GN Berg en Dal Heumen Mook

7 december 2016

GN Berg en Dal Heumen Mook 7 december 2016


Lichtjesavond: een warme gloed op de begraafplaats in Groesbeek

GROESBEEK - Op de Canadese begraafplaatsen in Holten, Bergen op Zoom en Groesbeek worden regelmatig herdenkingsplechtigheden gehouden. Schoolkinderen spelen hierbij een centrale rol waardoor zij zich realiseren dat vrede niet vanzelfsprekend is.

Vorig jaar is het initiatief genomen om de graven in het kaarslicht te zetten. Ook in Groesbeek heeft een handjevol vrijwilligers gehoor gegeven aan deze landelijke oproep. Het plan om dit in 2016 en in de jaren daarna te herhalen wordt van harte ondersteund door de gemeente Berg en Dal.

Om de gesneuvelde jongens niet te vergeten worden voorafgaand aan kerstavond bij alle 2617 graven op de Canadese begraafplaats in Groesbeek kaarsjes geplaatst. De jonge mannen die hier begraven liggen hebben ruim 70 jaar geleden hun leven gegeven waardoor wij nu in vrede Kerst kunnen vieren met familie en vrienden. Met het ontsteken van de lichtjes bij de graven dragen we de kerstgedachte uit en tonen we onze dankbaarheid aan de nabestaanden van deze jongens.

De loco-burgemeester is aanwezig om de kinderen uit de gemeente Berg en Dal te verwelkomen en hen uit te nodigen om de kaarsjes te plaatsen. De ceremonie wordt muzikaal omlijst voor doedelzakspelers en drummers.

Traditie

Door het plaatsen van de kaarsjes wordt de herinnering levend gehouden. Laten we hier een traditie van maken die op kerstavond plaats vindt!

De Lichtjesavond op de Canadese begraafplaats in Groesbeek iszaterdag 24 december vanaf 16.00 uur. Meer informatie staat op: http://liberationtour.nl/lichtjes-op-de-canadese-militaire-ere-begraafplaats-groesbeek/ of https://www.facebook.com/lichtjesingroesbeek/

Sfeervolle kerstconcertjes in Beek

BEEK - Op zondag 11 december vinden er in de kleine Bartholomeuskerk in Beek drie korte concerten plaats. Vioolleerlingen van Guido Jansen zullen muziek laten horen in kerstachtige sferen, zowel solo als in samenspel.

Verschillende kerstliederen worden meerstemmig uitgevoerd en werken uit de barok, afgestemd natuurlijk op de Kerst. Ook zal het kersverse koor The Small Stream & Rush Camp Carol Singers, bestaande uit ouders en leerkrachten van Basisschool de Biezenkamp in Beek, traditionele kerstliederen ten gehore brengen. Tussen 14.00 en 17.00 uur start er ieder heel uur een concertje, waarbij het tweede en derde concert, om 15.00 en 16.00 uur zullen volgen.

Open rondleidingen 'De Goelag'

GROESBEEK - Op zondag 11 december verzorgt het Nationaal Bevrijdingsmuseum open rondleidingen door de tijdelijke tentoonstelling ‘De Goelag. Terreur en willekeur in de Sovjet-Unie’.

Het strafkampsysteem van de Goelag ontstond onder de Russische tsaren, maar werd berucht onder Jozef Stalin. Miljoenen Russen werden zonder reden opgepakt en naar de kampen gestuurd. Onbekend is het verhaal van de duizenden Nederlanders die gevangen zaten in de Goelag. Idealistische communisten, naïeve gelukszoekers en SS’ers; allen ondervonden de wreedheden van dit systeem.

De open rondleidingen zijn om 13.30 en om 15.00 uur en zullen worden gegeven door een historicus van het Bevrijdingsmuseum. Museumkaart geldig. Reserveren niet nodig.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek.

Speurtocht Rood Wit Groesbeek

GROESBEEK – Zoals elk jaar wordt ook dit jaar weer de speurtocht bij Rood Wit gehouden. Dat gebeurt op zaterdag 17 december.

Iedereen die houdt van speuren en het oplossen van puzzels moet zich snel opgeven om mee te doen. Men kan zich opgeven als groep of individueel; in het laatste geval kan men zich aansluiten bij de groepen die er al zijn.

Opgeven kan men zich bij de kantine van Rood Wit: 024 3971130 of aan de bar. Op de avond zelf kan men zich bij binnenkomst ook nog aanmelden. De aanvang van de speurtocht is om 18.30 uur. Zowel leden als niet-leden zijn welkom. Het inschrijfgeld bedraagt 6,00 euro per persoon en moet bij aanvang van de dropping betaald worden. Men krijgt daarvoor een mooie speurtocht, alsmede een versnapering tijdens de tocht. Rood Wit verwacht weer een grote opkomst voor deze traditionele speurtocht.

21 bestuurders te hard in Leuth

LEUTH – De politie van Berg en Dal heeft bij twee radarsnelheidscontroles in totaal 21 hardrijders betrapt. Maandagmorgen werd op de Steenheuvelsestraat gecontroleerd van 08.15 tot 10.30 uur.

Daar passeerden 436 voertuigen de radarwagen waarvan er tien te hard reden. De hoogstgemeten snelheid bedroeg 63 kilometer per uur, waar maximaal 50 kilometer per uur is toegestaan. Dinsdag werd er weer gecontroleerd op de Steenheuvelsestraat, ditmaal van 09.45 tot 11.15 uur. Nu passeerden 385 voertuigen de radarwagen. Van hen gingen er 11 te hard. De hoogstgemeten snelheid bedroeg nu 68 kilometer per uur. Alle 21 overtreders zullen binnenkort een acceptgirokaart op de deurmat aantreffen.

Verrassing na verrassing voor zilveren juf Yvonne

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK-DE HORST – Zij had het eigenlijk niet meer verwacht dat er nog iets georganiseerd werd in verband met het 25-jarig schooljubileum op basisschool Op De Horst, dat op 1 augustus een feit was.

Juffrouw Yvonne Janssen Groesbeek heeft in de afgelopen 25 jaar in alle groepen –behalve groep 3- les mogen geven. Omdat Yvonne altijd een zeer enthousiaste en hardwerkende leerkracht is geweest werd er dinsdagmorgen extra uitgepakt door de collega's en alle leerlingen van de school. Ze werd met een smoes naar lunchroom De Kroon gelokt waar ze samen met haar man kon genieten van een luxe ontbijt.

Daarna verscheen er een koets die het stel naar de school aan de Plakseweg bracht. Daar werd zij opgewacht door alle leerlingen en collega's terwijl de bewoners van de Plakseweg allemaal de vlag hadden uitgestoken. In de gymzaal werden vervolgens een toneelstukjes opgevoerd en liedjes gezongen. Tussen de middag werd er met de collega's geluncht en 's avonds werd het jubileum met een leuke activiteit en een etentje afgesloten.

Rabobank stimuleert Millingse Koningsdag

MILLINGEN - Het organiseren van Koningsdag is en blijft financieel een zware dobber. Bij het organiserende comité van de Deurdouwers is er echter recentelijk licht aan de horizon verschenen. De Rabobank heeft een bedrag van 3.000, euro geschonken voor de aanschaf van een toiletwagen en evenementenmeubilair.

Dit betekent dat de organisatie nu geen kosten meer heeft voor het huren van een dergelijke wagen en voor het huren van tafels en stoelen, hetgeen weer tot gevolg heeft dat er enige rek is gekomen in kosten van de organisatie. De Rabobank maakt het hier mee mogelijk dat in Millingen aan de Rijn nog jarenlang op grootse wijze Koningsdag gevierd kan gaan worden. Dat de vereniging met deze geste van de Rabobank zeer verguld is kunt u zich voorstellen. Belangrijk is dat geheel Millingen daarvan kan mee profiteren.

In het kader van de besteding van de donatie kunnen wij u zeggen dat inmiddels een toiletwagen is aangeschaft en dat de aankoop van de rest in een vergevorderd stadium is.

Mede dankzij het feit dat we daarnaast van Peter en Carla Smits (café De Kastanje) een vijftigtal stoelen hebben ontvangen kunt u komende Koningsdag comfortabel en gezellig zitten. Uiteraard informeren wij u te zijner tijd over de nadere invulling van Koningsdag 2017.

De Deurdouwers zijn bereid toiletwagen en meubilair (statafels, tafels, stoelen en parasols) te verhuren. Op onze web site vindt u vanaf volgend jaar alles wat u over de verhuur wenst te weten. Dank aan Peter en Carla van de Kastanje en aan de Rabobank.

Advies over zorgverzekeraars

GROESBEEK - Hoe bewust ben jij bezig met je zorg of zorgverzekeraar? Hoe kritisch kijk je naar je eigen zorgsituatie? Sluit deze bijvoorbeeld nog wel aan bij je zorgverzekering?

En welk aanvullend pakket past daar dan wel weer het beste bij? Of wil je eigenlijk wel overstappen, maar hoe en naar wie? Waar moet je opletten? Restitutie of naturapolis? Eigen risico verhogen of verlagen? En hoe zit het met de zorgtoeslag? "Wij staan met een team klaar vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om alle zorgvragen te beantwoorden."


Deze informatiedag wordt gehouden op woensdag 14 december in voorzieningenhart Op De Heuvel aan de Ericastraat 39 in Groesbeek van 09.00 tot 17.00 uur.

Dag van de Rechten van de Mens

GROESBEEK - Op zaterdag 10 december staat het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek stil bij de Dag van de Rechten van de Mens.

De gehele dag is er van 10.00-17.00 uur een doorlopende vertoning in de filmzaal van een documentaire over de actualiteit van mensenrechten. De standaardtarieven Bevrijdingsmuseum gelden. Museumkaart is geldig.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4 in Groesbeek.

History Sounds on kersttour

GROESBEEK - "Hoe zou u het vinden als wij op zaterdag 17 december bij u komen zingen?" Zo begon een paar maanden geleden de oproep van History Sounds uit Groesbeek aan zorg- woon- en overige instellingen. De reacties waren meer dan genoeg en de kersttour was geboren.

Op liefst zes locaties zal er gezongen worden. De kersttour start om 10:30 uur op de Meent, 11:30 uur op Woongroep Dennenheuvel, 13:30 uur bij 't Groeske, aansluitend om 14:30 uur in de Kloostertuin, om 15:45 uur op Zorgcentrum De Wolle Wei. De hele ronde zal om 17:00 worden afgesloten tijdens het Feest van Licht op Museumpark Orientalis.

De optredens staan natuurlijk in het teken van kerst, maar ook van liedjes die passen bij de tijd van het jaar. Nederlands- en Engelstalige nummers als Halleluja, White Christmas, Gelukkig Kerstfeest en nog veel meer. "Wilt u komen luisteren? Bij 't Groeske en Orientalis staan wij buiten. Wij verheugen ons op de Tour. En hopen voor een fijne inbreng te zorgen tijdens het familiebezoek met koffie en kerstkransjes. Jammer genoeg hebben we niet aan alle aanmeldingen kunnen voldoen, maar wie weet is hiermee een terugkerende happening ontstaan."

