepen maar ook de riooldeksels eruit vlogen wat een gevaar op leverde voor het verkeer. Ook hier werd het wegdek overspoeld met zand van de akkers van Klein Amerika evenals op De Grafwegen. De brandweer moest diverse malen assisteren bij ondergelopen kelders in de hele gemeente Berg en Dal.

Avond4daagse in Groesbeek zoekt verkeersregelaars

GROESBEEK - Vrijwilligerswerk is onmisbaar in onze huidige samenleving en wordt op veel plekken gedaan en/of gevraagd. Zo worden er mensen gezocht om iets voor ouderen te betekenen, om een gastvrouw of –heer functie te bekleden of om een voetbalteam te coachen.

Het Vrijwilligerssteunpunt van de gemeente Berg en Dal verzamelt alle vacatures uit de gemeente en bemiddelt potentiële vrijwilligers aan de organisatie die de vacature heeft geplaatst. De vacature die het Vrijwilligerssteunpunt deze keer uitlicht is:

De organisatie van de avondvierdaagse in Groesbeek zoekt van 4 -7 juni drie verkeersregelaars. Om ervoor te zorgen dan ongeveer duizend wandelaars veilig kunnen oversteken zijn de verkeersregelaars heel hard nodig. De organisatie bestaat uit een gezellige ploeg mensen die zich jaarlijks vrijwillig inzet voor de avondvierdaagse. Ze sluit het met hen allen gezellig af. Contactpersoon is Marjan Schreven, E-mail: marjan.schreven@fortewelzijn.nl, 024 3972124.

Bent u geïnspireerd geraakt om eens rond te kijken tussen de diverse vrijwilligersvacatures? Neemt dan eens een kijkje op de vacaturebank van het Vrijwilligerssteunpunt Berg en Dal op www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/bergendal.

Jacob de Graaf Vistoernooi

BEEK - Op tweede pinksterdag 21 mei werd op de buitenbanen van PVBeek het jaarlijkse Jacob de Graaf Vistoernooi gespeeld.

Er hadden zich twintig spelers aangemeld: tien doubletten. Er werden drie ronden gespeeld, met bijzonder aangenaam weer: 23 graden en zonnig. Het toernooi is gewonnen door Jan en Mirjam Arnts. De eervolle tweede plaats (want ook alle wedstrijden werden door hen gewonnen) behaalden Emmie van Heumen en Ria Hofstee. De derde plaats was voor Thea ten Westeneind en Riekie Groothuizen. Alle deelnemers gingen naar huis met een visprijs, ter beschikking gesteld door Jacob de Graaf, zoals ook de lekkere vishapjes tijdens het toernooi.

Bingo in De Mallemolen

GROESBEEK – Iedere donderdagavond wordt er bingo gespeeld in de grote zaal van de Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

Iedere bingoavond is de hoofdprijs 250 euro, terwijl de jackpot kan oplopen tot liefst 400 euro. Mocht de jackpot bij de 400 euro nog niet sneuvelen dan worden er vier extra rondes gespeeld van elk 100 euro. De opbrengst van deze bingoavonden komt geheel ten goede aan zes Groesbeekse verenigingen.
Iedere donderdagavond gaat de deur van de grote zaal van De Mallemolen om 19.00 uur open; de bingoballetjes zullen om 20.00 uur gaan vallen.

Reclamezuil bij inrit parkeerplaats verplaatst

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De reclamezuil van de supermarkten Aldi en Jan Linders tussen het groen langs de Spoorlaan is in verband met de verkeersveiligheid afgelopen maandag enkele meters verplaatst.

Diverse klachten van automobilisten die de parkeerplaats wilden verlaten, vonden dat de betreffende reclamezuil het zicht op de Spoorlaan belemmerde. Het college liet eerder weten dat er geen plannen waren om de zuil te verplaatsen. Toch is onverwacht het bord maandagmorgen verplaatst. Ook zijn er onlangs haaientanden aangebracht op de parkeerplaats, omdat er automobilisten meenden zo de parkeerplaats af te kunnen rijden zonder voorrang te verlenen aan het verkeer dat zich op de Spoorlaan bevindt.

Avondvierdaagse Millingen

MILLINGEN - Over een week is het dan zover, dan start de zesde avondvierdaagse in Millingen aan de Rijn.

Met inmiddels 320 inschrijvingen belooft het weer een mooi wandelfeest te worden. Inschrijven kan natuurlijk altijd nog, tot en met zondag 3 juni kunt u nog inschrijven voor 5 euro per persoon bij de servicebalie van AH vVan den Hatert. Men kan ook nog inschrijven bij de start op dinsdag 5 juni voor 6,50 euro. Ook ouders en begeleiders moeten in het bezit zijn van een inschrijfkaart!

De start en het eindpunt is dinsdag 5 juni en woensdag 6 juni om 18.30 uur vanaf sportpark De Hove. Op donderdag 7 juni wordt gestart vanaf het pontje: de 5km-lopers om 18.15 uur en 18.45 uur en de10km-lopers om 18.30 uur. Kaarten voor het pontje van uw voorkeur kan men op dinsdag na afloop op het sportpark komen halen. Op vrijdag 8 juni starten we weer vanaf het sportpark, de 10km lopers om 18.30 uur en de 5km-lopers om 19.00 uur, zodat we gezamenlijk binnen kunnen komen.

Vogelspotten in de Millingerwaard

Vogelspotters (foto: Herman Hendriks)

KEKERDOM - De Millingerwaard is lang geleden is teruggegeven aan de natuur. Het is een prachtig natuurgebied waar veel soorten een plaats hebben gevonden en is aangelegd en toegankelijk gemaakt met struinpaden en fietspaden.

Een aantal jaren geleden is men begonnen met renovatie en herstructurering van het gebied. "Wij gaan kijken naar de vorderingen van deze natuurontwikkeling en zullen vooral letten op de zang en watervogels. Er is om deze tijd veel nieuw leven te zien en te horen. Ook is er kans om bevers te spotten of tenminste de sporen van hun aanwezigheid."

De wandeltocht staat onder leiding van Ben Brouwer die enthousiast over dit gebied kan vertellen. Ben is voor deze excursie bereikbaar op 06 53927477. De start is zondag 3 juni om 07.00 uur bij het Wilderniscafé, Weverstraat 94 in Kekerdom. De deelname is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Wandelschoenen of laarzen en een verrekijker zijn aanbevolen. Meer informatie over deze excursie en IVN RijnWaal staat op: www.ivn.nl/afdeling/rijnwaal.

Milieuvandalen laten ergerlijk spoor achter in Groesbeek

(Foto: Joop Verstraaten)

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Tot nog toe onbekende milieuvandalen hebben zaterdagavond een ergerlijk spoor van afval achtergelaten op de Biesseltsebaan in Groesbeek.

De vuiligheid werd niet aan de kant van de weg gedumpt maar midden op de weg. Naast de ergernis van de vele voorbijgangers is door diverse mensen het afval enigszins wat aan de kant gelegd zodat het verkeer zo min mogelijk last had van de troep. Diverse passanten fronsten hun wenkbrauwen bij het zien van dit afval. Het is niet bekend wie er verantwoordelijk is voor dit milieudelict. De gemeentelijke boa zal worden ingeschakeld in de hoop dat hij de dader of daders nog kan achterhalen.

Zing gezellig mee op De Meent

GROESBEEK - Op dinsdag 19 juni om 19.00 uur is er weer een liederentafel in 't Trefpunt van De Meent in Groesbeek.

"Kom gezellig meezingen met oud-Hollandse en Duitse liedjes, die iedereen ongetwijfeld kent." Dit alles onder muzikale begeleiding van Theo Peters, Bart Eijkhout en Joop Lieffers. Iedereen is welkom en de koffie/thee staat klaar.

Bingo in Ooij

OOIJ - Op vrijdag 8 juni verzorgt wandelsportvereniging De Roodborstjes in Ooij een gezellige bingo-avond.

Deze zal plaatsvinden in het dorpshuis De Sprong. Aanvang: 20.00 uur. De hoofdprijs is liefst 230 euro. "Komt u gezellig een kansje wagen? Het bestuur en haar leden van W.S.V. De Roodborstjes heten u welkom!"

Zing gezellig mee op De Meent

GROESBEEK - Op dinsdag 19 juni om 19.00 uur is er weer een liederentafel in 't Trefpunt van De Meent in Groesbeek.

"Kom gezellig meezingen met oud-Hollandse en Duitse liedjes, die iedereen ongetwijfeld kent." Dit alles onder muzikale begeleiding van Theo Peters, Bart Eijkhout en Joop Lieffers. Iedereen is welkom en de koffie/thee staat klaar.

Kookworksho bij De Korenbloem

GROESBEEK - Goede voeding is belangrijk! Bij meer dan de helft van mensen met kanker komen smaak- en reukveranderingen voor. Hierdoor vervalt de sensatie van een aangename smaak en reuk en het plezier in eten.

Ziek zijn gaat ook vaak samen met vermoeidheidsklachten, gebrek aan energie om gezond te koken. Wanneer je je partner verliest ten gevolge van kanker is het moeilijk om toch nog de energie te vinden om voor jezelf te koken.
Inloophuis De Korenbloem in Groesbeek organiseert daarom een kookworkshop voor alle mensen die met kanker te maken hebben (gehad), bijvoorbeeld als patiënt, naasten, buren, vrienden of kennissen. Gezamenlijk koken met lotgenoten om hierna te genieten van de samen bereide maaltijd.

Mariëlle Claassen, diëtiste van BaseLine Voedingsadviesburo (http://www.baseline-dietisten.nl/) zal onder andere informatie verstrekken op het gebied van hoe eenvoudig een gezonde maaltijd te bereiden, advies op het gebied van kauw- en slikproblemen en hoe om te gaan met verminderde eetlust.

De workshop is donderdag 21 juni van 15.30 – 18.00 uur in Dorphuis De Slenk, Reestraat 2, Groesbeek-De Horst
De eigen bijdrage is vijf euro, dit om de kosten van de ingrediënten te dekken.

Aanmelden kan voor 15 juni bij Inloophuis De Korenbloem in De Mallemolen, Kloosterstraat 11 in Groesbeek. Dit kan telefonisch 024 6756071, persoonlijk in het Inloophuis op de dinsdagmiddag of woensdagmiddag tussen een en vier uur, of per email info@inloophuisgroesbeek.nl.

Verhalenverteller in bieb van Leuth

Eigenwijze sprookjes van Koning Kluns in de bieb (Foto: Marcel Krijgsman) Foto: Marcel Krijgsman

Foto: Marcel Krijgsman

LEUTH - Luisteren naar eigenwijze sprookjes van Koning Kluns? Op 11 juni van 16.00 tot 17.30 uur komt verhalenverteller Paul Groos in Bibliotheek Leuth op bezoek. De sprookjes zijn ideaal voor kinderen die niet stil kunnen zitten, want iedereen kan actief meedoen.

Kom gratis luisteren en ga daarna zelf met de sprookjes aan de slag! Verkleden, naspelen, kleuren of zelf verhalen verzinnen, het kan allemaal tijdens deze verhalenworkshop. Meld je kinderen vooraf aan in de Bibliotheek Leuth (te vinden in het Kulturhus) of mail naar leuth@obgz.nl. Voor kinderen vanaf vier jaar.

Op zoek naar meer mooie verhalen? De bibliotheek barst van de leuke prentenboeken en boeken voor de allerjongsten. Tips voor kinderen van 0 tot 6 jaar staan op obgz.nl/voorleestips, want kinderen zijn nooit te klein voor een mooi verhaal. Voorlezen is bovendien niet alleen gezellig, maar ook van groot belang voor de taalontwikkeling en inlevingsvermogen van jonge kinderen. Voor leuke jeugdactiviteiten is er de jeugdagenda van de bibliotheken in de regio obgz.nl/agenda-jeugd of vraag ernaar in jouw bibliotheek.

