GN Berg en Dal Heumen Mook

16 augustus 2017

GN Berg en Dal Heumen Mook 16 augustus 2017


Open dag jeugdschietsport in Millingen

MILLINGEN - De schietsportclub van schuttersgenootschap O.E.V. heeft ook een jeugdafdeling van de schietclub. Kinderen vanaf 10 jaar zijn welkom om te komen schieten.

Zij schieten onder begeleiding en nemen deel aan de speciale jeugdcompetitie. De volgende disciplines worden er geschoten:

-Luchtgeweer 10 meter liggend en staand

-Kruisboog

-Luchtpistool 10 meter

Tijdens het seizoen zijn er diverse activiteiten waaraan de jeugd kan deelnemen, denk aan schuttersconcoursen, jeugdkoningsschieten tijdens de kermis, schietwedstrijden buiten de competitie en activiteiten die door de jeugdleiders worden georganiseerd.

Nieuwsgierig geworden naar deze uitdagende sport? Kom eens kijken op onze schietbanen en ervaar het zelf! Dit kan tijdens de open dag op zaterdag 2 september van 14.00 tot 17.00 uur bij de schietsportclub van schuttersgenootschap O.E.V. aan de Heerbaan 190 in Millingen aan de Rijn.

Open Tuinweekend Tuin 'de Villa'

PERSINGEN - In het weekend van 19 en 20 augustus is de tuin van Fried en Lily Frederix, Leuthsestraat 6 in Persingen (Wercheren) geopend voor bezoekers. Iedereen is welkom van 11-17 uur.

Tuin ‘de Villa, een verrassende, 2 ha grote tuin in de Ooijpolder, die harmonieus overgaat in het landschap. Rondom het woonhuis een siertuin, hoogstamboomgaard en moestuin. Midden in het boerenland, voorbij de bomentuin en paarden wei, een grassentuin met wuivende grashalmen en vaste planten, die tot de Dutch Wave stijl wordt gerekend.

Verspreid in de tuin staan kunstwerken en gedichten op glasplaten. In de expositieruimte laat Henny Frederix-Van Baal uit Cuijk haar prachtige quilts zien. Meer info staat op www.tuindevilla.nl.

Gasten getrakteerd op Zonnebloempicknick in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Voor de zesde maal werd woensdag de Zonnebloempicknick georganiseerd tegenover ijssalon Passione aan de Kerkstraat in Groesbeek. De Zonnebloemafdeling Groesbeek had ditmaal liefst 51 Zonnebloemgasten uitgenodigd voor deze jaarlijkse picknick.

In verband met de weersverwachting had De Zonnebloem vier tenten geplaatst op de grasweide, zodat de gasten in alle rust konden genieten van hetgeen zij geboden kregen. Bij binnenkomst werden de gasten verwelkomd met trekzakmuziek van Ger en Marijke Pouwels. Na wat met elkaar gekeuveld te hebben werd de soep met ballen door zeven vrijwilligers van De Zonnebloem uitgeserveerd.

Daarna verschenen schalen vol met gesmeerde broodjes voor elk wat wils. Uiteindelijk werd de picknick afgesloten met ijsfantasie die er zijn mocht. De meeste gasten kijken er al het hele jaar op deze picknick uit voor het lekkere eten en vooral de gezelligheid. De eerste gast diende zich al om 10.30 uur aan, terwijl de ontvangst gepland stond op 11.30 uur. De picknick zou tot 14.00 uur duren, maar toen zat nog iedereen gezellig met elkaar te praten zodat het wat later werd. De picknick werd verzorgd door Passione de ijsspecialist aan de Kerkstraat waarbij de vrijwilligers van De Zonnenbloem hand- en spandiensten verrichtten.

Het gaat weer knallen op De Horst...

GROESBEEK - Als de vakanties langzaamaan zijn afgelopen, dan is het in Groesbeek weer bijna kermis. Maar een kermis is pas kermis als de schutters een nieuwe koning of koningin hebben. Twee weken voor de eerste zondag van september is het Koningschieten, het hoogtepunt van het jaar van schutterij Sint-Hubertus.

Om 13.30 uur zal de gehele schutterij met huidige koningspaar Frans en Dinie Theunissen en keizer Jeu de Ruyter dan in optocht een ronde maken door de straten van De Horst. Wanneer de schutterij gearriveerd is en de voorzitter zijn openingswoord tot de aanwezigen heeft gesproken, zullen de eerste openingsschoten worden gelost door de beschermheer burgemeester Slinkman (indien aanwezig), keizer Jeu de Ruyter, koning Frans en eventueel aanwezige ereleden. Voor de bezoeker is er voldoende vermaak op het terrein, voor drank en een warme hap wordt gezorgd.

Om 17.00 uur zal er worden begonnen met de strijd om de hoogste titel op de koningsboom. Wie weet het laatste stukje te doen splijten? Omstreeks 19.00 uur zal iedereen het weten als de kattekoppen weer denderen over de weilanden van De Horst. De receptie volgt in het schuttersgebouw aan de Vendelierstraat 6.

Ter verhoging van een feestelijk aanzien worden alle bewoners van De Horst vriendelijk verzocht zoveel mogelijk de Nederlandse of zelfs misschien de ontvangen schuttersvlag uit te steken. Ook wordt vriendelijk gevraagd om rekening te houden met het parkeren van voertuigen langs de route.

Daarna maakt de schutterij en het nieuwe Koningspaar zich weer op voor de Horster schuttersfeesten op 4, 5 en 6 september.

Euregio Petanque Toernooi

BEEK - Op zondag 20 augustus wordt in Beek-Ubbergen weer het jaarlijkse Euregio Toernooi gespeeld. Ongeveer 24 equipes uit de grensregio komen dan naar het bouleterrein aan de Alde Weteringweg. Elk equipe bestaat uit drie spelers.

De spelers komen uit Kleve, Goch, Geldern, Leuth, Ooij, Nijmegen, Montferland, Emmerich en Beek. Vanaf 10:30 uur beginnen de drie voorronden, waarna de beste equipes naar de finales gaan. Vooral bij deze spannende finales (rond 16 uur) zijn toeschouwers welkom. U kunt dan zien hoe de stalen boule bij het houten butje wordt geplaatst en vervolgens weer wordt weggeschoten. Petanque is niet alleen een gezellig spel, maar die dag vooral een uiterst serieuze sport. Het Euregio Petanque Toernooi wordt mede mogelijk gemaakt door Interreg Euregio Rijn-Waal.

Mogelijk extra maatregelen naast betonnen fietspad

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Iedereen die heeft gedacht dat de investering van 100.000 euro voor een veilige oversteek van de reptielen op het betonnen fietspad De Spoorkuil voldoende zou zijn, kan het wel eens mis hebben.

Uit de vrijwel dagelijkse tellingen van de Stichting RAVO is gebleken dat er tot nu toe al 12 hagedissen het loodje hebben gelegd onder de fietsenbanden. Dit ondanks de reptielenschermen en tunnels die over een lengte van 750 meter zijn aangebracht. Toentertijd is afgesproken dat als er meer dan vijftien slachtoffers per jaar vallen dat er dan met de gemeente overleg wordt gevoerd omtrent aanvullende maatregelen.

Hennie Brinkhof van Werkgroep Milieubeheer Groesbeek is er van overtuigd dat er nog meerdere slachtoffers zullen gaan vallen. Volgens Brinkhof geven de tellingen ook een vertekend beeld, want vogels gaan niet uit de weg voor geplette hagedissen en nemen ze mee. Op een stuk van 500 meter waar nog geen schermen zijn geplaatst en geen tunnels zijn aangebracht zijn inmiddels al 8 hagedissen gesneuveld. Volgens Brinkhof is de oplossing duidelijk plaats over die laatste 500 meter waar het fietspad niet is afgeschermd van het leefgebied van de reptielen ook schermen en tunnels dan is volgens Brinkhof het probleem grotendeels opgelost. Maar dan zal de gemeente Berg en Dal weer diep in de buidel moeten gaan tasten. De reacties op social media liegen er niet om. De burgers zijn het er in overgrote deel niet mee eens.