Steun Punt Berg en Dal On Tour

BERG EN DAL – Vrijwilligerswerk is hip, dat wil VSP On Tour laten zien. En niet alleen hip, maar ook gewoon heel erg leuk. Het Vrijwilligerssteunpunt (VSP) van de gemeente Berg en Dal gaat samen met Omroep Berg en Dal naar verschillende dorpen in de gemeente voor een nieuw televisieprogramma 'VSP On Tour'.

In de verschillende dorpen bevraagt Lisanne Bron, medewerkster van Forte Welzijn, inwoners op straat over vrijwilligerswerk en of deze mensen het vrijwilligerssteunpunt al kennen. Groesbeek, Ooij, Kekerdom en Millingen aan de Rijn zijn inmiddels al ten prooi geslagen aan het drietal dat het programma opneemt.
Het televisieprogramma is de start voor een grote campagne van het Vrijwilligerssteunpunt die in 2017 wordt voortgezet. De wens is dat alle inwoners op de hoogte zijn van het steunpunt en de mogelijkheden, die het biedt. Het televisieprogramma wordt begin 2017 uitgezonden op Omroep Berg en Dal en zal in verschillende openbare ruimtes te zien zijn.


Nu al geïnspireerd? Wilt u meer weten over vrijwilligerswerk of over het Vrijwilligerssteunpunt ? Kijk dan eens op de website www.fortewelzijn.nl/vrijwilligers of stuur een e-mail naar vspbergendal@fortewelzijn.nl.

GROESBEEK - Hoe bewust ben jij bezig met je zorg of zorgverzekeraar? Hoe kritisch kijk je naar je eigen zorgsituatie? Sluit deze bijvoorbeeld nog wel aan bij je zorgverzekering?

En welk aanvullend pakket past daar dan wel weer het beste bij? Of wil je eigenlijk wel overstappen, maar hoe en naar wie? Waar moet je opletten? Restitutie of naturapolis? Eigen risico verhogen of verlagen? En hoe zit het met de zorgtoeslag? "Wij staan met een team klaar vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om alle zorgvragen te beantwoorden."


Deze informatiedag wordt gehouden op woensdag 14 december in voorzieningenhart Op De Heuvel aan de Ericastraat 39 in Groesbeek van 09.00 tot 17.00 uur.

7 / 24

Vivace en Trente Plus organiseren 'Kerst Sfeer & Meer'

GROESBEEK - Na het succes van vorig jaar organiseren de Groesbeeks koren Trente Plus en Vivace opnieuw een sfeervol "In en uitloop concert" op vrijdag 16 december in de Cosmas en Damianus kerk te Groesbeek Centrum!

Nu gaan liefst 6 (!) koren een gezamenlijk optreden doen waarbij zij een ieder van harte uitnodigen. Het plein voor de Cosmas en Damianus kerk zal tijdens dit optreden sfeervol ingericht worden, er staan kraampjes waar u terecht kunt voor een hapje en een drankje . U kunt gedurende de gehele avond van deze lekkernijen genieten.

De deelnemende koren zijn:

A-capella koor Face bestaat inmiddels al meer dan 15 jaar. De liederen variëren van 4- tot 7-stemmig. Deze bijzondere partijen, een aparte uitvoering van vaak bekende liedjes, maken Face een plezier om naar te luisteren!

Wereld Muziek Koor El Mundo staat onder leiding van dirigent Willem van den Heuvel, Dit is een koor dat liedjes zingt van over de hele wereld zoals Afrika, Amerika, Ambon, Engeland, Frankrijk, Nieuw Guinea, Ierland, Indonesië, Israel, Italië, Japan, Kroatië, Macedonië, Nederland, Oekraïne, Nieuw Zeeland, Spanje, USA, Venezuela en Zweden. Het koor bestaat uit sopranen, alten, tenoren en bassen!

Mannenkoor Genneps Vocaal Ensemble bestaat inmiddels 55 jaar. Reden om te laten zien en vooral horen waar het koor staat. Na de succesvolle deelname aan het landelijk concours voor mannenkoren in 2014, waarbij het GVE 2e van Nederland werd is flink doorgewerkt om de ingezette lijn te behouden.

Kerkkoor Horst Sion Breedeweg is ontstaan na verschillende fusies. In de huidige samenstelling treden zij sinds 2016 op. Het koor komt uit Groesbeek en bestaat uit sopranen, alten, tenoren en bassen en telt 40 leden. Onder leiding van dirigent Toine Graauwmans zingt het koor in diverse kerken tijdens de verschillende vieringen.

Popkoor Trente Plus; is een gezellig zingend, swingend popkoor bestaande uit 40 leden. Staat al enige jaren onder leiding van Reinoud van der Haar en wordt begeleid door een 4 mans-band. In het 20 jarig bestaan heeft het koor een reeks van uitvoeringen binnen en buiten de landsgrenzen op hun naam. Diverse optredens in Groesbeek, Floriade, Gondelvaart Bredevoort, Amusing Hengelo en de kerstconcerten in Aken zijn maar een greep uit de afgelopen 20 jaar.

Jongerenkoor Vivace is in 1968 opgericht om de kerkdiensten te omlijsten. In de loop van de tijd zijn de activiteiten in de kerk verminderd (Ze verzorgen nu nog zo'n 4 x per jaar kerkdiensten) en zijn er meer andere muzikale activiteiten bijgekomen. Zo hebben ze Hair, The Wiz en Jezus Christ Superstar opgevoerd en een aantal voorstellingen gezongen waarbij de verhaallijn zelf bedacht was.

De 6 koren zullen tijdens hun optredens sfeervolle liederen ten gehore brengen waarbij zowel traditionele kerst nummers als bekende gevoelige moderne nummers worden gezongen. Ieder koor doet dit op geheel eigen wijze. Het geheel zal een gevarieerde avond worden vol zang en sfeer in de donkere dagen voor kerst.

Op vrijdag 16 december vanaf 18.00 uur is men welkom. Gratis entree bij de Cosmas en Damianuskerk in Groesbeek Centrum!

Concert Vriendenbijeenkomst Kleine Bartholomeuskerkje Beek-Ubbergen

BEEK - Op vrijdagavond 16 december vindt in het Kleine Bartholomeuskerkje van Beek het traditionele concert plaats voor de Vrienden van het kerkje. Dit concert organiseert de stichting als dank voor de steun die deze mensen geven aan het onderhoud van dit prachtige monument in het centrum van het mooie dorp Beek.

Zo ook weer op deze vrijdagavond. Dan zal er een concert worden gegeven door drie onlangs afgestudeerde studenten van het Conservatorium in Arnhem. In het deel voor de pauze zullen zij voornamelijk klassieke werken spelen, na de pauze een wat lichter programma waarin kerstrepertoire is verwerkt.

"Indien ook u dit concert in deze prachtige, sfeervolle tijd wilt bijwonen dan nodigen we u met deze daarvoor van harte uit. U kunt zich dan aanmelden bij onze secretaris de heer Ton Hoefnagel via zijn e-mail secretaris@bartholomeuskerkje.nl

Wat we van u vragen is om lid te worden van de vriendenkring van het kerkje. En daarmee bij te dragen aan het doel van de stichting: het behouden en onderhouden van dit belangrijke en sfeervolle monument."

Zie wat je koopt bij Vuurwerkstunthal.nl 'Vuurwerkshow gaat niet vanzelf'

John van Houten bij een zomerse vuurwerkshow

ELST/VELP/WYLER – Zaterdag 17 december om 19.30 uur 'schiet' pyrotechnicus John van Houten voor de vierde maal de gratis te bezoeken vuurwerkshow van Vuurwerkstunthal.nl op het parkeerterrein van Intratuin in Elst.

John heeft na een intensieve training al heel wat jaren zijn certificaat. "Kennis van het product en veiligheid staan tijdens de opleiding centraal en dat zie je bij elke show ook terug" zegt John.

Voor elke show moet bij de provincie een ontbrandingsvergunning en bij de gemeente een evenementenvergunning worden aangevraagd. Uren voor aanvang worden de producten door John en zijn assistenten secuur opgesteld en verbonden met de elektronische ontstekers. Het publiek bevindt zich tijdens deze show van Vuurwerkstunthal.nl op 40 meter afstand achter veiligheidslint. "Veel producten uit het Nederlandse assortiment van Vuurwerkstunthal.nl zijn te zien maar let vooral op ons eigen label, de UrbanBox 4x36", tipt John. De Elster winkel is na de show geopend tot 22.00 uur.

Extra vuurwerk

Tijdens de hele voorverkoop (tot en met 28 december) mag je direct in de webshop en winkels tijdens de bestelling liefst 25 procent extra vuurwerk uitzoeken uit het hele assortiment (Wyler 15 procent)! Ook dit jaar weer bij elke bestelling een gratis vuurwerkbril (zolang de voorraad strekt).

De webshop van Vuurwerkstunthal.nl is 24/7 geopend. Kijk voor de foto's en filmpjes van het Nederlandse en Duitse assortiment én de openingstijden van onze winkels aan de Edisonweg 36 in Elst, Noorder Parallelweg 32A in Velp en Hauptstrasse 21 in Wyler (Duitsland) op Vuurwerkstunthal.nl.

Kerstconcert Nijmeegs Mannenkoor met Marco Bakker

GROESBEEK - Kerstconcert Nijmeegs Mannenkoor met Marco Bakker op woensdag 21 december aanvang 20.00 uur in Cardo Theater.

De Koninklijke Zangvereeniging Nijmeegs Mannenkoor is opgericht in 1859 en is daarmee een van de oudste koren van Nederland. Al direct na de oprichting nam het koor in het culturele leven van de stad Nijmegen een belangrijke plaats in. De rijke historie en de daarbij behorende tradities vormen een stevig fundament onder het hedendaags Nijmeegs Mannenkoor. Het koor verzorgt concerten in binnen- en buitenland.

Foto: Ron Moes

Het Nijmeegs Mannenkoor treedt samen op met Marco Bakker. In 1965 debuteerde Marco Bakker tijdens het Holland Festival met de mannelijke hoofdrol in de opera De Droom van de Nederlandse componist Ton de Leeuw, waarna de titelrol volgde in Monteverdi’s Orfeo in hetzelfde festival o.l.v. Bruno Maderna. In zijn lange loopbaan bouwde hij een breed opera- en concertrepertoire op in opera en concertzalen in binnen-en buitenland. Hij was prijswinnaar in de internationale vocalistenconcoursen van München, 's Hertogenbosch en Rio de Janeiro. De afgelopen jaren maakte Marco Bakker concerttournees in Canada en het Caribisch gebied. In Nederland verwierf hij vooral bekendheid door zijn vele televisie-en radioprogramma’s en de jaarlijkse Nieuwjaarsconcerten zoals Ein Abend in Wien en Wien bleibt Wien. Hij maakte meer dan 90 cd’s en grammofoonplaten. Tickets kosten 17,50 bij alle Primerawinkels of online www.cardotheater.nl.