Herontwikkeling Spoorlaan valt half miljoen duurder uit

GROESBEEK – De herontwikkeling van de Spoorlaan is bijna een half miljoen euro duurder uitgevallen dan geraamd was. Nu blijkt -nadat het werk al bijna een jaar klaar is- dat om verscheidene redenen het krediet met 494.000 euro is overschreden.

Als een van de redenen wordt in de evaluatienota gemeld de verplichtingen van het gebruiksklaar opleveren van de parkeerplaats (gelijk met de opening van de supermarkten Aldi en Jan Linders): een direct opeisbare boete van 500.000 euro, indien de gemeente niet op tijd zou opleveren. Dat heeft volgens de nota de nodige druk op het project gezet. Daarnaast is ondermeer de raming op onderdelen flink onderschat.

De gemeente heeft een onderzoeksbureau ingeschakeld om een nader evaluatieonderzoek uit te voeren, zodat de gemeente lering kan trekken uit deze situatie en dit voorkomen gaat worden bij andere vergelijkbare projecten. Ook de boeteclausule voor niet-tijdige oplevering wordt onderzocht.

Kick-off beachcompetitie Switch '87

Foto: Arrianne Kersten

Foto: Arrianne Kersten

MILLINGEN - Zondag 27 mei was de aftrap voor de beachcompetitie bij Switch ‘87. Vijf teams waren deze middag op sportpark De Hove aanwezig om hun eerste wedstrijden te spelen.

Arrianne Kersten

Dit jaar wordt er in de zomermaanden een reguliere competitie gespeeld door de opgegeven teams. De teams bepalen onderling wanneer de wedstrijden worden gespeeld. Ook de jeugd was aanwezig deze middag aanwezig om te beachen. Goed om te zien dat ook deze groep steeds enthousiaster wordt om te beachen.

Interesse om ook te beachen? Neem dan contact op met onze beachcoördinator Emmie via beachvolleybal.switch@gmail.com.

Inhoud geldkistje ontvreemd uit loods in Groesbeek

GROESBEEK – Uit een bedrijfsloods aan de Hoge Horst in Groesbeek is in de nacht van zondag op maandag een geldkistje ontvreemd.

De toegangsdeur van de loods is geforceerd. Een aanwezig geldkistje is opengebroken en men is er met een onbekende inhoud vandoor gegaan. De inbraak in de loods werd maandagmorgen om 07.30 uur ontdekt. De politie verzoekt eventuele getuigen contact op te nemen via 0900 8844.

Niet weggooien, maar repareren en weer gebruiken! Repaircafé op 9 juni in Groesbeek

GROESBEEK - Op zaterdag 9 juni van 13.00-16.00 uur is er weer een RepairCafé in Inloop Op de Paap, Op de Paap 1, Groesbeek.

In het RepairCafé staan vrijwilligers voor klaar voor reparaties aan huishoudelijke apparaten, computers en fietsen, maar ook voor verstelwerk en dergelijke. Bij huishoudelijke apparaten kunt u denken aan koffiezetapparaten (Senseo!), stofzuigers, strijkijzers etcetera, maar ook aan (oudere) audioapparaten.

Ook zijn er vrijwilligers met verstand van computers. "U kunt bij hen terecht met vragen over uw smartphone, tablet of laptop. Bij een ‘ouderwetse’ desktop is het mogelijk om onderdelen te vervangen of bij te plaatsen, zoals een harde schijf of een videokaart."

Daarnaast zijn er vrijwilligsters die achter de naaimachine voor u klaar zitten om verstelwerk te doen. De reparaties worden kosteloos uitgevoerd, met natuurlijk wel een gepaste vergoeding voor de onderdelen en een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Ook zonder kapot apparaat bent u welkom om binnen te lopen en een kopje koffie te drinken. Voor meer informatie: Metty Kainama, 06 10474589. Dit telefoonnummer is ook te gebruiken om aan te geven, dat men een vervoersprobleem heeft. Repaircafé Groesbeek zorgt dat men wordt opgehaald en thuisgebracht.

Sprookjesfestival in Kranenburg

Foto: Joop Verstraaten

KRANENBURG - In het weekend van 9 en 10 juni vindt de tweede editie plaats van het sprookjesfestival plaats in het historisch centrum van Kranenburg. Het is een feest voor kinderen en families langs de middeleeuwse stadsmuur in de schaduw van de bedevaartskerk St. Peter en Paul en in het centrum (gratis toegang!).

De tijdreis begint met middeleeuwse kunstenaars, werklui en kampen. Ridders, boeren, goochelaars en dansers zijn hier langs de oude stadsmuur te vinden. Ook zijn er middeleeuwse specialiteiten verkrijgbaar. Hier valt te denken aan: speenvarkens, zalm, soepen, poffertjes, enzovoort.

Daarnaast is er in de tuin van het St. Johannes Stift een tent met sproojkesverhalen, theater en een café met koffie en gebak. Bovendien vindt er een roofvogel-show plaats. In de Mühlenstraße is barok te beleven. Kleren vol pracht en praal en piraten met schepen laten je in haar eigen sprookjes duiken. Verder gaat het in het Bürgerhaus met dans naar The Lord of he Rings. Hier ontmoet je elfjes en heksen. Ook zijn er fantastische dieren te zien. Ook op gebied van anime en steampunk valt hier veel te beleven.

Voor kinderen biedt de gemeente speelkaarten voor twee euro per stuk aan. Deze zijn verkrijgbaar bij het officiële informatiepunt bij het podium en in het Bürgerhaus. Met deze kaart kun je aan verschillende acties mee doen: zoals een tijdreis, ben ik een echte piraat (geschiktheids-training)? en schminken.

Het sprookjesfestival begint op zaterdag om 10.30 uur met een riddertoernooi met scholieren van de Christophorus-basisschool Kranenburg bij de school. Met een grote optocht lopen de scholieren naar het podium aan de stadsmuur. Daarna sluit een uitgebreid programma op verschillende plekken op het gebied van het sprookjesfeest aan. Zaterdagavond om 19.30 uur begint het hoofdprogramma op het podium. Hier zijn Die Streuner, een bekende middeleeuwse band met een mooie show te horen. Daarna is er een vuurshow en een steampunk-party aan het Bürgerhaus.

Op zondag start het feest met een mis voor en van kinderen in de bedevaartskerk St. Peter en Paul om 9.30 uur. Op het podium vindt dans, speel, en muziek van de Kindergärten plaats. Het einde vormt de band Faelend om 16.00 uur in het Bürgerhaus.

Bingo Odio

MILLINGEN - Zondag 10 juni houdt het werkcomité van Odio een bingoavond in haar clubgebouw op sportpark De Hove aan Heerbaan 67 in Millingen aan de Rijn.

Het prijzenpakket van deze avond is 1.070 euro bestaande uit geldprijzen. De hoofdprijs van deze avond is 230 euro en er zijn twee bonusronden met een eerste prijs van 50 euro. Voor iedereen is er een gratis kopje koffie of thee. De aanvang is om 20.00 uur. Zaal open vanaf 19.00 uur.

Reis door de nacht

HEILIG LANDSTICHTING - Op vrijdagavond 22 juni brengt Projectkoor Gelderland in samenwerking met Begraafpark Heilig Land Stichting een zomeravondbelevenis onder de titel 'Reis door de nacht.' Het terrein herbergt scheppingen van kunstenaar Piet Gerrits en koestert eeuwenoude en fraai uitgegroeide bomen in een prachtig parklandschap. Het monumentale Gedenkpark vormt op deze avond het decor van een eenmalige, muzikale reis.


Bezoekers worden om 19.30 uur verwelkomd met koffie/thee en onder de indrukwekkende beuk opent het voltallige koor de avond. Terwijl het laatste zonlicht langzaam verdwijnt tussen de bomen en de schemering invalt, gaan de bezoekers om 20.15 uur in kleine groepjes te voet en onder leiding van een gids, langs bij vocale ensembles en instrumentalisten die zich hebben opgesteld in de indrukwekkende natuur. Om te luisteren naar Scandinavische en Jiddische liederen, maar ook naar liederen uit de Balkan. Een carrousel aan luisteraars trekt gedurende anderhalf uur door het begraafpark. Tijdens het invallen van de avond laten zij in verstilling de muzikale presentaties tot zich komen die tot een samenhangend geheel zijn gesmeed. Met het voltallige koor en alle instrumentalisten wordt de reis afgesloten.

Het programma is speciaal voor deze nocturne samengesteld rond het thema van de zonnewende en biedt plaats aan een beperkt aantal bezoekers. Bestel dus tijdig een muzikaal reisbewijs!

Entreekaarten (27,50 aan de kassa, 22,50 euro in de voorverkoop) zijn verkrijgbaar via www.projectkoorgelderland.nl en op de avond zelf aan de kassa. Begraafpark Heilig Land Stichting ligt aan Mgr. Suyslaan 4 in Heilig Landstichting. Meer informatie staat op www.heiliglandstichting.com.

Nacompetitie Groesbeekse Boys

BREEDEWEG - Voor aanvang van de uitwedstrijd afgelopen zondag tegen Eldenia stond vast dat Groesbeekse Boys aan een nacompetitie deel zou nemen. Nog niet bekend was de inzet ervan.

De tweede periodetitel was binnengehaald en recht geeft op nacompetitie tot promotie naar de tweede klasse. Door de 6-4 nederlaag in Elden is Groesbeekse Boys deze competitie echter geëindigd op plaats twaalf van de ranglijst. Deze plaats veroordeeld Groesbeekse Boys nu tot het spelen tot nacompetitie met als inzet behoud in de derde klasse.

Al snel werd duidelijk dat Eldenia voor een mogelijk kampioenschap gingen strijden. Bij het ingaan van de rust stond een 4-0 stand op het scorebord. Groesbeekse Boys spelers Maarten van de Burg en Leroy Kersten hadden daarentegen met schoten op doel niet het geluk aan hun zijde.

Vijf minuten na de thee scoorde Dave Kleijnen de 4-1. Tien minuten later liep Eldenia weer uit. Een kwartier voor het eindsignaal kreeg Groesbeekse Boys toch hoop om het benodigde punt binnen te halen. Sander Bisseling en Dave Kleijnen zorgden voor een 5-3 stand. De Eldenia doelman zorgde er daarna met enkele prima reddingen voor dat de 5-4 niet tot stand kwam en door een counter liep Eldenia verder uit. Sander Bisseling ccoorde nog wel zijn tweede treffer maar Groesbeekse Boys slaagde niet in haar gestelde missie.

Groesbeekse Boys speelt aanstaande zondag de eerste wedstrijd in de nacompetitie. De locatie is sportpark Breedeweg. Tegenstander is hoogstwaarschijnlijk Achilles '29. Helemaal duidelijk is dit niet omdat aankomende week enkele restanten van niet uitgespeelde wedstrijden gespeeld worden.

Woningcorporaties onderzoeken vergaande samenwerking

REGIO - De woningcorporaties Waardwonen en Woonstichting Gendt hebben op 9 mei jongstleden hun huurderorganisaties uitgenodigd voor een gezamenlijk overleg. Het onderwerp van gesprek was de start van een onderzoek naar de voor- en nadelen van een eventuele fusie.

De bestuurders van de corporaties hebben de huurdersorganisaties geïnformeerd dat dit onderzoek binnenkort begint onder leiding van een externe begeleider. De corporaties hebben nog geen concrete plannen betreffende een eventuele fusie. De bijeenkomst was georganiseerd om het onderzoek af te stemmen en de huurdersorganisaties te informeren. In juni vindt een vervolggesprek plaats met de huurdersorganisaties.

Voor vragen over het onderzoek kunt u contact opnemen met de contactpersonen van de corporaties/huurdersorganisaties. Bij Woonstichting Gendt en de Huurdersvereniging Gendt is dit Emy Lakerveld, bereikbaar via 0481 424383 of e.lakerveld@woonstichtinggendt.nl. Petra van der Graaf is de contactpersoon van Waardwonen, Bewonersraad Lingewaard en Huurdersvereniging Millingen aan de Rijn en bereikbaar 026 3263050 of communicatie@waardwonen.nl.