Groesbeek loopt uit voor serie luchtballonnen

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De bevolking van Groesbeek is zaterdagavond uitgelopen voor luchtballonnen die boven het heuveldorp dreven. Rond half negen kwamen de eerste boven Groesbeek en die wisten de mensen al uit de huizen te krijgen.

Toen ze maar net over de huizen dreven was iedereen benieuwd waar ze zouden gaan landen. Met auto´s, fietsen en lopend werd de jacht geopend op de luchtballonnen die ongetwijfeld in het Groesbeekse zouden gaan landen. Op de Lage Horst en Ashorst was er bijna geen doorkomen meer aan, beide wegen werden geblokkeerd door de vele kijkers die met hun auto´s de vrij smalle wegen hadden bezet om een glimp te kunnen opvangen van de landing van een of meerdere luchtballonnnen.

Het wachten werd beloond even later landden er enkele ballonnen in de wei van Martien Nillessen aan de Lage Horst. De kolossale gevaarten met diverse creaties wisten zonder ook maar enige schade aan te richten zachtjes te landen in de wei. De koeien waren binnen maar op de Ashorst hadden schapen elkaar uit angst opgezocht door het geluid dat van boven kwam. Zij wisten beslist niet wat er ging gebeuren. Even later landde er een ballon in wijngaard De Colonjes aan de 1ste Colonjes van Freek Verhoeven, of die schade heeft aangericht is niet bekend. In ieder geval heeft een groot deel van de Groesbeekse bevolking met volle teugen kunnen genieten van de 34 luchtballonen die vanuit Grave zaterdagavond waren opgestegen.

Toespraak Bisschop De Korte op vrijwilligersavond parochie Groesbeek

GROESBEEK – Het bestuur van de parochie Groesbeek heeft zo'n 600 medewerkers uitgenodigd voor een vrijwilligersavond op dinsdagavond 19 september om 19.30 uur in zaal De Linde aan de Cranenburgsestraat in Groesbeek.

Vanwege het afscheid van pastor Van Rooij zal deze avond een feestelijk en bijzonder tintje hebben. Pastor Van Rooij heeft aangegeven graag alle vrijwilliger(ster)s te bedanken voor de vele fijne jaren, voor de goede samenwerking en voor de onvermoeibare inzet voor de parochie Groesbeek. Daarnaast wordt er op deze avond samen ook vooruit gekeken naar de toekomst.

Bisschop mgr. Gerard de Korte heeft zich bereid verklaard om op deze avond naar Groesbeek te zullen komen en een toespraak te houden over 'De toekomst van de parochie'. Zijn toespraak gaat niet alleen over de toekomst van parochie Groesbeek, maar over de parochie in het algemeen. De bisschop heeft wel aangegeven graag om 21.30 uur weer naar Den Bosch te willen vertrekken. Het parochiebestuur vraagt om die reden iedereen op tijd aanwezig te zijn.

Ingezonden brief

Het is onrustig in zwembad de Lubert, vooral bij de oudere zwemmers. Er wordt gepromoot dat ouderen veel moeten bewegen en wat kun je dan het beste doen, …zwemmen, dat was altijd al heel gezellig, een sociaal gebeuren, even uit de eenzaamheid, lekker bewegen en plezier maken met elkaar.

Het bad, waarin in eerste instantie, door een ieder, over het gehele bad kon worden gezwommen, is sinds kort in drieën gesplitst, met drijvende lijnen.

Een baan voor de snelle-zwemmers, een baan voor de langzame zwemmers en als derde, een baan voor 'de rest van de zwemmers'. De rest van de zwemmers?

Dit laatste was eigenlijk helemaal niet nodig, want de langzame zwemmers en de rest van de zwemmers, hielden altijd al rekening met elkaar en willen nu graag, dat deze tweede lijn, weer wordt verwijderd en zij weer gezamenlijk met elkaar kunnen zwemmen. De snelle zwemmers hebben daar geen last van.

Door zwemmers zijn vragen gesteld aan de wethouder van de Gemeente Berg en Dal, die het zwembad bezocht.

M.van Heerde

Ingezonden brief

Ingezonden brief

Het is onrustig in zwembad de Lubert, vooral bij de oudere zwemmers. Er wordt gepromoot dat ouderen veel moeten bewegen en wat kun je dan het beste doen, …zwemmen, dat was altijd al heel gezellig, een sociaal gebeuren, even uit de eenzaamheid, lekker bewegen en plezier maken met elkaar.

Het bad, waarin in eerste instantie, door een ieder, over het gehele bad kon worden gezwommen, is sinds kort in drieën gesplitst, met drijvende lijnen.

Een baan voor de snelle-zwemmers, een baan voor de langzame zwemmers en als derde, een baan voor 'de rest van de zwemmers'. De rest van de zwemmers?

Dit laatste was eigenlijk helemaal niet nodig, want de langzame zwemmers en de rest van de zwemmers, hielden altijd al rekening met elkaar en willen nu graag, dat deze tweede lijn, weer wordt verwijderd en zij weer gezamenlijk met elkaar kunnen zwemmen. De snelle zwemmers hebben daar geen last van.

Door zwemmers zijn vragen gesteld aan de wethouder van de Gemeente Berg en Dal, die het zwembad bezocht.

M.van Heerde

Vijf appartementen in voormalig kinderdagverblijf in Leuth

Foto: Remco Wildeman

Foto: Remco Wildeman

LEUTH – Als het aan het college van burgemeester en wethouders van Berg en Dal ligt, mogen er vijf woonappartementen gerealiseerd worden in het voormalig kinderdagverblijf aan de Steenheuvelsestraat 62 in Leuth.

Het kinderdagverblijf is inmiddels verhuisd naar basisschool 't Bijenveld. De eigenaar van het pand BV De Groene Landen was eerder in gesprek met de gemeente om het geschikt te maken voor statushouders. Dit plan is niet doorgegaan omdat de vraag voor onderdak voor statushouders afnam en eveneens het financieel moeilijk haalbaar was.

Nu is het plan om binnen het huidige pand vijf appartementen te gaan realiseren. In Leuth is er nog steeds behoefte aan sociale huurwoningen met een kale huur van maximaal 710 euro. Volgens het college betekent het realiseren van deze woningen een kwalitatieve aanwinst voor de woonvoorraad in Leuth. Het plan van De Groene Landen zal nog aan de omwonenden worden voorgelegd, maar daar worden geen problemen verwacht.

Brandweer en politie gealarmeerd voor gaslek in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK - Zowel de brandweer van Groesbeek als de politie zijn maandagmorgen gealarmeerd voor een gaslucht bij een woning aan de Pompweg in Groesbeek.

Bij graafwerkzaamheden bij een particuliere woning bleek een openbare gasleiding geraakt. De brandweer heeft metingen verricht en vond het niet nodig om een gedeelte van de Pompweg af te sluiten, omdat de lekkage minimaal was. De brandweer heeft wel Liander gewaarschuwd, die het lek moet komen repareren.

Weer gasleiding kapot getrokken

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De brandweer van Groesbeek werd dinsdag in de namiddag gealarmeerd voor een gaslek nabij een woning aan de Mariëndaalseweg in Groesbeek.

