GN Berg en Dal Heumen Mook

6 april 2016

GN Berg en Dal Heumen Mook 6 april 2016


Elke zaterdag dagbesteding voor jongeren op 't Ketelbos

GROESBEEK - Geitenboerderij ’t Ketelbos in Groesbeek is naast kaasboerderij ook een zorg- en ontwikkelboerderij. Sinds een jaar biedt ’t Ketelbos elke zaterdag dagbesteding voor jongeren tot 18 jaar met autisme of aanverwante stoornis.

Contact met dieren en de ruimte die een boerderij biedt, hebben doorgaans een zeer positief effect op deze doelgroep. Naast beleving zijn er vele activiteiten mogelijk zoals geiten voeren, een bosrit maken met de paarden, een moestuintje aanleggen, klussen, vuurtje stoken of trekker rijden.

‘t Ketelbos biedt een veilige en rustgevende plek waar veel mag en eigenlijk niks moet, professionele begeleiding en vooral veel positieve en persoonlijke aandacht voor de deelnemers. Uit verschillende onderzoeken komt sterk naar voren dat zorgboerderijen over specifieke kwaliteiten beschikken waar veel deelnemers baat bij hebben. Dit zijn vooral het onderdeel uitmaken van een sociale gemeenschap, het doen van zinvolle activiteiten en de groene omgeving. Ook het feit dat de boerderij een informele niet-zorg-context biedt ervaren de meeste deelnemers als zeer positief. Meer info staat op www.beterbijdeboer.nl bij locatie Ketelbos. "Een keertje langskomen kan ook, bel dan 06 3830 7270 voor een afspraak."

Dames 1 Groesbeeks Glorie kampioen

GROESBEEK - Afgelopen zondagmiddag speelden de dames van Groesbeeks Glorie hun kampioenswedstrijd tegen de dames van Loo 1 in Duiven. Groesbeeks Glorie had aan één punt voldoende om het kampioenschap binnen te slepen.

Loekie Schuivens opende voor Groesbeek de score en wist in de beginfase driemaal achterelkaar het doelnet te vinden, 0-3. Duiven bleef zoeken en vond via een aantal afstandsschoten de aansluiting, waardoor er na twaalf minuten spelen een score van 3-4 op het scorebord stond. Groesbeek zorgde via opbouwspeelster Jade de Lorijn dat de afstand tot Duiven weer werd vergroot, 4-8. Helaas wist Groesbeek dit niet verder uit te bouwen waardoor er een ruststand van 8-10 werd aangetekend.

De tweede helft ging gelijk op en Groesbeek moest hard werken voor ieder punt. In deze fase kreeg Groesbeeks Glorie viermaal een penalty toegewezen die allemaal werden verzilverd door Joyce Liebers, Deze doelpunten had Groesbeek hard nodig om de voorsprong niet uit handen te geven, 16-18. De spanning was voelbaar maar Groesbeek werkte als team samen om af te maken waarvoor het naar Duiven was afgereisd.

De Groesbeekse dames zetten met een eindscore van 19-21 een streep onder de wedstrijd waardoor het behaalde kampioenschap in de tweede klasse een feit was. Volgende week zondag 10 april speelt Groesbeeks Glorie om 12:00 uur in sporthal Heuvelland haar laatste seizoenswedstrijd tegen FBC. Aansluitend zullen om 15:00 uur de dames op de platte wagen door Groesbeek gaan, waarna om 16:30 uur in sporthal Heuvelland de huldiging door wethouder van sport Erik Weijers plaatsvindt.        

Enge Buren – Ruk! in Cardo theater

GROESBEEK - Enge Buren – Ruk!Wie is de voorstelling Pluryn, Cardo Theater op het terrein van Werkenrode aan Nijmeegsebaan 9 op donderdag 14 april. De aanvang is 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. Kaarten kosten 15,00 euro.

Enge Buren – Ruk! Is de muzikale voorliefde van vrouwen anders dan die van mannen? Bestaat er zoiets als 'vrouwen' en/of 'mannen muziek'? Jazeker… maar is het zo dat ze geen ruk van elkaars muziek begrijpen?

Waarom raakt zij meer verrukt door de harmonie en romantiek, waar hij meer neigt naar bonkende ritmes en vocaal geweld? Of is deze stelling slechts gebaseerd op een generaliserend vooroordeel en zijn Enge Buren totaal van de pot gerukt?!

In hun nieuwe muzikale cabaretprogramma rocken de Buren als vanouds. Op anarchistische wijze worden acts, sketches en muzikale stijlen door elkaar verweven tot een zinderende show waarbij het publiek wordt meegezogen. Even weggerukt uit het gestructureerde leven waar alles aan elkaar hangt van regels. Gewoon het verstand op nul en meegaan in die 'Muzikale Rollercoaster' vol humor, energie en schwung; verrukkelijk!

Enge Buren is een genot om naar te kijken én naar te luisteren. Het is een traktatie voor uw zintuigen en een training voor de lachspieren.

Berg en Dal zet de aanval in tegen hondenoverlast

BERG EN DAL – Het college van burgemeester en wethouders van Berg en Dal heeft de buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa' s) opdracht gegeven extra alert te zijn en verbaliserend op te treden tegen hondenbezitters die zich niet aan de richtlijnen houden.

Bij de gemeente Berg en Dal komen iedere dag klachten binnen over loslopende honden, bijt-incidenten, maar vooral over de hondenpoep. De boetes variëren van 90 tot 140 euro. De honden dienen binnen de bebouwde kom aangelijnd te zijn alsmede voor het publiek toegankelijke plaatsen zoals speelweide. Ook dient de bezitter van een hond bij het uitlaten in het bezit te zijn van een hondenpoepzakje, zo niet dan volgt direct een bon. Daarnaast dient de hond een halsband of een ander identificatiemerk te dragen. Op deze manier hoopt het gemeentebestuur van Berg en Dal de gemeente schoon en leefbaar te houden.

Mannen met inbrekerswerktuig staande gehouden in Groesbeek

GROESBEEK - De politie van Berg en Dal werd in de nacht van zondag op maandag rond 02.00 uur getipt door een passant die op de parkeerplaats tussen Jumbo en verzorgingshuis De Meent iets verdachts had waargenomen.

Toen de patrouillewagen van de politie ter plaatse kwam troffen de agenten daar inderdaad twee mannen aan die zich verdacht ophielden. De mannen -een 42-jarige inwoner uit Nijmegen en een 38-jarige Groesbekenaar- werden gecontroleerd. De Nijmegenaar bleek een zaklamp, schroevendraaier en een tang bij zich te hebben. Dit werd door de politie gezien als inbrekerswerktuig. Na proces verbaal te hebben te hebben opgemaakt werden de spullen in beslag genomen.

Slagwerkconcert Jubilate Deo

GROESBEEK - De slagwerkgroep van fanfare Jubilate Deo pakt op zondagmiddag 10 april uit. Zij organiseert dan voor de vierde maal een slagwerkconcert in zaal De Sleutel in Groesbeek. Drie slagwerkgroepen zullen hierbij hun opwachting maken en elkaar ontmoeten in een spetterend slagwerk-drieluik.

Een gevarieerd programma zal deze middag te zien en te horen zijn waarbij niemand zich hoeft te vervelen. Naast de slagwerkgroep van fanfare Jubilate Deo zullen ook de jeugdslagwerkgroep van muziekvereniging Ons Genoegen uit Oirlo en de slagwerkgroep van fanfare EMM uit Heijen deze middag te horen zijn.

"Wilt u horen hoe verrassend slagwerkmuziek kan zijn, kom dan op zondagmiddag 10 april naar De Sleutel, Breedeweg 71 in Groesbeek. Het concert begint om 14:00 en de zaal gaat om 13:30 open. Gratis entree.

Jubilarissen bij harmonie KNA Beek

BEEK - Op de druk bezochte ledenvergadering afgelopen maandag werd een drietal muzikanten door voorzitter Bart van den Bosch in het zonnetje gezet.

Hugo Poos, trompettist is 25 jaar muzikant bij K.N.A.

Ruud van Fulpen, slagwerker is eveneens 25 jaar muzikant bij K.N.A.

Thea van Driel-Maas, hoboïst, is 40 jaar muzikant bij K.N.A.

Allen kregen zij na een toespraak van de voorzitter de speldjes van de KNMO opgespeld.

Wat is de Huiskamer?

BERG EN DAL - Wat is de Huiskamer? De huiskamer is inloop en ontmoeting voor iedereen die het gezellig vindt om samen met anderen gezellig koffie of thee te drinken. Ook kun je er terecht om gezellig een spelletje te doen of een kaartje te leggen.

Onder begeleiding en met de hulp van diverse vrijwilligers zullen wij al het mogelijke doen om aan uw wensen te voldoen. Elke dag dat we geopend zijn zorgen we gezamenlijk voor een heerlijke lunch, bestaande uit een lekkere soep met broodjes of een heerlijke maaltijd. De kosten om mee te eten zijn drie euro.

Openingstijden Huiskamer (Kerstendalseweg 17, Berg en Dal): woensdag 10.00 tot 15.30 uur.

Restaurant-brasserie La Vie klaar voor wielerspektakel

Foto Joop Verstraaten

GROESBEEK – Naast het gemeentehuis van Berg en Dal dat 's avonds in Giro d'Italia roze verlicht is, heeft het VVV-kantoor op het Dorpsplein ook 's avonds de roze kleur van Gito dÍtalia overgenomen. Maar Geert en Marga Kroes van restaurant-brasserie La Vie aan de Dorpsstraat maakt helemaal duidelijk dat zij het wielerspektakel alsmede de vele fans een warm welkom heten.

Voor de ingang van hun etablissement hebben zij een groot roze bord gehangen met als tekst 'Giro Groesbeek 7 mei 2016', dat is de datum dat de Giro d' Italia door Groesbeek zal razen, dus ook langs La Vie. Boven het roze bord is een echte wielrennersfiets geplaatst, die als blikvanger dient, en daarin zijn Geert en Marga geslaagd. De renners zullen La Vie weliswaar niet aandoen, ook niet voor een sanitaire stop, maar de vele wielerfans zijn uiteraard welkom in het restaurant-brasserie La Vie.

Hollandse Avond bij Millingen/ODIO

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Voor de tweede keer werd zaterdagavond 26 maart paaszaterdag, de Hollandse Avond georganiseerd door SC Millingen / Odio in hun clubhuis op sportpark De Hove.

Een prima avond met een fantastische entertainer, feest-dj Matthew, die met passende Hollandse muziek voor de juiste sfeer en muzikale omlijsting zorgde. De organisatie is iedereen dankbaar, die aan deze superavond heeft meegewerkt...!

Kulturhus Beek krijgt nieuwe buurtkamer met terras

BEEK - Op 13 april is er een informatiebijeenkomst over de verbouwing. Het Kulturhus omarmt het prachtige schoolplein, maar is tot nu toe minder uitnodigend naar de buurt en andere bezoekers. Met de beoogde verbouwing komt daar nu verandering in.

De nieuwe buurtkamer krijgt een ingang en terras aan de Roerdompstraat. Het Kulturhus wordt hierdoor toegankelijker en gezelliger voor inloop en ontmoeting. Er ontstaan meer mogelijkheden voor initiatieven en activiteiten voor en door de bewoners van Beek: kaarten en spelletjes, lezingen, debat en film, optredens, samen lunchen, buurtsoepie, of gewoon koffie drinken en bijkletsen. Iedereen is van harte welkom om mee te doen in de nieuwe buurtkamer. De verbouwing wordt mogelijk gemaakt met subsidies van Provincie, Gemeente, VSB Fonds en Oranjefonds.

Op woensdag 13 april om 19.00 uur vindt een informatiebijeenkomst plaats over de verbouwing voor gebruikers, buurtbewoners en belangstellenden van Kulturhus Beek. De architecten Orval en Bulkens zullen de plannen toelichten. De verbouwing gaat plaatsvinden in de zomer van juni tot oktober. De bijeenkomst vindt plaats in de foyer van het Kulturhus, Roerdompstraat 6 in Beek.

Een Ommetje rond de Thornsche Molen

PERSINGEN - Op zondag 24 april zal er een bijzonder ommetje plaatsvinden door de omgeving van de Thornsche Molen. Tot in de Tweede Wereldoorlog stond op deze plek een korenmolen, maar deze werd verwoest tijdens de oorlogshandelingen aan het einde van de oorlog.

Jarenlange plannen kwamen in 2015 tot een hoogtepunt: de bouw van de Thornsche Molen. Misschien dat we tijdens deze excursie als voorafje, een kijkje in de molen zelf nemen? In ieder geval vertellen we u iets over de rijke geschiedenis van deze molen en nemen u mee door de prachtige omgeving ervan. En dat alles onder leiding van onze eigen vrijwillige molenaar Peter Pouwels. De start is om 14.00 uur bij de Thornsche molen, Thornschestraat 20, Persingen. We lopen over het Mosterddijkje, langs de Querdamm richting het Wylermeer. Daarna over boerenwandelpaden naar Wercheren en over de Kerkdijk terug naar de Thornsche molen. Onderweg zullen de gidsen u alles vertellen over de natuur en de cultuurhistorie van dit gebied. Deelname is gratis. Meer informatie: Peter Pouwels: 024 3974266.