Paasbingo bij W.S.V. De Roodborstjes

OOIJ - Op vrijdag 7 april organiseert wandelsportvereniging De Roodborstjes uit Ooij de paasbingo.

Deze vindt plaats in het dorpshuis De Sprong. De aanvang van deze bingo is om 20.00 uur. Vanzelfsprekend bent u van harte welkom!

9 / 24

10 / 24

Geweldloze communicatie

BEEK - De Wylerbergkring start een tweede basiscursus Geweldloze Communicatie in januari - maart. Het model van Marshall Rosenberg (grondlegger van Geweldloze Communicatie) biedt handvatten om steeds verbinding te zoeken en aan te gaan.

Wat leeft er in ons - in de ander en wat hebben we nodig - hoe blijft er verbinding of ontstaat deze? Aldoende trainen we de vier pilaren. Zie verder www.wylerbergkring.eu / filosofie / geweldloze communicatie. Onder begeleiding van Maarten Hurts en Lidwine Janssens maakt men kennis met het model van Geweldloze Communicatie. We trainen zowel verbaal als non verbaal onze communicatie waardoor we beter zien, horen en voelen welke (ver)houding(en) en (non) verbale taal mensen verbindt of scheidt.

Maarten Hurts heeft als schoolbegeleider en coach Geweldloze Communicatie ingezet om mensen eigen mogelijkheden te laten hervinden in concrete situaties. http://www.maartenhurts.nl. Lidwine Janssens heeft als schoolbegeleider, en docent drama opleider spel en non verbale opdrachten ingezet om communicatie bewust te worden en te verhelderen. http://www.ludiek-pedagogiek.eu.

De cursus is op 9, 23 jan, 6, 20 febr en 6 maart in Bibliotheek Beek – Ubbergen, steeds van 19.30 -22.00 uur (inloop 19.15 uur). Maximaal 12 en minimaal 10 deelnemers. De prijs is 75 euro, korting voor wie dit nodig heeft. Inschrijven vanaf nu via www. wylerbergkring@eu. Vooraf betalen onder vermelding naam en WBK GC op rek nr: NL56 TRIO 0786 8053 15 ten name van J.A.L. van Dinther Ubbergen. Je bent ingeschreven als je 75 euro hebt overgemaakt.

Informatieavond over brandwonden

Foto : Hans Driessen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Met de feestdagen voor de deur, met kaarsen, hete soep, vet, vuurwerk enzovoort ligt er ook iets gevaarlijks op de loer, namelijk verbrandingen, zeker voor kinderen.

Daarom organiseert de EHBO-vereniging Millingen aan de Rijn/ Kekerdom een informatieavond over brandwonden in het clubhuis van SC Millingen / Odio in Millingen aan de Hoefseweg 21 op woensdagavond 14 december van 19.30 uur tot circa 22.00 uur. Op deze thema-avond ziet u, wat u wel kunt doen en absoluut niet moet doen bij verbrandingen, 1e graads, 2e graads en 3e graads, de eerste hulp erbij en hoe brandwonden in de dagelijkse situatie te voorkomen zijn.
De Brandweer Millingen is ook aanwezig en zal enkele huiselijke gevaarlijke situaties nabootsen, die brand en verbrandingen kunnen veroorzaken.

Deze Informatieavond over brandwonden is helemaal gratis en voor iedereen (leden, niet-leden, mensen uit Millingen en daarbuiten, uit Duitsland) toegankelijk. U mag zo binnenlopen, u bent van harte welkom..!

Noteer nu alvast deze interessante avond over brandwonden in uw agenda en kom woensdag 14 december om 19.30 uur naar deze inloopavond over brandwonden.

GROESBEEK – De jackpot van de wekelijkse bingoavond in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek is momenteel naar een hoogtepunt gestegen.

Doordat op 1 december de jackpot is blijven staan, zit er donderdagavond 8 december een bedrag in van 350,--. Naast de hoofdprijs van 250,-- is er in totaal 600 euro voor de gelukkige in de wacht te slepen. De zaal van De Mallemolen gaat om 19.00 uur open; de bingoballen gaan om 20.00 uur rollen.

Vrijwillige maatjes van Forte Welzijn Groesbeek in het zonnetje gezet

Foto: Forte Welzijn

Foto: Forte Welzijn

GROESBEEK – De vrijwillige maatjes van Forte Welzijn zetten zich wekelijks in voor mensen die weinig sociale contacten hebben of het moeilijk vinden om contacten aan te gaan.

Voor de een betekent dat een goed gesprek, een spelletje of samen een boodschap doen, een praktische klus oplossen, helpen bij de thuisadministratie of begeleiden naar een ziekenhuis. Voor de ander is het er samen op uittrekken om passende mogelijkheden in Groesbeek en omgeving te ontdekken, opdat iemand weer mee kan doen in de maatschappij.

Ook is er de mogelijkheid dat een vrijwilliger een paar uur de zorg van een mantelzorger kan overnemen. Zo kan de partner even op adem komen of rustig een boodschap doen terwijl een vrijwilliger bij de partner blijft. Deze mensen worden wekelijks door 52 vrijwilligers bezocht en ondersteund zodat zij zich niet zo alleen voelen staan en langer zelfredzaam kunnen blijven.

Tijdens de jaarlijkse vrijwilligersavond op woensdag 30 november werden liefst twaalf vrijwilligers in het zonnetje gezet, zij zijn al 12 tot 15 jaar met grote betrokkenheid actief in het ondersteunen van anderen. Zij kregen een fraai boeket bloemen als dank te weten Gré Bakker, Mientje Masseling, Dien van Leur, Helma Groenen, Marian Vrolijk, Mia de Bruin, Ledje Verweij, Jacqueline Schamp, Cisca Cillessen, Wim Goossens, Joke Giesbers en Piet Eijkhout. Op de foto ontbreken Joke Giesbers, Wim Goossens en Piet Eijkhout.

Receptie Prins Ummenie d'n 57ste

GROESBEEK - Carnavalsvereniging De Feestneus houdt op zondag 18 december de feestelijke Prinsenreceptie voor Prins Ummenie d'n 57ste Hans Kersten!

De receptie is in Zaal De Linde, Cranenburgsestraat 33 in Groesbeek. Het officiële programma van de receptie is van 13.11 tot 16.11 uur. Daarna is de gezellige afterparty 'Beej Prins Feestneus Thuus' tot 18.11 uur.

Verslag wintertijd-excursie

MILLINGEN/OOIJ - Op 27 november was 'De grote grazers in wintertijd-excursie' in de Ooij. "We gingen met 18 personen op pad, en Frits en Limoniek als gidsen..om de kudde Konikpaarden en Galloway-runderen rondom de Bisonbaai te bekijken, op driekwart afstand van de wandeling ging een groep met Frits mee om de Groenlanden te bezoeken, het gebied achter het gebouw van staatsbosbeheer!"

De Gidsen van IVN leerden ons kijken naar het sociaal gedrag van deze grote dieren. Wat is bijvoorbeeld de rol van de leider van de kudde Konikpaarden, en wat als al in januari jonge konikpaarden werden geboren. En hoe zit dit bij de Galloway runderen? Waar houden de reeën zich schuil? En wat gebeurt er met de dieren bij een strenge winter? Allemaal vragen waar we deze ochtend een antwoord op kregen. Met Limoniek ging een groep verder om de Bisonbaai waar onderweg naar beversporen werd gezocht. Ook werden er mooie stenen langs de waterplas gezocht, daarbij werd uitgelegd welke soort steen en hoe harde ringen om en steen voelbaar zijn. De andere groep hebben we niet meer gezien bij Oortjes hekken, daar binnen hebben we afscheid genomen.

Op 18 december is de Wandeling Dorp aan de Rivier: Millingen aan de Rijn bij de Sint-Antonius van Paduakerk, Sint-Antonisplein 2.

Auto's zwaar beschadigd bij aanrijding in Berg en Dal

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – Op de kruising Zevenheuvelenweg / Meerwijkselaan in Berg en Dal zijn dinsdagmorgen bij een aanrijding twee auto's zwaar beschadigd.

Het ongeval werd veroorzaakt door een automobilist uit Heilig Landstichting, die vanaf de Meerwijkselaan de Zevenheuvelenweg richting Berg en Dal wilde oprijden. Hij zag daarbij een automobiliste, die op de Zevenheuvelenweg reed over het hoofd. Met als gevolg een zware botsing.

Door de klap klaagde een passagiere uit de auto die vanaf de Meerwijkselaan kwam over buikpijn. Het slachtoffer is vermoedelijk gewond geraakt door de airbag en is per ambulance overgebracht naar het UMCRadboudziekenhuis in Nijmegen. Beide auto's zijn zwaar beschadigd door een bergingsbedrijf afgesleept.

Korte speelfilm zoekt lokaal acteertalent in Groesbeek

GROESBEEK - Voor de nieuwe film 'Junkske' van studenten aan de Nederlandse Filmacademie Amsterdam is de zoektocht gestart naar acteertalent uit de regio Groesbeek/Nijmegen. Voor meerdere (hoofd)rollen worden jongens gezocht tussen de 16 en 23 jaar.

Halverwege januari zal de filmploeg neerstrijken in de gemeente Berg en Dal om daar de volledige film op te nemen.Regisseur Vincent Tilanus maakt een film die teruggrijpt naar zijn jeugd in de omgeving Groesbeek. Junkske gaat over tienerjongen Raf die in de sterke voetsporen van zijn oudere broer Boas wil treden, maar Raf is met zijn dromerigheid en zwakke fysiek verre van huis. In een rauwe wereld is hij het slachtoffer van een groep jongens die zijn leven ondragelijk maken. Wanneer Raf na een wanhopige poging door Boas niet gezien wordt, steelt hij uit woede zijn broer's brommer. Dit zet een kettingreactie op gang waarin zijn held en vijand zich samen tegen hem keren
In deze korte film willen de makers graag lokaal acteertalent een kans geven om hiermee een zo'n authentiek mogelijk verhaal neer te zetten. Het project zal een kans zijn voor lokale jongeren om gezien en ontdekt worden op het grote scherm.

Geïnteresseerden kunnen een mail te sturen met naam, geboortedatum, telefoonnummer en een foto van zichzelf naar casting@junkskedefilm.nl.

'Kerstconcert voor de Vrijheid'

BEEK - Na de succesvolle première in 2015 wordt er ook dit jaar weer een 'Kerstconcert voor de Vrijheid' georganiseerd in de gemeente Berg en Dal. Dit jaar vindt het concert plaats op maandagavond 19 december om 20.00 uur in de Bartholomeuskerk in Beek-Ubbergen.