Ter plaatse bleek dat een hoveniersbedrijf uit Groesbeek bezig was om een grote stronk uit de voortuin van een woning te verwijderen. Tijdens het weghalen van de stronk werd een gasleiding kapot getrokken. Het bedrijf had toen de brandweer arriveerde het gaslek al provisorisch gedicht. De brandweer heeft de nabije omgeving van het gaslek gecontroleerd. De lekkage was van dien aard, dat de weg niet afgesloten hoefde te worden. Totdat Liander verscheen – die het lek gerepareerd heeft – heeft de brandweer een oogje in het zeil gehouden. Maandagmorgen was het eveneens raak bij graafwerkzaamheden bij een woning aan de Pompweg, ook daar werd een gasleiding kapot getrokken.

Protestantse gemeente Groesbeek

Foto: Jannie Schaapman

Zondag 20 augustus. Aanvang: 10.00 uur.

Voorganger: ds. J. Mol uit Gaanderen.

Tijdens de dienst is er een collecte voor Stichting Het Kruispunt in Nijmegen.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom.

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl.

7 / 20

8 / 20

VoorleesExpress Berg en Dal zoekt voorlezers

BERG EN DAL - Wil jij voorlezen bij gezinnen thuis, om taalvaardigheden van kinderen te verbeteren? De Bibliotheek Gelderland Zuid start in september de VoorleesExpress in Berg & Dal. Meld je aan!

De VoorleesExpress is opgezet voor gezinnen waar kinderen (3-8 jaar) taal moeilijk vinden en de Nederlandse taal niet vanzelfsprekend is voor de ouders. Als vrijwilliger betrek je de ouders bij het voorlezen en de taalspelletjes, zodat ze na twintig weken de traditie kunnen voortzetten.

Vrijwilligers krijgen vooraf een training interactief voorlezen, om goed voorbereid op pad te gaan. Wil je je als voorlezer aanmelden bij de VoorleesExpress? Stuur dan een mail naar Pieter Knipping voorleesexpress@obgz.nl. Wil je meer informatie of wil je zelf graag een voorlezer in huis? Kijk op www.obgz.nl/voorleesexpress.

Natuur rondom Bovenste Plasmolen

GROESBEEK - Op zondag 27 augustus verzorgt Landschapsbeheer Groesbeek een natuurwandeling op de Sint-Jansberg. Voor de deelnemers is er een unieke route uitgezet rondom de watermolen. Onderweg zullen op zes verschillende 'rust' punten gidsen staan om uitleg te geven over de bijzonderheden van dit natuurgebied, eigendom van Natuurmonumenten.

De route start op de Bovenste Plasmolen. Hier krijgen de deelnemers na uitleg over de werking van deze watermolen een uitgebreide routebeschrijving mee om vervolgens in kleine groepjes gezamenlijk op pad te gaan.

We lopen min of meer in het voetspoor van de molenaar langs verschillende waterlopen, bronnen en vijvers op het landgoed. Dit water verzorgt de aandrijving van de Bovenste Plasmolen.

De route voert door een uniek smeltwaterdal, dat tijdens de ijstijden is ontstaan. De flora is ook erg bijzonder, diverse eiken en beuken van minstens tweehonderd jaar oud zijn er te vinden. Onderweg zien we reusachtige exemplaren van haagbeuk en acacia, vanwege de sterkte en taaiheid van het hout uitermate geschikt om de kammen voor de aandrijving van de molen te vervaardigen. Ook treffen we nog sporen aan van de hevige strijd die hier gewoed heeft tijdens de tweede wereldoorlog.

De met houtwallen omgeven landbouwgronden worden doorsneden door enkele prachtige 'holle' wegen. We lopen over een eeuwenoud pad dat ons over de top van de Kloosterberg naar de pek van de Romeinse villa voert. Hier is zichtbaar gemaakt hoe groot en imponerend deze villa geweest moet zijn.

De wandeling zal ongeveer 2 tot 2,5 uur duren. Denk aan goed schoeisel in verband met de grote hoogteverschillen. De aanvang van deze gratis wandeling is tussen 13.00 en 14.00 uur. Startpunt is watermolen de Bovenste Plasmolen gelegen aan de Sint-Maartensweg 1 in Plasmolen, te bereiken via de ingang van Natuurmonumenten naar de Sint-Jansberg aan de Rijksweg N271 in Plasmolen (rechts naast restaurant de Plasmolensche Hof). Parkeren op de grote parkeerplaats aan de Witte weg in Plasmolen. Bushalte; Witteweg Plasmolen.

Meer informatie wordt gegeven door Peter Pouwels, molenaar Bovenste Plasmolen, 024 3974266 en via www.wmg-groesbeek.nl.

De Dries Groesbeek drie maanden afgesloten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK - De Dries in Groesbeek is wegens werkzaamheden van 22 augustus tot en met 17 november afgesloten voor het doorgaand verkeer. Er zal wel gezorgd worden dat de aanwonenden hun woning kunnen blijven bereiken.

Het gaat om het weggedeelte vanaf de kruising Mozartstraat / Margrietstraat tot aan de Nieuweweg / Ericastraat. De gemeente Berg en Dal gaat de Dries herinrichten als 30 kilometer weg en de riolering, asfalt en trottoir vernieuwen. De werkzaamheden starten op de kruising Margrietstraat en gaan in vier fasen door tot aan de Nieuweweg en de Ericastraat. Het doorgaand verkeer zal zal tijdens de werkzaamheden met borden worden omgeleid.

Heropening dierenweide in Groesbeek

GROESBEEK – De dierenweide aan de Kerkstraat / Houtlaan in Groesbeek wordt donderdagmiddag 17 augustus om 16.00 uur feestelijk heropend. Kinderen, ouders, grootouders, dierenliefhebbers en overige geïnteresseerden zijn welkom om dit dierenfeest mee te maken.

Alle dieren zullen op die donderdag weer aanwezig zijn en tijdens de openingshandeling zullen de deuren van hun onderkomen open gaan en kunnen zij kennis maken met hun nieuwe weide, die er zijn mag. Wethouder Thijssen van de gemeente Berg en Dal zal alle vrijwilligers en overige betrokkenen in het zonnetje zetten. Voor de aanwezige kinderen is er een leuke en gepaste rol weggelegd, maar dat is een verrassing. Daarnaast ontvangen de kinderen nog wat lekkers.

In de afgelopen maanden zijn er verscheidene verbeteringen aangebracht zoals een nieuw dierenverblijf met een verblijfsruimte voor vrijwilligers, een nieuwe vijver gecreëerd, enkele buitenverblijven voor de dieren en nieuwe banken met rugleuningen. Verder is het hekwerk hersteld en aangepast, spotjes in bomen aangebracht en er is een geheel nieuwe grasmat aangelegd.

Gerrit Langeveldtoernooi bij De Treffers Groesbeek

GROESBEEK – Op 15, 16 en 17 augustus wordt op sportpark Zuid de thuisbasis van De Treffers voor de derde maal het Gerrit Langeveldvoetbaltoernooi gehouden. Dit toernooi is een eerbetoon aan het voormalig bestuurslid voetbalzaken.

Gerrit Langeveld heeft een lange staat van dienst heeft gehad bij De Treffers. In totaal doet een viertal clubs aan dit toernooi mee: JVC Cuijk, Umm – Salal (Qatar), Jong NEC en uiteraard De Treffers. Dit toernooi geldt tevens als voorbereiding voor de komende competitie.


De wedstrijden zijn als volgt:
Dinsdag 15 augustus 20.00 uur JVC Cuijk – De Treffers
Woensdag 16 augustus 20.00 uur Umm – Salal SC – Jong NEC
Zaterdag 19 augustus 13.00 uur Jong NEC – JVC Cuijk
Zaterdag 19 augustus 15.15 uur De Treffers – Umm Salal.

Daarna zal de prijsuitreiking plaatsvinden door niemand minder dan Gerrit Langeveld zelf.