Politiekapel en Ooijse Toekomst spelen in De Sprong in Ooij

Foto: Politiekapel

OOIJ – Op zondag 10 april vindt in dorpshuis De Sprong in Ooij het lenteconcert plaats van Muziekvereniging Ooijse Toekomst. Ooijse Toekomst nodigt ieder jaar een gast uit om samen het concert te verzorgen. Dit jaar is de Politiekapel op de uitnodiging ingegaan wat betekent, dat het een bijzondere muzikale middag beloofd te gaan worden.

Door de muziek die de Politiekapel brengt hoopt de kapel de politie op een positieve wijze in de regio te vertegenwoordigen. De Politiekapel – opgericht in 1947 – heeft twee afdelingen die apart zullen optreden. Het Tamboer- , Lyra- en Pijperkorps (TLPK) staat onder leiding van Mike de Geest. Het harmonieorkest heeft een bezetting van hout, koper en groot slagwerk onder leiding van dirigent Bart van Zutven en geeft diverse concerten per jaar waaronder diverse in de regio zoals met kerstmis, nieuwjaarsconcert, concert voor bewoners van verzorgingshuis Joachim en Anna en op 5 mei bij het Groesbeekse Bevrijdingsmuseum, de Vierdaagse en de Airbornemars.

TLPK zal de spits afbijten in Ooij, daarna zal de dirigent van het orkest het stokje overnemen. Na de pauze zal Ooijse Toekomst het programma vervolgen. Het orkest was oorspronkelijk een fanfare, maar sinds er houtblazers bij zijn gekomen zoals klarinetten en dwarsfluiten is de fanfare verder gegaan als muziekvereniging onder leiding van Paul Vlieks. De Ooijse Toekomst geeft veel concerten in en rond het dorp Ooij en is bij activiteiten een graag geziene gast. De aanvang is om 15.30 uur en de toegang is geheel gratis.

Leden KBO Groesbeek / De Horst met korting naar 50+ beurs

GROESBEEK – De leden van KBO Groesbeek / De Horst kunnen op vrijdag 8 en zaterdag 9 april met korting naar de 50+ beurs die op die dagen in het Travium in Nijmegen wordt gehouden.

De entreeprijs is normaal 10 euro per persoon, maar op vertoon van de lidmaatschapskaart krijgt men 4,-- korting. De beurs is op beide dagen geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Bakje met wisselgeld ontvreemd

GROESBEEK – Donderdagmiddag is in een lunchroom aan de Kerkstraat een bakje met wisselgeld ontvreemd. De dader kwam de lunchroom binnen lopen, griste het kleingeldbakje weg en liep weer de lunchroom uit.

De diefstal werd opgemerkt waarna de politie werd gealarmeerd. De politie heeft de omgeving afgezocht maar de kleingelddief werd niet aangetroffen. Gezien het duidelijke signalement dat van de dader is gegeven, verwacht de politie binnenkort tot aanhouding te kunnen overgaan.

Iedereen welkom op bijeenkomst Monument en Landschap

BEEK - Sporen van een pijnlijk leerproces. Het verhaal over 1000 jaar leven met de Waal in de schaduw van de stuwwal.

Het landschap van de Ooijpolder en het tegenovergelegen Betuwse Lent is als een spannend geschiedboek. Het vertelt nog verbluffend veel over oplossingen die de mens door de eeuwen heen bedacht om te overleven bij de Waal. Landschapshistoricus Ferdinand van Hemmen legt het allemaal haarfijn uit aan de hand van een beeldpresentatie op woensdag 6 april op de voorjaarsbijeenkomst van de Stichting Monument en Landschap in de gemeente Berg en Dal. Ferdinand neemt ons mee in het verhaal over een mislukt avontuur, over de stapsgewijze aanleg van dijken door de dorpen, de sluiting van de dijkringen, de ruimtelijke revolutie die het gevolg was, de almaar grimmiger wordende strijd tegen het Waalwater en de impact hiervan op de omstandigheden van het wonen. Vanuit zijn historische beschouwing geeft hij ook een doorkijkje naar een toekomst die uitdaagt door zorgwekkende klimaatverandering. Centraal staat daarbij de vraag: Wat kunnen we leren van 1.000 jaar dynamisch leven bij de Waal?

Stichting tot behoud van Monument en Landschap Berg en Dal nodigt donateurs en andere geïnteresseerden uit voor haar jaarlijkse voorjaarsbijeenkomst op woensdag 6 april om 20.00 uur in Antiquariaat Supplement, Van Randwijckweg 2 in Beek. De entree is gratis.

Vanaf 19.30 uur is iedereen welkom, koffie en thee worden aangeboden. Om 20.00 uur start het officiële programma. In de pauze en na afloop is er gelegenheid tot rondkijken in het antiquariaat en het aanschaffen van boeken onder het genot van een drankje. De avond eindigt rond 22.30 uur.

Feesten in Beekse kerk met Johannes Brahms en Daniel Reuss

BEEK - Zaterdag 9 april is Cappella Amsterdam te horen in de Sint-Bartholomaeuskerk in Beek. Onder leiding van Daniel Reuss, die dit seizoen zijn 25-jarig jubileum bij het koor viert, wordt een programma uitgevoerd met werken van Johannes Brahms. Naast het bekende en geliefde Ein deutsches Requiem heeft Brahms juweeltjes van motetten en koorwerken geschreven. Dit programma belicht deze minder bekende kant van Brahms.

Aanvang 20:15 uur; de kerk gaat om 19:45 uur open. Entree 22,00 euro. Kaarten zijn in voorverkoop verkrijgbaar bij Boekhandel Roelants in Nijmegen, Primera De Postkoets in Beek en via www.concertseriebeek.nl.

Met een rijkdom aan stemkleuren bereikt Cappella Amsterdam zijn specifieke homogene klank, hetgeen hen tot een van de topkoren in Nederland maakt, maar ook ver daarbuiten. Naast samenwerking met Nederlandse gerenommeerde ensembles en orkesten, zoals het Orkest van de Achttiende Eeuw en Asko|Schönberg, werkt het koor met de fine fleur van internationale gezelschappen, waaronder de Akademie für Alte Musik Berlin, het Rias Kammerchor en musikFabrik.

Sinds 1990 staat het koor onder artistieke leiding van chef-dirigent Daniel Reuss: ‘Zingen is de meest directe manier van musiceren. Dat is de reden waarom ik graag vocale muziek dirigeer. Met dit menselijk instrument leg je een directe verbinding tussen ‘de ziel’, laat ik het zo noemen, en wat er muzikaal gebeurt. Voor elkaar krijgen dat het ook zo klinkt, dat zie ik als de mooiste kant van mijn vak. Als dat lukt, gebeurt er iets heel bijzonders.’

Politie treft stomdronken jongens aan op straat in Groesbeek

GROESBEEK – De politie van Berg en Dal heeft in de nacht van zaterdag op zondag rond 00.30 uur een drietal jongelui van 16 jaar stomdronken aangetroffen langs de Cranenburgsestraat in Groesbeek.

De jongelui, een 16-jarige jongen uit Nijmegen en twee meisjes afkomstig uit Overasselt en Velp (beiden ook 16 jaar), lagen stomdronken langs de Cranenburgsestraat. Volgens de politie waren twee van hen niet meer aanspreekbaar. Alle drie konden ze niet meer lopen, zoveel hadden ze gedronken.

De politie heeft de ouders van hen op de hoogte gesteld. die hun dronken kroost hebben opgehaald. Omdat het drietal in de omgeving van een discotheek werd aangetroffen, vermoedt de politie dat het alcohol heeft ingedronken. Twee van hen is een alternatieve straf aangeboden bij bureau Halt, terwijl één dronkenlap er nog moest over nadenken. Accepteert hij/zij die alternatieve straf niet dan zal het justitie-traject volgen.

Badmintonspelers gezocht

GROESBEEK - KBO Groesbeek/De Horst is op zoek naar mensen die badminton willen spelen of leren spelen.

Iedere dinsdagmiddag wordt er in sporthal Heuvelland te Groesbeek tussen 14.00 en 15.00 uur badminton gespeeld. Wij spelen geen competitie. Iedereen vanaf vijftig jaar, die deze sport wil proberen, is welkom. De eerste drie (proef)weken mag u gratis meedoen. Heeft u geen racket dan kunt u toch meedoen, er zijn namelijk gratis rackets beschikbaar.

Passionskonzert in Wyler was indrukwekkend

Foto: Peter Hendriks

Op Goede Vrijdag vond in de Sankt Johannes Baptistkerk van Wyler het Passionskonzert plaats. Het Cäcilienchor onder leiding vanTheo Giesbers zong onder andere liederen van Bob Chilcott, Malcolm Archer, Philip Paul Bliss, Noel Rawsthorne en Jay Althouse.

Deze liederen werden steeds ingeleid door pastoor Scholten. Gerard Rutjes bespeelde het orgel met veel concerterend gevoel en de vaste solisten Kerstin Jansen, sopraan en Chris Jansen, bariton gaven ook deze avond prachtige sfeervolle vertolkingen. Vooral het neerleggen van bloemen door het voltallige koor en verschillende aanwezigen bij het kruis van Christus was opnieuw zeer indrukwekkend. Het koor werkt nu verder aan Pinksteren, Fronleichnam en Sint-Jan en daarna aan het hoogtepunt van de mis met de Wylerse kermis op zondag 26 juni om 12.15 uur. Het Cäcilienchor Wyler zingt dan samen met het Ulfts Gemengd Koor.

Er staan liefst 110 zangers in het priesterkoor. "Wilt u dat als koorlid meemaken, kom dan gewoon naar de repetitie in Wyler of bel 024 3971010. We zingen dan onder andere lekkere upliederen als 'Let my light shine bright', 'This little light of mine', 'O, happy day', maar ook 'Amazing grace' en 'Thanks be to God'. Jonge koorleden worden uiteraard helemaal met open armen ontvangen.

Egg dropchallenge op basisschool Titus Brandsma Berg en Dal succes

Foto: Jeroen van Erp

BERG EN DAL – Hoe kun je een rauw ei van (minimaal) 5 meter hoogte naar beneden laten vallen zonder dat het eigeel je om de oren vliegt? Dat was de vraag die de leerlingen van basisschool Titus Brandsma een hele week bezig heeft gehouden.

Binnen de groep gingen de leerlingen, individueel en in groepjes op zoek naar dé manier om het ei van hoogte heel te houden. De vraag was: wie bedenkt het geniaalste plan. Na een week van ontwerpen, experimenteren en overleggen waarbij ook de ouders werden ingeschakeld, moest uiteindelijk het ontwerp uitgeprobeerd worden. Zo werd er een rauw ei verpakt in een knuffel, een ei in een doosje met watten, een ei goed verpakt in een doosje met marshmellows en met een vlieger laten landen en een ei zacht laten landen met behulp van ballonnen.

Vrijdagmorgen voorpPasen was het eindelijk zover. Van iedere groep mocht er met dé manier worden deelgenomen aan de Egg dropchallenge. Schoonmaakorganisatie Wouters uit Groesbeek had de heuse hoogwerker ter beschikking gespeld om de eieren van hoogte te kunnen droppen op de speelplaats bij de school. Voor de leerkrachten, leerlingen en ouders die ondanks het slechte weer aanwezig waren was de spannende vraag: blijft het ei nu heel of niet.

Drie van de vijf eieren die gedropt werden bleken het te redden, twee eieren spatten helaas uit elkaar ondanks dat ze goed verpakt waren.

Honderdjarig bestaan bibliotheek Gelderland–Zuid gevierd in Leuth

Foto : Bert Roodbeen

LEUTH – Het 100-jarig bestaan van bibliotheek Gelderland – Zuid werd dinsdag 29 maart gevierd met een Boek & Buffet in het Leuthse Kulturhus in samenwerking met het Kookhus uit Leuth.

Wethouder Ria Barber die aanwezig was om de jarige bibliotheek te feliciteren, kreeg uit handen van bibliotheek directrice Dianne Weesink het jubileumboek 100 jaar bibliotheek Gelderland 1916 – 2016 aangeboden, waarna de wethouder een gedicht uit haar jeugd voorlas. Tijdens het buffet werden er drie verhalen voorgelezen door onder andere Paul Ekelschot: 'Met de nachttrein naar Lissabon' van Pascal Mercier; Joke Ridderhof uit 'De spiegelingen' van Erwin Mortier en Ton Peter las uit 'Korte verhalen' van A.L. Snijders. Het culinairbuffet bestond uit Orientalis gerechten.

In de tweede voorleesronde werd door Eef Sack uit 'Stoner' van John Williams voorgelezen. Neeltje de Jongh haar keus was een literair kookboek, terwijl Marina Naijen voorlas uit eigen werk. De vaste koks van KookHuis Eef en Neeltje, die elke week samen zorgen voor een heerlijke en gezonde maaltijd waren ook present.

Ter afsluiting werd door Matilde Maussen het gedicht 'Uitgevlogen van de stadsdichter Frouke Ams', dat ze geschreven heeft bij gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de bieb voorgelezen en las Jo Coerwinkel een kort gedicht voor van Erik van Os. Dinsdagmiddag ging de rode loper uit voor de verklede kinderen van basisschool 't Bijenveld voor de prijsuitreiking van de kleurwedstrijd en het kinderboekenbal.