Net als vorig jaar is het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek de initiator, samen met Politiekapel Gelderland-Zuid. Deze samenwerking is ontstaan uit het feit dat er een aantal leden van de politiekapel werkzaam zijn in het Bevrijdingsmuseum. Ook dit jaar wordt de gehele gemeente Berg en Dal betrokken bij het concert. Zo zullen het Groesbeekse koor Trente Plus en het Mannenkoor Sint-Ceacilia uit Beek-Ubbergen deze avond van de partij zijn. Daarnaast is de Nijmeegse band Batavorum Pipes and Drums uitgenodigd om een bijdrage te leveren. De bekende toneelvereniging 'Zeg Maar Pang' uit Millingen ondersteunt het concert ook dit jaar weer met organisatie- en gastvrouwen in Starsister-kleding.

Voor slechts 10,00 euro per persoon kunnen bezoekers genieten van een mooie avond vol prachtige muziek om alvast in de kerstsferen te komen. De muziek rond de thema's 'vrijheid' en 'kerst' raken u recht in het hart. De opbrengst van de avond zal worden besteed aan de educatieve programma's van het Bevrijdingsmuseum.

Kaarten zijn vanaf dinsdag 6 december te koop bij Primera-vestigingen in Millingen aan de Rijn en Beek, de Bruna in Groesbeek en het Bevrijdingsmuseum. Ook kunt u kaartjes reserveren via email of telefonisch bij het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. Deze kaarten liggen dan op 19 december klaar in de kerk.

Let op: de entreekaarten kunnen bij de Primeravestigingen en de Bruna alleen contant betaald worden; bij het Bevrijdingsmuseum is pinbetaling wel mogelijk. Locatie: Bartholomeuskerk, Kerkberg 3, Beek-Ubbergen; www.bevrijdingsmuseum.nl. Facebook: /Bevrijdingsmuseum, twitter:@bevrijding.

Gedenkplaats bij Mariakapel voor overleden Gerda en Mirella

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK-BREEDEWEG – Pastor Jos van Rooij heeft er voor gezorgd dat er een gedachtenisplek is gerealiseerd voor Gerda en Mirella Zwitserloot, die begin deze week op de spoorwegovergang op de Scheidingsweg in Nijmegen op tragische wijze om het leven zijn gekomen.

In de Mariakapel van de Heilige Antoniuskerk aan de Breedeweg is een gedachtenisplek ingericht -op advies van de koster- waar de dorpsgenoten hun medeleven kunnen betuigen met het overlijden van moeder en dochter. De koster liet aan pastor Van Rooij weten: "Wij moeten iets doen, in Breedeweg heerst verbijstering en machteloosheid en men vraagt zich af dat zoiets met een van ons kan gebeuren. Ondanks dat moeder en dochter niet heel erg actief waren in Breedeweg, horen ze er wel bij, want ook zij maakten deel uit van de Breedewegse gemeenschap", aldus de koster en pastor Van Rooij.

Op een tafeltje ligt een open geslagen boek waarin de bezoekers hun troostwoorden op kunnen schrijven. Enkele tientallen inwoners van Breedeweg hebben er troostende woorden in geschreven en hebben hen veel rust toegewenst. Een ander schreef: "Jullie hebben ervoor gekozen om naar de Heer te gaan" terwijl een ander schreef: "De trein dendert voort, samen gestreden zij aan zij. Het leven en de strijd is voorbij, ook voor jullie houdt God een plaatsje vrij".

Germania onderuit in Enschede

GROESBEEK - Op een gedeeltelijk bevroren kunstgras mat begonnen Rigtersbleek en Germania erg voorzichtig aan hun wedstrijd. Al in de 15e minuut kon Germania met tien spelers verder toen Nasim Saber zich gemakkelijk liet provoceren, reageerde en met rood mocht vertrekken.

Drie minuten later profiteerde Rigtersbleek van deze numerieke meerderheid en schoot Teun Golbach, de beste man van het veld deze middag, vanaf zo'n 20 meter de 1-0 binnen. In de 21e minuut werd Melvin de Klijn diep gestuurd maar werd hij binnen de 'zestien' onderuit gehaald door keeper Stopel van Rigtersbleek. Weliswaar wees de scheidsrechter resoluut naar de stip maar gaf hij keeper Stopel 'slechts' geel. De ingeschoten penalty van Mo Ired ging merkwaardig via beide palen, in het doel: 1-1. Voor rust had Germania de beste kans op de 1-2 maar een schot van Melvin de Klijn ging rakelings naast.

Ook in de 54e minuut was Melvin de Klijn dicht bij de 1-2, maar keeper Stopel bracht ternauwernood redding. In de 57minuut was Rigtersbleek dicht bij de 2-1 maar Stan Broenland kon redding brengen op de achterlijn. Diezelfde Broenland mistte het doel in de 70e minuut, slechts op een haar na.
Na zeer slordig balverlies van Germania kon Rigtersbleek op voorsprong komen door Gerard Monninkhof en in de 83e werd het zelfs 3-1 door een fraai doelpunt van Ricardo Teunissen.
De zogenoemde aansluitingstreffer van Bas Broekman in de 88e minuut kon de nederlaag niet meer voorkomen waardoor Germania jammerlijk is afgezakt naar een nacompetitieplek.

Met kanker of een andere ernstige ziekte sta je niet alleen

GROESBEEK - Het Inloophuis Groesbeek is een ontmoetingsplek voor mensen die zelf of in hun omgeving te maken hebben (gehad) met kanker of een andere ernstige ziekte.

"Vaak kunt u in uw omgeving uw verhaal kwijt, maar soms is het ook fijn om juist even van gedachten te wisselen met mensen die u nog niet kennen. Iedereen uit de gemeente Berg en Dal en wijde omgeving die behoefte heeft aan informatie, activiteiten, ontspanning en contact met mensen die (uit eigen ervaring) weten wat een enorme impact een ernstige ziekte kan hebben, is welkom. Alles kan, niets hoeft. We weten dat het niet makkelijk is om de eerste keer ‘zomaar’ even over onze drempel te stappen, maar eenmaal binnen in onze ‘tweede huiskamer’ zult u (h)erkenning en fijne contacten vinden.

Ook in december heten wij u welkom voor een gezellig samenzijn, (creatieve) activiteit, themabijeenkomst, voetreflexmassage, wandeling, ontspanning en meditatie of om zomaar even een kopje koffie of thee te drinken en een praatje te maken of juist even niet met ziek zijn bezig te zijn. Kijk op onze website voor alle activiteiten (voor een aantal activiteiten dient u zich vooraf aan te melden) of kom gewoon naar ons toe. Wij heten u welkom op dinsdag, woensdag en donderdag tussen 11.00 en 16.00 uur bij Inloophuis Groesbeek, De Mallemolen, Kloosterstraat 11 in Groesbeek; 024 6756071, www.inloophuisgroesbeek.nl." Het Inloophuis Groesbeek is gesloten van 23 december tot en met 9 januari.

DVSG JO15-1 kampioen!

DE HORST - Zaterdagochtend 19 november speelde DVSG JO15-1 op sportpark De Horst de thuiswedstrijd tegen het combinatieteam SVO ’68/VVLK JO15-3.

DSVG JO15-1 nog ongeslagen met slechts twee gelijke spelen tegen de nummer 2 AWC en de nummer 3 SC Bemmel. AWC op slechts één punt achterstand van DVSG.

Een half uur eerder begonnen, de wedstrijd tussen AWC en Bemmel. Als AWC zou verliezen en DVSG zou winnen, zou het kampioenschap binnen zijn. De start van DVSG was slecht, na acht minuten op een 0-2 achterstand.

Nadat de 1-2 gemaakt was, kwam er weer geloof in het spel. Dit resulteerde in een 5-2 ruststand. De tweede helft werd er helaas niet meer gescoord, terwijl DVSG toch vele kansen kreeg om de score uit te breiden. Tegen het einde van de wedstrijd werd bekend dat AWC verloren had en dat het kampioenschap een feit was geworden.

De spelers op het veld wisten dit nog niet. Pas nadat de scheidsrechter had afgefloten en de reservespelers en supporters het veld op stormden met spandoeken en confetti, werd het bij de spelers ook duidelijk en het kampioenschap kon worden gevierd. Dankzij een paar opa’s werden de spelers voorzien van een nieuwe trainingsjack en kampioenspet. Het feest werd traditiegetrouw gevierd met een rondrit op de platte wagen door Groesbeek.

Protestantse

Gemeente Groesbeek

Zondag 11 december, 3e Zondag van de Advent aanvang 10.00 uur.

Voorganger is ds. D. J. Deunk uit Malden.

Tijdens de dienst is er een collecte voor de Stichting Gast Nijmegen.

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

Liederentafel in de foyer van

De Mallemolen

GROESBEEK – In de foyer van De Mallemolen wordt op dinsdagavond 13 december een meezingavond ook wel genoemd Liederentafel gehouden.

Onder muzikale leiding van Hemmie Hermsen komen Nederlandse, Duitse en Groesbeekse smartlappen voorbij. De aanwezigen kunnen meezingen in een ongedwongen sfeer. Tussen de smartlappen door worden er gratis hapjes geserveerd. De Liederentafel begint om 20.00 uur en eindigt om ongeveer 22.00 uur. Iedereen is welkom, de toegang is geheel gratis.

Seniorenlunch in Groesbeek

GROESBEEK – Op zondag 11 december verzorgen de beheerder van De Mallemolen en KBO Groesbeek-De Horst een seniorenlunch.

In buffetvorm kunnen de aanwezigen twee uur genieten van heerlijke warme en koude gerechten die speciaal voor hen worden bereid. De lunch begint om 12.00 uur. Voor deelname aan dit gezellig samenzijn kan men zich opgeven tot vrijdag 9 december 12.00 uur aan de receptie van De Mallemolen of via telefoonnummer 024 3976360. De lunch wordt muzikaal opgeluisterd door zanger/toetsenist Hemmie Hermsen. De prijs voor deze uitgebreide lunch bedraagt 9,95 euro per persoon. Iedereen is welkom.

Geschiedenis van familie Derk Janssen (De Vuurbal)

De Vuurbal met zijn vrouw Foto: Afkomstig van Gerrie Driessen Foto: Afkomstig van Gerrie Driessen

Door Gerrie Driessen

(Heemkundekring Groesbeek)

GROESBEEK – In Groesbeek 'over dorp en Herwendaal – Dries en Stekkenberg wordt uitgebreid aandacht besteed aan de Groesbeekse bezembinder 'Det de Vuurbal'. Ongelukkigerwijs is het naar hem verricht stamboomonderzoek niet goed gegaan, de gegevens op blz. 83 en 132 tot en met 135 bleken onjuist.