Het 3 Oever Festival: de Open Atelier Route

REGIO - Van 15-17 september wordt De Gelderse Poort omgetoverd tot het decor van het 3 Oever Festival. Drie dagen lang muziek, theater, verhalen, eten& drinken, dans en exposities in het mooiste landschap van Nederland. Heel veel mensen doen mee om hier een onvergetelijk weekend van te maken: artiesten, kunstenaars, horeca-ondernemers, vrijwilligers en publiek.

Het 3 Oever Festival is vorig jaar begonnen met de Open Atelier Route waarbij beeldend kunstenaars in De Gelderse Poort hun atelier open stellen of met hun kunstwerken een weekend ergens gaan exposeren. Dit sloeg aan, zodat er dit jaar ruim dertig deelnemers zijn.

Schilderen, beeldhouwen, bronsgieten, fotografie: het is er allemaal. Tijdens de openingsuren zijn de kunstenaars ook aanwezig om uitleg te geven over hun manier van werken. In een aantal ateliers zal ook muziek te horen zijn. Op elke oever is een fietsroute uitgezet, waarbij alle ateliers zijn verbonden. Deze routes zijn ook weer onderling verbonden via de 3 veerponten, zodat er ook op de andere oevers op ontdekkingstocht kan worden gegaan.

Dit jaar wordt er ook een 3 Oever Open Atelier-waaier uitgebracht. Elke kunstenaar heeft een eigen bladzijde in deze waaier met informatie over de kunst, maar ook over het adres en de mogelijkheden om met elkaar in contact te komen. Deze waaier zal het hele verdere jaar gebruikt kunnen worden en ook te koop zijn bij VVV's en andere adressen. Meer informatie staat op www.3oeverfestival.nl.

Feestmis in de Sint-Bartholomeuskerk

BEEK - Op donderdag 24 augustus wordt, net zoals in 2015 en 2016, de naamdag van de patroonheilige van onze kerk gevierd met een heilige mis. De viering begint om 19:00 uur en wordt voorgegaan door pastoor Henk Janssen. De muzikale invulling wordt verzorgd door het mannenkoor Sint-Caecilia en Het Gemengd Koor, met Cor van Wageningen als dirigent / organist.

De viering krijgt dit jaar extra glans vanwege de succesvolle afronding van (een deel van) het groot onderhoud van de kerk. De steigers zijn inmiddels afgebroken, het mooie resultaat van de werkzaamheden is nu voor iedereen zichtbaar. Het stemt dankbaar dat dit alles mogelijk was dankzij de hartverwarmende financiële steun van onze donateurs. Na de dienst is er gelegenheid om rondgeleid te worden langs te uitgevoerde werkzaamheden.

Voor diegenen die slecht ter been zijn kan vervoer van en naar huis kan worden geregeld. Ook parochianen die in ‘Het Höfke’ wonen zijn natuurlijk van harte uitgenodigd. Mocht men van deze ‘taxidienst’ gebruik willen maken dan kan men dat doorgeven aan: An Verseput (Höfke): 024 6841703, Martien de Witt: 024 6842327 of Ineke Huilmand: 024 6843376.

Welkom op het Kindervakantiewerk Groesbeek

Foto: Ria Janssen Klaassen

GROESBEEK - Van donderdag 17 tot en met vrijdag 25 augustus is het tijd voor Kindervakantiewerk Groesbeek. Iedereen is welkom om op een aantal momenten te komen kijken!

"Op donderdag 17 augustus verzamelen we om 19.00 uur bij de Zuidmolen en lopen we vanaf daar in een stoet naar het KVW-terrein bij Ssportpark Zuid. Die avond openen we de week met een openingsshow. Op zondag 20 augustus hebben we een spellendag op het KVW-terrein. Vanaf 13.00 uur is het terrein geopend voor bezoekers. De entree is die dag een euro. Kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis entree. Een hapje en drankje is aanwezig. Op donderdag 24 augustus gaan we proberen om het wereldrecord samba dansen te verbreken.

U bent welkom vanaf 15.30 uur op het KVW terrein. Op vrijdag 25 augustus sluiten we de week af met een jeugdmarkt. In tegenstelling tot voorgaande jaren is de markt op het KVW-terrein. De markt is geopend van 10.00 tot en met 15.00 uur. De kinderen verkopen allerlei spullen van (Groesbeekse) winkeliers en er zal in samenwerking met de Kringloopwinkel een rommelmarkt zijn. Om 15.00 uur sluiten we gezamenlijk de week af op het KVW-terrein. Ook daar bent u van harte welkom."

Eenrichtingsverkeer Nijerf

Uit veiligheidsoverwegingen voor de kinderen is besloten het Nijerf van donderdag 17 tot en met vrijdag 25 augustus eenrichtingsverkeer te maken van de Koningin Wilhelminaweg tot aan De Tuier.

Twee festivals in een weekend op festivalterrein Lieskes Wengs

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

LEUTH – Het vriendelijke dorp Leuth heeft het afgelopen weekend twee festivals afgewerkt. Naast de traditionele Polderpop die voor de 28ste maal werd georganiseerd op de zondagmiddag was zaterdagavond de testcase van Polderpop Roots & More. Hier trad op het gebied van blues en Americana de Nederlandse top op.

Vanaf 18.30 uur speelde Dix met Americana uit de Maas- en Waaldelta, Merci John met een loepzuivere samenhang de bluesman Ralph de Jongh, de koning van de NL – Americana JW Roy & the Royal Family, maar ook de gitaarvirtuoos Leif de Leeuw Band met de beste blueszangeres AJ Plug. Deze wist de 150 belangstellenden tot het laatste te boeien. Jammer voor de organisatie omdat zij meer belangstellenden op de zaterdagavond had verwacht. "Maar we gaan door met de zaterdag", aldus de organisatie, "totdat er 300 muziekliefhebbers komen."

Maar de Polderpop op zondagmiddag maakte het weer allemaal goed. Vanaf 13.00 uur betraden diverse bands op de twee podia. Het was nieuw talent. De organisatie van Polderpop heeft er een neus voor om beginnende bands te contracteren die het in een later stadium nog best ver schoppen en waar we ongetwijfeld nog meer van zullen gaan horen zoals de Nijmeegse Indië-rock door Taveneer, de Achterhoekse Snow Coats, country van Maurice van Hoek, de groovende rock door Taxidermist en niet te vergeten de energieke Peer met zijn punk en rock & roll. Ook de nummers van Kid Harlequin en The Naked Sweat Drips vielen in de smaak evenals de liedjes van singer/songwriter Dan Hair en de explosieve Americana van Rob Klekx & Secret kregen de stemming erin tijdens een drukke en gezellige zondag op het festivalterrein Lieskes Wengs in Leuth. Constant hebben er zondag 400 mensen op het festival terrein gestaan. "En dat is top", aldus de organisatie.

DVSG-accommodatiedag

GROESBEEK -Op zaterdag 19 augustus houdt DVSG van 9.00 tot 15.00 uur weer zijn jaarlijkse accommodatiedag. Er zullen op die dag weer de nodige hand- en spandiensten verricht moeten worden en daarbij hebben we de hulp nodig van vele handen.


"Het zou prettig zijn als velen bereid zijn om gezamenlijk de schouders eronder te zetten zodat we zaken die we aan willen pakken die dag ook gerealiseerd krijgen", vindt het bestuur. Voor een hapje en een drankje op die dag word gezorgd.

Voornemen tot slopen in 1925 van de Noordermolen te Groesbeek wordt landelijk 'ten zeerste betreurd' (1)

Dat de 'oude molen' zeer tot de verbeelding sprak, blijkt uit het feit dat in april 1925 de ganse vaderlandse pers melding maakt van het plan tot sloop van de molen. Hiervan bericht werd in: Prov. Geldersche en Nijmeegsche Courant, De Telegraaf, Nieuwsblad van het Noorden, Nieuwe Tilburgsche Courant, Limburgs Dagblad, Algemeen Handelsdblad, Het Vaderland, Delfsche Courant, Rotterdamsch Nieuwsblad, Bredasche Courant en de Provinciale Noordbrabantsche en 's Hogenbosche Courant.