Activiteiten voor mantelzorgers in Berg en Dal

BERG EN DAL – De activiteiten voor mantelzorgers in de gemeente Berg en Dal zijn in de maand april als volgt:


Dinsdag 5 april koffie voor mantelzorgers
In Kulturhus aan de Reusensestraat in Leuth tussen 15.00 en 16.30 uur. Als u vragen heeft of u wilt andere mantelzorgers ontmoeten is iedereen van harte welkom. Aanmelden niet noodzakelijk.


Woensdag 6 april koffie met het Sociaal Team
Van 14.00 tot 15.30 kan men koffie drinken in De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11. Daar kan men kennismaken met de Sociale Teams en vragen stellen en misschien kunnen ze wat voor u betekenen. Wilt u vanuit een andere kern daar aanwezig zijnen heeft u geen vervoer ( personenauto) dan kan men contact opnemen tot uiterlijk 4 april met Iraida Peeters 0481 432262 of met Thea de Wijse tel; 0481 431105 elke werkdag tussen 09.00 en 11.00 uur. Mail info@mante;lzorgbergendal.nl. Men kan zo binnenlopen de koffie/thee is gratis.


Maandag 11 april Mantelzorgloop van 13.30 tot 15.30 uur in Groesbeek
Lekker wandelen door het bos met een groepje mantelzorgers, nieuwe mensen ontmoeten en even wat ontspanning. Er wordt begonnen en geëindigd met koffie. Vertrek is vanaf Voorzieningenhart Op De Heuvel aan de Margrietstraat 39 in Groesbeek.


Woensdag 13 april Intratuin ontbijt vanuit Millingen
Om 09.30 uur wordt er met auto's vanaf Den Ienloop aan de Heerbaan 115 vertrokken naar Intratuin in Malden, retourtijd 11.30 uur. Er zijn geen kosten aan verbonden. Wel dient men zich aan te melden bij Iraida en Thea.


Donderdag 21 april Mantelzorglunch in 't Trefpunt De Meent Groesbeek
Samen met andere mantelzorgers een hapje eten van 12.00 tot 13.00 uur. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Wel dient men zich op te geven voor 19 april 06 13859106 of per mail; info@mantelzorgbergendal.nl

Politiek Berg en Dal omarmt vluchtelingenopvang

Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL – De politieke partijen in de gemeenteraad van Berg en Dal waren donderdagavond duidelijk 'Berg en Dal omarmt de vluchtelingen'. Voordat de discussie in de raad begon waren er vijf insprekers. Vier van hen waren van mening dat de vluchtelingen geholpen moeten worden. Een spreker uit Millingen aan de Rijn liet weten: "Laat maar 25 vluchtelingen naar Millingen komen. Zij krijgen een warm welkom." Een Groesbeekse spreker was bang dat onder de vluchtelingen veel economische vluchtelingen zaten. Hij was tevens bang dat we ze niet meer in de hand kunnen houden en maakte zich zorgen om de huisvesting van de eigen inwoners.

Burgemeester Slinkman liet weten dat bij de enquête voor- en tegenstanders hebben gereageerd. De tegenstanders zijn bang dat er voor de eigen woningzoekende geen woningen beschikbaar komen, bang voor zedendelicten en bang dat er alleen maar goudzoekers komen. Slinkman vroeg vervolgens of de gemeenteraad haar visie wilde geven. Hoeken (PvdA) prees het gemeentebestuur met de procedure en liet weten, dat volgens hem kleinschalig beter is dan grootschalig. "Berg en Dal kan die klus klaren", aldus Hoeken.

Coerwinkel (GroenLinks) was volmondig voor opvang maar wel kleinschalige opvang. Hij was verheugd dat zich al veel vrijwilligers gemeld hebben. Mevrouw Doesschate (VVD) was voor kleinschalige opvang met het liefst gezinnen en niet onderbrengen in tenten. MevrouwVorderman (D66) vond het een morele plicht om vluchtelingen op te nemen maar wel kleinschalig en met een menswaardig onderkomen. Maar wel verdelen over de twaalf kernen, die Berg en Dal rijk is. Hans Peters (Sociaal Groesbeek) vroeg zich af of Groesbeek wel klaar is om deze mensen op te vangen. "Maar we zijn er op tegen dat Berg en Dal een uitzetcentrum gaat worden." Daarnaast was hij ervoor om meer sociale woningen te gaan bouwen, zodat de eigen inwoners niet de dupe worden. Mevrouw Van der Scheur (GVP) sprak ook namens C'90 en GJS een volmondig ja als het over de kleinschalige opvang gaat. "Dit kunnen wij aan", liet zij weten. Maar de Muntberg en De Helling -waar ook statushouders gehuisvest worden- zag zij niet als een ideale plek. "Dat ligt te ver in het bos om te integreren." Ook zij vroeg zich af of er wel voldoende sociale huurwoningen zijn voor de eigen inwoners. Het CDA liet in de persoon van Verheijen weten volmondig ja te zeggen. "Wij hebben een morele plicht deze mensen op te vangen, het liefst kleinschalig. Maar zorg ervoor dat deze mensen ook kunnen integreren." Mevrouw Brouwer (VOLG) liet weten natuurlijk voor opvang te zijn, maar dan wel kleinschalig. Wel huisvesten in de verschillende kernen. Ook pleitte zij voor extra woningen. Jos Peters (Voor Berg en Dal). "Wij staan open voor mensen in nood, maar wel kleinschalig. Verspreid deze vluchtelingen over de diverse kernen. Als het volgens de COA grootschalig moet zijn dan niet meer dan 300 plaatsen. Wel tijdig de bevolking informeren."

Burgemeester Slinkman vatte het volgende samen:
- Alle partijen zijn in principe voor opvang van asielzoekers maar dan wel voor kleinschalige opvang.
- Buiten VOLG en Sociaal Groesbeek is de ondergrens van 300 asielzoekers bespreekbaar.
- Asielzoekers niet onderbrengen in sporthallen of tenten
"Deze kaders zullen aan het COA worden doorgegeven", aldus burgemeester Slinkman. Coerwinkel vroeg aan burgemeester Slinkman wat hij vond van burgemeesters uit Brabant dat de overheid veel te veel naar gemeenten dirigeert. "Ik sta er helemaal achter", aldus Slinkman. "Want zowel de premier als de regering laten niets van zich horen. Daarom ben ik trots op deze bestuurslaag", besloot Slinkman dit agendapunt. Ondanks de inzet van politie en beveiligers is het debat zeer rustig verlopen; dat was vorige week in De Mallemolen ook het geval.

Sieraden buitgemaakt bij inbraak woning Millingen aan de Rijn

MILLINGEN AAN DE RIJN – Zaterdagavond tussen 19.15 en 00.30 uur is tijdens de afwezigheid van de bewoners ingebroken in een woning aan de Wagnerstraat in Millingen aan de Rijn.

Door een raam aan de zijkant van de woning te forceren, is/ zijn de inbreker(s) de woning binnen gekomen en is vervolgens het gehele huis doorzocht. Zover bekend is er vandaar gegaan met een onbekend bedrag aan sieraden. De inbraak werd bij thuiskomst van de bewoners ontdekt.

11 / 28

12 / 28

Het zal je fiets maar wezen...

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Je zult maar met de bus weer in Groesbeek aankomen en je wilt je fiets pakken bij de bushalte op de Molenweg hoek Wylerbaan in Groesbeek om naar huis te gaan, dan sta je toch wel raar te kijken.

De goede fiets was netjes in een fietsrek gezet en met een slotkabel vastgeketend. Onverlaten hebben de fiets veranderd in een hoop schroot zo werden onder andere het voor- als achterwiel helemaal omgebogen. De onbekende eigenaar zal naar huis moeten lopen en uitzien naar een nieuwe fiets...

Natuurexcursie van Wolfsberg naar Koepel

Foto: Henny Brinhof

GROESBEEK - Van Wolfsberg naar Koepel. Een wandeling door de natuur nabij Groesbeek, met gidsen van IVN Rijk van Nijmegen op zondag 17 april van 14.00 tot 16.00 uur.

Startlocatie: Parkeerplaats Staatsbosbeheer. 200 meter voorbij Hotel De Wolfsberg (Mooksebaan 12, 6562KB Groesbeek). Rijd voor de slagboom langs.Kosten: twee euro, gratis voor kinderen onder de 16 jaar en leden van IVN, KNNV en Groei en Bloei. Meer info: www.ivn-nijmegen.nl.

Foto: Henny Brinhof

Er staat een mooie lentewandeling op het programma. We nemen u mee over het landgoed De Wolfsberg met haar prachtige beukenbos en haar bosbewoners. We lopen onder andere naar bosvijver De Koepel. Om deze tijd van het jaar zullen we daar zeker salamanders, kikkers en padden zien! De gidsen vertellen over het voortplantingsgedrag van deze amfibieën. Verder lopen we langs de Krombúúklaon, de zevenster en een aantal monumentale villa’s van begin vorige eeuw die de oorlog hebben overleefd, zoals Dennenoord.

'Vergeten verhalen uit Oost-Europa'

GROESBEEK - In het kader van de tentoonstelling ‘De Polen. Bevrijders in Ballingschap’ verzorgt het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek op zondag 10 april een programma over bewogen maar vergeten thema’s uit de Oost-Europese geschiedenis.

In flitslezingen en filmbeelden passeren de volgende onderwerpen de revue: de vrouwelijke Russische piloten (de zogenoemde ‘nachtheksen’), de holocaust in Oost-Europa, Wojtek (de beer die soldaat werd in het Poolse leger) en de oorlogsbruiden uit de Sovjet-Unie die na de oorlog naar Nederland kwamen. Tijd: 13.00 tot 16.00 uur. Reguliere toegangsprijs. Museumkaart geldig.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4 in Groesbeek. Kijk voor meer informatie op www.bevrijdingsmuseum.nl.

Duitse automobiliste over de kop

UBBERGEN – Donderdagavond rond half negen is op de Nieuwe Rijksweg in Ubbergen een Duitse automobiliste met haar auto over de kop geslagen en enkele meters van het talud terecht gekomen.

De bestuurster en twee andere inzittenden van de auto konden op eigen gelegenheid de zwaar beschadigde auto verlaten. De bestuurster is door onbekende oorzaak de macht over het stuur verloren. De auto is afgesleept.

Veiling Groesbeekse Megastal op donderdag 7 april in Vught

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De megastal van Van Deursen aan de Dennenkamp in Groesbeek zal op donderdag 7 april om 13.30 uur onder de hamer komen in het restaurant van Van De Valk in Vught. De veiling is het gevolg van een hypotheekschuld van 1,6 miljoen euro.

TRT investments heeft onlangs van de rechtbank in Roermond het recht gekregen om tot veiling over te gaan om zo de uitstaande schuld van Deve Pluimveebedrijf te kunnen innen. Indien de opbrengst van de megastallen niet hoog genoeg zullen zijn om de schuld van 1,6 miljoen euro te vereffenen zal op 21 april een perceel industriegrond in Bergen onder de hamer komen. De rechtbank heeft TRT daarnaast ook het recht gegeven om de kapitale privéwoning van de eigenaar aan de Statenweg in Boekel, met inpandig zwembad, grote manege en rijhal erbij (zie foto) Het geheel is gelegen op 3.35 ha en in 2007 aangekocht voor 1.900.000 euro te veilen. Indien dat nodig is, kan dat ook met nog een woning aan de Limbraweg in Elsendorp.


TRT Investments nam enkele jaren geleden de aan Deve verstrekte miljoenen lening over van het niet meer bestaande bedrijf Vbog wat in de problemen was gekomen door het niet kunnen invorderen van de vordering op Deve. Nu resteert er nog een vordering van 1,6 miljoen euro. Het pluimveebedrijf kreeg onlangs van de gemeente Berg en Dal een nieuwe milieuvergunning voor het houden van 291.000 kippen in de megastallen. Milieuorganisaties hebben aangegeven hiet protest tegen aan te tekenen. Het jarenlange gesteggel over de milieuvergunning lijkt buiten Vbog nu ook het pluimveebedrijf Deve zelf de das om te doen.

Werkzaamheden rotonde Groesbeek duren langer dan verwacht

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De werkzaamheden aan de rotonde tussen de Hoge Horst en Hulsbroek in Groesbeek duren langer dan verwacht. Wegenbouwbedrijf Van Mouwrik uit Waardenburg is druk doende om de verzakkende rotonde zo spoedig mogelijk weer berijdbaar te maken. "Maar dat kan nog weel even duren", aldus uitvoerder Jan Bongers.