Slootjesdag: met IVN op ontdek-avontuur

slootjesdag Foto: IVN Rijk van Nijmegen

Foto: IVN Rijk van Nijmegen

REGIO - Zondag 10 juni vanaf 11.00 uur kun je bij IVN Rijk van Nijmegen ontdekken wat er allemaal in en om het water leeft. Met schepnet, onderwaterkijker en loep ga je zelf op avontuur in het Zwanenbroekje.

Vooraf aanmelden is niet nodig en je deelname is gratis. Je ouders en opa of oma mogen ook meekomen. Wij zorgen voor alle spullen dus je hoeft zelf niets mee te nemen, alleen maar een vrolijk gezicht.
Het Zwanenbroekje ligt in de Ooij bij het Meertje, dat je kunt oversteken met het pontje en daarna de vlaggetjes volgen. Ook kun je de autoweg oversteken bij de voetgangersbrug De Springplank bij Ubbergen om er te komen. Meer informatie staat op www.ivn-nijmegen.nl.

DVSG-JO15 ongeslagen kampioen

Elftal JO 15 DVSG (foto: J. Thijssen)

GROESBEEK - Het elftal van DVSG-JO15 heeft zaterdag het kampioenschap behaald.

Na een aantal drinkpauzes vanwege het warme weer wonnen ze overtuigend met 7-1. Gelijk na de wedstrijd ging het feest op de Horst los met vuurwerk en natuurlijk een rondje door Groesbeek op de platte kar.

9 / 28

10 / 28

11 / 28

12 / 28

Zalmpodium met optreden van Hinterwinkler Saitenmusik

MILLINGEN - Om al een beetje in vakantiesfeer te komen, willen wordt de bezoeker in het laatste 'Zalmpodium' van dit seizoen, meegenomen op een muzikaal reisje door Bayern en Oostenrijk.

Hiervoor zijn mensen uitgenodigd die door kennismaking met de cultuur aldaar een grote passie hebben ontwikkeld voor de volksmuziek. Echte volksmuziek op authentieke instrumenten was vroeger, maar ook nu nog, een heel goede mogelijkheid om op een mooie, muzikale manier avonden door te brengen.

Zelfs Mozart en Schubert hebben thema's uit deze muziek overgenomen. Veel liederen en muziekstukken gaan over liefde, de natuur , seizoenen en andere zaken uit het leven. Echte volksmuziek uit de Alpen staat ver van het woord 'commercie' af. Het wordt akoestisch gebracht en men mag het niet vergelijken met wat in het algemeen op tv als volksmuziek wordt gebracht.

De Hinterwinkler Saitenmusik is een ensemble dat samen de liefde deelt voor deze muziek. Het trio bestaat uit Ad Voskamp (concertciter), Trijn Voskamp (Hackbrett) en Jan Coopmans (steirische harmonika).

De entree is gratis, maar zoals gewoonlijk zal aan het eind de mooie zwarte hoge hoed zijn rondje maken' Komt op tijd…want: 'Vol is vol', zei de pastoor!

Wanneer: zondag 3 juni 2018

Aanvang: 14.00 uur Entree: vrij (hoge hoed)

Waar: Kerkje Zalmstraat , Millingen aan de Rijn

DVSG ontmoet

de kampioen

GROESBEEK - DVSG speelde thuis de laatste wedstrijd tegen de bijna zeker kampioen FC Kunde. FC Kunde begint met goed en verzorgd voetbal. Helaas valt na zesde minuut al de 0-1. De opkomende verdediger van Kunde speelt de bal moeilijk naar de spits. Deze weet echter de bal aan te nemen en scoort terwijl de bal nog in de lucht is.

Een moeilijke goal, maar DVSG staat al snel op achterstand. Als in de 18e minuut de 2-0 valt uit een rommelige situatie voor het doel bij DVSG is de wedstrijd eigenlijk al gespeeld. Menno Sillessen komt bijna tot scoren uit een vrije trap in de 20e minuut. DVSG kan de eerste helft de bal niet vasthouden en de 2-0 is een terechte stand met de rust. Na rust wordt Niek Derksen gewisseld voor Ruben Nillessen en Gijs voor Wout Pouwels. DVSG kan nu vooral door goed afjagen voorin aanvallend iets meer druk zetten. Ook het loopvermogen van Tymen Heus en Tim Nillessen geeft de verdediging van DVSG wat lucht. Vervelend voor DVSG is dat in de 78e minuut de 3-0 valt uit een rommelige situatie voor het doel van DVSG. Een paar minuten voor het officiële einde fluit de scheids voor het einde in verband met het naderende onweer.

FC Kunde is de terechte kampioen van deze competitie. Deze voetballers zijn fysiek en conditioneel sterker, hebben goede looppatronen en zijn technisch ook de betere ploeg. DVSG heeft goed weerstand geboden, maar was op geen enkel moment in staat om FC Kunde te kloppen.

De jonge groep van DVSG dit seizoen een goede prestatie geleverd. Volgend seizoen kan de krappe groep van dit jaar met deze ervaringen en enkele nieuwe spelers een goed seizoen gaan draaien in de vijfde klasse.

Eerste jubileum-watertappuntje Vitens officieel in gebruik genomen in Beek

Foto: Peter Hendriks

BEEK – Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van Vitens heeft de gemeente Berg en Dal enkele watertappuntjes ter beschikking gekregen, waaraan Vitens een facebookactie aan koppelde. De winnaars mochten samen met de gemeente Berg en Dal een geschikte plaats aanwijzen waar een dergelijk watertappuntje zou komen te staan.

De actie hield in dat de deelnemer(ster)s op een terras moesten vragen om een gratis glaasje kraanwater. Daarvan moesten ze een selfie maken en opsturen naar Vitens. De Groesbeekse Corné en Gisella van Helteren werden winnaar; zij hadden een gratis glaasje kraanwater gekregen op het terras van EigenWeijs op het Dorpsplein in Groesbeek.

Samen met de gemeente hebben zij gekozen voor een plek aan het einde van de Rijksstraatweg in Beek tussen de Duivelsberg en het Wylerbergmeer in. Vrijdagmiddag mochten Corné en Gisella samen met wethouder Sylvia Fleuren het watertappuntje in gebruik nemen. "Omdat wij veel hardlopen in dit gebied hebben we voor deze locatie gekozen", aldus Gisella. Wethouder Fleuren was blij dat Vitens vanwege hun jubileum enkele waterpunten in Berg en Dal ter beschikking heeft gesteld. 'Vitens legt het aan en wij als gemeente zorgen voor het onderhoud. Het is een mooi plek waar ongetwijfeld veel gebruik van gemaakt zal worden", aldus Fleuren. Corné en Gisella kregen een fraai boeket bloemen en een bidon die gelijk gevuld werd met verse kraanwater. De ingebruikname was nog geen vijf minuten een feit of de eerste wielrenner diende zich al aan.

Protestantse kerkhof in Groesbeek nu compleet

(Foto: Joop Verstraaten)

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Met de ingebruikname van een wensboom en strooiveldje is de begraafplaats bij de historische protestantse kerk aan de Kerkstraat helemaal compleet.

Het begon allemaal in het voorjaar 2017 liet Hennie Smit aan de aanwezigen weten, toen zij aan steenhouwer Jeroen van Leeuwe vertelde dat het columbarium bijna vol was en dat het kerkhof meer ruimte nodig had voor asbestemmingen. Het gevolg was een ontwerp met drie cirkels. Na alle voorbereidende werkzaamheden door Jan Goud geassisteerd door Maarten en Piet Rutten zijn we aan de slag gegaan, aldus Hennie Smit. Op een zaterdag hebben enkele sterke gemeenteleden geholpen met het aanbrengen van 31 keldertjes en het aanleggen van paden. Er zijn ook acht urnenplaatsen gerealiseerd waarop ornamenten geplaatst kunnen worden.

Omdat tegenwoordig de verhouding begraven / cremeren in deze regio 40 - 60 is moest er ook een strooiveldje aangelegd worden die is gerealiseerd op de plaats waar rododendrons, bramenstruiken en puin lag. Via via werd de Groesbeekse siersmid Richard Kerkhoff benaderd, die gezocht heeft naar een modelboom. Nadat hij een schetsje had gemaakt was iedereen enthousiast. Stap voor stap is de wensboom gerealiseerd, liet hij zaterdagmiddag weten. "Toen ik de ijzeren stam met nerven klaar was heb ik tak voor tak gemaakt van dik tot dun ijzer." Als laatste waren de blaadjes, het eerste blaadje kwam op zijn naam te staan: gemaakt door Richard Kerkhoff 2017 – 2018. Deze boom zal niet meer groeien liet hij gekscherend weten. Nadat Hennie Smit een gedicht voorlas was de ingebruikname een feit. Als laatste liet zij weten – voordat er geproost werd – dat de kerkenraad besloten had om maximaal vijf plaatsen per jaar beschikbaar te stellen aan niet-gemeenteleden.

Mediawijs bij het peutercafé Leuth

LEUTH - Op 4 juni is er weer een peutercafé in het kulturhus van Leuth. Elke keer opnieuw is het gezellig druk met kinderen en volwassenen.

Deze keer is het thema media-wijsheid, of te wel 'de digitale speeltuin voor (gast)ouders en peuters'. Hoe kun je als ouder je kind niet alleen op het gebied van voeding en beweging, maar ook op het gebied van mediawijsheid een goede start meegeven? Welke digitale vaardigheden worden er tegenwoordig gevraagd van kinderen en hoe kun je hier speels mee aan de slag gaan samen met je kind. Voor informatie, uitwisselen van ervaringen en tips van onder andere digitale prentenboeken en apps. Voor kinderen en ouders van 0 - 5 jaar.

Het peutercafé Leuth vindt plaats in het kulturhus in Leuth aan de Reusensestraat 4 van 10.00 tot 11.30 uur. Je bent met je kind bij het peutercafé welkom. Jouw kind kan er lekker spelen en je kunt er ook andere ouders, opa’s / oma’s of gastouders ontmoeten.

Voor dit peutercafé hoef je je niet aan te melden. Het is bedoeld voor Leuth en omliggende dorpen. Daarbij is het gratis en de koffie en thee staat voor je klaar!

Brandweer Groesbeek rukt uit voor beginnende brand

(Foto: Joop Verstraaten)

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De brandweer van Groesbeek kreeg zaterdagavond de melding dat er een beginnende buitenbrand (bosbrand) zou zijn aan de rand van een parkeerplaats in het bos aan de Heumensebaan in Groesbeek.

Een blusvoertuig met zes brandweerlieden ging ter plaatse, terwijl één brandweerman er al polshoogte was gaan nemen. Het brandje bleek niet te zijn op de Heumensebaan, maar op een parkeerplaats langs de Rijlaan en Biesseltsebaan. Daar bleek dat tot nog toe onbekenden op de bosrand van de parkeerplaats gebarbecued hadden en waren vertrokken, terwijl het vuur van de barbecue nog lag te branden.

De brand werd ontdekt door passanten die vanuit Groesbeek op weg waren naar een feestje in Limburg. Daarnaast hadden de barbecuegasten nog de nodige rommel achtergelaten. De brandweerlieden hadden binnen de kortste tijd het vuurtje geblust waarna ze weer konden inrukken.

Boekpresentatie: Ruim een eeuw voetbal in Millingen

Li: pater Willem Spann, re Rein Driessen Foto: Hans Driessen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Zondagmiddag 27 mei werd de laatste competitie-wedstrijd van het eerste elftal gespeeld. Een wedstrijd om des keizers baard, toch kan SC Millingen 1 met 3-0 hoopvol de nacompetitie in. Voorafgaand aan deze wedstrijd werd om 13.00 uur in het clubhuis van sportpark De Hove het voetbalboek 'Ruim een eeuw voetbal in Millingen' gepresenteerd.