De verwarring werd mede veroorzaakt door de aan De Dries wonende twee gelijknamige families Derk Janssen. De een getrouwd met Geertruida en de ander met Catharina Hijmans. Een uitgebreide correctie is later opgenomen in 'Het Rijke Roomse Leven Parochie Cosmas en Damianus' op blz. 314 – 316, waarvan hier een samenvatting.Derk Janssen was een zoon van het echtpaar Matthijs Janssen ( 1807 ) en Petronella Klaassen ( 1818 ). Kinderen; Derk, geboren op 26-5-1843, Matthijs 1-12-1848, Hendrina 5-3-1850, Theodora 20-2-1857 en Maria Janssen 9-2-1860. Derk zou bekend worden onder de bijnaam 'De Vuurbal 'en Matthijs als 'Mattes 't Schiet. Derk Janssen ( 1843 ) trouwt met Catharina Hijmans ( 1844 ) waarna geboren worden; Petronella ( 8-9-1870 ), Theodorus in 1874 ( overleden in 1892 ), Geertruida 9-1-1879, Theodora ( Dotje ) 26-6-1883 en Johanna 13-4- 1887. Dochters Get ( 1879 ) en Hanne ( 1887 ) bleven ongehuwd. 'Dotje van de Vuurbal '( 1883 ) trouwt met de op 27-1-1879 geboren Jan Vissers en kreeg op 9-1-1906 haar eerste kind, Theodorus, dat in 1907 zou overlijden. Johanna werd geboren op 1-6-1908. Theodorus op 1-8-1910. Catharina 21-10-1912, Peter in 1915 ( overleden in 1916) en Johannes op 14-8 – 1917. Vader Vissers overleed 9-3-1917 op 38-jarige leeftijd. De veelbesproken en gefotografeerde bezembinder Derk Janssen overleed op 5 juni 1935 , op 92 jarige leeftijd. Zijn vrouw Catharina was twintig jaar eerder overleden, 29-11-1916. Op deze foto zien we het bezembinders echtpaar omstreeks 1911, op circa 68- jarige leeftijd. Dat 'De Vuurbal 'in 2014 een standbeeld zou krijgen, dat was in die tijd onvoorstelbaar. Voor meer informatie over de plaatselijke bezembinders zie de cd over de Groesbeekse buurtschappen Stekkenberg / Dries en Horde. Te verkrijgen bij Bruna 12,75.

GROESBEEK – In de foyer van De Mallemolen wordt op dinsdagavond 13 december een meezingavond ook wel genoemd Liederentafel gehouden.

Onder muzikale leiding van Hemmie Hermsen komen Nederlandse, Duitse en Groesbeekse smartlappen voorbij. De aanwezigen kunnen meezingen in een ongedwongen sfeer. Tussen de smartlappen door worden er gratis hapjes geserveerd. De Liederentafel begint om 20.00 uur en eindigt om ongeveer 22.00 uur. Iedereen is welkom, de toegang is geheel gratis.

GROESBEEK – Op zondag 11 december verzorgen de beheerder van De Mallemolen en KBO Groesbeek-De Horst een seniorenlunch.

In buffetvorm kunnen de aanwezigen twee uur genieten van heerlijke warme en koude gerechten die speciaal voor hen worden bereid. De lunch begint om 12.00 uur. Voor deelname aan dit gezellig samenzijn kan men zich opgeven tot vrijdag 9 december 12.00 uur aan de receptie van De Mallemolen of via telefoonnummer 024 3976360. De lunch wordt muzikaal opgeluisterd door zanger/toetsenist Hemmie Hermsen. De prijs voor deze uitgebreide lunch bedraagt 9,95 euro per persoon. Iedereen is welkom.

Kerstgeschenken… een kerstviering met Cantantes

MOOK - Op 17 december is er in de kerk in Mook een kerstviering die verzorgd wordt door de Mookse zanggroep Cantantes. De Cantantes, onder leiding van Elske van Thoor, is een meerstemmige vrouwenzanggroep bestaande uit 20 enthousiaste vrouwen.

Traditiegetrouw verzorgt deze zanggroep voor de mensen in Mook en omgeving een kerstviering. Dit jaar is het thema 'kerstgeschenken'. Zoals de herders geschenken brachten, zo bieden de Cantantes u hun kerstgeschenken aan. Het koor wil laten delen in wat het mooi vindt en hoopt een ieder daar blij mee te maken. Cantantes heeft een keus gemaakt uit gedichten, teksten, films en boeken. Natuurlijk en vooral ook uit liederen, want als Cantantes iets als een geschenk ervaren, dan is het wel muziek. De kerstgeschenken hebben te maken met donker en licht. Komt allen en luister of er iets voor u bij is.

Om 19.45 wordt er begonnen met een samenzang van bekende kerstliederen. Om 20.00 uur begint het uitpakken van de geschenken!

De kerstviering met de Cantantes is in de Sint-Antoniusabtkerk aan het Dorpsplein in Mook. Om 19.45 uur start de viering.

Jeugdig Groesbeekse Boys verslaat Hatert

BREEDEWEG - Ook in de uitwedstrijd tegen Hatert, de nummer laatst van de competitie, moest trainer Camiel Jager puzzelen om een basiselftal samen te stellen. Diverse spelers moesten de wedstrijd aan zich voorbij laten gaan. Blessures en schorsingen spelen de ploeg uit Breedeweg parten. Desondanks wist de jeugdige ploeg tegenstander Hatert over de knie te leggen. Eindstand 1-3 in het voordeel van de geel-zwarte formatie. Door deze overwinning blijft de ploeg op een mooie vierde plaats van de ranglijst staan.

Gedurende de gehele wedstrijd was Groesbeekse Boys de betere ploeg. Op het deels gladde en daardoor moeilijk te bespelen veld, kwam Groesbeekse Boys in de eerste helft op een verdiende 0-1 voorsprong. Doelpuntenmaker was Maarten van den Burg. Ondanks enkele goede kansen bleef deze stand tot aan de rust op het scorebord staan. Na de thee bracht Thom Jochoms met een kopbal uit een corner de stand op 0-2. Hatertspeler Luuk Smeekens bracht de spanning terug in de wedstrijd door de 1-2 te scoren. Doordat Groesbeekse Boys, ondanks de goede mogelijkheden, verzuimde de marge te vergroten, bleef het tot aan het einde van de wedstrijd spannend. Door de 1-3 van invaller Jesse Peters, kort voor het eindsignaal werden de drie punten definitief veiliggesteld.

Zondag 11 december speelt Groesbeekse Boys haar laatste (thuis)wedstrijd van het jaar 2016. Tegenstander op sportpark Breedeweg is Vianen Vooruit. Deze tegenstander uit de voormalige KNVB-competitie zuid staat op de zesde plaats met zes punten achterstand op Groesbeekse Boys. Aanvang van de wedstrijd is 14.00 uur. Na afloop van deze wedstrijd wordt het eerste deel van de competitie met de trouwe supporters en sponsoren afgesloten. Discotheek 'Just Me' zorgt in de kantine voor de juiste sfeer.

Spullen inleveren voor rommelmarkt

GROESBEEK – Vanaf heden kan men iedere zaterdagmorgen van 11.00 tot 12.00 uur terecht om bruikbare spullen in te leveren voor de voorjaarsrommelmarkt van fanfare Wilhelmina.

Deze spullen zoals boeken, meubelen, speelgoed, schoenen computers et cetera kan men in leveren in een schuur aan de Cranenburgsestraat 27 in Groesbeek.

Sint bezoekt buurtsuper in Ooij

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

OOIJ – Het is onderhand traditie geworden dat op de zaterdag voor de pakjesavond Sinterklaas met zijn Pieten een bezoek brengt aan een buurtsuper.

Ditmaal werd de goedheilig man gespot in de supermarkt in Ooij. Hier konden de kinderen die dit wilden (soms onder lichte druk van hun ouders en/of oma's en opa's) bij de Sint komen om hem een handje te geven. Uiteraard ontbraken de pepernoten niet.

17 / 24

Koffie met... over wijkverpleging en meer

BERG EN DAL - Veel mensen kennen ZZG zorggroep. Verzorging, wijkverpleging, maar ZZG doet meer. Wat precies? Dat doen enkele verpleegkundigen uit de doeken tijdens de koffie mèt... op woensdagmiddag 7 december. Deze gratis middag begint om 14.00 uur en wordt gehouden in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek.


Bent u betrokken bij de zorg van een familielid of bekende? Dan heeft u vast wel eens te maken met de ZZG zorggroep, bijvoorbeeld vanwege de hulp die iemand krijgt bij het aankleden en douchen. Maar ze doen veel meer, aldus Mireille Menting. Zij komt met drie collega-verpleegkundigen uitleggen wat zij allemaal te bieden hebben.

De middag begint met een situatiebeschrijving van een cliënt. Aan de hand daarvan vertellen zij als verpleegkundigen wat zij voor iemand met een ziekte of beperking kunnen betekenen. Ook kunnen er op die middag vragen gesteld worden en schuiven de verpleegkundigen bij iedereen aan tafel, zodat mensen met hun persoonlijke vragen ook bij hen terecht kunnen.

Koffie mèt... is een van de activiteiten van Mantelzorg Berg en Dal en is bedoeld voor alle Mantelzorgers in de hele gemeente Berg en Dal. De Mantelzorgers kunnen zelf de onderwerpen aandragen waarna de vrijwilligers de middag organiseren. De middag begint om 14.00 uur en duurt tot 15.30 uur. Deze bijeenkomst is kosteloos en men kan zo binnenlopen en een kopje koffie/thee komen drinken. Heeft men geen vervoer dan kan men contact opnemen met de mantelzorgtelefoon 0613859106.

Frikandel met vermoedelijk scheermesjes aangetroffen in Ooij

OOIJ – Een inwoonster uit Ooij en haar vriend hebben zondag tijdens het uitlaten van hun hondje bij het Speulplein in Ooij een frikandel aangetroffen waarin vermoedelijk scheermesjes in verwerkt waren.

Toen het hondje de frikandel in zijn bek had, riep de vriend tegen het hondje 'laat los'. Toen het hondje de frikandel los liet brak de vriend de frikandel door midden en constateerde dat er stukjes ijzer of metaal in verwerkt waren. Het vermoeden bestaat dat het ging om scheermesjes.

De vriend heeft vervolgens de frikadel in het bos gegooid. Bij thuiskomst is de politie gealarmeerd, maar die beschouwen het als een incident en gaan er geen verdere actie in ondernemen. De gemeente Berg en Dal heeft de schaapsherder verzocht de schapen, die daar in de omgeving aan het grazen waren, uit voorzorg naar een andere locatie te brengen. Ook heeft de gemeente de speulplek gemaaid. De BOA's (Bijzondere Opsporings Ambtenaren) van de gemeente Berg en Dal hebben de directie omgeving afgezocht, maar niets meer aangetroffen. Zij zullen de omgeving in de gaten houden, zowel in uniform als in burger.