"De gemeente dacht in eerste instantie dat de rotonde vrijdag 1 april open zou kunnen, maar dat wordt minstens een week later", vertelt Jan Bongers. "Er zijn liefst vier betonnen rioolbuizen vier meter onder de rotonde kapot. Het grondwater spoelt hiermee het zand onder de rotonde ook weg. Wij troffen een halve meter holle ruimte aan onder het asfalt, dat al aan het zakken was. Gelukkig is het op tijd ontdekt en heeft de gemeente de helft van de rotonde direct afgesloten, anders hadden er ongelukken kunnen gebeuren. Wij zijn nu bezig het grondwater met behulp van filters te onttrekken waarna we de 4 meter diepe betonnen rioolbuizen gaan vervangen. Deze werkzaamheden moeten secuur gebeuren daar er hoofdleidingen liggen van gas en water, daar moeten we onderdoor manoeuvreren", aldus Bongers. De werkzaamheden duren minimaal tot vrijdag 8 april laat hij weten. Zolang zal het verkeer zich moeten behelpen.

Vrijwilligers redden ontmoetingscentrum op begraafplaats

BERG EN DAL – In de voor laatste raadsvergadering liet wethouder Erik Weijers weten dat het college van burgemeester en wethouders besloten hadden de ontmoetingsruimte op de begraafplaats Heselenberg in Groesbeek af te breken.

Reden was volgens Weijers dat er te weinig gebruik van werd gemaakt en dat de onderhoudskosten de laatste jaren de pan uitrezen. Deze mededeling kwam voor Sociaal Groesbeek als een donderslag bij heldere hemel.

Na de raadsvergadering liet Sociaal Groesbeek aan de wethouder weten of hij bereid was het besluit terug te draaien als zij voor voldoende vrijwilligers zouden zorgen om het onderhoud op zich te nemen. Na college beraad liet de wethouder weten akkoord te gaan met het voorstel. Als zij voldoende vrijwilligers op de been kunnen brengen zorgt de gemeente voor materiaal en gereedschap. Inmiddels hebben zich al ruim 20 vrijwilligers aangemeld om samen de schouders eronder te zetten. Wiebo Kersten van Sociaal Groesbeek is blij dat de ontmoetingsruimte gered is.

Bewoners waarschuwen politie over kaartverkopers in Leuth

LEUTH – Buurtbewoners van De Hoeting in Leuth hebben donderdagmiddag de politie gewaarschuwd dat een man en een vrouw kaarten verkopen en dat de opbrengst bestemd zou zijn voor een goed doel.

De bewoners vertrouwden het niet omdat de kaarten nogal duur waren waarna ze de politie op de hoogte stelden. De politie kwam ter plaatse en troffen daar een 28-jarige vrouw en 31-jarige man beiden Nederlanders, maar woonachtig in het Duitse Kranenburg. Zij bleken niet in het bezit te zijn van een ventvergunning en eveneens bleek er geen sprake van te zijn dat ze het voor een goed doel de kaarten hadden verkocht. De ventactie met de kaarten is direct beëindigd.

Millingse scholieren trekken ten strijde tegen zwerfafval

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN - De leerlingen van de Millingse basisschool Sint-Martinus zijn dinsdagmiddag ten strijde getrokken tegen het zwerfvuil in hun mooie dorp. Deze opruimactie in Millingen aan de Rijn past in de aandacht die er op school is voor het project 'Omgaan met de natuur'.

Wethouder Erik Weijers van Onderwijs van de gemeente Berg en Dal prees in zijn toespraak de school dat ze de natuur hoog in hun vaandel heeft staan. Maar ook had hij de complimenten voor de leerlingen die er voor gaan zorgen dat Millingen schoon wordt en hopelijk blijft, aldus wethouder Weijers. Na samen met de directeur van de school Vincent Scholte het startschot gegeven te hebben gingen de leerlingen gewapend met handschoenen, knijpers en vuilniszakken (beschikbaar gesteld door de gemeente Berg en Dal) op pad. Het resultaat was overweldigend: liefst een hele open vrachtwagen vol met vuilnis. "Millingen is nog nooit zo schoon geweest", liet één zich ontglippen.

Auto's zwaar beschadigd bij kop-staartbotsing Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Bij een kop-staartbotsing op de Nieuweweg in Groesbeek zijn dinsdagmiddag twee auto's zwaar beschadigd.

Het ongeval werd veroorzaakt door een automobiliste afkomstig uit Nijmegen, die te laat in de gaten had dat een voor haar rijdende auto stilstond om linksaf de Zevenheuvelenweg op te rijden. De klap kwam zo hard aan dat de airbag van de laatste auto afging. Ambulancepersoneel heeft de Nijmeegse eerste hulp verleend. De auto van de Nijmeegse moest worden afgesleept. Het verkeer heeft wat hinder ondervonden door de kop-staartbotsing.

31 hanen kraaien erop los op terras café Merlijn Grafwegen

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK –GRAFWEGEN - Het was zondagmorgen een drukte van jewelste tijdens het traditionele hanenkraaien op het terras van café Merlijn aan de Grafwegenerstrasse in het Duitse gehucht Grafwegen.

In totaal deden 31 hanen aan deze kraaiwedstrijd mee. Over publieke belangstelling was niet te klagen. Naast de deelnemers waren er ook mensen die ter plaatse een haan leasden en vele toeschouwers, die van de wedstrijd een leuk uitje maakten. De hanen werden in groepen verdeeld en werden negen minuten lang geobserveerd door een drie-koppige jury. Zij moesten bij de tijd blijven, want ondanks het rumoer vanwege de drukte moesten ze elke kraai registreren.

De winnaars van de groepen kwam in de finale, waar werd gestreden om de eerste plaats. Diverse namen passeerden de revue zoals Tok Tok 1 en 2, Emanuelle, Midas Dekker, Tjap, Goudhaantje en krielkip. Haan Graaf Waldrick van Frans wist de eerste plaats op te eisen omdat hij liefst 20 maal had gekraaid, tweede werd Anoek met haan Dragi en derde Maja met haan Kuukie.

Hoflaan en Kasteellaan twee dagen afgesloten voor proefsleuven

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De Hoflaan en Kasteellaan zijn donderdag en vrijdag afgesloten geweest voor al het doorgaande verkeer.

Werknemers van de gemeente Berg en Dal en van loonbedrijf Hubers waren op vijf plaatsen proefsleuven aan het graven om exact in kaart te kunnen brengen welke kabels en leidingen er onder het asfalt liggen op anderhalve meter diepte. De Hoflaan was twee dagen gesloten terwijl de klus op de Kasteellaan maar een dag heeft geduurd. In de nabije toekomst zal zowel de Hoflaan als Kasteellaan gereconstrueerd gaan worden.

Wenskaarten-

problematiek markt Groesbeek nog niet opgelost

GROESBEEK – De commotie die onlangs is ontstaan rondom de bezetting van een wenskaartenkraam op de Groesbeekse weekmarkt is nog niet opgelost. Het begon anderhalf jaar geleden nadat een verkoopwagen met wenskaarten op het scheiden van de markt door de FIOD in beslag werd genomen en afgevoerd.

Groesbeek ging naarstig op zoek naar een geschikte vervanger en die werd gevonden in de naam van Job de Gooier die nu al één jaar een ruim gesorteerde wenskaartenkraam op de Groesbeekse weekmarkt runde tot ieders tevredenheid. Ook de overige marktkooplieden waren zeer tevreden over hun nieuwe collega. Enkele weken geleden liet de eerste wenskaartenverkoper bij de gemeente weten, dat hij weer terug naar Groesbeek wilde komen. Daarop liet de gemeente Job de Gooier weten dat hij voorlopig niet meer naar Groesbeek hoefde te komen. Echter op 15 en 22 maart liet de wenskaartenverkoper zich niet zien met als gevolg dat er geen wenskaarten op de markt te verkrijgen waren.

De verbouwereerde marktkooplieden vroegen zich verbaasd af wat het beleid van de gemeente Berg en Dal in deze is. Er werd spontaan een handtekeningenactie opgestart om Job de Gooier terug te krijgen. "Als wij twee maal zonder ons af te melden niet komen opdagen, wordt onze standplaats ingetrokken", lieten boze marktkooplieden dinsdag weten. "En deze meneer doet net wat hij wil, zonder dat de gemeente Berg en Dal maatregelen neemt.:

Wethouder Sylvia Fleuren liet weten dat de gemeente met een juridische procedure te maken heeft, die naar verwachting begin mei tot nadere informatie zal leiden. "Vanuit zorgvuldigheid kunnen we tot die tijd geen nadere mededelingen doen" aldus Sylvia Fleuren.

Herinrichting Verbindingsweg duurder dan begroot

BERG EN DAL – Het gemeentebestuur van Ubbergen heeft in 2014 opdracht gegeven voor de herinrichting van de Verbindingsweg in Beek. Hierbij werden de versleten materialen en begroeiingen vervangen waarbij een leefbare, veilige en landschappelijke kwalitatieve wegverbinding tot stand is gekomen.

Daarbij is de Filosofenbeek doorgetrokken vanaf de Hazeldonklaan tot aan de P.C. Hooftstraat. De uitvoeringsperiode moest volgens het projectplan lopen van augustus tot en met december 2014. Echter de oplevering heeft pas plaatsgevonden medio juli 2015, een vertraging van ruim een half jaar. De oorzaak hiervan was onder andere later gunning (2 maanden), veel tijd nodig voor het zoeken en verwijderen van onbekende buizen en leidingen (1 maand), onwerkbaar weer en extra werkzaamheden (1,5 maand) en tijdens de werkzaamheden kwamen de nutsbedrijven dat de gas– en waterleiding alsnog vervangen moesten worden (2 maanden). De gemeente Ubbergen had toentertijd een budget beschikbaar gesteld van 1.189.500, terwijl de werkelijke kosten 1.408.500 bedragen een overschrijding van 219.000.

Al met al is de Verbindingsweg overzichtelijker en mooier geworden en is de nieuwe verkeerssituatie sterk verbeterd. Tijdens de werkzaamheden zijn er wel veel reacties gekomen van bedrijven en bewoners over de lange duur en overlast van de werkzaamheden. Het college is van mening dat het belangrijk is om bedrijven en aanwonenden nauwer te betrekken bij de voorbereiding en uitvoering, om hun belangen aan te horen en daarop te kunnen reageren.

Koor Surplus zing Sphere images

REGIO - De winter is voorbij, de lente geeft het leven om ons heen weer nieuwe Schwung, elan en kleur. De naar-binnen-gekeerdheid van de afgelopen tijd is voorbij en men kijkt vol verwachting naar de ontluikende natuur.

Deze natuur kan ook een spiegel zijn voor onze verschillende gemoedsstemmingen, in de liederen van Elgar komt dat zeer duidelijk tot uitdrukking, zowel door de tekst als door de muziek. We voelen de weemoed van een onbereikbare geliefde, en in het zachte oplichten van een sneeuwveld in de nacht herkennen we tedere liefde, in regen ervaren we onze eigen tranen, en droeve herinneringen kunnen sterk verbonden zijn aan het intense beleven van zomernachten.

In fabels komen allerlei menselijke eigenschappen, soms positief, soms negatief, tot uitbeelding via verhalen over dieren of natuurverschijnselen, zoals een aardbeving, een storm of zonnewarmte. Doorzettingsvermogen staat tegenover zelfoverschatting, bruut geweld tegenover slimheid. Knap en met humor getoonzet door Bob Chilcott.

In Gloriana van Benjamin Britten betuigen de landslieden respect aan hun vorstin, koningin Elisabeth I, en brengen ze met trots de diverse producten van hun omgeving. Node zien zij hun geliefde koningin weer vertrekken.

In Butterfly's Son, ook van Bob Chilcott, beleven we het bruisende San Francisco door de ogen en de oren van een kind. Het meest geniet hij van jazzmuziek. Volstrekt tegengesteld daaraan zijn de herinneringen van hem aan het land waar hij opgroeide, Japan. Het begin en het einde van dit werk geeft de verstilde sfeer daarvan weer, een fase van zijn jonge leven dat voorgoed is afgesloten.

Een programma met zoveel verschillende aspecten en sfeertekeningen dat het met recht de titel heeft: Sphere images. Op 24 april om 15.00 uur in de Onze Lieve Vrouwe vhh Hart kerk, Oude Kleefsebaan 123a, Berg en Dal

Winterkampioen

PV Leuth 2015/2016

BEEK - Competitie is het meten van krachten tussen verschillende partijen, veelal met de bedoeling om er allemaal beter van te worden. In de sport is de bedoeling van competitie doorgaans meer het meten van een ieders kunnen, en wordt dan uitgedrukt in een rangschikking.

De wintercompetitie werd deze week afgesloten. We hebben acht avonden gespeeld bij de PV Beek. De verschillende spannende partijen zorgden inderdaad voor het leren van elkaar. Waar moet je de boule laten neerkomen zodat deze zo dicht als mogelijk bij de but komt. Gaan we plaatsen of zullen we toch maar schieten. Soms lastige beslissingen die de ene keer goed gaan en de andere keer net mis. Belangrijk is dan dat je met elkaar blijft overleggen en vooral respect toont voor de anderen.

Het bestuur kan weer terug zien op een goede wintercompetitie. Er werd ook regelmatig voor een hapje gezorgd. De opgedane kennis zal zeker invloed hebben op het komende zomerseizoen. Want ja, wij gaan vanaf 9 april weer buiten spelen voor bij de Vriendenkring.

Iedere speelavond werden de standen bij gehouden zodat aan het eind gezien kon worden wie de meeste partijen op persoonlijke titel had gewonnen. Ook dit jaar bleef het spannend tot aan de laatste partij. Aan het begin van de avond was er tussen de nummers één en twee slechts een partij verschil aan een verliespartij. Zaak dus om alle drie de partijen te winnen om eerste te worden.