Pater Willem Spann OSFS is de initiatiefnemer tevens eindredacteur en heeft zondagmiddag de presentatie verzorgd van het voetbalboek. De eerste twee exemplaren waren bestemd voor een oud-Concordia en oud-MVV-er. Namens oud-Concordia ‘34 was Rein Driessen aanwezig en nam trots het eerste exemplaar in ontvangst.
Theo Arntz van oud-MVV ‘18 was niet aanwezig, zijn boek wordt nabezorgd.
Met de verkoop werd Willem Spann in het clubhuis geassisteerd door twee medewerkers van het boek:
Henrike Meij - Gipman (design) en Hans Driessen (fotoredactie). Naast financiële bijdragen is dit interessante voetbalboek tot stand gekomen door belangeloze medewerking van Millingenaren en met Millingen verbonden mensen.

Voor vijftien euro kan het boek 'Ruim een eeuw voetbal in Millingen' gekocht worden. De volgende gelegenheid om in het clubhuis het boek aan te schaffen is bij de nacompetitiewedstrijd tegen OSC zondagmiddag 3 juni. Het boek is ook vanaf circa vrijdag 1 juni te koop bij de Primera, naast AH-van den Hatert aan Heerbaan 99 in Millingen aan de Rijn.

Open Tuindag gemeente Berg en Dal op zondag 24 juni!

Een van de deelnemende tuinen in 2018

REGIO - Op zondag 24 juni is het Open Tuindag in 19 tuinen in de gemeente Berg en Dal. De tuinen zijn open van 11.00 tot 17.00 uur en ze zijn te vinden in Millingen aan de Rijn, Beek, Ooij, Berg en Dal, Groesbeek, Breedeweg en De Horst. Alle informatie over de tuinen en waar ze te vinden zijn staat op www.tuindagbergendal.nl.

De folder met het overzicht van alle deelnemende tuinen ligt gratis klaar bij de VVV, bij veel winkels, bij de sponsors en op andere openbare plekken. Op de dag zelf liggen ze in de meeste tuinen. Op de kleurrijke website staan prachtige foto’s van de tuinen en een korte beschrijving door de deelnemers. Op vier plattegronden staan de tuinen aangegeven. Zo kunt je zelf een route langs de tuinen van je voorkeur samenstellen of de voorgestelde route volgen.

Veel nieuwe tuinen

Er valt veel te genieten en er is ook veel nieuws te zien. Er zijn vijf locaties die er vorig jaar niet bij waren. Al met al meer dan genoeg tuinen om je zondag te vullen met het genieten van planten en bloemen, van vijvers, grassen, kunst, kleuren en geuren. Of om te leren over vergeten groenten of bijzondere bomen. Bij sommige deelnemers staat de oogst centraal, anderen zoeken vooral een lust voor het oog. Voor alle deelnemers geldt, dat zij hun passie graag delen!

Volop genieten

Het wordt dus weer volop genieten in de tuinen. Kijk alvast op onze website www.tuindagbergendal.nl of haal de gratis folder. De tuinen vol inspiratie wachten. En in veel tuinen staat ook nog een gratis kopje thee of koffie klaar.

Treffers JO13-1 kampioen!

Foto: De Treffers

Foto: De Treffers

GROESBEEK - Aan een heel mooi seizoen kwam afgelopen zaterdag een eind met de gewonnen uitwedstrijd op een stralend sportpark De Dennen tegen Quick 1888.

Het seizoen begon nog ijskoud met diverse afgelastingen. Toch wisten de jongens ook in de ijzige kou hun wedstrijden al in winst om te zetten, in een poule met onbekende, maar roemrijke, tegenstanders als Lienden, Fortissimo, Bennekom en Aquilla. Later bleek juist de wedstrijd vroeg in het seizoen tegen het Nijmeegse SCE van cruciaal belang. In een hele lastige wedstrijd tegen een goede en fanatieke tegenstander, werd uiteindelijk met 2-0 gewonnen, van de latere nummer twee.

Net zoals het weer steeds beter werd, werd ook het spel van het team steeds beter. De achterhoede stond als een huis en gaf de laatste weken bijna niets meer weg. Hierdoor incasseerde het team in elf wedstrijden slechts tien tegengoals. Het middenveld was zeer dynamisch en creatief maar ook meedogenloos als het nodig was.

Afgelopen woensdag kon het kampioenschap binnen gehaald worden, thuis, tegen Bennekom. Een fel en alert begin van de wedstrijd zorgde ervoor dat de jongens al na tien minuten met 2-0 voor stonden. Bij het laatste fluitsignaal stond er 4-1 op het scorebord en konden de kurken van de kinderchampagne knallen. De muziek ging nog een beetje harder en het feestje barstte los.

De trainers wisten de mannen nog een keer op te laden om ook de laatste wedstrijd goed voor de dag te komen. En dus vertrok iedereen goed gemutst, met een feestje in het vooruitzicht, naar Nijmegen. Op een zonovergoten en warm sportcomplex werd de laatste wedstrijd afgewerkt. De druk was duidelijk van de ketel maar een peptalk in de rust zorgde ervoor dat ook de laatste wedstrijd met 3-7 gewonnen werd en de jongens van O13-1 hiermee alle wedstrijden winnend af wisten te sluiten.

Kerkberichten

parochie Groesbeek

H.H. Cosmas en Damianus

Zaterdag 9 juni 19.00 uur H. Mis Gezinsviering m.m.v. Jeugdkoor Mikado

Misintenties: Wim Kaal en echtg. Annie Kaal-v. Kesteren, Catharina Jacobs, Thea Hendriks en Zoon; Theo Vissers vw sterfdag en echtg. Annie Vissers-Cillessen en Harry Teunissen;

Zondag 10 juni 10.00 uur H. Mis m.m.v. KK St. Caecilia

Misintenties: Martinus Thijssen en Wilhelmina Vissers de echtg., en Derk Müskens en Theo Rikken; Albert Rutten en Raden Soekinem de echtg, dochter José, zonen Waldie en Paul en schoonzoon Mike; Cornelis Janssen en Maria Janssen-Kouws, de echtg. en

Jan de zoon en Corrie Janssen-de Bruin, de echtgenote; Jacobus de Bruin

St. Antonius Breedeweg

Woensdag 6 juni. 19.00 uur, Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Zondag 10 juni. 10e zondag door het jaar.

9.30 uur. Eucharistieviering met Kerkkoor Horst-Sion-Breedeweg.

Intentie: : Jaargetijde voor Henricus Ebbers en Catharina Linders de echtgenote

vanwege kinderen, klein- en achterkleinkinderen familie Ebbers; Bert Zilessen en Lies Zilessen-van Elst de echtg. en dochter Barry van de kinderen, klein en achterkleinkinderen

Woensdag 13 juni. 19.00 uur, Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnr. afzender vermelden.

Gaslek bij woning Knapheideweg

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De bewoners van een woning aan de Knapheideweg hebben dinsdagmorgen in de meterkast van hun woning een gaslucht waargenomen en alarmeerden Liander.

Liander heeft de bewoners geadviseerd het huis uit te gaan in afwachting van de brandweer. De brandweer heeft eveneens een lichte gaslucht waargenomen, maar van dien aard dat deze niet gemeten kon worden. De brandweer adviseerde de bewoners gewoon weer in hun huis te gaan, omdat er geen gevaar bestond.

Werknemers van Liander hebben het vermoeden dat er een gaslek zit vanaf het trottoir naar de woning toe. Onder de stralende zon – bijna 30 graden – werd de gasleiding deels met een kraan en deels met een schop opgezocht. Daarna werd de gasleiding onder druk gezet om te zien waar het lek zat. Het euvel werd vervolgens direct hersteld.

Rendez-vous aux Jardins met optreden Accordéon Mélancolique

Accordeon duo Accordéon Mélancolique: Jean-Pierre Guiran en Cherie de Boer.

PERSINGEN - Op zondag 3 juni vindt van 11.00-17.00 uur in Tuin De Villa aan de Leuthsestraat 6 in Persingen,een speciale Open Tuindag plaats.

Op initiatief van de Nederlandse Tuinenstichting en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed gaat het evenement Rendez-vous aux Jardins / Tot ziens in de tuin van start in het eerste weekend van juni. Dit succesvol Frans evenement, aangejaagd door het Franse ministerie van Cultuur, bestaat al zestien jaar. In het kader van het Europees erfgoedjaar 2018 vindt Rendez-vous aux jardins ook plaats in Duitsland, Wallonië (België), Kroatië, Hongarije, Ierland, Estland, Litouwen en Slowakije. Het thema dit eerste jaar is 'Europa'. Het doel van het evenement is de ontmoeting en uitwisseling tussen bezoekers, ontwerpers en mensen, die in de tuin werken.

Dit nieuwe landelijke tuinevenement vindt op 3 juni ook plaats in tuin ‘De Villa’. "We willen elkaar op deze dag ontmoeten in de tuin en genieten van bloeiende borders, wuivende grassen en feestelijke muziek." Entree is vier euro per persoon.

Programma:

11.00 - 17.00 uur tuin open

12.00 uur rondleiding door de tuin.

14.00 - 16.30 uur optreden Accordéon Mélancolique.

Sinds 1999 werden door Accordéon Mélancolique honderden concerten gegeven. Inmiddels hebben Cherie de Boer en Jean-Pierre Guiran met hun transparante melodieën, aanstekelijk en subtiel gespeeld, in Nederland en daarbuiten de harten van velen bereikt. Ze spelen tango, klassiek, blues, latin, Frans, en veel eigen composities. Zie ook www.acmel.nl. en www.tuindevilla.nl.

Themaconcert James Bond fanfare Sint-Cecillia overtreft alles

(Foto: Peter Hendriks)

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – Het themaconcert van fanfare Sint-Cecillia 'James Bond' oftewel 007 in sporthal De Duffelt afgelopen zaterdag 26 mei is een groot succes geworden.

Als fanfare Sint-Cecillia een themaconcert verzorgt dan is dat in de finesse geregeld en zal er niets maar dan ook niets ontbreken. Dat was nu ook weer het geval. Naast de muziek van deze film en boekenheld die door de fanfare gebracht werd kregen de bezoekers – De Duffelt zat vol - spectaculaire achtervolgingsscenes met mooie vrouwen en snelle auto's te zien op een groot beeldscherm, terwijl zij naar de spannende muziek konden luisteren.

De Duffelt was omgedoopt tot een grote filmset, waar van alles te zien en te beleven viel allemaal in het teken van James Bond. Complete scènes werden nagespeeld dankzij de inzet van leden van toneelvereniging 'Zeg maar Pang'. Daarnaast werden er diverse titelsongs gezongen, verzorgd door Kim Mallek, Yvette Basten, Bianca Franken en Lian Barber.

Ook was er in De Duffelt een tentoonstelling opgezet uiteraard in het teken van James Bond. Iedere bezoeker ging geheel in Bondsferen huiswaarts, nadat zij zowel de fanfare alsmede de overige deelnemer(ster)s een staande ovatie hadden gegeven voor hetgeen zij allemaal gebracht hadden. Op zaterdagavond 9 juni wordt hetzelfde themaconcert met decors en al verzorgd door fanfare Sint-Cecillia in sporthal Heuvelland aan de Ambachtsweg in Groesbeek. Kaarten hiervoor zijn te verkrijgen bij Bruna aan de Dorpsstraat in Groesbeek en kosten 7,50 euro per persoon.

Samenwerking meidenteam -15 DVSG / Treffers leidt tot kampioenschap

Foto: Eigen foto

GROESBEEK - Twee jaar geleden is besloten om een gecombineerd meidenteam samen te stellen onder de 15 jaar van DVSG en De Treffers. Hierdoor kon er een compleet team worden neergezet.                                

Er wordt één keer in de week op de velden van DVSG getraind en één keer op de velden van de Treffers. Na twee jaar, is er een hecht team ontstaan, waarbij niemand zich meer druk maakt over wie bij welke club voetbalt.

Afgelopen zaterdag zijn de meiden in een bloedstollende wedstrijd kampioen geworden in de tweede klasse. Na 3 – 2 achter gestaan te hebben, wisten zij in de tweede helft en in 30 graden de achterstand weg te werken en uiteindelijk nog met 5 - 3 te winnen. Een waardig kampioen!