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek.

(…) De zo schilderachtig gelegen Noorder molen te Groesbeek, aan de Duitse grens gelegen bij Nijmegen, is een dezer dagen van eigenaar veranderd. Het voornemen bestaat dezen historische molen, die ook wel de Witte Molen wordt genoemd, te slopen. Het verdwijnen van dezen zeer merkwaardige molen, die moet dateren uit de 11-eeuw en heeft gediend als versterking van het voormalige kasteel Groesbeek, is ten zeerste te betreuren. Pogingen, aangewend om den molen te behouden, zijn mislukt door den hogen prijs, die den nieuwe eigenaar er voor vraagt, namelijk enige malen de som, waar voor hij zelf den molen benevens 2 H.A. land heeft gekocht. Bij den molen staande geniet men naar alle zijden van schitterende vergezichten. Ver in den omtrek kan men den hooggelegen molen waarnemen. Op het ogenblik ziet de molen er enigszins vreemd uit, want de houten bouw aan den voet is enige jaren geleden weggebroken, zodat men den stenen romp geheel vrij ziet. Het is te hopen, dat deze molen, een oud historisch monument, behouden blijft. (…) Om geschiedvervalsing te voorkomen zij vermeld dat genoemde historische gegevens niet kloppen. Van oudsher is het een korenwindmolen (een z.g. dwangmolen) gebouwd circa 1400. Oorspronkelijk een molen van hout, circa 1380 gebouwd door de Gelderse hertog Willem van Gulik, die enige jaren later het beheer van de molen overdraagt aan heer Zeger van Groesbeek. Voor meer info zie de uitgave 'De Groesbeekse korenwindmolens en hun mulders deel 1.                                

Machinekamer containerschip brandt volledig uit

Foto: Joop Verstraaten

MILLINGEN – De blusboot van de veiligheidsregio werd donderdagmorgen rond 05.00 uur gealarmeerd dat er ter hoogte van Millingen aan de Rijn de machinekamer van een containerschip in brand stond.

Het containerschip geladen met lege containers was op weg naar het Duitse Frankfurt en had ter hoogte van Millingen olie gebunkerd, waarbij brand is ontstaan in de machinekamer. Het schip lag midden op de Rijn verankerd maar het scheepvaartverkeer ondervindt daar geen hinder van. De vijf personen die aan boord van het containerschip waren zijn allen in veiligheid gebracht en door de blusboot uit hun benarde situatie bevrijd. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.

Rond half negen was de brand meester. De machinekamer is totaal verloren gegaan, zodat het schip niet meer uit eigen kracht verder kan. Door het vrijkomen van de rook uit de machinekamer zijn er klachten uit de kern van Millingen binnengekomen vanwege stankoverlast. Zowel de veiligheidsregio als de gemeente Berg en Dal verzochten de inwoners ramen en deuren gesloten te houden in verband met de stankoverlast. Volgens metingen leverde de stank geen gevaren op voor de volksgezondheid. De Inspectie leefmilieu van Waterwegen was ook ter plaatse om te bezien op welke wijze het containerschip geborgen kon worden.

Concert Ubbergse Zomerschool

UBBERGEN - Zondag 20 augustus zijn liefhebbers van operamuziek welkom op lokatie van de Havo Notre Dame in Ubbergen.

Als afsluiting van een inspirerende workshop onder leiding van dirigent Hans Lamers, www.lamusique.nl laat het koor de liefhebber meegenieten van de koorwerken en soli uit de Orpheo en Euridice van Monteverdi en Gluck.Solisten zijn Veronique Heskes en Martine Alink. Floor Lanz begeleidt op de piano. Het buitendecor van het Gelders Landschap zorgt bij goed weer voor een theatraal decor.

Aanvang 15.30 uur. Entree is gratis. Meer info: h.a.j.scheepers-smit@xs4all.nl.

Workshop 'Het leven van de parachutist in WO2'

GROESBEEK - Donderdag 17 augustus in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek: een parachutistentraining speciaal voor kinderen van 8-12 jaar.

Programma van 14.00-15.30 uur: Je ziet in films van toen hoe parachutisten werden getraind voor de bevrijding en de spannende geschiedenis van de luchtlandingen. Je mag daarna een echte parachute vouwen en een volle bepakking dragen. Kortom: beleef het verhaal van de parachutist in WO2.

Standaard tarieven Bevrijdingsmuseum. Museumkaart geldig. Begeleidende (groot)ouders vijf euro. Reserveren noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek.

Rondleiding 'Gevleugelde Vrijheid'

GROESBEEK - Woensdag 23 augustus in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek is er een rondleiding van 14.00-15.30 uur in de tentoonstelling 'Gevleugelde vrijheid' voor kinderen van 10-15 jaar. Diit gebeurt door gids en luchtoorlogsdeskundige Gerrit Kok.

De tentoonstelling van meer dan 750 prachtige modelvliegtuigjes geeft een compleet beeld van WO2 in de lucht, waarvan jongeren zullen smullen. Van de piloot in de kleinste cockpit tot de reusachtige vliegende forten: geen aspect blijft onbelicht van de wereldwijde luchtstrijd boven land en zee.

Standaard tarieven. Begeleidende (groot)ouders vijf euro. Museumkaart geldig. Reserveren noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek.

Anne Frankmiddag

GROESBEEK - Dinsdag 22 augustus is er speciaal voor kinderen van 10-13 jaar een Anne Frankmiddag in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek.

Programma van 14.00-15.30 uur: Na een inleiding wordt de film 'Het korte leven van Anne Frank' (Nederlands gesproken, Duitse ondertiteling) vertoond. Daarna bezoek onder leiding van een gids aan de vaste tentoonstelling met thema’s rondom Anne Frank. Als afsluiting kunnen de kinderen een wens voor Anne Frank in de Vrijheidsboom hangen.

Standaard tarieven Bevrijdingsmuseum. Museumkaart is geldig. Begeleidende (groot)ouders 5,00 euro. Reserveren is noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek.

Kinderkleding- en speelgoedbeurs

GROESBEEK - Stichting Hebbes verzorgt op zondag 10 september haar halfjaarlijkse kinderkleding- en speelgoedbeurs.

Degenen die kleding en speelgoed willen inbrengen kunnen op donderdag 31 augustus 2017 tussen 19.00 en 20.00 uur een klantnummer afhalen tegen betaling van één euro in sporthal Heuvelland aan de Ambachtsweg 8 in Groesbeek. Eén klantnummer per persoon. U kunt uitsluitend najaars-/winterkleding inbrengen van baby tot jeugd. Alles wat u inbrengt dient eigentijds, schoon en in goede staat te zijn. Van de opbrengst is 75 procent voor de inbrenger en 25 procent draagt u af aan Stichting Hebbes. Meer info is te vinden op facebook (kledingbeurs hebbes groesbeek) en u kunt ook mailen naar: Kledingbeurs.hebbes@hotmail.com.

Kerkberichten

Vieringen Cosmas en Damianus Groesbeek dorp

Overleden: Wilhelmus Theodorus Wennekers

Zaterdag 19 augustus 19.00 uur: H.Mis; m.m.v. KK Horst Sion Breedeweg

Misintenties: Zr. Jo Laming; Hend Janssen en Door Thijssen de echtg. en zonen Henk en Gerrie; Jan Thijssen en Maria Nillessen de echtg. en schoondochter Dientje Thijssen-Wijers; Toon Wollenberg; Lambertus Nillessen en Maria Nillessen-Verstegen de echtg.