De winterkampioen werd Gerrit van Eldijk. Tweede werd Ben Rutten en derde Wil Gunsing. Zij kregen allen een lekkere fles. Gerrit kreeg ook de wisselbeker. Wim Janssen kreeg de poedelprijs.

Een gezellig spelletje jeu de boules in een daadwerkelijke Place de petanque. Leer de oeroude regels van het spel van ervaren spelers en ontdekt hoe leuk jeu de boules is! Kom gerust vrijblijvend langs op de zaterdagmiddag vanaf 14.00 uur bij De Vriendenkring.

Viertallentoernooi van schuttersgenootschap OEV

MILLINGEN - Naar aanleiding van het Kringconcours dat vorig jaar gehouden werd en daarbij op de zaterdag een viertallentoernooi, gaat O.E.V. het dit jaar weer doen.

Op zaterdag 4 juni zal het plaatsvinden rondom het schuttersgebouw. Dit is voor iedereen mogelijk: maak een team van 4 personen, vrienden, familie, kennissen, collega's. Wel moeten er in ieder team twee personen 18 jaar zijn in verband met het klein-kaliberschieten.

Er zal onder andere met luchtgeweer, kruisboog, pistool en klein-kaliber geschoten worden in de diverse disciplines. Zowel in het gebouw als er buiten. Tevens zullen de bielemannen tussendoor een demonstratie geven.

Als iedereen klaar is met schieten zal als afsluiting weer iedere groep nog een schijfje gaan zagen van de stam. Onder aanmoediging van de overige teamleden en passende muziek zullen ze proberen dit zo snel mogelijk te doen. Daarna kan het feest los barsten met een lekker stuk muziek.

"Kijk ook eens op Facebook bij 4 tallentoernooi OEV voor de laatste nieuwtjes. Men kan zich aanmelden bij Michael Makaaij; email: m.makaay@kpnplanet.nl of bel 06 11159354 Inschrijfgeld is 15 euro per team."

Rookschade door vergeten pan op gasfornuis

OOIJ – De brandweer van Nijmegen en de hoogwerker van Groesbeek werden maandagmiddag rond half twee gealarmeerd voor een woningbrand aan de Bleistraat in Ooij.

Ter plaatse aangekomen bleek het om een bejaardenwoning te gaan. De bewoonster had een pan op het gasfornuis gezet en was die vergeten. Door de rookontwikkeling werd de bewoonster geattendeerd dat er brand in haar woning was. Direct heeft zij 112 gebeld. De hulpdiensten waren daarop snel ter plaatse. De geheel drooggebrande pan werd naar buiten gewerkt waarna de woning werd geventileerd. Tevens heeft de brandweer daarna de woning op CO gemeten maar dat werd niet in de woning aangetroffen.

De bewoonster kan gewoon in haar woning blijven, maar zal wel een nieuwe pan moeten aanschaffen. De schade bleef beperkt bij wat rookschade.

Oproep aan oud-gedecoreerden in Millingen aan de Rijn

MILLINGEN - Het is een goede gewoonte dat op Koningsdag in Millingen aan de Rijn de oud-gedecoreerden samen met eventueel nieuw gedecoreerden na afloop van de aubade gezamenlijk met de organisatie van het Oranje Festijn en een of meerdere vertegenwoordigers van het College van Burgemeester en Wethouders op het Oranjeplein samen een oranjebitter drinken. Dit gebeurt dan voor en tijdens het concert van Sint-Cecilia, vanaf ongeveer 11.30 uur.

"Het gemeentebestuur van de nieuwe gemeente Berg en Dal heeft zich uit deze actie teruggetrokken. Uit privacy-overwegingen kan het ons ook niet de adressen van de oud-gedecoreerden geven. Daarom deze oproep. Als organisatie van Koningsdag zijn en blijven wij van mening dat zij die dusdanig veel voor onze maatschappij betekend hebben en waarvoor zij een koninklijke onderscheiding kregen het verdienen om ten minste één maal per jaar wat extra aandacht te krijgen. Daarom willen wij deze actie toch voortzetten."

Wij nodigen dan ook via deze weg alle oud-gedecoreerden uit om op Koningsdag 27 april om 11.30 uur plaats te nemen op de voor hen gereserveerde tafel om samen met de burgemeester en de organisatie het glas te heffen op ons Koninklijk Huis."

Hele woning doorzocht bij inbraak in woning Millingen aan de Rijn

MILLINGEN AAN DE RIJN – Er is in het afgelopen paasweekend ingebroken in een woning aan de Zeelandsestraat in Millingen aan de Rijn.

Door een schuifpui van de woning te forceren is men de woning binnengekomen. Tijdens de afwezigheid van de bewoners is het gehele huis doorzocht. De inbraak werd op tweede paasdag ontdekt. Op dit moment is niet exact bekend wat er allemaal uit de woning is ontvreemd.

Computerapparatuur ontvreemd bij inbraak woning in Beek

BEEK – Inbrekers hebben in de nacht van zaterdag op zondag een bezoek gebracht in een woning aan de van Randwijckweg in Beek.

Via de achterzijde van de woning is men de woning binnengekomen. Vervolgens is – bij afwezigheid van de bewoners – het gehele huis doorzocht. Zondagmorgen is de inbraak door de bewoners ontdekt. In eerste instantie wordt computerapparatuur vermist.

Weer troep gedumpt in Ooij

OOIJ – Eerste paasdag is een grote troep gedumpt langs de weg in de Leuthsestraat in Ooij. Maandagmorgen werd de troep aangetroffen door passanten.

Er is meubilair, kinderwagen, piepschuim, serviesgoed, plastic emmers en enkele matrassen langs de Leuthsestraat gedeponeerd. De politie is op zoek naar de dader(s). Eventuele getuigen worden verzocht contact op te nemen 0900 8844.

Buurtsoepie Beek

BEEK - Wekelijks is in de Buurtkamer van het Kulturhus Beek de gelegenheid om eens andere mensen uit ons dorp (en aangrenzende dorpen binnen de gemeente Berg en Dal) te ontmoeten en gezellig samen te eten voor een zéér schappelijke prijs.

"We streven ernaar om zoveel mogelijk gebruik te maken van biologische producten, en in ieder geval van verse groenten. Het menu is meestal afwisselend een lunch met voedzame soep en brood de ene week, en een eenvoudige warme maaltijd de daaropvolgende week. Waar mogelijk houden we rekening met vegetariërs (wel graag even van te voren laten weten)."

Spreekt dit je aan? Kom dan eens langs op woensdag; de Buurtkamer is open van 10.00 uur tot 15.30 uur. Het eten wordt om 12.30 uur opgediend, en er is plaats voor maximaal 20 eters. Voor groepen van vier of meer mensen geldt: graag even van te voren contact hierover opnemen!

Kosten: 3 euro voor de maaltijd; voor koffie of thee met koek is elke vrijwillige bijdrage welkom.
Menu woensdag 6 april: tortellini met kekererwten-groentegerecht
Menu woensdag 13 april: groentesoep met balletjes

Menu woensdag 20 april: gebakken aardappelen met groentegerecht

Menu woensdag 27 april: linzen-groentesoep


Uitbreiding van ons team. Het Buurtsoepie draait helemaal op vrijwilligers; als je het leuk vindt om te koken met verse èn gezonde ingrediënten, is het wellicht een idee om je af en toe voor het Buurtsoepie in te zetten als chef-kok-van-de-dag. Als je meer hierover wil weten, neem dan gerust contact op.

Vragen/contact: stuur een mailtje naar r_soree@online.nl (Dolf Sorée)' 06 49205098.

Voorjaarsconcert met thuisgebakken taart

BEEK - Harmonie KNA geeft op zondag 10 april een voorjaarsconcert in de H.Bartholomaeuskerk in Beek. Al een paar jaar vindt dit concert in het najaar plaats en in de middag. Dit jaar hebben we ervoor gekozen om het concert naar voren te halen. Ook de tijd is anders: 11.30 uur. De entree is zoals altijd gratis.

De jeugdbende onder leiding van Marieke van Ruitenbeek gaat Hollandse Hits en de Jeugdbendemedley laten horen, de slagwerkgroep staat onder leiding van Gijs Arts. Het grote orkest onder leiding van Leo van Zandvoort heeft diverse stukken op de lessenaar waaronder Symphonic Highlights from Frozen, Adèle en het door Marieke van Ruitenbeek geschreven Jefta, waarbij zij zelf de zang voor haar rekening neemt.

Zoals ieder jaar kunt u naast de muziek komen genieten van thuisgebakken taart. We waren altijd zo verrast door de hoge kwaliteit van de thuisbaksels dat we besloten hebben er een wedstrijd van te maken waaraan jong en oud kunnen deelnemen.

Meedoen is simpel:
-Er zijn 2 categorieën: tot en met 12 jaar en vanaf 12 jaar.
-U levert 10 april tussen 10.30 en 11.00 uur uw taart af bij onze stand in de Bartholomeuskerk.
-Voeg daarbij een briefje met goed leesbaar uw naam, telefoonnummer, leeftijd en de naam van de taart.
-Na afloop van het concert (rond 13.15 uur) wordt er bekend gemaakt wie er in beide categorieën de beste is.
We hebben een professionele jury met daarin bakkersvrouw Annemarie, eeuwige fijnproever en erevoorzitter Jan Engelen en snoepkenners bij uitstek van onze jeugdbende.
Dingt u ook mee naar de eretitel 'Koekebakker 2016'? Kijk ook op de facebookpagina voor uitgebreide informatie.

Oorsprong dubbeltoernooi succesvol

BEEK - Van 20 tot en met 27 maart werd op de nieuwe banen van Tennisvereniging De Oorsprong in Beek (gemeente Berg en Dal) het tweede open dubbeltoernooi gespeeld. Het toernooi trok 140 spelers aan, twee keer zo veel als de eerste editie van het toernooi in 2015.

Spelers uit de wijde regio deden mee, vooral voor de speelsterkte-categorieën 6 en 7 was veel belangstelling. Mede dankzij de nieuwe smashcourt banen en het gunstige weer was het toernooi een groot succes. Op zondag 27 maart werden de finales gespeeld met de volgende resultaten:

DD5 1 Renée Heynen en Marieke van Oostveen (Avanti '55/T.C. Nijmegen-Quick)
2 Nadine Arets en Ine van de Laar (T.C. Nijmegen-Quick)

DD6 1 Sabine Craenmehr en Barbara Zippelius (De Oorsprong)

2 Lidwien de Haan en Leonie Kersten (De Oorsprong)

HD6 1 Nick Paymans en Joey Peeters (L.T.V. Vormer / T.C. Bemmel)

2 Patrick van Breugel en Rodney Cobussen (T.V. Groesbeek / T.V. Berg en Dal)

GD6 1 Gert Visch en Marit Kunst (De Oorsprong)

2 Bart Reijbroek en Annette Zonnenberg (Rapiditas / T.C. Nijmegen-Quick)

DD7 1 Femke van Leeuwen en Angelique Looijen (T.V. Berg en Dal)
2 Maryvonne van Poelje en Marian de With (Rapiditas / The Insiders)

HD7 1 Theo Coops en Vincent Schoenaker (De Oorsprong)

2 Piet van Fulpen en Jan Verriet (De Oorsprong / S.V. Ooij Tennis)

GD7 1 Dick Onderwater en Marielle Busink (Avanti '55)

2 Maarten van Vught en Mandy Theunissen (T.V. Lindenholt)

DD8 1 Ingrid Arts en Liza Kamps (T.V. Lindenholt / T.V. Groesbeek)
2 Marisol Hofmans en Desiree Jacobs (De Oorsprong)

GD8 1 Ben Hermans en Els Sonnemans (Lentse L.T.V. / De Oorsprong)
2 Vincent Boone en Ingrid Arts (T.V. Lindenholt)

Op de fotocollage enkele winnaars/finalisten in de categoriën GD6, DD6, GD7 en HD7.
De Oorsprong maakt zich nu op voor het volgende toernooi: de 28e editie van het Oorsprong Open Toernooi (dubbels èn enkels), dat dit jaar verhuist van augustus naar eind juni: 27 juni- 3 juli 2016. Dit open toernooi maakt deel uit van het nieuwe NTT (Nijmegen Tennis Toernament), een koppeling van vijf open toernooien waarbij de uitslagen verwerkt worden tot een gezamenlijke stand en de beste spelers worden uitgenodigd voor een finaleweekend. (www.tvdeoorsprong.nl, facebook: TV de Oorsprong)

Ons Genoegen: 120-jarig bestaan met Night of the Promz concert

MILLINGEN - Het beste verjaardagsfeestje sinds jaren? Daarvoor moet u op 21 en 22 mei in Millingen aan de Rijn zijn. Daar viert Fanfarekorps Ons Genoegen namelijk haar 120-jarig bestaan met een groots Night of the Promz concert. Soprthal de Duffelt wordt voor de gelegenheid omgetoverd tot een concertzaal met allure.