Groesbeekse kunstenaar bouwt imposant kunstwerk in kerk Wyler

Foto: Pieter van Eck

Foto: Pieter van Eck

WYLER – De Groesbeekse kunstenaar Pieter van Eck heeft speciaal voor het adventsconcert dat het Sankt Cäcilienchor uit Wyler brengt in de Sankt Johannes Baptistkirche in Wyler een imposant kunstwerk ontworpen.

Hij zal zijn kolossaal werk in de kerk tentoonstellen met als titel 'Nada te Turbe'. Het kunstwerk heeft een omvang van 3 meter hoog, 3 meter breed en 3 meter diep. Hij heeft een dag nodig om het gevaarte in de kerk van Wyler op te bouwen. Dat zal op vrijdag 9 december gebeuren vanaf 10.00 uur.

Belangstellenden zijn welkom om het kunstwerk te zien ontstaan. Een dag later op zaterdag 10 december zal het koor om 15.00 uur samen met solisten en een Nederlands orkest een adventsconcert geven in de kerk van Wyler. Een week later vindt hetzelfde concert plaats op zaterdag 17 december in de kerk van 'Het Goddelijk Hart van Jezus' op De Horst, ook hier is de aanvang om 15.00 uur.

Anton Janssen ook volgend seizoen trainer van De Treffers

GROESBEEK – De Treffers en trainer Anton Janssen zijn onlangs een contractverlenging voor één jaar overeengekomen. Anton gaat hiermee volgend jaar zijn derde seizoen in als trainer van het eerste elftal van De Treffers.


In het seizoen 2014/2015 nam de 53-jarige Anton uit Beneden-Leeuwen het roer over van de naar Cyprus vertrokken Ton Caanen. Het eerste seizoen van Janssen werd afgesloten met een vierde stand op de ranglijst. Het jaar daarop behaalden de rood-zwarten de doelstelling door te promoveren naar de nieuwe tweede divisie. Ook dit seizoen werd afgesloten met een vierde plaats. Het bestuur en technische commissie wensen Anton veel succes en plezier in het huidige seizoen en uiteraard in het volgend seizoen. De komende tijd zal de technische commissie van De Treffers zich onder andere bezig gaan houden met de selectie voor het volgend seizoen.

SC Millingen - Blauw Wit 1 - 2

MILLINGEN - De toeschouwers zagen zondag 27 november een spannende wedstrijd, waarin SC Millingen na 90 minuten met lege handen stond. De eerste kans was voor de thuisclub, maar Dirk Spann schoot via de keeper in het zijnet.

Daarna zagen we een prima kans voor de bezoekers: Rick Bentvelzen kopte de bal na een vrije trap van Rik Bours op de lat. Joris Weeren schoot net naast. In de 25e minuut viel de 0-1, Martijn Peters schoot de rebound na een corner door een woud van benen achter Millingen keeper Sanders. 10 minuten voor rust liep Blauw Wit uit tot 0-2. Met enig geluk wist Rick Bentvelzen de bal in het Millingse net te krijgen. 5 minuten na de rust rondde Rick Wolsing een pass van Sam van der Velden goed af: 1-2. Er restte nog tijd genoeg om er meer uit te halen voor Millingen maar invaller keeper Kevin Rookers hield diverse ballen bekwaam tegen of de bal werd naast geschoten. Het werd eenrichtingsverkeer naar Blauw Wit toe maar het leverde geen resultaat op.

Dirk Spann en Maarten Smits mikten naast, terwijl Niels Wingels de onderkant van de lat trof. Ver in blessuretijd geraakt het leder wel over de lijn achter keeper Rookers maar arbiter Christian had dat niet geconstateerd.
De ploeg die de meeste goals maakt, wint. Blauw Wit kreeg 4 kansen en scoorde 2 x, SC Millingen had zeker 12 goede mogelijkheden maar wist slechts 1 x het vijandelijke net te vinden. De thuisclub mist gewicht in de frontlinie: een targetman, een super-sub of een pinch-hitter. Die zat wel bij de selectie, maar trainer De Winkel liet Jorin Cousin onbegrijpelijk 90 minuten op de bank zitten.

Frans en Truus Leenders - Kolck al 60 jaar lief en leed gedeeld

Foto: Peter Hendriks Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL – Burgemeester Mark Slinkman heeft donderdagmiddag een bezoek gebracht aan het Diamantenpaar Frans (81) en Truus (77) Leenders – Kolck aan de Oranjelaan in Berg en Dal.

Het bezoek van Groesbeeks eerste burger ging gepaard met een fraai bloemstuk en een trouwakte die zestig jaar geleden op het gemeentehuis in Nijmegen is opgemaakt. Het paar heeft in de afgelopen 60 jaar lief en leed met elkaar gedeeld.

Na een half jaar verkering te hebben gehad trouwde het toen jonge stel Frans (21) en Truus (17) nadat ze elkaar op de Nijmeegse kermis hadden ontmoet. Het was liefde op het eerste gezicht lieten beiden weten. Frans kan zich het bombardement van Nijmegen nog als de dag van vandaag herinneren.

Frans heeft diverse werkgevers gehad, zo heeft hij in de Limburgse mijnen gewerkt, was vrachtwagenchauffeur en schilder. Al deze werkzaamheden heeft hij met veel verve vervuld.

Truus heeft de zorg van de kinderen al die jaren op haar genomen. Het stel kreeg vier dochters en een zoon en heeft momenteel 5 kleinkinderen en 2 achterkleinkinderen. Ze wonen na Nijmegen en Wijchen nu al 10 jaar in een knusse bejaardenwoning aan de Oranjelaan in Berg en Dal. Frans zingt nog steeds met veel plezier in het Beuningse koor De Bronzen Stem.

Vrije inloopavond voor reanimatie bij ehbo-vereniging Groesbeek

GROESBEEK - Woensdag 14 december kan men gratis oefenen reanimeren en leren omgaan met een AED-apparaat (automatische externe defibrillator). Dat kan op het Montessori College, Spoorlaan 16 in Groesbeek vanaf 19.30 uur.

Al eens in de situatie geweest dat er iemand gereanimeerd moest worden? Kunt u dan actie ondernemen of blijft u alleen toekijken? Dan is dit uw kans daar wat aan te doen.

Een deskundige instructeur geeft alle informatie omtrent reanimeren bij hulpverlening. Er liggen slachtoffers in de vorm van oefenpoppen klaar en oefen-AED’s zijn aanwezig. "Benut de kans kennis te maken hiermee, zodat ook u mee kunt helpen bij een ongeval, want dan telt elke minuut voor een slachtoffer. In januari geeft ehbo-vereniging een AED-cursus. U kunt zich hiervoor aanmelden bij de heer H. Leenders 06 13801152 of via mail: ehbogroesbeek@hotmail.com."

Sfeervolle kerstlunch speciaal voor mantelzorgers

BERG EN DAL – December is een feestelijke maand, eerst pakjesavond vervolgens hoort men overal 'jinglebells'. Speciaal voor de mantelzorgers uit de gemeente Berg en Dal is er op woensdagmiddag 14 december in de Thornse Molen in Persingen een kerstlunch.


De kerstlunch is van 12.00 tot 13.30 uur en is bedoeld voor alle mantelzorgers uit de gehele gemeente Berg en Dal. Mantelzorgers die willen genieten van deze kosteloze Kerstlunch moeten zich voor 10 december opgeven bij Forte Welzijn op werkdagen tot 13.00 uur op nummer 085 0406066 of bij Thea de Wijse op werkdagen van 09.00 tot 11.00 uur via nummer 0481 431105 of mailen naar info@mantelzorgbergendal.nl.
Mantelzorgers die willen komen maar geen vervoer hebben, kunnen dit doorgeven bij de aanmelding, dan zal er gezocht worden naar een oplossing.

Mantelzorg Even iets anders

BERG EN DAL – Als je de (mantel)zorg hebt voor iemand, dan wil je soms even iets anders. Een groepje enthousiastelingen zoekt lotgenoten, voor activiteiten en ervaringen te delen.


De een heeft een partner met hersenletsel, een ander zorgt voor iemand met dementie daarnaast is er een mantelzorger met iemand met een depressie. Door hun zorgsituatie hebben ze veel gemeen. Een clubje mantelzorgers uit de gemeente Berg en Dal wil daarom wat vaker bij elkaar komen. Er kunnen nog meer mensen bij.


Persoonlijk
Als je in een soortgelijk schuitje zit, dan voel je elkaar beter aan en snap je waar de ander mee te maken heeft. De vraag was of ze niet vaker bij elkaar kunnen komen. Het is fijn om ervaringen te delen met lotgenoten maar ook leuk om af en toe wat gezelligs te doen. De groep zoekt nog meer mensen uit Berg en Dal die zich erbij aan willen sluiten. De groep wordt bewust klein gehouden zo'n acht personen.


Knutselen
De eerste bijeenkomsten zijn achter de rug, de belangstellenden hebben samen met een vrijwilliger op een rijtje gezet wat ze willen, vooral dingen die weinig geld kosten. Zo is een bezoek aan Intratuin om daar ideeën op te doen en daarna zelf gaan knutselen voor de kerst. Wat er op het programma komt, bepaalt de groep zelf.
Voor aanmelden of meer informatie kan men een mail sturen naar info@mantelzorgbergendal.nl of telefonisch 06 13859106.

Oudste vrijwilliger van vrijwillige maatjes stopt noodgedwongen

Foto: Forte Welzijn

Foto: Forte Welzijn

GROESBEEK – De oudste vrijwilliger van de vrijwillige maatjes van Forte Welzijn moet door omstandigheden met pijn in het hart stoppen met het vrijwilligerswerk.

Tien jaar lang begeleidde Piet Eijkhout mensen naar het ziekenhuis of andere afspraken. Velen hebben zich enorm gesteund gevoeld door zijn bereidwilligheid, begrip, geduld en luisterend oor. Coördinator Anke Jacobs noemt Piet de reddende engel. Als er op het laatste moment nog een begeleidingsvraag kwam was Piet zelfs bereid zijn eigen afspraken daarvoor te verzetten, zo begaan was hij met zijn medemens. "Zo ben ik opgevoed", zegt Piet. Piet blijft in zijn directe omgeving belangstellend naar anderen als hij met zijn scootmobiel op pad gaat of iemand opzoekt. Zijn motto is nog steeds: "Ga niet thuis zitten, ga vragen of je ergens kunt helpen. Dat geeft plezier en het verrijkt je leven".

Groesbeeks Glorie verliest van koploper

GROESBEEK - Afgelopen zaterdagavond 3 december speelden de dames van Groesbeeks Glorie een uitwedstrijd bij de dames van Nijhof/Broekland. Op voorhand al een moeilijke opgave, want de dames van Broekland zijn de huidige koploper in de 1e klasse Oost, terwijl de dames van Groesbeeks Glorie met twee punten op de laatste plaats staan.