Zondag 20 augustus 10.00 uur H.Mis;m.m.v. KK St. Caecilia

Misintenties: Anny Bons i.v.m. overlijdensdatum; Theodorus Eikholt, Henk Arts, zijn ouders en zus Riet; Hein Grutters, Johannes Grutters en Elisabeth Josten de echtg., Wiek Gerrits

Dinsdag 22 augustus 09.00 uur; H.Mis in Mariakapel C.&D.

Donderdag 24 augustus 09.00 uur; H.Mis in Mariakapel C.&D.

Sint-Antonius Breedeweg

Woensdag 16 augustus. 19.00 uur, Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Zondag 20 augustus.20e zondag door het jaar.

9.30 uur: Eucharistieviering met samenzang.

Intenties: Jaargetijde voor Paul Janssen, Catharina Janssen-Lamers de echtgenote en dochter Ria;

Woensdag 23 augustus. 19.00 uur, Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg. Naam en telefoonnr. afzender vermelden. Intenties moeten ruim een week voor het verschijnen van de krant opgegeven zijn.

Groesbeker gewond na achtervolging politie

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK - Een 47-jarige bestuurder van een scooter is woensdagavond gewond geraakt nadat hij op de hielen werd gezeten door een patrouillewagen van de politie.

Agenten zagen de man rond 22.00 uur rijden in het centrum van Groesbeek.Toen hij tegen het verkeer in een eenrichtingsweg inreed, wilden de agenten hem aanspreken op zijn rijgedrag. Maar de man reageerde niet op stoptekens. Toen hij ook niet reageerde op geluidssignalen, zwaailicht en oproepen, haalde de politie hem op de Jan Steenweg in Groesbeek in. Daarbij ging het mis en kwam de doorrijder in aanraking met de inhalende politiewagen. De man kwam hierbij ten val, schampte een geparkeerde auto en kwam vervolgens op het wegdek terecht. De man was niet aanspreekbaar, om reden dat de traumahelikopter werd gealarmeerd. Toen de helikopter boven de plek des onheils cirkelde kwam het slachtoffer weer bij bewustzijn, waarna de helikopter weer rechtsomkeer maakte.

Na eerste hulp te hebben verleend is de man per ambulance naar een ziekenhuis in Nijmegen gebracht, waar hij inmiddels is ontslagen. Omdat de man naar alcohol rook is in het ziekenhuis een bloedproef afgenomen. De verkeersongevallenanalyse van een ander district stelt een onderzoek in naar wat er exact is voorgevallen.

Inlooptraining jeugd bij Switch '87

MILLINGEN - Maandag 28 augustus verzorgt volleybalvereniging Switch ’87 een inlooptraining voor alle kinderen uit Millingen, Kekerdom en Leuth en natuurlijk ook alle kinderen net over de grens.

Een goede mogelijkheid als je eens wilt uitproberen of volleybal iets voor jou is. Voor alle kinderen die al lid zijn van Switch is het een leuke start van het nieuwe seizoen. Neem je vriendjes, vriendinnetjes, buurjongen of buurmeisje mee, iedereen is welkom.

Plaats: Sporthal De Duffelt in Millingen aan de Rijn. Tijd: Groep 2, 3 & 4 van 15.30 - 16.30 uur; Groep 5 & 6 van 16.30 - 17.30 uur; Groep 7 & 8 van 17.30 - 18.30 uur.

Training
De professionele trainers Niek Latuhihin en Joost Vermeesch zullen samen met een aantal assistent-trainers een leuke inlooptraining verzorgen. Dit zal een speelse training zijn om het seizoen te openen en op een gezellige, sportieve manier kennis te maken met volleybal. Deelname is gratis en verplicht tot niets.

Graag vooraf aanmelden, dan weten Niek en Joost hoeveel enthousiaste kinderen er ongeveer op de training komen. Voor aanmelding en/of vragen, stuur een e-mail naarcorelsboer@xs4all.nl (of bel 0481 354984).

Battlefield fietstour 'Fietsen zonder parachute'

GROESBEEK - Zondag 20 augustus verzorgt het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek een battlefield fietstocht (10 km) van 12.00-15.30 uur met eigen fiets onder leiding van een gids.

De tocht staat in het teken van Operatie Market Garden en gaat over de landingsterreinen bij Groesbeek. Het programma begint met een inleiding en introductiefilm. Startlocatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4 in Groesbeek. Bij slecht weer vervalt de fietstocht.

Kosten: inclusief entreebewijs voor het Bevrijdingsmuseum met 50% korting zes euro. Museumkaart is niet geldig. Reserveren noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Meer informatie staat op www.bevrijdingsmuseum.nl.

Proef de vrijheid!

GROESBEEK - Proef de vrijheid op zondag 20 augustus in het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek!

"Deze dag hebben we vrijheid à la carte. Tussen 14.00-17.00 uur is er een doorlopende demonstratie en proeverij van de Nederlandse menukaart in oorlogs- en bevrijdingstijd: cichoreikoffie, zoethout, bevrijdingsbrood, stroopsoldaatjes, et cetera." Standaard tarieven Bevrijdingsmuseum. Museumkaart geldig. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek.

De enquête van de WMO-Adviesgroep van 2016...

BERG EN DAL - Hoe staat het met de enquête van de WMO-Adviesgroep van 2016? De WMO-Adviesgroep Berg en Dal heeft in 2016 onder gebruikers van Wmo-voorzieningen, een enquête uitgezet om te achterhalen of de eigen bijdrage nog te dragen valt sinds de per 2015 gewijzigde landelijke regelgeving.

Een kwart van de doelgroep (400 van de 1600) reageerde op het verzoek tot deelname. Voor de helft van de inzendingen was de eigen bijdrage geen probleem; voor een kwart op dit moment of mogelijk in de toekomst wel. Als we de uitkomsten zouden vertalen naar alle gebruikers in onze gemeente van een Wmo-maatwerkvoorziening, zou dat betekenen dat 400 personen moeite hebben of vrezen te krijgen met betaling van de Wmo-eigen bijdrage voor bijvoorbeeld een traplift.

Zowel in de gemeenteraad en fracties alsook met de wethouder is de afgelopen maanden overleg gevoerd over de uitkomst en de betekenis ervan. Mede door de enquête heeft de gemeente dit voorjaar besloten tot een evaluatie van het sociaal beleid, waaronder de eigen bijdrage.

Willy Fleuren van de WMO-Adviesgroep: "Wij hebben tijdens de vergadering van raad van 15 juni de raadsleden nog eens gewezen op de uitkomsten van de enquête. Het college van B&W stelde echter de gemeenteraad voor niet tot wijziging van het sociaal beleid (en dus een andere financiering) over te gaan. De raad heeft bij meerderheid ingestemd met het voorstel.

Heel jammer. Een kleine hoop rest: de raad heeft B&W gevraagd meer concrete informatie te geven over welke resultaten met de bestaande regelingen rond zorgkosten worden behaald (en mogelijk kunnen worden verbeterd). Mogelijk hoort u in de toekomst meer. Over hoeveel tijd we weer over mogelijke wijziging van (delen van) het sociaal beleid mogen meedenken is onduidelijk. Voor nu geldt: helaas. Onze inspanningen zijn tot nu toe tevergeefs geweest.

Wij danken alle deelnemers aan de enquête en horen graag van Wmo-gebruikers of er nog vragen zijn. Ook nieuwe vragen zijn altijd welkom. De WMO-Adviesgroep staat graag voor u klaar met raad en daad. Bezoek onze website, stuur een mail of pak de telefoon: www.wmoadviesgroepbergendal.nl; info@wmoadviesgroepbergendal.nl; 06 - 54724255."