De vorige editie van dit concert (2011) was geheel uitverkocht en daarom wordt het concert ditmaal twee keer uitgevoerd: op zaterdag 21 mei als avondconcert en op zondag 22 mei als matineeconcert. De twee concerten staan geheel in het teken van Vrede & Vrijheid. Muziek spreekt alle talen en is daarom hét medium om de waardevolle boodschap over vrede en vrijheid te uiten én door te geven. Om dit thema kracht bij te zetten is onder andere een samenwerkingsverband aangegaan met het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek. Dit betekent onder andere dat u bij elke toegangskaart voor Night of the Promz een gratis toegangskaart voor het museum ontvangt.

Fanfarekorps Ons Genoegen trakteert u samen met de bands Summerland en December, de koren Tot Zangs! en Vivace, een groot kinderkoor, Arno Kolenbrander en andere solisten op twee fantastische concerten. Het repertoire is even verrassend als uiteenlopend. Van barok tot rock, van Soldaat van Oranje tot André Hazes.

Kaarten zijn te bestellen via www.nightofthepromz.nl. Vanaf 16 april zijn de kaarten ook te koop bij Primera in Millingen aan de Rijn. Kaarten kosten in de voorverkoop 15,- en zijn aan de zaal voor 17,50 euro te koop.

Inbrekers aangehouden mede dankzij buurtapp

BEEK – Zaterdagavond om 22.15 uur zag een oplettende inwoner uit Beek in de omgeving van de Elzenkamp twee personen lopen met spullen in de hand. Hij vertrouwde het niet stuurde een buurtapp en waarschuwde de politie.

Dankzij de buurtapp werd geconstateerd, dat er een schuur achter een woning aan de Elzenkamp los stond. De bewoners werden hierop geattendeerd en toen bleek dat er een elektrische fiets was ontvreemd, alsmede hand- en elektrisch tuingereedschap. Inmiddels was ook het vermoedelijke kenteken van de auto waarin de daders zich verplaatsten bekend. Dat werd door de meldkamer verspreid.

De politie uit Nijmegen zag de bewuste auto rond 01.30 rijden op de Muntweg in Nijmegen waar hij staande werd gehouden. Een van drie inzittenden bleek de sleutel van de elektrische fiets, die in Beek ontvreemd was, in zijn bezit te hebben. Daarop werd het drietal; een 33-jarige inwoner uit Millingen, 29-jarige inwoner uit Nijmegen en een 21-jarige inwoner uit Heerlen aangehouden en voor onderzoek ingesloten in het bureau van Nijmegen.

Vrijwilligers Sichting van Steen en Natuur ontvangen in Wijnhoeve Groesbeek

Foto : Bert Roodbeen

MILLINGEN-GROESBEEK - De vrijwilligers van de stichting Van Steen en Natuur zijn als dank voor het toeristenseizoen welkom ontvangen in Wijnhoeve De Colonjes in Groesbeek. Ze werden daar welkom geheten door eigenaar Freek Verhoeven dat gepaard ging met een welkomst wijntje.

Verhoeven deelde verder mee dat Wijnhoeve De Colonjes exact 15 jaar geleden van start is gegaan, terwijl deze maand gestart zal worden met de nieuwbouw, aldus Freek Verhoeven. "Jullie zijn de eerste bezoekersgroep, die dit seizoen opent. Vervolgens werd uitleg gegeven over het proces van Groesbeekse wijn maken vanaf de start tot het enten en poten van de druivenstruiken (over 13 hectare) tot aan het afvullen van de flessen.

Op de terugweg naar Millingen ging het gezelschap naar het restaurant van de Thornsche Molen in Wercheren, waar de middag verder ging met uitleg over de geschiedenis van de molen. Daarna volgde een korte vergadering, voorafgaand aan het diner dat hen als dank voor hun inzet werd aangeboden.

Poging tot diefstal vrachtwagen

GROESBEEK – In het paasweekend is getracht een vrachtwagen te stelen die stond geparkeerd aan de Atelierweg in Groesbeek.

Eerst werd het portier geforceerd. Daarna is de stuurkolom en het contactslot afgebroken. Het is niet gelukt om met de vrachtwagen weg te komen of men is tijdens de werkzaamheden gestoord. De vrachtwagen is eigendom van een 38-jarige inwoner uit Groesbeek. De aangerichte schade bedraagt ruim duizend euro.

Sponsor bedankt

Foto: DVSG

GROESBEEK-DE HORST – Dankzij vijf sponsoren is de hele jeugd van DVSG in nieuwe sportkleding gestoken. Bij een bijeenkomst waarbij de jeugd, ouders en sponsoren aanwezig waren werd iedereen welkom geheten door voorzitter Henk Janssen.

Een speciaal dankwoord ging uit naar de sponsoren te weten: Henk Zonnenberg van Zsports, Johan Hagemann van Hagemann lotto en reizen, Jan Weijers van cafetaria De Horst, René Wouters van schoonmaakorganisatie Wouters, Erik Hopmans van café Hopmans en Theo Peters van Fakro, deze laatste kon wegens omstandigheden hierbij niet aanwezig zijn. De sponsoren werden bedankt met een prachtig boeket bloemen alsmede een kleinigheidje vanuit het bestuur van DVSG. Alle jeugdleden, bestuur, begeleiding en sponsoren brachten vervolgens in café Hopmans een toast uit terwijl de jeugdleden getrakteerd werden op een glas fris en een zakje chips.

Burgemeester opent kunstlocatie met twee bijzondere projecten

MILLINGEN - Beeldenroutes, poëzie langs de rivieren en exposities in de Telpost hebben Millingen tot een plek gemaakt waar kunstenaars graag komen om te werken.

Stichting Kunst in Millingen heeft in samenwerking met STER Berg en Dal voor de aankomende jaren twee projecten georganiseerd. De aanleiding van deze nieuwe activiteiten is de aanwinst van een sfeervolle buitenlocatie, de Halve Bunder. Initiatiefnemer Anja Middelkoop is erg enthousiast. "Op de 'Halve Bunder' kunnen kunstenaars verbindingen leggen tussen natuur en kunst, er kan muziek gemaakt worden en voor kinderen is er van alles te ontdekken. Het wordt een uitnodigende plek die altijd toegankelijk is en waar mensen graag doorheen zullen wandelen."

Dit weekend wordt de 'Halve Bunder' door burgemeester Mark Slinkman geopend met de feestelijke presentatie van twee nieuwe projecten.

'Op Bivak' is de titel van het kunstproject waarvoor elf kunstenaars uit binnen-en buitenland zijn uitgenodigd. Geïnspireerd door de plek gaan zij aan de slag op de Halve Bunder. Zij werken en verblijven in Millingen aan de Rijn en volgen elkaar na veertien dagen op. Eind augustus staan er elf kunstwerken in een groen decor.

'Het geheim van Millingen' is een speurroute voor de jeugd in het toeristisch seizoen. De Haarlemse kunstschilder Victor Visch erft een schilderskist van zijn opa. Een geheimzinnig pakketje in de kist is het begin van een fantastische ontdekkingstocht door Millingen.

Iedereen is welkom op 9 april om 15.30 uur in het eethuis 'De Gelderse Poort' in Millingen aan de Rijn. Meer informatie staat op www.kunstinmillingen.nl.

Honderd foutparkeerders op de bon in centrum Groesbeek

GROESBEEK – In opdracht van het college van burgemeester en wethouders hebben de boa's van de gemeente Berg en Dal streng gecontroleerd op foutparkeerders in het centrum van Groesbeek. In de hele maand maart kregen liefst 100 foutparkeerders een bon.

Er werd gecontroleerd op het Dorpsplein, voormalig kermisterrein aan de Houtlaan, marktterrein aan de Spoorlaan, Dorpsstraat en bij het winkelcentrum Bellevue. Een van de honderd had de auto op een invalide-parkeerplaats staan, dat kostte hem/haar liefst 349,00. De overige 99 krijgen een acceptgirokaart thuis van 99 euro. De Boa's zullen ook de komende maanden blijven controleren op foutparkeerders, vooral in het centrum van Groesbeek.

Jackpot bingo Groesbeek al weer op 300 euro

GROESBEEK – Op donderdagavond 7 april is er weer een bingoavond in De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek. De hoofdprijs is zoals voorgaande bingoavonden 250 euro terwijl de jackpot al weer op 300 staat.

Iemand met veel bingogeluk kan op die avond naar huis gaan met 550 euro. De zaal De Mallemolen is om 19.00 uur geopend, terwijl de balletjes om 20.00 uur gaan rollen. De opbrengst van deze bingoavond komt ten goede aan zes Groesbeekse verenigingen.

Politie Berg en Dal op zoek naar mannen met geweren

BERG EN DAL – De politie van Berg en Dal kreeg vrijdag tegen de avond de melding dat op de Kleverstrasse in het Duitse Bimmen twee mannen met geweren liepen richting Millingen aan de Rijn.

De passant vond het vreemd, temeer omdat het mannen betrof van rond 25 jaar, die schietgeluiden maakten. Hij heeft de meldkamer van de politie hiervan in kennis gesteld. De wijkagenten van Millingen alsmede van Ubbergen gingen direct ter plaatse en hebben de hele omgeving afgezocht, maar hebben de vermeende schutters niet aangetroffen. Volgens de politie van Berg en Dal kan het zijn dat het nepgeweren betrof, die zijn in Nederland verboden, maar in Duitsland wel toegestaan.

Millingse Volleybalfeesten 21 en 22 mei

MILLINGEN - In het weekend van 21 & 22 mei is het weer zover. De Millingse Volleybalfeesten op Sportpark De Hove. Al 42 jaar recept dat nog steeds goed smaakt: overdag lekker sporten en ’s avonds feesten: Vrijdagavond livemuziek met DENIM, een all round band met soul, r&b, funk, disco, pop, NL-talig en een beetje rock.

Verschillende bandleden hebben hun roots in One Step en Grandmother B, bands die verschillende jaren goed waren voor een swingende vrijdagavond op het toernooi. Zaterdagavond komt Hike, al sinds jaar en dag een van de bekendste, beste en meest succesvolle coverbands van Nederland en overdag worden “de spelen” opgeluisterd met een Surpise Music Show.

Voor het eerst dit jaar ook een beachtoernooi dat het feest compleet maakt op de nieuwe beachvelden, schrijf dus snel in voor Millingen on the Beach. Gespeeld kan worden in de volgende klassen:

Senioren

6x6 op gras: 1e divisie tot 4e klasse
6x6 op gras: recreatief voor dames, heren en mixteams
3x3 op gras: 1e divisie t/m 1e klasse
2x2 beach: 1e divisie t/m 1e klasse

Jeugd

Aspiranten A, B, C
CMV (9-12 jaar)

Informatie en inschrijven via www.stamvolleybal.nl en volleystam@gmail.com.

Gerda Strikkeling na 32 jaar weg bij Gasthuis Sint-Jan de Deo

Foto: Bert Roodbeen

MILLINGEN AAN DE RIJN – Hoewel dat zij zelf wilde dat het een 1 april grap was, heeft Gerda Strikkeling vrijdagmorgen afscheid genomen van Gasthuis Sint-Jan de Deo.

Gerda gaat zoals de ad interim directeur-bestuurder Theu Jaspers het in zijn toespraak noemde genieten van een welverdiend pensioen. Hij roemde Gerda voor haar altijd goede humor, waardoor anderen daarin meegingen, voor een goed gesprek en altijd als afsluiting met de woorden, "zorg goed voor jezelf". Daarnaast haar Yoga instructies, inzet voor de personeelsvereniging, het volgen van de BHV cursus en de lessen die zij gaf in het bloemschikken, wat ook het Gasthuis ten goede kwam.

Nu heeft zij de tijd om nog meer aandacht als oma te schenken aan haar kleindochter. Namens de directie kreeg Gerda als dank een fraai boeket bloemen. Door haar collega's werd Gerda uit volle borst toegezongen en kreeg voor ieder jaar dat zij bij het Gasthuis heeft gewerkt een gele voorjaarstulp alsmede een passend cadeau. Ongetwijfeld zal het Gasthuis Gerda gaan missen maar omgekeerd zal dat ook zeer zeker het geval zijn.

Nieuwe basisschool 50 weken per jaar open

BERG EN DAL - Als de gemeente Berg en Dal en het Ministerie van OCW goedkeuring kunnen geven, start in augustus 2017 een nieuwe basisschool in de gemeente. Dat meldt de Nijmeegse initiatiefneemster Michelle Veugelers. De komende weken peilt zij samen met haar medeoprichtster Isa Claassens op www.eennieuweschool.com de belangstelling van ouders in de gemeente.

De wereld van nu is niet meer te vergelijken met de wereld van dertig jaar geleden. Toch ziet de basisschool van nu er door de bank genomen nog wel hetzelfde uit als drie decennia terug. Opleidingskundige Michelle Veugelers: ‘Dat kan en moet anders.’ Veugelers besloot - samen met leerkracht Isa Claassens – tot oprichting van een school die 50 weken per jaar van 8 tot 18 uur open is. Claassens: ‘Kinderen volgen hun eigen leerpad en leren op eigen tempo. Ouders en kinderen bepalen elke 10 weken samen met de leerkracht hoe het persoonlijke leerpad eruit ziet. Zij hebben echt invloed op ons onderwijs en hoe we dit organiseren. ’

De initiatiefneemsters hebben bij wethouder Weijers aangegeven een voorkeur te hebben voor een schoollocatie die goed te bereiken is voor mensen uit Ubbergen, Heilig Landstichting, Groesbeek, Berg en Dal en Nijmegen. Waar dat precies zal zijn, bepaalt de gemeente.