Niet veel later kregen zij de kampioensschaal uitgereikt in de kantine van de Treffers, waarna ze op een groot versierde Scania truck naar DVSG reden, waar ze een heerlijke lunch werd aangeboden door Any Time de Horst. Een schoolvoorbeeld van waar samenwerking toe kan leiden!

Blokfluitlessen in Ooij

OOIJ - Stichting Muziekopleiding Ooij organiseert blokfluitlessen op basisschool Op Weg in Ooij. Deze blokfluitlessen worden op maandagmiddag na schooltijd gegeven door muziekdocente Marjan Jacobs, voor groepen 4 en 5 van basisschool Op Weg.

Ook kinderen die niet op basisschool Op Weg zitten, kunnen meedoen. Een cursus blokfluit spelen duurt anderhalf jaar, daarna kunnen de leerlingen in een half jaar kennis maken met spelen op rietinstrumenten, koperinstrumenten en slagwerkinstrumenten, steeds onder leiding van een bevoegde muziekdocent. Met blokfluitlessen worden de basisbeginselen geleerd voor muziek maken, zoals leren noten lezen.

In september start een nieuwe cursus. "Heeft uw kind interesse, neem dan contact op met Stichting Muziekopleiding Ooij, mail naar muziekopleiding.ooij@gmail.com of bel Kees Rijk, 024 3224833. Hij is meestal tussen 19.00 en 22.30 uur bereikbaar. Zo niet, dan kunt u de voicemail inspreken, waarop u dezelfde avond of de volgende avond wordt teruggebeld."

Loterij Zonnebloem

GROESBEEK - De Zonnebloemvrijwilligers komen in de maanden mei en juni weer langs met de Zonnebloemloten.

De opbrengst is voor activiteiten voor mensen met fysieke beperkingen door leeftijd, ziekte of handicap. Van de opbrengst van elk lot gaat een groot deel naar de eigen Regio afdeling Zonnebloem Groesbeek, waar we weer leuke en waardevolle acties mee kunnen organiseren voor onze Groesbeekse zieken. Van het landelijk deel van de opbrengst komt ook een groot deel retour via de boottocht en culturele activiteiten.

Naast de vele geldprijzen zijn er dit jaar ook andere leuke prijzen te winnen, zoals een droomreis, elektrische fiets, weekendje weg, I-pad, E-reader, fotoalbums van Albelli en bloemen van Topbloemen. De trekking vindt plaats op 8 oktober. De Zonnebloem Groesbeek is nog steeds opzoek naar vrijwilligers, zoals wijkcontactpersonen, loten verkopers voor diverse wijken, en bezoekers van gasten. "Hebt u interesse of wilt u meer informatie neem dan contact op met Rini Cillessen (06 14534271) of Sjaak Bons (024 3976046).

Voorjaarsuitje KBO Beek geslaagd

(Foto: René Hendriks)

BEEK- Op donderdag 24 mei vertrokken om 10.45 uur stipt, twee bussen van het vervoersbedrijf Leenders vanaf het Kulturhus aan de Baron van Voorst tot Voorststraat voor het voorjaarsuitje naar Almere.

"Er was een heerlijke lunch in buffet vorm aan het water, met alles er op en aan. Helaas werkte de temperatuur niet mee, zodat wij binnen moesten blijven. Na ons te goed hebben gedaan aan de lunch, brachten wij een bezoek aan de Yakultfabriek, waar we ons onder het genot van een kopje koffie/thee, lieten informeren over het proces en natuurlijk werd er geproefd uit de bewuste flesjes. Tijdens de rondleiding door de fabriek zagen wij de productbewerking, uiteraard van een gepaste afstand. Aan het einde van de tour kreeg iedere deelnemer een goedgevulde tas mee naar huis.

Weer terug in Beek werd het merendeel van onze leden afgezet bij hotel `t Spijker, waar de uitstapje werd afgesloten met een heerlijk driegangen diner met consumptie. Weer een geslaagd uitje van de KBO Beek.

Ook u kunt zo`n fijne uitstap meemaken, voor twintig euro bent u lid van de gezelligste seniorenvereniging van Beek, de KBO Beek en geniet u van nog veel meer mooie en educatieve middagen en uitstapjes. Mail naar: tessersenior@hotmail.nl."

Weer speelt Streekmarkt Breedeweg parten

(Foto: Peter Hendriks)

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK/BREEDEWEG – Het wisselende broeierig warm weer met om de haverklap een fikse regenbui heeft de Streekmarkt op het Kerkplein duidelijk parten gespeeld.

Ondanks dat bij het begin om 11.00 uur de nodige bezoekers op het Kerkplein waren, viel het bezoekersaantal over de hele dag genomen nogal tegen. Toen de band New Leaf begon te spelen met een van de organisatoren Marcel Janssen, bleef het publiek op het overdekt terras van 10 x 10 meter genieten van de goede muziek die ten door Meaple leaf ten gehore werd gebracht.

Er was een scala aan producten te verkrijgen van lokale bedrijven en bedrijven uit de directe omgeving zoals aardbeien, asperges en ijs. Ook was ruimschoots aan de inwendige mens gedacht met spareribs, Moink, paling , poffertjes, oesterzwammen, saté, hamburgers, braadworsten en frites. Verder werden er bloemen, bier, kaas, jam en olijfolie aan de man gebracht.

De standhouders hebben niet overdreven zaken gedaan, maar zij krijgen op 1 juli een herkansing. Dan wordt de tweede Streekmarkt gehouden eveneens met muziek van Meaple Leaf.

Loterij Zonnebloem

GROESBEEK - De Zonnebloemvrijwilligers komen in de maanden mei en juni weer langs met de Zonnebloemloten.

De opbrengst is voor activiteiten voor mensen met fysieke beperkingen door leeftijd, ziekte of handicap. Van de opbrengst van elk lot gaat een groot deel naar de eigen Regio afdeling Zonnebloem Groesbeek, waar we weer leuke en waardevolle acties mee kunnen organiseren voor onze Groesbeekse zieken. Van het landelijk deel van de opbrengst komt ook een groot deel retour via de boottocht en culturele activiteiten.

Naast de vele geldprijzen zijn er dit jaar ook andere leuke prijzen te winnen, zoals een droomreis, elektrische fiets, weekendje weg, I-pad, E-reader, fotoalbums van Albelli en bloemen van Topbloemen. De trekking vindt plaats op 8 oktober. De Zonnebloem Groesbeek is nog steeds opzoek naar vrijwilligers, zoals wijkcontactpersonen, loten verkopers voor diverse wijken, en bezoekers van gasten. "Hebt u interesse of wilt u meer informatie neem dan contact op met Rini Cillessen (06 14534271) of Sjaak Bons (024 3976046).

Vermoedelijke dealer en gebruiker aangehouden

GROESBEEK – Een wijkagent van de gemeente Berg en Dal heeft onlangs signalen uit de wijk gekregen dat er gedeald zou worden in de omgeving van de Canenburgsestraat in Groesbeek.

Naar aanleiding van die signalen heeft de politie een onderzoek ingesteld, dat geresulteerd heeft in de aanhouding van een tweetal verdachten: een uit Nijmegen en een uit Groesbeek. De aangehouden personen zijn volgens de politie van Berg en Dal de vermoedelijke dealer en de afnemer. Het voertuig van de vermoedelijke dealer is in beslag genomen, evenals een geldbedrag alsmede een aanzienlijke hoeveelheid vermoedelijke harddrugs. De politie zet het onderzoek voort.

Zanger Theo Diepenbrock op 85-jarige leeftijd overleden

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Tekst met dank aan Huub Arents

GRAVE – De alom bekende zanger Theo Diepenbrock is onlangs overleden in de leeftijd van 85 jaar. Theo Diepenbrock werd op 22 december 1932 op De Biesselt geboren en kwam uit een gezin van achttien kinderen.

Theo leerde al vrij snel accordeon spelen en verzorgde op 14-jarige leeftijd al zijn eerste optredens. Na op diverse Groesbeekse fabrieken te hebben gewerkt ging Theo met zijn Toos in 1956 trouwen en ging wonen in Sint-Agatha waar Toos vandaan kwam, later gingen ze wonen in Oeffelt. Onder de naam ´De Pippo´s´ vormde Theo in de jaren ´50 zijn eerste band en bracht in 1965 zijn eerste single ´Tango der Liebe´ uit. In 1969 werd Theo de leider van het beroepsorkest ´Theo en zijn Troubadours´.

In 1970 verscheen zijn eerste lp, toen waren er al 35 liedjes op de plaats gezet veelal op verzamel-elpees. Het orkest genoot niet alleen bekendheid in Nederland, ook in Duitsland en België was het populair. Na zijn periode met de Troubadours begon Theo in 1972 een solo-carrière. Samen met Marjan Kampen vormde hij het duo ´Theo en Marjan´ en behaalden zij hun eerste landelijke hit met het lied ´Schat, weet je dat´. In 1978 kreeg Theo plotseling landelijke en internationale bekendheid met het lied ´Oh Darling, i´ll kiss you te pletter´, dat liefst tien weken in de top40 bleef staan. Hier kwamen veel optredens uit voort in binnen - en buitenland.

Theo heeft in zijn muzikale loopbaan meer dan driehonderd liedjes geschreven, niet alleen voor zichzelf, ook voor andere artiesten als Koos Albers en The Sunstreams. Bekende liedjes van Theo waren 'Jou herken ik met gesloten ogen ', 'Arme zigeuner ' , 'Dans met mij de laatste tango', ' Ik heb geluk in de liefde' en 'Als een lading dynamiet'. De laatste jaren woonde Theo met zijn Toos in een prachtig appartement aan de Maas in Grave, waar hij nog regelmatig op zijn geliefde instrument de accordeon speelde.

Raad kan brainstormen over mogelijkheden in mega kippenfarm

BERG EN DAL – De gemeenteraadsleden van de gemeente Berg en Dal hebben dinsdagavond een rondleiding gehad in de voormalige mega kippenfarm van Huub van Deursen, die uit een faillissement is gekocht door Kees Koolen, bekend van onder andere 'Booking.com '.

De heer Koolen had de mega kippenfarm gekocht met de bedoeling om erin een melkverwerkingsbedrijf te gaan vestigen. Maar toen het plan in de gemeenteraad werd behandeld, bleek een nipte meerderheid tegen de vestiging van een melkverwerkingsbedrijf te zijn op die plaats, zodat het plan van tafel ging.

Koolen kon er direct 220.000 kippen in brengen, want die vergunning lag al op de plank, maar daar zit de gemeente Berg en Dal ook niet op te wachten. Na de rondleiding in de voormalige megakippenfarm werd er in de raadszaal verder gebrainstormd over plannen, die niet op weerstand stuiten. Zo was al eerder bekend dat ook gedacht is om de carnavalswagens daarin te gaan bouwen, zodat op het terrein waar nu de nissenhutten staan woningen gerealiseerd kunnen worden. Dat bleek te duur te zijn.

Dinsdagavond kwamen nog drie suggesties naar boven: een sportcentrum, een 'foodvillage' (met lokaal geproduceerd voedsel) met terras of ruim opgezette woningen. Het zijn alle ideeën, die verder uitgewerkt moeten worden. De gemeenteraad heeft nog tijd om over de nieuwe ideeën te brainstormen.

Viertallentoernooi in Millingen

MILLINGEN - Het viertallentoernooi OEV: leuk bedrijfs-, vrienden- of familie-uitje op zaterdag 9 juni. Dan kan er weer met teams van vier personen in geschreven worden.

Altijd al eens met een kruisboog willen schieten zoals Willem Tell? Een keer schieten met een geweer waar tijdens de kermis het koning-schieten mee wordt gedaan, maar dan nu op lepeltjes? Luchtpistool en luchtgeweer, ook die zitten erbij.

Het is natuurlijk leuk om met je collega’s van het werk een team of meerderen te maken en aan deze uitdaging mee te doen: werkplaats daagt bijvoorbeeld het kantoorpersoneel uit; barpersoneel het bedieningspersoneel. Alles kan.