Museumpark Orientalis Romeins oorlogsgebied

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

HEILIG LANDSTICHTING - Het Via Romana Festival in Museumpark Orientalis ter gelegenheid van 25 jaar Via Romania heeft zaterdag een goede start gehad ondanks het slechte weer. De bezoekers hebben met volle teugen kunne genieten van de diverse activiteiten die ter gelegenheid van dit zilveren jubileum waren georganiseerd.

Zo waren er diverse shows en lezingen, diverse kinderactiviteiten en een Romeinse markt en niet te vergeten de roofvogelshow die diverse malen werd gepresenteerd. Maar de grote trekpleister waren wel de 65 actors uit Nederland, Duitsland, België, Frankrijk en Spanje. Deze groep lieten de bezoekers zien op welke wijze het Romeinse leger en toentertijd uit zag, hoe ze op patrouille gingen, hoe de harnassen en wapens werden gepoetst en demonstreerden de vechttechnieken.

De kinderen gingen helemaal uit hun dak toen zij speelgoedpijlen op de soldaten mochten gooien; die hadden zich geformeerd en beschermd met kleurrijke schilden tegen de pijlen die de jeugd op hen afvuurden. Het Romeinse huis waren militairen bezig met het repareren van de uitrusting terwijl een gedeelte van de Romeinse straat bezet werd door een groep soldaten die aan het oefenen waren, koken en hun soldij vergokten. Kortom, iedere bezoeker heeft zich het weekend gewaand in de Romeinse tijd. De kinderen konden zich laten schminken en zagen eruit als een echte Romeinse dame. De handige kinderen werd geleerd een Romeins olielampje te maken die ze mochten meenemen.

Oude Waal is Oude Waal niet meer...

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

OOIJ – Ondanks dat er de laatste weken met name in Duitsland op enkele plaatsen noodweer is geweest met veel wateroverlast en er ook hier de nodige buien zijn gevallen, heeft dit niet bij gedragen tot een echte verhoging van het waterpijl in de rivier De Waal.

Het water in de Oude Waal in de Ooijpolder is daar dan ook bijna helemaal opgedroogd (12-08-2017), het is niet bekend wanneer het eerder is voor gekomen dat Oude Waal droog heeft gestaan. Dit heeft wel weer gevolgen voor de drijvende nest kasten van de zwarte Stern hoewel die nu uitgevlogen zijn en andere watervogels op de nu droog liggende eilandjes. Mogelijk zal dit door het klimaatverandering vaker gaan voorkomen?

Schoonmaakdag sportpark Zuid

GROESBEEK – Op zaterdag 19 augustus vindt op sportpark Zuid -de thuisbasis van De Treffers- de traditionele schoonmaakdag plaats.

Iedereen die De Treffers een warm hart toedraagt en zich vrij kan maken is uitgenodigd om vanaf 08.15 uur mee te helpen om op sportpark Zuid de noodzakelijke onderhoudsklussen gezamenlijk te verrichten op de mooie accommodatie. Zo zullen de reclameborden een wasbeurt krijgen, onkruid wordt gewied rondom het sportpark en eventuele losliggende tegels en dergelijke zullen worden hersteld. Het is ook de bedoeling dat alle kleedkamers onder handen worden genomen daar zullen de dames voor zorgdragen. De bedoeling is dat rond 12.30 uur alle klussen geklaard zijn, zodat De Treffers met een schoon sportpark het nieuwe seizoen in gaat. Men kan zich aanmelden bij Theo Versteegen 06 54798266. Iedereen wordt op zaterdag om 08.15 uur verwacht bij de loods .

Karl Leisner (deel 2)

Karl Leisner

Door: Theo Giesbers

en pastoor Christoph Scholten

Karl Leisner

GROESBEEK - Wat is de relatie tussen Karl Leisner en Groesbeek? Van 14 augustus tot 26 augustus 1934 organiseerde Karl Leisner (1915-1945) in Groesbeek, in zijn functie als afdelingsjeugdleider van de katholieke jeugdbeweging (Katholische Jungmännerverband Deutschlands, KJMVD), een kindervakantiekamp voor 31 jongens uit Kleef in de leeftijd van 11 tot en met 14 jaar.

Het was onmogelijk om in Duitsland, waar alle jeugdverenigingen geacht werden zich aan te sluiten bij de Hitlerjugend, nog een groot vakantiekamp te organiseren. De kans dat men lastig zou worden gevallen door de Hitlerjugend nam steeds verder toe. Het werd te gevaarlijk. Kapelaan Heinrich Brey (geestelijk adviseur van de Jungmännerverein) van de Stiftskirche van Kleef, de latere pastoor van Kranenburg (1954-1974) had aanvankelijk dan ook bezwaren dat Karl Leisner met een groep jongens naar Groesbeek in Nederland ging. Hij maakte zich grote zorgen over de reactie van de nazi's. Later is hij blij dat uiteindelijk alles voortreffelijk geregeld is. In 1937 heeft de Gestapo in het ouderlijk huis in Kleef zijn dagboeken van 1928 tot 1935 in beslag genomen. Met name de organisatie van het kamp in Groesbeek werd hem zwaar aangerekend.

Omdat Karl Leisner vaker in Groesbeek bij de Duitse zusters in het klooster Mariëndaal was geweest, kende hij de weg naar Groesbeek. Schwester Oberin Elisabeth Kaβenmeyer hielp waar mogelijk, zoals met de inkoop tegen groothandelsprijzen en het onderbrengen in het klooster van de vakantiekampkokkinnen Anna Kempkes en Maria Leisner. Ook legde hij contact met kapelaan Johannes Josephus Pulles van de parochie Cosmas en Damianus en deze nodigde Karl Leisner en zijn groep uit in Groesbeek als vakantiegangers te komen kamperen. Hij adviseerde om daarvoor een groepspas voor de grensovergang Wyler aan te vragen. Waarschijnlijk regelde de kapelaan ook dat het tentenkamp kon worden opgezet op het land van en hulp kreeg van M. Kersten en J. Kouws. In de hoek, daar waar nu De Ruyterstraat overgaat in de Knapheideweg kwam het kamp.

Toon de Aat-cup

BREEDEWEG - Op zaterdag 26 augustus wordt op sportpark Breedeweg het jaarlijkse lagere elftallen en veteranen toernooi van Groesbeekse Boys gespeeld.

Dit toernooi dat vernoemd is naar de oud-voorzitter is, staat ook bekend als de “Toon de Aat cup”. Winnaar van deze cup is het team van Groesbeekse Boys dat het hoogst eindigt. De organisatie is er weer in geslaagd om voor beide competities diverse teams uit de regio te strikken.

Het toernooi wordt gespeeld tussen 15.30 en 19.00 uur. Locatie is sportpark Breedeweg. Na afloop van het toernooi is er een feestavond in de kantine/buitenterras. De entree voor deze avond is vrij.

Onderhoudsdag Groesbeekse Boys

BREEDEWEG - Zaterdag 2 september kunnen leden en supporters van R.K.S.V. Groesbeekse Boys de handen uit de mouwen steken tijdens de onderhoudsdag op sportpark Breedeweg.

Met een grote groep vrijwilligers worden op het sportpark klussen uitgevoerd, waarvoor normaal geen tijd is. Centraal staan dit keer snoei-, schilder- en schoonmaakwerkzaamheden. Gezelligheid en saamhorigheid staan hierbij centraal. Voor koffie en broodjes wordt gezorgd. Aanvang van de onderhoudsdag staat om 08.30 uur gepland. Informatie verkrijgen en aanmelden kan bij Eric Meijer (coördinator commissie accommodatie) telefoon 06 53225059. Dit kan ook per e-mail: info@groesbeekseboys.nl.

Bingoavond

GROESBEEK – Tijdens de bingoavond op donderdag 10 augustus in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek is de jackpot van 300 euro gesneuveld.