Om de gemeente Berg en Dal in haar besluitvorming zo goed mogelijk te informeren, willen Veugelers en Claassens graag onderzoek doen naar de behoefte aan deze nieuwe school. Ouders van kinderen tot 12 jaar kunnen zich via www.eennieuweschool.com vrijblijvend als belangstellende opgeven. Zij blijven dan op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Caravan Service Albers, al meer dan 25 jaar een begrip in de regio

GROESBEEK - Caravan Service Albers al meer dan 25 jaar een begrip in de regio, we zijn al gestart met het bedrijf in 1988.

"We zijn begonnen aan de Wylerbaan, maar na enkele jaren zijn we al verhuist naar een groter pand aan de Atelierweg 2 in Groesbeek.We zijn toen aan gesloten bij de Bovag, dus vanaf die tijd wordt bij ons al de Bovag onderhoudsbeurt uitgevoerd.

Maar ook voor de verhuur van caravans kunt u bij ons terecht, ook voor schadeherstel van alle merken bent u bij ons aan het juiste adres. Wij repareren caravans en campers voor alle verzekeringsmaatschappijen.Onze occasions worden verkocht met Bovag-garantie.

Maar zeker nu in het voorjaar is het weer belangrijk om uw caravan een onderhoudsbeurt te geven, zodat u straks weer veilig met uw caravan/camper op stap gaat. Dus maak op tijd een afspraak.

Voor een mover, satellietschotel, uitdraailuifel, voortent, fietsrek en nog veel meer kunt u ook bij ons terecht, en in onze shop kunt u terecht voor andere recratieartikelen/ verbruiksartikelen.

Alvast een fijne vakantie gewenst door Caravan Servive Albers."

Roos Deunk maakt doorstart met F & F Flowers Groesbeek

Foto : Joop Verstraaten

GROESBEEK – De onlangs failliet verklaarde bloemenzaak van F & F Flowers aan de Molenweg in Groesbeek maakt een doorstart. Roos Deunk, die al vijf jaar werkzaam is geweest bij F & F Flowers gaat met de bloemenzaak een doorstart maken onder de naam ´Bloemisterij Roos´ op dezelfde locatie.

'Ik ben blij dat ik een nieuwe start kan gaan maken", aldus een gelukkige Roos, ik ga me nog meer specialiseren in boeketten en bloemstukken en daarnaast ga ik me speciaal toeleggen in het maken van trouw- en grafwerk. Ik heb al altijd tegen de vorige eigenaren gezegd: 'als jullie ermee stoppen neem ik het over´ en nu is die wens dan uitgekomen'. De zaak was tijdelijk afgesloten van Fleurop, maar begin volgende week kunnen we ook die klanten weer van dienst zijn, laat Roos weten.

Voorlopig doet Roos het zonder personeel, alleen haar moeder werkt achter de schermen om de boekhouding en dergelijke te regelen. "Als het allemaal goed gaat, kan ik op het vorige personeel terugvallen." Daar is Roos van overtuigd. Bloemisterij Roos is geopend op maandag van 11.00 tot 18.00 uur, dinsdag tot en met vrijdag van 09.00 tot 18.00 uur en zaterdags van 09.00 tot 17.00 uur.

Jubileum in pinksterweekend bij voetbalvereniging DVSG Groesbeek

GROESBEEK/DE HORST – Voor de 25ste maal wordt bij de Groesbeekse voetbalvereniging DVSG in het pinksterweekend het mixtoernooi gehouden op zaterdag 14 mei en op zondag 15 mei de traditionele Horster Spektakeldag.

Ter gelegenheid van het jubileum wordt er een nieuw element aan het weekend toegevoegd. Op de vrijdagavond 13 mei, voorafgaand aan het spectaculaire weekend is er een quizavond onder het motto 'Ik (K) wis ut', dat plaats zal vinden in de tent. Het gaat er in de quiz om welk team de grootste algemene kennis én kennis van Groesbeek heeft, dat team mag zich uitroepen tot het Quizteam van het jaar.

Iedereen kan aan deze quiz deelnemen zoals leden, sponsoren, inwoners van Groesbeek, verenigingen, bedrijven et cetera. Deelname is vanaf 16 jaar en ieder team moet bestaan uit acht personen. Men mag met meer dan één team aan deze bijzondere quiz inschrijven en deelnemen. De deelname is gratis. Aanvang 20.30 uur. Teams die mee willen doen kunnen zich inschrijven op het volgende e-mailadres tonhelma@hotmail.com.
Zaterdag 14 mei vindt het altijd gezellige mixtoernooi plaats, daarbij worden de krachten onderling gemeten van de DVSG-voetballers. Zondag 15 mei is de alom bekende Horster Spektakeldag. Het is een activiteitendag voor de inwoners van Groesbeek-De Horst. De aanvang is vanaf 12.00 uur. Teams die mee willen doen kunnen zich inschrijven via HSD@DVSG.nl.

Muziekvereniging D.E.S. - Let's Dance

LEUTH - Ook dit jaar weer een voorjaarsconcert van D.E.S. uit Leuth! Ditmaal met het thema: Let's Dance! Zoals de titel al doet vermoeden kunt u tijdens dit concert niet alleen luisteren naar muziek, maar gaan ook daadwerkelijk de voetjes van de vloer.

Dit gaat gebeuren in een ware dansarena en niet door de muzikanten maar door echte dansers. De dans wordt deze middag verzorgd onder deskundige leiding van Lynn Gerrits uit Ooij en Karima Ouadid van dansschool D&D. Oftewel een muzikaal feest voor iedereen. Deze middag komt er een mix van dansstijlen voorbij. Zo hoor je onder andere bij het orkest originele ballet muziek van Shostakovich, maar ook pop van de Scissor Sisters en uiteraard mag Michael Jackson niet ontbreken. Bij de jeugd gaan de beentjes hoog de lucht in met de Can Can en verleidelijke Latin. De beats komen deze middag van de slagwerkgroep. Zij nemen de Latin trance over en de afsluiting is een waar spektakel als de breakdancers helemaal los gaan op hun versie van de hit Bongo Song van Safri Duo. Dit is zeker nog niet alles, maar de rest blijft een verrassing.

"Begint het bij u ook te kriebelen? Blijf dan niet thuis maar kom op zondag 10 april om 14.00 uur naar de Vriendenkring in Leuth. Laat u verrassen en neem voor de verandering eens uw buren of vrienden mee. Wij staan garant voor een leuke middag!"

Thema-ochtenden: omgaan met gevolgen van kanker

GROESBEEK - Het leven kan je onverwacht hard raken. Zo maar opeens heb je kanker en staat alles op z’n kop. Onzekerheid, verdriet, angst, woede, radeloosheid, onbegrip en eenzaamheid nemen je volledig in beslag. Wat is het antwoord op alle vragen die op je af komen en hoe kom je weer in balans?

Marijke Verhoeven is oncologisch counselor (www.lifecrystal.nl). Zij gaat binnenkort van start met een reeks van thema-ochtenden rondom ‘Omgaan met de gevolgen van kanker’. De thema’s kunnen divers zijn en de deelnemers zijn vrij om een thema aan te dragen, zoals bijvoorbeeld:

-Omgaan met de ziekte kanker in het algemeen.
-Kanker in het gezin, wat betekent dat voor je gezin en je relatie?
-Hoe communiceer je met je omgeving, werk, gezondheidszorg, gezin, vrienden, familie?
-Omgaan met vermoeidheid, geheugen- en concentratieverlies, pijn of andere gevolgen van kanker.
-Onderzoeken van gevoelens zoals verdriet, boosheid, angst, onzekerheid en eenzaamheid.

De thema-ochtenden vinden plaats op dinsdag 10 mei, 24 mei en 7 juni van 10.00 tot 12.00 uur (6 à 10 deelnemers). U kunt zich aanmelden via info@inloophuisgroesbeek of 024 675 6071 (di-woe-do 11.00-16.00 u). Marijke Verhoeven zal vooraf, telefonisch contact met u opnemen om nadere uitleg te geven en uw vragen te beantwoorden. Deze thema-ochtenden hebben een vertrouwelijk karakter; wat er besproken wordt, blijft onder ons.

Inloophuis Groesbeek, De Mallemolen, Kloosterstraat 11, 6562 AT Groesbeek; 024 6756071, info@inloophuisgroesbeek.nl, www.inloophuisgroesbeek.nl. Het Inloophuis Groesbeek is voor iedereen uit de gemeente Berg en Dal en wijde omgeving.

Bejaarde mishandeld in Berg en Dal

BERG EN DAL – In de nacht van vrijdag op zaterdag rond 01.10 uur liet een 76-jarige bewoner van de Meerwijkselaan in Berg en Dal zijn hond uit en zag dat bij een van de overburen een flink kampvuur brandde in de tuin.

Omdat er in dat gebied nogal veel bomen staan, ging hij er na toe en vroeg in verband met brandgevaar of zij het vuur wilde doven. Plotseling verscheen uit de bosjes een onbekende jongeman die hem liefst drie vuistslagen vol in zijn gezicht gaf. Hierbij raakte het slachtoffer gewond in zijn gezicht en beschadigde zijn bril. Verbouwereerd thuis aangekomen, alarmeerde hij de politie, die de mishandeling hoog opneemt. De dader is een forse jongeman tussen de 1.90 en 1.95 cm lengte, zwart krullend haar droeg snor en/of baard en had een licht getinte huidskleur. De politie van Berg en Dal is zaterdag nog verder gegaan met het onderzoek.

Publiek laat het afweten bij jubileum Sport Festival in Groesbeek

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Aan de organisatie kan het niet liggen; zij had alles uit de kast gehaald om het 45-jarig jubileum van sportpark De Lubert tot een groot sportfestival te maken. Echter de belangstelling viel om onbekende redenen tegen.

Total Spirit (sport & wellness), Tennisvereniging Groesbeek alsmede zwembad De Lubert hadden hun deuren wijd wagen opengesteld voor het sportende publiek van jong tot oud. Het sportfestival werd geopend door het hijsen van de vlag op het terrein van sportpark De Lubert door wethouder Erik Weijers. Daarna ging het festival van start met diverse sportclinics verzorgd door Total Spirit, zoals Bootcamp (werken met eigen lichaamsgewicht), de zwemclub met onder andere snorkelen en wereld zwemslagen), waterspelen bij de zweminstuif, alsmede bewegen op top 40 muziek tijdens de Aqua-music. Total Fit had een trainingencircuit uitgezet. Bij Tennisvereniging Groesbeek kon men het opnemen tegen een ballenkanon en waren er tennislessen voor kinderen en volwassenen.

Daarnaast kon men er naar hartenlust Minigolven. Ook kon men spinning beoefenen (fietsen met een intervaltraining) en kon er een partijtje jeu de boule gespeeld worden. Dj Theo van Blitz zorgde voor de muzikale omlijsting, terwijl clown Kwibus er speciaal voor de kleinsten aanwezig was, maar die waren op twee handen te tellen. Nogmaals: gewoon jammer dat er zo weinigen naar dit sportfestival gekomen waren.

Fietsster ernstig gewond bij aanrijding op rotonde Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Zaterdagmorgen is op de rotonde op de Hoge Horst, Hulsbroek en Kloosterstraat in Groesbeek een 68-jarige fietsster uit Groesbeek bij een aanrijding met een personenauto ernstig gewond geraakt.

Doordat de rotonde gedeeltelijk wegens verzakking afgesloten is, is er een gevaarlijke situatie ontstaan. Het slachtoffer kwam vanaf de Hoge Horst en reed in de verkeerde richting op de rotonde en wilde de Nieuwe Drulseweg oprijden. Dit werd te laat opgemerkt door een 34-jarige automobilist uit Groesbeek die het slachtoffer schepte, die vervolgens op het wegdek werd gelanceerd. Het slachtoffer liep daarbij fikse wonden in haar gelaat en aan haar been op. Ze is per ambulance overgebracht naar het Radboudziekenhuis in Nijmegen. De elektrische fiets van het slachtoffer kan als verloren worden beschouwd, de auto raakte ook flink beschadigd.

Betonnen fietspad over drie weken definitief open

BERG EN DAL – Wethouder Ria Barber van de gemeente Berg en Dal liet donderdagavond tijdens de raadsvergadering weten dat er een akkoord is bereikt betreffende het betonnen fietspad wat door het bos loopt. Deze kwestie houdt de gemoederen in Groesbeek al vele maanden bezig, maar woensdagavond is de kogel door de kerk gegaan.

Als het gemeentebestuur 750 meter schermen plaatst van 30 à 40 centimeter hoog vanaf de Biesseltsebaan tot aan het bruggetje nabij het grotje mag het fietspad voorgoed open blijven. Na de aanleg van het fietspad werd er bezwaar gemaakt door de RVO (Rijksdienst Ondernemend Nederland), Ravon en Werkgroep Milieubeheer Groesbeek. Momenteel ligt er nog steeds een dwangsom op dat als het fietspad niet afgesloten wordt tussen april en oktober. Maar als de gemeente voldoet aan de eisen, komt deze dwangsom te vervallen. Zolang de 750 meter schermen nog niet zijn geplaatst, moet het fietspad afgesloten worden en dat is vrijdagmorgen al gebeurd.