Men kan zich aanmelden via viertallentoernooi@gmail.com. Voor meer informatie kan men 06 11159354 bellen/
Het inschrijfgeld bedraagt vijftien euro per team. Er is gezellige muziek op deze avond. De aanvang van het schieten is 17.00 uur; de locate is bij Schuttersgenootschap OEV, Heerbaan 190 in Millingen aan de Rijn.

Voordeur woning Groesbeek in brand gestoken

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Vrijdagavond rond kwart over elf is bij een woning aan de Hüsenhoff in Groesbeek door tot nog toe onbekende de voordeur van een woning in brand gestoken. De gealarmeerde brandweer en politie waren snel ter plaatse, maar toen was het brandje door de bewoners al zelf geblust.

De politie neemt de brandstichting hoog op, temeer omdat er volgens buurtbewoners twee kleine kinderen in de woning aanwezig waren. Zowel de brandweer als politie hebben de recherche gewaarschuwd die een onderzoek gaan instellen. De oprit naast de woning is door de politie met linten afgezet in verband met het onderzoek. De brandweer heeft metingen verricht om er achter te komen, waarmee de voordeur in brand is gezet. Wat de reden tot brandstichting is geweest is op dit moment nog niet bekend. Een zakelijk conflict schijnt de reden van de brandstichting te zijn geweest.

Reünie MVV'18: 'Even was het weer net als toen'

Organisatie én oude sterren voorafgaand aan de reüniewedstrijd van MVV'18 (foto: Hans Driessen/Herman Leensen)

Foto: Hans Driessen/Herman Leensen

MILLINGEN - MVV’18 heeft ook de allerlaatste wedstrijd gewonnen. De in 1997 gefuseerde vereniging kwam op zaterdag 19 mei nog één dag tot leven en zag een verzameling oude sterren een gelegenheidsformatie bestaande uit al net zoveel oude sterren met 4-2 verslaan. Het duel was een van de hoogtepunten op de reünie van de in 1918 opgerichte club.

De dag begon officieel om 15.30 uur met het duel der coryfeeën, maar anderhalf uur eerder stonden de eerste matadoren van weleer al zenuwachtig aan de koffie. Gelegenheidscoach Willy Tienesen was een van de vroegkomers. MVV’s oude hoofdtrainer grapte ’s nachts wakker te zijn geschrokken met vragen over de opstelling. "Die wedstrijdspanning: het was weer net als toen.’’

Net als toen. Tienesens quote sloeg op de hele dag. Want hoewel fusieclub SC Millingen sinds een aantal jaar een schitterend nieuw onderkomen heeft, was het alsof je de geur uit de oude MVV-kantine weer kon ruiken. Organisatievoorzitter Jos van Campen droeg daar sterk aan bij. Met een speech die het blauw-witte verleden weer even tot leven wekte en hier en daar ook een traan deed vloeien.

Na een gastoptreden van VI-verslaggever Iwan van Duren, volgde een loterij waarvan de opbrengt (ruim vijfhonderd euro) ten goede komt aan de jeugd van SC Millingen. Daarna konden de ruim tweehonderd aanwezigen doen waar het eigenlijk allemaal om ging: nog één keer herinneringen ophalen aan een mooie tijd.

Gezocht: Saxofonisten voor Saxperiment Stroomopwaarts! Stroomopwaarts! tijdens het 3 Oever Festival

(Afbeelding: Els Matthijssen)

REGIO - Van 14 -16 september wordt in de Gelderse Poort het 3 Oever Festival 2018 gehouden. Het vindt plaats rond de Kop van Pannerden op en rond de drie oevers van Gendt, Pannerden/Lobith en Millingen/Kekerdom.

Speciaal voor deze gelegenheid schrijft de Nijmeegse componist Jos Engelhard een symfonisch stuk, geïnspireerd op de rivier, voor minimaal 12, maximaal 72 saxofoons. Dit stuk duurt circa 20 minuten en wordt tijdens het festival een aantal keren uitgevoerd. "We zoeken saxofonisten! Speel je saxofoon en vind je het leuk om hieraan mee te werken? Sluit je dan aan bij dit tijdelijke saxofoonensemble. Alle saxofoons zijn welkom (en nodig) van tubax tot en met sopranino! Voorwaarde is dat je muziek leest en een redelijk niveau hebt. Er zijn makkelijkere en moeilijkere partijen, dus amateurs en professionals zijn welkom. Om deel te nemen vul je het formulier in op de website www.3oeverfestival.nl."

Dit unieke stuk in deze unieke bezetting wordt tijdens het festival een aantal keer uitgevoerd. "Je krijgt van ons een bevestiging van je inschrijving en natuurlijk houden we je op de hoogte van alles wat met het Saxperiment te maken heeft. Dus wil jij ook eeuwig roem en contact met saxgenoten, deel zijn van het 3 Oever Festival 2018 en gratis toegang tot de Jazz boot. Blaas mee! Stoomopwaarts! Voor meer info bezoek www.3oeverfestival.nl of bel met 06 54344499 (Stefan)."

KBO Beek zoekt penningmeester

BEEK - Bij de KBO Beek, de gezelligste seniorenvereniging van Beek met ruim 400 leden, is een vacature ontstaan. De bond is dringend op zoek naar een penningmeester. Na een fantastisch penningmeesterschap van tien jaar stapt penningmeester Magda de Bruijn aan het einde van dit jaar op.


De KBO Beek zoekt een competente vervanger voor haar. "Vindt u het een uitdaging om samen met een gezellig bestuur deze financiële uitdaging aan te gaan? Magda geeft de rest van het jaar volledige ondersteuning, zodat u vanaf 1 januari 2019 zelfstandig de boekhouding en de kas kunt overnemen en er voor gaat zorgen dat de KBO Beek een welvarende seniorenvereniging blijft. Heeft u interesse in deze job, ik hoor graag van u", aldus Gérard Tesser, VZ KBO Beek, 024 3226377; tessersenior@hotmail.nl.

La Vie & Passie zwaait asperges uit tijdens speciale avond

GROESBEEK – De uitbaatster van het restaurant La Vie & Passie aan de Dorpsstraat in Groesbeek Pascale Langenberg -die al bijna een jaar met succes draait in het centrum van Groesbeek- laat 'het uitzwaaien van de asperges' niet ongemerkt voorbij gaan.

Op vrijdagavond 8 juni wordt er een speciale avond gehouden in La Vie & Passie uitgezwaaid. De koks van La Vie & Passie hebben op die avond een zevengangen-aspergemenu samengesteld, dat er niet om liegt. Er is ook aan een bijpassend wijnarrangement gedacht. "Het belooft een gezellig smaakvolle avond te worden zoals de gast dat van ons gewend is." Het zevengangenmenu kost 35 euro per persoon; het bijpassende wijnarrangement 19,50 euro per persoon. Aangeraden wordt om op tijd te reserveren.

De gasten worden op 8 juni vanaf 17.30 uur in La Vie & Passie verwacht aan de Dorpsstraat 16 a in Groesbeek.

Korfbalvereniging De Horst terug in hoofdklasse

(Foto: Joop Verstraaten)

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK/DE HORST – Korfbalvereniging De Horst is zondagmiddag kampioen geworden in de overgangsklasse door met 9 – 5 te winnen van BVS in Berlicum. Zo komen de dames na twee seizoenen weer terug in de hoofdklasse.

(Foto: Joop Verstraaten)

Trainer Neine Jonkers - al vier jaar trainer van korfbalvereniging De Horst en onlangs weer voor een jaar bijgetekend - heeft het afgelopen seizoen veel hinder ondervonden van blessures. Desondanks zijn de in totaal zestien meiden erin geslaagd kampioen van de overgangsklasse te worden, de op een na de hoogste klasse in het korfbal.

De hoogste klasse is de topklasse daarin hoopt korfbalvereniging De Horst nog eens in uit te komen. Zondagavond werden de kersverse kampioenen op het bordes van het gemeentehuis gehuldigd door wethouder Annelies Visser. Als eerste sprak de voorzitter Jan Hoogstraten de kampioenen toe. Jullie zijn de eersten en waarschijnlijk de enigen, die dit jaar op het bordes komen en dat hebben jullie door je inzet en samenspel ook echt verdiend", aldus Hoogstraten.

Voor Annelies Visser was het haar eerste daad als wethouder van Sport om kampioenen op het bordes te ontvangen. "Ik vind het een hele eer om dat te mogen doen. Jullie hebben het kampioenschap als team binnen kunnen halen en daar heb ik veel respect voor" aldus wethouder Visser. Nadat de kampioenen medailles hadden ontvangen was het tijd voor champagne, waarvan gretig gebruik werd gemaakt. De ontvangst werd bijgewoond door enkele honderden ouders, familieleden en korfbalfans.

18.500 kinderen houden wandelroute zwerfafvalvrij Schone Avond4daagsen in Gelderland

REGIO - De komende weken gaan in heel Nederland weer honderdduizenden kinderen op pad tijdens de Avond4daagse, ook in Gelderland. Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) en Supporter van Schoon trekken dit jaar voor het eerst samen op om van dit wandelfeestje ook een schoon feestje te maken.

In Gelderland zorgen ruim 18.500 kinderen voor 19 Schone Avond4daagsen door hun afval in zakken te verzamelen. In Apeldoorn, Berg & Dal, Druten, Nijmegen-Noord en Zevenaar doen de meeste kinderen mee.

Schone route

Paul Sanders, directeur KWBN: "De Avond4daagse is elke dag een feestje. Als de deelnemertjes onderweg hun afval verzamelen en zo de route schoon houden, is het ook na afloop nog voor iedereen een feest. Wij vinden dat we daar ook een verantwoordelijkheid in hebben. In de samenwerking met NederlandSchoon laten we zien dat het opgeruimd houden ook leuk kan zijn. Fantastisch dat in Gelderland leerlingen van 135 scholen hier aan meedoen."

Deze maanden extra belangrijk

In het hele land vinden Schone Avond4daagsen plaats: in totaal doen 170 organisaties mee, met 185.000 wandelaars en bijna 1.500 scholen. Helene van Zutphen, directeur Stichting Nederland Schoon: "Wij vinden het belangrijk om kinderen en hun ouders te laten ervaren dat het de normaalste zaak is dat je je eigen afval onderweg meeneemt of weggooit op de juiste plek. Deze maanden is dat extra belangrijk omdat veel gezinnen er in de vakanties weer op uit trekken."

Kinderen, ouders en scholen

Van Zutphen: "De kinderen krijgen afvalzakken en 123ZING heeft het aanstekelijke Schone Avond4daagselied voor ze gecomponeerd. We betrekken ook heel bewust ouders en scholen bij de actie. Zo is er voor ouders een informatiefilmpje en een flyer met tips om afval al vooraf zoveel mogelijk te voorkomen. Voor de scholen is een speciale online scholenquiz gemaakt. Bij de quiz strijden leerlingen in twee teams tegen elkaar en leren zo spelenderwijs meer over zwerfafval."

Nederland Schoon
Een Nederland vrij van zwerfafval is belangrijk voor mens, dier en milieu. NederlandSchoon werkt daarom al 25 jaar intensief samen met bedrijven, burgers, maatschappelijke instanties en overheid om zwerfafval aan te pakken en ervoor te zorgen dat een schone omgeving de norm wordt en blijft. Door middel van onderzoeken, samenwerkingen, het delen van kennis en het geven van advies, wordt niet alleen meer bewustwording, maar ook gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel gecreëerd. Een voorbeeld van deze aanpak is Supporter van Schoon, een landelijk initiatief dat mensen verenigt en activeert om zo een grotere vuist tegen zwerfafval te maken.

Koninklijke Wandel Bond Nederland
De Avond4daagse is een initiatief van Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN). KWBN gelooft dat wandelen onmisbaar is in een vitale samenleving. Door zijn laagdrempeligheid en veelzijdigheid is wandelen geschikt voor iedereen. KWBN maakt zich sterk voor een gezonde en actieve leefstijl. KWBN ondersteunt bijna 600 lokale Avond4daagsen verspreid over het gehele land. Daarbij staan het ontzorgen van organisaties en het verder promoten van de Avond4daagse centraal.