Op de eerstvolgende bingoavond op donderdag 17 augustus start de jackpot weer met 50 euro. Samen met de hoofdprijs is er 300 euro in de wacht te slepen voor de gelukkige bingospeler(ster). De zaal van De Mallemolen is om 19.00 uur geopend. De bingoballen beginnen om 20.00 uur te rollen. Iedereen is op deze avond welkom.

Onderhoudsdag Groesbeekse Boys

Onderhoudsdag Groesbeekse Boys

BREEDEWEG - Zaterdag 2 september kunnen leden en supporters van R.K.S.V. Groesbeekse Boys de handen uit de mouwen steken tijdens de onderhoudsdag op sportpark Breedeweg.

Met een grote groep vrijwilligers worden op het sportpark klussen uitgevoerd, waarvoor normaal geen tijd is. Centraal staan dit keer snoei-, schilder- en schoonmaakwerkzaamheden. Gezelligheid en saamhorigheid staan hierbij centraal. Voor koffie en broodjes wordt gezorgd. Aanvang van de onderhoudsdag staat om 08.30 uur gepland. Informatie verkrijgen en aanmelden kan bij Eric Meijer (coördinator commissie accommodatie) telefoon 06 53225059. Dit kan ook per e-mail: info@groesbeekseboys.nl.

Bingoavond

Bingoavond

GROESBEEK – Tijdens de bingoavond op donderdag 10 augustus in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek is de jackpot van 300 euro gesneuveld.

Op de eerstvolgende bingoavond op donderdag 17 augustus start de jackpot weer met 50 euro. Samen met de hoofdprijs is er 300 euro in de wacht te slepen voor de gelukkige bingospeler(ster). De zaal van De Mallemolen is om 19.00 uur geopend. De bingoballen beginnen om 20.00 uur te rollen. Iedereen is op deze avond welkom.

Vis Ontmoetingsbank Millingen op een graat na klaar

Foto: Peter Hendriks

Foto : Peter Hendriks

MILLINGEN – Op 29 oktober 2016 werd het startsein gegeven voor het project 'Vis Ontmoetingsbank' in Millingen aan de Rijn. Momenteel is de klus van bijna een jaar op een graat na geklaard en kan de ontmoetingsbank een definitieve plaats krijgen in het Rijndorp.

Maar voor het zover is wil de kunstenares en initiatiefneemster Lynke van den Eertwegh de bevolking van Millingen aan de Rijn mee laten denken over een geschikte plaats in Millingen voor het kunstwerk waar diverse inwoners uit Millingen hun creativiteit aan hebben bijgedragen. In de locatie op het terrein van de voormalige scheepswerf Bodewes zijn de contouren van de 'Vis Ontmoetingsbank' duidelijk zichtbaar. In september moet de klus gereed zijn. Lynke heeft inmiddels al een gesprek gehad met wethouder Sjaak Thijssen over een geschikte locatie. Naar verluidt zijn er drie mogelijke locaties waar het mozaïekkunstwerk - waar veel serviesgoed van Millingenaren in is verwerkt – een definitieve plaats kan krijgen.

DAR en lokale hoveniers gaan onderhoud groen doen

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – Het college van burgemeester en wethouders van Berg en Dal heeft besloten dat het groot-groenonderhoudscontract met de DAR wordt verlengd en dat zoveel mogelijk voor de overige groenwerkzaamheden de lokale hoveniers worden ingeschakeld.

Het groot onderhoud te weten onkruidbeheer, vegen en het ruimen van blad aan de DAR is uitbesteed voor in totaal 735.000 euro. Uit een evaluatie is gebleken dat de gemeente tevreden is over de werkzaamheden die de DAR verricht. Daarnaast zijn daar pook mensen met een afstand op de arbeidsmarkt werkzaam. Daarnaast komt volgens het college de DAR haar afspraken na en als het moet zetten ze ook nog een stapje extra bij. Ondanks dat het bestrijden van onkruid nu Round-Up niet meer gebruikt mag worden, nog een uitdaging voor de DAR. Tot nu toe wordt de gewenste kwaliteit niet altijd behaald maar de situatie krijgt de DAR volgens het college steeds meer onder controle. Desondanks krijgt de DAR tot 2020 het groot-groenonderhoudscontract.

Het groenonderhoud in het deelgebied Nijerf, Lage Horst en Drul was in 2016 voor 75.000 euro in handen van De Overhaag uit Leuth. Ondanks dat dit bedrijf drie personen met een afstand op de arbeidsmarkt op dit project heeft gezet, wil de gemeente dit werk meervoudig onderhands aan gaan besteden. Op deze manier krijgen andere lokale hoveniers ook een kans om ervaring op te doen in openbaar groen.

Alle lokale hoveniers zullen worden uitgenodigd in te schrijven. De kleine onderhoudswerkzaamheden (van jaarlijks tussen de 30.000 en 40.000 euro) blijven ook bij de lokale hoveniers. Tenslotte wordt het grasmaaien nu voor 92.000 euro gedaan door Van Raaij Groenverzorging. Gezien het bedrag moet dit Europees aanbesteed gaan worden, maar het college bekijkt nog of dit bestek in twee delen onderhands aanbesteed kan worden.

KBO Beek bezoekt Museum voor Nostalgie en Techniek

Foto: Rene Hendriks

Foto: René Hendriks

BEEK - Donderdag 10 augustus vertrok om 13.30 uur de bus van vervoersbedrijf Leenders met de leden van de Beekse KBO naar het Museum voor Nostalgie en Techniek in Langenboom, waaar ook het politiemuseum van Henk Baron is ondergebracht.

"We werden ontvangen met koffie of thee, waarbij we uitleg kregen van Willem over het hoe en wat, in groepen gingen wij door het museum, waar duizenden voorwerpen en machines uit de goede ouwe tijd konden worden bekeken. De tijd toen alles, die volgens enkelen nog beter was en het allemaal zelf gedaan moest worden, met meer tijd was voor elkaar dan nu. Nadat er alles was bekeken, was er een nabeschouwing met 'n drankje. Rond 17.30 uur vertrok de bus weer richting Beek, waar de leden die zich daarvoor opgegeven hadden deelnamen aan een voortreffelijk drie gangen menu bij hotel 't Spijker.

Een echte KBO Beek-uitstap, waar de deelnemers nog graag op zullen terugkijken en dat kunt u ook want huisfotograaf René Hendriks legde alles vast op de digitale plaat. Op de gebruikelijke sites zijn de foto's te bewonderen.

Ook u kunt educatie en gezelligheid opdoen bij de seniorenvereniging van Beek, voor 20 euro per kalender jaar bent u ook lid van de KBO Beek, voelt u zich nog niet direct aangesproken om lid te worden; 20 euro doneren en ook u krijgt de WijSR het lijfblad van de KBO-PCOB thuis met alle voordelen van dien als dank voor uw steun. Gérard Tesser, voorzitter van de KBO Beek, vertelt u er graag alles over."

Spaans temperament in beeldentuin Zyfflich

REGIO - Op zaterdagavond 19 augustus gaat de uit Barcelona afkomstige zangeres Mónica Coronado samen met gipsyflamenco gitarist Manito een gepassioneerd concert geven in de Beeldentuin van John en Colette Sampers.

Met temperamentvolle zang en vurig gitaarspel wordt de luisteraar meegenomen naar een wereld vol weemoed hartstocht en romantiek. Tijdens deze voorstelling gaar de uit Arnhem afkomstige Judith Naber dansen.

Het concert is helemaal akoestisch. Het adres is Zum Querdamm 67, 47559 Zyfflich (DE); www.nieuwbegin.de. Aanvang 20.00 uur; de entree is inclusief consumptie tien euro. Reserveringen kan via telefoon:+49 2826 918532 of mail sambom@hotmail.de.