Het eerste kwartier ging de wedstrijd echter gelijk op tot er een stand van 5-5 op het scorebord stond, maar daarna kwam het kwaliteitsverschil dan toch tot uiting. Door fouten van Groesbeeks Glorie en snelle uitbraken van de dames van Broekland, konden ze in de eerste helft nog uitlopen en keken de dames van Groesbeeks Glorie in de rust tegen een 19-9 achterstand aan. In de tweede helft probeerden de dames van Groesbeeks Glorie, door hard te werken en gebruik te maken van de ruimte die in de verdediging van Broekland viel, de schade beperkt te houden. Door een aantal mooie aanvallende acties van Maud de Bruin kwamen de dames weer iets dichterbij, maar omdat ook Broekland bleef scoren, bleek het in de eerste helft gemaakte verschil te groot. Hierdoor eindigde de wedstrijd in een 36-25 verlies voor Groesbeeks Glorie, waar de dames van Nijhof/Broekland als verwacht toch echt een maatje te groot waren.

Volgende week zaterdag 10 december spelen de dames van Groesbeeks Glorie de laatste thuiswedstrijd van het jaar 2016 tegen Overwetering DS1, om 19.00 uur in sporthal Heuvelland.

De Treffers meiden MO-17 voor derde maal op rij kampioen

Foto: De Treffers Foto: De Treffers

Foto: De Treffers

GROESBEEK – Zaterdag 3 december, heerlijk weer en prima hoofdveld en veel supporters. Alle ingrediënten voor een lekkere pot voetbal met als mogelijk toetje het kampioenschap.

De Treffers meiden begonnen sterk, zetten vanaf de eerste seconde AVW onder druk en er werden veel kansen gecreëerd. Maar de verdediging moest wel attent reageren bij een aantal gevaarlijke counters van de in het roodzwart geklede gasten. Net voor rust kon topscoorder Nele na een prachtige aanval de bal binnenschieten: 1-0.

De tweede helft gaf hetzelfde beeld te zien, echter nu werd er sneller gescoord. Weer stond Nele aan het eind van een mooie aanval om deze vervolgens langs de kansloze keepster te schieten, hiermee was de eindstand bereikt: 2-0. Dolle vreugde na de wedstrijd, pal voor de hoofdtribune met alle supporters, begeleiding en natuurlijk de speelsters. Twee wedstrijden voor het einde van de competitie al de verdiende kampioen. Vervolgens werden de kersverse kampioenen rondgereden op een platte wagen door het centrum van Groesbeek. Waarna het kampioensfeest op sportpark Zuid losbarstte. Het doel van de meiden van De Treffers is goed presteren in de nieuwe competitie. Weer minimaal meedoen om te titel en vanaf februari ook de focus op de beker.

Algemene ledenvergadering bij De Deurdouwers

MILLINGEN - Op donderdag 18 december houdt carnavalsvereniging De Deurdouwers een algemene ledenvergadering.

Deze wordt gehouden in de Reinhal en begint om 20.00 uur. Graag tot ziens op donderdag 18 december.

Alfred Arts is klaar voor presentatie van zijn eerste cd-album

Foto: Alfred Arts

GROESBEEK - Op vrijdagavond 9 december is het zover, dan presenteert de Groesbeekse zanger Alfred Arts zijn eerste cd-album met als titel 'Een keer nog gelukkig zijn'.

Op deze cd-album staan liedjes die jaren geleden gezongen zijn door de Groesbeekse idolen van Alfred. De presentatie van deze avond is in handen van zijn broer Arno Arts (ex-voetballer en trainer). Alfred zal op deze avond alle 15 nummers zingen die op de cd-album staan.

Er is ook een gastoptreden van Helen Liebers. Samen met Helen zal Alfred de bekende hit van The Belcanto's uit 1981 'De Kinderen' ten gehore brengen. De zaal van De Mallemolen is open vanaf 19.30 uur, terwijl de presentatie om 20.30 uur begint. De toegang is gratis.

Ons Genoegen luidt de noodklok

MILLINGEN - Fanfarekorps Ons Genoegen luidt de noodklok. "Doe ons een plezier en gun ons uw karton en papier."

Vanaf 1 januari 2017 verandert de manier van papier inzamelen in de gemeente Berg en Dal. Door het nieuwe afvalstoffenbeleid verliest Fanfarekorps Ons Genoegen een flinke inkomstenbron als u het papier niet meer bij ons brengt. De vergoeding die staat voor het maandelijks huis aan huis ophalen van oud papier geldt niet voor Ons Genoegen.

"Wij hebben uw steun hard nodig. Onze vereniging is en blijft voor een groot deel afhankelijk van de opbrengsten van het oud papier. De inkomsten die we uit oud papier halen zijn een belangrijke, structurele inkomstenbron. Ze zijn onmisbaar.“

"Voor uw gemak blijft de containerbak en verandert er niets. De vertrouwde papiercontainers van Fanfarekorps Ons Genoegen zullen aan het Onsgenoegenpad blijven staan. Wij hopen dat u het papier blijft brengen. Zo zorgt u ervoor dat wij blijven bestaan. Bedankt voor uw steun", aldus fanfarekorps Ons Genoegen.

Winterkerstconcerten met gedichten

GROESBEEK - Op 26 december organiseert hoboïste Lidia van der Vegt voor de 21e keer een seizoenconcert maar nu in de Historische Kerk aan de Groesbeek in Groesbeek.

Drie kleine Winterconcerten met gedichten, kunst aan de muur en bloem-creaties. Musici: Ensemble Arpeggio Vento, bestaande uit Emiel Hoefnagel: tenor, Appelona Klarenbeek: luit, Lidia van der Vegt: hobo en Heleen Venekamp: harp. Er klinkt muziek van Berlioz, Bizet, Debussy, Fauré, Ibert, Kocsár, Militello, Monteverdi en Saint-Saëns.

Aan de muur zijn er schilderijen van János Bittenbinder, die het talent heeft om licht en lichtwerking te in zijn werk te kunnen verbeelden. Zelf zegt hij daarover: “Schilderen is eigenlijk muziek maken met licht en kleur.” Voordracht gedichten: Irma Bogers en Henk Barendregt. Harry Janssen maakt weer prachtige creaties van winterbloemen uit de vrije natuur.

De miniconcerten beginnen 14.15, 15.15 en 16.15 uur. De deur is ruim een kwartier voor aanvang open. Entree bij binnenkomst is 12,50 euro. Bezoekers voor het laatste concert betalen 7,50. Entree kinderen: 1,-. (Entree kan ook in iedere pauze).

Let op! De locatie is veranderd: Voorheen was deze het Witte Kerkje in Ubbergen, maar nu vindt het concert plaats in de Historische Kerk aan de Groesbeek, Kerkstraat 18, 6561CC Groesbeek. (Goede parkeergelegenheid en makkelijk toegankelijk.) Sponsor is Notaris Kantoor Mostart & Timmermans. Reserveren is mogelijk en in verband met de verwachte toeloop aan te raden. Mail daarvoor naar: lidiafrancis@yahoo.com. Meer informatie staat op www.lidiafrancis.nl.

Kom in actie: help Hersenstichting

REGIO - In Nederland zijn er zo'n 260.000 mensen die lijden aan dementie. Dat aantal zal in de komende jaren explosief stijgen. De cijfers zijn schrikbarend; één op de drie vrouwen en één op de zeven mannen krijgt uiteindelijk dementie in het leven. Hoe ouder hoe groter de kans op dementie.

Iedereen kan door deze vreselijke ziekte worden getroffen. Dementie tast niet alleen het geheugen aan. De ziekte verwoest het leven van de patiënt én zijn omgeving. Er moet een oplossing komen! Dementie is nu nog niet te genezen. Nog niet.

Door onderzoek weten we inmiddels dat eiwitstapeling in de hersenen een rol speelt bij verschillende vormen van dementie. Deze stapeling speelt ook een rol bij bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson en Multiple Sclerose. Meer onderzoek is nodig om grote doorbraken in hersenonderzoek mogelijk te maken.

De Hersenstichting zet alles op alles om gezonde hersenen gezond te houden, hersenaandoeningen te genezen en betere zorg voor hersenpatiënten te krijgen. Helpt u ons mee door in de eerste week van februari een uurtje in eigen buurtje te collecteren? Kom ook in actie en word nu collectant. Voor meer informatie of direct aanmelden kijk op www.hersenstichting.nl of stuur een mail naar collecte@hersenstichting.nl. Tijdens kantooruren kun je ook bellen: 070 3604816.

22 / 24

Kerstbomen van Bas Beijer verser kan het niet

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Bas Beijer is er al helemaal klaar voor. Op zijn eigen terrein aan Klein Amerika 3 staan en liggen momenteel al enkele honderden kerstbomen – zij het zonder ballen, versiersel en pieken – op de nieuwe eigenaren te wachten.

Bas is in 2009 in het bedrijf gekomen. Toen zijn vader Theo plotseling overleed, heeft hij samen met zijn oom Leon het bedrijf voortgezet. In januari jongstleden is het in Groesbeek bekend staande bedrijf gesplitst. Bas heeft de landwinkel, asperges en kerstbomen op zich genomen. Ook dit jaar is Bas er van overtuigd dat vele honderden kerstbomen hun weg naar de huiskamers zullen vinden.

Nu verkoopt hij ook de Nordmannen kerstbomen van tuincentrum Groen Groesbeek. Bas zaagt de Nordmannen iedere dag vers af op het land, dus verser kun je de bomen niet krijgen. Ook de kleine kerstboompjes 'Omorika' zijn de laatste jaren erg in trek. Veel mensen zien af van een kunstboom en kopen een originele kerstboom, alleen al voor de reuk, volgens Bas.

Bas heeft er een extra service bij dit jaar: hij verkoopt ook Easyfix kerstboomstandaards. Hiervoor heeft hij een speciale boor aangeschaft waarmee hij een gat boort in de stam, die exact in de standaard past zodat de boom altijd rechtop blijft staan en water kan krijgen.

De bomen worden netjes verpakt, zodat men de bomen zonder teveel knoeien kan vervoeren. De verkoop is van 5 tot 24 december, 7 dagen in de week van 09.30 tot 18.00 uur en donderdags en vrijdagsavonds koopavond tot 21.00 uur. In het weekend wordt er glühwein geschonken (024 3975839).

Marga en Geert Kroes vieren zilveren bestaan restaurant La Vie

GROESBEEK - Wat vliegt de tijd. Restaurant La Vie aan de Groesbeekse Dorpsstraat bestaat binnenkort 25 jaar. Een kwart eeuw geleden stonden Geert en Marga Kroes met de kwast in de handen, klaar voor een nieuw horeca-avontuur…

Want wie La Vie zegt, zegt Geert en Marga: het ondernemerspaar dat al sinds eind 1991, begin 1992 het karakteristieke pand in het centrum van Groesbeek bestiert. Zelf vierden zij in 2003 al het zilveren jubileum in het horecavak. Nu is hun huidige zaak aan de beurt.