Wethouder Ria Barber laat desgevraagd weten dat het bestellen en aanbrengen van de schermen zo'n drie weken in beslag zullen nemen, daarna gaat het fietspad definitief open. Barber is blij met deze oplossing. "Niet in het minst voor hen (onder wie schoolkinderen, (die van dit fietspad dagelijks gebruik maken. Wat het aanbrengen van de schermen gaat kosten, is op dit moment niet bekend.

Zomerdienstregeling veerdienst Millingen-Pannerden van kracht

MILLINGEN - Sinds 1 april vaart de veerboot Heen en Weer V tussen Millingen aan de Rijn en Pannerden weer volgens de zomerdienstregeling. Dit betekent dat u van maandag tot en met vrijdag op de hele uren tussen 08:00 en 18:00 uur over kunt varen, om 20:00 is er dan nog een extra overtocht mogelijk.

In de weekenden gaat de eerste veerboot om 09:00 uur. De genoemde tijden zijn vanaf Millingen aan de Rijn, vanaf de overzijde vertrekt de pont 5 minuten over het hele uur. De veerdienst maakt onderdeel uit van het Pieterpad, de LF3 Hanzeroute, de Eurovélo 15 fietsroute en vele andere wandel- en fietsroutes.

Vanaf zaterdag 30 april is het ook weer mogelijk om het bekende 'Rondje-Pontje' te fietsen of te wandelen, omdat dan de veerdienst tussen de Millingerwaard en Doornenburg weer opstart. Deze veerdienst wordt uitgevoerd door de Halve Maan, een oude cacaobootje uit de Zaanstreek, dat later is omgebouwd tot veerpont. Deze veerpont vaart in mei, juni en september tijdens de weekenden en in juli en augustus dagelijks. Afvaarten tussen 10:00 en 17:50 uur.

Meer informatie omtrent actuele vaartijden en/of wijzigingen staan op www.kievitsveerdiensten.com. Voor mensen die nog meer uitdagende fietsroutes zoeken en nog meer pontjes willen bezoeken is de Waalverentocht een mooie gelegenheid om alle voet- en fietsveren langs de Waal eens aan te doen en een meerdaags verblijf te koppelen aan het veelzijdige Waalgebied. Meer informatie hierover staat op de website van www.uiterwaarde.nl/pontjes/waal/Waalveren.

Tennisvereniging Groesbeek huldigt dertien jubilarissen

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK - Tennisvereniging Groesbeek heeft zondag tijdens het jubileum van 45 jaar sportpark De Lubert aan de Cranenburgsestraat dertien trouwe leden in de bloemen gezet. Tevens maakte tennisvereniging Groesbeek van de gelegenheid gebruik om de verenigingsvlag te hijsen om zo het tennisseizoen te openen.

Ditmaal was het de eer aan Piet Baars, 45 jaar lid van verdienste en oud-voorzitter van de vereniging. Voor de nieuwe voorzitter Tom Weber was het vervolgens de taak om de jubilarissen in de bloemetjes te zetten; vier leden waren vanaf de oprichting de vereniging trouw gebleven dus 45 jaar, te weten: Piet Baars, Gerrit Jacobs, Ria Coenen en Jan Vissers. Daarnaast waren er drie leden die al 40 jaar lid zijn: Joke Beltman, Marloes Grandjean en Willem ten Haaf en tenslotte werden er zes leden gehuldigd die 25 jaar lid zijn: Riek Hermeling, Maria Willems, Ronald Nieuwenhuis, Gijs Theunissen, Gerrit Rutten en Thijs Willems.

Voor alle jubilarissen was er een fraaie bos bloemen (Ria Coenen en Thijs Willems waren door omstandigheden niet aanwezig). De bloemen zullen voor hen thuis worden bezorgd. In het clubhuis hing een hele collectie foto's die een goed beeld geven wat er zich in de afgelopen 45 jaar bij de Tennisvereniging Groesbeek in de kantine heeft afgespeeld.

Kerkje van Persingen in de steigers voor restauratiewerkzaamheden

Foto: Marcel Vink

PERSINGEN – Het kerkje in Persingen is onlangs geheel in de steigers gezet in verband met restauratie werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden.

Zowel aan het middenschip als de toren moet het nodige gebeuren. Daarnaast heeft de Monumentenwacht vastgesteld dat het voegwerk ook aangepakt moet gaan worden. Het hele dak zal ook grondig nagelopen moeten worden om dreigende lekkages te voorkomen. Verder zullen de dakgoten en regenpijpen voor zover nodig opgeknapt gaan worden.

In de kerk zelf zullen wat minder ingrijpende werkzaamheden plaatsvinden. Als alles naar wens verloopt gaan de restauratiewerkzaamheden tussen de drie en vier maanden duren.

Beeld- en geluidapparatuur uit auto ontvreemd in Groesbeek

GROESBEEK – Autokraker(s) hebben afgelopen donderdag hun slag geslagen bij een auto inbraak op klaarlichte dag in Groesbeek.

Een 47-jarige inwoonster uit Groesbeek had haar auto 's middags slechts 10 minuten geparkeerd aan de Pannenstraat in Groesbeek. Toen zij bij haar auto terugkwam, bleek dat er was ingebroken. Door de dader(s) was het slot geforceerd om binnen te komen waarna er vandoor is gegaan met radio, navigatieapparatuur en een fototoestel. De waarde van de gestolen goederen loopt in de honderden euro's.

IJssalon M'ijsjes in Beek

BEEK - Gemeente Berg en Dal is sinds vorig jaar mei een bijzondere ijssalon rijker. In Beek staat namelijk het meest karakteristieke ijssalonnetje van Nederland. In het monumentale 'grenshuisje' dat geklemd zit tussen de Van Randwijckweg en de Rijksstraatweg wordt ijs en koffie verkocht. Het charmante zaakje heet M'ijsjes en Marilyn Krol en Floor van der Gulik zijn de meisjes achter M'ijsjes.

M'ijsjes houdt van ambachtelijk, lokaal, maatschappelijk, milieubewust en biologisch! Dat is terug te zien en te proeven in de producten. Het ijs dat de ijsmeisjes verkopen is heerlijk, ambachtelijk schepijs. Het wordt gemaakt met (zoveel mogelijk) lokale en verse ingrediënten en zelfs de ijsbereider is lokaal! In de mooie vitrine zitten twaalf smaken ijs die regelmatig wisselen. Daarnaast schenkt M'ijsjes koffie van Coffyn en sapjes van Ooijs Moois. Klanten zitten op het terras op bankjes die gemaakt zijn door de Stadsboom en ook de financiële zaken regelt M'ijsjes bij een eerlijke bank.

Omdat het ijshuisje zo dicht bij het bekende kabouterpad ligt, schept M'ijsjes een speciaal kabouterijsje en kun je binnenkort geheel in kabouterstijl een kinderfeestje vieren met gevulde knapzakjes van M'ijsjes. Ook is er een mooie, nostalgische ijsfiets te huur is voor feesten en evenementen. Kijk op www.facebook.com/mijsjes voor meer informatie. Geopend van dinsdag tot en met zondag van 12:00- 20:00

Tot ziens bij M'ijsjes, Rijksstraatweg128B in Beek; info@mijsjesbeek.nl.

'Vergeten verhalen uit Oost-Europa'

GROESBEEK - In het kader van de tentoonstelling 'De Polen. Bevrijders in Ballingschap' brengtt het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 op zondag 10 april van 13.00-16.00 uur een programma over bewogen maar vergeten thema's uit de Oost-Europese geschiedenis.

In flitslezingen en filmbeelden passeren de volgende onderwerpen de revue: de oorlogsbruiden uit de Sovjet-Unie, de vrouwelijke Russische piloten, de holocaust in Oost-Europa en de beer Wojtek, die soldaat werd in het Poolse leger.

Wist u dat er rond de 4.000 oorlogsbruiden uit de Sovjet Unie zich in Nederland vestigden? Zij ontmoetten tijdens de oorlog de Nederlandse jongens die net als hen in Duitsland dwangarbeid verrichtten. Een groep Russische vrouwen was op een heel andere manier betrokken bij de oorlog: meerdere keren per nacht vlogen deze zogeheten 'nachtheksen' over Nazi-Duitsland om bombardementen uit te voeren.

De Holocaust wordt over het algemeen genomen sterk geassocieerd met de geschiedenis van de kampen, maar het behelst veel meer dan dat. Welke ontwikkelingen gingen bijvoorbeeld vooraf aan de kampen in Oost-Europa en wat was de nasleep van de grootste massamoord in de geschiedenis?

Tot slot het bijzondere verhaal van de Poolse soldaten in het Midden-Oosten. Zij adopteerden een wel heel speciale mascotte: Wojtek de beer. Hij nam dienst in het Poolse leger.

Standaard tarieven. Museumkaart geldig. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek. Meer informatie: 024-3974404; www.bevrijdingsmuseum.nl.

Rood Wit deelt punten met plaatsgenoot Germania

GROESBEEK - In de Groesbeekse derby tussen Rood Wit en Germania werden de punten gedeeld. Met een 1-1 eindstand kreeg Rood Wit eigenlijk te weinig. De germanen wisten ook niet te profiteren van de mindere momenten van Rood Wit. Beide partijen maakten er vooral in de eerste helft een gezapig partijtje van.

Marco Wientjes van Rood Wit kreeg vlak voor rust een mogelijkheid maar de bal ging over het doel. In de tweede helft zette Rood Wit meteen druk dat in de 46e minuut zorgde voor een kansje. Dit werd door de verdediging van Germania verijdeld waarbij de geur van een strafschop er aan zat, maar de scheidsrechter liet gewoon doorspelen. In de 50e minuut kreeg Farnous tweemaal kans om op het doel te schieten maar die werden beide door de verdediging van Germania geblokt. Even later werd een vrije trap van Wesley Klomp door een verdediger op de lat gekopt. Jeroen Bardoel zette in de 54e minuut goed door en ging alleen op de keeper af 1-0. Germania begon met een offensief. Doordat Rood Wit zich wat op de verdediging concentreerde ontstond er meer ruimte voor Germania. Toch duurde het tot de 80e minuut voordat de trekker voor de gelijkmaker kon worden overgehaald. Een hoekschop werd door Rood Wit niet goed verwerkt, waardoor bij de tweede paal de bal ongestoord ingekopt kon worden 1-1. Germania had nog kans op de overwinning maar verzuimde dat te doen, een voorzet werd over gekopt binnen het 5-meter gebied. Zondag moet Rood Wit naar NEC Nijmegen, aanvang 14.00 uur.

Herenfiets uit tuin ontvreemd in Beek

BEEK – Uit een tuin aan de Rijsstraatweg in Beek is het afgelopen weekend een afgesloten herenfiets ontvreemd.

De fiets was eigendom van een 51-jarige inwoner uit Beek.

Eindelijk weer winst voor De Treffers

GROESBEEK - De wedstrijd van afgelopen zondag tegen OJC Rosmalen is bijna samen te vatten in één minuut; de zesde minuut.

Twan Smits bediende met een pass door het midden Robert Mutzers, die vervolgens vrij voor het doel getorpedeerd werd door de doelman Paul van den Elzen, gevolg een strafschop en een rode kaart. Met een loepzuivere en strakke schuiver tekende De Treffers spits Wesley Meeuwsen de 1-0 aan. De rest van de eerste helft slaagde De Treffers er niet goed in om de man–méér situatie uit te buiten. De beste mogelijkheid was er nog in de 37e minuut. Een vrij trap van Wesley Meeuwsen kon maar met moeite door doelman Janssen gepareerd worden. Hij liet de bal los, Mutzers pikte op en gaf door aan Bram Eltink, die kort voor doel te veel uit balans was om het beslissende tikje te geven.

Ook kreeg Rosmalen een kans, op slag van rust was er een schot van René Geerts, dat over de kruising zoefde. Na rust viel De Treffers bijna onmachtig aan, maar moest oppassen voor een counterend Rosmalen. Doelman Janssen had vaak moeite om de bal klemvast te pakken maar De Treffers wist hiervan niet te profiteren. Mutzers haalde in de 56e minuut de achterlijn en gaf een puike voorzet af, Meeuwsen nam de bal op de slof, maar het schot ging over. Tien minuten later had Rosmalen zo maar op gelijke hoogte kunnen komen toen Jelle Schivenaars van dichtbij in het zijnet kopte. Een kwartier voor tijd wist Rick Verbeek Wesley te bereiken die met een gehaaid tikje voor de 2-0 zorgde.

Mini-shovel ontvreemd in Millingen

MILLINGEN – Vanaf een terrein aan de Hoefseweg in Millingen aan de Rijn is het afgelopen weekend een rode mini-shovel ontvreemd.

De mini-shovel stond afgesloten op het privéterrein van de eigenaar van de shovel, een 44-jarige inwoner uit Millingen. De waarde van de gestolen shovel loopt in de vele duizenden euro's.