Avondvierdaagse Groesbeek

GROESBEEK - Op 4, 5, 6 en 7 juni is de jaarlijkse Avondvierdaagse in Groesbeek en iedereen is welkom om mee te wandelen. Sommige wandelaars noemen het al de mooiste avondvierdaagse in de regio, want het voert de wandelaars langs de mooiste plekjes van het bosgebied rondom Groesbeek!

Het startbureau is -net als vorig jaar- in Op de Heuvel aan de Ericastraat 39 in Groesbeek. De wandelafstanden zijn: 5, 10 en 15 kilometer. Inschrijven kan op maandag 4 juni vanaf 15.00 uur in Op de Heuvel. De starttijd is elke dag tussen 17.00 en 19.00 uur. De kosten zijn als volgt:
- als je als groep inschrijft en graag na afloop een beloning krijgt, is het 4,00 euro per persoon, zonder beloning is het 2,50 euro per persoon.
- loop je niet met een groep en wil je wel een beloning, kost het 4,50 euro per persoon, zonder beloning is het 3,00 euro per persoon.

Het is ieder jaar erg druk met parkeren. Er is hiervoor een oplossing gevonden: het veld tussen het Motorcross-terrein en voetbalvereniging Germania. Gevraagd wordt hiervan gebruik te maken voor de veiligheid van de kinderen.

Meer informatie staat op facebook: Avondvierdaagse groesbeek, of mail ervoor naar avondvierdaagsegroesbeek@hotmail.com.

Drie ooievaarskuikens op Millings ooievaarsnest

MILLINGEN - Al weer enkele weken bekommeren Hendrik en Hannelore zich over drie Millings ooievaarskuikens. De weersomstandigheden zijn ideaal en er is voldoende voedsel voorradig om de jongen groot te brengen. De ooievaarskuikens worden geboren met grijze donsveren, zwarte snavel en poten.

De trotste gevleugelde ouders zijn te volgen op hun eigen facebook pagina: Millingse Ooievaars. Het wel en wee van ooievaarspaar Hannelore, Hendrik en hun drie jongen zijn ook 24 uur per dag, 7 dagen in de week live te volgen via internet of een app. Internetpagina: Op de internetpagina van Hikvision krijgt u via http://77.171.55.232/ toegang tot de live camerabeelden. Log als volgt in: User name: Gast en Password: Ooievaar. App: Installeert u de “DS cam” app op uw Iphone, Ipad, Smartphone, Laptop of PC, dan kunt u de Millingse ooievaars ook live zien. U dient dan de volgende inlogcodes in te voeren: Quikconnect ID: Ooievaar01, Gebruiker: Ooievaar en Wachtwoord: Millingen. Als u eenmaal de app geïnstalleerd heeft dient u slechts het wachtwoord Millingen nog in te typen om eenvoudig en snel toegang te krijgen tot de app.

Sociaal Groesbeek: 'Weg met bouwkeet voor kruisbeeld Stekkenberg'

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – De fractie van Sociaal Groesbeek heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college betreffende de bouwkeet en bouwhekken die onlangs zijn geplaatst voor het kruisbeeld aan De Stekkenberg.

De twee raadsleden Hans Peters en Wiebo Kersten vinden dat zowel de bouwkeet als de hekken weg moeten. Het kruisbeeld dat nu weggedrukt staat is gezichtsbepalend en niet meer toegankelijk, terwijl het perkje wordt ontsierd. De plek wordt opnieuw oneigenlijk gebruikt, aldus Peters en Kersten. Zo'n acht jaar geleden was er ook de nodige consternatie over het Christusbeeld aan het kruis; toen stond er een groot reclamebord voor de herstructurering pal voor het kruis. "Zowel CDA-afdeling Berg en Dal en wij waren toen woedend, evenals de omwonenden, waarna het bord toen is verplaatst. Nu staat de bouwkeet en het hekwerk er vanwege de herstructurering van De Stekkenberg." Sociaal Groesbeek verzoekt het college met de aannemer in onderhandeling te gaan, omdat er naast de toegangsweg naar Germania voldoende ruimte is, volgens Peters en Kersten.

DVSG- en Germania-jeugd gaan samen voetballen

GROESBEEK – De jeugdafdelingen van zowel DVSG als Germania hebben na diverse vergaderingen van het bestuur, trainers en leiders besloten te gaan fuseren. Het fuseren van beide jeugdafdelingen is nodig om de toekomst van diverse jeugdteams veilig te stellen.

Bij zowel Germania als DVSG kampen verschillende jeugdteams met een tekort aan jeugdige voetballers. Germania heeft momenteel grote moeite om vier van de vijf jeugdteams op de been te houden bij DVSG is die nood voor komend seizoen wat minder maar op den duur is die zorg wel hoog. De ouders en grotere jeugdleden van Germania hadden het jeugdbestuur al toestemming gegeven terwijl bij DVSG de ouder s en jeugd onlangs groen licht hebben gegeven voor het samengaan.

"Wij hebben weinig keus", aldus voorzitter Henk Janssen van DVSG. De jeugdteams zullen de komende tijd afwisselend gaan trainen op de velden van Germania en op het sportpark van DVSG. De sportparken van beide verenigingen liggen zo'n 5 a 6 kilometer van elkaar en om die reden waren enkele ouders tegen. Zij hadden problemen dat de kinderen vooral in de winter zo'n eind in het donker moeten fietsen. Maar daar komt een oplossing voor, liet Henk Janssen weten. "Dan worden de kinderen gebracht en gehaald." Het belangrijkste is volgens Janssen dat de kinderen kunnen voetballen. Daar doen we het allemaal voor. De nieuwe jeugdafdeling gaat verder onder de naam Germania – DVSG Combinatie dit is inmiddels aan de KNVB doorgegeven.

Samenwerking meidenteam DVSG / Treffers leidt tot kampioenschap

Foto: De Treffers

Foto: De Treffers

GROESBEEK - Twee jaar geleden is besloten om een gecombineerd meidenteam samen te stellen onder de 15 jaar van DVSG en De Treffers. Hierdoor kon er een compleet team worden neergezet.

Er wordt één keer in de week op de velden van DVSG getraind en één keer op de velden van De Treffers. Na twee jaar, is er een hecht team ontstaan, waarbij niemand zich meer druk maakt over wie bij welke club voetbalt.

Afgelopen zaterdag zijn de meiden in een bloedstollende wedstrijd kampioen geworden in de tweede klasse. Na 3 – 2 achter gestaan te hebben, wisten zij in de tweede helft en in 30 graden de achterstand weg te werken en uiteindelijk nog met 5 - 3 te winnen. Een waardig kampioen!

Niet veel later kregen zij de kampioensschaal uitgereikt in de kantine van de Treffers, waarna ze op een groot versierde Scania truck naar DVSG reden, waar een heerlijke lunch werd aangeboden door Any Time de Horst. Een schoolvoorbeeld van waar samenwerking toe kan leiden!

Manjorie Janssen uit Berg en Dal razendsnel op de 1500 meter

BERG EN DAL - Zaterdagavond 26 mei heeft Manjorie Janssen in het Belgische Oordegem op de 1500 meter de limiet gelopen voor de Europese Kampioenschappen onder 18 jaar.

Het 16-jarige talent van Running Team Simba liep een schitterende tijd van 4.28.07 minuten en staat hiermee op de Nederlandse ranglijst aller tijden voor Meisjes B op een gedeelde 16e plaats, ze deelt deze positie met niemand minder dan Jip Vastenburg. De Europese Kampioenschappen vinden begin juli plaats in het Hongaarse Györ en Nederland mag op dit onderdeel twee atleten afvaardigen. De periode om de limieten te lopen duurt tot en met 17 juni en Manjorie staat met deze tijd (voorlopig) tweede op de Nederlandse ranglijst van 2018.

De eveneens 16-jarige Yasmine Abbes deed niet veel voor Manjorie onder. In een andere serie 1500 meter liep ze voor de tweede keer deze week naar een dik persoonlijk record, maar miste de limiet met 15/100 van een seconde. Ze finishte in een tijd van 4.30.15 minuten en staat hiermee op dit moment vierde op de Nederlandse ranglijst van 2018.

Wie wordt vrijwilliger kok van Koken in Leuth?

REGIO - Vrijwilligerswerk is onmisbaar in onze huidige samenleving en wordt op veel plekken gedaan en/of gevraagd. Het Vrijwilligerssteunpunt van de gemeente Berg en Dal verzamelt alle vacatures uit de gemeente en bemiddelt potentiële vrijwilligers aan de organisatie die de vacature heeft geplaatst. De vacature die het Vrijwilligerssteunpunt deze keer uitlicht is: Koken in Leuth.

In gemeente Berg en Dal lopen verschillende kooktrainingen. In Leuth is er plaats voor een vrijwillige kok voor de training 'Koken voor mannen 60+'.

Er wordt eens per twee weken in een serie van tien keer, in groepen van maximaal zes mannen, gekookt. Zij leren om zelf de boodschappen te doen, de menu's worden samen met de kok vastgesteld. Er vindt een toewerken naar gezond koken plaats in het aanbod van de training. Het vindt plaats in het Kulturhus in Leuth. Er wordt ook kostenbewust gekookt.

Wat je gaat doen? Mannen die de zestig gepasseerd zijn, enthousiasmeren voor het koken door samen aan de slag te gaan. Praktische informatieoverdracht is nuttig en wenselijk. Het gezondheidsaspect is ook een belangrijk onderdeel van de training. Daarnaast zijn het gezellige bijeenkomsten en dito leermomenten tegelijk.

Informatie: René Verheijen, rene.verheijen@fortewelzijn.nl of 06 49881095. Bent u geïnspireerd geraakt om eens rond te kijken tussen de diverse vrijwilligersvacatures? Neem dan eens een kijkje op de vacaturebank van het Vrijwilligerssteunpunt Berg en Dal op www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/bergendal.

De wethouders naast burgemeester Van de Poll: Brave mensen (3)

De twee 'brave mensen' ontpopte zich tot taaie politici, want ze zouden 25 jaar het pluche bekleden. Deze foto is gemaakt tijdens de bijzondere openbare raadsvergadering van 14 jan. 1953, wanneer aan de gemeentesecretaris C. Luijben een Koninklijk Onderscheiding wordt uitgereikt. Links van Luijben zit wethouder H. Eikholt en rechts wethouder H. Jacobs. Foto: Archief Gerrie Driessen

LET OP OPMAAK: De twee foto fragmenten - aan elkaar plakken. (links één persoon en rechts de twee personen.)

Foto: Archief Gerrie Driessen

De in de vorige aflevering geciteerde ingezonden brief van 17 april 1936 bevat behalve naar de burgemeester, ook een sneer naar de wethouders. Door het ongewone verloop van de verkiezingen waren een bouwvakker (de opperman H. Jacobs) en een kleine boer (H. Eikholt) wethouder geworden. Naar het schijnt werkte Jacobs toen in de Werkverschaffing en verrichtte Eikholt in die crisistijd werkzaamheden voor de gemeente, waarschijnlijk met paard en wagen.

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek.

De afzender X schrijft: (…) Van de wethouders zegt de heer Weeling, dat niet geëist kan worden, dat ze nu reeds in alles wat tot het ambt behoort, doorkneed kunnen zijn. Nog niet op volle capaciteit dus. Het lijkt nogal naïef. De wethouders werden gekozen met zes en vijf stemmen. Er waren zes van de zeven rekruten opgekomen, ergo was een der heren van zijn kwaliteit zo overtuigd, dat hij op zich zelf stemde. Is toch een dergelijke zelfoverschatting niet tekenend voor het afzakken van de begrippen van politiek fatsoen. Inderdaad verdienen daarvoor de kiezers een veeg uit de pan. Het kan geen lof oogsten, mensen in het bestuur ener gemeente te brengen, die niet de minste ervaring bezitten op gemeente -huishoudkundig gebied, en dat gemis door hun opleiding en ontwikkeling niet kunnen aanvullen. Het zijn ongetwijfeld brave mensen, maar het doet toch dwaas aan, dat als er collegevergaderingen zijn, de een vergunning moet krijgen van den opzichter van de Heidemaatschappij en de ander vrijaf moet vragen aan den opzichter van de gemeente. Zonderlinge vormen van gezag; maar in Groesbeek zijn vele dingen mogelijk.