In 1978 openden Geert en Marga cafetaria 'De Luifel' aan de Margrietstraat op De Stekkenberg. Alweer meer dan dertig jaar geleden kwam daar cafetaria 't Centrum in de Dorpsstraat bij. Niet veel later werd een volgende mijlpaal bereikt: Croissanterie La Vie werd geopend op de huidige locatie, de winkel van voormalig groenteman Rikken.

De croissanterie werd een brasserie en onder de handige handen van Geert en het onophoudelijke enthousiasme van Marga groeide La Vie tot het restaurant dat we vandaag de dag kennen. Tussendoor opende ook nog de Bed & Breakfast van La Vie.

Ook tegenwoordig is La Vie nog altijd geliefd als familierestaurant, waar voor ieders smaak bourgondische gerechten worden geserveerd. Het 3-gangenkeuzemenu (24,95 euro) is een populaire optie voor groepen, teamuitjes en familiedinertjes.

Jubileumactie

In 2017, als de 25 kaarsjes daadwerkelijk worden uitgeblazen, trapt La Vie af met een lekkere aanbieding. Iedereen die in januari en februari jarig is eet dan namelijk, op vertoon van een bewijs, als de jarige aan tafel gratis (neem voor de voorwaarden contact op met La Vie).

Restaurant La Vie, Dorpsstraat 16a, Groesbeek; 024-3977110; www.la-vie.nl.

Personeel Willemsen Mode Groesbeek hoopt op een doorstart

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Bij het vijfkoppige personeel van Willemsen Mode aan het Dorpsplein 10 in Groesbeek is de klap hard aangekomen, dat het familiebedrijf alle deuren gaat sluiten van 'Hier Mode en Willemsen Mode'.

Donderdagavond zijn alle 200 personeelsleden in Apeldoorn met pijn in het hart van de sluiting op de hoogte gesteld door eigenaresse Mechteld Schwartz. Volgens Schwartz heeft het bedrijf geen financiële problemen, maar er is geen vertrouwen dat de investeringen die nodig zijn voor de noodzakelijke veranderingen tot een positief resultaat zullen gaan leiden.

Mode is al bijna 21 jaar gevestigd in Groesbeek, eerst aan de Pannenstraat en bij het gereedkomen van het Dorpsplein naast Intertoys en Blokker. Het Groesbeekse personeel, dat er al respectievelijk 20, 16 en 13 jaar werkzaam is kan het allemaal niet bevatten. "De zaak in Groesbeek liep goed, daarom hebben wij het beslist niet zien aankomen", aldus een van de medewerksters. Het personeel verwacht dat het eerder een termijn van weken als maanden zal zijn, dat de Groesbeekse vestiging gesloten wordt. "Voor de rest weten wij nog helemaal niets, wij wachten dat er iemand in de zaak komt die ons het een en ander zal vertellen en of er een sociaal plan voor ons is. Natuurlijk hopen wij op een doorstart, maar dat is alleen maar een hoop."

Willemsen Mode had in deze regio buiten Groesbeek ook vestigingen in Malden, Beuningen, Druten, Wijchen en Elst.

Werkstraf voor beledigen en bedreigen agent

GROESBEEK – Een 52-jarige inwoner uit Groesbeek is vrijdag door de kantonrechter in Nijmegen veroordeeld tot 120 uur werkstraf waarvan 60 uur voorwaardelijk.

De man had op 24 mei amok gemaakt met een andere klant in de Lidl aan de Herwendaalseweg in Groesbeek. Toen de politie arriveerde, keerde de man zich tegen de politie en wenste een van de agenten een vreselijke ziekte toe en bedreigde haar vervolgens dat hij een kogel door haar hoofd zou schieten. De man werd daarop aangehouden waarbij hij zich hevig verzette. De politie moest boeien om zijn handen en benen doen om hem naar het bureau in Nijmegen te vervoeren, waar hij werd ingesloten. De man verklaarde tegenover de rechter dat hij toen een drankprobleem had, hetgeen momenteel tot het verleden zou behoren, aldus de verdachte.

Gemeente trekt 20.000 euro uit voor Trefpunt bij De Meent

BERG EN DAL – Het gemeentebestuur van Berg en Dal is van plan om in totaal 20.000 euro uit te trekken om het Trefpunt in woonzorgcentrum De Meent te behouden.

Het vrijwilligersbestuur van het Trefpunt heeft voor 2017 een subsidie gevraagd van 9.700 euro voor het inlooppunt voor de dagbesteding om activiteiten te kunnen organiseren, om de inrichting te realiseren en de schoonmaak. Van het inlooppunt wordt vooral gebruik gemaakt door kwetsbare vaak oudere mensen, die hier met elkaar in contact komen en activiteiten kunnen bijwonen.

Het college ziet dit steunpunt – dat al vier jaar door vrijwilligers wordt gerund – als een belangrijke investering. Het bestuur wil het Trefpunt verder gaan ontwikkelen naar een toegankelijke inloop- en ontmoetingsplaats voor jong en oud. Jongvolwassenen zijn namelijk ook een nieuwe groep bewoners. Op dit moment zijn er al 90 vrijwilligers actief en zijn er liefst 200 bezoekerscontacten per maand en daar is weinig professionele inzet voor nodig, aldus het college.

Naast de subsidie voor deze inloop moet de gemeente aan ZZG Vastgoedbeheer -eigenaar van het Trefpunt- een huurvergoeding betalen van 11.033 euro per jaar, inclusief gas, water, licht en servicekosten. Het gemeentebestuur is wel van plan om de subsidie voor de Open Eettafel af ter schaffen. De gemeente Berg en Dal wil in ieder kerkdorp zo'n dergelijk inlooppunt gaan realiseren.

Millingen; dorp aan de rivier

MILLINGEN - Landschapsbeheer Groesbeek (LBG) houdt in 2016 in het kader van de naamsverandering Groesbeek in Berg en Dal in elk kerkdorp een ommetje. Elk kerkdorp wordt op een eigen wijze voor het voetlicht gebracht. Dit kan zijn op natuur- of cultuurgebied, bijzondere gebouwen, een bijzondere historie of bijzondere (oud)bewoners. De natuurgidsen van LBG zullen deze bijzondere feiten tijdens een excursie aan de deelnemers presenteren.

18 december zal voor de laatste keer een ommetje van LBG plaatsvinden, deze keer in Millingen. Millingen ligt aan de Rijn en door de samenvoeging van de drie gemeentes Groesbeek, Beek-Ubbergen en Millingen ligt de nieuw gevormde gemeente Berg en Dal nu dus ook aan de Rijn.

We starten het ommetje bij de kathedraal van het Laag, want zo staat de Antonius van Paduakerk ook wel bekend. Via het kerkhof dat bij deze kerk hoort, lopen we richting de dijk en de rivier. Onderweg komen we langs enkele mooie authentieke huizen. Na een kijkje bij de rivier komen we langs scheepswerf Bodewes, een werkgever waar menig Millingenaar in het verleden de boterham heeft verdiend. Via het Zalmkerkje lopen we terug naar de startplek. Onderweg zullen de gidsen Anne, Kees en Paul van alles vertellen over de ook hier rijk aanwezige natuur.

We starten het ommetje op 18 december om 14.00 uur bij de Antonius van Paduakerk, Sint Antoniusplein 2 in Millingen. Het einde is rond 16.00 uur.

Voor meer informatie: www.wmg-groesbeek.nl of Paul Leenders, 024 3972405.

DVSG verliest

GROESBEEK - DVSG speelt thuis tegen Unitas ’28, dat gelijk qua punten staat de 5e klasse poule E. Het kan ook gezien worden als een duel om onderaan van de ranglijst weg te komen. Er wordt op het kunstgrasveld gespeeld, omdat het hoofdveld als te gevaarlijk (glad) beoordeeld wordt.

DVSG krijgt via Wilco Bons en Jakko Piepenbrock in het 1e kwartier 2 goede mogelijkheden, maar scoort niet. Unitas’28 daarentegen scoort wel in de 17e min de 0-1. Een verdekt schot van net buiten de 16 meter gaat onder keeper Maikel de Bruin door. Voor rust krijgt Unitas een corner. Deze wordt hoog voor gegeven en achterin onhoudbaar ingekopt. DVSG krijgt zelf ook nog 2 kansen, maar beide keren wordt de inzet op de lijn gekeerd. De ruststand is dan 0-2.

Nas rust komt Stijn van de Ven in het team voor Pieter Spanjers. Na een kleine 10 minuten zie je dat DVSG weer beter in de wedstrijd komt, maar ook nu wordt een vrije trap van Stijn van de Ven door de keeper uit de hoek getikt en een schot van Menno Sillessen gaat net voor naast. Bij een counter van Unitas is het echter wel meteen raak en staat het 0-3.

Op het einde van de wedstrijd weet DVSG eindelijk te scoren. Er wordt al een hele poos vol op de aanval gespeeld. Een inzet van Wilco Bons wordt nog door de keeper gekeerd, maar laatste man Remco Heijmans kan in de rebound de 1-3 binnen tikken.

Er wordt nog wel aangedrongen door DVSG, maar de wedstrijd tegen Unitas’28 is verloren. En erger nog, DVSG staat nu laatste op de ranglijst omdat de nummer laatst( SVHA) vandaag wel punten heeft gepakt.

Volgende week speelt DVSG de laatste wedstrijd voor de winterstop uit tegen Batavia.

Rood Wit

verliest van Spero

GROESBEEK - Rood Wit speelde tegen het op de vierde plaats van de ranglijst staande Spero. Al na 9 minuten stond de ploeg van Rood Wit al met 0-2 achter. Deze klap kwam Rood Wit nog wel te boven maar kon de wedstrijd niet meer in haar voordeel omdraaien.


Het eerste gevaar was wel voor Rood Wit dat meteen de aanval zocht. Maar de gasten veroverden in de tweede minuut de bal en konden vrijwel ongehinderd inschieten: 0-1. In de negende minuut was het weer onoplettendheid van de verdediging van Rood Wit, waardoor de bal uit een vrije trap werd ingetikt: 0-2.

In de tweede helft ging het wat beter met Rood Wit wat in de 58ste minuut resulteerde in de aansluitingstreffer. Max Biessel kopte een voorzet van Khalid el Haddouti goed in: 1-2. De Groesbekers bleven druk zetten op het doel van de Elstenaren, maar het lukte niet de bal in de touwen te krijgen. De mannen van Spero kregen in de slotfase nog enkele goede kansen en in de 86ste minuut lukte het de voorsprong groter te maken. Na een aanval van Rood Wit werd er goed gecounterd en ging de bal netjes in de uiterste benedenhoek langs de geklopte doelman van Rood Wit: 1-3.

In de slotfase vond de scheidsrechter het nog nodig een paar gele kaarten te geven aan Jordi Wijnhoven. Dat waren er twee en die waren samen goed voor rood. Met tien man kon Rood Wit geen vuist meer maken en bleef de eindstand 1-3. Zondag gaat de reis naar Zutphen om tegen AZC te spelen, aanvang 14.00 uur.