Luisteren naar Koning Kluns

LEUTH - Luisteren naar eigenwijze sprookjes van Koning Kluns? Op 11 juni van 16.00 tot 17.30 uur komt verhalenverteller Paul Groos in Bibliotheek Leuth op bezoek.

De sprookjes zijn ideaal voor kinderen die niet stil kunnen zitten, want iedereen kan actief meedoen. Kom gratis luisteren en ga daarna zelf met de sprookjes aan de slag! Verkleden, naspelen, kleuren of zelf verhalen verzinnen, het kan allemaal tijdens deze verhalenworkshop. Meld je kinderen vooraf aan in de Bibliotheek Leuth (te vinden in het Kulturhus) of mail naar leuth@obgz.nl. Voor kinderen vanaf 4 jaar.

Boekpresentatie: 'Water als Wapen in Ooijpolder en Duffelt'

REGIO - Van november 1944 tot februari 1945. Er is veel geschreven over Operatie Market Garden, de opmars van de geallieerden van zuid naar noord. Over de uiteindelijke aanval, Operatie ‘Veritable’ is wel wat meer bekend, maar nauwelijks iets over de strijd in de polderlaagte tussen de stuwwal van Kleve-Nijmegen en de Rijn, respectievelijk de Waal.

Als de Canadezen de Amerikaanse luchtlandingstroepen rond half november hebben vervangen, komen er ook problemen met het water. Het lijkt erop dat de Duitsers aan het werk zijn om een Duitse Waterlinie op te zetten tussen de Ooijpolder en Duffelt. Het water wordt een wapen.

In dit boek wordt in klare taal uiteengezet dat water als wapen twee kanten op werkt. De Duitsers profiteerden niet alleen van het water, maar hadden er ook last van. De veel beter uitgeruste Canadezen kwamen na de gevechten dagenlang vast te zitten op de bovenverdiepingen van huizen in de dorpen. De strijd werd langzamerhand een logistiek probleem.

Het vele archiefwerk, door Hans van der Wiel verricht, levert een schat aan nieuwe informatie op. Het boek is rijk voorzien van illustraties, waarvan een deel uit Britse en Canadese archieven, die nog nooit eerder gepubliceerd zijn.

De presentatie vindt plaats op zaterdagmiddag 2 juni om 15.00 uur in De Thornsche Molen, Thornsestraat 20 in Persingen. Inloop vanaf 14.30 uur. Aansluitend is het boek te koop voor de speciale prijs van 15,00 euro. Daarna is de verkoopprijs 17,50 euro.

Scooterrijder gewond op fietspad

Foto: Harm van de Brink

GROESBEEK – Op het fietspad langs de Nieuwe Drulseweg in Groesbeek is woensdag in de namiddag een bestuurder van een scooter ten val gekomen en heeft daarbij diverse verwondingen opgelopen.

De scooterbestuurder kwam uit de richting van het centrum en is vermoedelijk geschrokken van een automobilist die vanaf de Nieuwe Drulseweg de Bats wilde oprijden. Hierop is de scooterrijder volop in de rem gegaan waarbij hij viel. Omstanders hebben eerste hulp aan het slachtoffer verleend in afwachting van de komst van een gealarmeerde ambulance.

Het slachtoffer is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen. De scooter raakte bij de valpartij beschadigd. Het fietspad is al jaren onoverzichtelijk, mede door een heg die het uitzicht voor automobilisten die De Bats willen oprijden ernstig belemmerd. Ter plaatse zijn al meerdere ongevallen gebeurd met fietsers, bromfietsers en scooters.

Hoogwerker brandweer haalt patiënt van eerste etage

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

MOLENHOEK – Maandagmiddag werd de ambulance gealarmeerd voor een inwoner uit Molenhoek, die onwel geworden was. Toen de ambulance kwam bleek dat de ziekte van dien aard was, dat de brandweer van Mook moest worden gealarmeerd om het slachtoffer stabiel naar beneden te krijgen.

Omdat het slachtoffer geen enkele beweging mocht hebben werd de hoogwerker van de Groesbeekse brandweer ingezet. Voordat de hoogwerker er was ging enige tijd overheen omdat die vanwege het bruggetje via Mook naar Molenhoek moest rijden. Eenmaal ter plekke kon het slachtoffer via een raam op de eerste verdieping van de woning stabiel naar beneden worden gehaald. Beneden stond het ambulancepersoneel met brancard al klaar om het slachtoffer naar een ziekenhuis in Nijmegen te vervoeren. De Eikenlaan is enige tijd afgesloten geweest voor het verkeer.

KNA-slaatjesactie op kermiszaterdag

Afbeelding Slaatje Foto: Thea Maas

Foto: Thea Maas

BEEK - Zaterdag 30 juni in het weekend van de kermis houdt harmonie KNA uit Beek voor de zesde keer haar jaarlijkse slaatjesactie.

Het aanbieden van muziekonderwijs op de basisschool, de opleiding van eigen jeugdige leerlingen en de aanschaf van muziekinstrumenten, vergt behoorlijke investeringen en om de drempel voor leerlingen niet te hoog te maken, is deze bijdrage erg welkom!

Daarom komen de mensen van harmonie KNA op zaterdag 30 juni in Beek langs met de ambachtelijk gemaakte slaatjes. Zij kunnen deze verzorgen in samenwerking met slagerij Eef van Ginkel. Men betaalt 3,75 voor één slaatje en voor 11 euro krijgt men er drie!

Een bestelling plaatsen kan door uiterlijk maandag 25 juni te mailen naar: KNA.slaatjesactie@gmail.com
of een briefje met de bestelling en naam + adres in te leveren bij Patrijsstraat 2 Beek. De bestelling wordt op zaterdag 30 juni tussen 9.00 en 12.00 uur tegen contante betaling afgeleverd door één van de leden.

Protestantse Gemeente Groesbeek

Jannie Schaapman

Zondag 10 juni, Doopdienst

Aanvang: 10.00 uur.

Voorganger is da. Janneke Ruijs.

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor het Werelddiaconaat, voor een vakopleiding voor jongeren van de Mayabevolking in Guatamala.

Na de dienst is er koffie en thee in de Serre.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom.

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

Nieuwe winkel in winkelcentrum Malden bedtextiel, badmode en lingerie

Foto: Eigen foto

Foto: Eigen foto

MALDEN – In het Maldense winkelcentrum worden op zaterdag 2 juni om 09.30 uur in het voormalige winkelpand van Fleuren Dierbenodigdheden twee concepten in één pand geopend.

In het pand komt Vandyck Experience Store Malden en Lingerie by Lotte. Volgens de ondernemers Remko de Vries bekend van Beddenspeciaalzaak de Vries Malden – eveneens gevestigd in het Maldense winkelcentrum – en zijn partner Lotte van Doorn zijn beide zaken een perfectie aanvulling op elkaar.

In de huidige beddenspeciaalzaak gaat men zich nog meer focussen op hun bekende expertise en advies op het gebied van slaapsystemen, waarmee ze in de hele regio een begrip zijn. Het overgrote deel van het assortiment bedtextiel verhuist om die reden naar de nieuwe winkel, zodat de collectie De Vries verder kan worden uitgebreid met bedden. Vandyck is het bekendste Nederlandse bed– en badtextiel merk, dat wereldwijd verkrijgbaar is en toonaangevend met haar uitgebreide collectie dekbedovertrekken, hoeslakens, moltons, hoofdkussens maar ook in badhanddoeken, washandjes en diverse soorten badjassen. Dit werd al jaar en dag verkocht bij Beddenspeciaalzaak De Vries.

Lingerie By Lotte
Volgens Lotte van Doorn wordt hierdoor op een grote vraag vanuit de behoefte naar een goede lingeriezaak ingespeeld. Lotte is blij en trots dat ze op deze manier en onder haar eigen naam invulling hieraan kan geven. In de nieuwe zaak met totaal 120 m2 is een uitgebreide collectie lingerie en badmode te vinden van de topmerken Prima Donna, Felina, Marie Jo en voor de jonge dames het top merk Boops & Bloomers.

De eerste 50 klanten ontvangen zaterdag 2 juni bij aankoop van 100, euro een één-persoons hoeslaken naar keuze voor één euro.

Uitslag koningsvissen Hengelsport Vereniging De Zeelt

Foto: Eigen foto

MILLINGEN - Op 12 mei om 6:45 uur sloeg Patrick het eerste paaltje in de grond om de stekken te nummeren. Omdat er niet gemaaid was lagen de stekken ver uit elkaar. Na tien stekken te hebben voorzien van een nummer was het tijd voor de inschrijvingen. Na het inschrijven van de acht deelnemers en de loting kon er om 8.00 uur begonnen worden met de wedstrijd.


Onder het genot van een lekkere lentezon werd er helaas niet veel gevangen. Waarschijnlijk genoten de vissen ook van het mooie weer. Om 12.00 uur was het tijd om de vangsten te gaan wegen. Er werden door vier deelnemers vijf brasems gevangen.
De tweede wedstrijd vond plaats op 26 mei. Na het inschrijven van drie nieuwe deelnemers en de loting kon er om 8.00 uur door de tien deelnemers (één afmelding) begonnen worden met de wedstrijd. Onder het genot van een lekkere lentezon werd er meer brasem gevangen dan de vorige keer. Om 12.00 uur was het tijd om de vangsten te gaan wegen. Na afloop was de prijsuitreiking in het stamcafé Janssen & Janssen. De prijswinnaars ontvingen een medaille en een waardebon te besteden bij Hertog Hengelsport. De koning mag een jaar lang genieten van de wisselbeker. Dit alles onder het genot van een broodje en een consumptie.


De uitslag is als volgt:
1e Prijs met 7020 gram, Patrick Tielkens
2e Prijs met 5240 gram, Peter Rutten
3e Prijs met 3000 gram, Toon Scholten
4e Prijs met 2640 gram, Theo Brouwer

Actie Groesbeekse huurders voor groot onderhoud heeft succes

GROESBEEK - Al jarenlang hebben de huurders van woningen op de Van de Veldeweg en Van Ruysdaelweg in Groesbeek te lijden onder het slechte onderhoud van hun woning. De verhuurder, ACM, reageerde zelden tot nooit op klachten. Daarom is De SP-werkgroep Berg en Dal samen met de huurders aan de slag gegaan om verbetering van hun ernstig verwaarloosde woningen te bereiken. Dit lijkt nu tot resultaat te leiden.

Het onderhoud van de huizen, die ruim veertig jaar oud zijn, is altijd minimaal geweest. Door de rotte kozijnen hangen ramen en deuren scheef, ontstaat er wateroverlast bij regenweer en is er veel last van tocht. Aan keukens, badkamers en meterkasten is in de meeste gevallen nooit wat gedaan. Deze zijn sterk verouderd en onderdelen zijn kapot. Vaak hebben de huurders met verhuurder ACM contact opgenomen over hun klachten maar zonder resultaat. Ze werden er moedeloos van en raakten de hoop kwijt.
Leden van de SP-werkgroep Berg en Dal zijn afgelopen januari bij de huurders langs gegaan en schrokken van wat ze aantroffen. De SP-ers boden de huurders aan om samen met hen de strijd aan te binden. De huurders organiseerden zich onder de naam 'Huurderscollectief 't Veldje' en de SP organiseerde een aantal bijeenkomsten met hen om ACM tot groot onderhoud te dwingen.
De acties lijken succes te hebben: ACM liet weten dat de voorbereiding van het groot onderhoud begonnen was. De huurders zien nu vol verwachting uit naar de komst van de aannemer.